JÄÄPALAPROJEKTI 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄÄPALAPROJEKTI 2017"

Transkriptio

1 Ympäristötoimiala Ympäristöterveydenhuolto Elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonta Raportti 8/2017 JÄÄPALAPROJEKTI 2017 ravintoloiden ja kahviloiden jääpalojen mikrobiologinen laatu Reetta Haapasalo Elokuu 2017

2 SISÄLTÖ TIIVISTELMÄ 1 1 JOHDANTO 2 2 TAUSTATIETOA 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT 5 4 TULOKSET JA NIIDEN TARKASTELU Laboratoriotulokset Silmämääräiset havainnot ja haastattelut Yhteenveto tuloksista 10 5 JOHTOPÄÄTÖKSET 11 LÄHTEET 12

3 (1) TIIVISTELMÄ Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvonta toteutti kesällä 2017 valvontaprojektin, jossa tutkittiin 50 ravintolan ja kahvilan juomissa käytettävien jääpalojen mikrobiologista laatua. Näytteistä tutkittiin aerobiset mikro-organismit 22 ºC, koliformiset bakteerit, E. Coli sekä suolistoperäiset enterokokit. Näytteenoton yhteydessä tarkasteltiin aistinvaraisesti jääpalakoneen puhtautta ulko- ja sisäpuolelta, jääpala-astian puhtautta, jääpalaottimen säilytystä ja jääpalojen hygieenistä käsittelyä. Mikrobiologisen laadun arvioinnissa sovellettiin talousvesiasetusta 1352/2015 talousveden laatuvaatimuksia arviointikriteerinä käyttäen. Tämän lisäksi käytettiin laatusuosituksia aerobisten mikro-organismien sekä koliformisten bakteerien osalta. Aerobisten mikro-organismien eli pesäkkeiden kokonaismäärän 22 ºC raja-arvo 100 pmy/ml ylittyi 24 ( 48 % ) kohteessa. Koliformisia bakteereja esiintyi 2 ( 4 %) näytteessä. Suolistoperäisiä enterokokkeja tai E. colia ei todettu. Kohteisiin, joissa raja-arvot ylittyivät, toimitettiin kirjalliset ohjeet jääpalakoneen puhdistuksesta ja hygieenisestä jääpalojen käsittelystä. Koliformisten bakteerien toteaminen johti uusintanäytteenottoon. Silmämääräisesti puutteita havaittiin 39 ( 78 % ) kohteessa. Haastattelujen perusteella riittävän usein (vähintään kerran kuukaudessa) jääpalakone puhdistettiin 21 ( 42 % ) näytteenottopaikassa, ja 16 ( 32 % ) kohteessa ei työvuorossa olevalla henkilökunnalla ollut tietoa jääpalakoneen puhdistustiheydestä tai siitä, milloin jääpalakone on viimeksi puhdistettu. Selvästi liian harvoin jääpalakone puhdistettiin 12 ( 24 % ) näytteenottopaikassa. Silmämääräisten havaintojen ei huomattu korreloivan jääpalojen mikrobiologisen laadun kanssa. Projektin tulokset osoittavat, että jääpalahygieniassa on parannettavaa. Tarkempi ohjeistus jääpalakoneen puhtaanapidosta ja hygieenisista käyttötavoista on tarpeen. Toimijoiden tulee sisällyttää jääpalakoneen säännöllinen puhdistus ja huolto osaksi omavalvontaa. Jääpalakoneen puhdistustarvetta ei voi jättää silmämääräisesti tapahtuvan arvioinnin varaan, vaan puhdistuksen tulee olla säännöllistä aistinvaraisista havainnoista huolimatta. Toimija voi myös ottaa jääpaloista omavalvontanäytteitä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää jääpalojen hygieeniseen käsittelyyn, jääpalakoneen puhdistusmenetelmään ja puhdistusvälineiden puhtauteen. Terveystarkastajien tulee tarkastuksilla kiinnittää huomiota jääpalakoneen sijoitukseen, jääpala-astioiden ja - ottimien käyttötapaan ja puhtauteen sekä yleiseen hygieniatasoon.

4 (2) 1 JOHDANTO Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvonta toteutti heinäkuussa 2017 jääpalojen mikrobiologista laatua kartoittavan valvontaprojektin. Projektin tarkoituksena oli selvittää ravintoloissa ja kahviloissa juomissa käytettävien jääpalojen hygieenistä laatua. Vastaavaa tutkimusta ei ole aiemmin tehty Turussa. Projektin tavoitteena oli saada kuva Turun ravintoloiden ja kahviloiden jääpalahygienista ja kartoittaa omavalvonnan ja viranomaisten suorittaman tarkastustoiminnan kehittämisen tarvetta. Projektin toteutuksesta vastasi terveystarkastajaharjoittelija Reetta Haapasalo, ja ohjaajana toimi vs. terveystarkastaja Anniina Hietanen.

5 (3) 2 TAUSTATIETOA Ravintoloiden ja kahviloiden jääpalat on valmistettu jäädyttämällä vesijohtovettä pääasiassa jääpalakoneessa. Jääpalojen tarkoituksen on pitää juoma viileänä, ja ne lisätään tarjoiltaviin juomiin. Elintarvikelain mukaan elintarvikkeiden tulee olla niin kemialliselta, fysikaaliselta, mikrobiologiselta kuin terveydelliseltäkin laadultaan, koostumukseltaan sekä muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia. Ne eivät saa aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle. Jääpalojen valmistukseen käytetty vesi on täyttänyt talousveden laatuvaatimukset, jolloin riskitekijät jääpalojen hygienisyydelle ovat jääpalakoneen likaisuus sekä epähygieeniset työtavat. Evira suosittelee, että elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvan jään mikrobiologiset tutkimustulokset arvosteltaisiin kuten jään valmistukseen käytetyn talousveden tutkimustulokset. Nämä kemialliset laatuvaatimukset ja -suositukset löytyvät talousvesiasetuksesta (STMa 1352/2015) ja pienten yksiköiden talousvesiasetuksesta (STMa 401/2001). Laatuvaatimusten on täytyttävä siinä kohdassa, jossa vettä tai jäätä käytetään. Mikrobiologiset laatuvaatimukset Eschericia coli 0 pmy/ 100 ml Suolistoperäiset enterokokit 0 pmy/ 100ml (STMa 1352/2015) Mikrobiologiset laatusuositukset Koliformiset bakteerit Aerobiset mikro-organismit 22 ºC 0 pmy/ 100 ml < 100 pmy/ ml Jääpalat, kuten muukaan talousvesi, ei saa Valviran talousvesiasetuksen soveltamisohjeen (12/2016) mukaan sisältää E. Coli -bakteeria eikä enterokokkeja 100 ml:n näytteessä. E.coli-bakteerien ja enterokokkien esiintyminen johtuu ulosteperäisestä saastumisesta ja osoittaa terveysvaaran olemassaolon. Koliformisten bakteerien ja enterokokkien esiintyminen kertoo jääpalojen jälkisaastumisesta, sillä niitä ei yleensä talousvedessä ole.

6 (4) Laatusuosituksien mikrobiologiset enimmäisarvot ovat toimenpiderajoja. Pesäkkeiden kokonaismäärän eli aerobisten mikro-organismien määrän 22 ºC raja-arvo on Eviran talousveden laatusuosituksen mukaan 100 pmy/ ml. Tämä kokonaismikrobimäärä kertoo yleisestä hygieniatasosta: jos raja-arvo ylittyy, voidaan katsoa hygieniatason alentuneen.

7 (5) 3 AINEISTO JA MENETELMÄT Näytteitä otettiin ajalla Turun ympäristöterveydenhuollon toimialueen ravintoloista, kahviloista ja pubeista, jotka käyttävät jääpaloja asiakkaiden juomissa. Näytteenotot toteutettiin ennaltailmoittamatta. Erääseen paikkaan sana jääpalaprojektista oli kiirinyt ennen kuin sinne tehtiin näytteenottokäynti. Silmämääräisten havaintojen ja haastattelujen perusteella voidaan todeta, ettei tieto jääpalaprojektista ollut silti aiheuttanut mitään toimenpiteitä jääpalakoneen hygienian suhteen. Yhtenä päivänä kerätyt näytteet oli analysoitu laboratoriossa väärässä lämpötilassa, jonka vuoksi kohteista haettiin uudet näytteet. Uusintanäytteenotto tehtiin viiteen kohteeseen heti virheen tultua ilmi eli viikon kuluttua alkuperäisestä näytteenotosta. Näillä näytteenottokohteilla oli ollut mahdollisuus puuttua ensimmäisellä kerralla havaittuihin epäkohtiin ja korjata hygieniatilannetta, vaikkakin uusintanäytteenotto tehtiin ensimmäisen tapaan ennaltailmoittamatta. Silmämääräisten havaintojen ja haastattelujen mukaan kohteissa ei oltu korjattu hygieniatilannetta ensimmäisen käynnin jälkeen. Näytteenottokäynneillä otettiin näytteitä jääpalakoneista ja arvioitiin aistinvaraisesti jääpalakoneen ja sen ympäristön puhtaus. Näytteet otettiin samoilla apuvälineillä, joilla henkilökuntakin ottaa jääpalat koneesta. Jääpalaottimen säilytyspaikka ja puhtaus tarkastettiin, ja tarvittaessa jääpalojen käsittelyssä ja hygieniassa ohjeistettiin toimijoita. Tarkastuslomakkeena käytettiin liitteessä 1 olevaa lomaketta: Näytteenottolomake. Jääpalaprojekti Jääpalojen mikrobiologinen laatu. Siihen kirjattiin silmämääräiset havainnot ja haastattelemalla saadut tiedot. Laboratoriotutkimuksen tulokset toimitettiin kirjallisina toimijoille. Mikäli aerobisten mikro-organismien määrä ylitti Eviran ohjearvon ( 100 pmy / ml ) eli hygieniataso oli alentunut, toimijoita ohjeistettiin oikeanlaisesta hygieniasta kirjallisin puhdistusohjein. Kohteisiin, joiden näytteissä todettiin koliformisia bakteereja, tehtiin uusintanäytteenotto. Uusintanäytteet analysoitiin toimijan kustantamana kuten muutkin näytteet. Jääpalaprojektissa otettiin näytteitä yhteensä 50 eri ravintolasta ja kahvilasta. Näytteistä 43 ( 86 %) otettiin ravintoloista ja 7 ( 14 %) kahviloista. Näissä elintarvikkeiden tarjoilupaikoissa jäätä käytettiin juomien seassa niiden viilentämiseen. Näytteitä otettiin hyvin erilaisista paikoista, kuten pikaruokaravintoloista, hotellien ravintoloista,

8 (6) ravintolalaivoista, kebab-pizzerioista, ruokaravintoloista, kansainvälisistä ruokaravintoloista, pubeista ja baareista sekä kahviloista. Ravintoloiden jakautuminen ( N = 43 ) 16 % 56 % 14 % 4 % 5 % 5 % Pikaruokaravintolat Baarit ja pubit, joissa keittiö Etniset ravintolat Ravintolalaivat Kebab-pizzeriat Muut ruokaravintolat Näytteet otettiin heinäkuussa 2017 Turun ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisina valvontanäytteinä. Jääpalakoneesta otettiin kaksi 500 ml näytepurkillista jäitä, ja mikrobiologiset tutkimukset tehtiin jään sulamisvedestä. Yhdessä kohteessa ei ollut jääpalakonetta, vaan jäät tehtiin käsin jääpalapusseihin, joista näytejääpalatkin otettiin. Jokaisen näytteen on ottanut sama henkilö toimijan tarjoamilla välineillä. Näytteenoton yhteydessä tarkasteltiin aistinvaraisesti jääpalakoneen, säilytysastioiden ja kauhojen puhtautta ja arvioitiin säilytystavan hygieenisyyttä. Myös jääpalojen käsittelyyn, jääpalakoneen sijaintiin sekä puhdistustiheyteen ja siihen liittyvään kirjanpitoon kiinnitettiin huomiota. Tarvittaessa toimijoita ohjeistettiin suullisesti oikeanlaisesta hygieniasta jääpaloihin liittyen. Yleisin sijainti jääpalakoneelle oli tarjoilutiski. Toiseksi yleisimmin jääpalakone sijaitsi keittiössä. Muita paikkoja jääpalakoneelle oli varastot, tiskihuoneet, salit, ulkotilat ja rappukäytävä. Yhdessä kohteessa ei ollut jääpalakonetta ollenkaan. Useimmiten henkilökunta annosteli jääpalat, mutta kolmessa paikassa ( 6 % ) asiakkaat käyttivät itse jääpalakonetta.

9 (7) Jääpalakoneen sijainti rappukäytävä ulkotila ravintolasali tiskihuone varasto keittiö tarjoilutiski tarjoilutiski keittiö varasto tiskihuone ravintolasali ulkotila rappukäytävä Jääpalanäytteiden mikrobiologinen laatu tutkittiin Eurofins Scientific Finland:n laboratoriossa Raisiossa. Jääpalojen annettiin sulaa laboratoriossa huoneenlämmössä tehdaspuhtaissa näytepurkeissa, ja tutkiminen aloitettiin vuorokauden sisällä. Jääpalojen laatua määritettiin tutkimalla näytteistä aerobiset mikro-organismien, koliformisten bakteerien, E. Colin sekä suolistoperäisten enterokokkien pitoisuudet. Tutkimusmenetelmät Tutkittu: UMKU4 - Pesäkkeiden lukumäärä 22 C - FL UMMNW - Suolistoperäiset enterokokit - FL UMPG0 - Kolimuotoiset bakteerit / E.coli, vedessä - FL Menetelmä: SFS-EN ISO SFS-EN ISO SFS 3016: :1999 2:2000

10 (8) 4 TULOKSET JA NIIDEN TARKASTELU 4.1 Laboratoriotulokset Tutkimuksen näytetuloksia verrattiin Eviran ohjeen (3565/41/02) suositukseen sekä asetuksessa STMa 1352/2015 / STMa 401/2001 esitettyihin laatuvaatimuksiin ja suosituksiin talousvedelle. Aerobisten mikro-organismien osalta 24 ( 48 % ) näytteistä ylitti Eviran suosituksen ( 100 pmy / ml ). Koliformisia bakteereja esiintyi 2 ( 4 % ) näytteessä. Suolistoperäisiä enterokokkeja tai E. Colia ei esiintynyt yhdessäkään näytteessä. Jääpalojen hygieeninen laatu ( N = 50 ) Alentunut 24 Hyvä Jääpalojen hygieeninen laatu 4.2 Silmämääräiset havainnot ja haastattelut Laboratoriotutkimusten lisäksi kohteissa tehtiin silmämääräisiä havaintoja ja haastateltiin henkilökuntaa. Jääpalakoneen puhdistusväli vaihteli 2:sta 50:een kertaan vuodessa kohteiden välillä. Jopa 16:ssa kohteessa ( 32 % ) henkilökunnalla ei ollut tietoa jääpalakoneen puhdistustiheydestä. Ainoastaan kuudessa paikassa ( 12 % ) koneen puhdistamisesta tehtiin kirjanpitoa tai puhdistustiheyttä seurattiin listan avulla osana omavalvontaa. Muutamissa paikoissa koneen puhdistus oli yhdistetty inventaariotyövuoroon tai johonkin muuhun vastaavaan työvuoroon. Aistinvaraisesti havaittavia puutteita oli 39 ( 78 % ) kohteessa.

11 (9) Jääpalakoneen puhdistustiheys 2 % 6 % 32 % 14 % 4 % 22 % 20 % ei konetta 1 krt / vko 1 krt / 2 vkoa 1 krt / kk 1 krt / 3 kk 1 krt/ / 6 kk ei tietoa Aistinvaraisesti 11 ( 22 % ) kohteessa ei havaittu mitään puutteita. Vähintään yksi arvioitavista kohdista (ulko-osien siisteys, sisäosien siisteys, jääpala-astian siisteys, jääpalaottimien puhtaus, jääpalaottimen oikeanlainen säilytys) oli välttävä 20 ( 40 % ) kohteessa, ja vähintään yksi arvioitavista kohdista oli huono 19 ( 38 % ) kohteessa. Silmämääräisesti likaisin kohta jääpalakoneen sisällä oli takaosa, josta jääpalat tulevat. Takaosassa oli mustahometta, punahometta tai muita epäpuhtauksia 11 kohteessa ( 22 % ). Usein lika oli limaista ja poistettavissa pyyhkimällä, joskus taas täysin pinttynyttä. Kuva 1. Jääpalakoneen takaosa oli likainen 11:ssä kohteessa.

12 (10) Jääpalaotin tulee säilyttää hygieenisesti, jotta ottimesta ei aiheudu kontaminaatioriskiä jääpaloihin. Jääpalaottimien säilyttämiseen liittyi silmämääräisesti havaittavia hygieniariskejä. Jopa 16 ( 32 % ) näytteenottopaikassa jääpalaotinta säilytettiin niin, että ottimen kahvaosa oli kosketuksissa jäihin jääpala-astiassa tai jääpalakoneessa tai säilytystapa oli muuten huono, esimerkiksi ilman omaa astiaa jääpalakoneen päällä, tiskialtaan reunalla tai tarjoilutiskillä. Välttäviä säilytystapoja oli esimerkiksi säilytys epäsiistissä astiassa, tai astiassa, joka ei ollut tarkoituksenmukainen. Tällaisia oli 18 ( 36 % ) kohteessa. Karkeasti voidaan sanoa, että vain joka kolmannessa ( 32 % ) kohteessa jääpalaotinta säilytettiin asianmukaisesti ja hygieenisesti. Jääpalaottimen säilytys 32 % 32 % 36 % Hyvä Välttävä Huono 4.3 Yhteenveto tuloksista Laboratoriotulosten ja silmämääräisten havaintojen sekä haastattelujen välillä ei näy selvää korrelaatiota. Aistinvaraisesti hyväksi arvioidun näytteenottokohteen jääpalojen mikrobiologinen laatu saattoi olla huono, ja toisaalta todella epähygieenisen näköisestä jääpalakoneesta otetun näytteen laboratoriotulokset saattoivat olla Eviran suosituksien mukaiset. Toisin sanoen silmämääräisiin havaintoihin ei tule luottaa jääpalakoneen puhtaudessa, vaan kone tulee puhdistaa säännöllisesti, vaikka se näyttäisikin puhtaalta. Ainoastaan kolmessa ( 6 % ) kohteessa sekä laboratoriotulokset olivat Eviran suosituksien ja ohjeiden mukaiset että kaikki silmämääräiset havainnot olivat hyviä.

13 (11) 5 JOHTOPÄÄTÖKSET Projektin tulokset osoittavat, että jääpalahygieniassa on parannettavaa. Tarkempi ohjeistus jääpalakoneen puhtaanapidosta ja hygienisista käyttötavoista on tarpeen. Toimijoiden tulee ottaa jääpalakoneen säännöllinen puhdistus ja huolto osaksi omavalvontaa ja kirjata toimenpiteet omavalvontasuunnitelmaansa. Jääpalakoneen puhdistustarvetta ei voi jättää silmämääräisesti tapahtuvan arvioinnin varaan, vaan puhdistuksen tulee olla säännöllistä aistinvaraisista havainnoista huolimatta. Toimija voi myös ottaa jääpaloista omavalvontanäytteitä. Elintarvikehuoneistojen tulee kiinnittää erityistä huomiota jääpalojen hygieeniseen käsittelyyn, jääpalakoneen puhdistusmenetelmään ja puhdistusvälineiden puhtauteen. Vaikka jääpalakone puhdistettaisiin riittävän usein, voidaan huonoilla menetelmillä ja likaisilla välineillä aiheuttaa kontaminaatioriski. Terveystarkastajien tulee tarkastuksilla kiinnittää huomiota jääpalakoneen sijoitukseen, jääpala-astioiden ja -ottimien käyttötapaan ja puhtauteen sekä yleiseen hygieniatasoon. Näytteet otettiin suoraan jääpalakoneista. Monissa kohteissa jääpaloja säilytettiin myös astioissa tarjoilutiskillä. Astioiden ja niihin kuuluvien jääpalaottimien käsittely ja säilytys ei ollut kaikissa paikoissa hygieenistä, joka voi myös entisestään alentaa jääpalojen hygieniatasoa.

14 (12) LÄHTEET [1] Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 1352/2015 talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista. [2] Elintarvikeviraston ohje Dnro 3565/41/02, Talousveden ja jään omavalvonta hygienialain mukaisessa laitoksessa (talousvesiohje). [3] Valviran ohje 12/2016, Talousvesiasetuksen soveltamisohje. [4] Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 401/2001 pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista. [5] Elintarvikelaki 23/2006. [6] Oulun seudun ympäristötoimi, liikelaitos. Ravintoloiden ja kalatorien jääpalojen hygieeninen laatu Raportti 2/2010. [7] Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakatusta vedestä 166/2010. [8] Helsingin kaupunki, ympäristökeskus. Elintarvikehuoneistoissa käytettävän jään hygieeninen laatu pääkaupunkiseudulla vuonna Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 12/2013.

15 Liite 1.

16 Liite 2.

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu.

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu. PROJEKTIYHTEENVETO KEITETYN RIISIN MIKROBIOLOGINEN LAATU 2016-2017 JOHDANTO Vantaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon yksikkö toteutti projektin, jonka tavoitteena oli selvittää keitetyn riisin

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONNAN VALVONTAPROJEKTIT VUONNA 2005

ELINTARVIKEVALVONNAN VALVONTAPROJEKTIT VUONNA 2005 ELINTARVIKEVALVONNAN VALVONTAPROJEKTIT VUONNA 2005 2 SISÄLLYSLUETTELO MAAKUNNALLINEN LAITOSKEITTIÖIDEN PINTAPUHTAUSPROJEKTI...3 Yhteenveto ja pintapuhtauden parantaminen...6 MYYMÄLÖIDEN PINTAPUHTAUSNÄYTTEIDEN

Lisätiedot

Ravintoloiden jääpalojen hygieeninen laatu

Ravintoloiden jääpalojen hygieeninen laatu OULU OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI RAPORTTI 6/2009 Ravintoloiden jääpalojen hygieeninen laatu SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 2 PROJEKTIN TOTEUTUS... 2 POHJATIETOA... 3 TUTKIMUSMENETELMÄT JA RAJA-ARVOT... 3

Lisätiedot

RAPORTTI 2/2010 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI LIIKELAITOS

RAPORTTI 2/2010 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI LIIKELAITOS RAPORTTI 2/2010 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI LIIKELAITOS Ravintoloiden ja kalatorien jääpalojen hygieeninen laatu 2010 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 1 2. PROJEKTIN TOTEUTUS... 1 3. PERUSTIETOA... 2 4.

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 2/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 2/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 2/2012 Ravintolakeittiön puhtausprojekti 2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. PROJEKTIN TOTEUTUS... 1 3. KEITTIÖN PUHTAANAPIDON ARVIOINTI... 2 3.1. Lattia- ja

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA 2016 JOHDANTO Projektin tavoitteena oli selvittää kebabravintoloiden kebabin mikrobiologista laatua. Vantaan lisäksi projektiin osallistui Helsingin

Lisätiedot

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudun kunnissa toteutettiin touko-lokakuussa 2014 yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli

Lisätiedot

Tämä on alkuperäisen artikkelin rinnakkaistallenne. Viittaa alkuperäiseen artikkeliin:

Tämä on alkuperäisen artikkelin rinnakkaistallenne. Viittaa alkuperäiseen artikkeliin: Tämä on alkuperäisen artikkelin rinnakkaistallenne. Viittaa alkuperäiseen artikkeliin: Pasanen, L., Pasto, M-P. & Saranpää, T. 2018. Huomioita salaattibaarien hygieniasta ja toimintatavoista. Elintarvike

Lisätiedot

OHJE Dnro 3565/41/02 TALOUSVEDEN JA JÄÄN OMAVALVONTA HYGIENIALAIN MUKAISESSA LAITOKSESSA (TALOUSVESIOHJE)

OHJE Dnro 3565/41/02 TALOUSVEDEN JA JÄÄN OMAVALVONTA HYGIENIALAIN MUKAISESSA LAITOKSESSA (TALOUSVESIOHJE) Liitettäväksi eläinlääkintölainsäädäntöön OHJE Dnro 3565/41/02 Päivämäärä 31.12.2002 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.3.2003 toistaiseksi Kumoaa EELAn suositus liha- ja kala-alan laitoksissa käytettävän

Lisätiedot

PINTAPUHTAUSPROJEKTI

PINTAPUHTAUSPROJEKTI Raportti 1.2.2019 PINTAPUHTAUSPROJEKTI 2017 2018 Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtaus pääkaupunkiseudulla 2017 2018 Raportin tekijä: Tuula Ylönen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen julkaisu 1/2019

Lisätiedot

Elintarvikehuoneistoissa käytettävän jään hygieeninen laatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2012

Elintarvikehuoneistoissa käytettävän jään hygieeninen laatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2012 Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 12/2013 Elintarvikehuoneistoissa käytettävän jään hygieeninen laatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2012 Espoon seudun ympäristöterveys, Helsingin kaupungin

Lisätiedot

Salaattibaarit. Hanketiivistelmä. Kuva haettu Googlen kuvahaulla salaattibaari. Helmikuu 2016 Terveystarkastaja Annika Porthin

Salaattibaarit. Hanketiivistelmä. Kuva haettu Googlen kuvahaulla salaattibaari. Helmikuu 2016 Terveystarkastaja Annika Porthin Salaattibaarit Hanketiivistelmä Kuva haettu Googlen kuvahaulla salaattibaari Helmikuu 2016 Terveystarkastaja Annika Porthin Johdanto Vuoden 2015 valvontasuunnitelmaan sisältyi hanke nimeltä Ruokakauppojen

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN Liite nro: 3 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuolto ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN 2006 TOTEUTUMINEN 2 Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21. 3 2007 69 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä

Lisätiedot

Konditoriatuotteiden mikrobiologinen laatu 2013-2014

Konditoriatuotteiden mikrobiologinen laatu 2013-2014 Konditoriatuotteiden mikrobiologinen laatu 2013-2014 Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudulla toteutetun yhteisen projektin tarkoituksena oli tutkia leipomoiden, leipomomyymälöiden, kahviloiden sekä

Lisätiedot

Kasvisten kasteluvesien turvallisuus

Kasvisten kasteluvesien turvallisuus Kasvisten kasteluvesien turvallisuus Tuorekasvisten turvallisuuden parantaminen TuoPro Sisältö Kasteluveden laatuvaatimukset Kasteluvesilähteet, -menetelmät ja -laitteistot TuoPro-hankkeen analyysituloksia

Lisätiedot

Riisin ja lihan laatu 2011

Riisin ja lihan laatu 2011 Sivu 1(5) Riisin ja lihan laatu 2011 Riisin ja lihan laatu 2011 -projekti toteutettiin vuonna 2011. Projektin kohteena olivat ensisijaisesti etniset, mutta myös muut ruokaravintolat. Tutkittavaksi otettiin

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 3.5.2013 ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 Gluteenittomuusväitteiden valvonnan projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Sanna Tuomi terveystarkastaja Viranomaispalvelut Wetterhoffinkatu 2

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO

PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO 2017 JOHDANTO Kauneushoitolat ovat yksi terveydensuojeluvalvonnan painopistealueista. Projektin tavoitteena oli tutkia työvälineiden ja työskentelypintojen

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA YHTEENVETO Ymp.ltk liitteen 9 LIITE sivu 1 SIILINJÄRVEN TULOKSET

SIILINJÄRVEN KUNTA YHTEENVETO Ymp.ltk liitteen 9 LIITE sivu 1 SIILINJÄRVEN TULOKSET sivu 1 Jauhelihan mikrobiologinen laatu Kuopion, Lapinlahden, Leppävirran, Maaningan, Nilsiän, Rautavaaran, Siilinjärven, Koillis-Savon kuntayhtymän, Pielaveden ja Keiteleen kuntayhtymän sekä Ylä-Savon

Lisätiedot

SUSHIN HYGIEENINEN LAATU 2018

SUSHIN HYGIEENINEN LAATU 2018 SUSHIN HYGIEENINEN LAATU 2018 PROJEKTIYHTEENVETO SUSHI VALVONTAPROJEKTI 2018 Pääkaupunkiseudulla järjestettiin sushi-valvontaprojekti vuoden 2018 aikana yhteistyössä Helsingin, Espoon, Keski-Uusimaan ja

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 3/2012 Esivalmistettujen ruokien jäähdytys ja jäähdytetyn ruoan laatu tarjoilupaikoissa 2011 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Toimijan omavalvontavelvoite... 1

Lisätiedot

Uimahallien ja kylpylöiden puhtaus 2011

Uimahallien ja kylpylöiden puhtaus 2011 Sivu 1(5) Uimahallien ja kylpylöiden puhtaus 2011 Vantaan ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukset kartoittivat vuonna 2011 uimahallien ja kylpylöiden puku-, pesu- ja allastilojen pintojen hygieenisyyttä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2019 1 (5) 56 Uima-allastilojen pintahygienia -projekti vuonna 2018 HEL 2019-000687 T 11 02 02 02 Päätös Projektin tausta Projektin tavoite Projektin toteutus Kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

VEDEN LAATU JA VALVONTA KALAA KÄSITTELEVISSÄ ELINTARVIKE- HUONEISTOISSA JA LAITOKSISSA

VEDEN LAATU JA VALVONTA KALAA KÄSITTELEVISSÄ ELINTARVIKE- HUONEISTOISSA JA LAITOKSISSA VEDEN LAATU JA VALVONTA KALAA KÄSITTELEVISSÄ ELINTARVIKE- HUONEISTOISSA JA LAITOKSISSA Tomi Kekki Tuoteturvallisuusyksikkö Evira Helsinki, 15.2.2012 Kala-alan valvonnan koulutuspäivä elintarvikevalvontaviranomaisille

Lisätiedot

Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu

Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu Projektiyhteenveto 2015 Projektin tavoitteena oli tutkia myymälöiden yhteydessä olevien salaattibaarien hygieniaa ja tuotteiden mikrobiologista

Lisätiedot

MYYMA LA PROJEKTI 2013

MYYMA LA PROJEKTI 2013 MYYMA LA PROJEKTI 2013 Vähittäismyymälöissä käsitellyn kypsentämättömän lihan laatu ja säilytysolosuhteet -projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Tiina Laurell terveystarkastaja Viranomaispalvelut

Lisätiedot

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien ja leipomoiden itse valmistamien gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten

Lisätiedot

Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa. Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut

Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa. Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut Kuka valvoo ruokaa? Elintarvikelaki ohjaa ruokahuoltoa. Kunnan terveystarkastajat valvovat elintarvikehygieniaa. (iva tarkastus)

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA Pyhtään kunta 25.4.2014 (päivitetty 11.6.2015) UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot

Lisätiedot

Testausseloste. Sieniojanharjun VO. N.ottopaikka: Sieniojanharju vo P-koord: I-koord: Koordinaatisto: ETRS-TM35FIN

Testausseloste. Sieniojanharjun VO. N.ottopaikka: Sieniojanharju vo P-koord: I-koord: Koordinaatisto: ETRS-TM35FIN 9632 Rovaniemi 1 (2) Raporttinumero: 62175 Saaja: Pyhä-Luosto Vesi Oy Luontotie 1 9853 PYHÄTUNTURI Tilauksen tiedot: Asiakastunnus: 171 Tilaustunnus: R-18-1382 Tilauksen kuvaus: Pyhä-Luosto Vesi, vedenottamot,

Lisätiedot

Í%R]'ÂÂÂVqEÎ. Päivämäärä Sivu 1 / 2

Í%R]'ÂÂÂVqEÎ. Päivämäärä Sivu 1 / 2 113-2016-00010172 Päivämäärä 14.9.2016 Sivu 1 / 2 Reisjärven Vesiosuuskunta Asiakasnro: KF0000653 Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A 1 85900 Reisjärvi Jakelu : Jorma Turunen (jorma.turunen@selanne.net),

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 13 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Käpylän Majakka Oy:lle HEL 2016-001829 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 17-9087 1 (2) Pykäläinen Erkki erkki@karjalanrakennuspalvelu. Ohvanantie Tilausnro 230149 (4797J/KÄYTTÖ), saapunut 28.11.2017, näytteet otettu 28.11.2017 Näytteenottaja: Hirvonen Aki NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

Raportti 1/2018. Vakuumipakattujen kylmäsavuja graavikalatuotteiden laatu Oulun seudun vähittäismyynnissä 2017

Raportti 1/2018. Vakuumipakattujen kylmäsavuja graavikalatuotteiden laatu Oulun seudun vähittäismyynnissä 2017 Raportti 1/2018 Vakuumipakattujen kylmäsavuja graavikalatuotteiden laatu Oulun seudun vähittäismyynnissä 2017 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 1 2. TOTEUTUS... 1 2.1 Aineisto... 1 2.2 Menetelmät... 1 2.3

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Tilaaja Enontekiön Vesihuolto Oy Ounastie 165 99400 Enontekiö Ahma ympäristö Oy PL 96 96101 Rovaniemi TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Näytteenottopaikka Enontekiön Vesihuolto, verkosto, Hetta, Keskuskeittiö

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (5) 29 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Nimet Yildizaydin:lle HEL 2014-008718 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Aamupalaprojekti Projektiyhteenveto 2014

Aamupalaprojekti Projektiyhteenveto 2014 Aamupalaprojekti Projektiyhteenveto 2014 Aamupalaprojekti 2014 Vantaan ympäristökeskus toteutti aamupalaprojektin yhdessä Helsingin ja Espoon ympäristöterveydenhuollon kanssa vuoden 2014 aikana. Projektissa

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 26.5.2017 17-3029 #2 1 (3) Varparannan vesiosuuskunta Vatanen Kyösti info@varparannanvesihuolto.com Onkaniementie 3 81120 KATAJARANTA

Lisätiedot

Vesilähteen tyyppi jota arvioidaan: kasteluallas

Vesilähteen tyyppi jota arvioidaan: kasteluallas 2.11 VILJELY-YRITYKSEN VEDEN RISKINARVIOINTI Viljelijä on aina vastuussa siitä, ettei tuotannossa käytetty vesi aiheuta elintarviketurvallisuus-riskiä kuluttajille.vastuu edellyttää, että pystyy osoittamaan

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 31.5.2017 17-3131 #1 1 (3) Karttulan Vesiosuuskunta Kissakuusentie 8 72100 KARTTULA Tilausnro 220428 (4908/Jaks+5v), saapunut 11.5.2017,

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 5.9.2016 16-6969 #1 1 (3) Pieksänkosken vesiosuuskunta Väänänen Pekka Rannanmaantie 64 73360 PAJULAHTI Tilausnro 210662 (4912/Jaksott),

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 19-6964 #1 1 (3) Pykäläinen Erkki erkki@karjalanrakennuspalvelu. Ohvanantie 97 82200 HAMMASLAHTI Tilausnro 255669 (4797J/KÄYTTÖ), saapunut 30.8.2019, näytteet otettu

Lisätiedot

KOTKAN JA HAMINAN ELINTAR- VIKETUTKIMUSPROJEKTI:

KOTKAN JA HAMINAN ELINTAR- VIKETUTKIMUSPROJEKTI: Kotkan kaupunki, ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö - Haminan kaupunki, terveysvalvonta KOTKAN JA HAMINAN ELINTAR- VIKETUTKIMUSPROJEKTI: KEBABIN HYGIEENINEN LAATU ETELÄ- KYMENLAAKSOSSA 2018 30.10.2018

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2017 1 (5) 7 Uimahallien ja muiden yleisten allastilojen veden laatu ja tarkastukset Helsingissä 2016 HEL 2017-001978 T 11 00 02 Päätösehdotus Tiivistelmä päättää merkitä

Lisätiedot

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Tutkimusraportti 121 / 2017 Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Nenäinniemen puhdistamo Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Nab Labs Oy Arja Palomäki Sisällys 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA...

Lisätiedot

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Talousvettä koskeva lainsäädäntö Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Vesi- ja ympäristöalan 19.5.2008 TALOUSVEDEN VALVONTA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JA YMPÄRISTÖNSUOJELUN KOKONAISUUDESSA

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty tai rekisteröity laboratorio. Hallinto-osasto Suunnittelu- ja ohjausyksikkö. Eurofins Scientific Finland Oy, Kokkola

REKISTERIOTE Hyväksytty tai rekisteröity laboratorio. Hallinto-osasto Suunnittelu- ja ohjausyksikkö. Eurofins Scientific Finland Oy, Kokkola Eurofins Scientific Finland Oy, Kokkola PL 1100 (Kemirantie 1) 67101 KOKKOLA Puh. 0447819001 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT elintarvikkeet Aerobiset mikro-organismit akkr NMKL 86:2013 Anaerobiset

Lisätiedot

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta RAPORTTI 3/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. Johdanto... 1 2. Elintarvikekioskien omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

RAVINTOLAHANKE 2005. Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja

RAVINTOLAHANKE 2005. Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja RAVINTOLAHANKE 2005 Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Tarkastukset ja näytteenotot... 3 3. Elintarvikehuoneiston vaatimukset...4 4.1 Tarkastuksien tulosten

Lisätiedot

Vesitornien vaikutus talousveden laatuun

Vesitornien vaikutus talousveden laatuun Vesitornien vaikutus talousveden laatuun Anna Pursiainen Roosa Saarinen Anna-Maria Hokajärvi Jenni Ikonen Tarja Pitkänen Ilkka Miettinen 24.1.2018 Vesitornien veden laatu / A. Pursiainen 1 Vesitornit rakenne

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2011 1 (6) 272 Elintarvikelain 14 :n mukainen hakemus, Fornie Oy, Malmin kauppatie 18, keittiön hyväksymisestä käyttöön HEL 2011-001191 T 11 02 00 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d)

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) Liite 1. Yhteenveto keskisuurista laitoksista. Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) 10 100 100 400 400 1 000 Yhteensä Laitokset ja yksiköt 407 177 113 697 Talousveden käyttäjät 85 800

Lisätiedot

Raportti 1/2019. Sushin mikrobiologinen laatu

Raportti 1/2019. Sushin mikrobiologinen laatu Raportti 1/2019 Sushin mikrobiologinen laatu tarjoilupaikoissa 2017-2018 SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 1. Johdanto... 3 2. Toteutus... 3 2.1 Aineisto... 3 2.2 Menetelmät... 4 3. Tulokset... 5 3.1 Lämpötila...

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta Sivu 1/7 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään elintarvikelain (23/2006) nojalla:

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 20.9.2017 17-6793 #1 1 (3) Karttulan Vesiosuuskunta Kissakuusentie 8 72100 KARTTULA Tilausnro 226225 (4916/Jaksotta), saapunut 4.9.2017,

Lisätiedot

TOIVAKAN KIRKONKYLÄN UIMARANNAN UIMAVESIPROFIILI

TOIVAKAN KIRKONKYLÄN UIMARANNAN UIMAVESIPROFIILI TOIVAKAN KIRKONKYLÄN UIMARANNAN UIMAVESIPROFIILI SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. UIMAVEDEN LAATUVAATIMUKSET JA VALVONTA 2.1 Laatuvaatimukset ja suositukset. 2.2 Laadun arviointi ja luokitus 2.3 Laadun

Lisätiedot

Pvm/Datum/Date Viljely, Valviran Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 8/2016, Osa IV

Pvm/Datum/Date Viljely, Valviran Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 8/2016, Osa IV 1 Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Raumalab PL 283 (Lensunkatu 9) 26101 RAUMA Puh. 02 246 1271 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Mikrobit (homeet, hiivat, bakteerit

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA Pyhtään kunta 20.4.2016 UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja Pyhtään kunta, Siltakyläntie 175, 49220 Siltakylä 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja 1.3

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 13.11.2017 17-8046 #1 1 (4) Martonvaaran vesiosuuskunta Tossavainen Jarmo jarmo.tossavainen@luukku.com Tilausnro 228289 (4765J/VERJAKSO),

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamisesta MUISTIO 11.6.2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamisesta TIIVISTELMÄ Elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 1 (4) Liperin kunta, tekninen osasto Riikonen Kari kari.riikonen@liperi.fi Keskustie 10 83100 LIPERI Tilausnro 219952 (4774J/VALVVIIN), saapunut 3.5.2017, näytteet otettu 3.5.2017 Näytteenottaja: Väisänen

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 Terveydensuojelujaosto 77 21.10.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7 LÄHETTÄJÄ Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1 A 06100 PORVOO Tarkastuskertomus Elintarvikevalvonta VASTAANOTTAJA Kartanoravintola Haikon kartanon pääkeittiö Vuoristo-yhtiöt Oy Haikkoontie 114 06400 PORVOO

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Keski-Savon Vesi Oy Borginkatu 9 78300 VARKAUS Tilausnro 237265 (4618/Valvont), saapunut 14.6.2018, näytteet otettu 14.6.2018 Näytteenottaja: Anne Parkkinen NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus 16184

Lisätiedot

VEDEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA JA ALKUTUOTANNOSSA

VEDEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA JA ALKUTUOTANNOSSA VEDEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA JA ALKUTUOTANNOSSA Tomi Kekki Tuoteturvallisuusyksikkö Tampere 24.-25.1.2012 Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät VESIASIAT EVIRASSA 1/3 Vesivirka

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (3) Heinäveden kunta Tekninen lautakunta Kermanrannantie 7 79700 HEINÄVESI Tilausnro 211333 (4359/TALVES), saapunut 6.9.2016 Näytteenottaja: Kuuva Kauko NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus 25581 Raakavesi

Lisätiedot

142 02.10.2012 104 25.06.2013 137 27.08.2013 71 20.05.2014

142 02.10.2012 104 25.06.2013 137 27.08.2013 71 20.05.2014 EURAJOEN JOKIVEDEN KÄYTTÖKIELTO 64/64.641/2013, 280/62.623/2013 PJSYMPLK 02.10.2012 142 JVP-Eura Oy:n jätevesipuhdistamolla tapahtuneiden laiterikkojen seurauksena Eurajokeen on päässyt puutteellisesti

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Hoan Cafe, 2326291-9

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Hoan Cafe, 2326291-9 LÄHETTÄJÄ Helsingin kaupungin ympäristökeskus PL 500 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Tarkastuskertomus Elintarvikevalvonta VASTAANOTTAJA Cafe Airo Hoan Cafe Merikannontie 3 B 00260 HELSINKI Pvm 1.6.2015 Tapahtumatunnus

Lisätiedot

Projektin yhteenveto. Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä

Projektin yhteenveto. Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä 1 Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä Vladimir Vanhanen, Espoon seudun ympäristöterveys Tuija Myllymäki, Espoon seudun ympäristöterveys Emma Laamanen, Espoon seudun ympäristöterveys

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 02.06.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 02.06.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) 15 Tmi Sari Viiman toiminnan kieltämistä koskeva elintarvikelain 56 :n mukainen päätös HEL 2015-006585 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Maija Hatakka, elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto Marjaana Hakkinen, mikrobiologi, EELA

Maija Hatakka, elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto Marjaana Hakkinen, mikrobiologi, EELA 1 Maija Hatakka, elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto Marjaana Hakkinen, mikrobiologi, EELA Kampylobakteeriprojekti EVI-EELA 2002 EVI ja EELA toteuttivat vuonna 2002 tutkimusprojektin, jossa kartoitettiin

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 1 (5) Liperin kunta, tekninen osasto Riikonen Kari kari.riikonen@liperi.fi Keskustie 10 83100 LIPERI Tilausnro 219962 (4774J/VALVLIYL), saapunut 3.5.2017, näytteet otettu 3.5.2017 Näytteenottaja: Väisänen

Lisätiedot

Espoon seudun ympäristöterveys UPPOPAISTORASVAN LAATU TARJOILUPAIKOISSA JA LEIPOMOISSA 2016

Espoon seudun ympäristöterveys UPPOPAISTORASVAN LAATU TARJOILUPAIKOISSA JA LEIPOMOISSA 2016 Espoon seudun ympäristöterveys UPPOPAISTORASVAN LAATU TARJOILUPAIKOISSA JA LEIPOMOISSA 2016 Sisällysluettelo Tiivistelmä... 2 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 4 2.1 Näytteenottaminen ja tarkastukset...

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö

Analyysi Menetelmä Yksikkö Tutkimustodistus 2018-12169 1(2) 08.06.2018 Pihtiputaan Lämpö & vesi Pertti Pasanen 44800 Pihtipudas Näytetiedot Näyte Kirkonkylän verkosto Shell Putaanportti Näyte otettu 30.05.2018 Näytteen ottaja Kirsi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 309 Lagerblad Foods Oy, elintarvikelain mukainen hakemus, Lagerblad Foods Oy liha- ja kala-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta HEL 2012-013788 T 11 02 00

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Ympäristölautakunta Etp/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Ympäristölautakunta Etp/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristöterveyspäällikkö 03.10.2012 78 HEL 2012-010822 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohteet Reafin Oy, Leikosaarentie 26, 00990 Helsinki y-tunnus

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1192/Snappert), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Ulf Sommardahl

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1192/Snappert), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Ulf Sommardahl Vesilaitosvesi 1.7.2019 19-1650 1 (4) Raaseporin kaupunki / Raaseporin Vesi Hallinto Törnroos, Tom PL 75 10611 RAASEPORI Tilausnro 114087 (1192/Snappert), saapunut 4.6.2019, näytteet otettu 4.6.2019 Näytteenottaja:

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO SUSHIN MIKROBIOLOGINEN LAATU VUONNA

PROJEKTIYHTEENVETO SUSHIN MIKROBIOLOGINEN LAATU VUONNA PROJEKTIYHTEENVETO SUSHIN MIKROBIOLOGINEN LAATU VUONNA 2016 JOHDANTO Projektin tavoitteena oli tutkia sushien valmistuksen mikrobiologista laatua ja valmistuksen hygieenisyyttä vuonna 2016. Samalla selvitettiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 23.04.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 23.04.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) 16 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Vihannespaja Oy:lle HEL 2014-003779 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön ratkaisu

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (3) Pöljän vesiosuuskunta Törnroos Jani Pohjolanmäentie 50 71800 SIILINJÄRVI Tilausnro 218285 (4358/Käyttö17), saapunut 20.3.2017, näytteet otettu 20.3.2017 Näytteenottaja: Jani Törnroos NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 230585 (10007/HETERAVO), saapunut 13.12.2017, näytteet otettu 13.12.2017 (8:30-10:00) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelmaan kuuluva projekti, 2015 PROJEKTIN TOTEUTUS o Projekti toteutettiin normaalien perustarkastusten eli Oiva-tarkastusten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

Yhteenveto suurten, Euroopan komissiolle raportoivien vedenjakelualueiden talousveden valvonnasta ja laadusta vuonna 2016

Yhteenveto suurten, Euroopan komissiolle raportoivien vedenjakelualueiden talousveden valvonnasta ja laadusta vuonna 2016 Ympäristöterveyden osasto Terveysturvallisuusosasto, Asiantuntijamikrobiologian yksikkö Yhteenveto suurten, Euroopan komissiolle raportoivien vedenjakelualueiden talousveden valvonnasta ja laadusta vuonna

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA

PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA 2015-2016 SALMONELLAT JA LISTERIA MONOCYTOGENES VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA 2015-2016 Kyseessä on Eviran käynnistämä viipaloitujen juustojen

Lisätiedot

TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO

TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO JOHDANTO Projektin tavoitteena oli tehdä pienellä otoksella tasokartoitus gluteenittomina tarjoiltavien ruokien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2017 1 (5) 3 Terveydensuojelun valvontasuunnitelman 2016 toteutumisen arviointi Helsingissä HEL 2017-001838 T 11 00 03 Päätösehdotus Tiivistelmä päättää hyväksyä esitetyn

Lisätiedot

Tuottaja antaa tilaajalle tarpeelliset ohjeet ja neuvot näytteiden ottoon, kuljetukseen, analyysien

Tuottaja antaa tilaajalle tarpeelliset ohjeet ja neuvot näytteiden ottoon, kuljetukseen, analyysien 27.1.2015 1(5) Laboratoriopalvelut 1. MÄÄRITYKSET JA ANALYYSIMÄÄRÄT 2. PALVELUN TOTEUTUS 2.1. Kaikki näytetyypit Laboratoriopalvelu koskee liitteen 2 (hintalomake) mukaista analytiikkaa tässä palvelukuvauksessa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (7) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (7) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (7) 6 Elintarvikelain 56 :n mukaisen kiellon antaminen Yaping Pizza Oy:lle HEL 2014-001589 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Laivatarkastuksen uusi kansallinen soveltamisohje. Päivi Aalto

Laivatarkastuksen uusi kansallinen soveltamisohje. Päivi Aalto Laivatarkastuksen uusi kansallinen soveltamisohje Päivi Aalto 18.1.2016 Terveydensuojelulaki Kunnan terveydensuojeluviranomainen tarkastaa alukset ja antaa terveyssäännöstön liitteen 3 mukaisen todistuksen

Lisätiedot

Viljely, Valviran Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 8/2016, Osa IV. akkr NMKL 184:2006, muunneltu. akkr NMKL 56:2015

Viljely, Valviran Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 8/2016, Osa IV. akkr NMKL 184:2006, muunneltu. akkr NMKL 56:2015 1 ScanLab Oy PL 19 (Tutkijantie 4 F) 90015 Oulun kaupunki Puh. 044 7036740 RUOKAVIRASTON REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Mikrobit (homeet, hiivat, bakteerit ja aktinomykeetit),

Lisätiedot

TYÖPAJA NÄYTETULOSTEN TIEDONSIIRROSTA VIRANOMAISJÄRJESTELMIIN Vesianalyysitulosten tiedonsiirto

TYÖPAJA NÄYTETULOSTEN TIEDONSIIRROSTA VIRANOMAISJÄRJESTELMIIN Vesianalyysitulosten tiedonsiirto TYÖPAJA NÄYTETULOSTEN TIEDONSIIRROSTA VIRANOMAISJÄRJESTELMIIN 3.4.2017 Vesianalyysitulosten tiedonsiirto Ari Markkanen ari.markkanen@valvira.fi Heli Laasonen heli.laasonen@valvira.fi Valvira.fi, @ValviraViestii

Lisätiedot

TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010

TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 Ympäristölautakunta 17.12.2009 2/8 Ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontasuunnitelma 2010 SISÄLLYS LUKU 1.

Lisätiedot

Yhteenveto suurten, Euroopan komissiolle raportoivien vedenjakelualueiden talousveden valvonnasta ja laadusta vuonna 2015

Yhteenveto suurten, Euroopan komissiolle raportoivien vedenjakelualueiden talousveden valvonnasta ja laadusta vuonna 2015 Ympäristöterveyden osasto Vesi ja terveys -yksikkö Yhteenveto suurten, Euroopan komissiolle raportoivien vedenjakelualueiden talousveden valvonnasta ja laadusta vuonna 2015 Outi Zacheus, Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Pvm/Datum/Date akkr ISO Sisäilmanäyte. akkr ISO Sisäilmanäyte

Pvm/Datum/Date akkr ISO Sisäilmanäyte. akkr ISO Sisäilmanäyte 1 Eurofins Environment Testing Finland Oy Niemenkatu 73 15140 LAHTI Puh. 0403567895 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Formaldehydi akkr STM:n Asumisterveysohje (2003:1), Asumisterveysopas

Lisätiedot

PIZZOJEN SUOLAPITOISUUSTUTKIMUS JA PIZZARAAKA-AINEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU. ~ Oulun kaupunki. Ympäristövirasto.

PIZZOJEN SUOLAPITOISUUSTUTKIMUS JA PIZZARAAKA-AINEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU. ~ Oulun kaupunki. Ympäristövirasto. J PIZZOJEN SUOLAPITOISUUSTUTKIMUS JA PIZZARAAKA-AINEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU ~ Oulun kaupunki Ympäristövirasto - Raportti 5/1998 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1 PIZZOJEN SUOLAPITOISUUDET 1 PIZZATÄYTTEIDEN

Lisätiedot

Uusi talousvesiasetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 461/2000

Uusi talousvesiasetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 461/2000 Uusi talousvesiasetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 461/2000 (muutosasetus 442/2014) Ajankohtaista laboratoriorintamalla 2014 1 Muutoksia:

Lisätiedot