Vaihtoon lähtijän muistilista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoon lähtijän muistilista"

Transkriptio

1 Vaihtoon lähtijän muistilista

2 Tänään Vaihdon tavoitteet Ennen vaihtoa viralliset paperiasiat matkadokumentit terveydenhoito vakuutukset turvallisuus ja kriisitilanteet asuntoasiat Suomessa ja kohteessa opintotuki ja apurahat verotus Vaihdon aikana Vaihdon loppuessa Let s make your exchange a success story!

3 Ennen vaihtoa

4 Viralliset paperiasiat Aaltoon Kaikkien vaihtoon lähtijöiden tulee ilmoittautua läsnäolevaksi Aalto-yliopistoon myös vaihdon ajaksi! Yhteystiedot Oodissa (oodi.aalto.fi) Osoite Sähköposti Kun lähdet vaihtokohteeseen, ota mukaan hyväksymiskirjeesi ja hyväksytty opintosuunnitelmasi.

5 Viralliset paperiasiat Tee virallinen osoitteenmuutos maistraattiin. Voit tehdä jo ennen lähtöäsi avoimen valtakirjan esim. vanhemmillesi, jotta he voivat tarvittaessa hoitaa viranomaisasioita puolestasi Suomessa. Tarkista, että sinulla on mukana kaikki vastaanottavan yliopiston vaatimat dokumentit ja mahdolliset ylimääräiset passikuvat. Tarkista, että sinulla on riittävän pitkään voimassa oleva passi! Yleisesti 6kk vaihdon loppumisen jälkeen suositeltu. Hoida opintotukeen tarvittavat paperit!

6 Matkaliput ja viisumi / oleskelulupa (1/2) Suosittelemme odottamaan vaihtoyliopiston hyväksymiskirjettä ennen matkalippujen ostamista. Yleensä vaihtoyliopistot lähettävät ohjeita maahanpääsymuodollisuuksista, noudata ohjeita tarkasti. Tarkista tarvittavat asiakirjat kohdemaan suurlähetystöstä: EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti toisessa EU-maassa Viisumi (single entry vs. multiple entry, opiskeluviisumi) Oleskelulupa Lue myös aikaisemmin samassa maassa olleiden vaihtoraportit hakukoneelta (Destination database)

7 Matkaliput ja viisumi / oleskelulupa (2/2) Tarvittavat liitteet vaihtelevat paljon hyväksymiskirje Varallisuustodistus: KELAn todistus opintoetuuksista + Aallon stipendikirje + tarvittaessa pankin lausunto tilillä olevista varoista Terveystodistus (kohdeyliopisto ohjeistaa, jos tarvitsee) Passikuvia Tärkeät asiakirjat (passi, viisumi, vakuutustodistus, hyväksymiskirje ym.) kannattaa esim. skannata ja tallentaa omaan sähköpostiin.

8 Terveydenhuolto Hoida kuntoon terveydenhuoltoon liittyvät asiat ennen matkaa Jos matkustat EU-maahan, tilaa Kelasta Eurooppalainen sairaanhoitokortti: Kortilla saa Euroopassa sairaanhoitoa viivytyksettä ja samalla hinnalla kuin maan asukkaat Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta! Ota selvää rokotuksista ja mahdollisesti tarvitsemasi lääkityksen maahantuonnista. (YTHS)

9 Vakuutukset Opiskelija on itse vastuussa tarvittavista matkatavara-, henkilö-, tapaturma-, sairaus- ja vastuuvakuutuksista ulkomailla opiskelun aikana Aallolla ei vakuutusta yli kuukauden kestäviin vaihtoihin. Joissakin vakuutusyhtiöissä matkavakuutus on mahdollista liittää edullisesti omaan kotivakuutukseen. Pyydä vakuutusyhtiöltäsi englanninkielinen todistus vakuutuksestasi. Joissain vaihtoyliopistoissa (erit. AUS ja USA) voi olla pakollisia omia vakuutuksia tarkista mitä korvaavat ja minkälaisen vakuutusturvan tarvitset näiden vakuutusten lisäksi.

10 Turvallisuus ja kriisitilanteet (1/2) > matkustaminen ja maat Matkustustiedotteet Ulkomailla -osio Tee matkustusilmoitus! (matkustusilmoitus.fi) Maakohtaiset matkustustiedotteet voi tilata myös tekstiviestinä (lisätietoa matkustustiedotteet sivustolla). Ulkoministeriön ja edustustojen facebook ja twitter tilejä seuraamalla tietoa vaihtokohteessa tapahtuvista asioista. Kohdemaan Suomen lähetystön sivut + sijainti Yleisimmät turistihuijaukset Kunnioita paikallisia lakeja ja tapoja sekä kohdeyliopiston sääntöjä. Hätäyhteystiedot puhelimeen (ICE).

11 Turvallisuus ja kriisitilanteet (2/2) Ota selvää paikallisesta hätänumerosta ja korruption tasosta vaihtomaassasi. Aalto-ylipisto ei voi vastata opiskelijoittensa turvallisuudesta luonnonkatastrofien, konfliktien tai muiden hätätilanteiden aiheuttamissa poikkeustilanteissa kohdemaassa. Aalto-yliopisto pyrkii kuitenkin tukemaan opiskelijoitaan tiedottamalla tilanteen kehityksestä tapauksesta ja käytettävissä olevista viestintäkeinoista riippuen. Kriisitilanteessa lopullinen päätös lähteä maasta ja palata Suomeen jää opiskelijan itsensä tehtäväksi. Tutustu Aalto-yliopiston vastuuvapautuslomakkeeseen, jonka olet hyväksynyt vaihtoon hakiessasi.

12 Asuntoasiat Suomessa Jos haluat maksavan vuokralaisen asuntoosi vaihto-opiskelusi ajaksi, voit jälleenvuokrata asuntosi esim. Suomeen saapuville vaihto-opiskelijoille. AYY:llä ja HOASilla asuvien on helppo jälleenvuokrata huone tai asunto seuraten AYY:n ja HOASin luomia ohjeistuksia ja lomakkeita AYY: HOAS: Aallon yhteisötori

13 Asuntoasiat kohdemaassa Vastaanottava korkeakoulu avustaa yleensä asuntoasioissa. Joissakin kohteissa opiskelija voi joutua hankkimaan asuntonsa itsenäisesti ilman vaihtoyliopiston apua. Kohteen vaihtoraporteissa on usein mainittu asunnonhausta, käy lukemassa. Muista myös kohdeyliopiston nettisivut.

14 Opintotuki ulkomailla Jos olet oikeutettu saamaan opintotukea, saat sitä myös ulkomaille. Opintoraha 250,58 / kk (sama kuin Suomessa opiskeltaessa) Lainatakaus 800 / kk (korotettu) Asumislisä 210 / kk >> poikkeuksena alhaisen vuokratason maat Muista, että täysaikaisen opiskelun kriteerit ovat voimassa myös ulkomailla opiskellessa! (5 op/ tukikuukausi, min. 20 op lukuvuosi) Muista kertoa Kelalle vaihto-opinnoista sähköisesti tai erillisellä lomakkeella (OT15) Muista, että täysaikaisen opiskelun kriteerit ovat voimassa myös ulkomailla opiskellessa! (5 op/ tukikuukausi, min. 20 op lukuvuosi) Vaihdon apuraha ei vaikuta opintotuen tulorajoihin Jos tarvitset todistuksen opintotuesta, voit pyytää sitä KELAlta

15 Aalto-yliopiston vaihto-opiskelun apuraha Apurahapäätökset, yhteystietolomakkeet ja OLS-kutsut jne lähetetään koulukohtaisesti, do not panic. Noudata aina ensisijaisesti (sähköpostilla) omasta korkeakoulusta saamiasi ohjeita. Jotta apurahan 1. osa voidaan maksaa: Kaikkien täytettävä sähköinen yhteystietolomake (saat ohjeet myöhemmin) Erasmus-opiskelijoiden on lisäksi 1) liitettävä sähköiselle yhteystietolomakkeelle Erasmus-apurahan vastaanottosopimus ja 2) tehtävä OLS-kielitestin 1.osa (saat sähköisen kutsun kielitestin tekemiseen yhteystietolomakkeen lähettämisen jälkeen) Kaikkien palautettava kohdeyliopiston hyväksymiskirje sähköpostitse oman korkeakoulun vaihtokoordinaattorille (ei BIZ) ARTSin opiskelijat liittävät hyväksymiskirjeen sähköiseen lomakkeeseen. Apurahan ensimmäinen osa syksyn lähtijöille pyritään maksamaan heinä- elokuussa, kevään lähtijöille tammikuussa Mahdollista vain, jos opiskelija on hoitanut maksua edellyttävät toimet Lue huolella apurahakirjeen saate/sinulle lähetettävät sähköpostit ja seuraa niiden ohjeita

16 Muita apurahoja? Aloita hakeminen heti. Jotkut järjestöt myöntävät apurahaa myös vaihdon aikana, harvemmin jälkikäteen. Muista, että sinun tehtäväsi on vain hakea apurahaa ja myöntävä taho päättää oletko apurahan piirissä. Hakemusta voi usein täydentää kohteen hyväksymiskirjeellä jälkikäteen (varmista per apuraha). Apurahojen myöntäjiä: Pidä avoin mieli. Kannattaa myös hakea apurahoja myös muilta kuin suoraan opintoalaan liittyviltä järjestöiltä. SYL:n apurahatietokanta (esim. pienet kunnat) Opintoalaan liittyvät liitot AYY (seuraava hakuaika loka-marraskuussa, max 800e) KY-säätiö (vain BIZ, hakuaika ) Säätiöt, esim. tekniikan edistämissäätiö. Useilla säätiöillä apurahoja tietyn kaupungin/kunnan asukkaille), muista myös opintostipendit! Google auttaa tässäkin

17 Verotus vero.fi / syventävät vero-ohjeet / henkilöasiakkaan tuloverotus / ansiotulot / apurahat Apurahan verollisuus: Aalto-yliopiston myöntämät opiskelijavaihdon apurahat voivat olla veronalaista tuloa siltä osin kuin henkilön eri tahoilta saamat apurahojen, stipendien tms. yhteenlaskettu määrä vähennysten jälkeen verovuonna ylittää valtion taiteilija-apurahan vuotuisen määrän (vuonna 2018 verovapaa määrä oli ,72 euroa).

18 Orientoidu kohdemaan kieleen Etälukio: kielenopiskelupaketteja, esim. englanti, saksa, ranska, espanja. YLE:n kielten opiskelumateriaalia: Verkkosanomalehtiä: Erityisesti vaihto-opiskelijoille suunnatut kielikurssit Aallossa (LC-6031 Saksaa vaihtoon lähteville) Erasmus+ kielitesti ja online-kielikurssi Intensiiviset kielikurssit Euroopan kohteissa ennen lukukauden alkua

19 #aaltoexchange - Käytä Instagram-kuvissasi hastagia #aaltoexchange säännöllisesti vaihtojaksosi ajan, saat korvattua vaihtoraportin kirjoittamisen. - HUOM: oltava sovittuna ennen vaihdon alkamista oman korkeakoulusi vaihtokoordinaattorin kanssa. Ilman sopimusta kuvien lähettämistä ei hyväksytä vaihtoraportin korvaamiseksi. - Saat tarkemmat ohjeet sähköpostitse, jos tämä vaihtoehto on mahdollinen koulussasi.

20 Kuka muu lähdössä Aallosta? Facebook ryhmä Aalto University students go abroad ( /) Jos perustatte esim. FB tai WhatsApp-ryhmän omaan kohteeseenne lähtijöille, käykää lisäämässä linkit tai ohjeet em. Abroad-sivulle. Tähän tarkoitukseen tehty ketju on kiinnitetty sivun alkuun.

21 Vaihdon aikana

22 Esittele Aaltoa Useat partnerit pitävät vaihtomessuja tai vastaavia. Osallistu näihin Aallon edustajana. Mistä tietoa Aallosta? t/incoming+exchange+students (INTO > New students > Incoming exchange students) Aallon PP-esityskalvoja, pyydä koulusi vaihtokoordinaattorilta Videoita ( university) Muuta materiaalia

23 Entä jos ongelmia vaihdon aikana? (1/2) On täysin luonnollista, että vaihdon aikana voi tulla matalapainetta. Älä jää yksin, vaan pyydä apua. Vaihto-aikana tunteet ja tilanteet voivat vaihdella nopeassakin tahdissa. Kannattaakin aina pysähtyä hetkeksi ja käydä tilanne rauhassa lävitse. Määrittele ongelma tarkasti, tarkista oikeutesi ja velvollisuutesi. Ota yhteyttä vaihtokohdeyliopistosi kv-toimistoon, selvitä tilanteesi ja pyydä apua asian selvittämiseksi. Myös paikallinen ylioppilaskuntaa vastaava taho voi pystyä auttamaan. Ota yhteyttä myös kotikorkeakoulusi vaihtokoordinaattoriin.

24 Jos ongelmia vaihdon aikana (2/2) Hyvin vakavia ja äkillisiä sairastumis- tai vastaavia tapauksia lukuun ottamatta sinun ei kannata tehdä vaihdon keskeytyspäätöstä ottamatta ensin yhteyttä oman kotikorkeakoulusi vaihdosta vastaavaan henkilöön. Muista myös, että vaihdon apuraha on sidottu vaihdon kestoon ja tiettyyn opintopistemäärään. Mikäli joko vaihdon kesto- tai op-määrävaatimukset eivät täyty, voit joutua palauttamaan osan tai koko apurahan takaisin. Ennakoi! Ota heti yhteyttä vaihdosta vastaavaan henkilöön, jos alat epäillä, että vaaditut tavoitteet eivät tule täyttymään. Yritämme mahdollisuuksien mukaan neuvoa tai auttaa tilanteen ratkaisemiseksi.

25 Kuinka päästä ongelmatilanteen ylitse? 1. Ota askel taaksepäin ongelmasta ja tutki sitä hieman etäämmältä. Jaa ongelma pienempiin osiin. Työstä yhtä ongelmanosaa kerrallaan. 2. Jos koet olosi turhautuneeksi, pettyneeksi tai surulliseksi, kysy itseltäsi: Mitä odotin ja miksi? Olivatko odotukseni realistiset/kohtuulliset? 3. Yritä ravistella totutut ajatus- ja toimintamallit ja tarkkaile kohdemaan asukkaita ja/tai vaihtokavereitasi voisiko heiltä oppia jotain uutta tilanteen ratkaisemiseksi? Manage your expectations. Don't be afraid to take risk. Have a sense of humor. Allow yourself to see the humor in misunderstandings or embarrassments. Laughter heals.

26 Harjoittelu ulkomailla vaihdon jälkeen? Paljon tietoa harjoittelusta Aalto CareerWebissä: Harjoittelu ja harjoittelun apurahat Ulkomailla harjoittelussa olleiden raportit inspiroidu ja saa vinkkejä! Työnhaun opas, GoinGlobal & Highered portaalit tukea paikan etsimiseen Kysy:

27 Vaihdon loppuessa

28 Kaikki hyvä loppuu aikanaan Valmistaudu vaihdon päättymiseen ajoissa! Miten paikallinen vuokrasopimuksesi on määrätty loppumaan? Millaiset ohjeet koskevat asuntosi irtisanomista ja pankkitilisi tai puhelinliittymäsi sulkemista? Kerää vaihtoajan opintoihin liittyvät tiedot talteen; kurssikuvaukset/opinto-opas, kurssityön ohjeistus jne. jotta opintojen hyväksilukeminen kotikorkeakoulussasi olisi mahdollisimman sujuvaa. Tutustu oman korkeakoulusi hyväksi lukuohjeisiin Intossa. Pyydä tarvittavat todistukset ja allekirjoitukset tarpeeksi ajoissa ennen lähtöäsi. Huom. Erasmus+-vaihdossa olevien tulee pyytää allekirjoitukset vaihtoyliopistolta tarvittaviin Erasmus+dokumentteihin.

29 Palattuasi vaihdosta (1/3) (Tämä vain tekniikan ja ARTSin opiskelijoille, kauppatieteilijät ohjeistettu omassa tilaisuudessaan) Huolehdi opintojen hyväksi luvusta heti kun mahdollista. Ota mukaasi vaihtokorkeakoulun virallinen opintosuoritusote. Lisäksi voit tarvita esim. opintosuunnitelman ja kurssikuvaukset. Vaadittavat dokumentit voivat vaihdella korkeakouluittain. Ohjeet Intossa (Opinnot > opintojen ja opiskelun säännöt). Aalto-yliopiston yleiset ohjeet opintojen hyväksi lukemisesta. HUOM! Omalla koulullasi voi olla tarkentavia sovellusohjeita, joita noudatettava. Opinnot hyväksi luetaan omassa koulutusohjelmassa. Vaihdon aikana suoritetut opinnot merkitään arvosanalla hyväksytty/hylätty

30 Palattuasi vaihdosta (2/3) Apurahan toinen osa voidaan maksaa apurahan ehtojen täytyttyä. Toimita maksua varten oman korkeakoulusi vaihtokoordinaattorille: Vaihtoraportti Vaihtoyliopiston virallinen opintosuoritusote (tulee usein suoraan vaihtoyliopistosta kotikouluun) Aalto-yliopiston opintosuoritusote, jolla näkyvät hyväksiluetut opinnot (vain TECH) Sähköinen palautelomake (BIZ ja ARTS) Erasmus-opiskelijat palauttavat lisäksi: 1) letter of Confirmation 2) vaihtokorkeakoulun allekirjoittama Learning Agreement 3) OLS kielitesti, 2. osa 4) Erasmus+ participant report palautekysely (EU survey)

31 Palattuasi vaihdosta (3/3) BIZ: Jos joudut täydentämään kansainvälistä opintokokonaisuutta Aallossa, on täydentävät opinnot oltava sovittuna ennen kuin apurahan toista osaa voidaan laittaa maksuun täydentäminen hidastaa hyväksi lukuprosessia ja mahdollista paluuapurahan maksua! Jos opintosuoritukset jäävät merkittävästi vajaaksi, paluuapuraha voidaan jättää maksamatta ja jo maksettu apuraha periä osittain tai kokonaan takaisin. Paluuapurahoja maksetaan kahdesti kuussa (15. ja 30 pv), dokumenttien oltava palautettuna vähintään 2-3 viikkoa ennen toivottua maksupäivää.

32 unpacking the study abroad experience

33 Paluushokki Oman paikan uudelleen löytämisen hankaluus vanhassa ympäristössä

34 Paluuorientaatio-työpajat

35 Ja sitten vielä viimeiset

36 Vaihto-opiskelun tavoitteet Aalto-yliopistosa (akateemisten opintojen suorittamisen lisäksi) henkilökohtainen kasvu, myös akateemisella ja eettisellä tasolla kulttuurienvälisen ja kansainvälisen osaamisen kehittäminen parempi valmius tulevaa (kansainvälistä) uraa ajatellen sujuva käytännön vieraan kielen taito (Steinberg in Bolen, M et al. 2007)

37 Adapt yourself to your new home culture. BE ACTIVE. Use your initiative.

38

39 Yhteystiedot ARTS: BIZ: CHEM: ELEC: ENG: SCI:

40 Antoisaa vaihtoaikaa!

Vaihtoon lähtijän muistilista Riikka Jääskeläinen Minna Pekkanen

Vaihtoon lähtijän muistilista Riikka Jääskeläinen Minna Pekkanen Vaihtoon lähtijän muistilista 11.4.2017 Riikka Jääskeläinen Minna Pekkanen Viralliset paperiasiat Aaltoon Kaikkien vaihtoon lähtijöiden tulee ilmoittautua läsnäolevaksi Aaltoyliopistoon myös vaihdon ajaksi!

Lisätiedot

Vaihtoon lähtijän muistilista Kaisa Pulliainen

Vaihtoon lähtijän muistilista Kaisa Pulliainen Vaihtoon lähtijän muistilista 17.4.2018 Kaisa Pulliainen Viralliset paperiasiat Aaltoon Kaikkien vaihtoon lähtijöiden tulee ilmoittautua läsnäolevaksi Aaltoyliopistoon myös vaihdon ajaksi! Yhteystiedot

Lisätiedot

Vaihtoon lähtijän muistilista Kaisa Pulliainen, Heidi Flinkman

Vaihtoon lähtijän muistilista Kaisa Pulliainen, Heidi Flinkman Vaihtoon lähtijän muistilista 2.5.2016 Kaisa Pulliainen, Heidi Flinkman Viralliset paperiasiat Aaltoon Kaikkien vaihtoon lähtijöiden tulee ilmoittautua läsnäolevaksi Aaltoyliopistoon! Yhteystiedot Oodissa

Lisätiedot

Vaihtoon lähtijän muistilista 11.5.2015. Helena Hietanen (ELEC) Kaisa Pulliainen (CHEM)

Vaihtoon lähtijän muistilista 11.5.2015. Helena Hietanen (ELEC) Kaisa Pulliainen (CHEM) Vaihtoon lähtijän muistilista 11.5.2015 Helena Hietanen (ELEC) Kaisa Pulliainen (CHEM) Viralliset paperiasiat 1/3 Tarkista, että sinulla on voimassaoleva passi ja hoida mahdollinen viisumi kuntoon. Lisätietoa

Lisätiedot

Käytännön asiat keskustakampuksella ja Kaupin kampuksella. Heidi Fordell, Kansainväliset liikkuvuuspalvelut

Käytännön asiat keskustakampuksella ja Kaupin kampuksella. Heidi Fordell, Kansainväliset liikkuvuuspalvelut Käytännön asiat keskustakampuksella ja Kaupin kampuksella Heidi Fordell, Kansainväliset liikkuvuuspalvelut Tietoisku käytännön asioista Ennen vaihtoa Vaihdon aikana Ennen kotiinpaluuta Vaihdosta paluun

Lisätiedot

Maailmalle lähtijän muistilista

Maailmalle lähtijän muistilista Maailmalle lähtijän muistilista Ulkomaille lähtöön tarvitaan rohkeutta ja sisukkuutta. Arki rullaa ulkomailla helpommin, kun lähtöä suunnittelee jo ennakkoon. Muistilista auttaa ulkomaille opiskelemaan

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

Lähtöorientaatio opiskelijavaihtoon valituille

Lähtöorientaatio opiskelijavaihtoon valituille Lähtöorientaatio opiskelijavaihtoon valituille 2019-2020 klo 15 16 Vain kauppatieteiden opiskelijat klo 16 18 Kauppatieteiden & tekniikan opiskelijat Sanna Krigsholm & Minna Pekkanen / Kansainväliset opiskelijapalvelut

Lisätiedot

Lähtöorientaatio Afrikkaan vaihtoon lähteville

Lähtöorientaatio Afrikkaan vaihtoon lähteville Lähtöorientaatio Afrikkaan vaihtoon lähteville Raisa Asikainen Liikkuvuuspalvelut 8.9.2016 Tervetuloa! Tule istumaan oman kohteesi väen luo 1. Etelä-Afrikka (tunnettekin jo FB:n kautta) 2. Namibia 3. Sambia,

Lisätiedot

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Vaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Dekaanin päätös 1 (5) Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa myöntämällä

Lisätiedot

Boost your future career! Study Life - Go Abroad!

Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Syksy 2017 Miksi tarvitsen kansainvälistä kokemusta? Vahvistut Eläminen vieraassa maassa ja kulttuurissa kasvattaa henkistä kanttiasi. Virkistyt Saat uusia

Lisätiedot

Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin

Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin 2 VALMISTELUIDEN ALOITUS Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin kanssa sähköpostitse 3 KIELI- JA KULTTUURIVALMENNUS

Lisätiedot

Lähtöorientaatio 2018

Lähtöorientaatio 2018 Lähtöorientaatio 2018 - Vaihtoon lähtijän muistilista - Vaihdossa olleen opiskelijan kokemuksia - Mikke Pakkanen - Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University - Samuli Haapalainen Technical University

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO 23.4. JA 9.5.2014. Ennen lähtöä, vaihdossa, vaihdon jälkeen Riitta Kataja, Erasmus-koordinaattori

LÄHTÖORIENTAATIO 23.4. JA 9.5.2014. Ennen lähtöä, vaihdossa, vaihdon jälkeen Riitta Kataja, Erasmus-koordinaattori LÄHTÖORIENTAATIO 23.4. JA Ennen lähtöä, vaihdossa, vaihdon jälkeen Riitta Kataja, Erasmus-koordinaattori Lähtöorientaatio opinnot kielitaito kulttuurit itsetuntemus CV ERASMUS-LÄHTÖORIENTAATIO: 1. Yleistä

Lisätiedot

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA 1 VAIHTO-OPISKELU TAI HARJOITTELU ULKOMAILLA Opintotuen saaminen edellyttää sitä, että opinnot tai harjoittelu ulkomailla hyväksytään Suomessa suoritettavaan tutkintoon

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun Opintoasiain päällikön päätös 1 (5) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun periaatteet ja apurahat perustutkintoopiskelijoiden ulkomaan opintoihin Vaihto-opiskelu Aalto-yliopiston insinööritieteiden

Lisätiedot

Lähtöorientaatio opiskelijavaihtoon valituille

Lähtöorientaatio opiskelijavaihtoon valituille Lähtöorientaatio opiskelijavaihtoon valituille 2017-2018 klo 15 16 Vain kauppatieteiden opiskelijat klo 16 18 Kauppatieteiden & tekniikan opiskelijat Minna Pekkanen & Niina Huovinen / Kansainväliset opiskelijapalvelut

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

1. Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton ja International Association of Dental Students:n koordinoiman vaihto-ohjelman esittely

1. Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton ja International Association of Dental Students:n koordinoiman vaihto-ohjelman esittely HAKUOPAS KANSAINVÄLISEEN VAIHTOON 2015 1. Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton ja International Association of Dental Students:n koordinoiman vaihto-ohjelman esittely Suomen Hammaslääketieteen

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

Päätöksen pvm Tampereen yliopisto Myönnetään euroa. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi Etunimet (puhuttelunimi alleviivataan)

Päätöksen pvm Tampereen yliopisto Myönnetään euroa. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi Etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) TAMPEREEN YLIOPISTO Saapunut Opinto ja kansainvälisten asiain osasto Päätöksen pvm 33014 Tampereen yliopisto Myönnetään euroa OPISKELIJOIDEN MATKA APURAHAHAKEMUS HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi Etunimet

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO 5.4.2016

LÄHTÖORIENTAATIO 5.4.2016 LÄHTÖORIENTAATIO 5.4.2016 - VAIHTOONLÄHTIJÄN MUISTILISTA Kaisa Nikku, Anne Makkonen - KANSAINVÄLINEN VIESTINTÄ Laurent Tran-Nguyen www.lut.fi/kv-opiskelijavaihto Vaihtoonlähtijän muistilista - Ennen lähtöä

Lisätiedot

Liikkuvuuspalvelut LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE ISTU OMAN KOHDEMAASI NIMEN VIEREEN

Liikkuvuuspalvelut LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE ISTU OMAN KOHDEMAASI NIMEN VIEREEN Liikkuvuuspalvelut 15.8.2017 LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE ISTU OMAN KOHDEMAASI NIMEN VIEREEN vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu,

Lisätiedot

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opiskelijavaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Va Opiskelijavaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa myöntämällä apurahoja opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Kansainvälistymismahdollisuudet. Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo

Kansainvälistymismahdollisuudet. Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo Kansainvälistymismahdollisuudet Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo 12.10.2012 Miksi ulkomaille? Kielitaitoni koheni Sain haluamani kesätyöpaikan Pääsin kursseille, joita Jyväskylässä

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Liikkuvuuden lomakkeet

Liikkuvuuden lomakkeet Liikkuvuuden lomakkeet Apurahasopimukset opiskelijoille LA for studies La for traineeships Erasmus student Charter Apurahasopimukset henkilökunnalle Staff Mobility for Teaching mobility agreement Staff

Lisätiedot

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on yhteistyössä Esteetön opiskelu

Lisätiedot

Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille. Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille. Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE. Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE. Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu, tosi monella tavalla lainaus

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat ASIO OHJEET Ohjeen sisällys 1. Hakemuksen sijainti... 1 2. Hakemuksen täyttäminen...1 3. Hakemuksen lähettäminen... 4 4. Hakemuksen käsittely ja päätös... 4 4.1 Hakemuksen

Lisätiedot

Erasmus-vaihto. Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat

Erasmus-vaihto. Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat Erasmus-vaihto Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat Riitta Kataja - koulutussuunnittelija - study.humanities@oulu.fi - huone KE217 (G2-ovi, 2 krs. Opintokatu), puh.

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE. Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE. Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu, tosi monella tavalla lainaus

Lisätiedot

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja 1 Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja Työharjoittelun tavoitteena on saada kokemusta työelämästä (kandi) tai oman alan työkokemusta (maisteri) Työharjoittelu sisältää yleensä vahvan ohjauksellisen

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen Lähtöorientaatio Eurooppa / Liikkuvuuspalvelut 19/11/2018 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti

Lisätiedot

Liikkuvuuspalvelut LÄHTÖORIENTAATIO POHJOISMAIHIN LÄHTEVILLE ISTU OMAN KOHDEMAASI LIPUN VIEREEN

Liikkuvuuspalvelut LÄHTÖORIENTAATIO POHJOISMAIHIN LÄHTEVILLE ISTU OMAN KOHDEMAASI LIPUN VIEREEN Liikkuvuuspalvelut 10.8.2017 LÄHTÖORIENTAATIO POHJOISMAIHIN LÄHTEVILLE ISTU OMAN KOHDEMAASI LIPUN VIEREEN vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu,

Lisätiedot

Opiskelu ulkomailla. Maailmalle! Linda Tuominen, CIMO

Opiskelu ulkomailla. Maailmalle! Linda Tuominen, CIMO Opiskelu ulkomailla Maailmalle! 15.11.2016 Linda Tuominen, CIMO Opiskelu Työharjoittelu Nuorisotoiminta Vaihtoehtoja kansainvälistymiseen Tutkintoopiskelu Ammatillinen koulutus Vapaaehtoistyö Vaihtoopiskelu

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO AFRIKKAAN JA LÄHI-ITÄÄN LÄHTEVILLE istu oman vaihtomaasi nimen luo

LÄHTÖORIENTAATIO AFRIKKAAN JA LÄHI-ITÄÄN LÄHTEVILLE istu oman vaihtomaasi nimen luo LÄHTÖORIENTAATIO AFRIKKAAN JA LÄHI-ITÄÄN LÄHTEVILLE i 7.6.2018 istu oman vaihtomaasi nimen luo 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu, tosi

Lisätiedot

Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle

Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle 2019-2020 Sisällysluettelo Onnea! 4 4 5 5 5 5 6 8 9 10 10 10 10 10 11 12 12 12 13 13 13 13 14 14 14 16 17 17 18 21 1. Ennen vaihtoon lähtöä 1.1. Hakemukset vaihtoyliopistoon

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE

LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE LÄHTÖORIENTAATIO EUROOPPAAN LÄHTEVILLE Istu oman KOHDEMAASI nimen viereen Lähtöorientaatio Eurooppa / Liikkuvuuspalvelut 06/06/2019 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti

Lisätiedot

ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI

ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI OPINTOTUKI ON opintoraha asumislisä lainantakaus lainavähennysoikeus 2 TUKIAJAT Yliopistotutkintoon ( tukiajat 1.8.2005 alkaen) Opinto oikeus pelkästään alempaan

Lisätiedot

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Vaihtoinfo 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Yleistä Erasmus-vaihdosta Hakuprosessi Opintojen sisällyttäminen tutkintoon HOPS ja vaihdossa suoritettavat opinnot Kurssien kirjaaminen opintorekisteriin

Lisätiedot

TAKAISIN SATEESEEN Onnistunut palaaminen oman koulutusohjelman opintoihin kv-vaihdon jälkeen. Janne Hopeela Riitta Vihuri

TAKAISIN SATEESEEN Onnistunut palaaminen oman koulutusohjelman opintoihin kv-vaihdon jälkeen. Janne Hopeela Riitta Vihuri TAKAISIN SATEESEEN Onnistunut palaaminen oman koulutusohjelman opintoihin kv-vaihdon jälkeen Janne Hopeela Riitta Vihuri Taustaa Oma ja opiskelijoiden kokemus siitä, että vaihdon jälkeen oman koulutusohjelman

Lisätiedot

INFO ERASMUS- JA NORDPLUS- OPISKELIJAVAIHTOON VALITUILLE

INFO ERASMUS- JA NORDPLUS- OPISKELIJAVAIHTOON VALITUILLE INFO ERASMUS- JA NORDPLUS- OPISKELIJAVAIHTOON VALITUILLE Helsingin yliopiston liikkuvuuspalvelut 4.4.2018 10/04/2018 1 TILAISUUDEN RUNKO Tilaisuuden esittely Vaihtohakemuksen tekeminen, asuminen ja toimeentulo

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen - Opintotuki Leena Ikonen Kela Fulbright Finland, 17.5.2017 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan

Lisätiedot

SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje opiskeluvaihtoon lähteville

SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje opiskeluvaihtoon lähteville SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje opiskeluvaihtoon lähteville 1. Yleistä järjestelmän käytöstä Löydät omat koulutusohjelmatietosi normaalisti seuraamalla koulutusohjelman

Lisätiedot

Eurooppaan työssäoppimaan keväällä 2017?

Eurooppaan työssäoppimaan keväällä 2017? Kv-info 12.9.2016 Venäjälle Opetushallitus + oppilaitos rahoittavat toimintaa Mahdollisuus n. kymmenelle vuodessa SASKYssä, n.4-6 vkoa Oppilaitosvaihto Pietarin restaurointialan kouluun SOKOS- hotelleissa

Lisätiedot

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv 2013-2014

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv 2013-2014 PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv 2013-2014 OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE Marita Puikkonen 18.2.2013 Vaihda maisemaa! Kuka voi lähteä vaihtoon? Erityistä: Tuotantoteknologian opintosuunta / Vuoriteollisuus

Lisätiedot

Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu. Leikola

Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu. Leikola Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu Leikola 4.1.2019 Verkkopalvelut TOP 3 WebOodi (oodi.aalto.fi/a) ilmoittautumiset, kurssikuvaukset, suoritukset MyCourses (mycourses.aalto.fi) Kurssien kotisivut,

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO LÄHI-ITÄÄN LÄHTEVILLE istu oman vaihtoyliopistosi nimen luo

LÄHTÖORIENTAATIO LÄHI-ITÄÄN LÄHTEVILLE istu oman vaihtoyliopistosi nimen luo LÄHTÖORIENTAATIO LÄHI-ITÄÄN LÄHTEVILLE 6.6.2019 i istu oman vaihtoyliopistosi nimen luo 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu, tosi monella

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta VAIHTO-INFO Minna Nousiainen, International Coordinator minna.nousiainen@ulapland.fi Kasvatustieteiden tiedekunta MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi:

Lisätiedot

Tulokaskoulutus 9.9.2009. Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat

Tulokaskoulutus 9.9.2009. Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat Tulokaskoulutus 9.9.2009 Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat Lähtevät vaihto-opiskelijat Yleisneuvonta ja tiedotus oppaat Pähkinä Erasmus-opiskelijan opas www-sivut toimisto

Lisätiedot

INFO ERASMUS- JA VALITUILLE

INFO ERASMUS- JA VALITUILLE INFO ERASMUS- JA NORDPLUS- OPISKELIJAVAIHTOON VALITUILLE KANSAINVÄLISEN VAIHDON PALVELUT 4.4.2017 1 INFON RUNKO Tutustuminen ja ohjeistaminen Vaihtohakemuksen tekeminen, asuminen ja toimeentulo Vaihtohakemuksen

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle

Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle 2017-2018 Sisällysluettelo 4 4 5 5 5 5 6 7 8 10 10 10 10 10 11 12 12 12 13 13 13 13 14 14 14 16 17 17 18 21 1. Ennen vaihtoon lähtöä 1.1. Hakemukset vaihtoyliopistoon

Lisätiedot

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa SIS Orientoivat opinnot 3 Kansainvälisyys opinnoissa Kirsi Tuominen 13.11.2015 Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa Opiskelijavaihto tunnetuin kansainvälisyyden muoto En tiedä ketään joka valittelisi

Lisätiedot

LEONARDO DA VINCI LIIKKUVUUS. Liite sopimukseen Hankkeen nimi ja numero: Yhteyshenkilön nimi: Organisaatio: Osoite: Puh. Faksi: Sähköposti:

LEONARDO DA VINCI LIIKKUVUUS. Liite sopimukseen Hankkeen nimi ja numero: Yhteyshenkilön nimi: Organisaatio: Osoite: Puh. Faksi: Sähköposti: LEONARDO DA VINCI LIIKKUVUUS LIITE Liite sopimukseen Hankkeen nimi ja numero: Yhteyshenkilön nimi: Organisaatio: Osoite: Puh. Faksi: Sähköposti: Vaihtojen lukumäärä (suomalaiset) Kohdemaa(t) henkilöä Vaihtojen

Lisätiedot

Opiskelijan sosiaaliturva ulkomaille ja Suomeen muutettaessa. Merja Siltanen-Kallio Suunnittelija, kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 27.4.

Opiskelijan sosiaaliturva ulkomaille ja Suomeen muutettaessa. Merja Siltanen-Kallio Suunnittelija, kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 27.4. Opiskelijan sosiaaliturva ulkomaille ja Suomeen muutettaessa Merja Siltanen-Kallio Suunnittelija, kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 27.4.2017 Opiskelijan sosiaaliturvaan kuuluminen 30 minuutissa 1.

Lisätiedot

1) etsi ensisijainen kohteesi hakuportaalista: https://kvl.it.helsinki.fi/mobility/mobilitysearchservlet?sprache=en&identifier=helsink01

1) etsi ensisijainen kohteesi hakuportaalista: https://kvl.it.helsinki.fi/mobility/mobilitysearchservlet?sprache=en&identifier=helsink01 Ohje Helsingin yliopiston vaihtohakuun HUOM! Tarkista aina hakuilmoituksesta ja hakuohjeista kuinka sinun tulee hakemuksesi tehdä ja minne hakemus sekä vaaditut liitteet tulee palauttaa. Tutustu hakuohjeeseen

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

Opiskelijavaihto ja ulkomainen työharjoittelu. Kansainväliset palvelut 26.9.2012

Opiskelijavaihto ja ulkomainen työharjoittelu. Kansainväliset palvelut 26.9.2012 Opiskelijavaihto ja ulkomainen työharjoittelu Kansainväliset palvelut 26.9.2012 Opiskelijavaihdon edellytykset 1 tutkinto-opinto-oikeus JY:ssa riittävät pohjaopinnot; vaihtoon lähtiessä tulee olla suoritettu

Lisätiedot

Kyselytunti Erasmus liikkuvuuden loppuraportoinnista

Kyselytunti Erasmus liikkuvuuden loppuraportoinnista Kyselytunti Erasmus liikkuvuuden 2011-12 loppuraportoinnista Erasmus-yhdyshenkilöiden syystapaaminen 17.10.2012 Johanna Virta Raportointi syksyllä 2012 Liikkuvuuden 2011-12 loppuraportoinnin jättöpäivä

Lisätiedot

Miksi lähtisin opiskelija-vaihtoon ulkomaille?

Miksi lähtisin opiskelija-vaihtoon ulkomaille? Miksi lähtisin opiskelija-vaihtoon ulkomaille? Kansainvälisten asian toimisto 2 Niin, miksi lähtisin? Työnantajan odotukset ammatilliselle pätevyydelle ovat tänä päivänä erittäin monipuoliset. Menestyvällä

Lisätiedot

PALUUORIENTAATIO 2015

PALUUORIENTAATIO 2015 1 PALUUORIENTAATIO 2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ VAIHTO-OPINNOT JA OPINTOTUKI VAIHDOSTA PALAAVAN OPISKELIJAN MUISTILISTA OPINTOJEN RIITTÄVÄ EDISTYMINEN EDISTYMISEN SEURANTA OPINTOLAINA JA LAINAVÄHENNYSOIKEUS

Lisätiedot

Maailma haltuun. Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille

Maailma haltuun. Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille Koko tutkinnon suorittaminen ulkomailla Tutkintoon johtavaa opiskelua, jonka kesto riippuu suoritettavasta tutkinnosta 2. asteen ammatilliset opinnot Alempi

Lisätiedot

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014 PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014 OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE Marita Puikkonen 18.2.2013 / 15.8.2013 Vaihda maisemaa! Kuka voi lähteä vaihtoon? Erityistä: Tuotantoteknologian opintosuunta

Lisätiedot

Kansainvälinen opiskelijavaihto 17.11.2011

Kansainvälinen opiskelijavaihto 17.11.2011 Yleisiä periaatteita Valmistelut Erasmus-kohteet Muut ohjelmat Aikatauluja Kansainvälinen opiskelijavaihto 17.11.2011 Hakeminen ja jatkovaiheet Stipendit Kv. opiskelijapalvelut Lisätietoja Miksi lähteä,

Lisätiedot

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Info 18.4.2018 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja, maisteriopiskelijat Kirsti Tiainen Opintojen ohjaaja, kandidaattiopiskelijat

Lisätiedot

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa Sosiaaliturvaan kuuluminen Opintotuki Leena Ikonen Suunnittelija Kela, Lakiyksikkö, Kv-asioiden osaamiskeskus Sosiaaliturvaan kuuluminen Sisältö: Opiskelu ja tutkimustyö

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYS ja OPISKELIJAVAIHTO

KANSAINVÄLISYYS ja OPISKELIJAVAIHTO KANSAINVÄLISYYS ja OPISKELIJAVAIHTO Ara Hayrabedian Kansainvälisyyden kehittäjä Opiskelijapalvelut ara.hayrabedian@riveria.fi / +358 50 311 5787 Riverian Strategia 2018-2021 ja Kansainvälisyys > lisäämme

Lisätiedot

VA L M I I N A VA I H TO O N Omnia / kv-palvelut

VA L M I I N A VA I H TO O N Omnia / kv-palvelut 2 VA L M I I N A VA I H TO O N 2019-2 0 2 0 3 TÄSSÄ ESITYKSESSÄ Valmisteluiden aloitus ja viestintä Kieli- ja kulttuurivalmennus Sopimukset, kohdemaat ja rahoitus Työelämässä oppimispaikan hankinta Asuminen,

Lisätiedot

Opinnot haltuuntyöpaja,

Opinnot haltuuntyöpaja, Opinnot haltuuntyöpaja, HOPS 2019 Sisu-HOPS sisu.aalto.fi (SISU-Järjestelmä) https://bit.ly/2zcpx1a (HOPS-ohje) 2 Ajoitus Omat kurssivalinnat lisätään ajoituksen mukaan oikeaan lohkoon Tarkista kurssien

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO AASIAAN LÄHTEVILLE istu oman vaihtomaasi nimen luo

LÄHTÖORIENTAATIO AASIAAN LÄHTEVILLE istu oman vaihtomaasi nimen luo LÄHTÖORIENTAATIO AASIAAN LÄHTEVILLE 7.6.2018 i istu oman vaihtomaasi nimen luo 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu, tosi monella tavalla

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO VENÄJÄLLE JA SERBIAAN LÄHTEVILLE istu oman vaihtokaupunkisi nimen luo

LÄHTÖORIENTAATIO VENÄJÄLLE JA SERBIAAN LÄHTEVILLE istu oman vaihtokaupunkisi nimen luo LÄHTÖORIENTAATIO VENÄJÄLLE JA SERBIAAN LÄHTEVILLE 6.6.2018 i istu oman vaihtokaupunkisi nimen luo 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu,

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC V periodipalautetilaisuus

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC V periodipalautetilaisuus CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC V periodipalautetilaisuus Heidi Flinkman, Heli Järvelä, Anna Mäkilä, Jouni Paltakari 16.5.2018 Tänään 16.5.2018 Vaihto-opinnot Akateemisen ohjauksen palaute CHEM-A1000

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Opiskelijoiden oikeus hoitoon. Kv-kevätpäivät Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä

Opiskelijoiden oikeus hoitoon. Kv-kevätpäivät Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä 146 Opiskelijoiden oikeus hoitoon Kv-kevätpäivät 2019 Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä Hoito-oikeus Suomessa sairausvakuutetulla on Kela-kortti

Lisätiedot

Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin

Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin Ennen vaihtoa KUKA Informaatio Tietoa kansainvälisistä (KV) vaihdoista Henkilö joka on vastuussa kv-vaihdoista ja/tai

Lisätiedot

Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle 2015-2016

Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle 2015-2016 Opas opiskelijavaihtoon lähtevälle 2015-2016 Sisällysluettelo Onnea! 4 4 5 5 5 5 6 7 8 10 10 10 10 10 11 12 12 12 13 13 13 14 14 14 17 17 21 1. Ennen vaihtoon lähtöä 1.1. Hakemukset vaihtoyliopistoon 1.2.

Lisätiedot

SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje opiskeluvaihtoon lähteville

SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje opiskeluvaihtoon lähteville SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje opiskeluvaihtoon lähteville 1. Yleistä järjestelmän käytöstä Löydät omat koulutusohjelmatietosi normaalisti seuraamalla koulutusohjelman

Lisätiedot

INFO EUROOPPAAN VALITUILLE

INFO EUROOPPAAN VALITUILLE INFO EUROOPPAAN VALITUILLE Helsingin yliopiston liikkuvuuspalvelut 19.9.2019 03/10/2019 1 TILAISUUDEN KULKU Vaihtohakemus kohdeyliopistoon Asuminen ja toimeentulo vaihdon aikana Kysymyksiä ja apua hakemuksen

Lisätiedot

SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje lähteville harjoittelijoille

SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje lähteville harjoittelijoille SoleMOVE Kansainvälisen opiskelija- ja henkilöstövaihdon järjestelmä Ohje lähteville harjoittelijoille 1. Yleistä järjestelmän käytöstä Löydät omat koulutusohjelmatietosi normaalisti seuraamalla koulutusohjelman

Lisätiedot

Englannin kielen taidon osoittaminen ja varmentaminen opiskelijavalinnoissa

Englannin kielen taidon osoittaminen ja varmentaminen opiskelijavalinnoissa Englannin kielen taidon osoittaminen ja varmentaminen opiskelijavalinnoissa Sessio B4: Englannin kielen testit ja moni muu asia apuna opiskelijavalinnoissa Kv-kevätpäivät 2014 Katri Ventus, Aalto-yliopiston

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO

LÄHTÖORIENTAATIO LÄHTÖORIENTAATIO 6.4.2017 VAIHTOONLÄHTIJÄN MUISTILISTA Kaisa Nikku, Anne Makkonen KANSAINVÄLINEN VIESTINTÄ Laurent Tran-Nguyen www.lut.fi/kv-opiskelijavaihto Vaihtoonlähtijän muistilista - Mitä seuraavaksi?

Lisätiedot

Ohjeet yksilölliseen vaihtoon aikoville

Ohjeet yksilölliseen vaihtoon aikoville Ohjeet yksilölliseen vaihtoon aikoville 1.1. Kansainväliseen vaihtoon hakeminen Jos olet lähdössä tekemään työssä oppimisjaksoa ulkomailla, aloita sen suunnitteleminen ajoissa, mieluiten vähintään kolme

Lisätiedot

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen

Lisätiedot

INFO EUROOPPAAN VALITUILLE

INFO EUROOPPAAN VALITUILLE INFO EUROOPPAAN VALITUILLE Helsingin yliopiston liikkuvuuspalvelut 4.4.2019 05/04/2019 1 TILAISUUDEN RUNKO Tilaisuuden esittely Vaihtohakemuksen tekeminen, asuminen ja toimeentulo Kysymyksiä ja apua hakemuksen

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO AASIAAN LÄHTEVILLE istu oman vaihtomaasi nimen luo

LÄHTÖORIENTAATIO AASIAAN LÄHTEVILLE istu oman vaihtomaasi nimen luo LÄHTÖORIENTAATIO AASIAAN LÄHTEVILLE 6.6.2019 i istu oman vaihtomaasi nimen luo 1 vasta lentokoneessa tai junassa sen oikeasti tajuaa: että on oikeasti lähdössä ja oma elämä muuttuu, tosi monella tavalla

Lisätiedot

Erasmus-opiskelijavaihto ja -harjoittelu

Erasmus-opiskelijavaihto ja -harjoittelu Erasmus-opiskelijavaihto ja -harjoittelu Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III Mira Pihlström opintosihteeri (kansainväliset asiat) Erasmus-opiskelijavaihto yksiköllä yli 70

Lisätiedot