TUKIPALVELUT. Ateria ja puhtaus. Ateriatuotanto, koulut ja päiväkodit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUKIPALVELUT. Ateria ja puhtaus. Ateriatuotanto, koulut ja päiväkodit"

Transkriptio

1 Selvitys 1 (8) TUKIPALVELUT Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä Porin palveluliikelaitoksen resursseista ja toiminnasta siirtyy todennäköisesti noin 40 % vastaanottavalle maakunnalle. Maakuntaan siirtyy nykyiselle perusturvalle tuotetut ateria- ja puhtauspalvelut sekä kiinteistönhoidon tuottamat teknisen huollon palvelut. Uudistuksen jälkeen palveluliikelaitoksen suurin asiakas on sivistystoimiala ja toimialaan kuuluvat koulut ja päiväkodit. Uudistuksen osalta voidaan todeta, että Maakunta- ja sote-uudistuksen lakikokonaisuus on siirtynyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöjen on tarkoitus siirtyä eduskunnan täysistunnon äänestettäväksi. Eduskunnan tulisi äänestää lakikokonaisuuksista maaliskuun alkupuolella, jotta uudistusta koskevat muut lait ehditään käsitellä eduskunnan toimikauden viimeiseen täysistuntopäivään mennessä. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi Porin Palveluliikelaitoksen tulee selvittää liikelaitoksen tulevaisuuden näkymät ja vaihtoehtoiset mallit, mikäli Maakuntauudistus lykkääntyy vuosilla tai sen valmistelu lakkautetaan. Porin palveluliikelaitos on eriyttänyt toimintansa ja taloutensa siten, että sote- toiminnot saadaan nopeasti eriytettyä muusta toiminnasta. Vuoden 2018 aikana liikelaitoksen toiminnan tehokkuus kasvoi jälleen selvästi; aiempaa pienemmillä resursseilla kyettiin tuottamaan edellisvuotinen palveluvolyymi. Toimintojen uudelleen organisointi ja onnistuneet sopeutustoimenpiteet johtivat positiiviseen tilinpäätös tulokseen. Palveluliikelaitos kykeni tuottamaan laadukkaita palveluita kohtuullisin kustannuksin. Ateria ja puhtaus Ateriatuotanto, koulut ja päiväkodit Ateriatuotannon osalta kouluverkon uudistaminen on ratkaisevassa asemassa Palveluliikelaitoksen toimintojen järjestämisessä. Palveluliikelaitoksella on tällä hetkellä kuusi itselleen aterioita valmistavaa koulukeittiötä ja 3 keskuskeittiötä, jotka tuottavat koulu- ja päiväkotiaterioita. Tällä hetkellä ateriat tuotetaan kuumatuotantona ja tuotanto on saatu hiottua tehokkaaksi ja laadukkaaksi tavaksi toimia. Palveluliikelaitoksen ateriatuotannon henkilöstö on mitoitettu ATOPr mitoitusohjelmalla, mikä määrittää keittiöiden oikean resursoinnin asiakasmääriin perustuvilla laskentakaavoilla. Erityisesti aterian ja puhtauden yhdistelmätyön avulla henkilöstöresursointi on saatu optimoitua nykyiselle keittiöverkolle kustannustehokkaalla tavalla.

2 Selvitys 2 (8) Palveluverkkouudistus ei muuta Palveluliikelaitoksen aterioiden kokonaistuotanto määrää, ellei päätöksenteon yhteydessä tehdä esim. ulkoistuspäätöksiä. Tästä johtuen pienillä muutoksilla ei juurikaan ole merkittäviä vaikutuksia ateriatuotannon henkilöstökustannuksiin. Toimintojen keskittäminen suurempiin yksiköihin vaikuttaa henkilöstökuluja vähentävästi, mutta melko maltillisesti. Kouluverkon laajat muutokset muokkaavat myös Palveluliikelaitoksen keittiöiden tuotantotapoja ja yksittäisten keittiöiden ateriamääriä. Suuriin, yli tuhannen oppilaan kouluihin on nykyisessä kuumatuotantotavassa järkevää tehdä itsevalmistava keittiö ja pienempiin yksiköihin palvelukeittiö. Tulevaisuudessa tulee pohtia ja analysoida kustannustehokkaimpia tuotantomalleja uudessa palveluverkkomallissa. Nykyinen kuumatuotantotapa ei vaadi palvelukeittiöiltä niin laajaa laitekantaa kuin kylmänä tai jäähdytettynä tuotettu. Kylmään tai jäähdytettyyn tuotantotapaan siirtyminen vaatisi Palveluliikelaitokselta investointeja keskuskeittiöihin ja palvelukeittiöihin. Tuotantotavan muutos ja investoinnit mahdollistaisivat suurien koulujen muuttamisen palvelukeittiöiksi, mikä toisi käyttötalouden kustannussäästöjä pitkällä aikavälillä. Palveluliikelaitos suunnittelee tuotantonsa mahdolliset toiminnalliset muutokset Sivistystoimialan palveluverkon päätöksen jälkeen. Tarkemmat kustannussäästöt kyetään antamaan vasta kun tuleva palveluverkko on selvillä ja Palveluliikelaitos on tehnyt omat suunnitelmansa tuotanto- ja toimitustavoista. Päiväkotien osalta alle 4 ryhmän päiväkodit ovat kustannustehottomia tukipalvelujen näkökulmasta katsottuna. Uudisrakennuksiin ja peruskorjattaviin päiväkoteihin tulisi aina rakentaa ruokasalit. Tuotannon suunnittelun yhteydessä tulisi miettiä samalla myös tuotannon vaihtoehtomalleja; 1. Nykyinen ateriatuotannon järjestämismalli (liikelaitos) 2. Uudistetaan tukipalveluiden järjestämismallia (palveluliikelaitos puretaan ja sen toimintaa jatkaa kaupungin oma sisäinen tuottaja) 3. Ulkoistaminen ja ostopalvelut (liiketoimintakauppa ja palvelusopimus tukipalveluiden ostamisesta)

3 Selvitys 3 (8) Ateriatuotanto, sote- sektori Ruokahuolto on merkittävä osa sairaanhoitoa ja sen laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Maakuntavalmistelun yhteydessä on jo aiemmin selvitetty tuotantoverkkoa. Lainsäädännön myöhästyminen on vaikuttanut maakuntauudistuksen etenemiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarjottavien aterioiden tuotanto voitaisiin jatkossa keskittää Porin keskuskaupungin alueella yhteen tuotantokeittiöön. Ateriatuotannon investoinnit ovat laajoja ja rahoitukseltaan mittavia. Akuutein peruskorjattava kohde on Maantiekadun ravintokeskus, joka tuottaa noin 2000 ateriaa vuorokaudessa perusturvan asiakkaille. Satakunnan Sairaanhoitopiirin valmistuskeittiö tullaan lähivuosina peruskorjaamaan, vaihtoehtona on myös uudisrakentaminen. Molempien organisaatioiden sote- keittiöt on lähivuosina siis peruskorjattava ja laitekantaa uusittava. Lisäksi käyttötalouden mittavia kustannussäästöjä saadaan aikaan toiminnan yhdistämisellä (esim. ateriasuunnittelu, tuotantotapojen yhdenmukaistaminen, henkilöstöresurssien tehokas käyttö jne.) Kustannussäästöjen vuoksi on järkevintä aloittaa vuoden 2019 aikana ateriatuotannon yhteistyöneuvottelut Satakunnan Sairaanhoitopiirin kanssa. Jatkossa tulisi selvittää, onko muita yhteistyöstä kiinnostuneita kuntia mukana neuvotteluissa. Puhtaanapito Puhtaanapidon osalta voidaan todeta, että toiminnan järjestämiseen liittyvä selvitys tulisi olla yhteneväinen ateriatuotannon selvityksen kanssa. Kiinteistönhoito Maakuntauudistus ei nykyisen lainsäädännön mukaan tulisi vaikuttamaan kiinteistöhoidon toimintaan lukuun ottamatta Perusturvan teknistä huoltoa. Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoidon yksikkö vastaa Teknisen toimialan omistamien kiinteistöjen sekä pihaalueiden hoidosta. Lisäksi Palveluliikelaitos ostaa Teknisen toimialan liikuntapaikkojen hoidon Sivistystoimialan liikunta- ja nuorisoyksiköltä. Palveluliikelaitos vastaa myös kaupungin kokonaan tai osittain omistamien yhtiöiden kiinteistönhoidosta sovituilta osin sekä Perusturvan sairaalan teknisestä huollosta ja tähän liittyvästä kuljetustoiminnasta. Kiinteistönhoito sisältää ulkoalueiden- ja rakennusten hoitoa. Kiinteistöhoidon kiinteä tulopohja rakentuu seuraavasti: Tekninen toimiala n. 60 %, Konsernin yhtiöt n. 23 %, Perusturva n. 15 %, SHP:n kuljetus (TEK) n. 1,9 %, Sivistystoimiala n. 0,4 %.

4 Selvitys 4 (8) Ulko-alueiden hoito n. 52 % työajasta - Kevätsiivous - Syyssiivous - Lumen auraus - Liukkauden torjunta - Nurmi- ja viheralueiden hoito - Kiinteistön kohdalla sijaitsevien jalkakäytävien hoito - Ulkoalueiden roskien keräys ja yleinen puhtaanapito - Lehtien keräys - Rännien puhdistus sovituin määräajoin - Kattojen ja niiden varusteiden tarkkailu Kiinteistöjen yleiskierrokset n. 30 % työajasta - Teknisten järjestelmien, kuten ilmanvaihto-, lämmitysjärjestelmien seuranta - Kiinteistöautomaatiojärjestelmien valvonta - Lukitusjärjestelmien hoito, määritellyiltä osin - Rakennusten kunnon yleistarkkailu - Käyttäjien opastus kiinteistöön liittyvissä teknisissä asioissa - Tiedon välittäminen kiinteistön omistajalle, omista tai käyttäjien havainnoistaan liittyen rakennuksessa ilmenneisiin epäkohtiin tai ongelmiin - Kiinteistöhoidolle kuulumattomien erikoisosaamista edellyttävien töiden, kuten putki-, ilmanvaihto-, rakennus- ja sähkötöiden tilaaminen kiinteistön omistajan ohjeiden mukaisesti - Lämpötilojen tarkkailu Tekniset ennakkohuollot n. 18 % työajasta - Ilmanvaihtolaitteiden suodattimien vaihto sovituin määräajoin - Lamppujen vaihdot - Pienkorjaustyöt, kuten ruuvien kiristys ja lukkojen säätö - Paloilmoitin- ja turvavalojärjestelmien kuukausikokeilut Kiinteistönhoito ei suorita kiinteistöissä erityistä ammattitaitoa vaativia korjaustöitä, eikä näihin liittyviä kuntotarkastuksia. Kiinteistönhoito kuitenkin tarvittaessa avustaa em. töissä, koska kiinteistönhoidolla on usein laaja-alainen tieto rakennuksen korjaushistoriasta. Kiinteistönhoito ylläpitää asiakaspalvelukeskusta, jonka kautta asiakkaat voivat välittää palvelupyyntönsä yhden puhelinnumeron tai sähköpostin välityksellä kiinteistönhoidolle. Kiinteistönhoito ylläpitää myös työmäärään suhteutettua päivystysjärjestelmää, jonka avulla varmistetaan kiinteistönhoidon toimintavalmius 24 tuntia vuorokaudessa.

5 Selvitys 5 (8) Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoidon ja muiden kaupungin toimialojen väliset rajapinnat Tekninen toimiala Teknisen toimialan infrayksikkö vastaa osaltaan kaupungin viher-, puisto- ja tiealueista, infrayksikön ulkoalueiden hoito yleisillä alueilla vastaa suurelta osin kiinteistönhoidon vastaavaa työtä kiinteistörajojen sisäpuolella sekä kiinteistön kohdalla sijaitsevilla jalkakäytävillä. Kiinteistönhoito ja Infrayksikkö eivät tällä hetkellä tee merkittävästi yhteistyötä. Teknisen toimialan tilayksikkö vastaa omistamiensa kiinteistöjen kunnosta ja ostaa kiinteistöjensä kiinteistönhoitopalvelut sovituilta osin palveluliikelaitoksen kiinteistönhoidolta. Kiinteistönhoito tilaa tilayksikön omistamien kiinteistöjen vaatimat erikoisosaamista edellyttävät työt, kuten putki-, ilmanvaihto-, rakennus-, sähkö- ja automaatiotyöt tilayksiköltä, kiinteistöhoito tekee samoissa kiinteistöissä samankaltaisia, mutta vähemmän erikoisosaamista edellyttäviä putki-, ilmanvaihto-, rakennus-, sähkö- ja automaatiotöitä. Tilayksikkö tekee säännönmukaisesti omaa vaativampaa rakennusteknistä asiantuntemusta edellyttävää tarkkailua kiinteistöjen kunnon osalta ja kiinteistönhoito tekee samoissa kiinteistöissä samankaltaista yleistä vähemmän rakennusteknistä asiantuntemusta edellyttävää tarkkailua. Tilayksikkö ylläpitää ja kehittää omistamiensa kiinteistöjen rakennusautomaatio järjestelmiä ja kiinteistöhoidolla on laitteiden käyttövastuu. Sivistystoimiala Kiinteistönhoito ostaa aiemmin sovitun mukaisesti kaupungin liikuntapaikkojen hoidon Sivistystoimialan Liikunta- ja nuorisoyksiköltä. Liikuntapaikat ja kentät sijaitsevat useissa tapauksissa koulukiinteistöjen yhteydessä tai niiden välittömässä läheisyydessä. Liikuntapaikkojen nurmialueiden hoito sekä niiden puhtaanapitotyöt vastaavat suurelta osin kiinteistönhoidon kouluilla suorittamaa ulkoalueiden hoitoa. Sivistystoimialalla toimii kouluisäntiä, joiden on tarkoitus tuottaa käyttäjäpalveluja Sivistystoimialan kouluille, päiväkodeille ja muille yksiköille. Kouluisännät ovat aiemmin toimineet Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoitajina. Kouluisännät ja kiinteistönhoito toimivat samoissa Sivistystoimialan käytössä olevissa kiinteistöissä ja kouluisäntien tehtävät ovat nykyisellään lähellä kiinteistönhoitajien tehtäviä.

6 Selvitys 6 (8) Toimintamalli-vaihtoehdot kiinteistönhoidon näkökulmasta Kiinteistökannan vanheneminen ja samaan aikaan kyseisten kiinteistöjen tekniikan merkittävä kehittyminen saneeraustoiminnan yhteydessä vaatii huomattavaa ammatillista osaamista, ajallista panostusta sekä eri ammattialojen yhteistyötä. Kiinteistöjen ulkoalueiden hoito on pääosin kone ja käsityötä, jossa resursointi ja organisointi määrittelevät pitkälti lopputuloksen laadun. Nykyinen toimintamalli ja Palveluliikelaitoksen sisäisen kehitystyön jatkaminen Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoito kehittää omaa toimintaansa, mutta olemassa olevat rajapinnat aiheuttavat toiminnallista päällekkäisyyttä toimialojen kanssa. Kaupungin sisäiseen käyttöön jäävien uudis- ja korjausrakentamishankkeiden mahdollisesti painottuessa tulevaisuudessa enemmän kaupungin yhtiöille, saattavat kohteet siirtyä ulkopuolisen toimijan hoidettavaksi. Tämä aiheuttaa nopean aikataulun sopeutusongelmia Palveluliikelaitoksessa. Tilaaja-tuottajamalli ei tue yhteisiä päämääriä Teknisen toimialan ja Palveluliikelaitoksen välillä, eikä sellaisenaan tue pitkän aikavälin kiinteistökannan kehittämistä sekä tulevien korjauskustannusten hillitsemistä. Kiinteistöpainotteinen toimintamalli Kiinteistöjen hoito Palveluliikelaitos luopuu konserniyhtiöiden kiinteistöjen hoidosta ja keskittää toimintansa Teknisen toimialan hallinnoimien kiinteistöjen hoito- ja kunnossapitotehtävien hoitamiseen yhdessä Teknisen toimialan kanssa. Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoito, automaatiovalvomo ja asiakaspalvelu tehtäviä suorittavat työntekijät yhdistetään Teknisen toimialan Tilayksikön kiinteistöjen valvontatehtäviä sekä automaatio-, LVI- ja sähkötöitä suorittavien henkilöiden kanssa saman johdon alaisuuteen. Tilaaja-tuottajamalli ei sellaisenaan tue pitkän aikavälin kiinteistökannan kehittämistä, eikä tulevien korjauskustannusten hillitsemistä. Yhdistämällä Teknisen toimialan ja Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoidon kiinteistöjen tuntemus ja ammattiosaaminen yhteisen johdon alaisuuteen saadaan aikaan teknisiä synergiaetuja. Ammattialojen rajapintojen poistuessa ja yhteisten tavoitteiden määrittelyllä saavutetaan kustannustehokasta kiinteistön ylläpitoa ja elinkaarta.

7 Selvitys 7 (8) Ulkoalueiden hoito Kiinteistönhoidon toimenkuvasta erotetaan ulkoalueiden sekä liikuntapaikkojen hoito kokonaisuudessaan. Luopumalla ulkoalueiden hoidosta kyetään resursseja ohjaamaan etenkin vanhenevien rakennusten ylläpitoon ja valvontaan sekä niissä näin ilmenevien ongelmien ennaltaehkäisemiseen sekä taloudellisesti kannattavaan kiinteistöjen käyttöiän pidentämiseen. Osa Palveluliikelaitoksen kiinteistönhoitajista ja Sivistystoimialan liikuntapaikkojen hoitajat sekä kaikki ulkoalueiden hoitoon käytettävät koneet siirretään yhteisen ulkoalueiden hoitoon erikoistuneen johdon, kuten esim. Teknisen toimialan infrayksikön alaisuuteen (jos näin saavutetaan muita synergia etuja esim. Teknisen toimialan kausiluonteisten tehtävien osalta). Henkilöstön ja konekannan yhdistämisellä kyetään tasaamaan kausiluoteisten töiden henkilöstömääriä sekä parantamaan reagointikykyä samalla toiminnan laadun kuitenkin parantuessa. Kiinteistöjen ja muiden ulkoalueiden hoitoon osallistuvan henkilöstön toimiminen yhteisen johdon alaisuudessa mahdollistaa laaja-alaisemman organisoinnin ja sitä kautta henkilöstön ja konekannan tehokkaamman käytön. Olemassa olevan konekannan yhdistämisellä saadaan tarvittaessa optimoitua kausiluonteisten töiden vaatimia ulkopuolisten urakoitsijoiden määrää. Sairaalan tekninen huolto Palveluliikelaitos luopuu sairaalan teknisestä huollosta henkilöstöineen. Sairaalan tekninen huolto ja muut siihen liittyvät tukipalvelut eivät ole kiinteistöihin liittyvää ydintoimintaa ja toiminta on nykyisellään erotettavissa kiinteistönhoidosta. Sairaalan teknisen huollon tehtäviin kuuluu mm. lääkintälaitehuolto, joka tulisi siirtää jo ennen Maakuntauudistusta Satakunnan Sairaanhoitopiirin tehtäväksi (suunniteltu jo vuonna 2017). Sivistystoimiala Uuden toiminnan ja sivistystoimialan kouluisäntien rajapinnat tulee poistaa yhteistyönä tehtävällä toimenkuvien rajauksella.

8 Selvitys 8 (8) Taloudelliset vaikutukset / sopeutustoimet Konserniyhtiöiden toimintojen luopumisesta aiheutuu noin euron sopeutustarve. Sopeutus tapahtuu ensi sijassa Teknisen toimialan ja Palveluliikelaitoksen yhteistyössä saavutettavalla erityisesti kiinteistöiden korjausvelan kasvun pysäyttämisellä, eläköitymisillä, mahdollisten sijaistustarpeiden vähenemisellä, ulkopuolisten urakoitsijoiden käytön optimoinnilla sekä muilla työnjohdollisilla keinoilla. Konserniyhtiöiden kiinteistönhoidosta luopuminen on kiinteistöpainotteisessa toimintamallissa esitetty, koska nykyisellään konserniyhtiöiden toimintamalli tukee vahvasti tilaaja tuottajamallista toimintaa ja oletettavasti toiminnan siirtäminen ulkopuoliselle toimijalle ei aiheuta ylitsepääsemättömiä ongelmia. Ulkoalueiden siirtäminen pois kiinteistönhoidon toimenkuvasta saattaa aiheuttaa toiminnallisia ongelmia. Toimintamalli ei kuitenkaan kokonaan sulje pois kiinteistönhoidon tuottamista konserniyhtiöille. Toimintamallin päätavoitteena on ammatillisen osaamisen, henkilöstömäärän sekä nykyisen konekannan mahdollisimman tehokas käyttö. Sairaalan tekninen huolto ei vaadi kaupunki tason sopeuttamistoimia, koska sairaalan tekninen huolto on nykyisessä muodossaan kaupungin sisäistä toimintaa, jonka henkilöstömäärä on oikeassa suhteessa työn nykyiseen määrään.

Ateria-, puhtaus- ja laitoshuoltopalvelut Nykytilan kartoitus Tulokset Seminaari

Ateria-, puhtaus- ja laitoshuoltopalvelut Nykytilan kartoitus Tulokset Seminaari Ateria-, puhtaus- ja laitoshuoltopalvelut Nykytilan kartoitus Tulokset Seminaari 14.3.2017 17.3.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Yleistä Nykytilan kartoitus yksi alatyöryhmän tavoitteista Tarkoitus selvittää

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla

Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla Sami Suikkanen, 7.3.2017 Yleistä uudistuksesta Uudistusta koskevat lait ovat tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Lakiluonnosten lähtökohtana

Lisätiedot

SSTL, puhtausalan kehityspäivä Tuija Silván, tuotantopäällikkö,tampereen Voimia Liikelaitos 11/11/ Tampereen Voimia

SSTL, puhtausalan kehityspäivä Tuija Silván, tuotantopäällikkö,tampereen Voimia Liikelaitos 11/11/ Tampereen Voimia Ateria- ja puhtauspalvelut yhdessä vai erikseen Case Tampereen Voimia Liikelaitos Tampereen Voimian muutosprosessi ateria- ja puhtauspalveluja tuottavaksi liikelaitokseksi. 20.10.2017 SSTL, puhtausalan

Lisätiedot

Porin kaupunki Pöytäkirja 2/ ( 17) Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta

Porin kaupunki Pöytäkirja 2/ ( 17) Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta Porin kaupunki Pöytäkirja 2/2019 1 ( 17) Aika 05.03.2019, klo 17:02-19:01 Paikka Tiedepuisto 4 B, 2. krs Käsitellyt asiat 7 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 8 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Antti Alanko IV-asiantuntija Rakennusterveysasiantuntija (C-24269-26-18) Ylläpito Ylläpito on jonkin järjestelmän oikean toiminnan

Lisätiedot

KIINTEISTÖPALVELUIDEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2015-2017. Liiketoiminnan johtokunta 15.1.2015

KIINTEISTÖPALVELUIDEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2015-2017. Liiketoiminnan johtokunta 15.1.2015 KIINTEISTÖPALVELUIDEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2015-2017 Liiketoiminnan johtokunta 15.1.2015 NYKYTILAN KUVAUS Palvelutuotantoalueet Kiinteistönhoito Rakennus- ja talotekniset korjaus- ja huoltotyöt Liikuntapaikkojen

Lisätiedot

OMISTAJUUDEN MERKITYS INFRASTRUKTUURI- JA TILAPALVELUISSA. Tampereen yliopisto 8.10.2010 Harri Juhola

OMISTAJUUDEN MERKITYS INFRASTRUKTUURI- JA TILAPALVELUISSA. Tampereen yliopisto 8.10.2010 Harri Juhola OMISTAJUUDEN MERKITYS INFRASTRUKTUURI- JA TILAPALVELUISSA Tampereen yliopisto 8.10.2010 Harri Juhola Tekninen toimiala Kunnan järjestämät palvelut Palvelut, joista kunnan on huolehdittava Vapaaehtoiset

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA PIA NURME PORVOON MITALLA SOTE-UUDISTUKSEEN UUSIMAAN SOTE-ILTA

SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA PIA NURME PORVOON MITALLA SOTE-UUDISTUKSEEN UUSIMAAN SOTE-ILTA SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA PIA NURME PORVOON MITALLA SOTE-UUDISTUKSEEN UUSIMAAN SOTE-ILTA 1.3.2017 Lähde: Timo Aro PORVOON LÄHTÖKOHTIA Yksi vetovoimaisimmista ja kilpailukykyisimmistä seuduista Suomessa.

Lisätiedot

TOHMAJÄRVEN HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENTEEN SELVITYS

TOHMAJÄRVEN HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENTEEN SELVITYS TOHMAJÄRVEN HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENTEEN SELVITYS 1 SELVITYKSEN KOHDE JA TAVOITTEET Selvityskohteet ovat: hallinto- ja toimistotehtävät (toimenkuvien kartoitus ja mahdollinen tehtävien uudelleenorganisointi

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017. Teknisen tuotannon liikelaitos KOUVOLAN KAUPUNKI. Liikelaitosten johtokunta 24.9.

TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017. Teknisen tuotannon liikelaitos KOUVOLAN KAUPUNKI. Liikelaitosten johtokunta 24.9. KOUVOLAN KAUPUNKI TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017 Liikelaitosten johtokunta 24.9.2014 1 Liikelaitokset Vastuuhenkilö Toimielin Liikelaitoksen johtaja Jari Horppu Liikelaitosten johtokunta

Lisätiedot

PORIN PALVELULIIKELAITOS

PORIN PALVELULIIKELAITOS PORIN PALVELULIIKELAITOS TIMO SALMI VASTAAVA PALVELUSUUNNITTELIJA (MUKANA KILPAILUTUKSISSA) PORIN PALVELULIIKELAITOS KAUPUNGIN SISÄINEN LIIKELAITOS (TOIMINUT VUODESTA 2010-) TUOTTAA ATERIA-, PUHTAUS- JA

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmän keskeiset ehdotukset ja niiden vaikutukset

Palveluverkkotyöryhmän keskeiset ehdotukset ja niiden vaikutukset Palveluverkkotyöryhmän keskeiset ehdotukset ja niiden vaikutukset Kaupunginhallitus 7.5.2015 1 Miksi selvitystyöhön ryhdyttiin? Kaupungin talous ei kestä nykyisellä mallilla jatkamista enää pitkään Kuntaliitosten

Lisätiedot

SERVICAN TIETOISKU. PSSHP:n hallitus

SERVICAN TIETOISKU. PSSHP:n hallitus SERVICAN TIETOISKU PSSHP:n hallitus 13.3.2018 SERVICA, ITÄ-SUOMEN HUOLTOPALVELUT LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ Palvelutuotanto alkoi 1.1.2012 Omistajat Kuopion kaupunki (51,5 %) ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

TEKNISEN KESKUKSEN RAKENNEMUUTOSSELVITYKSEN TOIMEENPANOSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO

TEKNISEN KESKUKSEN RAKENNEMUUTOSSELVITYKSEN TOIMEENPANOSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO TEKNISEN KESKUKSEN RAKENNEMUUTOSSELVITYKSEN TOIMEENPANOSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. Toiminnalliset muutokset... 1 2. Hallinnolliset - ja sopimusmuutokset... 1 3. Henkilöstöä koskevat muutokset... 1

Lisätiedot

Maakunnan ja kuntien yhteistyö ja sopimukset

Maakunnan ja kuntien yhteistyö ja sopimukset Maakunnan ja kuntien yhteistyö ja sopimukset Kuntapäivä 8.5.2018 Jukka Mäkilä Yhteiset asiakkaat Maakunnan asukkaat ovat yhteisiä asiakkaita ja verojen kautta maksavat toiminnan kustannukset Maakunnan

Lisätiedot

Valmistus omaan käyttöön 4 301

Valmistus omaan käyttöön 4 301 KÄYTTÖSUUNNITELMA / Tekniset palvelut Tekniset palvelut tukee kunnan muita yksiköitä saavuttamaan tuloksia tarjoamalla hyvät toimitilat sekä miellyttävän ympäristön. Tekniset palvelut toteuttaa peruspalveluja

Lisätiedot

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN?

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? Kuntamarkkinat tietoisku 14.9.2016 SOTE-UUDISTUKSEN TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Sote-uudistuksen tavoitteet,

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

90 TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA Vastuuhenkilö: teknisen keskuksen johtaja. Kuvaus 2019 ja keskeiset muutokset. Toiminnalliset tavoitteet 2019

90 TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA Vastuuhenkilö: teknisen keskuksen johtaja. Kuvaus 2019 ja keskeiset muutokset. Toiminnalliset tavoitteet 2019 90 TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA Vastuuhenkilö: teknisen keskuksen johtaja Kuvaus 2019 ja keskeiset muutokset Tekninen keskus tuottaa kaupungin muiden hallintokuntien tarvitsemia sisäisiä kiinteistöpalveluita

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE LAUTAKUNTAPÄÄTÖSTEN ENNAKKOARVIOINNISTA

TOIMINTAOHJE LAUTAKUNTAPÄÄTÖSTEN ENNAKKOARVIOINNISTA TOIMINTAOHJE LAUTAKUNTAPÄÄTÖSTEN ENNAKKOARVIOINNISTA 180413 versio Arvio ennakkoarvioinnin tarpeesta tehdään aina. Vastuu tarvearvioinnista on esittelijällä. Ennakkoarviointia ei tarvita: yksilöä koskeva

Lisätiedot

Kirjanpito- ja palkkahallinnon organisointi

Kirjanpito- ja palkkahallinnon organisointi Kirjanpito- ja palkkahallinnon organisointi Hallinto- ja taloustyöryhmän loppuraportti 10.4.2015: Sote-kuntayhtymä (käynnistystiimi) ja Joensuun kaupunki PK Sote-alueen keskuskaupunkina käynnistävät neuvottelut

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS Toiminta Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää kustannustehokkaasti

Lisätiedot

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 215 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA Käyttötalous ja rahoitus Vuoden 215 käyttösuunnitelmassa liikevaihto on 197,7 milj. euroa, talousarviossa

Lisätiedot

Sisäinen tukipalvelutilaus (1000 ) ASIAKAS TP 2014 MTA 2015 TA 2016

Sisäinen tukipalvelutilaus (1000 ) ASIAKAS TP 2014 MTA 2015 TA 2016 VASTUUALUE: Kiinteistöpalvelut TA15 - Sisäinen tukipalvelutilaus (1000 ) ASIAKAS TP 2014 MTA 2015 TA 2016 TA16 muutos % Kiinteistöjen hoito ja -ylläpitopalvelut Tilakeskus 4 813 5 628 5 560-1,2 % kiinteistönhoito

Lisätiedot

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito.

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito. Talvihoito Viheralueiden hoito Liikennealueiden hoito Perusomaisuus Puhtaanapito Kalusteiden ja varusteiden hoito Rakenteiden hoito Kunnossapito Talvihoidon erillistuote Ylläpito Erillistuotteet Kunnossa-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh 06.02.2017 Sivu 1 / 1 340/2017 10.03.02 14 Rakennusten kunnossapidon vuosiohjelman 2017 hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh. 046 877 3583 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

710 Liiketoiminnan johtokunta Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja Liiketoiminnan johtokunta (1000 euroa)

710 Liiketoiminnan johtokunta Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja Liiketoiminnan johtokunta (1000 euroa) 710 Liiketoiminnan johtokun Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johja Liiketoiminnan johtokun (1000 euroa) TA 2014 Liiketoiminnan johtokun / asukas 1,5 1,5 100,0 1,5 1,4 1,3 1,5-0,6 %:a liiketoiminnan toiminmenois

Lisätiedot

Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta

Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta 1 Sari Hildén, kiinteistöpäällikkö Tilakeskus Helsingin kaupungin rakennuskannan ikäjakauma Arvokiinteistöjä, palvelukiinteistöjä ja torppia, joissa

Lisätiedot

Loppuraportti ateria-, puhtaus- ja laitoshuoltopalveluiden selvityksestä

Loppuraportti ateria-, puhtaus- ja laitoshuoltopalveluiden selvityksestä Loppuraportti ateria-, puhtaus- ja laitoshuoltopalveluiden selvityksestä 5.5.2017 Final 5.5.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällys Tausta ja tavoitteet Nykytilan kartoitus tulokset keskeiset havainnot Tulevaisuuskuva

Lisätiedot

Tilaohjelma 2014 Ympäristöpalvelut PS 19.3.2014

Tilaohjelma 2014 Ympäristöpalvelut PS 19.3.2014 Tilaohjelma 2014 Ympäristöpalvelut PS 19.3.2014 Terveyskeskuksen valmistavan keittiön muuttaminen jakelukeittiöksi Nykyinen keittiö on suunniteltu jakelukeittiöksi terveyskeskuksen perusparannushankkeessa

Lisätiedot

Kuka kokkaa sote-soppaa?

Kuka kokkaa sote-soppaa? Kuka kokkaa sote-soppaa? Minna Salminen sopimustoimitsija tiimin vastaava, JHL Seinäjoki 19.4. Maakuntiin siirtyvä henkilöstö Kaikkea maakunnille siirtyvää henkilöstöä ei ole pystytty määrittelemään, arviolta

Lisätiedot

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen ja maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen ja maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen ja maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Maakuntauudistuksen aikataulu Lainsäädäntö voimaan /maakuntien

Lisätiedot

TÄHTISAIRAALA JA UUSI ASSI- SAIRAALA

TÄHTISAIRAALA JA UUSI ASSI- SAIRAALA TÄHTISAIRAALA JA UUSI ASSI- SAIRAALA Uudenlainen tapa vastata haasteisiin julkisen sektorin yhteistyönä Seppo Ranta Sairaanhoitopiirin johtaja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri Assi-sairaalan tausta-analyysi

Lisätiedot

LIEVESTUOREEN VATTIPAJA: ULKOALUEIDEN HOITO JA KUNNOSSAPITO. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

LIEVESTUOREEN VATTIPAJA: ULKOALUEIDEN HOITO JA KUNNOSSAPITO. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla LIEVESTUOREEN VATTIPAJA: ULKOALUEIDEN HOITO JA KUNNOSSAPITO Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Kiinteistöalan perustutkinto 2014 Paikka: Työnohjaaja:

Lisätiedot

Investointiohjelman hankekortit vuosille

Investointiohjelman hankekortit vuosille 1 Investointiohjelman hankekortit vuosille 2020-2024 Terveyspalvelut (kokonaisbudjetti ja rakennusaika) Terveyskeskuksen peruskorjaus, osa C 4.510.000, aloitus: 2021 käyttötalousvaikutus: +12.000 /v Hankkeen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto 1 KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA 1. Johdanto Liikelaitoksen tehtävänä on vastata kaupungin omistuksessa tai hallinnassa olevista toimitiloista ja yritystiloista ja niihin välittömästi liittyvistä

Lisätiedot

Oulun tekninen liikelaitos esittely uudelle valtuustolle Marko Mykkänen johtaja, Oulun tekninen liikelaitos

Oulun tekninen liikelaitos esittely uudelle valtuustolle Marko Mykkänen johtaja, Oulun tekninen liikelaitos Oulun tekninen liikelaitos esittely uudelle valtuustolle 29.11.2012 Marko Mykkänen johtaja, Oulun tekninen liikelaitos Oulun tekninen liikelaitos Kaupungin sisäinen liikelaitos joka toimii uuden Oulun

Lisätiedot

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN KYSYMYS Mahdollistaako esitetty järjestelmä tavoitteellisen johtamisen ja ohjauksen - toisaalta valtio/maakunta ja toisaalta maakunta/palveluntuottajat akselilla sekä siitä,

Lisätiedot

Ravinto- ja siivouspalvelut. Valtuustoseminaari Hannele Portman Joensuun kaupunki, tekninen keskus Siun sote, väliaikainen valmistelutiimi

Ravinto- ja siivouspalvelut. Valtuustoseminaari Hannele Portman Joensuun kaupunki, tekninen keskus Siun sote, väliaikainen valmistelutiimi Ravinto- ja siivouspalvelut Valtuustoseminaari 17.3.2016 Hannele Portman Joensuun kaupunki, tekninen keskus, väliaikainen valmistelutiimi 31.3.2016 1 Palvelutuotannon kokonaisuus tällä hetkellä Ravinto-

Lisätiedot

TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja

TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja VASTUUALUE: Kiinteistöpalvelut Kiinteistöjen hoito ja -ylläpitopalvelut Tilakeskus 5 560 1 332 24,0 5 560 0,0

Lisätiedot

TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja

TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja VASTUUALUE: Kiinteistöpalvelut Kiinteistöjen hoito ja -ylläpitopalvelut Tilakeskus 5 560 4 132 74,3 5 560 0,0

Lisätiedot

TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 )

TA 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 2016 TEKNINEN KESKUS (1000 ) 730 Tekninen keskus Vastuuhenkilö: Teknisen keskuksen johtaja VASTUUALUE: Kiinteistöpalvelut TP 2015 2016 M 2016 TOT 2016 Erotus TOT - Erotus % Kiinteistöjen hoito ja -ylläpitopalvelut

Lisätiedot

Sote ja valinnanvapaus katsaus

Sote ja valinnanvapaus katsaus Sote ja valinnanvapaus katsaus Valinnanvapauslain luonnoksen mukaisesti 31.1.2017 Kirsi Varhila 1 21.3.2017 Julkisten sosiaali ja terveyspalvelujen rakenne Sotekeskustuottajat Maakunta Järjestämisvastuu

Lisätiedot

Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta

Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta Alustus työpajassa vesa.voutilainen@jkl.fi Taustaksi yhtiöittämiselle Maakuntalain mukaan maakuntavaltuusto päättää konsernirakenteesta

Lisätiedot

Kuuleminen sotejärjestämislaista

Kuuleminen sotejärjestämislaista Kuuleminen sotejärjestämislaista Pornaisten kunnan ratkaisut Eduskunnan Hallintovaliokunta 11.5.2017 Pornaisten kunnan sijainti Pornaisten tunnuslukuja Asukkaita 5.100 Veroprosentti 20,50 Vuosibudjetti

Lisätiedot

Neuvottelu Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Lapin maakuntien välillä. Rovaniemi , Keuruu

Neuvottelu Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Lapin maakuntien välillä. Rovaniemi , Keuruu Neuvottelu Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Lapin maakuntien välillä Rovaniemi 24.4.2018, Keuruu 27.4.2018 Lähiruoan aluetaloudellinen hyöty Talous Komponenttien valmistus (Alueellisista raaka-aineista, korvaa

Lisätiedot

INVESTOINNIT

INVESTOINNIT Kunnanjohtajainfo 30.8.2018 INVESTOINNIT 2019-2024 SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALA SAIRAALA-ALUEEN MASTERPLAN INVESTOINNIT 2019-2024 v.2019 v.2020 v.2021 v.2022 v.2023 v.2024 Laitehankinnat -sairaanhoito 1,50

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.03.2015 Sivu 1 / 1 738/00.04.01/2015 99 Espoon uuden sairaalan aula- ja turvallisuus palvelujen organisointi HUS -Servis liikelaitoksen ja HUS -Kiinteistö Oy:n Turvapalvelujen hoidettavaksi

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Miten hankitaan kestävää ja vastuullista palveluntuottajan näkökulma Paula Juvonen

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Miten hankitaan kestävää ja vastuullista palveluntuottajan näkökulma Paula Juvonen PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Miten hankitaan kestävää ja vastuullista palveluntuottajan näkökulma 24.11.2016 Paula Juvonen Arkea Oy Arkea Oy tuottaa ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja.

Lisätiedot

Tekniset palvelut Joensuussa. Tekninen virasto/ Anu Näätänen

Tekniset palvelut Joensuussa. Tekninen virasto/ Anu Näätänen Tekniset palvelut Joensuussa Tekninen virasto/ Anu Näätänen TOIMINTA-ALUE maapinta-ala 2382 km 2 asukasluku 73305 (31.12.2010) JOENSUU 2009 : Joensuu + Eno + Pyhäselkä Henkilöstö kuntaliitoksessa: Tekninen

Lisätiedot

Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 ohjelmakokonaisuuden rahoitus

Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 ohjelmakokonaisuuden rahoitus POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 ohjelmakokonaisuuden rahoitus talousjohtaja Jarkko Raatikainen Strategian mukainen toteutus- ja rahoitusmalli Tulevaisuuden sairaala

Lisätiedot

Helsinki-Uudenmaan metropolimaakunnan tilapalvelut ja Maakuntien Tilakeskus Oy; Lähtökohdat ja valmistelun tilanne

Helsinki-Uudenmaan metropolimaakunnan tilapalvelut ja Maakuntien Tilakeskus Oy; Lähtökohdat ja valmistelun tilanne Helsinki-Uudenmaan metropolimaakunnan tilapalvelut ja Maakuntien Tilakeskus Oy; Lähtökohdat ja valmistelun tilanne Carl Slätis 9.2.2018 Tilajohtaja Uusimaa2019-hanke Uudenmaan asukasluku 1.650.000 Uusimaa

Lisätiedot

BAFF -SEMINAARI. Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio

BAFF -SEMINAARI. Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio BAFF -SEMINAARI Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy, toimitusjohtaja Suomen Isännöintiliitto, puheenjohtaja www.matinkylanhuolto.fi Asiakkaiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16 25.02.2015 Sivu 1 / 1 738/00.04.01/2015 16 Espoon uuden sairaalan aula- ja turvallisuuspalvelujen organisointi HUS -Servis liikelaitoksen ja HUS -Kiinteistö Oy:n Turvapalvelujen hoidettavaksi (Kh/Kv) Valmistelijat

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo Sote-uudistus muutosjohtaja, STM 16.1.2017 1-20.2.2018 Maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Lohjan kaupungin toimitilojen kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen asiakastyytyväisyyskysely

Lohjan kaupungin toimitilojen kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen asiakastyytyväisyyskysely Lohjan kaupungin toimitilojen kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen asiakastyytyväisyyskysely Kokonaisvastaajamäärä: 59 1. Ulkoalueen hoitotyöt Kysymykseen vastanneet: 58 Huolehdimme koneaurauksesta ja

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsaus Asko Peltola 13.3.2018 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 3 / 2018 Etelä-Pohjanmaan palvelurakenteen selvitystyö loppusuoralla Työterveyshuollon selvitys valmistuu

Lisätiedot

Vuokralainen vastaa ja maksaa itse. Vuokranantaja vastaa ja sisältyy vuokraan

Vuokralainen vastaa ja maksaa itse. Vuokranantaja vastaa ja sisältyy vuokraan asumispalveluyksikköä 1 Vuokranantaja vastaa ja sisältyy vuokraan Vuokralainen vastaa ja maksaa itse KIINTEISTÖYHTIÖN HALLINTO Hallinnollinen isännöinti KiinteistöOy hallinto Kirjanpito ja maksuliikenne

Lisätiedot

Yrittäjien malli sote- ja maakuntauudistukseen. Suomen Yrittäjät

Yrittäjien malli sote- ja maakuntauudistukseen. Suomen Yrittäjät Yrittäjien malli sote- ja maakuntauudistukseen Suomen Yrittäjät 1. Maakunnan tehtävät Maakunnista vahvoja elinkeinotoimijoita 1. Palvelulupaus asiakaslähtöisyys, digitaalisuus ja kustannustehokkaat palveluratkaisut

Lisätiedot

Kiinteistön yleishoito ja valvonta

Kiinteistön yleishoito ja valvonta KIINTEISTÖPALVELUALAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 28.6.2019 30.1.2019 1 Sisällys Kiinteistön yleishoito ja valvonta... 2 Yleishoito ja valvonta kiinteistönhoidossa, 25 osp... 2 Kiinteistön kulunvalvontajärjestelmät,

Lisätiedot

Kuka kokkaa sotessa? Ruokahuollon tulevaisuus sote-uudistuksessa.

Kuka kokkaa sotessa? Ruokahuollon tulevaisuus sote-uudistuksessa. Kuka kokkaa sotessa? Ruokahuollon tulevaisuus sote-uudistuksessa. Ateria-tapahtuma 7.11.2017 Wanha Satama, Helsinki Minna Salminen, erityisasiantuntija Tukipalvelut erillään vai keskitetysti? Ruokahuolto

Lisätiedot

JOUTSAN TERVEYSKESKUS VALTUUSTOSEMINAARI Kunnanhallitus Jari Lämsä, tekninen johtaja

JOUTSAN TERVEYSKESKUS VALTUUSTOSEMINAARI Kunnanhallitus Jari Lämsä, tekninen johtaja JOUTSAN TERVEYSKESKUS VALTUUSTOSEMINAARI 30.1.2017 Kunnanhallitus 6.2.2017 - Jari Lämsä, tekninen johtaja Valmisteluvaiheet - Valtuustoseminaari 30.1.2017 (Terveyskeskus) - Valtuusto 19.12.2016, TA2017,

Lisätiedot

Sote-palvelujen järjestäminen konsernirakenteessa ja ohjausjärjestelmät. Rolf Paqvalin

Sote-palvelujen järjestäminen konsernirakenteessa ja ohjausjärjestelmät. Rolf Paqvalin Sote-palvelujen järjestäminen konsernirakenteessa ja ohjausjärjestelmät Rolf Paqvalin 2.3.2017 Maakunnan sote:n ohjaajat Valtio - Valtioneuvosto - VM - STM - TEM Asiakkaat Yhteistyökumppanit - kunnat -

Lisätiedot

TATU toimenpiteet johtokunnan alaisissa liikelaitoksissa. Palveluliikelaitosten johtokunta 11.6.2014

TATU toimenpiteet johtokunnan alaisissa liikelaitoksissa. Palveluliikelaitosten johtokunta 11.6.2014 TATU toimenpiteet johtokunnan alaisissa liikelaitoksissa Palveluliikelaitosten johtokunta 11.6.2014 PALIN tarkoituksena on osallistua Espoon TATU-ohjelmaan valmistelemalla siihen seuraavia asioita: 1.

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle

Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle Kaupunginhallituksen 17 20.03.2017 konsernijaosto Kaupunginhallitus 151 27.03.2017 Kaupunginhallitus 444 11.09.2017 Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Sote-liikelaitos Liikelaitoksen toimipisteessä arvioidaan asiakkaan palvelutarve ja asiakkaalle tehdään

Lisätiedot

Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa?

Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa? Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa? Ulla Närhi Neuvotteleva virkamies, FaT Sosiaali- ja terveysministeriö Aikataulu 2016 2017 2018

Lisätiedot

Konsernirakennevalmistelun tilanne

Konsernirakennevalmistelun tilanne Konsernirakennevalmistelun tilanne 22.5.2018 - Laajennetun johtoryhmän kokoukseen 29.5.2018 Maakunnan tarkastuslautakunta Maakuntavaalilautakunta Etelä-Savon maakuntakonserni Maakuntavaltuusto 59 jäsentä

Lisätiedot

Hallinnon tavoitteena on mahdollistaa toiminta-ajatuksen toteutuminen ja luoda sekä ylläpitää ajantasainen tietokanta hallinnonalaltaan.

Hallinnon tavoitteena on mahdollistaa toiminta-ajatuksen toteutuminen ja luoda sekä ylläpitää ajantasainen tietokanta hallinnonalaltaan. TEKNISEN TOIMEN TOIMINNALLISET JA TALOUDELLISET TAVOITTEET 2014 TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen hallinto Vastuuhenkilö: Rakennusmestari Tehtävän toiminta-ajatus: Teknisen toimeen sijoittuvan teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien tilajohdon yhteistyötapaaminen Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija Hankinnat ja logistiikka Tila- ja tukipalvelut

Kuntien ja kuntayhtymien tilajohdon yhteistyötapaaminen Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija Hankinnat ja logistiikka Tila- ja tukipalvelut Kuntien ja kuntayhtymien tilajohdon yhteistyötapaaminen 4.12.2018 Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija Hankinnat ja logistiikka Tila- ja tukipalvelut Ohjelma 13.00 Tervetuloa ja uudistuksen ajankohtaiset

Lisätiedot

Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos

Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä 15.3.2019 Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos Kaupunkien sisäilmaverkoston yhteiset tavoitteet Päätavoite: kaikki julkiset tilat ovat kunnossa

Lisätiedot

Seurantaraportti 1-12/2016 Lekitek ohjausryhmä

Seurantaraportti 1-12/2016 Lekitek ohjausryhmä Seurantaraportti 1-12/2016 Lekitek ohjausryhmä 21.4.2017 Kokonaistaloudellinen katsaus: koko kuntakonsernin kiinteistöpalvelut (sis. yleiset alueet) Yhteensä 1-12/2015 Yhteensä 1-12/2016 Muutos Muutos

Lisätiedot

Uudet kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voimaan 1.8.2013. Huomioi uudet tutkinnot palvelua tilatessasi!

Uudet kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voimaan 1.8.2013. Huomioi uudet tutkinnot palvelua tilatessasi! Uudet kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voimaan 1.8.2013 Huomioi uudet tutkinnot palvelua tilatessasi! Sisällys Koulutusuudistuksen taustaa Mikä muuttuu? Alan ammatillinen koulutus,

Lisätiedot

Sisäilmaolosuhteiden hallinnan iso kuva

Sisäilmaolosuhteiden hallinnan iso kuva Sisäilmaolosuhteiden hallinnan iso kuva Sisäilman laatuun liittyviä epäkohtia voi esiintyä eri syistä johtuen ja kaiken ikäisissä rakennuksissa. lähestyessä elinkaarensa loppuaan sisäilman epäkohtiin liittyvät

Lisätiedot

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä Porvoon kaupunginvaltuusto 16.8.2017 Eetu Salunen toimitusjohtaja PHHYKY 2017 12 kunnan omistama kuntayhtymä 212 550 asukasta X asiakasta 7 500 työntekijää 703 M liikevaihto

Lisätiedot

Luonnos Kuntaliiton lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta Lakiasiain johtaja Arto Sulonen

Luonnos Kuntaliiton lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta Lakiasiain johtaja Arto Sulonen Luonnos Kuntaliiton lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta 22.9.2016 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen Lausuntoluonnoksen tarkoitus Tukea kuntia niiden valmistellessa omia lausuntojaan Antaa kunnille

Lisätiedot

Tekniset tukitoiminnot ovat tällä hetkellä seuraavalla tavalla hajanaiset:

Tekniset tukitoiminnot ovat tällä hetkellä seuraavalla tavalla hajanaiset: Kaupunginhallitus 121 20.04.2015 Kaupunginhallitus 128 06.06.2016 Kaupungin teknisten tukipalvelujen uudelleenorganisointi 2125/00.01.03/2015 Kaupunginhallitus 20.04.2015 121 Valmistelija Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta, 1 Valinnanvapaus on osa sote-uudistusta Tavoitteena on, että valinnanvapaus

Lisätiedot

Assi. Miten suunnitellaan kokonainen keskussairaala? Projektiylilääkäri Paula Turunen

Assi. Miten suunnitellaan kokonainen keskussairaala? Projektiylilääkäri Paula Turunen Assi Miten suunnitellaan kokonainen keskussairaala? Projektiylilääkäri Paula Turunen Mitä tarvitaan sairaalan rakentamiseksi Tarvearviointi Päätös SHP:n valtuustolta Rahoitus Sairaalan ammattilaisia kertomaan

Lisätiedot

Mitä uusi sote tarjoaa palvelutuottajille maakunnassa? Soteuttamo Antti Parpo muutosjohtaja

Mitä uusi sote tarjoaa palvelutuottajille maakunnassa? Soteuttamo Antti Parpo muutosjohtaja Mitä uusi sote tarjoaa palvelutuottajille maakunnassa? Soteuttamo 28.1.2019 Antti Parpo muutosjohtaja Sote-uudistuksen lähtökohdat tuottajien näkökulmasta Mitä tavoittelemme? Asiakas ennen organisaatiota

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 17.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin nykyisen yhteistyösopimuksen irtisanominen / Pihtipudas

Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin nykyisen yhteistyösopimuksen irtisanominen / Pihtipudas Kunnanhallitus 88 18.04.2017 Kunnanvaltuusto 30 29.05.2017 Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin nykyisen yhteistyösopimuksen irtisanominen / Pihtipudas Viitasaaren kaupunginhallitus 03.04.2017 80

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle 11.12.2017 Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija, tukipalvelut Tanja Penninkangas, vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Sisältö Tausta Työryhmän raportti, kevät

Lisätiedot

Sisällys Kiinteistön yleishoito ja valvonta... 2 Yleishoito ja valvonta kiinteistönhoidossa, 25 osp... 2 Kiinteistön kulunvalvontajärjestelmät, 2

Sisällys Kiinteistön yleishoito ja valvonta... 2 Yleishoito ja valvonta kiinteistönhoidossa, 25 osp... 2 Kiinteistön kulunvalvontajärjestelmät, 2 KIINTEISTÖPALVELUALAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.5.2019 1 Sisällys Kiinteistön yleishoito ja valvonta... 2 Yleishoito ja valvonta kiinteistönhoidossa, 25 osp... 2 Kiinteistön kulunvalvontajärjestelmät, 2

Lisätiedot

Arandur / Kaivomestarin hanke

Arandur / Kaivomestarin hanke 7.10.2010 Richard Malm Arandur / Kaivomestarin hanke Kaivomestari - ensimmäinen julkisen ja yksityisen sektorin kiinteistöalan kumppanuushanke Suomessa. Elinkaaritoimitus: mitä sopimus sisältää? Substanssipalvelut

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA/KOKOUSKUTSU 2/2017. Perusturvalautakunta (8)

SAVONLINNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA/KOKOUSKUTSU 2/2017. Perusturvalautakunta (8) Perusturvalautakunta 03.05.2017 1(8) Esityslista 03.05.2017 Aika Kello 16:30 Paikka Kh:n iso kabinetti, Olavinkatu 27 Läsnä Linnamurto Erja puheenjohtaja Jantunen Mikko varapuheenjohtaja Cederström Tiina

Lisätiedot

Energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa. Tomi Mäkipelto kauppatieteiden tohtori, DI toimitusjohtaja

Energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa. Tomi Mäkipelto kauppatieteiden tohtori, DI toimitusjohtaja Energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa Tomi Mäkipelto kauppatieteiden tohtori, DI toimitusjohtaja Rakennetun ympäristön merkitys Suomessa Energiatehokkuuspotentiaali on pääosin hyödyntämättä

Lisätiedot

Palvelulupaus maakunnille

Palvelulupaus maakunnille Palvelulupaus maakunnille 23.3.2017 KESKEISET EDUT TILAKESKUKSEN TOIMINNASTA Tilakeskus tarjoaa parhaan tiloihin liittyvän osaamisen ja sitä kautta parhaat toimintaympäristöt maakuntien toiminnoille Tilakeskus

Lisätiedot

Sote ja maakuntauudistus henkilöstön asema, uudet työnantajakonsernit

Sote ja maakuntauudistus henkilöstön asema, uudet työnantajakonsernit Sote ja maakuntauudistus henkilöstön asema, uudet työnantajakonsernit Kuormitus hallintaan, Kuntatalo 5.6.2017 Neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas Maakunnille siirtyvä henkilöstö tehtäväalueittain

Lisätiedot

Palkkavaaka Tehtävänkuvauslomake

Palkkavaaka Tehtävänkuvauslomake Palkkavaaka Tehtävänkuvauslomake Toiminto / yksikkö / osasto: Toimen nimi: VIITETAHTÄVÄ 2 Laadittu: 15.3.2016 1 1. Tehtävän tarkoitus ja sisältö 1.1 Tehtävän tarkoitus ja tavoitteet Tehtävän tarkoituksena

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2018 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN 2023

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2018 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN 2023 22.8.2017 APisto 1 Ahti Pisto sairaanhoitopiirin johtaja TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2018 2020 JA TALOUSARVIO 2018 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN 2023 22.8.2017 APisto 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2017

Lisätiedot

Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta

Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta Alustus työpajassa vesa.voutilainen@jkl.fi Taustaksi yhtiöittämiselle Maakuntalain mukaan maakuntavaltuusto päättää konsernirakenteesta

Lisätiedot

Infektioiden torjuntatyön kehittäminen terveyskeskuksessa. Hygieniahoitajien valtakunnalliset koulutuspäivät Jyväskylä

Infektioiden torjuntatyön kehittäminen terveyskeskuksessa. Hygieniahoitajien valtakunnalliset koulutuspäivät Jyväskylä Infektioiden torjuntatyön kehittäminen terveyskeskuksessa Hygieniahoitajien valtakunnalliset koulutuspäivät Jyväskylä 18. -19.5.2017 24.05.2017 PPL Mikä ihmeen Seututerveyskeskus Seututerveyskeskus on

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 482/2017 02.08.00 88 Valtuustokysymys koulujen siivoukseen liittyvien ostopalvelujen ongelmista (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Aija Leino, puh. 050 566 7134

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE OPPIMISYMPÄRISTÖSTÄ Organisaatio / tekninen osasto / kiinteistönhoito Osoite Luusuantie 8, 98100

Lisätiedot

1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA tekninen ltk xx.xx.2017 kunnanhallitus xx.xx.2017 kunnanvaltuusto

1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA tekninen ltk xx.xx.2017 kunnanhallitus xx.xx.2017 kunnanvaltuusto 1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA 2.11.2017 tekninen ltk xx.xx.2017 kunnanhallitus xx.xx.2017 kunnanvaltuusto 2(5) 1. JOHDANTO Kiinteistöstrategialla tavoitellaan kunnan rakennetun kiinteistöomaisuuden

Lisätiedot

LYHENNELMÄ ATERIAPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN OPETUKSEN JA ROINAN TARPEISIIN FORSSAN, HUMPPILAN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUEELLA - RAPORTISTA

LYHENNELMÄ ATERIAPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN OPETUKSEN JA ROINAN TARPEISIIN FORSSAN, HUMPPILAN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUEELLA - RAPORTISTA o2y, `/, LYHENNELMÄ ATERIAPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN OPETUKSEN JA ROINAN TARPEISIIN FORSSAN, HUMPPILAN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUEELLA - RAPORTISTA Tulevaisuuden ateriatuotannon ratkaisuja on tarkasteltu raportissa

Lisätiedot

Näin paransimme tuottavuutta. Hyvät käytännöt ja vakiinnuttamisen keinot Kieku-käyttäjäfoorumi

Näin paransimme tuottavuutta. Hyvät käytännöt ja vakiinnuttamisen keinot Kieku-käyttäjäfoorumi Näin paransimme tuottavuutta. Hyvät käytännöt ja vakiinnuttamisen keinot Kieku-käyttäjäfoorumi Jukka Aalto Helsinki 26.11.2015 Näkökulmat 1. Henkilöstöhallinto 2. Taloushallinto 3. Haasteet 27.11.2015

Lisätiedot