Onko sijoituskullan hohto hiipumassa? Meelis Atonen Tavex konserni, kultapuolen johtaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Onko sijoituskullan hohto hiipumassa? Meelis Atonen Tavex konserni, kultapuolen johtaja"

Transkriptio

1 Onko sijoituskullan hohto hiipumassa? Meelis Atonen Tavex konserni, kultapuolen johtaja

2 USA: vain vuosi katastrofin jälkeen Tasan vuosi sitten syyskuussa Wall Streetillä elettiin huimia aikoja. Maailman suurin vakuutusyhtiö AIG luhistui, investointipankki Lehman Brothers kaatui ja USA:n suurin säästöpankki Washington Mutual katosi kartalta. Viidestä investointipankista ei ollut lopulta jäljellä yhtäkään. Asuntomarkkinoiden kriisiä rakentaneet Fannie Mae ja Freddie Mac ajettiin liittovaltion holhoukseen. Pankeista IndyMac, Countrywide ja Wachovia lakkasivat olemasta kukin omalla tavallaan. Äkkiä markkinoilta hävisi koko joukko kaikkein tunnetuimpia finanssinimiä.

3 Eurooppa vältti pankkiromahduksen viime hetkellä Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan talouden totaalikatastrofi oli viime syksynä vain muutaman päivän päässä. Riski eurooppalaisen pankkijärjestelmän romahdukseen oli suuri Syöksykierre katkesi, kun euromaiden johtajat kokoontuivat 12.lokakuuta Pariisiin hätäkokoukseen, jossa sovittiin yhteisestä hätäpaketista kriisin helpottamiseksi. Hallitukset takasivat muunmuassa pankkien väliset lainat, jotta pankit saivat lisää pääomaa

4 Suomen talous kutistui selvästi EUkeskiarvoa nopeammin Bruttokansantuote väheni Suomessa vuoden 2009 toisella neljänneksella eli huhtikesäkuussa 2,6% edellisestä neljänneksestä Viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu kansantuote oli 9,4% pienempi

5 Suomen talous on tämän vuoden alkupuoliskolla supistunut yhtä voimakkaasti kuin 1990 luvun laman alkuvaiheessa. Tuolloin vuoden 1991 ensimmäiselle neljänneksellä osunut suurin yksittäinen bruttokansantuotteen pudotus oli 2,7% edelliseen neljännekseen verrattuna. Vuositasolla viime lamassa suurimmaksi bruttokansantuotteen pudotukseksi mitattiin 8%.

6 Katainen: Suomen talous voi supistua luultua enemmän Kesäkuussa valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi, että Suomen talous voi tänä vuonna supistua tähän asti ennustettua enemmän maailmantalouden taantuman leikatessa vientiä

7 Amerikkalaisarvio: Taantuma ohi, noususta ripeä Talousanalyytikko Lakshman Achuthanin mukaan nousu taantumasta on alkanut Yhdysvalloissa selvästi ja siitä tulee nopea Nousu on todellinen, siitä tulee vauhdikkaampi ja vahvempi, kuin mitä tähän saakka on odotettu On turha väittää, että todellinen nousu ei voi alkaa ennen kuin ongelmat, kuten työttömyys ja asuntojen pakkolunastukset, on saatu järjestykseen

8 Ben Bernanke: USA:n taantuma on ohitse USA:n taantuma on ohitse, mutta työttömyysaste nousee vielä jonkin aikaa. Näin viestii Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke. Taantuma on hyvin todennäköisesti ohitse, jos asiaa tarkastelee teknisestä näkökulmasta. Talous tuntuu vielä jonkin aikaa hyvin heikolta, koska ihmiset eivät voi luottaa työpaikkojen säilymiseen, pääjohtaja Bernanke sanoi tiistaina. Pääjohtaja Bernanke on aiemmin puhunut talouden tasapainottumisesta. Tiistain kommentit olivat aiempaa optimistisempia, sillä kolmannen neljänneksen bkt kasvu on luultavasti 3 4 prosenttia.

9 Euroalueen talous ei ole enää pudotuksessa Talous euroalueella on mahdollisesti kääntynyt jo kasvuun kuluvalla kolmanella neljänneksellä, arvioi EU:n komissio maanantaina päivittämässään talousennusteessa. Euroalueen talous kasvaa sen mukaan ehkä 0,2% kolmannella ja 0,1% neljännellä neljänneksellä.

10 Talouskasvu saattoi alkaa jo Suomen talous on saattanut kääntyä nousuun jo kuluvan vuosineljänneksen aikana YLE Uutisten haastattelemista ekonomisteista suurin osa arvioi, että taantuma muuttuu kasvuksi jo tämän vuoden aikana. Vientinäkymät ovat parantuneet aiemmin arvioidusta. Taustalla ovat muun muassa aiempaa myönteisemmät euroaluetta koskevat ennusteet

11 Onko pohja saavutettu, onko taantuma ohi? Ammattilaiset ennustavat, että pian alkaa taas pysyvä nousu ja pohja on saavutettu.

12 Vaatimaton totuus "Tiedämme, että osa näistä parannuksista johtuu poliittisista toimenpiteistä ja tekijöistä," Joaquin Almunia sanoi lehdistötilaisuudessa Brysselissä. "Emme ole varmoja siitä, että tämä myönteinen kehitys on jatkuvaa vuoden 2010 aikana, joten meidän on oltava hyvin varovaisia." Joaquín Almunia on espanjalainen sosialistipoliitikko. Hän on Euroopan komission jäsen ja yksi viidestä varapuheenjohtajasta Barroson komissiossa. Hänen vastuulleen kuuluvat talous ja raha asiat.

13 Suomessa 13 miljardia lisää velkaa Suomen hallitus on antanut eduskunnalle vuoden 2010 talousarvioesityksen. Lama on supistanut valtion tuloja niin, että budjettia paikataan 13 miljardin euron lisävelanotolla.

14 Lama ei ole väliaikainen se voi viedä kaiken Pohjaa ei ole vielä saavutettu. Tämä ei ole pieni lama, josta selvitään sulkemalla silmät. Ongelmat ovat vasta saapumassa finanssisektorista talousmaailmaan. Nyt on oikea aika etsiä vaihtoehtoisia sijoituskohteita perinteisille sijoituksille.

15 Paperiraha palaa viimein sen luontaiseen arvoon - nollaan. (Voltaire, )

16 Hyperinflaatio on yksi suurimmista katastrofeista, joka voi kohdata kansaa. Tämä hävitysprosessi on tuhonnut valuuttoja Yhdysvalloissa, Ranskassa, Saksassa ja monissa muissa maissa. Rahavarannon määrä käsittää valuutan kierrossa olevat varat (pankkisetelit ja kolikot) sekä liikepankkien ja keskuspankin reservit. Viime aikoina on tapahtunut ennenkuulumaton lisäys USA:n rahavarannon määrässä pankkien reservin osalta. Elokuuhun 2008 mennessä, rahavarannon määrästä pankkien reservin osuus oli 8% 12%. Joulukuussa 2008 tämä osuus oli noussut 47%:in! Nämä massiiviset lisäykset USA:n rahavarannon määrään lisäävät todennäköisyyttä, että USA:n dollarin arvoon luottaminen romahtaa täysin. Tämä muutos asenteessa voisi sytyttää hyperinflaatiokohtalon maailman de facto varantovaluuttaan.

17 Miksi sijoittaa kultaan? Käytä erilaisia instrumentteja sijoitusriskien hajauttamiseen. Kullalta puuttuu toisen osapuolen riski. Kulta ei ole sidottuna yhteenkään valuuttaan. Kulta auttaa säilyttämään rahan arvon. Kulta on anonyymia Kullan hinnan odotetaan nousevan jatkuvasti kulutuksen kasvun myötä.

18 Finanssimarkkinoiden ripeä kehitys luvuilla vähensi kiinnostusta kultaan ja sen turvasatamastatus pieneni. Viimeisten vuosien aikana sijoittajien kiinnostus on herännyt uudestaan ja kasvanut sellaiseen mittaan, että voidaan puhua ajoittain jopa uudesta kultaryntäyksestä, erityisesti vähittäisportaassa, mutta osin myös institutionaalisten sijoittajien keskuudessa.

19 Kullan kiilto on historian valossa yleensä voimistunut aikoina, jolloin pankkikonkurssit ovat lisääntyneet, reaalikorot ovat olleet matalat tai negatiiviset, sotien, poliittisten ja talouskriisien aikana sekä globaalitalouden jarahoitusmarkkinoiden äärimmäisissä riskitilanteissa.

20 Kulta ja riskit Myös kultasijoitukseen liittyy riskejä, mutta niiden luonne poikkeaa tärkeiltä osin muista sijoituskohteista. Kultaan itseensä ei liity luottoriskiä. Kulta on äärimmäinen arvonsäilyttäjä, ei kenenkään velka. Sillä ei ole kotimaata eikä näin ollen isäntää raha ja valuuttapoliittisine määräysvaltoineen

21 Likviditeettiriski, omaisuuserän myynnin mahdottomuus ostajien puuttuessa, on kullalle toissijainen. Kullalle on löytynyt markkinoita ja hinta vaikeissakin olosuhteissa. Markkinariski, hinnan laskun mahdollisuutta markkinaolosuhteiden muutosten vuoksi, koskettaa luonnollisesti myös kultaa. Kullan markkinariskien taustatekijät poikkeavat kuitenkin muista pääsijoitusmarkkinoista kullan ollessa sijoitussalkun riskin hajauttaja.

22 Kullan hinnan nousun syynä pidetään erittäin epävarmoja aikoja valuuttamarkkinoilla ja uutisia talouslaman syventymisestä maailmalla. Kullan hinta on noussut viimeiset kahdeksan vuotta peräkkäin ja se on ollut yksi harvoista sijoituskohteista, joka on pystynyt nostamaan arvoaan tämänhetkisen talouslaman aikana. Valuuttariskin ja luottoriskin puuttuminen ovat tehneet kullasta suositun sijoituskohteen koko maailmassa.

23

24 Onko kullan hinta jo huipussaan Jotkut asiantuntijat sanoivat vuosi sitten ja aikaisemminkin, että kullan hinta on huipussaan. Tänä päivänä muutamat asiantuntijat ennustavat kullan hinnan nousevan jopa 3500 dollariin / unssi Kullan kysyntä on suurempaa kuin tarjonta.

25 Kulta nousee vuoteen 2012 asti, ennustaa Morgan Stanley Morgan Stanley ennustaa, että kullan keskiarvo voi nousta ennätyksiin seuraavan kolmen vuoden aikana. Syitä ovat: kasvava kullan kysyntä ja heikentyvä dollari, kun USA:n valtio taistelee talouskriisiä vastaan kasvattamalla kuluttamista, sanoo Morgan Stanley. Citygroup ennustaa, että kullan hinta voi nousta 2000 dollariin / unssi.

26 Suosittelemme fyysistä kultaa Virtuaalikulta ei ole valvottua. Virtuaalikulta ei ole varmistettua. Virtuaalikulta ei ole käytettävissä juuri tarvittavalla hetkellä. Fyysisen ja virtuaalikullan hinnat voivat mennä täysin eri suuntiin kolmen vuoden kuluttua.

27 Tavex Oy Perustettu vuonna 1991 Suomessa vuodesta 1996 Toimii Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa Myynyt fyysistä sijoituskultaa vuodesta : 430kg, 2006: 835 kg, 2007: 1400kg, 2008: 2150 kg, 2009 (8kk): 1200kg Pohjoismaiden suurin sijoituskultayritys Konsernissa töissä yli 100 ihmistä

28 Tavex Oy tarjoaa asiakkailleen: Parhaan hinnan Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa Suuremmissa kaupoissa erikoishinnat Mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa Kultaa on mahdollista ostaa myös verkkokaupasta osoitteesta Tavex Oy toimii kultapankin periaatteella: ostaa ja myy kultaa

29 TAVEX ON PALVELUKSESSANNE JOKA PÄIVÄ Kiitän huomiostanne.

Miten velkakriisi päättyy?

Miten velkakriisi päättyy? Miten velkakriisi päättyy? Miten suojautua euron heikentymistä vastaan Meelis Atonen Tavex konserni, hallintoneuvoston jäsen, kultapuolen johtaja EU presidentti Herman van Rompuysanoi uskovansa, että euroaluetta

Lisätiedot

Antti Soikkeli 0348088. Ohjaaja: Elena Fedorova

Antti Soikkeli 0348088. Ohjaaja: Elena Fedorova LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppatieteiden tiedekunta Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon tutkielma Talousjohtaminen Viimeisin finanssikriisi ja sen vaikutus suurimpiin yrityksiin Helsingin

Lisätiedot

Q-Review. Suomen ja maailmantalouden suhdanteiden vuosianalyysi. Maaliskuu 2012

Q-Review. Suomen ja maailmantalouden suhdanteiden vuosianalyysi. Maaliskuu 2012 Q-Review Suomen ja maailmantalouden suhdanteiden vuosianalyysi Maaliskuu 2012 Euroopan suhdannetila on edelleen heikko. Ennustamme euroalueelle tälle vuodelle 0,01 % kasvua ja Suomelle 0,9 % kasvua. Yhdysvaltain

Lisätiedot

Talousnäkymät Tammikuu 2010

Talousnäkymät Tammikuu 2010 Talousnäkymät Tammikuu 2010 Numeroyhteenveto Keskeisiä tunnuslukuja...5 Korot... 6 Valuutat... 6 Päätoimittaja Martti Nyberg martti.nyberg@nordea.com Puh. +358 9 1655 9941 Mennyt painoon 14.1.2010 Talousnäkymät

Lisätiedot

Talouskriisi ja keskuspankkien muuttuva rooli. Erkki Liikanen

Talouskriisi ja keskuspankkien muuttuva rooli. Erkki Liikanen Kansantaloudellinen aikakauskirja 110. vsk. 1/2014 Talouskriisi ja keskuspankkien muuttuva rooli Erkki Liikanen Suurilla talouskriiseillä on usein ollut käänteentekevä vaikutus siihen, miten talouspolitiikan

Lisätiedot

Valvottavien taloudellinen tila ja riskit 2/2010

Valvottavien taloudellinen tila ja riskit 2/2010 1 (5) Tässä julkaisussa kerromme seuraavista aiheista: Suomen finanssialan riskinäkymät liittyvät kansainväliseen kehitykseen 1 Taloudet kasvavat, epävarmuudet suuria 4 Raha- ja pääomamarkkinat: huolet

Lisätiedot

Talousnäkymät Huhtikuu 2008

Talousnäkymät Huhtikuu 2008 Talousnäkymät Huhtikuu Sisältö Numeroyhteenveto Maailma Keskeisiä tunnuslukuja... Korot... 7 YLEISKATSAUS Edessä pitempiaikainen hitaan kasvun vaihe... Valuutat... 7 YHDYSVALLAT Taantuma kuinka pitkäkestoinen

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Tammikuu 2009 Kansainvälisen talouden kehitys ja Suomen kasvunäkymät 2009-10... Ennusteilmapiirin muutokset... Keskeiset epävarmuudet ja uhkat... USA: Kuinka syvä, kuinka pitkä?...

Lisätiedot

Sisällys 4 / 2012. Talous& Yhteiskunta

Sisällys 4 / 2012. Talous& Yhteiskunta Talous& Yhteiskunta Sisällys 4 / 2012 40. vuosikerta 4 numeroa vuodessa Julkaisija: Palkansaajien tutkimuslaitos Pitkänsillanranta 3 A (6. krs) 00530 Helsinki P. 09 2535 7330 Fax: 09 2535 7332 www.labour.fi

Lisätiedot

1 Rahat mustassa aukossa finanssikapitalismi ja huono hallinto

1 Rahat mustassa aukossa finanssikapitalismi ja huono hallinto 9 Olavi Ala-Nissilä 1 Rahat mustassa aukossa finanssikapitalismi ja huono hallinto Suomen talous romahti 1990-luvun alussa. Varallisuusarvot tulivat lujaa alas ja luottotappiot olivat massiivisia. Pankkeja

Lisätiedot

SUOMI JA EMU: Euron hyödyt, kustannukset ja tie eteenpäin

SUOMI JA EMU: Euron hyödyt, kustannukset ja tie eteenpäin SUOMI JA EMU: Euron hyödyt, kustannukset ja tie GnS economicsin erikoisraportti 2012 Tämä GnS economicsin raportti ei sisällä kehotusta ostaa mitään hyödykkeitä, arvopapereita tai investointeja. Raportissa

Lisätiedot

Velkaantunut talous veitsenterällä

Velkaantunut talous veitsenterällä Suomen Attacin talouskatsaus Syksy 2009 Velkaantunut talous veitsenterällä 2 Velkaantunut talous veitsenterällä Julkaisija Attac ry Julkaisuajankohta lokakuu 2009 Kirjoittajat Jussi Ahokas Lauri Holappa

Lisätiedot

Sisällys. Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne... 1. Jarno Ilves ja Hannu Viertola Suomen ja euroalueen maiden velkaantuminen...

Sisällys. Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne... 1. Jarno Ilves ja Hannu Viertola Suomen ja euroalueen maiden velkaantuminen... 4 009 Sisällys Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne... Jarno Ilves ja Hannu Viertola Suomen ja euroalueen maiden velkaantuminen... 9 Risto Herrala Kotitalouksien velkaantuminen ja maksuhäiriöt Suomessa...

Lisätiedot

Talousennuste. Suomi elpyy muiden mukana. Maailmantalous: kasvaa epätasaisesti Kiina kärjessä. Suomi: kasvuun, mutta varovaisesti

Talousennuste. Suomi elpyy muiden mukana. Maailmantalous: kasvaa epätasaisesti Kiina kärjessä. Suomi: kasvuun, mutta varovaisesti www.handelsbanken.com/research 3. syyskuuta 2009 Talousennuste Suomi elpyy muiden mukana Maailmantalous: kasvaa epätasaisesti Kiina kärjessä Suomi: kasvuun, mutta varovaisesti Korot ja valuutat: rahapolitiikan

Lisätiedot

Q-Review 2/2015. Kesäkuu 2015. Toipuuko Eurooppa? Erikoisraportti euroalueen taloustilanteesta

Q-Review 2/2015. Kesäkuu 2015. Toipuuko Eurooppa? Erikoisraportti euroalueen taloustilanteesta Q-Review 2/2015 Kesäkuu 2015 Toipuuko Eurooppa? Erikoisraportti euroalueen taloustilanteesta Ennustamme Suomen talouden toipuvan hitaasti tänä vuonna. Yhdysvaltojen talouden ennustamme jatkavan verrattain

Lisätiedot

VENÄJÄN TALOUSNÄKYMÄT 1/2011 6.6.2011

VENÄJÄN TALOUSNÄKYMÄT 1/2011 6.6.2011 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansainvälisten markkinoiden tutkimuskeskus CEMAT Karhunen Päivi, Parviainen Sinikka ja Järvikuona Petri VENÄJÄN TALOUSNÄKYMÄT Sisällysluettelo Tehdasteollisuus BKT:n

Lisätiedot

Kasvu tarvitsee vakautta Suomen talous odottaa vuoroaan

Kasvu tarvitsee vakautta Suomen talous odottaa vuoroaan Suhdannekatsaus maaliskuu 2014 18 maaliskuu 2014 Kasvu tarvitsee vakautta Suomen talous odottaa vuoroaan Maailmantalouden nousun edellytykset ovat kunnossa, mutta poliittiset riskit varjostavat näkymiä

Lisätiedot

9. TIISTAINA 24. TOUKOKUUTA 2011

9. TIISTAINA 24. TOUKOKUUTA 2011 PTK 9/2011 vp 9. TIISTAINA 24. TOUKOKUUTA 2011 kello 12.03 Päiväjärjestys Ilmoituksia Ainoa käsittely 1) Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle Portugalille annettavaa lainoitusta varten Euroopan rahoitusvakausvälineen

Lisätiedot

MARKKINAKATSAUS 22.12.2014

MARKKINAKATSAUS 22.12.2014 MARKKINAKATSAUS 22.12.2014 Ainoastaan yksityiseen käyttöön. Kaikki oikeudet pidätetään. Tässä katsauksessa esitetty tieto, mielipiteet ja arviot perustuvat lähteisiin, joita Varainhallinta Tresor Oy pitää

Lisätiedot

Epätavanomainen rahapolitiikka finanssikriisin aikana - Vertailu Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankkien välillä 2008-2012

Epätavanomainen rahapolitiikka finanssikriisin aikana - Vertailu Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankkien välillä 2008-2012 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Epätavanomainen rahapolitiikka finanssikriisin aikana - Vertailu Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankkien välillä 2008-2012 Kansantaloustiede Maisterin tutkinnon tutkielma

Lisätiedot

VALTIONVELAN KOOSTUMUS JA VALTIONVELAN KORKOPREEMIO EUROALUEELLA MARKUS AALTONEN

VALTIONVELAN KOOSTUMUS JA VALTIONVELAN KORKOPREEMIO EUROALUEELLA MARKUS AALTONEN VALTIONVELAN KOOSTUMUS JA VALTIONVELAN KORKOPREEMIO EUROALUEELLA MARKUS AALTONEN PRO GRADU-TYÖ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KAUPPAKORKEAKOULU 2012 AUTHOR Markus Aaltonen Department of Economics Jyväskylä University

Lisätiedot

1 YTIMESSÄ. Euroaiheiset helmet. julkaistu useita Euroopan unionia ja

1 YTIMESSÄ. Euroaiheiset helmet. julkaistu useita Euroopan unionia ja 1 YTIMESSÄ Euroaiheiset helmet Viime vuosien aikana Ytimessä on julkaistu useita Euroopan unionia ja Eurooppaa käsitteleviä artikkeleita. EU-teeman kunniaksi kokosimme muutaman vanhan helmen liitteeksi.

Lisätiedot

Rahapolitiikka Yhdysvaltain Suuressa Taantumassa

Rahapolitiikka Yhdysvaltain Suuressa Taantumassa Rahapolitiikka Yhdysvaltain Suuressa Taantumassa Finanssikriisi ja Suuri Taantuma ovat johtaneet lukuisiin poikkeustoimiin Yhdysvaltain rahapolitiikassa. Tulevaisuudessa niitä on määrätietoisesti purettava,

Lisätiedot

SUHDANTEET JA RAHOITUSMARKKINAT

SUHDANTEET JA RAHOITUSMARKKINAT SUHDANNEKATSAUS SYYSKUU 1 SUHDANTEET JA RAHOITUSMARKKINAT Syyskuu 11.9.1 Sisältö Kansainvälinen talous Kuviot 1 Kotimaiset suhdanteet 11 Kuviot ja taulukot 17 Ennustetaulukot 19 SUOMI 1 11 Ennuste 1 Ennuste

Lisätiedot

Kulta kaupan vaikutus

Kulta kaupan vaikutus Kulta kaupan vaikutus By: Dan Edward, Market Analyst: FOREXYARD Date: December 2010 Sisältö: I. Esittely lyhyt historia kulta kaupan käynnistä. II. Mikä vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin? III. Maailmanlaajuinen

Lisätiedot

ELVYTYSTOIMILLA TYÖPAIKKOJA

ELVYTYSTOIMILLA TYÖPAIKKOJA 1 Työn1/2011 MAAILMA KANSAINVÄLINEN TYÖJÄRJESTÖ ELVYTYSTOIMILLA TYÖPAIKKOJA 22 Työn MAAILMA Työn Maailma -lehden artikkelit perustuvat Kansainvälisen työjärjestön ILOn jul-kaiseman World of Work - lehden

Lisätiedot

LAUSUNTO. Sponda Oyj:n sijoituskiinteistöjen käyvän arvon määrityksestä 30.06.2015

LAUSUNTO. Sponda Oyj:n sijoituskiinteistöjen käyvän arvon määrityksestä 30.06.2015 LAUSUNTO Sponda Oyj:n sijoituskiinteistöjen käyvän arvon määrityksestä 30.06.2015 1 SPONDA OYJ:n SIJOITUSKIINTEISTÖJEN KÄYVÄN ARVON MÄÄRITYS Sponda Oyj arvioi sijoituskiinteistöjensä käyvän arvon neljännesvuosittain

Lisätiedot

Sijoitusstrategia. Talvi

Sijoitusstrategia. Talvi 2014 Sijoitusstrategia Talvi Ari Aaltonen puh. 050 461 8663 ari.aaltonen@front.fi Sisällysluettelo Sisällysluettelo... - 1 - Keskeiset oletukset maailmantalouden kehityksestä... - 2 - ja oletukset rahoitusmarkkinoista...

Lisätiedot

2011 Talouden näkymät. Julkaisuvapaa 15.6.2011 klo 11.00

2011 Talouden näkymät. Julkaisuvapaa 15.6.2011 klo 11.00 3 2011 Talouden näkymät Julkaisuvapaa 15.6.2011 klo 11.00 Sisällys Pääkirjoitus...1 Suomen Pankin ennusteet...3 Ennusteen kokonaiskuva...4 Viimeaikainen kehitys...6 Kehikko 1. Vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen

Lisätiedot

Talousnäkymät Tammikuu 2008

Talousnäkymät Tammikuu 2008 Talousnäkymät Tammikuu 8 Sisältö Numeroyhteenveto Maailma Keskeisiä tunnuslukuja... YLEISKATSAUS Kasvunäkymät heikentyvät ja inflaatioriskit kasvavat... Korot... 7 YHDYSVALLAT Valuutat... 7 Kohti taantumaa?...8

Lisätiedot