KYLÄNPÄÄN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYLÄNPÄÄN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2014-2015"

Transkriptio

1 KYLÄNPÄÄN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta: kylänpään päiväkodissa toimii kolme ryhmää. Karhunpesä( 3-5 v) 21 lasta,siilinpesä( integroitu erityisryhmä) + esiopetus 12 lasta ja Ketunpesä 1-4v, 18 lasta Toimintamme pohjaa valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja Nurmijärven kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan. Esiopetuksessa olevien lasten osalta valtakunnalliseen ja Nurmijärven kunnan esiopetuksen opetussuunnitelmaan. Jokaisessa ryhmässä laaditaan ryhmän varhaiskasvatussuunnitelma. Kylänpäässä toteutetaan jokaisessa ryhmässä pienryhmäpedagogiikkaa. Talon jokainen ryhmä on jaettu pienryhmiin. Jokaisella lapsella on oma pienryhmä johon kuuluu ja nimetty oma aikuinen. Lisäksi ryhmässä voi olla lasten oppimisen tavoitteista käsin rakennettuja toiminnallisia pienryhmiä. Meille on Kylänpäässä tärkeää asiakkaiden hyvä vastaanotto hoidon alkaessa ja päivittäin. Painotamme Kylänpäässä tulevalla toimintakaudella: -oppimisympäristön kehittämiseen -leikkiin - yhteisöllisyyteen Kylänpäässä on jokaisessa ryhmässä käytössä kuvat lasten toiminnan jäsentämisessä ja oppimisen tukena.

2 Kylänpään päiväkodin sisäiset rakenteet: Pedagoginen perehdytys järjestetään aina uusille työntekijöille päiväkodinjohtajan toimesta. Vastuualueissa pyritään aina saattaen siirtoon, eli esim. tiedossa olevaan virkavapauteen pyritään aina kouluttamaan uusi henkilö. Kylänpään päiväkodissa on kolme ryhmää. Ryhmän jokainen kasvattaja kuuluu johonkin talon kolmesta tiimistä, Pedagogiikka-, Viestinta ja talous ja henkilöstö tiimi. Talon hoidettavat vastuut on jaettu tiimien kautta. PPH vastuu, keittiövastuu ja S2 vastuu on nimetty vastuuhenkilöille ja he tiedottavat/päivittävät asioita säännöllisesti. Tiimi ja vastuun jako löytyy ilmoitustaululta kohdasta tiimit. Toimintayksikön kokous on Kylänpään päiväkodin virallinen päättävä kokous. Kokous on torstaisin, joka toinen viikko kello , ja päiväkodin johtaja toimii kokouksessa puheen johtajana. Esityslistaan muistetaan laittaa kokoukseen tulevat asiat! Tiimit kokoontuvat torstaisin joka toinen viikko kello , ja tiimin puheenjohtaja toimii kokouksessa puheenjohtajana. Esityslistaan muistetaan laittaa kokoukseen tulevat asiat! Tiimi ja toimintayksikköaikataulu löytyvät toimiston ilmoitustaululta. Kylänpään päiväkodissa on kahvihuoneessa satama muistiot viedään heti valmistuttuaan satamaan kaikkien talossa olevien henkilöiden luettavaksi, josta ne myöhemmin siirretään kansioihin.( Viestintätiimi siirtää uuden muistion saavuttua) Jokainen on sitoutunut lukemaan muistiot! Palavereissa mukana olleet henkilöt tiedottavat oman ryhmän kasvattajia olennaisista tärkeistä palaverin asioista. Talossa toimineille ammattilaisille järjestetään säännöllisesti menetelmäkoulutusta pajamuotoisesti. Paja on avoin kaikille esittelyssä olevasta aiheesta kiinnostuneille. Menetelmä pajaan tulee kutsu erikseen ajankohdan varmistuttua. Ryhmä palaverit 1xviikko jokaisessa ryhmässä. Ryhmäpalaverit kesto 1h Ma: Karhut ryhmäpalaveri Ketut ryhmäpalaveri Ke: Siilit ryhmäpalaveri Laitosapulaiset kokoontuu Terhin kanssa palaveriin 1 kerta syksyllä ja 1 kerta keväällä. Koko talon työillat 1xsyksy ja 1x kevät. Oman ryhmän Suunnitteluilta ryhmä kohtaisestim1xsyksy ja 1x kevät kesto 2h.

3 Tärkeät päivämäärät palavereille ja työryhmille listassa kahvihuoneen ilmoitustaululla. Varhaiskasvatuksen vuosikalenteria luetaan ja seurataan aktiivisesti. Johtajuuden rakenteet Kylänpään päiväkodissa: Päiväkodinjohtaja Terhi Joella on kaksi yksikköä johdettavanaan Kylänpään päiväkoti ja Tornitien päiväkoti. Päiväkodin johtajan toimisto sijaitsee Tornitien päiväkodissa. Johtajuutta on jaettu työyhteisöön tiimirakenteen kautta. Johtaja on mukana ryhmäpalavereissa kaksi kertaa syksyllä ja kaksi kertaa keväällä, sekä tarvittaessa. Lastentarhanopettaja on ryhmänsä vetäjä ja hänellä on pedagoginen vastuu ryhmän toiminnasta. Lto raportoi ryhmän toimintaa johtajalle tarvittaessa. Kehityskeskustelut ja tehtävänkuva keskustelut käydään jokaisen työntekijän kanssa vuosittain. Työparityöskentely johtaja-kelto, säännöllinen tapaaminen joka toinen kuukausi. Terhin aikataulut löytyy tussitaululta. Sisäinen ja ulkoinen verkostoyhteistyö: Kylänpään päiväkodin varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja on Päivi Luoma. Päivi tekee yhteistyötä kaikissa ryhmissä ja kaikkien opettajien ja lastenhoitajien kanssa. Perheiden kanssa tehtävä yhteistyö käynnistyy tarvittaessa silloin kun lapsi tarvitsee tukea kasvuun ja kehitykseen ja aloitettavasta yhteistyöstä on sovittu vanhempien kanssa. S2 opettaja Taina Mätön kanssa teemme yhteistyötä suomea toisena kielenään harjoittelevien monikielisten lasten asioissa. Yhteistyöpalaverit ruokahuollon kanssa tarvittaessa ja ainakin 1xtoimintavuosi Elokuussa. Muut yhteistyöpalaverit ( lastensuojelu, lasten neuvola, perhekeskus, tays, terapeutit jne.), sekä yhteistyö muiden päiväkotien ja koulujen kanssa sovitusti. Päiväkodissa toimii musiikkiopiston maksullinen musiikkileikkikoulu, johon perheet voivat lapsensa ilmoittaa. Seurakunta on virallinen yhteistyökumppani. Nurmijärven muiden toimialojen kanssa tehdään hyvää yhteistyötä, liikuntatoimi ja kulttuuripalvelut. Kylänpään päiväkodissa toimii aktiivinen vanhempaintoimikunta. Toimikunta kokoontuu syksyllä päiväkodin/ Terhin kutsumana. Toimikunnalla facebookissa suljettu ryhmä, jonka kautta tiedotus tapahtuu, Kaikki mukaan!!!! Toiminnan kehittämisen tavoitteet :

4 Varhaiskasvatuksen sitova tavoite 2014 on lasten osallisuuden kehittäminen. Tätä tavoitetta kohti menemme leikkejä ja leikin tukemista kehittämällä ja omahoitajuutta tekemällä, jolloin lapsi tulee aidosti kuulluksi ja nähdyksi. Nurmijärven varhaiskasvatuksessa on tehty laadunarviointi, jonka pohjalta Kylänpäähän on laadittu laadun kehittämissuunnitelma keväällä Kylänpään päiväkodin Laadun Kehittämiskohdiksi valikoitu Lto suunnitteluaika, yhteistyö kasvattajien kesken työyhteisössä ja ympäristön monipuolinen käyttö. Laadunkehittämissuunnitelma on laadittu ja kehittämistoimenpiteitä ja arviointia tehdään syksyn 2014 ajan. Tärkeä pedagoginen kehittämisen kohde on pienryhmäpedagogiikan edelleen kehittäminen ja menetelmien/toimintatapojen vakiinnuttaminen, jotta kaikissa ryhmissä toimitaan samoin ja kaikki sitoutuvat yhdessä sovittuihin toimintatapoihin. Tavoitteenamme on ottaa talon kaikki tilat joustavasti yhteiseen käyttöön ja ottaa käyttöön talon yksi leikki alue kartta. TOIMINNAN Kehittämisen VUOSISUUNNITELMA Kylänpään päiväkodin toiminnan kehittämisen tavoitteet tulevalle toimintavuodelle käydään läpi kehittämispäivässä elokuussa -14: Laadun kehittämistä kannattelee kehittämissuunnitelma, jonka mukaan kaikki toimii ja sitä arvioidaan suunnitelman mukaan sovitusti. Pienryhmäpedagogiikan edelleen kehittäminen tapahtuu pedatiimin keskusteluissa. Ryhmien ryhmävasut valmiina 30.9, LTO vastaa ja kirjaa, jonka jälkeen johtaja ja kelto mukaan ryhmäpalaveriin, jossa ryhmä esittelee ryhmä vasun. Ryhmävasua päivitetään viikoittain ryhmäpalavereissa. Ryhmävasu on tärkeä arvioinnin ja kehittämisen väline. Oppimisympäristöjen muokkaus, leikkivalintojen rikastaminen ja kuvien jatkuva käyttö toiminnan tukena ovat aiheena ryhmäpalavereissa ja pedatiimissä kauden ajan. Kevään 2015 kehittämispäivän aihe tarkentuu lähempänä.( Mahdollisesti työhyvinvointi painotteinen. ) Arviointia Kyliksessä: PedagogiIKKA TIIMI Suunnittelee ja arvioi toiminnan kehittämistä säännöllisesti keskustelun avulla. Perushoitotilanteiden yhtenäisyyttä arvioidaan keskustelemalla asioista säännöllisesti työyhteisössä.

5 Ryhmien ryhmävasujen arviointi tapahtuu ryhmän henkilökunnan, yksikön esimiehen ja kelton yhteistyönä lokakuussa ja toukokuussa. Lasten vasujen arviointi tapahtuu jokaisen ryhmän kesken säännöllisesti ja tarvittaessa kelton konsultoimana. Työhyvinvointia arvioidaan säännöllisesti talopalavereissa. Laadun arviointi tuo lisää arviointityökaluja Toukokuussa koostetaan koko vuoden arviointi pedatiimissä ja katsotaan kohti tulevaa kautta. Toimintavuoden yhteiset tapahtumat Kylänpäässä..., juhlat ja retket tms. Huom kirjattu vastuu organisoinnista: Juhlista tai muista sellaisista järjestettävistä tapahtumista vastuu taho laati suunnitelman, jossa kirjattu osa alue jonka kukin hoitaa. -- Ryhmien omat työillat ryhmä vasun laadintaan, 2h, lto kello Vanhempain ilta. Kaikilla samana iltana, Yhteinen aloitus ja sitten omissa ryhmissä, Pedatiimi - Vauhtivarpaat vko 40 - Lasten joulujuhlat, vko 50, viestintä - Kulttuuri?? -Syksyllä ja keväällä: Poistumisharjoitus ylättäen, Terhi järjestää. YHTEISESTI SOVITUT TOIMINTATAVAT: - Hoidon alun prosessi kuvaus. Tärkeää panostaa hyvään hoidon alkuun. - Nurmijärven kunnan vasu prosessi -Kylänpään perushoidon käytänteet: Katso liitteet 1. Pihasäännöt 2. ruokailuun liittyvät käytänteet, tehdään syksyllä päiväuniin liittyvät käytänteet, tehdään syksyllä Turvallisuus kansio, kaikki lukevat ja sitoutuvat.

6 - Turvallisuuskeskustelua käydään säännöllisesti talon palavereissa, joissa Käydään läpi asioita, joista kaikkien on hyvä olla tietoisia, esim. lähestymiskiellot, mahdollisesti väkivaltaisesti käyttäytyvät henkilöt jne. -Jokainen on omalta osaltaan velvollinen huolehtimaan lasten turvallisuudesta, sekä toteuttamaan työhyvinvoinnin kulmakiviä, hyviä tapoja ja kohteliasta ja arvostavaa käytöstä myös toista työntekijää kohtaan. - Olemme laatineet Kylänpään työyhteisön huoneentaulun henkilöstön hyvinvoinnin tueksi. Kaikki ovat sitoutuneet siinä sovittuihin asioihin. Taulu kahvihuoneessa. PÄIVITETTÄVÄT ASIAT: Turvallisuus, turvallisuuskansion päivitys, Elokuu 2014, Henkilöstötiimi ja Johtaja Turvallisuuskävelyt ryhmittäin 1xsyksy/kevät, henkilöstötiimi Riskien arviointi henkilöstötiimi arvioi riskejä Johtajan kanssa syksyllä Perehdytys: Uusille työntekijöille järjestetään perehdytys johtajan toimesta yleisiin varhaiskasvatuksen asioihin. Oman ryhmän keskuudessa perehdytystä annetaan uudelle työtekijälle henkilöstötiimiläisen toimesta talon tapoihin jne. Ryhmävasun tiivistelmä toimii pikaperehdytysohjeena ryhmissä lyhytaikaisille sijaisille ja kiertäville lastenhoitajille. LTO laatii jokaiseen ryhmään tiivistelmän. Pelastussuunnitelman tiivistelmät ryhmien eteisissä poistumiskartan vieressä. Kirjattu

7 Liite 1. KYLIKSEN PIHALLA ELÄMISEN JA OLEMISEN PELISÄÄNNÖT Lapset opettelevat viemään itse lelunsa varastoon tai varaston eteen, kun leikki loppuu. Kiipeilytelineeseen saavat mennä kaikki, jotka sinne itse pääsevät ja uskaltavat myös tulla alas. Pihalla aikuiset ovat kaikkia lapsia varten. Portin ulkopuolelle mennään vasta kun aikuinen on mukana.

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN, MAANIITUN PÄIVÄKODIN JA KIRKONKYLÄN ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2015-2016

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN, MAANIITUN PÄIVÄKODIN JA KIRKONKYLÄN ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2015-2016 KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN, MAANIITUN PÄIVÄKODIN JA KIRKONKYLÄN ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2015-2016 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta:

Lisätiedot

KYLÄNPÄÄN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE

KYLÄNPÄÄN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE KYLÄNPÄÄN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2016-2017 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta: Kylänpään päiväkodissa toimii kolme ryhmää. Karhunpesä(

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2014-2015

TORNITIEN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2014-2015 TORNITIEN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2014-2015 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta: Tornitien päiväkodissa toimii neljä ryhmää. Kaardemumma(

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2016-2017 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta: Toimintamme pohjaa valtakunnalliseen

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE

TORNITIEN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE TORNITIEN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2016-2017 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta: Tornitien päiväkodissa toimii neljä ryhmää. Kaardemumma

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2018-2019 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA: Kuvaus toiminnasta: Toimintamme pohjaa valtakunnalliseen

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN JA MAANIITUN PÄIVÄKODIN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2017-2018 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta: Toimintamme pohjaa valtakunnalliseen

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Koivulehdon päiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Koivulehdon päiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Koivulehdon päiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Koivulehdon päiväkodin toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Yleistä

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat Sivistyspalvelut VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 1.8.2017-31.7.2018 Ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet Varhaiskasvatuslaki Asetus lasten päivähoidosta Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN ESIMIES Toimenkuva ja tehtävät YHTEISKUNNALLINEN JA ASIAKASVAIKUTTAVUUS ARVOT Kestäväkehitys

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Päivärinteen päiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Päivärinteen päiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Päivärinteen päiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Päivärinteen päiväkodin toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Kuvaus

Lisätiedot

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 Varhaiskasvatuksemme pohjautuu Luumäen varhaiskasvatussuunnitelmaan 2017 ja kunkin Lapsen (omaan) varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä Luumäen kunnan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Yksikön toimintakulttuurin kuvaus,

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA ELMERIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Arvot 2. Toiminta-ajatus 3. Toimiva kasvattajayhteisö 4. Varhaiskasvatusympäristö 5. Oppimisen ilo 6. Kielen ja vuorovaikutuksen merkitys

Lisätiedot

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 2017-2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola Toimintasuunnitelma 2018-2019 Vy Rööperi-Wilhola Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro

Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Perhepäivähoito TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Perhepäivähoitoa voidaan

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI PAJUNKISSA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI PAJUNKISSA RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI PAJUNKISSA Ryhmäperhepäiväkoti Pajunkissa Pajulantie 9 as 3 51420 Harjumaa P.044-7944973 PAJUNKISSA Pajunkissa sijaitsee Harjumaassa haja-asutusalueella. Toimimme rivitaloasunnossa.

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

Vy Rööperi-Wilholan toimintasuunnitelma

Vy Rööperi-Wilholan toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilholan toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen varhaiskasvatusyksikkö Rööperi-Wilholassa Toimintasuunnitelmamme perustuu varhaiskasvatusta ohjaaviin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 31.10.2017 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma 2019-2020 2 Sisällys Cygnaeuksen esimiesalue... 3 Esimiesalueen varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat... 3 Cygnaeuksen päiväkoti... 3 Palokunnanmäen

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat 1 Iitin kunta Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 1.8.2018-31.7.2019 Ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet Varhaiskasvatuslaki Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42 Varhaiskasvatuksen henkilöstö 2017 Luotu 21.02.2017 15:42 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä varkahenkilöstö 22 22 17 Yhteensä 22 22 17 Vastausprosentti 100% Lopettaneet

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Mäki-Matin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Mäki-Matin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Mäki-Matin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 1. Päivittäinen toiminta-aika varattujen ja ennalta ilmoitettujen hoitoaikojen mukaan toiminta-aika on pääsääntöisesti ma-pe klo 6.30-17.00

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Miten me teemme arjesta antoisampaa?

Miten me teemme arjesta antoisampaa? Miten me teemme arjesta antoisampaa? Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi Jyväskylä 25.-26.3.2015 Rinnakkaissessio 26.3.2015 Hanna Rousku / varhaiskasvatuksen esimies, Masku kasv.. kandidaatti (KM-opiskelija),

Lisätiedot

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RÖYKÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Arvot 2. Toiminta-ajatus 3. Varhaiskasvatusympäristö 4. Toimiva kasvattajayhteisö 5. Oppimisen ilo 6. Kielen ja vuorovaikutuksen merkitys

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Takatasku

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Takatasku Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Takatasku 2018-19 Toimintasuunnitelman rakenne 1. Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen 2. Työtämme ohjaavat arvot 3. Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 1. Röykän päiväkoti Kangastie 1, 05100 Röykkä Esiopetusikäisiä lapsia on 29. Esiopetusta toteutetaan Metsäläisten, Tiitiäisten ja Maahisten

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012 2013 PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI Työsuunnitelma hyväksytty:..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman toteutuksen arviointi:..20

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2013-2014

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2013-2014 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2013-2014 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Huitin päiväkoti

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Huitin päiväkoti ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012 Huitin päiväkoti 1.Yksikkö Huitin päiväkoti Kyntäjäntie 5 01840 Klaukkala 2.Toiminta-aika Toimintasuunnitelma on toimintavuodelle 2011-2012. Päiväkoti on avoinna

Lisätiedot

Vasutyöskentely Case Turku. AVI Vasupäivä

Vasutyöskentely Case Turku. AVI Vasupäivä Vasutyöskentely Case Turku AVI 24.11.2016 Vasupäivä Ulla Soukainen 2016 Hankesuunnitelma, aikataulutus, ohjausryhmä Hankkeen tavoitteena on laatia varhaiskasvatusta ohjaava asiakirja. Paikallisella tasolla

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ VARHAISKASVATUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehto VARHAIKASVATUSRYHMÄN NIMI: Vekkula 1-5 vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Petteri Mikkola Koko päivä pedagogiikkaa Lapsen itsetunnon ja minäkuvan vahvistaminen Lapsen sosiaalinen asema on aina aikuisten vastuulla Yhteinen

Lisätiedot

Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä

Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä Innovatiivinen, joustava ja ammattitaitoinen organisaatio tuottaa palveluja lapsen ja perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Olemme varhaiskasvatuspalvelujen

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 1. YKSIKKÖ Tornitien päiväkoti, Tornitie 1, 05200 RAJAMÄKI 2. TOIMINTA-AIKA 11.8 2010 31.5.2011 Päivittäinen toiminta-aika arkisin pääsääntöisesti

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 Pikkuniitun vuoropäiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Päiväkoti / Koulu Pikkuniitun vuoropäiväkoti

Lisätiedot

7. Monikulttuuriset lapset

7. Monikulttuuriset lapset ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA lv 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Ei ole lvsuunnitelmassa 1. Käsittelytiedot 2. Esiopetuksen toiminta-ajatus 3. Esiopetuksen opetussuunnitelma 4. Kasvatuksen ja oppimisen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA VARHAISKASVATUKSESSA KOULUTUS PÄIVÄKODIN JOHTAJAN PUHEENVUORO KATRI ARONEN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA VARHAISKASVATUKSESSA KOULUTUS PÄIVÄKODIN JOHTAJAN PUHEENVUORO KATRI ARONEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA VARHAISKASVATUKSESSA KOULUTUS 30.3.2017 PÄIVÄKODIN JOHTAJAN PUHEENVUORO KATRI ARONEN Kohti varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin muutosta vasutyön

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Asiakirja tallennetaan nk. I-asemalle/levylle ja siitä tulostetaan paperikopio, jota säilytetään esiopetusyksikössä paloturvallisessa paikassa. Taustatiedot

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lokki-Silkkiuikku

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lokki-Silkkiuikku Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lokki-Silkkiuikku 2018 2019 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Esimiesalue Säynätsalo ja Neulaskangas Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Muuratsalon päiväkodissa: varhaiskasvatus

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Elias-Maria

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Elias-Maria Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Elias-Maria Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri muuttuu jatkuvasti. Siihen vaikuttavat kaikki yhteisön jäsenet. Yksikössämme sovitaan toimintakulttuuria

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme ytimenä on arvostava, sensitiivinen kohtaaminen. Toimintamme lähtökohtana on lasten vahvuuksien

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot