Aloite toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa/christel Liljeström ym.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aloite toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa/christel Liljeström ym."

Transkriptio

1 Valtuusto Aloite toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa/christel Liljeström ym. 885/ /2014 KV 105 Valtuusto Liite Liite 1/105. KV: Aloite toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa/christel Liljeström ym. Christel Liljeström ja 31 muuta valtuutettua jättivät aloitteen, jossa ehdotetaan, että Sipoon kunta selvittäisi mahdollisuuksia seurata Raaseporin kaupungin esimerkkiä ja aloittaa ruotsin kielen ja vastaavasti suomen kielen opetus kaikissa kouluissa ensimmäiseltä luokalta. Aloite merkittiin tiedoksi. SIVVLK 39 Sivistysvaliokunta Valmistelija: sivistysjohtaja Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sipoo.fi Christel Liljeström ja 31 muuta valtuutettua on jättänyt valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan, että toista kotimaista kieltä opiskeltaisiin A-kielenä ja, että sen opiskeleminen aloitettaisiin jo ensimmäisellä vuosiluokalla. Raaseporin mallin mukaisesti, johon aloitteessa viitataan, tarkoitetaan A1-kielen opiskelua, joka on kaikkien oppilaiden opiskelema ensimmäinen vieras kieli, jonka opiskelu aloitettaisiin ensimmäiseltä luokalta. Nykytilanteessa perusopetuksen oppilaat opiskelevat äidinkielensä lisäksi vähintään kahta vierasta kieltä: yhtä pakollista A-kieltä, yhtä vapaaehtoista A-kieltä tai B-kieltä. Tämän lisäksi oppilailla on mahdollisuus valita muita kieliä valinnaisaineina. Noin 10 % suomenkielisistä perusopetusoppilaista opiskelee ruotsinkielisessä kielikylvyssä. Sipoon kunnan opetussuunnitelma uudistetaan valtioneuvoston tuntijaon ja Opetushallituksen määrittelemien opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Opetussuunnitelmatyön osana kunnan tulee tehdä myös paikallinen opetussuunnitelma, joka on tällä hetkellä työn alla. Opetussuunnitelmaan liittyy oleellisesti myös kieliohjelma, josta kunnan tulee perusopetuksen osalta päättää. Uusi opetussuunnitelma tulee voimaan alkaen.

2 Valtuustoaloite sen ehdotetussa muodossa tarkoittaisi seuraavaa: Perusopetuksen oppilaat opiskelisivat toista kotimaista kieltä pakollisena A1-kielenä. Toisin sanoen suomenkieliset oppilaat opiskelisivat ruotsia ja ruotsinkieliset oppilaat suomea ensimmäisenä vieraana kielenään. Mikäli A1-kieliopinnot aloitettaisiin aikaisemmin kuin (nykytilanteen mukaan) vuosiluokalta 3, tarkoittaisin se käytännössä sitä, että A1-kielen kokonaistuntimäärä nousisi. Kahden vuosiviikkotunnin lisäys kahdelle vuosiluokalle tarkoittaisi yhteensä 4 vuosiviikkotunnin lisäystä kokonaisvuosiviikkotunteihin. Seuraukset suomenkielisille oppilaille: Aloite muuttaisi suomenkielisten oppilaiden (1473) kieliohjelmaa. Nykyisen opetussuunnitelman ja kunnan kieliohjelman mukaan suomenkieliset oppilaat opiskelevat englantia A1-kielenä. Aloitteen mukaan suomenkieliset oppilaat opiskelisivat jatkossa ruotsia ensimmäisenä pakollisena vieraana kielenä (A1). Ruotsin kielen opinnot alkaisivat aloitteen mukaan vuosiluokalta 1 ja kokonaisvuosiviikkotuntimäärä nousisi. Oppilaat voisivat valita englannin kielen vapaaehtoisena A2-kielenä neljänneltä vuosiluokalta alkaen. Mikäli kunta päättää valita toisen kotimaisen kielen pakolliseksi A1-kieleksi, opiskelisivat suomenkieliset oppilaat 4-8 vuosiviikkotuntia vähemmän englantia kuin nykyisin. Englannin kielen kokonaistuntimäärä olisi vähintään 12 vuosiviikkotuntia (A2-kieli) Seuraukset ruotsinkielisille oppilaille: Suomen kielen opetus jatkuisi nykyisen mallin mukaan A1-kielenä, mutta kielen opetus alkaisi jo vuosiluokalla yksi, kun se nykymallin mukaan aloitetaan vuosiluokalla kolme. Suomen kielen kokonaistuntimäärä kasvaisi sillä vuosiviikkotuntimäärällä kuin kieltä opiskeltaisiin vuosiluokilla 1 ja 2. Aloitteen mukainen kieliohjelma ei siis aiheuttaisi merkittäviä muutoksia ruotsinkielisten oppilaiden kieliohjelmaan. Ruotsinkieliset oppilaat ovat tähänkin saakka opiskelleet suomea A1-kielenä. Ruotsinkieliset oppilaat ovat voineet valita englannin vapaaehtoisena A2-kielenä neljänneltä vuosiluokalta lähtien. Käytännössä kaikki oppilaat tekevät tämän valinnan ja aloittavat englannin opiskelun A2-kielenä. Taloudelliset seuraukset: Mikäli A1-kieli aloitetaan nykyistä aikaisemmin, se edellyttää lisäresurssia jokaisen vuosiviikkotunnin osalta. Jos kahdelle

3 vuosiluokalle annetaan kielenopetusta kaksi vuosiviikkotuntia nykyistä enemmän, se nostaa kokonaisvuosiviikkotuntien määrää neljällä tunnilla. Kunnalle tämä maksaa n euroa (yksi vuosiviikkotunti n euroa). Mikäli kunta päättää muuttaa A1-kieltä ilman kielen opetuksen aikaistamista, lisäkustannuksia ei synny. Sivistysjohtajan ehdotus Sivistysvaliokunta antaa seuraavan lausunnon vastauksena valtuustoaloitteeseen: -Valiokunta päättää pyytää koulutusjaostoilta lausuntoa asiassa. -Valiokunta pyytää lisäksi lausuntoa koulujen henkilökunnalta ja oppilaskunnilta. Kunnan kieliohjelman käsittelyn yhteydessä päätetään myös A1-kielestä, kun on kuultu edellä mainittuja tahoja. Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Sivistysvaliokunta päätti myös, että lausunto pyydetään myös perusopetuksen oppilaiden huoltajilta toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa. KOULJAOS 33 Ruotsinkielinen koulutusjaosto Valmistelija: opetuspäällikkö Hannu Ollikainen, hannu.ollikainen(at)sipoo.fi Opetuspäällikön ehdotus Ruotsinkielinen koulutusjaosto antaa lausuntonsa toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa. Ruotsinkielinen koulutusjaosto suhtautuu myönteisesti vieraskielisen opetuksen aikaistamiseen, mutta valinnanvapaus on kuitenkin säilytettävä. Ruotsinkielinen koulutusjaosto toivoo, että kaikki koulut tarjoaisivat mahdollisuuden opiskella toista kotimaista kieltä A1-kielenä mahdollisuuksiensa mukaan." KOULJAOS 16 Suomenkielinen koulutusjaosto Valmistelija: sivistysjohtaja Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sipoo.fi Kooste lausunnoista (kaikki lausunnot liitteenä)

4 Peruskoulujen oppilaskunnat Oppilaskunnat ovat nostaneet esille seuraavia argumentteja valtuustoaloitteen ehdottamasta kieliohjelmasta. A1-kielen aikaistamista alkavaksi ensimmäiseltä luokalta pidetään haastavana, oppilaskunnat toivat esille huolenansa, että peruskoulun ensimmäisellä luokalla on niin paljon uuttaa opittavaa, että "kielen opiskelu olisi liikaa ensimmäisen luokan oppilaille". Vanha kieliohjelma on toiminut hyvin eikä muutoksille ole tarvetta, ruotsia oppii muualla kun koulussa, "esimerkiksi kavereilta ja harrastuksissa oppi perusteet helposti" ja "englanti on huomattavasti ruotsia kansainvälisempi kieli ja sitä voi käyttää kaikkialla maailmassa" Peruskoulujen opettajakunnat Opettajakuntien lausunnoissa on tuotu esille mm. seuraavia kantoja: "Kouluun tulee yhä enemmän oppilaita, joilla on erityisiä kielellisiä vaikeuksia oppimisessaan. Erityisesti näiden oppilaiden tulee saada ensin opiskella lukemisen ja kirjoittamisen perustaidot ennen vieraan kielen opiskelua aloittamista. Sipoossa on myös runsaasti oppilaita, joiden äidinkieli ei ole suomi. Näiden oppilaiden suomen kielen oppimisen turvaamiseksi vieraan kielen oppimista ei tule aloittaa vielä ensimmäisellä luokalla vaan hyvän suomen kielen oppimisen mahdollistamiseksi tulee aikaa riittävästi. Koulun opettajakunta esittää, että pakollinen ensimmäinen vieras kieli kaikilla oppilailla ei olisi ruotsi. Sipoossa huoltajat voivat halutessaan laittaa lapsensa kielikylpykouluun turvatakseen lapsen ruotsin kielen oppimisen. Samoin vapaaehtoiseksi A2 Sipoossa valitaan melko runsaasti ruotsia. Sipoo on kasvava kunta, johon muuttaa ja josta muuttaa nyt ja tulevaisuudessa paljon lapsiperheitä. Mikäli Sipoossa opetettaisiin pakollisen vieraana kielenä vain ruotsia, tulisi se vähentämän ja vaikeuttamaan lapsiperheiden Sipooseen muuttamista ja muualle muuttavien perheiden kouluikäisten lasten kielen opiskelua, sillä Suomessa ja pääkaupunkiseudullakin kouluja, jossa voi opiskella A1 ruotsia, vieläpä ensimmäiseltä luokalta alkavana on erittäin vähän." Opettajakuntien lausunnossa tuodaan esille riskin, että kieliohjelma kaventuu jos A1-kielenä opiskeltaisiin ruotsia, että A2-saksa loppuisi kokonaan, ja sitä tarjottaisiin ainoastaan B2-kielenä. "Oppilaat, jotka muuttaisivat Sipoosta muualle tai muuttaisivat muualta Sipooseen, kohtaisivat muiden kuntiin verrattuna poikkeavan kieliohjelman joka voisi aiheuttaa ongelmia kieltenopiskelun suhteen. Edistääkseen ruotsinopetusta ehdotetaan lisättäväksi yläkouluissa ruotsinopetusta esim. kahdella vuosiviikkotunnilla, niin tämä olisi tehokkain tapa lisätä ruotsin osaamista." Lausunnoissa on myös tuotu esille seuraavia huomioita:

5 - ensimmäisellä luokalla paljon muutakin opittavaa, mikä vain kieli olisi liian aikaista aloittaa ensimmäisellä luokalla - kielikylpyopetus Sipoossa tarjoaa jo nyt mahdollisuuden ruotsinkieliseen opiskeluun ja lisäosaamiseen sitä kautta halukkaille - ruotsia pitäisi opettaa luokanopettajien voimin joka luokalla, riittävää kielitaitoa ei ole, kielenopetuksen tason suuri lasku. Huoltajien webropolkysely (verkkokysely 2010 ja 2011 syntyneiden lasten huoltajat) Huoltajakyselyyn (suomenkielinen) vastasi 153 huoltajaa. Kysymykseen, jossa kysyttiin mikä kieli huoltajien mielestä tulisi olla kaikkien oppilaiden opiskelema ensimmäinen pitkä kieli (A1-pakollinen) opiskella, 129/153 vastasi englanti ja 24/153 vastasi, että A1-kielen tulisi olla ruotsi. Liitteet Liite 1 / 16. KOULJAOS: Aloite Liite 2 / 16. KOULJAOS: Opettajakuntien lausunnot Liite 3 / 16. KOULJAOS: Oppilaskuntien lausunnot Liite 4 / 16. KOULJAOS: Perusrapportti Sivistysjohtajan ehdotus Suomenkielinen koulutusjaosto esittää lausuntonaan valtuustoaloitteesta sivistysvaliokunnalle seuraavaa: Koulutusjaosto pitää hyvänä, että A1-kielen opiskelu aikaistetaan päätetyn tuntijaon mukaisesti alkavaksi perusopetuksen toiselta vuosiluokalta, mutta toteaa mm. opettajien lausuntojen perusteella, että A1-kielten opiskelun aloittamiselle ensimmäiseltä luokalta ei ole tarvetta. Jaosto esittää kantanaan, että tulevaisuudessakin tulisi olla mahdollista kieliryhmittäin päättää oman kieliryhmänsä A1-kielestä sekä perusopetuksen kieliohjelmasta osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Annettujen lausuntojen perusteella jaosto ei näe tarvetta muuttaa kieliohjelmaa aloitteen ehdottamalla tavalla. Asian käsittely Maarit Rope ehdotti, Janne Nickströmin kannattamana: Koulutusjaosto pitää hyvänä, että A1-kielen opiskelu aikaistetaan päätetyn tuntijaon mukaisesti alkavaksi perusopetuksen toiselta vuosiluokalta, mutta toteaa mm. opettajien lausuntojen perusteella, että A1-kielten opiskelun aloittamiselle ensimmäiseltä luokalta ei ole tarvetta. Mikäli Sipoossa opetettaisiin A1-kielenä ruotsia, sillä olisi monia haitallisia vaikutuksia, mm. kieliohjelma supistuisi ja jatko-opiskelumahdollisuudet vaikeutuisivat. Annettujen lausuntojen perusteella jaosto ei näe tarvetta muuttaa kieliohjelmaa aloitteen ehdottamalla tavalla. Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kaksi ehdotusta. Puheenjohtaja

6 tiedusteli, josko jaosto voi hyväksyä muutosehdotuksen yksimielisesti. Jaosto hyväksyi muutosehdotuksen yksimielisesti. Suomenkielinen koulutusjaosto esittää lausuntonaan valtuustoaloitteesta sivistysvaliokunnalle seuraavaa: Suomenkielinen koulutusjaosto pitää hyvänä, että A1-kielen opiskelu aikaistetaan päätetyn tuntijaon mukaisesti alkavaksi perusopetuksen toiselta vuosiluokalta, mutta toteaa mm. opettajien lausuntojen perusteella, että A1-kielten opiskelun aloittamiselle ensimmäiseltä luokalta ei ole tarvetta. Mikäli Sipoossa opetettaisiin A1-kielenä ruotsia, sillä olisi monia haitallisia vaikutuksia, mm. kieliohjelma supistuisi ja jatko-opiskelumahdollisuudet vaikeutuisivat. Annettujen lausuntojen perusteella jaosto ei näe tarvetta muuttaa kieliohjelmaa aloitteen ehdottamalla tavalla. SIVVLK 42 Sivistysvaliokunta Valmistelija: sivistysjohtaja Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sipoo.fi Peruskoulujen oppilaskunnat Oppilaskunnat ovat nostaneet esille seuraavia argumentteja valtuustoaloitteen ehdottamasta kieliohjelmasta. A1-kielen aikaistamista alkavaksi ensimmäiseltä luokalta pidetään haastavana, oppilaskunnat toivat esille huolenansa, että peruskoulun ensimmäisellä luokalla on niin paljon uuttaa opittavaa, että "kielen opiskelu olisi liikaa ensimmäisen luokan oppilaille". Vanha kieliohjelma on toiminut hyvin eikä muutoksille ole tarvetta, ruotsia oppii muualla kun koulussa, "esimerkiksi kavereilta ja harrastuksissa oppi perusteet helposti" ja "englanti on huomattavasti ruotsia kansainvälisempi kieli ja sitä voi käyttää kaikkialla maailmassa" "Suomen kieli tuottaa enemmän ongelmia oppilaille kuin englannin kieli." "Yhden lisäkielen opiskelu pitäisi alkaa viimeistään 3. vuosiluokalla." Peruskoulujen opettajakunnat Opettajakuntien lausunnoissa on tuotu esille mm. seuraavia kantoja: "Kouluun tulee yhä enemmän oppilaita, joilla on erityisiä kielellisiä vaikeuksia oppimisessaan. Erityisesti näiden oppilaiden tulee saada ensin opiskella lukemisen ja kirjoittamisen perustaidot ennen vieraan kielen opiskelua aloittamista. Sipoossa on myös runsaasti oppilaita, joiden äidinkieli ei ole suomi. Näiden oppilaiden suomen kielen oppimisen turvaamiseksi vieraan kielen oppimista ei tule aloittaa vielä ensimmäisellä luokalla vaan hyvän suomen kielen oppimisen mahdollistamiseksi tulee aikaa riittävästi.

7 Koulun opettajakunta esittää, että pakollinen ensimmäinen vieras kieli kaikilla oppilailla ei olisi ruotsi. Sipoossa huoltajat voivat halutessaan laittaa lapsensa kielikylpykouluun turvatakseen lapsen ruotsin kielen oppimisen. Samoin vapaaehtoiseksi A2 Sipoossa valitaan melko runsaasti ruotsia. Sipoo on kasvava kunta, johon muuttaa ja josta muuttaa nyt ja tulevaisuudessa paljon lapsiperheitä. Mikäli Sipoossa opetettaisiin pakollisen vieraana kielenä vain ruotsia, tulisi se vähentämän ja vaikeuttamaan lapsiperheiden Sipooseen muuttamista ja muualle muuttavien perheiden kouluikäisten lasten kielen opiskelua, sillä Suomessa ja pääkaupunkiseudullakin kouluja, jossa voi opiskella A1-ruotsia, vieläpä ensimmäiseltä luokalta alkavana on erittäin vähän." Opettajakuntien lausunnossa tuodaan esille riskin, että kieliohjelma kaventuu jos A1-kielenä opiskeltaisiin ruotsia, että A2-saksa loppuisi kokonaan, ja sitä tarjottaisiin ainoastaan B2-kielenä. "Oppilaat, jotka muuttaisivat Sipoosta muualle tai muuttaisivat muualta Sipooseen, kohtaisivat muiden kuntiin verrattuna poikkeavan kieliohjelman joka voisi aiheuttaa ongelmia kieltenopiskelun suhteen. Edistääkseen ruotsinopetusta ehdotetaan lisättäväksi yläkouluissa ruotsinopetusta esim. kahdella vuosiviikkotunnilla, niin tämä olisi tehokkain tapa lisätä ruotsin osaamista." Lausunnoissa on myös tuotu esille seuraavia huomioita: - ensimmäisellä luokalla paljon muutakin opittavaa, mikä vain kieli olisi liian aikaista aloittaa ensimmäisellä luokalla - kielikylpyopetus Sipoossa tarjoaa jo nyt mahdollisuuden ruotsinkieliseen opiskeluun ja lisäosaamiseen sitä kautta halukkaille - ruotsia pitäisi opettaa luokanopettajien voimin joka luokalla, riittävää kielitaitoa ei ole, kielenopetuksen tason suuri lasku. - Vieraan kielen opetuksen tulisi olla leikkipainotteista vuosiluokilla 1 ja 2. Vuosiluokalla 1 tai 2 alkanut suomen kielen opiskelu ei saa vaikeuttaa oppilaan mahdollisuuksia oppia ruotsia tai aiheuttaa stressiä oppilaille, joilla on vaikeuksia oppia lukemaan ja kirjoittamaan äidinkielellään. Mikäli kielen vuosiviikkotuntimäärää ei lisätä, on olemassa riski, etteivät oppilaat saavuta samaa taitotasoa kuin vaihtoehdossa, jossa ylemmillä vuosiluokilla on enemmän vuosiviikkotunteja. - Alempien vuosiluokkien oppilaat suhtautuvat yleensä myönteisemmin uuden oppimiseen. Mikäli suomen kielen opiskelu alkaa jo vuosiluokalla 1, saattaa se johtaa myönteisempään suhtautumiseen kieltä kohtaan. - Heikon ruotsin kielen taidon omaavien oppilaiden tulisi alkeisopetuksessa keskittyä ainoastaan äidinkieleen.

8 Huoltajien webropolkysely (verkkokysely 2010 ja 2011 syntyneiden lasten huoltajat) Huoltajakyselyyn (suomenkielinen) vastasi 153 huoltajaa. Kysymykseen, jossa kysyttiin mikä kieli huoltajien mielestä tulisi olla kaikkien oppilaiden opiskelema ensimmäinen pitkä kieli (A1-pakollinen) opiskella, 129/153 vastasi englanti ja 24/153 vastasi, että A1-kielen tulisi olla ruotsi. Huoltajakyselyyn (ruotsinkielinen) vastasi 57 huoltajaa. Kysymykseen, jossa kysyttiin mikä kieli huoltajien mielestä tulisi olla kaikkien oppilaiden opiskelema ensimmäinen pitkä kieli (A1-pakollinen) opiskella, 49/57 vastasi suomi ja 8/57 vastasi, että A1-kielen tulisi olla englanti. Liitteet Liite 1 / 42 SIVVK: Aloite Liite 2 / 42 SIVVK: Opettajakuntien lausunnot Liite 3 / 42 SIVVK: Oppilaskuntien lausunnot Liite 4 / 42 SIVVK: Perusrapportti Sivistysjohtajan ehdotus Sivistysvaliokunta esittää vastauksena valtuustoaloitteeseen seuraavaa: Valiokunta pitää hyvänä, että A1-kielen opiskelu aikaistetaan päätetyn tuntijaon mukaisesti alkavaksi perusopetuksen toiselta vuosiluokalta, mutta toteaa mm. opettajien lausuntojen perusteella, että A1-kielten opiskelun aloittamiselle ensimmäiseltä luokalta ei ole tarvetta. Selvitysten ja annettujen lausuntojen perusteella valiokunta ei näe tarvetta muuttaa kieliohjelmaa aloitteen ehdottamalla tavalla. Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi sivistysvaliokunta kannustaa ruotsinkielisen kielikylvyn ja vapaaehtoisen A2-ruotsin valitsemisen helpottamista ja houkuttelevuutta. KH 225 Kunnanhallitus Liitteet Liite 1 / 225 KH: Aloite Liite 2 / 225 KH: Opettajakuntien lausunnot Liite 3 / 225 KH: Oppilaskuntien lausunnot Liite 4 / 225 KH: Perusrapportti

9 Kunnanjohtajan ehdotus Kunnanhallitus merkitsee sivistysvaliokunnan vastauksen tiedoksi. Asia annetaan valtuustolle tiedoksi ja kunnanhallitus esittää, että aloite on täten loppuun käsitelty. Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän ehdotuksen. KV 115 Valtuusto Liitteet Liite 1 / 115. KV: Aloite Liite 2 / 115. KV: Opettajakuntien lausunnot Liite 3 / 115. KV: Oppilaskuntien lausunnot Liite 4 / 115. KV: Perusrapportti Valtuusto päätti yksimielisesti merkitä vastauksen aloitteeseen tiedoksi ja päätti, että aloite on täten loppuun käsitelty.

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä Valtuusto 47 22.05.2017 Suomenkielinen 4 05.02.2019 koulutusjaosto Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä 1698/12.00.01/2016 KV 130 Valtuusto 5.9.2016 Kokoomuksen valtuustoryhmä

Lisätiedot

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä Valtuusto 30 25.03.2019 Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä 1698/12.00.01/2016 KV 130 Valtuusto 5.9.2016 Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti aloitteen, jossa ehdotetaan, että:

Lisätiedot

Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym.

Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym. Valtuusto 49 22.05.2017 Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym. 1569/12.01.03/2016 KV 102 Valtuusto 16.5.2016 Marja Manninen-Ollberg ja 27 muuta valtuutettua jättivät aloitteen

Lisätiedot

Sivistysvaliokunta/ Bildningsutskottet Sivistysvaliokunta/ Bildningsutskottet 39 19.05.2015 42 18.04.2016 Aloite toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa/christel Liljeström

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 82

Espoon kaupunki Pöytäkirja 82 18.05.2016 Sivu 1 / 5 759/2016 12.01.00.00 82 Lausunto valtuustoaloitteeseen alueellisesta kielikokeilusta Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Outi Saloranta-Eriksson,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 105. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 105. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.08.2016 Sivu 1 / 1 759/2016 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 184 6.6.2016 105 Valtuustoaloite alueellisesta kielikokeilusta Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (5) 31 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. aloitteesta vieraan kielen oppimisen varhaistamisesta HEL 2016-012068 T 00

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 184. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 184. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 06.06.2016 Sivu 1 / 1 759/2016 12.01.00.00 184 Valtuustoaloite alueellisesta kielikokeilusta Espoossa (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Outi Saloranta-Eriksson,

Lisätiedot

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014 Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta 1 A1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa englanti. Nykyiseen tuntijakoon verrattuna vuoden 2016 tuntijaossa yksi vuosiviikkotunti

Lisätiedot

SL 78 Valmistelija: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh

SL 78 Valmistelija: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Sivistyslautakunta 78 25.11.2015 Sivistyslautakunta 6 13.01.2016 suomenkielinen jaosto Sivistyslautakunta 9 27.01.2016 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 alkaen 423/02.05.01/2015 SL 78 Valmistelija: koulutuspäällikkö

Lisätiedot

Kielten opiskelu Oulussa

Kielten opiskelu Oulussa Kielten opiskelu Oulussa Kielten nimitykset Varhennettu leikinomainen ja toiminnallinen kielenopetus 1. tai 2. luokalla (koulukohtainen) A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70 09.04.2018 Sivu 1 / 1 827/2015 12.01.00 56 21.3.2018 70 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijaon muuttaminen 1.8.2018 alkaen: varhennettu kielenopetus ja yläkoulun B1-kielen lisätunti (Pöydälle 21.3.2018)

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh Sivistys- ja Sivistys- ja Sivistys- ja 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 45/12.00.01/2016 Sivistys- ja 01.03.2016 18 Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö

Lisätiedot

Perusopetuksen kieliohjelma

Perusopetuksen kieliohjelma Opetuslautakunta 24 12.03.2019 Perusopetuksen kieliohjelma 961/12.00.01.00/2019 Opetuslautakunta 12.03.2019 24 Valmistelija: opetuspäällikkö Inkeri Lahti p. 044 7784688, inkeri.lahti@salo.fi Perusopetuksen

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 211. 211 Perusopetuksen lukuvuoden 2014-2015 oppilaaksiottoa koskevat ennakoivat päätökset

Espoon kaupunki Pöytäkirja 211. 211 Perusopetuksen lukuvuoden 2014-2015 oppilaaksiottoa koskevat ennakoivat päätökset 23.10.2013 Sivu 1 / 1 4472/12.01.02/2013 211 Perusopetuksen lukuvuoden 2014-2015 oppilaaksiottoa koskevat ennakoivat päätökset Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) 816 52033 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

KIELIKYLPY, VALINNANVAPAUS KIELTEN OPISKELUMOTIVAATIO JA OPPIMISTULOKSET

KIELIKYLPY, VALINNANVAPAUS KIELTEN OPISKELUMOTIVAATIO JA OPPIMISTULOKSET KIELIKYLPY, VALINNANVAPAUS KIELTEN OPISKELUMOTIVAATIO JA OPPIMISTULOKSET Karita Mård-Miettinen, FT, dos. Kieli- ja viestintätieteiden laitos Sivistysvaliokunnan kokous, 23.11.2017 Ruotsin kielen varhainen

Lisätiedot

39 19.05.2015. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom.

39 19.05.2015. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom. Sivistysvaliokunta/ Bildningsutskottet 39 19.05.2015 Aloite toisen kotimaisen kielen opetuksen aikaistamisesta Sipoon kouluissa/christel Liljeström ym. / Motion om tidigareläggning av det andra inhemska

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Yksi- vai kaksikielisiä kouluja? 13.3.2013 Bob Karlsson Johtaja Kielelliset oikeudet! Perustuslain näkökulmasta julkisen vallan tehtävänä on edistää perusoikeuksien

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA

HELSINGIN KAUPUNKI JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA KASVATUS JA KOULUTUS PÖYTÄKIRJA 5/2017 1 PERUSOPETUSPALVELUT PÖYTÄKIRJA 5-2017 Kokousaika klo 17.30 Kokouspaikka Konalan ala-aste, opettajahuone KASVATUS JA KOULUTUS PÖYTÄKIRJA 5/2017 2 JOHTOKUNNAN PUHEENJOHTAJA

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Loimaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2014-2016

Loimaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2014-2016 Perusturvalautakunta 39 18.03.2014 Perusturvalautakunta 110 21.10.2014 Kaupunginhallitus 400 17.11.2014 Vapaa-aikalautakunta 106 16.12.2014 Kaupunginhallitus 8 19.01.2015 Kaupunginvaltuusto 6 26.01.2015

Lisätiedot

Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta. Tiedote

Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta. Tiedote Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta Tiedote 15.4.2019 14.4.2019 1 Kaikki varhentavat 2020 Kielenopetus uudistuu kieliä pienestä pitäen Ulla Verkaman esityksen (Kalajoki 4.4.2019)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 252. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 252. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1 1058/12.01.00/2014 252 Valtuustoaloite pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksista suomenkieliselle opetuspuolelle (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo

Lisätiedot

Puistolanraitin ala-asteen koulu PÖYTÄKIRJA 4/17 PL Helsingin kaupunki Johtokunta

Puistolanraitin ala-asteen koulu PÖYTÄKIRJA 4/17 PL Helsingin kaupunki Johtokunta Puistolanraitin ala-asteen koulu PÖYTÄKIRJA 4/17 PL 3513 00099 Helsingin kaupunki Johtokunta 7.12.2017 Puistolanraitin ala-asteen koulun johtokunnan kokous Aika Keskiviikko 7.12.2017 klo 18.00 Paikka Raitin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15 25.02.2015 Sivu 1 / 1 827/12.01.00/2015 15 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Elina Rönkkö, puh. 050 320 0607 Leena Lemiläinen-Honkanen,

Lisätiedot

Kielitaito. Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot

Kielitaito. Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot 1 Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot 2 Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot A1-kieli A2-kieli B1-kieli B2-kieli B3-kieli Viimeistään perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkava, ensimmäinen vieras

Lisätiedot

Aloite iltapäivätoiminnan yhtenäistämisestä ja toimintaa koordinoivasta henkilöstä/yhteisen Sipoomme valtuustoryhmä. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite iltapäivätoiminnan yhtenäistämisestä ja toimintaa koordinoivasta henkilöstä/yhteisen Sipoomme valtuustoryhmä. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 54 09.05.2011 Aloite iltapäivätoiminnan yhtenäistämisestä ja toimintaa koordinoivasta henkilöstä/yhteisen Sipoomme valtuustoryhmä 1395/00.00.09/2010 KV 89 Valtuusto 27.9.2010 Yhteisen Sipoomme

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh.

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 24 19.09.2017 24 Perusopetuksen

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh

Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh Kaupunginhallitus 115 06.03.2017 Kaupunginvaltuusto 36 27.03.2017 Ilpo Heltimoisen ym. valtuustoaloite alueellisesta kielikokeilusta 215/00.02.04.00/2016 KH 115 Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri

Lisätiedot

1/ Pöytäkirja Protokoll. Suomenkielinen koulutusjaosto. Aika/Tid , Klo/Kl. 17:30-20:00. Osallistujat/Deltagare

1/ Pöytäkirja Protokoll. Suomenkielinen koulutusjaosto. Aika/Tid , Klo/Kl. 17:30-20:00. Osallistujat/Deltagare 1/2019 1 Suomenkielinen koulutusjaosto Aika/Tid 05.02.2019, Klo/Kl. 17:30-20:00 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Juhlatalo Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Alaterä Mandi 17:30-20:00 puheenjohtaja

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA PROTOKOLL 3/ SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. Suomenkielinen koulutusjaosto

PÖYTÄKIRJA PROTOKOLL 3/ SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. Suomenkielinen koulutusjaosto Suomenkielinen koulutusjaosto 3/2016 1 Aika/Tid 25.04.2016, klo/kl. 17:00-18:35 Paikka/Plats Kuntala, Kunnanhallituksen kokoushuone 2 OSALLISTUJAT/DELTAGARE Nimi/Namn Klo/kl. Tehtä vä/uppg Lisätiedot LÄSNÄ/NÄRV.

Lisätiedot

Kielivalinnat ja kielten opetus peruskoulussa ja lukiossa

Kielivalinnat ja kielten opetus peruskoulussa ja lukiossa Kielivalinnat ja kielten opetus peruskoulussa ja lukiossa Soveltavan kielentutkimuksen keskus Jyväskylän yliopisto Myönteinen kehitys kielikoulutuksessa Lisää ääntynyt panostus kielikoulutukseen koko koulutusjärjestelm

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 64 16.06.2014. 64 Asianro 3220/00.00.01.00/2014. Kaupunginhallitus 19.5.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 64 16.06.2014. 64 Asianro 3220/00.00.01.00/2014. Kaupunginhallitus 19.5. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) 64 Asianro 3220/00.00.01.00/2014 Maaninka-neuvottelukunnan jäsenet Kaupunginhallitus 19.5.2014 178: Kuopion ja Maaningan yhdistymishallitus 5.5.2014 11: Maaningan

Lisätiedot

KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus)

KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus) Tekijä: Pakkoruotsi.net. Mahdolliset oikaisut: info@pakkoruotsi.net KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus) KIEPO-projektin keskeiset suositukset, sivut 50

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1/2018 VUONIITYN PERUSKOULU JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika klo :15

HELSINGIN KAUPUNKI 1/2018 VUONIITYN PERUSKOULU JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika klo :15 JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika 3.4.2018 klo 17.40-19:15 Kokouspaikka Vuoniityn peruskoulu, Koukkusaarentie 9 Läsnä Das Bhowmik Elina, puheenjohtaja Taruvuori Teemu Luiskari Petri Tiikasalo Päivi

Lisätiedot

Tränuholmen ranta-asemakaava; Vastineet kaavaehdotuksesta jätettyihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä kaavan hyväksyminen

Tränuholmen ranta-asemakaava; Vastineet kaavaehdotuksesta jätettyihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä kaavan hyväksyminen Ympäristölautakunta 128 13.11.2012 Ympäristölautakunta 96 26.08.2015 Kaupunginhallitus 224 14.09.2015 Ympäristölautakunta 173 09.12.2015 Kaupunginhallitus 13 11.01.2016 Kaupunginhallitus 143 06.06.2016

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

Vastaus valtuustoaloitteeseen nro 5/2015, alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua

Vastaus valtuustoaloitteeseen nro 5/2015, alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua Kunnanvaltuusto 137 14.12.2015 Kunnanvaltuuston 5 04.02.2016 valmistelutoimikunta Kunnanhallitus 55 29.02.2016 Kunnanvaltuusto 30 14.03.2016 Vastaus valtuustoaloitteeseen nro 5/2015, alueellinen kokeilu

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25 26.02.2014 Sivu 1 / 1 321/02.05.01/2014 25 Lukiokoulutuksen valmistavan koulutuksen toteuttaminen Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 Astrid Kauber, puh. 046 877 3297 Riina

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

A2-kieli. Puolalan koulussa

A2-kieli. Puolalan koulussa A2-kieli Puolalan koulussa Mikä on A1-kieli? A1-kieli on ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 1. luokalta, ns. varhennettu kielenopetus. A1-kieli on kaikille oppilaille yhteinen aine. A1-kieli on Puolalan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Opetuslautakunta POL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Opetuslautakunta POL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2012 1 (7) 148 Lausunto kaupunginhallitukselle ruotsin kielen opetuksen kehittämisryhmän raportista ruotsin kielen opetuksen ja oppimisen parantamiseksi eri koulutusasteilla

Lisätiedot

Kaupunginhallitus päättää pyytää aloitteesta opetuslautakunnan lausunnon.

Kaupunginhallitus päättää pyytää aloitteesta opetuslautakunnan lausunnon. Hyvinge VALTUUSTOALOITE ALUEELISESTA KIELIKOKEILUSTA dnro KH 112/2016 (00.014) Kv 1.2.2016 / 3 Kh 15.2.2016 / 32 Kaupunginvaltuuston kokouksessa 1.2.2016 valtuustolle esiteltiin seuraava valtuustoaloite:

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

A2-kielen valinnasta ja opetuksesta 3/2016

A2-kielen valinnasta ja opetuksesta 3/2016 A2-kielen valinnasta ja opetuksesta 3/2016 A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Kouluilla

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaisuus 5.-6. luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaiset aineet alakoulussa Oppilaalla on yhteensä 2 vvt (vuosiviikkotuntia) valinnaisia aineita sekä 5. luokalla että 6.luokalla. Oppilas

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK 2019 2020 Päivitetty 14.1.2019 A2 VALINTA 5. ja 6. LUOKALLE Mikäli oppilas ei valitse vapaaehtoista kieltä, siirry tekemään valinnaisainevalintoja!

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA PROTOKOLL 7/ SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. Suomenkielinen koulutusjaosto. Aika/Tid , klo/kl. 17:00-18:30

PÖYTÄKIRJA PROTOKOLL 7/ SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. Suomenkielinen koulutusjaosto. Aika/Tid , klo/kl. 17:00-18:30 Suomenkielinen koulutusjaosto 7/2015 1 Aika/Tid 07.12.2015, klo/kl. 17:00-18:30 Paikka/Plats OSALLISTUJAT/DELTAGARE Kuntala, Keken kokoushuone Nimi/Namn Klo/kl. Tehtä vä/uppg Lisätiedot LÄSNÄ/NÄRV. Rope

Lisätiedot

LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA

LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA 1 (5) 27.8.2010 Opetusministeriölle LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta Kieliympäristössä tapahtuneita muutoksia Englannin asema on vahvistunut,

Lisätiedot

Svenska rum -lautakunta / /2014

Svenska rum -lautakunta / /2014 Svenska rum -lautakunta 11.6.2014 1058/12.01.00/2014 49 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksia suomenkieliselle opetuspuolelle (kh/kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Vuosaaren alueen palveluverkko. Ideariihi 8.9.2015

Vuosaaren alueen palveluverkko. Ideariihi 8.9.2015 Vuosaaren alueen palveluverkko Ideariihi 8.9.2015 Kaupungin strategiassa olevia tavoitteita Opetustilat ovat laadukkaat ja mahdollistavat yhteiskäytön. Koulu- ja oppilaitosverkko sopeutetaan oppilaiden

Lisätiedot

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielivalintamateriaalia Tampereen kaupunki Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

2/ Pöytäkirja Protokoll. Suomenkielinen koulutusjaosto

2/ Pöytäkirja Protokoll. Suomenkielinen koulutusjaosto 2/2016 1 Suomenkielinen koulutusjaosto Aika/Tid 15.03.2016, Klo/Kl. 17:00-19:15 Paikka/Plats Kuntala, kunnanhallituksen kokoushuone 2 Osallistujat/Deltagare Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv.

Lisätiedot

Kieltenopetuksen varhentamisen hanketapaaminen. Tampere

Kieltenopetuksen varhentamisen hanketapaaminen. Tampere Kieltenopetuksen varhentamisen hanketapaaminen Tampere 18.1.2018 Hankkeet 2017: määrällisiä indikaattoreita 95 hanketta, 3.8 miljoonaa euroa yli 60 000 oppilasta osallistuu varhentamiseen (hakuvaihe) Syksyn

Lisätiedot

Liite 3 H&M Henricsonin selvitys perusopetuksen kouluverkosta

Liite 3 H&M Henricsonin selvitys perusopetuksen kouluverkosta Kaupunginhallitus 36 09.02.2015 Kaupunginhallitus 120 20.04.2015 Kaupunginvaltuusto 39 05.05.2015 Selvitys Paraisten kaupungin perusopetuksen kouluverkosta 1501/12.00.00.01/2014 Kaupunginhallitus 09.02.2015

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018 A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018 A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka.

Lisätiedot

Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite kielten opetuksen lisäämisestä

Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite kielten opetuksen lisäämisestä Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite kielten opetuksen lisäämisestä 457/12.00.02/2018 Kaupunginvaltuusto 05.02.2018 12 Sanna Lundström teki Kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta seuraavan aloitteen:

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 14.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 14.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 14.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (6) Sivistyslautakunta 27.01.2016. Sivistyslautakunta, 41, 17.06.2015 Sivistyslautakunta, 4, 27.01.

Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (6) Sivistyslautakunta 27.01.2016. Sivistyslautakunta, 41, 17.06.2015 Sivistyslautakunta, 4, 27.01. Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (6) Sivistyslautakunta, 41, 17.06.2015 Sivistyslautakunta, 4, 27.01.2016 4 Perusopetuksen tuntijako KNGDno-2015-503 Sivistyslautakunta, 17.06.2015, 41 Valmistelija

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101 27.08.2014 Sivu 1 / 1 1058/12.01.00/2014 89 11.6.2014 101 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksia suomenkieliselle opetuspuolelle (pöydälle 11.6.2014, kh/kv)

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE 1 Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ KANNANOTTO Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE Suomi toisena kielenä (S2) on perusopetuksessa yksi oppiaineen äidinkieli ja kirjallisuus oppimääristä. Perusopetuksen

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET LAPPEENRANNAN PERUSKOULUJEN VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN VALINTAOPAS 2016 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMI KIELIVALINTA LOMAKKEEN TÄYTTÄMINEN A2-KIELEN VALINTA TEHDÄÄN

Lisätiedot

ervetuloa Puistolan oulujen ielivalintailtaan staina luokkalaiset

ervetuloa Puistolan oulujen ielivalintailtaan staina luokkalaiset ervetuloa Puistolan oulujen ielivalintailtaan staina 15.1.2019 luokkalaiset luokkalaiset ieliohjelma, A1- ja B1- kielet len opiskelu alkaa oppilailla 3. luokalla (2010 synt.), jolloin kielivalinta dään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Muutokset perusopetuksen lukuvuoden oppilaaksiottoa koskeviin ennakoiviin päätöksiin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Muutokset perusopetuksen lukuvuoden oppilaaksiottoa koskeviin ennakoiviin päätöksiin 25.02.2015 Sivu 1 / 1 4277/12.01.02/2014 19 Muutokset perusopetuksen lukuvuoden 2015-2016 oppilaaksiottoa koskeviin ennakoiviin päätöksiin Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Jemina

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1 Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Kaupunginhallitus 247 15.9.2014 115 Matinkylä - Kivenlahti metron rakennustöiden osoittaminen Länsimetro Oy:n tai perustettavan yhtiön tehtäväksi Valmistelijat

Lisätiedot

Hello! Hej! 1A/2019 MITÄ KIELIÄ PERUSOPETUKSESSA OPISKELLAAN? Tilastotietoa oppilaiden kielten opiskelusta ja kielivalinnoista TAUSTAA. Bonjour!

Hello! Hej! 1A/2019 MITÄ KIELIÄ PERUSOPETUKSESSA OPISKELLAAN? Tilastotietoa oppilaiden kielten opiskelusta ja kielivalinnoista TAUSTAA. Bonjour! 1A/219 Tschüß! Hello! Hej! Bonjour! Hola! MITÄ KIELIÄ PERUSOPETUKSESSA OPISKELLAAN? Tilastotietoa oppilaiden kielten opiskelusta ja kielivalinnoista TAUSTAA Noin 8 % suomalaisten peruskoulujen oppilaista

Lisätiedot

5 Lausunto aluehallintovirastolle kirjaston väliaikaisista henkilöstöjärjestelyistä

5 Lausunto aluehallintovirastolle kirjaston väliaikaisista henkilöstöjärjestelyistä Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (5) Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto, 28, 01.12.2015 Sivistyslautakunta, 5, 27.01.2016 5 Lausunto aluehallintovirastolle kirjaston väliaikaisista henkilöstöjärjestelyistä

Lisätiedot

Oulun kielten opetussuunnitelma. Kielten opettajien tapaaminen 3.3. Pauliina Kanervo ja Eija Ruohomäki

Oulun kielten opetussuunnitelma. Kielten opettajien tapaaminen 3.3. Pauliina Kanervo ja Eija Ruohomäki Oulun kielten opetussuunnitelma Kielten opettajien tapaaminen 3.3. ja Eija Ruohomäki In a nutshell jokainen opettaja kielenopettaja kielten opetuksessa painotetaan maailman kielellistä ja kulttuurista

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden äidinkielet Suomen kielivarannon kasvattajina

Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden äidinkielet Suomen kielivarannon kasvattajina Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden äidinkielet Suomen kielivarannon kasvattajina Leena Nissilä Yksikön päällikkö, opetusneuvos 8.10.2007 leena.nissila@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Suomen kielitilanne

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

TAITOTASOTAVOITE. PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS keskimäärin A1.3 A2.1. PERUSOPETUS päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8: kielitaito B1.1 B1.

TAITOTASOTAVOITE. PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS keskimäärin A1.3 A2.1. PERUSOPETUS päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8: kielitaito B1.1 B1. TAITOTASOTAVOITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS keskimäärin A1.3 A2.1 PERUSOPETUS päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8: kielitaito B1.1 B1.2 AIKUISTEN PERUSOPETUKSEN ALKUVAIHE A2.2 (=YKI 2) LUKIOKOULUTUS

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

Perusopetuksen tuntijako

Perusopetuksen tuntijako Opetus- ja kasvatuslautakunta 117 26.11.2015 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 998/12.00.01/2015 OPEKAS 117 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254, koulutoimenjohtaja Per-Olof Nyström

Lisätiedot

2.2.2012. Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä

2.2.2012. Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä 1 2.2.2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä KANNANOTON UUDISTAMINEN LIIKENNEKASVATUKSEN SAAMISEKSI PERUSKOULUJEN OPETUSSUUNNITELMIIN

Lisätiedot

Kielten oppiminen Imatralla

Kielten oppiminen Imatralla Kielten oppiminen Imatralla Kieltenopetuksen kehitysryhmä Sanna Kapanen, kielten opettaja, Vuoksenniskan koulukeskus Marjatta Koskensalo, rehtori, Kosken koulukeskus Jaana Oravuo, luokanopettaja, Kosken

Lisätiedot

Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist, varapuheenjohtaja Hans Vikman Kim Yli-Pelkola Pirkko Rantanen Tuomo Palojärvi Anni Teerikangas

Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist, varapuheenjohtaja Hans Vikman Kim Yli-Pelkola Pirkko Rantanen Tuomo Palojärvi Anni Teerikangas KOKOUSKUTSU Keskiviikkona 7.2.2019 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Varsinaiset jäsenet Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26 16.02.2017 Sivu 1 / 1 510/2017 12.01.03 26 Aarnivalkean koulun opetuksen järjestäminen kevätkauden 2017 aikana Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh. 046 877

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA PROTOKOLL 4/ SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. Suomenkielinen koulutusjaosto

PÖYTÄKIRJA PROTOKOLL 4/ SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. Suomenkielinen koulutusjaosto Suomenkielinen koulutusjaosto 4/2016 1 Aika/Tid 31.05.2016, klo/kl. 17:30-18:15 Paikka/Plats Kuntala, Kunnanhallituksen kokoushuone 1 OSALLISTUJAT/DELTAGARE Nimi/Namn Klo/kl. Tehtä vä/uppg Lisätiedot LÄSNÄ/NÄRV.

Lisätiedot