Kotkan kaupungin 994 SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 27

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotkan kaupungin 994 SÄÄDÖSKOKOELMA. 2001 Nro 27"

Transkriptio

1 Kotkan kaupungin 994 SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Nro 27 SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET (Hyväksytty valtuustossa ) YLEISPERIAATTEET 1. Kaupungin saatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti, nopeasti ja taloudellisesti. Laskutuksessa ja perinnässä on noudatettava lakeja sekä Kotkan kaupungin taloussääntöä. Lisäksi on otettava huomioon Kotkan kaupunkia sitovat sopimukset, nämä laskutus- ja perintäohjeet sekä hyvä kauppatapa, hyvä perintätapa ja hyvän asiakaspalvelun vaatimukset. 2. Näitä ohjeita noudatetaan soveltuvin osin myös julkisoikeudellisten sekä eri lakeihin perustuvien maksujen laskutuksessa ja perinnässä. Nämä ohjeet on myös otettava huomioon sisäisessä laskutuksessa lukuun ottamatta maksun suorittamista ja viivästymistä koskevia määräyksiä. LASKUTUS 3. Laskutus on suoritettava vahvistettujen taksojen, hinnoitteluohjeiden, päätösten tai sopimusten perusteella. Laskutuksesta vastaa se virasto, toimisto tai laitos, joka on luovuttanut hyödykkeen, suorittanut työn tai jonka toimesta muu laskutusperuste on syntynyt, ellei laskutusta ole määrätty jonkun muun viranomaisen tehtäväksi. 4. Laskutuksen perusteena olevat asiakirjat on laadittava sellaiseen muotoon, että ne sisältävät selkeästi laskutuksessa tarvittavat tiedot. Sopimuksissa, tilausvahvistuksissa ja tilauksissa on mainittava maksuehdot, maksun viivästymisestä aiheutuvat seuraamukset sekä laskutuksesta vastaavan yksikön yhteystiedot. 5. Laskutus on toimitettava viipymättä ja viimeistään kahden viikon kuluessa laskutusperusteen syntymisestä. Jos veloitusperuste muodostuu kuukautta pidemmän ajan kuluessa, ennen lopullisen laskun lähettämistä on lähetettävä osalaskuja, ellei saatavan vähäisyydestä muuta johdu. On pyrittävä siihen, että laskutettava määrä vastaa sen hetkistä kaupungin saatavaa. Ennakko-, arvio- tai osalaskutuksessa on tasauslasku laadittava vähintään kerran vuodessa. Sopimuksien laadinnassa on huomioitava mahdollisuus periä ennakkomaksuja. Ennakkomaksuehdot eivät saa olla kohtuuttomia. 6. Laskutuksessa käytetään rahatoimiston hyväksymiä laskulomakkeita, viitemerkintää ja pankkiviivakoodia, mikäli laskutusjärjestelmä sen tuottaa.

2 2 (7) Laskutusta ja perintää varten on selvitettävä seuraavat tiedot: - tilaajan nimi ja yhteystiedot - maksajan nimi, jos eri kuin tilaaja, ja yhteystiedot - maksajayrityksen kauppa- tai muuhun rekisteriin merkitty toiminimi - maksajan yritystunnus tai henkilötunnus - laskutusosoite - yhtymän osalta on selvitettävä yhtymän osakkaat sekä asioita hoitavan henkilön nimi, syntymäaika ja yhteystiedot (Yhtymä on esim. rekisteröimätön osakeyhtiö tai yhdistys, kuolinpesä tms.) Laskusta tulee ilmetä: 1. Kotkan kaupungin nimen lisäksi laskuttavan viraston, toimiston tai laitoksen nimi. 2. Velallisen nimi ja osoite sekä laskutusosoite. 3. Laskun päiväys; laskut päivätään postituspäivän mukaisesti. 4. Laskun numero. Laskujen numerointi on järjestettävä sellaiseksi, että laskut voidaan yksilöidä ja laskutuksen hoitoa valvoa. Laskun eräpäivä ja maksuaika. Yleensä käytetään kahden viikon maksuaikaa. 5. Laskutuksen perusteet, kuten kohde, määrä ja aika riittävästi yksilöityinä. 6. Maksettava rahamäärä. 7. Alv-merkintä. Laskuissa on eriteltävä arvonlisäveron määrä sekä mainittava alv-%, vaikka alv olisi 0 %. 8. Määräaika muistutuksen tekemiseen. Huomautusaika on kahdeksan (8) päivää, jollei muuta ole sovittu tai määrätty. 9. Maksun myöhästymisestä aiheutuva viivästyskorko ja perimispalkkio. Viivästyskorkoprosentti on mainittava laskussa. 10. Maksupaikat ja pankkiyhteydet tilinumeroineen. 11. Keneltä asiakas voi saada laskuun liittyviä lisätietoja. 12. Kirjanpidon tulotili, johon lasku kirjataan, mikäli laskussa ei ole viitettä. 7. Eräpäivää määriteltäessä on otettava huomioon postinkulkuun kuluva aika, jota ei lueta maksuaikaan kuuluvaksi.

3 3 (7) Mikäli laskutus siirtyy vuoden vaihteen yli ja lasku on päivättävä , on laskuun merkittävä eräpäivä, joka on määritelty laskun lähettämispäivästä. 8. Liikaa laskutettu määrä korjataan hyvityslaskulla ja laskuun on selkeästi merkittävä sana hyvityslasku. 9. Pienerien kohdalla on suositeltavinta käyttää käteisperintää tai kerättävä useampia saatavia yhteen laskuun, jolloin ne voidaan laskuttaa yhdessä. MAKSUN SUORITUS JA VIIVÄSTYSSEURAAMUKSET 10. Lasku on maksettava Kotkan kaupungin tilille rahalaitoksiin tai rahatoimiston tai Karhulan palvelukonttorin kassaan. 11. Maksuajan pidennyksestä enintään 6 kuukauden ajaksi päättää laskuttanut viranomainen. Rahatoimistolla on oikeus sopia aravalainaasiakkaiden kanssa velkakirjan ehdoista poikkeavasta sekä yli 6 kuukauden maksuajasta asiakkaan taloudellisen tilanteen perusteella. Maksuajan pidennyksen myöntävän viranomaisen on tarvittaessa vaadittava vakuus velan maksamiselle. 12. Jos maksu suoritetaan eräpäivän jälkeen, on viivästysajalta perittävä laskussa ilmoitettu viivästyskorko. Viivästyskorko laskutetaan erikseen, liitetään seuraavaan laskuun tai peritään käteissuorituksen yhteydessä. 13. Erääntyneestä ja maksamattomasta saatavasta on lähetettävä maksumuistutus viimeistään 30 päivän kuluessa eräpäivästä. Maksumuistutuksessa on oltava ainakin seuraavat tiedot: - Kotkan kaupungin nimi ja yhteystiedot - saatavan peruste - laskun erittely ja laskun kokonaissumma - perimispalkkio - maksuosoite ja aikataulu - tieto siitä, kenelle huomautukset saatavasta ja perintäkuluista pitää esittää ja missä ajassa Velalliselle on varattava maksamiseen ja huomautusten esittämiseen aikaa vähintään 14 päivää laskettuna siitä, kun velallisen voidaan olettaa vastaanottaneen maksumuistutuksen. Maksumuistutuksia lähetetään 1-2 kappaletta. Viimeistään jälkimmäisessä muistutuksessa on velalliselle ilmoitettava viivästymisestä aiheutuvat seuraamukset, esim. saatavan siirto perintätoimiston perittäväksi tai kaupungin oman oikeudellisen perinnän aloittaminen. Muiden kuin julkisoikeudellisten saatavien maksumuistutuksista peritään perimispalkkio.

4 4 (7) 14. Maksun viivästyessä voidaan toimitukset tai palvelukset keskeyttää tai käyttää muita keinoja kaupungin vahingon pienentämiseksi. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon lainsäädännön mahdollisesti asettamat vaatimukset toimitusten tai palvelusten tarjoamisen jatkamiselle. 15. Mikäli velallista on haettu konkurssiin tai velallinen on hakenut julkista haastetta, pitää virastojen ja laitosten ilmoittaa saatavistaan keskusviraston lainopilliselle osastolle valvontaa varten. 16. Kuittausoikeutta on käytettävä aina silloin kun se on mahdollista. Sopimuksiin on tarvittaessa lisättävä kuittauslauseke. Pakkokuittausta käytetään molemmin puolin erääntyneisiin saataviin. Kuittauksesta on aina lähetettävä kuittausilmoitus, jonka tulee sisältää ilmoitus kuitattavista saatavista erittelyineen (pääoma, korko, viivästyskorko). 17. Maksun liikasuoritus on palautettava viipymättä, ellei sitä käytetä erääntyneen saatavan kuittaukseen. Toistuvissa laskutuserissä liikasuoritus voidaan velallisen suostuessa käsitellä vastaisten erien ennakkomaksuna. Liikasuorituksia, joiden palautuskustannukset ovat suuremmat kuin suoritus, ei palauteta. 18. Vapaaehtoisessa perinnässä on mahdollista käyttää Kotkan kaupungin kanssa sopimuksen tehneen perintätoimiston tarjoamaa maksumuistutuspalvelua. SAATAVIEN OIKEUDELLINEN PERINTÄ 19. Saatavien oikeudellinen perintä on käynnistettävä välittömästi saatavan vapaaehtoisen perinnän epäonnistuttua. Perintää hoitavalle viranomaiselle, asiamiehelle tai perintätoimistolle on annettava asian hoitamisen kannalta välttämättömät tiedot ja asiakirjat. 20. Lain tai asetuksen nojalla ilman tuomiota tai päätöstä suoraan ulosottokelpoiset saatavat lähetetään perittäväksi ulosottoviranomaiselle. Saatavat voidaan lähettää sitä ennen perintätoimistoon vapaaehtoiseen perintään. Yksityisoikeudelliset saatavat lähetetään ensisijaisesti kaupungin kanssa sopimuksen tehneen perintätoimiston perittäväksi. Epäselvissä ja mutkikkaissa asioissa on kuitenkin syytä neuvotella tilanteesta keskusviraston lainopillisen osaston kanssa, joka voi myös huolehtia perintätoimenpiteistä. 21. Keskusviraston on tarvittaessa annettava asianomaiselle toimintayksikölle selostus hoitamistaan perintäasioista ja niissä käytetyistä toimenpiteistä sekä perinnän tuloksettomuudesta. 22. Eräpäivän jälkeen tehty maksusuoritus on otettava vastaan, vaikka saatava on jo perinnässä. Tällöin peritään lisäksi viivästyskorko, perimispalkkio ja asian hoidosta aiheutuneet kulut. Saatavan osasuoritus katsotaan

5 5 (7) ensisijaisesti kulujen, viivästyskoron, koron ja pääoman suoritukseksi edellä mainitussa järjestyksessä. 23. Keskusviraston lainopillisella osastolla ja perintätoimistolla, sen hoidettavana olevissa velkomuksissa, on oikeus tehdä perittävänä olevia saatavia koskevia maksusuunnitelmia. 24. Saatavan perintää ei saa kohdistaa alaikäiseen eikä vajaavaltaiseen. Mahdollisen oikeustoimen tekemiseen on saatava vanhempien tai edunvalvojan suostumus. Myöskään vanhentunutta tai perusteettomaksi osoittautunutta saatavaa ei saa periä. KIRJANPITO Perinnän on oltava hienotunteista ja ulkopuolisilta huomaamatonta eikä perintä saa aiheuttaa velalliselle kohtuutonta haittaa. Perinnässä on huomioitava kuluttaja-asiamiehen ohjeet hyvästä perintätavasta. 25. Laskutukset kirjataan suoriteperusteisesti kirjanpitoon tuloiksi ja saataviksi. 26. Kirjanpito ja saatavareskontra on järjestettävä niin, että saatavien kertymistä voidaan jatkuvasti seurata. 27. Saataviksi kirjatut virheelliset laskut korjataan tilivuoden aikana hyvitys- tai lisälaskulla. 28. Kirjanpitolain mukaan saatavat, joista ei todennäköisesti enää kerry suorituksia, on poistettava kirjanpidon saatavatileiltä. Laskuttavan viranomaisen pitää huolehtia siitä, että vanhat saatavat, joita ei ilmeisesti saada perittyä, poistetaan kirjanpidosta. Pääsääntöisesti kirjanpidossa seurataan saatavia vain kolmelta viimeiseltä tilivuodelta. 29. Saatavien kirjaamatta jättämisestä ja tileistä poistamisesta päättää asianomainen lautakunta tai johtokunta, ellei johtosäännössä toisin määrätä, ja keskusviraston ja rahatoimiston osalta kaupunginhallitus. 30. Kirjanpidosta poistettujen saatavien perintää pitää jatkaa omalla tai perintätoimiston suorittamalla jälkiperinnällä, ellei ole ilmeistä, ettei saatava enää kerry. On huolehdittava siitä, että suurehkojen saatavien vanheneminen estetään. KÄTEISPERINTÄ 31. Kotkan kaupungille tuleva maksu on ensisijaisesti perittävä käteisellä silloin, kun maksu on määrältään vähäinen. Käteisperintää suorittavista toimipisteistä rahatoimiston pitää laatia luettelo. Toimialan määräämä viranhaltija suorittaa käteiskassan tarkastuksen. 32. Sen lisäksi, mitä Kotkan kaupungin taloussäännössä on määrätty käteisperinnästä, noudatetaan asiassa seuraavia yleisohjeita:

6 6 (7) 1. Kuittilomakkeiden, lippujen ja lipukkeiden painatuksen hoitaa materiaalikeskus. 2. Kuittien jakelusta ja käytön seurannasta vastaa rahatoimiston laskentaosasto tai sen luvalla muu toimintayksikkö, jolloin kuittien hankintalaskujäljennös pitää toimittaa laskentaosastolle. 3. Käteiskuitteihin on eriteltävä arvonlisäveron määrä sekä mainittava alv-%, vaikka alv olisi 0 %. 4. Kertyneet maksut tilitetään rahatoimiston kanssa sovittavin määräajoin rahatoimiston ilmoittamalle pankkitilille tai rahatoimiston tai Karhulan palvelukonttorin kassaan. 5. Toimintayksiköissä säilytettävät kuittikannat ja rahatoimiston laskentaosastolla säilytettävät tilityskuitit järjestetään ja arkistoidaan siten, että maksujen kanto sekä niiden tilitys on välittömästi tarkistettavissa. 6. Muutoin noudatetaan kaupunginhallituksen ja rahatoimiston antamia ohjeita. 33. Maksu voidaan suorittaa myös pankkikortilla. ERINÄISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ Pankkikorttikoneen tai maksupäätteen käyttöoikeuden myöntää rahatoimisto. Mikäli maksu ylittää 50 euroa, on maksunsaajan tarkistettava maksajan henkilöllisyys. Maksulomakkeeseen lisätään henkilötunnuksen tunnusosa sekä mistä asiakirjasta henkilöllisyys on todettu. Mikäli maksu ylittää 150 euroa, eikä maksupäätejärjestelmä varmenna tapahtumaa automaattisesti, varmennus on tehtävä pankkien varmennuspalvelunumerosta. 34. Rahatoimistolla on oikeus antaa tarvittaessa näihin ohjeisiin perustuvia ja näitä täydentäviä laskutusta, perintää ja tilinpitoa koskevia ohjeita. Toimialoilla on oikeus antaa em. asioista sisäisiä ohjeita. Toimialojen sisäiset ohjeet on saatettava tiedoksi rahatoimistolle ja tarkastustoimistolle. 35. Kaupunginhallitus antaa näiden ohjeiden liitteessä erityisohjeita erikseen laskutettavan viivästyskoron ja perimispalkkion suuruudesta sekä perinnästä luopumisesta. VOIMAANTULO Kaupunginhallitus voi yksittäistapauksessa antaa näistä ohjeista poikkeavia määräyksiä. 36. Nämä ohjeet tulevat voimaan

7 7 (7) Samalla kumotaan kaupunginvaltuuston hyväksymät saatavien laskutus- ja perintäohjeet. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa LIITE Kaupunginhallituksen erityisohjeet (kohta 35.)

8 1 LIITE KAUPUNGINHALLITUKSEN ERITYISOHJEET Kotkan kaupunginhallituksen laskutus- ja perintäohjeiden liite kohtaan Viivästyskorko 2. Maksumuistutukset 3. Perimispalkkio 4. Palautus 5. Perintä 6. Pankkikortilla maksaminen Viivästyskorkona käytetään korkolain, jonkin muun lain tai sopimusten perusteella määrättyä viivästyskorkoa. Korkolain mukainen viivästyskorko on alkaen 11 %. Valtiovarainministeriö ilmoittaa vuosittain joulukuussa seuraavan vuoden viivästyskoron määrän. Pienin erikseen laskutettava viivästyskorko on 16 euroa. Maksumuistutuksia lähetetään velalliselle yksi tai erityisessä tapauksessa kaksi. Ensimmäinen maksumuistutus lähetetään viimeistään 30 päivän kuluessa ja toinen muistutus viimeistään 60 päivän kuluessa laskun eräpäivästä. Maksun laiminlyönnistä johtuvasta maksumuistutuksesta peritään 5 euron suuruinen perimispalkkio. Perimispalkkio lisätään laskuun vain kerran riippumatta muistutusten määrästä. Jos asiakas on maksanut liikaa, ei 2 euroa pienempää summaa palauteta. Maksumuistutusten jälkeinen perintä voidaan jättää käynnistämättä, jos saatava on alle 25 euroa tai mikäli periminen aiheuttaa kaupungille saatavaa suuremmat kustannukset. Perintä on kuitenkin aloitettava, jos saatavia on lukuisia ja summa ylittää 25 euroa tai jos perintään on muuten erityistä aihetta. Pankkikortilla suoritettavan maksun tulee olla vähintään 5 euroa. Pankkien varmennuspalvelun puhelinnumero on H:\Tyot\KEVI\Asianhallintayksikko\Saadokset\994LIITE.DOC

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Nakkilan kunta Voimaantulo 7.6.2002 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleisperiaatteet...2 2. Soveltamisala...2 3. Laskutuksen suorittaja...2 4. Laskut...2

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI 1(7)

KUOPION KAUPUNKI 1(7) KUOPION KAUPUNKI 1(7) Kuopion kaupungin LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE YLEISPERIAATTEET 1 2 LASKUTUS 3 4 5 Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien kaupungille tulevien saatavien laskutuksessa ja perinnässä ellei

Lisätiedot

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7)

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) LIEKSAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus hyväksynyt

Lisätiedot

3 Maksujen ja taksojen laskutuksessa ja perinnässä noudatetaan lisäksi Joensuun kaupunginvaltuuston hyväksymiä maksu- ja taksapolitiikan

3 Maksujen ja taksojen laskutuksessa ja perinnässä noudatetaan lisäksi Joensuun kaupunginvaltuuston hyväksymiä maksu- ja taksapolitiikan 1 JOENSUUN KAUPUNKI KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 057 Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE Joensuun kaupungin taloussäännön 18 :n nojalla kaupunginhallituksen 21.4.1997 hyväksymä 1.

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET 1(8) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Yleisperiaatteet 1 Kaupungin saatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti, nopeasti ja taloudellisesti noudattaen ao. lakeja, hallintosääntöä, kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET. Kaupunginhallitus 15.12.2014 Voimaantulo: 1.1.2015. 1. Yleisperiaatteet

RAAHEN KAUPUNKI LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET. Kaupunginhallitus 15.12.2014 Voimaantulo: 1.1.2015. 1. Yleisperiaatteet Kaupunginhallitus 15.12.2014 Voimaantulo: 1.1.2015 1. Yleisperiaatteet Kaupungin saatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti, nopeasti ja taloudellisesti noudattaen lakia, sopimuksia, hallintosääntöä

Lisätiedot

Kemin kaupungin laskutus- ja perintäohjeet 1(9) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

Kemin kaupungin laskutus- ja perintäohjeet 1(9) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kemin kaupungin laskutus- ja perintäohjeet 1(9) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus 11.02.2013 69 Kaupunginhallitus 25.03.2013 123 Kaupunginhallitus 21.11.2016 418. Voimaan 1.1.2017.

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

ESPOON KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Laskutus- ja perintäohjeet 6.6 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus 11.4.2000 Viimeksi muutettu 1.12.2008 Voimaan 1.1.2009 1 Periaate Kaupungin saatavat on laskutettava ja

Lisätiedot

Laskutus- ja perintäohjeet, luonnos (10) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

Laskutus- ja perintäohjeet, luonnos (10) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Laskutus- ja perintäohjeet, luonnos 14.11.2016 1(10) KEMIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus 11.02.2013 69 Kaupunginhallitus 25.03.2013 123 Kaupunginhallitus xx.xx.2016 xxx. Voimaan

Lisätiedot

Laskutus- ja perintäohje

Laskutus- ja perintäohje Laskutus- ja perintäohje Yleisperiaatteet 1 Ellei toisin ole säädetty, on ohjeita noudatettava kaikkien kaupungille kuuluvien tai sen toimesta perittävien maksujen sekä saatavien laskutuksessa ja perintämenettelyssä.

Lisätiedot

Nurmeksen kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA =====================================================================

Nurmeksen kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA ===================================================================== 1/5 Nurmeksen kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA ===================================================================== NURMEKSEN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus hyväksynyt xxxx

Lisätiedot

Forssan kaupungin laskutus- ja perintäohjeet

Forssan kaupungin laskutus- ja perintäohjeet Forssan kaupungin laskutus- ja perintäohjeet Kaupunginhallitus hyväksynyt 23.6.2014 1 Ohjeiden noudattaminen Ellei toisin ole määrätty, on näitä ohjeita noudatettava kaikkien kaupungille kuuluvien tai

Lisätiedot

1 Kaupungin rahasaatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti, nopeasti ja taloudellisesti.

1 Kaupungin rahasaatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti, nopeasti ja taloudellisesti. PORIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KV hyväksynyt 25.2.2013, voimaantulo 1.3.2013 Periaate 1 Kaupungin rahasaatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti, nopeasti ja taloudellisesti. Laskutusmenetelmät

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE LASKUTUS JA SAATAVIEN PERINTÄ

TOIMINTAOHJE LASKUTUS JA SAATAVIEN PERINTÄ IIN KUNTA Hallintopalvelut TOIMINTAOHJE LASKUTUS JA SAATAVIEN PERINTÄ TOIMINTAOHJE LASKUTUS JA SAATAVIEN PERINTÄ 1) Yleiset linjaukset Iin kunnan taloussäännön 9 :ssä, Saatavien perintä ja laskutus, todetaan:

Lisätiedot

KV hyväksynyt 28.8.2006, voimaantulo 1.9.2006 (Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

KV hyväksynyt 28.8.2006, voimaantulo 1.9.2006 (Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) PORIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KV hyväksynyt 28.8.2006, voimaantulo 1.9.2006 (Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) Periaate 1 Kaupungin rahasaatavat on laskutettava

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA. 2015 Nro 6

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA. 2015 Nro 6 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2015 Nro 6 SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 26.1.2015) Yleisperiaate 1 Kaupungin saatavat on laskutettava ja perittävä tehokkaasti,

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN RAHASAATAVIEN LASKUTUS- JA PERIMISOHJE

SAVONLINNAN KAUPUNGIN RAHASAATAVIEN LASKUTUS- JA PERIMISOHJE 1 (6) SAVONLINNAN KAUPUNGIN RAHASAATAVIEN LASKUTUS- JA PERIMISOHJE YLEISPERIAATTEET 1 Tavoite Tehokkaalla tulojen perinnällä saadaan kaupungin sitoutunut pääoma minimiin, ehkäistään luottotappioiden syntymistä

Lisätiedot

Kurikan kaupungin laskutus- ja perintäohje

Kurikan kaupungin laskutus- ja perintäohje Kurikan kaupungin laskutus- ja perintäohje Kaupunginhallitus hyväksynyt 28.1.2019 Voimaantulo 1.3.2019 1 Sisällys 1. Yleisperiaatteet... 2 2. Käteisperintä... 2 3. Laskutus... 3 4. Maksun suoritus ja viivästysseuraukset...

Lisätiedot

4. Kaupungin maksutulot ovat julkisoikeudellisia tai yksityisoikeudellisia maksuja.

4. Kaupungin maksutulot ovat julkisoikeudellisia tai yksityisoikeudellisia maksuja. Joensuun kaupungin laskutus- ja perintäohje 1. LUKU Yleisperiaatteet 1. Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien kaupungille kuuluvien tai sen perimien maksujen ja saatavien laskutuksessa ja perinnässä, ellei

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE

KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE Hyväksytty kaupunginhallituksessa 22.9.2009 227 Muutos kohtaan 8. kh 10.11.2009 283 Muutokset kohtiin 8. ja 17. kh 22.6.2010 124 1. Yleiset linjaukset Ellei

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE SISÄLTÖ 1 Yleisperiaatteet... 2 2 Saatavan ja velkasuhteen synty... 2 3 Maksujen perintä, käteisperintä... 3 4 Laskutustietolomake... 3 5 Laskutusperiaatteet...

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Ohje 1 (9) Konsernipalvelu Talous- ja strategiapalvelu

Kuopion kaupunki Ohje 1 (9) Konsernipalvelu Talous- ja strategiapalvelu Kuopion kaupunki Ohje 1 (9) KUOPION KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE YLEISPERIAATTEET 1 Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien Kuopion kaupungin, sen liikelaitosten ja taseyksiköiden perimien maksujen ja

Lisätiedot

Lasku on laadittava niin selkeälukuiseksi, että asiakas voi kohtuullisella vaivannäöllä tarkistaa laskunsa oikeellisuuden.

Lasku on laadittava niin selkeälukuiseksi, että asiakas voi kohtuullisella vaivannäöllä tarkistaa laskunsa oikeellisuuden. 1 (9) Salon kaupungin laskutus ja perintäohjeet 1 Yleisperiaatteet 2 Laskutus Ellei toisin ole säädetty, on näitä ohjeita noudatettava kaikkien kaupungille kuuluvien tai sen toimesta perittävien maksujen

Lisätiedot

Konsernihallinto / Taloushallintopalvelut. KOKKOLAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE alkaen. 1. Yleisperiaatteet

Konsernihallinto / Taloushallintopalvelut. KOKKOLAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE alkaen. 1. Yleisperiaatteet KOKKOLAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE 1.1.2019 alkaen 1. Yleisperiaatteet Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien Kokkolan kaupungin, sen liikelaitosten ja taseyksiköiden perimien maksujen ja saatavien

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE alkaen

KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE alkaen Toimialoille ja liikelaitoksille KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE 1.1.2017 alkaen 1 Yleisperiaatteet Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien Kajaanin kaupungin, sen liikelaitosten ja taseyksiköiden

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE

KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE KAJAANIN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE Hyväksytty kaupunginhallituksessa 20.12.2016 222 Yleisperiaatteet Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien Kajaanin kaupungin, sen liikelaitosten ja taseyksiköiden

Lisätiedot

Laskutus- ja perintäohje

Laskutus- ja perintäohje Laskutus- ja perintäohje Yleisperiaatteet 1. Tätä ohjetta on noudatettava kaikkien Sastamalan kaupungin ja sen liikelaitosten ja taseyksikköjen perimien maksujen ja saatavien laskutuksessa ja perinnässä.

Lisätiedot

1. TALOUSSÄÄNNÖN SOVELTAMINEN. 1 Taloussäännön tarkoitus

1. TALOUSSÄÄNNÖN SOVELTAMINEN. 1 Taloussäännön tarkoitus Johtosääntöjen työvaliokunta 23.10.2008 Johtosääntöjen työryhmä 30.10.2008 Johtosääntöjen työvaliokunta 3.11.2008 Johtosääntöjen työryhmä 19.11.2008 Järjestelytoimikunta 24.11.2008 Työyhteisön kehittämisryhmä

Lisätiedot

1(7) KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TALOUDENHOITOA TÄYDENTÄVÄT MÄÄRÄYKSET JA OHJEET (kh )

1(7) KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TALOUDENHOITOA TÄYDENTÄVÄT MÄÄRÄYKSET JA OHJEET (kh ) 1(7) KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TALOUDENHOITOA TÄYDENTÄVÄT MÄÄRÄYKSET JA OHJEET (kh 23.5.2011 155) YLEISPERIAATTEET 1 Yleistä Kaupungin taloushallinnossa on sen lisäksi, mitä kaupunginvaltuuston hyväksymässä

Lisätiedot

1.8.2014 alkaen. Kaupunginhallitus 19.5.2014 225 YLEISPERIAATE

1.8.2014 alkaen. Kaupunginhallitus 19.5.2014 225 YLEISPERIAATE 1 YLEISPERIAATE Kaupungin ja sen liikelaitosten sekä taseyksiköiden saatavat on laskutettava ja perittävä lakia, hyvää laskutus- ja perintätapaa ja hyvän asiakaspalvelun periaatteita noudatetaan. Laskutuksen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS Osapuolet. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

Kaupunginhallitus liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS Osapuolet. Sopimuksen tausta ja tarkoitus Kaupunginhallitus 17.8.2015 liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS 7.8.2015 Osapuolet 1. Äänekosken kaupunki Hallintokatu 4, 44100 Äänekosken 2. Rakennusliike Porrokki Oy (Y-tunnus:

Lisätiedot

Perintäpalveluiden sopimusehdot (201404)

Perintäpalveluiden sopimusehdot (201404) 1(5) Perintäpalveluiden sopimusehdot (201404) 1. Sopimuksen tarkoitus Tällä sopimuksella sovitaan perintäpalveluista ja sitä koskevista toimenpiteistä. Sopimus toimii myös valtuutuksena perintäpalveluiden

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2013. 31/2013 Laki. saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2013. 31/2013 Laki. saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2013 31/2013 Laki saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 18 päivänä tammikuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Taloushallinnon toimistotyöt

Taloushallinnon toimistotyöt Taloushallinnon toimistotyöt LASKUJEN KÄSITTELY Myyntilaskut Ostolaskut Reskontrat Viivästyskorot MAKSULIIKENNE Maksutavat Kassanhoito Ulkomaan maksut Perintä Alussa on LIIKEIDEA Toimintaansa varten hankitaan

Lisätiedot

Cobro24 Powered by Digna

Cobro24 Powered by Digna Cobro24 Powered by Digna Jukka Partanen 6.6.2012 Digna IT Oy lyhyesti Ohjelmistoyritys, Crédito Cobro Oy:n 100 % tytäryhtiö Perustettu 2010 Avainhenkilöillä kymmenien vuosien kokemus perintäjärjestelmien

Lisätiedot

Mikäli Akatemia on päätöksessään asettanut myönnölle erityisehdon, on sitä noudatettava.

Mikäli Akatemia on päätöksessään asettanut myönnölle erityisehdon, on sitä noudatettava. 30.1.2007 SUOMEN AKATEMIAN RAHOITUSPÄÄTÖSTEN YLEISET EHDOT Tuki tutkijakouluille ja valtakunnallisille tutkijankoulutuskursseille, tutkimusyhteistyön edistäminen, tuki tiedeakatemioille ja tiedepoliittisille

Lisätiedot

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä 1 JOENSUUN KAUPUNKI Kaupunginkanslia KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 055 JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 4 :n 2 momentti poistettu (KV 25.11.2002) Muutos 11 :n 3 momenttiin

Lisätiedot

Maksuhuomautus. Huomautuksiin liittyvät kustannukset peritään velalliselta.

Maksuhuomautus. Huomautuksiin liittyvät kustannukset peritään velalliselta. Maksuhuomautus Huomautuksiin liittyvät kustannukset peritään velalliselta. Maksuhuomautuksen kulu yritykselle on 10 eurosta 40 euroon pääomasta riippuen. Maksuhuomautukseen lisätään korkolain mukainen

Lisätiedot

RAILI-palvelun lupaehdot

RAILI-palvelun lupaehdot Lupaehdot 1 (5) RAILI-palvelun lupaehdot 1. SOVELTAMISALA Yleistä Asiakkaalla tarkoitetaan näissä lupaehdoissa yritysasiakasta, jolle Liikennevirasto on myöntänyt RAILI-palvelun käyttöluvan. Palvelusta

Lisätiedot

Yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutussopimuksen vakuutusehdot

Yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutussopimuksen vakuutusehdot Yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutussopimuksen vakuutusehdot Yleisiä määräyksiä 1 Näitä vakuutusehtoja sovelletaan yrittäjän eläkelain 110 :n mukaisen vakuutussopimuksen tehneen yrittäjän tai 143

Lisätiedot

Dnro 2699/4/05. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä

Dnro 2699/4/05. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä 7.6.2007 Dnro 2699/4/05 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä KUNNAN MENETTELY MAKSUJEN JA SAATAVIEN PERINNÄSSÄ 1 KANTELU Kantelija arvostelee

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kaupungin taloudenhoidossa ja taloushallinnon järjestämisessä on sen lisäksi, mitä

Lisätiedot

LINJA-AUTOLIIKENTEEN ASIAKASPALVELUSOPIMUS. Toimeksiantaja: Oy Matkahuolto Ab Y-tunnus: 0111393-9 osakeyhtiö, Helsinki

LINJA-AUTOLIIKENTEEN ASIAKASPALVELUSOPIMUS. Toimeksiantaja: Oy Matkahuolto Ab Y-tunnus: 0111393-9 osakeyhtiö, Helsinki 1 (5) LINJA-AUTOLIIKENTEEN ASIAKASPALVELUSOPIMUS II Asiamies: Y-tunnus: Yhteystiedot: Toimeksiantaja: Oy Matkahuolto Ab Y-tunnus: 0111393-9 osakeyhtiö, Helsinki Yhteystiedot: PL 111, Lauttasaarentie 8

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 133/2003 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 133/2003 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 133/2003 vp Hallituksen esitys laiksi tapaturmavakuutuslain, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain ja työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on

Lisätiedot

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 1 momentin mukaista vapaaehtoista työtapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA IRTAIMEN OMAISUUDEN LUETTELOINTI- JA POISTO-OHJEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA IRTAIMEN OMAISUUDEN LUETTELOINTI- JA POISTO-OHJEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA IRTAIMEN OMAISUUDEN LUETTELOINTI- JA POISTO-OHJEET Nakkilan kunta Voimaantulo 7.6.2002 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä...2 2. Vastuuhenkilöt...2 3. Irtaimistoluettelo ja irtaimistokortti...3

Lisätiedot

Taitoa Kuntaperintä Oy. Kuntatoimijoiden oma perintätoimisto.

Taitoa Kuntaperintä Oy. Kuntatoimijoiden oma perintätoimisto. Taitoa Kuntaperintä Oy Kuntatoimijoiden oma perintätoimisto. Mistä on Taitoa Kuntaperintä tehty? Taitoa Kuntaperintä Oy on arvoiltaan, juuriltaan ja omistukseltaan 100% kuntatoimijoiden oma perintätoimisto.

Lisätiedot

Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering AB ("EFF") on myöntänyt pääomalainan Super Rye Oy:lle tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin.

Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering AB (EFF) on myöntänyt pääomalainan Super Rye Oy:lle tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin. PÄÄOMALAINASOPIMUS Velallinen Super Rye Oy Y-tunnus 1234567-0 Velan määrä 2.000.000,00 euroa Velan numero 1010700 Sopimuksen päivämäärä 1.8.2012 1 OSAPUOLET JA JOHDANTO Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering

Lisätiedot

Toimituksen laskuttaminen erissä

Toimituksen laskuttaminen erissä 1 Toimituksen laskuttaminen erissä Johdanto Laskutus voidaan toimitusprojekteissa sopia monella eri tavalla: Ennakkoon maksetut toimitukset ( esim. nettikauppa), Ennakkomaksu ( käsiraha), ja loppusumma

Lisätiedot

Suomen Tanssiurheiluliitto TALOUDENHOIDON PYSYVÄISMÄÄRÄYKSET

Suomen Tanssiurheiluliitto TALOUDENHOIDON PYSYVÄISMÄÄRÄYKSET Suomen Tanssiurheiluliitto TALOUDENHOIDON PYSYVÄISMÄÄRÄYKSET Päivitetty 29.8.2015 SISÄLTÖ 1. LUKU YLEISET SÄÄNNÖKSET 2 2. LUKU TALOUDEN SUUNNITTELU 2 3. LUKU KIRJANPITO 2 4. LUKU TILINPÄÄTÖS 4 5. LUKU

Lisätiedot

Muutoksia varainsiirtoverotukseen

Muutoksia varainsiirtoverotukseen Muutoksia varainsiirtoverotukseen 1.11.2019 Muutokset lyhyesti Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu 1.11.2019 alkaen Varainsiirtoveron prosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kirkkolain muuttamisesta, kirkon keskusrahastosta annetun lain kumoamisesta sekä evankelisluterilaisten seurakuntien jäsenten velvollisuudesta

Lisätiedot

Päivämäärä Datum. 10 vuoden ajan kyseisestä mybhedstä järjestelysta

Päivämäärä Datum. 10 vuoden ajan kyseisestä mybhedstä järjestelysta ELÄKETURVAKESKUS PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Osasto/käsi:telijä Abdeinlng/handl&are su/vesa Ronkainen YLEISKIRJE B 1/93 1 Päivämäärä Datum 16.4.1993 Ty6eldkelaitoksille VALTION ELAXERAHACTOON SUORITETTAVAN

Lisätiedot

Yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutussopimuksen vakuutusehdot

Yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutussopimuksen vakuutusehdot etera.fi/yel Yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutussopimuksen vakuutusehdot Yleisiä määräyksiä 1 Näitä vakuutusehtoja sovelletaan yrittäjän eläkelain 110 :n mukaisen vakuutussopimuksen tehneen yrittäjän

Lisätiedot

Joukkueen/ryhmän varainhankinta- ja talousohjeet

Joukkueen/ryhmän varainhankinta- ja talousohjeet Joukkueen/ryhmän varainhankinta- ja talousohjeet Seuran varainhankinnan pelisäännöt Joukkueen/ryhmän on noudatettava Seinäjoen Taitoluistelijat ry:n asettamia pelisääntöjä joukkue/ryhmäkohtaisesta varainhankinnasta

Lisätiedot

kun tilille tulleeseen rahaan ei liity myyntilaskua, esim. pankin maksama korko.

kun tilille tulleeseen rahaan ei liity myyntilaskua, esim. pankin maksama korko. Maksutapahtumat Valikossa Maksutapahtumat kirjataan kaikki pankkitilien (tiliotteen mukaisesti) ja kassojen kautta tapahtuvat maksutapahtumat, esim. myyntilaskujen suoritukset pankkiin ja pankin kautta

Lisätiedot

Kaupungintalon juhlasalin vuokrasopimusten ja vuokravapaushakemusten

Kaupungintalon juhlasalin vuokrasopimusten ja vuokravapaushakemusten Kuopion kaupunki Selvitys 1 (5) Kaupungintalon juhlasalin vuokrasopimuksien ja vuokravapaushakemusten asiakasrekisteri Seloste henkilötietojen käsittelytoimista ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen

Lisätiedot

MYYJÄ Karungin Palvelukoti ry (Y-tunnus: 0216145-7) os. Satamakatu 12, 95400 Tornio.

MYYJÄ Karungin Palvelukoti ry (Y-tunnus: 0216145-7) os. Satamakatu 12, 95400 Tornio. KAUPPAKIRJA MYYJÄ Karungin Palvelukoti ry (Y-tunnus: 0216145-7) os. Satamakatu 12, 95400 Tornio. OSTAJA KAUPAN KOHDE Tornion kaupunki os. Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio Vanhainkoti -nimisestä tilasta,

Lisätiedot

Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta

Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta 14.12.2016 Riitta Lehvä-Korpi, ryhmäesimies Riitta.lehva-korpi@intrum.com Puh. 09-2291 1355 Taustaa Aktiivinen velkojen perintä Fokuksessa

Lisätiedot

Liite 3 Avustusehdot. Poliittinen toiminta

Liite 3 Avustusehdot. Poliittinen toiminta Liite 3 Avustusehdot Poliittinen toiminta Valtioneuvoston antamat puoluelain (10/1969) 9 :n 4 momentissa sekä valtionavustuslain 11 :n 3 ja 4 momentissa tarkoitetut valtionavustuksen maksamista, käyttöä,

Lisätiedot

Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot

Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot 1. Luotonantajan henkilöllisyys ja yhteystiedot Luotonantaja Y-tunnus 1730113-3 Arvato Finance (toiminimellä Gothia Oy) Osoite Kaisaniemenkatu 13 A,

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ OHJE 1(7) PL 1, 00131 HELSINKI Puhelin (09) 18 251 28.10.1998 3268/36/98 OM OHJEKOKOELMA

OIKEUSMINISTERIÖ OHJE 1(7) PL 1, 00131 HELSINKI Puhelin (09) 18 251 28.10.1998 3268/36/98 OM OHJEKOKOELMA OIKEUSMINISTERIÖ OHJE 1(7) PL 1, 00131 HELSINKI Puhelin (09) 18 251 28.10.1998 3268/36/98 OM OHJEKOKOELMA LAPSEN ELATUSAVUN PERINTÄOHJE Toimivalta Voimassa Kumoaa Voimaantulosäännös laissa lapsen elatuksesta

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY

NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY 1 Nurmijärven kunnan liikuntalautakunta jakaa vuosittain lautakunnan johtosäännön 4 :n 2. kohdan mukaisesti avustuksia paikallisen

Lisätiedot

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY A V E R 1 (5) ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA 1 Osapuolet 1.1 (jäljempänä asiakas ) 1.2 Aver Asianajotoimisto Oy Fredrikinkatu 25 A 24 00120

Lisätiedot

Näissä ehdoissa määritellään ne ehdot, joilla Risicum Oyj (myöhemmin luotonantaja) myöntää lainan (50 1000 ) asiakkailleen.

Näissä ehdoissa määritellään ne ehdot, joilla Risicum Oyj (myöhemmin luotonantaja) myöntää lainan (50 1000 ) asiakkailleen. 1. Yleistä Näissä ehdoissa määritellään ne ehdot, joilla Risicum Oyj (myöhemmin luotonantaja) myöntää lainan (50 1000 ) asiakkailleen. 2. Lainan myöntämisen yleiset edellytykset Luotonantaja voi myöntää

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA VESIMAKSUTAKSA

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA VESIMAKSUTAKSA KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA VESIMAKSUTAKSA Nakkilan kunta Voimaantulo 1.8.2015 VESILAITOKSEN TAKSA (VESIMAKSUTAKSA) SISÄLLYSLUETTELO 1 VESILAITOKSEN LIITTYMISMAKSU... 2 2 VESILAITOKSEN KULUTUSMAKSU... 3

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus. holhousasioiden rekisteristä

Valtioneuvoston asetus. holhousasioiden rekisteristä 1(8) LUONNOS 13.9.2019 1. holhousasioiden rekisteristä säädetään Digi- ja väestötietoviraston eräistä henkilörekistereistä annetun lain ( / ) 9 :n nojalla: 1 Edunvalvontavaltuutuksesta tallennettavat lisätiedot

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 Johtosäännön tarkoitus...1 2 Hankintakeskuksen tehtävä...1 3 Hankintojen toteutustapa...1 4 Hankintojen toteuttaminen kansallisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ho/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ho/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2014 1 (5) 223 Yleisten töiden lautakunnan toimivallan siirtäminen henkilörekistereitä koskevissa asioissa HEL 2014-004814 T 07 00 02 Päätös Käsittely päätti todeta, että

Lisätiedot

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta Laki varainsiirtoverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan varainsiirtoverolain (931/1996) 47 49, sellaisina kuin ne ovat, 47 laissa 876/2012 sekä 48 ja 49 laissa 526/2010, muutetaan

Lisätiedot

Sopimus koskee XXXXviraston XXXX teettämiä haittaaineanalyysipalveluja

Sopimus koskee XXXXviraston XXXX teettämiä haittaaineanalyysipalveluja LUONNOS 1 SOPIMUS HAITTA-AINEANALYYSIPALVELUISTA 1 SOPIMUSOSAPUOLET Allekirjoittanut toimeksiantaja Helsingin kaupungin X (tilaaja) ja allekirjoittanut toiminnanharjoittaja (toiminnanharjoittaja) ovat

Lisätiedot

JANAKKALAN KUNNAN SÄÄNTÖKOKOELMA YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA. Ympäristölautakunta hyväksynyt

JANAKKALAN KUNNAN SÄÄNTÖKOKOELMA YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA. Ympäristölautakunta hyväksynyt Liite 1/Ympltk 1.12.15 66 JANAKKALAN KUNNAN SÄÄNTÖKOKOELMA YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA Ympäristölautakunta hyväksynyt 1.12.2015 66 Voimaantulo 1.1.2016 1 Soveltamisala Ympäristönsuojelulain (527/2014),

Lisätiedot

Liperin kunnan vesihuoltolaitos TAKSA Elympltk Otsikko/ kirjoitetaan Calibri fontilla pistekoko noin 14 tai 16, lihavoitu

Liperin kunnan vesihuoltolaitos TAKSA Elympltk Otsikko/ kirjoitetaan Calibri fontilla pistekoko noin 14 tai 16, lihavoitu Liperin kunnan vesihuoltolaitos TAKSA 1.1.2019 Elympltk 4.9.2018 144 Otsikko/ kirjoitetaan Calibri fontilla pistekoko noin 14 tai 16, lihavoitu Liperin kunnan vesihuoltolaitoksen taksan vahvistaa elinympäristölautakunta.

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuulivoiman kompensaatioalueista. 2) sähkön tuottajalla tuotantotukilaissa tarkoitettua

Päätös. Laki. tuulivoiman kompensaatioalueista. 2) sähkön tuottajalla tuotantotukilaissa tarkoitettua EDUSKUNNAN VASTAUS 84/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tuulivoiman kompensaatioalueista ja laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain 54 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta -koulutus

Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta -koulutus Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta -koulutus Seuranta, täsmäytykset ja vaikutukset maksatusvakuutuksiin Ylitarkastaja Kaisa Saarinen Oulu 14.9. Helsinki 16.9. Kuopio

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Opetusvirasto Hallinto- ja kehittämiskeskus/opev Talousjohtaja

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Opetusvirasto Hallinto- ja kehittämiskeskus/opev Talousjohtaja Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 2 Saatavien kirjaaminen luottotappioiksi ja eräiden palkkasaatavien poistaminen taseesta HEL 2017-001189 T 02 06 01 00 Päätös n talousjohtaja päätti Taloushallintopalveluiden

Lisätiedot

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. 3 08 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN NUORISOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä marraskuun 27 p:nä 2002 1 Toimiala 2 Lautakunta 3 Esittely Helsingin kaupungin nuorisolautakunta ja sen alainen Helsingin

Lisätiedot

200 Opintolaina 20,00 1.nosto

200 Opintolaina 20,00 1.nosto LAINAT, HENKILÖASIAKKAAT 1.9.2019 Täydellinen palveluhinnasto on nähtävissä pankin konttorissa. Arvo Yks. Huomioitavaa Toimitusmaksu Asuntolainat ennen 1.9.2019 allekirjoitetut kulutusluotto- ja opintolainasopimukset

Lisätiedot

Velallinen Oy, kotipaikka 17.3.2001 1.9.2001. Osoite Puhelinnumero Telefaxnumero. Tuomittaviksi ja maksettaviksi esitettävät valvotut saatavat

Velallinen Oy, kotipaikka 17.3.2001 1.9.2001. Osoite Puhelinnumero Telefaxnumero. Tuomittaviksi ja maksettaviksi esitettävät valvotut saatavat X:N KÄRÄJÄOIKEUDELLE KONKURSSIASIA 18.8.2001 01/xxx 1 LUETTELO KONKURSSIVALVONNOISTA Velallinen Velallinen Oy, kotipaikka Y- tai henkilötunnus xxxxxxx Takaisinsaannin määräpäivä eli hakemuksen vireilletuloajankohta

Lisätiedot

1 Ostolaskupalvelu...2

1 Ostolaskupalvelu...2 Palvelukuvaus Luottamuksellinen 1 (6) 7.8.2014 Heeros Pääkäyttäjäpalvelun palvelukuvaus SISÄLLYSLUETTELO 1 Ostolaskupalvelu...2 1.1 Yleiskuvaus... 2 1.2 Paperilaskujen vastaanotto ja skannaus... 2 1.3

Lisätiedot

Yhteenveto verojen maksutilanteesta

Yhteenveto verojen maksutilanteesta Yhteenveto 1 (4) Verohallinto.540A.L0004318170 Pertti Palkansaaja Esimerkkitie 16 A 1 00100 HELSINKI 30.11.2018 Asiakirjan tunnus L0004318170 Yhteenveto muodostetaan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä,

Lisätiedot

TEHORESERVISOPIMUS XXXX / 2017 ASIAKAS OY FINEXTRA OY

TEHORESERVISOPIMUS XXXX / 2017 ASIAKAS OY FINEXTRA OY TEHORESERVISOPIMUS XXXX / 2017 ASIAKAS OY JA FINEXTRA OY 2 (5) Sisällys 1 SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 TEHORESERVIMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN... 3 3.1 Tehoreservimaksu... 3

Lisätiedot

ValmennusMomentti Juridica Avoimen yhtiön tarjoamia palveluja koskevat yleiset sopimusehdot

ValmennusMomentti Juridica Avoimen yhtiön tarjoamia palveluja koskevat yleiset sopimusehdot ValmennusMomentti Juridica Avoimen yhtiön tarjoamia palveluja koskevat yleiset sopimusehdot ValmennusMomentti Juridican koulutukset ValmennusMomentti Juridican koulutuksien vastuullinen järjestäjä on ValmennusMomentti

Lisätiedot

1 (7) XX:n ptl xx/xx.xx.200x xx

1 (7) XX:n ptl xx/xx.xx.200x xx 1 (7) KONSULTTISOPIMUS NRO 07/X000 Hankenumero xxx KOHDE TEHTÄVÄ xxxxxxxxx xxxxxxxxx KOKONAISHINTA, ERITYISET KORVAUKSET JA KULUT Kokonaishinta arvonlisäveroineen xxxx euroa, ilman arvonlisäveroa xxxx

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jäljempänä YTHS. Yhteyshenkilön nimi ja virka-asema (tai muu yksilöinti)

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jäljempänä YTHS. Yhteyshenkilön nimi ja virka-asema (tai muu yksilöinti) 1 (5) 1. SOPIJAOSAPUOLET OSTAJA: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jäljempänä YTHS Yhteystiedot: OSTAJAN YHTEYSHENKILÖ: Yhteyshenkilön nimi ja virka-asema (tai muu yksilöinti) (Yhteystiedot, jos poikkeavat

Lisätiedot

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti.

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti. Kasvatus- ja koulutuslautakunta 22.6.2016 VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1.8.2016-31.7.2017 Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi. VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari

Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi. VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari 19.5.2016 Sisältö 1. Mistä perinnässä on kyse? 2. Vapaaehtoisen perinnän kulku 3. Oikeudellisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 52/ (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 52/ (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 52/2015 1 (5) 83 Alueen vuokraaminen Vironaltaasta Oy Habitor Ab:lle ravintolalaivatoimintaa varten HEL 2015-004038 T 10 01 01 04 S0103-62 Päätös Vuokranantaja Päättäjä Vuokralainen

Lisätiedot

Tietosuojaseloste / Timmi tilavarausjärjestelmä

Tietosuojaseloste / Timmi tilavarausjärjestelmä Kuopion kaupunki Selvitys 1 (5) Tietosuojaseloste / Timmi tilavarausjärjestelmä Seloste henkilötietojen käsittelytoimista ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679) 1 Rekisterin

Lisätiedot

1.2 Lainatulle pääomalle maksetaan vuosittainen kiinteä korko kohdassa 9 esitetyn mukaisesti.

1.2 Lainatulle pääomalle maksetaan vuosittainen kiinteä korko kohdassa 9 esitetyn mukaisesti. Tiedot lainasta 1.1 Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö Finnoonportti (Y-tunnus 2611697-6) (jäljempänä Projektikumppani ) tarjoaa Joukon Voima Oy:n (jäljempänä Lainanjärjestäjä ) palvelussa rahoittajille

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 20 Alueen vuokraaminen kyyhkyslakan pitämistä varten (Knutersintie 665) HEL 2016-014391 T 10 01 01 04 S0159-5 Päätös Vuokranantaja Päättäjä Vuokralainen Kohde Käyttötarkoitus

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

Raudan Polte Oy:n tietosuojakäytäntö

Raudan Polte Oy:n tietosuojakäytäntö Raudan Polte Oy:n tietosuojakäytäntö Yksityisyytesi suoja on meille tärkeä ja tavoitteenamme on kertoa mahdollisimman selkeästi ja läpinäkyvästi mihin käytämme henkilötietojasi. Tämä asiakirja kuvaa Raudan

Lisätiedot

MÄÄRÄYS LUOTTOLAITOKSEN KIRJANPIDOSTA

MÄÄRÄYS LUOTTOLAITOKSEN KIRJANPIDOSTA Muutokset merkitty alleviivattuna 1 (5) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille MÄÄRÄYS LUOTTOLAITOKSEN KIRJANPIDOSTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 14 :n 1 momentin nojalla seuraavan määräyksen

Lisätiedot

TEHORESERVISOPIMUS XXXX / 2015 ASIAKAS OY JA FINEXTRA OY

TEHORESERVISOPIMUS XXXX / 2015 ASIAKAS OY JA FINEXTRA OY TEHORESERVISOPIMUS XXXX / 2015 ASIAKAS OY JA FINEXTRA OY 2 (5) Sisällys 1 SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 TEHORESERVIMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN... 3 3.1 Tehoreservimaksu... 3

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Liikuntavirasto Merelliset palvelut Osastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Liikuntavirasto Merelliset palvelut Osastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 32 Aluspaikan vuokraus Jätkäsaarenlaiturista Hietalahdenrannassa HEL 2016-012328 T 10 01 01 03 Päätös päätti vuokrata ********** 19 metrin laituripaikan Hietalahden

Lisätiedot

TK-Vuokrat järjestelmän verokannan muutos

TK-Vuokrat järjestelmän verokannan muutos TK-Vuokrat järjestelmän verokannan muutos 1.1.2013 Ohessa koontia arvonlisäverokannan muutoksiin liittyen Tuomas Niemi / Identoi Oy I d e n t o i O y K e l l o n k ä r k i 1 0 7 0 4 6 0 K u o p i o 010-4

Lisätiedot

Aloite lähetettiin kaupunginhallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten. Kaupunginhallitus

Aloite lähetettiin kaupunginhallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto 125 08.12.2014 Kaupunginhallitus 16 12.01.2015 Kaupunginhallitus 199 04.05.2015 Kaupunginhallitus 408 07.11.2016 Kaupunginvaltuusto 152 14.11.2016 SDP:n valtuustoryhmän aloite Lindorffin

Lisätiedot