Suomen Nuorisoseurat ry. Toimintakertomus 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen Nuorisoseurat ry. Toimintakertomus 2012"

Transkriptio

1 Suomen Nuorisoseurat ry Toimintakertomus 2012 Valtuuston hyväksymä toimintakertomus (30)

2 Sisällysluettelo Johdanto 1. Järjestötoiminta Kehittäminen Koulutus Jäsenpalvelut 2. Kulttuuri- ja harrastustoiminta Kehittäminen Koulutus Tapahtumat 3. Kansainvälinen toiminta Kehittäminen Kansainväliset verkostot 4. Vaikuttaminen ja viestintä Yhteistyöverkostot Viestintä 5. Tukitoiminnot Hallinto Liiton toimisto Talous toimintakertomus (30)

3 JOHDANTO Suomen Nuorisoseurojen Liiton vuosisuunnittelua ohjaa Helsingin nuorisoseurakokouksen hyväksymä kolmivuotisohjelma Tekemisen riemua nuorisoseuratoiminnan suunnat vuosille Toimintamme arvot ovat osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Toimintaajatuksemme mukaan nuorisoseurassa lapsella ja nuorella on eri-ikäisten muodostamassa yhteisössä mahdollisuus kasvaa kulttuuristen harrastusten avulla hyväksi ihmiseksi ja kunnon kansalaiseksi. Keskeiset toimenpiteet vuonna 2012: Toimintavuonna kokoontui joka kolmas vuosi pidettävä Nuorisoseurakokous, joka valitsi liitolle valtuuston ja hyväksyi vuoteen 2020 ulottuvan Nuorisoseurastrategian. Hyväksytyssä strategiassa toiminnan painopiste on aiempaa huomattavasti vahvemmin kulttuurisessa lapsi- ja nuorisotyössä: Järjestön tavoitteena on olla Suomen merkittävin kulttuurisen lapsi- ja nuorisotyön toimija vuonna Nuorisoseurakokouksen valitsemista valtuuston jäsenistä kolmasosa on alle 29-vuotiaita ja valtuusto on näin yksi järjestön historian nuorimpia. Vuoden 2012 aikana järjestön organisaation uudistamistyö saatettiin loppuun yhdessä Kalevan Nuorten Liiton kanssa. Uudistuksen tarkoituksena on keventää hallintoa ja suunnata resurssit ja osaaminen entistä tehokkaammin seuratoiminnan kehittämiseen. Kalevan Nuorten Liitto sekä Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Uudenmaan keskusseurat ja piirijärjestöt yhdistyvät osaksi Suomen Nuorisoseurat ry:tä Toimintavuoden aikana liiton uudet säännöt merkittiin yhdistysrekisteriin. Uusien sääntöjen mukaan valtuuston ja hallituksen jäsenistä 1/3 on oltava toimikauden alkaessa alla 29-vuotiaita. Valtuuston syyskokous hyväksyi ensimmäistä kertaa yhdistyneen liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion. Samalla valittiin myös uuden yhdistyneen liiton ensimmäinen hallitus, jonka jäsenistä kolmasosa on alle 29-vuotiaita. Tan perustamiseksi Mikkeliin Suomen Nuoriso-opistolle. Osana teatterin osaamiskeskuksen perustamista valtakunnalliset teatteritapa -opiston toimesta. ksen Tam harrastustoiminnan osalta toimintasuunnitelm toimintakertomus (30)

4 Painopisteet ja tavoitteet vuosille Lapset ja nuoret Nuorisoseuralaisuuden ydin on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Luomme mahdollisuuksia nuorten omalle toiminnalle ja vaikuttamiselle sekä järjestämme laadukasta harrastus- ja kerhotoimintaa. - Nuorisoseurat järjestävät lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja luovat edellytykset nuorten omalle toiminnalle nuorisoseurassa. - Liitot ja piirijärjestöt tukevat nuorisoseuroja nuorten oman toiminnan kehittämisessä koulutuksen, ohjauksen, hanketoiminnan ja tukimateriaalin avulla. - Liitot ja piirijärjestöt järjestävät keskeisten harrastusalojen ohjaajakoulutusta ja tapahtumia kattavasti koko maassa. Nuoret vaikuttamaan Nuorisoseurat kasvattavat aktiiviseen kansalaisuuteen. Tarjoamme nuorille mahdollisuuden toimia ja osallistua suunnitteluun ja päätöksentekoon. - Nuorisoseurat edistävät lasten ja nuorten kuulemista ja osallisuutta. - Järjestön kaikilla tasoilla nuoria on toiminnan suunnittelijoina ja päätöksentekijöinä samassa suhteessa kuin heitä on jäsenistössä. - Nuorisoseurantaloja kehitetään nuorten toimintatiloina. Tukea toimintaan Toiminnan kehittäminen edellyttää, että taloudellista pohjaa vahvistetaan järjestön kaikilla tasoilla. - Nuorisoseurat, piirijärjestöt ja liitot hyödyntävät eri rahoituslähteistä saatavaa projektirahoitusta toiminnan ja seurantalojen kehittämisessä. - Liitto- ja maakuntatason organisaatiota kehitetään niin, että se mahdollistaa resurssien kohdentamisen seuratoimintaan. - Uusi jäsenrekisteri helpottaa jäseneksi liittymistä ja mahdollistaa ajantasaisen tiedon toiminnasta ja jäsenistöstä. - Jokainen toiminnassa mukana oleva maksaa jäsenmaksun. Monipuolista toimintaa Nuorisoseurat ovat omaleimaisia toiminnallisia yhteisöjä. Opintotoiminta tukee nuorisoseurojen sivistystehtävää. - Toimintaa kehitetään jäsenten ja alueen asukkaiden toiveiden mukaan. - Seurat hakeutuvat aktiivisesti yhteistyöhön muiden yhteisöjen kanssa. - Nuorisoseurat tarjoavat mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan. toimintakertomus (30)

5 Kokemusten vaihtoa Nuorisoseurojen vahvuus on erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten yhteistoiminnassa. - Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan eri-ikäisten yhteistyönä, myös verkkoyhteisöissä. - Nuorisoseurat jakavat kokemuksiaan ja syventävät yhteistyötään. - Toimintaa rikastaa kansainvälistymisen ja maahanmuuton mukanaan tuoma kulttuurinen kirjo. Näkyvyyttä Teemme järjestömme monimuotoista toimintaa aktiivisesti näkyväksi ja tunnetuksi. - Seurojen, seurantalojen, piirijärjestöjen ja liittojen sivustot ovat ajan tasalla ja palveluissa. - Yhtenäinen graafinen ilme ja ohjeistus otetaan käyttöön järjestön kaikilla tasoilla. - Lisätään kohdennettua tiedotusta. - Nuorisoseuralehteä kehitetään liikkeen sisäisenä ja ulkoisena tiedotuskanavana. toimintakertomus (30)

6 1. JÄRJESTÖTOIMINTA Järjestölliset rakenteet luovat kehyksen sisällölliselle kehittämiselle. Jäsenistön on voitava tuntea kuuluvansa yhtenäiseen valtakunnalliseen nuorisoseuraliikkeeseen. Järjestöllistä yhtenäisyyttä vahvistetaan käytännön yhteistyöllä ja vuoropuhelulla järjestön eri tasojen kesken, tehokkaalla viestinnällä, yhtenäisillä työkaluilla ja käytännöillä, avaintoimijoiden osaamisen vahvistamisella sekä yhteenkuuluvuutta ja motivaatiota lisäävillä tunnustuksilla. Vuoden 2012 aikana organisaatiouudistus saatetaan loppuun ja tehdään päätökset nuorisoseurajärjestön organisaation uudistamiseksi liitto- ja maakuntatasolla yhdessä Kalevan Nuorten Liiton kanssa. Uudistuksen tarkoituksena on keventää hallintoa ja suunnata resurssit ja osaaminen entistä tehokkaammin seuratoiminnan kehittämiseen. Talous : Tuotot: ,31 Kulut: ,43 Netto: ,12 Henkilöstö: Kehittämispäällikkö 67% (+33% ostopalveluna Kalevan Nuorten Liitolle) TAVOITTEET 1.1. Kehittäminen Alueellisen ja paikallisen nuorisoseuratoiminnan kehittäminen - Kokemusten vaihtoa - Tukea toimintaan TOIMENPITEET Osana organisaation kehittämistä liitto on uudistanut sääntönsä, minkä myötä on mahdollistunut seurojen suorajäsenyys liittoon niillä alueilla, joissa rekisteröityä piirijärjestöä ei nähdä tarkoituksenmukaiseksi. Uusi toimintatapa edellyttää liitolta uusien käytäntöjen kehittämistä seuratoiminnan tueksi. Kehittämistyötä tehdään yhdessä piirijärjestöjen kanssa. TOTEUMA Kymen alueen seurojen kanssa on toimittu aktiivisesti ja alueella on järjestetty säännöllisesti seuratapaamisia. Organisaation kehittämistyötä on tehty yhteistyössä piirijärjestöjen työntekijöiden ja keskeisten luottamushenkilöiden kanssa. Keskusseurojen ja paikallisyhdistysten mallisäännöt uusitaan. Paikallisseurojen mallisäännöt uusittiin toimintavuoden aikana. toimintakertomus (30)

7 Järjestöllisen identiteetin vahvistaminen - Kokemusten vaihtoa - Näkyvyyttä Toimintavuoden aikana jatketaan piirijärjestöissä valtakunnallista seurakiertoprojektia, jonka tavoitteena on seurakäynti jokaiseen nuorisoseuraan vuoden 2012 loppuun mennessä. Liitto tuottaa seurakäyntien materiaalin. Jokaisen piirijärjestön yhteen sääntömääräiseen kokoukseen osallistuu liiton työntekijä. Liitto hakee yleisavustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja välittää siitä osan keskusseuroille keskusseurojen kanssa yhdessä sovittujen tehtävien hoitamiseen hallituksessa hyväksyttyjen avustusperusteiden mukaisesti. Seurakäynnin tukimateriaaliksi tuotettiin infokansio nuorisoseuratoiminnasta. Liiton työntekijät ovat osallistuneet piirijärjestöjen sääntömääräisiin kokouksiin piirien kanssa erikseen sovitusti. Kaikkien piirien kokouksiin ei ole ollut mahdollisuutta osallistua. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi liitolle yleisavustusta euroa, josta välitettiin keskusseuroille yleisavustuksina euroa. Vuoden nuorisoseuran valinta Vuoden Nuorisoseuraksi valittiin Vahannan Nuorisoseura Ylöjärveltä Järjestökoulutus Osaamisen kehittäminen ja yhteenkuuluvuuden lisääminen avaintoimijoiden kesken - Lapset ja nuoret - Monipuolista toimintaa - Kokemusten vaihtoa - Nuoret vaikuttamaan Valtakunnallinen nuorisoseurapäivä Torniossa Toteutuksesta vastaa Vojakkalan Nuorisoseura. Hallituksen nimeämä Vuoden Hermanni/Hermanska julkistetaan valtakunnallisessa H-kiltatapaamisessa Forssassa huhtikuussa. Nuorisoseurapäivän juhla toteutui suunnitellusti. Vuoden Hermanniksi nimettiin Inkeri Ojanen. toimintakertomus (30)

8 1.3. Jäsenpalvelut Toimintaedellytysten kehittäminen - Kokemusten vaihtoa - Näkyvyyttä Ajantasainen viestintä - Kokemusten vaihtoa - Näkyvyyttä! Toimisto antaa tukea nuorisoseuraliikkeen historiateoksen myyntiin ja markkinointiin. Tavoitteena on teoksen 2000 kappaleen painoksen myyminen vuoden 2012 aikana. Toimenpiteistä laaditan erillinen suunnitelma Työntekijäpäivät Pietari, Venäjä. Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden neuvottelupäivät Helsingissä. Järjestötoiminnan sähköinen markkinointi koulutukset Opintokeskus Kansalaisfoorumi järjestää jäsenyhteisöjen toimihenkilöille koulutuksia, joissa lisätään valmiuksia hyödyntää sosiaalista mediaa toiminnan markkinoinnissa. Historiateosta markkinoitiin laaditun suunnitelman mukaisesti. Vuoden aikan toteutettiin mm. puhelinmyyntikampanja, jossa soitettiin kaikille jäsenrekisteriin merkityille luottamushenkilöille. Toimintavuoden aikana myytiin 142 kirjasarjaa ja teoksen rahoittamiseksi otettua lainaa maksettiin pois euroa. Työntekijäpäiville osallistui 25 henkilöä. Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden neuvottelupäivät pidettiin MIkkelissä. Päiville osallistui 42 henkilöä. Opintokeskus Kansalaisfoorumi on järjestänyt alueellisia koulutuksia yhteistyössä piirijärjestöiden kanssa. Järjestöllisen osaamisen kehittäminen - Kokemusten vaihtoa - Näkyvyyttä Järjestöllisen yhteenkuuluvuuden lisääminen, kannustaminen ja palkitseminen Kannustetaan piirijärjestöjä hyödyntämään Sivistysliitto Kansalais-foorumin kehittämää johtokuntien toiminnan Kehittämiskoulutus-mallia. Nuorisoseuroja ja piirijärjestöjä tuetaan nuorisoseurarekisterin käyttöönotossa ja käytössä. Rekisterin toiminnallisuutta kehitetään käyttäjäpalautteen pohjalta. Syksyllä 2012 otetaan käyttöön harrastusryhmien netti-ilmoittautuminen. Tavoitteena on, että rekisteri on käytössä kaikissa nuorisoseuroissa Piirijärjestöt ovat hyödyntäneen Opintokeskus Kansalaisfoorumin kehittämää johtokunnan kehittämiskoulutusta. Seuroille ja piirijärjestöille järjestettiin rekisterikoulutuksia. Pohjois-Savon Nuorisoseurojen Liitolta ostettiin valtakunnallinen helpdesk-palvelu, josta seurat saivat ohjausta ja neuvontaa. Harrastusryhmien netti- toimintakertomus (30)

9 - Kokemusten vaihtoa - Näkyvyyttä! vuoden loppuun mennessä. ilmoittautuminen otettiin kyttöön ja elokuussa 2012 toteutettiin omien viestintäkanavien ja Facebookmainonnan avulla kampanja, jossa kerrottiin mahdollisuudesta ilmoittautua nuorisoseurojen harrastusryhmiin liiton kotisivujen kautta. Vuoden lopussa rekisterissä oli noin jäsentä, kun piirijärjestöjen ilmoittama jäsenmäärä on n Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä 28-sivuinen Nuorisoseuralehti toimitetaan maksutta jokaisen nuorisoseuran puheenjohtajalle ja sihteerille. Lehti välittää tietoa nuorisoseurojen hyvistä käytännöistä sekä ajankohtaisista nuoriso- ja kulttuurialan kuulumisista. Sähköiset kuukausitiedotteet piirijärjestöille sekä liittojen avaintoimijoille: - yleistiedote, tanssitiedote, teatteritiedote ja kansainvälisen toiminnan tiedote Nuorisoseurat.fi -sivuston maksuton käyttö ja käytön tuki keskusseuroille. Piirijärjestöjen sivustot viedään Nuorisoseurat.fi kotisivualustalle. Kotisivukoneen kanssa solmittua yhteistyösopimusta markkinoidaan aktiivisesti paikallisseuroille. Nuorisoseura-lehti on julkaistu suunnitelman mukaisesti. Tiedotteet on lähetetty kuukausittain lukuun ottamatta heinäkuuta. Kuudella maakunnalla oli vuoden lopussa kotisivut Nuorisoseurat.fi kotisivualustalla. Kotosivukoneen kanssa solmittua yhteistyösopimusta on markkinoitu nuorisoseuroille. Jatketaan yhtenäisen graafisen yleisilmeen markkinointia seuratasolle Kalevan Nuorten Liiton ja molempien liittojen piirijärjestöjen kanssa. Graafista yleisilmettä markkinoitiin seuratasolle. Graafinen ohje ja logomateriaalit julkaistiin seurojen ladattaviksi kotisivulta. Loppuvuonna toimintakertomus (30)

10 laadittiin uusi yleisesite sekä messuseinä. Myytävän materiaalin välitys siirretään vuoden 2012 aikana käyttöön otettavaan nettikauppaan. Ansio- ja tunnustusmerkkien, Hermanni-arvonimien sekä liiton kunniakilpien ja pöytästandaarien välittäminen Nettikauppa on edelleen kehitteillä. Kultaisia ansiomerkkejä myönnettiin 6 kpl ja kultaisia tunnustusmerkkejä 1 kpl. Muita ansio- ja tunnustusmerkkejä myönnettiin 130 kpl. Hermanni- ja Hermanska -arvonimiä myönnettiin 38 kpl. toimintakertomus (30)

11 2. KULTTUURI- JA HARRASTUSTOIMINTA Nuorisoseuraliikkeen perustan muodostaa seuratasolla tehtävä kulttuurinen nuorisotyö sekä eri sukupolvia yhdistävä kulttuurinen toiminta ja oman asuinalueen kehittäminen. Liitto tukee seurojen ja keskusseurojen työtä kehittämällä harrastustoiminnan toimintaedellytyksiä ensisijaisesta tanssin ja teatterin osa-alueilla. Toimintaa tuetaan ohjaajahuollon ja ohjaajakoulutuksen, tapahtumien ja viestinnän avulla sekä uusia toimintamalleja luomalla. Piirijärjestöjä kannustetaan työllistämisprojektien käynnistämiseen, millä tuetaan nuorisoseurojen työllistämistoimintaa ja samalla toiminnan kehittämistä. Vuonna 2012 laaditaan Nuorisoseurastrategia 2020, joka linjaa kulttuuri- ja harrastustoiminnan kehittämistyötä kolmelle seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Toimintavuoden aikana luodaan organisaatiouudistuksen mukaiset osaamisverkostot ja niiden osaamiskeskukset kehittämään nuorisoseurajärjestön kulttuuri- ja harrastustoimintaa. Tanssin osaamiskeskuksen toiminta käynnistetään Lahdessa tammikuussa : Tuotot: ,45 Kulut: ,62 Netto: ,17 Henkilöstö: 1 kulttuurisuunnittelija, tanssin osaamiskeskus, 3 projektipäällikköä, 1 suunnittelija, toiminnanjohtaja ja tapahtumasihteeri (Pispalan Sottiisi) sekä ostopalveluja 1,5 htv:n verran TAVOITTEET 2.1. Kehittäminen Lasten, nuorten ja aikuisten harrastustoiminnan edellytysten kehittäminen seuratasolla - Lapset ja nuoret - Monipuolista toimintaa - Tukea toimintaan - Näkyvyyttä TOIMENPITEET Kehitetään edelleen lasten ja nuorten Young Art teatteritoimintaa ja aloitetaan Young Art tanssitoiminnan mallintaminen. Tuetaan piirijärjestöjä ja paikallisseuroja toiminnan käynnistämisessä. Jatketaan yleiskerhotoiminnan sekä harrastekohtaisten työkalupakkien kokoamista ja materiaalituotantoa paikallisseurojen kerhotoiminnan tueksi. TOTEUMA Kannustettiin Young Art toiminnan käynnistämiseen. Young Art toimintaa oli vuoden 2012 aikana seitsemässä maakunnassa. Tuotettiin sirkus- ja teatterimateriaaleja harrastusryhmien käyttöön. Käynnistettiin Ohjaaja-sivuston kokoaminen. toimintakertomus (30)

12 Hyödynnetään aiemmin kehitettyä SKOTTtoimintamallia (Seuranta, Koulutus, Ohjaajahuolto, Tiedotus, Tapahtumat) osana harrastustoiminnan kehittämistä. Tarkennetaan siirtymävaiheen strategiatyötä ja aloitetaan toimenpiteet teatterin osaamiskeskuksen ja verkoston käynnistämiseksi. Tarkennetaan teatteritoimikunnan strategiaa ja kehitetään teatteritoimintaa strategian linjausten mukaisesti. Käynnistettiin teatteriryhmien kartoitus ja ohjaajahaastattelut. Käynnistettiin n. kahden viikon välein päivittyvä ohjaajablogi, jossa ohjaajat kertovat kuulumisia eri harrastusaloihin liittyen. Teatteritoimikunta kokoontui 4 kertaa. Luotiin strategia teatterin osaamiskeskuksen toiminnalle. Valmisteltiin Teatterin osaamiskeskus hanke yhteistyössä Suomen Nuoriso-opiston kanssa. Järjestettiin maakuntien teatteriaktiivien tapaaminen Mikkelissä. Järjestettiin nuorisoseurojen teatteriharrastamisen esittelytilaisuuksia mahdollisille verkostoyhteistyötahoille Kokkolassa Esko-patsas jaetaan Teatterilaivalla vuoden teatteriteosta kaudesta Esko-patsas myönnettiin Jyväskyläläiselle Kulissi ry:lle lapsi- ja nuorisoteatterin edistämisestä. Järjestettiin mediatyöpajat lapsille ja nuorille Kerkkoon nuorisoseuralla ja Vahannan nuorisoseuralla osana nuorisoseurojen kolmivuotisohjelman suunnittelua. Järjestettiin yhteistyössä Nuori Kulttuuri säätiön kanssa Turussa Dramaattisia huomioita luovuudesta -seminaari kulttuurisen nuorisotyön toimijoille. Seminaariin osallistui n. 60 henkilöä toimintakertomus (30)

13 Seurantalojen toiminnallisuuden parantaminen - Monipuolista toimintaa - Tukea toimintaan Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi hanke Tukiparitoiminta on toimintaa, jossa vapaaehtoinen aikuinen sitoutuu toimimaan nuoren tukena. Tukipari päättää keskenään yhteistyönsä tavoitteista ja muodoista. Hanketta hallinnoi Nuorten Akatemia ja yhteistyössä mukana on neljä valtakunnallista järjestöä. Ollaan mukana Anna mulle aikaa päivän suunnittelussa ja tiedotetaan kampanjasta jäsenistölle aktiivisesti. Valtakunnallinen kampanja muistuttaa aikuisia antamaan aikaa nuorille. Kampanjan toteuttaa Nuorten Akatemia yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Toimintavuonna aloitetaan Kulttuuria kouluihin koulukiertuekampanjan valmistelut. Kampanjan tarkoituksena on esitellä nuorisoseuratoimintaa ja kulttuuriharrastuksia peruskouluissa. Koulukiertueen rahoittamiseksi pyritään saamaan ulkopuolista rahoitusta ja ennen kaikkea yritysyhteistyön kautta Seurantalot.fi sivustoa ylläpidetään yhdessä muiden seurantalojärjestöjen kanssa sekä annetaan ohjausta ja neuvontaa seuroille sivun käyttöön. Liitto oli mukana Tukipari-toiminnassa. Tiedotettiin Anna mulle aikaa päivästä jäsenistölle. Kampanjan suunnittelu aloitettiin ja sen toteuttamisesta käytiin neuvotteluja kahden yrityksen kanssa, jotka olisivat osallistuneet kampanjan rahoituksen keräämiseen. Kampanjan suunnittelu ei edennyt toteutusasteelle. Sivusto on tarjonnut mahdollisuuden kaikille taloille tiedottaa toiminnastaan ja palveluistaan maksutta. Järjestöpäällikkö on antanut tukea sivuston käyttöön. Sivustolla on tiedot 55 %:lla seurantaloista. toimintakertomus (30)

14 Seurantalojen toimintaedellytyksiä kehitetään korjausmäärärahojen riittävän tason turvaamisella valtion tulo- ja menoarviossa yhteistyössä seurantaloasian neuvottelukunnan sekä taloja ylläpitävien muiden järjestöjen kanssa. Hallitus jatkaa toimenpiteitä seurantalojen ylläpitoon tarkoitetun määrärahan saamiseksi valtion talousarvioon. Pääsihteeri on osallistunut edunvalvontaan yhdessä muiden seurantalojärjestöjen kanssa ja tavannut muun muassa Opetus- ja kulttuuriministeriön seurantaloasioista vastaavia virkamiehiä sekä kulttuuriministerin valtiosihteeriä. Seurantalojen korjausmäärärahaan saatiin korotusta aiempien vuosien tasoon verrattuna. Kansalaistoiminnan ja julkisen sektorin yhteistoiminnan toimintaedellytysten kehittäminen edunvalvonnan ja tiedottamisen avulla - Monipuolista toimintaa Valtakunnallinen seurantalopäivä järjestetään syyskuussa. Nuorisoseuroja kannustetaan järjestämään tuolloin avointen ovien päiviä ja talon toiminta esitteleviä tilaisuuksia. Kansalaistoiminnan teemaryhmä Kansalaistoiminnan teemaryhmä työskentelee kehittäen maaseudun asukkaiden palveluja, vahvistaen maaseudun kansalaistoimintaa sekä kansalaisten ja järjestöjen osallistumismahdollisuuksia ja parantaen kolmannen sektorin toimintaedellytyksiä. Hanke jakautuu yhteiskunnalliseen ja poliittiseen vaikuttamiseen sekä käytännön kehittämistyöhön. Vuotuiset kustannukset ovat euroa (palkat, matkat, muut kustannukset), joihin haetaan rahoitusta valtakunnallisista maaseudun tutkimus- ja kehittämisvaroista. Hankkeesta on erillinen toiminta- ja taloussuunnitelma. Seurantalopäivästä tiedotettiin kuukausitiedotteissa ja kotisivuilla. Hanke toteutui suunnitellusti. Hankkeesta on laadittu erillinen raportti. Nuorten osallisuuden toimintamallien kehittäminen nuorisoseuroissa Kehitetään nuorten oman toiminnan mahdollisuuksia ja aikuisten valmiuksia toimia Hankkeeseen ei haettu RAY- rahoitusta. Käynnistettiin Itse tehty hanke ja osallistuttiin toimintakertomus (30)

15 - Monipuolista toimintaa - Kokemusten vaihtoa - Nuoret vaikuttamaan - Tukea toimintaan nuorten tukena. Hyödynnetään edistämistyössä RAY:n rahoittaman Kisällistä osaajaksi hankkeen sekä Leipää ja kulttuuria hankkeen tuloksia. Haetaan RAY-rahoitusta kehittämishankkeeseen syksyn 2012 haussa. konseptin suunnitteluun ja luomiseen. Hanketta hallinnoi Nuorten Akatemia. Itse tehty tarkoittaa nuorten ryhmän itse toteuttamaa pientä tai isoa unelmaa. Nuorten, jotka eivät tyydy valmiiseen maailmaan vaan tekevät itse. Ja jokainen nuori osaa, kun vain uskaltaa. Itse tehty raha voi oman ryhmän projektille voi saada euroa. Järjestö myönsi yhteens viiteen nuorten omaan projektiin. Projekteja oli toteuttamassa 86 nuorta. Lisäksi osallistujina oli satoja lapsia ja nuoria. Seurojen kulttuuritoiminnan kehittäminen työllistämisen avulla - Monipuolista toimintaa - Tukea toimintaan Leipää ja kulttuuria -työllistämishanke Uudellamaalla Projektissa työllistetään työvoimahallinnon tukia hyödyntäen henkilöitä nuorisoseurojen tarjoamiin tehtäviin. Projekti tukee työllistettävien henkilöiden työmarkkinavalmiuksia ja tarjoaa nuorisoseuroille lisäresursseja toimintaan. Maakunnissa käynnistyneiden työllistämisprojektien kanssa yhteistyössä laaditaan toimivia käytänteitä ja työkaluja työllistämiseen. Hankkeiden verkostoitumisella luodaan toimintamalleja myös uusille työllistämishankkeille. Projekti päättyy heinäkuussa Hankkeelle haetaan jatkoa. Hanke päättyi heinäkuussa Jatkohankkeelle ei saatu rahoitusta. Toimintavuoden aikana laadittiin suunniteltiin Uudenmaan ja Etelä- Hämeen yhteinen työllistämishanke, jolle saatiin rahoitusta vuodelle Uuden hankkeen vastuullisena toteuttajana on Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry. Harrastustoiminnan edistäminen - Lapset ja nuoret - Näkyvyyttä Suomen Nuorisoseurojen Liitto on ollut perustamassa tunnettua ja arvostettua J.H. Erkon kirjoituskilpailua. Nykyisin kirjoituskilpailun järjestelyistä ja rahoituksesta vastaavat Suomen Nuoriso-opisto ja Mikkelin ammattikorkeakoulu. SNL Päävastuu tapahtuman järjestelyistä on ollut Suomen Nuoriso-opistolla. toimintakertomus (30)

16 osallistuu järjestämiseen yhtenä taustayhteisönä. Päävastuu järjestelyistä on Suomen Nuorisoopistolla Kulttuuri- ja harrastustoiminnan koulutus Paikallisen ja alueellisen harrastustoiminnan edistäminen - Lapset ja nuoret - Tukea toimintaan Kannustetaan maakuntia teatterikasvatuksen ohjaajakoulutusten järjestämiseen yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa ja kansantanssijärjestöjen yhteisen kansantanssin ohjaajakoulutusten järjestämiseen. Tiedotetaan eri puolilla järjestettävästä ohjaajakoulutuksesta ja -sivustosta Järjestetään sirkuskerho-ohjaajakoulutus yhteistyössä maakuntien, Opintokeskus Kansalaisfoorumin ja Suomen Nuorisosirkusliiton kanssa. Tavoitteena on järjestää kaksi kerhoohjaajakoulutusta. Kannustetaan sirkusvirikepäivien järjestämiseen maakunnissa Uudenmaan toteuttaman mallin mukaisesti. Kannustettiin teatterikasvatuksen ohjaajakoulutuksen järjestämiseen. Käynnistettiin teatterikasvatuksen ohjaajakoulutuksen uudistussuunnittelu. Sirkuskerho-ohjaajakoulutuksen kouluttajakoulutuksen viimeinen osa järjestettiin yhteistyössä Opintokeskus kansalaisfoorumin ja Suomen Nuorisosirkusliiton kanssa. Tuettiin Uudenmaan nuorisoseurain liittoa (Ohkola) sekä Suomen Nuorisosirkusliittoa (Mikkeli) sirkuskerho-ohjaajakoulutusten järjestelyissä. Järjestettiin vauvasirkusohjaajakoulutus Mikkelissä Kannustettiin sirkusvirikepäivän järjestämiseen neuvonnalla ja materiaalituotannolla. Virikepäiviä järjestettiin 2012 Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. toimintakertomus (30)

17 Tiedotetaan aktiivisesti Suomen Harrastajateatteriliiton tarjoamista koulutus ja toimintamahdollisuuksista. Tiedotettiin Suomen Harrastajateatteriliiton koulutuksista ja toiminnasta Nuorisoseuralehdessä, teatteritiedotteessa, sivustolla sekä facebookissa. Jatketaan Ohjaajien olohuone ohjaajahuollon kehittämistä. Järjestetään Ohjaajien olohuone valtakunnallisten tapahtumien yhteydessä. Tuetaan maakunnissa järjestettävien Ohjaajien olohuone ohjaajatapaamisten suunnittelussa ja toteutuksessa. Järjestetään teatteriohjaajan virikekurssi Keski- Pohjanmaalla kehitetyn mallin mukaisesti. Kehitettiin Ohjaajien olohuone konseptia. Tuotettiin materiaalia ohjaajahuollon järjestämisen tueksi. Järjestettiin Ohjaajien olohuone Mikkelissä , Teatterilaivalla ja Kouvolassa Hyödynnettiin teatteriohjaajien virikekurssin materiaalia. Osallistuttiin Lappeenrannassa ja Klaukkalassa järjestettyjen Ohjaajien olohuoneiden suunnitteluun tai toteutukseen. Pyritään aloittamaan Tanssitalo-ohjaajakoulutus. Koulutus koostuu 6 viikonlopputapaamisesta. Osallistujatavoite 16 henkilöä. Koreografia-akatemia kansantanssin ammattiopettajille ja pitkän linjan ohjaajille Mikkelissä. Osallistujatavoite 30 henkilöä. Tanssitalo-ohjaajien täydennyskoulutus , Ohkola. Osallistujatavoite 16 henkilöä. Tanssikurssi Orivedellä Osallistujatavoite 26 henkilöä. Tanssin osaamiskeskuksen kurssit suunniteltiin Etelä-Hämeen toimistolta. Osaamiskeskuksen työntekijät Teija Nikkari, Päivi Semeri ja Hannu Nipuli yhdessä suunnittelivat ja toteuttivat kurssit. Lisäksi kurssimateriaalin tuottamisessa auttoi Anne-Mari Kuronen. Kaikki kurssit toteutettiin yhteistyössä Suomen Nuoriso-opiston kanssa. Vuoden 2013 kursien osalta pidettiin Lahdessa yhteistyökokous Kokoukseen osallistuivat opistolta rehtori Jukka Tammisuo, Jatta Juhola ja Anna Kaukanen. Järjestön puolelta pääsihteeri Antti Kalliomaa, Teija Nikkari, Päivi Semeri ja Hannu Nipuli. Vuonna 2012 kursseja olivat seuraavat: toimintakertomus (30)

18 Tanssitalo-ohjaajien täydennyskurssi Mikkelissä. Kouluttajan toimi Petri Kauppinen ja kurssisihteerin toimi Teija Nikkari. Kurssilaisia 13 henkeä. Koreografia Akatemia järjestettiin Mikkelissä, Suomen Nuoriso-opistolla Pääkouluttajana toimi Matti Palonimi ja kurssisihteerinä Teija Nikkari. Kurssilaisia 14 henkeä. Kansantanssiohjaajien peruskurssit I jakso , II jakso ja III jakso Kouluttajina toimivat Susanna Kivinen, Heidi Palmu ja Pirita Laiho. Kurssisihteerinä toimi Teija Nikkari. Uusia kansantanssiohjaajia valmistui 18 henkeä. Lisäksi osioihin osallistui 7 henkeä. DÄÄNS tanssileiri ja ohjelmistokurssi Leirin kouluttajina toimivat Milla Korja, Salla Korja-Paloniemi, Petri Kauppinen ja Jussi Kaijankangas. Leirin johtajan toimi Päivi Semeri apunaan Teija Nikkari. Leirille osallistui nuoria ohjaajineen yhteensä 145 henkeä. Ohjelmistokurssilla käytiin läpi vuoden 2013 Kalevan Nuorten ohjelmat. Kouluttajina toimivat Anu Kokkonen, Johanna Salminen ja Teija Nikkari. Lisäksi Nikkari toimi ohjelmistokurssin vastaavana. Ohjelmistokurssille osallistui 12 henkeä. toimintakertomus (30)

19 2.3. Tapahtumat Toiminnallisten tavoitteiden antaminen harrastusryhmille - Lapset ja nuoret - Monipuolista toimintaa - Näkyvyyttä Folklandia risteily Silja Europalla Tapahtuma tarjoaa 3000 kansantanssin ja musiikin harrastajalle ja ammattilaiselle mahdollisuuden esiintymiseen ja kokemiseen. Mukana taustajärjestäjinä on 50 alalla toimivaa järjestöä, oppilaitosta ja festivaaliorganisaatiota. Tapahtumatuotannon budjetti on 128 katetaan osallistumismaksuin. Ramppikuume - valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät Mikkelissä Liitto osallistuu vuotiaille suunnatun koulutuksellisen teatteritapahtuman suunnitteluun ja markkinointiin. Päävastuun tapahtumasta kantaa Suomen Nuoriso-opisto. Nuorisoseurojen valtakunnallinen lentopalloturnaus Iisalmessa Tapahtuman toteutusvastuu on Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liitolla. Osallistujatavoite on 60 joukkuetta. Ollaan järjestönä esillä Porissa heinäkuussa järjestettävässä Suomi Areena tapahtumassa yhteistyössä Satakunnan Nuorisoseurojen Liiton kanssa. Tapahtuma toteutui suunnitelman mukaan. Mukana taustajärjestäjinä oli 52 alalla toimivaa järjestöä, oppilaitosta ja festivaaliorganisaatiota. Tapahtumaan ilmoittautui yli 30 toimittajaa eri tiedotusvälineistä ja tapahtumasta valtakunnallinen uutiskynnys ylittyi sekä sähköisissä tiedotusvälineissä että printtimediassa. Tapahtumaan haki ennätykselliset 23 ryhmää. Ramppikuumeeseen osallistui yli 250 henkilöä. Ramppikuumeen kiertopalkinto luovutettiin tamperelaiselle Grande finale esitykselle. Suomen Nuorisoseurojen nuoren teatterintekijän Turnaukseen osallistui 33 joukuetta. Satakunnan Nuorisoseurojen Liitto vastasi järjestön osastosta tapahtumassa. Harrastajateatterikesä Seinäjoella. Osallistuttiin Seinäjoen Harrastajateatterikesän toimintakertomus (30)

20 Tapahtuman toteutusvastuu on Suomen Harrastajateatteriliitolla. Liitolla on edustus tapahtuman neuvottelukunnassa. Kartoitetaan ohjaajahuollon järjestämisen mahdollisuutta tapahtuman yhteydessä. Teatterilaiva teatterifestivaali Silja Europalla syyskuussa Tapahtumaa kehitetään alan toimijoiden kokoajana ja yhteisenä teatterin harrastajien, ammattilaisten sekä yleisön foorumina. Teatterilaivan järjestelyrakennetta kehitetään tapahtuman kasvun asettamien vaatimusten mukaisesti. Osallistujatavoite on 1000 henkilöä. Päävastuun tapahtumasta kantaa Suomen Nuorisoopisto. Toteutus tehdään yhteistyössä alan muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Suomalaisvirolaisen kansantanssi- ja - musiikkitapahtuma Tanssipidot 2012 Tampere järjestetään Tampereella Tanssipidot 2012 Tampere tapahtuma tulee olemaan yksi vuoden 2012 merkittävimmistä kulttuurin suurtapahtumista Suomessa. Se on myös osa Suomen ja Viron valtioiden välistä kulttuuriyhteistyötä ja edistää maiden välistä folklorealan vaihtoa. Tapahtuman suojelijoiksi on kutsuttu molempien maiden presidentit. markkinointiin ja tiedotukseen. Käynnistettiin suunnittelu Harrastajateatterikesän 2013 yhteydessä tapahtuvasta lasten työpajasta. Teatterilaivalle osallistui 550 henkilöä. Tapahtuma on yksi suurimmista harrastajateatteritapahtumista. Käynnistettiin tapahtuman kehittämistyö. Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi ja suomalaisvirolainen kansantanssi- ja - musiikkitapahtuma Tanssipidot 2012 Tampere järjestettiin Tampereella Tapahtumakokonaisuus oli yksi vuoden 2012 merkittävimmistä kulttuurin suurtapahtumista Suomessa. Tapahtuma oli myös merkittävä osa Suomen ja Viron valtioiden välistä kulttuuriyhteistyötä ja maiden välisen folklorealan vaihtoa. Tanssipidot 2012 Tampere -tapahtumaan osallistuu 5000 tanssijaa, soittajaa ja laulajaa Suomesta, Virosta ja muista Euroopan maista. Tapahtuma huipentuu suomalaisten ja virolaisten tanssijoiden toteuttamaan Velisinfonia -tanssiteokseen, joka Tanssipidot 2012 Tampere -tapahtumaan osallistui 4500 tanssijaa, soittajaa ja laulajaa Suomesta, Virosta ja Venäjän Karjalasta, M š I huipentui suomalaisten ja virolaisten tanssijoiden toimintakertomus (30)

21 toteutetaan Ratinan stadionilla Tapahtuman yleisömäärätavoite on kävijää. Tapahtuman käytännön toteuttajana toimii Pispalan Sottiisin tapahtumatoimisto Tampereella. Tapahtuman talousvastuu on Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry:llä, joka tekee juhlaan liittyvät juridiset sopimukset. Tapahtumatuotannon b 9 toteuttamaan Velisinfonia-tanssiteokseen Ratinan stadionilla Velisinfonia oli kaikkien aikojen suurin Suomessa toteutettu tanssiteos sekä suomalaisen ja virolaisen folkloren voimannäyttö. Velisinfonian konseptista ja koreografioista vastasivat taiteelliset johtajat Petri Kauppinen Suomesta ja Kalev Järvela Virosta koreografityöryhmineen. Myös Tanssipitojen suojelijat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilves kunnioittivat Tanssipitojen Velisinfoniaa läsnäolollaan. Suomalaisvirolaisen Tanssipidot 212 Tampere -tapahtuman kokonaisyleisömäärä oli kävijää. toimintakertomus (30)

22 3. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA Kansainvälinen toiminta on keskeinen nuorisotoiminnan muoto ja kuuluu luonnollisena osana yhä useamman nuorisoseuran toimintaan. Kansainvälisen toiminnan myötä opitaan tuntemaan vieraita kulttuureita oman kansallisen kulttuurin ja paikallisidentiteetin pohjalta sekä toimimaan yhteistyössä eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Tuotot: ,85 Kulut: ,74 Netto: ,89 Henkilöstö: Tanssin osaamiskeskus Folklore Suomi Finland ry:n sihteeristöpalveluihin, projektipäällikkö 50% Tekemisen riemua hankkeeseen. TAVOITTEET 3.1. Kehittäminen Kansainvälisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön lisääminen - Lapset ja nuoret - Monipuolista toimintaa TOIMENPITEET Järjestön avaintoimijoille tiedotetaan kansainvälisen toiminnan mahdolli-suuksista kuukausittain sähköisellä tiedotteella. Kansainvälisen toiminnan strategiatyötä jatketaan toimintaedellytysten kehittämiseksi sekä toiminnan näkyvyyden lisäämiseksi. Käynnistetään toimenpiteitä ja kehitetään monikulttuurista ja kansainvälistä toimintaa strategian linjausten mukaisesti. Nuorisoseurojen harrastusryhmiä neuvotaan kansainvälisen vaihdon käytännön toteutuksessa. TOTEUMA Kansainvälisten asioiden tiedote lähetettiin 11 kertaa vuoden 2012 aikana. Tiedotteesta vastasi Kalevan Nuorten Liitto KV-toimikunta ei kokoontunut toimintakertomusvuonna. Neuvontaa on annettu Folklore Suomi Finland ry:n ja Suomen AITA/IATA-keskuksen kautta. Tuetaan piirijärjestöjä kv-iltamien, International club kerhojen ja muun kansainvälisyys- ja monikulttuurisuustoiminnan käynnistämisessä ja toteuttamisessa yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa. Piirijärjestöille on toimitettu materiaalia kviltamien ja International club kerhojen toiminnan tueksi. toimintakertomus (30)

23 Kulttuurisen nuorisotyön kehittämishanke Tekemisen riemua rajalla Venäjän Karjalan Sortavalan piirissä jatkuu vuoden 2012 loppuun saakka. Hanke toteutui suunnitellusti ja siitä on laadittu erillinen loppuraportti Kansainväliset verkostot Kansainvälisen yhteistyön lisääminen - Lapset ja nuoret - Monipuolista toimintaa Aktiivinen vaikuttaminen kansainvälisissä verkostoissa - Folklore Suomi Finland: folklorealan kansainväliset järjestöt CIOFF, IOV ja Europeade -komitea - Pohjoismainen Nordlek-neuvosto Sihteeristöpalvelujen tarjoaminen Folklore Suomi Finland ry:lle korvausta vastaan. Tehdään aktiivista yhteistyötä kansainvälisen harrastajateatteriliiton IATA/AITAN Suomen keskuksen kanssa. Liitolla on edustaja Folklore Suomi Finland ry:n hallituksessa ja pohjoismaisessa Nordlekneuvostossa. Liitto on myynyt Folklore Suomi Finlandille sihteeristöpalveluja 2 henkilötyökuukauden verran. Yhteys IATA/AITAN Suomen keskukseen pidettiin elävä Kansainväliset tapahtumat Kansainvälisen vuorovaikutuksen lisääminen - Lapset ja nuoret! - Uusille urille! Steinkjerissa Norjassa järjestettävän NORDLEK tapahtuman markkinointi jäsenistölle sekä osallistuminen tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen yhteistyössä muiden Nordlek-neuvoston suomalaisten sopijaosapuolten sekä Folklore Suomi Tapahtumaan Norjan Steinkjerissä matkusti Suomen Nuorisoseuroista 65 osallistujaa. Yhteensä suomalaisia oli 312 osallistujaa. toimintakertomus (30)

24 Finlandin kanssa. toimintakertomus (30)

25 4. VAIKUTTAMINEN JA VIESTINTÄ Suomen Nuorisoseurojen Liiton edunvalvonnan ja vaikuttamistoiminnan tavoitteena on luoda kulttuurisen nuorisotyön tekemiselle hyvät toimintaedellytykset liitto-, piirijärjestö- ja paikallisseuratasolla. Toimintaedellytysten kehittämisessä liiton keskeisimmät yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä nuoriso- ja kulttuurialan valtakunnalliset järjestöt. Toimintavuoden aikana syvennetään edelleen yhteistyötä järjestön oman oppilaitoksen Suomen Nuoriso-opiston kanssa. Toimintasuunnitelman toteutuksessa liitto tekee tiivistä yhteistyötä liittojen kanssa, joilla on yhteistä historiaa Suomen Nuorisoseurojen Liiton kanssa. Läheisin näistä on nuorisoseurojen varhaisnuorisojärjestö Kalevan Nuorten Liitto, jonka liitto- ja piirijärjestötaso tukee nuorisoseuroissa toimivien alle 16 vuotiaiden toimintaa. Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry ja sen ylläpitämä Opintokeskus Kansalaisfoorumi tuottaa nuorisoseuroille opintomateriaaleja ja järjestää koulutusta. Suomen Kansanmusiikkiliitto on yhteistyökumppanina erityisesti kulttuuritapahtumien ja koulutusten järjestämisessä. Ulkoisessa viestinnässä tuodaan esille järjestön arvoja, toiminta-ajatusta sekä monipuolista toimintaa. Viestinnässä nostetaan valokeilaan nykypäivän moni-ilmeinen nuorisoseuralaisuus ja liikkeen pitkät perinteet. Ulkoisen viestinnän tavoitteena on yleisen tietoisuuden lisääminen ja kiinnostuksen herättäminen nuorisoseuratoimintaa kohtaan. : Tuotot: ,00 Kulut: ,36 Netto: ,36 Henkilöstö: Ostopalveluja: Nuorisoseuralehden taitto TAVOITTEET 4.1. Yhteistyöverkostot TOIMENPITEET TOTEUMA Edunvalvonta toimintaedellytysten kehittämiseksi - Näkyvyyttä - Tukea toimintaan Yhteydenpitoa ja yhteistyötä valtakunnallisten julkishallinnon ja kolmannen sektorin edustajien kanssa jatketaan. Liiton henkilöstö kehittää toimintaa hyödyntäen aktiivisesti yhteistyöverkostoja. Nuorisoseuratoiminnan kehittäminen - Monipuolista toimintaa - Kokemusten vaihtoa Yhteistyö SNL:n piirijärjestöjen, paikallisten nuorisoseurojen, Kalevan Nuorten Liiton ja sen piirijärjestöjen sekä Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF:in kanssa. Nuorisoseuratoimintaa ja sen edellytyksiä kehitetään aktiivisessa ja avoimessa yhteistyössä järjestön eri toimijoiden kesken. toimintakertomus (30)

26 Nuorisoseurajärjestön kokonaisvaltainen kehittäminen - Monipuolista toimintaa - Kokemusten vaihtoa Yhteistyötä Suomen Nuoriso-opiston kanssa vahvistetaan ja haetaan konkreettisia yhteistoiminnan muotoja erityisesti opistossa syksyllä 2012 alkavan vapaatavoitteisen esittämistaiteen linjan kanssa. Toimintavuoden aikana valmistellaan nuorisoseurajärjestön teatterin osaamiskeskuksen perustamista Suomen Nuoriso-opistoon. Yhteistyö Suomen Nuoriso-opiston kanssa on toimintavuoden aikana ollut erittäin tiivistä. Vuonna 2012 Teatterilaivan valmistelut ja Ramppikuume teatteritapahtuma toteutettiin opiston toimesta. Lisäksi suuri osa liiton järjestöllisistä koulutuksista sekä mm. Dääns-leiri toteutettiin opistolla. SNL:n hallitus päätti, että organisaatiouudistuksen mukainen teatterin osaamiskeskus perustetaan opistolle vuonna Kulttuurituottaja ja pääsihteeri valmistelivat osaamiskeskuksen hankkeistamista varten pohjapaperin, jonka perusteella opisto haki EU-hanketukea osaamiskeskuksen perustamiseen liittyviin selvityksiin Viestintä Yleisen tietoisuuden lisääminen ns-toiminnasta - Näkyvyyttä Nuorisoseuralehti toimitetaan keskeisille valtakunnallisille yhteistyökumppaneille. Lehti ilmestyy 7.3., 6.6., ja Nuorisoseuratoiminnan ajankohtaiset sisällöt tavoittivat yhteistyökumppanit Nuorisoseura-lehden avulla. Uusitun Nuorisoseurat.fi -sivuston sisältöä päivitetään jäsenistöä ja toiminnasta kiinnostuneita entistä paremmin palvelevaksi. Kotisivukoneen kanssa solmittu yhteistyösopimus mahdollistaa paikallisseuroille edulliset ja Nuorisoseurat.fi-sivuston sisältöä kehitettiin. Kotisivukoneen palvelua markkinoitiin jäsenseuroille. toimintakertomus (30)

27 toimivat kotisivut. Palvelua markkinoidaan aktiivisesti seuroille. Järjestökuvan yhtenäistäminen ja modernisointi - Näkyvyyttä Järjestö- ja tapahtumatiedotusta hoidetaan valtakunnalliseen ja maakunnalliseen mediaan aktiivisesti. Markkinoidaan ja tuetaan yhtenäisen graafisen yleisilmeen käyttöä järjestön kaikilla tasoilla Kalevan Nuorten Liiton kanssa. Liiton tiedotustoiminta on ollut ensisijaisesti tapahtumatiedotusta. Graafista yleisilmettä markkinoitiin seuratasolle. Graafinen ohje ja logomateriaalit julkaistiin seurojen ladattaviksi kotisivulta. Loppuvuonna laadittiin uusi yleisesite sekä messuseinä. toimintakertomus (30)

28 5. TUKITOIMINNOT Liiton toimintaa määrittävät nuorisoseurakokouksen hyväksymät kolmivuotissuunnitelmat, valtuuston hyväksymät vuosisuunnitelmat, hallituksen erillispäätökset sekä pääsihteerin johtaman liiton toimiston operatiivinen toiminta. : Tuotot: ,64 Kulut: ,24 Netto: ,60 Henkilöstö: Pääsihteeri, sihteeri, ja taloussihteeri sekä työhallinnon tuin palkatut toimistoapulaiset TAVOITTEET 5.1. Hallinto Strateginen suunnittelu TOIMENPITEET Nuorisoseurakokous Jyväskylässä TOTEUMA Nuorisoseurakokoukseen osallistui 98 äänivaltaista edustajaa. Kokouksessa hyväksyttiin sääntömääräisten asioiden lisäksi Nuorisoseurat 2020 strategia. Organisaation kehittäminen Vuosisuunnittelu Kalevan Nuorten Liiton kanssa käynnistynyt työ järjestökokonaisuuden kehittämiseksi jatkuu ja vuoden 2012 aikana organisaatiouudistus saatetaan päätökseen niin, että uusi organisaatio on toiminnassa vuonna Valtuusto kokoontuu kevätkokoukseen toukokuussa ja syyskokoukseen marraskuussa. Kokouksiin sisältyy yhteinen seminaariosuus Kalevan Nuorten Liiton kanssa. Organisaatiouudistusta valmisteltiin suunnitelman mukaisesti. Valtuuston kevätkokous pidettiin Helsingissä ja syyskokous Seinäjoella. Liiton toiminnan johtaminen Hallitus kokoontuu vuoden aikana tarpeen mukaan, vähintään kuusi kertaa. Hallitus asettaa toimintansa tueksi työvaliokunnan, hallinnoimilleen projekteille ohjausryhmät sekä Kalevan Nuorten Liiton kanssa yhteiset tanssi-, teatteri- järjestö-, viestintä- sekä kansainvälisen toiminnan toimikunnat. Hallitus voi Hallitus kokoontui vuoden aikana kahdeksan kertaa. Kaikki kokoukset olivat yhteiskokouksia Kalevan Nuorten Liiton hallituksen kanssa. Toimikunnat ovat SNL:n hallituksen ja Kalevan Nuorten Liiton hallituksen yhteisesti asettamia. Hallituksen jäsenillä ja toimikuntien jäsenillä oli toimintakertomus (30)

29 5.2. Liiton toimisto Hallintoelinten päätösten valistelu ja toimeenpano asettaa myös muita tarpeellisiksi katsomiaan toimikuntia ja työryhmiä. Lisätään etäyhteyden avulla käytäviä kokouksia. Liiton henkilöstöön kuuluu vuonna 2012 yhteensä kaksitoista henkilöä, joista vakituisia on viisi: toimistosihteeri, kulttuurisuunnittelija, taloussihteeri, Pispalan Sottiisi-tapahtumatoimiston toiminnanjohtaja ja tapahtumasihteeri. Määräaikaisina työntekijöinä ovat vt. pääsihteeri, kehittämispäällikkö, Kansalaisjärjestöteemaryhmän projektipäällikkö, Leipää ja kulttuuria projektin päällikkö sekä osa-aikainen projektipäällikkö Tekemisen riemua rajalla projektissa. Lisäksi liiton toimistossa työskentelee eri tehtävissä työhallinnon tukia hyödyntäen palkattuja työntekijöitä ja työharjoittelijoita. Ostopalveluja käytetään, nuorisoseurarekisterin ja tietohallinnon tukipalveluihin, Nuorisoseuralehden taiton tekemiseen sekä muihin viestinnän ja kulttuurituotannon ostopalveluihin. mahdollisuus osallistua kokouksiin etäyhteydellä ja useissa kokouksissa osa osallistujista käytti tätä mahdollisuutta. Strategiatyöryhmän kokoukset käytiin lähes kokonaisuudessaan etäyhteyden välityksellä. Liiton palveluksessa työskenteli kertomusvuoden aikana kaksitoista kokopäiväistä henkilöä. Liiton henkilöstöstä viiden toimipaikka sijaitsi muualla kuin liiton toimistossa Tikkurilassa. Elokuussa käynnistettiin vakituisen pääsihteerin valintaprosessi. Pääsihteerin tointa haki 16 henkilöä, joista 6 haastateltiin ja 4 testattiin. Valinnan teki Suomen Nuorisoseurat ry:n ja Kalevan Nuorten Liiton hallitusten yhteiskokous. Pääsihteriksi valittiin Antti Kalliomaa 5.3. Talous Riittävät taloudelliset voimavarat toimintasuunnitelman toteuttamiseksi Talousarvion 2012 varsinaisen toiminnan menot ovat euroa, jotka katetaan - osallistumismaksuilla ja myyntituotoilla 56,3% - yleisavustuksella 17,1 % - projekti- ja hankeavustuksilla 20,8 % - vuokratuotoilla 1,4 % - jäsenmaksuilla 3,0 % - palveluiden myynnillä 1,4 % Liiton talouden perustan muodostaa Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus, hankkeisiin ja tapahtumiin saatavat erillisavustukset sekä osanottotulot tapahtumien osalta. Tilikauden tulos on ,27 euroa alijäämäinen. Alijäämä johtuu Yhteisön voima kirjavaraston arvon alaskirjaamisesta. Liiton toimintakertomus (30)

30 Jäsenmaksuksi on budjetoitu 2,00 euroa per henkilöjäsen. Jäsenmaksuista kohdentuu Kalevan Nuorten Liitolle 33% liittojen keskinäisen sopimuksen mukaisesti. toiminnallinen tulos oli vuonna 2012 ennen varastoarvon alaskirjaamista ,73 euroa ylijäämäinen. Talousarvion toteutumista seurataan säännöllisesti ja hallitus tekee tarvittavat sopeuttamistoimet kesken vuoden. Kevään valtuuston tuodaan tarkistettu talousarvio tarpeen mukaan. Suunnitelmavuonna perustetaan taloustoimikunta suunnittelemaan ja toteuttamaan yritysyhteistyötä ja varainhankintaa. Taloustoimikuntaa ei nimetty. toimintakertomus (30)

Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintasuunnitelma 2012

Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintasuunnitelma 2012 Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry Toimintasuunnitelma 2012 SNL:n valtuusto 26.-27.11.2011 SNL:n valtuusto 26.-27.11.2011 1 (19) Sisällysluettelo Johdanto 1. Järjestötoiminta Kehittäminen Koulutus Jäsenpalvelut

Lisätiedot

Katsaus Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintaan ja talouteen 2010-2012

Katsaus Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintaan ja talouteen 2010-2012 Katsaus Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintaan ja talouteen 2010-2012 Yleistä Liiton toiminnan perustana päättyneellä kolmivuotiskaudella on ollut Helsingin nuorisoseurakokouksen vuonna 2009 hyväksymä kolmivuotisohjelma

Lisätiedot

Suomen Nuorisoseurat ry Toimintasuunnitelma 2013

Suomen Nuorisoseurat ry Toimintasuunnitelma 2013 Suomen Nuorisoseurat ry Toimintasuunnitelma 2013 1 (22) Sisältö: Johdanto Nuorisoseurat 2020 1. Kulttuuri-, harrastus- ja kansainvälinen toiminta 1.1 Kehittäminen ja hanketoiminta 1.2 Kerhotoiminta 1.3

Lisätiedot

Organisaation uudistaminen 2011-2012. Keskusseurojen ja KN-piirien kevätkokoukset 2011

Organisaation uudistaminen 2011-2012. Keskusseurojen ja KN-piirien kevätkokoukset 2011 Organisaation uudistaminen 2011-2012 Keskusseurojen ja KN-piirien kevätkokoukset 2011 Nykyinen organisaatio Palvelut ja osaaminen Piirijärjestö esim. Keski-Suomen Nuorisoseurain Liitto ry Nuorisoseura

Lisätiedot

Nuorisoseuraliikkeen organisaatiouudistus. Valtuustojen kevätkokoukset 19.5.2012 Helsinki

Nuorisoseuraliikkeen organisaatiouudistus. Valtuustojen kevätkokoukset 19.5.2012 Helsinki Nuorisoseuraliikkeen organisaatiouudistus Valtuustojen kevätkokoukset 19.5.2012 Helsinki Organisaatiouudistus Hallitukset asettivat työryhmän syksyllä 2008 Työryhmän esitys lokakuussa 2009 Keskustelu syysvaltuustoissa

Lisätiedot

Kalevan Nuorten Liitto Toimintasuunnitelma 2012. Hyväksytty valtuuston kokouksessa Kuopiossa 27.11.2011

Kalevan Nuorten Liitto Toimintasuunnitelma 2012. Hyväksytty valtuuston kokouksessa Kuopiossa 27.11.2011 Kalevan Nuorten Liitto Toimintasuunnitelma 2012 Hyväksytty valtuuston kokouksessa Kuopiossa 27.11.2011 1 KALEVAN NUORTEN LIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2012 Sisällysluettelo JOHDANTO 1. JÄRJESTÖTOIMINTA

Lisätiedot

Satakunnan Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintasuunnitelma 2016

Satakunnan Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintasuunnitelma 2016 Satakunnan Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Kulttuuri-, harrastus- ja kansainvälinen toiminta Satakunnan Nuorisoseurojen Liitto ry:n tehtävänä on tukea eri tavoin sen jäsenyhdistyksiä

Lisätiedot

Saimaan Nuorisoseurat. Toimintasuunnitelma 2015

Saimaan Nuorisoseurat. Toimintasuunnitelma 2015 Toimintasuunnitelma 2015 Toimintasuunnitelma 2015 1 SISÄLTÖ JOHDANTO NUORISOSEURAT 2020 1. KULTTUURI-, HARRASTUS- JA KANSAINVÄLINEN TOIMINTA 1.1. Harrastustoiminta 1.2. Koulutus- ja ohjaajahuolto 1.3.

Lisätiedot

Kalevan Nuorten Liitto Toimintasuunnitelma 2011. Hyväksytty valtuuston syyskokouksessa 20. 21.11.2010

Kalevan Nuorten Liitto Toimintasuunnitelma 2011. Hyväksytty valtuuston syyskokouksessa 20. 21.11.2010 Kalevan Nuorten Liitto Toimintasuunnitelma 2011 Hyväksytty valtuuston syyskokouksessa 20. 21.11.2010 1 KALEVAN NUORTEN LIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Sisällysluettelo JOHDANTO 1. JÄRJESTÖTOIMINTA 1.1.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimintasuunnitelma 2016 Sisältö: Johdanto 1. Kulttuuri-, harrastus- ja kansainvälinen toiminta 2. Järjestötoiminta 3. Viestintä ja vaikuttaminen 4. Hallinto ja talous 5.

Lisätiedot

Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018

Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018 Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018 Johdanto Saimaan Nuorisoseurojen tehtävänä on toimia paikallisten nuorisoseurojen tukena omalla toimialueellaan Nuorisoseurastrategian mukaisesti, sekä kehittää

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

NUORISOSEURATOIMINNAN PÄÄPERIAATTEET VUOSINA

NUORISOSEURATOIMINNAN PÄÄPERIAATTEET VUOSINA NUORISOSEURATOIMINNAN PÄÄPERIAATTEET VUOSINA 2019 2021 Hyväksytty Joensuun Nuorisoseurakokouksessa 29. 30.9.2018 Kuvaajatiedot Etu-ja takakannen kuvat, sivu 5: Jussi Kaijankangas Sivut 2 4, sivut 6 7:

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Liiton hallitus nimeää vuosittain Vuoden Nuorisoseuran, joka julkistetaan Marianpäivänä valtakunnallisessa nuorisoseurapäivän pääjuhlassa.

Liiton hallitus nimeää vuosittain Vuoden Nuorisoseuran, joka julkistetaan Marianpäivänä valtakunnallisessa nuorisoseurapäivän pääjuhlassa. Suomen Nuorisoseurojen Liitto OHJESÄÄNTÖ Hallitus LIITON HUOMIONOSOITUKSET 1. Vuoden Nuorisoseura Liiton hallitus nimeää vuosittain Vuoden Nuorisoseuran, joka julkistetaan Marianpäivänä valtakunnallisessa

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Nuorisoseurajärjestön toiminnan painopisteet ja tavoitteet

Nuorisoseurajärjestön toiminnan painopisteet ja tavoitteet Nuorisoseurajärjestön toiminnan painopisteet ja tavoitteet Lapset ja nuoret Nuorisoseuralaisuuden ydin on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Luomme mahdollisuuksia nuorten omalle toiminnalle ja

Lisätiedot

Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintakertomus 2010. SNL:n toimintakertomus 2010 Valtuuston hyväksymä 20.5.2011 1 (36)

Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry. Toimintakertomus 2010. SNL:n toimintakertomus 2010 Valtuuston hyväksymä 20.5.2011 1 (36) Suomen Nuorisoseurojen Liitto ry Toimintakertomus 2010 Valtuuston hyväksymä 20.5.2011 1 (36) Sisällysluettelo Johdanto 1. Järjestötoiminta Kehittäminen Koulutus Jäsenpalvelut 2. Kulttuuri ja harrastustoiminta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016 LUONNOS KOMMENTOITAVAKSI 30.9.2015

Toimintasuunnitelma 2016 LUONNOS KOMMENTOITAVAKSI 30.9.2015 Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimintasuunnitelma 2016 LUONNOS KOMMENTOITAVAKSI 30.9.2015 Sisältö: Johdanto Aluetoimistojen tehtävänä on toimia paikallisten nuorisoseurojen tukena Nuorisoseurastrategian

Lisätiedot

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 Kesä on tullut, pääskyset ovat jälleen täällä! Suuret kiitokset kaikille ohjaajille menneestä kerhokaudesta. Olette tehneet arvokasta ja tärkeää työtä!! Kesä tuo tulleessaan

Lisätiedot

Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry.

Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry. 1 Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry. TOIMINTASUUNNITELMA 2012 Sisällysluettelo 2 Yleistä 4 Tekemisen riemua nuorisoseuratoiminnan suunnat vuosille 2010-2012 1. Nuorisoseuratoiminta Etelä-Hämeessä 6 1.1 Viestintä

Lisätiedot

Nuorisoseuraliikkeen organisaatiouudistus. Uudenmaan keskusseuran ja piirin syyskokous 2011

Nuorisoseuraliikkeen organisaatiouudistus. Uudenmaan keskusseuran ja piirin syyskokous 2011 Nuorisoseuraliikkeen organisaatiouudistus Uudenmaan keskusseuran ja piirin syyskokous 2011 Uudistuksen tarkoitus Keventää hallintoa piiri ja liittotasolla Suunnata resursseja toimintaan (ei byrokratiaan)

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Suomen Nuorisoseurat ry Toimintakertomus 2013 1 (20) Sisältö: Johdanto Nuorisoseurat 2020 1. Kulttuuri-, harrastus- ja kansainvälinen toiminta 1.1 Kehittäminen ja hanketoiminta 1.2 Kerhotoiminta 1.3 Koulutus

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman YHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN syksy 2017 ohje Yleistä Yhdistyksen mallisääntöjen mukaan yhdistyksen hallituksen on valmisteltava toimintasuunnitelma ja talousarvio syyskokoukseen, joka on

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 10.10.2016 Hyväksytty syyskokouksessa 01.11.2016 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014. Suomen Nuorisoseurat ry

Toimintakertomus 2014. Suomen Nuorisoseurat ry Toimintakertomus 2014 Suomen Nuorisoseurat ry SISÄLTÖ Johdanto 5 1. Kulttuuri- ja harrastus- ja kansainvälinen toiminta 6 1.1 Kehittäminen ja hanketoiminta 6 1.2 Kerhotoiminta 9 1.3 Koulutus 10 1.4 Tapahtumat

Lisätiedot

t ) Nuorisoseurat TASEKI RJA Ti Ii kausi 1. 1.-31. 12.2013 Suomen Nuorisoseurat ry 0215296-4

t ) Nuorisoseurat TASEKI RJA Ti Ii kausi 1. 1.-31. 12.2013 Suomen Nuorisoseurat ry 0215296-4 t ) Nuorisoseurat TASEKI RJA Ti Ii kausi 1. 1.-31. 12.2013 Suomen Nuorisoseurat ry 0215296-4 01300 Vantaa TASEKIRJAN SISÄLLYSLUETTELO Toimintakertomus 1 Tuloslaskelma 2 Tase 3-4 Liitetiedot 5-7 Toimintakertomuksen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista

Lisätiedot

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. (TNL) on teatterialan ammattilaisten ja harrastajien järjestö, joka reagoi nopeasti

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA toimintasuunnitelma 2008 Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTASUUNNITELMA 2008 sivu 1. JOHDANTO 3 2. PERUSTOIMINTA 3 3. PERUSTOIMINTAAN KUULUVAT

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2015

Toimintasuunnitelma 2015 Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimintasuunnitelma 2015 Sisältö: Johdanto Suomen Nuorisoseurat ry:n ylläpitämä aluetoimisto Pohjois-Karjalassa aloittaa kolmannen toimintavuotensa. Joensuussa sijaitsevan

Lisätiedot

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille-leirit Järjestäjän opas Suomen Nuorisoseurat ry Sisällys Nuorisoseuratoiminta... 3 Luova lava lapsille -päiväleirit... 4 Hetki Taiteilijana-esitykset... 5 Leirien ohjaajat... 6 Leirien

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

16.4.2012 JÄRJESTÖN AJANKOHTAISET ASIAT

16.4.2012 JÄRJESTÖN AJANKOHTAISET ASIAT 16.4.2012 KUUKAUSITIEDOTE HUHTIKUU 2012 Liittojen sähköinen kuukausitiedote välittää piirijärjestöjen toimi ja luottamushenkilöille tietoa järjestön ajankohtaisista asioista, tapahtumista, koulutuksista

Lisätiedot

ETELÄ-HÄMEEN KALEVAN NUORET ry. TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-30.9.2012

ETELÄ-HÄMEEN KALEVAN NUORET ry. TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-30.9.2012 ETELÄ-HÄMEEN KALEVAN NUORET ry. TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-30.9.2012 2 Sisällysluettelo Yleistä Johdanto - Tekemisen riemua 3 Nuorisoseuratoiminnan suunnat 2010-2012 4 1. Kalevan Nuorten toiminta Etelä-Hämeessä

Lisätiedot

Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2016

Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2016 Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2016 1 Sisältö: Johdanto 1. Kulttuuri-,harrastus- ja kansainvälinen toiminta 1.1. Kulttuuri- ja harrastustoiminta 1.2. Koulutus ja ohjaajahuolto 1.3. Tapahtumat

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

Lahden Seudun opintojärjestö ry TOIMINTASUUNNITELMA

Lahden Seudun opintojärjestö ry TOIMINTASUUNNITELMA Lahden Seudun opintojärjestö ry TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1. Yleistä TSL:n Lahden Seudun Opintojärjestö ry. on Työväen Sivistysliiton paikallinen vapaaehtoisjärjestö, joka edistää toiminnallaan sivistyksellistä

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut Jaana Fedotoff 23.5.2013 Helsinki Nuorten tieto- ja neuvontatyön tavoite: Nuorten sosiaalinen

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

Seurojen tukitoimet. Kisakeskus 28.11.2015 Seurapalvelujohtaja Veli-Tapio Kangasluoma

Seurojen tukitoimet. Kisakeskus 28.11.2015 Seurapalvelujohtaja Veli-Tapio Kangasluoma Seurojen tukitoimet Kisakeskus 28.11.2015 Seurapalvelujohtaja Veli-Tapio Kangasluoma Seurojen tukitoimet strategiset tavoitteet jäsenistölle laadukasta kansalaistoimintaa tukevaa koulutusta seurojen toiminnan

Lisätiedot

1. Yleistä. 2. Hallinto JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA

1. Yleistä. 2. Hallinto JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

tehdä itsensä tunnetuksi aktiivisena, jäsenistään huolehtivana ja vastuunsa kantavana järjestönä.

tehdä itsensä tunnetuksi aktiivisena, jäsenistään huolehtivana ja vastuunsa kantavana järjestönä. MAOL TIEDOTTAA Liiton tavoitteena on sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen avulla tehdä itsensä tunnetuksi aktiivisena, jäsenistään huolehtivana ja vastuunsa kantavana järjestönä. Liiton eri tiedotuskanavat

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Opetusministeriö asettaa tarvittaessa työryhmän ohjelman valmistelua ja seurantaa varten.

Opetusministeriö asettaa tarvittaessa työryhmän ohjelman valmistelua ja seurantaa varten. Annettu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2006 Valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja -politiikasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty opetusministeriön esittelystä, säädetään 27 päivänä

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VIESTINTÄSUUNNITELMA SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VÄLI-SUOMEN SOS-HANKE 2011-2013 Kuva Niina Raja-aho Päivi Krook Maarit Pasto SOS-HANKE JA SEN TAVOITTEET SOS Syrjäytyneestä osalliseksi

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus 1 (6) Osavuosikatsaus 1/2016 MHS 4/2016 asia nro 63 Maakuntajohtajan katsaus Tuleva aluehallintouudistus Pääministeri Sipilän hallitus on päättänyt toteuttaa vuoden 2019 alusta alkaen laajan SOTE- ja aluehallinnon

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä TOIMINTAOHJE 2019-2020 HYVÄKSYTTY 15. 1. 2019 02 1. J Y T R Y n t a r k o i t u s j a r a k e n n e Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä JYTRY on maakunnan yhdistys-

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

KANKAANPÄÄN UIMARIT TOIMINTASUUNNITELMA. vuodelle 2010

KANKAANPÄÄN UIMARIT TOIMINTASUUNNITELMA. vuodelle 2010 KANKAANPÄÄN UIMARIT TOIMINTASUUNNITELMA vuodelle 2010 1. TOIMINNAN LÄHTÖKOHTA Kankaanpään Uimarit ry:n toiminnan tarkoituksena on tuottaa eri ikäryhmille uimaopetus, harrastus- ja kilpauintipalveluita.

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Lappeen Kotiseutuyhdistys ry. vuodelle 2017

Lappeen Kotiseutuyhdistys ry. vuodelle 2017 Lappeen Kotiseutuyhdistys ry Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Lappeen Kotiseutuyhdistys ry on vuonna 1991 uudelleen perustettu kotiseutuyhdistys, joka toimii Lappeenrannan kaupungissa. Suurin osa jäsenistä

Lisätiedot

toimistonhoitaja luottamusmiehet järjestämisvastaavat hallituksen jäsenet jäsenhankkijat luottamusmiehet koulutiedottaja

toimistonhoitaja luottamusmiehet järjestämisvastaavat hallituksen jäsenet jäsenhankkijat luottamusmiehet koulutiedottaja Järjestötoiminta Tehdään jäsenkartoitus ammattinimikkeistä ja työpaikoista Jäsenhankinta ja jäsenkiinnittyminen Ennakkotietoa tulevaisuuden suunnitteluun ja vertailu edelliseen vuoteen Hankkia lisää jäseniä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT 2 2. HALLITUS JA SEN TOIMINTA 3 3. JÄSENTOIMINTA 3 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 4 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 1. Yleistä seurasta Hallinnon Tutkimuksen Seura ry. on tieteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää hallinnon tutkimusta Suomessa ja osallistua alan kansainväliseen

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2014 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Paikallisilla seuroilla ja harrastusryhmillä on mahdollisuus myydä Yhteisön voima kirjasarjoja ja ansaita myynnillä tuloja omaan toimintaansa.

Paikallisilla seuroilla ja harrastusryhmillä on mahdollisuus myydä Yhteisön voima kirjasarjoja ja ansaita myynnillä tuloja omaan toimintaansa. 15.3.2012 KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2012 Liittojen sähköinen kuukausitiedote välittää piirijärjestöjen toimi ja luottamushenkilöille tietoa järjestön ajankohtaisista asioista, tapahtumista, koulutuksista

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Sukeltajaliittoa tarvitaan, jotta

Sukeltajaliittoa tarvitaan, jotta Sukeltajaliittoa tarvitaan, jotta - Suomessa on taho, joka edustaa sukellusta valtakunnallisesti - saadaan sukeltajien ääntä kattavasti kuuluville aina kun se on tarpeen - pystytään järjestelmällisesti

Lisätiedot

Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry ammattiosasto

Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry ammattiosasto Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry ammattiosasto Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Sisällys: s.1. Sisällysluettelo s.2. Yleistä s.3. Kokous- ja järjestötoiminta s.4. Tiedotustoiminta s.5. Koulutustoiminta

Lisätiedot

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke. Ainomaija Rajoo

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke. Ainomaija Rajoo Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke Ainomaija Rajoo - - maakunnan tulee asettaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi nuorisovaltuusto, jolle

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

Ajankohtaista TPY:ssä

Ajankohtaista TPY:ssä Ajankohtaista TPY:ssä 1. Yleistä TPY:stä 2. Vaikuttamistyön ajankohtaiset 3. Sovari-mittari etsivään nuorisotyöhön ja työpajoille Anna Kapanen, jäsenpalvelupäällikkö Valtakunnallinen työpajayhdistys Yleistä

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

Ehdokkaita vuoden nuorisoseuraksi voivat asettaa kaikki Suomen Nuorisoseurat ry:n jäsenyhdistykset.

Ehdokkaita vuoden nuorisoseuraksi voivat asettaa kaikki Suomen Nuorisoseurat ry:n jäsenyhdistykset. Suomen Nuorisoseurat ry OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty 28.8.2015 SUOMEN NUORISOSEURAT RY:N HUOMIONOSOITUKSET 1. Vuoden Nuorisoseura Suomen Nuorisoseurat ry:n hallitus nimeää vuosittain Vuoden Nuorisoseuran, joka

Lisätiedot

Suomen Nuorisoseurat ry Toimintasuunnitelma 2015

Suomen Nuorisoseurat ry Toimintasuunnitelma 2015 Suomen Nuorisoseurat ry Toimintasuunnitelma 2015 1 Sisältö: Johdanto 1. Kulttuuri-, harrastus- ja kansainvälinen toiminta 2. Järjestötoiminta 3. Vaikuttaminen ja viestintä 4. Hallinto ja talous 5. Liiton

Lisätiedot

Joensuun seudun JHL ry osasto 310 toimintasuunnitelma 2018

Joensuun seudun JHL ry osasto 310 toimintasuunnitelma 2018 Joensuun seudun JHL ry osasto 310 toimintasuunnitelma 2018 JHL 310 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2018 2 Toiminta/tehtävä Tavoite/toimenpiteet Vastuuhenkilöt Missä ja milloin Talousarviossa varattu summa

Lisätiedot

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Toimijat Kansanmusiikin ja - tanssin alan toimijat voidaan jakaa kolmeen suurempaan kategoriaan, yksityiset toimijat,

Lisätiedot

pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1

pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1 SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1 Ohjelma 12.30-13.45 Päiväkahvi sekä hankkeen ja osallistujien esittäytyminen 13.45 14.15 Aloituslomakkeet 14.15

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013 Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Nuorten Kipinä -kehittämisryhmä Tausta Hankkeiden (Ester, Koppi, sähköinen asiointi) yhteiset tavoitteet

Lisätiedot

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa SÄÄNNÖT 1 (5) 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Näissä säännöissä yhdistystä kutsutaan

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmien toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1994 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA VIESTINTÄSUUNNITELMA Hankekunnat Henkilöstö Asiakkaat Järjestöt AVI STM Aikuissosiaalityön eri toimijat THL Sosiaalialan osaamiskeskukset SOS II -HANKE SOS II Sosiaalisesti osalliseksi sosiaalityöllä hanke

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Perustamisasiakirja 30.3.1952: Me allekirjoittaneet perustamme täten Lapin Huoltoväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena on kerätä kuntien ja vapaiden

Lisätiedot

Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke. Henna Hovi, järjestöagentti

Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke. Henna Hovi, järjestöagentti Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke Henna Hovi, järjestöagentti Valtakunnallinen Järjestö 2.0- kokonaisuus Järjestö 2.0 kokonaisuus on osa STM:n Suomi 100 - avustusohjelmaa

Lisätiedot

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Yleistä Fiskars kyläseuran toiminta tukeutuu yhdistyksen sääntöihin ja vuosittain vahvistettavaan toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Häjyt r.y., johtokunnan kokous, Kurikka, Paulapieksujen maja 4.10.2014, 1. Häjyt r.y., syyskokous, Kauhava (Härmä), Hunurijärvi 22.11.2014 Hölkkä- ja kuntoliikuntaseura Häjyt ry TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Lisätiedot

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä.

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä. Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä Yleistä TPY:ssä - 228 jäsentä (toukokuu 2015) - Strategia vuosille 2015 2020 - Yhdistyksen keskeiset toimintaperiaatteet ovat tulevaisuuteen katsominen,

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

Nuorisoseurat Kolmivuotisohjelma 2013 2015

Nuorisoseurat Kolmivuotisohjelma 2013 2015 Nuorisoseurat Kolmivuotisohjelma 2013 2015 KÄRKIHANKKEET - ASKELMERKKEJÄ TULEVAISUUTEEN Yhteisenä visionamme on, että Nuorisoseurat on Suomen merkittävin kulttuurisen nuorisotyön toimija vuonna 2020. Olemme

Lisätiedot

AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS 2018 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Tavoitteiden ja teemojen mukainen toiminnan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 MIKKELIN JUDO RY 1. JÄRJESTÖTOIMINTA Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä judotaitoa sekä toimia judon tunnetuksi tekemiseksi ja sen harrastuksen levittämiseksi. Tarkoituksensa

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2015 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot