Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2013"

Transkriptio

1 Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2013 Kulttuuripalvelut YLEISTÄ Vuosi 2013 oli vuorostaan orkesterin juhlaa, kuusikymmenvuotista orkesteria juhlittiin niin Helsingin Musiikkitalossa kuin Joensuussakin. Orkesterin uusi taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Jurjen Hempel aloitti ja Atso Almila nimitettiin kunniakapellimestariksi. Joensuun taidemuseon vuonna 2012 julkaisema Lohikäärmeen vuosi julkaisu valittiin Iittalan taidekirjapäivillä kesäkuussa vuoden taidekirjaksi. Vuosi oli myös kutkuttavaa uuden kehittämistä ja vuoden 2014 tuotantojen suunnittelua. Kulttuuripalveluilla oli kaikkiaan neljä Karelia Enpi CBC rahoitteista hanketta, joiden puitteissa suunniteltiin näyttelyitä ja tapahtumia vuodelle Kirjastossa valmisteltiin uuden kirjastojärjestelmän ja nettikirjaston käyttöönottoa. Huolimatta niukentuneista resursseista tapahtumatoiminta toteutui suunnitellusti. Kulttuuritoimen tapahtumissa maaseutualueet huomioitiin lähes entiseen tapaan, hieman yli 300 tapahtumaa oli maaseutualueella. Tapahtumien määrässä on mukana runsaasti pieniä, esimerkiksi yhden muusikon konserteista koostuvia tapahtumia. Kulttuuripalvelut pystyivät toteuttamaan säästötavoitteensa. Kesken vuoden toteutetut säätötoimenpiteen näkyivät kirjastojen sulkemisina ja Carelicumin aukioloaikojen lievänä supistumisena. Palveluarvio toteutui pääsääntöisesti muutetun suunnitelman mukaisesti. Vuosikertomuksessa on tarkemmin esitelty eri yksikköjen vuoden 2013 toimintaa. Museoiden ja seutukirjaston laajemmat toimintakertomukset ilmestyvät myöhemmin keväällä.

2 KULTTUURITYÖ Kulttuuriavustukset Vuonna 2013 avustusmäärärahaa oli edellisvuoden tapaan euroa. Hakemuksia kirjattiin saapuneeksi 107, joista 79 sai myönteisen avustuspäätöksen eli n. 74 %. Lisäksi avustusmäärärahasta jaettiin kulttuuripalkinto Joensuun Parafestyhdistys ry:lle. Uutena avustuksena myönnettiin Kiihtelysvaaran kulttuurirahaston avustusta yhteensä 5 hakijalle Avustus Saapuneita hakemuksia Myönteisiä päätöksiä Kohdeavustus Työskentelyavustus 15 2 Taiteilijan työtilaavustus Kiihtelysvaaran kulttuurirahaston avustus 6 5 Yhteensä Lahjoitusrahaston avustus 13 9 Joensuun kaupungin lahjoitusrahastoon tuli 13 hakemusta avustuksesta lahjakkaille, vähävaraisille kulttuuri- ja taidealan opiskelijoille. Jaettava summa määräytyy rahaston tuoton mukaan ja vaihtelee vuosittain. Vuonna 2013 yhteensä 9 hakijalle myönnettiin avustusta. Lahjoitusrahaston avustusten maksatukset eivät kulje kulttuuripalvelujen käyttötalouden kautta vaan ne maksetaan suoraan Rahatoimistosta. Tapahtumatuotannot Erilaisia kulttuuritapahtumia järjestettiin 125. Tapahtumista 40 % toteutettiin Joensuun ydinkeskustassa eli tarjontaa oli resurssit huomioiden runsaasti myös maaseutualueilla. Joen Yö jatkoi hyvää kehitystä ja keräsi ennätysyleisön eli noin kävijää. Joen Kulttuuritori keräsi myös normaalia huomattavasti enemmän yleisöä 14 tapahtumapäivän aikana noin henkeä (v ). Vakiintuneisiin tapahtumiin kuuluivat kansalaisjuhlatoimikunnan järjestämät juhlat (Kansallinen veteraanipäivä, Kaatuneitten muistopäivä, Ylioppilaiden juhla Vapaudenpuistossa ja Itsenäisyyspäivä).

3 Kulttuurityön järjestämät tilaisuudet ja kävijämäärät 2013 Tilaisuuksien ja tapahtumien määrä Vertailu Kävijämäärät Vertailu Palvelualue 1-3 Kaupunki, läntinen, pohjoinen ja itäinen Palvelualue 4 Reijola, Karhumäki & Niittylahti Palvelualue 5 Hammaslahti Palvelualue 6 Kiihtelysvaara ja Tuupovaara Palvelualue 7 Eno ja Uimaharju Yhteensä Tuupovaaran Ullakon näyttelyiden kävijämäärä Tilat Kulttuurityöllä on useita tiloja koko Joensuun alueella: Joensuun kaupunkikeskustassa Grafiikan pajaa ja kuvataiteilijoiden työtiloja, Enossa Markku Pölösen salia, Pyhäselässä Reijolan Yhteisösalia ja Tuupovaarassa Ullakkoa sekä Taidetalon kirjailijaresidenssiä. Lisäksi Kiihtelysvaarassa olemme 1/3 vuokraosuudella mukana Suojapirtin ylläpidossa. Vuoden 2013 aikana oli ilahduttavaa havaita miten Reijolan Yhteisösalin käyttö on vilkastunut huomattavasti. Yhteistyössä Itäisen tanssin keskuksen kanssa on Yhteisösalista muodostunut tanssin ammattilaisille sekä yhdistyksille erinomainen harjoitustila. Taidetalon kirjailijaresidenssillä oli toinen toimintavuosi ja talossa työskenteli 3 taitelijaa erimittaisia työskentelyjaksoja. Kesäkaudella 2013 Taidetalossa oli avoinna Annamaija Lankisen taidekokoelma.

4 JOENSUUN MUSEOT Joensuun museot kokonaisuuteen kuuluvat Pohjois-Karjalan museo, Joensuun taidemuseo ja Joensuun bunkkerimuseo. Lisäksi kiinteistönä museolle kuuluu Kiihtelysvaaran kotiseutumuseo. Kesäaikana on Tuupovaaran taidetalossa ollut esillä Annamaija Lankisen kokoelma, muuna aikana tila toimii kirjailijaresidenssinä. Joensuun taidemuseon vuonna 2012 julkaisema Lohikäärmeen vuosi julkaisu valittiin Iittalan taidekirjapäivillä kesäkuussa vuoden taidekirjaksi. Carelicum Pohjois-Karjalan museo osallistui European Museum of the Year 2013 kilpailuun. Museo selvisi 28 parhaan museon joukkoon 40:sta. Pohjois-Karjalan museossa aloitettiin vuoden 2012 alusta kaksi Karelia Enpi CBC - rahoituksen hanketta. Museoissa vieraili vuoden aikana yhteensä (vuonna ) asiakasta. Kokoelmatoiminta Pohjois-Karjalan museon kokoelmiin kuuluu noin esinettä. Esineitä on luetteloitu tietokantaan 79 % esinekokoelmien kokonaismäärästä. Valokuva-arkistossa on noin kuvaa. Museotietokantaan on siirretty 18 % kuvakokoelmien kokonaismäärästä. Joensuun taidemuseon kokoelmassa oli yhteensä 4233 ja Joensuun kaupungin kokoelmassa teosta. Taidemuseon kokoelma karttui 94 teoksella, pääasiassa lahjoituksilla. Näyttelytoiminta Taidemuseon vaihtuvien näyttelyjen tilassa oli viisi laajempaa näyttelyä: Lauri, Laine, Leena Luostarinen, Jaana Partanen, KUI- tekstiilitaiteen triennaali sekä Liisa Haverilan, Eeva Riikosen, Outi Särkikosken ja Sirpa Ylhäisen yhteisnäyttely sekä studiossa Ulla Pohjolan näyttely. Kokoelmissa oli pienoisnäyttelyt Kyllä ketuttaa ja Eino Ruutsalo. Tuupovaaran taidetalossa oli kesällä Helge Dahlmanin näyttely. Carelicumissa Pohjois-Karjalan museossa CHOICE? VALINTA! Amerikansuomalaiset Neuvosto-Karjalassa päättyi vuoden alkupuolella. Sen jälkeen vaihtuvien näyttelyjen tilassa oli esillä Mekaanillisia arvoituksia, Lennossa Linnut Carelicumissa ja Lapsuus. Monitoimitilassa esittäytyivät Koli ja Reilu kauppa. Pedagoginen toiminta Elokuusta lähtien ovat joensuulaisten koulujen 1-9-luokat päässeet museoihin ilmaiseksi opettajan johdolla. Pohjois-Karjalan museolla ja bunkkerimuseolla vieraili yhteensä 3899 ja taidemuseolla 3241 koululaista. Taidemuseon tapahtumiin osallistui 8651 ja Pohjois-Karjalan museon sekä bunkkerimuseon tapahtumiin 6628 henkilöä. Taidemuseolla järjestettiin 162, Pohjois-Karjalan museolla 144 ja bunkkerimuseolla 5 tapahtumaa. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö kustansi maakunnan 8.luokkalaisten museovierailut. Useat tapahtumat ja työpajat toteutettiin ulkopuolisella hankerahoituksella. Mukulakatu on ollut vuoden alusta lähtien Pohjois-Karjalan museon alaisuudessa, ja siellä on järjestetty erilaisia teematapahtumia.

5 Maakunnallinen museotyö Pohjois-Karjalan museon maakuntamuseotyöstä vastaava amanuenssi suoritti 16 virantoimitusmatkaa maakuntaan ja osallistui useiden kotiseutuyhdistysten ja museoiden koulutus- ja kehittämistapahtumiin sekä valvoi Museoviraston harkinnanvaraisen valtionavun käytön. Vuoden aikana järjestettiin kaksi maakunnallista museopäivää sekä muita erillisiä koulutuspäiviä. Museo oli mukana myös Pohjois-Karjalan prikaatin perinnehuoneen järjestelyissä prikaatin toiminnan lakatessa vuoden lopussa. Kontiorannan varuskunnasta siirrettiin kaksi tähystyskupua Bunkkerimuseolle. Hankkeet Pohjois-Karjalan museossa alkoi kaksi Karelia Enpi CBC- rahoituksen saanutta hanketta: Museum Hypertext ja Museum for family. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä Venäjän Karjalan toimijoiden kanssa. Hankkeet päättyvät vuoden 2014 lopussa. Pohjois-Karjalan museossa toteutettiin lisäksi Laulettu museokierros ja Kokeilutonni hankkeet sekä tuotettiin Rajalla näyttely Suomen Kivitutkimus Säätiölle. Pohjois-Karjalan museo on mukana valtakunnallisessa tallennus- ja kokoelmatyöryhmässä (TAKO), jossa pyritään valtakunnalliseen tallennustyönjakoon nykyajan dokumentoinnissa sekä luomaan ns. Suomi-kokoelma verkkoon. Taidemuseossa toteutettiin ulkopuolisella rahoituksella KUI?, TUNNE kiertonäyttely, Kokoelmien digitointi hankkeet sekä saatiin matka-avustus Nikolai- hankkeeseen. Hankkeiden avulla toteutettiin työpajoja, tuotettiin 12 taidelaukkua sekä digitointiin taidekokoelmia. JOENSUUN KAUPUNGINORKESTERI Joensuun kaupunginorkesterilla oli 71 esiintymistä, joista sinfoniakonsertteja oli 18 (v ), pienryhmien Orkesteri kaikkialla laitoskonsertteja 17, lasten- ja koululaiskonsertteja 14. Loput olivat mm. viihde- ja kirkkokonsertteja, ulkoilma- tai ilmaiskonsertteja. Orkesteri järjesti yhteistyössä muiden musiikkitoimijoiden kanssa Joensuun Musiikkitalvi tapahtuman, jossa oli tarjolla 13 konserttia. Orkesterin soitosta konserteissa ja tapahtumissa nautti vuoden aikana kuulijaa. Joensuun kaupunginorkesteri esiintyi Helsingin Musiikkitalossa 9.3. osana orkesterin juhlavuoden tapahtumia sekä konsertoi eri puolilla Pohjois-Karjalaa opetus- ja kulttuuriministeriön kiertuetoimintaan ja maakuntatyöhön suunnatun avustuksen tuella. Vuoden aikana orkesteri esiintyi tilauskonsertein Heinäveden ja Lieksan Vaskiviikoilla. Yhteistyötä tehtiin Karjalan sotilassoittokunnan kanssa lukioiden Wanhat tanssit tapahtumassa Joensuu Areenassa sekä Sibelius-Akatemian, Kansainvälisen Paulon sellokilpailun ja Joensuun konservatorion kanssa.

6 Orkesterin taiteellisena johtajana kevätkaudella toimi kapellimestari Atso Almila ja aloitti taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin tehtävässä Jurjen Hempel. Samalla Atso Almila sai nimityksen kunniakapellimestariksi ja yhteistyö orkesterin kanssa jatkui tiiviinä myös syyskaudella. Orkesterin hallinnossa jatkoivat intendentti Pirkko Ahola, tuotantomarkkinointipäällikkö Kaisa Holopainen ja orkesterijärjestäjä Seppo Tiensuu. Orkesterijärjestäjän kolmen kuukauden pituisen opintovapaan sijaisena toimi sijaisena syyskaudella Timo-Teemu Passi. Orkesteri järjesti kaksi koesoittoa keväällä Huilun varaäänenjohtajan toimeen valittiin Eveliina Laine ja vuorottelevan konserttimestarin toimeen Mariko Matsumoto. Tarkemmin konserteista 2013 Kevätkausi Joensuun kaupunginorkesterin kevätkauden aloitti Suvi Teräsniskan loppuunmyyty viihdekonsertti. Orkesteria johti orkesterisovituksistakin vastannut Jarkko Kiiski. Kausikorttikonserteista ensimmäinen oli 7.2. Helmeilevä viulu. Sen solistina soitti hollantilainen Lisa Jacobs, esittäen Samuel Barberin Viulukonserton. Ystävänpäivänä orkesterin solistina oli pianisti Juho Pohjonen ohjelmanaan Beethovenin Pianokonsertto nro 4. Nämä konsertit johti tuolloin vielä tuleva taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Viikko päättyi esiintymiseen Joensuun lukioiden vanhojen tansseissa yhteistyössä Karjalan sotilassoittokunnan kanssa, Petri Junnan johtamana. Joensuun Musiikkitalvi oli Äänessä! Sen Atson ääniä avajaiskonsertissa aloiteltiin kaupunginorkesterin 60-vuotisjuhlavuotta esimerkiksi Atso Almilan Sinfonian nro 3 mainingeissa. Konsertin solistina oli sopraano Piia Komsi. Atson lisäksi orkesteria johtivat myös kolme Sibelius-Akatemian kapuluokan oppilasta. Muita kaupunginorkesterin tuotantoja Musiikkitalvessa olivat kamarikonsertit Kamarimusiikkia Petroskoista ja Rote Rosen sekä Joensuu Brass 5:n ja harmonikkasolisti Pasi Hirvosen viihteellinen Tango! konsertti. Musiikkitalvessa oli kaikkiaan 12 konserttia klassisesta jazziin ja kansamusiikkiin, kaupungin vapaa-aikakeskuksen, kaupunginorkesterin, Joensuun konservatorion, Jazzkerho -76:n sekä Virta Ensemblen tuottamina. Helmikuun päätteeksi ohjelmassa oli suosittu Satu Sopasen lastenkonsertti, jossa tällä kertaa Mentiin eläintarhaan. Kaupunginorkesteri ja Sibelius-Akatemian kapuluokka kokoontuivat viettämään Atso Almilan ja orkesterin yhteistä 60-vuotisjuhlaa Kapuluokkakokous-konsertissa Helsingin Musiikkitalossa lauantaina Konsertissa orkesteria vierailivat johtamassa Atso Almilan lisäksi joukko kapuluokan oppilaita sekä mm. Dalia Stasevska, Leif Segerstam ja Jorma Panula. Solistina oli jälleen sopraano Piia Komsi. Orkesterin sointia konsertissa täydensivät Sibelius-Akatemian kapubändin nuoret muusikot sekä joukko entisiä kapuluokkalaisia. Monipuolisena esiintyjänä tunnetun Ralf Gothónin seurasta nautittiin maaliskuussa sekä orkesterin solistina ja kapellimestarina että kamarimuusikkona yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa. Palmusunnuntain konsertissa Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa orkesteria johti Andres Mustonen. Hän toi vierailijaksi upeaäänisen sopraanon Claire Meghnagin Israelista. Ohjelmassa oli mm. Händelin, Bachin ja Mozartin pääsiäisaiheista musiikkia.

7 Kari Kriikku vei 4.4. kuulijat itäisiin tunnelmiin Orient Expressin matkassa. Matka taittui mm. tangon, fadon ja klezmerin saattamana ja vierailevana kapellimestarina debytoi kultatöyhtökakadu Juuso Botaniasta. Joonatan Rautiola kantaesitti Saksofonin säihkettä konsertissa kaupunginorkesterin nimikkosäveltäjä Tapio Tuomelan teoksen Dialogeja saksofonille ja orkesterille. Konsertin johti Sasha Mäkilä. Kilpailuhenkeä kevääseen toi Kansainvälinen Paulon sellokilpailu, jonka välieristä yksi soitettiin Joensuussa. Välierän johti Atso Almila ja siinä soittivat kilpailijat Norbert Anger (Saksa), Tristan Cornut (Ranska), Janina Ruh (Saksa) ja Pablo Ferrández Castro (Espanja). Ohjelmana olivat Antonín Dvo ákin Sellokonsertto h-molli ja Robert Schumannin Sellokonsertto a-molli. Kevään huipennus oli Kalevalan kertomuksiin pohjautuva Sibeliuksen sinfoninen sävelruno Kullervo. Tämän kansallisromanttisen teoksen solisteina vierailivat loistelias sisaruspari sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen. Kuoro-osuudesta vastasivat Joensuun Mieslaulajat ja kuopiolaiset mieskuorolaiset. Kevään päätökseksi kuultiin paikallisten musiikinopiskelijoiden Pohjois-Karjalan nuoret solistit -kilpailu, jossa vuoden 2013 Pohjois-Karjalan nuoreksi solistiksi valittiin 19-vuotias Joensuun konservatoriossa opiskeleva pianisti Tatu Eskelinen. Orkesteria johti Arturo Alvarado. Juhannuksen jälkeen orkesteri vieraili Heinäveden musiikkipäivillä. Heinäveden kirkossa pidetyn konsertin ohjelmassa oli Haydnin Luominen oratorio. Orkesteria johti Ville Matvejeff ja solisteina olivat sopraano Marjukka Tepponen, tenori Jorma Silvasti ja bassobaritoni Juha Kotilainen. Lieksan Vaskiviikolla orkesteri esiintyi Lieksan kirkossa kahdessa konsertissa - Kansainvälisen Tuubakilpailun finaalissa sekä omassa konsertissa 1.8. kapellimestari Yuri Nittan johtamana. Tuubakilpailussa finalisteina soittivat Miika Jämsä (Suomi), Alfonso Alberto Viñas Ramos (Espanja) ja Thomas Kerstner (Saksa). Toisen konsertin solisteina kuultiin baritonitorvisti Jarmo Myllystä sekä pasunisti Guilhem Kusnierekiä. Syyskausi Syyskausi alkoi Joen yössä, jossa orkesteri esiintyi Mikk Murdveen johtamana. Sinfoniakonserttien syksyn Carelia-salissa avasi pe vuotisjuhlakonsertti, jossa puikkoihin tarttui myös uusi taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Solistina konsertissa oli sellisti Anssi Karttunen. Hempel johti orkesteria myös seuraavalla viikolla. Tuolloin solistiksi saapui huippuviulisti Isabelle van Keulen, esittäen Max Bruchin Viulukonserton nro 1. Syyskuun viihdekonserteissa 19. ja lavalle nousivat täydelle salille esiintymään supertähdet Paula Koivuniemi ja kapellimestari Mikko Franck. Ohjelmassa oli Paula Koivuniemen hittejä Markku Johanssonin orkesterisovituksina. Kapellimestarinakin ansioitunut pianisti Olli Mustonen johti Štšedrinin ja Prokofjevin musiikkia. Pianosolistina hän esitti Mozartin Pianokonserton nro 26. Laulumusiikin ystäville

8 syksyn konserttitarjonnan helmi oli mezzosopraano Lilli Paasikiven vierailu Hän lauloi H. W. Henzen orkestraation Wagnerin teoksesta Wesendonck-Lieder. Orkesteria konsertissa johti Jurjen Hempel. Lapsille oli tarjolla televisiostakin tuttujen Mimmien eli Pauliina Lerchen ja Hannamari Luukkasen hyväntuulinen konsertti, jonka johti Arturo Alvarado. Vakituinen vieraileva kapellimestari Andres Mustonen näytti Andreksen parhaat konsertissa osaamisensa eri aikakausien musiikin parissa. Lokakuun päätteeksi vierailemaan saapuivat kapellimestari Kenneth Montgomery ja viulisti Lisa Ferschtman, jota kriitikot ovat ylistäneet erityisesti konsertissakin kuullun Beethovenin musiikin tulkkina. Joensuun kaupunginorkesterin ensimmäiseksi kunniakapellimestariksi nimitetyn Atso Almilan kanssa yhteistyö jatkui Ohjelmassa oli mm. kantaesitys Almilan sävellyksestä Messages. Solistina oli sellisti Roi Ruottinen. Torstaina vuorossa oli kapellimestariksi siirtyneen Jaakko Kuusiston ja pianisti Paavali Jumppasen vierailu. He esittivät yhdessä Mendelssohnin Konserton viululle ja pianolle. Kuusiston johtamana nautittiin lisäksi Ravelin ja Poulencin tunnelmista. Syksyn toisessa viihdekonsertissa Virta Vie , keinuttiin Olavi Virran ikimuistoisten sävelten vanavedessä. Konsertin johti jazz-pasunisti ja kapellimestari Antti Rissanen. Solistina oli oopperatenorinakin tunnettu Juha Hostikka. Carelia-salissa kuultu joulukonsertti Jouluilta toteutettiin yhteistyössä juhlavuottaan viettäneen Nurmeksen Joulumusiikin kanssa. Ohjelmassa oli jouluista musiikkia Suomesta ja muualta Euroopasta. Solisteina konsertissa lauloivat sopraano Tiina-Maija Koskela ja baritoni Ville Rusanen. Kuorona oli Porokylän koulun kuoro Nurmeksesta. Konsertti uusittiin Nurmeksen kirkossa Nurmeksen Joulumusiikin juhlakonserttina. Syyskauden päätti loppuunmyyty uudenvuodenkonsertti Jurjen Hempelin johtaman konsertin solisteina esiintyivät joensuulaisille rakas pianisti Kemal Achourbekov sekä orkesterin omat muusikot Hannaliisa Pitkäpaasi, Elina Raijas ja Eveliina Laine. JOENSUUN SEUTUKIRJASTO Kirjaston käyttö Kirjaston käytössä näkyi selvästi säästötoimenpiteiden vaikutus: lainaus väheni 6,6 % ja kävijöiden määrä väheni 7 %. Niin vähentyneellä aineistonhankinnalla kuin kirjastojen lyhyilläkin sulkemisilla on selvä vaikutus käyttölukuihin. Nettokirjaston käyttö jatkoi totuttua kasvuaan, asiakkaat selvästi hyödyntävät aktiivisesti mahdollisuutta uusia lainat ja tehdä varaukset netissä. Juhlavuoden hyvien kokemusten perusteella varausmaksuista luovuttiin pysyvästi ja samalla pystyttiin tehostamaan yhteisen kokoelman käyttöä.

9 Kirjaston roolissa on viime vuosina korostunut kirjaston merkitys kohtaamispaikkana. Kirjastojen tiloja on avattu yhä enemmän tapahtumatoiminnalle ja iso osa kirjastojen tapahtumista toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja tällaisten kertaluontoisten tapahtumien määrä ylittikin tavoitteen. Erityisesti kanta-joensuun alueen lähikirjastojen tapahtumatoiminta on vilkastunut. Kaikkiaan tapahtumia ja aineistonäyttelyitä oli 1577 eli selvästi tavoitetta enemmän. Tapahtumiin lasketaan myös kirjastojen satutunnit, kirjavinkkaukset ja informaatiolukutaidon opastukset. Tapahtumiin, kirjavinkkaukseen ja käyttäjäkoulutuksiin osallistui lähes henkilöä. Kokoelmat Vuodelle 2013 laadittiin kokoelmapoliittiset tavoitteet, jotka pohjautuivat vuosina tehtyyn kokoelmien arviointiin. Aineistohankintaa koskevaa tavoitetta alennettiin säästötoimenpiteiden takia ja aineistomäärärahaleikkaus oli Aineistomäärärahaa käytettiin 5,6 /asukas. Vuonna 2012 aineistomäärärahaa oli vielä 6,3 /asukas. Pääsääntöisesti kirjastot toteuttivat kokoelmapoliittiset tavoitteensa. Vanhentunutta ja tarpeettomiksi jääneitä lisäkappaleita poistettiin kaikkiaan kpl eli selvästi enemmän kuin vuonna 2012, ja selvästi enemmän kuin uutuushankinta oli. Uutta aineistoa hankittiin kpl. Pitkäaikainen kehittämistavoite on saada kokoelmien kokonaismäärää laskemaan ja jo useampana vuonna on kyetty tekemään poistoja enemmän kuin on uutuushankinta. Uutena aloitettiin konsolipelien hankinta.

10 Toiminnan kehittäminen Kirjastossa ryhdyttiin vuoden 2011 keväällä selvittämään avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönottoa ja vuoden 2013 aikana tehtiin päätökset siirtyä avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmään. Samalla päätettiin laajentaa kirjastojen yhteistyötä Pohjois- Karjalassa ja tavoite on, että vuoden 2015 aikana koko maakunnan kirjastot toimivat yhtenä kirjastoryhmänä. Hanketta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen etenemisestä on suoraan raportoitu ministeriöön, koska kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä selvitystyö. Henkilöstö Vuoden aikana aloitti neljä uutta henkilöä ja yhteen tehtävään valittiin kirjaston oman henkilökunnan joukosta osaaja. Pyhäselän ja Enon kirjastot saivat uuden johtajan, lisäksi Enossa aloitti uusi kirjastovirkailija. Liperiin saatiin uusi kirjastovirkailija-kuljettaja ja musiikkiosastolle uusi kirjastovirkailija. Korkeakoulutetun henkilökunnan määrä kasvoi yhdellä. Vakinaisen henkilökunnan kokonaismäärässä ei tapahtunut muutoksia. Koulutusta toteutettiin kirjaston oman koulutussuunnitelman linjausten mukaan ja kaikkiaan koulutuspäiviä oli 385, koulutuspäivien määrä pysyi vuoden 2012 tasolla. Erilaisten hankkeiden ja Itä-Suomen kirjastojen yhteistyöllä koulutustilaisuuksia on kyetty järjestämään kustannustehokkaasti ja saavutettavasti. Valtakunnalliset kirjastoautopäivät järjestettiin Joensuussa ja osallistujia oli myös Karjalan tasavallasta ja Virosta.

11 Nuorisopalvelut Toimintavuotta värittivät erilaiset muutokset ja kehittämistavoitteet. Suunnitellut tilamuutokset toteutuivat aivan loppuvuodesta. Uusi keskustan tila Whisper ja Rantakylän Bobo saatiin avattua. KOHTAAMO-hankkeen sisältöjen jalkautumisen onnistumista todisti kokoon saadun nuorten toimituksen avaaminen Whisperin tiloihin. Koko vuoden työstetty Nuortenjoensuu-sivusto saatiin myös valmiiksi vaikka julkaisu lykkääntyikin seuraavan vuoden alkuun. Heinävaaran toimintojen siirtäminen koulun tiloihin osoitti, että kouluun viety nuorisotyö voidaan tuloksellisesti toteuttaa. Korjattu talousarvio ja palkattomat vapaat edellyttivät henkilöstön joustoa ja joillain alueilla jouduttiin vuoden loppupuoli viemään läpi pienemmillä resursseilla. Talousarviossa tuntuneet paineet edellyttivät muutenkin toiminnan jarruttelua, mutta keskustan tilan ennakoimattomat korjaustyöt ja ennakoidut toteutumattomat vuokrakuluvähennykset veivät lopputuloksen miinukselle. ALUEELLINEN NUORISOTYÖ Alueellisen nuorisotyön tunnusluvut Yhteensä Aukiolotunnit viikossa 178 Josta avoimet ovet 151 Avoimen toiminnan kävijämäärät (käyntiä) Säännöllisessä toiminnassa mukana olevat (avoin toiminta) yli 1000 Ryhmien määrä 17 ryhmien kokoontumiskerrat yhteensä 278 Ryhmäläisiä 360 Ryhmissä osallistumiskertoja yhteensä 2515 Leirien/retkien määrä 29 Leiri/retkipäivien määrä 55 Leiriläisiä 257 Tapahtumien määrä 77 Osallistujia tapahtumissa Muun toiminnan määrä 196 Osallistujia muussa toiminnassa 3343 Muiden toimijoiden toiminta talolla tapahtumia/kokoontumiskertoja 1089 Osallistujia yhteensä 16525

12 Enon ja Uimaharjun alueen nuorisotyö Enon alueella on kaksi nuorisotilaa, Enon Klubi ja Uimaharjun Nuokka. Enon klubilla oli 6. - tai 7.- luokkalaisille suunnattua toimintaa molemmille ryhmille kerran viikossa, kaikille nuorille avointa toimintaa kolmena iltana viikossa sekä ohjattua toimintaa varhaiskasvatuksen eskarien sekä 1. ja 2. -luokan iltapäiväkerhon kanssa. Lisäksi nuorisopalvelut järjesti mm. Klubiteatterin toimintaa ja syksyllä Enossa työskenneltiin myös JOPO-toiminnassa. Yhteistyötä tehtiin mm. perjantai-iltojen toiminnan järjestämisessä seurakunnan kanssa. Enon Klubilla oli noin 50 vakituista kävijää ja syksyllä noin 300 käyntikertaa kuussa. Enon Klubin tiloissa toimii mm. varhaiskasvatuksen iltapäiväkerho, musiikkileikkikoulu ja Enon koulun pienryhmä. Koululuokat järjestävät tapahtumia talolla. Uimaharjun alueella on suuri tarve nuorisotyölle ja nuorisotila on maaseutualueen vilkkaimmin käytössä oleva. Uimaharjun Nokella oli noin 90 vakituista kävijää ja käyntiä kuukaudessa. Uimaharjun Nokella oli 6. - tai 7.-luokkalaisille suunnattua toimintaa molemmille ryhmille kerran viikossa sekä kaikille nuorille avointa toimintaa neljänä iltana viikossa. Tilalla toimii mm. 4H ja MLL. Sekä Enossa että Uimaharjussa oli bänditilat, joissa paikalliset nuorten bändit voivat käydä harjoittelemassa. Nuorispalveluiden bändiohjaaja kävi ohjaamassa sekä Enossa että Uimaharjussa paikallisia bändejä kerran viikossa. Uimaharjussa ohjauksessa oli viisi bändiä. Enon alueella järjestettiin pienryhmätoimintaa Mahis-ryhmien muodossa. Enossa toimi keväästä syksyyn 8-luokan pojille ja Uimaharjussa syyskaudella 7-luokkalaisille tytöille ja pojille. Nuorisotalojen talotoimikunnat toimivat aktiivisesti järjestäen toimintaa ja aktiviteetteja alueensa nuorille. Nuoret olivat kiinnostuneita KV-toiminnasta ja ovat suunnittelemassa KVvaihtoa yhteistyössä Rantakylän nuorisotalon kanssa. Enon alueella oli monipuolinen kesäleiritarjonta sisältäen mm. perinteisen taideleirin ja Bändileirin. Karsikon nuorisotalo Karsikon nuorisotalon toiminta koostui varhaisnuorille suunnatusta iltapäivätoiminnasta ja nuorille suunnatuista nuorten illoista. Varhaisnuorten toiminta on suunnattu Karsikon koulun 5- ja 6-luokkalaisille ja nuorten illat yläkoululaisille ja sitä vanhemmille nuorille. Varhaisnuorten iltapäivätoimintaa oli kolmena päivänä viikossa ja nuorten iltoja neljänä iltana viikossa. Lisäksi nuorisotalolla on ollut erilaisia tapahtumia ja kerho- ja retkitoimintaa. Kävijät tulivat ympäri Joensuuta, pääosin kuitenkin Karsikon ja Niinivaaran alueelta. Vuoden lopussa nuorisotalon avoimessa toiminnassa oli säännöllisesti mukana 180 eri nuorta ja tavoitimme nuoria 9 toimintakuukauden aikana yhteensä 6268; 696 käyntikertaa/kk. Karsikossa on tiivis yhteistyö nuorisotalon ja paikallisten koulujen kesken. Erilaista toimintaa alueen asukkaille, lapsille ja nuorille, järjestävät nuorisotalolla myös useat eri järjestöt: mm. 4H ja MLL/ perhekahvila sekä nuorten omat toimintaryhmät Kawacon ja Mannunvartijat. Karsikon vuodelle oli leimallista tiloihin liittyvät kysymykset: keittiön ja alakerran remontit vaikeuttivat toimintaa huomattavasti. Lopulta, vuoden mittaan, päästiin kuitenkin jo hyödyntämään uusia remontoituja tiloja. Uusittu keittiö ja alakerran savipaja ja autotalli saatiin taas käyttöön.

13 Kiihtelysvaaran nuorisotyö Kiihtelysvaarassa nuorisotalona toimii Suojapirtti ja Heinävaarassa siirryttiin vuoden 2013 aikana omasta tilasta Heinävaaran koululle. Nuorisotilan siirtäminen koululle edellytti sekä nuorisopalveluiden että koulun henkilöstöltä muutosvalmiutta ja paljon työtä. Suojapirtillä järjestettiin keväällä alakouluikäisille avointa iltapäivätoimintaa kahdesti viikossa maanantaisin ja torstaisin sekä nuorille avointa iltatoimintaa maanantaisin , torstaisin ja joka toinen perjantai Tilalla järjestettiin keväällä erilaisia nuorten tapahtumia, kuten karjalan/venäjänkielinen räpkonsertti, disco, nuorille suunnattuja teemapäiviä sekä tuunausleiri. Tapahtumia oli järjestämässä mukana myös nuorista koostuva talotoimikunta. Tytöille suunnattu Mahis-ryhmä toimi tilalla sekä ympäristössä retkeillen välillä huhtikuu-marraskuu. Kouluyhteistyötä tehtiin laajennetun oppilashuollon, Hyvärilän pienryhmäleirin sekä seiskojen ryhmäyttämisen muodossa. Syksyllä maanantain aukioloa lisättiin parilla tunnilla, mutta torstain iltapäivätoiminta sekä talotoimikunnan toiminta lopetettiin ohjaajaresurssien pienennyttyä. Myöskään tapahtumia ei syksyllä järjestetty. Suojapirtillä käy noin 90 nuorta ja kuukaudessa käyntikertoja kertyy 300. Suojapirttiä käytti säännöllisesti mm. Pihlat kuoro ja Nuoret Kotkat. Suojapirtillä järjestetään myös kulttuuritapahtumia ja paikalliset järjestöt ja yksityishenkilöt järjestävät pirtillä juhlia, vuosikokouksia sekä tapahtumia. Yhteensä tilan kävijämäärä vuonna 2013 oli 5900 kävijää. Heinävaaran tila otettiin hyvin vastaan ja siellä on käynyt nuorta joka tiistai-ilta. Koululla kokeiltiin myös välituntinuokkaria ja järjestettiin kerhotoimintaa. Nuorisotyö oli lisäksi mukana tattikarnevaaleissa sekä 3.-luokan yökoulussa. Syksyllä 2013 alueelle ei saatu palkata iltaohjaajaa ja Whisperin ohjaaja kävi yhden illan viikossa ohjaajamassa Heinävaarassa avointa toimintaa. Henkilöstön vähennyksen myötä jouduttiin vähentämään Heinävaarasta toinen ohjattu ilta pois sekä mm. vähentämään kerhotoimintaa ja yhteistyötä koulun kanssa. Kiihtelysvaarassa oli bändiohjauksessa 1 bändi. Nuorisokeskus Screamista nuorisokeskus Whisperiin Keskustan nuorisokeskukselle vuosi 2013 oli muutosten vuosi. Nuorisokeskus Scream lopetti toimintansa helmikuussa ja nuorisokeskus Whisper avasi ovensa lokakuussa Torikatu 17 osoitteessa. Tilaan liittyvät työt työllistivät: tilan suunnittelu nuorten kanssa sekä ihan käytännön asiat. Whisper lunasti paikkansa ja uudessa tilassa on ollut noin 1000 kuukausikäyntiä ja noin 120 vakiokävijää. Whisper on auki maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin (22.00) ja tiistaisin Whisperissä aloitettiin myös osittain uusia työmuotoja. Pelitoiminnassa jatketaan Dataday ry:n kanssa lanien järjestämistä, mutta sen lisäksi Whisperissä voi käydä pelaamassa verkkopelejä joko yhteisissä turnauksissa,ohjatusti tai itsenäisesti. Kohtaamo hankkeen pohjalta aloitti vakituinen nuorten toimitus, jossa nuoret tekevät juttuja radioon, verkkoon ja printtimediaan.

14 Pyhäselän nuorisotyö Myös Pyhäselässä vuoteen liittyi tilakysymyksiä. Pyhäselässä nuorisotyö siirtyi Hammaslahden nuorisotilan vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi työskentelemään enenevässä määrin koululle. Koululle siirtymisen myötä on haettu yhteisiä toimintatapoja. Koululla järjestettiin kerran viikossa pelikerho, ohjaaja toimii 15 tuntia viikossa JOPO (joustava perusopetus) ryhmän kanssa ja yhteistyötä tehtiin oppilaskunnan kanssa. Hammaslahdessa nuorisotyö siirtyi yhteistoimistoon Pyhäselän 4H-yhdistyksen ja Hammaslahden MLL:n kanssa. Reijolassa toimitaan yhteisötalolla olevassa nuorisotilassa. Nuorisotila oli auki 3.-6 luokkalaisille junnuille maanantaisin ja keskiviikkoisin klo sekä nuorille maanantaisin ja keskiviikkoisin klo Kävijöitä Reijolassa on ollut noin käyntiä kuussa. Vakituisia kävijöitä on ollut noin nuorta. Reijolassa yhteistyötä mm. tapahtumien järjestämisessä tehtiin samassa talossa olevan kirjaston sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Pyhäselän alueella työskentelee yksi vakinainen nuoriso-ohjaaja. Kevätkaudella Reijolan tilalla työskenteli yhtenä päivänä viikossa iltaohjaaja. Iltaohjaajien pienentyneet täyttöluvat karsivat tämän resurssin pois. Rantakylän nuorisotyö Rantakylän nuorisotalo Bobo oli toista vuotta evakossa Rantakylän kauppakeskuksella. Tila oli hyvällä paikalla ja toi uusia kävijöitä. Yhdestä huoneesta koostuvassa tilassa ei voitu järjestää kerho- tai ryhmätoimintoja. Joulukuussa bobolaiset pääsivät muuttamaan takaisin koululle, nyt kuitenkin uusiin tiloihin kirjaston taakse. Bobossa työskenteli vuoden aikana nuoriso-ohjaajat Eija Westerman ja Antti Nevonmaa sekä maaliskuuhun asti oppisopimusopiskelija Riina Räsänen ja toukokuusta alkaen oppisopimusopiskelija Sami Klemetti. Bobossa järjestettiin alakouluikäisille avointa iltapäivätoimintaa maanantaista torstaihin 13-15/17.00 ja nuorille avoimien ovien toimintaa kello asti maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sekä perjantaisin kello asti. Rantakylän koululla järjestettiin maahanmuuttajapojille suunnattua liikuntakerhoa, jonka tarkoituksena on tutustua urheilulajeihin. Toiminta on ollut osa Löydä lajisi! hankkeen toimintaa ja siirtyy vuonna 2014 osaksi Bobon omaa toimintaa. Rantakylässä vakiokävijöitä on ollut noin 170 nuorta kuukaudessa ja noin kuukausikäyntiä. Rantakylän nuorisotalo vastasi vuonna 2013 myös nuorisopalveluiden kansainvälisestä toiminnasta. Nuorten alkuvuodesta suunnittelema nuorisovaihto Bulgariaan kariutui, mutta syksyllä aloitettiin uuden nuorisovaihdon suunnittelu. Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo toimii talvikautena alueen nuorisotilana ja asukastalo ja kesäisin kotieläinpihana ja kesäkahvilana. Talvikautena toimintaa järjestetään luokkalaisten junnuklubia keskiviikkoisin ja torstaisin sekä junnusähly luokkalaisille perjantaisin Noljakan koululla. Keskiviikkoisin on nuorten avoin ilta ja sähkövuoro ja perjantaisin nuorten ilta asti. Sinkkolassa on talvikautena noin käyntiä ja noin 70 vakituista kävijää.

LOPPURAPORTTI Kisällistä osaajaksi projekti 2007-2010 Suomen Nuorisoseurojen Liitto

LOPPURAPORTTI Kisällistä osaajaksi projekti 2007-2010 Suomen Nuorisoseurojen Liitto LOPPURAPORTTI Kisällistä osaajaksi projekti 2007-2010 Suomen Nuorisoseurojen Liitto SISÄLLYS TIIVISTELMÄ 3 1. PROJEKTIN TAVOITTEET JA TOTEUTUS 4 1.1 KESKEISIMMÄT TAVOITTEET 4 1.2 KOHDERYHMÄT JA TOIMINNALLISET

Lisätiedot

Videot vetivät verkkosivuille. Muutosta Horisontissa TIEDOTTEET YLITTIVÄT UUTISKYNNYKSIÄ. Pilottihanke koulunuokku Akku. Mediapajat fuusioituvat

Videot vetivät verkkosivuille. Muutosta Horisontissa TIEDOTTEET YLITTIVÄT UUTISKYNNYKSIÄ. Pilottihanke koulunuokku Akku. Mediapajat fuusioituvat Muutosta Horisontissa Pilottihanke koulunuokku Akku HELMIKUU 2012 TIEDOTTEET YLITTIVÄT UUTISKYNNYKSIÄ Videot vetivät verkkosivuille Mediapajat fuusioituvat Nuorisopalveluiden toimintaa vuonna 2011 Sisältö

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013. Kotkan kaupunginkirjasto

Toimintakertomus 2013. Kotkan kaupunginkirjasto Toimintakertomus 2013 Kotkan kaupunginkirjasto Tekstit: Katariina Kupiainen (Kirjaston vuosi 2013) Anne Ruonala (Pääkirjasto - Aikuistenosasto) Saara Leskinen (Pääkirjasto - Tietopalvelu) Tarja Mäkinen

Lisätiedot

Liite A/ 28. Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen

Liite A/ 28. Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen Liite A/ 28 Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen TOIMINTAKERTOMUS 2010 SISÄLTÖ KULTTUURILAUTAKUNTA KULTTUURITOIMI 1. Katsaus vuoteen 2010 2 2. Henkilökunta 3 3. Järjestetyt tapahtumat 3 4. Avustukset,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2009

Toimintakertomus 2009 Toimintakertomus 2009 SISÄLTÖ 1 2 VIRASTOPÄÄLLIKÖN PUHEENVUORO 16 SYRJÄYTYMISEN EHKÄISYÄ JA YHTEISTYÖN HEDELMÄÄ 3 NUORISOLAUTAKUNNAN PUHEENJOHTAJAN TERVEISET 20 KUSTANNUSTEHOKKAITA HANKKEITA 4 NUORISOASIAINKESKUS

Lisätiedot

MUSIIKKISELVITYS SALOSSA 2010 SALON KULTTUURIPALVELUT/Pro Rantakivet ry.

MUSIIKKISELVITYS SALOSSA 2010 SALON KULTTUURIPALVELUT/Pro Rantakivet ry. MUSIIKKISELVITYS SALOSSA 2010 SALON KULTTUURIPALVELUT/Pro Rantakivet ry. 1 SISÄLLYS 1. TAUSTAA s.3 1.1. Toimeksianto s.3 1.2. Miten selvitys tehtiin? s.3 2. KOULUTUS s.4 2.1. Musiikkileikkikoulu s.4 2.2.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2013 NUORISOTOIMEN/PALVELUIDEN TOIMINTAKERTOMUS 2013 AJAN HERMOLLA - VAUHTIA JA HAASTAVIA TILANTEITA Nuorisotoimi on isojen muutosten keskellä. Vuonna 2013 oli yhtä aikaa käynnissä mittavat tilahankkeet Tyryssä

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010 Prometheus-leirin tuki ry Toimintakertomus 2010 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 6.3.2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. HALLINTO... 3 2.1. Yleinen hallinto... 3 2.2. Kokoukset, seminaarit ja

Lisätiedot

Henrik Dettmann: Helsingin NMKY on antanut iloa, kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä

Henrik Dettmann: Helsingin NMKY on antanut iloa, kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä Onnittelen lämpimästi 125-vuotiasta Helsingin NMKY:tä. Yhdistyksen toiminta tuli minulle tutuksi Geneven työvuosien aikana. Namikalaisten globaali ajattelutapa ja hyvällä tavalla arkinen ote elämän tukemiseen

Lisätiedot

Sivistysosaston toimintakertomus 2014

Sivistysosaston toimintakertomus 2014 Kemijärven kaupunki Sivistysosasto Toimintakertomus 2014 1 1 Johdanto Joku on sanonut, että ei voi tietää, minne on menossa, jos ei tiedä mistä on tulossa. Historian tunteminen on avain tulevan suunnitteluun

Lisätiedot

sivistystoimiala Kadulla. Nuokulla. Kahden kesken. Ryhmässä. Kasvotusten. Verkossa.

sivistystoimiala Kadulla. Nuokulla. Kahden kesken. Ryhmässä. Kasvotusten. Verkossa. sivistystoimiala Kadulla. Nuokulla. Kahden kesken. Ryhmässä. Kasvotusten. Verkossa. Toimintakertomus 2008 Sisältö Minun nuorisopalveluni Pysy mukana, kehity ja uudistu! Palveluita ja prosesseja Talous

Lisätiedot

70 Vapaan s:v:stystyon lautakunta

70 Vapaan s:v:stystyon lautakunta 70 Vapaan s:v:stystyon lautakunta TP 2013 TA 2014 TP 2014 Toimintatuotot Myyntituotot 181 023 226 800 204 864 Maksutuotot 256 378 318 460 235 269 Tuet ja Avustukset 90 240 83 800 108 797 Muut toimintatuotot

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Toimintakertomus 2013 Kirjastotoimenjohtajan katsaus...2 Henkilöstö

Lisätiedot

TAITOBUSSI -kiertävä käsityöneuvonta, hyvinvointia ja tekemistä maaseudulle Loppuraportti 1.4.2010 31.12.2013. Taito Pohjois-Karjala ry

TAITOBUSSI -kiertävä käsityöneuvonta, hyvinvointia ja tekemistä maaseudulle Loppuraportti 1.4.2010 31.12.2013. Taito Pohjois-Karjala ry TAITOBUSSI -kiertävä käsityöneuvonta, hyvinvointia ja tekemistä maaseudulle Loppuraportti 1.4.2010 31.12.2013 Taito Pohjois-Karjala ry 2 3 Sisältö 1. Hankkeen toteuttajan nimi... 5 2. hankekokonaisuuden

Lisätiedot

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Sisällysluettelo Johdanto 4 OSALLISUUS RAKENTEISSA 7 Oppilaskunnan hallituksen vaalit 8 Oppilaskunta opettajien

Lisätiedot

Vapaa-aikakeskuksen toimintakertomus 2013 on täällä.

Vapaa-aikakeskuksen toimintakertomus 2013 on täällä. Vapaa-aikakeskuksen toimintakertomus 2013 on täällä. kulttuuritoimi kirjastotoimi liikuntatoimi nuorisotoimi SISÄLLYSLUETTELO Vapaa-aikakeskus 3 Vapaa-aikapalvelut 3 Vapaa-aikalautakunta 4 Kulttuuripalvelut

Lisätiedot

IKAALISTEN SEURAKUNTA, VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2011

IKAALISTEN SEURAKUNTA, VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2011 IKAALISTEN SEURAKUNTA, VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2011 YLEISKATSAUS Vuotta 2011 hallitsi suuri talouden epävarmuus koko maassa, mikä aiheutti seurakuntatoiminnassa myös huolien kasvua. Oli nähtävissä, että

Lisätiedot

Varkauden kaupunginkirjasto. Toimintakertomus

Varkauden kaupunginkirjasto. Toimintakertomus Varkauden kaupunginkirjasto Toimintakertomus 1 SISÄLLYS o Kirjastotoimenjohtajan katsaus. 2 o Kirjaston palvelut 3 Lainauspalvelut. 3 Kirjat kotiin -palvelu.. 5 Aineistokokoelma.. 5 Tilat, laitteet ja

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013

VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 IKAALISTEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 ODOTTELUA Viime vuoden ehdoton puheenaihe oli kuntaliitokset ja niiden myötä syntyvät uudet seurakuntayhtymät. Teema oli toistuvasti esillä esimieskoulutuksissa

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 JOENSUUNSEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY OMAISOIVA -JOENSUUNSEUTU Hallituksen esitys 20.3.2015 Kevätkokouksen vahvistus 16.4.2015 O, Sisältö YLEISTÄ... 3 TOIMISTO... 3 TOIMINTA...

Lisätiedot

Katsaus kirjaston toimintaan... 1

Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Sisällysluettelo Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3 Kouvolan pääkirjasto... 3 Elimäen ja Inkeroisten kirjastot... 6 Haanojan ja Korian kirjastot... 6 Kuusankosken

Lisätiedot

Vapaa-aikatoimen toimintakertomus 2009

Vapaa-aikatoimen toimintakertomus 2009 Vapaa-aikatoimen toimintakertomus 2009 SISÄLLYS VAPAA-AIKATOIMI 2009... 2 1.TAPAHTUMAT...2 1.1 TAMMI-HELMIKUU...2 1.2 MAALIS-HUHTIKUU...3 1.3 TOUKO- KESÄKUU...4 1.4 HEINÄ ELOKUU...5 1.5 SYYS LOKAKUU...6

Lisätiedot

Kulttuurikeskuksen vuoden 2013 VUOSIKERTOMUS Kulttuurikeskus yleisenä kulttuuritoimijana kaupungissa

Kulttuurikeskuksen vuoden 2013 VUOSIKERTOMUS Kulttuurikeskus yleisenä kulttuuritoimijana kaupungissa Kuva: Seminaarimäen Mieslaulajat, Vaasan Kuorofestivaali 2013 Kulttuurikeskuksen vuoden 2013 VUOSIKERTOMUS Kulttuurikeskus yleisenä kulttuuritoimijana kaupungissa Mitä vuosi piti sisällään? 1. Yleistä

Lisätiedot

Viivi Seirala. Eläköön taidekasvatus!

Viivi Seirala. Eläköön taidekasvatus! Viivi Seirala Eläköön taidekasvatus! TEKIJÄ Viivi Seirala KUVAT Tommi Anttonen, Heli Sorjonen, Futureimagebank.fi ja Comma Image 1. painos ISBN 978-952-213-870-5 (pdf) Suomen Kuntaliitto Helsinki 2012

Lisätiedot

kokouksia 8 Läsnä Läsnä

kokouksia 8 Läsnä Läsnä TOIMIELIN TEHTÄVÄALUE VASTUUHENKILÖ TEHTÄVÄKUVAUS SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA Kulttuuri- ja kirjastopalvelut, Paimion opisto (kansalais- ja musiikkiopisto), nuoriso- ja liikuntapalvelut. Marja Astola-Turpeinen

Lisätiedot

PERUSKOULUN KERHOTOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE LOPPURAPORTTI

PERUSKOULUN KERHOTOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE LOPPURAPORTTI PERUSKOULUN KERHOTOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE 1999 2001 LOPPURAPORTTI Asta Pietilä (toim.) OPETUSHALLITUS 2002 Opetushallitus Moniste 3/2002 ISBN 952-13-1398-6 (nid.) ISBN 952-13-1399-4 (pdf) ISSN 1237-6590

Lisätiedot

Jupiter-säätiön vuosikertomuksen toimituksesta vastaa Mediapaja

Jupiter-säätiön vuosikertomuksen toimituksesta vastaa Mediapaja Vuosikertomus 2014 Jupiter-Säätiö Pähkinänkuoressa Jupiterin valmennuspalvelut - Valmentavat työhön ja koulutukseen - Työtä tai harjoittelua joko Jupiteriin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla

Lisätiedot

Sisältö. Puheenjohtajan tervehdys... 3. Toiminnanjohtajan tervehdys... 4 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN...

Sisältö. Puheenjohtajan tervehdys... 3. Toiminnanjohtajan tervehdys... 4 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN... TOIMINTAKERTOMUS 2013 Sisältö Puheenjohtajan tervehdys... 3 Toiminnanjohtajan tervehdys... 4 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN... 5 2 KANSALAISTOIMINNAN TUKI... 6 3 LAPSI-

Lisätiedot

Utsjoen kunta Pöytäkirja 1/2013 1

Utsjoen kunta Pöytäkirja 1/2013 1 Utsjoen kunta Pöytäkirja 1/2013 1 Sivistyslautakunta Aika 04.03.2013 klo 13:10-18:20 Paikka Valtuustosali Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 4 2 Pöytäkirjan tarkastajien valinta

Lisätiedot

Tampereen ev.lut. seurakunnat

Tampereen ev.lut. seurakunnat Tampereen ev.lut. seurakunnat vuosikertomus 2010 1 Kuva: Janne Ruotsalainen sisällysluettelo Tampereen seurakuntien päiväkerhotyö juhli 60 toimintavuottaan Keskustorilla kesälaulajaisissa 15.6.2010. Kriisin

Lisätiedot