KH 463 Valmistelija/lisätiedot: Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen, puh

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KH 463 Valmistelija/lisätiedot: Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen, puh. 040 512 1580 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi"

Transkriptio

1 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille / /2013 KH 463 Valmistelija/lisätiedot: Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen, puh etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi Kaupungin tulorahoitustilanne on muuttunut merkittävästi vuoden 2013 talousarvion laadintatilanteeseen verrattuna. Tulopohja on valtionosuusleikkausten ja talouden taantuman mukana hidastuneen veropohjan kasvun myötä heikentynyt 46 miljoonaa euroa voimassa olevaan taloussuunnitelmaan nähden. Jos kaupunki valitsee maakunnallisen sosiaali- ja terveystoimen sopeuttamisratkaisuksi vaihtoehdon kaksi, tulee soten rahoitusta lisätä 24 miljoonaa. Tilanteen vuoksi on syytä päättää keinoista, joita toimialoille annetaan talouden tasapainottamiseksi sekä tehdä peruslinjaus menoleikkausten ja veroratkaisujen välillä. Kaupunginhallituksen hyväksymän suunnitelman mukaisesti talousarviokehykset seuraavalle kolmelle vuodelle tarkennetaan syyskuun valtuustossa. Käsittelyn helpottamiseksi on tehty koonti eri toimialojen säästötoimista, maahan syntymässä olevan tuloratkaisun vaikutuksista ja ylimääräisen 15 miljoonan euron säästöpaketin kohdentumisesta toimialojen talousraameihin. Säästettävä summa vastaa käytännössä lisärahoitusta, joka käyttötalouteen tarvitaan, jotta kaupungin toimitilat saadaan kuntoon, eikä uutta korjausvelkaa synny. Tässä vaiheessa on tarkoitus päättää ylätasolla kehyksistä ja antaa lautakunnille tieto niistä keinoista, joita ne voivat käyttää, joita niiden tulee käyttää ja joita ne eivät saa käyttää oman taloutensa sopeuttamiseksi. Sosiaali- ja terveystoimikunta käsitteli kokouksessaan sosiaali- ja terveystoimen talousarvioesitystä ja päätti esittää kaupunginhallitukselle vaihtoehdon 2 mukaista kustannustasoa Eksoten maksuosuuteen. Dokumentti ja lautakuntien talousarviokäsittelyt liitteineen ovat liitteenä. (ON)

2 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 2 Kj Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että jäljempänä kohdissa 1-17 esitetyt periaatteet hyväksytään talouden tasapainottamiseksi ja säästötavoitteiden saavuttamiseksi ja että lopulliset, tarkennetut, toimialakohtaiset kehykset tuodaan talousarviokäsittelyn yhteydessä lokakuun valtuustoon: Asian luonteen vuoksi sitä esitetään käsiteltäväksi siten, että yleiskeskustelun jälkeen käsitellään päätösesityksen kohdat 1-5 yhtenä kokonaisuutena ja tämän jälkeen kohdat 6-14 yhtenä kokonaisuutena. 1. Kaupungin omien toimintojen nettomenot ovat enintään euroa vuosina Eksoten maksuosuus vuosina on yhteensä enintään euroa. Eksoten tulee toimia siten, ettei sillä ole kattamatonta alijäämää vuoden 2018 lopussa. 3. Maakunnallisen palvelutoiminnan maksuosuudet ovat enintään euroa vuosina Verorahoitusta (verotulot+valtionosuudet) kerätään euroa vuosina Tulopohjaa voidaan valtuustokaudella vahvistaa verotusta kiristämällä ainoastaan, jos veropohja heikkenee tai valtionosuuksiin tulee lisäleikkauksia. 5. Rahoitustuottojen- ja kulujen tulee olla vähintään euroa positiiviset. Yhtiöiltä kerätään nykyiseen taloussuunnitelmaan nähden euron ylimääräinen tulo kaupungille vuosina Hallinnosta säästetään vuosien aikana euroa. Summa jakautuu konsernihallintoon ja toimialahallintoihin. Lisäksi hallinnon maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 7. Omaan sotetoimintaan tehdään euron säästö. Lisäksi soteavustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 8. Kasvatus- ja opetustoimesta säästetään vuosien aikana euroa. Lisäksi toimialan maksamia avustuksia vähennetään osana kohdan 14 säästöjä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteet säästökeinojen käyttämiselle. a. Lukioiden määrä tulee vähentää kahteen b. Itä-Suomen koulusta irtautumista ei tehdä säästökeinona 9. Kulttuuritoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi kulttuuritoimialan maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Kulttuurilautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Teatteria ei voi lopettaa säästökeinona b. Kaupunginorkesteria ei voi lopettaa

3 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 3 säästökeinona 10. Nuoriso- ja liikuntatoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi nuoriso- ja liikuntatoimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Nuoriso- ja liikuntalautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Kisapuiston jäähallista ei voi luopua säästökeinona b. Päiviön leirikeskuksesta tulee luopua c. Junioreille tulee ottaa käyttöön harjoitusvuoromaksut 11.Teknisestä toimesta (pois lukien tilakeskus) säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi teknisen toimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 12.Tilakeskuksen kaupungin omilta toimialoilta perimät sisäiset vuokrat nostetaan samalle tasolle kuin Eksotella ja konserniyhtiöillä. Tähän varataan yhteensä euroa lisämäärärahoja. Tilakeskuksen budjettivalmistelua jatketaan siten, että siitä tulee taseyksikkö, jonka toiminnasta vastaa tekninen lautakunta. 13.Käyttöomaisuuden myyntivoittoarviota alennetaan euroa vuosina Myyntivoitot siirretään omaksi valtuustoon nähden sitovaksi kehykseksi talousarvioon. Myyntivoittojen saamiseksi tulee tehdä ainakin seuraavat toimepiteet: a. Virranniemen alueesta luovutaan ja sen kaavoittaminen ja myyminen selvitetään yhteistyössä Taipalsaaren kunnan kanssa b. palvelutuotannosta/eksotelta vapautuvat tilat realisoidaan 14.Avustuksia myönnetään vuosien aikana euroa vähemmän nykytasoon nähden. Säästöt kohdistetaan seuraavasti: a. Lappeenranta-lisän maksaminen lopetetaan b. Kansalaisopisto c. Liikuntaseurat d. Soten järjestöavustukset e. Myllymäen laskettelukeskus f. Etelä-Karjalan kesäyliopisto g. Yleis- ja tapahtuma-avustukset h. Yksityistieavustukset i. Musiikkiopisto Toimialojen on pysyttävä budjeteissaan ja niiden on katettava mahdolliset ylitystarpeensa toiminnallisilla ratkaisuilla. Verotusta ei vuosien aikana voi tarkisteta toimialojen budjettiylitysten vuoksi.

4 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallituksen tulee puuttua toimialojen sopeuttamistoimenpiteisiin sellaisessa tilanteessa, jossa syntyy vaara konsernin talouden osaoptimointiin. 17. Henkilöstön lomauttaminen on mahdollista vain kaupunginhallituksen erillisellä luvalla. Toimialojen tulee tehdä taloussuunnitelmansa siten, ettei lomautuksia tarvita, mutta niiden käyttäminen on lautakunnan esityksestä mahdollista toteuttaa tilanteessa, jossa toimiala ei muuten pääse menokehykseensä. Kh Asia jätettiin pöydälle. Kaupunginhallitus kokoontuu klo 9.00 käsittelemään esitystään kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle. Merkittiin, että strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen oli läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan. KH 467 Kj Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että jäljempänä kohdissa 1-17 esitetyt periaatteet hyväksytään talouden tasapainottamiseksi ja säästötavoitteiden saavuttamiseksi ja että lopulliset, tarkennetut, toimialakohtaiset kehykset tuodaan talousarviokäsittelyn yhteydessä lokakuun valtuustoon: Asian luonteen vuoksi sitä esitetään käsiteltäväksi siten, että yleiskeskustelun jälkeen käsitellään päätösesityksen kohdat 1-5 yhtenä kokonaisuutena ja tämän jälkeen kohdat 6-14 yhtenä kokonaisuutena. 1. Kaupungin omien toimintojen nettomenot ovat enintään euroa vuosina Eksoten maksuosuus vuosina on yhteensä enintään euroa. Eksoten tulee toimia siten, ettei sillä ole kattamatonta alijäämää vuoden 2018 lopussa. 3. Maakunnallisen palvelutoiminnan maksuosuudet ovat enintään euroa vuosina Verorahoitusta (verotulot+valtionosuudet) kerätään euroa vuosina Tulopohjaa voidaan valtuustokaudella vahvistaa verotusta kiristämällä ainoastaan, jos veropohja heikkenee tai valtionosuuksiin tulee lisäleikkauksia. 5. Rahoitustuottojen- ja kulujen tulee olla vähintään euroa positiiviset. Yhtiöiltä kerätään nykyiseen taloussuunnitelmaan nähden euron ylimääräinen tulo kaupungille vuosina Hallinnosta säästetään vuosien aikana euroa. Summa jakautuu konsernihallintoon ja toimialahallintoihin. Lisäksi hallinnon maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä.

5 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 5 7. Omaan sotetoimintaan tehdään euron säästö. Lisäksi soteavustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 8. Kasvatus- ja opetustoimesta säästetään vuosien aikana euroa. Lisäksi toimialan maksamia avustuksia vähennetään osana kohdan 14 säästöjä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteet säästökeinojen käyttämiselle. a. Lukioiden määrä tulee vähentää kahteen b. Itä-Suomen koulusta irtautumista ei tehdä säästökeinona 9. Kulttuuritoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi kulttuuritoimialan maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Kulttuurilautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Teatteria ei voi lopettaa säästökeinona b. Kaupunginorkesteria ei voi lopettaa säästökeinona 10. Nuoriso- ja liikuntatoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi nuoriso- ja liikuntatoimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Nuoriso- ja liikuntalautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Kisapuiston jäähallista ei voi luopua säästökeinona b. Päiviön leirikeskuksesta tulee luopua c. Junioreille tulee ottaa käyttöön harjoitusvuoromaksut 11. Teknisestä toimesta (pois lukien tilakeskus) säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi teknisen toimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 12. Tilakeskuksen kaupungin omilta toimialoilta perimät sisäiset vuokrat nostetaan samalle tasolle kuin Eksotella ja konserniyhtiöillä. Tähän varataan yhteensä euroa lisämäärärahoja. Tilakeskuksen budjettivalmistelua jatketaan siten, että siitä tulee taseyksikkö, jonka toiminnasta vastaa tekninen lautakunta. 13.Käyttöomaisuuden myyntivoittoarviota alennetaan euroa vuosina Myyntivoitot siirretään omaksi valtuustoon nähden sitovaksi kehykseksi talousarvioon. Myyntivoittojen saamiseksi tulee tehdä ainakin seuraavat toimepiteet: a. Virranniemen alueesta luovutaan ja sen kaavoittaminen ja myyminen selvitetään yhteistyössä Taipalsaaren kunnan kanssa b. palvelutuotannosta/eksotelta vapautuvat tilat

6 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 6 realisoidaan 14. Avustuksia myönnetään vuosien aikana euroa vähemmän nykytasoon nähden. Säästöt kohdistetaan seuraavasti: a. Lappeenranta-lisän maksaminen lopetetaan b. Kansalaisopisto c. Liikuntaseurat d. Soten järjestöavustukset e. Myllymäen laskettelukeskus f. Etelä-Karjalan kesäyliopisto g. Yleis- ja tapahtuma-avustukset h. Yksityistieavustukset i. Musiikkiopisto Toimialojen on pysyttävä budjeteissaan ja niiden on katettava mahdolliset ylitystarpeensa toiminnallisilla ratkaisuilla. Verotusta ei vuosien aikana voi tarkisteta toimialojen budjettiylitysten vuoksi. 16. Kaupunginhallituksen tulee puuttua toimialojen sopeuttamistoimenpiteisiin sellaisessa tilanteessa, jossa syntyy vaara konsernin talouden osaoptimointiin. 17. Henkilöstön lomauttaminen on mahdollista vain kaupunginhallituksen erillisellä luvalla. Toimialojen tulee tehdä taloussuunnitelmansa siten, ettei lomautuksia tarvita, mutta niiden käyttäminen on lautakunnan esityksestä mahdollista toteuttaa tilanteessa, jossa toimiala ei muuten pääse menokehykseensä. Kh Asian käsittelyn alussa puheenjohtaja totesi, että asia käsitellään yleiskeskustelun jälkeen siten, että ensin käsitellään päätösesityksen kohdat 6-17 ja sen jälkeen kohdat 1-5. Käsittelyjärjestys hyväksyttiin. Asian käsittelyn aikana kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopainen esitti, että päätösesitykseen lisätään kohta 18: Käyttötalouden tasapainotusohjelman toteutumista seurataan vuosittain puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen yhteydessä. Seurannassa huomioidaan yksittäisten toimenpiteiden kokonaistaloudelliset vaikutukset sekä toiminnalliset ja ihmisvaikutukset. Puheenjohtajan tiedustelun jälkeen hallitus hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopaisen lisäysesityksen. Päätösesityksen kohta 6 Kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniainen esitti Anu Paalasen kannattamana kohtaan 6 että hallinnosta säästetään vuosien

7 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA aikana euroa. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniaisen esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Torniaisen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä nolla (0) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA ja yksitoista (11) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen tältä osin kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniaisen esityksen. Kaupunginhallituksen jäsen Anu Paalanen esitti Harri Iljinin kannattamana pontena, että kaupungin henkilökuntaa kannustetaan ottamaan lomarahat vapaina Ponsi hyväksyttiin yksimielisesti. Päätösesityksen kohta 8 Kaupunginhallituksen jäsen Jani Mäkelä esitti, että Itä-Suomen koulusta irtaudutaan kokonaan siirtämällä opetus omaksi toiminnaksi. Jani Mäkelä esitti myös, että Palveluverkkouudistuksessa huomioidaan kyläkoulujen positiiviset vaikutukset lukioratkaisussa, homekoulujen pikaiset korjaukset ja uudisrakentaminen sekä alimpien luokkien koululaisten koulumatkana pituus sekä turvallisuus. Esityksiä ei kannatettu, joten ne raukesivat. Kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopainen esitti Marjatta Moilasen kannattamana, että kasvatus- ja opetustoimen säästövelvoitetta vähennetään euroa ja säästövelvoitteeksi jää euroa. Kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkkä esitti Helena Puolakan kannattamana, että kasvatus- ja opetustoimesta säästetään aikana euroa. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kaksi kannatettua muutosesitystä, asiasta on äänestettävä.

8 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 8 Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi ensin siten, että ne, jotka kannattavat Hanna Holopaisen esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Tuomas Telkän esitystä äänestävät EI. Tämän jälkeen äänestetään siten, että ne jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat ensimmäisen äänestyksen voittanutta esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa, on ensimmäisen äänestyksen voittanut esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa ensimmäisessä äänestyksessä seitsemän (7) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Timonen) äänestivät JAA ja neljä (4) kaupunginhallituksen jäsentä (Partanen, Puolakka, Telkkä, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi, että Hanna Holopaisen esitys oli voittanut ensimmäisen äänestyksen. Toisessa äänestyksessä viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Partanen, Puolakka, Telkkä, Torniainen) äänestivät JAA ja kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Timonen) äänestivät EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopaisen esityksen tulleen kaupunginhallituksen päätökseksi. Kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniainen esitti Tuula Partasen kannattamana, että kohta b) Itä-Suomen koulusta irtautumista ei tehdä säästökeinona poistetaan esityksestä ja että kohtaan lisätään maininta siitä, että kouluverkosta tehdään erillinen kokonaistarkastelu. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniaisen esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Torniaisen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä yksi (1) kaupunginhallituksen jäsen (Telkkä) äänestivät JAA ja kymmenen (10) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniaisen esityksen.

9 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 9 Päätösesityksen kohta 9 Kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkkä esitti Marjatta Moilasen kannattamana, että kulttuuritoimesta säästetään vuosien aikana euroa Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkän esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Telkän esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Paalanen) äänestivät JAA ja kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Mäkelä, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkän esityksen. Kaupunginhallituksen jäsen Jani Mäkelä esitti, että kohdasta 9 poistetaan rajoitteet säästöille (teatteri ja orkesteri) poistetaan ja lisätään seuraavat kohdat a) Teatterin tulee tehostaa toimintaansa euron nettosäästöillä b) Orkesterin tulee tehostaa toimintaansa euron nettosäästöillä. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi. Päätösesityksen kohta 10 Kaupunginhallituksen jäsen Anu Paalanen esitti Harri Iljinin kannattamana, että nuoriso- ja liikuntatoimen säästövelvoite on euroa. Kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkkä esitti Helena Puolakan kannattamana, että nuoriso- ja liikuntatoimesta säästetään aikana euroa. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kaksi kannatettua muutosesitystä, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi ensin siten, että ne, jotka kannattavat Anu Paalasen esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Tuomas Telkän esitystä äänestävät EI. Tämän jälkeen äänestetään siten, että ne jotka kannattavat kaupunginjohtajan

10 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 10 esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat ensimmäisen äänestyksen voittanutta esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa, on ensimmäisen äänestyksen voittanut esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa ensimmäisessä äänestyksessä viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Paalanen, Partanen, Torniainen) äänestivät JAA ja kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Mäkelä, Puolakka, Telkkä, Timonen) EI. Puheenjohtaja totesi, että Tuomas Telkän esitys oli voittanut ensimmäisen äänestyksen. Toisessa äänestyksessä nolla (0) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA ja yksitoista (11) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) äänestivät EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkän esityksen tulleen kaupunginhallituksen päätökseksi. Kaupunginhallituksen jäsen Anu Paalanen esitti Harri Iljinin kannattamana, että kohta c) muutetaan muotoon Junioreille maksuttomat harjoitusvuorot säilytetään. Kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkkä esitti Hanna Holopaisen kannattamana, että kohta c) poistetaan. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kaksi kannatettua muutosesitystä, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi ensin siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Anu Paalasen esitystä äänestävät EI. Tämän jälkeen äänestetään siten, että ne jotka kannattavat ensimmäisen äänestyksen voittanutta esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Tuomas Telkän esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa, on Tuomas Telkän esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa ensimmäisessä äänestyksessä kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Partanen, Puolakka, Telkkä) äänestivät JAA ja kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi, että Anu Paalasen esitys oli voittanut ensimmäisen äänestyksen. Toisessa äänestyksessä neljä (4) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Paalanen, Timonen) äänestivät JAA ja seitsemän (7)

11 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 11 kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Mäkelä, Partanen, Puolakka, Telkkä, Torniainen) äänestivät EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkän esityksen tulleen kaupunginhallituksen päätökseksi. Kaupunginhallituksen jäsen Marjatta Moilanen esitti Hanna Holopaisen kannattamana, että kohta a) Kisapuiston jäähallista ei voi luopua säästökeinoina poistetaan. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Marjatta Moilasen esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Moilasen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen Torniainen) äänestivät JAA ja kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Mäkelä) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen. Päätösesityksen kohta 11 Kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkkä esitti, että säästö on Helena Puolakka kannatti Telkän esitystä. Jani Mäkelä esitti, että säästö on 1,825 milj, ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Telkän esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Telkän esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA (Iljin, Kakkola, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Torniainen) ja viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Puolakka, Telkkä, Timonen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen.

12 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 12 Päätösesityksen kohta 13 Asiassa käydyn keskustelun aikana kaupunginhallituksen jäsen Marjatta Moilanen esitti, että kohtaan A) lisätään Hinkanrannan huvila. Hanna Holopainen kannatti Moilasen esitystä. Kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniainen esitti, että myyntivoittotavoitetta alennetaan Torniaisen esitystä ei kannatettu, joten se raukesi. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Marjatta Moilasen esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Moilasen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA (Iljin, Kakkola, Mäkelä, Paalanen, Puolakka, Telkkä) ja viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Partanen, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen. Päätösesityksen kohta 14 Asiassa käydyn keskustelun aikana kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniainen esitti, että Lappeenranta-lisää ei poisteta, yksityistieavustuksia ei karsita ja että musiikkiopiston säästö on Tuula Partanen kannatti Torniaisen esityksiä. Kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljin esitti, että kansalaisopiston avustuksesta ja liikuntaseuroilta ei säästetä, mutta yksityistieavustuksista säästetään enemmän ja kesäyliopiston avustukset poistetaan kokonaan, Myllymäen laskettelukeskuksen avustuksesta säästetään , musiikkiopiston avustuksesta säästetään ja taiteen perusopetuksesta säästetään enemmän. Anu Paalanen kannatti Iljinin esityksiä. Kaupunginhallituksen jäsen Jani Mäkelä esitti, että avustuksista säästetään , Myllymäen laskettelukeskuksen avustuksesta säästetään , jolloin rakennukset myydään yrittäjälle antamalla hänelle mahdollisuus myös maaperän

13 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 13 muokkaukseen lisäveden saamisen turvaamiseksi. Mäkelän esityksiä ei kannatettu, joten ne raukesivat. Kaupunginhallituksen jäsen Helena Puolakka esitti, että musiikkiopiston säästö on , taiteen perusopetuksesta säästetään enemmän ja liikuntaseurojen säästöä ei tehdä. Tuomas Telkkä kannatti Puolakan esityksiä. Kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopainen esitti, että yliopiston avustuksesta säästetään enemmän, lentoliikenteen avustuksesta leikataan ja yksityistieavustuksista säästetään enemmän. Marjatta Moilanen kannatti Holopaisen esityksiä. Puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettuja muutosesityksiä ja niistä on äänestettävä kohdittain. A) Lappeenranta-lisä Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniaisen esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Torniaisen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA (Holopainen, Iljin, Kakkola, Mäkelä, Paalanen, Puolakka, Telkkä, Timonen) ja kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Moilanen, Partanen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen. B) kansalaisopisto Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Iljinin esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä seitsemän (7) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA (Holopainen, Moilanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) ja neljä (4) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Mäkelä Paalanen) EI.

14 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 14 Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen. C) liikuntaseurat Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Iljinin esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä nolla (0) kaupunginhallituksen jäsentä äänestivät JAA ja yksitoista (11) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin esityksen. E) Myllymäen laskettelukeskus Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Iljinin esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Mäkelä, Partanen, Puolakka, Telkkä, Torniainen) äänestivät JAA ja viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Moilanen, Paalanen, Timonen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen. F) Etelä-Karjalan kesäyliopisto Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kaupunginhallituksen jäsen Iljinin esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys

15 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 15 hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Mäkelä, Partanen, Torniainen) äänestivät JAA ja kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Paalanen, Puolakka, Telkkä, Timonen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin esityksen. H) yksityistieavustukset Puheenjohtaja totesi, että tässä kohdassa on tehty kolme muutosesitystä, joista yksi tarkoittaa säästöjen kokonaan hylkäämistä, joten siitä on äänestettävä viimeiseksi sitä ehdotusta vastaan, joka voittaa muut esitykset. Ensin äänestetään Holopaisen ja Iljin esitysten välillä, äänestyksen voittanut asetetaan kaupunginjohtajan pohjaesitystä vastaan ja sen äänestyksen voittanut Torniaisen esitystä vastaa. Ensimmäisessä äänestyksessä ne jotka kannattavat Hanna Holopaisen esitystä äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat Harri Iljinin esitystä äänestävät EI. Toisessa äänestyksessä ne jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat ensimmäisen äänestyksen voittanutta esitystä äänestävät EI. Kolmannessa äänestyksessä ne jotka kannattavat toisen äänestyksen voittanutta esitystä äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat Ari Torniaisen esitystä äänestävät EI. Äänestysesitykset hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa ensimmäisessä äänestyksessä kaksi (2) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen) äänestivät JAA ja yhdeksän (9) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) EI. Toisessa äänestyksessä kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä (Mäkelä, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) äänestivät JAA ja viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Paalanen) äänestivät EI. Kolmannessa äänestyksessä kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Paalanen, Puolakka,

16 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 16 Telkkä, Timonen) äänestivät JAA ja kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Mäkelä, Torniainen, Partanen) äänestivät EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen. I) musiikkiopisto Puheenjohtaja totesi, että tässä kohdassa on tehty kolme muutosesitystä, joista kaksi on samanlaista. Ensin äänestetään kaupunginhallituksen jäsen Helena Puolakan ja kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljinin/Ari Torniaisen esitysten välillä ja äänestyksen voittanut asetetaan kaupunginjohtajan pohjaesitystä vastaan. Ensimmäisessä äänestyksessä puheenjohtaja esitti äänestettäväksi ensin siten, että ne, jotka kannattavat Helena Puolakan esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Harri Iljinin/Ari Torniaisen esitystä äänestävät EI. Tämän jälkeen äänestetään siten, että ne jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat ensimmäisen äänestyksen voittanutta esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa, on ensimmäisen äänestyksen voittanut esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa ensimmäisessä äänestyksessä kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Puolakka, Mäkelä, Telkkä) äänestivät JAA ja kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Kakkola, Moilanen, Paalanen, Partanen, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi, että Harri Iljinin/Ari Torniaisen esitys oli voittanut ensimmäisen äänestyksen. Toisessa äänestyksessä nolla (0) kaupunginhallituksen jäsentä äänesti JAA ja yksitoista (11) kaupunginhallituksen jäsentä (kaikki kaupunginhallituksen jäsenet) äänestivät EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen Harri Iljinin/ Ari Torniaisen esityksen. Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana on tehty lisäksi edellä kirjatut muut muutosehdotukset, jotka käsitellään tässä kohdassa seuraavasti: Taiteen perusopetus, lisäsäästö Harri Iljin ja Helena Puolakka ovat esittäneet, että taiteen perusopetuksesta säästetään lisää , mitä säästöä ei ole kaupunginjohtajan esityksessä.

17 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 17 Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä (ei lisäsäästöä) äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Harri Iljinin ja Helena Puolakan esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa, on Harri Iljinin ja Helena Puolakan esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä kolme (3) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Mäkelä) äänestivät JAA ja kahdeksan (8) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen Harri Iljinin/Helena Puolakan esityksen. Lentoliikenteen avustukset Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopainen on esittänyt Marjatta Moilasen kannattamana, että lentoliikenteen avustuksesta leikataan , joka ei sisälly kaupunginjohtajan esitykseen. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä (ei leikkausta) äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Hanna Holopaisen Marjatta Moilasen kannattamana tekemää esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa, on Hanna Holopaisen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä yhdeksän (9) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) äänesti JAA ja kaksi (2) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen) ei Puheenjohtaja totesi, että Holopaisen esitys ei tullut hyväksytyksi. Yliopiston avustuksen leikkaus Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen jäsen Hanna Holopainen on esittänyt Marjatta Moilasen kannattamana, että yliopiston avustuksesta leikataan , joka ei sisälly kaupunginjohtajan esitykseen. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä (ei leikkausta) äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Hanna Holopaisen Marjatta Moilasen kannattamana tekemää esitystä äänestävät EI ja jos EI voittaa, on

18 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 18 Hanna Holopaisen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä yhdeksän (9) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Mäkelä, Paalanen, Partanen, Puolakka, Telkkä, Timonen, Torniainen) äänesti JAA ja kaksi (2) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen) EI. Puheenjohtaja totesi, että Holopaisen esitys ei tullut hyväksytyksi. Kaupunginhallituksen jäsen Ari Torniainen esitti, että lisätään kohta 6 A, EU- ja elinkeinohankkeet, joista vähennetään 1 miljoona euroa. Tuula Partanen kannatti Torniaisen esitystä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä (ei vähennetä) äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Ari Torniaisen esitystä äänestävät EI ja jos EI voittaa, on Ari Torniaisen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä viisi (5) kaupunginhallituksen jäsentä (Iljin, Kakkola, Paalanen, Puolakka, Telkkä) äänesti JAA ja kuusi (6) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Moilanen, Mäkelä, Partanen, Timonen, Torniainen) EI. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus on hyväksynyt Ari Torniaisen esityksen. Keskustelun päätettyä kohdista 6-17 todettiin, että käsittelyn aikana päätetyt menolisäykset ovat aiheuttaneet yhteensä :n kumulatiivisen alijäämän. Tämän jälkeen käsiteltiin päätösesityksen kohdat 1-5. Kaupunginjohtaja täydensi päätösesitystään niin, että em. alijäämä katetaan siten, että vastaava summa lisätään kohtaan 4. verotulot. Kaupunginjohtajan täydennetty esitys hyväksyttiin. Puheenjohtaja totesi, että asiakohta on tullut näin kokonaan edellä kirjatuilla muutoksilla hyväksytyksi. Merkittiin, että kokous keskeytettiin ruokataukoa varten klo ja että pöytäkirjan pitäjänä klo lukien toimi Juha Willberg. Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen oli saapuvilla kokouksessa tämän asian käsittelyn aikana klo

19 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 19 Dokumentti ja lautakuntien talousarviokäsittelyt liitteineen ovat liitteenä. (JW) Kh Päätösehdotus käsitellään klo 9.00 alkavassa kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallitus tekee ehdotuksen asiassa kaupunginvaltuustolle valtuuston kokouksessa. Kv "Kh Merkittiin, että kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle oli jaettu pöydälle ja on seuraava: esittää kaupunginvaltuustolle, että jäljempänä kohdissa 1-18 esitetyt periaatteet hyväksytään talouden tasapainottamiseksi ja säästötavoitteiden saavuttamiseksi ja että lopulliset, tarkennetut, toimialakohtaiset kehykset tuodaan talousarviokäsittelyn yhteydessä lokakuun valtuustoon: Asian luonteen vuoksi sitä esitetään käsiteltäväksi siten, että yleiskeskustelun jälkeen käsitellään päätösesityksen kohdat 1-5 yhtenä kokonaisuutena ja tämän jälkeen kohdat 6-14 yhtenä kokonaisuutena. 1. Kaupungin omien toimintojen nettomenot ovat enintään euroa vuosina Eksoten maksuosuus vuosina on yhteensä enintään euroa. Eksoten tulee toimia siten, ettei sillä ole kattamatonta alijäämää vuoden 2018 lopussa. 3. Maakunnallisen palvelutoiminnan maksuosuudet ovat enintään euroa vuosina Verorahoitusta (verotulot+valtionosuudet) kerätään euroa vuosina Tulopohjaa voidaan valtuustokaudella vahvistaa verotusta kiristämällä ainoastaan, jos veropohja heikkenee tai valtionosuuksiin tulee lisäleikkauksia. 5. Rahoitustuottojen- ja kulujen tulee olla vähintään euroa positiiviset. Yhtiöiltä kerätään nykyiseen taloussuunnitelmaan nähden euron ylimääräinen tulo kaupungille vuosina Hallinnosta säästetään vuosien aikana euroa. Summa jakautuu konsernihallintoon ja toimialahallintoihin. Lisäksi hallinnon maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Kaupungin henkilökuntaa kannustetaan ottamaan lomarahat vapaina. Summaan sisältyy hallituksen päättämä kohta 6 A. EUja elinkeinomäärärahojen vähennys 1 milj euroa.

20 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA Omaan sotetoimintaan tehdään euron säästö. Lisäksi soteavustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 8. Kasvatus- ja opetustoimesta säästetään vuosien aikana euroa. Lisäksi toimialan maksamia avustuksia vähennetään osana kohdan 14 säästöjä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteet säästökeinojen käyttämiselle. a. Lukioiden määrä tulee vähentää kahteen b. kouluverkosta tehdään kokonaistarkastelu 9. Kulttuuritoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi kulttuuritoimialan maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Kulttuurilautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Teatteria ei voi lopettaa säästökeinona b. Kaupunginorkesteria ei voi lopettaa säästökeinona 10. Nuoriso- ja liikuntatoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi nuoriso- ja liikuntatoimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Nuoriso- ja liikuntalautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Kisapuiston jäähallista ei voi luopua säästökeinona b. Päiviön leirikeskuksesta tulee luopua 11. Teknisestä toimesta (pois lukien tilakeskus) säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi teknisen toimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 12. Tilakeskuksen kaupungin omilta toimialoilta perimät sisäiset vuokrat nostetaan samalle tasolle kuin Eksotella ja konserniyhtiöillä. Tähän varataan yhteensä euroa lisämäärärahoja. Tilakeskuksen budjettivalmistelua jatketaan siten, että siitä tulee taseyksikkö, jonka toiminnasta vastaa tekninen lautakunta. 13.Käyttöomaisuuden myyntivoittoarviota alennetaan euroa vuosina Myyntivoitot siirretään omaksi valtuustoon nähden sitovaksi kehykseksi talousarvioon. Myyntivoittojen saamiseksi tulee tehdä ainakin seuraavat toimepiteet: a. Virranniemen alueesta luovutaan ja sen kaavoittaminen ja myyminen selvitetään yhteistyössä Taipalsaaren kunnan kanssa b. palvelutuotannosta/eksotelta vapautuvat tilat realisoidaan

21 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA Avustuksia myönnetään vuosien aikana euroa vähemmän nykytasoon nähden. Säästöt kohdistetaan seuraavasti: a. Lappeenranta-lisän maksaminen lopetetaan b. Kansalaisopisto c. Soten järjestöavustukset d. Myllymäen laskettelukeskus e. Etelä-Karjalan kesäyliopiston avustukset poistetaan kokonaan f. Yleis- ja tapahtuma-avustukset g. Yksityistieavustukset h. Musiikkiopisto i. taiteen perusopetus säästö Toimialojen on pysyttävä budjeteissaan ja niiden on katettava mahdolliset ylitystarpeensa toiminnallisilla ratkaisuilla. Verotusta ei vuosien aikana voi tarkisteta toimialojen budjettiylitysten vuoksi. 16. Kaupunginhallituksen tulee puuttua toimialojen sopeuttamistoimenpiteisiin sellaisessa tilanteessa, jossa syntyy vaara konsernin talouden osaoptimointiin. 17. Henkilöstön lomauttaminen on mahdollista vain kaupunginhallituksen erillisellä luvalla. Toimialojen tulee tehdä taloussuunnitelmansa siten, ettei lomautuksia tarvita, mutta niiden käyttäminen on lautakunnan esityksestä mahdollista toteuttaa tilanteessa, jossa toimiala ei muuten pääse menokehykseensä. 18. Käyttötalouden tasapainotusohjelman toteutumista seurataan vuosittain puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen yhteydessä. Seurannassa huomioidaan yksittäisten toimenpiteiden kokonaistaloudelliset vaikutukset sekä toiminnalliset ja ihmisvaikutukset." KV 142 Asia jätettiin yksimielisesti pöydälle seuraavaan kaupunginvaltuuston kokoukseen, joka pidetään Merkittiin tiedoksi strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarisen esitys asiakokonaisuudesta. Dokumentti ja lautakuntien talousarviokäsittelyt liitteineen ovat liitteenä. (JW) Kh esittää kaupunginvaltuustolle, että jäljempänä kohdissa 1-18 esitetyt periaatteet hyväksytään talouden tasapainottamiseksi ja

22 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 22 säästötavoitteiden saavuttamiseksi ja että lopulliset, tarkennetut, toimialakohtaiset kehykset tuodaan talousarviokäsittelyn yhteydessä lokakuun valtuustoon: Asian luonteen vuoksi sitä esitetään käsiteltäväksi siten, että yleiskeskustelun jälkeen käsitellään päätösesityksen kohdat 1-5 yhtenä kokonaisuutena ja tämän jälkeen kohdat 6-14 yhtenä kokonaisuutena. 1. Kaupungin omien toimintojen nettomenot ovat enintään euroa vuosina Eksoten maksuosuus vuosina on yhteensä enintään euroa. Eksoten tulee toimia siten, ettei sillä ole kattamatonta alijäämää vuoden 2018 lopussa. 3. Maakunnallisen palvelutoiminnan maksuosuudet ovat enintään euroa vuosina Verorahoitusta (verotulot+valtionosuudet) kerätään euroa vuosina Tulopohjaa voidaan valtuustokaudella vahvistaa verotusta kiristämällä ainoastaan, jos veropohja heikkenee tai valtionosuuksiin tulee lisäleikkauksia. 5. Rahoitustuottojen- ja kulujen tulee olla vähintään euroa positiiviset. Yhtiöiltä kerätään nykyiseen taloussuunnitelmaan nähden euron ylimääräinen tulo kaupungille vuosina Hallinnosta säästetään vuosien aikana euroa. Summa jakautuu konsernihallintoon ja toimialahallintoihin. Lisäksi hallinnon maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Kaupungin henkilökuntaa kannustetaan ottamaan lomarahat vapaina. Summaan sisältyy hallituksen päättämä kohta 6 A. EUja elinkeinomäärärahojen vähennys 1 milj euroa. 7. Omaan sotetoimintaan tehdään euron säästö. Lisäksi soteavustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 8. Kasvatus- ja opetustoimesta säästetään vuosien aikana euroa. Lisäksi toimialan maksamia avustuksia vähennetään osana kohdan 14 säästöjä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteet säästökeinojen käyttämiselle. a. Lukioiden määrä tulee vähentää kahteen b. kouluverkosta tehdään kokonaistarkastelu 9. Kulttuuritoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi kulttuuritoimialan maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Kulttuurilautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Teatteria ei voi lopettaa säästökeinona b. Kaupunginorkesteria ei voi lopettaa

23 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 23 säästökeinona 10. Nuoriso- ja liikuntatoimesta säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi nuoriso- ja liikuntatoimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. Nuoriso- ja liikuntalautakunnalle asetetaan seuraavat rajoitteet tai velvoitteen säästökeinojen käyttämiselle: a. Kisapuiston jäähallista ei voi luopua säästökeinona b. Päiviön leirikeskuksesta tulee luopua 11. Teknisestä toimesta (pois lukien tilakeskus) säästetään vuosien aikana euroa nykytasoon nähden. Lisäksi teknisen toimen maksamia avustuksia leikataan osana kohdan 14 säästöjä. 12. Tilakeskuksen kaupungin omilta toimialoilta perimät sisäiset vuokrat nostetaan samalle tasolle kuin Eksotella ja konserniyhtiöillä. Tähän varataan yhteensä euroa lisämäärärahoja. Tilakeskuksen budjettivalmistelua jatketaan siten, että siitä tulee taseyksikkö, jonka toiminnasta vastaa tekninen lautakunta. 13.Käyttöomaisuuden myyntivoittoarviota alennetaan euroa vuosina Myyntivoitot siirretään omaksi valtuustoon nähden sitovaksi kehykseksi talousarvioon. Myyntivoittojen saamiseksi tulee tehdä ainakin seuraavat toimepiteet: a. Virranniemen alueesta luovutaan ja sen kaavoittaminen ja myyminen selvitetään yhteistyössä Taipalsaaren kunnan kanssa b. palvelutuotannosta/eksotelta vapautuvat tilat realisoidaan 14. Avustuksia myönnetään vuosien aikana euroa vähemmän nykytasoon nähden. Säästöt kohdistetaan seuraavasti: a. Lappeenranta-lisän maksaminen lopetetaan b. Kansalaisopisto c. Soten järjestöavustukset d. Myllymäen laskettelukeskus e. Etelä-Karjalan kesäyliopiston avustukset poistetaan kokonaan f. Yleis- ja tapahtuma-avustukset g. Yksityistieavustukset h. Musiikkiopisto i. taiteen perusopetus säästö Toimialojen on pysyttävä budjeteissaan ja niiden on katettava mahdolliset ylitystarpeensa toiminnallisilla ratkaisuilla. Verotusta ei vuosien aikana voi tarkisteta toimialojen budjettiylitysten vuoksi.

24 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallituksen tulee puuttua toimialojen sopeuttamistoimenpiteisiin sellaisessa tilanteessa, jossa syntyy vaara konsernin talouden osaoptimointiin. 17. Henkilöstön lomauttaminen on mahdollista vain kaupunginhallituksen erillisellä luvalla. Toimialojen tulee tehdä taloussuunnitelmansa siten, ettei lomautuksia tarvita, mutta niiden käyttäminen on lautakunnan esityksestä mahdollista toteuttaa tilanteessa, jossa toimiala ei muuten pääse menokehykseensä. 18. Käyttötalouden tasapainotusohjelman toteutumista seurataan vuosittain puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen yhteydessä. Seurannassa huomioidaan yksittäisten toimenpiteiden kokonaistaloudelliset vaikutukset sekä toiminnalliset ja ihmisvaikutukset." Kv Asiassa käydyn keskustelun aikana valtuutettu Päivi Kukkonen esitti seuraavat muutosesitykset kaupunginhallituksen esitykseen: Kohta 6 Hallinto, lisäysesitys tekstiin: Kasvua ja työllisyyttä lisäävien hankkeiden toteuttaminen tulee varmistaa tarvittaessa valtuuston myöntämällä lisämäärärahalla. Kohta 8 kasvatus- ja opetustoimi lisäysesitys tekstiin:.. kouluverkosta tehdään erillinen kokonaistarkastelu sisältäen Itä-Suomen koulun. Kohta 9 kulttuuritoimi muutosesitys; lisäsäästö =säästö yhteensä Kohta 10 nuoriso- ja liikuntatoimi muutosesitys: lisäsäästö = säästö yhteensä Kohta 13 käyttöomaisuuden myynti, lisäysesitys tekstiin: Selvitetään kaikki mahdollinen myytävä omaisuus. Selvitetään mahdollisuus jättää myymättä Virranniemen lahjoitussauna ts. luovuttaisiin vain tonttimaasta. Muutosesitys: Luovutaan kiinteistöistä siten, että käyttökulut vähenevät Kohta 14 avustukset, Myllymäen laskettelukeskus muutosesitys: säästö Tavoitteena myydä laskettelukeskus vuoden 2014 aikana. Maapohja säilytetään kaupungin omaisuutena. Etelä-Karjalan kesäyliopisto muutosesitys: säästö ja avustus vuonna 2014 = , jonka jälkeen avustaminen päättyy. Musiikkiopisto muutosesitys: säästövelvoite

Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 1102/02.02.00.00/2013

Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 1102/02.02.00.00/2013 Kaupunginhallitus 463 23.09.2013 Kaupunginhallitus 467 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 131 30.09.2013 Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 1102/02.02.00.00/2013 KH 463 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 463 23.09.2013 Kaupunginhallitus 467 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 131 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 142 14.10.

Kaupunginhallitus 463 23.09.2013 Kaupunginhallitus 467 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 131 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 142 14.10. Kaupunginhallitus 463 23.09.2013 Kaupunginhallitus 467 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 131 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 142 14.10.2013 Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 KH 463 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Riitta Munnukan ym. valtuustoaloite Sotahistoriakeskus Kannaksesta

Riitta Munnukan ym. valtuustoaloite Sotahistoriakeskus Kannaksesta Kaupunginhallitus 181 25.03.2013 Riitta Munnukan ym. valtuustoaloite Sotahistoriakeskus Kannaksesta 14/10.03.02.01/2013 KH 181 Aloite 7.1.2013: Valmistelija/lisätietoja: EU-asiamies Krista Huovila, puh.

Lisätiedot

Hakijoista Vesa Toikka ilmoitti peruuttavansa hakemuksensa virkaan.

Hakijoista Vesa Toikka ilmoitti peruuttavansa hakemuksensa virkaan. Kaupunginhallitus 201 18.04.2017 Kaupunginvaltuusto 43 24.04.2017 Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtajan viran täyttäminen 136/01.01.01.00/2017 KH 201 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille KV 131

Kaupunginvaltuusto Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille KV 131 Kaupunginvaltuusto 131 28.11.2016 Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 KV 131 Kaupunginhallitus on 15.11.2015 hyväksynyt vuoden 2017 talousarvioesityksen. Talousarvioesitys 2017,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta lukien

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta lukien Kasvatus- ja opetuslautakunta 34 16.05.2016 Kaupunginhallitus 234 23.05.2016 Kaupunginhallitus 247 30.05.2016 Kaupunginvaltuusto 58 06.06.2016 Kaupunginvaltuusto 68 20.06.2016 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain

Lisätiedot

TOIMIALOJEN LISÄMÄÄRÄRAHAESITYKSET JA EKSOTEN LISÄMAKSUOSUUS V. 2012

TOIMIALOJEN LISÄMÄÄRÄRAHAESITYKSET JA EKSOTEN LISÄMAKSUOSUUS V. 2012 Kaupunginhallitus 457 22.10.2012 Kaupunginvaltuusto 128 29.10.2012 TOIMIALOJEN LISÄMÄÄRÄRAHAESITYKSET JA EKSOTEN LISÄMAKSUOSUUS V. 2012 353/110/2011 KH 457 Talousjohtaja Tuija Ahosen kirje 4.10.2012: Puolivuotiskatsauksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 22

Espoon kaupunki Pöytäkirja 22 17.02.2016 Sivu 1 / 1 5557/2015 02.02.00 5 7.1.2016 22 terveystoimen vuoden 2016 käyttösuunnitelman tarkistus Valmistelijat / lisätiedot: Markus Syrjänen, puh. 09 816 23000 Marjo Lahtinen, puh. 043 825

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1 Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Kaupunginhallitus 247 15.9.2014 115 Matinkylä - Kivenlahti metron rakennustöiden osoittaminen Länsimetro Oy:n tai perustettavan yhtiön tehtäväksi Valmistelijat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 64 16.06.2014. 64 Asianro 3220/00.00.01.00/2014. Kaupunginhallitus 19.5.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 64 16.06.2014. 64 Asianro 3220/00.00.01.00/2014. Kaupunginhallitus 19.5. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) 64 Asianro 3220/00.00.01.00/2014 Maaninka-neuvottelukunnan jäsenet Kaupunginhallitus 19.5.2014 178: Kuopion ja Maaningan yhdistymishallitus 5.5.2014 11: Maaningan

Lisätiedot

Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 7/2014 1

Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 7/2014 1 Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 7/2014 1 Tarkastuslautakunta 28.05.2014 AIKA 28.05.2014 klo 18:00-21:20 PAIKKA Kaitalankuja 52 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Tarkastuslautakunnalle

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Vuoden 2015 tilinpäätös kunnanhallitukselle 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015. Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167

Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015. Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167 Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015 Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 II kaupunginsihteeri

Lisätiedot

Pöytäkirjan tarkastus ÄHTÄRIN SEURAKUNTA

Pöytäkirjan tarkastus ÄHTÄRIN SEURAKUNTA Kirkkovaltuusto 7.1.2015 1/2014 1 ÄHTÄRIN SEURAKUNNAN KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS PIDETÄÄN KESKIVIIKKONA 7.1.2015 KELLO 19.00 SEURAKUNTAKESKUKSESSA. Käsiteltävät asiat: 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Sosiaalilautakunta 21.11.2014

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Sosiaalilautakunta 21.11.2014 MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Sosiaalilautakunnan kokous klo 13:00 14:45 pykälät otsikko 63 Talousarvio 2015, taloussuunnitelma 2016-2017 ja sanallinen toimintasuunnitelma 64 Sosiaalitoimen

Lisätiedot

RUSKON SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11.12. 2012 Kirkkovaltuusto 5/2012 53-65 /2012

RUSKON SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11.12. 2012 Kirkkovaltuusto 5/2012 53-65 /2012 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS Aika 11.12.2012 klo 18.00-19.30 Paikka Rusk seurakuntakeskus Läsnä: Lähteenmäki Antero puheenjohtaja Hartman Taina varapuheenjohtaja Himala Milja Hovi Anna Hurme-Kouki Päivi Kankare

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 6/2013 Sivistyslautakunta

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 6/2013 Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kokoustiedot Aika 29.8.2013 klo 18.30-19.25 Paikka Kunnantalo, valtuustosali Asiat 76 Kokouksen avaaminen 77 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 78 Pöytäkirjantarkastajien valinta

Lisätiedot

"Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaaminen:

Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaaminen: Kaupunginhallitus 87 11.02.2013 Lappeenrannan kaupungin lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta 740/002/2012 KH 87 Strategia- ja talousyksikön kirje 8.2.2013: "Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaehdotus sekä vuosien 2013-2017 investointisuunnitelmaehdotus

Vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaehdotus sekä vuosien 2013-2017 investointisuunnitelmaehdotus Kaupunginhallitus 268 17.10.2012 Kaupunginhallitus 280 23.10.2012 Kaupunginhallitus 282 29.10.2012 Vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaehdotus sekä vuosien 2013-2017 investointisuunnitelmaehdotus

Lisätiedot

Investointipuitteet 2013 2016 ilman Joutsenon kuntaliitossopimukseen ja Ikean tonttiin liittyviä investointeja

Investointipuitteet 2013 2016 ilman Joutsenon kuntaliitossopimukseen ja Ikean tonttiin liittyviä investointeja Kaupunginhallitus 421 13.10.2014 Kaupunginhallitus 433 20.10.2014 Kaupunginhallitus 447 27.10.2014 Investointiohjelma vuosille 2015-2016 1283/02.02.00.00/2013 KH 421 Valmistelija/lisätiedot: Strategia-

Lisätiedot

Loimaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2014-2016

Loimaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2014-2016 Perusturvalautakunta 39 18.03.2014 Perusturvalautakunta 110 21.10.2014 Kaupunginhallitus 400 17.11.2014 Vapaa-aikalautakunta 106 16.12.2014 Kaupunginhallitus 8 19.01.2015 Kaupunginvaltuusto 6 26.01.2015

Lisätiedot

Ohjausryhmässä on valmisteltu liiketoiminnan kauppakirja ja vuokrasopimus. Luonnokset ovat nähtävissä portaalissa.

Ohjausryhmässä on valmisteltu liiketoiminnan kauppakirja ja vuokrasopimus. Luonnokset ovat nähtävissä portaalissa. Sivistyslautakunta 146 09.09.2014 Kaupunginhallitus 437 15.09.2014 Savonlinnan Teatterin ja Savonlinnasalin toimintojen yhdistäminen 594/44.449/2011 SL 146 Selostus: Kulttuurijaoston esityslistalta 9.9.2014

Lisätiedot

KOSKEN TL TEKNINEN LAUTAKUNTA 24.9.2015

KOSKEN TL TEKNINEN LAUTAKUNTA 24.9.2015 Kokousaika Torstai 24. syyskuuta 2015 kello 16.00 19.25 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet Kunnanvirasto Läsnä Poissa Jari Laurila pj x Esko Syrjälä j. x Kimmo Kupi j. x Pirjo

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja normien vähentämisestä

Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja normien vähentämisestä Kaupunginhallitus 364 28.09.2015 Kaupunginhallitus 374 05.10.2015 Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja normien vähentämisestä 923/00.04.00/2015 KH 364 Valmistelija/lisätiedot: Strategia-

Lisätiedot

KUIVANNON KOULUN LVIS-PERUSKORJAUSHANKKEEN RAKENTAMISPÄÄTÖS

KUIVANNON KOULUN LVIS-PERUSKORJAUSHANKKEEN RAKENTAMISPÄÄTÖS Rakennustoimikunta 13 27.05.2010 Kaupunginhallitus 219 07.06.2010 Laajennettu kaupunginhallitus 12 20.09.2010 KUIVANNON KOULUN LVIS-PERUSKORJAUSHANKKEEN RAKENTAMISPÄÄTÖS RAKTOI 13 Kaupunginhallitus päätti

Lisätiedot

KOUVOLAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2011 1(6) Seurakuntaneuvosto. Seurakuntakeskus, Savonkatu 40, kirkkoneuvoston sali

KOUVOLAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2011 1(6) Seurakuntaneuvosto. Seurakuntakeskus, Savonkatu 40, kirkkoneuvoston sali KOUVOLAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2011 1(6) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika Tiistai klo 16.00 Paikka Seurakuntakeskus, Savonkatu 40, kirkkoneuvoston sali Jäsenet Gärdström Keijo pj. 110 Ainali Päivi jäsen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30 12.05.2014 Sivu 1 / 1 1940/00.04.02/2014 30 Kaupungin edustajan nimeäminen ja toimiohjeiden antaminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n varsinaiseen yhtiökokoukseen Valmistelijat / lisätiedot: Tiina Pesonen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Nuorisovaltuusto 17.03.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Nuorisovaltuusto 17.03.2015 Sivu 1 / 1 Nuorisovaltuusto 17.03.2015 Sivu 1 / 1 37 Sääntömuutos kohtiin: 6 Hallitus, 7 Tapahtumat ja tiedotus Selostus NYKYISET SÄÄNNÖT: 6 Hallitus Nuorisovaltuuston hallitukseen kuuluvat nuorisovaltuuston puheenjohtajisto

Lisätiedot

- KESKISEN UUDENMAAN MUSIIKKIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ -

- KESKISEN UUDENMAAN MUSIIKKIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ - KESKISEN UUDENMAAN MUSIIKKIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.10.2005 144 Kaupunginvaltuusto hyväksynyt muutoksen 19.12.2005 181 Sääntö tulee voimaan 1.1.2006 Kuulutettu 2.2.2006 I LUKU

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (9) Tarkastuslautakunta 05.05.2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (9) Tarkastuslautakunta 05.05.2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (9) Kokoustiedot Aika maanantai klo 14:00-16:55 Paikka Saunakabinetti, kaupungintalo 3. krs. Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO 2/2012

SEURAKUNTANEUVOSTO 2/2012 SIPOON SUOMALAINEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA SEURAKUNTANEUVOSTO 2/2012 Kokousaika 7.3.2012 klo 18.00 21.30 Kokouspaikka srk-talo, Nikkilä Läsnä: Tuomas Alaterä Georg Bergström Raila Degerholm Juha Gustafsson

Lisätiedot

Nivalan kaupunki. Kaupunginvaltuusto 26.9.2013. Ilmoitathan Merjalle, puh. 040 3447 204, jos et pääse kokoukseen.

Nivalan kaupunki. Kaupunginvaltuusto 26.9.2013. Ilmoitathan Merjalle, puh. 040 3447 204, jos et pääse kokoukseen. -3, KV 26.9.2013 18:30 Nivalan kaupunki Kaupunginvaltuusto 26.9.2013 Esityslista 8/2013 Ilmoitathan Merjalle, puh. 040 3447 204, jos et pääse kokoukseen. -2, KV 26.9.2013 18:30 Kokousaika Torstaina 26.9.2013

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 LAPPEENRANNAN UPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Kaupunginhallitus 114 14.03.2016 Kaupunginvaltuusto 25 29.03.2016 Talousarviomuutokset 286/02.02.00.01/2016 KH 114 Valmistelija/lisätiedot: Laskentapäällikkö Risto

Lisätiedot

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa.

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa. LUONNOS LAMK-alumni ry:n sääntöehdotukset perustamiskokoukseen: Yhdistyksen nimi LAMK alumni ry Yhdistys on suomenkielinen. Yhdistyksen kotipaikka: Lahti Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (8) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/2 13.01.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (8) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/2 13.01.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (8) 2 Lisäselvitys automaattimetrosopimusten purkamista koskevassa asiassa HEL 2011-005973 T 08 00 02 Päätös Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta päätti, ettei

Lisätiedot

Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva Talousarviokehykset 2019-2021 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1734/02.02.00.00/2018 Esittelijä: puh. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva 05 616 2001 Valmistelija/lisätiedot: puh. Rahoitusjohtaja Iskanius Jari

Lisätiedot

Talousarvio 2019 ja taloussuunnitelma vuosille ja Lappeenranta strategia

Talousarvio 2019 ja taloussuunnitelma vuosille ja Lappeenranta strategia Talousarvio 2019 ja taloussuunnitelma vuosille 2019-2021 ja Lappeenranta 2033- strategia Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1734/02.02.00.00/2018 Valmistelija/lisätiedot: puh. Rahoitusjohtaja Jari Iskanius

Lisätiedot

Paikka Mikkelin kaupunginhallituksen kokoushuone, Raatihuoneenkatu 8-10, 50100 Mikkeli

Paikka Mikkelin kaupunginhallituksen kokoushuone, Raatihuoneenkatu 8-10, 50100 Mikkeli Mikkeli Pöytäkirja 5/2015 1 (15) Aika 03.12.2015, klo 14:05-16:15 Paikka Mikkelin kaupunginhallituksen kokoushuone, Raatihuoneenkatu 8-10, 50100 Mikkeli Käsitellyt asiat 34 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

PRO LUKIO RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN YHDISTYSKOKOUS

PRO LUKIO RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN YHDISTYSKOKOUS PRO LUKIO RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN YHDISTYSKOKOUS Aika Maanantai 9.5.2016 klo 12.00 Paikka Tampereen yhteiskoulun lukio, auditorio, Hallituskatu 30, Tampere (kartta) Asiat 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen puheenjohtajan

Lisätiedot

Paikka: Uimarannan sauna läsnä poissa

Paikka: Uimarannan sauna läsnä poissa KOSKEN TL RAKENNUSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4-2013 Aika: 19.8.klo 18.00-18.35 Paikka: Uimarannan sauna läsnä poissa Puheenjohtaja Pekka Kulmanen x Varapuheenjohtaja Matti Laakso x Jäsenet Virpi Hahko x Jutta

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Lausunto talouden tasapainotusohjelmaan vuosille /

Kasvatus- ja opetuslautakunta Lausunto talouden tasapainotusohjelmaan vuosille / Kasvatus- ja opetuslautakunta 35 16.05.2016 Lausunto talouden tasapainotusohjelmaan vuosille 2017-2018 473/02.02.00.00/2016 KOLA 35 Valmistelija/lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg,

Lisätiedot

Kunnanhallitus 271 09.11.2015 Kunnanhallitus 311 21.12.2015 Kunnanhallitus 4 12.01.2016 Kunnanhallitus 25 22.01.2016 Kunnanhallitus 30 26.01.

Kunnanhallitus 271 09.11.2015 Kunnanhallitus 311 21.12.2015 Kunnanhallitus 4 12.01.2016 Kunnanhallitus 25 22.01.2016 Kunnanhallitus 30 26.01. Kunnanhallitus 271 09.11.2015 Kunnanhallitus 311 21.12.2015 Kunnanhallitus 4 12.01.2016 Kunnanhallitus 25 22.01.2016 Kunnanhallitus 30 26.01.2016 Kunnanjohtajan viran täyttäminen Khall 271 Kärsämäen kunnanjohtaja

Lisätiedot

Kulttuuripalvelut, toimintamallien vertailu

Kulttuuripalvelut, toimintamallien vertailu Kulttuuripalvelut, toimintamallien vertailu Mitkä asiat on oleellisia? Sitovuus Päätöksenteko Strateginen ohjaus ja toiminnan ohjaus Henkilöstöpolitiikka Asiakasrajapinnat/reagointikyky asiakastarpeisiin

Lisätiedot

Päivän aikataulu on seuraava: Klo 8.00-20.00 Juhlaliputus Klo 18.00-20.00 Juhlavalaistus

Päivän aikataulu on seuraava: Klo 8.00-20.00 Juhlaliputus Klo 18.00-20.00 Juhlavalaistus Kaupunginhallitus 425 13.10.2014 Kaupunginhallitus 437 20.10.2014 Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen 6.12.2014 1181/07.02.02.04.00.00/2014 KH 425 Itsenäisyyspäivän viettoon Lappeenrannassa kuuluvat

Lisätiedot

Kulttuurilautakunnan lausunto talouden tasapainotusohjelmaan vuosille

Kulttuurilautakunnan lausunto talouden tasapainotusohjelmaan vuosille Kulttuurilautakunta 33 17.05.2016 Kulttuurilautakunnan lausunto talouden tasapainotusohjelmaan vuosille 2017-2018 473/02.02.00.00/2016 KULA 33 Valmistelija/lisätiedot Kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 24.2.2012 klo 9.00 12.30 KOKOUSPAIKKA Lopen kunnantalo, kokoushuone II LÄSNÄ Ukkola Marja puheenjohtaja Tuomi Vilho varapuheenjohtaja, :t 9-10, klo 9.00-9.50 Laukkanen

Lisätiedot

Opetuslautakunta 7 26.01.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01.2016 7

Opetuslautakunta 7 26.01.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01.2016 7 Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016 Opetuslautakunta 26.01.2016 7 Valmistelija: varhaiskasvatuspalveluiden esimies Anna Karlsson, anna.karlsson@salo.fi,

Lisätiedot

Raision kaupungin sopeuttamistoimenpiteet vuodelle 2013

Raision kaupungin sopeuttamistoimenpiteet vuodelle 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 83 15.4.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 178 Raision kaupungin sopeuttamistoimenpiteet vuodelle 2013 Tiivistelmä Raision kaupungin talouteen on muodostumassa

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015

KEMIJÄRVEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015 KOKOUSTIEDOT Kokousaika 2.6.2015 klo 16.30-18.15 Kokouspaikka Ailangan leirikeskus, Ailanka Osallistujat Päätöksentekijät Varsinaiset jäsenet Pentti Tepsa, puheenjohtaja Tarja Perälä, vpj Timo Alaräisänen

Lisätiedot

ASKOLAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 8. Otsikko Sivu 6 ASKOLAN VANHUSPOLIITTISEEN STRATEGIAAN LIITTYVÄN KEHITTÄMISOHJELMAN SEURANTA VUODELTA 2015

ASKOLAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 8. Otsikko Sivu 6 ASKOLAN VANHUSPOLIITTISEEN STRATEGIAAN LIITTYVÄN KEHITTÄMISOHJELMAN SEURANTA VUODELTA 2015 ASKOLAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 8 Vanhusneuvosto 25.05.2016 AIKA 14:00-15:30 PAIKKA Palvelukeskus Mäntyrinne KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 6 ASKOLAN VANHUSPOLIITTISEEN STRATEGIAAN LIITTYVÄN KEHITTÄMISOHJELMAN

Lisätiedot

Sääntöjen 21, 25 ja 26

Sääntöjen 21, 25 ja 26 Mikä valtuusto Sääntöjen 15, 17, Valtuusto on Kennelliiton yllin päättävä elin yleiskokousten välillä Yleiskokouksessa suoritetaan valtuuston vaali seuraavan kalenterivuoden alussa alkavaksi kolmivuotiskaudeksi

Lisätiedot

46/02.07.02/2015. Päätös: Kunnanhallitus hyväksyi ehdotuksen.

46/02.07.02/2015. Päätös: Kunnanhallitus hyväksyi ehdotuksen. 412 28.09.2015 470 09.11.2015 508 07.12.2015 24 11.01.2016 64 08.02.2016 106 14.03.2016 Valtiokonttorin päätös koskien Oiva Valdemar Sarpolan perintöä / Lopputilitys / Saapuneet tarjoukset / Kauppakirja

Lisätiedot

KOSKEN TL TEKNINEN LAUTAKUNTA 17.3.2016

KOSKEN TL TEKNINEN LAUTAKUNTA 17.3.2016 Kokousaika Torstai 17. maaliskuuta 2016 kello 18.00 20.00 Kokouspaikka Kunnanvirasto Saapuvilla olleet jäsenet x Muut saapuvilla olleet Läsnä Poissa Jari Laurila pj x Esko Syrjälä j. x Kimmo Kupi j. x

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2014 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 13 19.02.2014. 13 Asianro 422/02.02/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2014 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 13 19.02.2014. 13 Asianro 422/02.02/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2014 1 (1) 13 Asianro 422/02.02/2014 Perusopetuksen palveluverkostomuutos: Pitkälahden koulun lakkauttaminen 1.8.2014 alkaen Perusopetusjohtaja Kari Raninen Perusopetus- ja

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Rakennetun ympäristön valvonnan tehostaminen 456/

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Rakennetun ympäristön valvonnan tehostaminen 456/ Kaupunginhallitus 193 25.04.2016 Kaupunginhallitus 202 02.05.2016 Rakennetun ympäristön valvonnan tehostaminen 456/10.03.00.15/2016 KH 193 Valmistelija/lisätiedot: Rakennustarkastaja vt. Päivi Salminen,

Lisätiedot

Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry:n lausuntopyyntö kristillisen koulun perustamislupaa varten

Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry:n lausuntopyyntö kristillisen koulun perustamislupaa varten Lasten ja nuorten lautakunta 24 15.08.2017 Lasten ja nuorten lautakunta 36 25.09.2017 Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry:n lausuntopyyntö kristillisen koulun perustamislupaa varten 772/00.04.02.00/2017

Lisätiedot

Ylämaan alueraadin kuntalaisaloite Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalon kunnostamisesta käyttökuntoon

Ylämaan alueraadin kuntalaisaloite Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalon kunnostamisesta käyttökuntoon Tekninen lautakunta 185 29.05.2013 Tekninen lautakunta 311 18.09.2013 Kaupunginhallitus 60 17.02.2014 Kaupunginhallitus 111 17.03.2014 Ylämaan alueraadin kuntalaisaloite Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalon

Lisätiedot

Veikkolan keskustan korttelin 39 asemakaavan muutosehdotuksen asettaminen nähtäville piirustuksen 3249 mukaisesti

Veikkolan keskustan korttelin 39 asemakaavan muutosehdotuksen asettaminen nähtäville piirustuksen 3249 mukaisesti Yhdyskuntatekniikan lautakunta 22 23.03.2016 Kunnanhallitus 105 11.04.2016 Veikkolan keskustan korttelin 39 asemakaavan muutosehdotuksen asettaminen nähtäville piirustuksen 3249 mukaisesti 8/10.02.03/2016

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali-

Lisätiedot

Valmistelija/lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg, Puh

Valmistelija/lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg, Puh LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Lausunto investointiohjelmasta vuosille 2015 2016 1283/02.02.00.00/2013 KOLA 77 Valmistelija/lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg, Puh.

Lisätiedot

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016 1(5) VAALIOHJEET LIITTOHALLITUKSEN JÄSENEHDOKKAIDEN ASETTAMISTA VARTEN 1. Yleistä Liiton sääntöjen 18 :n mukaan liittohallitukseen kuuluvat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi 14 varsinaista jäsentä

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Hamarin Puistotie 20 16.06.2016 09:39:47 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 16.06.2016 Toiminimi: Asunto Oy Hamarin Puistotie 20 Yritys-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 110. Valtuusto 17.08.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 110. Valtuusto 17.08.2015 Sivu 1 / 1 Valtuusto 17.08.2015 Sivu 1 / 1 2865/02.05.06/2015 Kaupunginhallitus 215 15.6.2015 110 Kaupungin omavelkaisen takauksen myöntäminen Invalidisäätiön kiinteistöleasingsopimukselle Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Tränuholmen ranta-asemakaava; Vastineet kaavaehdotuksesta jätettyihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä kaavan hyväksyminen

Tränuholmen ranta-asemakaava; Vastineet kaavaehdotuksesta jätettyihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä kaavan hyväksyminen Ympäristölautakunta 128 13.11.2012 Ympäristölautakunta 96 26.08.2015 Kaupunginhallitus 224 14.09.2015 Ympäristölautakunta 173 09.12.2015 Kaupunginhallitus 13 11.01.2016 Kaupunginhallitus 143 06.06.2016

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 901 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO Arviointi toimista, jotka ESPANJA, RANSKA, MALTA, ALANKOMAAT ja SLOVENIA ovat toteuttaneet neuvoston

Lisätiedot

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 25 Kirkkoneuvosto 23.05.2011 71750 MAANINKA PÖYTÄKIRJA 01.06.2011

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 25 Kirkkoneuvosto 23.05.2011 71750 MAANINKA PÖYTÄKIRJA 01.06.2011 MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 25 KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika Keskiviikko klo 18.00 20.20 Paikka Virastotalo Läsnä Arto Penttinen kirkkoherra, puheenjohtaja Pauli Hujanen varapuheenjohtaja Hannu Luostarinen

Lisätiedot

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan viran hoitaminen lukien

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan viran hoitaminen lukien Kaupunginhallitus 101 27.02.2017 Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan viran hoitaminen 1.6.2017 lukien 966/01.01.01.00/2016 KH 101 Valmistelija/lisätiedot: Henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi,

Lisätiedot

AURAN SEURAKUNTA 1/2014 PÖYTÄKIRJA 21.1.2014 Kirkkovaltuusto Sivu 1/6

AURAN SEURAKUNTA 1/2014 PÖYTÄKIRJA 21.1.2014 Kirkkovaltuusto Sivu 1/6 Kirkkovaltuusto Sivu 1/6 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS Aika Paikka Läsnä Tiistai 21.1.2014 klo 18.00 Auran seurakunnan virastotalo Laaksonen Marja, pj. Vilén Ari, vpj. Hafrén Leena Isotalo Timo Lindholm Minna

Lisätiedot

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen Kaupunginhallitus 590 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 143 11.12.2017 Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen 11.12.2017 32/14.00.00.00/2017 KH 590 Esittelijä: Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. 56 Suunnitelma Espoon ikääntyneen väestön hyvinvoinnin turvaamiseksi 2016-2021 (Kh/Kv)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. 56 Suunnitelma Espoon ikääntyneen väestön hyvinvoinnin turvaamiseksi 2016-2021 (Kh/Kv) 20.04.2016 Sivu 1 / 1 4726/2014 00.01.02 56 Suunnitelma Espoon ikääntyneen väestön hyvinvoinnin turvaamiseksi 2016-2021 (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot: Maria Rysti, puh. 050 541 8655 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Tiistai 20.09.2016 Klo 17.00

Tiistai 20.09.2016 Klo 17.00 Tekninen lautakunta 20.09.2016 52 Kokousaika Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Tiistai 20.09.2016 Klo 17.00 Kunnanvirasto 48 49 50 51 52 53 54 55 56 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisätiedot

31.10.2012 klo 17.30 19.00 Terveyskeskuksen ruokasali/päivätoiminnan tila. Sivu 61 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 116

31.10.2012 klo 17.30 19.00 Terveyskeskuksen ruokasali/päivätoiminnan tila. Sivu 61 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 116 Sosiaali- ja terveyslautakunta 7/2012 31.10.2012 klo 17.30 19.00 Terveyskeskuksen ruokasali/päivätoiminnan tila Sivu 61 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 116 62 PÖYTÄKIRJAN TARKISTAJIEN VALINTA

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.4.2013 COM(2013) 239 final 2013/0127 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS maasta toiseen ulottuvien vesistöjen ja kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn yleissopimuksen

Lisätiedot

VUODEN 2015 TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 279/2/22/225/2016. Khall 29.03.2016 120

VUODEN 2015 TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 279/2/22/225/2016. Khall 29.03.2016 120 Kunnanhallitus 120 29.03.2016 Tarkastuslautakunta 38 07.06.2016 Tarkastuslautakunta 43 14.06.2016 Kunnanhallitus 239 20.06.2016 Valtuusto 41 21.06.2016 VUODEN 2015 TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 279/2/22/225/2016

Lisätiedot

RAAHEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2015 Kirkkoneuvosto sivut 1-8 KOKOUSAIKA. 7.1.2015 klo 18.00 19.00

RAAHEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2015 Kirkkoneuvosto sivut 1-8 KOKOUSAIKA. 7.1.2015 klo 18.00 19.00 KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2015 sivut 1-8 KOKOUSAIKA klo 18.00 19.00 KOKOUSPAIKKA LÄSNÄOLIJAT (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Raahen seurakunnan virastotalo, Kirkkokatu 33, RAAHE Matala Tuomo Asplund

Lisätiedot

Ylämaan alueraadin kuntalaisaloite Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalon kunnostamisesta käyttökuntoon

Ylämaan alueraadin kuntalaisaloite Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalon kunnostamisesta käyttökuntoon Tekninen lautakunta 185 29.05.2013 Tekninen lautakunta 311 18.09.2013 Kaupunginhallitus 60 17.02.2014 Kaupunginhallitus 111 17.03.2014 Ylämaan alueraadin kuntalaisaloite Ylämaan urheilu- ja nuorisoseuratalon

Lisätiedot

Aluekehityksen suunnittelu ja ohjaus

Aluekehityksen suunnittelu ja ohjaus Maakuntahallitus 170 19.10.2015 Maakuntahallitus 178 16.11.2015 Uudenmaan liiton talousarvion vuodelle 2016 sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2016 2018 hyväksyminen 325/02.00.00/2015 MHS 19.10.2015

Lisätiedot

Kaupunkikonsernin toimitilojen rakentamisen, rakennuttamisen ja kunnossapidon uudelleenorganisointi

Kaupunkikonsernin toimitilojen rakentamisen, rakennuttamisen ja kunnossapidon uudelleenorganisointi Kaupunginhallitus 525 01.12.2014 Kaupunginhallitus 549 08.12.2014 Kaupunginvaltuusto 6 19.01.2015 Kaupunkikonsernin toimitilojen rakentamisen, rakennuttamisen ja kunnossapidon uudelleenorganisointi 952/00.00.01.12/2014

Lisätiedot

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 10 Kirkkovaltuusto 03.06.2011 PÖYTÄKIRJA 13.06.2011

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 10 Kirkkovaltuusto 03.06.2011 PÖYTÄKIRJA 13.06.2011 MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 10 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS Aika Maanantaina klo 18.30 20.42 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Matti Solehmainen puheenjohtaja Margit Ruotsalainen varapuheenjohtaja Erja Blom

Lisätiedot

Anarkistimartat ry Anarkistmarthorna rf rek.nro 198.144. Aika: Ma 9.2.2015 klo 18-20 Paikka: Marttaliiton kokoustila, Malminrinne 1 B, 7 krs.

Anarkistimartat ry Anarkistmarthorna rf rek.nro 198.144. Aika: Ma 9.2.2015 klo 18-20 Paikka: Marttaliiton kokoustila, Malminrinne 1 B, 7 krs. Anarkistimartat ry Anarkistmarthorna rf rek.nro 198.144 Aika: Ma 9.2.2015 klo 18-20 Paikka: Marttaliiton kokoustila, Malminrinne 1 B, 7 krs. VUOSIKOKOUKSEN ESITYSLISTA 1. KOKOUKSEN AVAUS Yhdistyksen puheenjohtaja

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin salkutusjärjestelmä on seuraavanlainen:

Lappeenrannan kaupungin salkutusjärjestelmä on seuraavanlainen: Tekninen lautakunta 382 12.11.2014 Puiteohjelman 2015-2028 päivitys 1283/02.02.00.00/2013 TEKLA 382 Valmistelija/lisätiedot Tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen puh. 0400 659 338 ilpo.koponen@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Aika Sunnuntai 16.11.2014 kello 9.00. Paikka TAMK, Tampereen ammattikorkeakoulu Kuntokatu 3, 33520 Tampere (Teiskontie 33 puolelta sisään, auditorio)

Aika Sunnuntai 16.11.2014 kello 9.00. Paikka TAMK, Tampereen ammattikorkeakoulu Kuntokatu 3, 33520 Tampere (Teiskontie 33 puolelta sisään, auditorio) ESITYSLISTA 20.10.2014 1(6) AMMATILLISET OPETTAJAT AO ry VUOSIKOKOUS Aika Sunnuntai 16.11.2014 kello 9.00. Paikka TAMK, Tampereen ammattikorkeakoulu Kuntokatu 3, 33520 Tampere (Teiskontie 33 puolelta sisään,

Lisätiedot

(Valmistelija: yhdyskuntatekniikan insinööri Annukka Takalo) - avustus on kilometriperusteinen

(Valmistelija: yhdyskuntatekniikan insinööri Annukka Takalo) - avustus on kilometriperusteinen Tekninen lautakunta 15 06.05.2015 Tekninen lautakunta 31 17.06.2015 Yksityistieavustukset 2015 8/10.03.01/2015 TekLtk 06.05.2015 15 Tekninen lautakunta on kokouksessaan 28.1.2015 9 päättänyt yksityistieavustusten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59. Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59. Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi 06.06.2016 Sivu 1 / 1 2062/2016 02.07.00 59 Liiketontin myynti Kilosta YIT Rakennus Oy:lle, korttelin 54154 tontti 8 Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (6) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/4 24.03.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (6) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/4 24.03.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (6) 42 Kohdeavustusten myöntäminen, 3. jako HEL 2015-003273 T 02 05 01 00 Päätös päätti myöntää kohdeavustuksia seuraavasti: Näyttämötaide: Akrobaatti-työryhmä Puistokabaree-työryhmä

Lisätiedot

KOKOUSKUTSU Kokous n:o 1 / 2016

KOKOUSKUTSU Kokous n:o 1 / 2016 Kokous n:o 1 / 2016 Pvm 28.1.2016 Kello 17.00 Sivu1/5 PUHEENJOHTAJA 1. Eero Tammentie JÄSENET 2. Timo Isotalo (vpj ) 3. Lea Lehtonen 4. Eila Saari 5. Sylvi Silander 6. Ilkka Soukka 7. Anna-Liisa Ääri LÄSNÄ

Lisätiedot

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 3/2016 18

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 3/2016 18 ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 3/2016 18 Kokousaika 17.3.2016 kello 18.00 18.50 Kokouspaikka Palvelutalo, Turuntie 8 Läsnä Anne-Mari Kaarto, puheenjohtaja Ilkka Tuomisto Ville

Lisätiedot

Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt. Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt

Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt. Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt 1 Säätiön nimi on Turun musiikkijuhlasäätiö, ruotsiksi käännettynä Stiftelsen för Åbo musikfestspel, ja säätiön kotipaikka on Turun kaupunki 2 Säätiön tarkoituksena on

Lisätiedot

TA ehdotus 2014 Kaupunginjohtaja Ari Korhonen 28.10.2013

TA ehdotus 2014 Kaupunginjohtaja Ari Korhonen 28.10.2013 TA ehdotus 2014 Kaupunginjohtaja Ari Korhonen 28.10.2013 Yleinen taloudellinen tilanne Muuttuja (%-muutos) Tuotanto (määrä) Palkkasumma Ansiotaso Työlliset (määrä) Inflaatio (%-yksikköä) Työttömyysaste

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja 2014. Lähde:Tilastokeskus 2015, Kuntien raportoimat talous- ja toimintatiedot, Kuntien tunnusluvut 2014

Kuntien taloustietoja 2014. Lähde:Tilastokeskus 2015, Kuntien raportoimat talous- ja toimintatiedot, Kuntien tunnusluvut 2014 Kuntien taloustietoja 214 Lähde:Tilastokeskus 215, Kuntien raportoimat talous- ja toimintatiedot, Kuntien tunnusluvut 214 7 Verotulot 214 /asukas 6 Kemi 3851 /as. Koko maa 387 /as. Kemi sai vuonna 214

Lisätiedot

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8 Kirkkovaltuusto 15.05.2009 PÖYTÄKIRJA 27.05.2009 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8 Kirkkovaltuusto 15.05.2009 PÖYTÄKIRJA 27.05.2009 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS Aika Keskiviikkona klo 19.00 20.45 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Eevaliisa Tikkanen puheenjohtaja Kari Rytkönen varapuheenjohtaja Pauli Hujanen

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA. Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146. Voimaantulo: 1.1.

KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA. Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146. Voimaantulo: 1.1. KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146 Voimaantulo: 1.1.2010 Muutettu: 12.3.2012/ Kv 26 Voimaantulo: 1.4.2012 Muutettu: 11.6.2012

Lisätiedot

FYSIIKAN TUTKIMUSLAITOKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUS

FYSIIKAN TUTKIMUSLAITOKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUS Helsinki Institute of Physics P.O.Box 64, (Gustaf Hällströmin katu 2) FIN-00014 University of Helsinki, Finland Phone +358 9 191 50521, fax +358 9 191 50522 FYSIIKAN TUTKIMUSLAITOKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUS

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Valtuusto 25.04.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Valtuusto 25.04.2016 Sivu 1 / 1 Valtuusto 25.04.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 Kaupunginhallitus 76 29.2.2016 Valtuusto 35 14.3.2016 53 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut

Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut 1 Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut 19100 Vaalit Tasavallan presidentin vaalien järjestämiseen saadaan valtionkorvausta 1,70 äänioikeutettua kohti. Kaksien vaalien osalta korvauksia kertyy

Lisätiedot

Kirkkoneuvosto 9.5.2016 5/2016. Seurakuntakeskuksen neuvotteluhuone, Papintie 2-6, Kerava Maanantaina 9.5.2016 klo 18.00-18.12

Kirkkoneuvosto 9.5.2016 5/2016. Seurakuntakeskuksen neuvotteluhuone, Papintie 2-6, Kerava Maanantaina 9.5.2016 klo 18.00-18.12 Pöytäkirja Seurakuntakeskuksen neuvotteluhuone, Papintie 2-6, Kerava Maanantaina 9.5.2016 klo 18.00-18.12 Osallistujat: Essi Haukkavaara Ossi Honkasalo (vpj) Liisa Hynynen Antti Jaatinen Aarne Kiiski Kirkkovaltuuston

Lisätiedot