Itä-Uudenmaan kuntien ICT -ympäristöjen kartoitusprojekti. Loppuraportti Versio 1.0

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Itä-Uudenmaan kuntien ICT -ympäristöjen kartoitusprojekti. Loppuraportti Versio 1.0"

Transkriptio

1 Itä-Uudenmaan kuntien ICT -ympäristöjen kartoitusprojekti Loppuraportti Versio 1.0

2 Itä-Uudenmaan kunnat 2 (29) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Dokumentin versiohistoria Projektin lähtökohdat ja tavoitteet Projektin kohde Projektin tavoitteet ja lopputuotokset Projektin toteutus Projektin rajaukset Alueellinen yhteistyö ja ulkoistetut palvelut Selvitystyön sisällölliset rajaukset Projektin aikataulu ja vaiheistus Projektissa hyödynnetyt menetelmät ja välineet Projektin organisaatio Kuntien ICT -ympäristöjen nykytila Selvitysalueen kuntien ICT-toiminnan volyymit Tietohallintotoiminnon organisointi selvitysalueen kunnissa Järjestelmät ja niiden toimittajat ICT-palvelujen tuotanto ICT-toiminnan kustannukset Tietoliikenne ja puhelin Muut huomiot ICT -ympäristöjen nykytilasta Nykytilan SWOT ICT-kehitystarpeet Liitteet... 29

3 Itä-Uudenmaan kunnat 3 (29) Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus V JT Ensimmäinen versio V JT Kaavioita lukuun 3.4 V JT Tarkennuksia, täsmennyksiä, kaavioiden selityksiä V JT Luvun 5 (vaihtoehdot ICT-palvelutuotannolle) poistettu, SWOT-yhteenvedon lisäys V JT Korjauksia kommenttien perusteella V JT Kommenttien mukainen viimeistely V JT Versionumeron ja päiväyksen päivtys

4 Itä-Uudenmaan kunnat 4 (29) 1. Projektin lähtökohdat ja tavoitteet 1.1. Projektin kohde Projektissa suoritetun selvitystyön kohteena oli Itä-Uudenmaan kuntien (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo ja Sipoo) ICTympäristöjen nykytilan kartoitus kunta- ja palvelurakenneuudistuksen selvitykseen liittyen. Projekti oli osa Itä-Uudenmaan kuntajakoselvitystyötä, talous ja hallinto työryhmän alainen projekti. Projektissa kerättiin ja dokumentoitiin nykytilan kuvaamiseen tarvitut tiedot, sekä tehtiin alustavaa analyysiä nykytilanteesta. Nykytilan analyyseissa ei oteta kantaa kuntien palvelutoiminnan tavoitetilaan, tai miten toimintaa on jatkossa kehitettävä, koska se on aikatalutettu tehtäväksi selvitystyön seuraavassa vaiheessa. Selvityksen kohteena olleiden kuntien maantieteellinen sijoittuminen on esitetty seuraavassa Kuvassa 1. Kuva 1 Selvitysalueen kuntien sijoittuminen Projekti toteutettiin yhteistyössä selvitykseen osallistuneiden Itä-Uudenmaan kuntien sekä valtiovarainministeriön JulkICT -toiminnon kanssa Projektin tavoitteet ja lopputuotokset Projektin tavoitteena oli tuottaa Itä-Uudenmaan kunnille palvelutoiminnan kehittämistä, yhteistä kehitystyötä sekä kuntaliitosselvityksen toteutusta varten tilannekuva kuntien nykyisistä ICT-ympäristöistä. Tilannekuvan luomisen lisäksi tavoitteena oli analysoida ICT-ympäristöjen nykytilaa ja niissä olevia eroja jotta jatkossa olisi helpompi valita kehittämiskohteet ja -mahdollisuudet. Projektin keskeisimmät tavoitteet ovat olleet:

5 Itä-Uudenmaan kunnat 5 (29) Kartoittaa ja kuvata Itä-Uudenmaan kuntien ICT-ympäristöjen nykytila ja nykyiset ohjausrakenteet Analysoida ICT-ympäristöjen nykytilaa tulevien kehityskohteiden tunnistamiseksi Projektin tärkeimmät tuotokset ovat: Itä-Uudenmaan kuntien tiedonkeruutaulukoihin raportoimat tiedot. Kuntakohtaisten tietojen keruuseen käytettiin tätä projektia varten muokattua JHS 179 -tietojenkeruutaulukkoa. Kuntakohtaiset tietojenkeruutaulukot tietoineen on tallennettu Myrskylän kunnan hallinnoimaan suljettuun SharePoint sivustoon. Kuvaus Itä-Uudenmaan kuntien ICT-ympäristöjen nykytilasta (=tämän loppuraportin kappale 3) Analyysi nykytilasta seuraavista kehitystarpeista (= tämän loppuraportin kappale 4). 2. Projektin toteutus 2.1. Projektin rajaukset Projektissa rajoituttiin pääasiassa aikataulullisista syistä keräämään kunnista kaikki kunnan budjettitalouden piirissä olevat vuotuiset ICT-kustannukset. Kustannusten keräämisen ohessa selvitettiin keskeiset tietojärjestelmät. Tämä tarkoittaa sitä, että eri kuntien kustannukset eivät ole suoraan keskenään vertailukelpoiset, vaan jokaisen luvun kohdalla on syytä myös tulkita mistä ero johtuu. Vuotuiset kustannukset pyrittiin ottamaan viimeksi päättyneen tilikauden tilinpäätöksestä (2012 tai 2013), mutta mikäli tiedettiin toimintaympäristössä olleen poikkeuksellisia summia / toiminnan muuttuneen radikaalisti, summaa korjattiin valistuneella arvauksella. Investointeja ei (tietoliikennekuluja lukuun ottamatta) jaksotettu eikä poistoja huomioitu Alueellinen yhteistyö ja ulkoistetut palvelut Alueellisessa yhteistyössä syntyvät ICT-kulut on kirjattu isäntäkunnan kuluiksi. Syynä rajaukseen on se, että nämä organisaatiot laskuttavat asiakkailtaan (kunnilta) tuottamansa palvelut erittelemättä laskuissaan palvelujen tuottamiseen tarvittavan tietotekniikan osuutta. Palvelujen laskutus perustuu useimmissa tapauksissa erilaisiin volyymilukuihin (vrt. potilaskäyntien lukumäärä tai käsiteltyjen tapahtumien lukumäärä). Vastaava käytäntö on muissa ostopalveluissa (esim. ulkoistettu kirjanpito). Tärkeimmät ulkoistetut toiminnat ja alueellisen yhteistyön organisaatiot ovat:

6 Itä-Uudenmaan kunnat 6 (29) Palvelu Järjestäjä Hyödyntäjät Pelastustoimi Porvoo (Itä-Uudenmaan pelastuslaitos) Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo ja Sipoo (sekä Pukkila) Pornainen Perusterveydenhoito Loviisa Lapinjärvi Aava (Mäntsälä) Myrskylä Pornainen Päivähoito (Mäntsälä) Pornainen Rakennusvalvonta ja ympäristönsuojelu Askola Loviisa Myrskylä ja Pornainen (sekä Pukkila) Lapinjärvi Taloushallinto Kunnan Taitoa Oy Lapinjärvi, Myrskylä Työterveyshuolto Porvoo Sipoo Taulukko 1 Yhteenveto tärkeimmistä ulkoistetuista palveluista Selvitystyön sisällölliset rajaukset Kuntarakenneuudistuksen mukainen ICT-toiminnan tavoitetila on tarkoitus muodostaa nykytilan selvittämisen jälkeen, joten kehityskohteiden tarkempi valinta ja varsinaisen kehityssuunnitelman laatiminen kuntien palvelutoimintaa tukevan ICT-ympäristön tavoitetilasta on rajattu tämän selvitystyön (ja työn tulokset sisältävän loppuraportin) ulkopuolelle. Tehdyssä selvityksessä ei ole tutkittu esim. kuntalaisille tarkoitettujen palvelujen sähköistyksen määriä, palvelutasoja eikä muitakaan laadullisia eroja Projektin aikataulu ja vaiheistus Projekti käynnistettiin ja nykytilan kartoittaminen ajoittui projektisuunnitelman (kts. aikataulun kuvaus alla) mukaisesti aikavälille Tämä loppuraportti on työstetty projektin jälkeen käyttämällä hyväksi kerättyjä tietoja.

7 Itä-Uudenmaan kunnat 7 (29) Kuva 2 Projektille suunniteltu aikataulu Tämä loppuraportti on koostettu varsinaisen projektityön jälkeen Projektissa hyödynnetyt menetelmät ja välineet Tietojen keruusta ja dokumentoinnista vastasivat projektin osallistuneiden kuntien tietohallinnon edustajat ulkopuolisen konsultin avustuksella. Tietojen keruu- ja dokumentointityötä tuettiin järjestämällä yhteensä kolme työpajaa ja yksi konsultin vierailukäynti kussakin kunnassa, joissa käsiteltiin tietojen keruuseen ja käytettäviin välineisiin liittyen esille mahdollisesti tulleita kysymyksiä ja ongelmia. Nykytilatietojen keruuseen ja analysointiin käytettiin valtiovarainministeriön Kunta- ja palvelurakenne-muutostuen ICT-muutostukiohjelmaan kehitettyjä malleja, menetelmiä ja työkaluja sekä JHS 179 -arkkitehtuurikehyksen ( mukaisia osakuvauksia. Kuntakohtaiset nykytilaselvityksen taulukot talletettiin yhteiseen työtilaan mahdollista jatkohyödyntämistä varten. Koska kaikkia JHS 179 -suosituksen mukaisia osakuvauksia ei käytettävissä olleessa ajassa ollut mahdollista eikä myöskään tarkoituksenmukaista tehdä, valittiin nykytilaselvitykseen kuntarakenneuudistusta varten räätälöidyt osakuvaukset. Lisäksi jokainen kunta teki ICT-toiminnostaan nykytilan SWOTanalyysin. Projektissa kerätty ja muodostettu aineisto on luonteeltaan julkista. Projektin aineistojen, välituotosten sekä lopputulosten keräämiseen ja jakeluun käytettiin Myrskylän kunnan SharePoint järjestelmää, johon perustettiin tätä projektia ja projektin tulosten jakelua varten uusi työtila. Työtila sisältää kuntakohtaiset kansiot nykytilalomakkeille sekä kansion kuntakohtaisille SWOT-analyyseille.

8 Itä-Uudenmaan kunnat 8 (29) Projektin lopulliset tuotokset tallennetaan JulkICT:n Wikiin ( Projektin organisaatio Kuva 3 Projektin organisaatio Kuntien ICT-toiminnan nykytilan kuvauksen teki työryhmä, jossa oli edustus kaikista selvitykseen osallistuvista kunnista: Osallistuja Axel Ek, pj Sam Allén Reijo Korhonen 1 Juuso Mallenius Sinikka Mickos Marko Perttilä, siht Tuija Saloranta Jari Takala, pp Rooli ja kunta tietohallintopäällikkö, Porvoo tietohallintopäällikkö, Sipoo Aamos Oy, Myrskylä Nicemedia Oy, Pornainen ATK-vastaava, Lapinjärvi tietohallintopäällikkö, Loviisa vt hallintojohtaja, Askola konsultti, Netum konsultointi Oy / VM Lisäksi työryhmän kokouksiin osallistuivat tarvittaessa Valtiovarainministeriöstä: 1 Reijo Korhonen toimi virkavapaalla olleen hallintojohtaja Camilla Mellqvistin sijaisena.

9 Itä-Uudenmaan kunnat 9 (29) Osallistuja Tommi Oikarinen Heikki Talkkari Ossi Korhonen Ville-Veikko Ahonen Rooli neuvotteleva virkamies, JulkICT-toiminto neuvotteleva virkamies, JulkICT-toiminto ohjelmapäällikkö, JulkICT-toiminto neuvotteleva virkamies, Kunta- ja aluehallinto-osasto 3. Kuntien ICT -ympäristöjen nykytila Kuva 4 Yhteenveto nykytilasta Selvitysalueella kunnat ovat erittäin heterogeenisiä niin kokonsa kuin toimintojen ja ICT:n järjestämistapojensa suhteen. Yllä olevasta yhteenvetokuvastakin näkyy hyvin, miten kunnat jakaantuvat kokonsa puolesta pieniin (Askola, Lapinjärvi, Myrskylä ja Pornainen) ja isoihin (Loviisa, Porvoo ja Sipoo). Pienissä kunnissa on vuosittaisia ICT-kuluja alle 0,5M, kunnan henkilöstöä enimmillään muutama sata ja ICT-asiat hoidetaan pääasiassa oman toimen ohessa ja valitun toimittajan avulla. ICT-toimintoa ja siihen liittyvää päätöksentekoa ei ole formalisoitu, ja ICT on selkeästi alisteinen toiminnalle ilman sen suurempaa itseisarvoa. Suurissa kunnissa ICT-kuluja on yli 1M, kunnan henkilöstöä on yli tuhat ja ICT-asioista vastaa oma organisaatio tietohallintopäällikön johdolla. ICT on kunnan toiminnassa selkeästi esillä omana toimintonaan ja sen käyttöä ja hankintaa pyritään ohjaamaan keskitetysti huomioimalla kokonaisuuden asettamia vaatimuksia. On selvää, että kun kunnan henkilöstöllä on käytössään alle 50 työasemaa, niiden hallintaan soveltuvat paremmin toisenlaiset käytännöt ja tekniikat kuin jos niitä on Vastaavasti ICT-ympäristöön vaikuttaa paljolti kunnan tapa järjestää palveluita. Mitä suurempi kunta, sitä useampia palveluita kunta itse tuottaa. Tällöin myös toiminnan ICT-kulut näkyvät kunnan ICT-budjetissa. Pienemmillä kun-

10 Itä-Uudenmaan kunnat 10 (29) nilla voi olla kustannustehokkaampaa ostaa jonkin toimialan palvelutuotanto kokonaisuudessaan ulkopuolelta, jolloin kyseisestä toimialasta ei aiheudu ICTkustannuksia (palvelutuotannon järjestämisen ICT-kulu on osa palvelutuotannon kokonaiskulua, jota ei useimmiten eritellä mitenkään). Taulukko 1 sivulla 6 listaa tärkeimmät palvelujen ulkoistukset Selvitysalueen kuntien ICT-toiminnan volyymit Kuva 5 ICT-ympäristön yleiskuvaus ja yleisimmät/tärkeimmät tietojärjestelmät ja sovellukset Tarkastelluilla toimialoilla sovellushajonta on kohtuullisen pientä, kun taas hallinnon ja infrastruktuurin osalla käytettyjen ohjelmistojen osalla on suurta hajontaa. Toimintojen kokoluokkien erilaisuus selittää osaltaan hajontaa: pienillä organisaatioilla perusasioiden ulkoistus ei sido omaa henkilöstöä esim. sähköpostipalvelun hallinnointiin. Pienet kunnat pääosin omistavat oman tietoliikenneverkkonsa kun taas suuret ovat ostaneet sen kaupalliselta operaattorilta. Selvitysalueen kuntien tietoteknisten laitteiden lukumäärät sekä tietohallintoon käytettävissä olevien henkilöstöresurssien määrä on esitetty seuraavassa taulukossa: Asiakokonaisuus Kaikki Askola Lapinjärvi Loviisa Myrskylä Pornainen Porvoo Sipoo Asukkaat Työntekijät ICT-henkilöstö yht 28,4 0 0,9 7, Tietokoneet Pöytäkoneet

11 Itä-Uudenmaan kunnat 11 (29) Asiakokonaisuus Kaikki Askola Lapinjärvi Loviisa Myrskylä Pornainen Porvoo Sipoo Kannettavat Tabletit Puhelimet yht Älypuhelin Matkapuhelin Toimipisteet Omat konesalit Muut konesalit Taulukko 2 Keskeisiä lukuja kuntien ICT-ympäristöistä 3.2. Tietohallintotoiminnon organisointi selvitysalueen kunnissa Selvitysalueen kunnat voidaan jakaa asukasmääränsä mukaan kolmeen ryhmään: Porvoo, jonka asukasmäärä on noin puolet selvitysalueen asukkaista, on omassa kokoluokassaan (n asukasta), Sipoo (n ) ja Loviisa (n ) muodostavat seuraavan ryhmän ja n tai pienemmän asukasmäärän kunnat Askola, Lapinjärvi, Myrskylä sekä Pornainen muodostavat pienten kuntien ryhmän. Kuva 6 Alueen kuntien suhteelliset asukasmäärät Asukasmäärät heijastuvat kohtuullisen suoraan myös kuntien työntekijämääriin sekä ICT-henkilöstöön:

12 Itä-Uudenmaan kunnat 12 (29) Kuva 7 Alueen työntekijät ja ICT-henkilöstö kunnittain Pienissä kunnissa (Lapinjärveä lukuun ottamatta) ei ole yhtään päätoimista ICT-henkilöä ja kunnan työntekijämääräkin on enimmillään muutama sata henkilöä. Tietohallinnon tehtävät toimivat pienelle organisaatiolle ominaisesti kunnan muutaman päättävän henkilön ja yhteistyökumppaneiden toimesta. ICT ei ole itsellinen toiminto, vaan selkeästi alisteinen toimialojen toiminnan tarpeille. Loviisassa ja Sipoossa on vajaat kymmenen päätoimisiksi laskettavaa ICThenkilöä, jotka kaikki toimivat niin tietohallinnon kuin tietotekniikankin tehtävissä. Näissä kunnissa työntekijämäärä on reilut tuhat henkilöä ja ICT on tunnistettu erillistä huomiota vaativaksi alueeksi. Työasemamäärätkin ovat jo sen verran suuria, että niiden hallinnointiin on oltava käytössä määriteltyjä toimintatapoja. Vain Porvoossa on selkeästi tietohallintoon keskittyviä henkilöitä (kaksi kahdestatoista päätoimisesta ICT-henkilöstä). Porvoon kokonaishenkilöstömäärä on n. 3600, joten ICT:n hallinnointi vaatii selkeästi panostusta. Porvoossa kaikki kehityshankkeet kulkevat keskitetyn portfolion kautta, jolloin myös ICT-toiminto on mukana kaikkia kehityshakkeita arvioimassa ja kommentoimassa. Porvoon ICT-henkilöstön määrä on kunnan henkilöstön määrään verrattuna pienempi kuin vertailualueen keskikokoisissa kunnissa (Loviisa ja Sipoo), joissa yhtä ICT-henkilöä kohti on reilut 150 työntekijää; Porvoossa yhtä ICThenkilöä kohti on 300 kunnan työntekijää Järjestelmät ja niiden toimittajat Eri toimialoilla oli yhteisiä tietojärjestelmätoimittajia vaihtelevasti. Yhden toimittajan dominanssi oli perusopetuksen ja kirjastojen järjestelmissä. Suuret kuntatoimialan toimijat Tieto ja CGI ovat vahvoilla etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmissä. Alla olevassa taulukossa on listattu toimittajia valituilta toimialoilta. Mikäli ko. toiminto on järjestetty ostopalveluna kaupalliselta toimijalta, palvelun tarjoaja on esitetty suluissa (toiselta kunnalta ostettuja palveluita ei ole sisällytetty).

13 Itä-Uudenmaan kunnat 13 (29) TOP-5 toimittajat Potilasjärjestelmä Suun terveydenhuolto Asiakastietojärjestelmä Vanhustenhuolto Taulukko 3 Toimialakohtaiset TOP-5 toimittajat 3.4. ICT-palvelujen tuotanto Kirjanpito Päivähoito Perusopetus Kirjasto Taloussuunnittelu Henkilöstöhallinta Sähköinen arkisto / asianhallinta Nykytilan selvityksessä ICT-palvelut luokiteltiin seuraaviin luokkiin: Internet / Intranet Toimialasovellus, substanssipalvelun tuottamiseen Hallintosovellus, toiminnan järjestämisen tukemista (esim. kirjanpito, laskutus, työvuorojen järjestäminen jne.). Tähän luokkaan lasketaan myös sähköposti, internet- ja intranet sivujen kustannukset jne. Tietoliikennekulu, kaikki tietoliikenteen järjestämiseen liittyvät kulut Puhelinkulu, kaikki puhelimien käyttämisestä aiheutuvat kustannukset (mukaan lukien laitteet ja mahdollinen puhelujen välityspalvelu) Palvelut, sisältäen henkilötyön (esim. palkat, konsultointi jne.) ja esim. konesalipalvelujen kustannukset Yllä mainittujen lisäksi käytettävinä luokkina olivat: Ohjelmistot ja lisenssit, kattaen yleiskäyttöisten (käyttöjärjestelmät ja toimistosovellukset) ohjelmistojen käyttökustannukset Päätelaitteet (pöytäkoneet, kannettavat, tabletit jne.) Palvelimet (sovellus- ja levypalvelimien lisäksi myös muut yhteiskäyttöiset laitteet kuten tulostimet, monitoimilaitteet jne.) Näiden viimeksi mainittujen luokkien osalta ei eritelty tuotantotapaa. 2 Toimiala- ja hallintosovellusten osalta tuotanto luokiteltiin seuraaviin ryhmiin: oma tuotanto, ostettu tuotanto ja palvelu: Omassa tuotannossa kaikki tehdään itse omassa hallinnassa olevilla laitteilla, vain sovellusten lisensseistä maksetaan suoraan (eli palvelun pyörittäminen katetaan ICT-palkkakuluilla) Ostetussa tuotannossa maksetaan erikseen palvelun (järjestelmän) toiminnasta (esim. konesalipalvelussa olevat järjestelmät) Palvelutuotannossa (XaS) myös tuotantokulut sisältyvät palvelun hintaan. Tähän lasketaan mukaan myös ulkoisten rekisterien sekä tietopalvelujen käyttökustannukset (esim. VTJ, YTJ). Alla on huomioitu vain toimiala- ja hallintosovelluksien kustannukset, joiden yhteenlaskettu arvo on 2,3 M, 3 eli n. neljännes kaikista alueen ICT- Sähköposti 1 Tieto (2) Tieto (4) CGI (3) CGI (2) CGI (4) Starsoft (7) Axiell (7) CGI (4) CGI (3) CGI (6) Innofactor (3) JPP-Soft (3) Microsoft(2) 2 Mediconsult (palvelu (3)) Tieto Tieto (2) Tieto Abilita Aditro (Kunnan Taitoa Oy) Triplan Oy (2) Aptual IceWarp 3 CGI (palvelu (2)) Mediconsult (palvelu) (Kunnan Taitoa (2)) Abilita Documenta (Kuntien Tiera Oy) Tele-entre Oy 4 (palvelu (3)) (palvelu (2)) (Kunnan (Sininen (Microsoft) Taitoa (2)) Meteoriitti) 5 (Servia) (Nebula) 2 Päätelaitteiden ja palvelimien kulut voitaisiin jakaa omistettuihin ja leasing-laitteisiin, mutta tätä ei tietoja kerättäessä kaikissa kunnissa eritelty. 3 Taulukoista laskettaessa yhteissummaksi tulee 2,5M, mutta se sisältää Porvoon investointeja jotka on tässä jätetty pois

14 Itä-Uudenmaan kunnat 14 (29) kustannuksista. Tuotantotavoittain on laskettu yhteen järjestelmien vuosikustannukset. On syytä huomata, että nämä luvut eivät ole täydellisiä järjestelmien tuotantokustannuksia, luvut kuvaavat kuinka paljon eri tuotantotavoilla tuotetuista järjestelmistä maksetaan ja sitä kautta nähdä miten palvelutuotanto on painottunut. 4 Kuva 8 Sovellusten arvot tuotantotavoittain Kun lukuja tarkastelee toimialoittain, huomataan että tuotantotapojen profiilit ovat samantapaiset kaikilla toimialoilla. 5 Kuva 9 Sovellusten tuotantotavat toimialoittain Tarkasteltaessa vain toimialasovelluksia, ostetun tuotannon osuus vähenee. Vaikka periaatteessa kaikki hallinto ja talous toimialan sovellukset on luokiteltu hallinnollisiksi, taulukossa on myös toimialasovelluksia (Porvoon työterveyshuollon sovellukset). 4 Täysin vertailukelpoisten lukujen saamiseksi oman tuotannon lukuihin tulisi lisätä henkilöstön palkkakuluista se osuus, joka kuluu järjestelmien operointiin sekä muut konesalikustannukset. Myös ostetun tuotannon lukuihin olisi lisättävä maksetut konesalikulut. 5 Toimialoista on jätetty pois Elinkeino, Pelastus ja Liikenne, koska no. toimialoja on vain Porvoossa ja sielläkin toimialojen kulujen osuus ICT-kuluista on pieni.

15 Itä-Uudenmaan kunnat 15 (29) Kuva 10 Toimialasovellukset toimialoittain Kun tarkastellaan hallintosovelluksia, hallinto- ja taloustoimiala dominoi. Toimialoilla ei ole ostettua tuotantoa, paitsi teknisessä toimessa (Sipoossa). Kuva 11 Hallintosovellukset toimialoittain Alla on kuntakohtaisesti toimialasovellusten palvelutuotannon jakautuminen eri toimialojen kesken, pylväät on skaalattu keskenään vertailukokoisiksi. Suuremmista kunnista vain Sipoossa on ostettua tuotantoa:

16 Itä-Uudenmaan kunnat 16 (29) Toimialasovelluksien osalta pienet kunnat (Askola, Lapinjärvi, Myrskylä ja Pornainen) on yhdistetty samaan taulukkoon. Alla olevassa kuvissa esitetään sovelluksien jakauma eri tuotantotavoille, summattuna kaikkien kuntien luvut (sovellusten lukumäärät ja vuosikustannukset). Kuva 12 Sovellusten jakauma eri tuotantotavoille

17 Itä-Uudenmaan kunnat 17 (29) Sovellusmäärissä on laskettu yhteen eri kuntien luvut, joten sama sovellus voi esiintyä luvuissa useampaan kertaan. Ostetun tuotannon määrä on pieni, mutta oma tuotanto ja palvelu ovat lähes samanarvoisia. Tietoliikenne- ja puhelinkustannuksien tuotantotavat on tulkittu seuraavasti: Oma tuotanto sisältää omien laitteiden hankintakulut (oman verkon laitteet, puhelimet jne.). Ostettu tuotanto sisältää liittymäkustannukset (tietoliikennemaksut, puhelinliittymämaksut, leasing-puhelimet jne.), Palvelutuotanto käsittää tietoliikenteessä esim. palomuuripalvelun, VPN-yhteydet, huoltomaksut., puhelinvaihteen hoitokulut jne. Kuva 13 Puhelin- ja tietoliikennekulut Liittymäkustannukset ovat suurin kuluerä niin puhelin- kuin tietoliikennekuluissakin. Palveluissa käytetty jako on: Palkat Ostettu tuotanto käsittää konsultoinnin jne. Palvelu kattaa ostetun helpdesk-toiminnan, konesalivuokrat jne. Kuva 14 Palvelujen jakauma tuotantotavoittain Palkat ovat suurin palvelukulu. Tämä nostaa kunnat ICT-toimittajalistalla suurimmaksi 18% osuudella. Suurimmalla ulkopuolisella toimittajalla on 16% osuus kuntien ICT-kuluista (Taulukko 6 TOP 10 toimittajat sivulla 21).

18 Itä-Uudenmaan kunnat 18 (29) 3.5. ICT-toiminnan kustannukset ICT-hankintojen sopimuksia ei ajan puutteen vuoksi lähdetty selvittämään. ICT-kustannukset selvitettiin vuositasolla siten, että mikäli muuta luotettavaa tapaa arvioida kuluerää ei ollut, käytetään viimeisimmän tilinpäätöksen (2012 tai 2013) lukuja. Laitekannan vuotuinen kustannus laskettiin seuraavasti: leasing- ja vuokralaitteet: leasing laskuilta vuotuinen summa omista laitteista: Investointeja ei jaksotettu eikä kirjanpidollisia poistoja huomioitu. Tähän päädyttiin, koska kokonaislukujen pitäisi olla oikealla tasolla jos poikkeavan suuruisia investointeja ei vuoden aikana ole ollut. Poikkeuksena edellä mainitusta valokuituinvestoinnit otettiin mukaan. Ne jaksotettiin 20v jaksolle. Kerätyt toimittajakohtaiset kustannukset kuvaavat kunnasta ulospäin maksettuja ICT-hankintojen kustannuksia yhteensä. Mukaan on otettu myös ICTtoiminnon palkat sivukuluineen sekä järjestelmien pääkäyttäjille ja muille ICT-tukitoimista korvauksia saaville henkilöille (esim. koulujen ATKvastaavat) maksetut korvaukset. Luvuissa ei ole mukana tila- tai muita hallintokulujakuluja eikä arvonlisäveron osuutta. Yllä esitetyllä tavalla laskettuna ICT-hankintojen vuosikustannukset yhteenlaskettuna ovat EUR, josta Porvoon osuus on EUR. ICT-toiminnan vuosikustannukset Askola Lapinjärvi Loviisa Myrskylä Pornainen Porvoo Sipoo Yhteensä Kuva 15 Itä-Uudenmaan kuntien vuosittaiset ICT-kustannukset

19 Itä-Uudenmaan kunnat 19 (29) Kuva 16 Itä-Uudenmaan kuntien ICT-kulujen jakautuminen kunnittain Kunnan koko vaikuttaa toimintojen järjestämiseen ja sitä kautta ICTkustannuksiin. Kunnan koko vaikuttaa korreloivan myös keskimääräiseen ICT-kuluun asukasta kohti. Tätä selittää osaltaan se, että pienemmissä kunnissa saatetaan ostaa palveluna kokonaisen toimialan toiminta, jolloin tästä aiheutuvia ICT-kuluja ei tule / ei voida eritellä. Kuva 16 näyttää, miten kolmessa suurimmassa kunnassa ICT-kulu asukasta kohti on yli kuntien keskiarvon ja pienissä se on keskiarvon alle. Kuva 17 Keskimääräinen asukaskohtainen ICT-kulu Toiminnan järjestämistapa vaikuttaa paljon siihen, miten ICT-kulut jakautuvat kunnan toimialojen kesken. Esim. Myrskylä ja Pornainen ostavat koko sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan, jolloin em. toimialasta ei aiheudu suoria ICT-kuluja näille kunnille. Lapinjärvikin ostaa kaiken terveydenhuollon palveluna. 6 6 Katso tarkemmin Taulukko 1: Yhteenveto tärkeimmistä ulkoistetuista palveluista sivulla 6

20 Itä-Uudenmaan kunnat 20 (29) Kuva 18 Toimialakohtaiset ICT-kulujen jakaumat kunnissa Seuraavissa taulukoissa ja kuvaajissa on esitetty Itä-Uudenmaan kuntien ICTkustannusten jakautuminen toimintaympäristöittäin, toimialoittain sekä toimittajien TOP 10. ICT-Kustannukset / toimintaympäristö ICT -ympäristö Kustannus Toimiala Hallinto Palvelut Päätelaitteet Palvelimet Ohjelmistot ja lisenssit Tietoliikenne Puhelinkulu Luokittelematta 0 Taulukko 4 ICT-kustannukset toimintaympäristöittäin Kuntien ICT-toiminnasta aiheutuvat palkkakulut (1,6M ) sisältyvät palveluihin. Palkoissa on päätoimisten ICT-henkilöiden lisäksi esim. pääkäyttäjille ja opettajille maksetut palkanlisät sekä mahdollisia sivutoimisten ICT-työtä tekevien laskennallisia osuuksia. Kuva 19 ICT-kustannusten jakauma toimintaympäristöihin

21 Itä-Uudenmaan kunnat 21 (29) ICT-kustannukset / Toimiala ICT -ympäristön rakenne Kustannus Hallinto ja talous Sosiaali- ja terveydenhuolto Sivistystoimi Tekninen ja ympäristötoimi Elinkeino Pelastus Liikenne 0 Jakamattomat Taulukko 5 ICT-kustannukset toimialoittain Kuva 20 ICT-kustannusten jakauma toimialoille Kuten Taulukko 6 ja Kuva 21 näyttävät, palkkakulut ovat suuri osa ICT, kustannuksia. Kunta itse olisi toiseksi suurin toimittaja. ICT-Kustannukset TOP 10 Toimittajat Taulukko 6 TOP 10 toimittajat Toimittaja Kustannus Kunta 18 % TeliaSonera 16 % CGI 10 % Businessforum 9 % Atea 8 % Tieto 6 % LPO 3 % Step 3 % Tiera 1 % Muut 27 % Kuva 21 Kustannusten jakauma top-10 toimittajien kesken

22 Itä-Uudenmaan kunnat 22 (29) Huomionarvoista toimittajalistauksessa on myös se, että suurin toimittaja vastaa puhelin- ja tietoliikennetoimituksesta. Perinteisesti kuntakentän suurina toimijoina pidetyt CGI ja Tieto eivät yhdessäkään yllä samaan laskutusvolyymiin. Kustannuksissa ei ole mukana niitä ICT-kustannuksia, jotka sisältyvät ostettuihin palveluihin (esim. erikoissairaanhoidon tai taloushallinnon palvelut). Näistä palveluista tulevissa laskuissa ei ICT-kustannuksia ole eritelty, vaan laskun perusteena ovat yleensä erilaiset suoritemäärät (esim. kirjanpitotapahtumien määrä laskutuskaudella). Vaikka ICT-kustannuksia ei ole laskuissa eritelty, on selvää, että palvelujen tuotannosta vastaavat kuntayhtymät ja muut kuntien kumppanit käyttävät näiden palvelujen tuottamisessa ICT-palveluja. Koko toimintaympäristön todellisia ICT-kokonaiskustannuksia ei näin ollen ole mahdollista aukottomasti selvittää. Tämä koskee niin kuntien ulkopuolelta tehtäviä ICT-hankintoja, kuin myös selvitysryhmän kuntien sisäisiä ja kuntien välisiä ICT-hankintoja Tietoliikenne ja puhelin Kuva 22 Tietoliikenne- ja puhelinkulut Itä-Uudellamaalla tietoliikenneinfrastruktuuri on pääosin järjestetty kahdella eri tavalla: pienet kunnat ovat hankkineet toimipisteidensä välille omat valokuituverkot (johtuen saatavuus- ja kustannussyistä) ja suuremmat kunnat luottavat pääasiassa operaattoreiden tarjontaan. Kuntien tietoliikenneverkkokustannuksia verrattiin suhteuttamalla kustannus toimipisteiden lukumäärällä: Kuva 23 Keskimääräinen toimipistekohtainen tietoliikennekulu vuodessa

23 Itä-Uudenmaan kunnat 23 (29) 3.7. Muut huomiot ICT -ympäristöjen nykytilasta Oman henkilöstön toimesta järjestetty palvelutuotanto on riittävää niin kauan kun palvelutasovaatimukset kohdistuvat virastoaikaan. Kun aletaan tarjota sähköisiä palveluja kuntalaisille, palvelutuotannon kustannukset nousevat. Järjestelmien kriittisyyden noustessa palvelutasojen merkitys kasvaa. Tällöin esim. konesalitoimintojen on oltava korkeammalla tasolla ja järjestelmien käyttövarmuuden parempaa. Tämä voi tarkoittaa palvelujen monistamista ja varmistus- ja palautuskäytäntöihin panostamista Nykytilan SWOT Nykytilan SWOT-analyysi tehtiin jokaisessa kunnassa strukturoituun pohjaan. Struktuurilla ohjattiin ajattelua kahteen osa-alueeseen: Organisointi ja vastuunjako Tietotekniikan nykytila (IT tuotanto) Muut alueet SWOT-analyysin tekoa ohjeistettiin: SWOTin näkökulma on ICT-ympäristön nykytilassa, eli tilanteessa jossa seitsemän itsenäistä kuntaa säilyy. Alla on ensin yhteenveto kuntien SWOT-analyyseistä ja sen jälkeen jokaisen kunnan analyysit. Tässä näkyy edelleen, että isojen kuntien näkymä tilanteeseen on erilainen kuin pienillä. Yleisesti ottaen nykytilanne nähdään kohtuullisen positiivisena, resursseja toivottaisiin lisää, tarpeiden mukaisten sovellusten saatavuutta kaivattaisiin ja tulevaisuuden epävarmuustekijät koetaan uhkana. Vahvuudet (Strengths): Organisointi ja vastuunjako Joustava ja (kustannus)tehokas toiminta, jossa myös tunnetaan substanssitoiminta. Yhteistoiminta naapurikuntien kanssa on toimivaa. Porvoossa on tunnistettu toiminnan muuttuminen KA-lähtöiseksi. Tietotekniikan nykytila Selvitysalueen pienissä kunnissa on vahvuutena omat kuituverkot, jotka mahdollistavat edulliset tietoliikenneyhteydet. Yleisesti ollaan tyytyväisiä tietoliikenneverkkoihin ja verkkoarkkitehtuuriin. Myös työasemaympäristön ja sen tuen koetaan olevan hyvässä kunnossa. Muut vahvuudet ICT-kehitysmyönteisyys nousee esiin (joskin kunnan henkilöstön ICTtaitojen toivottaisiin olevan paremmat). Heikkoudet (Weaknesses):

24 Itä-Uudenmaan kunnat 24 (29) Organisointi ja vastuunjako Vähäiset resurssit ja sitä myöten ICT-toiminnan organisoitumattomuus ja näkymättömyys kuntatasolla koetaan ongelmana. Tämän seurauksena projektikulttuurissa ja itse tuotetussa dokumentaatiossa on toivomisen varaa ja toiminnot ovat henkilöriippuvaisia. Tietotekniikan nykytila (IT tuotanto) ICT-palvelutuotanto on haavoittuvaa, koska palvelut henkilöityvät. Tätä lisää ympäristön ja eri palvelujen välinen vähäinen integroituvuusaste. Kunnilla joilla ei ole omia tietoliikenneverkkoja, tietoliikennekustannukset ovat korkeat. Kunnilla ei ole resursseja kehittää toiminnan kannalta optimaalisia tietojärjestelmiä, vaan ne joutuvat turvautumaan valmisohjelmatarjontaan. Muut heikkoudet ICT-kustannukset ovat osin piilokuluja, joten niiden todellisen tason selvittäminen on vaikeaa. Lisäksi sopimusten hallinnassa on puutteita, joka osaltaan sekin heikentää kustannustason selvittämistä ja parantamista. Kunnan henkilöstön tietotekninen osaaminen voisi olla parempaa. Mahdollisuudet (Opportunities): Organisointi ja vastuunjako Hyödynnetään nykyistä, ketterää toimintatapaa (etenkin pienissä kunnissa). Lisäksi hyvällä tasolla olevaa, toimivaa yhteistyötä naapurikuntien kanssa voi hyödyntää enemmän. Tästä voisi saada lisähyötyä, jos ICT-henkilöstön osaaminen kohdistetaan halutuille painopistealueille asioita kokonaisvaltaisesti tarkastellen. Ostopalvelujen käyttö omalta osaltaan mahdollistaa uusien ideoiden esille nousemisen. Porvoossa nähdään mahdollisuuksina tietohallinnon roolin selkiytymisen ja kokonaisvaltaisen kehittämishankkeiden hallinta (Po) Tietotekniikan nykytila (IT-tuotanto) Teknologian tuomat uudet ratkaisumallit (esim. mobiili- ja pilvipalvelut) ja toimintojen automatisointi nähdään toiminnan mahdollistajina. Nykyisin käytössä olevien vakioitujen ympäristöjen uskotaan myös mahdollistavan tulevat muutokset. Elinkaaren päässä olevien järjestelmien uusiminen nähdään yhtenä mahdollistajana Muut mahdollisuudet Kehitystyölle ei sinänsä nähdä ulkoisia esteitä, vaan sen uskotaan olevan itsestä kiinni. Meneillään olleen kehityksen (pitkät kumppanuudet, toimialojen prosessien kuvaaminen, vastuiden selkeyttäminen, organisaation pieni koko jne.) katsotaan mahdollistavan asioiden tekemistä.

25 Itä-Uudenmaan kunnat 25 (29) Myös valtionhallinnon asettamien velvoitteiden ja ohjeiden katsotaan jämäköittämisellä olevan toiminnan mahdollistaja (joskin ylenmääräinen asioiden kuvaaminen ja selvitysten tekeminen koetaan jo hieman turhauttavana). Uhat (Threats): Organisointi ja vastuunjako Pienten resurssien organisaatioissa uhat kohdistuvat pitkälti resurssien liepeille: uhkana pidetään puutteita resurssien riittävyyteen (niin henkilöstön kuin taloudellisten edellytystenkin osalta) ja pätevän henkilöstön saatavuuteen, teknologian kehityksestä putoamista ja kehittämisen pirstaloitumista. Uhkana myös on, että tietohallinnon roolin tärkeyttä muuttuneessa, ICTkeskeisemmässä, ympäristössä ei ymmärretä kunnan johdossa ja tietohallinnon rooli jää ylläpidolliseksi. Myös tietohallintolain velvollisuudet voidaan mieltää vain ICT-vastaavien tehtäviksi. Tietotekniikan nykytila (IT-tuotanto) Resurssien niukkuus ja epäonnistuminen toimittaja- ja ulkoistuksien kumppanivalinnassa nähdään suurena uhkana. Uhkana nähdään myös toiminnan halvaantuminen, koska kaikkiin vikatilanteisiin ei ole nykyisillä resursseilla pystytty kaikilta osin varautumaan. Jos kansallisen tason ratkaisuja ei synny toimialojen tarpeisiin, kunnat joutuvat itse rakentamaan niitä itselleen. Muut uhat Yleinen taloudellinen epävarmuus osaltaan voi johtaa siihen, että kuntakentällä tapahtuu rajuja ja ennakoimattomia muutoksia (esim. SOTEalueella). Yleinen tilanteen epävakaus haittaa jatkuessaan toimintaa (ja etenkin sen suunnittelua). Ostopalvelujen käyttö voi hävittää paikallisen osaamisen ja toimittajaloukut kasvattaa kustannuksia. Kunnat voidaan määrätä suorittamaan arkkitehtuuri-, tietoturvallisuus- ja tietohallintotöitä siten, että ne eivät auta kunnan toimintaa ja aika menee raportointiin kunnan kehittämistyön sijaan

26 Itä-Uudenmaan kunnat 26 (29)

27 Itä-Uudenmaan kunnat 27 (29)

28 Itä-Uudenmaan kunnat 28 (29)

29 Itä-Uudenmaan kunnat 29 (29) 4. ICT-kehitystarpeet 5. Liitteet ICT-toiminnan optimaalinen toimintatapa on paljolti riippuvainen kunnan koosta sekä toimialoilla valitusta järjestämismallista. Niinpä kehitystarpeet riippuvat paljolti yleisestä jatkon tavoitetilasta nimenomaan kunnan substanssitoimintojen järjestämisessä. Muutamia kehitystarpeita voidaan tästä huolimatta nostaa esille: - Teknologian kehittyessä ja mahdollistaessa uusia tapoja palvelutasojen nostamiseen, kuntien yhteistyötä lisäämällä vodaan välttyä päällekkäisiltä aktiviteeteilta (esim. Loviisassa ja Porvoossa on tutkittu kotihoidon tehostamista mobiilisovelluksien avulla, Porvoossa tuotantoon siirrytään lähiaikoina). - SADe-hankkeessa on nostettu esille paljon sähköisen asioinnin sovelluksia. Alueen kunnat voivat yhteistyöllä toteuttaa joitakin palveluja, joihin niillä ei ole yksin mahdollisuutta. Tällaisia löytyy esim. lupahakemuksien käsittelyistä. Liite 1 ICT-ryhmän väliraportti (= nykytilan yhteenveto) Liite 2 Yhteenvetotaulukko

Itä-Uusimaa: ICT-ympäristön yleiskuvaus

Itä-Uusimaa: ICT-ympäristön yleiskuvaus Myrskylä ICT-henkilöstö: 0 Henkilöstö: 50 ICT-budjetti: 0,1 M Itä-Uusimaa: ICT-ympäristön yleiskuvaus Lapinjärvi ICT-henkilöstö: 1 Henkilöstö: 194 ICT-budjetti: 0,2 M Askola ICT-henkilöstö: 0 Henkilöstö:

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki

Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki Loppuraportti: ICT ympäristön yleiskuvaus ja kehitystarpeet Tampereen kaupunkiseudun 9 kuntaa (Hämeenkyrö, Kangasala,

Lisätiedot

ICT-ympäristön yleiskuvaus: toimintaympäristö

ICT-ympäristön yleiskuvaus: toimintaympäristö ICT-ympäristön yleiskuvaus: toimintaympäristö Hyvinkää ICT-henkilöstö: 13 Henkilöstö: 2933 ICT-kulut: 5,3 M ICT kulut/asukas: 116 Mäntsälä ICT-henkilöstö: 10 Henkilöstö: 1345 ICT-kulut: 2,5 M ICT kulut/asukas:

Lisätiedot

Kunta- ja palvelurakennemuutosten. Lahden seutu. Tommi Oikarinen 29.10.2013

Kunta- ja palvelurakennemuutosten. Lahden seutu. Tommi Oikarinen 29.10.2013 Kunta- ja palvelurakennemuutosten ICT tuki Lahden seutu Tommi Oikarinen 29.10.2013 Muutosprosessi ja ICT-muutostuki Yhdistymispäätös Yhdistymissopimuksen hyväksyntä Uuden kunnan päätöksentekojärjestelmän

Lisätiedot

Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma

Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma 7.1.2014 Liite 1 Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti Toteutussuunnitelma Versio 0.2 7.1.2014 Jyväskylän seudun kunnat Valtiovarainministeriö 2 (16) Sisällys Sisällys... 2 Dokumentin

Lisätiedot

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 < Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 ICT ympäristön yleiskuvaus Esityspohjien sisältö 1. ICT ympäristön yleiskuvauspohja: toimijat, henkilöstömäärät, budjetit 2. Tietohallinnon / ICT:n hallintomalli

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

13.11.2013. Porin seudun kuntien ICT ympäristöjen kartoitusprojekti. Toteutussuunnitelma

13.11.2013. Porin seudun kuntien ICT ympäristöjen kartoitusprojekti. Toteutussuunnitelma 13.11.2013 Porin seudun kuntien ICT ympäristöjen kartoitusprojekti Toteutussuunnitelma Versio 0.5 13.11.2013 Porin seudun kunnat 2 (14) Sisällysluettelo 1. Projektin tiivistelmä... 3 2. Projektin sisältö...

Lisätiedot

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA 14.4.2015 Tommi Oikarinen Suunnittelun lähtökohdat Sote-uudistuksessa tapahtuneet muutokset vaatineet muutoksia uudelleen suunnitteluun Uudelleen suunnitellut toimenpiteet

Lisätiedot

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3 : ICT tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Ohjelma klo 13.30 15.15 Porin seudun ICT-ympäristön nykytilan tulosten esittely

Lisätiedot

ICT-muutostukiohjelman vaikuttavuus muutosten pyörteissä

ICT-muutostukiohjelman vaikuttavuus muutosten pyörteissä ICT-muutostukiohjelman vaikuttavuus muutosten pyörteissä Ohjelmapäällikkö Ossi Korhonen valtiovarainministeriö, JulkICT-toiminto Kuntien ICT-muutostuen päätösseminaari, 25.11.2015 Selvitys tehty 21 selvitysalueella,

Lisätiedot

Tietopalveluiden sisältö ja vastuunjako

Tietopalveluiden sisältö ja vastuunjako Tietopalveluiden sisältö ja vastuunjako Seuraavassa konkretisoidaan palvelualuetarkkuudella toiminnallista vastuunjakoa toimittajan ja tilaajan välillä. 1. HelpDesk-palvelu Tietopalveluiden tuottama käyttäjätuki

Lisätiedot

Lapin ja Länsi-Pohjan sotejohdon

Lapin ja Länsi-Pohjan sotejohdon Lapin ja Länsi-Pohjan sotejohdon seminaari Lapin- ICT 1 Soten tekoa aiottu jo vuosia 2 Soten kalvoista tuttu mantra 3 Ei tämä mitään rakettitiedettä ole Jos ongelmat olisivat rakettitiedettä, ne olisivat

Lisätiedot

1. Dokumentin tarkoitus Aikataulu ja projektin läpivienti Aikataulu Työmäärä ja kustannukset... 4

1. Dokumentin tarkoitus Aikataulu ja projektin läpivienti Aikataulu Työmäärä ja kustannukset... 4 Maakunta- ja sote-uudistuksen ICT III, IV, V rahoituksen hallinnollinen loppuraportti Versio: 0.X Laatija: loppuraportti XX.XX.2019 2 (6) Sisällys 1. Dokumentin

Lisätiedot

Oma Häme tietohallinnon selvitysvaiheen organisointi

Oma Häme tietohallinnon selvitysvaiheen organisointi Oma Häme tietohallinnon selvitysvaiheen organisointi 27.3.2017 Johanna Tulander-Välkki www.omahäme.fi Valtakunnallisen ict-palvelukeskuksen palvelutarjooma ennen 2019 Keskitytään kolmeen palvelukokonaisuuteen

Lisätiedot

Kuntatieto-ohjelma. Nykytilan analyysin tiivistelmä Versio: 1.0. Laatija: Pentti Kurki

Kuntatieto-ohjelma. Nykytilan analyysin tiivistelmä Versio: 1.0. Laatija: Pentti Kurki Kuntatieto-ohjelma Nykytilan analyysin tiivistelmä 25.6.2014 Versio: 1.0 Laatija: Pentti Kurki Kuntatieto-ohjelma nykytila tiivistelmä 25.6.2014 2 (7) Sisällys 1. Dokumentin tarkoitus... 3 2. Kuntien ulkoisen

Lisätiedot

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna ja ITIL palveluiden kehittämisessä Case PRH Timo Junnonen Esityksen sisältö: 1. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) 2. PRH tietohallinto (PIT projekti)

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

Toivakan kunnan teknologia-arkkitehtuuri

Toivakan kunnan teknologia-arkkitehtuuri Toivakan kunnan teknologiaarkkitehtuuri Iikka Virtanen, Teemu Uusitalo & Vesa Kakriainen Toivakan kunnan teknologia-arkkitehtuuri Johdanto Nykytilan kartoitus Tavoitetilan kuvaus 6.7.1 Teknologiapalvelut

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Rajaukset ja tarkoitus Määrittely 0.91 Päiväys 7.5.2017 7.5.2017 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 JHKA:n tarkoitus... 3 3 JHKA:n rajaukset... 4 4 Miten

Lisätiedot

Maakunnan ICT-palvelut ja ICTsopimusten

Maakunnan ICT-palvelut ja ICTsopimusten Maakunnan ICT-palvelut ja ICTsopimusten siirtyminen Mikko Rotonen, ICT-hankejohtaja, Uusimaa2019-hanke Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto Maakuntaparlamentti 23-24.11.2017 ICT-muutoksen onnistumisen

Lisätiedot

Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus. Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi

Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus. Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus 1. Tampereen seutukunta 2. Volyymit 3. Miksi hankkia yhdessä 4. Seudullinen tietohallintoyhteistyö

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

Varkauden seudun kuntien (Heinävesi, Joroinen, Leppävirta, Varkaus) ICT-muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma

Varkauden seudun kuntien (Heinävesi, Joroinen, Leppävirta, Varkaus) ICT-muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma Varkaudenseudunkuntien (Heinävesi,Joroinen, Leppävirta,Varkaus) ICT-muutostuen Toteutussuunnitelma 27.6.2014 Valtiovarainministeriö 2 (15) Sisällys 1. Projektin tiivistelmä... 3 1.1. Suunnitelman lähtökohdat...

Lisätiedot

Työterveyshuolto seudullisena palveluna selvitystyön tilannekatsaus

Työterveyshuolto seudullisena palveluna selvitystyön tilannekatsaus Työterveyshuolto seudullisena palveluna selvitystyön tilannekatsaus Hyvinkää, Mäntsälä, Järvenpää, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula KUUMA-johtokunta 23.9.2015 Harri Lipasti Työryhmä - Hyvinkää: Taina Heinonen,

Lisätiedot

ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa. Selvitysvaiheen tehtävät

ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa. Selvitysvaiheen tehtävät ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa Selvitysvaiheen tehtävät Kunta- ja palvelurakennemuutos Selvitysvaiheen tehtävät 1.0. Selvitysvaiheen projektointi Suunnittelu 1.1. Nykytilan kuvaaminen 1.2.

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Päätelaitepalvelu VALTTI valtionhallinnon henkilöstön käyttöön

Päätelaitepalvelu VALTTI valtionhallinnon henkilöstön käyttöön Päätelaitepalvelu VALTTI valtionhallinnon henkilöstön käyttöön Tuotevastaava Jyrki Lehtonen & Projektipäällikkö Jouni Tiainen, Valtori Valtio Expo 17.5.2016 Päätelaitepalvelu VALTTI Tuotevastaava Jyrki

Lisätiedot

ICT-työryhmän tilannekatsaus

ICT-työryhmän tilannekatsaus ICT-työryhmän tilannekatsaus Maakuntauudistuksen ohjausryhmä 24.4.2017 Juhani Heikka Pääteemat 1. Esivalmistelun eteneminen 2. POP-IT hankkeen keskeisimpiä tuloksia 3. ICT-palvelujen järjestäminen 4. Rahoitusmahdollisuudet

Lisätiedot

IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle. Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy

IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle. Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy SataCom Oy - Perustiedot Perustettu 1989 Henkilökunta 20 Liikevaihto 3,8 meur (2014) Asiakkaat 90 % Satakunnan

Lisätiedot

esipoo Projektiesitys 29.3.2007 Kunnanjohtaja Markku Luoma Hallintojohtaja Anne Iijalainen It-päällikkö Sam Allén Konsultti Harry Martin

esipoo Projektiesitys 29.3.2007 Kunnanjohtaja Markku Luoma Hallintojohtaja Anne Iijalainen It-päällikkö Sam Allén Konsultti Harry Martin esipoo Projektiesitys 29.3.2007 Kunnanjohtaja Markku Luoma Hallintojohtaja Anne Iijalainen It-päällikkö Sam Allén Konsultti Harry Martin Sipoo Suomen halutuin kunta Sipoo 2025 strategia 1 Sipoo 2025 yhteinen

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma VM139:00/2013 Ohjelman päättäminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma VM139:00/2013 Ohjelman päättäminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma VM139:00/2013 Ohjelman päättäminen 8.12.2015 projektipäällikkö Hanna Majurinen JUHTA VM / julkict ICT-muutostukiohjelman vaiheet ICT-muutostukiohjelman eteneminen I Jyrki

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

Onnistunut julkinen hankinta? ICT- Hankintafoorumi. Timo Valli Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen toiminto

Onnistunut julkinen hankinta? ICT- Hankintafoorumi. Timo Valli Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen toiminto Onnistunut julkinen hankinta? ICT- Hankintafoorumi Timo Valli Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen toiminto JulkICT-toiminto ICT-johtaja Timo Valli Osastopäällikön sihteeri Maija Haltia Strateginen

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Asianhallinnan viitearkkitehtuuri käytännössä

Asianhallinnan viitearkkitehtuuri käytännössä Asianhallinnan viitearkkitehtuuri käytännössä Kokemuksia kunnista 9.3.2016 Jari Hintsala Kuntien Tiera Oy 1 Asianhallinnan viitearkkitehtuuri ja sen käyttö Asianhallinnan viitearkkitehtuuri =Asianhallinnan*

Lisätiedot

Työryhmäraportti. Tietohallinto. Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen

Työryhmäraportti. Tietohallinto. Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Työryhmäraportti Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Tietohallinto päiväys 13.03.2014 1 Yhteenveto Kotkan ja Haminan tietohallintoyksiköt vastaavat

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Harjoitustyö Case - HelpDesk

Harjoitustyö Case - HelpDesk Harjoitustyö Case - HelpDesk Harjoitustyön Case: HelpDesk -sovellus Tietotekniikkatoimittaja AB ja asiakas X ovat viime vuonna sopineet mikrotukiyksikön ulkoistamisesta X:ltä AB:n liikkeenjohdon vastuulle.

Lisätiedot

TÄYTTÖOHJE 1(5) Kustannukset, tulot ja suoritteet vuonna 2017 OPINTOKESKUKSET

TÄYTTÖOHJE 1(5) Kustannukset, tulot ja suoritteet vuonna 2017 OPINTOKESKUKSET TÄYTTÖOHJE 1(5) Kustannukset, tulot ja suoritteet vuonna 2017 OPINTOKESKUKSET Lomakkeella ilmoitetaan opintokeskusten vapaasta sivistystyöstä annetun lain (632/1998) mukaisen toiminnan järjestämisestä

Lisätiedot

Koulussa kaikki hyvin? tietohallinto kuntoon, lyhyt oppimäärä

Koulussa kaikki hyvin? tietohallinto kuntoon, lyhyt oppimäärä Koulussa kaikki hyvin? tietohallinto kuntoon, lyhyt oppimäärä Tieken Vaikuta ja vaikutu seminaari 16.9.2010 jyrki.koskinen@fi.ibm.com Koulutoimen tietohallinto kuntoon, lyhyt oppimäärä Havaintoja ja ongelmia

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN FYSIOTERAPIAN JA APUVÄLINETOIMINNAN YHTENÄISTÄMINEN -HANKE

PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN FYSIOTERAPIAN JA APUVÄLINETOIMINNAN YHTENÄISTÄMINEN -HANKE PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN FYSIOTERAPIAN JA APUVÄLINETOIMINNAN YHTENÄISTÄMINEN -HANKE 1.9.2005-31.10.2007 Hankkeen vastaava Leena Penttinen Projektityöntekijä Irja Suhonen HANKKEEN TAUSTAA Porvoon hallinnoima

Lisätiedot

Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Hallinto ja toimintatavat muutoksessa

Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Hallinto ja toimintatavat muutoksessa Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Hallinto ja toimintatavat muutoksessa Mikä on sote-uudistus? Sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Uudistuksen tekevät valtio ja kunnat,

Lisätiedot

Avaimet käytännön työlle

Avaimet käytännön työlle Asianhallinnan viitearkkitehtuuri Avaimet käytännön työlle 9.3.2016 Eira Isoniemi asianhallintapäällikkö Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Asianhallinta Asianhallinta tarkoittaa organisaation toimintaprosesseihin

Lisätiedot

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma (Kuntatieto ohjelma) Jani Heikkinen valtiovarainministeriö

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma (Kuntatieto ohjelma) Jani Heikkinen valtiovarainministeriö Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma (Kuntatieto ohjelma) valtiovarainministeriö Kuntatieto-ohjelman kehittämistyön kohde Kansalaiset Yritykset Johtaminen

Lisätiedot

Valtion ja kuntien yhteiset tietojärjestelmähankkeet, seurantakohteet JulkICT-toiminto

Valtion ja kuntien yhteiset tietojärjestelmähankkeet, seurantakohteet JulkICT-toiminto Valtion ja kuntien yhteiset tietojärjestelmähankkeet, seurantakohteet 2012 11.06.2013 Valtion ja kuntien yhteisten tietojärjestelmähankkeet KuntaIT-yksikön kehittäjäverkostotoiminnasta 2007-2008 ja kuntien

Lisätiedot

ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja Suvi Pietikäinen Netum Oy

ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja Suvi Pietikäinen Netum Oy ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja 24.11.2009 Suvi Pietikäinen Netum Oy JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden

Lisätiedot

Strategia prosessista käytäntöön!

Strategia prosessista käytäntöön! Strategia prosessista käytäntöön! Kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, TtM Maire Ahopelto, Kainuun sote Hyve-johtamisen kartta hanke Loppuseminaari 29.9.2014 Kainuun osahankkeen tavoitteet

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

ICT-muutostukiseminaari. Keski-Uudenmaan kaupunki. Säätytalo Tero Kulha. Copyright Kuntien Tiera Oy

ICT-muutostukiseminaari. Keski-Uudenmaan kaupunki. Säätytalo Tero Kulha. Copyright Kuntien Tiera Oy ICT-muutostukiseminaari Keski-Uudenmaan kaupunki Säätytalo 8.5.2014 Tero Kulha Copyright Kuntien Tiera Oy Keski-Uudenmaan kaupungin visio Älykäs verkostomainen kaupunki Ainutlaatuinen missio Jos voisit

Lisätiedot

- Kuntakentän tehostamisen asiantuntija -

- Kuntakentän tehostamisen asiantuntija - - Kuntakentän tehostamisen asiantuntija - TEE YHTEISTYÖTÄ Kuntien palvelukeskukset monistavat parhaita toimintatapoja ja ratkaisuja ARKI SUJUVAKSI KuntaPron osakkaana voit ulkoistaa palveluja joustavasti

Lisätiedot

Kunnallishallinnon tietotekniikka 1997-1998

Kunnallishallinnon tietotekniikka 1997-1998 Sivu 1/7 Kunnallishallinnon tietotekniikka 1997-1998 Suomen Kuntaliitto 1998 1. Johdanto Kuntaliitto lähetti marraskuussa 1997 tietotekniikan käyttöä ja kehitystä koskevan kyselyn kaikille kunnille ja

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuurin välineet 0.9 Päiväys 15.3.2016 15.3.2016 2 (6) Tiivistelmä Dokumenttiin on listattu keskitetysti hankitut ja koko julkisen hallinnon käyttöön tarkoitetut kokonaisarkkitehtuurin kuvausvälineet.

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Ohjelmistotuotteen hallinta ja hallinnointi 22.4.2015 Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Strategisten linjausten perusteemat Avoimuus Hallinto,

Lisätiedot

30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely

30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely 30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely Tutkimuksen tausta Tutkimuksen tilaaja on Keskuskauppakamari ja Helsingin seudun kauppakamari Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia 7/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia 7/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 15 Kaupunginkanslian Microsoft Enterprise Agreement -sopimuksen mukaisten lisenssien hankinta HEL 2015-000807 T 02 08 02 01 Päätös Päätöksen perustelut Vs. kansliapäällikkö

Lisätiedot

Talousteemaryhmän väliraportti

Talousteemaryhmän väliraportti Talousteemaryhmän väliraportti 23.2.2017 28.2.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Työsuunnitelman toteutuminen, tehtävä 1 Teemaryhmän tehtävät, tekijät ja aikataulu Tehtävä 1 Seurata ja tukea valtakunnallisen

Lisätiedot

HUS hallitus 3.5.2004

HUS hallitus 3.5.2004 HUS Tietohallinto -o r g a n i s a a t i o j a s u u n n i t e l m a t HUS / C i s c o Sy s t e m s y h t e i s t y öt a p a a m i n e n 6. 1 0. 2 0 0 4 Risto Laakkonen V er kkoinsinö ö r i H U S 1 HUS

Lisätiedot

Väliaikaishallinnon tiedonohjaussuunnitelma ja tehtäväluokitus projekti

Väliaikaishallinnon tiedonohjaussuunnitelma ja tehtäväluokitus projekti Väliaikaishallinnon tiedonohjaussuunnitelma ja tehtäväluokitus projekti Projektipäällikkö Eira Isoniemi eira.isoniemi@ylasavonsote.fi Mitä asianhallinta on? Asianhallinta tarkoittaa organisaation toimintaprosesseihin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen 26.1.2014 Joulukuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen hyödyntämistä ja tietohallintoa koskeva kysely Tomi Dahlberg Karri Vainio Sisältö 1. Kysely, sen toteutus,

Lisätiedot

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin?

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Kauko Hartikainen, Kuntaliitto Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 10.2.2012 Tavoiteltavat toteutukset Realistisia ja konkreettisia Hyötyjä jo

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Tilanne 2.10.2012 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, jonka

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuolto / Määritys Tietohuolto: Organisoitu toiminta, jolla yhteisö huolehtii tarvitsemansa

Lisätiedot

TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN KANSALLISESTI OYS ERVA ALUEELLA SAIRAANHOITOPIIREISSÄ SIRPA HAKAMAA & MERJA HAAPAKORVA-KALLIO

TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN KANSALLISESTI OYS ERVA ALUEELLA SAIRAANHOITOPIIREISSÄ SIRPA HAKAMAA & MERJA HAAPAKORVA-KALLIO TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN KANSALLISESTI OYS ERVA ALUEELLA SAIRAANHOITOPIIREISSÄ SIRPA HAKAMAA & MERJA HAAPAKORVA-KALLIO Rahoittaa Kaste-hankkeen kautta STM säätää lakeja ja ohjaa kansallisella tasolla

Lisätiedot

Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? Aki Siponen Valtiovarainministeriö

Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? Aki Siponen Valtiovarainministeriö Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? 5.12.2006 Aki Siponen Valtiovarainministeriö Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? Tavoitteena yhtenäinen toiminnan ja

Lisätiedot

Julkisen hallinnon tietoliikennepalvelulinjaukset. Yhteenveto. Linjausten tarkoitus ja kohdealue. Väestorekisterikeskus. Lausunto

Julkisen hallinnon tietoliikennepalvelulinjaukset. Yhteenveto. Linjausten tarkoitus ja kohdealue. Väestorekisterikeskus. Lausunto Väestorekisterikeskus Lausunto 07.09.2018 VRK/3921/2018 Asia: VM/275/00.01.00.01/2018 Julkisen hallinnon tietoliikennepalvelulinjaukset Yhteenveto Linjausten yhteenvedossa todetaan muun muassa, että: Linjausten

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN AVAUS 2 2 EDELLISEN KOKOUKSEN MUISTIO 2 3 VISIO JA STRATEGIA 2 4 YHDISTYMISSELVITYKSEN PROSESSI JA ERI RAPORTTIEN SISÄLTÖ 2

1 KOKOUKSEN AVAUS 2 2 EDELLISEN KOKOUKSEN MUISTIO 2 3 VISIO JA STRATEGIA 2 4 YHDISTYMISSELVITYKSEN PROSESSI JA ERI RAPORTTIEN SISÄLTÖ 2 ASKOLA LAPINJÄRVI LOVIISA MYRSKYLÄ PORNAINEN PORVOO SIPOO LAPPTRÄSK LOVISA MÖRSKOM BORGNÄS BORGÅ SIBBO OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 3/2013 12.12.2013 Muistio ITÄ-UUDENMAAN KUNTIEN YHDISTYMISSELVITYKSEN OHJAUSRYHMÄ

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kohti tavoitetilaa Valtio Expo 2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda Johdanto Kohti tavoitetilaa: 1. Valtion taloushallinnon ohjaus 2. Valtion talous- ja

Lisätiedot

JUHTA / VAHTI työpaja Valtiovarainministeriö, Kimmo Järvinen Valtiokonttori. Tietojohtaminen ja HR

JUHTA / VAHTI työpaja Valtiovarainministeriö, Kimmo Järvinen Valtiokonttori. Tietojohtaminen ja HR JUHTA / VAHTI työpaja Valtiovarainministeriö, 19.11.2018 Kimmo Järvinen Valtiokonttori Tietojohtaminen ja HR Tietojohtaminen, enemmän kuin johtamisen filosofia? Tiedolla johtaminen Tiedon johtaminen Tietokiri

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

SeutuICT -strategian periaate- ja aiesopimus

SeutuICT -strategian periaate- ja aiesopimus SeutuICT -strategian periaate- ja aiesopimus Näiden periaatteiden piirissä ovat Kaarinan, Liedon, Naantalin, Paimion, Raision ja Turun kuntien ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ICT-vastuualueet ja

Lisätiedot

Istekki Keski-Suomen ICT-ryhmä

Istekki Keski-Suomen ICT-ryhmä Istekki Keski-Suomen ICT-ryhmä 16.5.2017 Erva-alueet 2017 Tilanne kevät 2017 - Maakunnissa pääosin sekava ICMT-ympäristö (pl. P-K, E-S, E-K, Kainuu) - Valmistelu ollut vaisua rahoituksen puutteen vuoksi

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Elinkeinopoliittisen ohjelman liite 3. Toimintaympäristö. Väestö- ja elinkeinorakenne

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Elinkeinopoliittisen ohjelman liite 3. Toimintaympäristö. Väestö- ja elinkeinorakenne Elinkeinopoliittisen ohjelman liite 3 Toimintaympäristö Tavoitteiden, päämäärien ja toimenpiteiden muodostamiseksi on tunnettava kunnan nykyinen toimintaympäristö. Toimintaympäristössä elinkeinojen kannalta

Lisätiedot

LapIT mukana maakuntavalmistelussa. Antti Mathlin

LapIT mukana maakuntavalmistelussa. Antti Mathlin LapIT mukana maakuntavalmistelussa Antti Mathlin Maakunnan ICT-palvelut Arvioidut tunnusluvut 2021 Työntekijöitä 8500 Palvelimia 700 Työasemia 5700 Tietojärjestelmiä 700 Puhelimia 4500 Toimipisteitä 250-300

Lisätiedot

KUUMA-ICT:n ja kuntien työnjako Palvelusopimuksen liite 6

KUUMA-ICT:n ja kuntien työnjako Palvelusopimuksen liite 6 :n ja kuntien työnjako Palvelusopimuksen liite 6 13.4.2016 Käytettyjen lyhennysten selvitykset: R = responsible (vastuullinen) - R-toimija suorittaa annetun tehtävän - jokaisella tehtävällä on ainakin

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto Kansallisen projektin projektipäällikkö 18.4.2013 sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Kartoitus investointi- ja projektiprosessien harmonisointiasteesta. Juuso Äikäs Suomen Projekti-Instituutti Oy

Kartoitus investointi- ja projektiprosessien harmonisointiasteesta. Juuso Äikäs Suomen Projekti-Instituutti Oy Kartoitus investointi- ja projektiprosessien harmonisointiasteesta Juuso Äikäs Suomen Projekti-Instituutti Oy 1 Haastettelukartoitus investointiprojekteista 3 7% 3 7% 5% 1 % Kartoituksen teemana oli investointien

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

Lausunto Palvelut ja tiedot käytössä - Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia

Lausunto Palvelut ja tiedot käytössä - Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia JulkICT strategia Kotkan kaupunki Tietohallinto Asia: Lausunto Palvelut ja tiedot käytössä - Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia 2012-2020 Viite: VM:n lausuntopyyntö VM 155:00/2011 1. Vastaajan

Lisätiedot

Opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointi sopimukseen liittyviä näkökohtia. Pekka Kähkipuro

Opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointi sopimukseen liittyviä näkökohtia. Pekka Kähkipuro Opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointi sopimukseen liittyviä näkökohtia Pekka Kähkipuro 24.10.2013 Lähtökohta Hankkeen tavoitteena on toteuttaa osapuolten ydintoimintaa ja lakisääteisiä tehtäviä

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

Sähköinen asianhallinta Onko tietojen hallinta mukana

Sähköinen asianhallinta Onko tietojen hallinta mukana Sähköinen asianhallinta Onko tietojen hallinta mukana Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan, seminaari 4.10.2012/ Katariina Ryhänen, Kuntien Tiera Oy Sisältö: 1. Kuntien Tiera Oy:n yleisesittely 2.

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa SADe-ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari 23.4. 2013 Mikko Huovila THL / Oper 23.4.2013 Mikko Huovila THL / Oper 1

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila Valtion taloushallintopäivä 18.11.2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Sisällys Johdanto Visio ja tavoitteet 1. Toiminta-arkkitehtuuri - Palvelut -

Lisätiedot

Erityisvastuualuetasoinen tietohallintoyhteistyö Itä- ja Keski-Suomessa. Antti Kaipainen KYS erva ICT-projektikoordinaattori

Erityisvastuualuetasoinen tietohallintoyhteistyö Itä- ja Keski-Suomessa. Antti Kaipainen KYS erva ICT-projektikoordinaattori Erityisvastuualuetasoinen tietohallintoyhteistyö Itä- ja Keski-Suomessa Antti Kaipainen KYS erva ICT-projektikoordinaattori 1. KYS Erva tietohallintotoimikunnan tavoitteet johtoryhmän asettamien vaatimusten

Lisätiedot

Ajankohtaista asiaa tietohallinnon puitejärjestelyistä

Ajankohtaista asiaa tietohallinnon puitejärjestelyistä Yhteistä työtä kehittyviä käytäntöjä Ajankohtaista asiaa tietohallinnon puitejärjestelyistä, toimialapäällikkö, Tietohallinnon hankinnat 1 Esityksen sisältö Hansel - hankintasektorit Tietohallinnon hankinnat

Lisätiedot

Kuuleminen sotejärjestämislaista

Kuuleminen sotejärjestämislaista Kuuleminen sotejärjestämislaista Pornaisten kunnan ratkaisut Eduskunnan Hallintovaliokunta 11.5.2017 Pornaisten kunnan sijainti Pornaisten tunnuslukuja Asukkaita 5.100 Veroprosentti 20,50 Vuosibudjetti

Lisätiedot

Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI

Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI JulkICT-toiminto, strateginen ohjaus Neuvotteleva virkamies, yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas VATU 29.5.2013 Tuloksellisuutta tekemässä Tehokkaat

Lisätiedot

JUHTA kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM

JUHTA kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM JUHTA kokous JHS 179 v 2.0 esittely VM 27.01.2017 Hannu Ojala Kokonaisarkkitehtuuri JHS 179 uudistuu JHS 179 v2.0 on huomattavasti kattavampi kokonaisuus kuin edeltävä JHS 179 v1.0. Se tarjoaa päästä-päähän

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 14.12.2016 Jari Kallela JUHTA JulkICT Sisältö Yhteentoimivuuden haaste Kokonaisarkkitehtuurikyvykkyyden edistyminen Uudistuva sisältö Tietohallintolaki

Lisätiedot

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Juhani Heikka & Markku Huotari, Oulun kaupunki 11.6.2014 TAVOITTEITA TIETOHALLINTOYHTEISTYÖLLE

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-linjauksien vaikutukset kuntien ICT-muutoksessa

Julkisen hallinnon ICT-linjauksien vaikutukset kuntien ICT-muutoksessa Julkisen hallinnon ICT-linjauksien vaikutukset kuntien ICT-muutoksessa ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen Kuntien ICT-palvelut rakenneuudistuksessa 26.2.2015 Neljä kansallista strategiaa Asiakkuusstrategia

Lisätiedot

Kirjanpito- ja palkkahallinnon organisointi

Kirjanpito- ja palkkahallinnon organisointi Kirjanpito- ja palkkahallinnon organisointi Hallinto- ja taloustyöryhmän loppuraportti 10.4.2015: Sote-kuntayhtymä (käynnistystiimi) ja Joensuun kaupunki PK Sote-alueen keskuskaupunkina käynnistävät neuvottelut

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen. Kuntien paikkatietoseminaari Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö

Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen. Kuntien paikkatietoseminaari Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen Kuntien paikkatietoseminaari 6.2.2013 Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia Linjausalueet ja erityiskysymykset VISIO

Lisätiedot

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tiera lyhyesti Tiera on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka järjestää palveluita omistajilleen

Lisätiedot