Hallitus , LIITE 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hallitus , LIITE 2"

Transkriptio

1 Hallitus , LIITE 2 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 (2) HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNNAN LAUSUNTO HYKS-ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA 23/00/02/00/02/2016 HYKS 34 Carean ja Eksoten hallitukset tekivät keväällä 2015 HUS:lle ehdotuksen diagnostisten palveluiden yhdistämisestä sairaanhoitopiirien kesken. HUS:n toimitusjohtaja asetti syyskuussa 2015 työryhmän selvittämään asiaa. Työryhmässä oli edustettuina HUS:n sairaanhoitoalueet, HUS- Kuvantaminen, HUSLAB, Carea, Eksote ja Helsingin yliopisto. Työryhmän puheenjohtajana toimi Hyksin talousjohtaja. Työryhmän tehtävänä oli selvittää onko HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuksen tai yhteisten diagnostiikkakeskusten perustaminen perusteltua missä organisaatiomuodossa (osakeyhtiö, kuntayhtymäliikelaitos, osa yliopistosairaalaa) diagnostiikkakeskuksen tulisi toimia arvioida diagnostiikkakeskuksen perustamisen vaikutukset diagnostisten palvelujen saatavuuteen HYKS-ervan alueella arvioida diagnostiikkakeskuksen perustamisen taloudelliset ja henkilöstövaikutukset. arvioida diagnostiikkakeskuksen perustamisen vaikutukset alan koulutukseen. Työryhmä antoi raporttinsa (oheismateriaali B). Työryhmä esitti HUS:n, Carean ja Eksoten yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen kuvantamispalveluille ja laboratoriopalveluille. Työryhmä piti ensisijaisena toiminnan organisoitumisen vaihtoehtona erillisiä HYKS:n tulosyksiköitä. HUS:n hallitus on käsitellyt työryhmän raporttia kokouksessaan ja päättänyt, että asian valmistelua jatketaan (oheismateriaali C). HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja on pyytänyt HUS:n sairaanhoitoalueilta ja Diagnostisten palveluiden liikelaitosten johtokunnalta lausuntoa HYKS-ervan diagnostiikkakeskuksen perustamista selvittäneen työryhmän raporttiin mennessä (oheismateriaali A), ja erityisesti siitä, 1. pitääkö lautakunta HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perusteltuna 2. ja jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellisena, näkeekö lautakunta, että työryhmän ensisijainen ehdotus erillisistä Hyksin tulosyksiköistä olisi paras organisaatiomalli, ja ellei, mikä malli olisi lautakunnan mielestä paras malli. Päätösesitys Asian käsittely HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta päättää antaa HUS:n toimitusjohtajalle liitteenä 1 olevan lausunnon HYKS-ervan diagnostiikkakeskuksen perustamista selvittäneen työryhmän raportista. HYKS-ervan diagnostiikkakeskuksen perustamista selvittäneen työryhmän antamaan esitykseen vaikuttaneita tekijöitä esitteli HYKS talousjohtaja Jari Finnilä.

2 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 (2) Päätös Esitys hyväksyttiin. Lisätietoja Aki Lindén, puh. (09)

3 HYKS sairaanhoitoalueen lautakunta LIITE 1 LUONNOS HYKS SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNNAN LAUSUNTO HYKS ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA HUS:n sairaanhoitoalueilta ja diagnostisten liikelaitoksen johtokunnalta on pyydetty lausuntoa työryhmän raportin ehdotuksista koskien erityisesti seuraavia kohtia; 1. pidättekö Hyks ervan yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perusteltuna 2. jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellisena, näettekö, että työryhmän ensisijainen ehdotus erillisistä Hyksin tulosyksiköistä olisi paras organisaatiomalli, ellei niin mikä malli olisi mielestänne paras. HYKS sairaanhoitoalueen lautakunta päättää antaa Hyks ervan diagnostiikkakeskuksen perustamista koskevasta työryhmän raportista seuraavan lausunnon: HYKS sairaanhoitoalueen lautakunta puoltaa esitystä yhteisten Hyks ervan diagnostiikkakeskusten perustamisesta erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille sekä niiden sijoittamisesta organisatorisesti Hyksin tulosyksiköiksi. Työryhmän raportissa on kattavasti kuvattu ehdotuksen sisällölliset perusteet. Saavutettavat hyödyt palveluiden laadun ja saatavuuden turvaamiseksi ovat selkeät (potilaiden tasaarvoisuus). Samoin yhteisten organisaatioiden perustaminen toisi tulevaisuudessa selkeitä kustannussäästöjä mm. laitteiden, tarvikkeiden ja tietojärjestelmien yhteisistä hankinnoista ja käytöstä sekä mahdollistaisi henkilöstön tehokkaamman hyödyntämisen (kilpailukyky). Molemmat perustettaviksi esitettävät yksiköt (liikevaihdot 190 ja 150 milj. euroa) olisivat erittäin suuria terveydenhuollon toimintayksiköitä. Todennäköisesti suurimmat synergiahyödyt tullaan saavuttamaan ervan laboratorio ja kuvantamistoimintojen sisällä. Samoin tässä mallissa (erilliset diagnostiikkakeskukset) molemmat yksiköt voivat joustavasti keskittyä omiin osaamisalueisiinsa toiminnan kehittämisessä. Todettakoon, että työryhmän esittämä ensisijainen organisaatiomalli toisi yksiköitä jo sinällään nykyisestä selkeästi lähemmäs toisiaan. Tulevaisuudessa on tärkeää pystyä muodostamaan vahva potilashoidon kokonaisuus. Diagnostiset palvelut ovat merkittävä osa sairaanhoidollista toimintaa ja ne on järkevää keskittää muun potilashoidon ja lääketieteellisen toiminnan kanssa samaan organisaatioon. Laboratorio ja kuvantaminen omaavat laajan opetus ja tutkimustoiminnan, mikä asemoi ne luonnolliseksi osaksi yliopistosairaalaa. Hyksissä tehtiin vuoden 2015 alussa organisaatiouudistus, missä siirryttiin 12 kliinisen tulosyksikön (osaamiskeskuksen) malliin. Laboratorio ja kuvantaminen sopivat luonnolliseksi osaksi tätä olemassa olevaa hallintorakennetta. HUS on jo aiemmin viime vuosina siirtänyt liikelaitoksissa tai erillisissä taseyksiköissä ollutta koko HUS:lle sekä perusterveydenhuollolle palveluita tarjoavaa toimintaa osaksi Hyksiä. Näin ollen tämän tyyppisestä toimintamallista ja sen toteuttamisesta on kokemusta. Lautakunta

4 HYKS sairaanhoitoalueen lautakunta LIITE 1 edellyttää, että jatkossakin uudet diagnostiikkakeskukset palvelevat ja kehittävät toimintaa kaikkien HUS:n sairaanhoitoalueiden sekä jäsenkuntien osalta nykyisten HUSLAB:n ja HUS Kuvantamisen hyvien toimintamallien mukaisesti. Lisäksi lautakunta pitää tärkeänä kustannusten oikeudenmukaisen kohdentamisen kannalta, että esimerkiksi diagnostiikkakeskusten hinnastojen harmonisoimiseksi tulee varata riittävä siirtymäaika.

5 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 (2) LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA LAUSUNTO HYKS-ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA LULTK 37/2016 HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja pyytää päivätyllä kirjeellä HUS:n sairaanhoitoalueiden lautakuntien sekä HUS:n diagnostisten liikelaitosten johtokun nan lausuntoa HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuk sen perustamista selvittäneen työryhmän raportista (liite 2a). Lausunto pyydetään toimitta maan ma klo 15 mennessä. Lausuntoa pyydetään työryhmän raportissa tehdyistä ehdotuksista erityi sesti siitä, 1) pidetäänkö HYKS-ervan yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen labo ratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perusteltuna 2) jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellisena, nähdäänkö, että työryh män ensisijainen ehdotus erillisistä HYKS:n tulosyksiköistä olisi pa ras organisaatiomalli, ja ellei niin mikä malli olisi paras. Asian taustaa Carean ja Eksoten hallitukset tekivät keväällä 2015 HUS:lle ehdotuksen diagnostisten palveluiden yh distämisestä sairaanhoitopiirien kesken. HUS:n toimitusjoh taja asetti (päätös 117) työryhmän selvittä mään asiaa. Työryhmän tuli selvittää: 1) onko HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuksen tai yhteisten keskusten perustami nen perusteltua 2) missä organisaatiomuodossa (osakeyhtiö, kuntayhtymäliikelaitos, osa yliopistosairaa laa) diagnostiikkakeskuksen tai keskusten tulisi toimia 3) arvioida perustamisen vaikutukset diagnostisten palvelujen saatavuuteen HYKS-ervan alueella 4) arvioida perustamisen taloudelliset ja henkilöstövaikutukset 5) arvioida diagnostiikkakeskuksen tai keskusten perustamisen vaikutukset alan koulutuk seen ja tutkimustoimintaan. Työryhmä antoi raporttinsa Työryhmä esitti mainittujen sairaanhoitopiirien yh teisten diag nostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvanta mispalveluille. Ottaen huomioon erikoissairaanhoidon kokonai suuden ke hittämisen työryhmä ehditti, että erilliset HYKS:n tulosyksiköt oli sivat ensi sijainen vaihtoehto toiminnan järjestämiseksi. Raporttia on käsitelty HUS:n hallituksessa , joka päätti, että asian valmistelua jatketaan (esittely ja päätös liitteenä 2b).

6 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 (2) Esittelijän kanta Esittelijä yhtyy työryhmän jäsenenä työryhmän esitykseen sekä raportissa esitettyihin perusteluihin. Esittelijä ei kuitenkaan näe estettä sille, että perustettaisiin yhteinen diag nostiikkakeskus sekä laboratoriopalveluille että kuvantamis palveluille, mi käli tämän mallin arvioidaan olevan HUS:n kan nalta tarkoi tuksenmukai sempi. Esittelijä puoltaa myös työryhmän esittä mää organi saatiomuotoa, joskaan ei näe sitä kaikkein keskeisimpänä asiana. Tär keämpää on, että palvelut jatkoissakin järjestetään siten, että niitä on saa tavana myös pai kallisesti ja väestön tarpeiden mukaisesti sekä että niiden järjestäminen uudella tavalla ei tuo lisäkustannuksia HUS Raa seporin sai raalalle eikä alueen kunnille. Päätösesitys Lautakunta päättää antaa asiassa seuraavan sisältöisen lausunnon: Lautakunta merkitsee tiedoksi HUS:n hallituksen linjauksen ( 54), jonka mu kaan HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuksen valmistelua jatketaan. Lautakunta puoltaa raportin ehdottamaa organisaatiomallia, jonka mukaisesti HYKS-er van diagnos tiikkakeskukset perustetaan erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamis palveluille sekä että ne organisoidaan HYKS:n erillisinä tulosyk siköinä. Lautakunta pitää tärkeänä, että palvelut riippumatta niiden järjestämistavasta turvataan jatkossakin myös paikallisesti ja väestön tarpeita huomi oon ottaen. Län si-uudenmaan sairaanhoitoalueen ja sen kuntien laborato rio- ja kuvanta mispalvelut eivät saa huonontua eivätkä kallistua uudelleen järjestelyn seurauksena. Koska sote-lainsäädännön vaikutukset tulevaan diagnostiikkapalvelujen järjestämiseen ja tuottami seen ovat epäselvät, olisi lautakunnan näkemyksen mukaisesti tarkoituk senmukaisinta jatkaa valmisteluja nykyisten HUS:n liikelaitosten puitteissa ja tehdä organisatoriset ratkaisut vasta kun lainsäädännön vai kutukset ovat selvillä. Päätös Hyväksyttiin. Lisätietoja Va. sairaanhoitoalueen johtaja Gabriela Erroll, puh , gabriela.erroll@hus.fi Johtava lääkäri Sune Lang, puh , sune.lang@hus.fi

7 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 (3) LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA LAUSUNTO HYKS-ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA LOHLTK 48 HYKS-Ervan ohjausryhmän aloitteesta HUS:n toimitusjohtaja asetti päätöksellään 117 työryhmän valmistelemaan HYKS-erityisvastuualueen (HYKS-Ervan) diagnostiikkakeskuksen muodostamiseksi. HYKS-Ervaan kuuluvat HUS:n, Carean (Kymenlaakso) ja Eksoten (Etelä- Karjala) sairaanhoitopiirien alueet. HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja on pyytänyt asiasta lausunnot sairaanhoitoalueiden lautakunnilta ja diagnostisten liikelaitosten johtokunnalta mennessä. Työryhmän esitys ja HUS-hallituksen pöytäkirjanote ovat esityslistan liitteinä. Hallituksen päätös oli, että edellä mainittujen organisaatioiden yhteisten kuvantamisen ja laboratoriotoimintojen yksiköiden valmistelua jatketaan. Toimitusjohtajan esittämät kysymykset lausuntopyynnössä lautakunnille ja johtokunnalle: 1) pidättekö HYKS-ervan yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perusteltuina 2) jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellisena, näettekö, että työryhmän ensisijainen ehdotus erillisistä HYKS tulosyksiköistä olisi paras organisaatiomalli, ellei niin mikä malli olisi mielestänne paras. Työryhmä jätti esityksensä, jossa se esittää HUS:n Carean ja Eksoten sairaanhoitopiirien yhteisen diagnostiikkakeskuksen perustamista siten, että muodostetaan erilliset keskukset Kuvantamiselle ja Laboratoriotoiminnoille. Esityksen mukaan Carea ja Eksote luovuttavat ko. toimintonsa HUS:lle liikkeenluovutusmallilla toimintoineen ja resursseineen. Suunnitelman mukaan Carea tulisi mukaan vuoden 2017 alusta ja Eksote vaihtoehtoisesti vuoden 2018 alusta. Synergiat ovat työryhmän ehdotuksen mukaan suurimmat ao. sairaanhoitopiirien laboratoriotoimintojen ja toisaalta kuvantamistoimintojen kesken. Sen sijaan synergiahyötyjä ei arvioitu olevan laboratorio- toimintojen ja kuvantamistoimintojen välillä. Nykyisten erillisten sairaanhoitopiirikohtaisten laboratorioiden etuna raportissa mainitaan läheinen yhteistyö paikallisten erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon asiakkaiden kanssa. Palvelujen saatavuus, rekrytoinnin haasteisiin liittyvien kysymysten ratkaisu onnistuisi taas paremmin yhteisessä organisaatiossa. Kuvantamisen osalta suurin osa ongelmista johtuu radiologien saatavuusongelmista, vain osin laitekapasiteetista. Kaikki edellä mainitut ongelmat korostuvat Eksoten ja Carean alueilla oleellisesti enemmän kuin HUS:ssa.

8 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 (3) Kuvantamistoimintojen osalta Eksoten hinnat alenisivat, HUS-hinnaston toimiessa referenssinä, fuusion jälkeen noin 13 %:lla, Carean alueella ei tapahtuisi oleellisia muutoksia. Eksoten ja Carean laboratoriohinnasto on noin % HUS:n hinnastoa korkeampi. Ulkoisen (oman sairaanhoitopiirin ja näiden alueiden perusterveydenhuollon ulkopuolelle) on kuvantamisen osalta seuraava: HUS-kuvantaminen 1 %, Carea 4 % ja Eksote 5 %. Laboratoriotoimintojen osalta prosentit ovat vastaavasti seuraavat: HUSLAB 11 %, Carea 6 % ja Eksote 3 %. Erityisen merkittävää on siis HUSLABin kohdalla ulkoinen myynti. Enemmistö työryhmästä, pois lukien HUS-kuvantaminen, esittää uusien, yhdistyneiden yksiköiden organisaatiomuodoksi HYKS:n tulosyksikkömuotoa. Käsiteltyjä vaihtoehtoja olivat yhtiöittäminen, liikelaitoskuntayhtymä, HUS:n liikelaitos ja HYKS-tulosyksikkö. Tarkempia vertailuja eri organisaatiomallien hyvien ja huonojen puolien välillä ei ole analysoitu. Perusteluina HYKS:n tulosyksikkömallin puolesta on kirjattu, että nämä palvelut ovat merkittäviä sairaanhoidollisia toimintoja, jotka on tarkoituksenmukaisinta keskittää samaan organisaatiomalliin ja saman johdon alle muun lääketieteellisen ja potilashoidollisen toiminnan kanssa. Laajan opetus- ja tutkimustoimintansa takia työryhmän perustelujen mukaan toiminnot kuuluvat luonnollisesti osaksi yliopistosairaalaa. HUS:ssa tarkasteltavat laboratorio- ja kuvantamistoiminnot ovat kuntayhtymän liikelaitoksia. Näillä ja HUS-Apteekilla on yhteinen monijäseninen luottamushenkilöelin, johtokunta: Diagnostisten liikelaitosten johtokunta. Kaikki nämä liikelaitokset tuottavat palvelujaan paitsi kaikille HUS:n yksiköille, laajasti myös peruskuntien sosiaali- ja terveyssektorille. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta HUSLABin ja HUS-Kuvantamisen asiakkaina ovat kaikki Uudenmaan alueen perus- ja erikoissairaanhoidon yksiköt. Careassa laboratorio- ja kuvantamistoiminnot on yhdistetty ja ne tuottaa Kymenlaakson sairaalapalvelut liikelaitos. Etelä-Karjalassa laboratoriotoiminnot tuottaa Eksoten Diagnostiikkakeskuksen laboratorio sekä keskussairaalalle että Eksoten perusterveydenhuollolle. Kuvantaminen toimii siellä kuntayhtymän erillisenä tulosyksikkönä. Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla laboratoriotoiminnot tuotetaan sairaanhoitopiirien yhteisen osakeyhtiömuotoisen Fimlab Oy:n toimesta. Liikelaitoskuntayhtymä-organisaatiomuoto on toiminnassa Itä-Suomessa (Islab) ja Pohjois-Suomessa (Nordlab) asianomaisten sairaanhoitopiirien yhteisinä laboratoriotoimintojen tuottajina. Valmisteilla olevassa sote-lainsäädännössä ei ole hahmotettavissa vielä säädöksiä siitä, miten SoTe-asioiden järjestämisvastuuseen tuleva maakunta lääketieteelliset tukipalvelut järjestää tai tuottaa. Valmisteluasiakirjojen mukaan maakunnissa eriytetään sote-palvelujen järjestäminen ja tuottaminen. Tuottamista varten maakuntiin perustetaan palvelulaitoskonserni, joka puolestaan koostuu maakunnan palvelulaitoksesta ja sen tytäryhteisöistä. Jälkimmäinen olisi yhtiömuodossa ja vain sen toimesta voitaisiin osallistua kilpailuun markkinaehtoisesti niissä toiminnoissa, joissa yksityisen ja kolmannen sektorin asema tulee olemaan merkittävä. Tämä asiakokonaisuus liittyy valmisteilla olevaan valinnanvapausperiaatteeseen.

9 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 3 (3) Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat tulevat käytössä olevien lakiesitysten mukaan jatkossakin kuulumaan Uudenmaan maakunnan (jonka sisällä on yliopistollinen keskussairaala, HYKS) kanssa samaan yhteistoiminta-alueeseen. Tämä alue vastaa nykyistä ERVA-aluetta. Tämän takia on tarkoituksenmukaista, että näissä toiminnoissa yhdenmukaistetaan toimintamalleja ja haetaan suuruuden hyötyjä näiden yhteistyökumppanien kanssa. Uusimaa ei varsinaisesti saa uutta suuruuden hyötyä taloudellisesti eikä toiminnallisesti, mutta Eksotelle ja Carealle etu on ilmeinen. Näin ollen kokonaisuuden näkökulmasta, ei niinkään HUS:n näkökulmasta, on perusteltua jatkaa esityksen mukaisten sairaanhoitopiirien yhteisten laboratoriotoimintojen ja kuvantamisen diagnostiikkakeskusten valmistelua. Sote-lainsäädännön tuloksena syntyvä tukipalvelujen järjestämis- ja tuottamistapa on kuitenkin edellä mainituilla perusteilla aidosti auki. Päätösesitys Lautakunta päättää antaa asiassa seuraavan sisältöisen lausunnon: Lautakunta merkitsee tiedoksi HUS-hallituksen linjauksen , jonka mukaan sairaanhoitopiirien yhteisten laboratorio ja kuvantamiskeskusten valmistelua jatketaan. Lautakunta kannattaa valmistelun jatkamista nimenomaan erillisinä laboratoriotoimintojen ja kuvantamisen osalta. Samalla lautakunta toteaa, että mahdollisista fuusioista ei ole osoitettavissa Lohjan sairaanhoitoalueen (ja ilmeisesti koko HUS:n) erikoissairaanhoidolle tai kuntien sote-toiminnoille välittömiä hyötyjä. Taloudellisten riskien minimoiseksi on huolehdittava jatkovalmistelussa, että HUS ja sen kunnat eivät taloudellisesti joudu subventoimaan Eksoten ja Carean alueen näiden toimintojen (korkeampia) kustannuksia. Lautakunta ennakoi sote-valmistelun tietojen perusteella, että kuvantaminen ja laboratoriotoiminta ovat vuodesta 2019 alkaen maakunnallisia tai yhteistyöalueen puitteissa järjestettäviä palveluja, yhteisiä vastuualueensa julkisomisteisille palveluntuottajille. Se on myös tehokkain tapa järjestää nämä palvelut, sekä taloudellisesti että asiakaslähtöisyyden kannalta. Markkinaehtoisten ja valinnan vapauden piiriin tulevien palvelujen osalta nämä toiminnot tullevat ainakin osin yhtiöittämisvelvoitteiden piiriin. Lohjan sairaanhoitoalueen ja sen kuntien laboratorio- ja kuvantamispalvelut eivät saa huonontua eivätkä kallistua uudelleen järjestelyjen seurauksena ja asiakkaina vaikutusmahdollisuuksien tulee säilyä vähintään nykyisinä. Organisaatiomallilla ei ole sairaanhoitoalueen näkökulmasta näkökulmasta suurta merkitystä, jos edellä mainitut tavoitteet sairaalan ja kuntien osalta vaikutusmahdollisuuksineen jatkossakin täyttyvät. Sairaanhoitoalueen kunnilta tulisi pyytää myös näiden lausunnot muutoksesta. Sote-lainsäädännön vaikutukset tulevaan laboratorio- ja kuvantamispalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen ovat siinä määrin epäselvät, että selkeintä olisi jatkaa valmisteluja nykyisten HUS:n ao. liikelaitosten puitteissa ja tehdä organisatoriset ratkaisut vasta lähikuukausina tai vuoden 2017 aikana, jolloin lainsäädännön vaikutukset lienevät selvemmät. Päätös Päätösesitys hyväksyttiin. Lisätietoja sairaanhoitoalueen johtaja Raimo Kekkonen p

10

11 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 (3) Hyvinkään sairaanhoitoalueen lautakunta HYVINKÄÄN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNNAN LAUSUNTO HYKS-ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA HYVLTK 33 HYKS-Ervan ohjausryhmän aloitteesta HUS:n toimitusjohtaja asetti päätöksellään 117 työryhmän valmistelemaan HYKS-Erityisvastuualueen (Erva) diagnostiikkakeskuksen muodostamiseksi. HYKS-Ervaan kuuluvat HUS, Kymenlaakson shp (Carea) ja Etelä- Karjalan shp (Ek-sote). Työryhmä jätti esityksensä (liite 2), jossa se esittää HUS:n Carean ja eksoten sairaanhoitopiirien yhteisen diagnostiikkakeskuksen perustamis ta siten, että muodostetaan erilliset keskukset Kuvantamiselle ja Laboratoriotoiminnoille. Synergiat ovat työryhmän mukaan suurimmat sairaanhoitopiirien laboratoriotoimintojen välillä ja toisaalta kuvantamistoimintojen välillä, mutta lisäsynergiaa ei arvioitu saavutettavan yhdistämällä kuvantamis- ja laboratoriotoiminnot. HUS:n hallitus käsitteli esitystä (liite 3). Esittelytekstissä toimitusjohtaja pohdiskelee työryhmää laajemmin organisointivaihtoehtoja. Toimitusjohtaja muutti pää tösesitystään, jättäen ottamatta tässä vaiheessa kantaa organi saatiomuo toon, koska juuri oli saatu Sipilän hallituksen uudet linjaukset va linnanva pauden piiriin tulevien palveluiden yhtiöittämisvelvoitteesta. Pää tökseksi tu li, että yhteisten kuvantamisen ja laboratoriotoimintojen yksiköi den valmis telua jatketaan. Toimitusjohtaja Aki Linden lähetti lausuntopyynnön sairaanhoitoalueiden lautakunnille ja diagnosti sen liikelaitosten johtokunnalle Diagnostiikkakeskuksen perusta mista selvit täneen työryhmän raportista. (liite 4). Toimitusjohtajan kysymykset sairaanhoitoalueiden lautakunnille ja johtokunnalle kuulu vat: 1) pidättekö HYKS-ervan yhteisten diagnostiikkakeskusten pe rustamista erik seen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perustel tuina 2) jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellise na, näettekö, että työryhmän ensisijainen ehdotus erillisistä HYKS tulosyk siköistä oli si paras or ganisaatiomalli, ellei niin mikä malli olisi mielestänne paras. Nykyisten erillisten sairaanhoitopiirikohtaisten laboratorioiden etuna raportissa mainitaan sairaanhoitopiirin yksikön läheinen yhteistyö paikallisten erikoissairaanhoi don ja perus terveydenhuollon asiakkaiden kanssa. Palvelu jen saatavuus, rekrytoinnin haasteisiin liittyvien kysymysten ratkaisu onnis tuisi taas parem min yhteises sä organisaatiossa. Kuvantamisen osalta suu rin ongelma on radiologien saatavuus, mikä on merkittävästi suurempi on gelma Careassa ja Ekstessa kuin HUS:ssa. Talousanalyysissa todetaan, että ku vantamistoimintojen osalta fuusiossa HUS-hinnoin Eksoten hinnat alenisivat noin 13 %:lla, Carean alueella ei oleellisia muutok sia. Eksoten ja Carean laboratoriohinnat ovat % HUS:n hintoja kor keammat. Ulkoi nen myynti on kaikilla osapuolilla pientä kuvantamispalve luissa (1-5 % liike vaihdosta), mutta laboratoriopuolella sen on HUSLAB:lla 11 % (Carea 4 % ja Eksote 5 %).

12 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 (3) Työryhmän esitys on, että Carea ja Eksote luovuttavat ko. toi mintonsa HUS:lle liikkeen luovu-tusmallilla toimintoineen ja resursseineen. Suunnitelman mukaan Ca rea tulisi mukaan vuoden 2017 alusta ja Eksote vuoden 2018 alusta. Enemmistö työryhmästä esittää uusien yksiköiden organisaatiomuodoksi HYKS:n tulosyksikkömuotoa (HUS kuvantaminen esittää liikelaitoksena jatkamista). Kä siteltyjä vaihtoeh toja olivat yhtiöittäminen, sairaanhoitopiirien yhteinen liike laitoskuntayhtymä, kumppanien toimintojen liittäminen HUS:n ko. liikelaitok siin ja kokonaisuuk sien organisoiminen HYKS:n tulosyksiköik si. Vaihtoehtojen analysointi on raportissa pintapuolinen ja niukkasanainen. Perustelui na HYKS:n tulosyk sikkömallin puolesta on kirjattu, että "nämä palvelut ovat merkittäviä sai raanhoidollisia toimintoja, jotka on tarkoituksenmukaisinta keskittää samaan organisaatiomalliin ja saman johdon alle muun lääketie teellisen ja potilas hoidollisen toiminnan kanssa. Laajan ope tus- ja tutkimus toimintansa vuoksi toiminnot kuuluvat luonnollisesti osaksi yliopistosairaalaa". Työryhmä ei käsittele vaihtoehtoja, joissa toiminnot edelleen organisoitaisiin yhtymähal linnon alaisiksi muualla tavoin kuin nykyisellä liikelaitosmallilla. HUS:ssa tarkasteltavat laboratorio- ja kuvantamistoiminnot ovat kuntayhtymän liikelaitok sia. Näillä ja HUS-Apteekilla on yhteinen johtokunta, jossa jäseninä sekä luottamushen kilöitä että HUS:n virkamiehiä. Kaikki nämä liikelaitokset tuot tavat palveluja koko HUS:lle ja Kuvantaminen ja HUSLAB myös lähes kai kille HUS:n jäsenkunnille. Careassa laboratorio- ja kuvantamistoiminnot on yhdistetty ja ne tuottavat Kymenlaakson sairaalapalvelut liikelaitos. Etelä-Karjalassa laboratoriotoiminnot tuottaa Ek soten Diagnostiikkakeskuksen laboratorio, Kuvantaminen toimii erillisenä tulosyksikkönä. Työryhmän esityksessä on katsaus näiden palvelujen tuottamistapaan muualla Suomes sa. Kaikki työ ryhmän arvioimat tuottamistavat ovat käytössä. Valmisteilla olevassa sote-lainsäädännössä ei ole yksiselitteistä esitystä siitä, miten tuo tanto maakun nan lääketieteellisissä tukipalveluissa tulee järjestää / millä mallilla tuottaa. Tarkoitus on maakunnissa eriyttää sote-palvelu jen järjestä minen ja tuotta minen. Tuottamista varten maakuntiin peruste taan palvelulai toskonserni, jo ka puolestaan koostuu maakunnan palvelulaitok sesta ja sen tytäryhteisöis tä. Valinnanvapauden piirissä olevia palve luja tuottavat osat tulisi yhtiöittää konsernin tytäryhtiöiksi. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat tulevat lakiluonnosten mukaan kuulumaan Uuden-maan maakunnan kanssa samaan yhteistoiminta-alueeseen. Tämä alue vastaa nykyistä ERVA-aluetta. Päätösesitys Lautakunta päättää antaa asiassa seuraavan sisältöisen lausunnon: Uudessa sote-lainsäädännössä ollaan esittämässä nykyisiä erva-alueita vastaavien maakuntien yh teistyöalueiden perustamista yhteen sovittamaan ja kehittämään ylimaakun nallista yhteistyötä. Muualla Suo messa laborato rio- ja kuvantamispalveluja on jo pitkälti organisoitu yli sairaanhoitopiirirajo jen erilaisilla malleilla. Koska Kymenlaakson ja Ete lä-karjalan maakunnat tulevat jatkossakin kuulumaan samaan yhteistyö alueeseen kuin Uusimaa,

13 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 3 (3) on tarkoituksenmukaista, että näissä toiminnoissa yhdenmukaistetaan toimintamalleja ja haetaan suuruu den hyötyjä näiden yhteistyökumppanien kanssa. Uusimaa ei varsinaisesti saa uutta suuruuden hyötyä, mutta Eksotelle ja Carealle etu on ilmeinen. Näin ollen on kansanta loudellisesti ja tulevan yhteistyöalueen potilaiden hoitoketjujenkin kannalta perusteltua perustaa esityksen mukaisesti erilliset laboratoriotoimintojen ja kuvantamisen diagnostiikkakeskukset. Yhdistymi sessä on huolehdittava, ettei HUS:n ja sen jäsenkuntien tuotehintoihin vyöry fuusiokumppanien ny kyisin kalliimpia tuotantokustannuksia. Lautakunnan näkemyksen mukaan jatkossakin tarvitaan kaksi erillistä diagnostiikkakeskusta, ja pitää tarkoituksenmukaisimpana organisoida ne edelleen siten, että ne ovat HUS:n keskushallinnon ja siten hallituksen alaisia. Jos syksyn aikana ei nouse esiin ehdotonta perustetta, miksi tulisi luopua lii kelaitosmallista, lautakunta ehdottaa, että Eksote ja Carean ko. toiminnot otetaan suunnitellulla aikataululla osiksi nykyisiä HUSin liikelaitoksia. Jos lii kelaitosmallista on välttämätöntä lainsäädännöllisistä syistä luopua, muutetaan keskukset kon sernihallinnon alaisiksi tulosalueiksi, tai lakivalmiste lun etenemisen sitä edellyttäessä, osakeyhtiöiksi. Tällä tavoin menetellen ei HUS:n tulosalueiden eikä jäsenkuntien perusterveydenhuollon suhde ko. toi mintoihin muuttuisi nykyisestä, kuten tapahtuu toimintojen siirtyessä osaksi HYKS:iä. Lautakunnan näkemyksen mukaan julkisen sektorin kuvantamis- ja laboratoriotoimintojen tulisi uudessa maakuntamallissa olla maakunnalli sia palveluja, yhteisiä kaikille julkisomisteisille palveluntuottajille. Se on te hokkain tapa järjestää nämä palvelut sekä potilaiden palvelusaatavuuden, että palveluketjujen tehokkuuden kannalta, ja parantaa julkisen palvelun tuottajana kilpailukykyä myös terveydenhuollon markkinoille vapautettavien palvelujen tuotannossa. Uudessa sote-lainsäädännössä esitetyllä tavalla järjestettävät kuvantamis- ja laboratoriopalvelut mahdollisesti tulee yhtiöit tää, mutta yhtiöittäminen voidaan siirtää ajankohtaan, jolloin uuden lainsää dännön sisältö ja aikataulu varmistuvat. Käsittely Lautakunnan puheenjohtaja esitti lausuntoa täydennettäväksi siten, että asiasta pyydetään lausunto myös HUS:n jäsenkunnilta. Lautakunta hyväksyi puheenjohtajan esittämän täydennyksen yksimielisesti. Päätös Lautakunta hyväksyi päätösesityksen siten täydennettynä, että asiasta pyydetään lausunto myös HUS:n jäsenkunnilta. Päätös tarkastettiin kokouksessa. Lisätietoja Sairaanhoitoalueen johtaja Asko Saari, p Ote Hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen

14

15 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 (2) PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA LAUSUNTO HYKS-ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA PORLTK 27 HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja pyytää päivätyllä kirjeellä HUS:n sairaanhoitoalueiden lautakuntien sekä HUS:n diagnostisten liikelaitosten johtokunnan lausuntoa HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuk-sen perustamista selvittäneen työryhmän raportista (liite 2). Lausuntoa pyydetään työryhmän raportissa tehdyistä ehdotuksista erityisesti siitä, 1) pidetäänkö HYKS-ervan yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perusteltuna 2) jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellisena, nähdäänkö, että työryhmän ensisijainen ehdotus erillisistä HYKS:n tulosyksiköistä olisi paras organisaatiomalli, ja ellei niin mikä malli olisi paras. Asian taustaa Carean ja Eksoten hallitukset tekivät keväällä 2015 HUS:lle ehdotuksen diagnostisten palveluiden yhdistämisestä sairaanhoitopiirien kesken. HUS:n toimitusjohtaja asetti (päätös 117) työryhmän selvittämään asiaa. Työryhmän tuli selvittää: 1) onko HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuksen tai yhteisten keskusten perustaminen perusteltua 2) missä organisaatiomuodossa (osakeyhtiö, kuntayhtymäliikelaitos, osa yliopistosairaalaa) diagnostiikkakeskuksen tai keskusten tulisi toimia 3) arvioida perustamisen vaikutukset diagnostisten palvelujen saatavuuteen HYKS-ervan alueella 4) arvioida perustamisen taloudelliset ja henkilöstövaikutukset 5) arvioida diagnostiikkakeskuksen tai keskusten perustamisen vaikutukset alan koulutukseen ja tutkimustoimintaan. Työryhmä antoi raporttinsa Työryhmä esitti mainittujen sairaanhoitopiirien yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille. Ottaen huomioon erikoissairaanhoidon kokonaisuuden kehittämisen työryhmä ehdotti, että erilliset HYKS:n tulosyksiköt olisivat ensisijainen vaihtoehto toiminnan järjestämiseksi. Raporttia on käsitelty HUS:n hallituksessa , joka päätti, että asian valmistelua jatketaan (esitys ja päätös liitteinä 3 ja 4). Päätösesitys Lautakunta päättää antaa asiassa seuraavan lausunnon: Lautakunta merkitsee tiedoksi HUS:n hallituksen linjauksen ( 54), jonka mukaan HYKS-ERVAn yhteisen diagnostiikkakeskuksen valmistelua jatketaan.

16 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 (2) Kysymys 1: Lautakunta pitää esitettyä ERVA-fuusiota kannatettavana. Fuusiossa tulee huolehtia, etteivät nykyiset asiakkaat kärsi fuusiosta palvelujen saatavuuden heikentymisenä tai palveluhintojen kallistumisena. Kysymys 2: Sote-lainsäädännön vaikutukset Uudenmaan sote-palvelujen järjestämis- ja tuottamiskokonaisuuteen tulevat ratkaisemaan, mikä organisoitumistapa mahdollistaa parhaiten kilpailukykyiset kliiniset tukipalvelut jatkossa koko Uudenmaan maakunnan terveyspalvelujen näkökulmasta. Nyt ehdotettuun organisoitumismalliin liittyy nykyisten asiakkaiden näkökulmasta riskejä ja huolenaiheita koskien palvelujen saatavuuden heikentymistä, olemassaolevan asiakasyhteistyön hankaloitumista, nykyisten ja potentiaalisten volyymietujen menettämistä uudessa toimintaympäristössä ja sen myötä palvelujen hintakilpailukyvyn heikkenemistä. Erva-fuusio on mahdollista toteuttaa nykyisten liikelaitosten tai HUSyhtymäjohdon alaisen tulosalueen puitteissa ja päättää uusi organisoitumistapa, kun sote-lainsäädännön muutokset ovat tiedossa. Lautakunta pitää tärkeänä, että palvelut riippumatta niiden organisointitavasta turvataan jatkossakin myös paikallisesti ja väestön tarpeet huomioiden. Porvoon sairaanhoitoalueen ja sen kuntien laboratorioja kuvantamispalvelut eivät saa huonontua eivätkä kallistua uudelleen järjestelyn seurauksena. Päätös Päätettiin esityksen mukaisesti. Lisätietoja Sairaanhoitoalueen johtaja Leena Koponen, leena.koponen@hus.fi Pöytäkirjanotteen oikeaksi todistaa: Porvoossa Rami Jokinen sihteeri

17 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 (2) Diagnostisten palveluiden liikelaitosten johtokunta LAUSUNNON ANTAMINEN HYKS-ERVAN DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEN PERUSTAMISTA SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN RAPORTISTA DIAG 47 HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja on pyytänyt HUS:n sairaanhoitoalueilta ja Diagnostisten palveluiden liikelaitosten johtokunnalta lausuntoa HYKS-ervan diagnostiikkakeskuksen perustamista selvittäneen työryhmän raporttiin mennessä (LIITE 5). Carean ja Eksoten hallitukset tekivät keväällä 2015 HUS:lle ehdotuksen diagnostisten palveluiden yhdistämisestä sairaanhoitopiirien kesken. HUS:n toimitusjohtaja asetti syyskuussa 2015 työryhmän selvittämään asiaa. Työryhmässä oli edustettuina HUS:n sairaanhoitoalueet, HUS-Kuvantaminen, HUSLAB, Carea, Eksote ja Helsingin yliopisto. Työryhmän puheenjohtajana toimi HYKS:n talousjohtaja. Työryhmän tehtävänä oli selvittää onko HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskuksen tai yhteisten diagnostiikkakeskusten perustaminen perusteltua missä organisaatiomuodossa (osakeyhtiö, kuntayhtymäliikelaitos, osa yliopistosairaalaa) diagnostiikkakeskuksen tulisi toimia arvioida diagnostiikkakeskuksen perustamisen vaikutukset diagnostisten palvelujen saatavuuteen HYKS-ervan alueella arvioida diagnostiikkakeskuksen perustamisen taloudelliset ja henkilöstövaikutukset. arvioida diagnostiikkakeskuksen perustamisen vaikutukset alan koulutukseen. Työryhmä antoi raporttinsa (LIITE 6). Työryhmä esitti HUS:n, Carean ja Eksoten yhteisten diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen kuvantamispalveluille ja laboratoriopalveluille. Työryhmä piti ensisijaisena toiminnan organisoitumisen vaihtoehtona erillisiä HYKS:n tulosyksiköitä. HUS:n hallitus on käsitellyt työryhmän raporttia kokouksessaan ja päättänyt, että asian valmistelua jatketaan. HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja on pyytänyt Diagnostisten palveluiden liikelaitosten johtokunnalta lausuntoa työryhmän raportista, ja erityisesti siitä, 1. pitääkö johtokunta HYKS-ervan yhteisen diagnostiikkakeskusten perustamista erikseen laboratoriopalveluille ja kuvantamispalveluille perusteltuna 2. ja jos diagnostiikkakeskusten perustamista pidetään tarpeellisena, näkeekö johtokunta, että työryhmän ensisijainen ehdotus erillisistä HYKS:n tulosyksiköistä olisi paras organisaatiomalli, ja ellei, mikä malli olisi johtokunnan mielestä paras malli. Päätösesitys Johtokunta päättää lausunnon laatimisesta ja luovuttamisesta HUS-kuntayhtymän toimitusjohtajalle. Päätös Johtokunta päätti esityksen mukaisesti. Lausunto pöytäkirjan liitteenä 1. Lisätietoja

18 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 (2) Liitteet Liite 5 Lausuntopyyntö HYKS-ervan Diagnostiikkakeskuksen perustamista selvittäneen työryhmän raportista Liite 6 Työryhmän esitys HYKS-ervan Diagnostiikkakeskuksen muodostamisesta

19 DIPAL pöytäkirjan LIITE 1

20

21

22

TYÖRYHMÄN ESITYS HYKS-ERVAN DIAGNOSTISTEN PALVELUIDEN UUDELLEEN ORGANISOINNISTA

TYÖRYHMÄN ESITYS HYKS-ERVAN DIAGNOSTISTEN PALVELUIDEN UUDELLEEN ORGANISOINNISTA HALLITUS 54 25.04.2016 TYÖRYHMÄN ESITYS HYKS-ERVAN DIAGNOSTISTEN PALVELUIDEN UUDELLEEN ORGANISOINNISTA HALL 54 Asia pöydälle hallitus 11.4.2016 47. Esityslistan liitteenä 2 on toimitettu 1.3.2016 valmistunut

Lisätiedot

1 (5) Eduskunnan hallintovaliokunta

1 (5) Eduskunnan hallintovaliokunta 1 (5) Eduskunnan hallintovaliokunta Asia: HE 16/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Pirkanmaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen HUS-KUVANTAMINEN 24.05.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen HUS-KUVANTAMINEN UUDELLAMAALLA JA KYMENLAAKSOSSA SAIRAALOISSA JA TERVEYSASEMILLA NOIN 60 TOIMIPISTETTÄ,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä (Kh)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä (Kh) 24.09.2014 Sivu 1 / 1 3447/03.00.00/2014 73 Espoon kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Katri Makkonen, puh. 043 825

Lisätiedot

Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Sosiaali- ja terveyslautakunta 69 18.09.2014 Kaupunginhallitus 375 29.09.2014 Kaupunginhallitus 383 06.10.2014 Kaupunginvaltuusto 61 13.10.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 92 13.11.2014 Lausunnon antaminen

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain mukaisen järjestämissuunnitelman hyväksyminen

Terveydenhuoltolain mukaisen järjestämissuunnitelman hyväksyminen Terveydenhuoltolain mukaisen järjestämissuunnitelman 2013-2016 hyväksyminen 219/00.01/2013 SOS 19.11.2013 144 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri pyytää jäsenkuntia tekemään 5.12.2013 mennessä päätöksen terveydenhuoltolain

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä 09.03.2017 Sivu 1 / 1 660/2017 00.01.00.03 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä Valmistelijat / lisätiedot: Katariina Kaukonen, puh. 040 527

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus Kunnanhallitus 305 27.11.2014 Kunnanhallitus 151 10.06.2015 Kunnanhallitus 19 28.01.2016 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus 143/00.04.01/2014 KH 27.11.2014 305 Työ-

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 247 05.10.2015 Kaupunginhallitus 255 12.10.2015 Kaupunginhallitus 265 26.10.2015 Kaupunginhallitus 282 09.11.2015 Kaupunginhallitus 302 23.11.2015 Kaupunginhallitus 310 30.11.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN?

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? Kuntamarkkinat tietoisku 14.9.2016 SOTE-UUDISTUKSEN TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Sote-uudistuksen tavoitteet,

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Ilkka Kauppinen 3. Vastauksen vastuuhenkilön

Lisätiedot

SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN

SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN HUS Helsingin yliopistollinen sairaala SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN Juha Tuominen 23.5.2019 HUS lukuina 2018 LIIKEVAIHTO 2,3 mrd. 1/3 24:n jäsenkunnan asukkaista käytti HUSin palveluja 2 500 sairaansijaa

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Pyhännän kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Jouko Nissinen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

9 6 LABORATORIOTOIMINNAN JÄRJESTÄMISVAIHTOEHDOT

9 6 LABORATORIOTOIMINNAN JÄRJESTÄMISVAIHTOEHDOT KOKOUSKUTSU 2/2012 Kokousaika klo 13.00 Kokouspaikka Jyväskylä, KESLABin neuvottelutila Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 5 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 6 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT 7 1 4 OSAVUOSIKATSAUS

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Kuvantamis- ja laboratoriopalvelut sote -uudistuksessa

Kuvantamis- ja laboratoriopalvelut sote -uudistuksessa Kuvantamis- ja laboratoriopalvelut sote -uudistuksessa Martti Kiuru Dosentti, LT, DI, Radiologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, Cityterveys martti.kiuru@cityterveys.fi +358 40 58 11 545 22.6.2017 Yleistä

Lisätiedot

Kanta-Hämeen keskussairaalan ja TAYS:n yhteistyöhankkeet. Sairaalapäivät 20.11.2012 Markku Järvinen Johtajaylilääkäri

Kanta-Hämeen keskussairaalan ja TAYS:n yhteistyöhankkeet. Sairaalapäivät 20.11.2012 Markku Järvinen Johtajaylilääkäri Kanta-Hämeen keskussairaalan ja TAYS:n yhteistyöhankkeet Sairaalapäivät 20.11.2012 Markku Järvinen Johtajaylilääkäri KHSHP Fimlab laboratorioiden yhteistyöhanke Markku Järvinen, johtajaylilääkäri, KHSHP

Lisätiedot

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 1 32 Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kunnanhallitus 22.9.2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Länsi-Uudenmaan kuntakierros, Lohja 24.11.2011 Sami Uotinen va. johtaja, sosiaali- ja terveysyksikkö Esityksen sisältö Kehitystrendejä Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausunnon antaminen hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lausunnon antaminen hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Lausunnon antaminen hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 169/00.04.00/2014 KH 22.09.2014 211 Asian valmistelija: Merja Olenius, kunnanjohtaja, gsm 044 743 2217 Sosiaali-

Lisätiedot

Liitteet 1. Työryhmän esitys HYKS-ervan Diagnostiikkakeskuksen muodostamisesta

Liitteet 1. Työryhmän esitys HYKS-ervan Diagnostiikkakeskuksen muodostamisesta Erva-alueen laboratoriopalvelujen kehittäminen EKS/2226/00.01.00.14/2018 Hallitus Valmistelijat (Yhteydenotot sähköpostilla: etunimi.sukunimi@eksote.fi) Tietohallintojohtaja Suihko Toni Ylilääkäri, palvelupäällikkö,

Lisätiedot

HUS:n toiminnan arvioinnista

HUS:n toiminnan arvioinnista HUS:n toiminnan arvioinnista Reijo Salmela, LKT, THT, dos. Arviointijohtaja HUS, Ulkoisen tarkastuksen yksikkö 15.11.2012 Arviointiyhdistyksen keskustelufoorumi 1 Vuosibudjetti noin 1,7 miljardia euroa

Lisätiedot

HUS SOTE-TYÖSUUNNITELMA. Janne Aaltonen

HUS SOTE-TYÖSUUNNITELMA. Janne Aaltonen HUS SOTE-TYÖSUUNNITELMA Janne Aaltonen SOTE-ORGANISOITUMINEN HUS:SSA Kokoontuu tarvittaessa, lähtökohtaisesti viikoittain Koordinaatioryhmä Janne Aaltonen Grigori Joffe Niina Kauppinen Sune Lang Lauri

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Valmistelu: Sosiaali- ja terveysjohtaja Eliisa Tornberg, p. 050-3771 513

Valmistelu: Sosiaali- ja terveysjohtaja Eliisa Tornberg, p. 050-3771 513 Sosiaali- ja terveyslautakunta 41 23.04.2013 Kunnanhallitus 121 06.05.2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 68 27.08.2013 Kunnanhallitus 217 16.09.2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 60 26.08.2014 Kunnanhallitus

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

Kokouspaikka Jyväskylä, Keskussairaalan koulutustilat, neuvotteluhuone 1

Kokouspaikka Jyväskylä, Keskussairaalan koulutustilat, neuvotteluhuone 1 KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA- PÖYTÄKIRJA 4/2014 Kokousaika pe klo 8.00-8.55 Kokouspaikka Jyväskylä, Keskussairaalan koulutustilat, neuvotteluhuone 1 Käsiteltävät asiat Asia Liite

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lisäksi edellytyksenä tulee olla kliinisen sairaanhoidon johtamisessa saavutettu hyvä kokemus ja näyttö sekä hyvä yhteistyökyky.

Lisäksi edellytyksenä tulee olla kliinisen sairaanhoidon johtamisessa saavutettu hyvä kokemus ja näyttö sekä hyvä yhteistyökyky. HALLITUS 102 29.08.2016 HYKSIN JOHTAMISEN JÄRJESTÄMINEN 1.1.2017 ALKAEN 713/00/01/02/2010 HALL 102 HUS:n hallitukselle esitetään, että HYKSin johtavan ylilääkärin virka laitetaan avoimesti haettavaksi

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 1 122 Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 22.9.2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen parlamentaarinen

Lisätiedot

SOTE rakenneuudistus

SOTE rakenneuudistus SOTE rakenneuudistus 29.5.2013 Esimerkki perustason alueesta ja sote alueesta Kunta C: 15 000 as. SOTE-ALUE (laaja perustaso) PERUSTASON ALUE Kunta E: 3000 as. Kunta A: 50 000 as. SOTE ALUEEN VASTUUKUNTA

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 243 17.10.2016 Kaupunginhallitus 256 31.10.2016 Kaupunginhallitus 263 07.11.2016 Kaupunginhallitus 272 21.11.2016 Yhteistyötoimikunta 22 23.11.2016 Kaupunginhallitus 283 28.11.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Honkajoen kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Mauno Mäkiranta 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat ry. (TAJA) 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Antti Niemi 3. Vastauksen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Maskun kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Tuula Pusa 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto 557/05.00.00/2015 Kunnanhallitus 18.01.2016 10 Pääministeri Juha Sipilän hallitus on

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 31 29.01.2018 Kaupunginhallitus 48 12.02.2018 Kaupunginhallitus 66 26.02.2018 Kaupunginhallitus 86 12.03.2018 Kaupunginhallitus 103 26.03.2018 Kaupunginhallitus 111 09.04.2018 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely. Ohjeet:

Lausuntopyyntökysely. Ohjeet: Lausuntopyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kysely on mahdollista lähettää vastaamatta kaikkiin kysymyksiin, mutta

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista 13.4.

Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista 13.4. KEURUUN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallitus 82 05.03.2012 Kaupunginhallitus 96 26.03.2012 Valtuusto 9 02.04.2012 Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen

Lisätiedot

JOHTAMINEN MUODOSTUVASSA PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ. Professori Teemu Malmi

JOHTAMINEN MUODOSTUVASSA PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ. Professori Teemu Malmi JOHTAMINEN MUODOSTUVASSA PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ LÄHTOKOHTIA LAUSUNNOLLENI Valtio velkaantuu edelleen ja SOTE menot muodostavat julkisista menoista suurimman osan Uudistuksen yksi keskeisistä tavoitteista

Lisätiedot

Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto

Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto KAUPUNGINHALLITUS 41 01.02.2016 KAUPUNGINVALTUUSTO 17 22.02.2016 Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma 2017-2018 802/02.0202.020200/2016 KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto

Lisätiedot

Sote Päijät-Hämeessä. Jouko Isolauri Muutosjohtaja PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

Sote Päijät-Hämeessä. Jouko Isolauri Muutosjohtaja PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Sote Päijät-Hämeessä Jouko Isolauri Muutosjohtaja Taustaa Vuosina 2005-2008 yritys koko maakunnan terveydenhuollon siirtämisestä maakunnan kuntayhtymään Sosiaalitoimi mukaan myöhemmin STM:n kansallisen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira/Fanin Oy

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira/Fanin Oy Sosiaali- ja terveyslautakunta 256 06.10.2010 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira/Fanin Oy 761/61/616/2010 STLTK 256 Fanin Oy Kuopiosta on pyytänyt lupaa Sosi aali- ja terveysalan

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Liitteenä on Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän pe rus ta mis suun ni tel ma liitteineen.

Liitteenä on Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän pe rus ta mis suun ni tel ma liitteineen. Kunnanhallitus 146 21.09.2015 Kunnanvaltuusto 47 28.09.2015 Kunnanhallitus 7 22.01.2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän perustaminen 108/010/013/2015 KHALL 146 Selostus: Etelä-Savossa

Lisätiedot

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen Kaupunginhallitus 138 10.04.2017 Kaupunginhallitus 248 19.06.2017 Lausunto Päijät-Hämeen jätelautakuntasopimuksen päivittämisestä/yhteistoimintasopimuksen muuttaminen 97/14.06.00/2017 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Kuvaajat sähköisestä kyselystä lausuntoajan päättymisen jälkeen

Lisätiedot

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto Kunnanhallitus 10 18.01.2016 Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto 557/05.00.00/2015 Kunnanhallitus 18.01.2016 10 Pääministeri

Lisätiedot

Lausunto valinnanvapaus- sekä maakunta- ja järjestämislaeista. Esperi Care Oy

Lausunto valinnanvapaus- sekä maakunta- ja järjestämislaeista. Esperi Care Oy Lausunto valinnanvapaus- sekä maakunta- ja järjestämislaeista Esperi Care Oy 23.5.2017 Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kodinomaisia asumispalveluja asiakkaiden muuttuviin elämäntilanteisiin.

Lisätiedot

Talousarvio 2015 Karkkilan kaupungin talousarvioseminaari 2015

Talousarvio 2015 Karkkilan kaupungin talousarvioseminaari 2015 Talousarvio 2015 Karkkilan kaupungin talousarvioseminaari 2015 Riitta-Liisa Reiterä kuntayhtymän johtaja riitta-liisa.reitera@karviainen.fi Palvelutasosuunnitelma 2013-2016 Palvelujen tarve: perustuu väestön

Lisätiedot

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto Kunnanhallitus 10 18.01.2016 Kunnanvaltuusto 1 26.01.2016 Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto 557/05.00.00/2015 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Lauri Tanner 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Keuruun kaupunki 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Tarja Ojala 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Hirvensalmen kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Heli Rummukainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Marjut Putkinen

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Marjut Putkinen FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Veittijärvi-Moision ja Vuorentausta-Soppeenharjun kouluyksiköiden nimien muutokset alkaen

Veittijärvi-Moision ja Vuorentausta-Soppeenharjun kouluyksiköiden nimien muutokset alkaen Sivistyslautakunta 40 16.05.2017 Veittijärvi-Moision ja Vuorentausta-Soppeenharjun kouluyksiköiden nimien muutokset 1.8.2017 alkaen 606/01.017/2016 SIVLTK 16.05.2017 40 Sivistysjohtaja Matti Hursti: Sivistysjohtajan

Lisätiedot

Valtuuston kokouksessa käsitellyt asiat:

Valtuuston kokouksessa käsitellyt asiat: HALLITUS 81 17.06.2015 VALTUUSTON KOKOUKSEN 17.6.2015 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO 21/00/02/00/01/2013 HALL 81 Valtuuston kokouksessa 17.6.2015 käsitellyt asiat: 1 Kokouksen avaaminen 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon

Lisätiedot

Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta

Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta Yhtiöittämisen avainkysymyksiä - Erityisesti Sote-palvelujen näkökulmasta Alustus työpajassa vesa.voutilainen@jkl.fi Taustaksi yhtiöittämiselle Maakuntalain mukaan maakuntavaltuusto päättää konsernirakenteesta

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Soinin kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Stefan Sundberg 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Parkanon kaupunki 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Tuuli Tarukannel 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 20/ (4) Kaupunginhallitus Asia/ Pöytäkirjanote tarkastamaton

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 20/ (4) Kaupunginhallitus Asia/ Pöytäkirjanote tarkastamaton Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 20/2018 1 (4) Sosiaali- ja terveysministeriö Kolimaa Maire PL 33 (Meritullinkatu 8) 00023 VALTIONEUVOSTO 344 Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Lapuan kaupungin lausunto terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta vuosille

Lapuan kaupungin lausunto terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta vuosille Perusturvalautakunta 4 24.04.2018 Kaupunginhallitus 4 07.05.2018 Perusturvalautakunta 5 16.10.2018 Kaupunginhallitus 11 22.10.2018 Lapuan kaupungin lausunto terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta vuosille

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot.

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa?

Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa? Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa? Tarja Myllärinen Johtaja Kuntaliitto Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.2014 Lahti Mitä tavoitellaan Sote-uudistuksen tarkoitus 1)

Lisätiedot

HARJAVALLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2017

HARJAVALLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2017 Yhteistoimintaelin 6 26.01.2017 Henkilöstöjaosto 9 30.01.2017 Kaupunginhallitus 37 20.02.2017 Valtuusto 20 29.05.2017 HARJAVALLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2017 Yte 26.01.2017 6 1.1.2014

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Ilomantsin kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Markku Lapplainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 302/00.04.02/2013 81 Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta 2013-2016 Tiivistelmä Turun kaupunki on pyytänyt kuntia hyväksymään terveydenhuoltolain

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausunto hallituksen linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi

Lausunto hallituksen linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi Kaupunginhallitus 4 11.01.2016 Kaupunginvaltuusto 4 18.01.2016 Kaupunginhallitus 36 01.02.2016 Lausunto hallituksen linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi 1294/00.04.00/2015

Lisätiedot

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän keskeisten virkojen valinnat

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän keskeisten virkojen valinnat Hallitus 25 25.02.2016 Hallitus 64 30.03.2016 Hallitus 73 26.04.2016 Hallitus 89 12.05.2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän keskeisten virkojen valinnat 61/31.312/2016 Hallitus

Lisätiedot

Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön.

Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön. Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön. Vastaukset kuntakokoluokittain. Tiedoteliite 18.12.2017 Kuntien vastauksia hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan

Lisätiedot

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Leena Kaljunen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Keski-Suomen sairaanhoitopiirille Uusi sairaala -hankkeesta

Lausunnon antaminen Keski-Suomen sairaanhoitopiirille Uusi sairaala -hankkeesta Kaupunginhallitus 28 27.01.2014 Kaupunginhallitus 315 20.10.2014 Lausunnon antaminen Keski-Suomen sairaanhoitopiirille Uusi sairaala -hankkeesta 525/00.04.01/2013 KH 27.01.2014 28 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Yhtymähallitus 118 14.06.2013 Yhtymävaltuusto 22 26.06.2013 Yhtymähallitus 162 17.09.2013 Yhtymähallitus 231 10.12.2013 Yhtymävaltuusto 33 17.12.2013 Vuoden 2013 talousarviomuutokset 29/02.02.01/2013 Yhall

Lisätiedot

KUUMA johtokunta SOTE-lausuntotarkastelua

KUUMA johtokunta SOTE-lausuntotarkastelua KUUMA johtokunta SOTE-lausuntotarkastelua 27.1.2016 KESKI-UUDENMAAN SOTE SELVITYKSEN LAUSUNTO Uudenmaan itsehallintoalueen on tarpeen organisoitua sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta itsehallintoalueen

Lisätiedot