Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys"

Transkriptio

1 LIITE 6 PIRKKALAN KUNTA Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY

2

3 Raportti Sisällysluettelo 1 Asemakaavamuutoksen sisältö Nykytilanne ja kehitysnäkymät Tarkastelualueen sijainti ja palvelut Väestö ja asumisen sijoittuminen Vähittäiskaupan palveluverkko Ostovoiman kehitys ja liiketilan lisätarve Vaikutusten arviointi Palvelutarjonnan kehitys Kaupan toiminta- ja kehitysedellytykset Kaupan palveluverkon kehitys Pirkkalan keskustan ja alakeskusten kehitys Kaupan palvelujen saavutettavuus Yhteenveto ja johtopäätökset... 12

4

5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 1 (12) ALKUSANAT Pirkkalan kuntaan, Partolan asemakaava-alueelle, kortteliin nro 1708, on vireillä asemakaavamuutoksen laatiminen. Korttelissa sijaitsee kauppakeskus Veska. Asemakaavamuutoksella vastataan kauppakeskustoimijoiden nykyisiin tarpeisiin ja varmistetaan liikekiinteistön elinvoimaisuuden ja käytettävyyden säilyminen. Samalla tuetaan koko Partolan kaupan alueen elävyyden, vetovoimaisuuden, palvelutason ja palveluiden monipuolisuuden säilymistä. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa vähittäiskaupan suuryksikön sijoittuminen kauppakeskus Veskan nykyisiin tiloihin. Korttelin rakennuksia tai sen piha-alueiden ja liikenteen järjestelyjä ei ole tarkoitus muuttaa. Voimassa olevan Partolan osayleiskaavan (2001/2002) mukaan alueelle ei voida sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikköä (yli k-m2). Pirkanmaan 1. maakuntakaavassa alueelle on sijoitettu vähittäiskaupan suuryksikön merkintä. Tämän selvityksen tehtävänä on arvioida Kauppakeskus Veskan liiketilajärjestelyjen toteutuksen mahdollistavan asemakaavan muutoksen kaupalliset vaikutukset. Selvityksessä esitetään kauppakeskus Veskan asema ja merkitys Pirkkalan kaupallisessa palvelurakenteessa, kartoitetaan asemakaavan muutoksen lähialueilla sijaitsevat nykyiset kaupan toiminnot ja kaupan kaavavaraukset, määritellään alueen kaupallinen vaikutusalue ja arvioidaan vaikutusalueen ostovoima ja sen kehitys sekä esitetään asemakaavamuutoksen kaupalliset vaikutukset. Kauppakeskus Veska sijaitsee Partolan alueella, joka palvelee Pirkkalan asukkaiden lisäksi laajalti myös Tampereen ja muiden lähikuntien asukkaita. Kävelyetäisyydelle alueen lähinaapuriin Tampereen Härmälänrantaan on juuri valmistumassa uusi asuinalue noin asukkaalle. Partolan alueelta on hyvät kevyen liikenteen yhteydet sekä Härmälän että Pirkkalan keskustan suuntiin. Vaikutusten arviointi on tehty asiantuntija-arviona olemassa oleviin selvityksiin ja paikkatietoaineistoihin perustuen. Vaikutusten arvioinnissa on tarkasteltu kauppakeskus Veskan asemakaavan muutoksen kaupallisia vaikutuksia nykytilanteeseen verrattuna. Selvitystyö on tehty alueen maanomistajan Ejendomsinvest Oy:n toimeksiannosta FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:ssä. Pirkkalan kunnan yhteyshenkilönä on ollut toimistoarkkitehti Mika Raatikainen. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:ssä työn ovat laatineet FM Taina Ollikainen ja FM Mari Pohjola.

6 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 2 (12) Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys 1 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SISÄLTÖ Partolan asemakaava-alueen korttelin nro 1708 asemakaavan aluevaraus liike- ja toimistorakennusten korttelialue (K) tarkistetaan vastaamaan nykytilannetta liikerakennusten korttelialueeksi (KM), jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön. Alueen rakennusoikeus ja rakennettava eivät muutu. Alueella on voimassa asemakaava, joka on saanut lainvoiman Asemakaavassa kortteli 1708 on osoitettu: Liike- ja toimistorakennusten korttelialue (K). Kortteliin ei saa sijoittaa maankäyttö- ja rakennuslain 114 :n tarkoittamaa vähittäiskaupan suuryksikköä eikä päivittäistavarakaupan myymälää. Korttelialueelle saa rakentaa asuntoja vain kiinteistön hoidolle välttämätöntä henkilökuntaa varten. suurin sallittu kerrosluku: II-kerrosta Merkintä osoittaa, kuinka monta prosenttia rakennusalalle sallitusta kerrosalasta saadaan käyttää pienteollisuustiloja varten, joille ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia: ty 50 % rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä: m 2 Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa vähittäiskaupan suuryksikön sijoittuminen kauppakeskus Veskan nykyisiin tiloihin, mikä tarkoittaa käytännössä kahden erillisen liiketilan yhdistämistä yhdeksi suuremmaksi liiketilaksi. Korttelin rakennusten ulkoasua tai piha-alueiden ja liikenteen järjestelyjä ei ole tarkoitus muuttaa. Kaavamuutoksella tuetaan palvelutason parantumista ja palveluiden monipuolistumista, sekä koko alueen elävyyden ja vetovoimaisuuden säilymistä. Kaavamuutosalue on yksityisessä omistuksessa ja sen omistaa Ejendomsinvest Oy. 2 NYKYTILANNE JA KEHITYSNÄKYMÄT 2.1 Tarkastelualueen sijainti ja palvelut Kauppakeskus Veska sijaitsee Pirkkalan kunnan koillisosassa, Partolassa, noin kolme kilometriä Pirkkalan keskustasta itään. Alueen itäpuolella kulkee Tampereen kaupungin raja ja eteläpuolella valtatie 3 (E12). Tampereen keskustaan on matkaa noin kuusi kilometriä. Kävelyetäisyydelle alueen lähinaapuriin Tampereen Härmälänrantaan on valmistumassa uusi asuinalue noin asukkaalle. Partolan alueelta on hyvät kevyen liikenteen yhteydet sekä Pirkkalan keskustan että Härmälän suuntiin. Kauppakeskus Veskaan on sijoittunut muodin ja pukeutumisen, vapaa-ajan, viihteen ja elektroniikan, sisustuksen ja lahjatavaroiden liikkeitä sekä ravintoloita/kahviloita (mm. H&M, Lindex, Dressmann, Jysk). Kauppakeskuksessa sijaitsee myös ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimiva Verkkokauppa.comin myymälä.

7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 3 (12) Kauppakeskus Veska sijaitsee Partolan yritys- ja liikerakentamisen alueella. Partolan alue on yksi merkittävimmistä kaupan keskittymistä Tampereen kaupunkiseudulla. Alueella on useita vähittäiskaupan yksiköitä ja muita palveluja, muun muassa Pirkkahalli (Tampereen messu- ja urheilukeskus). Kauppakeskus Veskan lisäksi Partolan alueella toimii mm. Citymarket ja Tokmanni, Motonet, S-Market, Hong Kong ja Bauhaus. Kuva 1. Kaava-alue ja 1-4 kilometrin etäisyysvyöhykkeet. Kuva 2. Suunnittelualueen likimääräinen sijainti ja kiinteistörajat ortokuvalla (Paikkatietoikkuna.fi 2013, MML 2013).

8 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 4 (12) 2.2 Väestö ja asumisen sijoittuminen Pirkkalassa asui vuoden 2012 lopussa noin asukasta. Pirkkalan väestömäärä on lisääntynyt vuosina noin asukkaalla (+ 32 %). Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Pirkkalan väestömäärä on vuonna 2030 noin asukasta (+ 45 %). Pirkkalan väestö on keskittynyt Pirkkalan kuntakeskuksen sekä sen läpikulkevan Naistenmatkantien (yhdystie 3022) ympärille, valtatie 3:n pohjoispuolelle. Kuvassa 3 on esitetty väestön määrä 250 m x 250 m ruuduittain vuoden 2012 lopussa Pirkkalassa sekä Tampereen keskeisillä alueilla. Tummat värit kuvastavat tiheintä asutusta ja vaaleat värit harvaan asuttuja alueita. Kauppakeskus Veska Kuva 3. Väestön sijoittuminen Pirkkalan ja Tampereen rajaseudulla, Kauppakeskus Veskan lähiympäristössä Kauppakeskus Veskan läheisyyteen sijoittuu runsaasti uutta ja vanhaa asutusta niin Pirkkalan kuin Tampereen puolelle. Kauppakeskus Veskan lähivaikutusalueella 1 km etäisyydellä asui vuoden 2012 lopussa noin asukasta ja 3 km etäisyydellä noin asukasta. Kävelyetäisyydelle alueen lähinaapuriin Tampereen Härmälänrantaan on valmistumassa uusi asuinalue noin 2000 asukkaalle. Pirkkalan Pereen alueella on lisäksi uutta ja rakentumassa olevaa kerrostalo- ja rivitaloasutusta ja Tampereen puolella läheinen Härmälän asuinalue on rakentunut teollisuusalueesta kerrostaloalueeksi.

9 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 5 (12) 2.3 Vähittäiskaupan palveluverkko Päivittäistavarakauppa Pirkkalassa toimi vuoden 2012 lopussa 12 päivittäistavaramyymälää, joista 3 oli päivittäistavaroita myyviä tavarataloja (Hong Kong, Tokmanni ja Halpa- Halli) ja yksi suoramyyntihalli/tuottajatori (Ollilan maalaiskauppa). Koko päivittäistavaroiden valikoimaa myyviä päivittäistavaramyymälöitä (pois lukien suoramyyntihalli ja laajan tavaravalikoiman myymälät) toimi Pirkkalassa vuoden 2012 lopussa yhteensä 8 kpl. Myymälätyypeittäin tarkasteltuna Pirkkalassa toimi eniten valintamyymälöitä (3 myymälää eli 38 % kaikista päivittäistavaramyymälöistä) ja supermarketteja (3 myymälää eli 38 % kaikista päivittäistavaramyymälöistä). Lisäksi Pirkkalassa toimi yksi hypermarket ja yksi pienmyymälä Kauppakeskus Veska Kuva 4. Pirkkalan päivittäistavaramyymälät vuonna 2012 (Tilastokeskus 2012). Kauppakeskus Veskan välittömässä läheisyydessä päivittäistavarakaupan myymälöistä ja tavarataloista sijaitsevat K-Citymarket Pirkkala, S-Market Pirkkala, LIDL sekä tavarataloista Tokmanni, Halpa-Halli ja Hong Kong.

10 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 6 (12) Erikoiskauppa Tilastokeskuksen toimipaikkarekisterin mukaan Pirkkalassa toimi vuoden 2012 lopussa yhteensä 60 erikoiskaupan myymälää. Muun erikoiskaupan toimialoilla (alkot, apteekit ym, muoti-kauppa, tietotekninen erikoiskauppa ja muu erikoiskauppa) toimi yhteensä 46 myymälää (77 % kaikista erikoiskaupan myymälöistä). Muu erikoiskauppa on keskittynyt Pirkkalassa tasaisesti kuntakeskuksen läheisyyteen sekä Partolan alueelle. Kuva 6. Pirkkalan muun erikoiskaupan myymälät vuonna 2012 (Tilastokeskus 2012). Toimialoilla, joihin sisältyvät paljon tilaa vaativan erikoistavaran kaupan myymälät (huonekalukauppa, kodintekniikkakauppa, rautakauppa ja muu tilaa vaativa kauppa) toimi Pirkkalassa yhteensä 14 myymälää (23 % kaikista erikoiskaupan myymälöistä). Tilaa vaativa kauppa on Pirkkalassa sijoittunut pääosin Partolaan sekä valtatie 3:n varteen.

11 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 7 (12) Kuva 7. Pirkkalan tilaa vaativan erikoiskaupan ja autokaupan myymälät vuonna 2012 (Tilastokeskus 2012). Partolan alueen vähittäiskaupan palvelut Partolan alueella on tällä hetkellä yhdeksän vähittäiskaupan rakennusta, joiden pinta-ala on yhteensä noin k-m 2. Taulukko 1. Partolan kaupan rakennusten pinta-alat (Pirkkalan kunta ja MML 2013). Rakennus Rakennuksen pinta-ala (k-m²) Citymarket (rakennuksessa toimii myös Tokmanni) S-Market (rakennuksessa toimii myös Alko ja Seppälä) Lidl Respecta Oy (kirpputori) HongKong Motonet Bauhaus Työkaluliike IHK Kauppakeskus Veska

12 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 8 (12) S-Market, Lidl Seppälä, Alko IHK HongKong Motonet Respecta Oy Bauhaus Citymarket, Tokmanni Kuva 5. Kauppakeskus Veskan lähiympäristön kaupalliset palvelut vuonna Kauppakeskus Veskassa toimii 12 erikoiskaupan myymälää, 1 tilaa vaativan kaupan myymälä ja yksi laajan tavaravalikoiman myymälä. Erikoiskaupan myymälöistä 7 on muotikauppaa ja 5 muuta erikoiskauppaa kuten urheiluvälineiden ja optisen alan vähittäiskauppaa. 2.4 Ostovoiman kehitys ja liiketilan lisätarve Arvio ostovoiman kehityksestä Ostovoima ja sen kehitys ovat perusta kaupan palveluverkon kehittymiselle ja kaupan investoinneille. Arviot ostovoimasta ja ostovoiman kehityksestä perustuvat parhaillaan laadittavana olevaan Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kaupan palveluverkkoselvityksen aineistoon. Ostovoima arvioitiin vuoden 2012 väestömäärän ja asukaskohtaisten kulutuslukujen perusteella. Ostovoiman kehitys arvioitiin väestöennusteen ja yksityisen kulutuksen kasvuarvioiden pohjalta. Väestöennusteena käytettiin Pirkanmaan liiton laatimaa väestöennustetta. Yksityisen kulutuksen kasvuarviona käytettiin päivittäistavarakaupassa 1 %/vuosi ja erikoiskaupassa 2 % /vuosi.

13 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 9 (12) Vähittäiskauppaan (pl. autokauppa) kohdistuva ostovoima edellä esitetyillä laskentaperusteilla arvioituna oli vuonna 2012 Pirkkalassa noin 121 milj., josta päivittäistavarakaupan ostovoima oli noin 52 milj., paljon tilaa vaativan erikoistavaran kaupan ostovoima noin 24 milj. ja muun erikoiskaupan ostovoima noin 45 milj.. Vähittäiskaupan (pl. autokauppa) ostovoiman arvioidaan kasvavan vuoteen 2025 mennessä Pirkkalassa noin 46 milj.. Ostovoiman kasvusta kohdistuu päivittäistavarakauppaan noin 15 milj., paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppaan noin 11 milj. ja muuhun erikoiskauppaan noin 20 milj.. Taulukko 2. Arvio vähittäiskauppaan kohdistuvan ostovoiman kehityksestä Pirkkalassa (vuoden 2012 rahassa). Pirkkala Ostovoima, milj. OV kasvu Päivittäistavarakauppa Tilaa vaativa erikoistavaran kauppa Muu erikoiskauppa Vähittäiskauppa (pl. autokauppa) Ostovoimalaskelma kuvaa tietyn alueen oman väestön ostovoimapotentiaalia, jossa ei ole otettu huomioon ostovoiman siirtymiä. Käytännössä Pirkkalaan kohdistuvan ostovoiman osuus on edellä esitettyä suurempi, koska Pirkkalassa asioidaan kuntarajojen ulkopuolelta. Arvio liiketilatarpeesta Ostovoiman kasvu mahdollistaa kaupan paremmat toimintamahdollisuudet. Nykyiset yritykset voivat kasvattaa myyntiään ja uusille yrityksille voi syntyä riittävät toimintaedellytykset. Kaupan liiketilatarve on arvioitu ostovoiman kehityksen perusteella muuttamalla ostovoima liiketilan lisätarpeeksi kaupan keskimääräisen myyntitehokkuuden ( /myynti-m2) avulla. Arvio liiketilatarpeesta perustuu laadittavana olevaan Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kaupan palveluverkkoselvityksen aineistoihin. Pirkkalan vähittäiskaupan (pl. autokauppa) ostovoiman kasvun vaatima laskennallinen liiketilan lisätarve vuoteen 2025 mennessä on yhteensä noin k-m2. Liiketilan lisätarpeesta kohdistuu päivittäistavarakauppaan noin k-m2, paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppaan noin k-m2 ja muuhun erikoiskauppaan noin k-m2. 3 VAIKUTUSTEN ARVIOINTI 3.1 Palvelutarjonnan kehitys Asemakaavamuutos mahdollistaa Kauppakeskus Veskan erikoiskaupan palvelutarjonnan parantamisen ja sitä kautta Partolan alueen kaupallisen vetovoiman lisäämisen. Erikoiskaupan palvelutarjonnan paranemisen myötä asiakkaiden valintamahdollisuudet paranevat. Ostovoiman kasvuun vastaamisen ohella erikoiskaupan palvelutarjonnan parantamisella vastataan myös kuluttajien muuttuvaan kysyntään. Tulevaisuudessa kuluttajien tarpeet eriytyvät ja he vaativat ostospaikoiltaan entistä enemmän. Hintatason ja monipuolisten valikoimien merkitys on kasvanut ja kasvaa edelleen koko ajan. Asiointi suuntautuu sinne, missä nämä edellytykset täyttyvät parhaiten.

14 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 10 (12) 3.2 Kaupan toiminta- ja kehitysedellytykset Asemakaavanmuutos mahdollistaa vähittäiskaupan suuryksikön sijoittumisen nykyisin tyhjillään oleviin liiketiloihin kappakeskus Veskassa. Kauppakeskus Veskan vaikutusalueen kysynnän kasvu mahdollistaa vähittäiskaupan suuryksikön toteutuksen ilman haitallisia vaikutuksia vaikutusalueen nykyisten myymälöiden toiminta- ja kehitysedellytyksiin. Tyhjien liiketilojen käyttöönotto parantaa kaupan palvelutarjontaa ja sitä kautta kauppakeskuksen ja koko Partolan alueen vetovoimaa. Vetovoiman vahvistuminen tuo alueelle lisää asiakkaita, mikä voi parantaa myös muiden myymälöiden toiminta- ja kehitysedellytyksiä. 3.3 Kaupan palveluverkon kehitys Kauppakeskus Veskan vähittäiskaupan suuryksikkö vahvistaa Pirkkalan erikoiskaupan palveluverkostoa. Yksikön toteutuksen myötä ei ole odotettavissa haitallisia vaikutuksia nykyisten myymälöiden toimintaedellytyksiin eikä myöskään muutoksia nykyiseen palveluverkkoon, sillä liiketiloissa on jo aiemmin sijainnut erikoiskaupan myymälä. Vuoden 2012 lopussa Pirkkalassa oli yhtä erikoiskaupan myymälää kohti 296 asukasta, joka on enemmän kuin Pirkanmaalla (260 asukasta) ja koko maassa keskimäärin (280 asukasta). Pirkkalan erikoiskaupan palveluverkko on näin ollen väestöpohjaan suhteutettuna hieman keskimääräistä heikompi. Erikoiskaupan palvelutarjonnan monipuolistuminen Veskassa parantaa Pirkkalan erikoiskaupan palveluverkon kattavuutta. Pirkkalan kunta sijaitsee varsin lähellä Tampereen keskustaa ja kaupan keskittymiä, mikä osaltaan vaikeuttaa kunnan kaupallisen tarjonnan kehittymistä. Pirkkalasta on lyhyt asiointimatka Tampereen keskustan erikoiskaupan palveluihin, jossa tarjonta on kattavampi. Erikoiskaupan tarjonnan lisääntyminen Pirkkalassa vähentää tarvetta asioida Tampereen keskustan ja kaupan keskittymien liikkeissä. 3.4 Pirkkalan keskustan kehitys Kauppakeskus Veska ja sitä ympäröivä Partolan alue on luonteeltaan kaupallisten palveluiden keskittymä, joka tarjoaa sekä päivittäistavarakaupan että erikoiskaupan palveluja. Partola tarjoaa kaupan palveluita kävely- ja pyöräilyetäisyydellä asuville asukkaille sekä yksityisautoilla alueelle kauempaa lähiseudulta tuleville asiakkaille. Asemakaavamuutoksen mahdollistama Kauppakeskus Veskan vähittäiskaupan suuryksikkö ei vaikuta Pirkkalan kuntakeskustan kehittymiseen ja kaupan palveluihin, koska asemakaavamuutos ei aiheuta merkittäviä muutoksia nykytilanteeseen; kauppakeskus on olemassa oleva erikoiskaupan keskittymä ja liiketiloissa on jo aiemmin toiminut erikoiskaupan yksikkö. 3.5 Kaupan palvelujen saavutettavuus Asemakaavamuutoksen mahdollistaman Kauppakeskus Veskan vähittäiskaupan suuryksikön toteuttaminen täydentää kaupan palveluverkkoa ja monipuolistaa palvelujen tarjontaa. Vähittäiskaupan suuryksikkö lisää lähialueen asukkaiden sekä kauempaa saapuvien asiakkaiden valintamahdollisuuksia ja parantaa näin vähittäiskaupan koettua saavutettavuutta.

15 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 11 (12) Kauppakeskus Veskan sijainti perustuu hyvään liikenteelliseen saavutettavuuteen henkilöautolla. Lähiasutuksen suuri määrä ja hyvät kevyen liikenteen yhteydet mahdollistavat kuitenkin hyvän saavutettavuuden myös kävellen ja pyörällä. Kauppakeskus Veskan 1 km lähialueella asuu noin asukasta, joille myymälä toimii lähipalveluna. Kuva 8. Kauppakeskus Veskan 1, 3 ja 5 km saavutettavuusvyöhykkeet tieverkkoa pitkin ja asukasmäärät vyöhykkeillä.

16 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 12 (12) 4 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Seuraavassa on esitetty vaikutusten arvioinnin keskeiset tulokset: vaikutusalueen markkinoiden kasvu riittää kattamaan vähittäiskaupan suuryksikön myynnin lisäyksen, joten hankkeella ei ole odotettavissa merkittäviä haitallisia vaikutuksia olemassa olevien myymälöiden toiminta- ja kehitysedellytyksiin vähittäiskaupan suuryksikön toteutuksella ei ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia Pirkkalan keskustan kaupan toiminta- ja kehitysedellytyksiin eikä keskustan kehitykseen, koska kyseessä on nykyisen liiketilan uudelleenjärjestelyt kauppakeskus Veska on hyvin saavutettavissa kevyellä liikenteellä ja henkilöautolla. Palvelutarjonnan monipuolistuminen vähentää tarvetta asioida Tampereen ja muiden lähikuntien kaupan keskittymissä, jolloin palvelujen fyysinen saavutettavuus paranee. Palvelutarjonnan monipuolistuessa myös koettu saavutettavuus paranee. Asemakaavan muutos mahdollistaa vähittäiskaupan suuryksikön sijoittumisen tällä hetkellä tyhjillään oleviin liiketiloihin, mikä parantaa kauppakeskus Veskan ja koko Partolan alueen vetovoimaa.

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari Salon kaupallinen selvitys 2011 Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari 3.3.2011 Salon kaupallisen selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne 3. Ostovoima

Lisätiedot

METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kaupallisten vaikutusten arviointi

METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kaupallisten vaikutusten arviointi FCG Planeko Oy 25.9.2009 RAAHEN KAUPUNKI METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 147-D2758 FCG Planeko Oy 2 (17) RAAHEN KAUPUNKI METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 2 Palveluverkon kehittämisen lähtökohdat Kanta-Hämeen päivittäistavarakaupan myymäläverkko muodostui vuoden 2009 lopussa yhteensä

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Lahdesjärvi, asemakaavamuutos: kaupallisten vaikutusten arviointi

Lahdesjärvi, asemakaavamuutos: kaupallisten vaikutusten arviointi TAMPEREEN KAUPUNKI Lahdesjärvi, asemakaavamuutos: kaupallisten vaikutusten arviointi Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P36255 Loppuraportti 1 (24) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA

Lisätiedot

Niskanperän OYK kaupallinen selvitys

Niskanperän OYK kaupallinen selvitys ROVANIEMEN KAUPUNKI Niskanperän OYK kaupallinen selvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26781 Raportti Sisällysluettelo 1 TAVOITTEET JA YLEISET LÄHTÖKOHDAT... 1 1.1 Tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNTA. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti

MUSTASAAREN KUNTA. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti MUSTASAAREN KUNTA Kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25031 Loppuraportti Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 1 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

VESKAn kauppakeskuksen ja hotellin asemakaavamuutos, KAUPALLINEN SELVITYS

VESKAn kauppakeskuksen ja hotellin asemakaavamuutos, KAUPALLINEN SELVITYS MEIJOU OY VESKAn kauppakeskuksen ja hotellin asemakaavamuutos, KAUPALLINEN SELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37225 Loppuraportti 1 (27) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 7.2.2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

KAAVAHANKKEIDEN KAUPALLISET VAIKUTUKSET

KAAVAHANKKEIDEN KAUPALLISET VAIKUTUKSET Hollolan kunta KAAVAHANKKEIDEN KAUPALLISET VAIKUTUKSET Kuntakeskuksen liikekorttelit (Prisma) K-Citymarket ja Naisten pukutehdas Loppuraportti 4.4.2012 FCG Finnish Consulting Group Oy 2 (31) SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset SEINÄJOEN KAUPUNKI Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P22981 Loppuraportti 1 (73) Sisällysluettelo 1 TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 2 VÄHITTÄISKAUPAN KOKONAISMITOITUKSEN

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila B1-10 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime

Lisätiedot

Eteläportin asemakaavamuutoksen kaupallinen selvitys

Eteläportin asemakaavamuutoksen kaupallinen selvitys JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Eteläportin asemakaavamuutoksen kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P38152 Loppuraportti 1 (33) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark )

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark ) LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark. 7.12.2016) Lähtökohdat Pieksämäen merkittävin tilaa vaativan kaupan alue on kehittynyt Pieksämäen kantakaupungin ja Naarajärven taajamakeskusten

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Kauppa Yleisötilaisuus Karviassa 8.2.2017 Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakunnan kokonaismaakuntakaava - Hyväksyttiin 2009 - YM vahvistuspäätöksellä voimaan 30.11.2011 - KHO: 13.3.2013 -kaupan

Lisätiedot

Espoon keskuksen ja sen lähiympäristön päivittäistavarakaupan selvityksen päivittäminen Mikkelän Takomon osalta

Espoon keskuksen ja sen lähiympäristön päivittäistavarakaupan selvityksen päivittäminen Mikkelän Takomon osalta ESPOON KAUPUNKI Espoon keskuksen ja sen lähiympäristön päivittäistavarakaupan selvityksen päivittäminen Mikkelän Takomon osalta Loppuraportti Espoon kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33964 Loppuraportti

Lisätiedot

S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PIRKKALAN KUNTA PARTOLAN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Ehdotusvaihe 27.10.2014 SELOSTUS

S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PIRKKALAN KUNTA PARTOLAN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Ehdotusvaihe 27.10.2014 SELOSTUS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PIRKKALAN KUNTA PARTOLAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Ehdotusvaihe SELOSTUS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21221 FCG SUUNNITELU JA TEKNIIKKA OY SELOSTUS 1 (20) PARTOLAN ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) LIITE 4 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PIRKKALAN KUNTA PARTOLAN ASEMAKAAVAN MUUTOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21221 1 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 Mitä ja missä on suunnitteilla?... 2 2 Mitä suunnitelmia

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

EURAN KUNTA. Euran keskustan osayleiskaavan kaupallinen selvitys

EURAN KUNTA. Euran keskustan osayleiskaavan kaupallinen selvitys EURAN KUNTA Euran keskustan osayleiskaavan kaupallinen selvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19915 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 1 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Nummi-Pusulan kunta Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI 3 2.1 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset SEINÄJOEN KAUPUNKI Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P22981 Loppuraportti 1 (73) Sisällysluettelo 1 TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 2 VÄHITTÄISKAUPAN KOKONAISMITOITUKSEN

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Nivalan kaupunki NIVALAN YLEISKAAVA. Kaupallinen selvitys

FCG Finnish Consulting Group Oy. Nivalan kaupunki NIVALAN YLEISKAAVA. Kaupallinen selvitys FCG Finnish Consulting Group Oy Nivalan kaupunki NIVALAN YLEISKAAVA Kaupallinen selvitys FCG Finnish Consulting Group Oy Kaupallinen selvitys I SISÄLLYSLUETTELO 1 Selvityksen tausta ja tarkoitus... 1 2

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila B2-13a 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime

Lisätiedot

Nurmeksentienpuiston asemakaavan muutos, kaupallinen selvitys ja vaikutusten arviointi

Nurmeksentienpuiston asemakaavan muutos, kaupallinen selvitys ja vaikutusten arviointi JOENSUUN KAUPUNKI Nurmeksentienpuiston asemakaavan muutos, kaupallinen selvitys ja vaikutusten arviointi Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33019 Loppuraportti 1 (21) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN

Lisätiedot

Lausunto, kaupalliset palvelut Vuohkalliossa

Lausunto, kaupalliset palvelut Vuohkalliossa Heinolan strateginen yleiskaava 2035 Lausunto, kaupalliset palvelut Vuohkalliossa 3.9.2014 Strateginen yleiskaava Heinolan strategisessa yleiskaavassa 2035 kunnan kehitystä hahmotellaan yleispiirteisesti

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti

RAUMAN KAUPUNKI. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti RAUMAN KAUPUNKI Kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti 1 (27) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 3 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

Savarin alueen laajentumisen asemakaavamuutos

Savarin alueen laajentumisen asemakaavamuutos 12.3.2009 Savarin alueen laajentumisen asemakaavamuutos Lausunto kaupallisista vaikutuksista 2 1. Kaavahanke Ylivieskan Savarin alueella on vireillä asemakaavan muutos- ja laajennushanke. Savarin alue

Lisätiedot

Keski-Suomen liitto Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaava KAUPALLISTEN SELVITYSTEN TÄYDENTÄMINEN

Keski-Suomen liitto Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaava KAUPALLISTEN SELVITYSTEN TÄYDENTÄMINEN FCG Finnish Consulting Group Oy Keski-Suomen liitto Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaava KAUPALLISTEN SELVITYSTEN TÄYDENTÄMINEN Äänekoski 8.5.2012 FCG Finnish Consulting Group Oy 2 (33) SISÄLTÖ 1 ÄÄNEKOSKEN

Lisätiedot

NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008. Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky

NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008. Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008 Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky Nervanderinkatu 5 D 38, 00100 Helsinki www.s-kanava.net/sso www.tuomassantasalo.fi

Lisätiedot

Ruskon suuryksikkö, kaupallinen selvitys

Ruskon suuryksikkö, kaupallinen selvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NCC SUOMI OY Ruskon suuryksikkö, kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti 1 (24) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 2 1.1 Selvityksen

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Humppilan matkailukeskuksen mitoitus

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Humppilan matkailukeskuksen mitoitus Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys Humppilan matkailukeskuksen mitoitus 7.12.2017 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Nykyinen palveluverkko... 4 3. Humppilan matkailukeskus... 6 3.1. Humppilan

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaavamuutos koskee Sastamalan kaupunginosan korttelia

Lisätiedot

Keskustaajaman osayleiskaava Kauppa ja palveluverkko

Keskustaajaman osayleiskaava Kauppa ja palveluverkko MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Keskustaajaman osayleiskaava Kauppa ja palveluverkko Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21350 Raportti Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 TARKASTELUALUE... 1 3 NYKYTILANNE

Lisätiedot

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Haukipudas Kiiminki Anne Leskinen, 27.1.2011 Hailuoto Oulunsalo Oulu Kempele Lumijoki Liminka Tyrnävä Muhos Kaupalliset selvitykset seudun yleiskaavan taustalla

Lisätiedot

Kemiönsaaren kaupallisten palvelujen tarve ja mitoitus. FM, KTM Susanna Harvio, AIRIX Ympäristö Oy

Kemiönsaaren kaupallisten palvelujen tarve ja mitoitus. FM, KTM Susanna Harvio, AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren kaupallisten palvelujen tarve ja mitoitus FM, KTM Susanna Harvio, AIRIX Ympäristö Oy TAVOITE JA LÄHTÖKOHDAT 2 TAVOITE JA LÄHTÖKOHDAT SELVITYKSEN TAVOITE Tavoitteena on muodostaa arvio kaupan

Lisätiedot

Teollisuusalueen asemakaavan muutos

Teollisuusalueen asemakaavan muutos TUUSNIEMEN KUNTA Teollisuusalueen asemakaavan muutos Kaavaselostus, luonnos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 673-P35521 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, luonnos 1 (10) Sisällysluettelo 1 PERUS-

Lisätiedot

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA G:\AKVAT\Raivio\OASL1.doc 1/5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaava koskee Raivion kaupunginosan vanhimman osan

Lisätiedot

Pudasjärven keskustan kaupan alan selvitys

Pudasjärven keskustan kaupan alan selvitys PUDASJÄRVEN KEHITYS OY Pudasjärven keskustan kaupan alan selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37399 Loppuraportti 1 (30) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 1.1 Selvityksen tausta ja tarkoitus...

Lisätiedot

Kaupallinen palveluverkkoselvitys ja vaikutusten arviointi

Kaupallinen palveluverkkoselvitys ja vaikutusten arviointi HANGON KAUPUNKI Kaupallinen palveluverkkoselvitys ja vaikutusten arviointi Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P36535 Loppuraportti 1 (30) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto

Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto Lausunto UUDELY/12124/2017 02.04.2019 Julkinen Lohjan kaupunki kaavapalaute/a)lohja.fi Viite: lausuntopyyntö 15.1.2019 Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto Lohjan kaupunki on pyytänyt

Lisätiedot

Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutos ja laajennus

Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutos ja laajennus VIROLAHDEN KUNTA Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutos ja laajennus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 707-P24767 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 1 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kaupan palveluverkon mitoitusselvityksen päivitys

Keski-Pohjanmaan kaupan palveluverkon mitoitusselvityksen päivitys KESKI-POHJANMAAN LIITTO Keski-Pohjanmaan kaupan palveluverkon mitoitusselvityksen päivitys Loppuraportti Oulun kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33315 Loppuraportti 1 (32) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT

PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT Kuva: Stockmann Group, Kenneth Luoto/ Flickr PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT TIEDOTUSTILAISUUS 3.6.2015 SISÄLTÖ 01 Järvenpään vaikutusalue 02 Kaupan kysyntä ja tarjonta 03 Kauppakeskuksen

Lisätiedot

RakennuskeskusCentra Hämeenlinna. Kaupallinen selvitys 11.9.2011

RakennuskeskusCentra Hämeenlinna. Kaupallinen selvitys 11.9.2011 RakennuskeskusCentra Hämeenlinna Kaupallinen selvitys 11.9.2011 Sijainti ja saavutettavuus Hämeenlinna on Etelä-Suomen läänin pääkaupunki, joka sijaitsee Kanta-Hämeessä, valtatie 3 :n (Helsinki - Tampere

Lisätiedot

Saarenkylän Citymarketin laajennushanke

Saarenkylän Citymarketin laajennushanke 3.12.2007 Saarenkylän Citymarketin laajennushanke Kaupalliset vaikutukset 2 Sisältö Sisältö...2 Yhteenveto...3 1. Selvityksen tavoite ja lähtökohdat...5 1.1. Selvityksen tavoite... 5 1.2. Hankkeen kuvaus...

Lisätiedot

YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT

YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT Lisätietoja: Tiina Kuokkanen, tiina.kuokkanen@ramboll.fi; 050 543 8788 PAIKALLISMARKKINA-ALUE Ylivieskan ydinvaikutusalueeseen kuuluu Ylivieska, Alavieska, Sievi ja Nivala Toissijaiseen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun rakenneselvitys

Tampereen kaupunkiseudun rakenneselvitys Tampereen kaupunkiseudun rakenneselvitys Samuli Alppi EDGE kaupunkitutkimuslaboratorio Tampereen teknillinen yliopisto 30.4.2009 Kaupunkirakenneselvitys Selvityksen tarkoituksena on tutkia kaupunkirakenteen

Lisätiedot

YLEISKAAVAN KAUPALLINEN SELVITYS KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

YLEISKAAVAN KAUPALLINEN SELVITYS KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI FCG Finnish Consulting Group Oy Joutsan kunta YLEISKAAVAN KAUPALLINEN SELVITYS KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Loppuraportti 18.1.2011 FCG Finnish Consulting Group

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA 1. Valmistelun tulokset Uudenmaan liiton mukaan Karjaan kaavaluonnoksen ei tule ylittää seudullisesti merkittävän

Lisätiedot

Kaupan hankkeiden vaikutusten arviointi asemakaavoitusta varten 7.5.2013

Kaupan hankkeiden vaikutusten arviointi asemakaavoitusta varten 7.5.2013 Kaupan hankkeiden vaikutusten arviointi asemakaavoitusta varten 7.5.2013 Kaupan hankkeiden vaikutusten arviointi asemakaavoitusta varten 1 Sisältö Alkusanat... 2 1. Kaavoitustilanne... 3 Itä-Uudenmaan

Lisätiedot

KYYJÄRVEN KIRKONKYLÄN YLEISKAAVA PALETIN ASEMAKAAVA. Yleiskaavan kaupallinen selvitys ja asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi

KYYJÄRVEN KIRKONKYLÄN YLEISKAAVA PALETIN ASEMAKAAVA. Yleiskaavan kaupallinen selvitys ja asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi FCG Finnish Consulting Group Oy Kyyjärven kunta KYYJÄRVEN KIRKONKYLÄN YLEISKAAVA PALETIN ASEMAKAAVA Yleiskaavan kaupallinen selvitys ja asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 30.6.2010 FCG Finnish

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy

FCG Finnish Consulting Group Oy FCG Finnish Consulting Group Oy JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAURAMÄEN OSAYLEISKAAVA ETELÄPORTIN KAUPALLINEN SELVITYS RAPORTTI FCG Finnish Consulting Group Oy Eteläportin kaupallinen selvitys 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys ja Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi 7.11.2011

Tampereen kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys ja Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi 7.11.2011 Tampereen kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys ja Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi Tampereen kaupunki Ikano Retail Centres Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN

UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN Kuva: taiteilijan näkemys luonnosvaiheessa UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN Perkkiöntie 7, Oulu Google, 2007 Tele Atlas VASARAPERÄN LIIKEALUE 2 VUOKRATAAN UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄSTÄ TONTTI-

Lisätiedot

Pinta-ala: 10 102 m². Kuusankosken Tervasportti 3 Pinta-ala: 10 806 m². Rakennusoikeus: 5 000 kem²

Pinta-ala: 10 102 m². Kuusankosken Tervasportti 3 Pinta-ala: 10 806 m². Rakennusoikeus: 5 000 kem² Kouvolan kohteet Kuusankosken Tervasportti 2 Pinta-ala: 10 102 m² Rakennusoikeus: 4 546 kem² Rajaharju Pinta-ala: 5 252 m² Rakennusoikeus: 2 400 kem² : K-17 (Liike- ja toimistorakennusten : KM-4 (Liikerakennusten

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN

UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN Kuva: taiteilijan näkemys luonnosvaiheessa UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN Perkkiöntie 7, Oulu Google, 2007 Tele Atlas VASARAPERÄN LIIKEALUE 2 VUOKRATAAN UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄSTÄ TONTTI-

Lisätiedot

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kaupallinen palveluverkko. Maakuntavertailua

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kaupallinen palveluverkko. Maakuntavertailua Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kaupallinen palveluverkko Maakuntavertailua KESKI-SUOMEN LIITTO POHJOIS-SAVON LIITTO 25.10.2006 TUOMAS SANTASALO Ky Väestön vuosimuutos Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa vuoteen

Lisätiedot

Mikkolan kaavahankkeiden kaupalliset selvitykset Tarjous ja työohjelma

Mikkolan kaavahankkeiden kaupalliset selvitykset Tarjous ja työohjelma PORIN KAUPUNKI Mikkolan kaavahankkeiden kaupalliset selvitykset Tarjous ja työohjelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37716 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Tarjous ja työohjelma 1 (4) Porin kaupunki

Lisätiedot

PARKANON PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS

PARKANON PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS PARKANON KAUPUNKI PARKANON PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS 12.1.2009 Kaavoitus- Arkkitehtipalvelu Mattila Oy 1 PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

Rauman tilaa vaativan kaupan alue. Kaupallinen selvitys 27.8.2012

Rauman tilaa vaativan kaupan alue. Kaupallinen selvitys 27.8.2012 Rauman tilaa vaativan kaupan alue Kaupallinen selvitys 27.8.2012 Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 2 Nykyinen kaupallinen rakenne Kairakadun - Metallitien alueella 3 3 Kaupan mitoitus

Lisätiedot

SUMMAN RISTEYSALUE Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys

SUMMAN RISTEYSALUE Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys 27.10.2011 Haminan kaupunki Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 LÄHTÖKOHDAT 4 2.1 Markkina-alue 4 2.2 Kotka-Haminan

Lisätiedot

Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys. Mäki-Hannuksen alue

Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys. Mäki-Hannuksen alue Kauhavan kaupunki Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys Mäki-Hannuksen alue Yleiskaavaselostuksen liite SUUNNITTELUTOIMISTO ALUETEKNIIKKA OY Sivu 1/20 Johdanto Seuraavassa on tarkasteltu kaupan palveluverkkoa

Lisätiedot

Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella

Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella Antti Rehunen SYKE KAUPAN KESKUSTELUTILAISUUS Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittamisen sidosryhmätilaisuus

Lisätiedot

LAHDEN YLEISKAAVA Kaupan tarpeet ja mitoitus. Maakuntakaavan kaupan ryhmä P H Liitto. Veli Pekka Toivonen

LAHDEN YLEISKAAVA Kaupan tarpeet ja mitoitus. Maakuntakaavan kaupan ryhmä P H Liitto. Veli Pekka Toivonen LAHDEN YLEISKAAVA 2025 Kaupan tarpeet ja mitoitus Maakuntakaavan kaupan ryhmä 17.3.2011 P H Liitto Veli Pekka Toivonen Luonnosvaihtoehdot olivat nähtävillä joulukuussa 2010 LUONNOSVAIHTOEHDOT PALAUTE Luonnosvaihtoehdot

Lisätiedot

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus POPELY / Touko Linjama / 21.9.2017 MRL 1.5.2017 saakka MRL 9 a luku: Vähittäiskauppaa koskevat

Lisätiedot

Kankaanpäänkeskustanyleiskaava KAUPANPALVELUVERKKOSELVITYS

Kankaanpäänkeskustanyleiskaava KAUPANPALVELUVERKKOSELVITYS Kankaanpäänkeskustanyleiskaava KAUPANPALVELUVERKKOSELVITYS 8.7.2011 Kankaanpään ydinkeskustan kaupallinen rakenne 2011 Toimiala Päivittäistavarakauppa Tavaratalokauppa Muotikauppa Terveydenhoitokauppa

Lisätiedot

FCG Suunnittelukeskus Oy. Porvoon kaupunki KUNINKAANPORTIN JA EESTINMÄEN ALUEEN KAUPALLISTEN RATKAISUJEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

FCG Suunnittelukeskus Oy. Porvoon kaupunki KUNINKAANPORTIN JA EESTINMÄEN ALUEEN KAUPALLISTEN RATKAISUJEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI FCG Suunnittelukeskus Oy Porvoon kaupunki KUNINKAANPORTIN JA EESTINMÄEN ALUEEN KAUPALLISTEN RATKAISUJEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Loppuraportti 15.2.2008 Porvoon kaupunki Kuninkaanportti ja Eestinmäki - kaupallisten

Lisätiedot

LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys

LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys LAPIN LIITTO LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys Vähittäiskaupan suuryksikköalueiden vaikutukset keskustaan 2.4.2012 Lapin liitto LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA JOHDANTO Lapin liitto on laatimassa maakuntakaavaa

Lisätiedot

ETELÄ-TUUSULAN KAUPALLINEN SELVITYS

ETELÄ-TUUSULAN KAUPALLINEN SELVITYS FCG Planeko Oy Tuusulan kunta ETELÄ-TUUSULAN KAUPALLINEN SELVITYS 9.6.2009 www.aanekoski.fi www.aanekoski.fi Tuusulan kunta 1 FCG Planeko Oy ALKUSANAT Tehtävänä oli arvioida Focus-alueen osayleiskaavan

Lisätiedot

Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta. Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija. Kaupan tutkimuspäivä 26.1.

Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta. Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija. Kaupan tutkimuspäivä 26.1. Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija Kaupan tutkimuspäivä 26.1.2012 Kauppaan kohdistuva ostovoima asukasta kohden maakunnittain 2010

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN VÄHITTÄISKAUPAN MITOITUS JA PALVELUVERKKO 2009

NOKIAN KAUPUNGIN VÄHITTÄISKAUPAN MITOITUS JA PALVELUVERKKO 2009 NOKIAN KAUPUNGIN VÄHITTÄISKAUPAN MITOITUS JA PALVELUVERKKO 2009 NOKIAN KAUPUNKI www.nokiankaupunki.fi Nokia 19.11.2009 Vähittäiskaupan mitoitus - palveluverkko 1 Sisältö 1 Johdanto 2 2 Nykyiset kaupalliset

Lisätiedot

Kokkolan kaupan palveluverkon mitoitusselvitys

Kokkolan kaupan palveluverkon mitoitusselvitys KOKKOLAN KAUPUNKI Kokkolan kaupan palveluverkon mitoitusselvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti 1 (32) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET... 2 2 KAUPAN PALVELUVERKON

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON MAAKUNTAKAAVAN SELVITYKSIÄ

POHJOIS-SAVON MAAKUNTAKAAVAN SELVITYKSIÄ POHJOIS-SAVON MAAKUNTAKAAVAN SELVITYKSIÄ Pohjois-Savon maakuntakaavan vähittäiskaupan suuryksiköiden ja tilaa vaativan kaupan alueiden sijainti suhteessa väestöön JOHDANTO Tässä selvityksessä on tarkasteltu

Lisätiedot

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1 50 Liite 1 Selvityksessä käytettyjä käsitteitä Supermarket Hypermarket Supermarket on pääosin itsepalveluperiaatteella toimiva ruoan myyntiin keskittyvä päivittäistavaramyymälä, jonka myyntipinta-ala on

Lisätiedot

Pohjois-Haagan osayleiskaava-alueen saavutettavuus henkiautolla, joukkoliikenteellä ja kävellen

Pohjois-Haagan osayleiskaava-alueen saavutettavuus henkiautolla, joukkoliikenteellä ja kävellen SAAVUTETTAVUUSTARKASTELU - Pohjois-Haagan itäosan osayleiskaava Ksv /yleiskaavatoimisto 2.5.2013 Saavutettavuus näkyy vahvasti kaupunkilaisten arkielämässä. Asukkaiden tulee saavuttaa tarvitsemansa toiminnot

Lisätiedot

KANKAAN ALUEEN KAUPALLISET KEHITTÄMISEDELLYTYKSET

KANKAAN ALUEEN KAUPALLISET KEHITTÄMISEDELLYTYKSET FCG Finnish Consulting Group Oy KANKAAN ALUEEN KAUPALLISET KEHITTÄMISEDELLYTYKSET - selvitys arkkitehtuurikilpailua ja osayleiskaavoitusta varten RAPORTTI FCG Finnish Consulting Group Oy I TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

PÄIVÄRINTEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 31.1.2012. Siilinjärven kunta

PÄIVÄRINTEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 31.1.2012. Siilinjärven kunta PÄIVÄRINTEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 31.1.2012 Siilinjärven kunta Kaupallisten vaikutusten arviointi 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI

Lisätiedot

Vähittäiskaupan suuryksiköt Kouvolassa selvitys

Vähittäiskaupan suuryksiköt Kouvolassa selvitys Kouvolan kaupunki Kaavaselostuksen liite 13 Vähittäiskaupan suuryksiköt Kouvolassa selvitys Kävelykatu, Kouvolan keskusta: Maakuntakaavan ja yleiskaavan keskusta aluetta kauppakeskus Valtari: Seudullisesti

Lisätiedot

V e t e r a a n i t i e n k o r t t e l i n a s e m a k a a v a n m u u t o s. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

V e t e r a a n i t i e n k o r t t e l i n a s e m a k a a v a n m u u t o s. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma V e t e r a a n i t i e n k o r t t e l i n a s e m a k a a v a n m u u t o s Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavan laatija: Akaan kaupunki Päiväys: 24.9.2013 Diaari nro 491/2012 S i s ä l l y s

Lisätiedot

KAUPPA, PALVELUT JA UUSI YLEISKAAVA

KAUPPA, PALVELUT JA UUSI YLEISKAAVA KAUPPA, PALVELUT JA UUSI YLEISKAAVA 26.11.2012 Yleiskaavan aloituspamaus 14.1.2013 Väestönkasvu 21.1.2013 Asuminen 4.2.2013 Liikenne 25.2.2013 Virkistys- ja vapaa-aika 4.3.2013 Elinkeinot ja kilpailukyky

Lisätiedot

L42 Saajos, korttelin 343 asemakaavan muutos. Lähipalveluselvitys

L42 Saajos, korttelin 343 asemakaavan muutos. Lähipalveluselvitys L42 Saajos, korttelin 343 asemakaavan muutos Lähipalveluselvitys 18.6.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan markkinat Keskilohjalla... 4 2.1. Lähialueen palveluverkko...

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Autokeitaan alueen mitoitus

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Autokeitaan alueen mitoitus Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys Autokeitaan alueen mitoitus 19.6.2018 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Nykyinen palveluverkko... 4 3. Kaupan kehittäminen Forssassa... 7 3.1. Autokeitaan

Lisätiedot