Gluteenittoman palvelun merkki Tietoa ravintoloille ja kahviloille merkistä ja käyttöoikeuden hakemisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Gluteenittoman palvelun merkki Tietoa ravintoloille ja kahviloille merkistä ja käyttöoikeuden hakemisesta"

Transkriptio

1 Gluteenittoman palvelun merkki Tietoa ravintoloille ja kahviloille merkistä ja käyttöoikeuden hakemisesta Gluteeniton ruokavalio tuo muutoksia ruokailuihin kodin ulkopuolella. Uskaltaako gluteenitonta ruokavaliota noudattava lähteä ulos syömään ja kahvittelemaan? Mistä hän tietää, mistä saa turvallista, luotettavasti gluteenitonta syötävää? Keliakialiiton tavoitteena on parantaa gluteenittomien palveluiden saatavuutta ja turvallisuutta. Keliakialiitto on kehittänyt Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavien ihmisten ruokailua kodin ulkopuolella. Merkin avulla palveluntarjoaja voi kertoa helposti gluteenittomien annosten saatavuudesta asiakkaalle ja asiakas puolestaan voi luottaa gluteenittomuuden osaamiseen yrityksessä.

2 Gluteeniton ruokavalio auttaa monia Keliakian ainoa hoitomuoto on ehdottoman tarkasti noudatettava gluteeniton ruokavalio. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen suolinukan tuhoutumisen. Ihokeliakia aiheuttaa oireita iholla. Keliakiasta ei voi parantua, joten ruokavaliota tulee noudattaa koko loppuelämän ajan. Jos keliakiaa sairastava henkilö saa gluteenia sisältävää ruokaa, ohutsuolen suolinukka vaurioituu ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Terveydelliset seuraukset ovat moninaiset. Gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla hyötyä myös joissakin muissa sairauksissa. Moni vilja-allerginen voi syödä gluteenittomia tuotteita. Myös eräisiin sairauksiin, kuten muihin suolistosairauksiin, psoriasikseen, kilpirauhasongelmiin jotkut henkilöt voivat saada apua gluteenittomasta ruokavaliosta lääkehoidon tukena. Gluteenittomat markkinat Gluteenittoman ruokavalion lisääntyminen näkyy ravintoloissa ja kahviloissa tuotteiden kysynnän kasvuna. Kyse ei ole vain trendistä, gluteenittoman ruokavalion noudattaminen kasvaa vuosi vuodelta. Suomessa on lähes diagnosoitua keliaakikkoa, mutta tutkimusten mukaan keliakiaa Suomessa sairastaa 2 % väestöstä mikä vastaa lähes henkilöä. Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus, joten keliaakikoiden määrä kasvaa tulevaisuudessa. Tutkimusten mukaan gluteenitonta ruokavaliota Suomessa noudattaa yli 4 % työikäisistä aikuisista (THL 2014). Keliakialiiton jäsenistölleen vuonna 2014 tehdyn kyselyn mukaan - sopivan kahvilan löytäminen on melko tai erittäin vaikeaa (64 % vastaajista) - sopivan ravintolan löytäminen melko tai erittäin vaikeaa (34 % vastaajista) - annosten gluteenittomuutta epäili (75 % vastaajista) - gluteenittomuuden merkitseminen ruokalistoihin on erittäin tärkeää (84 % vastaajista) - 67 % vastaajista kävisi useammin kahviloissa ja ravintoloissa, jos gluteenittomien annosten valikoima olisi runsaampaa - 85 % vastaajista oli sitä mieltä, että gluteenittomasta palvelusta kertova merkki antaisi yritykselle paljon tai erittäin merkittäväsi lisäarvoa ja luotettavuutta.

3 Gluteenitonta ruokavaliota tarvitseva asiakas arvostaa ravintolaa ja kahvilaa, jossa hän voi luottaa siihen, että hän saa varmasti gluteenitonta syötävää. Gluteenitonta ruokavaliota tarvitseva asiakas ei kysele tarjottavista nirsouttaan vaan terveytensä vuoksi. Hän tuo ravintolaan ja kahvilaan mukanaan myös koko seurueensa; keskimäärin 2-3 lisäasiakasta! Tarjoamalla luotettavasti gluteenittomia vaihtoehtoja yritys pystyy palvelemaan näitä kaikkia asiakasryhmiä. Gluteenittomien tuotteita ja annoksia koskeva lainsäädäntö Kaikkien gluteenittomia annoksia ja tuotteita valmistavien ammattilaisten on ymmärrettävä lainsäädännön asettamat vaatimukset, jotka koskevat gluteenittomuutta. EU-komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 828/2014 sisältää gluteenittomia ruokia ja elintarvikkeita koskevan lainsäädännön. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus EU-asetus 1169/2011 sisältää pakkausmerkintöjä koskevat määräykset ja asetukset. Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeuden hyödyt palveluntarjoajalle Keliakialiitto tarjoaa Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeutta ravintoloille ja kahviloille, jotka haluavat ja osaavat tarjonnassaan ottaa huomioon gluteenitonta ruokavaliota noudattavien asiakkaiden tarpeet. Yrityksille, jotka haluavat kertoa osaamisestaan ja luotettavasta gluteenittomasta palvelustaan asiakkailleen. Merkin käyttöoikeus: - auttaa tavoittamaan kohderyhmät - lisää luotettavuutta kohderyhmässään - parantaa henkilökunnan erityisruokavalio-osaamista - oikeuttaa käyttämään merkkiä ruokalistoissa, verkkosivuilla, esitteissä ja muissa markkinointimateriaaleissa - oikeuttaa käyttämään merkkitarraa ravintolan tai kahvilan ulko-ovessa kertomassa potentiaalisille asiakkaille luotettavasta gluteenittomasta tarjonnasta - oikeuttaa todistukseen merkin käyttöoikeudesta - näkyvyys Keliakialiiton viestintäkanavissa: verkkosivuilla, Keliakia-lehdessä (5 krt/vuosi), uutiskirjeissä, Gluteenittomia tuotteita ja palveluita -oppaassa (1 krt/ vuosi), tapahtumissa, messuilla, sosiaalisessa mediassa.

4 Gluteenittoman palvelun merkki ravintolan tai kahvilan ulko-ovessa, esitteessä, verkkosivuilla, ruokalistoissa ja muissa markkinointimateriaaleissa kertoo asiakkaalle, että hän voi luottaa, että tässä ravintolassa tai kahvilassa on tarjolla luotettavasti gluteenittomia annoksia. Merkin käyttöoikeus ei edellytä, että kaikki tarjottavat ovat gluteenittomia. Gluteenittomuus -termin käyttö on määritelty laissa ja Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeusvaatimuksia noudattamalla voi olla varma, että yritys pystyy palvelemaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavia asiakkaitasi riittävällä tarkkuudella. Me Keliakialiitossa puolestamme autamme teitä kertomaan osaamisestanne ja gluteenittomasta tarjonnastanne omien viestintäkanaviemme kautta yli aktiiviselle jäsenellemme ja heidän läheisilleen sekä laajalle joukolle muita gluteenitonta ruokavaliota noudattavia. Käyttöoikeuden saamisen kriteerit Hakijan täytettävä myöntämiskriteerit koskien gluteenittomuuden toteutumista toiminnassaan: 1) Henkilökunnan/ vastuuhenkilön kouluttautuminen ja osaamistestin suorittaminen hyväksytysti 2) Toimipaikan gluteenittomuuden varmistaminen: Keittiön gluteenittoman turvallisuuden tarkistuslistan edellytysten täyttyminen ja allekirjoitettu vakuutus asiasta. 3) Toimipisteen/ -pisteiden sertifiointi 4) Merkillä käyttöoikeudesta kertominen ulko-ovessa ja ruokalistoissa. Käyttöoikeus on luvanvarainen ja maksullinen. Käyttöoikeuden myöntää Keliakialiitto. Miten käyttöoikeutta haetaan Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeutta haetaan Keliakialiitosta. Käyttöoikeus kestää vuoden ja uusitaan vuosittain. Käyttöoikeuden uusimisen yhteydessä Keliakialiittoon tulee toimittaa päivitetty Keittiön gluteenittoman turvallisuuden - tarkistuslista ja allekirjoitettu vakuutus gluteenittomuuden toteutumisesta toimipaikassa. Toimipisteen sertifiointi käyttöoikeuden uusimisen yhteydessä toteutetaan 2-3 vuoden välein.

5 Merkin käyttöoikeuden hakuprosessi Vaihe 1 Ota yhteyttä Keliakialiittoon keskustellaksesi merkin käyttöoikeuden vaatimuksista, hakuprosessista ja saadaksesi hakulomakkeen ja tietoa hinnoittelusta. Yhteyshenkilö: Tarja Heimolehto, tarja.heimolehto@keliakialiitto.fi, puh Vaihe 2. Yrityksesi/ toimipisteesi vastuuhenkilö/ -henkilöt osallistuu Keliakialiiton järjestämään Gluteenittomuus ammattikeittiöissä -koulutukseen (eri vaihtoehtoja) ja suorittaa osaamistestin hyväksytysti. Vaihe 3. Palauta Keliakialiittoon allekirjoitettu hakulomake, jossa on mukana Keittiön gluteenittoman turvallisuuden -tarkistuslista ja vakuutus gluteenittomuuden toteutumisesta toimipisteesi toiminnassa. Vaihe 4. Ota yhteyttä tuoteasiantuntija Tarja Heimolehtoon Keliakialiittoon sopiakseen tarkastuskäynnin tarkemman ajankohdan. Häneltä saa tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot Keliakialiiton hyväksymästä sertifioijasta. Vaihe 5. Saatuaan sertifioijalta toimipistettäsi koskevan hyväksytyn tarkastuslausunnon, Keliakialiitto lähettää yrityksellesi allekirjoitettavaksi merkin käyttöoikeutta koskevan sopimuksen sekä merkin käyttöoikeusmaksun. Vaihe 6. Palauta allekirjoitettu sopimus kaksin kappalein Keliakialiittoon. Keliakialiiton allekirjoituksen jälkeen teille lähetetään toinen kappale sopimuksesta, merkin ikkunatarrat (2 kpl), henkilökunnan perehdytyskansio (sähköinen), merkin logo (korkearesoluutioinen jpg) sekä ohjeet merkin käytöstä. Vaihe 7. Lähetä Keliakialiittoon yrityksesi logo (korkearesoluutioinen jpg) ja lyhyt yritysesittelyteksti käytettäväksi Keliakialiiton viestinnässä.

6 Käyttöoikeusmaksu Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeudesta veloitetaan vuosimaksu: / toimipiste/ vuosi, kun toimipisteen liikevaihto on yli / toimipiste/ vuosi, kun toimipisteen liikevaihto on alle Merkin käyttöoikeuden saamisen kriteereihin kuuluva Keliakialiiton Gluteenittomuus ammattikeittiöissä -koulutukseen osallistuminen ja testin suorittaminen hyväksytysti laskutetaan erikseen. Myös toimipisteen/ -pisteiden sertifiointi laskutetaan erikseen ulkopuolisen, Keliakialiiton hyväksymän sertifioijan toimesta. Lisätietoa maksuista: tarja.heimolehto@keliakialiitto.fi Gluteenittoman palvelun merkin sertifiointi Kun yritys hakee Gluteenittoman palvelun merkkiä ravintolalleen tai kahvilalleen, yrityksen tulee täyttää tietyt kriteerit. Näitä ovat henkilökunnan tai sen edustajan koulutus ja osaamistestin suorittaminen hyväksytysti sekä Keittiön gluteenittomuuden tarkistuslistan läpikäyminen käytännössä henkilöstön kanssa ja yrityksen johdon allekirjoittama vakuutus, että tarkistuslistan asiat toimivat käytännön arjessa. Kun edellä mainitut asiat ovat kunnossa, seuraa sertifiointikäynti yrityksessä. Hyväksytyn tarkastuksen jälkeen yritys saa luvan käyttää gluteenittoman palvelumerkkiä sovitusti. Sertifiointiohjeistus on laadittu erityisesti pakkaamattomia ruoka-annoksia valmistaville yrityksille. Sen avulla yritys saa puolueettoman asiantuntija-arvion toimintatavoista, että parannusehdotuksia ja konsultaatioapua käytäntöjen mahdollisiin pulmatilanteisiin ja mieltä askarruttaviin asioihin. Gluteenittomien toimintatapojen ammattimainen arviointi on pakollista kaikille ateriapalvelujen tuottajille, jotta he voivat saada Gluteenittoman palvelun merkin. Sertifiointikäyntien määrä, jo yrityksellä on useampia toimipisteitä Kaikkia yrityksen toimipisteitä ei tarvitse sertifioida, jos yritys on ketjuohjattu siten, että gluteenittomuuden toteutuminen (gluteenittomien tuotteiden käsittely ja valmistus) toiminnassa on ohjeistettu kaikkien toimipisteiden osalta samalla tavalla. Tarvittavien sertifiointien määrä ketjuohjatuissa yrityksissä näkyy alla olevasta taulukosta. Muissa tapauksissa sertifiointikäyntien määrä neuvotellaan erikseen. Toimipisteiden määrä Sertifiointien määrä

7 Sertifiointikäynnin kustannukset Sertifiointikäynti laskutetaan suoraan Keliakialiiton hyväksymän sertifioijan toimesta. Sertifioinnin hinta sisältää n. 2 h tunnin sertifiointikäynnin ja matkakulut. Tarkemmat hintatiedot saa sertifioijalta. Lisätietoa Kun haluat lisätietoa Gluteenittoman palvelun merkistä ota yhteyttä Keliakialiittoon: tarja.heimolehto@keliakialiitto.fi, puh

Gluteenittoman tuotteen merkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuote on taatusti gluteeniton

Gluteenittoman tuotteen merkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuote on taatusti gluteeniton Gluteenittoman tuotteen merkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuote on taatusti gluteeniton Tuoteasiantuntija Marjo Jokinen Keliakialiitto 5.10.2016 Erihyvä Vehnätärkkelys? Modifioitu tärkkelys? Mitä

Lisätiedot

TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO

TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO TARJOLLA OLEVIEN GLUTEENITTOMIKSI MERKITTYJEN RUOKIEN GLUTEENIPITOISUUS 2018 PROJEKTIYHTEENVETO JOHDANTO Projektin tavoitteena oli tehdä pienellä otoksella tasokartoitus gluteenittomina tarjoiltavien ruokien

Lisätiedot

Ateria 14. 4.11.2014 Gluteeniton ruokavalio ja asiakasnäkökulma HoReCa:ssa. Katri Hautanen Fria Bröd

Ateria 14. 4.11.2014 Gluteeniton ruokavalio ja asiakasnäkökulma HoReCa:ssa. Katri Hautanen Fria Bröd Ateria 14 4.11.2014 Gluteeniton ruokavalio ja asiakasnäkökulma HoReCa:ssa Katri Hautanen Fria Bröd Agenda Gluteeniton ruokavalio kenelle ja miksi? Hyvä gluteeniton elämä kuinka HoReCa-toimijana voin vaikuttaa

Lisätiedot

Gluteenittoman kauran eli puhdaskauran viljely ja markkinanäkymät Minna Oravuo, viljapäällikkö Raisio-konserni Elintarvikeyksikkö

Gluteenittoman kauran eli puhdaskauran viljely ja markkinanäkymät Minna Oravuo, viljapäällikkö Raisio-konserni Elintarvikeyksikkö Gluteenittoman kauran eli puhdaskauran viljely ja markkinanäkymät Minna Oravuo, viljapäällikkö Raisio-konserni Elintarvikeyksikkö Keliakia ja gluteeniton ruokavalio Keliakia Keliakia on sairaus, jossa

Lisätiedot

Gluteeniton kaura tuotantovaihtoehtona Miska Kuusela Helsingin Mylly

Gluteeniton kaura tuotantovaihtoehtona Miska Kuusela Helsingin Mylly Gluteeniton kaura tuotantovaihtoehtona Miska Kuusela Helsingin Mylly Etunimi Sukunimi Helsinki Mills Oats Flakes, Bran, Groats, Porridges Conventional Organic Gluten-Free Organic Gluten- Free Mueslies

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 3.5.2013 ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 Gluteenittomuusväitteiden valvonnan projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Sanna Tuomi terveystarkastaja Viranomaispalvelut Wetterhoffinkatu 2

Lisätiedot

Gluteenitonta. Yhteistyössä Keliakialiiton kanssa. Gluteenittoman palvelun merkki. Hakulomake yrityksille

Gluteenitonta. Yhteistyössä Keliakialiiton kanssa. Gluteenittoman palvelun merkki. Hakulomake yrityksille Gluteenitonta Yhteistyössä Keliakialiiton kanssa Gluteenittoman palvelun merkki Hakulomake yrityksille 1. Yrityksen yhteystiedot Yrityksen nimi Yrityksen osoite Yhteyshenkilön nimi Yhteyshenkilön asema

Lisätiedot

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien ja leipomoiden itse valmistamien gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten

Lisätiedot

Keliakia ja ihokeliakia

Keliakia ja ihokeliakia Keliakia ja ihokeliakia Keliakia ja ihokeliakia Hoitona keliakiaruokavalio Keliakiaan sairastuminen on uusi elämänvaihe, joka koetaan hyvin yksilöllisesti. Joku voi olla helpottunut saatuaan diagnoosin

Lisätiedot

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017 ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017 HANKKEEN STARTTITILAISUUS TAMPEREELLA 3.2.2016 Yhteyshenkilöt Eeva-Liisa Lehto, puh 040 8255056, sähköposti eeva-liisa.lehto@foodwest.fi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi vammaistukilain 2 ja 8 :n sekä kansaneläkelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vammaistukilakia ja kansaneläkelakia muutettaviksi

Lisätiedot

GLUTEENITON RUOKA - ASIAKKAANA KELIAAKIKKO. Heli Pyrhönen laill. ravitsemusterapeutti, THM Heimari

GLUTEENITON RUOKA - ASIAKKAANA KELIAAKIKKO. Heli Pyrhönen laill. ravitsemusterapeutti, THM Heimari GLUTEENITON RUOKA - ASIAKKAANA KELIAAKIKKO Heli Pyrhönen laill. ravitsemusterapeutti, THM 14.5.2019 Heimari Keliakia Perinnöllinen sairaus, jossa gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolessa. Autoimmuunisairaus.

Lisätiedot

Keliakialiiton strategia

Keliakialiiton strategia Keliakialiiton strategia 2016 2020 Keliakialiitto ry Kuvat ja taitto: Sonja Tuomi Painopaikka: Waasa Graphics Oy, 2015 Keliakialiiton strategia 2016 2020 Visio 2020... 4 Toiminta-ajatus... 6 Toimintaympäristön

Lisätiedot

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia ERIHYVÄ ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017 HANKKEEN STARTTITILAISUUS TAMPEREELLA 3.2.2016 YHTEYSHENKILÖT EEVA-LIISA LEHTO Hankkeen projektipäällikkö puh 040 8255056

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 2009R0041 FI 10.02.2009 000.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B KOMISSION ASETUS (EY) N:o 41/2009, annettu 20 päivänä tammikuuta 2009,

Lisätiedot

Opas kauppiaille, myymäläpäälliköille ja muille ruokakaupan ammattilaisille. Hyvä kauppa! GLUTEENITTOMAT TUOTTEET KAUPASSA

Opas kauppiaille, myymäläpäälliköille ja muille ruokakaupan ammattilaisille. Hyvä kauppa! GLUTEENITTOMAT TUOTTEET KAUPASSA Opas kauppiaille, myymäläpäälliköille ja muille ruokakaupan ammattilaisille Hyvä kauppa! GLUTEENITTOMAT TUOTTEET KAUPASSA 1 Ruokakauppa on keliaakikon apteekki Tutkimusten mukaan jopa 2 % väestöstämme

Lisätiedot

Moilas Oy. Hyvää pöytäseuraa jo vuodesta 1955. 24.3.2006 Janne Poikselkä, Laatu- ja ympäristöinsinööri

Moilas Oy. Hyvää pöytäseuraa jo vuodesta 1955. 24.3.2006 Janne Poikselkä, Laatu- ja ympäristöinsinööri Moilas Oy Hyvää pöytäseuraa jo vuodesta 1955 24.3.2006 Janne Poikselkä, Laatu- ja ympäristöinsinööri. Moilas Oy Perustettu 1955 Perheyritys kolmannessa polvessa Yhtiöittäminen ja sukupolvenvaihdos 1.1.2006:

Lisätiedot

Uusia mausteita yhdistystoimintaan - Keliakiayhdistyksen toiminnan suunnittelu. G-Fest

Uusia mausteita yhdistystoimintaan - Keliakiayhdistyksen toiminnan suunnittelu. G-Fest Uusia mausteita yhdistystoimintaan - Keliakiayhdistyksen toiminnan suunnittelu G-Fest 18.-19.5.2019 Työpajan tarkoitus Pyrimme tarjoamaan uuden tavan tehdä asioita jos tehdään pitkään asioita samalla tavalla

Lisätiedot

KELIAKIALIITTO LIITE 4

KELIAKIALIITTO LIITE 4 KELIAKIALIITTO LIITE 4 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS Keliakialiiton tavoitteena on edistää keliakiaa ja ihokeliakiaa sairastavien sekä muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien

Lisätiedot

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Haluamme palvella asiakkaitamme Espoo Catering -liikelaitos järjestää Espoon kaupungin ateriapalvelut. Palveluhenkiset alan ammattilaiset tuottavat

Lisätiedot

KELIAKIALIITTO TARKENNETTU TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINTA-AJATUS

KELIAKIALIITTO TARKENNETTU TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINTA-AJATUS KELIAKIALIITTO TARKENNETTU TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINTA-AJATUS Keliakialiiton tavoitteena on edistää keliakiaa ja ihokeliakiaa sairastavien sekä muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien

Lisätiedot

#lupakertoa - asennekysely

#lupakertoa - asennekysely #lupakertoa - asennekysely Tajua Mut! -toimintamallin #lupakertoa -kampanja rohkaisi nuoria pyytämään apua ilman häpeää tai pelkoa. Kampanjan yhteydessä toteutettiin avoin asennekysely. Kysely selvitti

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2019

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2019 August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 019 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN AUGUST-KODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET.1 Fyysiset ja aineelliset olosuhteet..

Lisätiedot

Kyselytutkimus standardeista ja. Mikko Turku / Kyselytutkimus standardeista ja. niiden käytöstä elintarvikevalvonnassa

Kyselytutkimus standardeista ja. Mikko Turku / Kyselytutkimus standardeista ja. niiden käytöstä elintarvikevalvonnassa Kyselytutkimus standardeista ja niiden käytöstä elintarvikevalvonnassa 1 Aineisto ja menetelmä Kysely yrityksille ja valvojille keväällä 2015 Osa kysymyksistä yhteisiä Tietämykset ja käsitykset standardeista

Lisätiedot

Tarjoilija onko annoksessani pähkinää?

Tarjoilija onko annoksessani pähkinää? Tarjoilija onko annoksessani pähkinää? Marraspäivä 19.11.2014 Tea Taivalkoski Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Nykytilanne: Elintarvikelainsäädännössä ei ole säännöksiä pakkaamattomista

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014 Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 TAMMILEHDON PALVELUASUNTOJEN ASUKKAIDEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET

Lisätiedot

Jäsentiedote 1/2018 HYVÄ JÄSEN, Yhdistyksen hallitus esittäytyy

Jäsentiedote 1/2018 HYVÄ JÄSEN, Yhdistyksen hallitus esittäytyy HYVÄ JÄSEN, Uudenmaan keliakiayhdistyksen 27. toimintavuosi on juuri käynnistynyt. Lämmin kiitos kaikille toimintaamme osallistuneille jäsenille ja kaikille vapaaehtoisille, jotka ovat tehneet lukuisat

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto

Suomi.fi-palvelutietovaranto Suomi.fi-palvelutietovaranto Kaikki oleellinen julkishallinnon palveluista yhdessä paikassa PTV:n perusteet ja hyödyt -tiivistetty tietopaketti 29.11.2017 Esimerkkejä Suomi.fi-palvelutietovaranto on yksi

Lisätiedot

ROKE-projektin tuotoksia ja tuloksia. Henna Kosunen Projektipäällikkö, TtM, laill. ravitsemusterapeutti Keliakialiitto

ROKE-projektin tuotoksia ja tuloksia. Henna Kosunen Projektipäällikkö, TtM, laill. ravitsemusterapeutti Keliakialiitto ROKE-projektin tuotoksia ja tuloksia Henna Kosunen Projektipäällikkö, TtM, laill. ravitsemusterapeutti Keliakialiitto Päämäärä Keliakian hyvä hoitotasapaino, joka saavutetaan motivoimalla keliakiaa sairastava

Lisätiedot

Taloustutkimuksen Horeca-rekisteri 2011

Taloustutkimuksen Horeca-rekisteri 2011 Taloustutkimuksen Horeca-rekisteri 2011 24.2.2012 Marko Perälahti/ Vilja Kumpusalo-Sanna Kodin ulkopuolella valmistettujen aterioiden määrä oli 889 miljoonaa vuonna 2011 Taloustutkimuksen Horeca-rekisterissä2011

Lisätiedot

Minun keliakiani. - ensitietoa keliakiasta -

Minun keliakiani. - ensitietoa keliakiasta - Minun keliakiani - ensitietoa keliakiasta - Villellä on ollut vatsakipua jo jonkin aikaa. Välillä hänellä on ollut myös ripulia ja häntä on väsyttänyt enemmän kuin ennen. Ville meni äitinsä kanssa lääkäriin,

Lisätiedot

Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1

Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1 Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1 SAGA ja Metsä Tissue Yksi maailman johtavista tiivispaperin valmistajista SAGA-valikoimaan kuuluvat korkealaatuiset leivin- ja ruoanlaittopaperit koti- ja ammattikeittiöihin

Lisätiedot

TERVETULOA TUTUSTUMAAN MENUMATIN ATERIAPALVELUUN! VALTAKUNNALLISET SAS- JA KOTIUTUSHOITAJAPÄIVÄT LAPPEENRANTA

TERVETULOA TUTUSTUMAAN MENUMATIN ATERIAPALVELUUN! VALTAKUNNALLISET SAS- JA KOTIUTUSHOITAJAPÄIVÄT LAPPEENRANTA TERVETULOA TUTUSTUMAAN MENUMATIN ATERIAPALVELUUN! VALTAKUNNALLISET SAS- JA KOTIUTUSHOITAJAPÄIVÄT LAPPEENRANTA 7.-8.9.2017 MENUMAT OY MENUMAT LYHYESTI Liikevaihto 3,1 M, henkilökuntaa n. 20 Asiakkaita ~

Lisätiedot

Lataa Erityinen - Maija Haavisto. Lataa

Lataa Erityinen - Maija Haavisto. Lataa Lataa Erityinen - Maija Haavisto Lataa Kirjailija: Maija Haavisto ISBN: 9789523152403 Sivumäärä: 360 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.04 Mb Tämä suurelle yleisölle tarkoitettu tietokirja käsittelee kattavasti

Lisätiedot

Ammattilaisten näkemys uusista omahoitopalveluista. Sari Kujala,

Ammattilaisten näkemys uusista omahoitopalveluista. Sari Kujala, Ammattilaisten näkemys uusista omahoitopalveluista Sari Kujala, sari.kujala@aalto.fi, www.stncope.fi 20.10.2017 COPE: Tavoitteena on tunnistaa työelämän muutokset ja uudet osaamistarpeet 20.10.2017 Esityksen

Lisätiedot

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE Tällä lomakkeella yrittäjä voi Pohjanlahden Rantatien tavaramerkin käyttöoikeutta. Hakemuslomake sisältää kysymyksiä tuotteen, palvelun tai kohteen laadusta,

Lisätiedot

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark ohjausryhmä 24.3.2011 Taustaa Rokua Geopark on perustettu edistämään Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden elinkeinotoimintaa,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2018 1 (5) 706 V 28.11.2018, Valtuutettu Leo Straniuksen aloite terveellisen ruuan ja Sydänmerkki-aterioiden edistämisestä Päätös esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Lisätiedot

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Hakeminen palvelusetelilain mukaiseksi lasten päiväkoti/ryhmäperhepäivähoidon palveluntuottajaksi Hakulomake ja liitteet Palvelusetelillä toimivaksi palveluntuottajaksi

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto & Yhteiskunnallinen yritys -merkki

Suomalaisen Työn Liitto & Yhteiskunnallinen yritys -merkki Suomalaisen Työn Liitto & Yhteiskunnallinen yritys -merkki Yhteiskunnallinen yritys -video https://www.youtube.com/watch?v=qvzrov0hrpk&index=5&list=plqcgvrn8a51wavbtihertuijvqiv0qcj_ Suomalaisen Työn

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS

HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS ENSIN - NÄKYMÄ POTILASTURVALLISUUS SILMÄLASIEN KAUTTA Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot (STESO) ry VERKOSTOTAPAAMINEN 14.3.2017 Tuula Saarikoski, Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Riistan laadunarviointi

Riistan laadunarviointi Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus Hygienia - käsite Koulutus sisältää terveyteen vaikuttavien seikkojen tutkimisen ja terveyden ylläpitämiseen sekä tautien ennaltaehkäisyn. Sisältää myös puhtauden

Lisätiedot

STRATEGIC PARTNER PROGRAM MPI FINLAND

STRATEGIC PARTNER PROGRAM MPI FINLAND STRATEGIC PARTNER PROGRAM MPI FINLAND MPI:n tavoite on tarjota jäsenilleen mahdollisuus ammatilliseen kehitykseen ja koulutukseen sekä kokemusten vaihtoon muiden alan ammattilaisten kanssa. Pyrimme toiminnallamme

Lisätiedot

HORECA-REKISTERI 2015

HORECA-REKISTERI 2015 HORECA-REKISTERI 2015 1 1.4.2016 Taloustutkimus 2015 Sisältö 1. Johdanto 2. Rekisterin sisältö ja toimialaluokitus 3. Keittiöiden luku- ja annosmäärät toimialoittain 4. Keittiöiden luku- ja annosmäärät

Lisätiedot

GLUTEENITONTA, KIITOS!

GLUTEENITONTA, KIITOS! GLUTEENITONTA, KIITOS! Tutkimus gluteenitonta ruokavaliota noudattaville Marika Tähkäpää Opinnäytetyö Lokakuu 2016 Palveluliiketoiminnan koulutus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Palveluliiketoiminnan

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS Kouluruokailun tavoitteena on tukea nuoren kasvua, kehitystä sekä terveellisiä ruokailutottumuksia. Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan allergian, muun

Lisätiedot

KELIAKIA SAIRAUTENA JA PERUSTEET RUOKAVALIOKORVAUKSEN SÄILYTTÄMISELLE

KELIAKIA SAIRAUTENA JA PERUSTEET RUOKAVALIOKORVAUKSEN SÄILYTTÄMISELLE KELIAKIA SAIRAUTENA JA PERUSTEET RUOKAVALIOKORVAUKSEN SÄILYTTÄMISELLE Sosiaali- ja terveysvaliokunta 13.10.2015 Toiminnanjohtaja Leila Kekkonen Keliakialiitto Keliakia mikä sairaus? Elinikäinen autoimmuunisairaus,

Lisätiedot

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI 25.4.2019 Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI MISTÄ PALVELUSSA ON KYSE? - Palvelu tarjoaa hoitoyksikölle järjestelmällisen toimintatavan

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudulla asuvien keliaakikkojen kohtaamat ongelmat gluteenittoman ruuan tarjonnassa ravintoloissa. Hoi Yi Ching

Pääkaupunkiseudulla asuvien keliaakikkojen kohtaamat ongelmat gluteenittoman ruuan tarjonnassa ravintoloissa. Hoi Yi Ching Pääkaupunkiseudulla asuvien keliaakikkojen kohtaamat ongelmat gluteenittoman ruuan tarjonnassa ravintoloissa Hoi Yi Ching Opinnäytetyö Hotelli- ja ravintola-alan liikejohdon koulutusohjelma 2012 Tiivistelmä

Lisätiedot

Tuenhakija ja hanke. Yleiset indikaattorit

Tuenhakija ja hanke. Yleiset indikaattorit Toimenpide V Kauppa ja jalostus Arviointilomake 7.7.2017 Markkinoiden kehittäminen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 508/2014, 68 artikla Lomake liitetään tukihakemukseen. Tuensaajan on

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE OPPIMISYMPÄRISTÖSTÄ Organisaatio Setlementti Tunturila Ry, Lounasravintola Kampsu Osoite Vapaudenkatu

Lisätiedot

Hyrrä. Hanketukien rahoitusmahdollisuudet Etelä- Pohjanmaalla -koulutuspäivä, Frami 9.4.2015 Esa Isosaari

Hyrrä. Hanketukien rahoitusmahdollisuudet Etelä- Pohjanmaalla -koulutuspäivä, Frami 9.4.2015 Esa Isosaari Hyrrä Hanketukien rahoitusmahdollisuudet Etelä- Pohjanmaalla -koulutuspäivä, Frami 9.4.2015 Esa Isosaari Hyrrä on uusi sähköinen palvelu hanke-, yritys- ja rakennetukien hakemiseen Helpottaa hakemuksen

Lisätiedot

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA 2017 2021 Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen Tavoitteet vuoteen 2021 mennessä Potilas- ja asiakasturvallisuus näkyy rakenteissa ja käytännön toiminnassa.

Lisätiedot

Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla. 19.3.2015 Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla. LIITON TOIMINTA-AJATUS KITEYTETTIIN 14.9.2015 REUMALIITON JA

Lisätiedot

Luomun käyttäjän käsikirja

Luomun käyttäjän käsikirja Luomun käyttäjän käsikirja on koottu Viesti luomusta oikein hankkeessa avuksi ammattikeittiöille ja kaupan alalle luomun varmentamiseen ja viestintään. Käsikirja on helppokäyttöinen opas, josta tarvittavat

Lisätiedot

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark 28.5.2013 Taustaa Rokua Geopark on perustettu edistämään Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden elinkeinotoimintaa,

Lisätiedot

Näyttöympäristö ruokaravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat, pikaruokaravintolat, jakelukeittiöt, grillit jne

Näyttöympäristö ruokaravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat, pikaruokaravintolat, jakelukeittiöt, grillit jne Ruokapalveluissa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: kunnostaa asiakas- tai työtiloja suurentaa ja pienentää ohjeita muuntaa ohjeita erityisruokavalioihin (laktoositon,

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

Mitä tietoja kuluttajat haluavat saada elintarvikkeista Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 kansallinen toimeenpano

Mitä tietoja kuluttajat haluavat saada elintarvikkeista Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 kansallinen toimeenpano Mitä tietoja kuluttajat haluavat saada elintarvikkeista Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 kansallinen toimeenpano 31.7.2013, Helsinki Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö Elintarviketietoasetus

Lisätiedot

Kasvintuotannon elintarvikehygienia

Kasvintuotannon elintarvikehygienia Kasvintuotannon elintarvikehygienia Neuvo 2020 Seinäjoki 3.12 / Vaasa (sv) 5.12 / Järvenpää 10.12 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö 1 Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden

Lisätiedot

Sitoumuksen vastuuhenkilö toimii yrityksen yhteyshenkilönä sitoumuksen toimeenpanoon liittyvissä asioissa. 2

Sitoumuksen vastuuhenkilö toimii yrityksen yhteyshenkilönä sitoumuksen toimeenpanoon liittyvissä asioissa. 2 1 Yritys Yritys Postiosoite Postinumero Postitoimipaikka www-sivut Y-tunnus TOL2008-luokka 2 Yrityksen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vastuuhenkilö 1 Nimi Tehtävänimike Toimipaikka 2 Postiosoite 2 Postinumero

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Yhdistystiedote 7/2019

Yhdistystiedote 7/2019 Lue selaimessa $timestamp-j.n.y$ Yhdistystiedote 7/2019 Ajankohtaista Aika hoitaa Keliakiaviikon 2.-8.9. viimehetken järjestelyt. Yhdistystiedot seuraavaan Gluteeniton elämä- lehteen tulee toimittaa 11.9.

Lisätiedot

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia.

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia. KESKIJOHDON OSAAMISTARPEET Vastaajan taustatiedot: Vastaaja on: Vastaajan vastuualue: 1. Tiimin esimies tai vastaava 2. Päällikkö tai vastaava 3. Johtaja 1. Johto ja taloushallinto 2. Tutkimus ja kehitys

Lisätiedot

KELIAKIA. Ravintolahenkilökunnan tietämys keliakiasta OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA

KELIAKIA. Ravintolahenkilökunnan tietämys keliakiasta OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA KELIAKIA Ravintolahenkilökunnan tietämys keliakiasta TEKI- JÄT: Henna Nousiainen 21.05.2018 Maarit Karhapää 2 (46) SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Gluteenittomien leipien ja leivonnaisten markkinat Ruotsissa

Gluteenittomien leipien ja leivonnaisten markkinat Ruotsissa Gluteenittomien leipien ja leivonnaisten markkinat Ruotsissa Sitra / Keliakiahankkeen päätöstilaisuus 3.3.2009 Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Marja Kahra 1 Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Suomalais-ruotsalaisen

Lisätiedot

Hyvän hoidon kriteeristö

Hyvän hoidon kriteeristö Hyvän hoidon kriteeristö Työkirja työyhteisöille muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon ja elämänlaadun kehittämiseen ja arviointiin 4., uudistettu painos 2016 1 Muistisairaan ihmisen hyvän hoidon elementit

Lisätiedot

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät 1 LOMAKE: YHTEISPALVELUSOPIMUS 9.2.2007; LUONNOS 1. Sopimusosapuolet 1.1. Toimeksisaaja(t) 1.2. Toimeksiantajat 1 2 3 4 5 6 2. Yhteispalveluntehtävät 2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

Lisätiedot

PALVELUNTUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN

PALVELUNTUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN 1 PALVELUNTUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN PALVELUSETELI VAMMAISTEN TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN VIITE: Kemijärven kaupungin hyvinvointilautakunnan päätökset 29.1.2019 :t 14 15 tehostetun palveluasuminen järjestämistä

Lisätiedot

À la carte -ruoanvalmistus 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa

À la carte -ruoanvalmistus 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa À la carte -ruoanvalmistus 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija osaa aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä

Lisätiedot

Ylijäämästä mahdollisuudeksi. Eero Myller, Key Account Manager Hukka hyödyksi maaseutufoorumi

Ylijäämästä mahdollisuudeksi. Eero Myller, Key Account Manager Hukka hyödyksi maaseutufoorumi Ylijäämästä mahdollisuudeksi Eero Myller, Key Account Manager 29.3. Hukka hyödyksi maaseutufoorumi ResQ Club -palvelun lähtökohta Tarjoiluhävikin osuus on ravintoloissa usein jopa 10-25 %:n luokkaa Tämän

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS Lisenssisopimus 1 (5) REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS 1 OSAPUOLET Tämä lisenssisopimus ( Sopimus ) on tehty seuraavien osapuolten välillä: 1. Trainer4You Revolution Oy, y-tunnus 2623516 6, Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

INVALIDILIITTO RY:N AVUSTAJAKOIRATOIMINNAN ASIAKASREKISTERI

INVALIDILIITTO RY:N AVUSTAJAKOIRATOIMINNAN ASIAKASREKISTERI INVALIDILIITTO RY AVUSTAJAKOIRATOIMINTA TIETOSUOJASELOSTE Tietosuojaseloste INVALIDILIITTO RY:N AVUSTAJAKOIRATOIMINNAN ASIAKASREKISTERI Sisältö 1 REKISTERIN PITÄJÄ... 2 2 YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA

Lisätiedot

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 29.1.2014 A7-0467/2013/err01 LISÄYS mietintöön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 2368/2002 muuttamisesta

Lisätiedot

Kliinisiä lääketutkimuksia koskeva tiedotemalli

Kliinisiä lääketutkimuksia koskeva tiedotemalli Tiedote tutkimuksesta 1(5) Kliinisiä lääketutkimuksia koskeva tiedotemalli Yleistä Mahdollista tutkittavaa puhutellaan yleensä teitittelemällä. Menettely kuitenkin vaihtelee kohderyhmän mukaan. Tiedote

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto - Frekvenssit väittämittäin

Kyselyn yhteenveto - Frekvenssit väittämittäin Kyselyn yhteenveto - Frekvenssit väittämittäin Kysely Kestävät hankinnat -hankkeeseen liittyvä kysely Voimassa alkaen 14.2.2013 Voimassa asti 30.3.2013 Kyselyn vastaanottajia 77 Kyselyn vastauksia 49 Vastausprosentti

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.7.2017 C(2017) 4675 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.7.2017, organisaatioiden hyväksymiseen Eures-jäseniksi ja Eures-yhteistyökumppaneiksi käytettävien

Lisätiedot

Palvelusopimus. Meri-Lapin kuntapalvelut liikelaitoskuntayhtymä. Kemin kaupunki

Palvelusopimus. Meri-Lapin kuntapalvelut liikelaitoskuntayhtymä. Kemin kaupunki Palvelusopimus Meri-Lapin kuntapalvelut liikelaitoskuntayhtymä Kemin kaupunki 1.8.2014 ATERIAPALVELUSOPIMUS 2 (8) Sisällysluettelo: 1 SOPIMUKSEN OSAPUOLET... 3 2 SOPIMUKSEN KOHDE... 3 3 SOPIMUSASIAKIRJAT

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Sertifiointi Vaatimusten mukaisuuden toteamista Asiakas määrittelee tuotteen ja palvelun laatuvaatimukset asiakasohjautuva

Lisätiedot

Omavalvonnan työpaja Oulu Elina Uusitalo ylitarkastaja Valvira

Omavalvonnan työpaja Oulu Elina Uusitalo ylitarkastaja Valvira Omavalvonnan työpaja Oulu 15.11.2017 Elina Uusitalo ylitarkastaja Valvira 1 Säädöspohja Yksityiset ja julkiset sosiaalihuollon palveluyksiköt (SHL 47, SosPaL 6 ja VPL 23 ) Valviran määräys 1/2014 Sosiaalityössä

Lisätiedot

Millaista on hyvä ympäristöviestintä? Lammi Anne Brax YM

Millaista on hyvä ympäristöviestintä? Lammi Anne Brax YM Millaista on hyvä ympäristöviestintä? Lammi 5.10.2005 Anne Brax YM Hyvä ympäristöviestintä on AVOINTA JA AKTIIVISTA Viranomaistieto ja varsinkin ympäristötieto on julkista Laki ja asetus viranomaisen toiminnan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en) 9114/19 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 489 COPEN 199 CYBER 152 DROIPEN 78 JAIEX 74 ENFOPOL 228 DAPIX 176 EJUSTICE 62 MI 419 TELECOM

Lisätiedot

Jämsän kaupunki ei tarjoa aamutoimintaa lukuvuonna

Jämsän kaupunki ei tarjoa aamutoimintaa lukuvuonna KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI LUKUVUOSI 2016-2017 TOIMINNAN PERUSTEET Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään Perusopetuslain 48 a 3 momentin ja Opetushallituksen

Lisätiedot

Varma työkykyjohtaja - Työkykyjohtamisen sertifiointi Näyttöjä laadukkaasta työkykyjohtamisesta. Tomi Kasurinen 05-05-2014

Varma työkykyjohtaja - Työkykyjohtamisen sertifiointi Näyttöjä laadukkaasta työkykyjohtamisesta. Tomi Kasurinen 05-05-2014 Varma työkykyjohtaja - Työkykyjohtamisen sertifiointi Näyttöjä laadukkaasta työkykyjohtamisesta Tomi Kasurinen 05-05-2014 Mistä on kyse? Konsultti Riippumaton arvioija 2 Kehitysprojekti Arvostelu Kertaluonteinen

Lisätiedot

Kampanjoinnilla vaikuttaminen. Viestintäpäällikkö Kaisa Hara

Kampanjoinnilla vaikuttaminen. Viestintäpäällikkö Kaisa Hara Kampanjoinnilla vaikuttaminen Viestintäpäällikkö Kaisa Hara 21.5.2014 Liikenneturva Edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla liikennekäyttäytymiseen Keinoina viestintä, valistus ja koulutus Valtakunnallinen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi pk-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila 20.10.2016 Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Lääkehoidon riskit

Lääkehoidon riskit Lääkehoidon riskit 11.1.2016 1 Toimintayksikön ja työyksikön lääkehoitosuunnitelmassa keskitytään oman toiminnan kannalta tunnistettuihin kriittisiin ja olennaisiin lääkitysturvallisuuden alueisiin (riskeihin)

Lisätiedot

1 Rekisterinpitäjä. 2 Yhteyshenkilö. 3 Rekisterin nimi. 4 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

1 Rekisterinpitäjä. 2 Yhteyshenkilö. 3 Rekisterin nimi. 4 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus 1 Rekisterinpitäjä Clementia Oy (2320280-1) Kiilakiventie 1, 90250 Oulu info@clementia.fi, 0403592019 2 Yhteyshenkilö Marko Heikkilä Kiilakiventie 1, 90250 Oulu marko@clementia.fi, 0403592019 3 Rekisterin

Lisätiedot

Yhteinen vapaaehtoistoimintaa Pohjois-Karjalassa logo edustaa seuraavia arvoja: pohjoiskarjalaisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi.

Yhteinen vapaaehtoistoimintaa Pohjois-Karjalassa logo edustaa seuraavia arvoja: pohjoiskarjalaisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi. VAPAAEHTOISTOIMINTA POHJOIS-KARJALASSA-logo yhteistä näkyvyyttä vapaaehtoistoiminnalle! Vapaaehtoistoiminta Pohjois-Karjalassa logon tarkoituksena on saada yhteistä positiivista näkyvyyttä ja tunnettuutta

Lisätiedot

Kysely julkisille toimijoille ruoan ja raaka-aineiden alkuperästä

Kysely julkisille toimijoille ruoan ja raaka-aineiden alkuperästä Kysely julkisille toimijoille ruoan ja raaka-aineiden alkuperästä Kysely julkisille toimijoille Tiedot pyydettiin vuotta 2009 koskien Toteutus huhtikuussa 2010 Sähköinen kysely, tiedot vastaajakohtaisesti

Lisätiedot