Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2013"

Transkriptio

1 Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2013 Kulttuuripalvelut YLEISTÄ Vuosi 2013 oli vuorostaan orkesterin juhlaa, kuusikymmenvuotista orkesteria juhlittiin niin Helsingin Musiikkitalossa kuin Joensuussakin. Orkesterin uusi taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Jurjen Hempel aloitti ja Atso Almila nimitettiin kunniakapellimestariksi. Joensuun taidemuseon vuonna 2012 julkaisema Lohikäärmeen vuosi julkaisu valittiin Iittalan taidekirjapäivillä kesäkuussa vuoden taidekirjaksi. Vuosi oli myös kutkuttavaa uuden kehittämistä ja vuoden 2014 tuotantojen suunnittelua. Kulttuuripalveluilla oli kaikkiaan neljä Karelia Enpi CBC rahoitteista hanketta, joiden puitteissa suunniteltiin näyttelyitä ja tapahtumia vuodelle Kirjastossa valmisteltiin uuden kirjastojärjestelmän ja nettikirjaston käyttöönottoa. Huolimatta niukentuneista resursseista tapahtumatoiminta toteutui suunnitellusti. Kulttuuritoimen tapahtumissa maaseutualueet huomioitiin lähes entiseen tapaan, hieman yli 300 tapahtumaa oli maaseutualueella. Tapahtumien määrässä on mukana runsaasti pieniä, esimerkiksi yhden muusikon konserteista koostuvia tapahtumia. Kulttuuripalvelut pystyivät toteuttamaan säästötavoitteensa. Kesken vuoden toteutetut säätötoimenpiteen näkyivät kirjastojen sulkemisina ja Carelicumin aukioloaikojen lievänä supistumisena. Palveluarvio toteutui pääsääntöisesti muutetun suunnitelman mukaisesti. Vuosikertomuksessa on tarkemmin esitelty eri yksikköjen vuoden 2013 toimintaa. Museoiden ja seutukirjaston laajemmat toimintakertomukset ilmestyvät myöhemmin keväällä.

2 KULTTUURITYÖ Kulttuuriavustukset Vuonna 2013 avustusmäärärahaa oli edellisvuoden tapaan euroa. Hakemuksia kirjattiin saapuneeksi 107, joista 79 sai myönteisen avustuspäätöksen eli n. 74 %. Lisäksi avustusmäärärahasta jaettiin kulttuuripalkinto Joensuun Parafestyhdistys ry:lle. Uutena avustuksena myönnettiin Kiihtelysvaaran kulttuurirahaston avustusta yhteensä 5 hakijalle Avustus Saapuneita hakemuksia Myönteisiä päätöksiä Kohdeavustus Työskentelyavustus 15 2 Taiteilijan työtilaavustus Kiihtelysvaaran kulttuurirahaston avustus 6 5 Yhteensä Lahjoitusrahaston avustus 13 9 Joensuun kaupungin lahjoitusrahastoon tuli 13 hakemusta avustuksesta lahjakkaille, vähävaraisille kulttuuri- ja taidealan opiskelijoille. Jaettava summa määräytyy rahaston tuoton mukaan ja vaihtelee vuosittain. Vuonna 2013 yhteensä 9 hakijalle myönnettiin avustusta. Lahjoitusrahaston avustusten maksatukset eivät kulje kulttuuripalvelujen käyttötalouden kautta vaan ne maksetaan suoraan Rahatoimistosta. Tapahtumatuotannot Erilaisia kulttuuritapahtumia järjestettiin 125. Tapahtumista 40 % toteutettiin Joensuun ydinkeskustassa eli tarjontaa oli resurssit huomioiden runsaasti myös maaseutualueilla. Joen Yö jatkoi hyvää kehitystä ja keräsi ennätysyleisön eli noin kävijää. Joen Kulttuuritori keräsi myös normaalia huomattavasti enemmän yleisöä 14 tapahtumapäivän aikana noin henkeä (v ). Vakiintuneisiin tapahtumiin kuuluivat kansalaisjuhlatoimikunnan järjestämät juhlat (Kansallinen veteraanipäivä, Kaatuneitten muistopäivä, Ylioppilaiden juhla Vapaudenpuistossa ja Itsenäisyyspäivä).

3 Kulttuurityön järjestämät tilaisuudet ja kävijämäärät 2013 Tilaisuuksien ja tapahtumien määrä Vertailu Kävijämäärät Vertailu Palvelualue 1-3 Kaupunki, läntinen, pohjoinen ja itäinen Palvelualue 4 Reijola, Karhumäki & Niittylahti Palvelualue 5 Hammaslahti Palvelualue 6 Kiihtelysvaara ja Tuupovaara Palvelualue 7 Eno ja Uimaharju Yhteensä Tuupovaaran Ullakon näyttelyiden kävijämäärä Tilat Kulttuurityöllä on useita tiloja koko Joensuun alueella: Joensuun kaupunkikeskustassa Grafiikan pajaa ja kuvataiteilijoiden työtiloja, Enossa Markku Pölösen salia, Pyhäselässä Reijolan Yhteisösalia ja Tuupovaarassa Ullakkoa sekä Taidetalon kirjailijaresidenssiä. Lisäksi Kiihtelysvaarassa olemme 1/3 vuokraosuudella mukana Suojapirtin ylläpidossa. Vuoden 2013 aikana oli ilahduttavaa havaita miten Reijolan Yhteisösalin käyttö on vilkastunut huomattavasti. Yhteistyössä Itäisen tanssin keskuksen kanssa on Yhteisösalista muodostunut tanssin ammattilaisille sekä yhdistyksille erinomainen harjoitustila. Taidetalon kirjailijaresidenssillä oli toinen toimintavuosi ja talossa työskenteli 3 taitelijaa erimittaisia työskentelyjaksoja. Kesäkaudella 2013 Taidetalossa oli avoinna Annamaija Lankisen taidekokoelma.

4 JOENSUUN MUSEOT Joensuun museot kokonaisuuteen kuuluvat Pohjois-Karjalan museo, Joensuun taidemuseo ja Joensuun bunkkerimuseo. Lisäksi kiinteistönä museolle kuuluu Kiihtelysvaaran kotiseutumuseo. Kesäaikana on Tuupovaaran taidetalossa ollut esillä Annamaija Lankisen kokoelma, muuna aikana tila toimii kirjailijaresidenssinä. Joensuun taidemuseon vuonna 2012 julkaisema Lohikäärmeen vuosi julkaisu valittiin Iittalan taidekirjapäivillä kesäkuussa vuoden taidekirjaksi. Carelicum Pohjois-Karjalan museo osallistui European Museum of the Year 2013 kilpailuun. Museo selvisi 28 parhaan museon joukkoon 40:sta. Pohjois-Karjalan museossa aloitettiin vuoden 2012 alusta kaksi Karelia Enpi CBC - rahoituksen hanketta. Museoissa vieraili vuoden aikana yhteensä (vuonna ) asiakasta. Kokoelmatoiminta Pohjois-Karjalan museon kokoelmiin kuuluu noin esinettä. Esineitä on luetteloitu tietokantaan 79 % esinekokoelmien kokonaismäärästä. Valokuva-arkistossa on noin kuvaa. Museotietokantaan on siirretty 18 % kuvakokoelmien kokonaismäärästä. Joensuun taidemuseon kokoelmassa oli yhteensä 4233 ja Joensuun kaupungin kokoelmassa teosta. Taidemuseon kokoelma karttui 94 teoksella, pääasiassa lahjoituksilla. Näyttelytoiminta Taidemuseon vaihtuvien näyttelyjen tilassa oli viisi laajempaa näyttelyä: Lauri, Laine, Leena Luostarinen, Jaana Partanen, KUI- tekstiilitaiteen triennaali sekä Liisa Haverilan, Eeva Riikosen, Outi Särkikosken ja Sirpa Ylhäisen yhteisnäyttely sekä studiossa Ulla Pohjolan näyttely. Kokoelmissa oli pienoisnäyttelyt Kyllä ketuttaa ja Eino Ruutsalo. Tuupovaaran taidetalossa oli kesällä Helge Dahlmanin näyttely. Carelicumissa Pohjois-Karjalan museossa CHOICE? VALINTA! Amerikansuomalaiset Neuvosto-Karjalassa päättyi vuoden alkupuolella. Sen jälkeen vaihtuvien näyttelyjen tilassa oli esillä Mekaanillisia arvoituksia, Lennossa Linnut Carelicumissa ja Lapsuus. Monitoimitilassa esittäytyivät Koli ja Reilu kauppa. Pedagoginen toiminta Elokuusta lähtien ovat joensuulaisten koulujen 1-9-luokat päässeet museoihin ilmaiseksi opettajan johdolla. Pohjois-Karjalan museolla ja bunkkerimuseolla vieraili yhteensä 3899 ja taidemuseolla 3241 koululaista. Taidemuseon tapahtumiin osallistui 8651 ja Pohjois-Karjalan museon sekä bunkkerimuseon tapahtumiin 6628 henkilöä. Taidemuseolla järjestettiin 162, Pohjois-Karjalan museolla 144 ja bunkkerimuseolla 5 tapahtumaa. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö kustansi maakunnan 8.luokkalaisten museovierailut. Useat tapahtumat ja työpajat toteutettiin ulkopuolisella hankerahoituksella. Mukulakatu on ollut vuoden alusta lähtien Pohjois-Karjalan museon alaisuudessa, ja siellä on järjestetty erilaisia teematapahtumia.

5 Maakunnallinen museotyö Pohjois-Karjalan museon maakuntamuseotyöstä vastaava amanuenssi suoritti 16 virantoimitusmatkaa maakuntaan ja osallistui useiden kotiseutuyhdistysten ja museoiden koulutus- ja kehittämistapahtumiin sekä valvoi Museoviraston harkinnanvaraisen valtionavun käytön. Vuoden aikana järjestettiin kaksi maakunnallista museopäivää sekä muita erillisiä koulutuspäiviä. Museo oli mukana myös Pohjois-Karjalan prikaatin perinnehuoneen järjestelyissä prikaatin toiminnan lakatessa vuoden lopussa. Kontiorannan varuskunnasta siirrettiin kaksi tähystyskupua Bunkkerimuseolle. Hankkeet Pohjois-Karjalan museossa alkoi kaksi Karelia Enpi CBC- rahoituksen saanutta hanketta: Museum Hypertext ja Museum for family. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä Venäjän Karjalan toimijoiden kanssa. Hankkeet päättyvät vuoden 2014 lopussa. Pohjois-Karjalan museossa toteutettiin lisäksi Laulettu museokierros ja Kokeilutonni hankkeet sekä tuotettiin Rajalla näyttely Suomen Kivitutkimus Säätiölle. Pohjois-Karjalan museo on mukana valtakunnallisessa tallennus- ja kokoelmatyöryhmässä (TAKO), jossa pyritään valtakunnalliseen tallennustyönjakoon nykyajan dokumentoinnissa sekä luomaan ns. Suomi-kokoelma verkkoon. Taidemuseossa toteutettiin ulkopuolisella rahoituksella KUI?, TUNNE kiertonäyttely, Kokoelmien digitointi hankkeet sekä saatiin matka-avustus Nikolai- hankkeeseen. Hankkeiden avulla toteutettiin työpajoja, tuotettiin 12 taidelaukkua sekä digitointiin taidekokoelmia. JOENSUUN KAUPUNGINORKESTERI Joensuun kaupunginorkesterilla oli 71 esiintymistä, joista sinfoniakonsertteja oli 18 (v ), pienryhmien Orkesteri kaikkialla laitoskonsertteja 17, lasten- ja koululaiskonsertteja 14. Loput olivat mm. viihde- ja kirkkokonsertteja, ulkoilma- tai ilmaiskonsertteja. Orkesteri järjesti yhteistyössä muiden musiikkitoimijoiden kanssa Joensuun Musiikkitalvi tapahtuman, jossa oli tarjolla 13 konserttia. Orkesterin soitosta konserteissa ja tapahtumissa nautti vuoden aikana kuulijaa. Joensuun kaupunginorkesteri esiintyi Helsingin Musiikkitalossa 9.3. osana orkesterin juhlavuoden tapahtumia sekä konsertoi eri puolilla Pohjois-Karjalaa opetus- ja kulttuuriministeriön kiertuetoimintaan ja maakuntatyöhön suunnatun avustuksen tuella. Vuoden aikana orkesteri esiintyi tilauskonsertein Heinäveden ja Lieksan Vaskiviikoilla. Yhteistyötä tehtiin Karjalan sotilassoittokunnan kanssa lukioiden Wanhat tanssit tapahtumassa Joensuu Areenassa sekä Sibelius-Akatemian, Kansainvälisen Paulon sellokilpailun ja Joensuun konservatorion kanssa.

6 Orkesterin taiteellisena johtajana kevätkaudella toimi kapellimestari Atso Almila ja aloitti taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin tehtävässä Jurjen Hempel. Samalla Atso Almila sai nimityksen kunniakapellimestariksi ja yhteistyö orkesterin kanssa jatkui tiiviinä myös syyskaudella. Orkesterin hallinnossa jatkoivat intendentti Pirkko Ahola, tuotantomarkkinointipäällikkö Kaisa Holopainen ja orkesterijärjestäjä Seppo Tiensuu. Orkesterijärjestäjän kolmen kuukauden pituisen opintovapaan sijaisena toimi sijaisena syyskaudella Timo-Teemu Passi. Orkesteri järjesti kaksi koesoittoa keväällä Huilun varaäänenjohtajan toimeen valittiin Eveliina Laine ja vuorottelevan konserttimestarin toimeen Mariko Matsumoto. Tarkemmin konserteista 2013 Kevätkausi Joensuun kaupunginorkesterin kevätkauden aloitti Suvi Teräsniskan loppuunmyyty viihdekonsertti. Orkesteria johti orkesterisovituksistakin vastannut Jarkko Kiiski. Kausikorttikonserteista ensimmäinen oli 7.2. Helmeilevä viulu. Sen solistina soitti hollantilainen Lisa Jacobs, esittäen Samuel Barberin Viulukonserton. Ystävänpäivänä orkesterin solistina oli pianisti Juho Pohjonen ohjelmanaan Beethovenin Pianokonsertto nro 4. Nämä konsertit johti tuolloin vielä tuleva taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Viikko päättyi esiintymiseen Joensuun lukioiden vanhojen tansseissa yhteistyössä Karjalan sotilassoittokunnan kanssa, Petri Junnan johtamana. Joensuun Musiikkitalvi oli Äänessä! Sen Atson ääniä avajaiskonsertissa aloiteltiin kaupunginorkesterin 60-vuotisjuhlavuotta esimerkiksi Atso Almilan Sinfonian nro 3 mainingeissa. Konsertin solistina oli sopraano Piia Komsi. Atson lisäksi orkesteria johtivat myös kolme Sibelius-Akatemian kapuluokan oppilasta. Muita kaupunginorkesterin tuotantoja Musiikkitalvessa olivat kamarikonsertit Kamarimusiikkia Petroskoista ja Rote Rosen sekä Joensuu Brass 5:n ja harmonikkasolisti Pasi Hirvosen viihteellinen Tango! konsertti. Musiikkitalvessa oli kaikkiaan 12 konserttia klassisesta jazziin ja kansamusiikkiin, kaupungin vapaa-aikakeskuksen, kaupunginorkesterin, Joensuun konservatorion, Jazzkerho -76:n sekä Virta Ensemblen tuottamina. Helmikuun päätteeksi ohjelmassa oli suosittu Satu Sopasen lastenkonsertti, jossa tällä kertaa Mentiin eläintarhaan. Kaupunginorkesteri ja Sibelius-Akatemian kapuluokka kokoontuivat viettämään Atso Almilan ja orkesterin yhteistä 60-vuotisjuhlaa Kapuluokkakokous-konsertissa Helsingin Musiikkitalossa lauantaina Konsertissa orkesteria vierailivat johtamassa Atso Almilan lisäksi joukko kapuluokan oppilaita sekä mm. Dalia Stasevska, Leif Segerstam ja Jorma Panula. Solistina oli jälleen sopraano Piia Komsi. Orkesterin sointia konsertissa täydensivät Sibelius-Akatemian kapubändin nuoret muusikot sekä joukko entisiä kapuluokkalaisia. Monipuolisena esiintyjänä tunnetun Ralf Gothónin seurasta nautittiin maaliskuussa sekä orkesterin solistina ja kapellimestarina että kamarimuusikkona yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa. Palmusunnuntain konsertissa Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa orkesteria johti Andres Mustonen. Hän toi vierailijaksi upeaäänisen sopraanon Claire Meghnagin Israelista. Ohjelmassa oli mm. Händelin, Bachin ja Mozartin pääsiäisaiheista musiikkia.

7 Kari Kriikku vei 4.4. kuulijat itäisiin tunnelmiin Orient Expressin matkassa. Matka taittui mm. tangon, fadon ja klezmerin saattamana ja vierailevana kapellimestarina debytoi kultatöyhtökakadu Juuso Botaniasta. Joonatan Rautiola kantaesitti Saksofonin säihkettä konsertissa kaupunginorkesterin nimikkosäveltäjä Tapio Tuomelan teoksen Dialogeja saksofonille ja orkesterille. Konsertin johti Sasha Mäkilä. Kilpailuhenkeä kevääseen toi Kansainvälinen Paulon sellokilpailu, jonka välieristä yksi soitettiin Joensuussa. Välierän johti Atso Almila ja siinä soittivat kilpailijat Norbert Anger (Saksa), Tristan Cornut (Ranska), Janina Ruh (Saksa) ja Pablo Ferrández Castro (Espanja). Ohjelmana olivat Antonín Dvo ákin Sellokonsertto h-molli ja Robert Schumannin Sellokonsertto a-molli. Kevään huipennus oli Kalevalan kertomuksiin pohjautuva Sibeliuksen sinfoninen sävelruno Kullervo. Tämän kansallisromanttisen teoksen solisteina vierailivat loistelias sisaruspari sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen. Kuoro-osuudesta vastasivat Joensuun Mieslaulajat ja kuopiolaiset mieskuorolaiset. Kevään päätökseksi kuultiin paikallisten musiikinopiskelijoiden Pohjois-Karjalan nuoret solistit -kilpailu, jossa vuoden 2013 Pohjois-Karjalan nuoreksi solistiksi valittiin 19-vuotias Joensuun konservatoriossa opiskeleva pianisti Tatu Eskelinen. Orkesteria johti Arturo Alvarado. Juhannuksen jälkeen orkesteri vieraili Heinäveden musiikkipäivillä. Heinäveden kirkossa pidetyn konsertin ohjelmassa oli Haydnin Luominen oratorio. Orkesteria johti Ville Matvejeff ja solisteina olivat sopraano Marjukka Tepponen, tenori Jorma Silvasti ja bassobaritoni Juha Kotilainen. Lieksan Vaskiviikolla orkesteri esiintyi Lieksan kirkossa kahdessa konsertissa - Kansainvälisen Tuubakilpailun finaalissa sekä omassa konsertissa 1.8. kapellimestari Yuri Nittan johtamana. Tuubakilpailussa finalisteina soittivat Miika Jämsä (Suomi), Alfonso Alberto Viñas Ramos (Espanja) ja Thomas Kerstner (Saksa). Toisen konsertin solisteina kuultiin baritonitorvisti Jarmo Myllystä sekä pasunisti Guilhem Kusnierekiä. Syyskausi Syyskausi alkoi Joen yössä, jossa orkesteri esiintyi Mikk Murdveen johtamana. Sinfoniakonserttien syksyn Carelia-salissa avasi pe vuotisjuhlakonsertti, jossa puikkoihin tarttui myös uusi taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Solistina konsertissa oli sellisti Anssi Karttunen. Hempel johti orkesteria myös seuraavalla viikolla. Tuolloin solistiksi saapui huippuviulisti Isabelle van Keulen, esittäen Max Bruchin Viulukonserton nro 1. Syyskuun viihdekonserteissa 19. ja lavalle nousivat täydelle salille esiintymään supertähdet Paula Koivuniemi ja kapellimestari Mikko Franck. Ohjelmassa oli Paula Koivuniemen hittejä Markku Johanssonin orkesterisovituksina. Kapellimestarinakin ansioitunut pianisti Olli Mustonen johti Štšedrinin ja Prokofjevin musiikkia. Pianosolistina hän esitti Mozartin Pianokonserton nro 26. Laulumusiikin ystäville

8 syksyn konserttitarjonnan helmi oli mezzosopraano Lilli Paasikiven vierailu Hän lauloi H. W. Henzen orkestraation Wagnerin teoksesta Wesendonck-Lieder. Orkesteria konsertissa johti Jurjen Hempel. Lapsille oli tarjolla televisiostakin tuttujen Mimmien eli Pauliina Lerchen ja Hannamari Luukkasen hyväntuulinen konsertti, jonka johti Arturo Alvarado. Vakituinen vieraileva kapellimestari Andres Mustonen näytti Andreksen parhaat konsertissa osaamisensa eri aikakausien musiikin parissa. Lokakuun päätteeksi vierailemaan saapuivat kapellimestari Kenneth Montgomery ja viulisti Lisa Ferschtman, jota kriitikot ovat ylistäneet erityisesti konsertissakin kuullun Beethovenin musiikin tulkkina. Joensuun kaupunginorkesterin ensimmäiseksi kunniakapellimestariksi nimitetyn Atso Almilan kanssa yhteistyö jatkui Ohjelmassa oli mm. kantaesitys Almilan sävellyksestä Messages. Solistina oli sellisti Roi Ruottinen. Torstaina vuorossa oli kapellimestariksi siirtyneen Jaakko Kuusiston ja pianisti Paavali Jumppasen vierailu. He esittivät yhdessä Mendelssohnin Konserton viululle ja pianolle. Kuusiston johtamana nautittiin lisäksi Ravelin ja Poulencin tunnelmista. Syksyn toisessa viihdekonsertissa Virta Vie , keinuttiin Olavi Virran ikimuistoisten sävelten vanavedessä. Konsertin johti jazz-pasunisti ja kapellimestari Antti Rissanen. Solistina oli oopperatenorinakin tunnettu Juha Hostikka. Carelia-salissa kuultu joulukonsertti Jouluilta toteutettiin yhteistyössä juhlavuottaan viettäneen Nurmeksen Joulumusiikin kanssa. Ohjelmassa oli jouluista musiikkia Suomesta ja muualta Euroopasta. Solisteina konsertissa lauloivat sopraano Tiina-Maija Koskela ja baritoni Ville Rusanen. Kuorona oli Porokylän koulun kuoro Nurmeksesta. Konsertti uusittiin Nurmeksen kirkossa Nurmeksen Joulumusiikin juhlakonserttina. Syyskauden päätti loppuunmyyty uudenvuodenkonsertti Jurjen Hempelin johtaman konsertin solisteina esiintyivät joensuulaisille rakas pianisti Kemal Achourbekov sekä orkesterin omat muusikot Hannaliisa Pitkäpaasi, Elina Raijas ja Eveliina Laine. JOENSUUN SEUTUKIRJASTO Kirjaston käyttö Kirjaston käytössä näkyi selvästi säästötoimenpiteiden vaikutus: lainaus väheni 6,6 % ja kävijöiden määrä väheni 7 %. Niin vähentyneellä aineistonhankinnalla kuin kirjastojen lyhyilläkin sulkemisilla on selvä vaikutus käyttölukuihin. Nettokirjaston käyttö jatkoi totuttua kasvuaan, asiakkaat selvästi hyödyntävät aktiivisesti mahdollisuutta uusia lainat ja tehdä varaukset netissä. Juhlavuoden hyvien kokemusten perusteella varausmaksuista luovuttiin pysyvästi ja samalla pystyttiin tehostamaan yhteisen kokoelman käyttöä.

9 Kirjaston roolissa on viime vuosina korostunut kirjaston merkitys kohtaamispaikkana. Kirjastojen tiloja on avattu yhä enemmän tapahtumatoiminnalle ja iso osa kirjastojen tapahtumista toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja tällaisten kertaluontoisten tapahtumien määrä ylittikin tavoitteen. Erityisesti kanta-joensuun alueen lähikirjastojen tapahtumatoiminta on vilkastunut. Kaikkiaan tapahtumia ja aineistonäyttelyitä oli 1577 eli selvästi tavoitetta enemmän. Tapahtumiin lasketaan myös kirjastojen satutunnit, kirjavinkkaukset ja informaatiolukutaidon opastukset. Tapahtumiin, kirjavinkkaukseen ja käyttäjäkoulutuksiin osallistui lähes henkilöä. Kokoelmat Vuodelle 2013 laadittiin kokoelmapoliittiset tavoitteet, jotka pohjautuivat vuosina tehtyyn kokoelmien arviointiin. Aineistohankintaa koskevaa tavoitetta alennettiin säästötoimenpiteiden takia ja aineistomäärärahaleikkaus oli Aineistomäärärahaa käytettiin 5,6 /asukas. Vuonna 2012 aineistomäärärahaa oli vielä 6,3 /asukas. Pääsääntöisesti kirjastot toteuttivat kokoelmapoliittiset tavoitteensa. Vanhentunutta ja tarpeettomiksi jääneitä lisäkappaleita poistettiin kaikkiaan kpl eli selvästi enemmän kuin vuonna 2012, ja selvästi enemmän kuin uutuushankinta oli. Uutta aineistoa hankittiin kpl. Pitkäaikainen kehittämistavoite on saada kokoelmien kokonaismäärää laskemaan ja jo useampana vuonna on kyetty tekemään poistoja enemmän kuin on uutuushankinta. Uutena aloitettiin konsolipelien hankinta.

10 Toiminnan kehittäminen Kirjastossa ryhdyttiin vuoden 2011 keväällä selvittämään avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönottoa ja vuoden 2013 aikana tehtiin päätökset siirtyä avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmään. Samalla päätettiin laajentaa kirjastojen yhteistyötä Pohjois- Karjalassa ja tavoite on, että vuoden 2015 aikana koko maakunnan kirjastot toimivat yhtenä kirjastoryhmänä. Hanketta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen etenemisestä on suoraan raportoitu ministeriöön, koska kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä selvitystyö. Henkilöstö Vuoden aikana aloitti neljä uutta henkilöä ja yhteen tehtävään valittiin kirjaston oman henkilökunnan joukosta osaaja. Pyhäselän ja Enon kirjastot saivat uuden johtajan, lisäksi Enossa aloitti uusi kirjastovirkailija. Liperiin saatiin uusi kirjastovirkailija-kuljettaja ja musiikkiosastolle uusi kirjastovirkailija. Korkeakoulutetun henkilökunnan määrä kasvoi yhdellä. Vakinaisen henkilökunnan kokonaismäärässä ei tapahtunut muutoksia. Koulutusta toteutettiin kirjaston oman koulutussuunnitelman linjausten mukaan ja kaikkiaan koulutuspäiviä oli 385, koulutuspäivien määrä pysyi vuoden 2012 tasolla. Erilaisten hankkeiden ja Itä-Suomen kirjastojen yhteistyöllä koulutustilaisuuksia on kyetty järjestämään kustannustehokkaasti ja saavutettavasti. Valtakunnalliset kirjastoautopäivät järjestettiin Joensuussa ja osallistujia oli myös Karjalan tasavallasta ja Virosta.

11 Nuorisopalvelut Toimintavuotta värittivät erilaiset muutokset ja kehittämistavoitteet. Suunnitellut tilamuutokset toteutuivat aivan loppuvuodesta. Uusi keskustan tila Whisper ja Rantakylän Bobo saatiin avattua. KOHTAAMO-hankkeen sisältöjen jalkautumisen onnistumista todisti kokoon saadun nuorten toimituksen avaaminen Whisperin tiloihin. Koko vuoden työstetty Nuortenjoensuu-sivusto saatiin myös valmiiksi vaikka julkaisu lykkääntyikin seuraavan vuoden alkuun. Heinävaaran toimintojen siirtäminen koulun tiloihin osoitti, että kouluun viety nuorisotyö voidaan tuloksellisesti toteuttaa. Korjattu talousarvio ja palkattomat vapaat edellyttivät henkilöstön joustoa ja joillain alueilla jouduttiin vuoden loppupuoli viemään läpi pienemmillä resursseilla. Talousarviossa tuntuneet paineet edellyttivät muutenkin toiminnan jarruttelua, mutta keskustan tilan ennakoimattomat korjaustyöt ja ennakoidut toteutumattomat vuokrakuluvähennykset veivät lopputuloksen miinukselle. ALUEELLINEN NUORISOTYÖ Alueellisen nuorisotyön tunnusluvut Yhteensä Aukiolotunnit viikossa 178 Josta avoimet ovet 151 Avoimen toiminnan kävijämäärät (käyntiä) Säännöllisessä toiminnassa mukana olevat (avoin toiminta) yli 1000 Ryhmien määrä 17 ryhmien kokoontumiskerrat yhteensä 278 Ryhmäläisiä 360 Ryhmissä osallistumiskertoja yhteensä 2515 Leirien/retkien määrä 29 Leiri/retkipäivien määrä 55 Leiriläisiä 257 Tapahtumien määrä 77 Osallistujia tapahtumissa Muun toiminnan määrä 196 Osallistujia muussa toiminnassa 3343 Muiden toimijoiden toiminta talolla tapahtumia/kokoontumiskertoja 1089 Osallistujia yhteensä 16525

12 Enon ja Uimaharjun alueen nuorisotyö Enon alueella on kaksi nuorisotilaa, Enon Klubi ja Uimaharjun Nuokka. Enon klubilla oli 6. - tai 7.- luokkalaisille suunnattua toimintaa molemmille ryhmille kerran viikossa, kaikille nuorille avointa toimintaa kolmena iltana viikossa sekä ohjattua toimintaa varhaiskasvatuksen eskarien sekä 1. ja 2. -luokan iltapäiväkerhon kanssa. Lisäksi nuorisopalvelut järjesti mm. Klubiteatterin toimintaa ja syksyllä Enossa työskenneltiin myös JOPO-toiminnassa. Yhteistyötä tehtiin mm. perjantai-iltojen toiminnan järjestämisessä seurakunnan kanssa. Enon Klubilla oli noin 50 vakituista kävijää ja syksyllä noin 300 käyntikertaa kuussa. Enon Klubin tiloissa toimii mm. varhaiskasvatuksen iltapäiväkerho, musiikkileikkikoulu ja Enon koulun pienryhmä. Koululuokat järjestävät tapahtumia talolla. Uimaharjun alueella on suuri tarve nuorisotyölle ja nuorisotila on maaseutualueen vilkkaimmin käytössä oleva. Uimaharjun Nokella oli noin 90 vakituista kävijää ja käyntiä kuukaudessa. Uimaharjun Nokella oli 6. - tai 7.-luokkalaisille suunnattua toimintaa molemmille ryhmille kerran viikossa sekä kaikille nuorille avointa toimintaa neljänä iltana viikossa. Tilalla toimii mm. 4H ja MLL. Sekä Enossa että Uimaharjussa oli bänditilat, joissa paikalliset nuorten bändit voivat käydä harjoittelemassa. Nuorispalveluiden bändiohjaaja kävi ohjaamassa sekä Enossa että Uimaharjussa paikallisia bändejä kerran viikossa. Uimaharjussa ohjauksessa oli viisi bändiä. Enon alueella järjestettiin pienryhmätoimintaa Mahis-ryhmien muodossa. Enossa toimi keväästä syksyyn 8-luokan pojille ja Uimaharjussa syyskaudella 7-luokkalaisille tytöille ja pojille. Nuorisotalojen talotoimikunnat toimivat aktiivisesti järjestäen toimintaa ja aktiviteetteja alueensa nuorille. Nuoret olivat kiinnostuneita KV-toiminnasta ja ovat suunnittelemassa KVvaihtoa yhteistyössä Rantakylän nuorisotalon kanssa. Enon alueella oli monipuolinen kesäleiritarjonta sisältäen mm. perinteisen taideleirin ja Bändileirin. Karsikon nuorisotalo Karsikon nuorisotalon toiminta koostui varhaisnuorille suunnatusta iltapäivätoiminnasta ja nuorille suunnatuista nuorten illoista. Varhaisnuorten toiminta on suunnattu Karsikon koulun 5- ja 6-luokkalaisille ja nuorten illat yläkoululaisille ja sitä vanhemmille nuorille. Varhaisnuorten iltapäivätoimintaa oli kolmena päivänä viikossa ja nuorten iltoja neljänä iltana viikossa. Lisäksi nuorisotalolla on ollut erilaisia tapahtumia ja kerho- ja retkitoimintaa. Kävijät tulivat ympäri Joensuuta, pääosin kuitenkin Karsikon ja Niinivaaran alueelta. Vuoden lopussa nuorisotalon avoimessa toiminnassa oli säännöllisesti mukana 180 eri nuorta ja tavoitimme nuoria 9 toimintakuukauden aikana yhteensä 6268; 696 käyntikertaa/kk. Karsikossa on tiivis yhteistyö nuorisotalon ja paikallisten koulujen kesken. Erilaista toimintaa alueen asukkaille, lapsille ja nuorille, järjestävät nuorisotalolla myös useat eri järjestöt: mm. 4H ja MLL/ perhekahvila sekä nuorten omat toimintaryhmät Kawacon ja Mannunvartijat. Karsikon vuodelle oli leimallista tiloihin liittyvät kysymykset: keittiön ja alakerran remontit vaikeuttivat toimintaa huomattavasti. Lopulta, vuoden mittaan, päästiin kuitenkin jo hyödyntämään uusia remontoituja tiloja. Uusittu keittiö ja alakerran savipaja ja autotalli saatiin taas käyttöön.

13 Kiihtelysvaaran nuorisotyö Kiihtelysvaarassa nuorisotalona toimii Suojapirtti ja Heinävaarassa siirryttiin vuoden 2013 aikana omasta tilasta Heinävaaran koululle. Nuorisotilan siirtäminen koululle edellytti sekä nuorisopalveluiden että koulun henkilöstöltä muutosvalmiutta ja paljon työtä. Suojapirtillä järjestettiin keväällä alakouluikäisille avointa iltapäivätoimintaa kahdesti viikossa maanantaisin ja torstaisin sekä nuorille avointa iltatoimintaa maanantaisin , torstaisin ja joka toinen perjantai Tilalla järjestettiin keväällä erilaisia nuorten tapahtumia, kuten karjalan/venäjänkielinen räpkonsertti, disco, nuorille suunnattuja teemapäiviä sekä tuunausleiri. Tapahtumia oli järjestämässä mukana myös nuorista koostuva talotoimikunta. Tytöille suunnattu Mahis-ryhmä toimi tilalla sekä ympäristössä retkeillen välillä huhtikuu-marraskuu. Kouluyhteistyötä tehtiin laajennetun oppilashuollon, Hyvärilän pienryhmäleirin sekä seiskojen ryhmäyttämisen muodossa. Syksyllä maanantain aukioloa lisättiin parilla tunnilla, mutta torstain iltapäivätoiminta sekä talotoimikunnan toiminta lopetettiin ohjaajaresurssien pienennyttyä. Myöskään tapahtumia ei syksyllä järjestetty. Suojapirtillä käy noin 90 nuorta ja kuukaudessa käyntikertoja kertyy 300. Suojapirttiä käytti säännöllisesti mm. Pihlat kuoro ja Nuoret Kotkat. Suojapirtillä järjestetään myös kulttuuritapahtumia ja paikalliset järjestöt ja yksityishenkilöt järjestävät pirtillä juhlia, vuosikokouksia sekä tapahtumia. Yhteensä tilan kävijämäärä vuonna 2013 oli 5900 kävijää. Heinävaaran tila otettiin hyvin vastaan ja siellä on käynyt nuorta joka tiistai-ilta. Koululla kokeiltiin myös välituntinuokkaria ja järjestettiin kerhotoimintaa. Nuorisotyö oli lisäksi mukana tattikarnevaaleissa sekä 3.-luokan yökoulussa. Syksyllä 2013 alueelle ei saatu palkata iltaohjaajaa ja Whisperin ohjaaja kävi yhden illan viikossa ohjaajamassa Heinävaarassa avointa toimintaa. Henkilöstön vähennyksen myötä jouduttiin vähentämään Heinävaarasta toinen ohjattu ilta pois sekä mm. vähentämään kerhotoimintaa ja yhteistyötä koulun kanssa. Kiihtelysvaarassa oli bändiohjauksessa 1 bändi. Nuorisokeskus Screamista nuorisokeskus Whisperiin Keskustan nuorisokeskukselle vuosi 2013 oli muutosten vuosi. Nuorisokeskus Scream lopetti toimintansa helmikuussa ja nuorisokeskus Whisper avasi ovensa lokakuussa Torikatu 17 osoitteessa. Tilaan liittyvät työt työllistivät: tilan suunnittelu nuorten kanssa sekä ihan käytännön asiat. Whisper lunasti paikkansa ja uudessa tilassa on ollut noin 1000 kuukausikäyntiä ja noin 120 vakiokävijää. Whisper on auki maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin (22.00) ja tiistaisin Whisperissä aloitettiin myös osittain uusia työmuotoja. Pelitoiminnassa jatketaan Dataday ry:n kanssa lanien järjestämistä, mutta sen lisäksi Whisperissä voi käydä pelaamassa verkkopelejä joko yhteisissä turnauksissa,ohjatusti tai itsenäisesti. Kohtaamo hankkeen pohjalta aloitti vakituinen nuorten toimitus, jossa nuoret tekevät juttuja radioon, verkkoon ja printtimediaan.

14 Pyhäselän nuorisotyö Myös Pyhäselässä vuoteen liittyi tilakysymyksiä. Pyhäselässä nuorisotyö siirtyi Hammaslahden nuorisotilan vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi työskentelemään enenevässä määrin koululle. Koululle siirtymisen myötä on haettu yhteisiä toimintatapoja. Koululla järjestettiin kerran viikossa pelikerho, ohjaaja toimii 15 tuntia viikossa JOPO (joustava perusopetus) ryhmän kanssa ja yhteistyötä tehtiin oppilaskunnan kanssa. Hammaslahdessa nuorisotyö siirtyi yhteistoimistoon Pyhäselän 4H-yhdistyksen ja Hammaslahden MLL:n kanssa. Reijolassa toimitaan yhteisötalolla olevassa nuorisotilassa. Nuorisotila oli auki 3.-6 luokkalaisille junnuille maanantaisin ja keskiviikkoisin klo sekä nuorille maanantaisin ja keskiviikkoisin klo Kävijöitä Reijolassa on ollut noin käyntiä kuussa. Vakituisia kävijöitä on ollut noin nuorta. Reijolassa yhteistyötä mm. tapahtumien järjestämisessä tehtiin samassa talossa olevan kirjaston sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Pyhäselän alueella työskentelee yksi vakinainen nuoriso-ohjaaja. Kevätkaudella Reijolan tilalla työskenteli yhtenä päivänä viikossa iltaohjaaja. Iltaohjaajien pienentyneet täyttöluvat karsivat tämän resurssin pois. Rantakylän nuorisotyö Rantakylän nuorisotalo Bobo oli toista vuotta evakossa Rantakylän kauppakeskuksella. Tila oli hyvällä paikalla ja toi uusia kävijöitä. Yhdestä huoneesta koostuvassa tilassa ei voitu järjestää kerho- tai ryhmätoimintoja. Joulukuussa bobolaiset pääsivät muuttamaan takaisin koululle, nyt kuitenkin uusiin tiloihin kirjaston taakse. Bobossa työskenteli vuoden aikana nuoriso-ohjaajat Eija Westerman ja Antti Nevonmaa sekä maaliskuuhun asti oppisopimusopiskelija Riina Räsänen ja toukokuusta alkaen oppisopimusopiskelija Sami Klemetti. Bobossa järjestettiin alakouluikäisille avointa iltapäivätoimintaa maanantaista torstaihin 13-15/17.00 ja nuorille avoimien ovien toimintaa kello asti maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sekä perjantaisin kello asti. Rantakylän koululla järjestettiin maahanmuuttajapojille suunnattua liikuntakerhoa, jonka tarkoituksena on tutustua urheilulajeihin. Toiminta on ollut osa Löydä lajisi! hankkeen toimintaa ja siirtyy vuonna 2014 osaksi Bobon omaa toimintaa. Rantakylässä vakiokävijöitä on ollut noin 170 nuorta kuukaudessa ja noin kuukausikäyntiä. Rantakylän nuorisotalo vastasi vuonna 2013 myös nuorisopalveluiden kansainvälisestä toiminnasta. Nuorten alkuvuodesta suunnittelema nuorisovaihto Bulgariaan kariutui, mutta syksyllä aloitettiin uuden nuorisovaihdon suunnittelu. Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo toimii talvikautena alueen nuorisotilana ja asukastalo ja kesäisin kotieläinpihana ja kesäkahvilana. Talvikautena toimintaa järjestetään luokkalaisten junnuklubia keskiviikkoisin ja torstaisin sekä junnusähly luokkalaisille perjantaisin Noljakan koululla. Keskiviikkoisin on nuorten avoin ilta ja sähkövuoro ja perjantaisin nuorten ilta asti. Sinkkolassa on talvikautena noin käyntiä ja noin 70 vakituista kävijää.

15 Lisäksi Sinkkola vastaa Lyseon peruskoululla tehtävästä koulunuorisotyöstä. Koululla päivystää nuoriso-ohjaaja opiskelija kahtena koulupäivänä viikossa. Toiminta sisältää nuorten tapaamista, välituntutoimintaa sekä yhteistyötä tukioppilaiden ja oppilaskunnan kanssa. Kesäkauden kotieläinpihatoiminta alkaa jo keväällä koululuokkien ja päiväkotiryhmien ympäristöopetukseen sidotuilla vierailuilla. Kesän aikana pihassa toimi kesäkahvila kotieläinpihan aukioloaikoina (ti-su). Kesäkuun ajan Sinkkola järjesti alakouluikäisille päiväleiritoimintaa. Heinäelokuussa Teatteri Traktori järjesti perhefestareita ja 4H-yhdistys leiritoimintaa. Syksyllä jatkui jälleen koululuokkien ja päiväkotityhmien vierailut. Kesäpiha tavoitti noin kävijää vuonna Tuupovaaran nuorisotyö Tuupovaaran nuorisotila on avoinna nuorille maanantaisin klo 15 20, torstaisin klo ja perjantaisin Alakoululaisten askartelukerho maanantaisin klo ja torstain pelikerho on suunnattu myös alakoululaisille. Kevään aikana kerran kuussa Martat kävivät torstaisin opettamassa lapsille terveellisten välipalojen tekemistä. Keväällä kokeiltiin myös luokan kerhoa kuusi kertaa, mutta sitten kävijöitä ei enää ollut ja toiminta loppui. Noin 90 % alueen alakoululaisista osallistuu nuorisotalon järjestämään toimintaan. Nuorin talolla kävijä oli kahden kuukauden ikäinen ja vanhin 29-vuotias. Tuupovaarassa oli vuoden aikana noin käyntiä kuukaudessa ja noin vakituista kävijää. Nuoret järjestivät kahdet lanit vuoden aikana hiihto- ja syyslomalla. Lanitapahtumaan osallistui yhteensä 97 nuorta. Tuupovaarassa on hyvä bändien harjoittelutila. Bändiohjaaja kävi ohjaamassa bändejä kerran viikossa. Tuupovaarassa ohjauksessa oli viisi bändiä. Tuupovaaran nuorisotalo toimii myös viikonloppuleirien pitopaikkana. Vuoden 2013 aikana siellä järjestettiin 10 lasten ja nuorten leiriä. Leirien järjestäjinä toimivat kaupungin nuorisotalot ja nuorisojärjestöt. Yhteensä leireille osallistui 178 lasta ja nuorta. Nuorisotalo toimii myös erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Vuoden 2013 aikana talolla oli 16 erilaista tapahtumaa hippohiihdoista syntymäpäiviin. Nuorisotalon vakiokäyttäjiä vuonna 2013 nuorisotoimen lisäksi olivat Tuupovaaran Eläkkeensaajat, seurakunnan a-kerho, kansalaisopisto ja MLL. Koulunuorisotyö Nuorisotyöllä on pitkät perinteet koulujen kanssa tehtävässä nuorisotyössä. Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö sisältää mm luokan nivelvaiheessa tehtävää ryhmäytystä, erilaisiin koulun teemapäiviin osallistumista sekä laajennetuissa oppilashuoltoryhmissä toimimista. Erilaisten ryhmien perustamiseen liittyvistä tarpeista keskustellaan alueen koulujen kanssa. Koulunuorisotyötä eli koululla tehtävää nuorisotyötä tehdään tällä hetkellä Norssin ja Pyhäselän yläkouluilla sekä Heinävaaran alakouluilla. Koulunuorisotyössä tuetaan kouluyhteisöä ja tarjotaan nuorille mahdollisuus nuoriso-ohjaajan kohtaamiseen sekä muuhun toimintaan. Toiminta muotoutuu kouluyhteisössä tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

16 Työskentelytapoina on mm. Jopo-luokan kanssa toimiminen, kerhotoiminta, avoin toiminta koulupäivän jälkeen, koulupäivän aikainen parkkitoiminta, toiminnan järjestäminen välitunneilla sekä oppilaskunnan ja tukioppilaiden omaehtoisen toiminnan tukeminen. SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Pienryhmätoiminta Toiminnan päätavoite on saada toimintaan mukaan niitä nuoria (Nuorisoaseman ja koulujenoppilashuollon kautta), joille pienryhmätoiminnan on katsottu olevan paras käytettävissä ja saavutettavissa oleva menetelmä oman elämänhallinnan ja laadun parantamiseksi. Ryhmiin valikoituminen on ollut onnistunutta Nuorisoaseman ja oppilashuollon kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena. Ryhmät ovat toimineet hyvin; ryhmille asetettuihin toimintatavoitteet on saavutettu. Ryhmäläiset ovat osallistuneet aktiivisesti ja säännöllisesti ryhmien kokoontumisiin. Kerhojen loppuleirit ovat olleet onnistuneita. Pienryhmiä ovat ohjanneet kaksi ohjaajaa. Lisäksi ohjaajina ovat olleet myös oppisopimusopiskelija sekä Maahanmuuttajien kotouttamien liikunnan avulla hankkeen työntekijä. Toiminnan on mahdollistanut koulujen kautta, ryhmän mukaan tullut työpari. Tämä on osoitus toimivasta yhteistyöstä ja toiminnan merkitys ja arvo nähdään myös oman toimialan ulkopuolella. Nuotta-valmennus on tuonut paljon ohjauksellista ja taloudellista lisäarvoa pienryhmätoimintaan. Yhteistyö Hyvärilän ja Metsäkartanon valtakunnallisten nuorisoleirikeskusten kanssa on toiminut hyvin. Toimintaan on tuonut epävakautta alati muuttuneet tilajärjestelyt (Vyöhykkeen alasajo). Pienryhmätoiminnalla on ollut yhteensä 197 kokoontumista, ja niiden toiminnassa on ollut mukana yhteensä 408 lasta/nuorta (sis. leirit ja retket). Säännöllisesti kokoontuvia kerhoja on ollut keskimäärin 8 kerhoa / viikko. Poliisin nuortentiimi Joensuun kaupungin nuorisopalveluiden erityisnuorisotyöntekijä työskentelee Itä-Suomen poliisilaitoksen / Joensuun poliisiaseman moniammatillisessa nuortentiimissä. Nuortentiimin tarkoituksena on ollut auttaa nuoria ennakoimaan ja tiedostamaan rikosten haittoja elämälleen ja vahvistamaan heidän aikuiseksi kasvuaan. Erityisnuorisotyöntekijän toimenkuviin on kuulunut kiinteästi läsnäolo eri tapahtumissa sekä nuorten vapaa-ajalla viikonloppuisin. Nuortentiimi tekee vuodessa vierailuja kouluihin (158 oppituntia v. 2013) sekä oppitunneille että vanhempieniltoihin. Tämä kertoo hyvästä yhteistyöstä yli toimialuerajojen sekä halusta tehdä ennaltaehkäisevää työtä.

17 Nuortentiimin asiakastapauksia oli vuoden 2013 aikana yhteensä 737 kpl. Mikäli nämä asiakastapaukset ovat johtaneet poliisilaitoksella käyntiin, on näissä tapaamisissa mukana aina erityisnuorisotyöntekijä tai sosiaaliohjaaja. Lisäksi eri tilaisuuksien ja tapahtumien (p. Ilosaarirock) kautta nuortentiimi tavoitti yhteensä 5234 henkilöä. Etsivä nuorisotyö Etsivän nuorisotyön on ollut tarkoitus tarjota tukea erityisesti niille nuorille, jotka ovat vaarassa keskeyttää opintonsa tai eivät ole löytäneet jatko-opiskelupaikkaa tai työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Joensuun kaupungilla työskenteli yksi etsivän nuorisotyön tekijä, joka on ollut sijoitettuna Nuorisoaseman yhteyteen synergiaetujen saavuttamiseksi. Lisäksi etsivää nuorisotyötä kohdennettiin ennaltaehkäisevänä toimintona vielä peruskoulun 9.-luokalla oleviin nuoriin. Tällä pyrittiin mahdollistamaan paremmat edellytykset hakeutua niihin jatko-opiskelupaikkoihin, jotka nuorille soveltuisivat parhaiten. Etsivälle nuorisotyölle ilmoitettiin 244 nuoresta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut etsivää nuorisotyötä vuosittain ,00 :lla. Bändiohjaus Bändiohjaus toteutetaan ostopalveluna. Palvelun tuottaa Joensuun kaupungille Joensuun Popmuusikot ry. Pääpaino ohjauksen järjestämisessä on ollut maaseutualueilla, mikä on tukenut nuorisotilojen omaa toimintaa. Keskustan alueella ohjausta ei ole voitu järjestää harjoittelutilojen puuttumisen vuoksi. Kuitenkin bänditoimintaa on pidetty esillä erilaisten tapahtumien, mm. Seutukirjaston kanssa järjestetyn Takapiharockin, kautta. Tapahtumien tekninen tuotanto on toteutettu pääsääntöisesti omalla kalustolla, jolloin toimintaan osallistuvat nuoret ovat saaneet mahdollisuuden myös ääni- ja valotekniikan tekemiseen autenttisissa keikkaolosuhteissa. Näin bändiohjauksesta on pyritty tekemään kokonaisvaltainen oppimisprosessi treenikämpältä keikkalavalle. Bändiohjaukseen osallistuvilla bändeillä on ollut mahdollisuus äänittää omaa tuotantoaan Outokummussa, PKKY:n äänituotannon studiossa. Bändikerhojen kohderyhmänä ovat 9 12-vuotiaat lapset ja varhaisnuoret. Toiminnallisina tavoitteina on ollut tutustuttaa varhaisnuoria bändisoittamiseen ja tarjota mahdollisuus ilmaiseen harrastamiseen nuorisotilojen bänditiloissa, tai yhteistyökoulujen musiikkiluokissa. Kerhonohjaajina toimivat bändiohjaaja sekä Karelia AMK:n musiikin koulutusohjelman työharjoittelijat. Enossa on viime syksystä lähtien bändikerhoja vedetty harjoittelijan toimesta itsenäisesti. Kerhotoiminnan järjestämisestä yhteistyössä AMK:n kanssa on saatu positiivisia kokemuksia, jotka ovat hyödyttäneet bändikerholaisia, sekä opiskelijaharjoittelijoita itseään.

18 Bändiohjaus on suunnattu yläasteikäisille nuorille, joilla on jo perusvalmiudet bändisoittoon. Bändiohjaus on jatketta kerhotoiminnalle, mutta poikkaa niistä ohjaustoiminnan painottumisella kohti pitkäjänteisempää ja tavoitteellisempaa toimintaa. Bändiohjauksessa olevien bändien kanssa on viime vuonna keikkailtu nuokkareilla olevissa tapahtumissa, kuvattu youtube videoita, rakennettu minecraftilla bändille oma musiikkivideo, sekä lanseerattu uusi tapahtumamalli, JUR klubi. Tapahtumassa on mukana laajempi bändinuorten ryhmä, jonka tavoitteena on tehdä itse bänditapahtumia. Ohjaustoiminta on ollut JUR klubien kanssa tapahtumatuottamisen opetusta, sekä erilaisten markkinointikeinojen harjoittelua. Tapahtumat ovat korvanneet aiemmat Huuto klubit ja ovat onnistuneet antamaan nykyisille bändinuorille omakohtaisen tapahtuman, jossa saavat olla osallisina kaikin tavoin; esiintyen, tapahtumaa tehden, sekä yleisönä muiden nuorten kanssa. Bändikerhot ja ohjattavat ohjauspaikkojen mukaan: Tuupovaara Kiihtelysvaara Uimaharju Eno Hammaslahti Niinivaara Yleiset Yhteensä: Bändiohjauskerrat: Bändit: Bändiohjattavat: Ohjaustunnit: Kotouttaminen liikunnan avulla Löydä lajisi! Maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla -hanke pyöri keväästä 2013 vuoden loppuun asti. Löydä lajisi! -hankkeen kohderyhmänä olivat vasta maahan muuttaneet lapset ja nuoret. Hankkeen avulla pyrittiin edistämään liikunnan keinoin lasten ja nuorten kotoutumista. Hankkeessa toimi yksi osa-aikainen työntekijä sekä kolme tuntiohjaajaa, joista kaksi maahanmuuttajataustaisia. Hanke teki yhteistyötä liikuntaseurojen, muiden yhteisöjen ja maahanmuuttajien kanssa toimivien järjestöjen kanssa. Hankeen järjestämiä toimintoja oli kesäpelivälineiden lainausmahdollisuus pääkirjastolta, päiväleiritoimintaa 3. viikon ajan kesäkuussa (15 leiriläistä) yhteistyössä pienryhmätoiminnan kanssa, liikuntakerhot ylä- sekä alakoululaisille syksyllä, Meille saa tulla -jalisturnaus (130 hlöä) ja muita monikulttuurisia tapahtumia, joissa hanke oli mukana yhteistyötahona. Hankekauden aikana erityisen onnistuneita toimintoja olivat maahanmuuttajalapsille ja nuorille suunnatut liikuntakerhot. Kokoontumiskertoja kummassakin kerhossa oli 15. Liikuntakerhoissa oli maksimimäärä sitoutuneita ja innokkaita osallistuja alakoululaisten kerhossa ja 6-8 yläkoululaisten kerhossa. Liikuntakerhoissa ohjaajina oli nuorisopalveluiden omien ohjaajien lisäksi maahanmuuttajataustaisia nuoria palkallisina ohjaajina. Tämä työparikokeilu oli erityisen onnistunut kaikkien osapuolien kannalta. Hanke tavoitti kohderyhmäläisiään hyvin ja pystyi tarjoamaan liikuntamahdollisuuksia ja kokemuksia lapsille.

19 MUUT OHJAUSPALVELUT Nuorisovaltuusto Joensuun nuorisovaltuustossa aloitti uusi valtuusto kaksivuotiskautensa vuoden 2013 alussa. Yleiskokoukset järjestettiin kesää lukuun ottamatta joka kuukausi. Nuorisovaltuustolla on edustusoikeudet lautakunnissa ja syksyllä järjestettiin päättäjätapaaminen, jossa yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten edustajat pääsivät tuomaan terveisiään päättäjille sekä esittämään heille kysymyksiä. Nuorille järjestetään myös kuulemistilaisuus mahdollisista kuntaliitoksista. Tilaisuuteen osallistuu enintään 20 nuorta kustakin kunnasta eli Joensuusta, Kontiolahdesta Polvijärveltä, Liperistä sekä Outokummusta. Tilaisuuteen kutsutaan myös päättäjiä, joille nuoret saavat esittää kysymyksiä. Oppilaskuntatoiminnassa nuorisovaltuusto kutsuu yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten oppilas- ja opiskelijakuntien edustajat koolle noin joka toinen kuukausi. Tätä kautta nuorivaltuusto kuulee nuorten tilanteesta. Keskustelussa on ollut mm. kouluruoka. Nuorisovaltuuston omina projekteina työn alla oli mm. kiusaamislehden valmisteleminen sekä Whiperille oman tilan sisustaminen. Nuorisovaltuuston järjestämät tapahtumat tavoittavat hyvin nuoret ja ovat hyvin suosittuja. Vuoden aikana järjestettiin uutena JNS on the Snow talvitapahtuma, kolme Timanttiklubia, jotka ovat 0-promille periaatteella toimivia tapahtumia, aiempaa laajempi JSN on thestreet tapahtuma työpajoineen, bänditapahtuma yhteistyössä bänditoiminnan kanssa sekä osallistuttuiin Joen Yöhön. Nuoriso valtuuston järjestämään kahdeksaan tapahtumaan osallistui yli 2000 nuorta. Itse tehty rahaa haettiin neljään hankkeeseen ja rahaa myönnettiin kahdelle hankkeelle yhteensä 525 euroa. Loma-aikojen toiminta Loma-aikojen toimintaa järjestetään kesälomalla, syyslomalla ja hiihtolomalla. Nuorisopalvelut järjestivät Loma-aikojen toiminnot -suunnitelmansa mukaisesti kesällä 2013 kesäleirejä, päiväleirejä, retkiä ja pajoja. Toimintaa järjestettiin sekä alakouluikäisille lapsille että yläkouluikäisille nuorille. Lisäksi pienryhmätoiminta jatkoi omien ryhmiensä nuorten kanssa toimimista myös kesäkaudella. Alakouluikäisille järjestettiin päiväleireinä seuraavat toiminnat: 4 päiväleiriä Sinkkolassa, Muuvi päiväleiri Enossa, Enon Kesäverstas, Tuupovaaran päiväleiri ja retki Särkänniemeen. Alakouluikäisille järjestettiin kesäleireinä: Villin Lännen -leiri, Kalastusleiri, Wanhan Myllyn salaisuus, Muuvi 1 bändileiri.

20 Alakouluikäisille suunnitelluista toiminnoista peruuntui vähäisen ilmoittautumismäärän vuoksi Joensuun Trollimuorin salaisuus, Heinävaaran Muuvi-päiväleiri ja teatterileiri Kiihtelysvaarassa. Yläkouluikäisille järjestettiin Muuvi II leiri ja medialeiri sekä JNS on the Street tapahtuman yhteyteen tanssipaja. Lisäksi tarjottiin valokuvauspajaa ja kuvataide pajaa, mutta näihin ei tullut riittävästi ilmoittautuneita. JNS on the Street on nuorisovaltuuston perinteinen Street dance tapahtuma, joka vetää niin torille kuin jatkoklubillekin paljon nuoria. ja Muuvi Pro bändileirit ja medialeirillä opeteltiin radiotyötä sekä juttujen tuottamista printti- ja verkkomediaan. Kesällä 2013 ei järjestetty avointa toimintaa henkilöstön ollessa kiinni leiritoiminnassa. Pienryhmätoiminta jatkoi kesäkuun ajan ryhmäläisten kanssa kokoontumisia ja paikallisen toiminnan lisäksi ryhmät tekivät mm. retket valitsemaansa retkikohteeseen. Tänä vuonna järjestettiin myös Löydä lajisi! hankkeen toimintana kesäkuussa kolmen viikon ajan liikunnallista päiväleiritoimintaa Noljakassa ja Rantakylässä. Toiminta oli suunnattu maahanmuuttajanuorille. Lisäksi nuorisopalvelut osallistuivat kirjaston Takapiharockin järjestämiseen sekä Pop-kadun Nuorten Popin järjestämiseen. Molemmissa tapahtumissa esiintyi Muuvi-leirien leiribändejä. Kesä toiminnan järjestämisessä haasteena oli kesätyöntekijöiden palkkaamisen jäädyttäminen. Enoon ei saatu palkata kesätyöntekijää eikä Sinkkolaan saatu haettua määrää eläintenhoitajia ja kahvilatyöntekijöitä. Tämä aiheutti Sinkkolan toiminnassa vaikeuksia sekä edellytti muun henkilöstön käyttämistä Sinkkolan töihin. Tämä näkyi mm. avoimen toiminnan puutteena. Kesän 2013 loma-aikojen toiminta Leiriä/toimintaa Päivää Osallistujaa Leirivuorokautta Lasten kesäleirejä Lasten päiväleirejä Nuorten toimintaa Retket Yhteensä Syys- ja talviloman tavoitteissa on järjestää nuorille vähintään yksi tapahtuma ja retki sekä avointa toimintaa. Taloilla järjestettiin pienimuotoisia tapahtumia ja loma-aikojen avointa toimintaa. Perinteiset Screamissa järjestetyt lanit jäi muuton vuoksi pois ohjelmasta. Retket ovat aina hyvin suosittua ohjelmaa. Talvi- ja syysloman 2013 lomaaikojen toiminta Leiriä/toimintaa Päivää Osallistujaa Leirivuorokautta Talviloman Vuokatin retki Syysloman Kuopion retki

HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi 2017 Asukasluku TA Sivistys- ja vapaa-aikajaosto

HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi 2017 Asukasluku TA Sivistys- ja vapaa-aikajaosto HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi Asukasluku TA 76 125 Sivistys- ja vapaa-aikajaosto 470 Konservatorio Vastuuhenkilö: konservatorion rehtori Musiikkiopisto ja musiikin ammatillinen koulutus. TP2016 TA TOT 03/

Lisätiedot

TALVIHELPPI 2015 PÄIVITTÄISET VINKIT NUORTENJOENSUU.FI/LOMA-AJAT

TALVIHELPPI 2015 PÄIVITTÄISET VINKIT NUORTENJOENSUU.FI/LOMA-AJAT TALVIHELPPI 2015 PÄIVITTÄISET VINKIT 28.2.-8.3.2015 NUORTENJOENSUU.FI/LOMA-AJAT Palveluiden koonti: Joensuun nuorisopalvelut 1 Talvilomaa retkien, leirien ja MM-kisojen merkeissä! Tervetuloa talviloma!

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku 76 125 Vapaa aikalautakunnan käsittelyyn 27.9.2016 660 Kulttuuripalvelut Kulttuuripalveluihin kuuluvat yleiset kulttuuripalvelut, lastenkulttuurikeskus,museot,

Lisätiedot

TILAUS TP 2014 TA 2015 TOT 2/2015 % TA:sta TOT 2/2014 Muutos % tot.15 - tot.14

TILAUS TP 2014 TA 2015 TOT 2/2015 % TA:sta TOT 2/2014 Muutos % tot.15 - tot.14 VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2015 Väestöennuste 2014 74 919 Joensuun kaupunki Väestö tp 2014 75 088 Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja Väesto 2015 75 259 610 Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja

Lisätiedot

VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku Joensuun kaupunki 2015 (tp) Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja

VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku Joensuun kaupunki 2015 (tp) Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku 2016 75759 Joensuun kaupunki 2015 (tp) 75572 Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja 610 Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja Sisältää vapaa-aikakeskuksen

Lisätiedot

660 Kulttuuripalvelut Vastuuhenkilö: kulttuuri ja kirjastopalvelujohtaja

660 Kulttuuripalvelut Vastuuhenkilö: kulttuuri ja kirjastopalvelujohtaja VAPAA AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku 2016 75759 Joensuun kaupunki 2015 (tp) 75572 Vastuuhenkilö: vapaa aikajohtaja 610 Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: vapaa aikajohtaja Sisältää vapaa aikakeskuksen

Lisätiedot

KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI. Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja

KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI. Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja AKTIIVISTA KULTTUURIVAIHTOA Pienimuotoista kaupunkien välistä kulttuurivaihtoa on ollut jo

Lisätiedot

Tilat toimimaan - hanke

Tilat toimimaan - hanke Tilat toimimaan - hanke Uudenlaiset kirjaston ja nuorisotoimen yhteistyömallit 1.8.2015-31.12.2016 /Joensuun seutukirjasto & nuorisopalvelut 3.10.2016 YLEISTÄ HANKKEESTA Resurssit: puolikas kirjastotyöntekijä

Lisätiedot

VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku Joensuun kaupunki 2015 (tp) Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja

VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku Joensuun kaupunki 2015 (tp) Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja VAPAA-AIKAPALVELUJEN TILAUS VUOSI 2016 As. luku 2016 75759 Joensuun kaupunki 2015 (tp) 75572 Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja 610 Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja Sisältää vapaa-aikakeskuksen

Lisätiedot

Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2014

Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2014 Vapaa-aikakeskuksen vuosikertomus 2014 Kulttuuripalvelut YHTEENVETO Kulttuurivuotta 2014 vietettiin Karjala-teemalla. Juhlavuoden käynnisti Petroskoin musiikki- ja draamateatterin Pähkinänsärkijä-baletti

Lisätiedot

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Tavoitteet Laadukkaat nuorisopalvelut Kriittiset menestystekijät kerhotoiminnan ylläpitäminen Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Toteuma 1.1. 31.12. 2015 Sählykerhoja sekä Tyttöjen Tippala-tyttökerho

Lisätiedot

VAPAA-AIKAPALVELUT Väestöennuste Tilivelvollinen: vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen Väestö tp

VAPAA-AIKAPALVELUT Väestöennuste Tilivelvollinen: vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen Väestö tp VAPAA-AIKAPALVELUT Väestöennuste 2 74919 Tilivelvollinen: vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen Väestö tp 2013 74477 610 Hallintopalvelut ja tapahtumat Tilivelvollinen: vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen Sisältää

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi 2017 Asukasluku TA Sivistys- ja vapaa-aikajaosto

HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi 2017 Asukasluku TA Sivistys- ja vapaa-aikajaosto HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi Asukasluku TA 76 125 Sivistys- ja vapaa-aikajaosto 470 Konservatorio Vastuuhenkilö: konservatorion rehtori Musiikkiopisto ja musiikin ammatillinen koulutus. TP2016 TA TOT 07/

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

1. Tapahtumapalveluiden toiminnan kehittäminen

1. Tapahtumapalveluiden toiminnan kehittäminen VAPAA-AIKALAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: vapaa-aikajohtaja Toimialan toiminnan kuvaus Vapaa-aikalautakunnan tulosalueet ovat hallintopalvelut, kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut ja liikuntapalvelut. Hallintopalveluihin

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Etsivä työ osana organisaatiota

Etsivä työ osana organisaatiota ETSIVÄ NUORISOTYÖ Etsivä työ osana organisaatiota Nuorisojohtaja Kehittämistoiminta Ulkoiset ohjaus- ja neuvontapalvelut Alueellisen- ja kulttuurisen nuorisotyön palvelut Sosiaalisen tuen palvelut Nuorisosihteeri

Lisätiedot

VIIKKOVINKIT. Kesän leirit, retket ja lajikoulut viikoittain järjestettynä. Joensuun nuorisopalvelut Joensuun liikuntapalvelut Järjestöt ja seurat

VIIKKOVINKIT. Kesän leirit, retket ja lajikoulut viikoittain järjestettynä. Joensuun nuorisopalvelut Joensuun liikuntapalvelut Järjestöt ja seurat VIIKKOVINKIT Kesän leirit, retket ja lajikoulut viikoittain järjestettynä 1 Joensuun nuorisopalvelut Joensuun liikuntapalvelut Järjestöt ja seurat KESÄN 2015 JOENSUULAISTEN LASTEN JA NUORTEN KESÄ VIIKOITTAIN

Lisätiedot

Nuortenpaja Apaja Osavuosiraportti Touko-Elokuu 2014

Nuortenpaja Apaja Osavuosiraportti Touko-Elokuu 2014 Nuortenpaja Apaja Osavuosiraportti Touko-Elokuu 2014 Yleistä Nuortenpaja Apaja on Nurmeksessa ja Juuassa sijaitseva työhön, koulutukseen tai elämänhallintaan liittyvissä asioissa tukea tai ohjausta tarvitsevien

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

Vihdin nuorisopalvelut

Vihdin nuorisopalvelut Vihdin nuorisopalvelut 2013-2014 Nuorisotalotoiminta Klubille, Nummelan nuorisokeskukseen ja Oharille, kirkonkylän kerhokeskukseen voi tulla viettämään aikaa ystävien kanssa, pelailemaan tai vaan oleskelemaan.

Lisätiedot

TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2017

TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2017 TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2017 Toimielin/lautakunta Hyvinvointilautakunta Lautakuntakäsittely, pvm ja pykälä ja/tai Viranhaltijapäätös Viranhaltijan nimi Viranhaltijan päätöksen pvm ja pykälä

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 14 Pohjois-Karjala 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 14.1. POHJOIS-KARJALA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 4 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl

Lisätiedot

KULTTUURILAUTAKUNTA 73

KULTTUURILAUTAKUNTA 73 KULTTUURILAUTAKUNTA 73 Palvelu: Kulttuuripalvelut Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Kari Silvennoinen 2012 2013 2014 2015 2015 / 2014 2015 / 2013

Lisätiedot

JOPO VUOSIKELLO

JOPO VUOSIKELLO Marraskuu -Suunnitelmat jatkoopiskelupaikoista -Opintovierailut/tutustumiset - 2.leirikoulu Lokakuu -1.työpaikkaopiskelu -syysloma Oppimissuunnitelman laadinta (huoltaja mukana), -TAVOITTEET! Syyskuu -Ensimmäisten

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Linnainmaan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Linnainmaan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Linnainmaan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Isonkyrön kunnan perusopetus

Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön perusopetus, kerhotoiminta 2015-2016 Isonkyrön kunnan peruskoulut järjestävät kerhotoimintaa opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen turvin. Tähän lehtiseen

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan museo

Pohjois-Karjalan museo Venäjäteemoja 2014 Pohjois-Karjalan museo Karjala-sarja kevät ja kesä 2014 Pohjois-Karjalan museo partnerina kahdessa Karelian ENPI CBC hankkeessa, sitä kautta 2 valokuvanäyttelyä: Destination Karelia

Lisätiedot

Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 2015

Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 2015 Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 2015 Syksy aloitettiin mukavasti yöleirikoululla Ruunassa Raunin majalla. Yön vietto oli palkka yrittäjä Rauni Hietaselle keväällä tehdystä ikkunanpesusta Raunilla

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

SIBELIUKSEN JALANJÄLJILLÄ POHJOIS-KARJALASSA

SIBELIUKSEN JALANJÄLJILLÄ POHJOIS-KARJALASSA SIBELIUKSEN JALANJÄLJILLÄ POHJOIS-KARJALASSA www.joensuu.fi/sibelius2015 Sibeliuksen juhlavuonna kuljemme hänen jalanjäljissään Pohjois-Karjalassa nauttien maisemasta ja musiikista. Sibeliukselle pohjoiskarjalainen

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2016 ALKAEN

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2016 ALKAEN HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2016 ALKAEN Hyväksytty kulttuuri- ja vapaaaikalautakunnassa 13.12.2012 86 SISÄLLYSLUETTELO LIIKUNTA- JA NUORISOPALVELUJEN AVUSTUSSÄÄNTÖ

Lisätiedot

Toimintakate/Vapaa-ajan lautakunta (1 000 ) TP 2014

Toimintakate/Vapaa-ajan lautakunta (1 000 ) TP 2014 Tulosalue: 700 Toimintatulot 133 354 146 400 0 146 400 133 239-13 161-0,1 Toimintamenot -1 067 599-1 048 800 0-1 048 800-1 018 533 30 267-4,6 Toimintakate -934 245-902 400 0-902 400-885 294 17 106-5,2

Lisätiedot

SASTAMALAN NUORISOPALVELUJEN ESITYS VASTAAVAN NUORISOTYÖNTEKIJÄN VAKANSSIN TÄYTTÄMISESTÄ 2012 ALKAEN VAKITUISESTI

SASTAMALAN NUORISOPALVELUJEN ESITYS VASTAAVAN NUORISOTYÖNTEKIJÄN VAKANSSIN TÄYTTÄMISESTÄ 2012 ALKAEN VAKITUISESTI SASTAMALAN NUORISOPALVELUJEN ESITYS VASTAAVAN NUORISOTYÖNTEKIJÄN VAKANSSIN TÄYTTÄMISESTÄ 2012 ALKAEN VAKITUISESTI Sisältää selvityksen henkilöstöresursseista, henkilöstön työnkuvaukset, vaihtoehdot mikäli

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT

KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT Toiminta-ajatus Uudenkaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelun yksiköt tuottavat kuntalaisille hyvinvointia lisääviä ja tukevia palveluita. Ne tarjoavat

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUS Tikkanen Jenni 200,00 Näyttelukustannuksiin Nowhere-muotoilunäyttelyn

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUS Tikkanen Jenni 200,00 Näyttelukustannuksiin Nowhere-muotoilunäyttelyn Avustuksen saaja Avustus määrä Avustuksen käyttötarkoitus ELOKUVA Joensuun seksuaalinen Tappiontakuu Hohto-viikon tasavertaisuus Hobiles ry 200,00 järjestämiseen Pohjois-Karjalan alueellinen Tappiontakuu

Lisätiedot

30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI

30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI 1 (5) 30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI Tilivelvolliset: Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, sivistysjohtaja, vapaa-aikapäällikkö Toiminta-ajatus Nuorisotoimi

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Nuorisotyön toimintakertomus 2013

Nuorisotyön toimintakertomus 2013 Nuorisotyön toimintakertomus 2013 Hyvärilän Matkailu- ja Nuorisokeskus tuottaa Nurmeksen kaupungin nuorisopalvelut ostopalvelusopimuksella. Nuorisotyön tarkoitus on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen KÄYTTÖTALOUS 31.12.212 Talous Alkuperäinen talousarvio muutokset muutosten jälkeen Poikkeama Toimintatulot 54 54 49 287-4 713 Toimintamenot 89 844 89 844 859 515-49 671 Toimintakate 755 844 755 844 81

Lisätiedot

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista.

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Vapaa-aikalautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet: 1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Toteutuminen: Selvitys vaihtoehtoisista

Lisätiedot

Vannu ry. Perustettu huhtikuussa 2006

Vannu ry. Perustettu huhtikuussa 2006 VANTAAN NUORISOJÄRJESTÖT - Vannu ry Perustettu huhtikuussa 2006 YLEISTÄ VANNUSTA Vantaan alueella a toimivien alueellisten nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen yhteistyöelin. Tehtävänä edunvalvonta ja

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisotoimi Sirpa Räikkönen, nuorisotoimenjohtaja Mitä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä päihteetöntä perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen nuoren

Lisätiedot

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen Ii- instituutti liikelaitos Johtokunta 4.11.2014, liite 1. Ii-instituutti -liikelaitoksen johtokunnan toimintasuunnitelma: Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym.

Lisätiedot

VAPAA-AIKALAUTAKUNTA Tilivelvollinen: vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen. Toimialan toiminnan kuvaus

VAPAA-AIKALAUTAKUNTA Tilivelvollinen: vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen. Toimialan toiminnan kuvaus VAPAA-AIKALAUTAKUNTA Toimialan toiminnan kuvaus Vapaa-aikalautakunnan tulosalueet ovat hallintopalvelut, kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut ja liikuntapalvelut. Hallintopalveluihin sisältyvät tapahtumapalvelut,

Lisätiedot

Lappeenrannan kulttuuripolku

Lappeenrannan kulttuuripolku Lappeenrannan kulttuuripolku Kulttuuripolku on suunnitelma, jonka avulla toteutetaan koulujen taide- ja kulttuurikasvatusta. Sisällöt ja teemat pohjautuvat opetussuunnitelman Ihmisenä kasvamisen aihekokonaisuuteen.

Lisätiedot

KULTTUURI. Kulttuuri / Kulttuuripalvelut TP 2014 TA 2015 TAmuutokset. Kulttuuri / Museotoimi TP Kulttuuri / Kirjasto TP 2015

KULTTUURI. Kulttuuri / Kulttuuripalvelut TP 2014 TA 2015 TAmuutokset. Kulttuuri / Museotoimi TP Kulttuuri / Kirjasto TP 2015 KULTTUURI Kulttuuri / Kulttuuripalvelut Korjattu TA 2015 Poikkeama Toimintatuotot 238 252 0 252 231-21 -2,9 % Toimintakulut -413-295 -4-299 -310-11 -24,9 % Toimintakate -174-43 -4-47 -79-31 -54,9 % Kulttuuri

Lisätiedot

KULTTUURILAUTAKUNTA 74

KULTTUURILAUTAKUNTA 74 KULTTUURILAUTAKUNTA 74 Palvelu: Kulttuuriosasto/Kulttuuripalvelut Vastuuhenkilö: Hilkka Heikkinen TA 13/TA 14 TP 12/TA 14 Kulttuuritalot/-keskukset, käynnit 13 013 8 312 29 100 210 000 86,1 % 96,0 % /

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

3500 YHTEISÖLLISYYSLTK JA HALLINTO TP 2016 TA

3500 YHTEISÖLLISYYSLTK JA HALLINTO TP 2016 TA 3500 YHTEISÖLLISYYSLTK JA HALLINTO 30 540 33 600 25 082 30 372 Lautakunnan kokouspalkkiot, matkakustannukset, koulutuskustannukset jne. Muiden kokouksiin osall. Palkkiot. Täältä siirretty avustuksiin stipendit

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueen taidemuseoiden aseman vahvistaminen. Uudet taidemuseo- ja taidehankkeet luovat uutta ja tuovat muutoksia toimintakenttään. 2. Julkisen taiteen

Lisätiedot

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosasto Tasaisen kulutuksen mukaan sivistysosaston sitovuustasoilla on pysytty talousarvion asettamissa rajoissa. Koululaiset ovat osallistuneet kunnan

Lisätiedot

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Lasse Heiskanen Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDENT LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Perusasteen

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko,

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Etelä-Karjalan Klassinen kuoro Suomalainen Kevät Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Lappeenranta 18.4.2010 klo 16, Lappeenrannan Musiikkiopiston Helkiö-sali Ohjelma Jaakko Mäntyjärvi

Lisätiedot

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016 Vapaa-ajanlautakunta 28.2.2017 Sisällysluettelo VAPAA-AJANLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 3 KULTTUURIPALVELUT... 4 LIIKUNTAPALVELUT... 6 NUORISOPALVELUT... 8

Lisätiedot

KESÄN 2015 JOENSUULAISTEN LASTEN JA NUORTEN KESÄ VIIKOITTAIN

KESÄN 2015 JOENSUULAISTEN LASTEN JA NUORTEN KESÄ VIIKOITTAIN 1 KESÄN 2015 JOENSUULAISTEN LASTEN JA NUORTEN KESÄ VIIKOITTAIN Joensuu on kesäkaupunki! Tähän oppaaseen on kerättynä Kesähelpin tiedot viikoittain lajiteltuna. Voit tarkistaa mitä toimintaa on tarjolla

Lisätiedot

Tekemisen iloa ja meninkiä lapsille ja nuorille JALASJÄRVELLÄ 2015. Jalasjärven kunta, nuorisotoimi ja liikuntatoimi 1

Tekemisen iloa ja meninkiä lapsille ja nuorille JALASJÄRVELLÄ 2015. Jalasjärven kunta, nuorisotoimi ja liikuntatoimi 1 Tekemisen iloa ja meninkiä lapsille ja nuorille JALASJÄRVELLÄ 2015 Jalasjärven kunta, nuorisotoimi ja liikuntatoimi 1 2 Hei! Tästä esitteestä löydät itsellesi monipuolista tekemistä ja toimintaa kesäloman

Lisätiedot

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa.

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa. KULTTUURITAPAHTUMAT VUONNA 2015 NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 8.12.2015 tuli hänen syntymästään kuluneeksi 150 vuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat

Lisätiedot

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015 NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015 Toimialan vuoden 2015 toimintakate alittui noin 210.000 eurolla talousarvioon nähden. Hallinnon toimintakatteen säästö oli noin 56.000 euroa, nuorisotoimen noin 16.000 euroa

Lisätiedot

Liperin kulttuurikalenteri lokakuu joulukuu 2010

Liperin kulttuurikalenteri lokakuu joulukuu 2010 Liperin kulttuurikalenteri lokakuu joulukuu 2010 Lokakuu su 3.10. klo 18.00 Mikkelinpäivän kauneimmat runot ja laulut Viinijärven kirkossa. Mukana, Sirpa ja Vilma Naumanen sekä Jutta, Minttu ja Pinja Kurki,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet... 2 Toiminnalliset avaintavoitteet... 2 Ryhmätoiminta... 2 Nuorten kurssit ja koulutukset...

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Infokirje

Infokirje Infokirje 1 11.8.2017 Tässä infokirjeessä: 1. Syyskausi alkaa 14.8. 2. Läsnä- ja poissaolot 3. Nuotisto 4. Tulevat tapahtumat 4.1. Kesäkonsertti 22.8. 4.2. Harjoitus Nuuksiossa 24.8. sekä luonnon päivän

Lisätiedot

Mitä ne täällä tekee?

Mitä ne täällä tekee? Mitä ne täällä tekee? Nuorisotyö opettajien valtakunnassa! Nuorisosihteeri Seija Laitinen 9.10.2013 KOULUNUORISOTYÖ Suomessa verraten uusi työmuoto Hankkeita ja projekteja Tavoitteena toiminnan vakinaistaminen

Lisätiedot

Hyvinvointilautakunta

Hyvinvointilautakunta Hyvinvointilautakunta Yleistä: Varajäsenet: Puheenjohtaja: Kimmo Kupi Pirjo Laine Varapuheenjohtaja: Leena Aarikka Erja Salminen Jäsenet: Jarmo Anttila Jari Laurila Johanna Heikkilä Pihla Laakso Hans Julla

Lisätiedot

EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU

EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU Kulttuurikaverin kanssa voit lähteä niin konserttiin kuin pesäpallo-otteluunkin! Eurajoen kulttuuritoimi Eurajoen sosiaalitoimi Kulttuurikaverin tilaaminen on helppoa:

Lisätiedot

Yhistykset yhessä. JärjestöRalli 2016 Yhteenvetoa

Yhistykset yhessä. JärjestöRalli 2016 Yhteenvetoa Yhistykset yhessä JärjestöRalli 2016 Yhteenvetoa Yhistykset yhessä - JärjestöRalli2016 Kaikki tilaisuudet klo 17-19 6.10 Rääkkylä 8.11 Juuka 10.10 Kesälahti 9.11 Kontiolahti 12.10 Pyhäselkä 9.11 Eno 25.10

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen suunnitelma 2016 Keskuksen hallinto, Carelicum palvelut, tapahtumapalvelut

Sisäisen tarkastuksen suunnitelma 2016 Keskuksen hallinto, Carelicum palvelut, tapahtumapalvelut 1 9.2.2016 KESKUKSEN HALLINTO, CARELICUMIN PALVELUT JA TAPAHTUMAPALVELUT Carelicumin palveluiden kassatoiminnassa tapahtui virhe, jonka seurauksena kassasta todettiin puuttuvan 835 euroa. Asiasta ilmoitettiin

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Rantasalmen kunta RANTASALMEN VAPAA-AIKA JÄRJESTÖJEN AVUSTUSSÄÄNNÖT JA STIPENDIEN MYÖNTÄMISOHJE

Rantasalmen kunta RANTASALMEN VAPAA-AIKA JÄRJESTÖJEN AVUSTUSSÄÄNNÖT JA STIPENDIEN MYÖNTÄMISOHJE 1 Rantasalmen kunta RANTASALMEN VAPAA-AIKA JÄRJESTÖJEN AVUSTUSSÄÄNNÖT JA STIPENDIEN MYÖNTÄMISOHJE 2 VAPAA-AIKAJÄRJESTÖJEN AVUSTUKSET YLEISTÄ Rantasalmen sivistyslautakunta on hyväksynyt nämä avustussäännöt

Lisätiedot

TERVETULOA VETURITALLEILLE!

TERVETULOA VETURITALLEILLE! TERVETULOA VETURITALLEILLE! Veturitallit on Jyväskylän nuorten ja nuorten aikuisten aktiivisen toiminnan keskus. Veturitalleilla nuoret järjestävät oman elämänsä näköistä toimintaa. Ota Veturitallien työntekijöihin

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2014 1 PERHEMESSUT 7.9. Hyvinkään kirkko klo 10.00 (koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 14.9. Martti klo 15.00 (päiväkerholaisten

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lielahden koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lielahden koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lielahden koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

PUOLIVUOSIKATSAUS 2015 (tammi-kesäkuu) JA LYHYT KATSAUS KOKO VUOTEEN 2015 SEKÄ SUUNTA VALTUUSTOKAUDEN LOPPUUN 2016

PUOLIVUOSIKATSAUS 2015 (tammi-kesäkuu) JA LYHYT KATSAUS KOKO VUOTEEN 2015 SEKÄ SUUNTA VALTUUSTOKAUDEN LOPPUUN 2016 PUOLIVUOSIKATSAUS 20 (tammi-kesäkuu) JA LYHYT KATSAUS KOKO VUOTEEN 20 SEKÄ SUUNTA VALTUUSTOKAUDEN LOPPUUN 206 KULTTUURITOIMI. Yleiskuvaus toimialan alkuvuoden 20 toiminnasta, arvio talousarvion toteutumisesta

Lisätiedot

Tilojen ym. käyttömaksut

Tilojen ym. käyttömaksut Tilojen ym. käyttömaksut Yhteenveto hinnastoista Nilsiä-neuvottelukunnalle, huomioitu vain liikuntapaikat ja tilat, jotka vaikuttavat Nilsiään. Peruskoulujen ja lukioiden tilojen käyttömaksut 1.1.2015

Lisätiedot

Puhelutiedot

Puhelutiedot Puhelutiedot 1.1.215-3.5.215 12 Soitetut1 Hoidetut1 Soitetut2 Hoidetut2 Soitetut3 Hoidetut3 Soitetut4 Hoidetut4 Soitetut5 Hoidetut5 Siilaisen ta 9 997 4 652 7 54 4 626 1 8 4 967 8 17 4 36 6 485 4 54 Niinivaaran

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KULTTUURIFOORUMI OUTI RAATIKAINEN

HYVINKÄÄN KULTTUURIFOORUMI OUTI RAATIKAINEN HYVINKÄÄN KULTTUURIFOORUMI OUTI RAATIKAINEN 1.3.2017 UUSI AVUSTUSSÄÄNTÖ: kokemukset ensimmäisen vuoden jälkeen ja tarkennuksia raportointiin Uusittu kulttuuripalveluiden avustussääntö astui voimaan 1.9.2015.

Lisätiedot

Kaakon ohjaamot Missä mennään ja mihin tavoitellaan

Kaakon ohjaamot Missä mennään ja mihin tavoitellaan Kaakon ohjaamot Missä mennään ja mihin tavoitellaan 2016-2018 Kaakon ohjaamoiden kuulumiset - Imatra Imatralla hyvät kokemukset: Vakiintuneet kelloajat ja toimijoiden sitoutuneisuus (TE- toimiston nuorten

Lisätiedot

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015)

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) Valmisteluryhmän terveiset Kumppanuustalon suunnittelu ja valmistelu etenee 1. Kulmassa toteutettiin suunnitteluilta 10.2.2015. Tilaisuudessa

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksy 2016 PERHEMESSUT 7.8. Hyvinkään kirkossa klo 18.00 (Tulevien 1 lk. siunaus) 4.9. Hyvinkään kirkossa klo 10.00 (Koululaisten iltakerhonohjaajien siunaaminen)

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

Keskiviikko 14.05.2008 kello 18.00 Paloaseman johtokeskus 1. 8 KESÄN 2008 TYÖNTEKIJÄSELVITYS 2. 9 KESÄTOIMINTA JA MAKSUJEN MÄÄRITTÄMINEN

Keskiviikko 14.05.2008 kello 18.00 Paloaseman johtokeskus 1. 8 KESÄN 2008 TYÖNTEKIJÄSELVITYS 2. 9 KESÄTOIMINTA JA MAKSUJEN MÄÄRITTÄMINEN VAPAA AJAN LAUTAKUNTA KOKOUS 3/2008 Keskiviikko 14.05.2008 kello 18.00 Paloaseman johtokeskus 1. 8 KESÄN 2008 TYÖNTEKIJÄSELVITYS 2. 9 KESÄTOIMINTA JA MAKSUJEN MÄÄRITTÄMINEN 3. 10 TALOUDEN TOTEUMA 4. 11

Lisätiedot