PÄÄTÖS Nro 78/07/1 Dnro ISY-2006-Y-260 Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄÄTÖS Nro 78/07/1 Dnro ISY-2006-Y-260 Annettu julkipanon jälkeen"

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Nro 78/07/1 Dnro ISY-2006-Y-260 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Ukonmurronsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain 1 luvun 17 a :n 2 momentin mukainen lupa poiketa lähdeuoman luonnontilaisena säilyttämisestä, Keuruu ja Petäjävesi. HAKIJA Vapo Oy PL JYVÄSKYLÄ TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Hakemus koskee Ukonmurronsuon 67,3 ha:n turvetuotantoalueen toimintaa. Ukonmurronsuo on uusi turvetuotantoalue. Hakijan hallussa on maita alueella kaikkiaan 93 ha. Ukonmurronsuo sijaitsee pääosin Keuruun kunnan Ampialan kylässä. Pieneltä osalta suo sijaitsee Petäjäveden kunnan Rukoilan kylässä. Matkaa Keuruun keskustaan on 25 km ja Petäjäveden keskustaan 10 km. Ukonmurronsuolla tuotetaan jyrsinturvetta (energiaturvetta) alkuvuosina imuvaunulla ja myöhemmin mekaanisella kokoojavaunulla sekä ympäristöturvetta ja mahdollisesti palaturvetta. Vuosittainen tuotantomäärä on noin m 3. Suunnitellun tuotantoalueen kuivatusvedet ja osa ulkopuolisista vesistä tullaan johtamaan reittiä Syrjäpuro Kulhanjoki Pengerjoki - Jämsänvesi.

2 2 LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 7 d) kohdan mukaan turvetuotannolla on oltava ympäristölupa, jos tuotantoalue on yli 10 ha. Ympäristölupavirasto on ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 5 c) nojalla toimivaltainen viranomainen turvetuotantoa koskevassa asiassa. Lähteen uoman luonnontilaisena säilyttämistä koskevan poikkeuksen osalta ympäristölupavirasto on toimivaltainen vesilain 1 luvun 17 a :n nojalla. ASIAN VIREILLETULO Hakemus on saapunut ympäristölupavirastoon TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Turvetuotannolla ei ole aikaisempia lupia. Kyseessä on uusi toiminta. Ympäristöministeriön vahvistamassa Keski-Suomen 5. seutukaavassa Ukonmurronsuo on merkitty turvetuotantoalueeksi (EO/tu 474). TUOTANTOALUE JA SEN YMPÄRISTÖ Nykytilassa alue on pääosin metsäojitettua, mäntyä kasvavaa rämemuuttumaa. Suon lähiympäristö on suo- ja metsätalousaluetta. Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat noin 1,6 km päässä tuotantoalueen pohjoispuolella. Välittömässä lähiympäristössä ei ole myöskään pohjavesi- tai luonnonsuojelualueita. Hakijan tiedossa ei ole, että alueella olisi luonnonsuojelulaissa tarkoitettuja rauhoitettuja kasvi- tai eläinlajeja tai erityisesti suojeltavien lajien säilymiselle tärkeitä esiintymispaikkoja eikä vesilailla suojeltuja ns. pienvesiä.

3 3 Suunniteltu tuotantoalue sijaitsee Jämsän reitin (14.5) Pengerjoen vesistöalueen (14.54) Kulhanjoen valuma-alueella (14.544). Tuotantoalueen vedet johdetaan alapuoliseen vesistöön yhden laskuojan kautta. Laskuoja laskee Syrjäpuroon, joka yhtyy noin 2 km päässä Kulhanjokeen. Kulhanjoki laskee edelleen Pengerjokeen ja Pengerjoki Jämsänveteen. Tuotantokentältä on vesistöreittiä myöten Syrjäpuroon noin 1 km ja Pengerjokeen noin 3 km. Ylempänä vesireitillä Kulhanjoen varrella on Vapo Oy:n Saarisuon 46 ha:n turvetuotantoalue ja Peat Bog Oy:n Penkkisuon 59 ha:n turvetuotantoalue. Hankealue ei sijaitse pohjavesialueella. Lähin pohjavesialue on Syrjäharjun I luokan pohjavesialue ( A ja B) noin 0,6 km päässä Ukonmurronsuon itäpuolella. Alue rajoittuu pohjoispäästään Kulhanjokeen. Ukonmurronsuon itäpuolella sijaitsee Syrjäharjun Natura 2000-alue (FI ), johon kuuluu kaksi erillistä aluetta: Syrjäharjun vanhojen metsien suojeluohjelman alue ja Keski-Suomen seutukaavan harjualuevarauksen mukainen Valkealammen harjualue. Purkuvesistön tila ja käyttökelpoisuus Kulhanjoen suualueen vedenlaatua tarkkaillaan osana Saarisuon ja Penkkisuon tarkkailua. Kulhanjoen (Kulhansuu) veden laatu on ollut näytteenottokerroilla melko humuspitoista, happamuudeltaan neutraalia ja vain kohtalaisen ravinteikasta. Pengerjoesta Kulhanjoen yläpuolella on tarkkailutuloksia vain 80- ja 90-luvulta. Pengerjoen vesi on ollut ruskeavetinen ja kohtalaisen ravinteikas. Happamuudeltaan vesi on ollut keskimäärin happamampaa kuin Kulhanjoessa joskus ph on ollut jopa alle 5. Pengerjoesta Kulhanjoen alapuolella on tarkkailutuloksia vuosilta Yleisilmeeltään Pengerjoen keskiosaa voidaan luonnehtia tummavetiseksi, lievästi happamaksi ja lievästi rehevöityneeksi yleinen käyttökelpoisuusluokitus on tyydyttävä. Jämsänveden vesistötietoja ei hakemuksessa ole esitetty hakijan käsityksen mukaan Ukonmurronsuon turvetuotannon vaikutukset eivät ylety Jämsänveteen saakka.

4 4 Kalasto ja kalastus Kulhanjoki kuuluu Keuruun kalastusalueen ja Pengerjoki Jämsänjokilaakson kalastusalueen hallintaan. Vesialueiden omistajia edustavat Petäjäveden, Kuivasmäen, Ampialan ja Isojärven osakaskunnat. Etelä-Pohjanmaan Vesitutkijat Oy:n vuonna 2001 suorittaman arvion mukaan Kulhanjoen kalastosta ei ole tutkimuksiin perustuvaa tietoa. Jokeen nousee keväisin haukea, ahventa ja särkeä, mutta kalastusta tällä vähävetisellä joella ei tiettävästi harrasteta. Pengerjoen alkuperäisestä kalastosta on niukasti tietoa. Joessa tiedetään kuitenkin olevan luontaisesti ainakin ahventa, särkeä, haukea, lahnaa, kivisimppua ja madetta. Myös pyyntikokoisia taimenia ja harjuksia on saatu saaliiksi, mutta niiden alkuperä on epäselvä. Pengerjokeen on joskus istutettu taimenta ja 1990-luvun alkupuolella myös harjusta. Saaliiksi saadut taimenet ovat mahdollisesti peräisin Pengerjoen sivujokien luontaisilta lisääntymisalueilta vaeltaneita yksilöitä. Toisaalta Pengerjoen Perhokalastajat ry:n arvion mukaan Pengerjoki on eräs Keski-Suomen parhaista taimenjoista. Ravun mahdollisesta esiintymisestä Kulhan- tai Pengerjoessa ei ole havaintoja, ainakaan pyyntivahvaa rapukantaa ei vesistöissä nykyisin ole. TOIMINTA Tuotantoalueen kunnostaminen aloitetaan tiestön rakentamisella ja alueen puuston poistamisella. Tämän jälkeen kaivetaan eristysojat ja laskeutusaltaisiin johtavat ojat sekä rakennetaan laskeutusaltaat ja pintavalutuskenttä. Seuraavaksi rakennetaan muut vesiensuojelurakenteet sekä kaivetaan kokoojaojat. Alue sarkaojitetaan 20 metrin välein, jonka jälkeen sarat syväjyrsitään. Jyrsinnän jälkeen tehdään päisteputkitukset, asennetaan päisteputkipidättimet ja kaivetaan sarkaojien lietesyvennykset. Lopuksi sarat muotoillaan tuotantokuntoon, perataan sarkaojat ja rakennetaan aumapaikat. Kuntoonpanotyöt pyritään tekemään mahdollisimman vähäsateisina ajankohtina ja hyödyntämään talven routakerrosta suon vetisimpien osien kunnostuksessa.

5 5 Suon nykyinen keskisyvyys on 2,5 metriä. Vallitseva pääturvelaji on saraturve, jonka maatuneisuusaste on H5 H8. Suolla tuotetaan jyrsinpolttoturvetta ja ympäristöturvetta alkuvuosina imuvaunulla käyttäen uusinta vaunumallia sekä myöhemmin mekaanisella kokoojavaunulla. Kysynnän mukaan tuotetaan myös palaturvetta palaturpeen tuotantomenetelmillä. Turpeen nosto alueelta kestää noin 25 vuotta, joten tuotannon arvioidaan päättyvän vuonna Tuotantovaiheessa vesienkäsittelymenetelmänä ovat sarkaoja-altaat, päisteputkipidättimet, laskeutusaltaat ja ympärivuotisesti luontaisella gravitaatiolla toimiva pintavalutuskenttä. Laskeutusaltaissa (3 kpl, yhteensä 905 m 2 ) on vettä padottava patorakenne ja pintapuomi. Pintavalutuskentän pinta-ala 3,2 ha on 4 % valuma-alueen pinta-alasta (79,2 ha). Tuotantoalueen ulkopuoliset vedet ohjataan eristysojilla tuotantoalueen ohitse Syrjäpuroon. Turve toimitetaan asiakkaille pääasiassa lämmityskauden (lokakuu huhtikuu) aikana. Kuljetukset suoritetaan reittiä: rakennettu metsäautotie Petäjävesi-Multia-maantie nro 18 Jyväskylä tai Jämsänjokilaakso. Keskimääräisen vuosituotannon edellyttämä ajosuoritteiden määrä on noin 275 rekka-autokuormaa. Muu liikenne alueella on työmaaliikennettä (urakoitsijoiden ja henkilökunnan henkilöautoliikennettä), joka keskittyy toukokuun syyskuun väliselle ajalle. Suurin osa tästä liikenteestä kulkee samaa reittiä kuin turvekuljetuksetkin. Turvetuotannosta ja kenttien kunnossapidosta sekä kuormauksesta ja kuljetuksista huolehtivat urakoitsijat konekalustollaan. Turvetuotannossa käytetään 3 4 traktoria, joiden yhteenlaskettu polttoaineen (kevyt polttoöljy) kulutus on tuotantokauden aikana noin litraa. Lisäksi käytetään tuotantokauden aikana noin 200 litraa voiteluöljyjä sekä muita voiteluaineita noin 40 kg. Tuotantoalueella varastoitavan polttoaineen määrä on enintään l. Polttoaineet säilytetään irrallisissa ja siirrettävissä farmarisäiliöissä työmaan varikkoalueella siten, etteivät aineet pääse leviämään vesistöön tai pohjaveteen vahinkotapauksissakaan. Voiteluaineet säilytetään keskitetysti niille varatussa paikassa. Tuotantotoiminnassa syntyy talous-, muovi- ja öljyisiä jätteitä. Työmaalle laaditaan jätehuoltosuunnitelma, josta käyvät ilmi työmaan yleistiedot, työmaalla säilytettävät poltto-

6 aineet, syntyvät jätteet ja niiden määrät sekä jätteiden poistoimitus sekä jätteiden hyötykäyttö. 6 Hakemuksen mukaan jätteet käsitellään seuraavasti: JÄTELAJI MÄÄRÄ TOIMITUSPAIKKA jäteöljy 200 l Lassila & Tikanoja Oyj muut ongelmajätteet 44 kg Lassila & Tikanoja Oyj / kunnallinen keräyspiste sekajäte (talousjäte) 1 m 3 Lassila & Tikanoja Oyj aumamuovi 1700 kg keräys, paalaus, jatkokäyttö romurauta 135 kg Romuraudan välitys Jätteet varastoidaan ennen poiskuljetusta tuotantoalueelle rakennettavassa jätekatoksessa. BAT TARKASTELU Hakija rakentaa alueelle mitoitusohjeiden mukaisen ympärivuotisen pintavalutuskentän, pintapuomeilla varustetut laskeutusaltaat ja sarkaojat varustetaan lietetaskuin sekä sarkaojien päisteputket päisteputkipidättimin, joten tuotantoalueen vedet tullaan käsittelemään tehostetun vesiensuojelutason mukaisesti. Jätehuolto järjestetään jätelainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Polttoöljyjen varastoinnissa minimoidaan riskit polttoöljyjen joutumisesta maaperään tai vesistöihin. Tuotantoalueella työskenteleville annetaan säännöllisesti koulutusta ja opastusta ympäristönsuojelusta ja toiminnasta poikkeustilanteissa. Tuotannossa käytettävät koneet edustavat uusinta teknologiaa. Hakijan arvion mukaan Ukonmurronsuon toiminnassa sovelletaan kaikilta osiltaan ympäristön kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) sekä parasta käytäntöä turvetuotannossa (BEP). YMPÄRISTÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄ Vapo Oy energiatoimialalla on sertifioitu ISO standardin mukainen ympäristöasioiden hallintajärjestelmä (sertifikaatti 2001) sekä ISO 9001:2000 standardin mukainen laatujärjestelmä (sertifikaatti 1997).

7 7 YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Ukonmurronsuon turvetuotannosta aiheutuu hakemuksen mukaan seuraava keskimääräinen nettokuormitus alapuoliseen vesistöön, kun laskentaperusteena käytetään keskimääräisiä Länsi-Suomen kuormitustarkkailusoiden ominaiskuormituslukuja: Kuormitus Kiintoaine kg/a kok-p kg/a kok-n kg/a Kuntoonpanovaihe ,4 Kuntoonpanovuosi ,8 Tuotantoaika ,2 Hakemuksen mukaan pintavalutuskentän pitoisuusreduktio (kuormituksen vähenemä) olisi kiintoaineella 60 %, kokonaisfosforilla 50 % ja kokonaistypellä 30 %. Ukonmurronsuon turvetuotannon vaikutus alapuolisen vesistön veden laatuun ja tilaan (värillisyyden lisäys, ajoittainen sameus ja ravinteisuuden kasvu) on hakemuksen mukaan havaittavissa lähinnä alapuolisissa laskuojissa sekä vähäisessä määrin Kulhanjoessa. Vaikutukset eivät näy Pengerjoessa. Pöly ja melu Hakemuksen mukaan turvetuotannon mahdolliset pölyhaitat liittyvät pääasiassa jyrsintään, karheamiseen ja kuormaukseen karheelta ja ajoittuvat tuotantokaudelle. Talviaikaista pölyhaittaa aiheuttaa lyhytaikaisesti turpeen lastaus auma-alueelta. Muualla tehtyihin tutkimuksiin perustuen on arvioitavissa, että pölyhaittaa esiintyy ajoittain vyöhykkeellä, joka ulottuu noin 500 metrin päähän tuotantoalueen reunasta. Ukonmurronsuolla lähimmät asunnot sijaitsevat 1,6 km päässä, joten virkistyskäyttöhaittaa aiheuttavaa pölyn leviämistä ei esiinny. Turvetuotannon aiheuttama melu on peräisin työkoneista tuotantokaudella ja raskaiden kuljetusajoneuvojen liikkumisesta. Yleensä meluhaitta on paikallista ja rajoittuu tuotantoalueiden läheisyyteen. Melu ei ole myöskään jatkuvaa, sillä tuotantopäiviä on noin 30

8 50 vuodessa. Ukonmurronsuon turvetuotanto ei aiheuta meluhaittoja lähimmillä kiinteistöillä, johtuen altistuvien kiinteistöjen sijainnista yli 1,6 km päässä tuotantoalueesta. 8 Muut ympäristövaikutukset Ukonmurronsuon ottaminen turvetuotantoon muuttaa maisemaa paikallisesti. Tuotantoalue on metsäojitusalueen keskellä eikä se näy asutukseen tai tielle. YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttö- kuormitus- ja vesistötarkkailun osalta Ukonmurronsuon tuotantoalue esitetään liitettäväksi osaksi Vapo Oy Energian Länsi-Suomen yksikköä koskevaa turvetuotantosoiden tarkkailuohjelmaa. Keski-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän ohjelman tekstiosa on hakemuksen liitteenä 6.1. Käyttötarkkailu Käyttötarkkailussa noudatetaan runko-ohjelman periaatteita. Kuormitustarkkailu Kuntoonpanovaiheen aikana otetaan vesinäytteet pintavalutuskentältä purkautuvasta vedestä kerran kuukaudessa. Tuotannon alettua kuormitusnäytteitä otetaan pintavalutuskentältä purkautuvasta vedestä touko-syyskuussa samasta paikasta kuin kuntoonpanovaiheessakin kahtena vuotena ensimmäisen lupakauden aikana. Vesistötarkkailu Vesistönäytepisteet ja niiden sijaintikoordinaatit ovat: Syrjäpuro, Ukonmurronsuon alapuoli Kulhanjoki, Kulhansuu Kulhansuun näytepiste on yhteinen Saarisuon vesistötarkkailun kanssa. Analysoinnissa noudatetaan voimassa olevat yhteistarkkailuohjelman sisältöä. Ohjelman mukaan näyt-

9 teet otetaan virtavesistä kolme kertaa vuodessa: huhti-toukokuussa (tulvan jälkeen), loppukesällä sekä syksyllä syys-lokakuussa. 9 Näytteistä tehdään seuraavat analyysit: Laaja analyysi (talvikausi ja kevättulvakausi joka toisella ja kesällä joka kolmannella näytteenottokerralla ja lisäksi rankkasadenäytteistä ja täydentävän päästötarkkailun näytteistä): kiintoaine, COD Mn, kokonaisfosfori, kokonaistyppi, sähkönjohtokyky, ph, NH 4 - N, PO 4 -P sekä Fe. Kiintoaineen hehkutushäviö tehdään, mikäli kiintoaine >20 mg/l. Suppea analyysi (muulloin): kiintoaine, COD Mn, kok-p ja kok-n, sähkönjohtokyky ja ph. Kalataloustarkkailu Ukonmurronsuo ehdotetaan liitettäväksi Keski-Suomen TE-keskuksen hyväksymään Kulhanjoen vesistön kalataloudelliseen yhteistarkkailuun. Kalataloustarkkailun ohjelma on hakemuksen liitteenä 6.2. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Turvetuotantotyön ajankohta, kuiva kesäkausi ja työn luonne aiheuttavat ympäristölle paloturvallisuusriskin. Sen minimoimiseksi ja perustietojen jakamiseksi sidosryhmille laaditaan työmaille vuosittain paloturvallisuussuunnitelma. Suunnitelman tavoitteet, sisältö jne. on kuvattu ISO 9002 standardin mukaisessa laatujärjestelmässä. Suunnitelmista ja ohjeista on annettu koulutusta ja ne on jaettu työmaalla toimivalle henkilöstölle ja yrittäjille. Muita hätätilanteita voi syntyä merkittävien patojen murtumisten, poikkeuksellisten rankkasateiden tai tulvien, kemikaalien sekä polttoaineen toimitusten tai varastoinnin yms. yhteydessä. Työmaille on nimetty palo- ja pelastusorganisaatio, joka vastaa mahdollisen tulipalon alkusammutuksesta ja muiden hätätilanteiden hoitamisesta. Työmaiden henkilöstön val-

10 10 miuksia toimia hätätilanteissa ylläpidetään jatkuvasti paloturvallisuus- ja ensiapukoulutusten sekä toimintaharjoitusten avulla. Työmailla on tarvittava alkusammutuskalusto ja ensiapuvälineistö sekä toiminta- ja ensiapuohjeet onnettomuustilanteiden varalle. Hätätilanteissa noudatetaan laatujärjestelmän työohjeita ja ympäristöohjeita. Paloviranomaisille toimitetaan vuosittain päivitetyt paloturvallisuussuunnitelmat. He tekevät ennen tuotantokauden alkua arviointi- ja tutustumiskäyntejä työmailla ja hyväksyvät työmaan palosuojeluvalmiuden. Viranomaiset osallistuvat tuotantoyksiköiden palosuojelukoulutukseen ja harjoitusten pitämiseen. Paloturvallisuuteen sovellettavat säännökset löytyvät voimaantulleista pelastustoimilaista ja -asetuksesta ( /561 ja /857). Toimintaa koskevat paloturvallisuuskysymykset käsittelee ja ratkaisee paloviranomainen asettamalla riittävät määräykset. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla Itä-Suomen ympäristölupaviraston ja Keuruun kaupungin ja Petäjäveden kunnan ilmoitustauluilla Kuulutus on lisäksi julkaistu Keskisuomalainen-nimisessä lehdessä Lausunnot 1. Keski-Suomen ympäristökeskus on lausunut seuraavaa: Vaikutukset suojelukohteisiin Ympäristökeskus katsoo, ettei turvetuotantoalueella ole vaikutuksia Natura 2000-alueen eteläpuoliseen osa-alueeseen, jonka valintaperusteena on boreaalisten metsien luontotyyppi. Arvioitaessa ympäristövaikutuksia Natura 2000-alueen pohjoisempaan osaalueeseen on otettava huomioon, että turvetuotantoalueen vedet johdetaan ojaan, joka

11 11 kulkee noin puolen kilometrin matkalla Natura 2000-alueen rajaa pitkin. Mikäli Natura 2000-alueen rajalla kulkeva oja säilyy nykyisellään, vaikutukset Natura-alueen pohjoisempaankin osa-alueeseen jäävät vähäisiksi eivätkä heikennä merkittävästi alueen luontotyyppejä. Luonnonsuojelulain 65 :n vaikutusten arviointia ei tässä tapauksessa tarvita. Jos ojan osalta joudutaan tekemään muutoksia, jotka todennäköisesti heikentävät merkittävästi vieressä olevan Natura 2000-alueen harjumetsäluontotyyppiä, vaikutukset joudutaan arvioimaan luonnonsuojelulain 65 :n mukaisesti. Vaikutukset pienvesiin Ympäristölupahakemuksen luvun 5 (ympäristövaikutukset ja niiden hallinta) kohdassa (pienvedet) ei ole noteerattu mitenkään hakemuksen liitteenä olevassa ympäristöselvityksessä esiin nostettuja arvokkaita pienvesikohteita. Saman luvun kohdassa (maaluonto ja maisema) on todettu, että Ukonmurronsuon alueella on useita lähteisiä alueita, joiden vesitalouteen suon kuivatus tulee vaikuttamaan. Ympäristöselvityksen kuvausten ja valokuvien perusteella pohjoisosan länsilaidan kaksi avolähdettä ja eteläosan lounaislaidan lähteikköinen alue ovat todennäköisesti luonnontilaiseksi tulkittavia lähteitä, joita ei saa vesilain 1 luvun 17 a :n mukaan muuttaa niin, että niiden säilyminen luonnontilaisena vaarantuu. Muuttamiskielto koskee todennäköisesti myös suon eteläosan lounaislaidan lähteiköltä alkunsa saavaa lähdepuroa, joka on tulkittavissa 17 a :n tarkoittamaksi luonnontilaiseksi uomaksi. Ympäristöselvityksen perusteella on mahdollista että myös suon pohjoisosassa metsäautotien pohjoispuolella sijaitsevat lähteiköt ja puro sekä suon eteläosan keskiosan avovesilampare ovat luonnontilaisiksi tulkittavia pienvesiä, jolloin 17 a :n muuttamiskielto koskisi myös niitä. Ympäristökeskus esittääkin, että ympäristölupavirasto edellyttäisi vesilain 1 luvun 17 a :n poikkeusluvan hakemista. Tässä yhteydessä olisi selvitettävä, voidaanko joillain toimenpiteillä edesauttaa lähteiden ja purojen luonnontilaisuuden säilymistä. Pohjavesialueet Hankealueesta noin 600 m itään sijaitsee Syrjäharjun pohjavesialue ( , lk I). Syrjäharju on Petäjäveden kunnan tärkein pohjaveden ottoalue. Syrjäharjun vedenottamo sijaitsee lähimmillään noin 1,2 km:n etäisyydellä tuotantoalueen reunasta. Pintavalutuskentän jälkeinen oja ja Syrjäpuro kulkevat osittain pohjavesialueella. Mikäli ojaa on tarpeen

12 perata, on otettava huomioon, että pohjavesialueella sijaitsevaa osuutta ei tule kaivaa kivennäismaahan asti. 12 Vesistön veden laatu Ympäristökeskus huomauttaa, että hakija on taulukossa 3.1 (s. 13) huomioinut kohdassa "turvetuotantoalueet" vain Ukonmurronsuon (67,3 ha) osuuden. Muuta turvetuotantoaluetta on lisäksi Saarisuo ja Penkkisuo, yhteensä 105 ha. Kuormitus ja vesistövaikutukset Hakemuksen karttojen mukaan suunnitellulla pintavalutuskentällä sijaitsee ojia. Ympäristökeskuksen käsityksen mukaan hakijan arvioimat pintavalutuskentän reduktiot voidaan saavuttaa silloin, kun kentän mitoitusarvot ovat optimaaliset ja kenttä sijaitsee luonnontilaisella suolla. Ojitetulla alueella pintavalutuskentän reduktiot saattavat jäädä esitettyä alhaisemmiksi. Ympäristökeskuksen käsityksen mukaan arvioitaessa Ukonmurronsuon kuormitusta, lähtökohtana voisi käyttää hakemuksen taulukon 4.2 (s.20) mukaisia ominaiskuormituslukuja vuosilta Hakija on jättänyt pois vuoden 2000, jolloin kuormitukset olivat em. vuosien korkeimmat. Luvussa on arvioitu Kulhanjoen valuma-alueen muuta kuormitusta. Peltojen määräksi valuma-alueella on saatu maankäyttö- ja puustotulkinnan mukaan 264 ha ja peltoviljelyn aiheuttamaksi fosforikuormitukseksi 290 kg P/a, kun ominaiskuormituksena käytetään 1,1 kg P/km 2 /a. Vesistökuormituksen arviointijärjestelmän VEPSin mukaan Kulhanjoen valuma-alueen maatalouden aiheuttama fosforikuormitus on 141 kgp/a, kun peltoala on 160 ha ja ominaiskuormitus 0,88 kgp/km 2 /a. VEPS käyttää peltoalana SLICESmaankäyttöluokitusta. Ympäristökeskuksen käsityksen mukaan SLICES-aineisto antaa oikeamman peltoalan kuin maakäyttö- ja puustotulkinta-aineisto, jonka peltoalassa on mukana mm. käytöstä poistuneet maatalousmaat. Hakemuksessa käytetty ominaiskuormitus 1,1 kg/km 2 /a on ympäristökeskuksen käsityksen mukaan isohko Keski-Suomelle. Kulhanjoen valuma-alueen ihmistoiminnan aiheuttama fosforikuormitus ilman Ukonmurronsuota on noin 263 kg/a, josta turvetuotannon (Saarisuo ja Penkkisuo) osuus on noin 9,5 %. Ukonmurronsuo nostaa turvetuotannon kuormitusosuuden kuntoonpanovuonna

13 noin 14 %:iin ja tuotantoaikana noin 12 %:iin valuma-alueen ihmistoiminnasta aiheutuvasta kuormituksesta. 13 Vesienkäsittelymenetelmät Hakemuksen liitteistä 2.3 (peruskarttapohjalla oleva) ja 2.5 ilmenee, että pintavalutuskentällä sijaitsee ojia. Hyvin toimiva pintavalutuskenttä edellyttää, ettei kentällä synny oikovirtauksia. Hakemuksessa ei ole mitään mainintaa pintavalutuskentän luonnontilaisuudesta/ojista, eikä hakemus sisällä suunnitelmaa siitä, miten oikovirtaukset kentällä tultaisiin estämään. Ympäristökeskus katsoo, että ennen luvan myöntämistä hakijan tulee täydentää hakemustaan tältä osin. Melu ja pöly Hakemuksen mukaan lähimmät asutukset sijaitsevat noin 1600 m:n etäisyydellä tuotantoalueen reunasta. Tuotannossa on käytettävä mahdollisimman vähän turvepölyä ja melua aiheuttavia koneita, laitteita ja työmenetelmiä. Tarkkailu Koska Syrjäpurosta ei ole käytettävissä vedenlaatutuloksia, ympäristökeskus katsoo, että hakijan on otettava vesinäytteitä esitetystä Syrjäpuron tarkkailupisteestä ennen turvetuotantoalueen kuntoonpanoa. Näytteitä on oltava useampia kuin yksi. Lupamääräysten tarkistaminen Lupamääräysten tarkistamisajankohta voi ympäristökeskuksen käsityksen mukaan olla vuosi Keski-Suomen TE-keskus on katsonut, että hakijalle voidaan myöntää lupa seuraavilla edellytyksillä: - vesiensuojelumenetelmien kehittyminen on otettava huomioon toiminnan kuluessa ja tuotantoon on sovellettava kulloinkin parhaita tiedossa olevia menetelmiä. - hakijan on tarkkailtava hankkeesta aiheutuvia kalataloudellisia vaikutuksia TEkeskuksen hyväksymän ohjelman mukaisesti. Tarkkailu voidaan tehdä yhteistarkkailuna muiden vaikutusaluetta kuormittavien tahojen kanssa. Tarkkailusuunnitelmaesitys on

14 toimitettava TE-keskukselle kahden kuukauden kuluessa lupapäätöksen lainvoimaiseksi tulosta Keurusselän ympäristölautakunta on vaatinut, että - toimintaa tulee harjoittaa niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittoja ympäristölle. -vesiensuojelurakenteiden tulee täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset tuotantovaihe huomioon ottaen. Vesiensuojelumenetelmien kehittyminen on otettava huomioon ja tuotantoon on sovellettava kulloinkin tiedossa olevia parhaita menetelmiä. - kuntoonpanovaiheessa vesiensuojelurakenteet tulee rakentaa ensin ja kaivutyöt tehdä mahdollisimman kuivana aikana. Rankkasateella työt tulee keskeyttää. Vesiensuojelurakenteiden mitoituksen tulee olla riittävä. Pintavalutuskentällä on tärkeää ehkäistä oikovirtaukset. - käyttötarkkailusta tulee pitää kirjaa. Vesiensuojelurakenteiden kunto on tarkastettava riittävän usein. Altaista poistetut lietteet on sijoitettava siten, etteivät ne pääse valumaan takaisin ojiin tai altaisiin. Altaiden puhdistamisesta on ilmoitettava Keuruun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. - hakijan tulee tarkkailla vesistökuormitusta Keski-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailuohjelman mukaiset tulokset on toimitettava myös Keuruun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. - koneiden huolto ja tankkaus sekä polttonesteiden ja ongelmajätteiden varastointi tulee toteuttaa siten, ettei toiminnasta aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. 4. Petäjäveden kunnan ympäristönsuojelulautakunta on lausunut, että - Syrjäharjun alue on seudullisesti merkittävää pohjavesialuetta (I lk), jolla sijaitsee Petäjäveden kunnan säännöllisessä käytössä oleva vedenottamo. - laajemmin tarkasteltuna Pengerjoen valuma-alueella sijaitsee lukuisia turvetuotantoalueita ja uusia on suunnitteilla. On ensiarvoisen tärkeää, että hanketta suunniteltaessa ja toteutettaessa arvioidaan kuormitusten yhteisvaikutusta ja vastaanottavan vesistön (Pengerjoki ja Kulhanjoki) kriittistä kuormitusta. Vesiensuojelumenetelmät tulee mitoittaa sen mukaan, että alapuolisen vesistön käyttö-, virkistys- ja luontoarvot eivät heikkene turvetuotannon seurauksena. Pengerjoella ja sen vedenlaadulla on tärkeä merkitys mm. seudun virkistyskalastuksen ja muun virkistystoiminnan sekä Petäjäveden keskustaajaman keskeisen järvialtaan Jämsänveden kannalta.

15 15 - tuotantoalueen toteutuksesta ei näyttäisi olevan merkittävää haittaa tiltaltin (Phylloscopus collybita) esiintymiselle. - asutukseen asti ulottuvat meluhaitat jäänevät vähäisiksi. - vesiensuojelurakenteiden tulee täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset. Vesiensuojelurakenteet on toteutettava ennen turvetuotannon aloittamista. Toiminnan vaikutuksia tulee seurata ja seurannan perusteella havaittuihin ongelmatilanteisiin tulee puuttua viipymättä. - mahdolliset kalataloudelliset ja muut haitat on korvattava haitankärsijöille täysimääräisesti. - tarkkailuohjelman mukaiset raportit on toimitettava Petäjäveden kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Muistutukset ja mielipiteet 1. Rukoila-Kuivasmäki-osakaskunta on muistutuksessaan esittänyt, että - suunnitelmista ei käy ilmi, kuinka lähteet aiotaan suojata ja kuinka laskupurot eristetään suon valuma- ja kuivatusvesistä. - altaiden mitoituksessa tulee ottaa huomioon myös rankkasateiden vaikutukset. Ukonmurronsuon länsipuolelta alueelle johtavan suhteellisen runsasvetisen laskuojan vedet tulee huomioida mitoituksissa. - Esitetyn suunnitelman mukainen pintavalutuskenttä on huono (valumakentällä on uudet kuivatusojat, joiden tukkimisellakaan ei pystytä estämään oikovirtauksia). Kuivatusvedet tulisi johtaa valumakentälle sadettamalla. Alueelta myös löytyisi pintavalutuskentälle huomattavasti soveliaampi paikka, joka on esitetty muistutuksen liitekartassa. - pintavalutuskenttä on peruskalkittava rakeisella kalkilla ennen kuivatusvesien sinne johtamista. - osakaskunta vaatii lupahakemuksen hylkäämistä. 2. Keuruun kalastusalue muistutuksessaan on esittänyt, että - Pengerjokeen on istutettu järvitaimenta 7 kertaa vuosien välisenä aikana. Havaintojen mukaan järvitaimen lisääntyy luontaisesti Pengerjoen latvavesillä. Pengerjoki on Keuruun ja Jämsänjokilaakson ehkäpä paras harjusvesi. Pengerjoen keski- ja yläosissa on myös merkittävä rapukanta.

16 16 - Pengerjoen lisäkuormitus ja turvetuotannon lisäsuunnittelu tulee lopettaa ja tämänhetkistäkin turvetuotannon kuormitusta jokeen tulee ratkaisevasti pienentää. - Ukonmurronsuon turvetuotannolle ei tule myöntää ympäristölupaa. - hakijan on kartoitettava kaikki muistutuksessa mainitut jokien (Tarhianjoki, Multianjoki, Sarapuro, Soutujoki, Hännättömänjoki, Pengerjoki, Syrjäpuro ja Kulhanjoki) ennallistamisprosessit ja niiden tulevaisuuden skenaariot Metsähallituksen, TE-keskuksen, ympäristökeskuksen ja kaikkien alueella toimivien kyläyhdistysten ja yhteisöjen kanssa. - hakijan tulee korvata tähän mennessä aiheuttamansa vesistö- ja kalastovahingot kyseisellä vesialueella erikseen tehtävän selvitystyön perusteella, ennen kuin turvetuotantoon Keuruun kalastusalueella ja Pengerjoen valuma-alueella ryhdytään. - Valtioneuvoston periaatepäätös vesiensuojelun tavoitteista vuoteen 2005 ja 2015 sekä EU:n vesipuitedirektiivi on otettava erityisesti huomioon haittavaikutuksia arvioitaessa. Mikäli lupa myönnetään, Keuruun kalastusalue vaatii seuraavia toimenpiteitä: - Kulhanjoen ja Pengerjoen vedenlaatu on selvitettävä ennen toiminnan aloittamista. Seurantaa tulee jatkaa vuosittain ottaen huomioon näytteenotossa tulvahuiput ja vähävetiset jaksot. - kala- ja rapukannan ja tuotantoalueen lintu- ja suoluontoeläimistön sekä kasvillisuuden tarkka tila on selvitettävä ennen toiminnan aloittamista. - vesiensuojelurakenteet tulee mitoittaa varmasti riittäviksi, altaiden jatkuvan ja säännönmukaisen puhdistuksen ja tuotantotekniikan sekä menetelmien on oltava parasta markkinoilta löytyvää laatua. - turvetuotannolle tulee määrätä indeksiin sidottu, vuosittainen, turvetuotantoalaan sidottu kalatalousmaksu (30 /ha). - kalasto- ja kalastustiedustelu tulee toteuttaa Pengerjoen alueella vuosittain. 3. AA:t ovat muistutuksessa ilmoittanut vastustavansa luvan myöntämistä Pengerjoen virkistyskäyttömahdollisuuksien huonontumisen vuoksi, ja mikäli lupa myönnetään, vaatinut (+ALV) vuotuista korvausta turpeennostoajalta.

17 17 Hakijan selitys ja hakemuksen täydennys Hakijalle on varattu tilaisuus lausua käsityksensä annetuista lausunnoista ja muistutuksista. Hakija on saapuneessa selityksessään lausunut seuraavaa: 1. Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunnosta hakija on todennut seuraavaa: - Natura-alueen rajalla kulkevaan ojaan ei ole tarvetta tehdä muutoksia, joten vaikutuksia Natura-alueella ei aiheudu. - lohkon 1 pohjoisosan länsilaidalla ja eteläosassa suon poikki kulkevan metsäautotien varressa olevien lähteiden läheisyydessä kaivutyöt tehdään "alapuolella" 50 metrin etäisyydellä lähteistä ja niitä ei uloteta tarpeettomasti kivennäismaahan saakka. Lähdevedet valuvat tuotantoalueen eristysojiin. - lohkon 2 lounaiskulmassa mäenrinteessä oleva lähde rajataan ojitusalueen ulkopuolelle 50 metrin suojavyöhykkeellä. Lohkon 2 ojitus toteutetaan, mikä tarkoittaa sitä, että lohkon alla mahdollisesti oleva salapuro ja sen jälkeinen avouoma poistetaan. Mäenrinteessä olevan lähteen vesien annetaan valua kaivettavaan eristysojaan. Em. toimenpiteelle haetaan vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitettua poikkeuslupaa. - kuormitus ja pitoisuusmuutoslaskenta on tehty vuosi 2000 huomioiden. - pintavalutuskentän alueella olevat metsä- ja muut ojat tukitaan, tukkimistarve arvioidaan työn yhteydessä tarkemmin, mutta kuitenkin turhaa maankaivua ja liikkumista valutuskentällä vältetään. Hakija ei näe syitä, miksei kenttä voisi toimia hakemuksessa esitetyn arvion mukaisesti. - Syrjäpuron veden laadun tarkkailu käynnistetään ennen kuntoonpanotöiden aloittamista. 2. Keski-Suomen TE-keskuksen lausunnon johdosta hakijalla ei ole huomautettavaa. 3. Keurusselän ympäristölautakunnan lausunnon johdosta hakijalla ei ole huomautettavaa. 4. Petäjäveden kunnan ympäristölautakunnan lausunnon johdosta hakija toteaa, että hankealueelle on suunniteltu luontaisella gravitaatiolla ympärivuotisesti toimiva pintavalutuskenttä, jonka rakentamista koskevat yksityiskohtaiset suunnitelmat on esitetty hakemusasiakirjoissa. Tarvittaessa hakija voi tarkistuttaa vesienkäsittelyrakenteet kunnan

18 18 ympäristönsuojeluviranomaisella ennen kuivatusvesien johtamisen aloittamista. Rakenteet täyttävät parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset. Lisäksi hakija viittaa Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunnosta antamaansa selitykseen. Muistutuksista hakija on selityksenään lausunut seuraavaa: 1. Rukoila-Kuivasmäki-osakaskunnan muistutuksessa mainittujen vesistövaikutusten ja lähteiden nykytilan ja säilyttämisen osalta hakija viittaa Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunnosta antamaansa selitykseen. Laskeutusaltaiden mitoituksessa, toisin kuin muistuttaja väittää, on huomioitu myös rankkasateet ja ulkopuolisten vesien johtaminen tuotantoalueen ohi. Pintavalutuskenttä on nykyisin hakijan omistuksessa ja sijainniltaan ja asianmukaisesti toteutettuna se täyttää BAT-vaatimukset. Pintavalutuskentän kalkitseminen ei ole tarpeen, sillä tuotantoalueelta purkautuvat vedet eivät kunnostusvaiheessakaan ole siinä määrin happamia, että niillä olisi haitallisia vaikutuksia purkuvesistössä. Vaatimus hakemuksen hylkäämisestä on hylättävä aiheettomana. 2. Keuruun kalastusalueen muistutuksen johdosta hakija selityksenään toteaa, että - osin laajenevaakaan turvetuotantoa ei voida katsoa uhkaksi vesistön veden laadulle ottaen huomioon Pengerjoen vesistöalueen laajuus. - ennallistamisprosessiselvitysvaatimus on perusteeton, eikä myöskään tarpeellinen asian ratkaisemisen kannalta. - korvauksia koskeva selvitysvaatimus on perusteeton, sillä kaikilla toimivilla tuotantoalueilla on lainvoimaiset luvat, joiden käsittelyn yhteydessä on selvitetty vesistö- ja kalastovaikutukset. - lupa-asia käsitellään (ainoastaan) ympäristönsuojelulain säädösten mukaisesti. - vesistön lähtötilanteesta on riittävät tiedot hakemuksessa. Syrjäpuron tarkkailu aloitetaan ennen kuntoonpanotöiden aloittamista. - kalataloudellinen tarkkailu (sisältäen ravun) toteutetaan yleistä kalatalousetua valvovan viranomaisen hyväksymällä tavalla osana Kulhanjoen vesistön yhteistarkkailua. Lupaharkinnan kannalta hakemukseen sisältyvät selvitykset ovat riittävät. - vesiensuojelurakenteet ja menetelmät ovat BAT-tasoa. - altaat puhdistetaan säännöllisesti vuosittain loppukesällä tai syksyllä. - perusteita kalatalousmaksun määräämiselle ei ole. Myöskään kalatalousviranomainen ei ole lausunnossaan edellyttänyt maksun määräämistä.

19 19 3. AA:n tekemään muistutukseen hakija toteaa, etteivät aiotun turvetuotannon vaikutukset ulotu Pengerjokeen saakka, joten muistutuksessa esitettyjä haittoja ei aiheudu ja korvausvaatimus on aiheeton. Keski-Suomen ympäristökeskukselle ja Rukoila-Kuivasmäki-osakaskunnalle on varattu tilaisuus lausua hakijan selityksestä ja vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetusta poikkeamishakemuksesta. Ympäristökeskus lausuu seuraavaa: Vaikutukset Syrjäharjun Natura 2000-alueeseen Keski-Suomen ympäristökeskus on lausunnossaan edellyttänyt, että hankkeen yhteydessä tulee tehdä luonnonsuojelulain 65 :n mukainen vaikutusten arviointi, mikäli Syrjäharjun Natura 2000-alueen rajalla menevän ojan osalta tehdään Natura 2000-alueen luonnonarvoihin vaikuttavia muutoksia. Luvan hakijan mukaan ojaan ei ole tarvetta tehdä muutoksia, joten ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan arviointia ei tarvita. Vaikutukset pienvesiin Pienvesien osalta ympäristökeskus piti hakemusta puutteellisena pienvesien osalta ja vaati vesilain 17 a :n mukaisen poikkeusluvan hakemista, ja että hakijan olisi selvitettävä toimenpiteet, joilla voitaisiin edesauttaa suunnitellun turvetuotantoalueen vaikutuspiirissä olevien pienvesien säilymistä. Hakija on sittemmin esittänyt tarkentavia tietoja pienvesikohteista ja tehnyt muutamia muutoksia suunnitelmaan. Lisäksi hakija hakee vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitettua poikkeuslupaa lohkon 2 eteläosassa turvetuotantokentän keskiosassa sijaitsevan purolle. Keski-Suomen ympäristökeskus pitää tarkennettua suunnitelmaa pääosin hyväksyttävänä. Ympäristökeskus kuitenkin huomauttaa, että lohkon 1 pohjoisosan länsilaidan lähteen ja lohkon 2 lounaiskulmassa olevan lähteen alapuolelle kaivettavat eristysojat tulee sijoittaa riittävän kauas lähteistä, niin että lähteiden ja tihkupintojen sekä niistä valuvien vesien ympärillä oleva lähdekasvillisuus säilyy. Kuormitus, vesistövaikutukset ja vesienkäsittelymenetelmät Lausunnossaan ympäristökeskus katsoi, että hakijan tulisi vielä täydentää hakemustaan tiedoilla pintavalutuskentän ojitustilanteesta ja miten ojat on tarkoitus tukkia. Hakija on selityksessään näin tehnyt. Hakijan mukaan ojien tukkimistarve arvioidaan tarkemmin

20 20 työn yhteydessä. Turhaa maankaivua ja liikkumista pintavalutuskentillä kuitenkin vältetään. Hakemuksessa on ilmoitettu työn tehtävän kaivukoneella. Hakija esittää reduktiot Vapo Oy:n Kiihansuon metsäojitetulle suolle rakennetusta pintavalutuskentästä vuosilta Ojien tukkimisesta ei ole vielä kovinkaan paljon kokemuksia, varsinkaan kaivukoneella tehtynä. Ympäristökeskus katsoo, että lupapäätökseen tulee asettaa pintavalutuskentän osalta ainakin seuraavat määräykset: "Kentän ojat on tukittava siten, että oikovirtaukset estetään. Penkereitä tehtäessä ja ojia tukittaessa kentän pintaa ei saa rikkoa. Oikovirtaukset pintavalutuskentillä on estettävä sekä kenttien toimintaa on seurattava tuotantoaikana jatkuvasti ja niiden toiminta on tarkistettava heti kevättulvan jälkeen ja syksyllä tuotantokauden päätyttyä. Mahdolliset puutteet on korjattava välittömästi". Ojitettujen alueiden pintavalutuskenttien tehoa on selvitetty olemassa olevan tiedon perusteella (Esiselvitysraportti /Oulun yliopisto; selvitys julkaistaan syksyllä -07). Loppupäätelmänä esiselvityksessä on, että ojitetut kentät toimivat joskus hyvin ja joskus eivät, mutta selviä syitä ei löytynyt po. aineistosta. Jatkossa tätä on tarkoitus selvittää. Rukoila-Kuivasmäki-osakaskunta ei ole esittänyt uusia vaatimuksia. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Luparatkaisu Ympäristölupavirasto myöntää Vapo Oy:lle ympäristöluvan turvetuotantoon Keuruun kunnan Ampialan kylässä ja Petäjäveden kunnan Rukoilan kylässä sijaitsevalla Ukonmurronsuon noin 67 ha:n suuruisella tuotantoalueella. Tämän päätöksen mukaisesti toimittaessa turvetuotantoalueen päästöistä vesistöön ei aiheudu sellaista vesistön pilaantumista, josta ennalta arvioiden olisi määrättävä vahingonkorvauksia vesialueen ja rantakiinteistöjen omistajille tai veden käyttäjille. Vesistö- ja

21 kalatalousvaikutusten tarkkailusta sekä ennakoimattomien vahinkojen varalta annetaan määräykset. 21 Luvan saajan on noudatettava seuraavia lupamääräyksiä. Vesiensuojelurakenteet ja päästöt vesiin 1. Turvetuotantoalueen vedet on johdettava ympärivuotisesti hakemuksen kohdassa 2.5 esitettyjen ja päivätyn selityksen liitteen 1 kartasta 1:6000 näkyvien vesiensuojelurakenteiden kautta laskuojaa pitkin Syrjäpuroon. Vesiensuojelurakenteena ovat sarkaoja-altaat, päisteputkipidättimet, hakemuksen liitteen 2.4 mukaisesti mitoitetut laskeutusaltaat (3 kpl) sekä hakemuksen liitteen 2.5 kartan 1:2000 mukainen ympärivuotisella gravitaatiolla toimiva pintavalutuskenttä. Tuotantoalueen ulkopuoliset vedet on johdettava eristysojissa tuotantoalueen ohi. Eristysojiin on tehtävä lietesyvennykset. Lohkon 1 pohjoisosan länsilaidan lähteen ja lohkon 2 lounaiskulmassa olevan lähteen alapuolelle kaivettavat eristysojat tulee sijoittaa vähintään 50 metrin etäisyydelle lähteistä, niin että lähteiden ja tihkupintojen sekä niistä valuvien vesien ympärillä oleva lähdekasvillisuus säilyy. Kaikkien edellä mainittujen vesiensuojelurakenteiden on oltava käytössä ennen turvetuotannon aloittamista. Ennen tuotantotoiminnan aloittamista on Keski-Suomen ympäristökeskukselle varattava mahdollisuus tarkastaa vesiensuojelurakenteet ja niiden toimivuus. 2. Vesiensuojelurakenteisiin voidaan niiden toiminnan tehostamiseksi tehdä sellaisia Keski-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymiä muutoksia, joilla ei ole haitallisia vaikutuksia yksityiseen tai yleiseen etuun. 3. Pintavalutuskenttä, laskeutusaltaat sekä sarkaojien lietesyvennykset on pidettävä jatkuvasti kunnossa. Pintavalutuskentän ojat on tukittava siten, että oikovirtaukset estetään. Penkereitä tehtäessä ja ojia tukittaessa kentän pintaa ei saa rikkoa. Kentän toimintaa on seurattava tuotantoaikana jatkuvasti ja sen toiminta on tarkistettava heti kevättulvan jäl-

22 keen ja syksyllä tuotantokauden päätyttyä. Mahdolliset puutteet on korjattava välittömästi. 22 Laskeutusaltaat ja sarkaojien lietesyvennykset on tyhjennettävä tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa tuotantokauden päättyessä. Ojien ja laskeutusaltaiden kunto on tarkastettava säännöllisesti ja mahdolliset puutteet on korjattava viipymättä. Muut rakenteet kuten lietteenpidättimet ja pintapuomit on pidettävä kunnossa. Tuotantotoiminta on muutenkin suunniteltava ja järjestettävä siten, että vesistökuormitus jää mahdollisimman vähäiseksi. 4. Turvepaksuudeltaan alle 0,5 m olevilla tuotantoalueilla kivennäismaahan kaivettuja sarkaojia ei tarvitse puhdistaa joka vuosi. Ojien kuntoa ja lietteen kertymistä on seurattava ja ojat on puhdistettava tarpeen mukaan. Päästöt ilmaan ja melu 5. Tuotannossa on käytettävä mahdollisimman vähän turvepölyä ja melua aiheuttavia koneita, laitteita ja työmenetelmiä. Turpeen tuotanto ja lastaus on pyrittävä ajoittamaan tuulen suunta ja voimakkuus huomioon ottaen niin, että tuotantoalueelta leviää mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Voimakkaan tuulen aikana tuotantotoimintaa on rajoitettava niin, ettei tuotantoalueen ulkopuolella sijaitseville tiloille aiheudu turvepölystä kohtuutonta haittaa. Tuulen voimakkuuden ollessa yli 10 m/s on turpeen korjuu ja kuormaustyöskentely kokonaan keskeytettävä. Tuotantoalueella on oltava tuulen seurantaa varten tuulipussi. Kuljetuksiin käytettävät ajoneuvot on kuormattava niin, että kuorma ei voi pölytä häiritsevästi. 6. Toiminnasta aiheutuva melutaso ei saa ylittää ympäristössä asumiseen käytettävillä alueilla klo 7-22 välisenä aikana ekvivalenttitasoa (L Aeq ) 55 db eikä klo 22-7 välisenä aikana 50 db. Luvan saajan on laite- ja työmenetelmävalinnoilla sekä töiden ajoituksella estettävä näiden meluarvojen ylittyminen. Melutaso häiriintyvissä kohteissa on tarvittaessa todennettava mittauksin.

23 23 Polttoaineet ja öljyt 7. Toiminnassa käytettävien vaarallisten aineiden (mm. polttoaineet, voiteluaineet, hydrauliikkaöljyt ja jäähdytinnesteet) varastointi ja käsittely on järjestettävä niin, ettei niitä pääse maahan tai ojiin ja edelleen vesistöön. Vuodot maaperään on estettävä. Jätteet 8. Toimintaa on harjoitettava suunnitelmallisesti niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Jätteet on ensisijaisesti pyrittävä toimittamaan hyötykäyttöön. Toiminnassa syntyvät jätteet on kerättävä, lajiteltava, varastoitava ja toimitettava asianmukaisesti hyötykäyttöön tai käsiteltäväksi tavanomaisen jätteen ja ongelmajätteen käsittelypaikoissa. Ongelmajätteet on lajiteltava erikseen ja varastoitava siten, että niistä ei aiheudu vaaraa. Jätteistä on pidettävä kirjaa, josta ilmenevät niiden määrä, laatu, alkuperä sekä toimitusaika ja -paikka. Häiriö- ja poikkeustilanteet 9. Turvetuotantoon liittyvistä merkittävistä häiriö- ja poikkeustilanteista on ilmoitettava Keski-Suomen ympäristökeskukselle sekä Keuruun kaupungin ja Petäjäveden kunnanympäristönsuojeluviranomaisille. Häiriö- ja poikkeustilanteiden syyt on välittömästi selvitettävä sekä havaitut viat ja häiriötekijät on korjattava viipymättä. 10. Luvan saajan on pidettävä ajan tasalla suunnitelmaa, joka koskee toimintaa häiriö- ja poikkeustilanteiden aikana, sekä pidettävä yllä toimintavalmiutta erityistilanteiden varalta. Öljyvuotojen varalta on oltava käytössä imeytysainetta ja säilytyspaikka öljyyntyneelle maa-ainekselle.

24 24 Tuotannosta poistuvat alueet 11. Tuotannosta poistuvalta tuotantoalueelta vedet on johdettava vesiensuojelurakenteiden kautta niin kauan kuin vesistä saattaa aiheutua haitallisia vaikutuksia vesistössä. Jos tuotantoaluetta siirtyy jälkikäyttöön ja sen johdosta tehdään muutoksia vesien johtamiseen ja käsittelyyn, on tätä koskeva suunnitelma toimitettava Keski-Suomen ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi ennen muutoksien toteutusta. Päästöjen ja vaikutusten tarkkailu 12. Ukonmurronsuon turvetuotantoalueelle on nimettävä hoitaja, jonka nimi- ja yhteystiedot on ilmoitettava Keski-Suomen ympäristökeskukselle ennen toiminnan aloittamista. 13. Luvan saajan on pidettävä toiminnasta käyttöpäiväkirjaa, johon on merkittävä tuotantokausittain tiedot tuotannosta, vesiensuojelurakenteiden käytöstä ja kunnossapidosta sekä niistä seikoista, joilla on toiminnan päästöjen kannalta merkitystä. Käyttöpäiväkirjan kooste on toimitettava vuosittain Keski-Suomen ympäristökeskukselle. 14. Käyttö-, hoito-, kuormitus- ja vesistötarkkailussa noudatetaan Keski-Suomen ympäristökeskuksen alueella sijaitsevien turvetuotantoalueiden yhteistarkkailuohjelmaa. Ukonmurronsuon täydennetty tarkkailuohjelma on toimitettava Keski-Suomen ympäristökeskuksen tarkastettavaksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Tarkastettu tarkkailuohjelma on toimitettava tiedoksi Keuruun kaupungin ja Petäjäveden kunnan ympäristönsuojeluviranomaisille. Tarkkailuohjelmaa voidaan muuttaa Keski-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. 15. Luvan saajan on tarkkailtava turvetuotannon vaikutuksia kalastoon ja kalastukseen Keski-Suomen TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailuohjelma on toimitettava TE-keskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Muutokset tarkkailuohjelmaan hyväksyy Keski-Suomen TE-keskus. 16. Tarkkailutulokset on toimitettava valvontaviranomaisille hyväksyttyjen tarkkailuohjelmien mukaisesti.

25 25 Käyttö-, hoito-, päästö- ja vesistötarkkailun sekä kalataloustarkkailun vuosiyhteenvedot on toimitettava Keski-Suomen ympäristökeskukselle, Keski-Suomen TE-keskukselle sekä Keuruun kaupungin ja Petäjäveden kunnan ympäristönsuojeluviranomaisille. Tarkkailutulosten yhteenvedoissa on esitettävä tarkkailussa esiintyneet epävarmuustekijät ja tulosten laskennassa käytetyt menetelmät. Tarkkailutulokset on vaadittaessa annettava niiden nähtäväksi, joiden oikeuteen tai etuun tiedot saattavat vaikuttaa. Ennakoimattoman vahingon korvaaminen 17. Vesistön pilaantumisesta aiheutuvista korvattavista vahingoista, joita nyt ei ole ennakoitu aiheutuvan, on vahingonkärsijällä oikeus vaatia korvausta ympäristönsuojelulain 72 :n mukaisesti ympäristölupavirastolle tehtävällä hakemuksella. Asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. Luvan voimassaolo ja tarkistaminen Lupa on voimassa toistaiseksi. Luvan saajan on, jos se aikoo jatkaa tässä päätöksessä tarkoitettua turvetuotantoa vuoden 2017 jälkeen, tehtävä mennessä ympäristölupavirastolle lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus. Hakemukseen on liitettävä ympäristönsuojelulaissa ja -asetuksessa edellytetyt tiedot ja selvitykset. Ratkaisun perustelut Keski-Suomen seutukaavassa Ukonmurronsuo on merkitty turvetuotantoalueeksi. Alueella ei ole yksityiskohtaisempaa kaavaa. Lupaharkinnassaan ympäristölupavirasto ottaa

26 26 huomioon valtioneuvoston tekemään periaatepäätökseen vesiensuojelun tavoitteista vuoteen 2005 sisältyvän kannanoton, jonka mukaan turvetuotantoa pyritään suuntaamaan jo tuotannossa oleville tai jo ojitetuille soille tai maankäytön suunnittelussa siihen tarkoitukseen osoitetuille alueille. Turvetuotantoalueen toiminnasta ei aiheudu tämän päätöksen mukaisesti toimittaessa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Päästöjen ehkäisemiseksi ja rajoittamiseksi annettavat lupamääräykset perustuvat parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan ja käytäntöön turvetuotannossa Ukonmurronsuon olosuhteissa. Parasta käyttökelpoista tekniikkaa arvioitaessa on otettu huomioon arvio esitetyn puhdistusmenetelmän toimivuudesta kooltaan hakemuksen mukaisella turvetuotantoalueella sekä päästöjen ehkäisemisestä ja rajoittamisesta aiheutuvat kustannukset ja hyödyt. Lupamääräysten mukaisesti käsiteltyjen kuivatusvesien aiheuttama ainepitoisuuksien nousu Kulhanjoessa ja Pengerjoessa on arvioitavissa vähäiseksi ja sellaiseksi, että kuivatusvesien haitallisia vaikutuksia kalatalouteen ei voida yleisen edun kannalta pitää todennäköisenä. Tämän vuoksi edellytyksiä kalatalousmaksun määräämiselle ei ole olemassa. Lupamääräysten perustelut Vaikka asutus Ukonmurronsuon ympäristössä sijaitsee jokseenkin kaukana (yli 1,6 km), on tarpeen antaa määräykset melu- ja pölypäästöjen hallinnasta. Asumiseen käytettyjen alueiden melutasolle annetaan enimmäisarvot, jotka vastaavat valtioneuvoston päätöksen (993/1992) melutason ohjearvoja ulkona, joita on oikeuskäytännössä vakiintuneesti käytetty toiminnan meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristöviihtyisyyden turvaamiseksi. Jätteen haltijaa koskevat jätelain 6 :n mukaiset huolehtimisvelvollisuudet jätehuollon järjestämisestä. Jätteistä annettu määräys koskee näitä velvollisuuksia.

27 27 Turvetuotantoalueella on tarpeen olla toiminnanharjoittajaa edustava lupamääräysten noudattamisesta vastaava erikseen nimetty henkilö. Tarkkailua koskevissa lupamääräyksissä toiminnan käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailu määrätään toteutettavaksi hakemuksen mukaan. Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin ja lausuntoihin Keski-Suomen ympäristökeskuksen esittämät vaatimukset on otettu huomioon luvan voimassaoloa, päästöjen vaikutusten tarkkailua ja luonnontilaisten lähteiden suojaamista koskevissa lupamääräyksissä. Keski-Suomen TE-keskuksen vaatimus kalataloudellisen tarkkailun järjestämisestä on hyväksytty. Ympäristölupavirasto pitää Ukonmurronsuon suunnitellusta turvetuotannosta aiheutuvia vesistöön kohdistuvia ympäristövaikutuksia sellaisina, että kalataloudellinen tarkkailu katsotaan kalatalousviranomaisen esittämällä tavalla tarpeelliseksi. Rukoila-Kuivasmäki-osakaskunnan muistutuksessa mainitut seikat on otettu huomioon päästöjen vaikutusten tarkkailua ja luonnontilaisten lähteiden suojaamista koskevissa lupamääräyksissä. Hakemuksen mukaan laskeutusaltaat on mitoitettu ottamalla huomioon myös rankkasateet ja ulkopuolisten vesien johtaminen tuotantoalueen ohi. Pintavalutuskentän kalkitseminen ei ole tarpeen, sillä tuotantoalueelta purkautuvat vedet eivät kunnostusvaiheessakaan ole siinä määrin happamia, että niillä olisi haitallisia vaikutuksia purkuvesistössä. Keuruun kalastusalueen muistutuksessa mainitut seikat on otettu huomioon päästöjen vaikutusten tarkkailua koskevissa lupamääräyksissä. Ympäristölupaviraston arvion mukaan turvetuotannon vaikutukset eivät ennalta arvioiden ulotu Pengerjokeen saakka. Ennallistamisprosessiselvitysvaatimus on hylätty, sillä se ei ole tarpeellinen asian ratkaisemisen kannalta. Korvauksia koskeva selvitysvaatimus on hylätty, sillä kaikilla toimivilla tuotantoalueilla on lainvoimaiset luvat, joiden käsittelyn yhteydessä on selvitetty vesistöja kalastovaikutukset. Ympäristölupavirasto katsoo, että vesistön lähtötilanteesta on riittävät tiedot hakemuksessa. Kalataloudellinen tarkkailu (sisältäen ravun) toteutetaan yleistä kalatalousetua valvovan viranomaisen hyväksymällä tavalla osana Kulhanjoen vesistön yhteistarkkailua. Lupaharkinnan kannalta hakemuksessa esitetyt selvitykset ve-

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA Tmi Kairatuuli/ 2015 1 JOHDANTO Isojoen Urakointi Oy:llä on tuotannossa Isojoen Sulkonkeitaalla noin 36 ha:n suuruinen turvetuotantoalue. Sulkonkeitaan

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Pohjoisnevan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE 2018-2025 YKSITYISET TURVETUOTTAJAT POHJANLUMME KY SEINÄJOKI 2018 1 JOHDANTO 1 Lakajoen (Lapua ja Kuortane) kalataloudellinen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Isoneva sijaitsee Kyyjärven kunnan Peuralinnan kylässä. Matkaa Kyyjärven keskustaan

Isoneva sijaitsee Kyyjärven kunnan Peuralinnan kylässä. Matkaa Kyyjärven keskustaan PÄÄTÖS Nro 3/08/1 Dnro ISY-2006-Y-258 Annettu julkipanon jälkeen 9.1.2008 ASIA Isonevan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Kyyjärvi. HAKIJA Vapo Oy PL 22 40101 JYVÄSKYLÄ HAKEMUS Hakemus koskee Isonevan

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 16.12.2015 A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 A. Ahlström

Lisätiedot

Turvetuotannon valvonnasta

Turvetuotannon valvonnasta Turpeenoton vesistövaikutukset -seminaari ja kansalaistapaaminen Jyväskylä 16-17.3.2012 Ansa Selänne Keski-Suomen ELY-keskus Alustuksen sisältö 1. Yleistä valvonnasta ja valvonnan keinoista 2. Turvetuotanto

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS

MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS PERÄLÄN TURVE OY MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS EUROFINS AHMA OY Projektinro: 20550 PERÄLÄN TURVE OY MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN

Lisätiedot

Turvetuotannon Ympäristötarkkailut

Turvetuotannon Ympäristötarkkailut Turvetuotannon Ympäristötarkkailut Sisällysluettelo 1. Turvetuotannon ympäristötarkkailut tarkkailutyypeittäin 2. Käyttötarkkailu 3. Päästötarkkailu 4. Vesiensuojelurakenteiden tehon tarkkailu 5. Vaikutustarkkailu

Lisätiedot

Turvetuotannon sijoittaminen

Turvetuotannon sijoittaminen Turvetuotannon sijoittaminen Turvelupa workshop 7.2.2017 Seinäjoki Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Muutoksia turvetuotannon sääntelyyn YSL 13 Turvetuotannon sijoittaminen YSL

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Esitys Vesinevan turvetuotantoalueen (Kurikka) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi

Esitys Vesinevan turvetuotantoalueen (Kurikka) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Kuulutus 1 (1) 22.1.2019 3331/5723/2018 Esitys Vesinevan turvetuotantoalueen (Kurikka) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Asia Pohjanlumme Ky on tarkkailuvelvollisen (Apemet A-P.N Ky) puolesta 19.11.2018

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 114/12/1 Dnro PSAVI/89/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 114/12/1 Dnro PSAVI/89/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 114/12/1 Dnro PSAVI/89/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 30.10.2012 ASIA Ison Jännesuon turvetuotantoaluetta koskevan päätöksen nro 47/06/1 lupamääräysten tarkistamisajankohdan myöhentäminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, Oulu, puh

Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, Oulu, puh 1 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 15.4.2014 Dnro PSAVI/176/04.08/2012 Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Hourunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 138/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 8 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 138/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 8 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 138/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 8 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2006 ASIA HAKIJA Länsi Suomen ympäristölupaviraston 28.8.2002 antaman päätöksen nro 50/2002/2

Lisätiedot

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Miltä osin valvoja voi päättää laitoksen tarkkailusta? 2 YSL 62 Seuranta- ja tarkkailumääräykset

Lisätiedot

Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM

Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM 1 Sisältö turpeet ja suot muutamana lukuna suo- ja turvemaiden

Lisätiedot

Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski.

Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski. Ympäristölautakunta 68 15.10.2014 Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski. YMPL 68 Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet

Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet Kampinneva, Lapua... 3 Haisuneva, Lapua... 4 Hirvineva-Pitkäkangas, Lapua... 5 Peurainneva, Ilmajoki ja Kurikka... 6 Isokerusneva, Ilmajoki ja Jalasjärvi... 7 Pikkukerusneva,

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

Lupaprosessi ja hyvä hakemus

Lupaprosessi ja hyvä hakemus Lupaprosessi ja hyvä hakemus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus 9.10.2012 Saarijärvi Etelä-Suomen aluehallintovirasto Raija Aaltonen Lupaprosessi Hakemus vireille Täydentäminen Tiedottaminen Lausunnot,

Lisätiedot

Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely

Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely Vesiensuojelu metsätaloudessa 15.3.2013 15.3.2013 Ojituksesta ilmoittaminen Vesilain (587/2011) 5 luvun 6 Kirjallinen ilmoitus ELY-keskukselle Postiosoite:

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

Akkosuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Rautavaara

Akkosuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Rautavaara Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 94/2011/1 Dnro ISAVI/63/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2011 ASIA Akkosuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Rautavaara

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2013 ASIA HAKIJA Kivisuo-Suurisuon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen ja toiminnanaloittamislupa vesien johtamiseen

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 20942 i VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA 22.9.2016 Perttu Tamminen,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Ilmoitus / Alle 10 ha:n turvetuotantoalue / Salonen Sami - Sydännevan turvetuotantoalue II / Rakennus- ja ympäristölautakunta

Ilmoitus / Alle 10 ha:n turvetuotantoalue / Salonen Sami - Sydännevan turvetuotantoalue II / Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 117 11.06.2014 Ilmoitus / Alle 10 ha:n turvetuotantoalue / Salonen Sami - Sydännevan turvetuotantoalue II / Rakennus- ja ympäristölautakunta 1041/11/01/01/2013 Rakennus-

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelu

Metsätalouden vesiensuojelu Metsätalouden vesiensuojelu Maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon retkeily Karstulassa, 28.8.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mistä metsätalouden vesistökuormitus

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle Marjaana Eerola Vesienhoidon suunnittelusta Tavoitteena, ettei vesien tila heikkene ja että vedet olisivat vähintään hyvässä tilassa vuonna

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi 21.6.2011 Jaakko Soikkeli Turvetuotanto Saarijärven reitillä, muu maankäyttö ja luontainen vedenlaatu

Lisätiedot

VAPO B KONNUN TURVE AY/ TURVERUUKKI OY/

VAPO B KONNUN TURVE AY/ TURVERUUKKI OY/ 1 / 1 VAPO OY/heikki.torpstrom@vapo.fi B 3840.52 KONNUN TURVE AY/ konnun.turve@gmail.com TURVERUUKKI OY/ 21.12.2015 miia.heikkinen@turveruukki.fi Tiedoksi: KUOPION ENERGIA OY/ Pohjois-Savon ely-keskus

Lisätiedot

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ 1 (5) KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ Hankkeen tavoitteet Hanke on osa Liminkaojan valuma-alueen kunnostusta, jonka tavoitteena on vesiensuojelun parantaminen ja metsäojitustoiminnan

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Vehkasuo sijaitsee Viitasaaren kaupungin Koliman kylässä noin 12 km Keiteleen kirkonkylän keskustasta luoteeseen (peruskarttalehti ).

Vehkasuo sijaitsee Viitasaaren kaupungin Koliman kylässä noin 12 km Keiteleen kirkonkylän keskustasta luoteeseen (peruskarttalehti ). PÄÄTÖS Nro 72/04/1 Dnro ISY-2004-Y-34 Annettu julkipanon jälkeen 8.7.2004 ASIA Vehkasuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Viitasaari LUVAN HAKIJA Vapo Oy PL 22 40101 JYVÄSKYLÄ TOIMINTA JA SEN SIJAINTI

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta KUULUTUS VARELY/3424/5723/2016 17.5.2018 Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta Asia Ohjelmaesitys on toimitettu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselle

Lisätiedot

EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma

EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma Kuulutus 1 (2) 24.11.2017 4512/5723/2017 EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma Asia Pohjanlumme Ky on EPV Bioturve Oy:n puolesta 9.11.2017 jättänyt Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula PÄÄTÖS Nro 67/07/1 Dnro ISY-2007-Y-141 Annettu julkipanon jälkeen 25.6.2007 ASIA Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula HAKIJA Eero Suomäki Suomäentie

Lisätiedot

Kontio-Klaavunsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan nro 66/07/1 lupamääräyksen 1 muuttaminen ja toiminnanaloittamislupa, Ii

Kontio-Klaavunsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan nro 66/07/1 lupamääräyksen 1 muuttaminen ja toiminnanaloittamislupa, Ii LUPAPÄÄTÖS Nro 16/09/1 Dnro PSY-2009-Y-8 Annettu julkipanon jälkeen 16.3.2009 ASIA Kontio-Klaavunsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan nro 66/07/1 lupamääräyksen 1 muuttaminen ja toiminnanaloittamislupa,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 36/06/1 Dnro PSY-2005-Y-160 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 36/06/1 Dnro PSY-2005-Y-160 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 36/06/1 Dnro PSY-2005-Y-160 Annettu julkipanon jälkeen 28.3.2006 1 ASIA LUVAN HAKIJA Rakkaviidanaavan turvetuotantoalueen pintavalutuskenttää koskeva selvitys, Tervola Vapo Oy PL 113 90101

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 9/05/2 Dnro Psy-2004-y-139 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 9/05/2 Dnro Psy-2004-y-139 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 9/05/2 Dnro Psy-2004-y-139 Annettu julkipanon jälkeen 27.1.2005 1 ASIA HAKIJA Piipsannevan turvetuotantoalueen ulkopuolisten vesien pääsyn estäminen vesiensuojelurakenteisiin, Haapavesi Vapo

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 3/11/1 Dnro PSAVI/339/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 3/11/1 Dnro PSAVI/339/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 3/11/1 Dnro PSAVI/339/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Varisnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen, Vihanti Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 64/04/2 Dnro Psy-2004-y-108 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 64/04/2 Dnro Psy-2004-y-108 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 64/04/2 Dnro Psy-2004-y-108 Annettu julkipanon jälkeen 27.10.2004 1 ASIA HAKIJA Huhannevan, Huhtinevan, Karjonevan, Kurunnevan, Savalonevan, Tahkonevan ja Vesiläisennevan ympäristölupien polttoaineiden

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi

Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi PÄÄTÖS Nro 86/09/1 Dnro ISY-2009-Y-25 Annettu julkipanon jälkeen 11.9.2009 ASIA Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi LUVAN HAKIJA Turvetuote Peat Bog Oy Soinintie 2008 40500

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro Psy-2006-y-1 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro Psy-2006-y-1 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro Psy-2006-y-1 Annettu julkipanon jälkeen 9.8.2006 1 ASIA LUVAN HAKIJA Teerilammensuon virtaamansäätöpadon käyttöönotto ja laskeutusaltaiden pinta-alan lisääminen, Pudasjärvi Vapo

Lisätiedot

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Ympäristölautakunta 23 13.06.2018 Ympäristölupa asfaltti-, betoni- ja tiilimurskeen hyödyntämiseen 383/11.01.00/2017 Ympäristölautakunta 23 ASIA Ilmari Sippola hakee Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Viurusuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain mukainen poikkeuslupa sekä toiminnan- ja

Lisätiedot

Esitys Juupajärven kunnostuksen (Seinäjoki) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi

Esitys Juupajärven kunnostuksen (Seinäjoki) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Kuulutus 1 (1) 8.10.2018 2783/5723/2018 Esitys Juupajärven kunnostuksen (Seinäjoki) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Asia Siltala-Juupakylä kyläyhdistys ry on 2.10.2018 toimittanut Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen 26.6.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Matkalamminkurun turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Vaala Vapo Oy PL 22 40101

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 100/07/2 Dnro Psy-2007-y-116 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 100/07/2 Dnro Psy-2007-y-116 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 100/07/2 Dnro Psy-2007-y-116 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2007 1 ASIA Rahkon Kupukkanevan turvetuotantoalueen jälkihoitotoimien vahvistaminen, Rantsila LUVAN HAKIJA Turveruukki

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT Teollisuuden toimintaa ohjaavat tekijät: TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT prof. O. Dahl Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä Dia n:o 1, CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Nykyinen ympäristölainsäädäntö

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 35/07/2 Dnro ISY-2006-Y-212 Annettu julkipanon jälkeen PL JYVÄSKYLÄ

PÄÄTÖS Nro 35/07/2 Dnro ISY-2006-Y-212 Annettu julkipanon jälkeen PL JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS Nro 35/07/2 Dnro ISY-2006-Y-212 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2007 HAKIJA Vapo Oy PL 22 40101 JYVÄSKYLÄ ASIA Pyöreäsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen tuotantoalueen pintaalan

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen alle 10 ha turvetuotantoalueiden kartoitus

Kaakkois-Suomen alle 10 ha turvetuotantoalueiden kartoitus Kaakkois-Suomen alle 10 ha turvetuotantoalueiden kartoitus Kuntapäivä 29.11.2016 Tiina Ahokas Tausta YSL:n muutoksen voimaantullessa (1.9.2014) toiminnassa olleiden enintään 10 ha turvetuotantoalueiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2009 ASIA HAKIJA Koivansuon turvetuotantoa koskevan Länsi-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 33/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 19 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 33/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 19 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 33/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 19 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2007 ASIA HAKIJA Sarvinevan pohjoisosan turvetuotannon kuivatusvesien käsittelyä koskeva

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii 1 PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.5.2012 ASIA HAKIJA Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii Vapo Oy PL 22 40101 Jyväskylä 2 SISÄLLYSLUETTELO HAKEMUS...

Lisätiedot

Lapsukansuon (Miinavainaansuo, Joensuo) turvetuotantoalueen ympäristölupa, Multia ja Petäjävesi.

Lapsukansuon (Miinavainaansuo, Joensuo) turvetuotantoalueen ympäristölupa, Multia ja Petäjävesi. PÄÄTÖS Nro 32/08/1 Dnro ISY-2007-Y-59 Annettu julkipanon jälkeen 22.2.2008 ASIA Lapsukansuon (Miinavainaansuo, Joensuo) turvetuotantoalueen ympäristölupa, Multia ja Petäjävesi. HAKIJA Vapo Oy PL 22 40101

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA HAKIJA Koivulannevan turvetuotantoalueen ympäristölupa, toiminnanaloittamislupa ja vesien johtaminen toisen maalla

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

TOTEUTUS Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista

TOTEUTUS Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista TOTEUTUS 10-12-14 Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista Vapon ympäristösitoumukset 2011 TOTEUTETUT YMPÄRISTÖSITOUMUKSET 1. 100 % BAT turvetuotannon vesiensuojelussa 2. Turvetuotannon

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2009 ASIA HAKIJA Kaitasuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa (korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 18/10/1 Dnro ISAVI/28/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Hanhisuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen,

Hanhisuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen, Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 58/2014/1 Dnro LSSAVI/6/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 31.3.2014 ASIA HAKIJAT Hanhisuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen, Urjala Hanhisuon

Lisätiedot

Harjunsuon uuden turvetuotantoalueen ympäristölupa, Kouvola (ent. Anjalankoski).

Harjunsuon uuden turvetuotantoalueen ympäristölupa, Kouvola (ent. Anjalankoski). PÄÄTÖS Nro 19/09/1 Dnro ISY-2008-Y-126 Annettu julkipanon jälkeen 6.4.2009 ASIA Harjunsuon uuden turvetuotantoalueen ympäristölupa, Kouvola (ent. Anjalankoski). HAKIJA Valkealan Turve Oy Aitomäentie 717

Lisätiedot

ILMIÖNSUON TURVETUOTANTOALUEEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU- OHJELMA VUODESTA 2019 ALKAEN

ILMIÖNSUON TURVETUOTANTOALUEEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU- OHJELMA VUODESTA 2019 ALKAEN ILMIÖNSUON TURVETUOTANTOALUEEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU- OHJELMA VUODESTA 2019 ALKAEN Sakari Kivinen Ohjelma 2019 nro 692/19 Ilmiönsuon turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma vuodesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 46/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2009 ASIA HAKIJA Naarasnevan turvetuotantoalueen vesienkäsittelyn tehostaminen, Soini

Lisätiedot