KAUPALLINEN MALLI LUONNOS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUPALLINEN MALLI LUONNOS"

Transkriptio

1 Tampereen raitiotiehanke Allianssi KAUPALLINEN MALLI LUONNOS TAS liite

2 2 (14) Sisällysluettelo MÄÄRITELMÄT YLEISKUVAUS JA YLEISET EHDOT Tämän sopimusliitteen täydellisyys Palveluntuottajien kompensaation yleiskuvaus Arvonlisäveron soveltaminen Vahvistettavat maksut Kustannusarvio Tavoitekustannus KORVATTAVAT KUSTANNUKSET Korvattavien kustannusten määrittämisen periaatteet PALKKIO Palkkion sisältö Palkkio Palveluntuottaja Y:lle KANNUSTINJÄRJESTELMÄ Tavoitteet Kannustinjärjestelmän yleiskuvaus Palveluntuottajan riskin rajaus Suoriutuminen avaintulosalueissa Bonuspooli Tavoitekustannuksen alitus/ylitys ja tavoitebudjetin alitus Bonus muusta kuin tavoitekustannuksen alituksesta Sanktio muusta kuin tavoitekustannuksen ylityksestä Bonuksen ja Sanktion jakaminen Palveluntuottajien välillä Järkyttävät tapahtumat Palveluntuottajien kaupallinen riski TAKUUAIKA Takuuajan avaintulosalueet... 14

3 3 (14) Määritelmät Seuraavia määritelmiä on käytetty tässä asiakirjassa. Ne määritelmät, jotka on esitetty sopimuksessa pätevät myös tähän asiakirjaan. Määritelmä Avaintulosalueiden suoritustaso (ATA) Bonus Bonuspooli Järkyttävä tapahtuma Kannustinjärjestelmä Kustannusarvio Kustannusasiantuntija Palkkio Sanktio Talousasiantuntija Tavoitekustannus Tilaajan antama Kustannusarvio TAK Toteutunut kustannus Merkitys tässä asiakirjassa Numeroarvo välillä -100 ja +100, joka kuvaa Allianssin suoriutumista avaintulosalueissa. Palveluntuottaja voi ansaita bonusta avaintulosalueiden hyvästä suoritustasosta (avaintulosbonus) ja tavoitekustannuksen alituksesta (kustannusbonus). Pääoma, jota jaetaan Palveluntuottajille Kannustinjärjestelmän mukaisesti. Bonuspooli koostuu alkupääomasta ja mahdollisesta tavoitekustannuksen alituksesta johtuvasta lisäyksestä. Tapahtuma, jota Tilaajan ja Palveluntuottajien on mahdoton hyväksyä. Tarkemmin kuvattu kohdassa Kannustinjärjestelmä koostuu Bonuksesta ja Sanktiosta ja niiden maksu perustuu avaintulosalueiden suoritustasoon sekä tavoitekustannuksen toteutumiseen. Tarkemmin mekanismit on kuvattu kohdassa 4 Kustannusarvio on Kehitysvaiheessa Allianssin yhdessä muodostama paras mahdollinen arvio Allianssin töiden (Tilaajan ja Palveluntuottajien) korvattavista kustannuksista sekä riskivarauksista, jonka kustannusasiantuntija hyväksyy. Tilaajan hankkima asiantuntija, joka suorittaa Palveluntuottajien kustannuslaskentajärjestelmien tarkastuksen ja varmistaa Kustannusarvion oikeellisuuden. Palkkio kattaa normaalin katteen ja ne yleiskustannukset, jotka eivät ole korvattavia kustannuksia. Palkkion määrä on rakentajaosapuolelle kiinteä ja suunnitteluosapuolelle se lasketaan kertomalla korvattavat kustannukset osapuolikohtaisella Palkkioprosentilla. Palveluntuottaja voi joutua maksamaan Sanktiota Tilaajalle Kannustinjärjestelmän mukaisesti (avaintulossanktio ja kustannussanktio). Tilaajan hankkima asiantuntija, joka suorittaa Palveluntuottajien talousjärjestelmien tarkastuksen ja varmistaa korvattavien kustannusten laskennan oikeellisuuden. Tavoitekustannus on euromääräinen numeroarvo, joka on johdettu Kustannusarviosta ja Kustannusarvioon sisältyvistä riskeistä, ja johon sisältyy myös Palveluntuottajien Palkkiot. Palkkion tarjoamista varten Tilaajan antama Kustannusarvio korvattavien kustannusten määrästä. Allianssin töiden toteutuneiden kustannusten kokonaismäärä.

4 4 (14) 1 Yleiskuvaus ja yleiset ehdot 1.1 Tämän sopimusliitteen täydellisyys TAS-sopimuksen kaupallinen malli: Tämä sopimusliite on tehty tarjouspyynnön ja annetun tarjouksen sekä niiden tietojen pohjalta, joista Tilaaja on päässyt Allianssin Kehitysvaiheen sopimuksen (KAS) laadinnan aikana yhteisymmärrykseen Palveluntuottajien kanssa. 1.2 Palveluntuottajien kompensaation yleiskuvaus Jokaiselle Palveluntuottajalle suoritettava kompensaatio Allianssin eteen tehdystä työstä muodostuu seuraavista osista: Osa Korvattavat kustannukset Palkkio Kannustinjärjestelmä Lyhyt kuvaus Korvattavat kustannukset käsittävät suoraan Allianssin tavoitteiden saavuttamiseksi tehdystä työstä syntyneet kustannukset (mukaan lukien virheet, korjaukset ja turhat yritykset) ja hankekohtaiset yleiskustannukset. Nämä korvataan todellisten tarkastettujen kustannusten mukaisesti. Korvattavien kustannusten määrittäminen on tarkemmin kuvattu tämän sopimusliitteen liitteessä nro 2. Palkkio pitää sisällään katteen ja sellaisia yleiskustannuksia, jotka eivät ole korvattavia kustannuksia. Kannustinjärjestelmä käsittää Palveluntuottajille mahdollisuuden saada erillistä hyötyä Avaintulosalueissa suoriutumisesta sekä Tavoitekustannusten alittamisesta. Vastaavasti Palveluntuottajilla on riski menettää osa Palkkiosta avaintulosalueiden huonon suoritustason, tavoitekustannuksen ylittämisen ja/tai järkyttävän tapahtuman kautta. 1.3 Arvonlisäveron soveltaminen Taulukko 1 Palveluntuottajien kompensaatiomallin osat Kaikki viittaukset määriin ja maksuihin tässä liitteessä ovat arvonlisäverottomia, ellei muuta ole mainittu. 1.4 Vahvistettavat maksut Talousasiantuntija suorittaa ennen KAS-sopimuksen solmimista Tilaajan puolesta tarkastukset ( talousjärjestelmien tarkastuksen ) jokaisen Palveluntuottajan talousjärjestelmiin: a) selventääkseen korvattavien kustannusten laskentaperusteita, ja b) muodostaakseen selvän rajan niiden kustannusten välillä, jotka kuuluvat korvattaviin kustannuksiin ja niiden, jotka kuuluvat Palkkioon Talousasiantuntija tulee tarkastamaan TAS-sopimukseen perustuvat maksut Tilaajan puolesta. Allianssin johtoryhmä (AJR) ja Talousasiantuntija tulevat tukeutumaan Auditoinneissa määritettyihin tai AJR:n mahdollisesti myöhemmin tarkentamiin korvattavien kustannusten laskentaperiaatteisiin ratkaistessaan epäselvyyksiä, jotka koskevat korvauksien maksamista tämän liitteen mukaisesti.

5 5 (14) 1.5 Kustannusarvio Kustannusarvio on Kehitysvaiheessa Allianssin yhdessä muodostama paras mahdollinen arvio Allianssin töiden (Tilaajan ja Palveluntuottajien) korvattavista kustannuksista, jonka Kustannusasiantuntija hyväksyy. 1.6 Tavoitekustannus Tavoitekustannus on euromääräinen numeroarvo, joka on johdettu Kustannusarviosta ja Kustannusarvioon sisältyvistä riskeistä, ja johon sisältyy myös Palveluntuottajien Palkkiot. Tavoitekustannus määritetään suorittamalla yhteisesti määritetylle ja Kustannusasiantuntijan hyväksymälle Kustannusarviolle Monte Carlo- tai muu vastaava luotettavuusanalyysi, ja valitsemalla analyysissä luotettavuustasoksi P50 (Kustannusarvion ylitys on yhtä mahdollinen kuin sen alitus) Tavoitekustannusta voidaan muuttaa Allianssin osapuolten yhteisestä ja yksimielisestä päätöksestä sopimuksen aikana, mikäli Allianssin työn laajuus tai muu Allianssiosapuolten toiminnasta riippumaton asia muuttuu. Muutettu Tavoitekustannus toimii tämän jälkeen Kannustinjärjestelmän osissa käytettävänä Tavoitekustannuksena.

6 6 (14) 2 Korvattavat kustannukset 2.1 Korvattavien kustannusten määrittämisen periaatteet Korvattavat kustannukset määritetään seuraavien yleisten periaatteiden mukaisesti: a) Korvattavat kustannukset ovat kustannuksia, jotka ovat kokonaan ja erityisesti syntyneet KAS- tai TAS-tehtävien toteuttamisessa ja jotka Allianssin projektipäällikkö on hyväksynyt AJR:n ohjeiden mukaisesti. Mikäli Palveluntuottaja toimittaa sellaisia tuotteita jotka sisältävät merkittäviä tuotekehityskustannuksia, selvittää Talousasiantuntija näiden tuotteiden sisältämän tuotekehityskustannuksen ja ne ovat korvattavia kustannuksia. b) Korvattaviin kustannuksiin eivät kuulu Palveluntuottajan pääkonttorikulut (ellei niitä ole erikseen määritetty korvattaviksi kustannuksiksi) eikä kate. Palveluntuottaja ei saa saada kohtuutonta etua henkilöstönsä, koneistonsa, työvälineidensä tai resurssiensa käytöstä. c) Palveluntuottaja ei voi saada korvausta mistään sellaisesta kustannuksesta, joka ei ole aidosti syntynyt KAS- tai TAS-tehtävien tuottamisessa. Palveluntuottaja voi saada enintään 100 % korvauksen sille aiheutuneista kustannuksista. Kustannuksissa ei saa olla mitään päällekkäisyyksiä. d) Jos Palveluntuottaja vastaanottaa maksuja, jotka liittyvät sen suorittamiin KAS- tai TASpalveluihin (muut kuin Tilaajalta saadut maksut) tullaan ne ottamaan huomioon korvattavien kustannusten vähennyksenä. e) Korvattavaksi kustannukseksi ei hyväksytä kustannusta, joka on aiheutunut osapuolen tahallisesta tai törkeästä teosta tai laiminlyönnistä taikka immateriaalioikeuksien loukkauksesta tai vakuutusten laiminlyönnistä Allianssin projektipäällikkö hyväksyy korvattavat kustannukset Allianssin johtoryhmän hyväksymien menettelytapojen mukaisesti Talousasiantuntija suorittaa tarjoajan sisäisen/ulkoisen laskentatoimen tarkastuksen (jäljempänä Auditointi ). Tarkastuksen avulla luodaan tarkka raja sille, mitkä kustannukset kuuluvat korvattaviin kustannuksiin ja mitkä sisältyvät Palveluntuottajan Palkkioon Jos kustannusten korvattavuudesta on epäselvyyttä, suorittaa Talousasiantuntija Auditointeihin perustuvan arvioinnin. Siinä tapauksessa, että Allianssin osapuoli ei hyväksy Talousasiantuntijan näkemystä, asia siirtyy AJR:n päätettäväksi Liitteessä 2 esitetään tarkemmin korvattavien kustannusten määrittäminen.

7 7 (14) 3 Palkkio 3.1 Palkkion sisältö Palveluntuottajan Palkkio korvaa Palveluntuottajan: a) suorat ja epäsuorat kustannukset, jotka liittyvät KAS- ja TAS-tehtävien toteuttamiseen ja jotka liittyvät KAS- ja TAS- sopimuksen velvollisuuksien täyttämiseen ja joita ei muuten korvata korvattavina kustannuksina ja b) yleiskulut niiltä osin kuin niitä ei korvata korvattavina kustannuksina, ja c) yrityksen katteen 3.2 Palkkio Palveluntuottaja Y:lle Palveluntuottajan konsulttiosapuolelle (Y) Palkkio lasketaan seuraavasti Palkkio Y = (KK Y x P Y)+(H Y x 5 %), jossa KKY = PY = HY = Palveluntuottajalle Y korvattavien kustannusten kokonaismäärä, joka perustuu henkilökunnan palkkoihin (vakituinen henkilökunta, osaaikaiset ja sopimuksilla hankitut) ja yrityksen hankkeelle kohdistuviin kohdan mukaisiin korvattaviin kustannuksiin Palveluntuottajan Y Palkkioprosentti, joka on annettu tarjouksessa (liittessä 1) Muiden kuin kohtaan KKY kuuluvien korvattavien kustannusten kokonaismäärä. Kaavassa esiintyvä 5 % tarkoittaa, että konsulttiosapuolen Palkkioprosentti alihankinnoille on 5 % (kaikille konsulttiosapuolille sama) Omaa työtä (KKY) ovat allianssiosapuolen oman henkilöstön, kaluston ja materiaalien käyttö hankkeessa, kuten: Oman henkilöstön hankkeen toteuttamiseksi maksetut palkat, km-korvaukset, päivärahat Oman kaluston hankkeeseen kohdistuvat kustannukset Omien materiaalien kustannukset Oman työn kustannusten tulee perustua avoimiin kirjoihin ja ne eivät saa sisältää katetta Hankinnoiksi (HY) katsotaan kaikki ne korvattavat kustannukset, jotka Palveluntuottaja on maksanut toiselle yritykselle tai yhteisölle allianssia koskevaa palvelua, työsuoritusta tai materiaaleja vastaan (nämä hankinnat sisältävät jo kyseisen hankinnan tarjoavan yrityksen katteen ja niiden hoitamisesta osapuoli saa omalle henkilökunnalleen oman palkkioprosenttinsa mukaisen palkkion). Hankintoja ovat mm.: Oman työn ulkopuoliset työkustannukset (alikonsultit) Oman kaluston ulkopuoliset kalustokustannukset (esim. tutkimuskaluston vuokrat)

8 8 (14) Oman materiaalin ulkopuoliset materiaalit Hanketta palvelevat tilakustannukset (esim. Big Roomin vuokra) Konsulttiosapuolen Palkkio lasketaan vastaavalla tavalla takuuvaiheen töille Palveluntuottajan rakentajaosapuolten (U) Palkkio Palkkio U = Kiinteä rakentajaosapuolten tarjouksessaan antama toteutusvaiheen kokonaispalkkio Palveluntuottajan rakentajaosapuolten (U) kiinteä Palkkio sisältää sekä kaikkien Palveluntuottajan rakentajaosapuolten oman työn että näiden alihankinnoista maksettavan Palkkion KAS-, TAS- ja takuuvaiheelle. Palveluntuottajan rakentajaosapuolten (U) kiinteä Palkkio Osalle 1 ja Osalle 2 määräytyy palkkiotarjouksesta johdetun palkkioprosentin avulla kaavalla Osan kiinteä palkkio = (palkkiotarjous/tak) * Osan kustannusarvio korvattavista kustannuksista. Alkuperäinen malli, jossa tarjottu palkkio jaetaan osalle 1 ja Osalle 2 näiden sisältävien korvattavien kustannusten suhteessa ei ole riittävän tarkasti määriteltävissä johtuen Osan 2 aukiolevista linjausvaihtoehdoista Rakentajaosapuolelle U maksetaan KAS-vaiheen aikana korvattavien kustannusten toteutuman suhteessa prosenttiperusteista Palkkiota. Rakentajaosapuolen Palkkioprosentti KAS-vaiheen aikana on suuruudeltaan sama kuin konsulttiosapuolten tarjottu Palkkioprosentti. Mikäli konsulttiosapuolia on useampi kuin yksi, käytetään tässä tarkoitettuna rakentajaosapuolen Palkkioprosenttina konsulttiosapuolten Palkkioprosenttien keskiarvoa. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että KAS-vaiheessa rakentajaosapuoli resursoi hankkeeseen henkilöitä hankkeen parhaaksi Rakentajaosapuolen Palkkio TAS-vaiheen aikana on tarjottu Palkkio vähennettynä KAS-vaiheen aikana maksetulla Palkkiolla. Palkkio TAS-vaiheessa maksetaan korvattavien kustannusten toteutuman suhteessa hankkeen toteutuessa (prosenttipohjaisesti). Hankkeen valmistumisvaiheessa maksetaan kiinteästä Palkkiosta maksamatta jäänyt osuus vähennettynä takuuajalle tehdyllä Palkkiovarauksella, mikäli Tavoitekustannus ei ylity Tilaaja antaa Palkkion tarjoamista varten hankkeen oletetun korvattavien kustannusten Kustannusarvion, jäljempänä Tilaajan antama Kustannusarvio, TAK. TAK sisältää kaikkien Allianssin Palveluntuottajaosapuolten korvattavat kustannukset ja näiden riskiosuuden (mukaan lukien kustannusten nousuvarauksen) tavoitekustannuksessa kehitys- ja toteutusvaiheelta sekä takuuajalta. TAK ei sisällä Tilaajan kustannuksia eikä minkään Allianssiosapuolen Palkkiota Tavoitekustannuksen muutos toteutuksen aikana voi vaikuttaa Palvelunttuottajan rakentajaosapuolen Palkkioon kasvattavasti tai vähentävästi. Mikäli laajuus muuttuu tavoitekustannuksen sopimisen jälkeen, muutetaan Palkkiota kaavalla: Muutettu Palkkio = Palkkiotarjous / TAK * TAKM Osakohtainen Palveluntuottajan U kiinteä Palkkio tarkistetaan Osan Tavoitekustannuksen hyväksyntähetkellä sen hetkiseen kustannustasoon ja edelleen vuosittain toteutuneen kustannustasomuutoksen mukaisesti. Palkkion tarkistus tapahtuu samalla indeksillä tai indeksien yhteisvaikutuksella, jolla Tavoitekustannuksen sisältämiä Korvattavia kustannuksia on sovittu Tavoitekustannuksen osalta tarkistettavan.

9 9 (14) Allianssi voi muodostaa myös alialliansseja. Mikäli allianssiosapuoli on muodostanut Allianssin hyväksymänä aliallianssin kolmannen osapuolen kanssa, maksetaan tämän suorittamat työt kuin ne olisivat allianssin osapuolen omaa työtä. Aliallianssin korvattavien kustannusten tulee perustua avoimiin kirjoihin. Korvattavat kustannukset ja Palkkio maksetaan allianssiosapuolelle, joka maksaa ne edelleen aliallianssissa olevalle yritykselle näiden kesken sovitun mukaisesti, ellei erityisesti ole sovittu aliallianssin voivan laskuttaa suoraan Tilaajaa sen jälkeen kun Allianssin projektipäällikkö on hyväksynyt laskun. Rakentajaosapuolen kiinteä Palkkio käsittää siis myös tämän kanssa aliallianssissa olevan yrityksen palkkion. Konsulttiosapuolen osalta aliallianssin korvattavat kustannukset ja Palkkio maksetaan samoilla periaatteilla kuin Konsulttiosapuolen oma työ.

10 10 (14) 4 Kannustinjärjestelmä 4.1 Tavoitteet Tilaaja pyrkii edistämään niiden tavoitteiden toteutumista, jotka Tampereen kaupunki katsoo erityisen tärkeiksi. Tilaaja on määritellyt raitiotiejärjestelmän tavoitteet tarjouspyyntökirjeessä Tilaaja on määrittänyt tarjouspyynnössä avaintulosalueet ja Tilaajan tavoitteet allianssiurakalle Osa avaintulosalueista otetaan mukaan kaupallisen mallin Kannustinjärjestelmään, millä pyritään edelleen edistämään tavoitteiden toteutumista. Merkittävimmät haitat voidaan ottaa mukaan myös jäljempänä mainittuun järkyttävien tapahtumien luetteloon. 4.2 Kannustinjärjestelmän yleiskuvaus Kannustinjärjestelmä on kolmiosainen ja käsittää taulukossa 3 esitetyt komponentit, jotka on tarkemmin määritelty jäljempänä tässä asiakirjassa. Komponentti 1) Tavoitekustannuksen alitus/ylitys 2) Suoritustaso muissa avaintulosalueissa 3) Järkyttävä tapahtuma Yleiskuvaus Tavoitekustannuksen alituksen tai ylityksen jakaminen vertaamalla lopullista toteutunutta kustannusta sovittuun tavoitekustannukseen. Tavoitekustannuksen alitus johtaa Palveluntuottajille kustannusbonukseen ja ylitys johtaa kustannussanktioon. Bonus-/sanktiomekanismi sovituilla avaintulosalueilla suoriutumisesta. Hyvä suoriutuminen avaintulosalueilla johtaa Palveluntuottajille avaintulosbonukseen ja huono suoriutuminen avaintulossanktioon. Järkyttävät tapahtumat ovat sellaisia negatiivisia tapahtumia hankeen kriittisillä alueilla joita Allianssin osapuolet eivät voi hyväksyä tapahtuvan. Järkyttävän tapahtuman mekanismi vähentää muuten maksettavaa Palkkiota ja Bonusta. 4.3 Palveluntuottajan riskin rajaus Taulukko 2 Kannustinjärjestelmän komponentit Riippumatta siitä, miten huonosti hanke toteutuu, on kunkin Palveluntuottajan suurin mahdollinen sanktiomäärä Tavoitekustannuksen ylityksestä, avaintulosalueilla epäonnistumisesta ja Järkyttävistä tapahtumista yhteensä kyseisen Palveluntuottajan Palkkion suuruinen (maksimisanktio lasketaan yhteensä KAS- ja TAS sopimusten aikana Palveluntuottajalle kertyneestä Palkkiosta) Palveluntuottajat voivat lisäksi menettää Palkkion avaintulosalueilla suoriutumisesta ansaitsemansa Avaintulosbonukset ja tavoitekustannuksen alituksesta jaettavat Kustannusbonukset. 4.4 Suoriutuminen avaintulosalueissa Tilaaja tulee esittämään Avaintulosalueet ja niiden suoritustason määrityksen sekä mittarit viimeistään Tarjousvaiheen 2 käynnistyessä ja ne tullaan liittämään kaupalliseen malliin taulukkomuodossa. Taulukkoa tarkennetaan kehitysvaiheen aikana yhdessä valitun Palveluntuottajan kanssa. Avaintulosalueiden suoritustasossa minimivaatimuksena eli nollatasona on suoritus, joka vastaa alan hyvää suoritustasoa: a) Minimivaatimuksena eli nollatasona on suoritus, joka on huomattavasti parempi kuin yksittäisten osapuolten jatkuvat suoritukset muissa hankkeissa.

11 11 (14) 4.5 Bonuspooli b) Avaintulosalueen suoritustulos -100 vastaa allianssin täydellistä epäonnistumista kohdata minimivaatimukset. c) Avaintulosalueen suoritustulos +100 vastaa allianssin erinomaista tai läpimurtosuoritusta valittujen kriteerien mukaisesti. d) Kullekin avaintulosalueen osalle määritetään sovittujen suoritustasomittareiden kautta arvo välillä -100 ja e) Kunkin avaintulosalueen suoritustaso lasketaan avaintulosalueen osien suoritustasomittausten painotettuna keskiarvona sovitun tarkastelujakson aikana. Suoritustaso voi vaihdella välillä -100 ja +100 ja se lasketaan yhden desimaalin tarkkuudella. f) Avaintulosalueiden yhteenlaskettu suoritustaso kunakin sovittuna tarkasteluajanjaksona lasketaan eri avaintulosalueissa suoriutumisen painotettuna keskiarvona. Suoritustaso voi vaihdella välillä -100 ja +100 ja se lasketaan yhden desimaalin tarkkuudella. g) Lopullinen avaintulosalueiden suoritustaso (ATA) määritetään avaintulosalueiden yhteenlasketun suoritustason keskiarvona yhden desimaalin tarkkuudella hankkeen päättyessä. h) Allianssin johtoryhmä päättää kehitysvaiheen aikana, mitä avaintulosaluiden mittareita mitataan takuuaikana ja minkä mittareiden mittaaminen päättyy rakennusvaiheen päättyessä Tilaaja perustaa avaintulosalueiden Bonuspoolin molemmille Osille erikseen rahoittamaan palveluntuottajien bonukset tilanteissa, joissa allianssi on ylittänyt avaintulosalueiden minimivaatimukset (lopullinen avaintulosalueiden suoritustulos on suurempi kuin nolla). Bonuspoolit pitävät sisällään alkupääoman, joka on esitetty alla. Osan Bonuspoolia täydennetään mahdollisilla kustannusten alituksilla (jos yhtään) kohdan 4.6 mukaisesti. Laajuus- tai laatutason muutokset eivät kasvata bonuspoolin alkupääomaa ellei AJR asiasta toisin päätä. Bonuspooli = Bonuspooli Alkupääoma + Bonuspooli Lisäys, jossa Bonuspooli Alkupääoma = Osa 1: euroa Osa 2: euroa AJR voi päättää jakaa Bonuspoolin alkupääoman Osien kesken myös toisin jos näkee sen hankkeen parhaaksi. Bonuspooli Lisäys = Osuus kyseisen osan tavoitekustannuksen alituksesta (jos sellainen tapahtuu) kohdan mukaisesti 4.6 Tavoitekustannuksen alitus/ylitys ja tavoitebudjetin alitus Mikäli Osan lopullinen Toteutunut kustannus ylittää Osan Tavoitekustannuksen, jaetaan ylitys tasan Tilaajan ja Palveluntuottajien kesken (Tilaaja 50 % / Palveluntuottajat yhteensä 50 %), kuitenkin siten, että kunkin Palveluntuottajan suurin mahdollinen euromääräinen osuus tavoitekustannuksen ylityksen vastuusta (Kustannussanktio) on tämän Palveluntuottajan Osakohtaisen Palkkion suuruinen Mikäli Osan lopullinen Toteutunut kustannus alittaa Osan Tavoitekustannuksen jaetaan alitus Tilaajan, Palveluntuottajien (Kustannusbonus) ja Bonuspoolin kesken seuraavasti: Osapuoli Tavoitekustannuksen ylitys Tavoitekustannuksen alituksen määrä 5 % > 5% (käytetään 5 % ylittävään osaan)

12 12 (14) Tilaaja 50 % 30 % 40 % Bonuspooli (Osakohtainen) 0 % 20 % 30 % Palveluntuottajat 50 % 50 % 30 % Selvennyksen vuoksi todetaan, että tavoitekustannuksen alituksessa käytetään riippumatta alituksen määrästä 5 %:n alitukseen asti aina jakoprosentteja, jotka tulevat edellisen kohdan sarakkeelta 5 %. 4.7 Bonus muusta kuin tavoitekustannuksen alituksesta Mikäli Osan lopullinen avaintulosalueiden suoritustaso ATA on suurempi kuin nolla, maksaa Tilaaja Palveluntuottajille Avaintulosbonusta (BonusATA) yhteensä seuraavasti: Bonus ATA = ATA 100 X Bonuspooli 4.8 Sanktio muusta kuin tavoitekustannuksen ylityksestä Mikäli Osan lopullinen avaintulosalueiden suoritustaso ATA on pienempi kuin nolla, maksavat Palveluntuottajat Tilaajalle sanktiota seuraavasti (Avaintulossanktio): Sanktio ATA = ATA -100 x Maksimisanktio ATA, jossa MaksimisanktioATA = 4% alkuperäinen tavoitekustannusarvio 235 M = MaksimisanktioATA = Osa 1: euroa Osa 2: euroa AJR voi päättää jakaa MaksimisanktioATA Osien kesken myös toisin jos näkee sen hankkeen parhaaksi. 4.9 Bonuksen ja Sanktion jakaminen Palveluntuottajien välillä Tilaajan maksettavaksi tulevat Bonukset (Kustannusbonus ja Avaintulosbonus) jaetaan Palveluntuottajien välillä Kompensaatiomallissa määritettyjen osuuksien suhteessa Palveluntuottajan osapuolet vastaavat Tilaajalle maksettavista Sanktioista (Kustannussanktio ja Avaintulossanktio) Kompensaatiomallissa määritettyjen osuuksien suhteessa Järkyttävät tapahtumat Järkyttävä tapahtuma on luonteeltaan sellainen, jota Tilaajan ja Palveluntuottajien on mahdoton hyväksyä. Järkyttävä tapahtuma vaikuttaa sekä Palveluntuottajille maksettavaan Palkkioon että avaintulosaluebonukseen Täydellinen listaus Järkyttävistä tapahtumista on kuvattu liitteessä 4 (Allianssi valmistelee KASvaiheen aikana) Mikäli Allianssi aiheuttaa Järkyttävän tapahtuman, määritetään kyseiselle tapahtumalle TL Osa 1 liiteen 2 mukaisesti kerroin (JTK). JTK määritetään jokaiselle tällaiselle tapahtumalle erikseen.

13 13 (14) JTK on numeroarvo välillä 0 ja 100. JTK:ien lopullinen määrä JTK lasketaan sopimuksen aikana toteutuneiden kertoimien summana Mikäli JTK on suurempi kuin nolla, muuttuu kunkin Palveluntuottajan Palkkio seuraavasti: JTK Perittävä määrä = Maxkorvaus *, jossa 100 Maxkorvaus = Osapuolen ansaittuja avaintulosaluebonuksia vastaava euromäärä (mikäli järkyttäviä tapahtumia ei olisi) lisättynä 50 %:lla osapuolen Osakohtaisesta Palkkiosta. Avaintulosaluebonuksena käsitetään tässä molempien Osien yhteissummaa. JTK = Järkyttävien tapahtumien kerrointen summa Palveluntuottajien riski Järkyttävistä tapahtumista on rajoitettu siten, että JTK ei voi olla suurempi luku kuin 100. Huonoimmassa mahdollisessa tilanteessa eli JTK:n arvolla 100 Palveluntuottaja voi Järkyttävien tapahtumien kautta menettää muuten ansaitsemansa avaintulosaluebonuksen kokonaan sekä 50 % OsakohtaisestaPalkkiosta, huomioiden myös kohdan 4.11 mukaisen Palveluntuottajan riskin rajauksen Palveluntuottajien kaupallinen riski Yksittäisinä Sanktioiden maksimimäärinä ovat aiemmin kuvatun mukaisesti seuraavat: Aihe 1) Tavoitekustannuksen ylitys 2) Suoritustaso muissa avaintulosalueissa (-100 pistettä) 3) Järkyttävä tapahtuma (100 pistettä) Maksimisanktio Palkkio kokonaisuudessaan. Ei vaikutusta avaintulosalueiden bonuksiin. 4 % alkuperäisestä tavoitekustannusarviosta 235 M Ansaittuja avaintulosaluebonuksia vastaava euromäärä (mikäli järkyttäviä tapahtumia ei olisi), sekä 50 % Palkkiosta Palveluntuottajaan kohdistuva Sanktio kaikista edellä mainituista aiheista voi olla yhteensä korkeintaan kyseisen Palveluntuottajan Palkkion suuruinen. Lisäksi Palveluntuottaja voi menettää muuten ansaitsemansa bonuksen. Tällöin Palveluntuottajalle jää tulokseksi korvattavat kustannukset (olettaen, ettei vahinkoa ole aiheutettu tahallisella tai törkeällä teolla tai laiminlyönnillä taikka immateriaalioikeuksien loukkauksella tai vakuutusten laiminlyönnillä).

14 14 (14) 5 Takuuaika 5.1 Takuuajan avaintulosalueet Allianssin johtoryhmä päättää urakan tai sen osan luovutuksen jälkeen Kannustinjärjestelmän tuloutuksesta. Päätettäviä asioita ovat: Millaisella summalla varaudutaan takuuajan korjauksiin Mikäli toteutuneet kustannukset ovat alle tavoitekustannuksen, mikä on kustannusbonuksen määrä urakan luovutustilanteessa sekä miten kustannusbonusta puretaan takuuajan aikana. Mikäli toteutuneet kustannukset ylittävät tavoitekustannuksen, mikä on ennustettu Toteutunut kustannus takuuajan kustannusvaraukset mukaan lukien ja millaisilla toimenpiteillä urakan laskutus ja ennustettu toteutumakustannus asetetaan vastaamaan toisiaan. Urakan luovutuksen yhteydessä päättyvien avaintulosmittareiden tulokset ja niistä syntyvä ATA. Urakan luovutuksen yhteydessä lasketun bonuksen tulouttaminen tai Sanktion periminen palveluntuottajilta Mikäli urakkaan kuuluvia rakennustöitä on siirretty tehtäväksi takuuajalle, ovat kaikki avaintulosalueiden mittarit ja Järkyttävä tapahtuma edelleen voimassa näiden tehtävien loppuun suorittamiseen asti ja Kannustinjärjestelmän tuloutukset voidaan tehdä vasta ko. töiden loppuun suorittamisen jälkeen Bonuspoolin määrä voi kasvaa takuuajan toiminnan seurauksena. Lopullinen Kannustinjärjestelmän loppuselvitys tehdään takuuajan jälkeen ja lopullinen tuloutus tehdään loppuselvityksen perusteella Konsulttiosapuolille maksetaan Palkkiota takuuajan suunnittelua vaativista tehtävistä. LIITTEET 1) Korvattavien kustannusten määritys

KAUPALLINEN MALLI. Sisällys. Mäntykampus, allianssisopimus, liite 1

KAUPALLINEN MALLI. Sisällys. Mäntykampus, allianssisopimus, liite 1 KAUPALLINEN MALLI Sisällys 1 Yleiskuvaus ja yleiset ehdot... 2 1. 1.1 Tämän sopimusliitteen täydellisyys... 2 2. 1.2 Palveluntuottajien kompensaation yleiskuvaus... 2 3. 1.3 Arvonlisäveron soveltaminen...

Lisätiedot

LUONNOS. Palveluntuottaja 1 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 2 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 3 XXXXXXXXXXXXXXXXX

LUONNOS. Palveluntuottaja 1 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 2 XXXXXXXXXXXXXXXXX. Palveluntuottaja 3 XXXXXXXXXXXXXXXXX joulukuu 2017 1 (6) ALLIANSSIN KAUPALLISET EHDOT Lomaketta käytetään tilaajan ja palveluntuottajien välisten maksujen, bonusten ja sanktioiden määrittämiseen. RAKENNUSHANKE SOPIMUSOSAPUOLET 1 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

RAKENNUSHANKKEEN ALLIANSSISOPIMUS SOPIMUKSEN KOHDE. Hanke nro Rakennuskohde SOPIMUSOSAPUOLET. Tilaaja ALLIANSSIN KAUPALLISET EHDOT

RAKENNUSHANKKEEN ALLIANSSISOPIMUS SOPIMUKSEN KOHDE. Hanke nro Rakennuskohde SOPIMUSOSAPUOLET. Tilaaja ALLIANSSIN KAUPALLISET EHDOT LAUSUNTOVERSIO XXXXkuu 201X 1 (7) ALLIANSSIN KAUPALLISTEN EHTOJEN LAATIMINEN Tässä ohjeessa annetaan täyttö- ja laskentaohjeita allianssimallilla toteutettavan rakennushankkeen sopimusasiakirjoihin kuuluvien

Lisätiedot

ARVOA RAHALLE -AJATTELU, SEN RAPORTOINTI SEKÄ MITEN KAUPALLINEN MALLI TUKEE ARVOA RAHALLE AJATTELUA

ARVOA RAHALLE -AJATTELU, SEN RAPORTOINTI SEKÄ MITEN KAUPALLINEN MALLI TUKEE ARVOA RAHALLE AJATTELUA ARVOA RAHALLE -AJATTELU, SEN RAPORTOINTI SEKÄ MITEN KAUPALLINEN MALLI TUKEE ARVOA RAHALLE AJATTELUA Arvoa rahalle -määritelmä Arvoa rahalle on hyötyjen (laatu, lopputuotevaatimukset, sosiaaliset ja ympäristölliset

Lisätiedot

Kasvupalvelut. Allianssisopimuksen kaupallinen malli versio Vison Oy

Kasvupalvelut. Allianssisopimuksen kaupallinen malli versio Vison Oy Kasvupalvelut Allianssisopimuksen kaupallinen malli 11.5.2018 versio 0.95 Vison Oy 1 Sisällysluettelo Käsitteet ja termit... 3 1. Johdanto... 7 1.1 Kaupallisen mallin asema ja tarkoitus... 7 1.2 Sopimusrakenne...

Lisätiedot

IPT 2. Yhteistoimintasopimuksen ja kaupallisen mallin periaatteet

IPT 2. Yhteistoimintasopimuksen ja kaupallisen mallin periaatteet IPT 2 Yhteistoimintasopimuksen ja kaupallisen mallin periaatteet Toimintakulttuuri Integroinnin elementit Korkea suorituskyky Tilaaja Suunnittelijat Urakoitsijat Jatkuva parantaminen Luottamuksen rakentaminen

Lisätiedot

Kaupallinen malli -ryhmä

Kaupallinen malli -ryhmä Kaupallinen malli -ryhmä Kaupallisen mallin merkitys Kompensaatiomalli Tarjouksen hintakomponentti Kannustinjärjestelmä Tavoitekustannuksen ylitys/alitus Tavoitekustannuksen muuttaminen Avaintulosalueet

Lisätiedot

Tesoman hyvinvointiallianssi

Tesoman hyvinvointiallianssi 1 (26) Tesoman hyvinvointiallianssi KAUPALLINEN MALLI 2 (26) Versiohistoria Nro Pvm Luonut Muutokset Tarkistanut 0.1 22.11.2016 KAS-vaiheen kaupallinen malli pohjaksi 0.2-0.5 18.8.2017 Riikka Helminen,

Lisätiedot

IPT JA KAUPALLINEN MALLI

IPT JA KAUPALLINEN MALLI Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT JA KAUPALLINEN MALLI 7-8.5.2014 Kokoushotelli Gustavelund, Tuusula Kaupallinen malli Integroivien toteutusmallien

Lisätiedot

Tampereen raitiotie, projektiallianssi. Toteutusvaiheen allianssisopimuksen liite 1. TL Osa 1. Dnro 6365/2016. Luonnos

Tampereen raitiotie, projektiallianssi. Toteutusvaiheen allianssisopimuksen liite 1. TL Osa 1. Dnro 6365/2016. Luonnos Tampereen raitiotie, projektiallianssi Toteutusvaiheen allianssisopimuksen liite 1 TL Osa 1 Dnro 6365/2016 Luonnos 16.9.2016 Tampereen raitiotie, projektiallianssi 2 (6) Sisällysluettelo LIITTEEN TAUSTA

Lisätiedot

Hämeenkylän ja Rajatorpan kouluhankkeet projektiallianssina TARJOUSKILPAILUN PERIAATTEET

Hämeenkylän ja Rajatorpan kouluhankkeet projektiallianssina TARJOUSKILPAILUN PERIAATTEET Hämeenkylän ja Rajatorpan kouluhankkeet projektiallianssina TARJOUSKILPAILUN PERIAATTEET 27.10.2017 1 Allianssin määritelmä Projektiallianssi on hankkeen keskeisten toimijoiden yhteiseen sopimukseen perustuva

Lisätiedot

Raide-Jokeri Kaupallinen malli Johtoryhmä

Raide-Jokeri Kaupallinen malli Johtoryhmä Raide-Jokeri Kaupallinen malli Johtoryhmä 4.5.2017 Kaupallinen malli Allianssimallin määrittelevät sen sopimukset ja kaupallinen malli yhdessä Kaupallinen malli määrittää sopimusosapuolten yhteisen ansaintalogiikan

Lisätiedot

IPT JA KAUPALLINEN MALLI

IPT JA KAUPALLINEN MALLI Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT JA KAUPALLINEN MALLI TYÖPAJA #4 Kokoushotelli Gustavelund, Tuusula, 11-12.11.2014 Kaupallinen malli Integroivien

Lisätiedot

IPT 2 -syventävä työpaja klo 9-13: Urakan laajuuden hallinta kehitys- ja toteutusvaiheessa

IPT 2 -syventävä työpaja klo 9-13: Urakan laajuuden hallinta kehitys- ja toteutusvaiheessa IPT 2 -syventävä työpaja 15.6.2017 klo 9-13: Urakan laajuuden hallinta kehitys- ja toteutusvaiheessa TYÖPAJAN TAVOITE: - Työpajan aiheena on urakan sisällön hallinta hankinta-, kehitys- ja toteutusvaiheessa.

Lisätiedot

Ylläpidon allianssi puolivälissä ollaan, mitä ollaan opittu? Anna Tienvieri Helsingin kaupungin rakennusvirasto

Ylläpidon allianssi puolivälissä ollaan, mitä ollaan opittu? Anna Tienvieri Helsingin kaupungin rakennusvirasto Ylläpidon allianssi puolivälissä ollaan, mitä ollaan opittu? Anna Tienvieri Helsingin kaupungin rakennusvirasto Esityksen sisältö Ylläpidon allianssiurakka yleisesti Kahden ensimmäisen vuoden kokemukset

Lisätiedot

Syvälahden koulun allianssiurakka

Syvälahden koulun allianssiurakka 1 (14) Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulu Syvälahden koulun allianssiurakka Liite 1: Kaupallinen malli 2 (14) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. KAUPALLISEN MALLIN TARKOITUS JA PERIAATTEET...

Lisätiedot

ALLIANSSISOPIMUKSEN SISÄLTÖ

ALLIANSSISOPIMUKSEN SISÄLTÖ Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) ALLIANSSISOPIMUKSEN SISÄLTÖ Työpaja 4: Kokoushotelli Gustavelund, Tuusula 11-12.11.2014 Sopimuksen sisältö

Lisätiedot

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.)

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) 28.03.2018 1 (8) Raide-Jokeri-projektin tilaajan johtoryhmä Kokous 27 Aika: 26.9.2018 klo 9.00-11.00 Paikka: nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) Kutsutut: Ville Lehmuskoski HKL

Lisätiedot

allianssiurakka Mitä allianssilla tavoitellaan? Maanrakennuspäivä Anna Keskinen

allianssiurakka Mitä allianssilla tavoitellaan? Maanrakennuspäivä Anna Keskinen Mitä allianssilla tavoitellaan? Pakilan allianssiurakka Maanrakennuspäivä 18.9.2014 Parempaa yhteistyötä tilaajan ja urakoitsijan välillä Anna Keskinen Joustavuutta ylläpitotöihin Asukasyhteistyön parantaminen

Lisätiedot

Kasvupalvelut. Korvattavat kustannukset versio Vison Oy

Kasvupalvelut. Korvattavat kustannukset versio Vison Oy Kasvupalvelut..08 versio 0.9 Vison Oy (6). Henkilöstökustannukset Palkkakustannukset sivukuluineen Palkka Korvattavia kustannuksia suoriteperusteen (tehtyjen tuntien) mukaisesti. Todennettava työajan

Lisätiedot

Lausuntoversio. Allianssin korvattavat kustannukset RTS 17:48

Lausuntoversio. Allianssin korvattavat kustannukset RTS 17:48 RTS :8 Allianssin korvattavat kustannukset Tällä lomakkeella sovitaan tilaajan ja palveluntuottajien välisten, allianssin tehtävistä syntyneiden, kustannusten korvaamisesta. Lomake liitetään allianssin

Lisätiedot

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS SOPIMUS 22.2.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Tampereen kaupunki Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä Frenckellinaukio 2 33100 Tampere Toteuttaja: Tampereen Tilapalvelut Oy Frenckellinaukio 2K 33100

Lisätiedot

Raide-Jokeri. Espoon kaupunginhallitus

Raide-Jokeri. Espoon kaupunginhallitus Raide-Jokeri Espoon kaupunginhallitus 11.2.2018 2018 hintataso Raitiotieinfra 386 M Valtionapu huomioituna 302 M Helsinki 268 M Valtionapu huomioituna 209 M Espoo 118 M Valtionapu huomioituna 93 M 18.2.2019

Lisätiedot

LUONNOS. Sopimuksen osapuolet ja niiden edustajat. Tilaaja on hankkeessa rakennushankkeeseen ryhtyvä osapuoli.

LUONNOS. Sopimuksen osapuolet ja niiden edustajat. Tilaaja on hankkeessa rakennushankkeeseen ryhtyvä osapuoli. RT 80355 joulukuu 2017 1 (6) KEHITYSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (KAS) Ingressi... SOPIMUKSEN KOHDE Hanke nro Rakennuskohde SOPIMUSOSAPUOLET Tilaaja Tilaajan edustaja Palveluntuottajat Palveluntuottaja 1 Edustaja

Lisätiedot

KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi

KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi PROJEKTISUUNNITELMA 1 (10) Tampereen raitiotiehanke KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi PROJEKTISUUNNITELMA 2 (10) Sisällys 1. Osan 2 kehitysvaiheen sisältö ja tavoitteet...

Lisätiedot

LUONNOS RT TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (TAS) SOPIMUKSEN KOHDE Tämän sopimuksen kohteena on SOPIMUSOSAPUOLET. joulukuu (6)

LUONNOS RT TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (TAS) SOPIMUKSEN KOHDE Tämän sopimuksen kohteena on SOPIMUSOSAPUOLET. joulukuu (6) RT 80356 joulukuu 2017 1 (6) TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS (TAS) Ingressi... SOPIMUKSEN KOHDE Tämän sopimuksen kohteena on Hanke nro Rakennuskohde SOPIMUSOSAPUOLET Tilaaja Tilaajan edustaja Palveluntuottajat

Lisätiedot

KUSTANNUSTEN- HALLINTASUUNNITELMA

KUSTANNUSTEN- HALLINTASUUNNITELMA 1 (8) KUSTANNUSTEN- HALLINTASUUNNITELMA 15.9.2016 Tekijä: Paula Tiainen 2 (8) Sisällys 1. Kustannusten hallinnan prosessi raitiotieallianssissa... 3 2. Korvattavien kustannusten seuranta ja ennustaminen...

Lisätiedot

Allianssiurakoinnin mekanismien Ymmärtäminen vie aikaa

Allianssiurakoinnin mekanismien Ymmärtäminen vie aikaa Allianssiurakoinnin mekanismien Ymmärtäminen vie aikaa KOKEMUKSIA ALLIANSSIHANKKEEN TOTEUTUKSISTA MEILLÄ JA MAAILMALLA Sakari Pesonen Fira Oy 4.2.2015 Allianssiurakka Ei vakioitua Mallia! Olemassa olevia

Lisätiedot

Pakilan alueurakka. IPT-työpaja IPT-työpaja / Anna Tienvieri

Pakilan alueurakka. IPT-työpaja IPT-työpaja / Anna Tienvieri Pakilan alueurakka IPT-työpaja 15.11.2016 Pakilan alueurakan perustietoja (2014-19) Toteutetaan 5-vuotisena palveluallianssisopimuksena Kehitysvaihe ennen toteutusta noin 4 kk Toteutusvaihe 5 vuotta Kumppanit:

Lisätiedot

Allianssimallin periaatteet

Allianssimallin periaatteet Allianssimallin periaatteet We all win or we all lose Projektiallianssi Andrew field North Sea Where it all started Tilaaja ja suunnittelun ja tuotannon keskeiset toimijat muodostavat ydintiimin Ydintiimillä

Lisätiedot

IPT 2. Hankinta -työpaja ryhmätyö: VANTAAN KOULUHANKKEET

IPT 2. Hankinta -työpaja ryhmätyö: VANTAAN KOULUHANKKEET IPT 2 Hankinta -työpaja 8.-9.6.2017 ryhmätyö: VANTAAN KOULUHANKKEET Ja tavoitteita olivat. TERVEELLINEN JA TURVALLINEN Oppimista tukevat tilaratkaisut, käyttäjä keskiössä Muuntojoustavat ratkaisut Tila-

Lisätiedot

Missä rakennetaan. Tampereen Rantatunneli Allianssiurakka

Missä rakennetaan. Tampereen Rantatunneli Allianssiurakka Tampereen Rantatunneli Allianssiurakka 11.6.2015 1 Missä rakennetaan Tampereen keskustan, radan ja vilkasliikenteisen valtatien tuntumassa Näsijärven rannalla Välittömällä vaikutusalueella kymmeniä tuhansia

Lisätiedot

Hiukkavaaran monitoimitalo, IPT toteutuksena - arvoa rahalle ajatellen! 27.6.2014 Markkinainfo

Hiukkavaaran monitoimitalo, IPT toteutuksena - arvoa rahalle ajatellen! 27.6.2014 Markkinainfo Hiukkavaaran monitoimitalo, IPT toteutuksena - arvoa rahalle ajatellen! 27.6.2014 Markkinainfo Mitä on IPT? Integroitu Projekti Toimitus Poikkeaako esim. Allianssista? On syntynyt ymmärrys, mitä ero on

Lisätiedot

Tampereen Rantatunneli Allianssiurakka Matti Aitomaa. Viikko 39/2012

Tampereen Rantatunneli Allianssiurakka Matti Aitomaa. Viikko 39/2012 Tampereen Rantatunneli Allianssiurakka 7.4.2017 Matti Aitomaa Viikko 39/2012 1 Miksi rakennetaan Rantatunnelin toteuttamisella saadaan lisää maata rakentamiseen turvallisempaa ja sujuvampaa liikennettä

Lisätiedot

Kainuun Uuden Sairaalan toteutus Allianssina. Eero Moilanen

Kainuun Uuden Sairaalan toteutus Allianssina. Eero Moilanen Kainuun Uuden Sairaalan toteutus Allianssina Eero Moilanen 28.3.2014 Integroidun projektintoimituksen elementit Aikainen integroituminen Yhteinen organisaatio Yhteiset tavoitteet Yhteinen sopimus ja kaupallinen

Lisätiedot

Yhteistoimintaa alueurakointiin allianssimallit Helsingin yleisten alueiden ylläpidossa

Yhteistoimintaa alueurakointiin allianssimallit Helsingin yleisten alueiden ylläpidossa Yhteistoimintaa alueurakointiin allianssimallit Helsingin yleisten alueiden ylläpidossa Anna Tienvieri & Kaisa Komulainen Helsingin kaupungin rakennusvirasto Allianssimalli ylläpitourakoissa Kontulan urakan

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

Allianssimallin kehittämistarpeet Ryhmätöiden tulokset

Allianssimallin kehittämistarpeet Ryhmätöiden tulokset IPT-hanke: Kehitysvaihe-työpaja 26-27.5.2015 Allianssimallin kehittämistarpeet Ryhmätöiden tulokset Kehittämiskohteet Ryhmät & aiheet 1. Tarjoajien valinta 2. Tarjousneuvottelut ja tarjoaminen 3. Tarjousten

Lisätiedot

Kuopion Uusi Sydän rakentajien hankinta. Tarjouspyynnön ja sopimusdokumentaation laatiminen

Kuopion Uusi Sydän rakentajien hankinta. Tarjouspyynnön ja sopimusdokumentaation laatiminen Kuopion Uusi Sydän rakentajien hankinta Tarjouspyynnön ja sopimusdokumentaation laatiminen 9.6.2017 Sisältö Hankkeen kuvaus Rakentajien hankinta Päivitetty hankintaprosessi Tarjoajien vähimmäisvaatimukset

Lisätiedot

Kehä I Keilaniemessä muuttaa kaupunkirakennetta

Kehä I Keilaniemessä muuttaa kaupunkirakennetta MAARAKENNUSPÄIVÄ 2015 Finlandia-talo 24.9.2015 Teema 1 Hankkeet ja investoinnit, Sali A, 16:00 Kehä I Keilaniemessä muuttaa kaupunkirakennetta - Haasteita ja mahdollisuuksia infrarakentamiselle kaupungininsinööri

Lisätiedot

Laajuusmuutosten haasteet allianssissa Rantatunneli & Raitiotie

Laajuusmuutosten haasteet allianssissa Rantatunneli & Raitiotie Laajuusmuutosten haasteet allianssissa Rantatunneli & Raitiotie IPT2 15.6.2017 Milko Tietäväinen 1 Esimerkki kohteet Rantatunneli Kehitysvaihe 2012-2013 Toteutusvaihe 2014-2017 Tunneli liikenteellä Valmius

Lisätiedot

IPT 2 Syventävä työpaja : Alihankintojen integrointi tahtituotantoon

IPT 2 Syventävä työpaja : Alihankintojen integrointi tahtituotantoon IPT 2 Syventävä työpaja 3.4.2019: Alihankintojen integrointi tahtituotantoon Tavoitteena tahtituotanto Sisältö Integroinnin tavoitteet Integrointisuunnitelma Urakkakeskustelujen ja neuvottelujen tavoitteet

Lisätiedot

Allianssimalli kasvupalveluiden toteutusmuotona

Allianssimalli kasvupalveluiden toteutusmuotona Allianssimalli kasvupalveluiden toteutusmuotona Allianssin periaatteet Etunimi Sukunimi 2 28.5.2018 Allianssin = Integroitu projektitoimitus (IPT) Integroitu projektitoimitus yhteistoiminnallinen toteutusmuoto,

Lisätiedot

ALLIANSSIN JOHTORYHMÄ

ALLIANSSIN JOHTORYHMÄ 1 (5) ALLIANSSIN JOHTORYHMÄ klo 13:30 16:00 Big Room / Tilannekuvaseinä ja Artic XL Ville Lehmuskoski Reetta Putkonen, 13:46 15:04 Harri Tanska Pauliina Kuronen, pj Esa Rauhala Jarkko Salmenoja Antti Korhonen

Lisätiedot

Kasvupalvelut. Allianssisopimusmalli versio Vison Oy

Kasvupalvelut. Allianssisopimusmalli versio Vison Oy Kasvupalvelut Allianssisopimusmalli 11.5.2018 versio 0.95 Vison Oy 1 Sisällysluettelo Käsitteet ja termit... 5 1. Sopimusosapuolet... 9 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 10 2.1 Kasvupalveluiden tuottaminen...

Lisätiedot

Allianssimalli. Kehto-foorumi 1.11.2012. 1.11.2012 Milko Tietäväinen

Allianssimalli. Kehto-foorumi 1.11.2012. 1.11.2012 Milko Tietäväinen Allianssimalli Kehto-foorumi 1.11.2012 Allianssimalli Allianssi on valtioliitto (Gummerus sssk 2001) Allianssi on valtioliitto ja myös aatteellinen, kaupallinen tai muu sellainen yhteenliittymä (wikipedia

Lisätiedot

KL Osa 2 Luonnos

KL Osa 2 Luonnos Tampereen raitiotie, projektiallianssi Kehitysvaiheen allianssisopimuksen liite 1 Luonnos 15.9.2017 Dnro 7789/2014 X.X.2017 Tampereen raitiotie, projektiallianssi 2(5) Sisällysluettelo LIITTEEN TAUSTA

Lisätiedot

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.)

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) 6.2.2019 1 (5) Raide-Jokeri-projektin tilaajan johtoryhmä Kokous 34 Aika: 3.4.2019 klo 8.30 9.45 Paikka: nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) Paikalla: Olli Isotalo Espoon kaupunki

Lisätiedot

TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS

TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS 23.10.2017 2 Versiohistoria: Nro Pvm Luonut Muutokset Tarkistanut 0.1 18.8.2016 Kilpailutusvaiheen alustava versio 0.2 21.9.2017 Mari Heikkilä Kommentteja ja korjausehdotuksia

Lisätiedot

IPT 2. Hankinta -työpaja RYHMÄTYÖ

IPT 2. Hankinta -työpaja RYHMÄTYÖ IPT 2 Hankinta -työpaja 8.-9.6.2017 RYHMÄTYÖ Ryhmätyön tavoite Esitätte 9.6. klo 12.30 alkavassa sessiossa ryhmänne näkemykset kilpailuttamisprosessin keskeisistä asioista. Keskittykää erityisesti vertailuperusteisiin,

Lisätiedot

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.)

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) 28.03.2018 1 (5) Raide-Jokeri-projektin tilaajan johtoryhmä Kokous 22 Aika: 28.3.2018 klo 8.30-10.30 Paikka: Kutsutut: nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) Ville Lehmuskoski HKL

Lisätiedot

SALLI. TARJOUSPYYNNÖN ESITTELY klo KUOPIO

SALLI. TARJOUSPYYNNÖN ESITTELY klo KUOPIO SALLI TARJOUSPYYNNÖN ESITTELY 28.11.2017 klo 12-15 KUOPIO Agenda 12.00 Avaus (Ismo) 12.10 Savilahti -projektin odotukset (Antti) 12.30 Neuvotteluprosessi (Eero) 13.00 Case tehtävän esittely (Jukka) 13.20

Lisätiedot

Maanteiden hoitourakoiden kilpailutus 2019

Maanteiden hoitourakoiden kilpailutus 2019 Maanteiden hoitourakoiden kilpailutus 2019 Tietoa 2019 kilpailutuksesta Laatulupaukset urakoitsijan valinnassa 16.8.2018 2019 kilpailutettavat urakat ja aikataulu Hankintailmoitusten ja tarjouspyyntöjen

Lisätiedot

- Pohditaan allianssihankkeessa ja muissa hankemalleissa tapahtuvaa alihankkijoiden (erikoisurakoitsijoiden) osaamisen hyödyntämistä eri näkökulmista

- Pohditaan allianssihankkeessa ja muissa hankemalleissa tapahtuvaa alihankkijoiden (erikoisurakoitsijoiden) osaamisen hyödyntämistä eri näkökulmista - Pohditaan allianssihankkeessa ja muissa hankemalleissa tapahtuvaa alihankkijoiden (erikoisurakoitsijoiden) osaamisen hyödyntämistä eri näkökulmista - HUOM! Monissa hankkeissa allianssiamalli on jo iso

Lisätiedot

Pyrkimyksenä varmaankin nostaa alan jalostusarvoa

Pyrkimyksenä varmaankin nostaa alan jalostusarvoa Pyrkimyksenä varmaankin nostaa alan jalostusarvoa Merkittävä osa globaalisti hajautetun tuotannon jalostusarvosta jää verkoston orkestroijalle sekä moninaisille pääkonttori- ja tukitoiminnoille http://www.talouselama.fi/uutiset/tarkeinta-on-jalostusarvo-3382851

Lisätiedot

Raide-Jokeri infrastruktuurihankkeen johtoryhmä

Raide-Jokeri infrastruktuurihankkeen johtoryhmä Raide-Jokeri infrastruktuurihankkeen johtoryhmä Kokous 18 Aika: 17.11.2017 klo 9.00-11.00 Paikka: Raide-Jokerin Big Room, nh. Artic XL (Valimotie 1B, 2. krs) Läsnä: Ville Lehmuskoski (pj.) HKL Artturi

Lisätiedot

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.)

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) 8.1.2019 1 (5) Raide-Jokeri-projektin tilaajan johtoryhmä Kokous 32 Aika: 8.1.2019 klo 08.30 10.30 Paikka: nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) Paikalla: Ville Lehmuskoski HKL Artturi

Lisätiedot

LIIKENNÖINTIKORVAUKSEN LASKENTATAPA KANNUSTEURAKKASOPIMUKSESSA

LIIKENNÖINTIKORVAUKSEN LASKENTATAPA KANNUSTEURAKKASOPIMUKSESSA KUOPION KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 3 LIIKENNÖINTIKORVAUKSEN LASKENTATAPA KANNUSTEURAKKASOPIMUKSESSA Posti- ja käyntiosoite Laskutusosoite Puhelin Faksi www.kuopio.fi

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon alueurakka Virrat 2015 2020. Kaupalliset asiat

Hoidon ja ylläpidon alueurakka Virrat 2015 2020. Kaupalliset asiat Hoidon ja ylläpidon alueurakka Virrat 2015 2020 Kaupalliset asiat Talvihoitotyöt projektinjohtomallilla Kesähoitotyöt kokonais- ja yksikköhinnoilla Tarjouslomakkeella pyydetään urakoitsijalta Tarjoushinta

Lisätiedot

Lausuntoversio RTS 17:43 ALLIANSSIN YLEISET SOPIMUSEHDOT SISÄLLYSLUETTELO

Lausuntoversio RTS 17:43 ALLIANSSIN YLEISET SOPIMUSEHDOT SISÄLLYSLUETTELO LAUSUNTOVERSIO xxxkuu 201X 1 (13) ALLIANSSIN YLEISET SOPIMUSEHDOT Näitä sopimusehtoja noudatetaan allianssimallilla toteuttavassa hankkeessa tilaajan ja palveluntuottajien välisissä sopimuksissa. Sopimusehdot

Lisätiedot

Sopimus hankkeen "Vt 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä

Sopimus hankkeen Vt 12 Tampereen tunneli toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä Sopimus hankkeen "Vt 12 Tampereen tunneli" toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä Sopijapuolet Liikennevirasto, joka toimii tässä hankkeessa rakennuttajana PL 33 00521 HELSINKI Tampereen

Lisätiedot

TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS

TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS Tampereen raitiotie, projektiallianssi TOTEUTUSVAIHEEN ALLIANSSISOPIMUS Dnro 6365/2016 16.9.2016 Tampereen raitiotie, projektiallianssi 2 (33) Sisällysluettelo SOPIMUSOSAPUOLET... 8 SOPIMUKSEN TAUSTA JA

Lisätiedot

1. Tilaajan tavoitteiden kirkastaminen ja jalkautus

1. Tilaajan tavoitteiden kirkastaminen ja jalkautus 1. Tilaajan tavoitteiden kirkastaminen ja jalkautus IPT 2 14.2.2018 Milko Tietäväinen 1 Tilaajan tavoitteet allianssissa Tilaajan tahtotilaa allianssihankkeessa kuvaavat tavoitteet Avointulostavoitteet

Lisätiedot

SASTAMALAN RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT OY

SASTAMALAN RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT OY Palvelusopimus SASTAMALAN RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT OY Hoitokatu 6 A, PL 23, 38200 Sastamala, www.servi.fi etunimi.sukunimi@servi.fi, Y-tunnus: 2414170-5 Sisällys 1. Sopijapuolet... 3 2. Määritelmät...

Lisätiedot

Yhteistoiminnalliset toteutusmuodot ja niiden haasteet TAMPERE

Yhteistoiminnalliset toteutusmuodot ja niiden haasteet TAMPERE Yhteistoiminnalliset toteutusmuodot ja niiden haasteet 6.6.2017 TAMPERE Asiakkaita Vison Oy Lean rakentaminen Yhteistoimintaurakat Esimerkkiprojekteja Tilaaja Projekti Arvo Vison Oy:n rooli Toteutusmuoto

Lisätiedot

IPT-työpaja # Kysely kehitys- ja toteutusvaiheissa oleville hankkeille

IPT-työpaja # Kysely kehitys- ja toteutusvaiheissa oleville hankkeille IPT-työpaja #7 15-16.3 Kysely kehitys- ja toteutusvaiheissa oleville hankkeille Kyselytutkimus Tilaajan / käyttäjien edustajat 5 vastaajaa, joista: 5 APR:n jäsentä 2 projektipäällikköä 7 vastaajaa, joista:

Lisätiedot

FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset

FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset FiDiPro-kustannukset puhututtavat Paljonkohan voi tarjota palkkaa? Onko puhelinetu ok? Paljonko muuttokuluja saa syntyä? Perhe mukaan? Maksaako Tekes

Lisätiedot

Allianssimalli. 1 Johdanto. 2 Allianssimallin tutkimus ja pilotointi Suomessa

Allianssimalli. 1 Johdanto. 2 Allianssimallin tutkimus ja pilotointi Suomessa Allianssimalli Harri Yli-Villamo, DI Rakennuttamisosaston johtaja, Liikennevirasto harri.yli-villamo@liikennevirasto.fi Pekka Petäjäniemi, DI Uudishankkeet-yksikön päällikkö, Liikennevirasto pekka.petajaniemi@liikennevirasto.fi

Lisätiedot

Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt

Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt Riskienhallintamenettelyt 1 (7) Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt Riskienhallintamenettelyt 2 (7) SISÄLTÖ 1 PERIAATTEET JA TAVOITTEET... 3 2 ORGANISOINTI JA VASTUUT... 4 3 RISKIENHALLINTAPROSESSI...

Lisätiedot

Naantalin CHP allianssi: Ihmiset ja johtaminen

Naantalin CHP allianssi: Ihmiset ja johtaminen Etunimi Sukunimi Naantalin CHP laitos 2016 Naantalin CHP allianssi: Ihmiset ja johtaminen 25.1.2017 Anne Piiparinen yit.fi/infra NA4 CHP-projekti: Ensimmäinen allianssimallilla toteutettava teollisuushanke

Lisätiedot

Alla oleva taulukko kuvaa oman henkilöstön kustannusten määrittämistä. Taulukko ei ole täydellinen.

Alla oleva taulukko kuvaa oman henkilöstön kustannusten määrittämistä. Taulukko ei ole täydellinen. Syvälahden koulun allianssiurakka 1 (12) Korvattavat yleis Alla oleva taulukko kuvaa oman henkilöstön kustannusten määrittämistä. Taulukko ei ole täydellinen. Henkilö Allianssihenkilöstö (hankkeelle työtä

Lisätiedot

Lausuntoversio RTS 17:40. ALLIANSSI RAKENNUSHANKKEEN TOTEUTUSMUOTONA Allianssin yleiskuvaus SISÄLLYSLUETTELO 2 ALLIANSSIN SOPIMUSASIAKIRJAT JA OHJEET

Lausuntoversio RTS 17:40. ALLIANSSI RAKENNUSHANKKEEN TOTEUTUSMUOTONA Allianssin yleiskuvaus SISÄLLYSLUETTELO 2 ALLIANSSIN SOPIMUSASIAKIRJAT JA OHJEET LAUSUNTOVERSIO xxxkuu 201X 1 (12) ALLIANSSI RAKENNUSHANKKEEN TOTEUTUSMUOTONA Allianssin yleiskuvaus Tässä ohjeessa kuvataan allianssin periaatteita, taustaa ja tavoitteita allianssimallin ymmärtämiseksi.

Lisätiedot

INTEGROITU PROJEKTITOTEUTUS SILTASAIRAALA

INTEGROITU PROJEKTITOTEUTUS SILTASAIRAALA INTEGROITU PROJEKTITOTEUTUS SILTASAIRAALA SILTASAIRAALA OSANA MEILAHDEN KAMPUSTA Kolmiosairaala Tornisairaala SILTASAIRAALA Lastenlinna Syöpätautien klinikka Lastenklinikka uusi lastensairaala Naistenklinikka

Lisätiedot

MARKKINAINFO

MARKKINAINFO MARKKINAINFO 11.9.2017 - Diat 2-8 Kuopion kärkihankeet - Diat 9-22 SALLI esittelyä - Diat 22-24 Hankinnan aikataulu - Diat 24- Alianssi malli ja tarjoaminen www.savilahti.com @kuopiosavilahti HANKKEET

Lisätiedot

KERTAUS; HANKINTOJEN VALMISTELU

KERTAUS; HANKINTOJEN VALMISTELU Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) KERTAUS; HANKINTOJEN VALMISTELU Työpaja 4: Kokoushotelli Gustavelund, Tuusula 11-12.11.2014 IPT-hanke: kertaus

Lisätiedot

MITEN ALLIANSSIURAKKA HYÖDYTTÄÄ TILAAJAA JA URAKOITSIJAA?

MITEN ALLIANSSIURAKKA HYÖDYTTÄÄ TILAAJAA JA URAKOITSIJAA? MITEN ALLIANSSIURAKKA HYÖDYTTÄÄ TILAAJAA JA URAKOITSIJAA? Sakari Pesonen Fira Oy 4.2.2015 FIRA OY Liikevaihto 2014 n.100m n.170 työntekijää, ei omia työmiehiä Etelä-Suomi, Lahti, Tampere http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1414298312484

Lisätiedot

Pohjankartanon koulun peruskorjaus teema: Ohjelmaallianssi

Pohjankartanon koulun peruskorjaus teema: Ohjelmaallianssi Pohjankartanon koulun peruskorjaus teema: Ohjelmaallianssi Pohjankartanon koulu - korjausrakentamisen ohjelma-allianssi Tilaaja: Osapuolet: Pohjankartanon koulu Suomen ensimmäinen korjausrakentamisen ohjelma-allianssi

Lisätiedot

Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki.

Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. ^IIT^ ^ 1 UUDENMAAN PÄIHDEHUOLLON KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1 luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Nimi ia kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki.

Lisätiedot

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.)

nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) 14.12.2018 1 (5) Raide-Jokeri-projektin tilaajan johtoryhmä Kokous 30 Aika: 14.12.2018 klo 08.00 10.00 Paikka: nh. Artic XL, (Raide-Jokerin Big Room, Valimotie 1, 2. krs.) Kutsutut: Ville Lehmuskoski HKL

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Esipuhe 3

Sisällysluettelo. Esipuhe 3 4 Sisällysluettelo Esipuhe 3 OSA 1 Projektinjohtorakentamisen ominaisuudet 9 1 Johdanto 9 1.1 Kirjan tarve 9 1.2 Kirjan käsitteistö 10 Projektinjohtorakentamisen käsitteet 10 Suunnitelmat 11 Hankinnat

Lisätiedot

Tarjoajien valinta integroituun projektitoteutukseen. Pilottihanke Kuopion Uusi Sydän pääsairaalan uudistaminen, toteuttajien hankinta

Tarjoajien valinta integroituun projektitoteutukseen. Pilottihanke Kuopion Uusi Sydän pääsairaalan uudistaminen, toteuttajien hankinta Tarjoajien valinta integroituun projektitoteutukseen Pilottihanke Kuopion Uusi Sydän pääsairaalan uudistaminen, toteuttajien hankinta Sisältö 1. Hanke ja sen erityispiirteet ja vaatimukset 2. Tilaajan

Lisätiedot

Tampereen Raitiotie. Esitys uudesta indeksijaosta KAS 1 vaiheen kustannusarvioon

Tampereen Raitiotie. Esitys uudesta indeksijaosta KAS 1 vaiheen kustannusarvioon Tampereen Raitiotie Esitys uudesta indeksijaosta KAS 1 vaiheen kustannusarvioon 13.9.2016 Uusi indeksi yhdistelmä Tampereen raitiotien allianssissa Mitä uudella indeksiyhdistelmällä tavoitellaan? Uuden

Lisätiedot

Päivämäärä Päätöksen tiivistelmä Päätösehdotuksen tiivistelmä

Päivämäärä Päätöksen tiivistelmä Päätösehdotuksen tiivistelmä Päivämäärä Päätöksen tiivistelmä Päätösehdotuksen tiivistelmä 18.4.2018 Hyväksyttiin ensimmäisen ATA-mittariston avaintulosalueet ja mitattavat asiat. AJR:n jäsenet kommentoivat esitettyjä mittareita ja

Lisätiedot

Kehitysvaiheen pääprosessit. Tukiprosessit

Kehitysvaiheen pääprosessit. Tukiprosessit Ryhmätyöt Tietomallintaminen Laadunhallinta Lupien hankinta Johtaminen ja ohjaus Yhteistoiminnan aktivointi Lähtötiedot Kehitysvaiheen pääprosessit Lopputulokset Tarveselvitys / Hankesuunnitelma / yleissuunnitelma

Lisätiedot

Tesoman hyvinvointipalvelujen kaupallisen mallin periaatteet Markkinavuoropuhelu klo Talent Space, Media 54, 1.krs.

Tesoman hyvinvointipalvelujen kaupallisen mallin periaatteet Markkinavuoropuhelu klo Talent Space, Media 54, 1.krs. Tesoman hyvinvointipalvelujen kaupallisen mallin periaatteet Markkinavuoropuhelu 16.2.2016 klo 13-15.30 Talent Space, Media 54, 1.krs. Finlayson Mari Heikkilä, Tanja Koivumäki, Marika Pakkanen Tampereen

Lisätiedot

1 (5) Luonnos 1 PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ PERUSSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET. 1 Kuntayhtymän nimi ja kotipaikka

1 (5) Luonnos 1 PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ PERUSSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET. 1 Kuntayhtymän nimi ja kotipaikka 1 (5) Luonnos 1 PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ PERUSSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Kuntayhtymän nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Pöytyän kansanterveystyönkuntayhtymä ja sen kotipaikka on

Lisätiedot

SPONDA OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS

SPONDA OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS SPONDA OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS Päivitetty 17.3.2015 1 SISÄLTÖ 1. Palkitseminen... 3 1.1 Palkitsemista koskeva päätöksentekojärjestys... 3 1.2 Lyhyen aikavälin palkitseminen (vuosipalkkiojärjestelmä)...

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2018 SUOMEN HOIVATILAT OYJ

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2018 SUOMEN HOIVATILAT OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2018 SUOMEN HOIVATILAT OYJ 20.2.2019 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 PALKITSEMISEN PÄÄTÖKSENTEKOJÄRJESTYS... 3 3 HALLITUKSEN PALKITSEMINEN... 3 3.1 Hallituksen jäsenten palkitsemisen

Lisätiedot

SPONDA OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS

SPONDA OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS SPONDA OYJ PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS Päivitetty 3.6.2014 1 SISÄLTÖ 1. Palkitseminen... 3 1.1 Palkitsemista koskeva päätöksentekojärjestys... 3 1.2 Lyhyen aikavälin palkitseminen (vuosipalkkiojärjestelmä)...

Lisätiedot

Muistio Tavoiteaikataulu: 8:30 8:35 Toteutunut: 8:31 8:34. Hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio ilman korjauksia.

Muistio Tavoiteaikataulu: 8:30 8:35 Toteutunut: 8:31 8:34. Hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio ilman korjauksia. 1 (5) ALLIANSSIN JOHTORYHMÄ klo 08:30 11:00 Big Room / Artic XL Ville Lehmuskoski Harri Tanska Pauliina Kuronen Antti Korhonen Kalle Toropainen, pj Laura Järvinen Peter Molin Juha Saarikoski Katja Pekkanen,

Lisätiedot

Korvattavat kustannukset. Kustannuserä. tositteella kertoimella. Mäntykampus, kaupallinen malli, liite 1

Korvattavat kustannukset. Kustannuserä. tositteella kertoimella. Mäntykampus, kaupallinen malli, liite 1 Mäntykampus, kaupallinen malli, liite 1 Kustannuserä Korvattavat kustannukset Kohdistus Kohdistus tositteella kertoimella A ALLIANSSIHENKILÖSTÖ (hankkeelle työtä tekevät): A1 kuukausi ja tuntipalkat A2

Lisätiedot

LUONNOS APPORTTIOMAISUUDEN LUOVUTUSKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI JÄRVENPÄÄN ATERIA- JA SIIVOUSPALVELUT JATSI OY. 2017

LUONNOS APPORTTIOMAISUUDEN LUOVUTUSKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI JÄRVENPÄÄN ATERIA- JA SIIVOUSPALVELUT JATSI OY. 2017 LUONNOS APPORTTIOMAISUUDEN LUOVUTUSKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI JA JÄRVENPÄÄN ATERIA- JA SIIVOUSPALVELUT JATSI OY. 2017 APPORTTIOMAISUUDEN LUOVUTUSKIRJA 1. Sopijapuolet 1.1 Järvenpään kaupunki 0126541-4 PL

Lisätiedot

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 4. LUKIOKOULUTUS 4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Pakilan palvelurakennukset -allianssihanke. Pakilan alueen toimijoiden infotilaisuus

Pakilan palvelurakennukset -allianssihanke. Pakilan alueen toimijoiden infotilaisuus Pakilan palvelurakennukset -allianssihanke Pakilan alueen toimijoiden infotilaisuus 11.12.2017 Infon tarkoitus Tiedon jakaminen Pakilan palvelurakennukset -allianssihankkeesta Pakilan alueen toimijoille

Lisätiedot

YSE 1998 SOPIMUSEHDOT Lisä- ja muutostyöt sekä vastaanotto ja taloudellinen loppuselvitys

YSE 1998 SOPIMUSEHDOT Lisä- ja muutostyöt sekä vastaanotto ja taloudellinen loppuselvitys YSE 1998 SOPIMUSEHDOT Lisä- ja muutostyöt sekä vastaanotto ja taloudellinen loppuselvitys Lisä- ja muutostyöt sekä niistä sopiminen YSE 1998 -ehdoissa on määritelmät lisä- ja muutostöille Lisätyö: Urakoitsijan

Lisätiedot

Tarjouspyyntö, konetyöt sekä optio sopimuksen jatkamisesta vuosille

Tarjouspyyntö, konetyöt sekä optio sopimuksen jatkamisesta vuosille KUORTANEEN KUNTA Arto Ojala arto.ojala@kuortane.fi 044 550 2545 26.9.2017 Tarjouspyyntö, konetyöt 2018 2020 sekä optio sopimuksen jatkamisesta vuosille 2021-2022 Kuortaneen kunta rakentaa ja korjaa kiinteistöjänsä,

Lisätiedot

29.8.2013 Ins.tsto Controlteam Oy, Harri Valkonen 1

29.8.2013 Ins.tsto Controlteam Oy, Harri Valkonen 1 Harri Valkonen, rak. ins Urakointikokemusta 23 vuotta, rak. konsulttina yli 5 vuotta Töissä insinööritoimisto Controlteam Oy, Jyväskylä ( 30 henkilöä) Kohteita mm. Haapamäen koulun peruskorjaus, päävalvojana

Lisätiedot

ALLIANSSI - CASE VUOLUKIVENTIE 1

ALLIANSSI - CASE VUOLUKIVENTIE 1 RILRR-TEKNIIKKARYHMÄNILTAPÄIVÄSEMINAARI: SUUNNITTELUKÄYTÄNTÖJEN KEHITTYMINEN LISÄARVOA ALLIANSSISTA JA UUDESTA TEHTÄVÄLUETTELOSTA? ALLIANSSI - CASE VUOLUKIVENTIE 1 KIINTEISTÖJOHTAJA TEPPO SALMIKIVI 17.9.2014

Lisätiedot

Sopimus Nurmeksen kaupungin, Lieksan kaupungin, Juukan kunnan ja Valtimon kunnan kuntarakenneselvitys

Sopimus Nurmeksen kaupungin, Lieksan kaupungin, Juukan kunnan ja Valtimon kunnan kuntarakenneselvitys Sopimus Nurmeksen kaupungin, Lieksan kaupungin, Juukan kunnan ja Valtimon kunnan kuntarakenneselvitys 28.11.2013 FCG KONSULTOINTI OY 26.11.2013 P23155 Kuntarakenneselvitys 2 Sisällys 1. Sopijapuolet...

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS TURKISTUOTTAJILLE JÄRJESTETTÄVIEN LOMITUSPALVELUJEN ENIMMÄISMÄÄRISTÄ VUONNA 2019

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS TURKISTUOTTAJILLE JÄRJESTETTÄVIEN LOMITUSPALVELUJEN ENIMMÄISMÄÄRISTÄ VUONNA 2019 MUISTIO 1(5) Hallitussihteeri Anne Vänskä 12.11.2018 STM/4611/2018 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS TURKISTUOTTAJILLE JÄRJESTETTÄVIEN LOMITUSPALVELUJEN ENIMMÄISMÄÄRISTÄ VUONNA 2019 1. Sosiaali- ja

Lisätiedot