Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin"

Transkriptio

1 Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin Perjantaina pidetyn verkkoseminaarin esityksissä oli virhe: oma-aloitteisten viite ei tule yhteenvedolle, näkyy vain OmaVerossa. Webinaarissa esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset ovat alla siten, että ensin on yleisesti lakimuutoksia koskevat kysymykset, sitten OmaVeroa koskevat kysymykset ja lopuksi maksuperusteista arvonlisäveroa koskevat kysymykset. Saavatko vuosimenettelyssä olevat maatalousyrittäjät edelleen lähettää arvonlisäveroilmoituksen paperisena yhdessä muiden lomakkeiden kanssa, kuten on ollut mahdollista tähänkin asti? Jos ilmoituksen antaminen sähköisesti on esimerkiksi teknisen esteen vuoksi mahdotonta, niin ilmoituksen voi antaa edelleen myös paperilla. Säilyykö vuositilittäjien arvonlisäveron maksupäivänä helmikuun viimeinen päivä? Säilyy ennallaan. Eikö enää tarvitse laittaa ilmoitusta, jos palkkoja ei ole maksettu jonkun kuukauden aikana. Jos on merkitty säännölliseksi työnantajaksi, on ilmoitus annettava myös silloin kun ei ole ollut palkanmaksua. Ilmoitetaanko 12/2016 vielä vanhan verotili-palvelun mukaan? Verokauden 12/2016 ilmoitus erääntyy vuoden 2017 puolella, eikä verotili-palvelua enää ole käytössä. Koskeeko sähköinen ilmoittaminen myös yhteismetsiä? Kyllä, oma-aloitteiset verot on ilmoitettava sähköisesti, ja koskee myös yhteismetsiä. Miten yksityinen henkilö voi valtuuttaa tilitoimiston antamaan arvonlisäverotiedot? Hakeeko Katso-tunnisteen? Katso-tunnisteen avulla voit myös valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston antamaan ilmoitukset yrityksen puolesta sähköisesti. Vaihtoehtona tälle on sähköisen asioinnin valtakirja. Lisätietoa tunnistautumisesta ja valtuuttamisesta löydät vero.fi:stä. Tilitoimistollamme on asiakkaita, joilta on yritetty saada Katso-tunnisteita jo erittäin monta kertaa ilman onnistumista. Heillä on tämän vuoksi edelleen annettava ilmoitukset paperilla. Jos ja kun tunnisteita ei jatkossakaan heiltä saada ja ilmoitukset annetaan edelleen paperilla, voiko verottaja käytännössä tehdä asialle mitään, kun paperi-ilmoituksia ei ole sanktioitu?

2 Sähköinen ilmoittaminen koskee kaikkia oma-aloitteisia veroja ilmoittavia asiakkaita. Vaikka paperi-ilmoittamista ei ole sanktioitu, on se sallittua vain erityisestä syystä, ja syytä tullaan tiedustelemaan Verohallinnon taholta. Sähköinen ilmoittaminen säästää resursseja ja on tietoturvallisempaa tämä kannattaa kertoa asiakkaille. Tilitoimistojen ei kuitenkaan tule pyytää asiakkailta näiden Katso-tunnuksia, vaan valtuutuksia sähköiseen ilmoittamiseen. Yrittäjä tarvitsee Katso-tunnisteen itse, esimerkiksi päästäkseen yrityksen OmaVeroon. Jos yrittäjä ei halua hakea Katso-tunnistetta ja sen avulla valtuuttaa tilitoimistoa, voi valtuutuksen myöntää myös sähköisen asioinnin valtakirjalla. Tämän tilitoimisto alustaa Katso-palvelussa ja lähettää asiakkaalle hyväksyttäväksi. Asiakas saa sähköpostiinsa linkin, josta voi tarkistaa valtakirjan ja hyväksyä sen omilla henkilökohtaisilla pankkitunnisteillaan. Onko webinaaria myös englanninkielisenä? Meillä on palvelukeskukset ulkomailla. Jos ei, niin löytyykö materiaali englanninkielisenä jostakin? Valitettavasti tätä materiaalia ei ole käännetty englanniksi, mutta vero.fi:ssä on myös englanninkielinen sivusto: Kun jatkossa ei tehdä enää alv:n palautushakemuksia, vaan annetaan vain korvaava ilmoitus, millaista kirjallista selvitystä muutoksen syistä ja perusteista täytyy toimittaa ja miten tämä tapahtuu? Kirjallisia selvityksiä ei tarvitse liittää ilmoitukseen oma-aloitteisesti. Verohallinto pyytää selvityksiä tarvittaessa. Mikä on vähäinen virhe? Montako euroa? Verohallinto antaa asiassa päätöksen vielä tämän vuoden aikana. Jos koko tilikauden on kuukausittain tehty sama tulkintavirhe, onko joka kuukaudelle tehtävä uusi ilmoitus? Jokaiselle verokaudelle (kuukaudelle) on annettava uusi korvaava ilmoitus, jos annetussa ilmoituksessa on virhe, ellei kyse ole vähäisestä virheestä. Nykyisillä katso-valtuuksilla siis pääsee tilitoimisto kirjautumaan tuohon uuteen omaveropalveluun? Ja siellä näkyvät kaikki yritykset, joilta valtuutus on jo saatu? Ja sieltä saa yritysten uudet viitenumerot yms. tiedot? Verotiliviite muuttuu ja suositus käyttää uutta jo vuoden 2017 alussa. Tarkoittaako se sitä, että uutta veroviitettä voi käyttää 2016 vuoden suorituksiin. Vai nimenomaan 2017 vuotta koskevissa suorituksissa? Molemmat viitenumerot ovat tuolloin käytössä. Tilitoimistollamme on asiakkaita, joilta on yritetty saada Katso-tunnisteita jo erittäin monta kertaa ilman onnistumista. Heillä on tämän vuoksi edelleen annettava ilmoitukset paperilla. Jos ja kun tunnisteita ei jatkossakaan heiltä saada ja ilmoitukset annetaan edelleen paperilla, voiko verottaja käytännössä tehdä asialle mitään, kun paperi-ilmoituksia ei ole sanktioitu?

3 Sähköinen ilmoittaminen ja sen muuttuminen pakolliseksi on uusi asia ja koskee kaikkia omaaloitteisia veroja ilmoittavia asiakkaita. Onko Verotuksen oikaisulautakunnalla määräaikaa asian käsittelyssä? Laissa ei ole säädetty erillistä määräaikaa käsittelylle. Voiko vuosimenettelyssä oleva antaa paperisen arvonlisäveroilmoituksen vuodesta 2016? Kyllä voi. Ilmoitetaanko joulukuun 2016 alv:n kausiveroilmoitus siis uudessa Omaveropalvelussa? Annetaanko sähköinen ilmoitus joulukuusta 2016 uuden tietuekuvauksen mukaisena ? Uutta tietuekuvausta käytetään myös edellisvuoden kohdekausien ilmoittamiseen, kun ilmoitus annetaan jälkeen. Ilmoituksen voi siis antaa sähköisestä kanavasta riippuen jo alkaen uuden formaatin mukaisesti. Eräpäivä on Säilyvätkö tilityspisteet työnantajasuoritusten ilmoittamisessa kuten ennenkin? Voinko ilmoittaa marraskuun alv:n jo joulukuussa Verotili-palvelussa? Kyllä voit. Tuleeko uudesta viitenumerosta tieto yrittäjille kotiin? Ei lähetetä kotiin viitettä. Uuden viitenumeron löydät OmaVero palvelusta. Siirtyvätkö neljännesvuosi-ilmoittajat uuteen systeemiin automaattisesti neljännesvuosiilmoittajina vai ovatko hekin lähtökohtaisesti kuukausi-ilmoittajia? Neljännesvuosijakso säilyy ennallaan. Voiko toiminimellä toimiva yritys käyttää henkilötunnistusta vai tarvitseeko hankkia katsotunniste? Henkilöasiakkaat voivat tunnistautua pankkitunnisteilla tai HST-kortilla. Siirtyvätkö tilitoimistolle tehdyt Katso-valtuutukset verotililtä OmaVeroon automaattisesti? Milloin viimeistään pitää tehdä ennakkoverojen muutoshakemus verovuodelle 2016?

4 Henkilöasiakkaan tulee hakea uutta ennakkoveroa, ennakkoveron korottamista tai ennakkoveron alentamista viimeistään marraskuun puolivälissä. Henkilöasiakkaan tulee hakea aiheettoman ennakkoveron poistamista kalenterivuotta seuraavan vuoden elokuun puoleenväliin mennessä. Vuoden 2016 ennakkoveron muuttamisesta kerrotaan vero.fi sivulla: FI/Syventavat_veroohjeet/Ennakkoperinta/Ennakkoverot_vuonna_2016 luonnolliset_h Onko pidennettyyn verokauteen vaihdettava, jos esimerkiksi liikevaihto on alle , mutta haluaa olla neljännesvuosi verokaudessa? Pidennettyyn verokauteen siirtyminen on vapaaehtoista ja tapahtuu hakemuksesta. Veroilmoitusta oma-aloitteisista veroista voi korjata viivästysseuraamuksitta 45 päivän ajan. Lasketaanko määräaika ensimmäisestä ilmoituksesta vai ilmoituksen viimeisestä oikeaaikaisesta ilmoituspäivästä? Ilmoituksen määräpäivästä 45 päivää. Miten kauan Verotili-palvelu on auki? Jos haluaa katsoa arkistotietoja. Verotiliotteet ovat tulostettavissa 6 kuukautta palvelun sulkeutumisesta. Voiko työnantajan palkansaajaa koskevan vuosi-ilmoituksen vuodelta 2016 vielä antaa paperilla tammikuussa 2017? Entä jatkossa? Vastaus löytyy täältä: FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Avoin_yhtio_ja_kommandiittiyhtio/Vuosiilmoitus Näkyykö yhteenvedossa sekä perintään siirtäminen että ulosottoon siirtäminen? Kyllä näkyy. Jos yritys on nyt neljännesvuosi-ilmoittaja, onko pakko vaihtaa kalenterivuoden verokauteen, vaikka liikevaihto on alle ? Ei ole. En saanut vastausta, tuleeko uusi viitenumero yrittäjille, kotiin tai yrityksen osoitteeseen niin kuin silloin kun yrityksen perusti? Ei lähetetä kotiin viitettä. Uuden viitenumeron löydät OmaVero palvelusta. Mikä on tilinhoitajayhteisö? Tilinhoitajayhteisö on esimerkiksi pankki, joka hoitaa pörssiyhtiön osingonmaksuun liittyviä asioita. Onko pidennetty verokausi aina kalenterivuosi vai voiko 12kk:n voimassaolo olla eri kausi? Pidennetty verokausi on aina nimenomaan kalenterivuosi. Eihän tilinhoitajayhteisöillä tarkoiteta tilitoimistoja, joilla on valtuutukset?

5 Ei tarkoiteta. Yhteenvetoilmoitukselle tulee siis jossain vaiheessa selkeästi näkyviin päivämäärä (joka ei ole välttämättä 12. päivä) jolloin erääntyneet maksut on suoritettava ennen siirtoa perintään? OmaVerossa ei ole sellaista perintään siirtoa kuin Verotilipalvelussa. Asiakas näkee maksamatta olevien verojen saldon OmaVerossa ja voi maksaa ne OmaVeron kautta. Jos asiakas ei maksa erääntyvää veroa ajallaan, hänelle annetaan OmaVeron yhteenvedolla maksukehotus. Lisää tietoa asiasta: FI/Tietoa_Verohallinnosta/Muutoksia2017/Muutoksia_maksamiseen_palauttamiseen_ja_(41131) Ymmärsinkö oikein, että jos nyt on valittu, että verotiliote tulee yrittäjälle postitse kotiin ilmaiseksi, niin tämä palvelu jatkuu samana myös vuonna 2017? Vai täytyykö tehdä uusi pyyntö paperisesta yhteenvedosta? Ei tarvitse tehdä uutta pyyntöä. Eli kun tilitoimisto on tehnyt sähköisen asioinnin valtakirjan asiakkaan kanssa. Se pysyy myös ennallaan ensi vuoden alusta? Jos yrityksellä on kuukausittain arvonlisäverosta palautukseen oikeuttavaa veroa (muiden verovelkojen vähentämisen jälkeen), saako se edelleen palautuksen automaattisesti tilille, vai tuleeko tähän jotain muutoksia? OmaVero ei aiheuta muutoksia tähän. Jos saatavaa on verotilillä, niin siirtyykö se automaattisesti omaveroon? Jos ilmoitus annetaan ajallaan, niin kuinka kauan voi maksu myöhästyä ilman, että tapahtuu verovelkarekisteriin merkitseminen ja verovelkojen julkaiseminen? Jos asiakas ei maksa erääntyvää veroa ajallaan, hänelle annetaan OmaVeron yhteenvedolla maksukehotus. Maksukehotuksessa ilmoitetaan aika, johon mennessä vero pitää maksaa, ettei sitä merkitä verovelkarekisteriin. Lisää tietoa asiasta: FI/Tietoa_Verohallinnosta/Muutoksia2017/Muutoksia_maksamiseen_palauttamiseen_ja_( 41131) Muuttuuko palautusajankohta taas joksikin muuksi mitä on laitettu? Niin tapahtui viime muutoksen kanssa? Palautusajankohdista tarkemmin: FI/Tietoa_Verohallinnosta/Muutoksia2017/Muutoksia_maksamiseen_palauttamiseen_ja_(41131) Onko palvelussa samanlaista tulevan päivän maksusaldon -laskuria, kuin nytkin on? Millainen on yhteenveto/tiliote/kuukausiraportti, jonka palvelusta saa? Palveluun tulee saldolaskuri. Yhteenvedon tarkemmasta sisällöstä tiedotamme myöhemmin.

6 Tuleeko OmaVero yksityisellekin käyttöön vai pelkästään yrityksille? Kyllä tulee. Näkyykö OmaVero-palvelussa myös puukauppojen ennakonpidätykset, jotka puun ostaja raportoidaan ja maksetaan verottajalle kuukausittain? Kyllä näkyy. Missä muodossa lähetetyt veroilmoitukset voi tulostaa, ovatko ne pdf-muodossa? Kyllä, pdf-muodossa. OmaVerossa on saldo erikseen työnantajasuorituksille ja arvonlisäverolle. Miten maksut kohdistetaan näiden välille? Maksut kohdistetaan veronkantolaissa säädetyssä käyttöjärjestyksessä. Maksut kohdistuvat omaaloitteisille veroille, eikä niitä voi korvamerkitä maksettaessa. Jos kiinteistöosakeyhtiö rahastoi arvonlisäverollisina perittyjä vastikkeita ja tämän vuoksi pitää antaa korvattava arvonlisäveroveroilmoitus, mitä laitetaan korjausilmoitukselle syyksi OmaVerossa? Korjauksen syyksi merkitään laintulkintavirhe. Kuinka kauan kestää ennen kuin ilmoitettu tieto näkyy? Tämä riippuu siitä, millä välineellä on ilmoitettu. OmaVerossa ilmoitettu tieto näkyy heti. Toimiiko verotiliviite, jossa on sekä kirjaimia että numeroita? Verotiliviite toimii samanaikaisesti oma-aloitteisten verojen viitenumeron kanssa ensivaiheessa. Mikäli tilitoimisto on antanut useamman yrityksen tietoja OmaVerossa tietovirtana (ilmoitustiedosto), yksittäisen yrityksen tietoja voi korjata täyttämällä uusi ilmoitus omaverossa käsin vain kyseisen yrityksen kohdalta? Korvaava ilmoitus on annettava kyseisen yrityksen kyseistä verokautta koskien. Onko uudessa omavero -palvelussa huomioitu ns. moniyritysympäristössä toimivat tilitoimistot? Näkyvätkö kaikkien asiakkuuksien tiedot missään yhdellä silmäyksellä? Tilitoimisto voi nähdä asiakkuutensa yhdeltä näkymältä. Siirtyykö ilmoitin.fi:ssä annettu ilmoitus viiveellä OmaVero-palveluun? Voinko tehdä varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa? Siirtyykö tänne myös urakkailmoittaminen? Ei ensivaiheessa.

7 Onko Omaveroa tarkoitus kehittää eteenpäin, esim. yrityksen veroilmoituksen lähettämiseen tai ennakkoverojen muutoslomakkeen lähettämiseen? Seuraavassa vaiheessa OmaVeroon tulee mm. yhteisöjen tuloveroilmoittaminen. Jos on ilmoittanut arvonlisäveron veroilmoituksella myyntien arvonlisäveroa 1000,00 euroa ja ostojen vähennettävää veroa 1000,00 euroa, ja huomataan, että korjausta täytyy tehdä myynnin arvonlisäveroon niin, että arvonlisäveron määrä olisikin vaikka 500,00 euroa, annetaanko korjausilmoituksella tietoa myynnin alv 500,00 euroa ja ostojen alv 1000,00 euroa vai vaan muuttunut myynnin arvonlisäverotieto? Kaikki verokauden ko. verolajin tiedot on ilmoitettava korvaavalla ilmoituksella kokonaan uudelleen. Pitenevätkö ilmoituskaudet automaattisesti uusien rajojen mukaiseksi vai täytyykö hakea erikseen? Valinnaiseen pidennettyyn ilmoitusjaksoon täytyy hakea erikseen. Jos arvonlisäveroa oikaistaan kiinteistöosakeyhtiössä rahastoinnin takia, mitä merkitään verotilille syyksi korvausilmoitukselle? Korjauksen syyksi merkitään laintulkintavirhe. Miten annetaan negatiivista/palutettavaa alv-ilmoitusta sisältävä kuukausi-ilmoitus? Negatiivinen arvonlisävero ilmoitetaan antamalla veroilmoitus siltä verokaudelta, jota negatiivisuus koskee. Käytetäänkö 12/2016 ilmoituksissa jo uutta tietuekuvausta? Uutta tietuekuvausta käytetään myös edellisvuoden kohdekausien ilmoittamiseen, kun ilmoitus annetaan jälkeen. Ilmoituksen voi siis antaa sähköisestä kanavasta riippuen jo alkaen uuden formaatin mukaisesti. Eräpäivä on Muuttuuko ilmoitusjakson pidemmäksi automaattisesti pidennettyjen liikevaihtorajojen mukaiseksi, vai pysyykö nykyinen ilmoitusjakso ennallaan? Suositteleeko verohallinto liikevaihdon mukaista ilmoitusjaksoa? Valinnaiseen pidennettyyn ilmoitusjaksoon täytyy hakea erikseen. Lain mukaan verovelvollinen voi valita pidennetyn verokauden edellytysten täyttyessä. Vastauksia kysymyksiin OmaVero-palvelusta Milloin OmaVero ohjelmaan pääsee kirjautumaan? OmaVero-palvelu avautuu oma-aloitteisten verojen osalta. Miten saadaan maksettavien, työantajasuoritusten ja verojen, yhteismäärä esille/tulostettua, jotta ne voi maksaa pankkiohjelmassa?

8 Maksaminenkin onnistuu OmaVerossa. OmaVerosta voi siirtyä suoraan verkkomaksamiseen. OmaVero-palvelun kautta tilitoimisto voi siis ilmoittaa kaikkien valtuutuksen antamien yritysten verot yhdellä ilmoituksella esimerkiksi yhdelle kaudelle? OmaVero ei muuta nykykäytäntöä tässä asiassa. Mistä oma-aloitteisten verojen viite löytyy? Oma-aloitteisten verojen viitteen saa OmaVero-palvelusta. Uudet asiakkaat saavat viitteen rekisteröitymisen yhteydessä. Tuleeko OmaVeroon tuleviin selvityspyyntöihin jokin "hälytys" tai sähköpostiviesti asiakkaalle, että OmaVerossa on jokin verottajan viesti? Ei ensivaiheessa. Tuleeko OmaVeron kuukausittaiseen yhteenvetoon kuittauserittelyt, jos veroja on kuitattu? Nykyään tulee postitse. Yhteenvetoon tulee erittely silloin, jos oma-aloitteisia veroja on käytetty perintö- tai lahjaverolle. Muiden verojen käyttöerittelyt tulevat erillisinä. Ymmärsinkö oikein, että tuo yhteenveto tulisi nyt vihdoin kalenterikuukauden jaksolta? Eikä kuten verotiliote tällä hetkellä? Kyllä, yhteenveto muodostetaan OmaVerossa kalenterikuukauden jaksolta. Pitääkö OmaVeroon palautuspyyntö tehdä aina joka kerta erikseen? Eli jos alv on aina saamisen puolella (vientiyritys), niin eikö palautuksia saa tulemaan automaattisesti? Ei tarvitse. Sama automaatio säilyy kuin Verotili-palvelun aikaan. Saako verovelkatodistuksen OmaVero palvelusta? Ei vielä tässä vaiheessa. Myöhemmin, kun palvelu laajenee, verovelkatodistuksen voi tulostaa OmaVerosta. Jos tilitoimisto lukee päätöksen/kirjeen, näkyykö kirje yrittäjälle lukemattomana? Näkyy lukemattomana. Yrityksellämme on kuukausittain palautettavaa arvonlisäveroa. Toimiiko palautus OmaVero -palvelussa ilman eri hakemusta samoin, kuten tähänkin saakka? Kyllä toimii. Pääseekö täällä seuraamaan verotililtä perintään siirrettyjä maksuja ja maksusuunnitelman mukaisten maksujen kuittaukset? OmaVerossa on nähtävillä perintään siirrettyjen verojen saldo ja niille käytetyt maksut. Maksujärjestelyn erät eivät ole näkyvissä OmaVerossa

9 Tulevatko lähetetyt ilmoitukset näkyviin, jos ilmoitus on lähetetty esimerkiksi taloushallinnon ohjelmiston kautta? Verokauden voimassaolevan ilmoitustiedon näkee OmaVerosta. Tämä on usein sama kuin lähetetty ilmoitus. Voiko jatkossa vastaanottaa vain sähköistä postia Verottajalta jos ei halua paperipostia? Ei vielä tässä vaiheessa. Aluksi kirjeet lähetetään sekä postissa että julkaistaan OmaVerossa. Tällä hetkellä lähetämme taloushallinnon ohjelmasta suoraan kausiveroilmoituksen, jossa kulkevat sekä alv, että työnantajasuoritukset. Voiko ne lähettää jatkossakin samalla ilmoituksella? Korjaavan ilmoituksen voi varmaan tehdä edelleen myös Tyvipalvelun kautta? Pysyykö nykyisen verotilipalveluun merkityt tiedot, esimerkiksi palautusraja, entisellään muutoksessa? Miten käyttäjille on ilmoitettu OmaVero-palvelusta? OmaVeron käyttöönotosta viestitään mm. Vero.fi-sivuilla ja Verotili-palvelussa. Joko ensi vuonna kirjanpitäjä pääsee katsomaan, mihin asiakkaan maksama maksu on kohdistettu, mikäli vero on poistunut verotililtä? Myös perintään siirrettyjen verojen saldot ja maksujen käytöt oma-aloitteisille veroille ja lahjaveroille ovat näkyvissä OmaVerossa. Eikö OmaVero-palvelusta tosiaan saa yhteenvetoa tilinpäätöksen täsmäytyksiä vastaan? Eli tiedot viivästysseuraamuksista, hyvityskoroista ja saldotiedosta tilinpäätöspäivälle. OmaVerossa ei ole summatietoja koroista. Lasketut korot ovat nähtävissä veroilla verokausittain. OmaVeron saldo on kuluvan päivän saldo. Milloin OmaVeron yhteenveto on nähtävissä? Onko saatavissa demoa yhteenvedosta kirjausohjeiden laatimista varten? Tällä hetkellä yhteenvedosta ei ole malliversiota julkaistuna. Sellainen on tarkoitus julkaista Vero.fi:ssä loppuvuoden aikana. Saako OmaVerosta tulostettua selkeän kuukausiyhteenvedon kirjanpitoa varten ja "verotilin" tämäytystä varten (vrt. kuukausiyhteenveto verotilillä)? Yhteenveto verojen maksutilanteesta tuloste tehdään kalenterikuukaudelta. Omaverossa on kuluvan päivän tilanne

10 Miten saadaan valtuutus tilitoimistolle sellaiselta asiakkaalta, jolla ei ole pankkitunnuksia ja/tai sähköpostia? Tilitoimisto voi luoda Katso-palvelussa sähköisen asioinnin valtakirjan. Asiakas voi hyväksyä tai hylätä sähköisen asioinnin valtakirjan käymällä Katso-asiakasrekisteröintipisteessä eli sellaisessa Verohallinnon toimipisteessä, joka hoitaa Katso-asioita. Luotu valtakirja poistuu järjestelmästä, jos sitä ei hyväksytä tai hylätä neljän viikon kuluessa. Lisää tietoa sähköisen asioinnin valtakirjasta FI/Syventavat_veroohjeet/Sahkoinen_asiointi/Katsotunnistus/Sahkoisen_asioinnin_valtakirja Siirtyykö jo verotilin aikana perintään siirretyt OmaVeron saldoon takaisin? Kaikki maksamattomat verot näkyvät OmaVeron saldossa. Se ei kuitenkaan muuta perinnän tilaa, eli esimerkiksi ulosotossa tai maksujärjestelyssä olevat verot pysyvät. Yritysten taloushallinto-ohjelmistot eivät välttämättä tue RF-viitettä. Onko RF-viite ainoa mahdollinen maksussa käytettävä? Oma-aloitteisia veroja maksettaessa käytetään kansainvälistä pankkiviitettä eli RF-viitettä. Viitettä käytetään maksamisessa samalla tavalla kuin viitenumeroa. RF-viite kirjoitetaan kokonaan, myös kirjaimet RF (esimerkiksi RF ). Jos RF-viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä jättää pois. Merkkijono on ryhmitelty tulostusmuodossa neljän merkin ryhmiin, mutta tallennus voidaan tehdä yhtenäisenä merkkijonona. Voiko jo nyt hakea OmaVero uutta numeroa? Uusi oma-aloitteisten verojen viite on nähtävillä OmaVerossa, kun palvelu avataan Miten nopeasti maksut ja ilmoitukset näkyy OmaVero -palvelussa? Onko yhtä pitkä viive kun verotilissä? OmaVerossa tehty ilmoitus on katseltavissa ja muokattavissa heti lähettämisen jälkeen. Muuta kanavaa käyttäen annetut ilmoitustiedot näkyvät pääsääntöisesti saapumispäivää seuraavana arkipäivänä. Maksut näkyvät pääsääntöisesti 1-2 päivän kuluttua maksusta. Jos satunnainen palkanmaksaja maksaa kokouspalkkiot ja haluaa maksaa ennakonpidätykset näistä heti, voiko tuolloin vielä ilmoittaa tiedot verotili-palvelun kautta? Muuttuuko myös yksityishenkilön verotiliviite, esim. arvolisäveroilmoitusta tehtäessä? Kaikki verotiliviitteet korvataan jatkossa oma-aloitteisten verojen viitteellä. Voisitko kertoa tarkemmin valtuutusten oikeuksien laajenemisesta OmaVerossa? Nykyisellä Verotili-roolilla, joka jatkossa nimetään uudelleen Yrityksen OmaVero rooliksi, näkee OmaVerossa kaikki tiedot ja sillä voi tehdä kaikkia toimenpiteitä pois lukien tilinumeron ilmoittaminen. OmaVerossa näytetään Verotili-palveluun verrattuna uusina asioina mm. perinnässä olevat erät OmaVerossa olevien verojen osalta, asiakkaalle lähetettyjä kirjeitä esim.

11 asiakasrekisteröintiin liittyen ja joitain verotarkastukseen liittyviä asiakirjoja. Nykyisellä Kausiveroilmoittaja-roolilla voi antaa veroilmoituksia oma-aloitteisista veroista, katsella ilmoituksiin liittyviä tietoja ja kirjeitä ja vastata niihin liittyviin selvityspyyntöihin. Muita tietoja käyttäjäroolilla ei näe, esim. saldoja. Tuleeko omaveropalveluun myös puukauppojen ennakonpidätykset, jotka puun ostaja ilmoittaa kuukausittain verotilipalveluun? Tuleeko OmaVero yksityisillekin vai pelkästään yrityksille? Molemmille. Annetaanko EU-yhteenvetoilmoitus myös OmaVero-palvelussa? Mitä jos oma-aloitteisia veroja maksetaan ilman viitenumeroa? Maksua ei pystytä kohdentamaan oikealle verovelvolliselle. Maksu menee selviteltäväksi, kenelle maksu on tarkoitettu. Tuleeko yrittäjille uusi omaveroviite automaattisesti? Oma-aloitteisten verojen viite on kaikille nähtävillä OmaVerossa. Miten kirjaudutaan OmaVero-palveluun? Yrityksen tai yhteisön puolesta toimivat kirjautuvat OmaVero-palveluun Katso-tunnisteella. Yksityishenkilöt kuten kotitaloustyönantaja, alkutuottaja tai yksityinen elinkeinonharjoittaja kirjautuvat palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai HST-kortilla. Ilmoitatteko uudet viitteet yrityksille? Uusista viitenumeroista ei lähetetä kirjettä, ne ovat näkyvillä OmaVerossa. Miten Katso-tunniste haetaan ja mitä tietoja hakemukseen tarvitaan? Voit perustaa Katso-tunnisteen Katso-palvelussa osoitteessa yritys.tunnistus.fi. Katso-tunnisteen voi perustaa kahdella tavalla. 1. Jos sinulla on henkilökohtainen verkkopankkitunnus tai sirullinen henkilökortti (HST) o Perusta Katso-tunniste. o Palvelu varmistaa henkilöllisyytesi verkkopankkitunnusten tai sähköisen henkilökortin tunnisteiden avulla. o Voit käyttää Katso-tunnistetta vasta, kun asemasi toimia yrityksen puolesta on tarkistettu. Saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi. 2. Jos sinulla ei ole henkilökohtaista verkkopankkitunnusta tai sirullista henkilökorttia o Perusta Katso-tunniste

12 o Käy todistamassa henkilöllisyytesi Verohallinnon Katsoasiakasrekisteröintipisteessä o Voit käyttää Katso-tunnistetta vasta, kun asemasi toimia yrityksen puolesta on tarkistettu. Saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi. Tarvitseeko toiminimiyrittäjä tai y-tunnus yrittäjä katso-tunnisteet vuoden 2017 alussa? Yrityksen tai yhteisön puolesta toimivat kirjautuvat OmaVero-palveluun Katso-tunnisteella. Yksityishenkilöt kuten kotitaloustyönantaja, alkutuottaja tai yksityinen elinkeinonharjoittaja kirjautuvat palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai HST-kortilla. Miten yksityinen henkilö voi valtuuttaa tilitoimiston antamaan arvonlisäverotiedot? Hakeeko Katso-tunnisteen? Katso-tunnisteen avulla voit valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston antamaan ilmoitukset yrityksen puolesta sähköisesti. Vaihtoehtona tälle on sähköisen asioinnin valtakirja, joka tilitoimisto luo sinun hyväksyttäväksi ilman, että sinulla on käytössä Katso-tunnistetta. Lisätietoa tunnistautumisesta ja valtuuttamisesta löydät vero.fi:stä Näin tunnistaudut verkkopalveluun Olematta tilitoimisto, voiko jo saada vain yhdet katso-tunnukset, joilla ilmoittaa kaikkien hoitamiensa yritysten tiedot? Käyttäjällä voi olla valtuutuksia asioida useiden eri yritysten puolesta ilman, että kyseessä on tilitoimisto. Mitkä katso-oikeudet tarvitaan, jotta henkilö voi ilmoittaa tilinumeron muutoksen? Henkilöasiakas ilmoittaa tilinumeron muutoksen kirjautumalla palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnisteilla. Vastauksia kysymyksiin maksuperusteisesta arvonlisäverosta: Miten siirtyminen maksuperusteiseen arvonlisäveroon tapahtuu? Yritys voi itse päättää, milloin hän siirtyy käyttämään maksuperustetta tai alkaa uudelleen noudattaa suoriteperusteista arvonlisäverotusta. Verovelvollisen olisi kuitenkin kaikissa tilanteissa järjestettävä kirjanpitonsa arvonlisäverolain mukaisesti sellaiseksi, että siitä saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot. Maksuperusteiseen arvonlisäverotukseen siirtymisellä ei ole vaikutusta verokausiin. Meni vähän ohi tuo mitä sanottiin käännetystä arvonlisäverosta. Oliko siis niin, että heidän kohdalla maksuperusteista ilmoitusta ei voi tehdä? Maksuperustetta sovellettaisiin vain Suomessa tapahtuviin tavaran tai palvelun myynteihin ja ostoihin. Sitä ei siten voisi soveltaa tuonteihin tai vienteihin eikä EU-alueen yhteisömyyntien tai hankintojen ajalliseen kohdistamiseen. Maksuperustetta ei myöskään voisi soveltaa sellaisiin rajat ylittäviin palvelujen myynteihin, joihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta.

13 Tilinpäätös on tehtävä kuitenkin suoriteperusteisesti? Eli ero kirjanpidon ja alv:n välillä? Maksuperusteinen menettely ei sisällä velvollisuutta oikaista myyntien arvonlisäveroja suoriteperusteiseksi tilikauden päättyessä. Tilinpäätökseen sovelletaan muuten kirjanpitolain säännöksiä. Maksuperusteisesta alvista: Tuleeko lakiin mahdollinen siirtymäaika vai alkaako se jo heti ? Lakia voidaan soveltaa heti sen voimaan tullessa. Lakia sovelletaan, kun tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu lain tultua voimaan. Miten arvonlisäveron alarajahuojennuksen liikevaihto määritellään, jos siirtyy maksuperusteeseen? Entä jos tulee menneisiin, suoriteperusteisiin tilikausiin kohdistuvia luottotappioita? Maksuperusteisuudella ei ole vaikutusta alarajahuojennuksen liikevaihdon laskentaan tai luottotappioiden käsittelyyn. Myyntisaamisista syntynyt luottotappio voidaan kirjata hyvän kirjanpitotavan mukaan silloin, kun on todennäköistä, että saamisesta ei saada suoritusta. Luottotappiokirjauksen voi tehdä jo tilikauden aikana ja se on tehtävä viimeistään tilinpäätöstä laadittaessa. Mitä liikevaihtoon (500 teur) luetaan? Luetaanko siihen myös veroton liikevaihto? Entäs globaali liikevaihto? Liikevaihtoon luettaisiin verollisten myyntien, eräiden verottomien myyntien, kiinteistön tai siihen kohdistuvien oikeuksien luovutusten sekä rahoitus- ja vakuutuspalvelujen myyntien yhteismäärä. Liikevaihtoon ei kuitenkaan luettaisi liitännäisluonteisten rahoitus- ja vakuutuspalvelujen eikä käyttöomaisuuden myyntiä. Maksuperusteisesta arvonlisäverosta kysyttiin lisäksi myös muutamia muita kysymyksiä, mutta niihin Verohallinto ei vielä voi antaa vastauksia, sillä kyseessä on vasta hallituksen esitys. Vero.fi:ssä ohjeistetaan asiasta lisää mahdollisimman pian.

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Vinkkejä vuodenvaihteeseen 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verokaudet Yhä useampi yritys voi jatkossa hakeutua pidennettyihin verokausiin liikevaihtorajojen noston ansiosta. Satunnaisilla

Lisätiedot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot -palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot SISÄLTÖ 1 Kirjautuminen OmaVeroon... 2 2 Ilmoituksen antaminen... 2 3 Verolajin tietojen tarkastelu... 2 4 Maksaminen... 3 5 Viitenumero... 4 6 Saldoerittely ja

Lisätiedot

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen otetaan käyttöön 1.1.2010 verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili ensi vaiheessa koskee oma-aloitteisia veroja, joista yleisimmät ovat

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 10.1.2017 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010 Verotili ja alkutuotannon harjoittajat Verohallinto Syksy 2010 Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja ja maksuja koskevia tietoja Verotilin

Lisätiedot

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain.

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVero OmaVero Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVerossa voit tällä hetkellä antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 4.11.2016 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017

Verotuksen muutoksia 2017 Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon verkkoseminaari 9.12.2016 Tervetuloa! Ohjelma 1. Mikä muuttuu verotuksessa 2017? 2. OmaVero korvaa Verotili-palvelun 3. Kysymysklinikka Esityksien aikana voit lähettää

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa 2017 Tytti Räisänen Sähköisen asioinnin edut Asiakkaalle: kuittausilmoitus lähetetystä ilmoituksesta palvelut käytössä ympäri vuorokauden

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2016 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa OmaVero 13.10.2017 OmaVero OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa Kaikki toiminnallisuudet testataan

Lisätiedot

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 Leena Juusela Palvelujen arvonlisäverotuksen muutokset Elinkeinonharjoittajille myytävien palvelujen yleissääntö päinvastainen nykyiseen verrattuna: Palvelut l verotetaan

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Ajankohtaista Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Auto- ja valmisteverotus sekä maahantuonnin arvonlisäverotus Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä muuttui 1.1.2016

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI, MIKÄ SE ON? tarkoitus ja voimaantulo mitä veroja? UUSI KAUSIVEROILMOITUS antamisajankohta sisältö ANNATTUJEN TIETOJEN KORJAAMINEN

Lisätiedot

Verotili käyttöön 01.01.2010

Verotili käyttöön 01.01.2010 Verotili käyttöön 01.01.2010 Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu Verotilin tausta Selvitys verotilistä ja pientyöantajien maksupalvelujärjestelmästä 2001 Suomen Yrittäjät ry teki

Lisätiedot

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa 10.1.2017 esitettyihin kysymyksiin Webinaarissa esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset ovat alla siten, että ensin on yleisesti lakimuutoksia koskevat kysymykset,

Lisätiedot

Kaikki oma-aloitteiset verot paitsi varainsiirtovero

Kaikki oma-aloitteiset verot paitsi varainsiirtovero Verotili Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja

Lisätiedot

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin

Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa esitettyihin kysymyksiin Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa 9.12.2016 esitettyihin kysymyksiin Webinaarissa esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset ovat alla siten, että ensin on yleisesti lakimuutoksia koskevat kysymykset,

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A86/200/2016 1.2 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, ARVONLISÄVERON TIEDOT (VSRALVKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen

Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen SISÄLLYS 1 Miten tiedot korjataan jatkossa - yleistä?... 1 2 Sähköisesti tiedostona

Lisätiedot

SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010

SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010 Asiakastiedote 3/2009 5.11.2009 1/2 SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010 Vuodenvaihteessa voimaanastuva verotiliuudistus tuo mukanaan

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2013 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A88/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke www.poroverkko.wikispaces.com Maija-Liisa Huhtaniemi: Verotili ja sähköinen asiointi koulutus 3.2.2010 Lapin ammattiopisto Verotili - mitä muuttuu

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 17.11.2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE (29/2016), vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0

TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0 TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0 Liisa Karhu Käsiteltäviä asioita Yhdistys työnantajana Erityistilanteita Verohallinnon ilmoitukset ja maksut Työnantajasuoritukset Verotili Työnantajan vuosikello Tärkeitä päivämääriä

Lisätiedot

Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija

Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Vuodenvaihteen veromuutokset Helsingin Yrittäjien aamukahvitilaisuus 19.1.2010 Satu Grekin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija 28.1.2010 1 Muutoksia Verotili, ja siihen tarvittavat tunnukset ALV: verokantojen

Lisätiedot

Tervehdys Tilitoimistosta!

Tervehdys Tilitoimistosta! Asiakaskirje 05.12.2016 Tervehdys Tilitoimistosta! Vuosi 2016 alkaa olla lopuillaan, vielä loppurutistus ennen Joulua ja vuoden vaihdetta. Tässä uutiskirjeessä muutamia ajankohtaisia asioita Euroaccountin

Lisätiedot

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Yhteisöjen tuloverotus Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä 23.11.2017 Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Esityksen sisältö Menettelyn ja määräaikojen muutokset Yhteisön

Lisätiedot

Veroinfo taloushallinnon ammattilaisille , Verkkoseminaari

Veroinfo taloushallinnon ammattilaisille , Verkkoseminaari Veroinfo taloushallinnon ammattilaisille 13.12.2016, Verkkoseminaari Lakimuutokset 2017 ja Vinkkejä vuodenvaihteeseen -esitykset Veroinfoissa Vastauksia verkkoseminaarin aikana esitettyihin kysymyksiin:

Lisätiedot

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Osinkoverouudistus Vuosi-ilmoituksen täyttämisen ongelmakohdat Mitä löydän

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A89/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Verotuksen muutoksia Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verotuksen muutoksia 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE 29/2016 vp, vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki oma-aloitteisten

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Uuden yrittäjän veroinfo Yritystoiminnan aloittaminen Verohallinnolle Patentti- ja rekisterihallitukselle (kaupparekisteri) Y-tunnus Perustamisilmoitus Y1, osakeyhtiö, osuuskunta ja muu yhteisö Y2, avoin

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA

AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA Oheisesta tiedotteesta löydät tärkeää tietoa mm. vuodenvaihteen veromuutoksista, eläkeuudistuksesta sekä verovapaista kustannusten korvauksista. Tulevista

Lisätiedot

Verotiliopas. www.vero.fi/verotili VEROTILI VERKOSSA

Verotiliopas. www.vero.fi/verotili VEROTILI VERKOSSA VEROTILI VERKOSSA www.vero.fi/verotili Verotili Verotili Verotiliverojen ilmoittaminen Verotiliverojen maksaminen Verotilin toiminta Verotilin positiivinen saldo Verotilin negatiivinen saldo Verotilin

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Ajankohtaista Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Sisältö Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ uudistuu Uusi Vero24-palvelukokonaisuus Uutta Katso-palvelussa: valtuutusten

Lisätiedot

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verotililain sekä eräiden muiden verotusta koskevien lakien voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä arvonlisäverolain, ennakkoperintälain ja arpajaisverolain väliaikaisesta

Lisätiedot

Liite 2: Verotukseen liittyvien tehtävien lainsäädännöllinen peruste

Liite 2: Verotukseen liittyvien tehtävien lainsäädännöllinen peruste Liite 2: Verotukseen liittyvien tehtävien lainsäädännöllinen peruste 1a,1b,1d Alv-ilmoituksen laatiminen... ALVL 162 1c Työnantajasuoritusten valvontailmoituksen laatiminen... EnnakkoPL 32 1e Alv- ja työnantajasuoritusten

Lisätiedot

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle 5.12.2017 Tervetuloa! Mikä on arvonlisävero? Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun hintaan. Arvonlisävero on kulutusvero

Lisätiedot

Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"?

Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole yhteisö tai yhteisetuus? 1 Verkkoseminaari 4.10. kysymykset, iltapäivä (tilitoimistot) Yleiset Kommandiittiyhtiö ei varmaankaan edelleenkään ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"? Kommandiittiyhtiö on verotuksellisesti yhtymä, eikä

Lisätiedot

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Sivu 1(6) ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Tiivistelmä Verotilimenettely muuttaa oma-aloitteisten verojen ilmoittamista ja maksamista vuoden 2010 alusta lähtien. ProCountorissa voi nyt tehdä

Lisätiedot

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti

Lisätiedot

Luento 7. Arvonlisävero: Ulkomaan rahanmääräiset erät: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä.

Luento 7. Arvonlisävero: Ulkomaan rahanmääräiset erät: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä. Luento 7 Arvonlisävero: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Ulkomaan rahanmääräiset erät: Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä. 1 KIRJANPITO 22C00100 Luento 7a: Arvonlisävero VEROTUKSEN RAKENNE Verotuksen

Lisätiedot

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Ennakonkanto Uusia säännöksiä sovellettaisiin ensimmäisen kerran yhteisön verovuodelta 2017 toimitettavassa verotuksessa, ja ennakon määräämistä koskevia

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Maksuton palkanlaskentaohjelma Johanna Puikkonen johanna.puikkonen@vero.fi verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Palkkoja lasketaan kuukausittain noin 55 000 kpl 88 milj. eurolla

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset

Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset Verotuksen muutoksia 2017 verkkoseminaarin chatkysymykset (23.11. klo 13) Katso Miten saisimme yhteismetsälle Katso -tunnisteen? Ei ole rekisterissä. Voit hakea Katso-tunnistetta osoitteessa https://yritys.tunnistus.fi

Lisätiedot

Kausiveroilmoitus 2014. Jussi Linnala

Kausiveroilmoitus 2014. Jussi Linnala Kausiveroilmoitus 2014 Jussi Linnala Arvonlisäverotus Metsänomistaja alkutuottajana vuosimenettelyssä 8.500 euron vuotuinen raja -> pakollinen Ilmoittautuminen tai myös vapaaehtoisesti hakeutuminen. ALV

Lisätiedot

YRITTÄJÄILTA Tilaajavastuulaki Verotuksen muutokset Euran Yritystilit Oy

YRITTÄJÄILTA Tilaajavastuulaki Verotuksen muutokset Euran Yritystilit Oy YRITTÄJÄILTA 16.11.2016 Tilaajavastuulaki Verotuksen muutokset Tilaajavastuulain tarkoitus - Hallituksen esitys: Turvaa nykyistä paremmin työntekijöiden tasavertaisuuden ja sovittujen työehtojen noudattamisen

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30 Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 4.10.2017 klo 10:00 11:30 Ohjelma Mikä muuttuu verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä

Lisätiedot

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta Laki ennakkoperintälain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ennakkoperintälain (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b ja 36, 4 luku, 47 ja 49 53 sekä 7 luku, sellaisina kuin niistä ovat

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Tervetuloa verkkoseminaariin: Uuden yrittäjän veroinfo 16.2.2017 Tilaisuuden ohjelma Yrityksen perustaminen ja Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen Perustietoa arvonlisäverotuksesta

Lisätiedot

Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa. Ohjelmistotalopäivä

Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa. Ohjelmistotalopäivä Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa Ohjelmistotalopäivä 26.11. Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut suoritukset Vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

Laki. veronkantolain muuttamisesta

Laki. veronkantolain muuttamisesta Laki veronkantolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan veronkantolain (769/2016) 26 ja 41 :n 2 momentti, muutetaan 7 :n 2 momentti, 11 :n 2 ja 4 momentti, 14 :n 1 momentti, 16 :n 1

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 23.11.2017 Ohjelma Mikä muuttui verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija

Ajankohtaista Verohallinnosta. UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija Ajankohtaista Verohallinnosta UKK-instituutti 13.11.2013 Suvi Niittyoja veroasiantuntija Maa- ja metsäverotus Suuria muutoksia ei ole tulossa Puun myynnin verohuojennukset ovat loppuneet Kaikki metsätalouden

Lisätiedot

VEROHALLINTO A220/200/

VEROHALLINTO A220/200/ VEROHALLINTO 23.11.2017 A220/200/2017 1.0 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA...

Lisätiedot

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta Laki varainsiirtoverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan varainsiirtoverolain (931/1996) 47 49, sellaisina kuin ne ovat, 47 laissa 876/2012 sekä 48 ja 49 laissa 526/2010, muutetaan

Lisätiedot

Verkkoseminaari kysymykset, aamupäivä (yhteisöt)

Verkkoseminaari kysymykset, aamupäivä (yhteisöt) 1 Verkkoseminaari 4.10. kysymykset, aamupäivä (yhteisöt) KY ei edelleenkään varmaankaan ole "yhteisö" tai "yhteisetuus"? Kommandiittiyhtiö ei ole yhteisö, eikä yhteisetuus. Kommandiittiyhtiö on verotuksellisesti

Lisätiedot

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 Mikä on TYVI? TYVI-operaattorit TYVI on lyhenne joka tulee sanoista Tiedot Yritykseltä VIranomaisille. Järjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2005

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta www.vero.fi /7 Yrittäjäksi aikovan tai juuri toimintansa aloittaneen yrittäjän mielessä liikkuu paljon kysymyksiä arvonlisäverotuksesta. Tähän koottujen

Lisätiedot

Maatalousyrittäjän- ja metsänomistajan kausiveroilmoitus vuodelta 2015

Maatalousyrittäjän- ja metsänomistajan kausiveroilmoitus vuodelta 2015 Maatalousyrittäjän- ja metsänomistajan kausiveroilmoitus vuodelta 2015 Sisältö Yleistä Maatalousyrittäjät ja metsänomistajat eivät saa enää postitse paperista kausiveroilmoitusta Kausiveroilmoituksen antaminen

Lisätiedot

PALKKAHALLINTO VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. kausivero_palkat.doc

PALKKAHALLINTO VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. kausivero_palkat.doc PALKKAHALLINTO VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010 Sisällysluettelo 1 SONET PALKANLASKENTA JA KAUSIVEROILMOITUS...1 1.1 Yleistä...1 1.2 Muutokset sovelluksessa...1 1.3 Kausiveroilmoitus sovelluksessa pääpiirteittäin...2

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

Valtiokonttori antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä palkkakirjanpidosta ja palkkalaskennasta.

Valtiokonttori antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä palkkakirjanpidosta ja palkkalaskennasta. 4.4 Palkanmaksu 4.4.1 Palkkalaskenta ja palkkakirjanpito Tässä kohdassa käsitellään palkanmaksua pääasiassa kirjanpidon kannalta. Valtio ei kuulu kirjanpitolain mukaan kirjanpitovelvollisiin, joille ennakkoperintälain

Lisätiedot

ARVONLISÄVERON YHTEENVETOILMOITUKSEN (VSRALVYV)

ARVONLISÄVERON YHTEENVETOILMOITUKSEN (VSRALVYV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A90/200/2016 1.2 ARVONLISÄVERON YHTEENVETOILMOITUKSEN (VSRALVYV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 VOIMASSAOLO... 3 4 KORJAAMINEN...

Lisätiedot

Ajankohtaista kirjanpitäjälle

Ajankohtaista kirjanpitäjälle Ajankohtaista kirjanpitäjälle Marjo Salin kirjanpidon asiantuntija, KTM Veronmaksajat Tilinpäätöksen antama oikea ja riittävä kuva Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan vaatimusta koskevasta säännöksestä

Lisätiedot

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 VEROHALLINTO 15.02.2017 1.0 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA... 2 4 TIETOJEN

Lisätiedot

102-LOMAKE UUDISTUVA MENETTELY

102-LOMAKE UUDISTUVA MENETTELY 102-LOMAKE UUDISTUVA MENETTELY Sisällysluettelo: Uudistamisen taustaa Uudistamisen päämäärät Uudistuva menettely / vuosi 2015 Uudistuva menettely 2016 Tietojen ilmoittaminen verkkolomakkeella Ilmoittamisvelvollisuus

Lisätiedot

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016 HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman kirjaus: Verohallinnon toiminnan tehostamiseksi, verovelvollisten

Lisätiedot

TALOUDEN OHJAUS VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. Logica

TALOUDEN OHJAUS VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. Logica TALOUDEN OHJAUS VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...1 1.1 Verotili - yleistä...1 1.1.1 Mikä muuttuu 1.1.2010?...1 1.1.2 Yksi maksu...2 1.1.3 Arvonlisäveron muutokset...2 1.2 Muutokset

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2016 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2016! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä Yrittäjäilta 14.11.2017 Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä 1 Ennakonkannon uudistus Yhteisöjen ennakonkanto uudistui 1.11.2017 1.11.2017 alkaen yhteisöt eivät enää voi

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta www.vero.fi 1/8 Yrittäjäksi aikovan tai juuri toimintansa aloittaneen yrittäjän mielessä liikkuu paljon kysymyksiä arvonlisäverotuksesta. Tähän koottujen

Lisätiedot

KATSO - TUNNISTE. Ohje

KATSO - TUNNISTE. Ohje KATSO - TUNNISTE Ohje Sisällysluettelo KATSO-TUNNISTE................................... 3 TUNNISTEEN ROOLIN TARKISTAMINEN...................... 6 Ohjeen tulostaminen...................................

Lisätiedot

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Sisältö Vuoden 2013 veroilmoituksesta Lakimuutokset vuodelle 2014 esim. osinkojen

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Tervetuloa verkkoseminaariin: Uuden yrittäjän veroinfo 18.10.2017 Tilaisuuden ohjelma Yrityksen perustaminen ja Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen Perustietoa arvonlisäverotuksesta

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

ASIAKASTIEDOTE 2/2009 1. VEROTILI TULEE OLETKO VALMIS SISÄLLYSLUETTELO:

ASIAKASTIEDOTE 2/2009 1. VEROTILI TULEE OLETKO VALMIS SISÄLLYSLUETTELO: ASIAKASTIEDOTE 2/2009 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Verotili tulee oletko valmis 3. peruskorko 4. tuloveroasteikko 5. PALKAN SIVUKULUT 6. tuloverolain muutoksista 7. Korotetuista poistoista 8. kotitalous-vähennyksestä

Lisätiedot

VEROHALLINTO A137/200/ ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017

VEROHALLINTO A137/200/ ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 13.06.2017 A137/200/2017 1.2 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA...

Lisätiedot

Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen

Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen Metsätaloudenharjoittajan ilmoittamisvelvollisuus Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Sami Varonen Taustaa Metsätalouden harjoittajalla tarkoitetaan tässä esityksessä luonnollista henkilöä, kuolinpesää

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 11 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 12

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 10 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 11

Lisätiedot

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Vero.fi/tilitoimistot 2 Palvelunumero tilitoimistoille 020 697 072 / suomeksi 020 697 073 / ruotsiksi Yksi

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS KORKOTULON LÄHDEVERON ALAISET KOROT (VSKTVYSL)

VUOSI-ILMOITUS KORKOTULON LÄHDEVERON ALAISET KOROT (VSKTVYSL) VEROHALLINTO 1.1.2017 A145/200/2016 1.1 VUOSI-ILMOITUS KORKOTULON LÄHDEVERON ALAISET KOROT (VSKTVYSL) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS KORKOTULON LÄHDEVERON ALAISET KOROT (VSKTVYSL)

VUOSI-ILMOITUS KORKOTULON LÄHDEVERON ALAISET KOROT (VSKTVYSL) VEROHALLINTO 1.1.2017 A145/200/2016 1.3 VUOSI-ILMOITUS KORKOTULON LÄHDEVERON ALAISET KOROT (VSKTVYSL) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN

Lisätiedot

HE 45/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia verojen kertymisjaksoa.

HE 45/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia verojen kertymisjaksoa. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verontilityslain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia siten, että kaikkien verontili- verojen

Lisätiedot

Valinnaiset ja vakiolauseet asiakaskirjeissä. Mia Leinonen Verohallinto 7.6.2013

Valinnaiset ja vakiolauseet asiakaskirjeissä. Mia Leinonen Verohallinto 7.6.2013 Valinnaiset ja vakiolauseet asiakaskirjeissä Mia Leinonen Verohallinto 7.6.2013 Taustaa Asiakasrekisteröintisovellus (ASI) merkitään uudet asiakkaat Verohallinnon rekistereihin arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Verolait - keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2014 - muutokset verokorteissa ja työnantajamenettelyssä

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015

Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015 Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015 Päivän ohjelma 8.30-9.30 Ajankohtaista Kelasta, Päivi Hyvärinen 9.30-10.00 Aamukahvi, ilmoittautuminen ja tilaisuuden avaus, Tarja Rautio 10.00-11.10

Lisätiedot

OAV veroilmoitus 2018

OAV veroilmoitus 2018 OAV veroilmoitus 2018 Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Ylitarkastaja Anne Kaleva 23.11.2017 Verohallinto/ Yritysverotusyksikkö / Ohjaus- ja kehittämisyksikkö OAV veroilmoitus 2018 - mikä

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / Y2 PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Verotilijärjestelmä ja pienyritysten pidennetyt verokaudet

Verotilijärjestelmä ja pienyritysten pidennetyt verokaudet Verotilijärjestelmä ja pienyritysten pidennetyt verokaudet Verotukseen liittyvien tehtävien hallinnolliset kustannukset (lähtötasomittaus) Loppuraportti Deloitte 1.2.2010 Tiivistelmä Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot