Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30"

Transkriptio

1 Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30

2 Ohjelma Mikä muuttuu verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme Esityksen aikana voit lähettää kysymyksiä chatin kautta Kysymyksiin vastataan esityksen aikana ja sen jälkeen Vastaukset julkaistaan myös vero.fi:ssä (Tietoa Verohallinnosta > Esitysmateriaalit) Muista myös Vastauspankki, jonne pääset mm. OmaVeron etusivulta Verkkoseminaarin tallenne löytyy osoitteesta:

3 Esityksen sisältö Muutokset lyhyesti: Sähköinen ilmoittaminen laajenee yhteisöjen tuloveroilmoituksiin ja ennakoita koskeviin vaatimuksiin. OmaVero-palvelu laajenee. Ennakon täydennysmaksun korvaa hakemuksesta määrättävä lisäennakko. Ennakon määräämisen ja muuttamisen määräajat ja maksaminen muuttuvat. Tuloveron maksaminen ja veronkanto uudistuvat. Tuloverotuksen koronlaskenta muuttuu. Tuloveron ilmoittaminen muuttuu. Rajoitettua palvelua marraskuun alussa. Tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Verohallinnolle Ennakkoperintärekisteritietojen tarkistuspäivät muuttuvat.

4 Yleistä: mikä muuttuu ja milloin? Lainsäädäntö ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamiseksi (HE 237/2016) Lakimuutokset tulevat voimaan Niitä sovelletaan yhteisöjen ja yhteisetuuksien verotuksessa lukien luonnollisten henkilöiden ja muiden verovelvollisten verotuksessa lukien (paitsi sähköinen ilmoittamisvelvollisuus). Lisätietoa: vero.fi/muutoksia

5 Sähköinen ilmoittaminen laajenee

6 Sähköinen ilmoittaminen laajenee Yhteisöjen ja yhteisetuuksien on annettava tuloveroilmoitus sähköisesti alkaen. Jos veroilmoitus on annettu paperilla ennen , veroilmoitusta ei tarvitse antaa uudelleen. Marraskuusta alkaen yhteisöjen ja yhteisetuuksien on haettava ennakkoa sähköisesti. Kaikki Verohallinnon palvelut eivät kuitenkaan ole käytössä heti marraskuun alussa. Jos yhteisöllä ei ole vielä Katso-tunnistetta, se kannattaa hankkia. Yhteisö voi myös valtuuttaa kirjanpitäjän antamaan yhteisön ilmoitukset sähköisesti. Katso-tunniste perustetaan osoitteessa yritys.tunnistus.fi.

7 Sähköinen ilmoittaminen laajenee Veroilmoituksen voi marraskuusta alkaen antaa paperilla vain erityisestä syystä esimerkiksi silloin, jos ilmoitusta ei voi teknisen esteen vuoksi antaa sähköisesti. Erillistä lupaa ei tarvitse hakea, eikä syytä paperi-ilmoittamiseen tarvitse kertoa etukäteen. Verohallinto voi verovalvonnan yhteydessä tiedustella, mikä erityinen syy paperi-ilmoitukseen on ollut. Samat periaatteet koskevat myös ennakon hakemista. Huomaathan, että jos annat veroilmoituksen paperilla, sen pitää verovuodesta 2018 alkaen olla perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä. Ei riitä, että ilmoitus on postitettu määräpäivänä.

8 Uusia toiminnallisuuksia OmaVeroon

9 OmaVero korvaa Yhteisöjen veroilmoituspalvelun OmaVero korvaa Yhteisöjen veroilmoituspalvelun marraskuussa Yhteisöjen veroilmoituspalvelu on auki katselutilassa alkuvuonna Verovuodesta 2017 alkaen OmaVerosta voi katsoa voimassa olevat tiedot riippumatta siitä, mitä kautta veroilmoitus on lähetetty. Esitäytetyt tiedot näkyvät veroilmoituksessa OmaVerossa verovuodesta 2018 alkaen.

10 Uusia toiminnallisuuksia OmaVeroon Marraskuussa 2017 OmaVerossa voit antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen hakea tai muuttaa yhteisön tai yhteisetuuden ennakkoveroa tilata verovelkatodistuksen tehdä maksujärjestelypyynnön tehdä oikaisuvaatimuksen yhteisön tuloveron ja oma-aloitteisten verojen osalta hakea ennakkoratkaisua tuloverosta, oma-aloitteisista veroista ja lahjaverosta hakea kirjallista ohjausta arvonlisäverosta hakea poikkeuslupaa tappioiden vähentämiseen.

11 Uusia toiminnallisuuksia OmaVeroon Viestinvaihto Tapahtumien haku Parannuksia maksujen ja palautuksien näyttämiseen Aluksi viestejä voi lähettää aiheista, jotka liittyvät lahjaveroon tai työnantajana toimimiseen. Voit hakea valittuja tapahtumia määritellyltä ajanjaksolta. Palautusten tarkemmat tiedot välilehdellä Veroihin käytetyt maksut ja palautukset. Maksun käytön tarkemmat tiedot. Muutos veron määrään verokaudella tai verovuodella.

12 Muutokset Katso-valtuutuksiin Yrityksen pääkäyttäjä, rinnakkaispääkäyttäjä, Yrityksen OmaVero voivat käyttää myös kaikkia uusia toiminnallisuuksia Tuloveroilmoittaja voi antaa veroilmoituksen, hakea ennakkoveroa ja hakea lisäaikaa tuloveroilmoituksen antamiseen ei voi tehdä oikaisuvaatimuksia tai hakemuksia ei näe raha- tai maksutietoja Oma-aloitteisten verojen ilmoittaja voi hakea muutosta verokauteen, tilata ALV-todistuksen ja antaa kuntapalautusilmoituksen

13 Uusi ennakkomenettely

14 Ennakon täydennysmaksusta luovutaan Yhteisöt ja yhteisetuudet voivat maksaa ennakon täydennysmaksua viimeisen kerran Uusi menettely alkaen: Ennakkoa täydennetään hakemalla lisää ennakkoa. Verohallinto antaa lisäennakon määrästä päätöksen.

15 Ennakon määrääminen ja muuttaminen verovelvollisen vaatimuksesta Jos verovelvollinen vaatii, Verohallinto voi päättää verovuoden ennakon määräämisestä, muutoksesta tai poistosta verotuksen päättymiseen saakka. Huom! Hakemusta ei välttämättä ehditä ottaa huomioon huomioida juuri ennen verotuksen päättymistä. Verovuoden aikana ennakkovero määräytyy maksettavaksi erissä (kuten nykyisinkin). Verovuoden jälkeen ennakko erääntyy aina yhdessä erässä.

16 Ennakon määrääminen ja muuttaminen Verohallinnon aloitteesta Verohallinto voi myös omasta aloitteestaan määrätä ja korottaa ennakoita verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden loppuun saakka. Verohallinto voi myös omasta aloitteestaan alentaa ja poistaa ennakoita verotuksen päättymiseen saakka.

17 Ennakon erääntyminen maksettavaksi Verovuoden aikana ennakkoveron eräpäivä on kunkin kuukauden 23. päivä. Verovuoden jälkeen kannettavan ennakkoveron eräpäivä on viimeistään kolmen viikon kuluttua ennakon määräämisestä. OmaVerossa hakija saa valita eräpäivän. Eräpäivä voi olla kuluva päivä tai päivä joka on enintään kolmen viikon päässä. Huom! Eräpäivä on kuitenkin aina pankkipäivä..

18 Ennakon muuttaminen Hakemuksen voi tehdä OmaVero -palvelussa alkaen. OmaVerossa näkyvät myös voimassa olevat ennakot. Hakemuksen voi tehdä myös muiden palveluntarjoajien välityksellä (Tyvi-operaattorit ja Ilmoitin.fi). Hakemus tehdään verovuosikohtaisesti. Hakemuksen voi tehdä käyttäen seuraavia Katsorooleja: Katso-pääkäyttäjä Katso-rinnakkaispääkäyttäjä Yrityksen OmaVero ja Tuloveroilmoittaja Ennakkoveropäätös näkyy OmaVerossa. Päätöksessä on maksuohjeet Päätös arkistoituu OmaVeroon

19 Ennakon hakeminen OmaVerossa Liitteitä ei jatkossa tarvita. Tarvittaessa Verohallinto pyytää lisäselvitystä hakemuksen käsittelyä varten.

20 Ennakon hakeminen OmaVerossa Jos lisäennakkoa haetaan verovuoden päättymisen jälkeen, päätöksen saa välittömästi. Ennakoiden alentamiseen, poistoon tai verovuoden aikana tapahtuvaan korotukseen annetaan päätös sen jälkeen, kun hakemus on käsitelty. Ennakkoveropäätöksessä on ohjeet siihen, miten ennakkovero maksetaan ennakkoveroa muutetaan erillistä muutoksenhakukelpoista ennakkoveropäätöstä pyydetään.

21 Ennakon maksuohjeet Maksuohjeet ovat jatkossa ennakkoveropäätöksessä jälkeen päätösten mukana ei lähetetä erillisiä tilisiirtolomakkeita. Ennakkoveropäätöksen maksuohjeessa on esitetty tilinumero maksuerät eräpäivät viitenumero, jota pitää käyttää maksaessa

22 Ennakkoveropäätös ja maksuohjeet OmaVerossa

23 Maksaminen OmaVerossa Tiedot maksamista varten ovat Maksa veroja -sivulla. Verohallinnon tilinumerot Verojen viitenumerot (oma-aloitteiset verot ja yhteisön tulovero). Samalta sivulta voi myös siirtyä maksamaan suoraan verkkomaksulla.

24 Muutoksia verojen maksamiseen ja palauttamiseen

25 Muutoksia tili- ja viitenumeroissa Ennakkoveron tilinumero muuttuu. Ennakkoverot maksetaan jatkossa samoille pankkitileille kuin oma-aloitteiset verot. Ennakkoverot maksetaan uudella tilinumerolla, jos verot on määrätty jälkeen. Ennen määrätyt ennakkoverot maksetaan vanhalla tilinumerolla, joka näkyy tilisiirtolomakkeessa. Maksu ohjataan oikealle tilille. Jatkossa ennakkoveron erillä on vain yksi verolajikohtainen viite.

26 Maksujen viitenumerot ja maksun kohdistuminen Verot maksetaan ensisijaisesti verolajikohtaisella viitteellä esim. tuloveron viite. Näin maksut kohdistuvat oikealle verolajille, esimerkiksi tuloveron maksu ennakolle, lisäennakolle ja jäännösverolle. Jos kyseisen verolajin velvoitteita ei ole (ei erääntyneitä eikä erääntymättömiä), maksu käytetään muiden erääntyneiden verovelkojen suoritukseksi. Yhteenvedossa on asiakasviite, joka kohdistaa maksut asiakkaan mihin tahansa erääntyneeseen veroon verolajista riippumatta. Verohallinnon erikseen antamaa yksilöityä maksuviitettä voi käyttää vain erityistilanteissa, esimerkiksi maksujärjestelyyn liittyvissä maksuissa. Verohallinnon viitettä ei voi käyttää, jos maksut ovat siirtyneet ulosottoon.

27 Maksamisen muutoksia alkaen Verolajin sisällä maksu kohdistuu laissa määritellyn käyttöjärjestyksen mukaan. Verolaji, esim. yhteisön tulovero = yhteisön ennakkoverot (ml. lisäennakot ) ja jäännösverot Enää ei voi valita, mitä tuloveron erää maksaa, vaan maksu käytetään tuloveroihin uusien säännösten mukaisessa järjestyksessä. Maksu käytetään erääntyneiden ja erääntymättömien verojen suoritukseksi ensisijaisesti vanhentumispäivän ja toissijaisesti eräpäivän mukaisesti, siten että ensimmäiseksi vanhentuva erä maksetaan ensin.

28 Maksun käyttäminen uudessa kantomenettelyssä Maksu oma-aloitteisten verojen viitteellä Maksu muulla verolajikohtaisella viitteellä Maksu asiakasviitteellä Käytetään erääntyneille OAV-saataville yleisessä käyttöjärjestyksessä. Käytetään kohdeverolajin erääntyneille ja erääntymättömille saataville yleisessä käyttöjärjestyksessä. Käytetään erääntyneille saataville yleisessä käyttöjärjestyksessä. Käyttämätön maksu jää tilille odottamaan erääntyviä velvoitteita. Käytetään muiden verolajien erääntyneille saataville yleisessä käyttöjärjestyksessä. Liikasuoritukset palautetaan pyynnöstä. Käytetään muiden verolajien erääntyneille saataville palautettaessa tai kuukauden viimeisenä päivänä. Kuitataan Verohallinnon ulkopuolelle. Palautetaan asiakkaalle.

29 Muutoksia verojen palautukseen Verohallinto voi käyttää veronpalautuksen erääntyneisiin veroihin verotuksen valmistumispäivästä alkaen. Puutteet ilmoituksissa estävät veronpalautuksen. Veronpalautusta ei voida maksaa, jos veroilmoituksia on antamatta tai niissä on puutteita. Huomioon otetaan sekä oma-aloitteiset verot että tulovero. Ilmoitusten puutteet näkyvät OmaVerossa ilmoituksen määräpäivää seuraavana päivänä.

30 Yhteenvetoon tulee uusia tietoja Yhteisöjen ennakko- ja jäännösverot sekä veronpalautukset merkitään yhteenvetoon. Ne näkyvät ensimmäisen kerran yhteenvedossa joulukuun alussa. Yhteenvedossa on myös maksuhuomautus, jos veroa ei ole maksettu eräpäivään mennessä.

31 Yhteisöjen ja yhteisetuuksien koronlaskentaan muutoksia

32 Tuloverotuksen koronlaskennan muutokset Tuloveroille lasketaan jatkossa korkoa verovuosittain (ei tilikausittain), todellisten päivien mukaan ja nykyistä pitemmältä ajalta. Huom! Koroton maksuaika yhteisön verovuoden päättymisen jälkeen lyhenee 1 kuukauteen. Huojennettu viivästyskorko korvaa maksettavan yhteisökoron. Korkoprosentti määräytyy samoin kuin ennen ja on 2 % vuonna Vain jäännösverolle laskettavasta korosta vähennetään 20 euroa tai enintään koron määrä. Palautuskorko korvaa palautettavan yhteisökoron. Korkoprosentti määräytyy samoin kuin ennen ja on 0,5 % vuonna Viivästyskorko korvaa viivekoron ja veronlisäyksen. Korkoprosentti määräytyy samoin kuin ennen ja on 7 % vuonna 2017.

33 Ennakoiden koronlaskenta Ennakon eräpäivä Ennakon maksupäivä Eräpäivä viimeistään 1 kk verovuoden päättymisestä Koroton Viivästyskorko Eräpäivä myöhemmin kuin 1 kk verovuoden päättymisestä HVK Viivästyskorko Eräpäivän jälkeen maksetulle ennakolle lasketaan viivästyskorkoa. Jos lisäennakon eräpäivä on verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden ensimmäinen päivä tai tämän jälkeen, lisäennakolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa (HVK).

34 Jäännösveron koronlaskenta Verovuosi päättyy Verotus päättyy Jäännösveron eräpäivä Jäännösvero Koroton 1 kk Huojennettu viivästyskorko Viivästyskorko Jäännösveron huojennettu viivästyskorko Korkoa lasketaan verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden ensimmäisestä päivästä alkaen jäännösveron eräpäivään asti. Jos jäännösvero maksetaan vasta eräpäivän jälkeen, lasketaan viivästyskorkoa.

35 Veronpalautuksen koronlaskenta Verovuosi päättyy Verotus päättyy Veronpalautuspäivä Veronpalautus Koroton 1 kk 1) Palautuskorko 2) Palautuskorko Veronpalautuksen palautuskorko: 1. Koron laskeminen alkaa verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden alusta. 2. Jos vero on maksettu verovuoden päättymistä seuraavan kuukauden jälkeen, koronlasku alkaa maksupäivää seuraavasta päivästä. Korkoa lasketaan siihen päivään asti, jolloin palautus lähtee Verohallinnon tililtä tai käytetään veroihin.

36 Tuloverotuksen koronlaskennasta 2017 Ennakon täydennysmaksun maksaminen verovuodelle 2017 on korotonta. Ennakon täydennysmaksua voi maksaa viimeisen kerran Verovuoden 2017 jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa. Huojennetun viivästyskoron laskentajakso pitenee siirtymäaikana (vuosi 2017) portaittaisesti, kunnes päästään kuukauden korottomaan jaksoon. Tilikausien 1 6/2017 jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa veroilmoituksen viimeistä antopäivää seuraavasta päivästä alkaen. Tilikausien 7 8/2017 jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa alkaen. Tilikausien 9 12/2017 jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden alusta alkaen. Tilikausien 1-2/2017 jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa poikkeuksellisesti saakka, koska näiden tilikausien verotus valmistuu vasta Verohallinnon päätös yhteisöjen ja yhteisetuuksien verotuksen päättymisajankohdasta (A160/200/2016, ) Muokattu

37 Tuloverotuksen koronlaskennasta 2017 Esimerkki A Oy A Oy:n tilikausi on , joka muodostaa A Oy:n verovuoden A Oy:n verovuoden 2017 veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on Verotuksen toimittamisen yhteydessä A Oy:lle määrätään maksettavaksi jäännösveroa. A Oy:n jäännösveron eräpäivä on Jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa ajalta Tammi- ja helmikuussa 2017 päättyvien tilikausien verotus päättyy poikkeuksellisesti vasta Esimerkki B Oy B Oy:n tilikausi on , joka muodostaa B Oy:n verovuoden B Oy:n verovuoden 2017 veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on Verotuksen toimittamisen yhteydessä B Oy:lle määrätään maksettavaksi jäännösveroa. B Oy:n jäännösveron eräpäivä on Jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa ajalta Muokattu

38 Tuloveroilmoituksissa muutoksia

39 Tuloveroilmoituksissa muutoksia Verovuoden 2017 veroilmoituksissa paljon muutoksia Eniten muuttuu yhdistysten, säätiöiden ja julkisyhteisöjen veroilmoitus 6C. Veroilmoitus 6B: jatkossa ilmoitetaan vain elinkeinotoiminnan tuotot ja kulut. Henkilökohtaisen tulolähteen ja maatalouden tuotot ja kulut ilmoitetaan omilla liitteillä 7A ja 7M. Ulkomaisille yhteisöille on täysin uusi oma veroilmoitus 6U. Jos yhteisön tilikausi päättyy ennen heinäkuuta, veroilmoitukset 6C, 6U ja liite 7M on annettava paperilla, Ilmoitin.fi-palvelun kautta tai käyttämällä kaupallisia Tyvi-palveluja. Kaikissa veroilmoituksissa kohtien numerointia on muutettu. Kysymysten muotoilu on joissain kohdissa muuttunut.

40 Vuonna 2018 voimaantulevia muita muutoksia

41 Tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus Tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullilta Verohallinnolle Koskee arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen yritysten tekemiä tuonteja. Menettely muuttuu näillä yrityksillä oma-aloitteiseksi. Aihetta käsitellään verkkoseminaarissa Tietoa tilaisuudesta on loppusyksystä vero.fi:ssä.

42 Ennakkoperintärekisterin tietojen tarkistus 2018 Nykyiset tarkistuspäivät (28.2. ja 31.8.) poistuvat Uudet tarkistuspäivät Suositeltavaa tarkistaa ennakkoperintärekisteröinti aina, kun maksetaan työ- tai käyttökorvauksia. Kaikki suorituksen saajat on tarkistettava kuitenkin vähintään 1.3., 1.6., 1.9. ja Sovelletaan alkaen. Tarkistuskanavat säilyvät ennallaan (ilmoitin.fi, YTJ.fi, YTJ:n palvelut). Tarkistuspäiviä ei enää näytetä rekisteröintimerkinnän yhteydessä YTJ:ssä ja Ilmoittimessa.

43 Rajoitettua palvelua Asiakaspalvelu on rajoitettua Verotoimistot, puhelinpalvelu ja chat ovat auki. Veroasioita ei voida hoitaa, mutta ne otetaan vastaan ja niihin palataan jälkeen. Verotoimistossa saa yleisneuvontaa ja opastusta verkkopalveluiden käytössä. Veronumeroa ei saa, vaan se on haettava hyvissä ajoin etukäteen. Verkkopalveluissa on rajoitteita Yhteisöjen veroilmoituspalvelu YSTI suljettu ja korvautuu OmaVero-palvelulla. OmaVero-palvelu sulkeutuu klo 16 ja avautuu jälleen Verokortti verkossa -palvelu toimii; pankkitunnukset ja muut tarvittavat tiedot oltava mukana. Julkiset verotiedot ovat nähtävillä verotoimistoissa.

44 Yhteisö ja yhteisetuus: Syksyn ja alkuvuoden tärkeitä päivämääriä Ennakon täydennysmaksua voi maksaa viimeisen kerran. Tilalle lisäennakko Palvelu on rajoitettua OmaVero-palvelu laajenee Huojennetun viivästyskoron laskenta alkaa tilikaudelta, joka päättyi

45 Yhteenveto: Yhteisö ja yhteisetuus, muista ainakin nämä Veroilmoitus ja ennakkoa koskevat hakemukset on annettava sähköisesti marraskuusta lähtien. Verkkopalveluissa on kuitenkin rajoitteita Yhteisöjen tulovero, ennakot, hakemusasiat yms. siirtyvät OmaVero palveluun. Ennakon täydennysmaksu poistuu alkaen. Ennakkoveroihin voi hakea muutosta verotuksen päättymiseen saakka. Huojennettua viivästyskorkoa / palautuskorkoa lasketaan 1 kk kuluttua tilikauden päättymisestä. Maksujen kohdentaminen muuttuu. Maksujen viitteet ja tilinumero ennakoiden maksamiseen vaihtuvat. Tuloveron viite maksu kohdentuu ensisijassa tuloveroihin (ennakkoverot, jäännösverot) vanhentumisjärjestyksessä.

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 23.11.2017 Ohjelma Mikä muuttui verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme

Lisätiedot

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Yhteisöjen tuloverotus Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä 23.11.2017 Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Esityksen sisältö Menettelyn ja määräaikojen muutokset Yhteisön

Lisätiedot

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa OmaVero 13.10.2017 OmaVero OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa Kaikki toiminnallisuudet testataan

Lisätiedot

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Yhteisöjen tuloverotus Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä 23.5.2017 Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Esityksen sisältö Menettelyn ja määräaikojen muutokset Yhteisön

Lisätiedot

Ennakkoperintä 2018 ja ajankohtaista Verohallinnosta. Eteran talous ja palkkahallintokiertue 2017

Ennakkoperintä 2018 ja ajankohtaista Verohallinnosta. Eteran talous ja palkkahallintokiertue 2017 Ennakkoperintä 2018 ja ajankohtaista Verohallinnosta Eteran talous ja palkkahallintokiertue 2017 Sisältö: Lainsäädännön muutokset Verokortit ja menettelyt Vuosi-ilmoitukset Verotusmenettelyn muutokset

Lisätiedot

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Ennakonkanto Uusia säännöksiä sovellettaisiin ensimmäisen kerran yhteisön verovuodelta 2017 toimitettavassa verotuksessa, ja ennakon määräämistä koskevia

Lisätiedot

Ajankohtaista kirjanpitäjälle

Ajankohtaista kirjanpitäjälle Ajankohtaista kirjanpitäjälle Marjo Salin kirjanpidon asiantuntija, KTM Veronmaksajat Tilinpäätöksen antama oikea ja riittävä kuva Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan vaatimusta koskevasta säännöksestä

Lisätiedot

Verkkoseminaari kysymykset, aamupäivä (yhteisöt)

Verkkoseminaari kysymykset, aamupäivä (yhteisöt) 1 Verkkoseminaari 4.10. kysymykset, aamupäivä (yhteisöt) KY ei edelleenkään varmaankaan ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"? Kommandiittiyhtiö ei ole yhteisö, eikä yhteisetuus. Kommandiittiyhtiö on verotuksellisesti

Lisätiedot

Laki. veronkantolain muuttamisesta

Laki. veronkantolain muuttamisesta Laki veronkantolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan veronkantolain (769/2016) 26 ja 41 :n 2 momentti, muutetaan 7 :n 2 momentti, 11 :n 2 ja 4 momentti, 14 :n 1 momentti, 16 :n 1

Lisätiedot

HE 237/2016 vp Ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 237/2016 vp Ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 237/2016 vp Ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistaminen Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 15.11.2016 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman kirjaus: Verohallinnon toiminnan tehostamiseksi,

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset (23.11. klo 13) Katso Miten saisimme yhteismetsälle Katso -tunnisteen? Ei ole rekisterissä. Voit hakea Katso-tunnistetta osoitteessa https://yritys.tunnistus.fi

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset (23.11. klo 10) Katso-tunniste Miten yhdistys saa Katso-tunnisteen, jos yhdistyksellä ei ole pankkitunnuksia? Yleensä pankkitilit on rahastonhoitajan

Lisätiedot

Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"?

Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole yhteisö tai yhteisetuus? 1 Verkkoseminaari 4.10. kysymykset, iltapäivä (tilitoimistot) Yleiset Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"? Kommandiittiyhtiö on verotuksellisesti yhtymä, eikä

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä Yrittäjäilta 14.11.2017 Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä 1 Ennakonkannon uudistus Yhteisöjen ennakonkanto uudistui 1.11.2017 1.11.2017 alkaen yhteisöt eivät enää voi

Lisätiedot

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain.

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVero OmaVero Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVerossa voit tällä hetkellä antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

Luonnos HE ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Luonnos HE ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Akava ry Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntönne 1.7.2016/Dnro VM065:00/2016 Luonnos HE ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Ajankohtaista Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Auto- ja valmisteverotus sekä maahantuonnin arvonlisäverotus Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä muuttui 1.1.2016

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa 2017 Tytti Räisänen Sähköisen asioinnin edut Asiakkaalle: kuittausilmoitus lähetetystä ilmoituksesta palvelut käytössä ympäri vuorokauden

Lisätiedot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot -palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot SISÄLTÖ 1 Kirjautuminen OmaVeroon... 2 2 Ilmoituksen antaminen... 2 3 Verolajin tietojen tarkastelu... 2 4 Maksaminen... 3 5 Viitenumero... 4 6 Saldoerittely ja

Lisätiedot

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 Veroilmoituksen täyttöopas 6 YHTEISETUUS verovuosi 2013 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 MUUTOKSET YHTEISÖN TIEDOISSA

Lisätiedot

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta Laki ennakkoperintälain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ennakkoperintälain (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b ja 36, 4 luku, 47 ja 49 53 sekä 7 luku, sellaisina kuin niistä ovat

Lisätiedot

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Vinkkejä vuodenvaihteeseen 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verokaudet Yhä useampi yritys voi jatkossa hakeutua pidennettyihin verokausiin liikevaihtorajojen noston ansiosta. Satunnaisilla

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 17.01.2017 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2017! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

JULKISYHTEISÖ YHTEISETUUS

JULKISYHTEISÖ YHTEISETUUS Veroilmoituksen täyttöopas 6 JULKISYHTEISÖ YHTEISETUUS verovuosi 2016 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 MUUTOKSET YHTEISÖN

Lisätiedot

JULKISYHTEISÖ YHTEISETUUS

JULKISYHTEISÖ YHTEISETUUS Veroilmoituksen täyttöopas 6 JULKISYHTEISÖ YHTEISETUUS verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 MUUTOKSET YHTEISÖN

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Huom! VML:ään tullut ja tulossa merkittäviä muutoksia v. 2017-2019 Verovuosi

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lausunto hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Lausunto 1 (7) 28.11.2016 Eduskunta Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Viite Lausuntopyyntönne 17.11.2016, HE 237/2016 vp Lausunto hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 17.11.2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE (29/2016), vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki

Lisätiedot

Verotusmenettelylain muutokset

Verotusmenettelylain muutokset A&S Tax Day Spring 2017 Verotusmenettelylain muutokset Torstai 23.3.2017 klo 9.00 12.00 Alder & Sound Mannerheimintie 16 A FI-00100 Helsinki firstname.lastname@aldersound.fi www.aldersound.fi The Finnish

Lisätiedot

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010 Verotili ja alkutuotannon harjoittajat Verohallinto Syksy 2010 Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja ja maksuja koskevia tietoja Verotilin

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 4.11.2016 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen otetaan käyttöön 1.1.2010 verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili ensi vaiheessa koskee oma-aloitteisia veroja, joista yleisimmät ovat

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 10.1.2017 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROHALLINTO 20.3.2017 1.2 VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

HE 237/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

HE 237/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Hallituksen esitys eduskunnalle ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi verotusmenettelystä

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Verovuosi Tuloverotuksessa kalenterivuosi, jolta veroilmoitus on annettava

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Tervetuloa verkkoseminaariin: Uuden yrittäjän veroinfo 16.2.2017 Tilaisuuden ohjelma Yrityksen perustaminen ja Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen Perustietoa arvonlisäverotuksesta

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija

Ajankohtaista Verohallinnosta. UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija Ajankohtaista Verohallinnosta UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija Maa- ja metsäverotus Suuria muutoksia ei ole tulossa Puun myynnin verohuojennukset ovat loppuneet Kaikki metsätalouden

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROHALLINTO 1.1.2017 1.0 VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2012 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2016 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2016! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT

LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/5 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUS JA LIITELOMAKKEET

Lisätiedot

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta Laki varainsiirtoverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan varainsiirtoverolain (931/1996) 47 49, sellaisina kuin ne ovat, 47 laissa 876/2012 sekä 48 ja 49 laissa 526/2010, muutetaan

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Lausunto 1 (7) 30.8.2016 Valtiovarainministeriö Vero-osasto valtiovarainministerio@vm.fi Viite Lausuntopyyntönne 1.7.2016, VM065:00/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ennakonkannon ja eräiden

Lisätiedot

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verotililain sekä eräiden muiden verotusta koskevien lakien voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä arvonlisäverolain, ennakkoperintälain ja arpajaisverolain väliaikaisesta

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 9.12.2016 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 97/2017 vp Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 10.11.2017 Rikosilmoitusharkinta Verohallinnossa rikosilmoitusharkinnan suorittavat verorikoksiin perehtyneet asianvalvojat Verorikokset ovat rangaistavia

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Tervetuloa verkkoseminaariin: Uuden yrittäjän veroinfo 18.10.2017 Tilaisuuden ohjelma Yrityksen perustaminen ja Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen Perustietoa arvonlisäverotuksesta

Lisätiedot

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA verovuosi 2017 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/5 SISÄLTÖ

Lisätiedot

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA verovuosi 2016 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/veroilmoitus/5 SISÄLTÖ

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROHALLINTO 2.1.2018 1.0 VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Verotuksen muutoksia Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verotuksen muutoksia 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE 29/2016 vp, vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki oma-aloitteisten

Lisätiedot

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Vero.fi/tilitoimistot 2 Palvelunumero tilitoimistoille 020 697 072 / suomeksi 020 697 073 / ruotsiksi Yksi

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Veroilmoituksen täyttöopas YHTEISETUUS. verovuosi. Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet

Veroilmoituksen täyttöopas YHTEISETUUS. verovuosi. Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet Veroilmoituksen täyttöopas 6 YHTEISETUUS verovuosi 2012 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 MUUTOKSET YHTEISÖN TIEDOISSA

Lisätiedot

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Verolait - keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2014 - muutokset verokorteissa ja työnantajamenettelyssä

Lisätiedot

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c Veroilmoituksen täyttöopas YHDISTYKSET SÄÄTIÖT 6C verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 VEROTUKSEN PÄÄTTYMINEN,

Lisätiedot

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti

Lisätiedot

SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET

SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET Liitetiedostojen nimeäminen 2 (8) SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ OHJEESTA... 3 2 LIITTEIDEN LÄHETTÄMINEN SÄHKÖISESTI... 3 2.1 Liitetiedoston lähettäminen... 4 2.2 Tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA verovuosi 2015 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/veroilmoitus/5 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Uuden yrittäjän veroinfo Yritystoiminnan aloittaminen Verohallinnolle Patentti- ja rekisterihallitukselle (kaupparekisteri) Y-tunnus Perustamisilmoitus Y1, osakeyhtiö, osuuskunta ja muu yhteisö Y2, avoin

Lisätiedot

SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET - OHJELMISTOKEHITTÄJÄT

SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET - OHJELMISTOKEHITTÄJÄT SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET - OHJELMISTOKEHITTÄJÄT Liitetiedostojen nimeäminen 2 (8) SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ DOKUMENTISTA... 3 2 LIITTEIDEN LÄHETTÄMINEN SÄHKÖISESTI... 3 3 LIITETIEDOSTOJEN

Lisätiedot

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Sisältö Vuoden 2013 veroilmoituksesta Lakimuutokset vuodelle 2014 esim. osinkojen

Lisätiedot

Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen

Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen Taustaa Metsätalouden harjoittajalla tarkoitetaan tässä esityksessä luonnollista henkilöä, kuolinpesää

Lisätiedot

MAATALOUDEN- HARJOITTAJA

MAATALOUDEN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 2 MAATALOUDEN- HARJOITTAJA verovuosi 2017 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/2 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Osinkoverouudistus Vuosi-ilmoituksen täyttämisen ongelmakohdat Mitä löydän

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Verohallinto 23.10.2014

Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Verohallinto 23.10.2014 Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Verohallinto Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Tässä esityksessä tarkastellaan maatilan sukupolvenvaihdosta verotuksen näkökulmasta. Kohteena on ne tilanteet,

Lisätiedot

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto Sisältö Verotettava tulo lasketaan tulolähteittäin Tulolähteen merkitys verotuksessa Verotus perustuu kirjanpitoon Elinkeinotoiminnan tuloksen

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 16.01.2015 :N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2015! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita seuraavasti: - Verovelkarekisteristä

Lisätiedot

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy KOTITALOUS- VÄHENNYS Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Kun hankit palveluita kotiin, esimerkiksi siivouspalvelua yritykseltä, saat vähentää yritykselle maksetusta summasta osan verotuksessa. Kotitalousvähennystä

Lisätiedot

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 97/2017 vp Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 7.11.2017 Veronkorotuksen perustaso - 2 % lisätystä tulosta tai 10 % lisääntyneestä verosta - vastaisi tuloverotuksen keskimääräistä veronkorotustasoa nykytilassa

Lisätiedot

HE 97/2017 vp Veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

HE 97/2017 vp Veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi HE 97/2017 vp Veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 10.10.2017 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman

Lisätiedot

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 VEROHALLINTO 15.02.2017 1.0 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA... 2 4 TIETOJEN

Lisätiedot

HE 45/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia verojen kertymisjaksoa.

HE 45/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia verojen kertymisjaksoa. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verontilityslain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia siten, että kaikkien verontili- verojen

Lisätiedot

Laki arvonlisäverolain muuttamisesta

Laki arvonlisäverolain muuttamisesta Laki arvonlisäverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvonlisäverolain (1501/1993) 13 c :n 4 momentti, 129 b :n edellä oleva väliotsikko, 134 m :n 2 momentti, 134 o :n 2 momentti,

Lisätiedot

Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa

Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa 17.3.2014 Raija Isotupa Verohallinto, Pääkaupunkiseudun verotoimisto Apurahat verotuksessa Apurahat voivat vaikuttaa verotukseen kahta eri kautta: 1. Voidaanko

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A86/200/2016 1.2 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A88/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6)

VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) VEROILMOITUS; YHTEISETUUS, VALTION LAITOS, KUNTA, SEURAKUNTA, ULKOMAINEN KUOLINPESÄ YMS. (6) TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 VOIMASSAOLO... 2 3 MUUTOKSET EDELLISEEN VUOTEEN... 2 4 TUNNUS-TIETO

Lisätiedot

MAATALOUDEN- HARJOITTAJA

MAATALOUDEN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 2 MAATALOUDEN- HARJOITTAJA verovuosi 2016 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/veroilmoitus/2 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

VEROHALLINTO A137/200/ ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017

VEROHALLINTO A137/200/ ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 13.06.2017 A137/200/2017 1.2 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA...

Lisätiedot

Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija

Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija 28.1.2010 1 Muutoksia Verotili, ja siihen tarvittavat tunnukset ALV: verokantojen

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

ERITTELY YHTEISÖN HENKILÖKOHTAISEN TULOLÄHTEEN TULOKSESTA (7A)

ERITTELY YHTEISÖN HENKILÖKOHTAISEN TULOLÄHTEEN TULOKSESTA (7A) VEROHALLINTO 17.1.2017 1.1 ERITTELY YHTEISÖN HENKILÖKOHTAISEN TULOLÄHTEEN TULOKSESTA (7A) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

Siviilipalvelusvelvollinen ja verot. Verohallinto vero.fi

Siviilipalvelusvelvollinen ja verot. Verohallinto vero.fi Siviilipalvelusvelvollinen ja verot Verohallinto vero.fi 2017 Verovaroilla kustannetaan Esimerkkejä käyttökohteista: terveydenhoito eli sairaalat, terveysasemat ja palvelutalot koulutus, opettajien palkat,

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM065:00/2016 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari

VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM065:00/2016 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari 1(10) VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM065:00/2016 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari 29.9.2016 LAUSUNTOYHTEENVETO hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE ASIAKASKIRJE 10.01.2007 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2007! Jo vakiintuneen tavan mukaan olen taas näin uuden vuoden alkaessa koonnut tähän ajankohtaisia

Lisätiedot

TUKIPAKETIN VEROTUS JA

TUKIPAKETIN VEROTUS JA TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS Verohallinto Sisällys Tukipaketin verotus Tukipaketin verotus Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa (Verohallinnon ohje 7.9.2015) Verokortin hakeminen Vero.fi-sivuston

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A149/200/2016 1.2 VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2016 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Kotitalousvähennys remonttityöstä Vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöiden

Lisätiedot