Naapurustotyö ja asuinalueen turvallisuus. Satu Viskari, naapurustotyön erityisasiantun3ja Sininauhasää3ö Ko3 kaikille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Naapurustotyö ja asuinalueen turvallisuus. Satu Viskari, naapurustotyön erityisasiantun3ja Sininauhasää3ö Ko3 kaikille"

Transkriptio

1 Naapurustotyö ja asuinalueen turvallisuus Satu Viskari, naapurustotyön erityisasiantun3ja Sininauhasää3ö Ko3 kaikille

2 Naapurustotyö Tarvitaanko katupar-oita? Mikä lääkkeeksi nimby ilmiöön? Pelkäämmekö turhaan? Päihde- ja mielenterveysongelmaiset koetaan inhokkinaapureiksi. Systemaa:nen asuinaluelähtöinen naapurustotyö pystyy kuitenkin vähentämään ihmisten ennakkoluuloja ja pelkoja. Samalla kaupunki muu<uu turvallisemmaksi.

3 Miksi naapurustotyö on tärkeää?

4 Naapurustotyön taustaa Sininauhasää8ön Ruusulankadun asumispalveluyksikkö aloi< toimintansa lokakuussa Yksikössä asuu 93 helsinkiläistä nuorta, suurella osalla asukkaista on pitkäaikaisasunnoeomuuden lisäksi päihde- ja/tai mielenterveysongelma, osalla myös rikostaustaa. Kohderyhmän asu<aminen on ollut haastavaa sillä asuinalueella on vastuste<u yksikköä. Yksikön on peläey tuovan alueelle levoeomuuksia ja ongelmia. Yksikössä tehdään asuinaluelähtöistä naapurustotyötä. Naapurustotyön hankkeen tarkoitus on ehkäistä ongelmia sekä vähentää jänni<eitä ja pelkoja alueella. Yksiköllä on kuitenkin myös tukijoita (esim. ruoka-, tavara- ja vaatelahjoitukset).

5 Mitä naapurustotyö on ja miksi sitä tehdään? Asumisyksiköt kuormieavat ympäristöä, eikä kaikkia häiriöitä voida poistaa. Naapurustotyön avulla ongelmiin voidaan kuitenkin puueua. Naapurustotyön tarkoituksena on luoda viihtyisä ja turvallinen ympäristö kaikille ympäristön asukkaille, yrieäjille ja toimijoille. Työ pitää sisällään naapurityötä, asuinalueen siisteyden ja turvallisuuden ylläpitoa, yhteisöllisiä tapahtumia ja 8edon lisäämistä. Häiriöt vähenevät toiminnan vakiintuessa.

6 Lähtö8lanne: yksikön vastustaminen Minun puolestani saa jäädä asuntola rakentamaea. Alueella liikkuu päivieäin satoja lapsia (alueella koulu ja useita päiväkoteja), ja on todellakin edesvastuutonta ohjata alueelle epätasapainoisia ihmisiä. Kuka vastaa? Voisiko asuntolan puolustajat perustella, miksei näitä syrjäytyneitä viedä opeeelemaan elämään luonnon helmaan? Minä olen alkuperäinen Töölöläinen, en siis ole rasisa, mu<a viekää ne vitun, perkeleen somalit ja mustalaiset pois täältä.

7 Osa naapureista kokee yksikön tuoneen alueelle haieoja Meteli, kovaääninen musiikinsoieo, huutelu tai kiroilu. Kadulla juominen, torikokoukset. Pelko väkivallasta, ilkivallasta, ryöstöistä ja huumekaupasta. Ruiskujen löytyminen. Asuntojen arvonlasku. Lisääntyneet näpistykset alueen kaupoissa Yleinen epäsiisteys, roskaaminen, virtsaaminen ym.

8 Naapurustotyön menetelmät Välitön reagoin8 kaikkiin yhteydenoeoihin 24/7 (puhelimitse, teks8vies8t, sosiaalinen media, paikan päällä käyn8). Asenteisiin ja ennakkoluuloihin vaikueaminen. Pelkojen vähentäminen. Lähialueella tehtävä ympäristötyö: koreelikierrokset. Naapureiden kanssa tehtävä yhteistyö: säännölliset kokoukset ( Naapuri verkosto, yrieäjätapaamiset). Asukkaiden ja työntekijöiden ohjaaminen ympäristötyöhön. Yhteistyö poliisin kanssa. Yhteistyö koulujen, päiväko8en, iltapäiväkerhojen ja muiden toimijoiden sekä yrieäjien kanssa. TiedoEaminen, sosiaalinen media, uu8skirjeet, luennot, avoimet ovet, yhteisöllisyyeä edistävät tapahtumat. Haasteena sivustaseuraamisongelma: ihmiset valieavat sähköpos8tse, ongelmat vähenevät vain yhteistyön kohtaamisten ja dialogin avulla.

9 Huoli lasten turvallisuudesta Naapurusto kertoo eniten pelkäävänsä lasten turvallisuuden puolesta. Mitä, jos joku niistä hyökkää lastemme kimppuun? Mitä jos lapset satu<avat itsensä maasta löytyvään ruiskuun? Miten tällaisia ilmiöitä voidaan AetoisesA haluta tuoda ala- asteen koulun ympäristöön? Talomme reunuksilla notkuu jengiä dokaamassa, kuseksimassa ja diilailemassa huumeita, se tekee meidän kaikkien olon turva<omaksi Me emme itse uskalla puu<ua nuorten riehumisiin, koska kaikki he ovat järjestään sekaisin ja aggressiivisia. Tilanne on todella ahdistava. Teemme edelleen kaikkemme, e<ä tälle karmealle sirkukselle tulee muutos. Nyt on niin sanotusa mi<a täynnä. Saatana! Verorahoista kaikki maksetaan ja meille on aivan sama miksi tätä kutsutaan asuntola vai asumispalveluyksikkö. Miksi hullut ja narkkarit saavat asua hyvällä paikalla.

10 Naapurustotyön avulla on mahdollista lisätä sekä myötätuntoa e<ä myös turvallisuuden tunne<a Myös lapset tarvitsevat 8edon lisäksi välineitä siihen, miten heidän tulisi suhtautua esimerkiksi päihteidenkäyeäjiin. Ruusulankadulla vanhemmat kokivat suurta huolta lastensa turvallisuuden puolesta ennen toiminnan aloieamista. Avuksi kehite<in Erilainen naapuri- toimintamalli alakoululaisille. Mallin tarkoitus on lisätä lasten turvallisuuden tunneea sekä vähentää ennakkoluuloja.

11 Turvallisuusohjeita lapsille

12 Erilainen naapuri- toimintamalli Lapsille kerrotaan asumisyksikön nuorten erilaisista taustoista, tarkoituksena saada lapset ymmärtämään päihteiden käytön taustalla olevia syitä. Tavoite on saada lapset oivaltamaan, että päihteidenkäyttäjät voidaan hyväksyä ihmisenä vaikka heidän elämäntapaansa ei tarvitse hyväksyä. Nuoret eivät ole ryhmä narkomaaneja tai alkoholisteja. Lapsille kerrotaan että jokaisella nuorella oma tarinansa ja enemmistö nuorista haluaisi lopettaa huumeiden käytön mutta se on vaikeaa.

13 Miksi luentoja tarvitaan? Suuri osa Töölön ala- asteen 7 12 vuo8aista oppilaista oli kokenut peloeavia 8lanteita kaupungilla liikkuessaan, joten Ruusulankadun ympäristötyön antamat ohjeet tällaisten 8lanteiden varalle tulivat tarpeeseen. Lapset joutuvat näkemään ja kokemaan päihdeongelmaisten häirintää varsinkin rai8ovaunuissa, kaupoissa ja kauppojen edustoilla. Häirintää saaeaa esiintyä myös koulumatkalla. Nuoret kertoivat 8lanteista, joissa humalaisilta vaikueavat henkilöt olivat tulleet jueusille. Pienemmät lapset olivat pelänneet kadulla metelöiviä ryhmiä ja muutama lapsi kertoi, eeä heitä oli lähdeey seuraamaan. Töölön ala- asteen oppilaiden asenne päihdeongelmaisia naapureita kohtaan oli pääosin hyväksyvä ja ymmärtäväinen. Muutama lapsi toi esiin nega8ivisia ajatuksia asumispalveluyksikön asukkaista.

14 Toteutus Lasten kanssa keskustellaan mm. seuraavista aiheista: mitä ovat mielenterveys- ja päihdeongelmat mitä tarkoieaa on olla riippuvainen jostakin kodin merkitys en8selle asunnoeomalle erilaisuus ja erilaisen ihmisen kohtaaminen suvaitsevaisuus ja erilaisten ihmisten hyväksyminen

15 Toimintamalli sisältää ohjeita lapsille PeloEavan ja sekavan ihmisen kohtaaminen Uhka- ja vaara8lanteet: miten toimia esim. jos kadulla tapellaan, huudetaan tai jos lasta peloeaa? Miten toimia jos tuntematon henkilö tulee puhumaan lapselle? Miten toimia jos koulumatkalla tai oman rappukäytävän edessä on peloeavalta vaikueavia ihmisiä? Miten toimia jos lapsi näkee tai löytää huumeruiskun?

16 Kärkiteemat Huumeista on haieaa, parempi jäeää kokeilemaea. Huumeiden käyeö aiheueaa riippuvuuea. VaaraEomia huumeita ei ole. Huumeiden ja (alkoholin tai lääkkeiden) käyeäjät saaeavat olla sekavia aineen vaikutuksen vuoksi. Sekava ihminen kannaeaa ohieaa. Yleensä humalaiset tai sekavat ihmiset eivät tee ulkopuolisille mitään pahaa, he saaeavat näyeää kuitenkin lapsen näkökulmasta peloeavilta. Myös huumeiden käyeäjä tarvitsee kodin ja hyväksyntää.

17 Lasten palau<eita Opin e<ä päihteiden käy<äjät haluaisivat e<ä heitä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin normaaleja ihmisiä. Opin myös e<ä he haluavat eroon huumeista, mu<a se on vaikeaa. Terveiset päihteiden käyeäjälle: Yri<äkää päästä huumeista eroon. Toivon e<ä pääse<e eroon ja saa<e työn. Toivon myös e<ä kaikki ongelmat parantuisi ja voisi<e olla ilman huumeita. Kaikkea hyvää teille <3.

18 Hyöty, oppilaiden palaute En koskaan aio alkaa käy<ämään huumeita. Jos näen hyväntuulisen humalaisen, joka on ystävällinen, saatan moikata häntä. On hyvä e<ä SininauhasääAö on olemassa ja myös humalaiset saavat kodin. Oli hyvä saada ohjeet siihen miten toimia jos humalainen tulee vastaan, nyt ei enää pelota niin hirveesa. Opin Aetämään erilaisia asioita. Esimerkiksi sen e<ä jotkut ihmiset ovat vain sairaita eivätkä halua mitään pahaa. Kiitos!

19 Oppilaiden palaute Kivalta tuntuu kun sain purkaa asioita jollekin. Nyt Aedän enemmän vaarallisista asioista. Enää minun ei tarvitse pelätä oudon näköisiä tyyppejä. Olen ehkä arvioinut huumeita käy<ävät ihmiset väärin, eivätkä he olekaan niin vaarallisia. Oloni on nyt myös turvallisempi. Mielestäni oli hyödyllistä e<ä puhuimme päihteistä, sain enemmän Aetoa niistä ja niiden vaaroista. Huumeita käy<ävät ovat mielestäni aika pelo<avia eikä sellaiseen ihmiseen voi luo<aa, sellaisten ihmisten seurassa olen varuillani ja pidän poistumisaen avoinna. Minusta oli hyvä e<ä kerro:in e<ä he ovat tavallisia ihmisiä, joilla on ollut vaikeuksia. Jokaisella on oikeus elää!

20 Tavoitteena suvaitsevaisuus Erilainen naapuri- luentosarja ei ole perinteistä päihdevalistusta vaan luennolla opetetaan erilaisten ihmisen hyväksymistä ja suvaitsevaisuuea. Pääpaino on lasten kokemat pelot ja turvallisuuden tunteen lisääminen toimintaohjeiden avulla.

21 Sano niille lapsille sellaisia terveisiä, että me ei olla vaarallisia. Oon vaan koukussa, ei tämä ole mikään nautinto, totta kai haluaisin mieluummin olla raitis.

22 YHTEISTYÖ POLIISIN KANSSA Asunto on perusarvo, ihmisellä täytyy olla paikka jossa asua, poliisin on helpompaa löytää ihminen jos hänellä on osoite. Hälytysmäärät olisivat paljon suurempia jos Ruusulankadun kaltaisia asumisyksiköitä ei olisi.

23 Yhteistyön aloieaminen Yhteistyö poliisin kanssa tulee aloieaa hyvissä ajoin ennen yksikön avaamista. Sopiva aika yhteistyön aloieamiselle on 6-8 kuukauea ennen yksikön avaamista. Poliisin näkökulmasta ei ole hyvä, jos poliisi saa 8etää vasta ensimmäisen hälytyksen yhteydessä yksiköstä. Yhteistyö on erieäin tärkeää sekä poliisin eeä myös yksikön asukkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden vuoksi. Poliisin mukaan hälytystehtävä täysin tuntemaeomaan asumisyksikköön voi olla vaarallinen kaikille osapuolille. Yhteistyössä on parantamisen varaa sillä kaikissa asumispalveluyksiköissä ei ole tehty yhteistyötä poliisin kanssa, eikä kaikissa yksiköissä ole minkäänlaisia rikoksentorjuntaan liieyviä suunnitelmia. (Tarvonen 2015.)

24 Rikoksen pelko heikentää turvallisuuden tunne<a Ruusulankadun ja poliisin kanssa tehty yhteistyö on ollut toimivaa: Ongelmia on voitu ratkaista ennaltaehkäiseväs8 (turvallisuusluennot). Huolta aiheueavat 8lanteet on pyriey ratkaisemaan yhteistyöllä. Näpistyksiä on saatu kitkeeyä. Tekijöitä on saatu kiinni. Poliisi toimii linkkinä yksikön ja naapuruston välillä. poliisi antaa ajankohtaista 8etoa alueen rikos8lastoista. Tavoite rakentaa ymmärrystä ja yhteistyötä ja pitää asuinalue turvallisena.

25 Yhteistyö poliisin kanssa vähentää pelkoja Poliisi on korvaamaton yhteistyökumppani esimerkiksi rikosten aiheueamien vahinkojen ennaltaehkäisyssä: tavoite on saada ihmiset kiinnostumaan oman ja lähiympäristön turvallisuuden ylläpitämisestä. Turvallisuusluennoilla anneeavat ohjeet lisäävät turvallisuudentunneea ja aueavat ennakoimaan mahdollisia vaara8lanteita.

26 Poliisin ohjeet sekavalta vaikueavan tai päihtyneen henkilön kohtaamis8lanteeseen: Tervehdi kohdeea normaaliin tapaan: päivää, tervetuloa jne Tarkkaile kohdehenkilön reak8oita Ole ystävällinen, tarjoa palvelua Pidä etäisyyeä (vähintään 7 metriä) TarviEaessa pyydä henkilö poistumaan (esimerkiksi vahvan humala8lan vuoksi) Älä päästä uhkaavaa henkilöä samaan 8laan kanssasi Tarkkaile hankalan tai epäilyeävän asiakkaan liikkeitä Työskentele mieluummin seisoma- asennossa Pyri selvieämään epäilyeävän asiakkaan aikeet esim. tarjoamalla palvelua ja terveh8mällä Älä päästä ketään henkilökunnan 8loihin Tiedosta lähiympäristön vaaralliset esineet, joita voi käyeää hyökkäykseen tai puolustautumiseen Pyydä! Käske! Kiellä! Komenna! Käskytä! Poistu turvalliseen suuntaan ja varmista pois pääsy Hälytä apua Älä tuhoa todistusaineistoa (Tarvonen 2014.) Naapureiden huolet liieyvät suurelta osin pelkoon siitä, eeä rikollisen käyeäytyminen kasvaa alueella. Tämän vuoksi integroinnin yksi tärkeimpiä tavoieeita on pyrkiä vaikueamaan asukkaiden ei- toivoeuun käyeäytymiseen, turvallisuuden tunteen lisäämiseen ja rikosten ennaltaehkäisyyn.

27 Naapurustotyön avulla ei väleämäeä voida estää yhtäkään rikosta muea yhteistyön avulla tekijöitä voidaan saada kiinni. Poliisin on helpompi löytää ihminen jos hänellä on asunto. Asukkaalla on vähemmän ikkunoita rikoeavana kun hänellä on paikka missä olla ja asua. Hälytysmäärät olisivat paljon suurempia jos Ruusulankadun kaltaisia yksiköitä ei olisi. (Tarvonen 2014)

28 Poliisin vanha tueu? Asukkaiden näkökulma: Yksikön sisä- ja ulkopuolella on turvakameravalvonta. Poliisi kutsutaan aina paikalle, jos yksikön pihassa tai katualueella on häiriökäyeäytymistä tai vaara- ja uhka8lanteita. Näpistyksiä seurataan, tekijöitä jää kiinni. Henkilökunta seuraa ak8ivises8 mitä talossa tapahtuu. Onko meidät tarkoitus eristää vai integroida yhteiskuntaan. Jos valvontaa lisätään, enää puu<uvat vain kalterit. Lisääntynyt kontrolli ja valvonta voivat heijastua yksikön asukkaisiin kielteises8.

29 Tarvitaanko katupar3oita? Poliisin tehtävä on ylläpitää järjestystä ja turvallisuuea. Asuinaluelähtöisessä ympäristötyössä ei puhuta katupar8oinnista. Työmuoto on nimeltään ympäristökierrokset tai koreelikierrokset. Kierrosten tarkoitus on olla näkyvillä ja keskustella alueen naapuruston ja yrieäjien kanssa. Työasusteen ei tule olla provosoiva, so8laisiin tai poliisiin toimintaan liieyvä (Soldiers of Odin, Street Patrol). Työtä tekevän ryhmän tulee olla kooltaan pieni (max 4 henkilöä ja mukana mielellään yksikön asukkaita). Toiminnan tavoite on yhteisöllisyys, tutustuminen, asukkaiden integroituminen, asuinalueen pitäminen viihtyisänä (roskien keräys) ja turvallisena ( suoja8epäivystys). Kierrokset raportoidaan, 8lastoidaan ja toimintaa kehitetään arvioinnin pohjalta.

30 Häiriöt vähenevät 2-3 vuodessa

31 Miten naapurit kokevat naapurustototyön? Keskiarvo työstä asteikolla 1-4 on 3,29. Naapurustotyön tarpeellisuuden ka. oli 3,85. Kaikki vastaaja toivoivat naapurustotyön jatkuvan. Naapureiden toiveita yhteistyön kehi<ämiseksi: Päihdeongelmiin liieyviä luentoja Ennaltaehkäisevää toimintaa (asukkaiden sääntöjen noudaeamisen valvontaa) Osa naapureista toivoo kovempia sank8oita Molemmin puolista tutustumista enemmän TiedoEamista toivotaan avoimemmaksi Yöllinen meteli pitää saada poisteeua Naapurustotyötä pide<in tärkeänä toimintamuotona.

32 Suurimmat koetut haitat yksiköstä olivat: 1. Julkinen päihteiden käyeö. 2. Kaupoista näpistely. 3. Uhkaavan käyeäytymisen mahdollisuus. 4. Epäily huumekaupasta. Koetut haitat olivat samat huolimaea siitä missä vastaaja asui. Ruusulankadulla asuvat naapurit kokivat viidenneksi suurimpana haieana yöllisen musiikinsoiton.

33 Töölöläisten mielestä ympäristötyön tärkeimmät työmenetelmät olivat: 1. PuuEuminen järjestyshäiriöihin. 2. KorEelikierrokset kaduilla. 3. Lähikaupoissa, kioskeissa kiertäminen sekä puueuminen näpistyksiin. 4. Kiertäminen alueen päiväkodeissa ja puistoissa. 5. Avoimet ovet, tutustumiskäynnit ja 8edotus8laisuudet.

34 KIITOS! Autamme unelmia toteutumaan.

Erilainen naapuri - toimintamalli

Erilainen naapuri - toimintamalli Erilainen naapuri - toimintamalli Miten suhtautua päihteidenkäyttäjiin ja sekavasti käyttäytyviin ihmisiin? Satu Viskari Helsingin kaupunginkanslia Turvallisuus- ja valmiusyksikkö 2017 19.6.2017 Erilainen

Lisätiedot

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Yleinen toimintamalli Työpaikan turvallisuus turvallisuusohjeita työnantajan muistilista uhkaavaan tilanteeseen varustautuminen hankalan tilanteen tunnistaminen vaarallisen

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori)

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Lapsilla ja nuorilla on joskus erilaisia syitä jäädä pois koulusta. Joillakin on koulussa paha olla, joillakin on vaikeuksia toisten ihmisten kanssa, jotkut vain

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA Aki Tiihonen TURVALLISUUSAJATTELU Turvallisuusajattelua voidaan tarkastella vapaa-ajan tai työpaikan näkökulmasta. Erona on, että työantajaa sitoo työturvallisuuslaki, mikä

Lisätiedot

FRA. Ihmisten oikeus asua itsenäisesti. Suomen tapaustutkimus raportti *** *** EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS * *

FRA. Ihmisten oikeus asua itsenäisesti. Suomen tapaustutkimus raportti *** *** EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS * * *** FRA * * *** EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS Ihmisten oikeus asua itsenäisesti Suomen tapaustutkimus raportti Sisältö Sivu dlfra... EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS Johdanto

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI TURVALLISUUSKYSELY 2017 KOETTU TURVALLISUUS VANTAALLA

VANTAAN KAUPUNKI TURVALLISUUSKYSELY 2017 KOETTU TURVALLISUUS VANTAALLA VANTAAN KAUPUNKI TURVALLISUUSKYSELY 2017 KOETTU TURVALLISUUS VANTAALLA TURVALLISUUSKYSELY Vantaan kaupunki kartoitti kaupungin koettua turvallisuutta marras-joulukuussa 2017. Kysely toteutettiin webropol-pohjaisesti

Lisätiedot

TURVALLISESTI JÄRVENPÄÄSSÄ. erikoissuunnittelija Tero Seitsonen Lasten ja nuorten & Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueet

TURVALLISESTI JÄRVENPÄÄSSÄ. erikoissuunnittelija Tero Seitsonen Lasten ja nuorten & Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueet TURVALLISESTI JÄRVENPÄÄSSÄ erikoissuunnittelija Tero Seitsonen Lasten ja nuorten & Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueet ALUEELLINEN TERVEYS- JA HYVINVOINTITUTKIMUS Yleistä Toteutettiin vuosien 2013-2015

Lisätiedot

EROSTA HÄN SINUA. VAINOAaKO HUOLIMATTA? VARJO

EROSTA HÄN SINUA. VAINOAaKO HUOLIMATTA? VARJO VAINOAaKO HÄN SINUA EROSTA HUOLIMATTA? VARJO -hanke (2012-17) Eron jälkeisen väkivaltaisen vainon kohteena elävien perheiden turvallisuuden lisääminen ja vainoamisen ennaltaehkäisy. OULUN ENSI- JA TURVAKOTI

Lisätiedot

Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä

Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä Uusi paikallisuus - hanke Uusi paikallisuus on Suomen Setlementtiliiton hanke Hanke alkoi 2011 ja jatkuu vuoteen

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

ITÄISEN UUDENMAAN TURVALLISUUSKYSELY 2016 SIPOOLAISTEN VASTAUKSET

ITÄISEN UUDENMAAN TURVALLISUUSKYSELY 2016 SIPOOLAISTEN VASTAUKSET ITÄISEN UUDENMAAN TURVALLISUUSKYSELY 2016 SIPOOLAISTEN VASTAUKSET Itäuusmaalaiset kunnat, Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos järjestivät turvallisuuskyselyn maaliskuussa 2016.

Lisätiedot

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja ASPA-palveluiden Koti on enemmän -seminaari 16.4.2013 Tutkija Tuuli Kaskinen Demos Helsinki Twitter: @tuulikas Tavoitteena on tukea kehitysvammaisia

Lisätiedot

Turvallisten perheiden Päijät Häme projekti Lahden ensi- ja turvakoti ry.

Turvallisten perheiden Päijät Häme projekti Lahden ensi- ja turvakoti ry. TERVETULOA SEMINAARIIMME: LAPSI KUTSUU TURVALLISUUTEEN - mikä luo turvaa vauva- ja pikkulapsiperheiden kotielämään? Turvallisten perheiden Päijät Häme projekti Lahden ensi- ja turvakoti ry. Piirun verran

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE Kuuden koon malli Tapaturmien ehkäisyn toimintamalli päiväkotiin ja kouluun LAPSEN TURVAKSI HANKE 2007

Lisätiedot

Asunto ensin Nuorten asuminen. Nimi ovessa hankkeen verkostotapaaminen 11.11.11 Mika Paasolainen Jukka Hampunen

Asunto ensin Nuorten asuminen. Nimi ovessa hankkeen verkostotapaaminen 11.11.11 Mika Paasolainen Jukka Hampunen Asunto ensin Nuorten asuminen Nimi ovessa hankkeen verkostotapaaminen 11.11.11 Mika Paasolainen Jukka Hampunen 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 33 36 39 42 45 Päihteidenkäytön aloittamisikä (Huuti asiakastietokanta

Lisätiedot

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu vieeämään päivät kadulla elantoa

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Kokemusasiantuntija Anita Sinanbegovic ja VTM, suunnittelija Kia Lundqvist, Turun

Lisätiedot

Asunto ensin asumisyksikkö ja hajasijoitetut asunnot ratkaisuja asumisen pulmiin

Asunto ensin asumisyksikkö ja hajasijoitetut asunnot ratkaisuja asumisen pulmiin 17.11.2017 Asunto ensin asumisyksikkö ja hajasijoitetut asunnot ratkaisuja asumisen pulmiin Pinja Marjamäki RYHMÄTYÖT Työskentelyä ryhmässä annetun aiheen parissa n. 20-30min Yhteinen purku keskustellen,

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä tai yksittäin.

Lisätiedot

Etäopetuksen monet muodot

Etäopetuksen monet muodot Etäopetuksen monet muodot Erikoistutkija Minna Nummenmaa Professori Erno Leh8nen Turun yliopisto Oppimistutkimuksen keskus Ope=ajankoulutuslaitos #itkfoorumi205 www.etaopetus.fi minna.nummenmaa@utu.fi

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet. Organisaatiotaso Sininauhasäätiö

PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet. Organisaatiotaso Sininauhasäätiö PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet Organisaatiotaso Sininauhasäätiö PAAVO-OHJELMA palveluntuottajan näkökulmasta Vahva tuki ohjelman mukaisiin investointeihin ja palvelujen kehittämiseen (RAY ja ARA)

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Perhe-ja lähisuhdeväkivallan ehkäisysuunnitelma ARVIOINTIKYSELYN TULOKSET

Perhe-ja lähisuhdeväkivallan ehkäisysuunnitelma ARVIOINTIKYSELYN TULOKSET Perhe-ja lähisuhdeväkivallan ehkäisysuunnitelma 2013-2016 ARVIOINTIKYSELYN TULOKSET 2.9.2016 Arviointikyselystä Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman 2013-2016 tavoitteena oli, että

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Poliisin ennalta estävä toiminta ja huolta aiheuttavat henkilöt

Poliisin ennalta estävä toiminta ja huolta aiheuttavat henkilöt Poliisin ennalta estävä toiminta ja huolta aiheuttavat henkilöt Rikosylikonstaapeli Jouko Autio ulkomaalaisryhmä ja vanhempi rikoskonstaapeli Milla Kynkäänniemi ennalta estävä erityistoiminta, RTA, Oulun

Lisätiedot

15.1.2014. Sirpa Karjalainen, sosiaalityöntekijä, Länsi-Pohjan perusterveydenhuollon yksikkö

15.1.2014. Sirpa Karjalainen, sosiaalityöntekijä, Länsi-Pohjan perusterveydenhuollon yksikkö 15.1.2014 Sirpa Karjalainen, sosiaalityöntekijä, Länsi-Pohjan perusterveydenhuollon yksikkö Olen nuori ja koulutettu ihminen. Jäin työttömäksi joku aika sitten ja menin työkkäriin. Työntekijä ojensi minulle

Lisätiedot

Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisten turvallisuudesta

Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisten turvallisuudesta Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisten turvallisuudesta 2.10.2013 klo 9.00-16.00 Sampola, auditorio, Sammonkatu 2, 33540 Tampere Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin näkökulmasta

Lisätiedot

Koulupoissaolokysely SRAS-R (Vanhemmat)

Koulupoissaolokysely SRAS-R (Vanhemmat) Koulupoissaolokysely SRAS-R (Vanhemmat) Vanhemman nimi Lapsen/nuoren nimi Päivämäärä Ole hyvä ja ympyröi sopivin vastaus alla oleviin kysymyksiin: 1. Kuinka usein lapsestasi tuntuu ikävältä mennä kouluun,

Lisätiedot

Seksuaalisesta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta voi ja saa selviytyä Sijaishuollon päivät 29.9.2015

Seksuaalisesta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta voi ja saa selviytyä Sijaishuollon päivät 29.9.2015 Seksuaalisesta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta voi ja saa selviytyä Sijaishuollon päivät 29.9.2015 Nina Vaaranen-Valkonen Asiantuntija, Lapset ja digitaalinen media Pelastakaa Lapset ry nina.vaaranen-valkonen@pelastakaalapset.fi

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

Arjen turva kysely. Pyhtään asukkaiden vastaukset. EK-ARTU hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma

Arjen turva kysely. Pyhtään asukkaiden vastaukset. EK-ARTU hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma Arjen turva kysely Pyhtään asukkaiden vastaukset EK-ARTU hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma 8.2.2013 1 Vastaajia yhteensä 39 Vastaajien tausta Vastaajien lkm %-osuus vastaajista Naisia 31

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki VAT-verkosto 6.9.2017, Oulu Palveluesimies Katja Karppinen Oulun kaupunki, päihdeasumispalvelut Kenttätien palvelukeskus Kenttätien palvelukeskuksessa

Lisätiedot

Oulun Turvallisuusohjelma 2013-2016 http://www.ouka.fi/oulu/turvallisuus/

Oulun Turvallisuusohjelma 2013-2016 http://www.ouka.fi/oulu/turvallisuus/ Oulun Turvallisuusohjelma 2013-2016 http://www.ouka.fi/oulu/turvallisuus/ Sisäinen turvallisuus ja kolmas sektori Kansallinen turvallisuusseminaari Oulussa 10.11.2015 Riskienhallintapäällikkö Heikki Kontsas,

Lisätiedot

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610.

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610. YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö ALAIKÄISYKSIKÖIDEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

Sisäinen turvallisuus

Sisäinen turvallisuus Sisäinen turvallisuus Alkoholi ja väkivalta seminaari Tampere 2.10.2013 Ari Evwaraye Sisäministeriö 8.10.2013 Sisäisen turvallisuuden ohjelmat arjen turvallisuutta 8.10.2013 2 Sisäisen turvallisuuden tavoite

Lisätiedot

TuNe -ELÄMÄ VIREESEEN -HANKE-

TuNe -ELÄMÄ VIREESEEN -HANKE- TuNe -ELÄMÄ VIREESEEN -HANKE- Sirkkulanpuiston toimintayhdistyksen hallinnoima hanke yli 30-vuotiaiden asunnottomien ja asunnottomuusuhan alla olevien henkilöiden elämänlaadun ja -elämänhallinnan lisäämiseen

Lisätiedot

TERVEYDEN- EDISTÄMISEN MÄÄRÄRAHALLA TOIMIVA HANKE

TERVEYDEN- EDISTÄMISEN MÄÄRÄRAHALLA TOIMIVA HANKE 1.1.2019-31.10.2021 Nuorten huumeidenkäytön ehkäisemiseen tähtäävä hanke Päijät-Hämeessä, Iitissä, Myrskylässä ja Pukkilassa. Hanketta hallinnoi Sosiaalialan osaamiskeskus Verso liikelaitos ja osatoteuttajana

Lisätiedot

Hylätyksi tulemisen pelko. Esimerkkejä siitä, miten ajatukset itsestä voivat vaikuttaa:

Hylätyksi tulemisen pelko. Esimerkkejä siitä, miten ajatukset itsestä voivat vaikuttaa: Hylätyksi tulemisen pelko 9.osio. HALLINTAKEINOMME Esimerkkejä siitä, miten ajatukset itsestä voivat vaikuttaa: Ajatus -Olen surkea äiti -Olen huono työssäni, pakenemista Käytös Suorittamista syyllisyyden

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman avulla. ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointityötä Kuopiossa

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman avulla. ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointityötä Kuopiossa TIIVISTELMÄ SUUNNITELMAN TAVOITE Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointityötä Kuopiossa SUUNNITELMAN TAUSTA Lasten ja

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia Turvallisuuskysely Helsingissä asuville ja kävijöille 2014, tulokset kysymykseen: Mitkä turvallisuuteen liittyvät asiat ja ilmiöt huolestuttavat teitä Helsingissä? - Kysely toteutettiin 15.11.-31.12.2014.

Lisätiedot

Väestön ikääntyminen on mailmanlaajuinen haaste - Digitalisaatio voi auttaa SUVANTOCARE.FI

Väestön ikääntyminen on mailmanlaajuinen haaste - Digitalisaatio voi auttaa SUVANTOCARE.FI Väestön ikääntyminen on mailmanlaajuinen haaste - Digitalisaatio voi auttaa Suvannon tavoitteena on mahdollistaa turvallinen omassa kodissa asuminen niin pitkään kuin henkilö itse tahtoo. ASIAKASLÄHTÖISTÄ

Lisätiedot

Mirjam Kalland 13.9.2012. Milloin lapsi on riittävän vanha pärjätäkseen turvallisesti yksin?

Mirjam Kalland 13.9.2012. Milloin lapsi on riittävän vanha pärjätäkseen turvallisesti yksin? Mirjam Kalland 13.9.2012 Milloin lapsi on riittävän vanha pärjätäkseen turvallisesti yksin? Yksin kotona? Usein esitetty kysymys Yksin pärjäämisen eetos ja epäily? Palvelujärjestelmän puutteet esimerkiksi

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

KRIISISSÄ OLEVAN NUOREN KOHTAAMINEN

KRIISISSÄ OLEVAN NUOREN KOHTAAMINEN KRIISISSÄ OLEVAN NUOREN KOHTAAMINEN Katja Laamanen kriisityöntekijä, Nuorten kriisipiste Kuvat: Oscar Lehtinen NUORTEN KRIISIPISTE Yksilöllisesti suunniteltua ja toteutettua ammatillista keskusteluapua

Lisätiedot

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Korostetaan yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia näkökohtia kasvatuksessa ja ihmisen kehityksessä Painopiste yksilön kiinnittymisessä yhteiskuntaan

Lisätiedot

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta Nuoret ja turvallisuus 12.10.2018, Eduskunta Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Toimitusjohtaja, TOSIBOX OY Dosentti, kyberturvallisuuden johtaminen, Maanpuolustuskorkeakoulu

Lisätiedot

SASTAMALAN TURVALLISUUSKYSELY Yhteenveto

SASTAMALAN TURVALLISUUSKYSELY Yhteenveto SASTAMALAN TURVALLISUUSKYSELY 5. - 23.10.2015 Yhteenveto 2.11.2015 Turvallisuuskyselyn tarkoituksena oli saada kaupungin asukkaiden kokemuksia ja näkemyksiä asuinalueensa turvallisuudesta ja kehittämistarpeista.

Lisätiedot

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015 Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö Anneli Raatikainen 3.2.2015 AIHEITA: - Päihdeongelman kehittyminen - Eri päihteiden vaikutuksia - Päihteiden käytön tunnistaminen

Lisätiedot

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606)

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606) 1 (6) KENELLÄ ON VASTUU NUORILLE ANNETTAVASTA PÄIHDEKASVATUKSESTA Selvitys yläkouluikäisten nuorten vanhempien ajatuksista koskien nuorille suunnattua päihdekasvatusta ja nuorten päihteidenkäyttöä Etelä-Karjalassa

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

KUNTA JA PALVELUT. Taustatiedot. 1. Asuinalueesi. Ydinkeskustassa (Noin 1,5 km etäisyydellä linjaautoasemasta) 2. Vastaajan ikä. 3.

KUNTA JA PALVELUT. Taustatiedot. 1. Asuinalueesi. Ydinkeskustassa (Noin 1,5 km etäisyydellä linjaautoasemasta) 2. Vastaajan ikä. 3. KUNTA JA PALVELUT Tällä kyselytutkimuksella kartoitetaan Nokian kaupungin asukkaiden näkemyksiä kuntapalveluista. Kaupunkilaisia pyydetään arvioimaan kaupungin palveluita erilaisten kysymysten kautta Kyselyssä

Lisätiedot

Onko harvaan asuttu maaseutu turvassa?

Onko harvaan asuttu maaseutu turvassa? 8.9.2015 Onko harvaan asuttu maaseutu turvassa? Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja Seminaarin teema Mikä on turvallisuuden nykytila ja haasteet harvaan asutulla

Lisätiedot

Raportti Helmikuu 2012. Vastauksia huomisen kysymyksiin

Raportti Helmikuu 2012. Vastauksia huomisen kysymyksiin Raportti Helmikuu 2012 Vastauksia huomisen kysymyksiin Turvallisuus joukkoliikenteessä 2011 -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisena matkustajat ja henkilökunta kokevat turvallisuustilanteen

Lisätiedot

YHTEENVETO SATAKUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELYN TULOKSISTA

YHTEENVETO SATAKUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELYN TULOKSISTA YHTEENVETO SATAKUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELYN TULOKSISTA Satakunnassa toteutettiin ensimmäinen päihdetilannekysely marrasjoulukuussa 2018. Kysely oli vastattavissa kuntien verkkosivuilla. Päihdetilannekyselyllä

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus

Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus Mistä tutkimuksessa on kyse? Tutkimus kartoittaa nuorten aikuisten ajatuksia päihteistä ja ehkäisevästä päihdetyöstä. Tutkimustulokset antavat

Lisätiedot

Asunto ensin periaate Helsingin Diakonissalaitoksella. Verkostotapaaminen Marraskuu 2011

Asunto ensin periaate Helsingin Diakonissalaitoksella. Verkostotapaaminen Marraskuu 2011 Asunto ensin periaate Helsingin Diakonissalaitoksella Verkostotapaaminen Marraskuu 2011 Asumispalvelut lyhyesti Tällä hetkellä 7 asumisyksikköä, joissa 366 asukasta Vuonna 2012 uusi yksikkö Espooseen 474

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön hanke Loppuseminaari Janne Takala, projektikoordinaattori A klinikkasäätiö Lasinen lapsuus

Ehkäisevän päihdetyön hanke Loppuseminaari Janne Takala, projektikoordinaattori A klinikkasäätiö Lasinen lapsuus Ehkäisevän päihdetyön hanke Loppuseminaari 11.11.2010 Janne Takala, projektikoordinaattori A klinikkasäätiö Lasinen lapsuus Haasteena lapsen oikeus päihteettömään elämään A-klinikkasäätiö > hoitopalvelutuotanto

Lisätiedot

Lastensuojelullisen Huolen Arvioinnin Työväline VANHEMMAN JA PERHEEN ELÄMÄNTILANNE

Lastensuojelullisen Huolen Arvioinnin Työväline VANHEMMAN JA PERHEEN ELÄMÄNTILANNE Lastensuojelullisen Huolen Arvioinnin Työväline VANHEMMAN JA PERHEEN ELÄMÄNTILANNE Valma-hanke 2004-2005 Lastensuojelullisen huolen arvioinnin työväline on kokonaisuudessaan tarkoitettu välineeksi silloin

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

MITEN TOIMIA, KUN VANHEMMALLA ON VAIKEAA?

MITEN TOIMIA, KUN VANHEMMALLA ON VAIKEAA? MITEN TOIMIA, KUN VANHEMMALLA ON VAIKEAA? Perheaikaa 18.2.2016 Tytti Solantaus Lastenpsykiatri, emeritatutkimusprofessori Toimiva lapsi & perhe hankejohtaja (SMS) OMA TAUSTA Työ lasten ja perheiden parissa

Lisätiedot

Minkälaisessa kunnassa sinä haluaisit asua?

Minkälaisessa kunnassa sinä haluaisit asua? Minkälaisessa kunnassa sinä haluaisit asua? STTK:N TULEVAISUUSLUOTAIN Tavoitteena on hakea tuoreita näkemyksiä vuoden 2012 kunnallisvaalien ohjelmatyötä varten sekä omaan edunvalvontaan. Luotaus oli avoinna

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMA

YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMA HOVIRINNAN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMA TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET: ENERGIAN SÄÄSTÄMINEN VEDEN SÄÄSTÄMINEN JÄTTEIDEN KIERRÄTYS LUONTOSUHTEIDEN EDISTÄMINEN ( METSÄRETKET YM.) TURVALLISUUDEN

Lisätiedot

Juha Metelinen, VET-perheterapeutti Kuopion kaupunki, SIHTI-työryhmä Elli-Maija Laaksamo, VET-perheterapeutti Yksityinen ammatinharjoittaja

Juha Metelinen, VET-perheterapeutti Kuopion kaupunki, SIHTI-työryhmä Elli-Maija Laaksamo, VET-perheterapeutti Yksityinen ammatinharjoittaja Juha Metelinen, VET-perheterapeutti Kuopion kaupunki, SIHTI-työryhmä Elli-Maija Laaksamo, VET-perheterapeutti Yksityinen ammatinharjoittaja Väkivaltafoorumi 16.8.2012 Perheväkivallasta ja riskistä Tutkimusjakso

Lisätiedot

Haastavat ryhmät vapaaehtoistyössä Nuoret aikuiset päihdekuntoutujat. YAD Youth Against Drugs ry / EXP2 -hanke

Haastavat ryhmät vapaaehtoistyössä Nuoret aikuiset päihdekuntoutujat. YAD Youth Against Drugs ry / EXP2 -hanke Haastavat ryhmät vapaaehtoistyössä Nuoret aikuiset päihdekuntoutujat YAD Youth Against Drugs ry / EXP2 -hanke YAD Youth Against Drugs ry on nuorten vapaaehtoistoimintaan perustuva ehkäisevän huumetyön

Lisätiedot

Vanhempainilta koulukiusaamisesta

Vanhempainilta koulukiusaamisesta Vanhempainilta koulukiusaamisesta Vanhempainillan tavoitteet Saada tietoa ja keskustella kiusaamisesta ilmiönä. Antaa vanhemmille keinoja ja välineitä käsitellä kiusaamista yhdessä lapsen ja koulun kanssa.

Lisätiedot

Itäisen Leppävaaran oppilasalueen yläkouluihin hakeutuminen. Huoltajakyselyn tulokset 1.6.2015

Itäisen Leppävaaran oppilasalueen yläkouluihin hakeutuminen. Huoltajakyselyn tulokset 1.6.2015 Itäisen Leppävaaran oppilasalueen yläkouluihin hakeutuminen Huoltajakyselyn tulokset 1.6.215 Kohderyhmä ja vastaajien lukumäärä Perkkaanpuiston koulu 1.-6.-luokkalaisten huoltajat lukuvuonna 214-215 Tulevien

Lisätiedot

"Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5

Koko kylä kasvattaa -pelisäännöt Page 1 of 5 "Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5 KÄYTTÄYTYMINEN Käyttäytymisessä me aikuiset olemme esimerkkejä lapsillemme. Lastemme turvallisuuden vuoksi noudatamme liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaprofiilit. Kyselytutkimuksen tuloksia Järjestötyöpaja DIAK

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaprofiilit. Kyselytutkimuksen tuloksia Järjestötyöpaja DIAK Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaprofiilit Kyselytutkimuksen tuloksia Järjestötyöpaja 13.9.2016 DIAK Jurvansuu 2016 1 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaprofiilit kyselytutkimus Kysely

Lisätiedot

Perhosveitsi-Heikki ja lika-aki

Perhosveitsi-Heikki ja lika-aki A niinku Aineist, B niinku Bose C niinku Cola, ei bygee jäädä kiinni D niinku Dullas, ei tuu overdosee E niinku Ekist teen joka vitun biisi F niinku Fläsäreit, enkä jää Fakkii G niinku Goodride, betto

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT Haittojen vähentämisen näkökulma Tiina Varonen Omaiset Huumetyön Tukena ry/ Osis 9.10.2013 Yksin kestät sen olet epäonninen minkä sille voit et voi kuin sietää..

Lisätiedot

Mikä tekee Malminkartanosta ainutlaatuisen asua, työskennellä ja virkistäytyä? Avokysymys, 182 vastausta

Mikä tekee Malminkartanosta ainutlaatuisen asua, työskennellä ja virkistäytyä? Avokysymys, 182 vastausta Mikä tekee Malminkartanosta ainutlaatuisen asua, työskennellä ja virkistäytyä? Avokysymys, 182 vastausta - Hyvät liikenneyhteydet - Keskustaan 15 min, lentokentän suuntaan, Myyrmäkeen - Hyvät pyöräily-yhteydet

Lisätiedot

ALAIKÄISTEN KOSKEMATTOMUUS

ALAIKÄISTEN KOSKEMATTOMUUS ALAIKÄISTEN KOSKEMATTOMUUS Saku Rouvali Turvallisuuskoulutuspäällikkö Hämeen Pelastusliitto ry Jokivarren VPK ry Valitettavasti tämä on arkipäivää Miten tämä voidaan ehkäistä? Vaihtoehto 1 - Estetään alaikäisten

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

MENETELMIÄ RIKOSASIOIDEN PUHEEKSIOTTOON. Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys

MENETELMIÄ RIKOSASIOIDEN PUHEEKSIOTTOON. Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys MENETELMIÄ RIKOSASIOIDEN PUHEEKSIOTTOON Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys FYYSINEN VÄKIVALTA Voi olla esimerkiksi tönimistä, liikkumisen estämistä, lyömistä, läimäyttämistä, hiuksista repimistä,

Lisätiedot

1. Lapseni on. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 104, vastausprosentti n. 25 %.

1. Lapseni on. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 104, vastausprosentti n. 25 %. Asiakastyytyväisyyskysely varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsiperheille oli avoinna Kankaanpään kaupungin www-sivuilla huhtikuussa 2018. Salasana kyselyyn annettiin perheille lapsen varhaiskasvatuspaikasta.

Lisätiedot

Hannu Niemi / Optula Rikoksentorjunta kunnissa seminaari 21.9.2011. Ulkomaalaiset rikoksentekijöinä ja uhreina

Hannu Niemi / Optula Rikoksentorjunta kunnissa seminaari 21.9.2011. Ulkomaalaiset rikoksentekijöinä ja uhreina Hannu Niemi / Optula Rikoksentorjunta kunnissa seminaari 21.9.2011 Ulkomaalaiset rikoksentekijöinä ja uhreina Maahanmuuttajat 168 000 maahanmuuttajaa (ulkomaan kansalaista) vuonna 2010 Vuonna 1990 vastaava

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Nimbystä Yimbyksi! Asunnottomille asuntoja meidän naapuriin? Jukka Hampunen, Helsingin Diakonissalaitos

Nimbystä Yimbyksi! Asunnottomille asuntoja meidän naapuriin? Jukka Hampunen, Helsingin Diakonissalaitos Nimbystä Yimbyksi! Asunnottomille asuntoja meidän naapuriin? Jukka Hampunen, Helsingin Diakonissalaitos 1 Puheenvuoroni asiat Case Kuninkaankallio Espoon Pellaksessa 1. Uusi iso asumisyksikkö perustetaan

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU Keskustele hetki Mikä jäätelö, karkki tms. on sinun mielestäsi hyvää? Voiko jäätelöstä tai karkista tulla riippuvaiseksi? Miksi? Miksi ei? MITÄ RIIPPUVUUKSIA TEILLÄ ON? Riippuvuus

Lisätiedot

Heinolan vastaanottokeskuksen Vaikuttamiskahvila / Yhteenveto tuloksista

Heinolan vastaanottokeskuksen Vaikuttamiskahvila / Yhteenveto tuloksista TAPAHTUMAN TAUSTA JA TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN Viittakivi ja Setlementtiliitto järjestivät Heinolan vastaanottokeskuksessa 21.4.2016 kertaluontoisen Hyvä yhteinen arki -vaikuttamiskahvilan. Tapahtumassa vastaanottokeskuksen

Lisätiedot