Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin"

Transkriptio

1 Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin Webinaarissa esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset ovat alla siten, että ensin on yleisesti lakimuutoksia koskevat kysymykset, sitten OmaVeroa koskevat kysymykset ja lopuksi maksuperusteista arvonlisäveroa koskevat kysymykset. Viimeisenä on muutama muita aiheita koskeva kysymys. Kysymykset liittyen lakimuutoksiin Miten uudistus vaikuttaa verotililtä maksettaviin alv-palautuksiin joulu-tammikuussa? Palautukset maksetaan normaalisti. Pitääkö maatalouden kerran vuodessa ilmoitettava alv-ilmoitus tehdä vain sähköisesti? Jos ilmoituksen antaminen sähköisesti on esimerkiksi teknisen esteen vuoksi mahdotonta, niin ilmoituksen voi antaa edelleen myös paperilla. Miten toimia verotilin ilmoittamisen kanssa, jos verovelvollisella ei ole tietokonetta eikä verkkopankkitunnuksia, ja terveydentila on niin heikko, että tuntuu kohtuuttomalta että hänen pitäisi lähteä verotoimistoon 100 km:n päähän? Erityisestä syystä voi ilmoittaa paperi-ilmoituksella. Jos yleinen eräpäivä sattuu lauantaille, siirtyykö se seuraavalle maanantaille? Jos tuotot alle eli et olekaan alv-velvollinen, miten saat maksamasi alv:t takaisin? Asiasta ohjeistetaan Verohallinnon ohjeessa Arvonlisäveron alarajahuojennus. Tästä ohjeesta julkaistaan päivitetty versio vuoden vaihteessa. Alarajahuojennusta voi vaatia ainoastaan arvonlisäveroilmoituksella. Arvonlisäveron verokausi ratkaisee, ilmoitetaanko tiedot kalenterivuoden vai tilikauden viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella. Onko kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta alv-velvolliseksi hakenut yksityinen henkilö yritys vai yksityinen henkilö? Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta voi hakeutua verovelvolliseksi edellytysten täyttyessä. Tästä tulee erillinen rekisterimerkintä. Hakeutunut on tällöin arvonlisäverovelvollinen kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta. Lisätietoa asiasta löytyy Verohallinnon ohjeesta Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen. Palkka.fi:stä lähtee automaattisesti palkkojen vuosi-ilmoitus, mutta siitä puuttuu erillisellä Matkalaskuohjelman kautta lasketut matkakorvaukset. Tehdäänkö korvaavat ilmoitukset kaikilla tiedoilla matkakorvauksia saaneiden henkilöiden osalta suomi.fi:ssä?

2 Ei välttämättä, jos matkalaskuohjelma tuottaa vain tietovirtaa VSPSKUST. Jos matkalaskuohjelmasta tulee tietovirtaa VSPSERIE, niin silloin ilmoituksella tulee olla palkka.fi:n kautta ilmoitetut palkat ja matkalaskuohjelmasta tulevat matkakorvaukset ko. henkilön osalta. Myöhästymismaksut eivät varmaan edelleenkään koske arvonlisäveron EUyhteenvetoilmoitusta? Eivät, yhteenvetoilmoituksen laiminlyöntimaksua koskeva nykyinen säännös kumotaan ja laiminlyönnin seuraamuksena on jatkossa VML 22 a :ssä tarkoitettu laiminlyöntimaksu. Olen vuosilomalla Pitääkö joulukuun työnantajasuoritukset siis antaa mennessä palvelukatkon takia, jos käytän ilmoitin.fi-palvelua? Voinko antaa palkkojen vuosi-ilmoituksetkin mennessä, jotta loman jälkeinen tammikuun lopun työtilanteeni ei ruuhkaannu? Joulukuun työnantajasuorituksia koskevat ilmoitukset voi antaa mennessä tai sitten ilmoituskatkon jälkeen alkaen ilmoitin.fi palvelussa. Ilmoituskatko ei vaikuta vuosiilmoitusten antamiseen, vaan vuosi-ilmoituksia voi antaa myös katkon aikana. Miten toimintansa aloittava toiminimi ilmoittaa verokauden valinnan, lomakkeet vielä vanhoja? Uuden lain mukaan oma-aloitteisten verojen verokausi on jatkossakin lähtökohtaisesti kalenterikuukausi. Valinnaiseen, pidennettyyn verokauteen voi uusien säännösten mukaisesti hakeutua alkaen. Jos hakemus tehdään viimeistään , pidennetty verokausi tulee voimaan taannehtivasti alkaen. Pidennettyä verokautta voi kuitenkin alkaa soveltaa vasta, kun verokauden pidentämisestä koskeva hakemus on käsitelty ja hyväksytty Verohallinnossa, joten hakemus kannattaa tehdä heti vuoden alussa. Valinnaiseen verokauteen hakemista varten Verohallinto julkaisee uuden lomakkeen vuodenvaihteessa. Vaikuttaako palvelukatko verokorttien suorasiirtoon? Ei vaikuta, palvelukatkon aikana ilmoituksia voi normaalisti välittää eli lähettää vaikkapa ilmoitin.fi:stä tai tyvi-operaattorin kautta, mutta VH ei nouda katkon aikana mitään ilmoitusaineistoja noutokansioista. Miten toimintansa aloittava toiminimi ilmoittaa verokauden valinnan, lomakkeet vielä vanhoja? Uuden lain mukaan oma-aloitteisten verojen verokausi on jatkossakin lähtökohtaisesti kalenterikuukausi. Valinnaiseen, pidennettyyn verokauteen voi uusien säännösten mukaisesti hakeutua alkaen. Jos hakemus tehdään viimeistään , pidennetty verokausi tulee voimaan taannehtivasti alkaen. Pidennettyä verokautta voi kuitenkin alkaa soveltaa vasta, kun verokauden pidentämisestä koskeva hakemus on käsitelty ja hyväksytty Verohallinnossa, joten hakemus kannattaa tehdä heti vuoden alussa. Valinnaiseen verokauteen hakemista varten Verohallinto julkaisee uuden lomakkeen vuodenvaihteessa. Mitkä muut yhteisöt kuin pankki on Tilinhoitajayhteisö? Tilinhoitajayhteisöllä tarkoitetaan yhteisöä, jolle on myönnetty oikeus tehdä kirjauksia arvoosuusrekisteriin. Vaikuttaako katkos vuosi-ilmoituksiin?

3 Ei vaikuta, palvelukatkon aikana ilmoituksia voi normaalisti välittää eli lähettää vaikkapa ilmoitin.fi:stä tai tyvi-operaattorin kautta, mutta VH ei nouda katkon aikana mitään ilmoitusaineistoja noutokansioista. Jos alvista on saatavaa, niin maksetaanko työnantajasuoritukset normaalisti ja palautus tulee sitten täysimääräisenä tilille? Oma-aloitteisten verojen maksut ja palautukset käytetään tarvittaessa muiden verojen suoritukseksi. Pääsääntö on, että palautus maksetaan heti, kun se on käsitelty. Palautusajankohdan ja -rajan voi muuttaa OmaVerossa. Ongelmana ehkä tuon verokauden valinta, kun Y3-ilmoituksen verottajan osa on vielä vanha lomake? Uuden lain mukaan oma-aloitteisten verojen verokausi on jatkossakin lähtökohtaisesti kalenterikuukausi. Valinnaiseen, pidennettyyn verokauteen voi uusien säännösten mukaisesti hakeutua alkaen. Jos hakemus tehdään viimeistään , pidennetty verokausi tulee voimaan taannehtivasti alkaen. Pidennettyä verokautta voi kuitenkin alkaa soveltaa vasta, kun verokauden pidentämisestä koskeva hakemus on käsitelty ja hyväksytty Verohallinnossa, joten hakemus kannattaa tehdä heti vuoden alussa. Valinnaiseen verokauteen hakemista varten Verohallinto julkaisee uuden lomakkeen vuodenvaihteessa. Jos ei kerta kaikkiaan ole mahdollisuutta käyttää tietokonetta eli sähköistä yhteyttä, mistä saa lomakkeita tietojen antamiseen? Uudet lomakkeet julkaistaan vuoden alussa vero.fi:ssä. Huomioidaanko kiinteistöveron oikaisun yhteydessä saatu pieni palautus, jota Verohallinto ei palauta suoraan tilille, muiden verojen maksuissa? Kiinteistöveroa koskeva palautus maksetaan, jos palautettava määrä on vähintään 5 euroa. Alle 5 euron palautuksia ei käytetä myöskään muiden verojen suoritukseksi. Kuinka jatkossa haetaan/ilmoitetaan rakentamiseen liittyvää oman käytön arvonlisäveroa? Arvonlisäveroilmoituksen sisältö vastaa pitkälti aiempaa kausiveroilmoitusta. Oman käytön arvonlisäveron ilmoittamiseen ei ole tulossa muutoksia. Vaikuttaako palvelukatko vuosi-ilmoituksiin tai verokorttien suorasiirtoon? Ei vaikuta, palvelukatkon aikana ilmoituksia voi normaalisti välittää eli lähettää vaikkapa ilmoitin.fi:stä tai tyvi-operaattorin kautta, mutta VH ei nouda katkon aikana mitään ilmoitusaineistoja noutokansioista. Jos on alv:n osalta jo nejännesvuosimenettelyssä eli alv-kausi on 3 kk, pitääkö nyt hakea uudestaan? Ei tarvitse, samat verokaudet säilyvät ennallaan. Voinhan jatkossakin ilmoittaa ulkomaalasten työnantajien sotu ja palkkaverotiedot paperitse?

4 Erityisestä syystä veroilmoituksen voi antaa paperisena. Erityisenä syynä voidaan pitää esimerkiksi tilannetta, jossa ulkomaalaisella ei ole mahdollisuutta antaa veroilmoitusta sähköisesti. Milloin saa vielä antaa veroilmoituksen kun tilikausi päättyy , normaalisti jättöaika viimeistään , mutta jos palvelu ei sähköisesti toimi, voiko sen antaa ilman seuraamuksia kun palvelu avautuu? Tuloveroilmoituksen voi antaa normaalista. Tässä vaiheessa uudet säännökset eivät sovellu yhteisöjen tuloverotukseen, eikä palvelukatko vaikuta yhteisöjen tuloveroilmoituksen antamiseen. Jos työnantajasuoritukset ovat olleet neljännesvuosimenettelyssä, siirtyykö sama käytäntö vuodelle 2017? Tarviiko antaa ilmoitus, jos palkkoja ei joltain kaudelta ole maksettu lainkaan? Satunnaisesti palkkaa maksava, työnantajarekisteriin kuulumaton työnantaja ei alkaen voi enää olla pidennetyssä neljänneskalenterivuoden verokaudessa. Ilmoitukset työantajasuorituksista tulee vuodesta 2017 lähtien antaa kuukausittain, mikäli palkkaa tai työkorvauksia on maksettu. Niiltä kuukausilta, jolloin suorituksia ei ole, ilmoituksia ei tarvitse antaa. Jos taas kuuluu työnantajarekisteriin, niin verokausi säilyy ennallaan ja ilmoitukset tulee antaa jokaiselta verokaudelta. Yritys on fuusioitu toiseen. Tähän vanhaan yhtiöön on jäänyt verotilille palautettavaa veroa. Miten sen voi hakea pois tai voiko sen siirtää fuusion vastaan ottavaan yhtiöön? Palautusta koskevat muutokset voi tehdä 3.1. alkaen OmaVerossa. Oma-aloitteiset verot vuodelle 2016 maksettiin ennen tammikuun loppuun mennessä lisää. Onko se edelleen mahdollista? Jos tarkoitat tuloverotuksen ennakontäydennysmaksua, niin se on mahdollista vielä vuoden 2017 tammikuussa. Jos ilmoittaa paperisena, mitä lomaketta käytetään? Verohallinto julkaisee uudet lomakkeet vuoden alussa vero.fi:ssä. Millä lomakkeella ilmoitetaan 2017 alvit ja työantajasuoritukset Verohallinto julkaisee uudet lomakkeet vuoden alussa vero.fi:ssä. Annanko vielä vuoden 2016 metsätalouden arvonlisäveroilmoituksen (ei ole tuloja) vai koskeeko muutos vasta vuotta 2017? Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän ei tarvitse antaa metsätalouden arvonlisäveron veroilmoitusta verokaudesta 2016 alkaen ellei ole jotain verotukseen vaikuttavia tietoja. Helmikuussa 2017 ei tarvitse antaa ilmoitusta, jos ei ole mitään ilmoitettavaa. Voiko työnantajasuorituksia ilmoittaa kahdessa osassa eli erikseen palkat ja työkorvaukset? Vai korvaatko silloin toisensa? Nyt yrityksessä eri tahot ilmoittavat nämä eli pitääkö toimintoa muuttaa? Uusi ilmoitus korvaa saman verokauden saman verolajin aikaisemman ilmoituksen.

5 Onko pakko As Oy:n antaa veroilmoitus (lomake 4) vuodesta 2016 sähköisesti? Ei, pakollinen sähköinen ilmoittaminen koskee oma-aloitteisia veroja. Mikä on vähäisen virheen euromäärä? Vähäisen virheen määräksi on ehdotettu 500 euroa. Verohallinnon päätös on lausunnoilla, joten tähän voi tulla vielä muutos. Miten tuo verokausi jatkossa? Nykyisin verokauteni metsätalouden harjoittajana on yksi vuosi. Tänä vuonna puukauppatuloja on poikkeuksellisesti yli euroa. Voinko tehdä ilmoituksen helmikuun loppuun 2017 mennessä? Jos tarkoitat arvonlisäveron veroilmoitusta, niin kyllä. Lähteekö tuo 45 päivää ruksuttamaan eräpäivästä vai mistä se lasketaan? Kyllä, määräaika lasketaan veroilmoituksen antamisen määräpäivästä. Onko pakko antaa vuosi-ilmoitus vuonna 2016 maksetuista palkoista antaa sähköisesti? Kyllä, jos vuosi-ilmoitus koskee 5 tai useampaa työntekijää. Jos olen vuonna 2016 ollut alv:n osalta kalenterivuosi-ilmoittaja, joudunko hakemaan nyt luvan vuoden 2017 alusta, että voin edelleen antaa ilmoituksen vain kerran vuodessa? Voimassa oleva verokauden pituus säilyy ennallaan. Mikä on muutoksenhakuaika/korvaavien veroilmoitusten mahdollinen antoaika, jos huomaa virheitä työnantajasuorituksissa? Muutoksenhakuaika on 3 vuotta. Koskeeko sähköinen ilmoittaminen myös maa-ja metsätalouden vuodelta 2017 tehtäviä kausiveroilmoituksia? Mitä tarkoitetaan tilinhoitajayhteisöllä? Tilinhoitajayhteisö on esimerkiksi pankki, joka hoitaa pörssiyhtiön osingonmaksuun liittyviä asioita. Onko myöhästymismaksu vain ilmoituksen myöhästymisestä ja paljonko on viivästyskorko maksun myöhästymisestä, jos ilmoitus on tehty ajallaan? Myöhästymismaksu määrätään ilmoituksen myöhästymisestä. Maksun myöhästymisestä maksetaan viivekorkolain mukaista viivästyskorkoa, joka on viitekorko lisättynä 7 prosenttiyksiköllä. Voiko oma-aloitteiset verot maksaa kuten tähänkin asti verkkopankissa? Jos vero maksu viivästyy, lasketaanko vielä viivästyskorkoa saldolle?

6 Palautuuko jatkossakin kuukauden negatiiviseksi jäävä alv automaattisesti, ilman erillistä palautuspyyntöä? Palautetaan ilman erillistä pyyntöä. Onko ilmoitusten jättöpäivä edelleen sama kuin tällä hetkellä? Eli alv seuraavan kuukauden 12. päivä ja työnantajasuoritusten seuraavan kuukauden 12. päivä? Liikevaihtorajoja tarkastellessa; otetaanko laskuissa mukaan vain verollisen liiketoiminnan liikevaihto vai myös veroton liikevaihto? Liikevaihto on tässä kirjanpitolain 4 luvun 1 :ssä tarkoitettu liikevaihto, joten siihen otetaan mukaan myös veroton liikevaihto. Kysymyksiä OmaVerosta Mikä on OmaVeron nettiosoite tai mistä se löytyy? vero.fi/omavero tai Vero.fi:n etusivulta Asioi verkossa valikon kautta. Tuleeko OmaVero olemaan ajantasainen? Nykyään ei ilmoitus ja maksaminen kohtaa? OmaVerossa näytetään kuluvan päivän saldo. OmaVero ei kuitenkaan ole täysin reaaliaikainen. OmaVerossa lähetetyn ilmoituksen näkee heti OmaVerossa. Muuta kautta annetun ilmoituksen tiedot päivittyvät OmaVeroon 1-2 työpäivän aikana. Maksut näkyvät OmaVerossa yleensä 1-2 työpäivän kuluessa maksupäivästä. En ole tähän asti saanut verottajalta "oikeuksia" sähköiseen ilmoittamiseen koskien Ulkomaalaisia asiakkaitani joilla palkansaajia Suomessa. Miten jatkossa? OmaVero:ssa käytössä samat Katso-valtuutukset kuin verotilissä. Saako Katso-tunnisteen ulkomaisille työnantajille? En ole aikaisemmin saanut näille ulkomaalaisille työnantajille! Ulkomaisille toimijoille on mahdollista hakea katso-tunniste tai luoda sähköisen asioinnin valtakirja. Tarkemmat ohjeet löytyvät vero.fi:stä > Syventävät vero-ohjeet > Sähköinen asiointi > Katsotunnistus > Ulkomaiset toimijat. Lisäksi Katso palvelunumero auttaa asiassa. Jos on pieni yritys tai toiminimi, niin pitääkö hakea Katso-tunnisteet, kun tähän asti olen tehnyt ilmoitukset Verkkopankkitunnuksilla? Toiminimiasiakkaat voivat edelleen käyttää kirjautumiseen henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Miten annetaan korvaava ilmoitus? Kaikki summat uudelleen vai vainko +- merkillä muuttuva summa?

7 Kaikki tiedot ilmoitetaan uudelleen. OmaVerossa alkuperäiset tiedot näkyvät oikaisuilmoituksen pohjana. Yritys Tmi, nykyinen Katso tunniste henkilön nimellä, jolla verotili palvelussa on pystynyt ilmoittamaan useamman yrityksen veroja (myös Oy), missä omistajana. Toimiiko sama Katso tunniste jatkossakin? Vai pitääkö jokaiselle yritykselle hakea oma tunnus? Toimii, Katso-tunnuksiin ei ole tulossa muutoksia. Kuinka kauan Katso-tunnisteen saaminen kestää? Entä pitääkö tmi:n hakea Katsotunnisteet vai riittääkö pankkitunnustautuminen? Toiminimiasiakkaat voivat edelleen käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Jos Katsotunnisteen kuitenkin haluaa hakea, kestää hakeminen normaalitilanteissa kaksi arkipäivää. Ruuhka-aikaana kauemmin. Jos tunnisteen hakijalta löytyy kaupparekisteristä oikeus edustaa organisaatiota yksin (nimenkirjoitusoikeus yksin), tapahtuu tunnisteen aktivointi automaatiossa ja tunnus on heti käytössä. Jos ilmoitustiedot annetaan OmaVeroon sähköisesti ilmoitustiedostona (ei siis OmaVerossa), näkyykö lähetetty ilmoitustieto OmaVerossa? Verotilillä näin ei ole. Kyllä, OmaVerossa näytetään aina verokauden viimeisin ilmoitustieto. Koskeeko kolmen vuoden määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen myös tuloverotusta jo 2017? Kyllä, koskee verovuoden 2017 tuloverotusta. Jos jonain kuukautena arvonlisävero negatiivinen, voiko jatkossakin maksaa määrän työnantajasuoritus vähennettynä negatiivisella arvonlisäveron määrällä? Kyllä, tähän ei ole tulossa muutosta. Muuttuuko vuosien veroilmoitusten muutosaika myös kolmeen vuoteen? Ei muutu. Voiko 12/2016 työnantajasuorituksia koskevan ilmoituksen tehdä vielä kausiveroilmoituksena, jos sen tekee joulukuun puolella (sähköisesti mennessä)? Kyllä Paperi-ilmoitukset (esim ulkomaalaiset yhtiöt, jotka ovat alv-rekisterissä Suomessa ja joilla ei ole mahdollisuutta Katso-tunnisteeseen). Pitääkö ilmoitus olla perillä teillä kohdekuukautta seuraavan toisen kuun 12. päivä? Kyllä Voiko ajalla kuitenkin antaa verottajan vuosi-ilmoitukset normaalisti vaikka verotili onkin pois käytöstä? Vuosi-ilmoituksia voi antaa normaaliin tapaan ja tiedot välittyvät Verohallintoon käyttökatkon jälkeen.

8 Onko viitenumero sama maksettaessa sekä arvonlisäveroa että työnantajasuorituksia. Eräässä koulutuksessa väläytettiin, että mahdollisesti eri verolajeille tulisi omat viitenumerot. Eli käytetäänkö jatkossa vain uutta OmaVeron viitenumeroa? Kaikille oma-aloitteisille veroille on yksi viitenumero eli viitenumero on sama maksettaessa arvonlisäveroa ja työnantajasuorituksia. Jollain asiakkaalla voi olla OmaVerossa myös näkyvissä lahjaveron tietoja, silloin näytetään lahjaverolle oma viitenumero. Käytetäänkö uutta veroviitenumeroa myös 12/16 työnantajasuorituksista, jonka eräpäivä on ? Vai käytetäänkö vanhaa /voiko käyttää kumpaa tahansa? Käytetään uutta, mutta myös vanha toimii vielä. Pitääkö toiminimi hakea Katso-tunnisteet vai riittääkö pankkitunnustautuminen edelleen? Ei tarvitse hakea, vaan pankkitunnistautuminen riittää. Onko toiminimi yksityishenkilö eli pääseekö pankkitunnuksilla sisään vai tarvitseeko Katsotunnisteen? Yksityishenkilöt kirjautuvat sisään henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Jos omaa Katso-tunnisteen mutta tunnus hävinnyt mistä saa selville? Jos tunniste on mennyt lukkoon tai salasanat hukkuneet, voi ne palauttaa osoitteessa yritys.tunnistus.fi > Salasanat ja lukkiutunut tunniste tai käymällä katso asiointipisteessä. Tarvitaanko tunnuksia enää Tyvi-palveluun jos ilmoitukset voi tehdä OmaVero-palvelussa Katso-tunnisteilla? Ilmoittaminen Tyvi- ja OmaVero-palvelussa toimivat samoilla Katso-tunnuksilla. Jos Tyvipalvelussa on lisäksi käytössä Katso-tunnisteesta erilliset tunnukset, niiden käyttö on arvioitava oman tilanteen mukaan. Ketkä tarvitsevat katso-tunnisteen? Pääsevätkö toiminimet henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla omavero palveluun? Kyllä pääsevät. Kun maksamme 12/2016 työantajasuorituksia , niin käytämmekö siihen vanhaa / uutta / kumpaa tahansa viitenumeroa? Käytetään uutta, mutta myös vanha toimii vielä. Jos on metsätalouden harjoittaja niin täytyykö nuo OmaVero-tunnukset hakea vai voiko alvvuosi-ilmoituksen ja veroilmoituksen tehdä pankkitunnuksilla? Kirjautuminen tapahtuu henkilöasiakkailla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Miten nopeasti suoritetut maksut päivittyy OmaVero-palveluun?

9 Maksu näkyy yleensä 1-2 työpäivän kuluessa maksupäivästä. Tuleeko Viitenumeroon tosiaan eteen tunniste RF? Mikä on kirjainyhdistelmä maksuviitteen edessä : RF? Sisältyykö tuo pankkiviitenumeroon vai maksetaanko ilman RF-kirjaimia? RF-viite kirjoitetaan kokonaan, myös kirjaimet RF. Jos RF-viitteen syöttäminen ei onnistu, niin voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois. OmaVero viite RF... jos pankkiohjelma ei sitä hyväksy miten merkitään? RF-viite kirjoitetaan kokonaan, myös kirjaimet RF. Jos RF-viitteen syöttäminen ei onnistu, niin voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois. Saako uuden maksuviitteen vasta alkaen, kun Omavero avautuu? Meillä palkanmaksu kuukauden 25. päivä. Joulun takia palkat menisi maksuun 23. päivä. Nyt tämän muutoksen tullessa kannattaisiko minun maksaa palkat jo päivää aikaisemmin (22. päivä) että saan tehtyä TA ilmoituksen vielä verotilipalveluun? Onko tällä mitään merkitystä? Vai maksanko palkat 23. päivä ja teen sitten ilmoituksen uuteen OmaVero - palveluun, kun se on auki? Verohallinto suosittelee, että annat tammikuussa erääntyvät ilmoitukset vasta ensi vuoden puolella. Mitä maksulle tapahtuu, jos maksaa vanhalla viitenumerolla? Maksu ohjautuu oikein. Käytetäänkö uutta viitenumeroa heti vuonna 2017, vaikka maksetaan vielä vuoden 2016 kausiveroja? Kyllä, molemmat viitenumerot ovat käytössä. Meillä tilitoimisto käytössä, kaikki viite -ym. tiedot saanemme sitä kautta valmiina? Uudet viitenumerot näkyvät OmaVerossa. Milloin saa uuden viitenumeron maksua varten? Vasta ? Uuden viitenumeron saa 3.1. Mistä katso-tunnus haetaan? Osoitteesta Yritys.tunnistus.fi Siirtyykö ilmoitin.fi kautta tehtyjen veroilmoitusten tiedot myös OmaVeroon siten, että niitä voi korjata äsken esitetyllä tavalla?

10 OmaVerossa näkyy voimassa oleva ilmoitustieto eli myös ilmoitin.fi kautta tehtyjä veroilmoituksia voi korjata OmaVerossa. Tehdäänkö palkkojen ilmoitus tee veroilmoitus kautta? OmaVeron välilehti Omat asiat, onko tämä yhtiökohtainen vain Verotili käyttäjäkohtainen? Eli näkeekö riittävillä valtuutuksilla oleva henkilö kaikki toistenkin yhtiölle valtuutettujen käyttäjien tekemät ilmoitukset yms.? Yhtiökohtainen. Kuinka pitkään vanha viitenumero vielä toimii? Vuoden, suosittelemme kuitenkin uuden viitenumeron käyttöä. Voiko yrittäjä maksaa alv ja työnantajasuoritukset edelleen oman pankkinsa kautta? Onko näin, että ei ole pakko käyttää OmaVero-palvelua maksamiseen? Kyllä, ei tarvitse käyttää OmaVero-palvelua maksamiseen. Voiko yrittäjä maksaa alv ja ta-maksut omalta pankkitililtään? Jos palautettavaa olisi, miten se toimii? Palauttaako veroviranomainen? Aiemmin aiheutui hämminkiä, kun viranomainen palautti. OmaVerossa on mahdollista määrittää palautusajankohta ja raja. Lisäksi OmaVerossa voi lähettää palautuspyynnön. Ymmärtääkö OmaVero korjausta verolajilta toiselle eli meneekö ok, jos ilmoitan nollan virheelliselle verolajille ja summan oikealle lajille? Verotilipalvelussa tällainen piti korjata teillä jälkikäteen Verohallinnossa eli Verotili ei asiaa ymmärtänyt oikein? Verolajivirhe on korjattava oikaisuilmoituksella sille verokaudelle, jossa virhe on. Voiko tilitoimisto ilmoittaa henkilöasiakkaan työnantajasuorituksia sähköisesti? Voiko hakea katso-tunnusta henkilötunnuksella? Kyllä voi. Tilitoimisto voi luoda sähköisen asioinnin valtakirjan päämiehen puolesta Katsopalvelussa (yritys.tunnistus.fi). Jos ei ole tapahtumia eli esimerkiksi palkanmaksua tiettynä kuukautena, pitääkö lähettää ilmoitus ei tapahtumia? Säännöllisen työnantajan on annettava ilmoitukset myös niiltä kuukausilta, joina palkanmaksua ei ole ollut. Satunnainen työnantaja antaa ilmoitukset vain niiltä kuukausilta, joilta palkanmaksua on ollut. Pystyykö tilitoimisto samalla istunnolla sekä ilmoittaman alv että palkoista pidätetyn veron ja maksamaan kaikki yhdessä?

11 Kyllä pystyy. Vuosi-ilmoitus maksetuista palkoista vuonna 2016, pystyykö antamaan enää Personec Link:in kautta? Vuosi-ilmoituksien antamiseen ei tule muutosta. Kannattaako marraskuun alv-ilmoitus antaa vielä Verotili-palvelun kautta vai vasta tammikuussa Oma Vero -palvelussa? Ei ole väliä. Käytetäänkö uutta oma-aloitteisen verojen viitettä myös arpajaisverojen maksuun? Eli eikö palkka.fin kautta menekään ilmoitukset? Pitääkö ne tehdä uudelleen OmaVerossa? Palkka.fi:n kautta voi edelleen antaa ilmoituksia. OmaVero korvaa vain Verotilin. Lähettääkö Verohallinto yrittäjille asiakaskirjeen, jossa kerrotaan OmaVerosta ja uudesta viitenumerosta? Vai jääkö tiedottaminen esimerkiksi tilitoimiston harteille? Tiedän, että kaikki yrittäjät eivät seuraa aktiivisesti muun muassa verohallinnon muutoksia, koska luottavat siihen, että tilitoimisto kertoo muutoksista. Muutoksesta ei ole lähdössä erillistä asiakaskirjettä. Muutoksesta tiedotetaan muuan muassa Vero.fi:ssä ja verotilillä. Tehdäänkö esim. alv-veroilmoitus ja korjausilmoitus samasta kohdasta Tee veroilmoitus? Ilmoituksen voi myös antaa siirtymällä Arvonlisäveron sivulle Verot välilehdeltä. Kuinka voin tarkistaa, ketkä näkevät mm. alv-ilmoitustietojani? Voimassa olevat valtuutukset voi tarkistaa osoitteesta yritys.tunnistus.fi. Voiko tilitoimisto sekä ilmoittaa alv että palkkojen pidätettyjen verojen ilmoituksen ja maksaa ilmoitetut verot samalla? Kyllä voi. Onko tilitoimistoille erillisiä ohjeita? Asiakasohjeet julkaistaan osoitteessa vero.fi/omavero. Saako tilitoimisto asiakkaidensa viitenumeron? Viitenumeron näkee OmaVerosta ja siitä ei erikseen lähetetä esim. kirjettä. Siirtyykö verotilillä oleva palautusraja OmaVeroon? Kyllä siirtyy.

12 Siirtyykö aiemmin annettu Katso-valtuutus tilitoimistolle automaattisesti vai pitääkö tehdä uusi valtuutus OmaVerolle? Valtuutuksiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Kun maksetaan ulosoton kautta joku vero, näkyykö maksu myös Oma Vero-tilillä? Kyllä näkyy. Pystyykö tilitoimisto hoitamaan sekä ilmoittamisen että maksamisen samalla istunnolla? Kyllä pystyy. Työnantajan vuosi-ilmoitus palkoista, samalla tavalla kuin ennenkin? Tuleeko päätökset ja kirjeet edelleenkin perinteisen postin kautta sekä OmaVero sivulle? Kyllä tulee. Yhteenvedon osalta on mahdollista valita vain sähköinen toimitustapa. Onko OmaVero-ohjelmassa ohjeet? Ette puhuneet ollenkaan rakentamispalveluiden ilmoittamisesta. On sama kuin ennenkin? OmaVeron ohjeet julkaistaan osoitteessa vero.fi/omavero. Rakentamispalveluiden ilmoittamismenettely ei muutu vuodenvaihteessa. Täsmennättekö vielä kerran korjaavaa ilmoittamista: jos korjataan vain joitakin lukuja, ilmoitetaanko vain ne uudelleen vai kaikki - myös oikeat luvut uudelleen? Kaikki luvut ilmoitetaan uudestaan. Kun ilmoitusta korjaa OmaVerossa, on aikaisemmin ilmoitetut luvut pohjatietona. Tällöin riittää, että korjaa virheellisesti ilmoitetut luvut. Miten työnantajasuorituksissa käytössä olevat tilityspisteet näkyvät OmaVero-palvelussa? Jokaiselle tilityspisteelle muodostuu oma sivu. Palauttaako verottaja automaattisesti liikaa maksetun alvin? Riippuu asetetusta palautusajankohdasta ja rajasta. Metsäyhtymällä on kolme osakasta. Miten katso valtuutus haetaan, yksi yhteinen vai jokaiselle oma? Katso-tunnisteen saamiseksi osakkaiden on nimettävä keskuudestaan henkilö, jonka nimiin tunniste luodaan. Tarkemmat ohjeet löytyy vero.fi:stä > Syventävät vero-ohjeet > Sähköinen asiointi > Katso-tunnistus > Käyttäjän ohjeet > Katso-ohjeet yhtymille ja kuolinpesille Pääseekö jokainen osakas pankkitunnuksillaan katsomaan yhtymän tietoja? Ei pääse. Katso edellinen.

13 Miten lähetän kausi-ilmoituksen kun ei ole verkkopankkitunnuksia, kyseessä perikunnan asiat. Voiko perikunnalle hakea Katso-tunnuksia? Perikunnalle on mahdollista hakea katso-tunnukset. Ohjeet löytyvät vero.fi:stä > Syventävät veroohjeet > Sähköinen asiointi > Katso-tunnistus > Käyttäjän ohjeet > Katso-ohjeet yhtymille ja kuolinpesille Palkanlaskentamme on ulkoistettu ja sieltä tehdään ta-ilmoituksemme. Pysyykö heidän roolituksensa samankaltaisena OmaVerossa kuin verotililläkin? Pitääkö valtuutus jotenkin päivittää? Valtuutuksiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Voiko Ilmoitin.fi palvelussa jatkossakin lähettää kausiveroilmoituksia ja yhteenvetoilmoituksia arvonlisäverosta ja yhteisökaupasta? Kyllä voi. Voiko OmaVeron kautta tehdä yhteisön veroilmoituksen liitteineen? Ei vielä tässä vaiheessa. Yhteisöjen tuloverotus siirtyy OmaVeroon marraskuussa Vielä korjauksista jos esim. myynnissä korjattavaa mutta ei ostoissa, niin tarvitseeko ostot ilmoittaa uudestaan? OmaVerossa aikaisemmin ilmoitetut tiedot ovat pohjatietona. Tällöin riittää, että korjaa vain väärät tiedot. Ymmärsinkö nyt oikein, että jos 14 % veroissa on korjattavaa niin sen korjauksen lisäksi pitää korjata myös oikein olleet uudestaan? Aikaisemmin ilmoitetut tiedot ovat kuitenkin pohjatietona OmaVerossa ja silloin riittää, että korjaa vain väärät tiedot. Tuleeko OmaVero huomautuksista tai tiedotuksista viesti tai sähköposti että pitäisi käydä omaverossa katsomassa uutta tiedotetta? Ei vielä tässä vaiheessa. Asia on jatkokehityksen alla. Voiko vuodenvaihteen jälkeen verotililtä hakea tapahtumia esim koko vuodelta 2016, siten että hakee vaikkapa rajauksilla hyvityskorot, viivekorot ja myöhästymismaksut. Ymmärsin että voisi tulostaa vain tiliotteita. Vaiko voisiko nämä samat hakea OmaVero-palvelusta? Ei voi. Verotili-palvelusta pystyy vuodenvaihteen jälkeen vain tulostamaan verotiliotteen. OmaVerossa on nähtävillä verokauden tapahtumat verolaji- ja verokausikohtaisesti vuodesta 2012 alkaen. Palvelussa ei voi hakea tietoja kysymilläsi rajauksilla koko vuoden osalta. Maksuperusteinen arvonlisävero Mikä hallituksen esitys maksuperusteisen arvonlisäveron laajentumisen taustalla on? Mikä sen numero on?

14 HE 139/2016 Voiko siis valita maksu- tai suoriteperusteen eri kuukausina? Eli siis tammikuussa suoriteperusteinen ja helmikuussa maksuperusteinen? Asiakas saa itse valita siirtyykö soveltamaan maksuperusteista arvonlisäverotusta tai takaisin suoriteperusteiseen. Takaisin suoritusperusteiseen siirryttäessä on kuitenkin ilmoitettava ja suoritettava arvonlisävero seuraavalla verokaudella sellaisista myynneistä, joista ei ole vielä saatu maksua eikä niitä ole siis vielä ilmoitettu. Verovelvollisen on kaikissa tilanteissa järjestettävä kirjanpitonsa sellaiseksi, että siitä saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot. Koskeeko maksuperusteinen arvonlisävero myös Ahvenanmaan kauppaa? Maksuperustetta sovelletaan vain Suomessa tapahtuviin tavaran tai palvelun myynteihin ja ostoihin. Maksuperustetta ei siten voida soveltaa tuonteihin tai vienteihin eikä yhteisömyyntien tai hankintojen ajalliseen kohdistamiseen. Yritys ei voi soveltaa maksuperustetta Ahvenanmaalle tapahtuvaan tavaroiden myyntiin, koska Ahvenanmaan maakunta ei kuulu Euroopan yhteisön arvonlisäveroalueeseen. Tällöin myynnissä on kyse viennistä, joka on arvonlisäverotonta. Sen sijaan yritys voi soveltaa maksuperustetta Ahvenanmaalle tapahtuvaan palvelujen myyntiin, koska kyse on Suomessa tapahtuvasta palvelujen myynnistä. Maksuperusteinen alv, johon ei voi soveltaa EU-tuontia: Tarkoittaako käytännössä, että muut tapahtumat (myynti ja ostot kotimaasta) voi olla maksuperusteisia mutta yksittäiset EU-alueen ostolaskut pitää olla suoriteperusteisesti? Kyllä tarkoittaa. Pystyykö 2016 tilinpäätöksen tekemään maksuperusteisesti? Vuoteen 2016 sovelletaan tällöin voimassa olevia säännöksiä. Mikäli alv muutetaan maksuperusteiseksi, niin voiko myös tuloverotuksen muuttaa maksuperusteiseksi, vai tuleeko tuloverotus kuitenkin tehdä suoriteperustetta vastaavaksi? voimaantuleva maksuperusteisen arvonlisäverotuksen käytön laajennus koskee vain arvonlisäverotusta. Tuloverotukseen sovelletaan tuloverolain, kirjanpitolain ja elinkeinotulon verottamisesta annetun lain säännöksiä. Muut kysymykset Tuleeko arvonlisäveron alarajahuojennuksen käsittelyyn muutoksia? Ei tule. Tuleeko muutoksia lahjaveron määrään? Nyt on ollut 4000,00, nouseeko raja vuonna 2017? Kyllä, lahjaverotuksessa pienin verotettava määrä nousee ensi vuonna nykyisestä eurosta euroon.

15 Mikäli käsittelette Kiinteistöjä koskevia muutoksia alkaen: useissa eri koulutuksissa on mainittu, että esimerkiksi tuotantolaitosten koneet ja laitteet ovat osa kiinteistöä, jos niitä ei voi tuoda sisään tai viedä ulos purkamatta/rikkomatta ympärillä olevaa rakennusta/kiinteistöä. Käytännössä esimerkiksi paperikone rakennetaan pienestä osista ja esimerkiksi myytäessä puretaan pieniksi osiksi. Varsinainen betonipenkki tms, jolla kone seisoo on tietty osa kiinteistöä. Mikä on verottajan kanta näiden isojen tuotantolaitteiden osalta - huomioiden miten niitä käytännössä oikeasti kasataan ja puretaan? Tällä asialla on iso vaikutus mm kiinteistöinvestointeihin ja tuotantolaitosten myynneissä (rakennukset + laitteet samassa kaupassa). Milloin voimme odottaa virallista ohjetta? Ohje löytyy Vero.fi:stä FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Kiinteiston_kasite_arvonlisaverotuksessa(41701) Tuleeko vastaamattomaan kysymykseen vastaus minulle johonkin? Vastaukset tulevat myöhemmin vero.fi:in: FI/Tietoa_Verohallinnosta/Esitysmateriaalit/Verotuksen_muutoksia_2017(41143) Jääkö tästä tallenne verohalinnon sivuille? Tallenne löytyy vero.fi:stä osoitteesta FI/Tietoa_Verohallinnosta/Esitysmateriaalit/Verotuksen_muutoksia_2017(41143)

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen otetaan käyttöön 1.1.2010 verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili ensi vaiheessa koskee oma-aloitteisia veroja, joista yleisimmät ovat

Lisätiedot

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Vinkkejä vuodenvaihteeseen 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verokaudet Yhä useampi yritys voi jatkossa hakeutua pidennettyihin verokausiin liikevaihtorajojen noston ansiosta. Satunnaisilla

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 4.11.2016 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot -palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot SISÄLTÖ 1 Kirjautuminen OmaVeroon... 2 2 Ilmoituksen antaminen... 2 3 Verolajin tietojen tarkastelu... 2 4 Maksaminen... 3 5 Viitenumero... 4 6 Saldoerittely ja

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 9.12.2016 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 10.1.2017 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain.

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVero OmaVero Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVerossa voit tällä hetkellä antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Ajankohtaista Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Auto- ja valmisteverotus sekä maahantuonnin arvonlisäverotus Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä muuttui 1.1.2016

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2016 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa OmaVero 13.10.2017 OmaVero OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa Kaikki toiminnallisuudet testataan

Lisätiedot

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa 2017 Tytti Räisänen Sähköisen asioinnin edut Asiakkaalle: kuittausilmoitus lähetetystä ilmoituksesta palvelut käytössä ympäri vuorokauden

Lisätiedot

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010 Verotili ja alkutuotannon harjoittajat Verohallinto Syksy 2010 Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja ja maksuja koskevia tietoja Verotilin

Lisätiedot

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 Leena Juusela Palvelujen arvonlisäverotuksen muutokset Elinkeinonharjoittajille myytävien palvelujen yleissääntö päinvastainen nykyiseen verrattuna: Palvelut l verotetaan

Lisätiedot

Verotili käyttöön 01.01.2010

Verotili käyttöön 01.01.2010 Verotili käyttöön 01.01.2010 Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu Verotilin tausta Selvitys verotilistä ja pientyöantajien maksupalvelujärjestelmästä 2001 Suomen Yrittäjät ry teki

Lisätiedot

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI, MIKÄ SE ON? tarkoitus ja voimaantulo mitä veroja? UUSI KAUSIVEROILMOITUS antamisajankohta sisältö ANNATTUJEN TIETOJEN KORJAAMINEN

Lisätiedot

Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen

Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen SISÄLLYS 1 Miten tiedot korjataan jatkossa - yleistä?... 1 2 Sähköisesti tiedostona

Lisätiedot

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa 10.1.2017 esitettyihin kysymyksiin Webinaarissa esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset ovat alla siten, että ensin on yleisesti lakimuutoksia koskevat kysymykset,

Lisätiedot

Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija

Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija 28.1.2010 1 Muutoksia Verotili, ja siihen tarvittavat tunnukset ALV: verokantojen

Lisätiedot

Tervehdys Tilitoimistosta!

Tervehdys Tilitoimistosta! Asiakaskirje 05.12.2016 Tervehdys Tilitoimistosta! Vuosi 2016 alkaa olla lopuillaan, vielä loppurutistus ennen Joulua ja vuoden vaihdetta. Tässä uutiskirjeessä muutamia ajankohtaisia asioita Euroaccountin

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa 4.11. kysyttyihin kysymyksiin Perjantaina 4.11.2016 pidetyn verkkoseminaarin esityksissä oli virhe: oma-aloitteisten viite ei tule yhteenvedolle, näkyy vain

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A88/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010

SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010 Asiakastiedote 3/2009 5.11.2009 1/2 SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010 Vuodenvaihteessa voimaanastuva verotiliuudistus tuo mukanaan

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A86/200/2016 1.2 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 17.11.2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE (29/2016), vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija

Ajankohtaista Verohallinnosta. UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija Ajankohtaista Verohallinnosta UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija Maa- ja metsäverotus Suuria muutoksia ei ole tulossa Puun myynnin verohuojennukset ovat loppuneet Kaikki metsätalouden

Lisätiedot

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Vero.fi/tilitoimistot 2 Palvelunumero tilitoimistoille 020 697 072 / suomeksi 020 697 073 / ruotsiksi Yksi

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA

AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA Oheisesta tiedotteesta löydät tärkeää tietoa mm. vuodenvaihteen veromuutoksista, eläkeuudistuksesta sekä verovapaista kustannusten korvauksista. Tulevista

Lisätiedot

Kaikki oma-aloitteiset verot paitsi varainsiirtovero

Kaikki oma-aloitteiset verot paitsi varainsiirtovero Verotili Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Tervetuloa verkkoseminaariin: Uuden yrittäjän veroinfo 16.2.2017 Tilaisuuden ohjelma Yrityksen perustaminen ja Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen Perustietoa arvonlisäverotuksesta

Lisätiedot

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 Mikä on TYVI? TYVI-operaattorit TYVI on lyhenne joka tulee sanoista Tiedot Yritykseltä VIranomaisille. Järjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2005

Lisätiedot

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Verotuksen muutoksia Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verotuksen muutoksia 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE 29/2016 vp, vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki oma-aloitteisten

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Maksuton palkanlaskentaohjelma Johanna Puikkonen johanna.puikkonen@vero.fi verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Palkkoja lasketaan kuukausittain noin 55 000 kpl 88 milj. eurolla

Lisätiedot

Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa. Ohjelmistotalopäivä

Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa. Ohjelmistotalopäivä Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa Ohjelmistotalopäivä 26.11. Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut suoritukset Vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

Liite 2: Verotukseen liittyvien tehtävien lainsäädännöllinen peruste

Liite 2: Verotukseen liittyvien tehtävien lainsäädännöllinen peruste Liite 2: Verotukseen liittyvien tehtävien lainsäädännöllinen peruste 1a,1b,1d Alv-ilmoituksen laatiminen... ALVL 162 1c Työnantajasuoritusten valvontailmoituksen laatiminen... EnnakkoPL 32 1e Alv- ja työnantajasuoritusten

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2013 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle 5.12.2017 Tervetuloa! Mikä on arvonlisävero? Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun hintaan. Arvonlisävero on kulutusvero

Lisätiedot

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Osinkoverouudistus Vuosi-ilmoituksen täyttämisen ongelmakohdat Mitä löydän

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0

TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0 TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0 Liisa Karhu Käsiteltäviä asioita Yhdistys työnantajana Erityistilanteita Verohallinnon ilmoitukset ja maksut Työnantajasuoritukset Verotili Työnantajan vuosikello Tärkeitä päivämääriä

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke www.poroverkko.wikispaces.com Maija-Liisa Huhtaniemi: Verotili ja sähköinen asiointi koulutus 3.2.2010 Lapin ammattiopisto Verotili - mitä muuttuu

Lisätiedot

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Yhteisöjen tuloverotus Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä 23.11.2017 Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Esityksen sisältö Menettelyn ja määräaikojen muutokset Yhteisön

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Uuden yrittäjän veroinfo Yritystoiminnan aloittaminen Verohallinnolle Patentti- ja rekisterihallitukselle (kaupparekisteri) Y-tunnus Perustamisilmoitus Y1, osakeyhtiö, osuuskunta ja muu yhteisö Y2, avoin

Lisätiedot

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Verolait - keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2014 - muutokset verokorteissa ja työnantajamenettelyssä

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Tervetuloa verkkoseminaariin: Uuden yrittäjän veroinfo 18.10.2017 Tilaisuuden ohjelma Yrityksen perustaminen ja Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen Perustietoa arvonlisäverotuksesta

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2016 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2016! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Kausiveroilmoitus 2014. Jussi Linnala

Kausiveroilmoitus 2014. Jussi Linnala Kausiveroilmoitus 2014 Jussi Linnala Arvonlisäverotus Metsänomistaja alkutuottajana vuosimenettelyssä 8.500 euron vuotuinen raja -> pakollinen Ilmoittautuminen tai myös vapaaehtoisesti hakeutuminen. ALV

Lisätiedot

Veroinfo taloushallinnon ammattilaisille , Verkkoseminaari

Veroinfo taloushallinnon ammattilaisille , Verkkoseminaari Veroinfo taloushallinnon ammattilaisille 13.12.2016, Verkkoseminaari Lakimuutokset 2017 ja Vinkkejä vuodenvaihteeseen -esitykset Veroinfoissa Vastauksia verkkoseminaarin aikana esitettyihin kysymyksiin:

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A156/200/2016 1.1 VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen

Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen Taustaa Metsätalouden harjoittajalla tarkoitetaan tässä esityksessä luonnollista henkilöä, kuolinpesää

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / Y2 PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset (23.11. klo 13) Katso Miten saisimme yhteismetsälle Katso -tunnisteen? Ei ole rekisterissä. Voit hakea Katso-tunnistetta osoitteessa https://yritys.tunnistus.fi

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A89/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Ajankohtaista Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Sisältö Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ uudistuu Uusi Vero24-palvelukokonaisuus Uutta Katso-palvelussa: valtuutusten

Lisätiedot

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä Yrittäjäilta 14.11.2017 Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä 1 Ennakonkannon uudistus Yhteisöjen ennakonkanto uudistui 1.11.2017 1.11.2017 alkaen yhteisöt eivät enää voi

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROHALLINTO 20.3.2017 1.2 VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

Ajankohtaista kirjanpitäjälle

Ajankohtaista kirjanpitäjälle Ajankohtaista kirjanpitäjälle Marjo Salin kirjanpidon asiantuntija, KTM Veronmaksajat Tilinpäätöksen antama oikea ja riittävä kuva Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan vaatimusta koskevasta säännöksestä

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Muita muutoksia

Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Muita muutoksia Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 17.11.2016 Muita muutoksia Muita muutoksia Henkilöyritysten tuloveroilmoitukset Suorasiirrot Rakentamisalan ilmoitukset Muuta huomioitavaa Henkilöyritysten

Lisätiedot

Vuosi-ilmoitusten 2016 ilmoittamismenettely muuttuu - verkkoseminaari 18.5.

Vuosi-ilmoitusten 2016 ilmoittamismenettely muuttuu - verkkoseminaari 18.5. Vuosi-ilmoitusten 2016 ilmoittamismenettely muuttuu - verkkoseminaari 18.5. Chat-kysymykset ja vastaukset 1) Miten samasta järjestelmästä tulevat osinkojen ja palkkojen vuosi-ilmoitukset samalle henkilölle

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Viranomaisen merkintöjä / Y6 MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen, lopettamisen tai hakeutua kaupparekisteriin,

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Lomakkeella voit ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo 28.10.2009

Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo 28.10.2009 Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo Director Maritta Virtanen Mistä arvonlisäveroa suoritetaan? Liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta Tavaran ja palvelun myynnistä Ellei

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30 Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 4.10.2017 klo 10:00 11:30 Ohjelma Mikä muuttuu verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 23.11.2017 Ohjelma Mikä muuttui verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme

Lisätiedot

Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"?

Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole yhteisö tai yhteisetuus? 1 Verkkoseminaari 4.10. kysymykset, iltapäivä (tilitoimistot) Yleiset Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"? Kommandiittiyhtiö on verotuksellisesti yhtymä, eikä

Lisätiedot

Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015

Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015 Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015 Päivän ohjelma 8.30-9.30 Ajankohtaista Kelasta, Päivi Hyvärinen 9.30-10.00 Aamukahvi, ilmoittautuminen ja tilaisuuden avaus, Tarja Rautio 10.00-11.10

Lisätiedot

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c Veroilmoituksen täyttöopas YHDISTYKSET SÄÄTIÖT 6C verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 VEROTUKSEN PÄÄTTYMINEN,

Lisätiedot

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Vuosi-ilmoitukset 2016 Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Sisältö Vuosi-ilmoitusten palautuspäivät Tietovälineellä ilmoittaminen Lain muutoksista aiheutuvat muutokset 2016 tietuekuvauksissa Uudet

Lisätiedot

ilmoittautuminen rekistereihin

ilmoittautuminen rekistereihin Yrityksen perustaminen ja ilmoittautuminen rekistereihin Verohallinto Sisältö Perustamisilmoitus Mikä on Y-tunnus? Yksityinen elinkeinonharjoittaja perustaminen Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustaminen

Lisätiedot

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 18.11.2008 PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 Työntekijän kielivalinta Työntekijän sekä työ- ja tekijänoikeuskorvauksen saajan tietoihin on lisätty kielitieto. Palkkalaskelma ja korvauksensaajan

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROHALLINTO 1.1.2017 1.0 VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Ennakonkanto Uusia säännöksiä sovellettaisiin ensimmäisen kerran yhteisön verovuodelta 2017 toimitettavassa verotuksessa, ja ennakon määräämistä koskevia

Lisätiedot

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Sivu 1(6) ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Tiivistelmä Verotilimenettely muuttaa oma-aloitteisten verojen ilmoittamista ja maksamista vuoden 2010 alusta lähtien. ProCountorissa voi nyt tehdä

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / Y2 PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / Y5 MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

ARVONLISÄVERON YHTEENVETOILMOITUKSEN (VSRALVYV)

ARVONLISÄVERON YHTEENVETOILMOITUKSEN (VSRALVYV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A90/200/2016 1.2 ARVONLISÄVERON YHTEENVETOILMOITUKSEN (VSRALVYV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 VOIMASSAOLO... 3 4 KORJAAMINEN...

Lisätiedot

102-LOMAKE UUDISTUVA MENETTELY

102-LOMAKE UUDISTUVA MENETTELY 102-LOMAKE UUDISTUVA MENETTELY Sisällysluettelo: Uudistamisen taustaa Uudistamisen päämäärät Uudistuva menettely / vuosi 2015 Uudistuva menettely 2016 Tietojen ilmoittaminen verkkolomakkeella Ilmoittamisvelvollisuus

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / Y4 MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin,

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS TYÖNANTAJAN VUOSI-ILMOITUKSEN MAKSAJAKOHTAISET TIEDOT (VSPSVYHT)

VUOSI-ILMOITUS TYÖNANTAJAN VUOSI-ILMOITUKSEN MAKSAJAKOHTAISET TIEDOT (VSPSVYHT) VEROHALLINTO 1.1.2017 1.1 VUOSI-ILMOITUS TYÖNANTAJAN VUOSI-ILMOITUKSEN MAKSAJAKOHTAISET TIEDOT (VSPSVYHT) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2

Lisätiedot

Maatalousyrittäjän- ja metsänomistajan kausiveroilmoitus vuodelta 2015

Maatalousyrittäjän- ja metsänomistajan kausiveroilmoitus vuodelta 2015 Maatalousyrittäjän- ja metsänomistajan kausiveroilmoitus vuodelta 2015 Sisältö Yleistä Maatalousyrittäjät ja metsänomistajat eivät saa enää postitse paperista kausiveroilmoitusta Kausiveroilmoituksen antaminen

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 17.01.2017 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2017! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 11 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 12

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Viranomaisen merkintöjä / Y3 PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Lomakkeella voit ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROHALLINTO 2.1.2018 1.0 VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 10 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 11

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A156/200/2016 1.3 VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Y6 Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin,

Lisätiedot

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 Veroilmoituksen täyttöopas 6 YHTEISETUUS verovuosi 2013 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 MUUTOKSET YHTEISÖN TIEDOISSA

Lisätiedot

Korkojen ja erääntymisten maksaminen RMjärjestelmässä

Korkojen ja erääntymisten maksaminen RMjärjestelmässä Korkojen ja erääntymisten maksaminen RMjärjestelmässä Toimitusjohtajan päätös Liikkeeseenlaskijoille Tilinhoitajille Selvitysosapuolille Sääntöviite: 3.4.2 Hyväksytty: 27.6.2013 Voimaantulo: 1.7.2013 Korvaa:

Lisätiedot

Lakisääteisen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus

Lakisääteisen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus Lakisäätsen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus Työnantaja Vakuutusnumero 56- Työnantajan nimi Tämä hakemus koskee 1.1.2007 voimaan tulleen työntekijän eläkelain mukaista lain vähimmäisehdot täyttävää eläkevakuutusta.

Lisätiedot

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016 HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman kirjaus: Verohallinnon toiminnan tehostamiseksi, verovelvollisten

Lisätiedot