LAUSUNTOYHTEENVETO SÄHKÖN VÄHITTÄISMARKKINOIDEN TULEVAISUUDEN TIEDONVAIHTORATKAISUA KOSKEVASTA SELVITYKSESTÄ. saatiin yhteensä 24. Lausunnon antoivat:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAUSUNTOYHTEENVETO SÄHKÖN VÄHITTÄISMARKKINOIDEN TULEVAISUUDEN TIEDONVAIHTORATKAISUA KOSKEVASTA SELVITYKSESTÄ. saatiin yhteensä 24. Lausunnon antoivat:"

Transkriptio

1 Lausuntoyhteenveto TEM/2557/ /2014 EOS/EMA/TPa LAUSUNTOYHTEENVETO SÄHKÖN VÄHITTÄISMARKKINOIDEN TULEVAISUUDEN TIEDONVAIHTORATKAISUA KOSKEVASTA SELVITYKSESTÄ Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi lausuntoja Fingrid Oyj:n teettämästä selvityksestä Selvitys sähkön vähittäismarkkinoiden tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisusta välisenä aikana. Lausuntoja saatiin yhteensä 24. Lausunnon antoivat: Viranomaistahot: Energiavirasto Viestintävirasto Tietosuojavaltuutettu Tilastokeskus Etujärjestöt: Suomen ElFi Oy Elinkeinoelämän Keskusliitto (ei lausuttavaa) Energiateollisuus ry Suomen Omakotiliitto ry Paikallisvoima ry Yritykset: Caruna Oy Elenia Oy Enease Oy Energiakolmio Oy Fortum Oyj Helen Sähköverkko Oy JE-Siirto Oy Loiste Energia Oy Pohjolan Voima Oy Rovakaira Oy Savon Voima Oyj ja Savon Voima Verkko Oy (yhteinen lausunto) Suur-Savon Sähkö Oy Tampereen Sähköverkko Oy UPM-Kymmene Oyj Vantaan Energia Oy TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY PL 32 (Aleksanterinkatu 4) PB 32 (Alexandersgatan 4) P.O. Box 32 (Aleksanterinkatu 4) Valtioneuvosto Puh Statsrådet Tfn FI Government Tel Faksi Fax Fax

2 2 (7) Datahub tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisuna Caruna, ElFi, Energiateollisuus, Energiavirasto, Fortum, Helen, JE- Siirto, Paikallisvoima, Rovakaira, Suur-Savon Sähkö, Tilastokeskus ja Vantaan Energia ilmoittavat lausunnoissaan kannattavansa datahubmallin käyttöönottoa Suomessa. Elenia tuo esiin lausunnossaan, että vastaavaan lopputulemaan voitaisiin päästä markkinaehtoisesti nykyisten toimijoiden toimintaa ja säädöksiä kehittämällä. Elenian mukaan tämä malli olisi mahdollista toteuttaa yhtäläisessä säännellyssä ympäristössä kuten yhdelle toimijalle keskitetty datahub-malli. Savon Voima katsoi, että keskitetty käyttöpaikka- ja sopimustietorekisteri olisi vähittäismarkkinoiden kannalta järkevää. Tuntiaikasarjojen tallentamista ja välittämistä ei kuitenkaan tulisi sisällyttää datahubin tehtäviin päällekkäisyyksien takia. Energiakolmio tuo esiin lausunnossaan datahubin useita vähittäismarkkinoita helpottavia puolia. Enease pitää myönteisenä, että tiedonvaihdon kehitykseen panostetaan keskitetysti usean vuoden jälkeen. Enease kuitenkin katsoo ongelmalliseksi, että ratkaisuksi ehdotetaan julkista tietojärjestelmähankintaa ja organisaatiota toteutettavaksi nopealla aikataululla. Raportin laajuus ja selvityshanke yleisesti Yleisesti raportin laajuuteen ja laatuun oltiin tyytyväisiä. Energiateollisuus tuo lausunnossaan esille, että datahubin organisointia, hallinnointia ja rahoitusta ei käsitelty hankkeen aikana riittävän avoimesti sidosryhmien kanssa. Hankkeeseen osallistuneiden yritysten ei myöskään voida katsoa edustavan koko alan näkemystä. Elenia katsoo, että riskien käsittely jää raportissa suhteellisen kevyeksi ja esimerkiksi datahub-mallin tunnistettuja haasteita ja niiden vaikutuksia sähkön vähittäismarkkinoiden kehittämiseen liittyen ei ole tarkemmin arvioitu ja huomioitu raportin riskianalyysissä. Omakotiliitto pitää tehtyä selvitystä ja esitystä datahubista hyvänä, koska siinä keskeisesti huomioidaan kuluttaja/asiakeskeisyys, palvelun laatu, kilpailu sekä tiedonkäsittelyn tehokkuus ja turvallisuus. Paikallisvoiman mielestä myöhempien vaiheiden suunnittelu ja selvityksessä ehdotettu raskas hankemalli ei ole perusteltu tässä vaiheessa. Vantaan Energia esittää monia tarkentavia kysymyksiä raportin sisältöön. Vaihtoehtoiset tiedonvaihtomallit Energiateollisuus katsoo, että datahubin tulisi ensisijaisesti olla loppuasiakkaille näkymätön luontaisesti monopolityyppisten taustatoimintojen toteuttaja eikä siihen tulisi rakentaa loppukäyttäjärajapintaa. Myyjille ja kolmansille osapuolille tulisi tarjota tarvittavat tiedot avointa rajapintaa käyttämällä. Datahubin tulisi mahdollistaa avoin palvelutarjonta. Fortumin lausunnossa kiinnitetään samaan asiaan huomiota ja korostetaan, että datahubin toiminta ei saisi, suoraan tai epäsuorasti, supistaa tarjoomaa esimerkiksi ohjaamalla asiakkaita tiettyihin standardituotteisiin.

3 3 (7) Energiateollisuus katsoo, että prosessien ja tiedonvaihdon laadunvalvontaa tulee kehittää ja että valvovalla viranomaisella on jatkossa oltava nykyistä paremmat toimivaltuudet puuttua tiedonvaihdon ja menettelytapojen väärinkäytöksiin. Vastaavia kommentteja antoivat myös Elenia, Suur-Savon Sähkö ja Tampereen Sähkölaitos. Elenia muistuttaa lausunnossaan, että tiedonvaihtoratkaisu ei tuo todellista ratkaisua tiedonvaihdon ongelmiin vaan laatua koskevat panostukset pitäisi kohdistaa ensisijaisesti toimijoiden prosesseihin ja tiedonvaihdon valvontaan. Elenian mielestä raportti ei tuo esiin kuinka merkittävästä laadullisesta ongelmasta tiedonvaihdon poikkeamissa ja manuaalisen työn osuudessa on kyse. Myös Energiavirasto katsoo, että datahub ei välttämättä ratkaise tiedonvaihdon nykyisiä haasteita ja toteaa, että väärinkäytöksiin puuttumisen mahdollistaminen vaatii säädösmuutoksia. Viranomaisraportoinnin osalta tulee tarkkaan miettiä mitkä raportoinnit ovat olennaisia ja että nämä tulee määrittää lainsäädännössä. Enease katsoo, että standardien ja ohjeiden hajanaisuus on tiedonvaihdon ongelma, ei niiden noudattamattomuus. Standardien ja ohjeiden kehittäminen ja kokoaminen yhtenäiseksi tietopaketiksi tulisi tehdä mahdollisimman pian. Energiakolmio olisi toivonut, että muiden maiden käytössä olevista tai pian käyttöönotettavista datahub-malleista olisi otettu enemmän mallia. Datahubin toiminnallisuudet Energiaviraston näkökulmasta suurin datahubin aiheuttama muutos nykytilaan verrattuna on tuntimittaustiedon hyödynnettävyys avoimien rajapintojen kautta, mikä on merkittävä edistysaskel energiatehokkuuden kannalta. Energiavirasto kuitenkin toivoo, että datahubin mahdollistamaa toimintojen reaaliaikaisuutta harkitaan tarkkaan ja niissä tulee huomioida kuluttajan turva ja oikeudet ja hyötyykö kuluttaja todella nopeutetusta menettelystä. Energiavirasto toivoo myös, että NordREG:n vähittäismarkkinoita koskevat suositukset huomioitaisiin datahubin toiminnallisuuksia mietittäessä. Energiavirasto toteaa, että kysynnänjoustoon ja kuormanohjaukseen liittyvät toiminnallisuudet tulisi sisällyttää jo ensimmäiseen datahub-versioon, jotta vältytään ylimääräisten tiedonvaihtomenettelyjen käyttöönotolta. Energiakolmio katsoi, että datahubista tulisi löytyä aikasarjat myös loisteholle, kaukolämmölle ja vedelle. Suur-Savon Sähkö toi esille vastaavasti, että datahub mahdollistaisi myös kaukolämmön tuntitietojen välittämisen keskitetysti. Enease katsoo, että ennen datahub-ratkaisua tulisi energiamittausten mittaustarkkuus, toimitusaika ja muut laatuvaatimukset harmonisoida. Enease myös korostaa, että asia tulisi valmistella huolellisesti kattaen lisäksi muutkin energiamuodot ja mittaussuureet kuin sähkön pätöenergia. Omakotiliitto korostaa lausunnossaan, että myös sidosryhmillä, kuten kolmannen sektorin neuvontajärjestöillä, olisi pääsy maksutta hyödyntämään avointa rajapintaa neuvontapalveluissa, joita tarjotaan kuluttajille.

4 4 (7) Tilastokeskus toivoo, että datahubiin tallennettaviin tietoihin sisällytetään loppukäyttäjän kiinteistötunnus, yritystunnus, henkilötunnus tms., jonka avulla tiedot voidaan tarvittaessa yhdistää muihin tietolähteisiin. Tietoturvasta ja tietosuojasta Useat tahot totesivat lausunnossaan yleisesti tietoturvan huomioinnin olevan tärkeää (Energiateollisuus, Paikallisvoima, Tietosuojavaltuutettu, Viestintävirasto) Viestintävirasto kommentoi lausunnossaan kattavasti datahubin tietoturvavaatimuksia ja tietoturvariskejä. Viestintävirasto katsoo, että tavoitteeksi tulisi asettaa, että datahubin alustan tietoturvallisuudesta huolehditaan kaikissa tilanteissa. Jatkotyössä tulisi ottaa kantaa datahuboperaattorin ja datahubiin liittyvien markkinatoimijoiden ilmoitusmenettelyihin tietoturvaloukkausten varalta. Viestintäviraston näkemyksen mukaan datahubin tietoturvallisuutta tulisi arvioida jatkuvasti riippumattoman tahon toimesta. Viestintävirasto huomauttaa myös, että hakkerointinäkökulmaa ei ole huomioitu selvityksessä lainkaan. Lisäksi Viestintävirasto kehottaa tutustumaan jatkotyössä maksuvälitys- ja luottokorttivarmennusjärjestelmien tietoturvaratkaisuihin ja suomalaisia teleoperaattoreita velvoittamaan lainsäädäntöön ja Viestintäviraston ohjaus- ja valvontarooliin. Tietosuojavaltuutettu tuo lausunnossaan vahvasti esille, että datahubiin tallennettavat tiedot olisivat hyvin suurelta osin henkilötietoja, jolloin niitä tulee käsitellä asianmukaisesti ja tietosuojaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tietosuojavaltuutettu myös muistuttaa, että henkilötietojen käsittelystä tulee säätää lailla. Enease katsoo, että selvitys käsittelee perusteellisesti loppuasiakkaiden tietoturvaa. Enease kuitenkin pitää selvityksen puutteena, että se ei käsittele toimijoiden ja yritysten oikeuksia suhteessa datahubtietojärjestelmään ja organisaatioon. Enease katsookin, että säädöksissä tulisi tarkemmin ottaa huomioon myös miten toimijoiden väliset virheet ja ristiriitatilanteet ratkaistaan ja millaiset vaatimukset ja toleranssit monopolitoimijoille tiedonvaihdossa ja taseselvityksessä asetetaan. Vantaan Energia tuo esille lausunnossaan ongelmallisuudet valtuuksien antamisessa myyjille tarjousta varten. Valtuuksien osalta asiakas saattaa myös olla asiakassuhteessa datahubiin. Datahubin organisoinnista Pääosa asiaa kommentoineista piti Fingridiä oikeana tahona toteuttamaan ja ylläpitämään datahubia (Caruna, ElFi, Energiateollisuus, Energiavirasto, Fortum, Helen, JE-Siirto, Suur-Savon Sähkö, Vantaan Energia). Elenia kuitenkin katsoo lausunnossaan, että nykysuuntaus on jo kohti keskitettyä tiedonvaihtoa. Erona selvityksessä esitettyyn malliin olisi, että datahub-operaattoreita olisi useita ja niiden kehitys tapahtuisi markkinoiden tarpeista kilpaillusti. Energiateollisuus, ElFi, Caruna, Paikallisvoima Energiavirasto, Fortum ja Rovakaira katsovat, että liiketoimintaprosessien kehittäminen tulee olla toimialan tehtävä ja edellyttävät, että vähittäismarkkinatoimijoilla on jatkossa keskeinen rooli liiketoimintaprosessien määrittelyssä. Nämä toimijat pitivät myös tärkeänä, että ala on kehityksessä mukana myös datahubin käyttöönoton jälkeen ja että kaikki sidostahot tulevat kuulluiksi. Caruna tuo lisäksi esille toimikuntien roolin vahvistamisen keinona parantaa toimialan mahdollisuuksia osallistua kehitystyöhön.

5 5 (7) Loiste katsoo, että vertailu eri hallintomallien välillä ei ollut puolueeton eikä sitä käyty riittävästi läpi selvityksen aikana. Loiste ei pidä tarkastelua näiltä osin riittävänä. Energiavirasto näkemyksen mukaan sähkömarkkinalaissa Fingridille säädetty tiedonvaihdon kehitysvastuu ei koske markkinamallien kehittämistä, vaan vastuuta toteuttaa laissa säädettyjen markkinamallien edellyttämä tiedonvaihto mahdollisimman tehokkaasti. Energiavirasto katsoo myös, että datahubin tekninen ylläpito tulisi kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Kustannusarvioista Energiateollisuus katsoo, että raportin arviot eri vaihtoehtojen kustannuksista ovat vain vastaajajoukon vastauksista muodostettu arvio eivätkä ne täten kuvaa koko alaa. Energiateollisuus katsookin, että kustannusanalyysin ei tule olla ensisijainen kriteeri tulevaisuuden tiedonvaihtomallia valitessa, vaan valinnan tulee perustua laadullisiin seikkoihin. Elenia pitää raportin kustannusanalyysiä rakenteeltaan erittäin hyvänä ja kattavana, mutta osa tulevaisuuden kustannussäästöjen perusteista jää varsin kevyiksi ja esitettyihin kustannussäästöihin työmäärän vähentymisestä pitää suhtautua varauksella. Myös Loiste, Paikallisvoima ja Savon Voima suhtautuvat kustannuslaskelmiin varauksellisesti. Enease katsoo, että raportissa esitetyn Nykymalli+:n kustannukset sisäisen tiedonvaihdon muuttamiseksi ulkoiseksi on arvioitu väärin ja että kustannus olisi murto-osa esitetystä, mikäli sanomaliikennettä järkeistettäisiin. Eneasen mielestä datahub-ratkaisun taloudellinen hyöty on pieni, ja selvitystyötä tulisi jatkaa määrittelemällä toimintoja, joilla olisi taloudellista merkitystä ja uutuusarvoa. Energiakolmion näkemyksen mukaan selvityksestä ei käy ilmi onko hankkeen alkuvaiheessa tehdyt kustannusarviot hankkeen lopussa esitetylle datahub-mallille. Vantaan Energia kysyy lausunnossaan miten datahubin jatkokehitysinvestoinneista päätetään ja miten lisäkustannukset vyörytetään verkonhaltijoille ja sähkönmyyjille. Datahubin rahoitusvaihtoehdoista Energiateollisuus katsoo, että datahubin rahoitukselle on kaksi vaihtoehtoa, joista toisessa kaikki datahubin käyttäjät osallistuvat rahoitukseen ja toisessa vain verkkoyhtiöt vastaisivat kustannuksista. Mallin valinnassa tulee ottaa huomioon, etteivät keskenään edes osittain kilpailevat toimijat joudu eriarvoiseen asemaan. Paikallisvoima katsoo, että toteutettavan ratkaisun pitää kohdella järjestelmäkustannusten osalta toimijoita samanarvoisesti eikä kustannusten nousu saa johtaa toimijoiden määrän vähenemiseen. Paikallisvoima katsoo, että datahubin käytöstä ei pitäisi kerätä kiinteistä maksuja. Sähkön myyjien ja palveluntarjoajien maksujen tulisi perustua sanomien määrään ja verkonhaltijan maksujen mittauspisteiden ja sanomien määrään. Energiaviraston näkemyksen mukaan kustannukset tulisi kohdistaa tasapuolisesti siten, että rasite olisi yhtä suuri suurilla yhtiöillä kuin pienillä yhtiöillä. Hyötyperusteen mukaisesti Energiavirasto katsoo, että kustan-

6 6 (7) nuksia on kohtuullista kohdentaa enemmän verkonhaltijoille. Verkonhaltijoiden osuus tulisi jakaa käyttöpaikkojen lukumäärän mukaan ja myyjien ja kolmansien osapuolien osuus jaettaisiin lähetettyjen sanomien määrän mukaan. Fortum esittää lausunnossaan, että palveluiden hinnoittelussa tulisi noudattaa kustannus vastaavuus-periaatetta. Osa maksuista pitäisi kerätä kiinteällä maksulla ja osa käyttöpaikkojen lukumäärään perustuvalla maksuilla. Toiminnan infrastruktuuriluonteesta johtuen jakeluverkonhaltijoiden tulisi rahoittaa datahubin investoinnit ja valtaosa käyttömenoista. Mahdollisista lisäpalveluista tulee periä markkinahintainen maksu, jotta subventiolta vältytään. Carunan mielestä suuremman maksutaakan asettaminen verkonhaltijoille ei ole perusteltua ja kustannuksia tulisi kohdentaa tahoille, jotka hyödyntävät datahubista saatuja tietoja liiketoiminnassaan (sähkönmyyjät, kolmannet osapuolet). Elenia katsoo, että rahoitusvaihtoehdon tulee pohjautua markkinaehtoisuuteen ja että datahubia käyttävien tahojen pitää maksaa palveluista tasapuolisesti. Elenia ei kannata vaihtoehtoa, jossa verkonhaltijat kantaisivat datahubin kustannukset kokonaisuudessaan, sillä tämä johtaisi kustannustehottomuuteen ja monopoli monopolissa -tilanteeseen. Paikallisvoima, Rovakaira ja Savon Voima katsovat, että kaikki verkkoyhtiöille tulevat kustannukset tulee huomioida verkkoliiketoiminnan sallitun tuoton valvontamallissa täysimääräisinä. Suur-Savon Sähkö tuo esiin lausunnossaan mahdollisuuden, että aloituskustannukset saattavat nousta pienille toimijoille liian suuriksi, jolloin niiden toimintaedellytykset lakkaavat. Energiakolmio katsoo, että rahoituksesta pitäisi kerätä suurempi osa verkkoyhtiöiltä, sillä datahubiin siirtyy verkkoyhtiöltä paljon järjestelmäresursseja. Verkkoyhtiön kautta kerättynä rahoitus ei häiritse kilpailutilannetta uusien ja jo markkinoilla olevien toimijoiden kesken. Lisäksi rahoituksen skaalautuvuus tulee olla huomattava, jotta pienille toimijoille tule kohtuuttoman suurta kynnystä tulla markkinoille. Toteutussuunnitelma Fortum toivoo, että raportissa ehdotettua aikataulua tiivistettäisiin alkupäästä etenkin päätöksentekoon ja hankintaprosessiin varatusta ajasta. Varsinaiselle toteutukselle on kuitenkin varattava riittävästi aikaa. Muiden vastaavien datahub-hankkeiden kokemukset on hyödynnettävä. Helen katsoo, että datahubin tulee olla mahdollisimman kustannustehokas sekä hankinta- kuin käyttökustannuksiltaan. On hyvä selvittää, onko toteutuksessa mahdollista yhden toimijan sijaan käyttää useamman toimijan tuottamia ratkaisuja modulaarisesti. Helen myös toivoo hyvissä ajoin linjausta datahubin hoitamista toiminnallisuuksista ja rooleista, jotta toimijat voivat huomioida tämän tietojärjestelmien hankinnoissa. Myös Tampereen Sähkölaitos korostaa datahubin ja toimijoiden roolien määrittämistä yhtenä avainasioista hankkeen onnistumisen kannalta. Omakotiliitto korostaa lausunnossaan, että datahubiin siirtymisen myötä kuluttajan kustannusten tulee säilyä kohtuuhintaisina.

7 7 (7) Rovakaira pitää tärkeänä, että datahub-malli rakennetaan siten, että yhdelle järjestelmätoimittajalle ei synny monopoliasemaa ja että osajärjestelmät voidaan kilpailuttaa. Vähittäismarkkinamallia koskevat kommentit Energiateollisuus katsoo, että markkinamalliin liittyvät päätökset tulisi tehdä erillään tiedonvaihdon teknistä alustaa koskevasta päätöksenteosta. Elenia tuo esiin, että Energiateollisuus ry:n teettämän selvityksen (pitkän aikavälin laskutusmalli) kustannusarviot poikkeavat merkittävästi datahubin jatkokehitysversioista (2.1 ja 2.2) esitetyistä säästöistä. Paikallisvoima korostaa lausunnossaan, että selvityksen perusteella ei voida tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä myöhemmästä kehityssuunnasta eikä ratkaisu saa olla kannanotto minkään sähkön laskutusmallin puolesta. Fortum korostaa lausunnossaan, että datahub-ratkaisu väistämättä kytkeytyy markkinamallivalintoihin ja toivoo asian pikaista linjaamista. Myös Helen korostaa asian tärkeyttä ja toivoo pikaista linjausta asiasta. Tampereen Sähköverkon mielestä ennen datahub-hankkeen eteenpäin viemistä pitäisi päättää vähittäismarkkinamallista. Tampereen Sähkölaitos pitää parhaana vaihtoehtona myyjäkeskeiseen markkinamalliin siirtymistä. Muuta ElFi katsoo, että datahubin suunnittelussa tulisi varautua siihen, että eri maiden datahubit voivat tulevaisuudessa liittyä suuremmaksi kokonaisuudeksi. UPM ja PVO katsovat lausunnoissaan, että datahubin tulisi mahdollistaa myyjänvaihtoprosessin toteuttaminen myös ilman järjestelmäintegraatiota datahubin tarjoaman käyttöliittymän kautta. Helen tuo esille lausunnossaan, että kaikkia verkkoalueen sähkönmyyjiä tulisi käsitellä samalla tavalla eikä toimitusvelvolliselle myyjälle pitäisi antaa erityisoikeuksia. Tähän liittyvät sähkömarkkinalain kohdat tulisi muuttaa. JAKELU TIEDOKSI Lausunnon antajat Työ- ja elinkeinoministeriö / Työelämä- ja markkinaosasto

Paikallisvoima ry:n lausunto datahub-projektin prosessi- ja tietomallikokonaisuuden määrittelydokumentaatiosta sekä teknisestä dokumentaatiosta

Paikallisvoima ry:n lausunto datahub-projektin prosessi- ja tietomallikokonaisuuden määrittelydokumentaatiosta sekä teknisestä dokumentaatiosta Fingrid Oyj Datahub datahub@fingrid.fi LAUSUNTO 19.2.2016 Viite: Kommentointipyyntönne 21.12.2015 ja 29.1.2016 Paikallisvoima ry:n lausunto datahub-projektin prosessi- ja tietomallikokonaisuuden määrittelydokumentaatiosta

Lisätiedot

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj 2 Fingridin datahub selvitys Vaihe 1. valmis 04/2014

Lisätiedot

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihto ja datahub Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihdon palvelusopimukset Käyttöpaikkarekisteri Testaus- ja sertifiointipalvelu Neuvonta-

Lisätiedot

Paikallisvoima ry:n lausunto: Selvitys vähittäismarkkinoiden tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisuista

Paikallisvoima ry:n lausunto: Selvitys vähittäismarkkinoiden tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisuista Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi LAUSUNTO 6.2.2015 Viite: TEM/2557/00.06.02/2014 Paikallisvoima ry:n lausunto: Selvitys vähittäismarkkinoiden tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisuista Paikallisvoima

Lisätiedot

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 2 Tervetuloa kick-off kokoukseen! Esittelykierros Kilpailulainsäädännön noudattaminen Prosessityöryhmät Ryhmän tavoitteet / nykyprosessit Ryhmän tavoitteet

Lisätiedot

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityöryhmät Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityössä määritellään liiketoimintaprosessit Ensimmäiseksi kuvataan nykyiset prosessit ja varmistetaan niiden syvä

Lisätiedot

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Datahub projektin yleiskatsaus Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto on yksi palveluistamme Kulutuksen ja tuotannon liittäminen kantaverkkoon Käyttövarma sähkönsiirto

Lisätiedot

Kaivoslain 12 :n mukaista malminetsintää valtausalueella voidaan suorittaa valtausoikeuden nojalla.

Kaivoslain 12 :n mukaista malminetsintää valtausalueella voidaan suorittaa valtausoikeuden nojalla. Mawson Energi AB c/o Blomqvist Rasmus Laamanninkatu 3 68600 PIETARSAARI PÄÄTÖS 16.6.2010 KaivNro 8403 VALTAUSOIKEUTTA KOSKEVA PÄÄTÖS Nimi Mustamaa 1 Hakija Mawson Energi AB Boden Ruotsi Yhteystiedot: Blomqvist

Lisätiedot

Verkkotoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub projekti, missä mennään?

Verkkotoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub projekti, missä mennään? Verkkotoimikunnan kokous Pasi Aho Datahub projekti, missä mennään? Katsauksen sisältö Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Keskeiset tehtävät vuonna 2017 Rakennusaikataulu Toimialayhteistyö Tietokonversio Menestystekijät

Lisätiedot

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY PÄÄTÖS 19.3.2009 YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY OHJEET YLEISAVUSTUKSEN HAKEMISESTA, KÄYTTÄMISESTÄ JA

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa, TE-toimistojen arvio kesäkuussa 2014

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa, TE-toimistojen arvio kesäkuussa 2014 KATSAUS 16.6.2014 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa, TE-toimistojen arvio kesäkuussa 2014 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on touko-kesäkuun vaihteessa tehty arvio keskeisten

Lisätiedot

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh ,

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh , LUOLUOL 241606 1 (5) 26.9.2017 MMM032:00/2017 1568/01.01./2017 Jakelussa mainitut NIMEÄMISPYYNTÖ, ELINTARVIKEMARKKINALAINSÄÄDÄNTÖÄ VALMISTELEVA TYÖ- RYHMÄ Jakelussa mainittuja tahoja pyydetään nimeämään

Lisätiedot

Jakeluverkkojen ja teknologiatoimittajien työpaja varttitaseen vaikutuksista ja toteutuksesta Tulokset ja toimenpiteet

Jakeluverkkojen ja teknologiatoimittajien työpaja varttitaseen vaikutuksista ja toteutuksesta Tulokset ja toimenpiteet Varttitaseen referenssiryhmä 12.2.2019 Maria Joki-Pesola Jakeluverkkojen ja teknologiatoimittajien työpaja varttitaseen vaikutuksista ja toteutuksesta 28.1.2019 Tulokset ja toimenpiteet Työpajan tavoitteena

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS Suomen Sähkönkäyttäjät ry Lausunto 14.05.2018 Asia: TEM/1561/03.01.01/2017, TEM046:00/2017 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS.

Lisätiedot

Toimijoiden bisnesmallit ja roolit kysyntäjoustossa. myyjien roolin vahvistaminen kysyntäjoustossa. jakeluverkot kysyntäjouston käyttäjinä

Toimijoiden bisnesmallit ja roolit kysyntäjoustossa. myyjien roolin vahvistaminen kysyntäjoustossa. jakeluverkot kysyntäjouston käyttäjinä Muistio Liite 1/6 21.12.2017 ÄLYVERKKOTYÖRYHMÄ, TYÖOHJELMA Kokous Teemat Toimenpiteet nro 1. 30.9.2016 Järjestäytyminen Toimeksianto Työsuunnitelma Visio tulevaisuuden älyverkoista nro 2. lokakuu vko 43

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio touko - kesäkuussa 2015

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio touko - kesäkuussa 2015 KATSAUS 12.6.2015 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio touko - kesäkuussa 2015 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on touko - kesäkuun vaihteessa tehty arvio

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen 2 Esityksen sisältö: 1. Projektista 2. Raportointi ja taseselvitys 3. Taseselvityksen aikataulu ja laskutus

Lisätiedot

Etunimi Sukunimi

Etunimi Sukunimi 1 2 3 Datahub-prosessiryhmä 27.11.2017 Heidi Uimonen TEMin älyverkkotyöryhmän väliraportti Sidosryhmiä laajasti kokoavan älyverkkotyöryhmän tehtävät 1. luoda yhteinen näkemys tulevaisuuden älyverkoista

Lisätiedot

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta Datahub hankkeen tilannekatsaus Neuvottelukunta 21.10.2015 Prosessityö Nykyprosessit kuvattiin yhteismitallisesti sekä varmistettiin niiden ymmärtäminen/valmis Työ jatkuu tarvittavien prosessien määrittelemisellä

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syys - lokakuussa 2014

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syys - lokakuussa 2014 KATSAUS 17.10.2014 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syys - lokakuussa 2014 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on syys - lokakuun vaihteessa tehty arvio noin

Lisätiedot

20.6.2012 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTOTUESTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA

20.6.2012 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTOTUESTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA EOS/AL MUISTIO 20.6.2012 HARE/Mahti: TEM/2932/03.01.01/2011 LAUSUNTOTIIVISTELMÄ: LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTOTUESTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset Tietokonversio ja alan valmistautuminen Datahub projektin ajankohtaiset Datahub -projekti Datahub hankinta käynnissä Tietokonversiopalvelun hankinta käynnissä Prosessidokumentaatioon tulossa päivityksiä

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoisen periferian ohjelman hankkeille

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoisen periferian ohjelman hankkeille 16.1.2012 TEM/147/09.10.02/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoisen periferian ohjelman hankkeille 9. haku, ml. strategisten hankkeiden haku (16.1.

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoinen periferia ja Arktis -ohjelman hankkeille

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoinen periferia ja Arktis -ohjelman hankkeille 6.10.2015 TEM/1859/09.10.02/2015 Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoinen periferia ja Arktis -ohjelman hankkeille 3. haku (30.9. 30.11.2015) Suomi on

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen Ajankohtaiskatsaus Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen Markkinaintegraatio etenee Intraday-hanke Päivänsisäisten markkinoiden integraatiohankkeen ensimmäinen vaihe valmistunut Seuraavassa vaiheessa

Lisätiedot

Sähkötutkimuspooli tutkimuksen kehittäjänä. Roadmap 2025, Työpaja 4, 22-23.10.2015 Tampereen teknillinen yliopisto

Sähkötutkimuspooli tutkimuksen kehittäjänä. Roadmap 2025, Työpaja 4, 22-23.10.2015 Tampereen teknillinen yliopisto Sähkötutkimuspooli tutkimuksen kehittäjänä Roadmap 2025, Työpaja 4, 22-23.10.2015 Tampereen teknillinen yliopisto Historiaa SVK-poolista ST-pooliin Tutkimuspoolitoiminta aloitti toimintansa 1988 osapuolinaan

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoisen periferian ohjelman 5. ja 6.

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoisen periferian ohjelman 5. ja 6. 29.1.2010 TEM/12/09.01.01/2010 Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet valtion vastinrahoitussitoumuksen hakemiseksi Pohjoisen periferian ohjelman 5. ja 6. hakukierroksen hankkeille vuonna 2010 Suomi on ohjelmakaudella

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSISTA SÄHKÖVERKONHALTIJOIDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVOIKSI VUOSILLE 2012-2015

LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSISTA SÄHKÖVERKONHALTIJOIDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVOIKSI VUOSILLE 2012-2015 dnro 945/430/2010 837/430/2010 14.1.2011 LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSISTA SÄHKÖVERKONHALTIJOIDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVOIKSI VUOSILLE 2012-2015 Energiamarkkinavirasto on laatinut luonnokset sähköverkonhaltijoiden

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Uusi sähkönmyyjiä 3 Uusia sähkönmyyjiä Lumo Energia Oy / LUMO Werel Oy (Pamrek) / PAM Statkraft Energi AS / STAK Nammo Vihtavuori Oy / NAM 2.12.2015 Minna Arffman Fingridin

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (5) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 10.11.2015 klo 12.00-14:45 Paikka Läsnä, Läkkisepäntie 21, Helsinki Arto Rajala Suvi Lehtinen Markus Piispanen Pasi Kuokkanen Timo Liiri Jari Pirkola

Lisätiedot

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1.

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1. Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari ET:n ympäristötutkimusseminaari 1 VALKOISILLA SERTIFIKAATEILLA TEHDÄÄN

Lisätiedot

1.12.2015 TYÖRYHMÄN ASETTAMINEN VALMISTELEMAAN ILUC-DIREKTIIVIN KANSALLISTA TOIMEENPANOA JA BIOPOLTTOAINEIDEN EDISTÄMIS- KEINOJA 2020-LUVULLA

1.12.2015 TYÖRYHMÄN ASETTAMINEN VALMISTELEMAAN ILUC-DIREKTIIVIN KANSALLISTA TOIMEENPANOA JA BIOPOLTTOAINEIDEN EDISTÄMIS- KEINOJA 2020-LUVULLA Jakelun mukaan Päätös 1.12.2015 TEM/2034/00.04.01/2015 HARE TEM069.00/2015 TYÖRYHMÄN ASETTAMINEN VALMISTELEMAAN ILUC-DIREKTIIVIN KANSALLISTA TOIMEENPANOA JA BIOPOLTTOAINEIDEN EDISTÄMIS- KEINOJA 2020-LUVULLA

Lisätiedot

Kuluttajan aktivointiin tähtäävät toimenpiteet Euroopan sähkömarkkinoilla. Antti Raininko

Kuluttajan aktivointiin tähtäävät toimenpiteet Euroopan sähkömarkkinoilla. Antti Raininko Kuluttajan aktivointiin tähtäävät toimenpiteet Euroopan sähkömarkkinoilla Antti Raininko 5.2.2016 Johdanto Euroopan komissio julkaisi kesällä 2015 kaksi sähkömarkkinoihin liittyvää tiedonantoa: Tiedonanto

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 77/422/2011 1.6.2011 ASIA Sähkön perusmaksuja koskeva alennus ASIANOSAINEN Fortum Markets Oy TOIMENPIDEPYYNNÖN TEKIJÄ Juha Lustman VIREILLETULO 8.2.2011 SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

L mmm.fi. Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011

L mmm.fi. Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011 L mmm.fi Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011 L mmm.fi SIEMEN- JA TAIMITUOTANNON TOJMIALAJÄRJESTELYT-TYÖRYFIMÄN HNJAUKSET Siemen-ja taimituotaimon toimialajärjestelyt

Lisätiedot

Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2014. Tampereen Sähköverkko Oy Merja Kohvakka Enfo Zender Oy

Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2014. Tampereen Sähköverkko Oy Merja Kohvakka Enfo Zender Oy Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2014 Aika ke 2.10.2014 klo 9:00-16:00 Paikka Fingrid Oyj, Läkkisepäntie 21, Helsinki Paikalla Minna Arffman, pj Fingrid Oyj Jouni Anttila

Lisätiedot

Varttitase - skenaariotyöpajan tulokset

Varttitase - skenaariotyöpajan tulokset 14.5.2019 - skenaariotyöpajan tulokset Työpajan tavoitteena tunnistaa sidonnaisuudet ja vaikutukset Suomen näkökulmasta en käyttöönotto siirtyy alkuperäisestä 12/2020 ja uutta aikataulua selvitetään pohjoismaisella

Lisätiedot

Mediatapaaminen. Veli-Pekka Saajo Verkot

Mediatapaaminen. Veli-Pekka Saajo Verkot Mediatapaaminen Veli-Pekka Saajo 16.2.2017 Verkot Energiaviraston toimivalta ja siirtohinnoittelun kohtuullisuus Riippumaton kansallinen sääntelyviranomainen Toimivalta määritelty sähkömarkkinalainsäädännössä

Lisätiedot

Kantaverkkotariffin KVS2016 kehittäminen. Neuvottelukunta 28.8.2014

Kantaverkkotariffin KVS2016 kehittäminen. Neuvottelukunta 28.8.2014 Kantaverkkotariffin KVS2016 kehittäminen Neuvottelukunta 28.8.2014 2 Kantaverkkotariffi 2016 - aikataulutus Hankkeen käynnistys Energiavirasto Keskustelu tariffirakenteesta sekä loistehon ja loistehoreservin

Lisätiedot

TEM:n suuntaviivoja sähköverkoille ja sähkömarkkinoille

TEM:n suuntaviivoja sähköverkoille ja sähkömarkkinoille TEM:n suuntaviivoja sähköverkoille ja sähkömarkkinoille Roadmap 2025 -työpaja, 26.3.2015 ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriö, energiaosasto E Sähköverkot Sähkömarkkinalaki 2013 Toimitusvarmuustavoitteet

Lisätiedot

Päätösluonnos huomattavasta markkinavoimasta kiinteään puhelinverkkoon laskevan puheliikenteen tukkumarkkinoilla

Päätösluonnos huomattavasta markkinavoimasta kiinteään puhelinverkkoon laskevan puheliikenteen tukkumarkkinoilla Päätösluonnos 1 (5) Dnro: 25.1.2013 829/9411/2012 Päätösluonnos huomattavasta markkinavoimasta kiinteään puhelinverkkoon laskevan puheliikenteen tukkumarkkinoilla 1. Teleyritykset, joita päätösluonnos

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio lokakuussa 2015

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio lokakuussa 2015 KATSAUS 14.10.2015 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio lokakuussa 2015 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on syys- lokakuun vaihteessa tehty arvio noin 200

Lisätiedot

METSTA Kansallisten standardisointikomiteoiden toimintasäännöt

METSTA Kansallisten standardisointikomiteoiden toimintasäännöt Hyväksytty 8.11.2012 Päivitetty 01.04.2014 METSTA Kansallisten standardisointikomiteoiden toimintasäännöt 1. Kansallinen standardisointikomitea [2.2.2(4); 1.6.2(1); 1.4.2(1, 3, 4); 2.3.2(1)] Kansallisen

Lisätiedot

Lausuntoja voivat antaa myös muut kuin jakelussa mainitut tahot ja tietoa lausunnon antomahdollisuudesta

Lausuntoja voivat antaa myös muut kuin jakelussa mainitut tahot ja tietoa lausunnon antomahdollisuudesta LAUSUNTOPYYNTÖ 1(1) 06.03.2017 476/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2016 MAK SETTAVASTA ETELÄ-SUOMEN KANSALLISESTA TUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntö TEM 266:00/2008 TERVEYSPALVELUALAN LIITON LAUSUNTO JULKISISTA HANKINNOISTA ANNETUN LAIN (348/2007) 15 :N MUUTTAMISESTA Vuoden

Lisätiedot

Tiedon avaamisen työpaja 6.5.

Tiedon avaamisen työpaja 6.5. Tiedon avaamisen työpaja 6.5. Kouluttajina Jari Salo ja Jyrki Kasvi TIEKEstä (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus). Päivän aiheet: Tiedon avaaminen Standardit ja tietomuodot Rajapinnat ja tiedonsiirto Juridiikka

Lisätiedot

Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta. Älykäs energianmittaus , Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino

Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta. Älykäs energianmittaus , Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta Älykäs energianmittaus 10.2.2015, Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino Tarve lisätä älyä sähkönjakeluverkkoihin EU:n ilmastotavoitteet 20-20-20 Hiilidioksidipäästöjen

Lisätiedot

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 1/7 LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 2/7 Sisällysluettelo Palveluiden hallinta- ja toimintamallit Aluepalveluyhtiö Jatkuva elinkaaren hallinta ja kehittäminen

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) mmm.fi /01.02/2017

LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) mmm.fi /01.02/2017 LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) mmm.fi 8.3.2017 495/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2017/2018 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA Maa-ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN 1 (5) SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN - Asiakkaan tunnistaminen ja tunteminen, rahanpesun ja terrorismin rahoituksen sekä markkinoiden väärinkäytösten estäminen, standardi 2.4 - Epäilyttävien

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön vastinrahoitus Itämeren ohjelman hankkeille

Työ- ja elinkeinoministeriön vastinrahoitus Itämeren ohjelman hankkeille 21.1.2009 201/578/2009 Työ- ja elinkeinoministeriön vastinrahoitus Itämeren ohjelman hankkeille 2. haku (19.1. 31.3.2009) Suomi on ohjelmakaudella 2007-2013 mukana kahdessa EU:n rakennerahastojen alueellisen

Lisätiedot

LIITE 1 TEM120:00/2008. KAIVOSLAIN UUDISTAMINEN: Pyydetyt ja saadut lausunnot. Pyydetty lausunto lausunto

LIITE 1 TEM120:00/2008. KAIVOSLAIN UUDISTAMINEN: Pyydetyt ja saadut lausunnot. Pyydetty lausunto lausunto 11.5.2009 LIITE 1 KAIVOSLAIN UUDISTAMINEN: Pyydetyt ja saadut lausunnot Pyydetty lausunto Saatu Huomautuksia lausunto Ulkoasiainministeriö Kommentteja sähköpostitse Oikeusministeriö Sisäasiainministeriö

Lisätiedot

Sähkön etämittaus ja energiansäästö - Taloyhtiöiden energiailta 7.10.2015

Sähkön etämittaus ja energiansäästö - Taloyhtiöiden energiailta 7.10.2015 Sähkön etämittaus ja energiansäästö - Taloyhtiöiden energiailta 7.10.2015 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Sähkön etämittaus Suomessa Energiayhtiöiden

Lisätiedot

Tukku- ja vähittäismarkkinoiden yhteispeli onnistuu älyverkolla Suomen energiaekonomistien kevätseminaari Risto Lindroos, johtava

Tukku- ja vähittäismarkkinoiden yhteispeli onnistuu älyverkolla Suomen energiaekonomistien kevätseminaari Risto Lindroos, johtava Tukku- ja vähittäismarkkinoiden yhteispeli onnistuu älyverkolla Suomen energiaekonomistien kevätseminaari 7.4.2016 Risto Lindroos, johtava asiantuntija, Fingrid Oyj Voimajärjestelmän murros vaatii kaiken

Lisätiedot

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 2 Mitä on markkinoiden tiedonvaihto? Tietosisältöjä: siirtokapasiteetteja, säätösähkötarjouksia,

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Kapasiteettikorvausmekanismit Markkinatoimikunta 20.5.2014 Rakenne Sähkömarkkinoiden nykytila Hinnnanmuodostus takkuaa Ratkaisuja Fingridin näkemys EU:n nykyiset markkinat EU:n markkinamalli pohjoismainen

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 7/2014

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 7/2014 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 15.1.2015 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 7/2014 Aika Maanantaina 15.12.2014

Lisätiedot

Asiakastoimintamallin kehittäminen. 11.3.2014 Jussi Jyrinsalo

Asiakastoimintamallin kehittäminen. 11.3.2014 Jussi Jyrinsalo Asiakastoimintamallin kehittäminen Vuonna 2013 kehitettiin asiakastoimintamallia Kehityshankkeita: liityntäprosessi ja liittymisehtojen seuranta asiakaspalautteen keruu ja hyödyntäminen sekä asiakastiedon

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Adaton webinaari Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi

Adaton webinaari Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi Adaton webinaari 23.11.2016 Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi Datahub projektin ajankohtaista Pasi Aho 2 Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen

Lisätiedot

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2018/2019 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2018/2019 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) 7.3.2018 551/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2018/2019 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA Maa-ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa (TE-toimistojen kommentit omana kohtanaan lausunnon lopussa):

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa (TE-toimistojen kommentit omana kohtanaan lausunnon lopussa): LAUSUNTO KASELY/498/00.02.00/2012 10.8.2012 Työ- ja elinkeinoministeriö Viite Asia TEMin lausuntopyyntö; luonnos hallituksen esitykseksi laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta sekä eräiden siihen

Lisätiedot

Varttitase-hanke eurooppalaisessa, pohjoismaisessa ja kansallisessa konseptissa sekä tekijöitä jotka vaikuttavat hankkeen onnistumiseen

Varttitase-hanke eurooppalaisessa, pohjoismaisessa ja kansallisessa konseptissa sekä tekijöitä jotka vaikuttavat hankkeen onnistumiseen Referenssiryhmä 25.1.2018 Varttitase-hanke eurooppalaisessa, pohjoismaisessa ja kansallisessa konseptissa sekä tekijöitä jotka vaikuttavat hankkeen onnistumiseen Sisältö Suomi osana Eurooppaa kohti eurooppalaisia

Lisätiedot

Yhteenveto lausunnoista

Yhteenveto lausunnoista Yhteenveto 1 (11) Yhteenveto lausunnoista Viestintäviraston luonnokseen 6.11.2015 yleispalveluun kuuluvien postipakettipalvelujen tarjontaan velvollisten postiyritysten nimeämisessä noudatettavasta menettelystä

Lisätiedot

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2019 MAK SETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KANSALLISESTA TUESTA

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2019 MAK SETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KANSALLISESTA TUESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) Maa- ja metsätalousministeriö Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 22.11.2018 1902/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA

Lisätiedot

Asia on tullut vireille 3.3.2009 työ- ja elinkeinoministeriöön jätetyllä hakemuksella.

Asia on tullut vireille 3.3.2009 työ- ja elinkeinoministeriöön jätetyllä hakemuksella. PÄÄTÖS KAIVOSPIIRIN MÄÄRÄÄMINEN Nimi Taivalhopea Hakija Sotkamo Silver Oy Sotkamo Yhteystiedot: Kiilakiventie 1 90250 OULU Lisätietoja antaa: Jouko Jylänki, puh. 08-557 8034 tai 044-559 3501 Hakemuksen

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syyskuussa 2016

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syyskuussa 2016 KATSAUS 27.9.2016 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syyskuussa 2016 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on syys - lokakuussa 2016 tehty arvio noin 200 ammatin

Lisätiedot

JUHTA asetus ja asettaminen. JUHTA Sami Kivivasara, VM JulkICT

JUHTA asetus ja asettaminen. JUHTA Sami Kivivasara, VM JulkICT JUHTA asetus ja asettaminen JUHTA 28.2.2013 Sami Kivivasara, VM JulkICT Asetuksen uudistamisen taustaa Edellinen asetus oli annettu 2006 ja sitä on osittain uudistettu useaan kertaan. Tietohallintolaki

Lisätiedot

Hyvä Tekesin asiakas!

Hyvä Tekesin asiakas! www.tekes.fi RAPORTOINTIPYYNTÖ 5.6.2009 «Organisaatio» «Yksikko» «Etunimet» «Sukunimi» «Postiosoite» «Postinumero» «Postitoimipaikka» Hyvä Tekesin asiakas! Pyydämme teitä ystävällisesti täyttämään jälkiraportointilomakkeen

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta Heikki O. Penttinen Castilsec Oy.

Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta Heikki O. Penttinen Castilsec Oy. Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta 3.12.2015 Heikki O. Penttinen Castilsec Oy Tietoturvallisuuden päätavoitteet organisaatioissa Tietoturvallisuuden oikean tason varmistaminen kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Kuitinantovelvollisuudesta käteiskaupassa

Kuitinantovelvollisuudesta käteiskaupassa LAUSUNTOYHTEENVETO 20.8.2012 TEM/1000/00.06.02/2012 TMO/SKY Kuitinantovelvollisuudesta käteiskaupassa - yhteenveto TEM:n arviomuistiosta annetuista lausunnoista Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi 2.5.2012

Lisätiedot

Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin uudistamista koskevasta valtioneuvoston kirjelmästä U 14/2006 vp seuraavaa:

Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin uudistamista koskevasta valtioneuvoston kirjelmästä U 14/2006 vp seuraavaa: 1 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 25.4.2006 Televisiodirektiivin uudistaminen Valtioneuvoston kirjelmä U 14/2006 vp Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä

Käyttöönottotyöryhmä Käyttöönottotyöryhmä Työpajan II tavoitteet Työsuunnitelman laatiminen loppuvuodelle Käyttöönottosuunnitelman sisällysluettelo sekä laajuus ja rajaukset Tehtävien priorisointi Tehtävien aikataulutus ja

Lisätiedot

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Tekes innovaatiorahoittajana Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Rahoitamme sellaisten innovaatioiden kehittämistä, jotka tähtäävät kasvun ja uuden liiketoiminnan luomiseen Yritysten kehitysprojektit Tutkimusorganisaatioiden

Lisätiedot

Ämmm.n /01.02/2018. Jakelussa mainitut

Ämmm.n /01.02/2018. Jakelussa mainitut A LAUSUNTOPYYNTÖ 248230 1 (2) Ämmm.n 31.1.2018 232/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TÄYDENTÄVI EN EHTOJEN HYVÄN MAATALOUDEN JA YMPÄRISTÖN VAATIMUKSISTA

Lisätiedot

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista Datahub webinaarit 2017 Yleistä datahubista ja dokumenteista 10.2.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Porin Avoin Kilpailu 2013. Tiimi numero 10 kilpailutyö: (Digitaalisesti) Avoin Kaupunki

Porin Avoin Kilpailu 2013. Tiimi numero 10 kilpailutyö: (Digitaalisesti) Avoin Kaupunki Porin Avoin Kilpailu 2013 Tiimi numero 10 kilpailutyö: (Digitaalisesti) Avoin Kaupunki Kilpailutyön rakenne Nykytilanne Muutos Keinot & Hyödyt Päätös Nykytilanne Tavanomainen ICT siiloutunut Järjestelmäkeskeinen

Lisätiedot

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry TIEKE katsaus johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry 20130911 TIEKE hanke Sähkönjakeluyhtiöiden ja palveluntuottajayhtiöiden tietojärjestelmien yhteensopivuus Energiateollisuus ry hankkeen

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY Työ- ja elinkeinoministeriö 7.9.2011 Tieto-osasto/Tiedonhallinta LAATUSELOSTE Työnvälitystilasto Tekijä: työ- ja elinkeinoministeriö 1. Tilastojen relevanssi 1.1 Tietosisältö ja käyttötarkoitus Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Sähköinen arkistoinnin palvelukokonaisuus Lausunnonantajia: 1 Puollatko

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 Jt\ mmm.pi LAUSUNTOPYYNTÖ 244207 1(2) 23.11.2017 1881/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LUONNON HAITTAKORVAUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN

Lisätiedot

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, 30.11.2016 Pasi Aho Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen"

Lisätiedot

Kantaverkon nimeäminen Laajuus ja palautteet nimeämisehdotuksesta. Neuvottelukunta Pertti Kuronen

Kantaverkon nimeäminen Laajuus ja palautteet nimeämisehdotuksesta. Neuvottelukunta Pertti Kuronen Kantaverkon nimeäminen 1.1.2016 Laajuus ja palautteet nimeämisehdotuksesta Neuvottelukunta 13.3.2015 Pertti Kuronen 2 01-06 / 2014 08 11 / 2014 12/2014 01/2015 Kantaverkon määrittelyperiaatteiden konkretisointi

Lisätiedot

Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä

Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä Fingrid toteutti tammikuussa 2015 kyselyn APERAK-kuittaussanomien käytöstä ja kuittaussanomiin liittyvien ohjeiden kehitystarpeista. Samassa kyselyssä selvitettiin

Lisätiedot

Yhteenveto KPMG Oy:n sähkön pientuotannon nettolaskutusselvityksestä jätetyistä kommenteista

Yhteenveto KPMG Oy:n sähkön pientuotannon nettolaskutusselvityksestä jätetyistä kommenteista 10.10.2014 TEM/2744/13.01.01/2013 Yhteenveto KPMG Oy:n sähkön pientuotannon nettolaskutusselvityksestä jätetyistä kommenteista 1. Johdanto 2. Yleisiä huomioita nettolaskutuksesta KPMG Oy on selvittänyt

Lisätiedot

Älyverkko sähköasiakkaiden palvelijana. Ympäristövaliokunta Tatu Pahkala

Älyverkko sähköasiakkaiden palvelijana. Ympäristövaliokunta Tatu Pahkala Älyverkko sähköasiakkaiden palvelijana Ympäristövaliokunta 17.11.2017 Tatu Pahkala Työryhmän tausta Ilmastonmuutoksen torjunta Kasvihuonekaasupäästöjen rajoittaminen keskeistä Pariisin ilmastosopimus voimaan

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 A mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 227239 1(2) 1.2.2017 197/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUESTA, VIHERRYTTÄMISTUESTA JA NUOREN VILJELIJÄN TUESTA ANNETUN

Lisätiedot

Valtion ja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen välinen kasvusopimus 2016 2018

Valtion ja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen välinen kasvusopimus 2016 2018 Valtion ja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen välinen kasvusopimus 2016 2018 TEM/2195/09.01.01/2015 9.6.2016 409834 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY

Lisätiedot

2. Maakuntaohjelman rooli maakunnallsen tahtotilan muodostajana

2. Maakuntaohjelman rooli maakunnallsen tahtotilan muodostajana 1.':. íöi/' \~~""'!!~~ ~,..,~ ::~ t,.,...~..-_.~ si,r.; '.'Y't..i: 'j,7t:''--:~?~:r~ ~fl~:~~l',,!r: j;_ar~;r'lu'!n(is--;j\"::~~~'~'~tt.:~"t:t.~~rß'ti~~!,.; ~lt~~ TYÖ- JR E:LINHE:INOMINISTERIÖ RI~BETS-

Lisätiedot

Seuraamusten rajat ylittävä täytäntöönpano

Seuraamusten rajat ylittävä täytäntöönpano Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle Lausunto 09.05.2016 Vastine Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki työntekijöiden lähettämisestä. Samalla kumottaisiin lähetetyistä työntekijöistä

Lisätiedot

Prosessityöryhmän Skype-kokous

Prosessityöryhmän Skype-kokous Pöytäkirja 1 (5) Prosessityöryhmän Skype-kokous 14.6.2019 Aika 14.6.2019 klo 12.00 13.35 Paikka Skype-palaveri Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja Teemu Hellas Arttu Laine Keravan Energia Oy Emma

Lisätiedot

Määräys sähkön jakeluverkon kehittämissuunnitelmista

Määräys sähkön jakeluverkon kehittämissuunnitelmista Määräys sähkön jakeluverkon kehittämissuunnitelmista EMV keskustelupäivät 18.11.2013 Tarvo Siukola Sähkömarkkinalaki 52 Jakeluverkon kehittämissuunnitelmat Kehittämissuunnitelmat tulee ilmoittaa kahden

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio tammi - helmikuussa 2015

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio tammi - helmikuussa 2015 KATSAUS 20.2.2015 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio tammi - helmikuussa 2015 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on tammi - helmikuun vaihteessa tehty arvio

Lisätiedot

Datahub - lainsäädäntö ja tavoitteet

Datahub - lainsäädäntö ja tavoitteet Datahub - lainsäädäntö ja tavoitteet Petteri Kuuva Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiamarkkinat Energiaviraston energiamarkkinoiden ajankohtaispäivä 29.5.2018 Keskeiset lainsäädännön muutokset HE sisältää

Lisätiedot

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry TIEKE katsaus johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry 20160601 Nykyinen tiedonvaihto verkkoyhtiöitten ja urakoitsijoiden välillä on vaihtelevaa Tilausten välitys sähköpostilla Tilausten

Lisätiedot

KÄYTTÖTOIMIKUNNAN KOKOUS 2/2015

KÄYTTÖTOIMIKUNNAN KOKOUS 2/2015 Muistio 1 (5) KÄYTTÖTOIMIKUNNAN KOKOUS 2/2015 Aika Keskiviikko 24.6.2015 klo 9.30-11.30 Paikka Kokoustila Havis, Eteläranta 16, Helsinki Läsnä Hannu Halminen Boliden Harjavalta Oy Mikael Heikkilä Fortum

Lisätiedot

Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma

Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma 1(6) Matti Ryhänen 3.3.2008 (päivitetty 14.02.2013) Savon Voima Verkko Oy:n syrjimättömyyden varmistamisohjelma 2(6) 1 Johdanto 3 2 Toiminnallinen eriyttäminen 3 2.1 Verkonhaltijan johdon riippumattomuus

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 6/2018 Kuntatalouden ohjaus 121/51/2017

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 6/2018 Kuntatalouden ohjaus 121/51/2017 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 6/2018 Kuntatalouden ohjaus 121/51/2017 Kuntaliitto 2.3.2018. Tilastokeskus 7.3.2018. Valtiovarainministeriö 8.3.2018. Opetus ja kulttuuriministeriö 9.3.2018. Sosiaali

Lisätiedot