fx-9860g Series/GRAPH 85 Series Physiumsovellus Käyttöopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "fx-9860g Series/GRAPH 85 Series Physiumsovellus Käyttöopas http://edu.casio.com"

Transkriptio

1 fx-9860g Series/GRAPH 85 Series Fi Physiumsovellus Käyttöopas

2 Sisältö Sisältö 1 Physiumin yleisesittely 2 Physiumin käynnistäminen 3 Jaksollinen järjestelmä 4 Fysiikan vakiot 5 Physium-funktioiden kutsuminen eactivitysta 6 Varotoimia

3 1-1 Physiumin yleisesittely 1 Physiumin yleisesittely Physium-sovellus tarjoaa käyttöösi seuraavat ominaisuudet. Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä Sovellusta voidaan käyttää alkuaineiden jaksollisen järjestelmän tarkastelemiseen. Taulukossa näkyy kunkin alkuaineen järjestysluku, tunnus, atomipaino ja muita tietoja. Alkuaineita voi hakea alkuaineen nimen, tunnuksen, järjestysluvun tai atomipainon perusteella. Fysiikan vakiot Sovelluksen avulla voidaan tarkastella fysiikan vakioita, jotka on ryhmitelty helppolukuisella tavalla. Fysiikan vakioita voidaan tarvittaessa muokata ja tallentaa. Fysiikan vakiot voidaan tallentaa Alpha-muistiin, ja niitä voidaan käyttää RUN MAT -moodissa.

4 2-1 Physiumin käynnistäminen 2 Physiumin käynnistäminen 1. Siirry päävalikosta PHYSIUM-moodiin. 2. Näyttöön tulee seuraavassa kuvassa näkyvä aloitusnäyttö. PHYSIUM-moodi Kohdistin 3. Valitse haluamasi tiedot (jaksollinen järjestelmä tai fysiikan vakiot) f- ja c-näppäimien avulla. 4. Valitse vaiheessa 3 valitsemasi tiedot (jaksollinen järjestelmä tai fysiikan vakiot) näkyviin painamalla w-näppäintä.

5 3-1 Jaksollinen järjestelmä 3 Jaksollinen järjestelmä k Jaksollisen järjestelmän taulukkonäyttö Järjestysluku Ryhmän numero Kohdistin Ryhmien numerot näkyvät näytön yläreunassa ja jaksojen numerot vasemmassa reunassa. Lantanoidit on merkitty kirjaimella L` ja aktinoidit kirjaimella A`. 112 Uub 115 Uup on esitetty muodossa ``. Siirrä kohdistinta näytössä f-, c-, d- ja e-näppäimillä. 1(MINI)...Näyttää jaksollisen järjestelmän taulukon MINI-näytön. 6 (DETAIL) (tai w)...näyttää valintaikkunan, jossa on tietoja siitä alkuaineesta, jonka kohdalla kohdistin on. Jos L` tai A` on valittuna, näppäintä painamalla saa näkyviin siirtymäalkuainenäytön. J...Palaa Physiumin aloitusnäyttöön. u Yksityiskohtaisten tietojen ikkuna Tunnus Järjestysluku Atomipaino Alkuaineen nimi Määritteet Yksityiskohtaisten tietojen ikkunassa näkyvät jaksollisen järjestelmän taulukkonäytöstä valitun alkuaineen järjestysnumero, tunnus, alkuaineen nimi, atomipaino ja määritteet. Hakasulkeissa ([ ]) on hyvin tunnetun isotoopin atomipaino. Isotooppien alkuainenimien perässä on tähti (`). J(tai w tai o)...sulkee valintaikkunan.

6 3-2 Jaksollinen järjestelmä u Lantanoidinäyttö ja aktinoidinäyttö Kohdistin Siirtymäalkuainenäyttö tulee esille, jos painetaan 6(DETAIL) (tai w), kun jaksollisen järjestelmän taulukkonäytöstä on valittuna L` tai A`. Siirrä kohdistinta näytössä f-, c-, d- ja e-näppäimillä. 6 (DETAIL) (tai w)...näyttää valintaikkunan, jossa on tietoja siitä alkuaineesta, jonka kohdalla kohdistin on. J...Palaa jaksollisen järjestelmän taulukkonäyttöön. k Minitaulukkonäyttö Kohdistin Järjestysluku Tunnus Atomipaino Lantanoidit Aktinoidit Minitaulukkonäyttö on jaksollisen järjestelmän tiivistetty versio, jonka kukin solu vastaa yhtä alkuainetta. Näytön oikeassa yläkulmassa näkyvät sen alkuaineen järjestysluku, tunnus ja atomipaino, jonka kohdalla kohdistin on taulukossa. Siirtymäalkuaineet (lantanoidit ja aktinoidit) näkyvät jaksollisen järjestelmän alapuolella (LANT, ACTI). Kun valittuna on lantanoidi, oikean yläkulman tiedoissa näkyy alkuaineen tunnusta vastaava järjestysluku (57 71), tunnuksena Lant. ja atomipainon kohta on tyhjä. Kun valittuna on aktinoidi, oikean yläkulman tiedoissa näkyy alkuaineen tunnusta vastaava järjestysluku (89 103), tunnuksena Acti. ja atomipainon kohta on tyhjä. Siirrä kohdistinta näytössä f-, c-, d- ja e-näppäimillä.

7 3-3 Jaksollinen järjestelmä 1(SERIES) 1(METAL)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka ovat metallisten ominaisuuksiensa vuoksi metalleja. 2(TRANS)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka ovat metallisten ominaisuuksiensa vuoksi siirtymäalkuaineita. 3(A-MET)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka kuuluvat alkalimetallien pääryhmään. 4(A-EAR)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka kuuluvat maa-alkalimetallien pääryhmään. 5(HALGN)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka kuuluvat halogeenien pääryhmään. 6(g)1(n-GAS)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka kuuluvat jalokaasujen pääryhmään. 6(g)2(n-METL)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka ovat metallisten ominaisuuksiensa vuoksi epämetalleja. 6(g)3(R-EAR)... Korostaa niiden alkuaineiden solut, jotka kuuluvat lantanoidien (harvinaiset maametallit) pääryhmään. 2(RESET)... Tyhjentää minitaulukkonäytön korostuksen. 5(SRC) 1(NAME)... Näyttää valintaikkunan, jossa voi hakea alkuaineen nimeä. 2(SYMBL)... Näyttää valintaikkunan, jossa voi hakea alkuaineen tunnusta. 3(No.)... Näyttää valintaikkunan, jossa voi hakea alkuaineen järjestyslukua. 4(WEIGH)... Näyttää valintaikkunan, jossa voi hakea alkuaineen atomipainoa. 6(DETAIL) (tai w)... Näyttää valintaikkunan, jossa on tietoja siitä alkuaineesta, jonka kohdalla kohdistin on. Huomaa, että valintaikkuna ei tule näkyviin, kun valittuna on lantanoidi tai aktinoidi. J... Palaa jaksollisen järjestelmän taulukkonäyttöön.

8 3-4 Jaksollinen järjestelmä u Minitaulukon yksityiskohtaisten tietojen ikkuna Minitaulukon yksityiskohtaisten tietojen ikkuna on sama kuin sivulla 3 1 olevassa kohdassa Yksityiskohtaisten tietojen ikkuna kuvailtu ikkuna. Minitaulukon yksityiskohtaisten tietojen ikkunassa näkyvät sen alkuaineen tiedot, jonka kohdalla kohdistin on minitaulukossa. Huomaa, ettei kohdistimella voi valita LANTI- tai ACTIsolua. J(tai w tai o)...sulkee valintaikkunan. u Haku alkuaineen nimen perusteella 1. Paina minitaulukkonäytössä 5(SRC) ja paina sitten 1(NAME). Näyttöön tulee alkuaineen nimen hakuikkuna. 2. Kirjoita vähintään yhdeksän merkkiä sen alkuaineen nimestä, jota haluat etsiä. Näyttöön tulevat kaikki ne alkuaineet, joiden nimet alkavat kirjoittamillasi merkeillä. 3. Valitse haluamasi alkuaineen nimi f- ja c-näppäimien avulla. 4. Paina w, jos haluat palata minitaulukkonäyttöön. Kohdistin jää vaiheessa 3 valitun alkuaineen kohdalle. Jos minkään alkuaineen nimi ei vastaa kirjoittamiasi merkkejä, näyttöön tulee teksti Nothing (ei mitään). Jos haluat sulkea valintaikkunan ja palata minitaulukkonäyttöön ilman, että haet mitään, paina J. u Haku alkuaineen tunnuksen perusteella 1. Paina minitaulukkonäytössä 5(SRC) ja paina sitten 2(SYMBL). Näyttöön tulee alkuaineen tunnuksen hakuikkuna.

9 3-5 Jaksollinen järjestelmä 2. Kirjoita vähintään yhdeksän merkkiä sen alkuaineen tunnuksesta, jota haluat etsiä. Näyttöön tulevat kaikki ne alkuaineet, joiden tunnukset alkavat kirjoittamillasi merkeillä. 3. Valitse haluamasi alkuaineen tunnus f- ja c-näppäimien avulla. 4. Paina w, jos haluat palata minitaulukkonäyttöön. Kohdistin jää vaiheessa 3 valitun alkuaineen kohdalle. Jos minkään alkuaineen nimi ei vastaa kirjoittamiasi merkkejä, näyttöön tulee teksti Nothing (ei mitään). Jos haluat sulkea valintaikkunan ja palata minitaulukkonäyttöön ilman, että haet mitään, paina J. u Haku alkuaineen järjestysluvun perusteella 1. Paina minitaulukkonäytössä 5(SRC) ja sitten 3(No.). Näyttöön tulee alkuaineen järjestysluvun hakuikkuna. 2. Kirjoita vähintään kolme numeroa sen alkuaineen järjestysluvusta, jota haluat etsiä. 3. Paina w, jos haluat palata minitaulukkonäyttöön. Kohdistin jää vaiheessa 2 kirjoitetun alkuaineen järjestysluvun kohdalle. Jos mikään alkuaine ei vastaa kirjoittamaasi järjestyslukua, w-näppäintä painamalla voit palata minitaulukkonäyttöön, jossa kohdistin on samassa kohdassa kuin tätä menettelyä aloitettaessa. Jos haluat sulkea valintaikkunan ja palata minitaulukkonäyttöön ilman, että haet mitään, paina J.

10 3-6 Jaksollinen järjestelmä u Haku atomipainon perusteella 1. Paina minitaulukkonäytössä 5(SRC) ja paina sitten 4(WEIGH). Näyttöön tulee alkuaineen atomipainon hakuikkuna. 2. Kirjoita enintään yhdeksän merkkiä pitkä arvo (numeroiden ja desimaalipisteen yhteismäärä) atomipainosta, jota haluat hakea. Näyttöön tulevat kaikki alkuaineet, joiden atomipaino vastaa syöttämiäsi lukuja. 3. Valitse haluamasi atomipaino f- ja c-näppäimillä. 4. Paina w, jos haluat palata minitaulukkonäyttöön. Kohdistin jää vaiheessa 3 valitun alkuaineen kohdalle. Jos minkään alkuaineen atomipaino ei vastaa kirjoittamiasi numeroita, näyttöön tulee teksti Nothing (ei mitään). Jos haluat sulkea valintaikkunan ja palata minitaulukkonäyttöön ilman, että haet mitään, paina J.

11 4-1 Fysiikan vakiot 4 Fysiikan vakiot k Luokanvalintanäyttö b(universal)...näyttää fysiikan yleisvakioiden luettelon. c(electromagnetic)...näyttää sähkömagneettisten fysiikan vakioiden luettelon. d(atomic & nuclear)...näyttää atomi- ja ydinfysiikan vakioiden luettelon. e(physico-chemical)...näyttää fysikaalis-kemiallisten vakioiden luettelon. f(adopted values)...näyttää fysiikan vakioiden normaaliarvojen luettelon. a(my Drawer)...Näyttää My Drawer (omat arvot) näytön. J...Palaa Physiumin aloitusnäyttöön. k Valmiit vakiot Seuraavassa luettelossa on lueteltu vakiot, jotka sisältyvät tähän sovellukseen valmiina fysiikan vakioina. Luokka Suure Arvo Yleisvakiot c: valon nopeus tyhjiössä µ 0 : tyhjiön permeabiliteetti E 6 ε0: tyhjiön permittiivisyys E 12 Z0: tyhjiön ominaisimpedanssi G: gravitaatiovakio E 11 h: Planckin vakio E 34 H: redusoitu Planckin vakio E 34 mp: Planckin massa E 8 lp: Planckin pituus E 35 tp: Planckin aika E 44 Sähkömagneettiset vakiot e: alkeisvaraus E 19 φ 0: magneettivuokvantti E 15 G0: konduktanssikvantti E 5 KJ: Josephson-vakio E14 RK: von Klitzingin vakio µ B: Bohrin magnetoni E 24 µ N: ydinmagnetoni E 27

12 4-2 Fysiikan vakiot Luokka Suure Arvo Atomi- ja α: hienorakennevakio E 3 ydinfysiikan vakiot R : Rydbergin vakio a0: Bohrin säde E 11 me: elektronin lepomassa E 31 µ e: elektronin magneettinen momentti E 24 m µ: myonin massa E 28 µ µ : myonin magneettinen momentti E 26 m τ: taun massa E 27 mp: protonin massa E 27 µ p: protonin magneettinen momentti E 26 mn: neutronin massa E 27 µ n: neutronin magneettinen momentti E 27 Fysikaaliskemialliset NA: Avogadron vakio E23 vakiot mu: atomimassayksikkö E 27 F: Faradayn vakio R: yleinen kaasuvakio k: Boltzmannin vakio E 23 Vm: ideaalikaasun moolitilavuus (273,15 K, 101,325 kpa) σ: Stefan-Boltzmannin vakio E 8 Normaaliarvot KJ 90: Josephson-vakion normaaliarvo RK 90: von Klitzingin vakion normaaliarvo gn: normaalikiihtyvyys

13 4-3 Fysiikan vakiot k Vakioiden luettelonäyttö Vakioiden luettelonäytössä näkyvät vakioiden tiedot seuraavassa muodossa: Symboli = Arvo Siirrä korostus f- ja c-näppäinten avulla sen vakion kohdalle, jonka haluat valita. 1(EDIT)...Siirtyy muokkaustilaan, jossa valittua vakiota voidaan muokata. Laite siirtyy muokkaustilaan automaattisesti myös silloin, kun jotakin numeronäppäintä painetaan vakion ollessa valittuna. 2(STORE)...Tallentaa valittuna olevan vakion Alpha-muistiin. 3(DETAIL) (tai w)...näyttää valintaikkunan, joka sisältää valittuna olevan vakion tiedot. 4(KEEP)...Tallentaa valittuna olevan vakion My Draweriin. 4-näppäimen (KEEP) painaminen tuo näyttöön sanoman Complete! (valmis). Sanoman voi poistaa näytöstä painamalla J. 5(INIT)...Palauttaa valittuna olevan vakion alkuperäisen oletusarvon. 6(A InIT)...Palauttaa kaikkien vakioiden alkuperäiset oletusarvot. J...Palaa luokanvalintanäyttöön. k My Drawer näyttö 4-näppäimen (KEEP) painaminen, kun vakioluettelo on näytössä, tallentaa valittuna olevan vakion My Drawer näyttöön. My Drawer näytössä vakiot näkyvät niiden tallennusjärjestyksessä. 2(STORE)...Tallentaa valittuna olevan vakion Alpha-muistiin. 3(DETAIL) (tai w)...näyttää valintaikkunan, joka sisältää valittuna olevan vakion tiedot. 6(DEL)...Poistaa valittuna olevan vakion. J...Palaa luokanvalintanäyttöön.

14 4-4 Fysiikan vakiot k Vakion muokkaaminen 1. Valitse muokattava vakio ja paina sitten 1(EDIT). Laskin siirtyy muokkaustilaan. 2. Muokkaa vakiota haluamallasi tavalla. 3. Paina w. Laskin tallentaa vakion muokatun version. Vaikka vakion arvoksi syötettäisiin yli 15 numeroa, muistiin tallentuu vain 15 merkitsevää numeroa. Jos vakion muoto on virheellinen, laskin antaa Syntax ERROR virheen. Jos vakion arvo on matemaattisesti virheellinen tai kelvoton, laite antaa Ma ERROR virheen. k Vakion tallentaminen Alpha-muistiin 1. Valitse vakio, jonka haluat tallentaa Alpha-muistiin, ja paina 2(STORE). Näyttöön tulee Store Alpha Mem. valintaikkuna. 2. Syötä sitä Alpha-muistia vastaava kirjain, johon haluat tallentaa vakion. 3. Paina w. Kun kyseessä oleva Alpha-muisti kutsutaan RUN MAT moodissa, laskin syöttää tallennetun vakion arvon.

15 4-5 Fysiikan vakiot k Yksityiskohtaisten tietojen ikkuna Jos valitset vakion ja painat 3(DETAIL) tai w, näyttöön tulee valintaikkuna, joka sisältää valitun vakion tiedot. Yksityiskohtaisten tietojen ikkunassa näkyvät vakion nimi, tunnus ja yksikkö. Nimi Tunnus Yksikkö k Kaikkien vakioiden alkuperäisten oletusarvojen palauttaminen Kun näytössä on vakioluettelonäyttö, paina 6(A InIT). Näyttöön tulee Init All valintaikkuna. Paina 1(Yes), jos haluat palauttaa kaikkien vakioiden alkuperäiset oletusarvot.

16 5-1 Physium-funktioiden kutsuminen eactivitysta 5 Physium-funktioiden kutsuminen eactivitysta Physium-funkioita voi kutsua eactivitysta sisällyttämällä eactivity-tiedostoon Physium-osan. Tässä osiossa selitetään, miten eactivity-tiedostoon lisätään Physium-osa, ja miten lisättyä Physium-osaa käytetään. Lisätietoja eactivity-toiminnoista on fx-9860g SD:n tai fx-9860g:n mukana toimitetun käyttöoppaan kohdassa Luku 10 eactivity. k Physium-osan lisääminen eactivity-tiedostoon Seuraavassa menettelyssä oletetaan, että eactivity-tiedosto, johon halutaan lisätä Physium-osa, on jo avattuna. Lisätietoja uuden tiedoston luomisesta ja muista eactivityn perustoiminnoista on fx-9860g SD:n tai fx-9860g:n mukana toimitetun käyttöoppaan kohdassa eactivity-tiedoston perustoiminnot (sivu ). u Physium-osan lisääminen eactivity-tiedostoon 1. Siirrä kohdistin eactivity-työtilanäytössä kohtaan, johon haluat lisätä Physium-osan. 2. Paina 2(STRP). Näyttöön tulee valintaikkuna, joka sisältää lisättävien osien luettelon. 3. Siirrä korostus f- ja c-näppäinten avulla sen Physium-osan kohdalle, jonka haluat lisätä.

17 5-2 Physium-funktioiden kutsuminen eactivitysta 4. Paina w. Osa lisätään sen rivin tai osan yläpuolelle, jonka kohdalla kohdistin on. 5. Syötä osan otsikoksi enintään 16 merkkiä. 6. Määritä osale otsikko painamalla w. Osa korostuu. Voit suorittaa osan tässä painamalla w. Lisätietoja osan suorittamiseen tarvittavista toimenpiteistä on jäljempänä kohdassa Physium-funktion kutsuminen Physium-osasta. k Physium-funktion kutsuminen Physium-osasta Tässä osiossa selitetään toimenpiteet, joilla Physium-osa voidaan lisätä eactivity-tiedostoon. Seuraavassa menettelyssä oletetaan, että kyseessä oleva Physium-osa on jo lisätty eactivitytiedostoon, joka on tällä hetkellä avoimena. 1. Siirrä korostus eactivity-työtilanäytössä f- ja c-näppäinten avulla Physium-osan kohdalle.

18 5-3 Physium-funktioiden kutsuminen eactivitysta 2. Paina w. Physium käynnistyy ja näkyviin tulee aloitusnäyttö. 3. Tee kohdan Physiumin käynnistäminen (sivu 2-1) menettely vaiheesta 3 alkaen. 4. Palaa eactivity-työtilanäyttöön painamalla!a('). u Physium-osamuistin kapasiteettiin liittyviä varotoimenpiteitä Lisätietoja kunkin osan muistin varaustilan tarkistamisesta on fx-9860g SD:n tai fx-9860g:n mukana tulleen käyttöoppaan kohdassa 10-5 eactivityn tiedostomuistin käyttönäyttö.

19 6-1 Varotoimia 6 Varotoimia Voit tallentaa Physium-näyttöjen ja valintaikkunan näytönkaappaukset. Lisätietoja on fx-9860g SD/fx-9860G:n käyttöoppaan kohdassa 1-8 Näytönkaappauksen käyttäminen. Huomaa, ettei Physium tue fx-9860g SD/fx-9860G:n käyttöoppaassa kuvailtua luettelotoimintoa. Tämän sovelluksen atomipainot perustuvat IUPACin (International Union of Pure and Applied Chemistry) vuoden 2005 suosituksiin. Tämän sovelluksen fysiikan vakiot perustuvat CODATAn vuoden 2002 suosituksiin. Tässä sovelluksessa käytettävien tieteellisten vakioiden arvot voivat poiketa hieman esitysvuoden tai kirjallisuuslähteen mukaan vaihdellen. Tutustu ennen käyttöä kuhunkin käyttötarkoitukseen sopiviin tietolähteeseen. Lantanoidien luokittelu voi poiketa hieman Yhdysvalloissa oppikirjoissa tai lehdissä yleensä käytettävästä luokittelusta. Siirtymäalkuaineiden luokittelu voi poiketa hieman Yhdysvalloissa oppikirjoissa tai lehdissä yleensä käytettävästä luokittelusta.

20 CASIO COMPUTER CO., LTD. 6-2, Hon-machi 1-chome Shibuya-ku, Tokyo , Japan LB0701-B

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 Aine koostuu atomeista Nimitys tulee sanasta atomos = jakamaton (400 eaa, Kreikka) Atomin kuvaamiseen käytetään atomimalleja Pallomalli

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta.

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. 1 Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 18.10.2004

Lisätiedot

Kemia 3 op. Kirjallisuus: MaoL:n taulukot: kemian sivut. Kurssin sisältö

Kemia 3 op. Kirjallisuus: MaoL:n taulukot: kemian sivut. Kurssin sisältö Kemia 3 op Kirjallisuus: MaoL:n taulukot: kemian sivut Kurssin sisältö 1. Peruskäsitteet ja atomin rakenne 2. Jaksollinen järjestelmä,oktettisääntö 3. Yhdisteiden nimeäminen 4. Sidostyypit 5. Kemiallinen

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje https://senaatti.ryhti.fi RYHTI - tuki Puh. 010 759 2300 (ma-pe 07.00-17.00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa oikeus. Prosessivalikosta

Lisätiedot

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON Kilpiä voidaan joutua lisäämään kilpivarastotiedoksi mm. alla mainituissa tilanteissa. Sarjakilpivarastoon: - Tunnus on määräytynyt ajoneuvolle LTJn aikaisessa

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Jaksollinen järjestelmä ja sidokset

Jaksollinen järjestelmä ja sidokset Booriryhmä Hiiliryhmä Typpiryhmä Happiryhmä Halogeenit Jalokaasut Jaksollinen järjestelmä ja sidokset 13 Jaksollinen järjestelmä on tärkeä kemian työkalu. Sen avulla saadaan tietoa alkuaineiden rakenteista

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Moodlen lohkon käyttöohje

Moodlen lohkon käyttöohje Koulutuskeskus Tavastia Moodlen lohkon käyttöohje Versio 1.0.1 Janne Kalmari 24.10.2007 MOODLEN TEKSTIVIESTI LOHKON KÄYTTÖOHJE Yleistä... 1 Rakenne... 2 Käyttö... 4 Tallennetut viestit... 4 Vastaanottajat...

Lisätiedot

Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas

Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas HSU-4 CUW-3 9232831 2. painos 2004-2006 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän asiakirjan sisällön jäljentäminen, jakeleminen tai tallentaminen kokonaan tai osittain

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Hook2 Series. Quick Guide. 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH

Hook2 Series. Quick Guide.  5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH Hook2 Series Quick Guide 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH www.lowrance.com HOOK2 Aloittaminen 5 HDI, 5 TS, 7x GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 HDI,

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje https://senaatti.granlundmanager.fi Käyttäjätuki: 010 759 2300 (ma-pe 08:00-17:00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

3.3 Kurssin palauttaminen

3.3 Kurssin palauttaminen 3.3 Kurssin palauttaminen Yleistä kurssin palauttamisesta Kurssipohjan tulee olla luotuna Moodleen ennen kuin sen päälle voi palauttaa varmuuskopion. Yleensä palauttaminen kannattaa tehdä siten, että entisen

Lisätiedot

Ydinfysiikkaa. Tapio Hansson

Ydinfysiikkaa. Tapio Hansson 3.36pt Ydinfysiikkaa Tapio Hansson Ydin Ydin on atomin mittakaavassa äärimmäisen pieni. Sen koko on muutaman femtometrin luokkaa (10 15 m), kun taas koko atomin halkaisija on ångströmin luokkaa (10 10

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Oma Android-tabletti tutuksi. Hiiden Opisto / Eija Terävä / 2017

Oma Android-tabletti tutuksi. Hiiden Opisto / Eija Terävä / 2017 Oma Android-tabletti tutuksi Hiiden Opisto / Eija Terävä / 2017 Tärkeimmät sormikomennot tabletin näytöllä Kohdetta painetaan jonkin aikaa Aloitusnäytöllä ohjelmapainikkeen painaminen pitkään avaa muokkaustilan,

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

1. Opintojaksoselosteen tarkastelu, hyväksyminen ja muokattavaksi palauttaminen

1. Opintojaksoselosteen tarkastelu, hyväksyminen ja muokattavaksi palauttaminen 1. Opintojaksoselosteen tarkastelu, hyväksyminen ja muokattavaksi palauttaminen Hyväksyttävänä olevat opintojaksoselosteet voit hakea SoleOPSin päävalikon vasemmassa reunassa olevasta linkistä,. Klikattuasi

Lisätiedot

Vektorit. Vektorin luominen... 192 Vektorin tuominen näyttöön... 195 Vektorin koon ja alkioiden muokkaaminen... 195 Vektorin poistaminen...

Vektorit. Vektorin luominen... 192 Vektorin tuominen näyttöön... 195 Vektorin koon ja alkioiden muokkaaminen... 195 Vektorin poistaminen... 12 Vektorit Vektorin luominen... 192 Vektorin tuominen näyttöön... 195 Vektorin koon ja alkioiden muokkaaminen... 195 Vektorin poistaminen... 196 TI -86 M1 M2 M3 M4 M5 F1 F2 F3 F4 F5 192 Luku 12: Vektorit

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

MixW ja Dx-vihjeet (ohje) oh3htu 10.9.2009

MixW ja Dx-vihjeet (ohje) oh3htu 10.9.2009 MixW ja Dx-vihjeet (ohje) oh3htu 10.9.2009 MixW:n käyttäjille mieleen on saada DX-vihjeet MixW:n Dxcluster dialog-ikkunaan sen monipuolisuuden ansiosta. Dxcluster dialog-ikkunassa on muun muassa helposti

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Koripallon Live Score

Koripallon Live Score Koripallon Live Score Tässä ohjeessa neuvotaan TorneoPal Live Scoren käyttäminen koripalloturnauksissa. Kirjautuminen Kirjaudu järjestelmään osoitteessa https://extranet.torneopal.fi Järjestelmä kysyy

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE

ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE 7.4.2006 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Keskus (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 00700 HELSINKI Fax (09) 351 5532 0400 505 596, 0500 703730 http://www.atsoft.fi

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 2 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Sukunimi: Etunimi: Henkilötunnus:

Sukunimi: Etunimi: Henkilötunnus: K1. Onko väittämä oikein vai väärin. Oikeasta väittämästä saa 0,5 pistettä. Vastaamatta jättämisestä tai väärästä vastauksesta ei vähennetä pisteitä. (yhteensä 10 p) Oikein Väärin 1. Kaikki metallit johtavat

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS Toukokuu 2007 Tavoitteesta tuloksiin ohjelman aloittaminen Aloita Tavoitteista tuloksiin ohjelma kirjoittamalla LMI:n webbiosoite http://www.lmi-inc.com/feedback/fin

Lisätiedot

StudentaPluS. Opiskelijan ohje

StudentaPluS. Opiskelijan ohje StudentaPluS Opiskelijan ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 1.2 Opiskelijaliittymän rakenne ja toiminta... 4 1.2.1 Etusivu... 4 1.2.2 Muokkausnäytön rakenne... 5 1.3 Lukujärjestys...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista.

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. KEMIA Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. Kemian työturvallisuudesta -Kemian tunneilla tutustutaan aineiden ominaisuuksiin Jotkin aineet syttyvät palamaan reagoidessaan

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0 1 TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ OHJEKIRJA v.1.0 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN REKISTERÖIMINEN 3 KIRJAUTUMINEN TUNNUKSILLA 5 OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN 5 KALENTERIN SELAAMINEN 8 VUORON VARAAMINEN 9 VARAUKSEN PERUUTTAMINEN

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009)

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1 OHJELMAN OMAT OHJEET Avaa tulospalveluohjelma kaksoisklikkaamalla EResultsLite.lnk kuviota. Lue ohjelman omat ohjeet valitsemalla Ohje-Avustus...

Lisätiedot

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ Esimiehen pikaohje Omat tiedot, etusivu Omien tietojen etusivulla näkyy kirjautuneen käyttäjän nimi sekä käytössä olevat osiot Näkymäksi voi valita joko ns. Tiilet tai Etusivun

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen Vaihe 1: Asenna VHOPE PC:hen täytyy asentaa VHOPE-sovellus, ennen kuin USB-muistitikun esitysaineistoa voidaan ryhtyä käyttämään. VCN (Volvo Corporate

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus WebOodissa. Sisällys. Aluksi

Opintokohteiden muokkaus WebOodissa. Sisällys. Aluksi Opintokohteiden muokkaus ssa Sisällys Aluksi... 1 Opintokohteen tietojen muokkaaminen... 3 Opettajat... 3 Oppimateriaali... 5 Alemmat opintokohteet... 5 Vastaavat opintokohteet... 6 Kuvaukset... 7 Linkin

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje 1 (18) Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik på svenska Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Kirjautuminen... 3 3 Uuden laivareitin

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ -

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - OPETTAJAN OPAS Varkauden museot 2011 Avaa ovi kulttuuriympäristöön! www.saranat.fi Yleistä Saranat.fi -verkko-oppimisympäristöstä Varkauden museoiden tuottamalla

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot