Rakennusten ja huoneistojen vesivuotovahinkojen tutkiminen -ohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rakennusten ja huoneistojen vesivuotovahinkojen tutkiminen -ohje"

Transkriptio

1 Rakennusten ja huoneistojen vesivuotovahinkojen tutkiminen -ohje

2 Rakennusten ja huoneistojen vesivuotovahinkojen Sisältö 1 JOHDANTO OHJEEN KÄYTTÖ MÄÄRITELMIÄ KOSTEUDEN SYYT JA LAAJUUS Vaurion havaitseminen ja syyn selvittäminen Kosteuskartoituksen tekeminen Kosteuskartoituksen tekijät Mittausmenetelmät Kartoituksen laajuus Kosteuskartoitusraportti KORJAUSMENETELMÄT Rakenteiden purkaminen ja uusiminen Kuivaus Otsonikäsittely ja muut kemialliset menetelmät Dokumenttien säilyttäminen KORJAUSTYÖN JÄLKIMITTAUKSET JA KUIVAUKSEN LOPETTAMINEN KIRJALLISUUS... 7 Tämä on Finanssialan Keskusliiton Vakuutuslainsäädäntö ja turvallisuus yksikössä laadittu suojeluohje, joka ei ole vakuutusyhtiöitä sitova, vaan kukin vakuutusyhtiö voi poiketa vapaasti näistä ohjeista omissa vakuutusehdoissaan.

3 1 RAKENNUSTEN JA HUONEISTOJEN VESIVUOTOVAHINKOJEN TUTKIMINEN OHJE 1 JOHDANTO 2 OHJEEN KÄYTTÖ 3 MÄÄRITELMIÄ Asuinkerrostalojen ja pientalojen kosteusongelmat ja vauriot ovat tutkimusten mukaan varsin yleisiä. Ongelmia voivat aiheuttaa rakennusfysikaalisesti virheelliset tai puutteellisesti toimivat rakenteet, rakennuksen huollon laiminlyönti tai virheellinen käyttö. Lisäksi vesivahinkojen yhteydessä vettä pääsee rakenteisiin, joita ei ole suunniteltu kestämään sitä. Mikäli vettä ei saada heti poistettua, rakenteet saattavat vaurioitua. On tärkeää, että kosteusvauriot havaitaan nopeasti ja vaurioituneet rakenteet korjataan ajoissa terveydelle haitallisten homeongelmien välttämiseksi ja taloudellisten vahinkojen minimoimiseksi. Ympäristöministeriö on julkaissut kosteus ja homevaurioiden tutkimiseksi oppaan /3/, jossa esitetään periaatteet rakenteiden tutkimiseksi eri tyyppisissä kosteus ja homevauriotapauksissa. Vesivahinkojen tutkimus ja kartoitusmenetelmille ei ole luotu mitään standardia. Finanssialan Keskusliiton (FK) ohjeistolla on tarkoitus yhtenäistää vesivahinkojen tutkimuskäytäntöä hyväksyttävillä menetelmillä. Ohjeistoon kuuluu tämä ohje, vesivahinkojen kosteuskartoituslomake ja kosteuskartoitusopas vesivahingoissa. Painovoimainen veden siirtyminen tarkoittaa veden valumista pystysuorilla ja kaltevilla pinnoilla alaspäin. Kapillaarivirtaus tarkoittaa huokosalipaineen paikallisten erojen aiheuttamaa veden siirtymistä huokoisessa aineessa. Vesihöyryn diffuusio tarkoittaa kaasuseoksessa (esimerkiksi ilmassa) vakio kokonaispaineessa tapahtuvaa vesihöyrymolekyylien liikettä, joka pyrkii tasoittamaan kaasuseoksen höyrypitoisuus tai höyryn osapaine-eroja. Vesihöyryn konvektio tarkoittaa kaasuseoksen (esimerkiksi ilman) sisältämän vesihöyryn siirtymistä kaasuseoksen mukana tämän liikkuessa kokonaispaine-eron vaikutuksesta. Absoluuttisella kosteudella tarkoitetaan ilman sisältämää vesihöyrymäärää [g/m3] tai [g/kg]. Suhteellisella kosteudella tarkoitetaan ilmassa olevan vesihöyryn määrän suhdetta ilman lämpötilaa vastaavaan kyllästyskosteuteen. Suhteellinen kosteus (RH) ilmaistaan prosentteina. Lämpötilaa, jossa ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy vedeksi eli kondensoituu, kutsutaan kastepisteeksi. Tällöin ilman kosteus on saavuttanut kyllästyskosteuden. Materiaalin hygroskooppinen tasapainokosteus tarkoittaa sitä kosteuspitoisuutta, johon materiaali pyrkii tasaantumaan ympäröivän ilman suhteellisen kosteuden seurauksena kosteusalueella 0 98 %.

4 2 Kapillaarisella kosteustasapainolla tarkoitetaan kosteuspitoisuutta, johon materiaali asettuu ollessaan kosketuksessa vapaaseen veteen tai toiseen kapillaarisella alueella olevaan materiaaliin. Rakenteen kriittinen kosteus tarkoittaa sitä rakennekohtaista kosteutta, joka alkaa vaurioittaa rakennetta. Kriittisen kosteuden arvoon vaikuttaa rakenteen lämpötila ja se, kuinka kauan rakenteessa kyseinen kosteus vaikuttaa. Rakenteen peruskosteudella tarkoitetaan tässä ohjeessa sitä kosteutta, joka rakenteessa kunkin käyttötilan ajanhetkenä ominaisesti vallitsee ilman tapahtunutta vesivahinkoa. Rakenteen peruskosteuden tasoon vaikuttavat niin maaperän kuin ulko- ja sisäilman lämpö ja kosteustekniset olosuhteet. Rakenteen peruskosteus voi olla suurempi kuin kriittinen kosteus, mikäli rakenne on suunniteltu tai toteutettu rakennusfysikaalisesti virheellisesti. Vuotovahingon alkulähteenä on nesteen, kaasun tai höyryn virtaaminen putkistoista tai niihin kiinteästi liitetyistä käyttölaitteista tai säiliöistä. Vesivahinko rakennukselle syntyy veden tai vesihöyryn päästessä rakenteisiin tai pinnoitteisiin. Vesi ei välttämättä ehdi aiheuttaa kosteusvaurioita, mikäli irtovesi poistetaan välittömästi. Tällöin rakenteiden kosteus voi kasvaa peruskosteutta suuremmaksi. Kosteusvaurio tarkoittaa mitä tahansa kosteuden aiheuttamaa vauriota rakenteelle. Kosteuslähteen alkuperällä ei ole merkitystä. 4 KOSTEUDEN SYYT JA LAAJUUS Rakennuksen kohonneen kosteuden syitä voivat olla seuraavat: pohjavesi kapillaarivesi sadevesi lumen ja jään sulamisvesi pintavesi pesuvesi sammutusvesi kondenssivesi viemärivesi rakennusaikainen kosteus ulkoilman kosteus sisäilman kosteus putkivuoto laitevuoto säiliövuoto kattovuoto. 4.1 Vaurion havaitseminen ja syyn selvittäminen Vesivahingon satuttua tai kosteusvauriota epäiltäessä kohteessa voidaan tehdä seuraavia tutkimuksia: a) Putkivuodon etsiminen ja havaitseminen Putkivuoto voidaan havaita rakennevaurioina silmämääräisesti (etenkin pinnalla havaittavina muutoksina), vesimittarista vedenkulutusta seuraamalla, kuuntelemalla, painekokeella, viemärinhajun perusteella tai suljetun

5 3 vesijärjestelmän paineen alenemisena. Usein vuodon voi havaita kuka tahansa, mutta vaikeissa vuototapauksissa on syytä käyttää erikoispalvelua. b) Rakennetekninen selvitys kohteesta saatavissa olevien rakennusasiakirjojen perusteella. Selvityksessä kartoitetaan tutkittavan rakennuksen mahdolliset riskirakenteet, jotta voidaan tehdä päätelmiä mahdollisista muista rakenteiden kosteuspitoisuutta kohottavista tekijöistä kuin vesivahingosta. c) Aistinvaraiset tutkimukset ja rakenteiden avaaminen Aistinvaraisilla tutkimuksilla ja rakenteiden avaamisilla pyritään selvittämään, millä kosteuskartoitusmenetelmällä ja missä laajuudessa kosteusvaurio tutkitaan ja miten vaurion aiheuttaja paikannetaan. Kosteusvaurioiden selvittämisessä rakenteita avaamalla ja materiaalien kosteuspitoisuuksia määrittämällä saadaan luotettavin kuva vaurion laajuudesta. Mittaustulosten analysoinnissa samoin kuin rakenteiden sisältä tapahtuvissa kosteusmittauksissa tulee ottaa huomioon tarkasteltavien rakenteiden lämpö ja kosteustekninen toiminta. d) Kosteuskartoitus Vesivahingon aiheuttajan paikantaminen ja vaurion laajuuden määritys, kosteuskartoitus. Kosteusmittauksista ja tutkimuksista saa lisätietoja viitteistä /2/, /3/ ja /4/. e) Mikrobitutkimukset Kohtien a), b), c) ja d) lisäksi hometutkimuksilla voidaan saada selville piileviä kosteusongelmia ja selvittää kosteusvaurion laajuutta. Hometutkimus yksinään ei kuitenkaan sovellu kosteudenkartoitusmenetelmäksi. Hometutkimuksista löytyy lisätietoja viitteistä /1/, /2/ ja /3/. 4.2 Kosteuskartoituksen tekeminen Kosteuskartoituksen tekijät Kosteudenkartoittajan tulee tuntea erityisesti rakenteiden tekninen ja rakennusfysikaalinen toiminta. On otettava huomioon ja eriteltävä eri kosteudenlähteiden vaikutukset ja kyettävä tulkitsemaan mittaustulokset. Kartoituspalveluja tarvitseva löytää FK:n kotisivulta pätevöityneiden kosteudenmittaajien (PKM) yhteystiedot osoitteesta Mittausmenetelmät Pintakosteudenmittaus Kostuneen alueen laajuuden selvittämiseksi pintakosteusmittari tai kosteudenosoitin on helppokäyttöinen ja nopea, suuntaa antava menetelmä. Pintakosteusmittareilla ei saada kuitenkaan luotettavaa tietoa materiaalien absoluuttisesta kosteussisällöstä. Eri laitteiden herkkyyksissä voi olla suuria eroja, joten käyttäjän tulisi testata omassa.

6 4 laitteensa hallituissa olosuhteissa ennen mittausten tekoa varsinaisissa tutkimuskohteissa. Tutkimuskohteissa mittaukset on tehtävä järjestelmällisesti. Mittauslukemat ja kohdat on merkittävä muistiin ja tuloksista on tehtävä kosteusjakautumakartta. Vaurion laajuuden ja syyn kartoittamisessa karttaa käytetään sen selvittämiseksi, voidaanko ko. tulokset selittää rakennusfysikaalisin perustein. Yksittäisten mittaustulosten perusteella voidaan tehdä merkittäviä virhearvioita. Kosteusjakautumakarttaa tulkittaessa voidaan käyttää ns. referenssikohtamenettelyä. Tällöin tutkittavasta rakenneosasta etsitään kuiva, normaalitilassa oleva vertailu eli referenssikohta, johon muita mittaustuloksia voidaan verrata. Suhteellisen kosteuden mittaus rakenteen sisältä Rakenteiden sisältä tapahtuvilla kosteudenmittauksilla saadaan luotettavampaa tietoa rakenteiden kosteusteknisestä toiminnasta kuin pintakosteusilmaisimilla. Rakenteen sisältä suhteellista kosteutta ja lämpötilaa mitattaessa on myös otettava huomioon, mikä on ollut mittaushetkellä kyseisen rakenteen peruskosteus (referenssiarvo), ilman rakenteeseen tullutta kosteusrasitusta. Lyhytaikaista mittausta luotettavampaan tulokseen, jota on myös helpompi analysoida, päästään, kun rakenteen kosteudenmittaus tehdään pitkäkestoisena tiedonkeruulaitteita käyttäen. Mitattaessa on otettava huomioon rakenteeseen asetettavan mittausanturin vaikutus rakenteen olosuhteisiin ja siten myös mittaustulokseen. Mitattaessa suhteellista kosteutta materiaalien sisältä on muistettava, että käytettävissä olevilla mittausantureilla voidaan määrittää materiaalien kosteuspitoisuus vain hygroskooppisella alueella. Kapillaarisella alueella kosteuspitoisuus määritetään kuivatuspunnitus menetelmällä. Betonin suhteellinen kosteus mitataan RT kortin mukaan. Näytteenotto, materiaalikosteuden mittaus Rakenteiden hetkellinen kosteuspitoisuus voidaan määrittää rakenteista otettavasta materiaalinäytteestä. Materiaalinäyte on otettava siten, että näytteenotto ei vaikuta näytteen kosteuspitoisuuteen. Näytteenoton jälkeen näyte on pakattava tiiviiseen kuljetusastiaan, jotta näytteen kosteuspitoisuus ei pääse muuttumaan. Pienillä näytteillä myös säilytysastian vapaan ilmatilan tulisi olla mahdollisimman pieni. Kosteudenhavainnointi lämpökuvaamalla Lämpökuvaamalla voidaan etsiä rakenteista kostuneita kohtia, niin pinnalta kuin rakenteen sisältäkin. Kuvaus tehdään mittaamalla infrapunakameralla tutkittavan pinnan pintalämpötilajakautuma. Tuloksen tulkitseminen edellyttää kyseisten rakenteiden lämpö ja kosteusteknisen toiminnan tuntemusta. Jos lämpökuvauksen perusteella on syytä olettaa rakenteessa olevan kosteutta, niin suoritetaan lisäksi kosteudenmittaus. Lämpökuvauksen avulla voidaan etsiä rakenteista myös kylmäsiltoja, lämmöneristyksen puutteita ja rakenteiden ilmavuotokohtia.

7 Kartoituksen laajuus Kosteuskartoituksen tarkoituksena on selvittää kohteesta kostuneet alueet ja rakenteet sekä eri syyt vaurioihin. Kartoituksesta saatavien tietojen avulla voidaan päättää kosteuden poistamiseksi tarpeelliset toimenpiteet, kuten kuivaus tai rakenteiden purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Rakenteiden kosteudenkartoitusmittaus aloitetaan todetusta (oletetusta) kosteuslähteestä poispäin niin kauas rakenteen normaalitilan referenssiarvoihin saakka, kunnes koko vaurioalue on saatu rajattua. Mitattaessa on otettava huomioon rakenteiden peruskosteus, johon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa kosteussulun sijainti sekä lämmöneristyksen paksuus ja sijainti Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportissa on esitettävä ainakin seuraavat asiat: 1. Kohde 2. Tarkastuspäivämäärä ja kellonaika 3. Putkistojen sijainti rakenteessa ja niiden ikä ja yleiskunto 4. Vuotava putki tai laite - putken tai laitteen nimi - putken tarkka sijainti - putken materiaali 5. Käytetyt kosteudenkartoitusmenetelmät 6. Mittaushetkellä vallinnut sisäilman ja ulkoilman lämpötila, suhteellinen kosteus sekä kosteussisältö 7. Rakenteiden kosteusmittaustulokset ja virherajat 8. Rakenteiden kohonneen kosteuden syyt ym. päätelmät 9. Arvio vuodon ajankohdasta ja suuruudesta sekä arvio siitä, missä järjestyksessä ja miten laajalti eri syyt ovat vaikuttaneet vaurioon, jos mahdollisia tai varmoja syitä on useampia. 10. Home ja lahovauriohavainnot; havaitut vauriot ja riskit homevaurioihin 11. Vaurioituneen kohdan rakenne rakennepaksuuksineen, vaurion laajuus ja vaurioalue sekä pohja ja leikkauskuvat tai omat piirrokset ja valokuvat vaurioalueesta 12. Jatkotoimenpide-ehdotukset ja niiden perustelut. Esimerkkeinä raportoinnista on FK:n vesivahinkojen kosteuskartoituslomake ja malliraportti. Kosteuskartoitusraportin perusteella kiinteistön omistaja teettää tarvittaessa korjaussuunnitelman, kustannusarvion, korjaustyöt ja jälkitarkastuksen. 5 KORJAUSMENETELMÄT Kosteuskartoituksen tekemisen jälkeen päätetään siitä, missä laajuudessa rakenteita avataan, kuivataan ja korjataan ja missä aikataulussa toimenpiteet toteutetaan. Suurehkojen korjaustöiden onnistumiseksi on käytettävä ammattitaitoista suunnittelijaa ja rakennustöiden valvojaa. Korjauksissa noudatetaan voimassa olevia rakentamismääräyksiä.

8 6 5.1 Rakenteiden purkaminen ja uusiminen Korjaustyöstä laaditaan korjaussuunnitelma, jossa on määritelty rakenteiden uusimistarve. Purkutyö on tehtävä huolellisesti ja purkualue on eristettävä muista huonetiloista. Rakenteita purettaessa avatut, paikoilleen jäävät rakenteet kuivataan tarvittaessa. Rakenteiden kuivumisen jälkeen tehdään kosteusmittaukset, ennen kuin rakenteet jäävät uusien rakennekerrosten taakse. Kosteusmittauksista tehdään pöytäkirja. Korjaustyö on tehtävä huolellisesti, eikä aikaisempia rakennusvirheitä tule toistaa. Kosteuden jälkimittaukset tehdään tämän jälkeen tarvittaessa. 5.2 Kuivaus Kosteusvaurion tai vesivuodon havaitsemisen jälkeen on mahdollisimman pian käynnistettävä rakenteiden kuivattaminen. Homeet voivat lähteä kasvuun viikon sisällä. Aluksi arvioidaan, onko rakenne kuivattavissa taloudellisesti, minkä jälkeen laaditaan kuivatussuunnitelma. Arviosta tulee myös käydä ilmi, missä laajuudessa rakenteita joudutaan uusimaan. Kuivauksesta ja rakenteiden uusimisesta on tehtävä kustannusarvio. Rakennusosia voidaan kuivata joko koneellisesti tai luonnollisesti tuulettamalla. Rakenteiden uusiminen voi joskus olla kuivaamista nopeampi tai edullisempi ratkaisu. Ratkaisusta on keskusteltava ennen töiden aloittamista kustannusten maksajan tai maksajien kanssa. 5.3 Otsonikäsittely ja muut kemialliset menetelmät Otsonikaasukäsittely on yksi käytetyimmistä hajunpoistomenetelmistä. Kaasun tuottaminen on halpaa ja se tunkeutuu helposti vaikeasti päästäviin rakenteisiin. Otsonin käytöllä on kuitenkin omat rajoituksensa. Se saattaa vahingoittaa elektroniikkaa, metalleja, muovia, kumia ja tekstiilejä. Otsoni on ärsyttävä kaasu ja pitkittynyttä oleilemista tilassa, jonka otsonipitoisuus ylittää 1 ppm, tulisi välttää. Oikein toteutettu otsonikäsittely edellyttää huolellista suojausta ja kohteen sulkemista ulkopuolisilta. Työn tekee otsonointiin perehtynyt erikoisliike (jvt tai kuivausliike). Kemikaalit eivät ole pysyvä ratkaisu homeongelmaan, vaan tärkeämpää on poistaa kosteusvaurion syyt, kuivata kastuneet rakenteet ja vaihtaa vaurioituneet materiaalit uusiin. Rakenteista ja materiaaleista, joita ei voida uusia, esimerkiksi runkorakenteista, puhdistetaan homekasvustot pinnoilta huolellisesti, yleensä mekaanisesti. Kuivaakaan hometta ei pidä jättää, se voi olla yhtä haitallista kuin elävä. 5.4 Dokumenttien säilyttäminen Kuivaus ja korjausasiakirjoja tulee säilyttää 10 vuotta. 6 KORJAUSTYÖN JÄLKIMITTAUKSET JA KUIVAUKSEN LOPETTAMINEN Jälkimittausten ja tutkimusten tarkoituksena on selvittää korjaus tai kuivaustyön jälkeen vallitseva rakenteen tasapainokosteus vaurioiden välttämiseksi tulevaisuudessa. Silloin kun kosteusvaurion syyt on löydetty ja korjaus tehty oikein, sisäilman homemittauksia ei tarvita. Mikäli mittauksia kuitenkin perustellusta syystä halutaan tehdä, mittaukset on annettava asiantuntijan tehtäväksi.

9 7 7 KIRJALLISUUS Kuivumisen lopputulos varmistetaan aina riittävän laajoin kosteusmittauksin: useammasta kohdasta ja eri syvyyksiltä. Kaikki kosteusmittaukset on aina syytä teettää pätevöityneellä kosteudenmittaajalla. Kuivaus lopetetaan, kun ainakin yksi seuraavista kriteereistä toteutuu: - ero rakenteeseen sisään menevän ja sieltä poistuvan ilmavirran vesisisällössä on alle 1 g/kg, tasausmittaus - tasaantuneen kosteuden (koneet on pysäytetty vähintään vuorokautta aiemmin) mittauksissa rakenteesta mitattu suhteellinen kosteus on alle 60 %, tai absoluuttinen kosteus alle 8 g/kg - puurakenteen kosteus on alle 20 paino% - betonin suhteellinen kosteus on korkeintaan %, lattianpäällysteestä riippuen, yleensä kuitenkin alle 80 %. Rakennuksen vaurioitumattomalta alueelta otettuihin referenssiarvoihin verrattuna voidaan sallia korkeampiakin kosteusarvoja, mikäli ne ovat kyseiselle rakenteelle ominaisia ja hyväksytyissä rajoissa. Kuivauksen lopettamisen kriteereinä olevat arvot, esimerkiksi huoneilman suhteellinen kosteus, lämpötila ja vesisisältö, merkitään aina mittauspöytäkirjaan. Pöytäkirjaan merkitään myös muut syyt, esimerkiksi kiinteistön omistajan tahto lopettaa kuivaus. Tehtäessä päätöksiä mittaustulosten perusteella on otettava huomioon kosteuden tasaantuminen kyseisen materiaalin tasapainokosteuteen. 1. Asumisterveysohje. Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät. Sosiaali-ja terveysministeriö. Voimassa alkaen. Edita Oy myy. 2. Asumisterveysopas, Ympäristö ja Terveyslehti, Pori Kosteus ja homevaurioituneen rakennuksen kuntotutkimus, Ympäristöopas 28, Ympäristöministeriö, Helsinki Kettunen, AV., Viljanen, M., Kosteuskartoitusopas vesivahinkojen tapauksessa, Teknillinen korkeakoulu, Talonrakennustekniikan laboratorio, Espoo Vesivahinkojen ehkäiseminen rakentamisessa. Ympäristöministeriö Julkaisija Rakennustieto Oy. 6. Näyttötyöohje kosteuskartoittajan pätevöitymistä varten. Osoite 7. Ympäristöministeriön Kosteus kuriin ohjelma omine ohjeineen

10 8 8. Kosteus. Määräykset ja ohjeet Suomen Rakentamismääräyskokoelma, C2. Ympäristöministeriö Kosteus rakentamisessa. Suomen rakentamismääräyskokoelma C2 opas. Ympäristöopas 51. Ympäristöministeriö, Asuinkerrostalotyömaan tarkastusasiakirja, ympäristöopas 43. Ympäristöministeriö Rakennuksen käyttö ja huolto-ohje. Määräykset ja ohjeet 2000, A4. SRMK. Ympäristöministeriö. 12. Terve talo. Teknologiaohjelma Loppuraportti 9/2003. TEKES. 13. Pientalotyömaan valvonta ja tarkastusasiakirja, ympäristöopas 76. Ympäristöministeriö Edita Oy. 14. Rakennusten veden ja kosteudeneristysohjeet. RIL Märkätila-asentajien henkilösertifiointi. VTT sertifioi märkätila-asentajia standardin EN mukaisesti ja pitää heistä luetteloa. Tähän liittyy märkätilojen rakennustarvikkeiden tuotestandardisointi. 16. Kiinteistöjen vuotovahinkojen torjuminen, ohje 2000, FK. Osoite Suojaa kotisi vesivuotovahingoilta ja kosteusvaurioilta, ohje FK:n kotisivulla. Ohje on myös ruotsiksi. Osoite Ehkäise kosteusongelmat, ohje. Kuluttajavirasto Rakennusten toimivat vesijärjestelmät ja vuotojen hallinta, TEKES/TALOTEK projekti ja TALOTEK muut projektit 20. RT-kortit RT Betonin suhteellisen kosteuden mittaus RT Rakennuksen kosteus ja mikrobivauriot. Korjausrakentaminen. RT Märkätilojen rakenteet.

11 Bulevardi Helsinki

Betonin suhteellisen kosteuden mittaus

Betonin suhteellisen kosteuden mittaus Betonin suhteellisen kosteuden mittaus 1. BETONIN SUHTEELLISEN KOSTEUDEN TARKOITUS 2. KOHTEEN LÄHTÖTIEDOT 3. MITTAUSSUUNNITELMA 4. LAITTEET 4.1 Mittalaite 4.2 Mittalaitteiden tarkastus ja kalibrointi 5.

Lisätiedot

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS Jari Lehesvuori 1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS TÄSSÄ TUTKIMUKSESSA SELVITETÄÄN, ONKO 50-LUVULLA RAKENNETUN JA 80- LUVULLA PERUSKORJATUN

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011 Työ TILAT: ISÄNNÖINTI: TILAAJA: LASKUTUSOSOITE: VASTAANOTTAJA (T): Läntinen valkoisenlähteentie 50 A Lummenpolun päiväkoti Päiväkodin

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti TILAAJA: Pomarkun Kunta PL 14 29631 Pomarkku MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Juha Paappanen 045 1147 100 KOHDE: Yläaste ja Lukio Lukiotie 5 29630 Pomarkku Vakuutusyhtiö: 93 097 22.09.2011 Sivu: 1 (Kosteuskartoitus)

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi. E, Kiskonen 040 5000 9981 kirsi-tiina.kiskonen@op.fi

Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi. E, Kiskonen 040 5000 9981 kirsi-tiina.kiskonen@op.fi Sivu 1/7 Kartoitusraportti: Päivämäärä: 28.9.2011 Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi Tilaaja: Markku Mikkelson 040 735 1908 Laskutus: Kohde: Osoite/asukas: As Oy Hösmärinmäki,

Lisätiedot

KOSTEUS. Visamäentie 35 B 13100 HML

KOSTEUS. Visamäentie 35 B 13100 HML 3 KOSTEUS Tapio Korkeamäki Visamäentie 35 B 13100 HML tapio.korkeamaki@hamk.fi RAKENNUSFYSIIKAN PERUSTEET KOSTEUS LÄMPÖ KOSTEUS Kostea ilma on kahden kaasun seos -kuivan ilman ja vesihöyryn Kuiva ilma

Lisätiedot

RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS " # $ %& (! ) *! + + +, " # $ %& (, - #!

RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS  # $ %& (! ) *! + + +,  # $ %& (, - #! RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS " # $ %& ( ) * + + +, " # $ %& (, - # " # $ %& ( ) * + + +, " # $ %& (, - # "#$%&'(&%)*(+++ +++ KARTOITUKSEN TILAAJA Nimi: Osoite: Kimmo Laipio Kruunutie 5 B

Lisätiedot

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015 As Oy Juhannusaamu c/o Realco Tikkurila Oy Unikkotie 13 01300 Vantaa Raportti Kohde: As Oy Juhannusaamu Juhannustie 2 G Helsinki Tilaaja: Realco Tapani Ollila p. 0400 444 106 Toimeksianto: Kosteuskartoitus

Lisätiedot

Työterveyslaitos, Rauno Holopainen

Työterveyslaitos, Rauno Holopainen Työterveyslaitos, Rauno Holopainen Työskentelen Työterveyslaitoksella teknologiajohtajan tehtävässä. Koulutukseltani olen tekniikan tohtori (TKK/2004). Työkokemusta minulla on rakentamisen (Kostamus),

Lisätiedot

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Osoite: Biokatu 6, 33100 Tampere Tilaaja/yhteyshenkilö: Kartoitus / mittaukset pvm: Timo Turunen puh. 050 568

Lisätiedot

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi 1 (7) K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS RAPORTTI Rakennuskohde Asiakirjan sisältö MYYRMÄEN AMMATTIKOULU ASUNTOLA Ojahaantie

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta. Vaasa Tapani Hahtokari

Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta. Vaasa Tapani Hahtokari Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta Rakennuksen kosteuslähteet Rakennusfysikaalinen toimivuus Materiaalien säilytys työmaalla Rakennekosteus ja materiaalien kuivuminen Rakennedetaljit Rakennuksen

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI. Työ : 514/3248. Kohde: Hämeenkylän koulu. Raportointipäivä : 24.6.2014. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

MITTAUSRAPORTTI. Työ : 514/3248. Kohde: Hämeenkylän koulu. Raportointipäivä : 24.6.2014. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 MITTAUSRAPORTTI Kohde: Hämeenkylän koulu Raportointipäivä : 2462014 Työ : 514/3248 etunimisukunimi@akumppanitfi 01740 Vantaa wwwkuivauspalvelutfi KOHDE: Hämeenkylän koulu TILAN VUOKRALAINEN: TILAAJA: Vantaan

Lisätiedot

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Toimeksianto Vahingon havaitsemispäivä Unajan Koulu Laivolantie 10 26910 Unaja Kartoittaja: Tarkastusraportti Rauman Kaupunki Talotoimi/ Salo Ville

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

Outoja oireita ja mitä sitten tehdään?

Outoja oireita ja mitä sitten tehdään? Outoja oireita ja mitä sitten tehdään? Vaurioituneen rakennuksen tutkimisen ja korjaamisen periaatteet Heidi-Johanna Jokelainen, RI, rakennusterveysasiantuntija Rakennusterveystiimin päällikkö FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Sivu: 1 (6) Tapauksen kohdekuvaus Tunniste Työnumero Vahinkopaikan osoite Asiakas CÖ112 Urheilutie 3 10210 Inkoo Kosteuskartoitusraportti Inkoon kunta / Merituulen koulu Yhteyshenkilö Vahingon havaitsemispäivä

Lisätiedot

LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837

LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837 LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837 Kohde: Päiväkummun koulu Osoite: Ismontie 2, 01420 Vantaa Yhteyshenkilö: ISS / Harry Rummukainen p. 040-518 3681 harry.rummukainen@iss.fi Vahinkotapahtuma: Kellarikerroksen

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT Homevaurioiden tutkimisessa pääongelma ei liity: Näytteenoton tekniseen osaamiseen (ulkoisen kontaminaation estäminen,

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI Työnumero:1272940 Kohde: Osoite: Myyrmäen Urheilutalo / Pukuhuoneet ja märkätilat kuntosalin kosteusvaurioituneen seinän linjassa Myyrmäenraitti 4 01600 VANTAA Yhteyshenkilö: Asiakaspalvelu

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS "#$%&'(!)*! +++,"#$%&'(,-#!

RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS #$%&'(!)*! +++,#$%&'(,-#! RIMATE OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS "#$%&'()* +++,"#$%&'(,-# "#$%&'()* +++,"#$%&'(,-# "#$%&'(&%)*(+++ +++ KARTOITUKSEN TILAAJA Nimi: Osoite: Kimmo Laipio Kruununtie 5 B 3, 02180 Espoo Puhelin: 0407798309

Lisätiedot

Talotekniikan toiminnanvarmistus. Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala

Talotekniikan toiminnanvarmistus. Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala Talotekniikan toiminnanvarmistus Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala Tarkoitus Osa Kuivaketju10 projektia Sisältöä talotekniikan toiminnanvarmistus ohjekorttiin.

Lisätiedot

Kosteusvaurioiden korjaaminen Tie terveelliseen asumiseen? 12.11.2013

Kosteusvaurioiden korjaaminen Tie terveelliseen asumiseen? 12.11.2013 Kosteusvaurioiden korjaaminen Tie terveelliseen asumiseen? 12.11.2013 Korjausneuvoja Rakennusterveysasiantuntija Tapio Rokkonen Hengitysliiton korjausneuvontapalvelut/itä-suomi 1 Hengitysliiton korjausneuvojat

Lisätiedot

466111S Rakennusfysiikka RAKENNUSKOSTEUS. Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto

466111S Rakennusfysiikka RAKENNUSKOSTEUS. Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto 1 466111S Rakennusfysiikka RAKENNUSKOSTEUS Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto 2 LÄHDEKIRJALLISUUTTA Suomen rakentamismääräyskokoelma, osat C ja D, Ympäristöministeriön

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUS 4 ja 26.4.2011

VAHINKOKARTOITUS 4 ja 26.4.2011 VAHINKOKARTOITUS 4 ja 26.4.2011 Laatija: Mannermaa Marko / Pkm. Puh. 040 31 30 135 marko.mannermaa@iss.fi Kohde / osoite: Satamatie 11 90520 Oulu Asukas / puhelin: Hannu Siren 050 536 2310 Vakuutuksenottaja:

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä Antti Kannala www.vertia.fi - 044 7500 600 1 YHTEENVETO Kohteessa tehtiin betonin suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

VESIVAHINKO KOSTEUSKARTOITUS PURKU KUIVAUS SANEERAUS

VESIVAHINKO KOSTEUSKARTOITUS PURKU KUIVAUS SANEERAUS VESIVAHINKO KOSTEUSKARTOITUS PURKU KUIVAUS SANEERAUS KUN VAHINKO SATTUU Vesivahinko on aina ikävä juttu. Sen syy ja seuraukset kannattaa selvittää ja korjata viipymättä. Sinulle vesivahinko on toivottavasti

Lisätiedot

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus 14.5.2018 Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistui 1.1.2018 Taustalla

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 19.2.2015 Läsnäolijat: Huoltomies Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/ Kartoitusraportti Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/3920 5.5.2015 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA...

Lisätiedot

Jälkivahinkojen torjunta- ja kuivausliiketoiminta Suomessa viime vuosikymmeninä

Jälkivahinkojen torjunta- ja kuivausliiketoiminta Suomessa viime vuosikymmeninä Jälkivahinkojen torjunta- ja kuivausliiketoiminta Suomessa viime vuosikymmeninä 70-luvun puolivälissä pääsin tutustumaan liiallisen kosteuden aiheuttamiin, permanent-luonteisiin ongelmiin prosessiteollisuuden

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/ Asematie 7 01300 Vantaa 1710/6416 26.3.2018 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 KÄYTETTY MITTAKALUSTO... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA... 5 YHTEENVETO... 7 3 KOHDETIEDOT

Lisätiedot

Pätevöitynyt kuntoarvioija (PKM)

Pätevöitynyt kuntoarvioija (PKM) Pätevöitynyt kuntoarvioija (PKM) Ympäristöministeriön toimeksiannosta perustettu vapaaehtoinen pätevyys. Päteviä suorittamaan kuntoarvion yleisesti käytössä olevan asuinkerrostalon kuntoarvion perusmallin

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/9 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Jani Wilhola Raportti Kohde: Toimeksianto: Edelfeltinbulevardi 2 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 2.4.2015 Läsnäolijat: Viktor Johansson Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

Tilaaja: Vantaan Kaupunki, Ahvenlampi Puh: Kartoitusaika: Kartoittaja: Juha Kaikkonen Puh:

Tilaaja: Vantaan Kaupunki, Ahvenlampi Puh: Kartoitusaika: Kartoittaja: Juha Kaikkonen Puh: Kosteuskartoitusraportti 1(7) VAHINKOTIEDOT Työkohde: Hevoshaan koulu (Asunto) Puh: Tilaaja: Vantaan Kaupunki, Ahvenlampi Puh: 0400 615 428 Asukas: Osoite: Puh: Kartoitusaika: 01.11.2005 Kartoittaja: Juha

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. Korsontie 52 01450 Vantaa 1/6. Työnumero: 09187. Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8. www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330

KOSTEUSKARTOITUS. Korsontie 52 01450 Vantaa 1/6. Työnumero: 09187. Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8. www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 1/6 KOSTEUSKARTOITUS Korsontie 52 01450 Vantaa Työnumero: 09187 Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8 www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 Konalankuja 4, 00390 Helsinki puh: 0207 311 140 faksi: 0207

Lisätiedot

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Rakennustarkastusyhdistyksen ohje: Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Mervi Abell Rakennustarkastusyhdistys RTY ry. projektiryhmä

Lisätiedot

TUNNISTA JA TUTKI RISKIRAKENNE

TUNNISTA JA TUTKI RISKIRAKENNE TUNNISTA JA TUTKI RISKIRAKENNE OPETUSMATERIAALI Pientalojen riskirakenteet anssi nousiainen & pertto heikkinen PIENTALOJEN RISKIRAKENTEET Kuntotutkimusmenetelmät Kosteusmittaukset Suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

PL 6007 00021, Laskutus 153021000 / Anne Krokfors. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

PL 6007 00021, Laskutus 153021000 / Anne Krokfors. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI raportointipäivä : 4.8.2011 Työ : TILAAJA: Vantaan kaupunki ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki / HUOLTO: Kouluisäntä: 0400 765 713 LASKUTUSOSOITE: Vantaan Kaupunki PL 6007 00021, Laskutus 153021000

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa Tarkastusraportti Sivu: 1 (15) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Jarkko Vuorela (Yhteyshenkilö) p. 0407044508 jarkko.vuorela@pelkosenniemi.

Lisätiedot

Energiatehokkaiden puurakenteiden lämpö-, kosteusja tiiviystekninen toimivuus

Energiatehokkaiden puurakenteiden lämpö-, kosteusja tiiviystekninen toimivuus TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Energiatehokkaiden puurakenteiden lämpö-, kosteusja tiiviystekninen toimivuus Tuomo Ojanen, erikoistutkija Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sisältö Puurakenteiden erityispiirteet

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUS 26.3.2013

VAHINKOKARTOITUS 26.3.2013 VAHINKOKARTOITUS 26.3.2013 Laatija: Kohde: Osoite: Asukas / puhelin: Vakuutuksenottaja: Mannermaa Marko / Pkm. Puh. 040 31 30 135 marko.mannermaa@iss.fi As Oy Oulun Rantavainio Lehtokertunkuja 4 A 1, Oulu

Lisätiedot

Kosteusmittausyksiköt

Kosteusmittausyksiköt Kosteusmittausyksiköt Materiaalit Paino-% kosteus = kuinka monta prosenttia vettä materiaalissa on suhteessa kuivapainoon. kg/m3 kosteus = kuinka monta kg vettä materiaalissa on suhteessa yhteen kuutioon.

Lisätiedot

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) Sivu 1 / 10

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) Sivu 1 / 10 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 10 TILAAJA: Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 PORI Hirvikoski Piia 040 520 4517 KOHDE: Pitkäkarintie 21 Pitkäkarintie 21 29100 LUVIA Vakuutusyhtiö: Vahinkonumero:

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN

SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN Matti Moilanen Lapin AMK 24.11.2015 Kuva: Tapani Kalsi, LL Aistinvaraiset havainnot - Hajut (home, viemäri, VOC, kreosootti, savu, tupakka ) - Vauriojäljet

Lisätiedot

Kosteusmittausten haasteet

Kosteusmittausten haasteet Kosteusmittausten haasteet Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin, MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Kosteusmittaukset ovat haastavia; niiden luotettavuuden arviointi ja parantaminen

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET...

Lisätiedot

Kartoittaja: Santeri Väre NCC Anton Ylkänen

Kartoittaja: Santeri Väre NCC Anton Ylkänen Sivu 1/5 Mittausraportti: Päivämäärä: 1.9.2015 Kartoittaja: Santeri Väre 040 149 2006 santeri.vare@wdkuivaus.fi Tilaaja: Laskutus: Kohde: Osoite: Yhteyshenkilö: NCC Anton Ylkänen 050 590 3425 anton.ylkanen@ncc.fi

Lisätiedot

Roland Blomqvist, kiinteistönhoitaja. Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Roland Blomqvist, kiinteistönhoitaja. Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS Vantaan taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Raportointi pvm: 26.3.2012 Työ A12283 KOHDE: TILAT: TILAAJA: ISÄNNÖINTI: Vantaan Taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Näyttelytila

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus päivittyy kuntotutkimus Miia Pitkäranta FT [mikrobiologi],

Lisätiedot

MUTKU-PÄIVÄT 2009. ÖLJYSÄILIÖVAHINGOT - vakuutusalan näkökulma

MUTKU-PÄIVÄT 2009. ÖLJYSÄILIÖVAHINGOT - vakuutusalan näkökulma MUTKU-PÄIVÄT 2009 ÖLJYSÄILIÖVAHINGOT - vakuutusalan näkökulma Seppo Pekurinen Finanssialan Keskusliitto Vakuutuslainsäädäntö ja turvallisuus Vahingontorjunta 332 luottolaitosta ja 86 vakuutuslaitosta Palo-,

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI Työnumero:1249958 Kohde: Osoite: Myyrmäen Urheilutalo / Kellarikerros / kuntosali ja käytävätilat Myyrmäenraitti 4 01600 VANTAA Yhteyshenkilö: Asiakaspalvelu 09-839 355 38 Toimeksianto:

Lisätiedot

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti Tarkastusraportti Sivu: 1 (8) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Unajan Koulu Laivolantie 10 26910 Unaja Rauman Kaupunki / Jukka Snicker (Tilaaja) Läsnäolijat Jukka Snicker Toimeksianto Vahingon

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja

Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja Rekolanmäen Koulu Valtimotie 4, 01400 VANTAA Yhteystiedot Tilaaja: Tilaajan edustajat: Kouluisäntä: Päiväkodin johtaja: Vantaan Kaupunki Raimo Eklund, 040 588 6275,

Lisätiedot

Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset

Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset Energiatehokkaan puukerrostalon kosteusturvallisuus seminaari 28.5.2018 Kansallissali, Helsinki Mikko

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo, Hämeenlinna Uusi osa, alapohjan kosteusmittaukset

Ojoisten lastentalo, Hämeenlinna Uusi osa, alapohjan kosteusmittaukset Ojoisten lastentalo, Hämeenlinna Uusi osa, alapohjan kosteusmittaukset FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.8.2017 Raportti 2 (6) Sisällysluettelo 1 Uusi osa, alapohjan kosteusmittaukset... 1 1.1 Tutkimuksen

Lisätiedot

TOIMET. Mittaus Rakenteista tehtävät mittaukset Rakenteiden pinnoitettavuusvaatimukset Kuivumisolosuhteiden mittaaminen

TOIMET. Mittaus Rakenteista tehtävät mittaukset Rakenteiden pinnoitettavuusvaatimukset Kuivumisolosuhteiden mittaaminen Mittaus Rakenteista tehtävät mittaukset Rakenteiden pinnoitettavuusvaatimukset Kuivumisolosuhteiden mittaaminen 2 2 4 4 1 MITTAUS Työmaalla mitattavia asioita ovat kuivumisolosuhteet sekä rakenteiden kosteuspitoisuudet.

Lisätiedot

Kosteusmittausraportti

Kosteusmittausraportti 1(10) Kosteusmittausraportti Mittausvälineistö : Rotronic HygroPalm ilman suht. kosteus ja lämpötilamittari GANN Hydromette HB30 mittari GANN B50 pintakosteudenosoitin GANN RHT 37 kosteusanturi VAISALA

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. Ruusuvuoren koulu Kisatie Vantaa 1/5. Työnumero: Scan-Clean Oy Y-tunnus:

KOSTEUSKARTOITUS. Ruusuvuoren koulu Kisatie Vantaa 1/5. Työnumero: Scan-Clean Oy Y-tunnus: 1/5 KOSTEUSKARTOITUS Ruusuvuoren koulu Kisatie 21 01450 Vantaa Työnumero: 09089 Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8 www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 Konalankuja 4, 00390 Helsinki puh: 0207

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

http://www.asb.fi/ Helsinki e-mail: posti@asb.fi Tampere e-mail: asb-yhtiöt@asb.fi

http://www.asb.fi/ Helsinki e-mail: posti@asb.fi Tampere e-mail: asb-yhtiöt@asb.fi Kosteuskartoitus TYÖ: 07274 OSOITE: Hakunilanrinteen koulu http://www.asb.fi/ Helsinki e-mail: posti@asb.fi Tampere e-mail: asb-yhtiöt@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390 HELSINKI ALUEKONTTORI: Kaikun

Lisätiedot

SATAMATALONKUJA LOVIISA

SATAMATALONKUJA LOVIISA Sivu 1 / 7 SATAMATALONKUJA 07910 LOVIISA HIILIDIOKSIDIMITTAUS Tutkimusselostus, päivitetty 12.9.2018 Työnro: 327158 Linda Merk 0400 647 929 Sivu 2 / 7 1 YLEISTIEDOT Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat:

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI, työno: 16058

KARTOITUSRAPORTTI, työno: 16058 Sivu 1 / 13 Vastaanottaja: Lounaismaan OP Kiinteistökeskus Oy Reima Hakala Sibeliuksenkatu 3 30100 FORSSA KARTOITUSRAPORTTI, työno: 16058 As Oy Forssan Nikkilän-Hovi Tyhjä liiketila (entinen ravintola

Lisätiedot

Asumisterveys ja rakentaminen KK-diplomi 60 op HUOM! Muutokset voivat olla mahdollisia!

Asumisterveys ja rakentaminen KK-diplomi 60 op HUOM! Muutokset voivat olla mahdollisia! Asumisterveys ja rakentaminen KK-diplomi 60 op 22.1.2018-31.5.2019 1. Talonrakennus ja korjausrakentaminen 20 op Kouvola 22.1.-31.7.2018 22.1.2018 klo 10.00 16.00: Orientaatio moduuliin ja kk-diplomiin

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

Kosteus-, home- ja laho-ongelmien

Kosteus-, home- ja laho-ongelmien Kosteus-, home- ja laho-ongelmien havainnointi ja korjaus - Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana Sisäilmastoseminaari 13.3.2013, Helsinki, Messukeskus Hannu Viitanen, Tuomo Ojanen & Miimu Airaksinen,

Lisätiedot

Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen kosteuskartoitus. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy

Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen kosteuskartoitus. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Linnankosken Lukio Piispankatu 24-26 06100 PORVOO Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen

Lisätiedot

VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa. Asukastoimikunnan seminaari

VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa. Asukastoimikunnan seminaari VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa Asukastoimikunnan seminaari 10.3.2018 Esittely Jari Kauppinen, kunnossapitomestari Jari.kauppinen@vts.fi p. 040 185 0489 Jyrki Mälkki, kunnossapitomestari

Lisätiedot

Kosteuden. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos

Kosteuden. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos Kosteuden monitorointimenetelmät i ti t TkL Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos Esitelmän sisältö Kosteuden

Lisätiedot

RIIHIPELLON PÄIVÄKOTI Krakankuja 5 01510 VANTAA

RIIHIPELLON PÄIVÄKOTI Krakankuja 5 01510 VANTAA RIIHIPELLON PÄIVÄKOTI 01510 VANTAA KOSTEUS- JA MIKROBIVAURIOT KUNTOTUTKIMUSOHJELMA I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O R A K S Y S T E M S O Y W W W. R A K S Y S T E M S. F I V A L T A K U N N A L L I N

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy

Kosteuskartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: KEVÄTTUULEN PÄIVÄKOTI Sammontie 6 06150 PORVOO Toimeksianto: Kosteuskartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Tilaaja:

Lisätiedot

Lassila &Tikanoja Oyj Vahinkosaneeraus Martti Kuosmanen, 050-385 7090, martti.kuosmanen@lassila-tikanoja.fi Vahinkokartoittaja

Lassila &Tikanoja Oyj Vahinkosaneeraus Martti Kuosmanen, 050-385 7090, martti.kuosmanen@lassila-tikanoja.fi Vahinkokartoittaja Vahinkokartoitus Kohdetiedot Kiinteistön nimi As Oy Vantaan Rajakorpi Osoite Moreenikuja 8 B 01700 Vantaa Vahinkotapahtuma Vesivahinko Tilauspvm 12.9.2013 Kartoitus / mittaukset 16.9.2013 Raportti 16.9.2913

Lisätiedot

Rakennusosien kosteuspitoisuudet kosteus- ja sisäilmateknisissä kuntotutkimuksissa Laatija: Petri Annila, TTY

Rakennusosien kosteuspitoisuudet kosteus- ja sisäilmateknisissä kuntotutkimuksissa Laatija: Petri Annila, TTY 24.1.2019 RAKENNUSOSIEN KOSTEUSPITOISUUDET KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNISISSÄ KUNTOTUTKIMUKSISSA Petri Annila, Tampereen teknillinen yliopisto 24.1.2019 2 Sisällys Tutkimusaineisto ja menetelmä Tulokset Yleistä

Lisätiedot

RAKENNUSTEN LÄMPÖKUVAUS. sauli@paloniitty.fi 1

RAKENNUSTEN LÄMPÖKUVAUS. sauli@paloniitty.fi 1 RAKENNUSTEN LÄMPÖKUVAUS sauli@paloniitty.fi 1 Lämpökuvauksen historia Unkarilainen fyysikko Kálmán Tihanyi keksi lämpökameran 1929 Kameroita käytettiin aluksi sotilastarkoituksiin Suomessa rakennusten

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta 19.10.2016 Valmisteilla olevat säädökset HE maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS RUUKIN KOULU KOULUTIE TUUSULA

MERKKIAINETUTKIMUS RUUKIN KOULU KOULUTIE TUUSULA 5.12.2017 RUUKIN KOULU 04500 TUUSULA 04500 TUUSULA 2/8 Sisällysluettelo 1 KUNTOTUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Tutkimuksen toteuttaja... 3 1.3 Kohteen yleistiedot, tutkimuksen

Lisätiedot

Kun vahinko yllättää. Miten pitää toimia, kun kotona sattuu vahinko? Kenelle vahingosta ilmoitetaan? Mistä saa apua? Kuka maksaa kustannukset?

Kun vahinko yllättää. Miten pitää toimia, kun kotona sattuu vahinko? Kenelle vahingosta ilmoitetaan? Mistä saa apua? Kuka maksaa kustannukset? Kun vahinko yllättää Miten pitää toimia, kun kotona sattuu vahinko? Kenelle vahingosta ilmoitetaan? Mistä saa apua? Kuka maksaa kustannukset? Kiireellisimmät toimenpiteet Äkillisten vesi- ja palovahinkojen

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

RISKIRAKENTEET JA SISÄILMAONGELMAT RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015

RISKIRAKENTEET JA SISÄILMAONGELMAT RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015 RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015 Kuntotutkija Pertti Heikkinen pera.heikkinen@savoraoy.com RTA, mikä on riskirakenne? Rakenne, joka kosteusvaurioituu tilojen ja rakenteiden normaalikäytössä tai

Lisätiedot

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi Betonin kuivuminen Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Betonin kuivuminen Betoni kuivuu hitaasti Kastunut betoni kuivuu vielä hitaammin Betoni hakeutuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti Saksalansaarentie 3 Hankasalmi

Kosteuskartoitusraportti Saksalansaarentie 3 Hankasalmi 2017 Kosteuskartoitusraportti Saksalansaarentie 3 Hankasalmi Pohjolan kiinteistökartoitus Oy 20.10.2017 2 Kosteuskartoitus Saksalansaarentie 3 41520 Hankasalmi 3 Kosteuskartoitusraportti Kohde: Saksalansaarentie

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Kosteusmittausraportti

Kosteusmittausraportti Kosteusmittausraportti Betonivalun päällystettävyysmittaukset Mittausvälineistö : Rotronic HygroPalm ilman suht. kosteus ja lämpötilamittari GANN Hydromette HB30 mittari GANN B50 pintakosteudenosoitin

Lisätiedot

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Wise Group Finland Oy Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Untamontie 2 1. Tutkimuksen laajuus ja tutkimusmenetelmät 2. Koonti merkittävimmistä havainnoista ja rakenneosittain 3. Koonti toimenpide-ehdotuksista

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh.

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh. Sivuja:1/6 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Isännöitsijä: HINTHAARAN KOULU Koulutie 26 07110 HINTHAARA Varastohuoneen 221 kartoitus.

Lisätiedot