Tieteellinen selittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tieteellinen selittäminen"

Transkriptio

1 Tieteellinen selittäminen Matti Sintonen Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos Kevät 2013 Tieteenfilosofia 1

2 Johdanto: Mitä ja miksi tieteellinen selittäminen? Selittäminen tähtää ymmärrykseen Selittäminen vs. selitys: prosessi/tulos -kaksimielisyys Objektiivinen selittäminen vai subjektiivinen ymmärrys Selittäminen luonne: teorioiden ja ilmiöiden kuvausten välinen (2-paikkainen) suhde vai pragmaattinen, kysyjän tietoon ja intresseihin suhteutettu suhde? Selittämisen kilpailevat mallit: episteeminen, unfikationistinen, kausaalis-mekanistinen, interrogatiivimalli Unitarismi vs. pluralismi: tehtäväselitykset, intentioselitykset, selittäminen matematiikassa Selittäminen ja kausaatio: onko singulaariselitysten siksi että aina osoitus syiden ja seurausten olemassaolosta?

3 Syyt ja siksi että (Cause and because ) Aristoteles ajatteli että selitykset ovat vastauksia miksikysymyksiin Selityksen perusongelma; mikä suhde vallitsee a) miksikysymyksen ja b1) oikeantyyppisen, b2) tyydyttävän, b3) hyvän, b4) paremman (kuin ), b5) parhaan (tai ihanteellisen tai lopullisen tai täydellisen) vastauksen välillä Pitääkö vastaus sorvata sen mukaan mitä kysyjällä on mielessään? Selittäminen arkielämän käsitteenä ja tieteenfilosofisena eksplikaationa

4 Selittämisen lyhyt historia Aristoteles: tietää että vs. tietää miksi, so. tietää syy (tai peruste); Demonstratiivinen ihanne: vain ehdottoman luotettavista perusteista loogisesti johdettu tieto on kyllin hyvää Mekaaninen luonnonfilosofia, osa I: Descartes: selittäminen luonnon mekanismien paljastamisena Mekaaninen luonnonfilosofia, osa 2: Robert Boylen ilmapumppu John Stuart Mill: unifikaatio 1900-luku: ns. Peittävän lain malli Uusi mekanistinen filosofia

5 Aristoteles: Demonstratiivinen tieteenihanne ja selittäminen Tietää että ja tietää miksi: Selittämisessä on kysymys siitä että tietää syyn Täytyy erottaa pätevät päättelyt jotka selittävät seikan ja pätevät päättelyt jotka eivät selitä Selittäminen edellyttää syyn mainitsemista: Selitykset syllogismeja, joissa siksi että tarkoittaa syyn mainitsemista Voi olla syitä uskoa, että p, mutta tämä syy uskoa että p ei aina ole P:n kausaalinen syy (voit muodostaa perustellun uskomuksen että ulkona on pakkasta katsomalla lämpömittaria; mutta mittarin lukema ei ole pakkasen syy)

6 Miksi Mars ei tuiki? (1) Jos taivaankappale on lähellä, se ei tuiki (2) Mars on lähellä Selitettävä ilmiö; (3) Mars ei tuiki (1) Jos taivaankappale on lähellä, se ei tuiki (2) Mars ei tuiki Selitettävä ilmiö: Mars on lähellä Syllogismi selittää eksplanadumin, koska lähellä oleminen on tuikkimattomuuden syy Syllogismi tarjoaa ymmärrystä, se vastaa kysymykseen miksi!! Syllogismi ei selitä eksplanadumia, koska eituikkiminen ei ole lähellä olemisen syy! Syllogismi ei tarjoa ymmärrystä, se ei vastaa kysymykseen miksi!

7 Interrogatiivilogiikka Kysymykset tyypitellään vastaustyyppien mukaan Tärkeää ei ole kysymyksen pintamuoto vaan sen logiikka: millainen on oikean tyyppinen vastaus kysymykseen 1) miksi- ja miten kysymykset 2) wh-kysymykset (kuka, missä, milloin) 3) kyllä/ei kysymykset Selittämisen teorian ongelma No 1: Miksi-kysymyksillä ei ole logiikkaa (vrt Belnap ja Steel 1976)! NB: Varhaismoderni metafora: Luonnonfilosofi esittää kysymykset Luonnolle mutta Luonto ei ymmärrä miksikysymyksiä!

8 Mitä on ymmärrys? Mikä on Läntisin rautatie-asema, johon voit Suomessa matkustaa junalla? Turkulaisen Sereksen tehtaan toinen perustaja kehitti hyvin suomalaisen klassikkotuotteen reseptin. Minkä? Mikä on ollut jo 75 vuotta Koskenlaskija-juuston pakkauskoko? Vuonna 1958 alkaneen Palapeli-viihdeohjelman suosituin osuus oli Laatikkoleikki. Ketkä olivat ohjelman kaksi päätähteä? (Kansallistietäjä-kilpailu vuosimallia 2008)

9 Mitä-missä-milloin - kuka-ketä-ja kulloin? Mikä rautatieasema?, Kuka kehitti klassikkotuotteen? Mikä on pakkauskoko?, Minkä-alan uranuurtaja? Mistä mihin kulki ensimmäinen moottiritie? Mikä nimi? Milloin? Mikä kunniamerkki? Ketkä? Kuinka nopea? Vastauksen muoto: nimi tai suureen arvo! Näihin kysymyksiin voi vastata vaikka ei juuri ymmärtäisikään luonnon ja yhteiskunnan ilmiöitä ja prosesseja

10 Miksi- ja miten? Miksi tähdet tuikkivat? Miten sirppisoluanemia syntyy? Miksi on sirppisopuanemiaa? Vastauksen muoto: lausejoukko, syyseuraus kertomus (etiologinen tarina), lainomainen yleistys, ei-havaittavia käsitteitä sisältävä teoria!

11 Kysymys: Miten ukkospilvi syntyy? Vastaus: Ukkospilvi vaatii kehittyäkseen kyllin epävakaan ilmamassan. Tämä tarkoittaa yleensä suhteellisen kylmää ilmaa ylemmässä troposfäärissä sekä lämmintä ja kosteaa ilmaa alatroposfäärissä (0-2 kilometriä). Tällöin maanpinnan läheinen lämmin ilma alkaa paikoitellen kohota ympäristöään lämpimämpänä. Nämä lämpimän ilman "kuplat" saavuttavat lopulta korkeuden, jolla alkaa tapahtua pilvipisaroiden tiivistymistä - syntyy siis pilvi. Mikäli nouseva ilma on edelleen ympäristöään lämpimämpi (ja siis kevyempi), se jatkaa kohoamistaan ja samalla pilvi kasvaa korkeutta. Kun pilven huippu nousee 5 kilometriin tai korkeammalle ja saavuttaa vähintään -15 asteen pakkaslukemat, pilvi voi muuttua ukkostavaksi.

12 Teoriat, noomiset yleistykset, kausaaliset prosessit, mekanismit, Vastaus (jatkoa): Vallitsevan teorian mukaan nousevassa ilmavirtauksessa (muun muassa tiivistymällä ja toisiinsa törmäilemällä) kasvavat sadepartikkelit ovat pitkälti vastuussa pilven sähköistymisestä. Pilven keskivaiheilla nousuvirtauksessa "kelluu" lumirakeita, joiden ohi nousee vauhdilla pieniä jääkiteitä kohti pilven huippua. Partikkeleiden törmäyksissä lumirakeet ja jääkiteet saavat erimerkkisen varauksen. Lopulta pilveen syntyy voimakkaat varauskeskukset pilven huipulle (jääkiteet) ja keskivaiheille (lumirakeet), jolloin pilvi on valmis ukkostavaksi. Huom! Vastauksen laajuus riippuu tilanneyhteydestä!

13 Selittämissuhde: looginen vai pragmaattinen (1)Selittämisen logiikka: selityssuhde on eksplanandumlauseen (Miksi tähdet tuikkivat) ja explanans-lauseiden välinen looginen 2-paikkainen suhde (Koska tähdet ovat kaukana, ja mikä on kaukana tuikkii) (2) Selittämisen pragmatiikka: Selittäminen on useampipaikkainen suhde, ja sen on otettava huomioon ihmiset (ja heidän taustatietonsa ja intressinsä), tiedeyhteisö, tilanneyhteys ja paradigma S selittää R:lle miksi tähdet tuikkivat sanomalla että tähdet ovat kaukana, ja se mikä on kaukana tuikkii (tilanneyhteydessä C, paradigmassa P)

14 Carl Hempelin episteeminen malli DN selitys vastaa kysymykseen Miksi eksplanandumilmiö tapahtui? osoittamalla, että ilmiö seurasi joistakin yksittäisistä olosuhteista, jotka spesifioidaan lauseilla C 1, C 2,, C k, lakien L 1, L 2,, L r mukaisesti. Viittaamalla näihin seikkoihin (tosiasioihin) argumentti osoittaa että, ottaen huomioon nuo yksittäiset olosuhteet ja kyseiset lait, ilmiön tapahtuminen oli odotettavissa; ja juuri tässä suhteessa selitys auttaa meitä ymmärtämään miksi ilmiö tapahtui. (1965, p. 337, käännös MS)

15 Ymmärrys: noomista odotettavuutta DN-malli on episteemisen näkemyksen esikuva: selittäminen on noomista odotettavuuttta Malli sisältää symmetria-teesin: selittämisen ja ennusteiden tekemisen looginen rakenne on sama Jos et siis voi etukäteen ennustaa, että tuloksen julkistamisen jälkeen Nokian kurssi laskee 10 %, et voi sitä myöskään samoilla tiedoilla jälkikäteen sellittää! On siis ero selittämisen ja selittelyn välillä Objektiivinen ymmärrys on eri asia kuin subjektiivinen tunne Deduktiivinen suhde on ihanne, 99% todennäköisyys ja odotettavuus erinomaista, mutta onko 51 % OK? Ongelma: voidaanko matalan todennäköisyyden ilmiöitä selittää lankaan? Kuinka suuri todennäköisyys on tarpeeksi suurta?

16 Hempel & Oppenheim (1948): DD-selitykset täyttävät seuraavat ehdot: 1. Ne sisältävät ainakin yhden olennaisesti lainomaisen yleistyksen (L1, Lp) 2. Explanandum on explanansin looginen seuraus 3. Explanansilla tulee olla empiiristä sisältöä (konfirmoituvuus, eianalyyttisuus) 4. Explanansin lauseiden on oltava tosia

17 DN-selitys Esimerkki:

18 IP-selitys

19 IP-malli Selityssuhde on induktiivinen ja lait probabilistisia, s.o. lait tekevät explanandumin E todennäköiseksi IP-mallin mukainen selitys on muotoa P(B/A) = r Aa ==================[r] Ba P(B/A) = r on probabilistinen laki, joka sanoo, että A:t ovat todennäköisyydellä r B:tä r ilmaisee tällöin objektiivisen fysikaalisen todennäköisyyden. Suluissa [r] oleva todennäköisyys ilmaisee lauseen (tai tosiasian) Ba subjektiivisen tai episteemisen todennäköisyyden tai noomisen odotettavuuden.

20 Peittävän lain mallin kritiikkiä: mikä tekee selityksestä selityksen? Noominen odotettavuus ei ole välttämätöntä Noominen odotettavuus ei ole riittävää (esim. Korppiesimerkki) Premissien irrelevanssi Deduktiivinen suhde ei riitä Tilastollisen relevanssin malli: selitys muuttaa ilmiön todennäköisyyttä Salmon: kausaalis-mekanistinen malli Kausaaliset prosessit ja vuorovaikutukset

21 DN- ja IP-mallin ehdot eivät ole riittäviä Selittämisen asymmetria: Pelkkä E:n johtaminen alkuehdoista C ja laeista L ei takaa selityksellisyyttä Trigonometrian lait sekä valon suoraviivaista etenemistä koskevat lait riittävät siihen, että voit ennustaa lipputangon varjon pituuden kun tiedät tangon korkeuden ja auringon aseman. Voit myös laskea (ja siis ennustaa) tangon korkeuden kun tiedät varjon pituuden ja auringon korkeuden. Silti et voi selittää miksi lipputanko on 5 m korkea vaikka voit selittää miksi varjo on 8 m pitkä! Ongelma on täsmälleen se, jonka Aristoteles oivalsi (tähtien tuikkiminen)

22 Selityksellinen irrelevanssi Ehkäisypilleriselitys. Miehet jotka syövät säännöllisesti ehkäisypillereitä, eivät tule raskaaksi. Siis (1) Jos mies syö säännöllisesti ehkäisypillereitä, hän ei tule raskaaksi (2) Kalle (mies) syö säännöllisesti ehkäisypillereitä *(3) Siis: Kalle ei tule raskaaksi Mutta: Se että mies syö ehkäisypillereitä on irrelevanttia miehen raskaaksi tulemisen kannalta Esimerkki jälleen tukee Aristoteleen kantaa: ehkäisypillerit eivät ole raskaudelta välttymisen syy. Kysymys: voiko olla selityksiä, joissa ei mainita syytä Onko because of aina kausaalista?

23 Peittävän lain mallin kritiikkiä - yhteinen syy

24 Mill: Lakien keskeinen asema Ei lakeja, ei selityksiä (vrt. satunnaiset yleistykset) Selitykset ovat deduktiivisia päättelyitä tai argumentteja: Sanomme, että yksittäinen tosiasia on selitetty viittaamalla sen syyhyn, toisin sanoen, mainitsemalla se kausaalilaki tai ne kausaalilait, joiden tuottamisen instanssi tuo tosiasia on ( An individual fact is said to be explained by pointing out its cause, that is, by stating the law or laws of causation of which its production is an instance (1843, 305) Yksi ongelma: mitä on tuo lainomaisuus? Mill: Myös ihmistieteet sopivat kaavaan: ne eroavat vain lakien luumäärän (etologia, psykologia ja etenkin sosiologia) ja monimutkaisuuden suhteen - Mill siis edustaa metodologista monismia

25 Hyvästi peittävän lain malli Peittävän lain malli oli esimerkki ratkaisusta, jonka ehdot saneli väline: looginen päättely, myöhemmin moderni logiikka! Mutta: ei ole puhtaasti formaalista tapaa erottaa selittävä ja eiselittävä päättely Salmon -1: Tilastollisen relevanssin malli Salmon-2: on aika palata Aristoteleseen ja turvautua syyn käsitteseen ( Let s put the cause back to because ) Muita uusia yrityksiä sanoa mitä because ja ymmärtäminen ovat J.S: Millin unifikaatioajatuksen kehittelyt: Friedman ja Kitcher Woodward: Making Things Happen: interventio ja manipulaatio ymmärryksen kriteereinä

26 Salmon: Tilastollinen relevanssi ei ole kausaalista relevanssia SR-mallista luopuminen: tilastollisen relevanssin ohella on kausaalista relevanssia Voisi ajatella, aristotelilaisittain, että SR-suhteet ilmentävät kausaalisuhteita Mutta: vaikka ilmapuntarin lukeman laskun (I) ja myrskyn (M) välillä olisikin SR-suhde (esim. jos I niin M, tai jos I niin hyvin todennäköisesti joss M), ei I olisi M:n syy Sillä: I:llä ja M:llä on yhteinen syy ( jolloin yhteinen syy rajaa l. skriinaa I:n ulos )

27 Kausaalinen vuorovaikutus ja kausaalinen nexus (Salmon 1984) Toinen keskeinen käsite on kausaalinen vuorovaikutus, joka syntyy kun kaksi kausaalista prosessia kohtaa (ajassa ja avaruudessa), jollon molemmat prosessit saavat merkin Yksittäisen tapauksen E kausaalis-mekaaninen selittäminen tapahtuu siten, että jäljitämme ne kausaaliset prosessit ja kausaaliset vuorovaikutukset jotka ovat (tosiasiassa) johtaneet E:n syntyyn Etiologinen näkökulma (aetia = syy): historia konstitutiivinen puoli: prosessien ja interaktioiden kuvaaminen Selittämisessä E sijoitetaan kausaaliseen neksukseen

28 Kuinka Salmonin malli selviytyy vastaesimerkeistä? Selityksellinen asymmetria: Syy siihen, ettei varjo selitä tangon pituutta on ettei varjo ole kausaalinen prosessi! Premissien kausaalinen irrelevanssi: Syy siihen, ettei ehkäisypillerien syönti selitä, miksi Fred ei tullut raskaaksi, on ettei raskauden välttäminen ollut seurausta kausaalisista prosesseista ja interaktioista jotka olisivat alkaneet pillerien syömisestä ja päätyneet ei-tapahtumaan

29 Biljardipallot ja kausaalisesti relevanttien ominaisuuksien identifiointi! Bijardipallojen liike ja niiden törmäykset (vuorovaikutukset) voivat selittää niiden liikkeet (miksi musta pallo putosi keskipussiin), mutta kun varjot törmäävät ne eivät selittää myöhempiä liikkeitä Pallot voivat siirtää fysikaalisia merkkejä Ongelma (cf. Hitchcock 1995): intuitiivisesti ottaen kausaaliset prosessit selittävät viittaamalla kausaalisesti relevantteihin piirteisiin; Mutta: jokaisella yksittäisellä tapahtumalla on lukematon määrä ominaisuuksia, vieläpä kausaalisesti eläviä, mutta KM-malli ei kerro, miten kausaalisesti relevantit ominaisuudet erotetaan eirelevanteista (kuten biljardipallon väri, tms)

30 John Stuart Mill: The Unificationist View John Stuart Mill - The word explanation occurs so continually and holds so important a place in philosophy, that a little time spent in fixing the meaning of it will be profitably employed. Mill on Laws: According to one mode of expression, the question, What are the laws of nature? may be stated thus: What are the fewest and simplest assumptions, which being granted, the whole existing order of nature would result? Another mode of stating it would be thus: What are the fewest general propositions from which all the uniformities which exist in the universe might be deductively inferred?

31 Unifikationismi Invarianssien etsintä ja tieteen kauneusarvot Michael Friedman: filosofit ovat yrittäneet tutkia, mikä seikka (noominen odotettavuus, kausaalinen relevanssi) singulaarisella eksplanadumilla pitäisi olla, jotta ymmärtäisimme sen: mutta ymmärrys on uskomusjärjestelmämme ominaisuus, ei yksittäisen uskomuksen ominaisuus Philip Kitcher: selitykselliset kaavat ja selitysarsenaali

32 Selitys unifikaationa Tiede pyrkii yhdistämään ilmiöitä samojan kaavojen (patterns) all Mitä vähemmän toisistaan riippumattomia kaavoja, sitä suurempaa on ymmärryksemme Vrt. Ruse mentaalisista hyveistä, Whewell konsilienssista, Eino Kaila invariansseista

33 Selitysarsenaali Selittäminen tähtää joukkoon hyväksyttyjä argumentteja, joita Philip Kitcher sanoo selitysarsenaaliksi (explanatory store käännös MS). Selitysarsenaali muuttuu tieteen kehittyessä, joten se täytyy ottaa huomioon sellaisena kuin se on kunakin hetkenä. Selitysarsenaali K:n on suhteessa joukkoon E(K), jossa K on tietyllä ajanhetkellä hyväksyttyjen lauseiden joukko ja E(K) on niiden argumenttien joukko, joiden avulla lauseet K voidaan selittää Mitä pienempi tuo käytettyjen argumenttityyppien joukko on, sitä unifioidumpi teoria on

34 Kitcherin unifikationismi Teoria unifioi, yhtenäistää irralliset uskomuksemme yhden tai muutaman argumenttikaavan avulla; ymmärrys tulee siitä, että voimme kaavojen avulla johtaa yhä uusia ja uusia yksittäisiä tuloksia, jotka muutenkin jo hyväksymme (aiemman tiedon perusteella) Darwinin luonnonvalinnan teoria: voimme käyttää valintateorian argumenttikaavoja (muunnelmia samasta teemasta) uudestaan ja uudestaan selittämään eri piirteiden runsastumista (tai muita jo tunnettuja yleistyksiä ja yksittäisiä tosiasioita paleontologiassa, embryologiassa, eliömaantieteessä)

Tieteellinen selittäminen. Lait (1) Kausaalinen selittäminen

Tieteellinen selittäminen. Lait (1) Kausaalinen selittäminen Tieteellinen selittäminen Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 5. Luento 28.1. 1 Tieteellinen selittäminen Selitys on vastaus selityskysymykseen selitys vastaa kysymykseen: miksi p? perustelu vastaa

Lisätiedot

Tieteellinen selittäminen

Tieteellinen selittäminen Tieteellinen selittäminen Tieteellinen selittäminen Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan (Kf( 140) 5. Luento 30.1.2009 Selitys on vastaus selityskysymykseen: selitys vastaa kysymykseen: miksi p? perustelu

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 4/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 4/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 4/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Tieteellinen selittäminen Tieteellisen tutkimuksen perustehtävä on maailmaa koskevan uuden ja totuudenmukaisen

Lisätiedot

KIRJALLISUUTTA 1. Tieteenfilosofia KIRJALLISUUTTA 3 KIRJALLISUUTTA Kaksi pääperinnettä. Kaksi pääperinnettä 2

KIRJALLISUUTTA 1. Tieteenfilosofia KIRJALLISUUTTA 3 KIRJALLISUUTTA Kaksi pääperinnettä. Kaksi pääperinnettä 2 Tieteenfilosofia 6 Tieteellinen selittäminen 2009 Ilpo Halonen, Materiaalia saa käyttää ainoastaan henkilökohtaisiin opiskelutarkoituksiin! KIRJALLISUUTTA 1 Haaparanta, Leila ja Ilkka Niiniluoto, Johdatus

Lisätiedot

Tieteel linen selittäminen ja kausaliteetti

Tieteel linen selittäminen ja kausaliteetti Tieteellinen selittäminen Tieteellinen selittäminen ja kausaliteetti Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan (Kf 140) 4. Luento 11.2.2010 Selitys on vastaus selityskysymykseen: selitys vastaa kysymykseen:

Lisätiedot

Tieteellinen selittäminen

Tieteellinen selittäminen 6 Tieteellinen selittäminen 2012 Ilpo Halonen, Materiaalia saa käyttää ainoastaan henkilökohtaisiin opiskelutarkoituksiin! Haaparanta, Leila ja Ilkka Niiniluoto, Johdatus tieteelliseen ajatteluun, Helsingin

Lisätiedot

Tieteellinen selittäminen

Tieteellinen selittäminen 6 Tieteellinen selittäminen 2011 Ilpo Halonen, ilpo.halonen@helsinki.fi Materiaalia saa käyttää ainoastaan henkilökohtaisiin opiskelutarkoituksiin! Haaparanta, Leila ja Ilkka Niiniluoto, Johdatus tieteelliseen

Lisätiedot

Luento 6: Tekojen selittäminen

Luento 6: Tekojen selittäminen Luento 6: Tekojen selittäminen Ihmisten tekojen selittäminen on tärkeää sosiaalisessa kanssakäymisessä. Sitä tarvitaan sekä toisten ihmisten ymmärtämisessä että oman käyttäytymisen ohjaamisessa. Mitä tekojen

Lisätiedot

Intentionaalisuus. Intentionaalinen psykologia. Intentionaalinen psykologia

Intentionaalisuus. Intentionaalinen psykologia. Intentionaalinen psykologia Intentionaalinen psykologia Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 8. Luento 8.2. Intentionaalisuus Psykologiset tilat, jotka ovat suuntautuneet kohti jotakin seikkaa aikoa, uskoa, haluta, pelätä jne.

Lisätiedot

Kausaliteetin käsitek. Kausaliteetti. Kausaliteetti ja determinismi

Kausaliteetin käsitek. Kausaliteetti. Kausaliteetti ja determinismi Kausaliteetti Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 4. Luento 25.2. Kausaliteetin käsitek Syy-vaikutus-suhde kahden asian välillä syy aiheuttaa, tuottaa tms. vaikutuksen vaikutus ja seuraus : käytetään

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 3/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 3/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 3/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Keskeisiä peruskäsitteitä Päättely on sellaista ajattelutoimintaa, joka etenee premisseistä eli oletuksista johtopäätökseen

Lisätiedot

FI3 Tiedon ja todellisuuden filosofia LOGIIKKA. 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan:

FI3 Tiedon ja todellisuuden filosofia LOGIIKKA. 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan: LOGIIKKA 1 Mitä logiikka on? päättelyn tiede o oppi muodollisesti pätevästä päättelystä 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan: sisältö, merkitys: onko jokin premissi

Lisätiedot

Tietoteoria. Tiedon käsite ja logiikan perusteita. Monday, January 12, 15

Tietoteoria. Tiedon käsite ja logiikan perusteita. Monday, January 12, 15 Tietoteoria Tiedon käsite ja logiikan perusteita Tietoteoria etsii vastauksia kysymyksiin Mitä tieto on? Miten tietoa hankitaan? Mitä on totuus? Minkälaiseen tietoon voi luottaa? Mitä voi tietää? Tieto?

Lisätiedot

Kausaliteetti. Kausaliteetin käsitek. Singulaarinen ja geneerinen kausaliteetti. Kausaliteetti ja determinismi

Kausaliteetti. Kausaliteetin käsitek. Singulaarinen ja geneerinen kausaliteetti. Kausaliteetti ja determinismi Kausaliteetin käsitek Kausaliteetti Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan (Kf( 140) 4. Luento 29.1.2009 Syy vaikutus-suhde kahden asian välillä syy aiheuttaa, tuottaa tms. vaikutuksen seuraus ja vaikutus

Lisätiedot

Tehtävä 1: Arjen argumentaatiota

Tehtävä 1: Arjen argumentaatiota Tehtävä 1: Arjen argumentaatiota 1. Kerro omin sanoin, mitä argumentissa A väitetään? Entä argumentissa B? 2. Kumpi argumentti on vakuuttavampi? Mikä siitä tekee vakuuttavamman? Argumentti A: Pyörällä

Lisätiedot

Inhimillinen toiminta 1: Intentionaalinen psykologia. Intentionaalinen psykologia. Intentionaalisuus. Intentionaalisten tilojen rationaalisuus

Inhimillinen toiminta 1: Intentionaalinen psykologia. Intentionaalinen psykologia. Intentionaalisuus. Intentionaalisten tilojen rationaalisuus Intentionaalisuus Inhimillinen toiminta 1: Intentionaalinen psykologia Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan (Kf( 140) 8. Luento 13.2.2009 Psykologiset tilat, jotka ovat suuntautuneet kohti jotakin

Lisätiedot

Kymmenen haastetta kausaalisen selittämisen teorialle

Kymmenen haastetta kausaalisen selittämisen teorialle Kymmenen haastetta kausaalisen selittämisen teorialle Johdanto Väitöskirjassani Understanding Interests and Causal Explanation (2001) hahmottelin teoriaa yksittäisten tapahtumien kausaalisesta selittämisestä.

Lisätiedot

Yksilö ja yhteisö. Yksilö ja yhteisö. Yksilö ja ryhmä. Becker-Stigler malli korruptiosta. Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 6.

Yksilö ja yhteisö. Yksilö ja yhteisö. Yksilö ja ryhmä. Becker-Stigler malli korruptiosta. Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 6. Yksilö ja yhteisö Yksilö ja yhteisö Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 6. luento 90-luvun lopulla sveitsiläinen avustusjärjestö toteutti korruption vastaisen ohjelman Pakistanissa. Perustui agentti-päämies

Lisätiedot

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman Laadullinen tutkimus KTT Riku Oksman Kurssin tavoitteet oppia ymmärtämään laadullisen tutkimuksen yleisluonnetta oppia soveltamaan keskeisimpiä laadullisia aineiston hankinnan ja analysoinnin menetelmiä

Lisätiedot

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 Emppu Salonen Lasse Laurson Toni Mäkelä Arttu Lehtinen Luento 2: Kaasujen kineettistä teoriaa Pe 26.2.2016 1 AIHEET 1. Maxwellin-Boltzmannin

Lisätiedot

Akateemiset fraasit Tekstiosa

Akateemiset fraasit Tekstiosa - Väitteen hyväksyminen Broadly speaking, I agree with because Samaa mieltä jostakin näkökulmasta One is very much inclined to agree with because Samaa mieltä jostakin näkökulmasta Yleisesti ottaen olen

Lisätiedot

Luento-osuusosuus. tilasto-ohjelmistoaohjelmistoa

Luento-osuusosuus. tilasto-ohjelmistoaohjelmistoa Kurssin suorittaminen Kvantitatiiviset menetelmät Sami Fredriksson/Hanna Wass Yleisen valtio-oppi oppi Kevät 2010 Luento-osuusosuus Tentti to 4.3. klo 10-12, 12, U40 P674 Uusintamahdollisuus laitoksen

Lisätiedot

Etiikan mahdollisuudesta tieteenä. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto

Etiikan mahdollisuudesta tieteenä. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto Etiikan mahdollisuudesta tieteenä Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto Etiikka tieteenä? Filosofit ja ei-filosofit eivät pidä etiikkaa tieteenä Tiede tutkii sitä, miten asiat ovat, ei miten asioiden tulisi

Lisätiedot

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni?

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Jyväskylä 31.5.2017 Petteri Niemi Relativismi ja Sosiaalinen konstruktivismi Relativismi (Swoyer 2010) Relativismi on näkemysten

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka

Farmaseuttinen etiikka Farmaseuttinen etiikka Etiikka, tiede ja arvot Luento 5. Farmasian tdk. 14.11. Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi Reduktionistisen ohjelman pyramidi: Humanistiset Yhteiskuntatieteet Psykologia

Lisätiedot

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi.

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. 1 MIKÄ ON HAVAINTO? Merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös kvantitatiivisessa, vrt.

Lisätiedot

Yksilön ja yhteisön etu vastakkain? Prof. Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Kliininen laitos, Turun yliopisto

Yksilön ja yhteisön etu vastakkain? Prof. Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Kliininen laitos, Turun yliopisto Yksilön ja yhteisön etu vastakkain? Prof. Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Kliininen laitos, Turun yliopisto EETTINEN LÄHTÖKOHTA HELSINGIN JULISTUS (Artikla 8): Vaikka lääketieteellisen tutkimuksen

Lisätiedot

Ymmärtäminen ja selittäminen ihmistieteissä

Ymmärtäminen ja selittäminen ihmistieteissä Ilmestynyt: Kasvatus 3/2015 PANU RAATIKAINEN Ymmärtäminen ja selittäminen ihmistieteissä Ihmistieteisiin liittyvää tieteenfilosofista keskustelua on pitkään hallinnut vastakkainasettelu, jossa toisella

Lisätiedot

1. HYVIN PERUSTELTU 2. TOSI 3. USKOMUS

1. HYVIN PERUSTELTU 2. TOSI 3. USKOMUS Tietoteoria klassinen tiedonmääritelmä tietoa on 1. HYVIN PERUSTELTU 2. TOSI 3. USKOMUS esim. väitteeni Ulkona sataa on tietoa joss: 1. Minulla on perusteluja sille (Olen katsonut ulos) 2. Se on tosi (Ulkona

Lisätiedot

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Aineistoista 11.2.09 IK Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Muotoilussa kehittyneet menetelmät, lähinnä luotaimet Havainnointi:

Lisätiedot

Tutkimuksen logiikka ja strategiset valinnat

Tutkimuksen logiikka ja strategiset valinnat Tutkimuksen logiikka ja strategiset valinnat Päättelyn logiikat Tieteenfilosofian keskeinen käsite on päättely. On kolme erilaista päättelyn lajia: deduktiivinen päättely induktiivinen päättely abduktiivinen

Lisätiedot

Ilpo Halonen 2005 LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. 11. Tieteenfilosofia ja argumentaatio LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Tieteenfilosofia.

Ilpo Halonen 2005 LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. 11. Tieteenfilosofia ja argumentaatio LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Tieteenfilosofia. 11. Tieteenfilosofia ja argumentaatio KIRJALLISUUTTA: Aristoteles, Kategoriat. Tulkinnasta. Ensimmäinen analytiikka. Toinen analytiikka, Teokset I, Gaudeamus 1994. Aristoteles, Topiikka. Sofistiset kumoamiset.

Lisätiedot

Tietoisuuden ongelman ytimessä. Paavo Pylkkänen Högskolan i Skövde, Sverige Helsingin yliopisto E-mail: paavo.pylkkanen@helsinki.

Tietoisuuden ongelman ytimessä. Paavo Pylkkänen Högskolan i Skövde, Sverige Helsingin yliopisto E-mail: paavo.pylkkanen@helsinki. Tietoisuuden ongelman ytimessä Paavo Pylkkänen Högskolan i Skövde, Sverige Helsingin yliopisto E-mail: paavo.pylkkanen@helsinki.fi Konteksti: filosofinen naturalismi Filosofinen naturalismi olettaa, että

Lisätiedot

HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastollinen päättely II, kevät 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I

HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastollinen päättely II, kevät 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastollinen päättely II, kevät 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Tehtävä 1 on klassikko. 1. Tässä tehtävässä tapahtumat A ja B eivät välttämättä

Lisätiedot

Luento 3: Volitionismi ja yrittämisteoriat

Luento 3: Volitionismi ja yrittämisteoriat Luento 3: Volitionismi ja yrittämisteoriat Tässä käsiteltäviä teorioita yhdistää ajatus siitä, että intentionaalisia tekoja luonnehtii yhteys nk. volitioon (volition) tai yrittämiseen (trying), joka ei

Lisätiedot

1. Filosofian luonne. FILOSOFIA 1 KURSSIRUNKO FILOSOFIAN PERUSKURSSI/Kama CC-BY-SA Kaisa-Mari Majamäki (lupa käyttää tekijän nimellä varustettuna)

1. Filosofian luonne. FILOSOFIA 1 KURSSIRUNKO FILOSOFIAN PERUSKURSSI/Kama CC-BY-SA Kaisa-Mari Majamäki (lupa käyttää tekijän nimellä varustettuna) FILOSOFIA 1 KURSSIRUNKO FILOSOFIAN PERUSKURSSI/Kama CC-BY-SA Kaisa-Mari Majamäki (lupa käyttää tekijän nimellä varustettuna) 1. Filosofian luonne MITÄ FILOSOFIA ON? - Filosofia = viisauden rakkaus Ensimmäinen

Lisätiedot

Susanna Viljanen

Susanna Viljanen Susanna Viljanen 10. 4. 2012 Päivän pasko Hyvä usko Aiheuttaessaan ruskon aurinko nousee ja laskee pilvikerroksen - altostratuksen - läpi, ja pilven mikrokokoiset vesipisarat sirovat valoa. Koska säärintamat

Lisätiedot

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006 Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena Pirkko Anttila 2006 Tutkimus vs. tutkiva toiminta? Research = careful search Sana recercher (ransk.) jaettuna osiinsa on: re = intensiivisesti,

Lisätiedot

Poissulkemisargumentti. Rakenne ja funktio. Poissulkemisargumentti. Poissulkemisargumentti. Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 7.

Poissulkemisargumentti. Rakenne ja funktio. Poissulkemisargumentti. Poissulkemisargumentti. Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 7. Poissulkemisargumentti Makro1 Makro2 Rakenne ja funktio konstituoi konstituoi Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 7. luento Mikro1 aiheuttaa Mikro2 Mikrotaso kausaalisesti täydellinen makrotason selityksellinen

Lisätiedot

Ilpo Halonen 2005 LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. 5. Logiikan rooli argumentaatiossa LISÄÄ KIRJALLISUUTTA LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Mitä logiikka on?

Ilpo Halonen 2005 LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. 5. Logiikan rooli argumentaatiossa LISÄÄ KIRJALLISUUTTA LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Mitä logiikka on? 5. Logiikan rooli argumentaatiossa KIRJALLISUUTTA: Allwood Jens, Lars-Gunnar Andersson, Östen Dahl 1980, Logiikka ja kieli, Gaudeamus, Helsinki. Haaparanta Leila 1995, "Modernin logiikan synty", teoksessa

Lisätiedot

pitkittäisaineistoissa

pitkittäisaineistoissa Puuttuvan tiedon käsittelystä p. 1/18 Puuttuvan tiedon käsittelystä pitkittäisaineistoissa Tapio Nummi tan@uta.fi Matematiikan, tilastotieteen ja filosofian laitos Tampereen yliopisto Puuttuvan tiedon

Lisätiedot

LOGIIKKA johdantoa

LOGIIKKA johdantoa LOGIIKKA johdantoa LUKUTEORIA JA TO- DISTAMINEN, MAA11 Logiikan tehtävä: Logiikka tutkii ajattelun ja päättelyn sääntöjä ja muodollisten päättelyiden oikeellisuutta, ja pyrkii erottamaan oikeat päättelyt

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka A

Insinöörimatematiikka A Insinöörimatematiikka A Mika Hirvensalo mikhirve@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2018 Mika Hirvensalo mikhirve@utu.fi Luentoruudut 3 1 of 23 Kertausta Määritelmä Predikaattilogiikan

Lisätiedot

YMEN 1805 Johdatus tieteelliseen tutkimukseen. FM Kaisa Heinlahti Lapin yiopisto , kello 12-16

YMEN 1805 Johdatus tieteelliseen tutkimukseen. FM Kaisa Heinlahti Lapin yiopisto , kello 12-16 YMEN 1805 Johdatus tieteelliseen tutkimukseen FM Kaisa Heinlahti (heinlaht@hse.fi) Lapin yiopisto 1.3.2010, kello 12-16 TUTKIMUSMENETELMIEN VALINTA LUONNON- JA IHMISTIETEET Onko luonnon- ja ihmistieteillä

Lisätiedot

Matematiikan olemus Juha Oikkonen juha.oikkonen@helsinki.fi

Matematiikan olemus Juha Oikkonen juha.oikkonen@helsinki.fi Matematiikan olemus Juha Oikkonen juha.oikkonen@helsinki.fi 1 Eri näkökulmia A Matematiikka välineenä B Matematiikka formaalina järjestelmänä C Matematiikka kulttuurina Matemaattinen ajattelu ja matematiikan

Lisätiedot

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Määritelmiä Laadullinen tutkimus voidaan määritellä eri tavoin eri lähtökohdista Voidaan esimerkiksi korostaa sen juuria antropologiasta

Lisätiedot

Kokemuksen kuvaaminen ja tuttuustieto

Kokemuksen kuvaaminen ja tuttuustieto Kokemuksen kuvaaminen ja tuttuustieto Tero Vaaja Jyväskylän yliopisto Kokemuksen tutkimus, Oulu 26.4.2013 Onko mahdollista tietää, millaista on olla toinen ihminen? Nagel (1974): What Is It Like to Be

Lisätiedot

Historiaa. Lähtökohtia. Kausaaliset mekanismit ja kausaalinen päättely yhteiskuntatieteissä. Humen säännönmukaisuusteoria

Historiaa. Lähtökohtia. Kausaaliset mekanismit ja kausaalinen päättely yhteiskuntatieteissä. Humen säännönmukaisuusteoria Historiaa Kausaaliset mekanismit ja kausaalinen päättely yhteiskuntatieteissä Yhteiskuntatieteiden filosofia (Kf270) 9. luento 1 Tilastollisten aineistojen systemaattinen kerääminen 1800- luvun alkupuolella

Lisätiedot

Kokeellinen yhteiskuntatiede

Kokeellinen yhteiskuntatiede Kokeellinen yhteiskuntatiede Metodifestivaali 2019 Syistä selityksiin Samuli Reijula samuli.reijula@helsinki.fi Kokeita yhteiskuntatieteessä? EI Yhteiskuntatieteen tutkimuskohde erityinen Vapaa tahto

Lisätiedot

Deduktio. äättely. Tieteellinen pääp. äätelmiä. Induktiivisia pääp. Induktio

Deduktio. äättely. Tieteellinen pääp. äätelmiä. Induktiivisia pääp. Induktio Deduktio Tieteellinen pääp äättely Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 3. Luento 21.1. Totuuden säilyttävä päätelmä: jos premissit ovat tosia, myös johtopäätös on tosi kaikki ihmiset ovat kuolevaisia;

Lisätiedot

SELITTÄMINEN, YMMÄRTÄMINEN JA KAUSAALISET MEKANISMIT. Jaakko Kuorikoski New Social Research Tampereen yliopisto

SELITTÄMINEN, YMMÄRTÄMINEN JA KAUSAALISET MEKANISMIT. Jaakko Kuorikoski New Social Research Tampereen yliopisto SELITTÄMINEN, YMMÄRTÄMINEN JA KAUSAALISET MEKANISMIT Jaakko Kuorikoski New Social Research Tampereen yliopisto SELITTÄMINEN TIETEEN PÄÄMÄRÄNÄ Perusajatus: selitys on vastaus kysymykseen Miksi? Kuinka?

Lisätiedot

Luento 10. Moraalia määrittävät piirteet Timo Airaksinen: Moraalifilosofia, 1987

Luento 10. Moraalia määrittävät piirteet Timo Airaksinen: Moraalifilosofia, 1987 Luento 10 Neljä moraalia määrittävää piirrettä & Moraaliteorioiden arvioinnin standardit & Analyyttisen etiikan peruskysymykset Moraalia määrittävät piirteet Timo Airaksinen: Moraalifilosofia, 1987 Kun

Lisätiedot

1. Otetaan perusjoukoksi X := {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Piirrä seuraaville kolmelle joukolle Venn-diagrammi ja asettele alkiot siihen.

1. Otetaan perusjoukoksi X := {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Piirrä seuraaville kolmelle joukolle Venn-diagrammi ja asettele alkiot siihen. Joukko-oppia Matematiikan mestariluokka, syksy 2010 Harjoitus 1, vastaukset 20.2.2010 1. Otetaan perusjoukoksi X := {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Piirrä seuraaville kolmelle joukolle Venn-diagrammi asettele

Lisätiedot

Tutkiva Oppiminen Lasse Lipponen

Tutkiva Oppiminen Lasse Lipponen Tutkiva Oppiminen Lasse Lipponen Miksi Tutkivaa oppimista? Kasvatuspsykologian Dosentti Soveltavan kasvatustieteenlaitos Helsingin yliopisto Tarjolla olevan tietomäärän valtava kasvu Muutoksen nopeutuminen

Lisätiedot

Kausaatio - universumin sementti

Kausaatio - universumin sementti Kausaatio - universumin sementti Vaikutusten hallinta II -seminaari Matti Sintonen Teoreettisen filosofian professori Helsingin yliopisto Filosofian laitos Vaikutustieto: preludi ja esimerkki Vaikutusten

Lisätiedot

Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun

Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 15.1.2010 Vuorokauden keskilämpötila Talvi 2007-2008

Lisätiedot

Ihmistieteet vs. luonnontieteet: Ihmistieteet vs. luonnontieteet: inhimillinen toiminta. Tieteiden erot ja ihmistieteiden suhde luonnontieteisiin

Ihmistieteet vs. luonnontieteet: Ihmistieteet vs. luonnontieteet: inhimillinen toiminta. Tieteiden erot ja ihmistieteiden suhde luonnontieteisiin Tieteiden erot ja ihmistieteiden suhde luonnontieteisiin Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 7. Luento 4.2. Ihmistieteet vs. luonnontieteet: inhimillinen toiminta Inhimillinen toiminta on intentionaalista

Lisätiedot

Mat. tukikurssi 27.3.

Mat. tukikurssi 27.3. Mat. tukikurssi 7.. Tänään oli paljon vaikeita aiheita: - suunnattu derivaatta - kokonaisdierentiaali - dierentiaalikehitelmä - implisiittinen derivointi Nämä kaikki liittvät aika läheisesti toisiinsa.

Lisätiedot

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 KESKUSTELUNANALYYSI Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 Esitelmän rakenne KESKUSTELUNANALYYTTINEN TAPA LUKEA VUOROVAIKUTUSTA ESIMERKKI: KUNINGAS ROLLO KESKUSTELUNANALYYSIN PERUSOLETTAMUKSET

Lisätiedot

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14 Global Mindedness kysely Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere 13.5. May- 14 Mistä olikaan kyse? GM mittaa, kuinka vastaajat suhtautuvat erilaisen kohtaamiseen ja muuttuuko

Lisätiedot

Johdatus L A TEXiin. 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta. Matemaattisten tieteiden laitos

Johdatus L A TEXiin. 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta. Matemaattisten tieteiden laitos Johdatus L A TEXiin 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta Matemaattisten tieteiden laitos Matemaattisesta tekstistä I Matemaattisella tekstillä tarkoitetaan tavallista (suomenkielisistä virkkeistä

Lisätiedot

6. laskuharjoitusten vastaukset (viikot 10 11)

6. laskuharjoitusten vastaukset (viikot 10 11) 6. laskuharjoitusten vastaukset (viikot 10 11) 1. a) Sivun 102 hypergeometrisen jakauman määritelmästä saadaan µ µ 13 39 13! 13 12 11 10 9 µ 0! 8! 1! 2 2! 2 1 0 49 48! 47!! 14440 120 31187200 120 1287

Lisätiedot

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E Kant Arvostelmia Informaatioajan Filosofian kurssin essee Otto Opiskelija 65041E David Humen radikaalit näkemykset kausaaliudesta ja siitä johdetut ajatukset metafysiikan olemuksesta (tai pikemminkin olemattomuudesta)

Lisätiedot

3.7 Todennäköisyysjakaumia

3.7 Todennäköisyysjakaumia MAB5: Todennäköisyyden lähtökohdat 4 Luvussa 3 Tunnusluvut perehdyimme jo jakauman käsitteeseen yleensä ja normaalijakaumaan vähän tarkemmin. Lähdetään nyt tutustumaan binomijakaumaan ja otetaan sen jälkeen

Lisätiedot

LAUSELOGIIKKA (1) Sanalliset ilmaisut ovat usein epätarkkoja. On ilmaisuja, joista voidaan sanoa, että ne ovat tosia tai epätosia, mutta eivät molempia. Ilmaisuja, joihin voidaan liittää totuusarvoja (tosi,

Lisätiedot

YMEN 1805 Johdatus tieteelliseen tutkimukseen. FM Kaisa Heinlahti Lapin yliopisto

YMEN 1805 Johdatus tieteelliseen tutkimukseen. FM Kaisa Heinlahti Lapin yliopisto YMEN 1805 Johdatus tieteelliseen tutkimukseen FM Kaisa Heinlahti (kaisa.heinlahti@aalto.fi) Lapin yliopisto 24.11.2011 TUTKIMUSMENETELMIEN VALINTA TEOREETTINEN TUTKIMUS Kohteena tieteenalan käsitteisiin,

Lisätiedot

HYPOTEESI IBE-päättely

HYPOTEESI IBE-päättely HYPOTEESI IBE-päättely (inference to the best explanation) o Verrataan useita keskenään kilpailevia hyviä hypoteeseja, joista löytyy se parhaiten perusteltavissa oleva o Suodatetaan hypoteesit esim. niiden

Lisätiedot

Tiede ja usko kaksi kieltä, yksi todellisuus?

Tiede ja usko kaksi kieltä, yksi todellisuus? Tiede ja usko kaksi kieltä, yksi todellisuus? Uskon ja tieteen vuorovaikutusmallit Neljä vuorovaikutusmallia eli tapaa ymmärtää uskon ja tieteen suhde 1. Konflikti 2. Erillisyys 3. Dialogi 4. Yhteneväisyys

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita Juhani Koponen 5/3/04 -mitä historia on, mihin sitä tarvitaan -historia, kehitysmaat ja kehitysmaatutkimus -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita - akateeminen historiankirjoitus

Lisätiedot

S Laskennallinen systeemibiologia

S Laskennallinen systeemibiologia S-114.2510 Laskennallinen systeemibiologia 3. Harjoitus 1. Koska tilanne on Hardy-Weinbergin tasapainossa luonnonvalintaa lukuunottamatta, saadaan alleeleista muodostuvien eri tsygoottien genotyyppifrekvenssit

Lisätiedot

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille]

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] A) p 1, V 1, T 1 ovat paine tilavuus ja lämpötila tilassa 1 p 2, V 2, T 2 ovat paine tilavuus ja

Lisätiedot

4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset

4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset 4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset MÄÄRITELMÄ 6 URA Joukko pisteitä, joista jokainen täyttää määrätyn ehdon, on ura. Urakäsite sisältää siten kaksi asiaa. Pistejoukon jokainen piste

Lisätiedot

30A02000 Tilastotieteen perusteet

30A02000 Tilastotieteen perusteet 30A02000 Tilastotieteen perusteet Kertaus 1. välikokeeseen Lauri Viitasaari Tieto- ja palvelujohtamisen laitos Kauppatieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto Syksy 2019 Periodi I-II Sisältö Välikokeesta Joukko-oppi

Lisätiedot

Tehtävä 1. Päättele resoluutiolla seuraavista klausuulijoukoista. a. 1 {p 3 } oletus. 4 {p 1, p 2, p 3 } oletus. 5 { p 1 } (1, 2) 7 (4, 6)

Tehtävä 1. Päättele resoluutiolla seuraavista klausuulijoukoista. a. 1 {p 3 } oletus. 4 {p 1, p 2, p 3 } oletus. 5 { p 1 } (1, 2) 7 (4, 6) Tehtävä 1 Päättele resoluutiolla seuraavista klausuulijoukoista. a. {{p 0 }, {p 1 }, { p 0, p 2 }, {p 1, p 2, p 3 }, { p 2, p 3 }, {p 3 }}, b. {{ p 0, p 2 }, {p 0, p 1 }, {{ p 1, p 2 }, { p 2 }}, c. {{p

Lisätiedot

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA?

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA? ETIIKKA on oppiaine ja tutkimusala, josta käytetään myös nimitystä MORAALIFILOSOFIA. Siinä pohditaan hyvän elämän edellytyksiä ja ihmisen moraaliseen toimintaan liittyviä asioita. Tarkastelussa voidaan

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

Akateeminen johtaminen. Helena Ahonen

Akateeminen johtaminen. Helena Ahonen Akateeminen johtaminen Helena Ahonen Akateemisen johtamisen työpaja 3 20.8. Ammattirooli ja persoona 27.8. Systeemiajattelu ja johtaminen 3.9. Johtaja rajan vartijana 10.9. Minä johtajana Ammattirooli

Lisätiedot

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta 4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta Vaikka nykyaikaiset laskimet osaavatkin melkein kaiken muun välttämättömän paitsi kahvinkeiton, niin joskus, milloin mistäkin syystä, löytää itsensä tilanteessa,

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka. Luento 1. Farmasian tdk VTM Markus Neuvonen

Farmaseuttinen etiikka. Luento 1. Farmasian tdk VTM Markus Neuvonen Farmaseuttinen etiikka Luento 1. Farmasian tdk. 29.10. VTM Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi http://blogs.helsinki.fi/amoneuvo Keskustelutehtävä 2 Lyhyt katsaus kurssin sisältöihin Etiikka 1.

Lisätiedot

Kuinka arvioida tulevaisuuksien kartan laatua?

Kuinka arvioida tulevaisuuksien kartan laatua? Kuinka arvioida tulevaisuuksien kartan laatua? Tutu-seuran kesäseminaari 25.8.2018 Dosentti Osmo Kuusi Aalto-yliopisto, Turun Yliopisto What Futures Oy 11/27/18 Tulevaisuuksien kartta ja muita tulevaisuuksientutkimuksen

Lisätiedot

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena KTT, KM Arja Rankinen Suomen Liikemiesten Kauppaopisto 4.6.2010 Kulttuurinen näkökulma Kulttuurin perusta Kulttuuri Sosiaalinen käyttäytyminen

Lisätiedot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Totuudesta väitellään Perinteinen käsitys Tutkimuksella tavoitellaan a. On kuitenkin erilaisia käsityksiä. Klassinen tiedon määritelmä esitetään Platonin

Lisätiedot

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ Aineiston ja teorian suhde INDUKTIIVINEN ANALYYSI Tulokset/teoria muodostetaan aineiston perusteella Tutkimuskysymykset muotoutuvat analyysin edetessä ABDUKTIIVINEN ANALYYSI

Lisätiedot

Tilastotiede ottaa aivoon

Tilastotiede ottaa aivoon Tilastotiede ottaa aivoon kuinka aivoja voidaan mallintaa todennäköisyyslaskennalla, ja mitä yllättävää hyötyä siitä voi olla Aapo Hyvärinen Laskennallisen data-analyysin professori Matematiikan ja tilastotieteen

Lisätiedot

Argumenteista ja niiden arvioinnista TIES542 Ohjelmointikielten periaatteet, kevät 2016

Argumenteista ja niiden arvioinnista TIES542 Ohjelmointikielten periaatteet, kevät 2016 Argumenteista ja niiden arvioinnista TIES542 Ohjelmointikielten periaatteet, kevät 2016 Antti-Juhani Kaijanaho 14. tammikuuta 2016 1 Argumentin käsite Tässä monisteessa argumentti on kielellinen viesti,

Lisätiedot

Suhteellisuusteorian vajavuudesta

Suhteellisuusteorian vajavuudesta Suhteellisuusteorian vajavuudesta Isa-Av ain Totuuden talosta House of Truth http://www.houseoftruth.education Sisältö 1 Newtonin lait 2 2 Supermassiiviset mustat aukot 2 3 Suhteellisuusteorian perusta

Lisätiedot

Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi

Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi Tähtitieteen perusteet, harjoitus 2 Yleisiä huomioita: Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi aurinkokunnan etäisyyksille kannattaa usein

Lisätiedot

ABHELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

ABHELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Todennäköisyyslaskennan käsitteitä Satunnaisuus ja deterministisyys Deterministisessä ilmiössä alkutila määrää lopputilan yksikäsitteisesti. Satunnaisilmiö puolestaan arpoo - yhdestä alkutilasta voi päätyä

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Luento 2 Aku Ankka ja seuraava vaihe. Dipoli, sali 1 Aalto-yliopisto 29.1.2014

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Luento 2 Aku Ankka ja seuraava vaihe. Dipoli, sali 1 Aalto-yliopisto 29.1.2014 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Luento 2 Aku Ankka ja seuraava vaihe Dipoli, sali 1 Aalto-yliopisto 29.1.2014 Muistutuksena vielä, että tavoitteena ei ole ensisijaisesti tarjota uutta tietoa

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

1. Tilastollinen malli??

1. Tilastollinen malli?? 1. Tilastollinen malli?? https://fi.wikipedia.org/wiki/tilastollinen_malli https://en.wikipedia.org/wiki/statistical_model http://projecteuclid.org/euclid.aos/1035844977 Tilastollinen malli?? Numeerinen

Lisätiedot

Eettisten teorioiden tasot

Eettisten teorioiden tasot Eettisten teorioiden tasot ETENE 7.12.2010 Olli Loukola Käytännöllinen filosofia, Politiikan & talouden tutkimuksen laitos, Helsingin yliopisto 1 MORAALIN OSA-ALUEET eli moraali sosiaalisena instituutiona

Lisätiedot

ENG3043.Kand Kandidaatintyö ja seminaari aloitusluento Tutkimussuunnitelman laatiminen

ENG3043.Kand Kandidaatintyö ja seminaari aloitusluento Tutkimussuunnitelman laatiminen ENG3043.Kand Kandidaatintyö ja seminaari aloitusluento 12.9.2016 Tutkimussuunnitelman laatiminen Prof. (Professor of Practise) Risto Kiviluoma, Sillanrakennustekniikka Tutkimussuunnitelma Tutkimussuunnitelman

Lisätiedot

AjAn mittaamiseen tarvitaan liikettä

AjAn mittaamiseen tarvitaan liikettä MITÄ AIKA ON? Ajan käsite on yhä kiistanalainen, vaikka niin hallitsijat, tiedemiehet kuin kellosepätkin ovat pyrkineet pilkkomaan ajan täsmällisesti mitattaviin yksiköihin. Filosofit ja fyysikot pohtivat

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 4.9.09 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alustavat hyvän vastauksen piirteet on suuntaa-antava kuvaus kokeen tehtäviin odotetuista vastauksista ja tarkoitettu ensisijaisesti

Lisätiedot

Karteesinen skeptisismi

Karteesinen skeptisismi Karteesinen skeptisismi Markus Lammenranta Karteesinen skeptisismi kieltää sen, että meillä olisi havaintokokemukseen perustuvaa tietoa mielemme ulkopuolella olevasta maailmasta eli ulkomaailmasta. Ensimmäisessä

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka

Farmaseuttinen etiikka Farmaseuttinen etiikka Johdatus moraalifilosofiseen ajatteluun Luento 2. Farmasian tdk. 1.11. Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi http://blogs.helsinki.fi/amoneuvo Lyhyt katsaus kurssin sisältöihin

Lisätiedot

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Elämänkatsomustieto Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen Sisällys Opettajalle...4 Oppilaalle...5 Työtavoista...6 Elämänkatsomustieto oppiaineena...6 1. HYVÄ ELÄMÄ...8

Lisätiedot

Kompleksisuus ja kuntien kehittäminen

Kompleksisuus ja kuntien kehittäminen Kompleksisuus ja kuntien kehittäminen Kuntatutkijoiden seminaari 25.5.2011, Lapin yliopisto, Rovaniemi Pasi-Heikki Rannisto, HT Tampereen yliopisto Haasteita johtamiselle ja johtamisteorioille Miksi ennustaminen

Lisätiedot