Tuotteita käytettäessä on edellä esitetyn lisäksi otettava huomioon seuraavat seikat:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuotteita käytettäessä on edellä esitetyn lisäksi otettava huomioon seuraavat seikat:"

Transkriptio

1 1(10) VARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY Korvaa varmennetun käyttöselosteen TRY Teräslajit: Ruukki Laser 355 MC, Ruukki Laser 420 MC, Optim 500 ML, Optim 500 MC, Optim 650 MC, Optim 700 MC ja Optim 700 Plus Valmistaja Ruukki Metals Oy Raahen tehdas Rautaruukintie 155, PL RAAHE Varmennetun käyttöselosteen haltija Rautaruukki Oyj Suolakivenkatu 1 PL HELSINKI Puh Fax Yhteyshenkilö: Johtaja Raimo Pärkkä Teräsrakenneyhdistys ry:n päätös Teräsrakenneyhdistys ry on käsitellyt käyttöselosteen ja on käytettävissä olleiden asiakirjojen perusteella varmentanut sen ohjeiden B6 ja B7 sekä NA SFS- EN 1993 mukaiseksi varmennetuksi käyttöselosteeksi Tuotteita käytettäessä on edellä esitetyn lisäksi otettava huomioon seuraavat seikat: a) Tuotteen käyttökohteessa (esim. rakennustyömaa, teräsrakennetehdas) tulee olla käytettävissä tämä käyttöseloste b) Jos käy ilmi, että tuote ei täytä tässä käyttöselosteessa esitettyjä vaatimuksia, tulee tästä tehdä erillinen selvitys Teräsrakenneyhdistys ry:lle. c) Mikäli tuotantoprosessissa tapahtuu tuotteen ominaisuuksiin oleellisesti vaikuttavia muutoksia, tulee siitä kuten myös valmistuspaikoissa tai yhteystiedoissa tapahtuvista muutoksista viipymättä ilmoittaa Teräsrakenneyhdistys ry:lle. d) Laadunvarmistuksen hyväksyntöihin ja valvontasopimuksiin liittyvistä muutoksista ilmoitetaan viipymättä Teräsrakenneyhdistys ry:lle.

2 2(10) Tämä varmennettu käyttöseloste voidaan peruuttaa Teräsrakenneyhdistys ry:n harkinnan perusteella esim. seuraavista syistä: varmennettua käyttöselostetta haettaessa annetut tiedot osoittautuvat virheellisiksi tai harhaanjohtaviksi tuotteessa havaitaan yksittäinen kohtuuton laadunalitus tai toistuva vähäinen laadunalitus varmennetun käyttöselosteen haltija ei noudata laadunvarmistukselle annettuja ohjeita. Varmennetun käyttöselosteen haltijalla on myös oikeus irtisanoa tämä varmennettu käyttöseloste. Teräsrakenneyhdistys ry:n Normitoimikunta on käsitellyt ja hyväksynyt tämän varmennetun käyttöselosteen. Tämä varmennettu käyttöseloste tulee voimaan osan B7 ja B6 osalta ja on voimassa myöntöpäivänä voimassaolevan Suomen rakentamismääräyskokoel.- man osan B7 ja osan B6 voimassaoloaikana toistaiseksi kuitenkin enintään saakka. Tämä varmennettu käyttöseloste tulee voimaan kansallisen liitteen NA SFS-EN 1993 osalta ja on voimassa myöntöpäivänä voimassaolevan edellä mainitun kansallisen liitteen voimassaoloaikana toistaiseksi kuitenkin enintään saakka. Varmennetun käyttöselosteen uusiminen tai sisällön muuttaminen voimassaoloaikana edellyttää Teräsrakenneyhdistys ry:lle osoitettua uutta hakemusta. Varmennettua käyttöselostetta on tehty kaksi alkuperäiskappaletta, joista toinen säilytetään Teräsrakenneyhdistys ry:n toimistossa. Helsingissä joulukuun 19. päivänä 2011 TERÄSRAKENNEYHDISTYS ry Raimo Kotola hallituksen puheenjohtaja Markku Leino toimitusjohtaja

3 3(10) 1 Tuotteet 1.1 Teräslajit Tämä varmennettu käyttöseloste koskee seuraavia Rautaruukki Oyj:n valmistamia teräslajeja: Varmennettuun käyttöselosteeseen TRY sisältyvät teräslajit, tuotehyväksyntämenettely, tuotemuodot, standardivastaavuudet ja soveltuva mitoitusohje Rautaruukki Oyj:n käyttämä kaupallinen nimike teräslajille Nauhalevy Tuotehyväksyntämenettely Kvarttolevy Teräksen standardivastaavuus Ruukki Laser 355 MC VKS X S355MC EN X X X Ruukki Laser 420 MC VKS X S420MC EN X X X Optim 500 ML VKS X 1) X Optim 500 MC VKS X S500 MC EN X Optim 650 MC VKS X S650 MC EN X Optim 700 MC VKS X S700 MC EN X Optim 700 Plus VKS X S700 MC EN X 1) Teräslajilla Optim 500 ML ei ole standardivastaavuutta. Esikuvastandardi on EN , jonka lujin teräslaji on S460ML. EN 1993 B7 B6 Teräslajit, joiden tuotehyväksyntä osoitetaan CE-merkinnällä Rautaruukki Oyj:n käyttämä kaupallinen nimike teräslajille Nauhalevy Tuotehyväksyntämenettely Kvarttolevy Teräksen standardivastaavuus (ks kohta 4.1) EN 1993 Ruukki Laser 250 C CE X S235J2C EN X X X Multisteel CE X X S355K2 EN X X X Multisteel CE X X S355J2 EN X X X Multisteel CE X X S355J0 EN X X X Multisteel N CE X X S355N EN X X X Multisteel N CE X X S355K2+N EN X X X COR-TEN B-D CE X X S355J2W EN ) X X X Optim 700 QL CE X S690QL EN X 1) Likimääräinen standardivastaavuus B7 B6 Taulukoissa mainittujen teräslajien ominaisuudet ja mitat on esitetty Ruukin verkkosivuilla: Tuotteet ja ratkaisut, Terästuotteet, Kuumavalssatut teräkset. Edelleen Rakenneteräkset. Edelleen kyseinen teräslaji Ruukki Laser 355 MC (S355MC) ja Ruukki Laser 420 MC (S420MC) Nauhatuotteina valmistettujen Ruukki Laser MC -terästen ominaisuudet täyttävät standardissa SFS-EN esitettyjen vastaavien lujuusluokkien teräslajien ominaisuudet. Sulkeissa oleva nimike on standardin EN mukainen. Ruukki Laser-tuotteiden mekaaniset ominaisuudet, hitsattavuus, muovattavuus ja muut käyttöön liittyvät tiedot on esitetty Ruukin verkkosivuilla. Verkkosivuilta otettu ohjelehti Ruukki Laser Version on tämän varmennetun käyttöselosteen liitteenä 1.

4 4(10) Optim 500 ML sekä Optim 500 MC (S500MC), Optim 650 MC (S650MC), Optim 700 MC (S700MC) ja Optim 700 Plus (S700MC) Kvarttolevytuotteina valmistettavan Optim 500 ML -teräksen esikuvastandardi on SFS-EN , mutta ko. standardissa ei ole myötölujuusluokkaa 500 MPa. Nauhatuotteina valmistettujen Optim MC -terästen ominaisuudet täyttävät standardissa SFS-EN esitettyjen vastaavien lujuusluokkien teräslajien ominaisuudet. Sulkeissa oleva nimike on standardin EN mukainen. Optim-tuotteiden mekaaniset ominaisuudet, hitsattavuus, muovattavuus ja muut käyttöön liittyvät tiedot on esitetty Ruukin verkkosivuilla. Verkkosivuilta otetut ohjelehdet Optim 500 ML Version ja Optim MC Version ovat tämän varmennetun käyttöselosteen liitteinä 2 ja 3. Mitoitusta koskevat lisäohjeet, ks. Kohta Merkinnät kvarttolevy- ja nauhatuotteissa Kvarttolevy- ja nauhatuotteisiin tehtävistä merkinnöistä on sovittava tarkasti tilauksen yhteydessä. Erityisesti on sovittava merkintöjen tekemisestä stanssaamalla. Tyypillisiä merkintöjä on esitetty kohdissa ja Teräsrakenteisiin stanssaamalla tehtävistä merkinnöistä: Standardi EN sallii kovalla leimasimella ("hard stamping = teräväpäiset stanssit) tehdyt stanssausmerkinnät, kun teräksen myötölujuusluokka on 355 MPa. Tätä lujemmille käytetään pehmeitä leimoja ("soft stamping = pyöreäpäiset stanssit). Tilaajan on ilmoitettava tilauksen yhteydessä, mikäli merkkaustapa ei saa olla "hard stamping" tai "soft stamping" Merkinnät kvarttolevyissä Kvarttolevyt merkitään maalaamalla tai/ja stanssaamalla ( soft stamping ) tilaajan valinnan mukaisesti. Tyypillisiä maalausmerkintöjä ovat: - sulatus-, levy- ja osalevynumero - Rautaruukki Oyj:n Ruukki-liikemerkki - teräslajin nimike - tilausvahvistus ja positionumero - levyn paksuus, leveys ja pituus (mm) - asiakkaan merkki - levyn laskettu paino (kg). Kvarttolevyn yläpintaan, poikittain valssauslinjaan nähden, stanssattavia tyypillisiä merkintöjä ovat: - sulatusnumero - Rautaruukki Oyj:n Ruukki-liikemerkki - levynumero - teräslajin nimike. Kun levy toimitetaan ainestodistuksella SFS-EN , kvarttolevyn yläpintaan stanssataan edellä mainittujen merkintöjen lisäksi: - koetuseränumero, esimerkiksi SP023, jossa SP on Sample Plate ja 023 on testilevyn numero - tehtaan tarkastusleima, M-leima ja työvuoronumero, esimerkiksi M1.

5 5(10) Merkinnät nauhatuotteissa Nauhatuotteet - kelat, rainakelat ja nauhalevyt - merkitään musteella tai/ja stanssaamalla ( hard stamping ) tilaajan valinnan mukaisesti. Tyypillisiä mustemerkintöjä ovat: - sulatus- ja aihionumero - Rautaruukki Oyj:n Ruukki-liikemerkki - teräslajin nimike - asiakkaan merkki. Stanssattavia merkintöjä ovat: - sulatusnumero - Rautaruukki Oyj:n Ruukki-liikemerkki - aihionumero - teräslajin nimike. Kun nauhatuotteet toimitetaan ainestodistuksella SFS-EN , nauhatuotteisiin stanssataan edellä mainittujen merkintöjen lisäksi: - koetuseränumero, esimerkiksi SP023, jossa SP on Sample Plate ja 023 on testilevyn numero - tehtaan tarkastusleima, M-leima ja työvuoronumero, esimerkiksi M1. Nauhalevynippuihin ja nauhakeloihin kiinnitetään lisäksi viivakoodituotetarrat. 1.3 Toimitustila 1.4 Pinnanlaatu 2 Mitoitus Ruukki Laser MC -nauhatuotteiden toimitustila on termomekaanisesti valssattu. Optim MC -nauhatuotteiden samoin kuin Optim 500 ML -kvarttolevytuotteiden toimitustila on termomekaanisesti valssattu. Tilaajan on ilmoitettava tilauksen yhteydessä, mikäli pinnanlaatu ei saa olla EN Luokka A Ohjeiden B6 ja B7 mukainen mitoitus Lisäohjeet lujuusluokille S S460 Tämän varmennetun käyttöselosteen mukaiset teräslajit lujuusluokissa S S460 voidaan mitoittaa ohjeiden B6 ja B7 mukaan, kun otetaan huomioon seuraavat lisäohjeet: - teräksen materiaaliominaisuudet ja muodonmuutoskyky : Standardin SFS-EN mukaan tämän varmennetun käyttöselosteen lujuusluokkien S S460 teräslajit täyttävät vaadittavat materiaaliominaisuudet ja riittävän muodonmuutoskyvyn, jotta mitoitus voidaan suorittaa hyödyntäen myös teräksen plastisia ominaisuuksia ohjeiden B6 ja B7 mukaisessa mitoituksessa (plastisuusteorian käyttö).

6 6(10) - ruuviliitokset : Ruuviliitosten palamurtumiskestävyys tarkistetaan käyttäen aineosavarmuuslukuna arvoa M0 = 1,1. Huomautus: Palamurtuminen ei ole mikään erityinen lujiin teräksiin tai tämän varmennetun käyttöselosteen mukaisiin teräksiin liittyvä murtumistapa, vaan se voi sopivilla mittasuhteilla esiintyä kaikilla teräksillä. Ohjeet ko. murtumistavan tarkistamiselle puuttuvat ohjeista B6 ja B7. Palamurtumiskestävyyden mitoitusarvo Kiinnittimien ryhmän reikien palamurtuminen palkin uuman päässä tai korvakelevyssä (ks. kuva) tulee estää käyttämällä sopivaa reikien sijoitusta. Tämä murtumistyyppi aiheutuu yleensä vetomurtumisesta kiinnittimien reikien muodostamaa linjaa pitkin reikäryhmän vedetyllä sivulla yhdistettynä bruttopoikkileikkauksen myötäämiseen leikkautumalla kiinnittimien reikien muodostamaa linjaa pitkin reikäryhmän leikkautumissivulla, ks. kuva. Tehollisen palamurtumiskestävyyden mitoitusarvo V eff.rd lasketaan kaavasta: V eff.rd = (f y / 3)A v.eff / M0 missä A v.eff on tehollinen leikkautumispinta-ala M0 = 1,1 Tehollinen leikkautumispinta-ala lasketaan seuraavasti: A v.eff = tl v.eff missä L v.eff = L v + L 1 + L 2, mutta L v.eff L 3 missä L 1 = a 1, mutta L 1 5d L 2 = (a 2 - kd 0.t )(f u /f y ) ja L 3 =L v + a 1 + a 3, mutta L 3 (L v + a 1 + a 3 - nd 0.v )(f u /f y ) missä a 1, a 2, a 3 ja L v on esitetty kuvassa. d d 0.t d 0.v n t k on kiinnittimen nimellinen halkaisija on vedetyllä pinnalla olevan reiän halkaisija, yleensä reiän halkaisija, mutta vaakasuunnassa soikealle reiälle käytetään soikeuden pituutta on leikkauspinnalla olevan reiän halkaisija, yleensä reiän halkaisija, mutta pystysuunnassa soikeille rei ille käytetään soikeuden pituutta on kiinnittimen reikien lukumäärä leikkauspinnalla on uuman tai korvakelevyn paksuus ja on kerroin, jolla on seuraavat arvot: -ruuvit ovat yhdessä rivissä: k = 0,5 -ruuvit ovat kahdessa rivissä: k =2,5

7 7(10) Kuva. Palamurtuminen, tehollinen leikkauspinta-ala - hitsausliitokset : Lujuusluokan S420 ja S460 teräslajeilla hitsausliitosten mitoitus suoritetaan ohjeen B7 viitestandardin SFS 2373 mukaisesti, jolloin SFS 2373 kohdan 5.2 kaavassa (4) laskentalujuus f d saa olla korkeintaan σ mit = f d f u 1,25 m Lujuusluokkien S S460 teräslajeilla hitsausliitosten mitoituksessa käytetään arvoa β = 1,0. Lisäohjeet lujuusluokille S S700 Lujuusluokkien S S700 teräksiä ei käytetä ohjeiden B6 ja B7 mukaisessa mitoituksessa.

8 8(10) 2.2 Standardin SFS-EN 1993 mukainen mitoitus Lisäohjeet lujuusluokille S S460 Tämän varmennetun käyttöselosteen mukaiset teräslajit lujuusluokissa S S460 voidaan mitoittaa standardin SFS-EN 1993 ja sen kansallisen liitteen (Suomi) mukaisesti. Lisäohjeet lujuusluokille S S700 Tämän varmennetun käyttöselosteen mukaiset teräslajit lujuusluokissa S S700 voidaan mitoittaa standardin SFS-EN 1993 ja sen kansallisen liitteen (Suomi) mukaisesti, kun otetaan huomioon standardissa SFS-EN ja sen kansallisessa liitteessä (Suomi) esitetyt lisäohjeet ja rajoitukset. Teräsrakenteiden toteutuksen osalta noudatetaan standardia SFS-EN ja kokoonpanojen CE-merkinnän osalta standardia SFS-EN Käyttökohteet Tämän varmennetun käyttöselosteen mukaisia teräslajeja voidaan käyttää RakMK-ohjeiden B6 ja B7 sekä EN-Eurocoden (SFS-EN 1993) sovellusalaan kuuluvissa rakenteissa ottaen huomioon tässä varmennetussa käyttöselosteessa ja sen liitteissä annetut ohjeet sekä EN-Eurocodea käytettäessä Suomen kansallisissa liitteissä annetut lisäohjeet. 4 Ruukki Metals Oy, Raahen tehdas, laadunvarmistus 4.1 CE-merkintä Ruukki Metals Oy, Raahen terästehtaan ISO 9001 mukaisella laatujärjestelmällä on Det Norske Veritas:n myöntämä sertifikaatti. Tarvittaessa Teräsrakenneyhdistys ry voi pyytää tuotteelle tehtyjen laadunvalvontakokeiden tulokset tai edellyttää tällaisten kokeiden tekemistä Suomessa valmiina oleville tuotteille. Rautaruukki Oyj:n valtuutus käyttää CE-merkintää koskee rakenneteräksiksi kuumavalssattuja kvarttolevy- ja nauhatuotteita, lujuudeltaan S235 - S460 standardien EN ,-3,-4,-5:2004 mukaisesti sekä teräslajia S690 QL standardin EN :2009 mukaisesti. Sertifikaatti No CPD , on voimassa saakka. CE-merkinnästä on aina maininta näille teräksille Ruukin antamassa, standardin EN 10204:2004 mukaisessa, ainestodistuksessa. 5 Liitteet LIITE 1. Tuotetiedot Ruukki Laser Version LIITE 2 Tuotetiedot Optim 500 ML Version LIITE 3 Tuotetiedot Optim MC Version Liitteet 1, 2 ja 3 on esitetty päivitettyinä osoitteesta

9 9(10) 6 Viitteet /1/ SFS-EN :2004 Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 1: Yleiset tekniset toimitusehdot. /2/ SFS-EN :2004 Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 2: Seostamattomat rakenneteräkset. Tekniset toimitusehdot. /3/ SFS-EN :2004 Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 3: Normalisoidut ja normalisointivalssatut hitsattavat hienoraerakenneteräkset. Tekniset toimitusehdot. /4/ SFS-EN :2005 Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 4: Termomekaanisesti valssatut hitsattavat hienoraerakenneteräkset. Tekniset toimitusehdot. /5/ SFS-EN :2005 Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 5: Ilmastokorroosiota kestävät teräkset. Tekniset toimitusehdot. /6/ SFS-EN 10204:2004 Metallituotteiden ainestodistukset. /7/ SFS-EN :1996 Kuumavalssatut lujat kylmämuovattavat teräslevytuotteet. Osa 2: Termomekaanisesti valssattujen terästen toimitusehdot. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry /8/ SFS-EN 10029: 2010 Kuumavalssatut teräslevyt. Paksuus 3mm. Mitta-, muoto- ja painotoleranssit. (Kvarttovalssauslinjan tuotteet) /9/ SFS-EN 10051: 2010 Kuumavalssattu pinnoittamaton nauhalevy ja nauha seostamattomasta tai seosteräksestä. Mitta- ja muototoleranssit. (Nauhavalssauslinjan tuotteet) /10/ Teräsohutlevyrakenteet, Suomen rakentamismääräyskokoelma, ohjeet B6. Ympäristöministeriö /11/ Teräsrakenteet, Suomen rakentamismääräyskokoelma, ohjeet B7. Ympäristöministeriö /12/ SFS 2373:1980 Hitsaus. Staattisesti kuormitettujen teräsrakenteiden hitsausliitosten mitoitus ja lujuuslaskenta. Huom: Kumottu, mutta on edelleen RakMK ohjeet B7:n viitestandardi. /13/ SFS-EN :2010 Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus. Osa 1: Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin.

10 10(10) /14/ SFS-EN :2008 Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus. Osa 2: Teräsrakenteita koskevat tekniset vaatimukset. /15/ SFS-EN :2005+AC:2006. Eurocode 3: Teräsrakenteiden suunnittelu. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt. Sisältää myös korjaukset AC:2006. /16/ Suomen kansallinen liite standardiin SFS-EN sekä korjaus Ympäristöministeriö. /17/ SFS-EN :2007+AC:2009. Eurokoodi 3. Teräsrakenteiden suunnittelu. Osa 1-12: EN 1993 laajennus teräslajeihin S700 asti. Sisältää myös korjaukset AC:2009. /18/ Suomen kansallinen liite standardiin SFS-EN Ympäristöministeriö.

Fireflex -palosuojamaali

Fireflex -palosuojamaali Käyttöseloste uusittu 13.11.2007 VARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE Liitteet uusittu 14.2.2008 TRY-69-2007 Fireflex -palosuojamaali Valmistaja Tikkurila Coatings Oy Kuninkaalantie 1 01300 VANTAA Varmennetun käyttöselosteen

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Merkinnät ja pakkaus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Merkinnät ja pakkaus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Merkinnät ja pakkaus www.ruukki.fi Tässä ohjelehdessä esitämme kuumavalssattujen terästuotteidemme pakkauksiin ja merkintöihin liittyvät asiat. Merkinnät Merkintöjen

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Standarditeräkset, vertailu, nimikkeet ja tunnukset

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Standarditeräkset, vertailu, nimikkeet ja tunnukset KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Standarditeräkset, vertailu, nimikkeet ja tunnukset www.ruukki.fi Raahen tehdas valmistaa eurooppalaisten EN-standardien ja muiden kansainvälisten standardien mukaisia

Lisätiedot

LEVY- JA NAUHATUOTTEET. MITAT

LEVY- JA NAUHATUOTTEET. MITAT www.ruukki.fi LEVY- JA NAUHATUOTTEET. MITAT KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Sisältö Terästen tuotemuodot...2 Teräslajit...2 Terästen toimitustilat ja myötölujuusluokat...3 Kvarttolevytuotteet Kvarttolevyt...4

Lisätiedot

SÄRMÄYS, RAEX KULUTUS- TERÄKSET, ULTRALUJAT OPTIM QC TERÄKSET

SÄRMÄYS, RAEX KULUTUS- TERÄKSET, ULTRALUJAT OPTIM QC TERÄKSET www.ruukki.fi SÄRMÄYS, RAEX KULUTUS- TERÄKSET, ULTRALUJAT OPTIM QC TERÄKSET KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Johdanto Raex on erinomaisen kova ja luja kulutusteräs, jota toimitamme karkaistuna nauhalevynä

Lisätiedot

2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET

2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET 2. RAKENNETERÄKSET Luja, homogeeninen ja melkein isotrooppinen aine Hoikat ja ohuet rakenteet Epästabiiliusilmiöt Sitkeyden puute valssausta vastaan kohtisuorassa suunnassa Muut materiaaliominaisuudet

Lisätiedot

Monokote Palosuojaus Teräksen ja Betonin suojaukseen

Monokote Palosuojaus Teräksen ja Betonin suojaukseen Monokote Palosuojaus Teräksen ja Betonin suojaukseen Tuotteiden valintaopas TRY - 75-2008 TRY - 76-2008 ETA - 10/0082 Sampsankatu 4, 20520 Turku Puh. 010 830 1600, fax 02 254 3745 E-mail: rt@renotech.fi,

Lisätiedot

MITTA- JA MUOTO- TOLERANSSIT

MITTA- JA MUOTO- TOLERANSSIT www.ruukki.fi MITTA- JA MUOTO- TOLERANSSIT KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Soveltamisala Teräksen mitta- ja muototoleranssit määräytyvät materiaalistandardin tai teräslajin ohjelehden vaatimuksista.

Lisätiedot

2. RAKENNETERÄKSET 2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET

2. RAKENNETERÄKSET 2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET 2. RAKENNETERÄKSET Luja, homogeeninen ja melkein isotrooppinen aine Hoikat ja ohuet rakenteet Epästabiiliusilmiöt Sitkeyden puute valssausta vastaan kohtisuorassa suunnassa Muut materiaaliominaisuudet

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

VARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-98-2010 [korvaa varmennetun käyttöselosteen TRY-98-2005] SFS Intec poraruuvit ja kierteittävät ruuvit.

VARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-98-2010 [korvaa varmennetun käyttöselosteen TRY-98-2005] SFS Intec poraruuvit ja kierteittävät ruuvit. VARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-98-2010 [korvaa varmennetun käyttöselosteen TRY-98-2005] SFS Intec poraruuvit ja kierteittävät ruuvit Valmistaja SFS intec AG, CH-9435 Heerbrugg, Sveitsi SFS intec SAS, F-26006

Lisätiedot

Eurokoodi 2010 Seminaari 25.11.2010. Teräsrakenteiden uudet julkaisut

Eurokoodi 2010 Seminaari 25.11.2010. Teräsrakenteiden uudet julkaisut Eurokoodi 2010 Seminaari 25.11.2010 Teräsrakenteiden uudet julkaisut Jouko Kouhi Tekninen johtaja Teräsrakenneyhdistys ry. PL 381 (Unioninkatu 14, 3. krs) FI-00131 Helsinki Puh: 09-12991 Puh (gsm):050

Lisätiedot

www.ruukki.fi AINES- TODISTUKSET KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT

www.ruukki.fi AINES- TODISTUKSET KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT www.ruukki.fi AINES- TODISTUKSET KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ohjelehdessä esitellään eurooppalaisen standardin EN 10204:2004 mukaiset ainestodistukset sekä lisäksi ns. Analyysitodistus ja laivanrakennusteräksille

Lisätiedot

FIREBREAK 305 - palosuojamaali putkiprofiilien palosuojaukseen

FIREBREAK 305 - palosuojamaali putkiprofiilien palosuojaukseen ARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-113-2006 [Korvaa varmennetun käyttöselosteen nro TRY-91-2004] FIREBREAK 305 - palosuojamaali putkiprofiilien palosuojaukseen almistaja Neutron Fire Technologies Limited Shire

Lisätiedot

Tämän käyttöselosteen mukaiset palosuojamaalit varastoidaan Tikkurila Oyj:n varastossa Vantaalla.

Tämän käyttöselosteen mukaiset palosuojamaalit varastoidaan Tikkurila Oyj:n varastossa Vantaalla. ARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-95-2010 korvaa armennetun käyttöselosteen TRY-95-2005 -palosuojamaali almistaja Rütgers Organics GmbH Postfach 310372 D-68263 Mannheim SAKSA armennetun käyttöselosteen haltija

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt LIITE 9 1 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1993-1-1 EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä

Lisätiedot

41220 Kylmämuovatut rakenteet

41220 Kylmämuovatut rakenteet InfraRYL osa 3 Sillat ja rakennustekniset osat päivitys 1.10.2012 1 Kiinnitys ja liitos on määritelty luvussa 41210. 41210 Kantavat teräsrakenteet, InfraRYL. 41220.1 Käytettävät teräkset 41220.1.1 Teräkset,

Lisätiedot

ThyssenKrupp Steel Europe

ThyssenKrupp Steel Europe Erikoislujat erikoisrakenneteräkset Laatu ennen määrää Steel Europe Meidän tulevaisuus on teräksessä high strength Erikoislujat nuorrutuskarkaistut N-A-XTRA XABO ja XABO high strength -rakenneteräkset

Lisätiedot

Kulutusta kestävät teräkset

Kulutusta kestävät teräkset Kulutusta kestävät teräkset durostat Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen englanninkielinen versio osoitteessa www.voestalpine.com/grobblech Tekniset toimitusehdot durostat Kesäkuu

Lisätiedot

Tuoteohjelma 2011 Kuumavalssatut teräkset Raahen tehtaalta

Tuoteohjelma 2011 Kuumavalssatut teräkset Raahen tehtaalta Tuoteohjelma 2011 1 (27) Tuoteohjelma 2011 Kuumavalssatut teräkset Raahen tehtaalta Ruukin kuumavalssatut erikoisteräkset Optim, Raex, Ramor ja Ruukki Laser tarjoavat käyttäjälleen teknisiä ja taloudellisia

Lisätiedot

www.ruukki.fi KONEISTUS KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT

www.ruukki.fi KONEISTUS KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT www.ruukki.fi KONEISTUS KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Tämä esite sisältää kuumavalsssattujen terästee koneistustietoa seuraavista työstömenetelmistä: poraus kierteitys sahaus jyrsintä ja sorvaus

Lisätiedot

ESIKÄSITTELYT, TARKKUUS- LEIKATUT NAUHALEVYT SEKÄ TARKKUUS- LEIKATUT JA VIISTEYTETYT LEVYT

ESIKÄSITTELYT, TARKKUUS- LEIKATUT NAUHALEVYT SEKÄ TARKKUUS- LEIKATUT JA VIISTEYTETYT LEVYT www.ruukki.fi ESIKÄSITTELYT, TARKKUUS- LEIKATUT NAUHALEVYT SEKÄ TARKKUUS- LEIKATUT JA VIISTEYTETYT LEVYT KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Tarkkuusleikatut ja viisteytetyt levyt ovat komponentteja valmiina

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 1.6.2010 Kansallinen liite (LVM), 1.6.2010 1/9 Alkusanat KANSALLINEN LIITE (LVM) STANDARDIIN SFS-EN

Lisätiedot

Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2

Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2 B7 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ, Asunto-ja rakennusosasto Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2 Ympäristöministeriön asetus teräsrakenteista Annettu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta

Lisätiedot

Eurooppalaiset terässtandardit VALINTA JA KÄYTTÖ

Eurooppalaiset terässtandardit VALINTA JA KÄYTTÖ Eurooppalaiset terässtandardit VALINTA JA KÄYTTÖ Eurooppalaiset terässtandardit - valinta ja käyttö Eurooppalaisia terässtandardeja laatii eurooppalaisen standardisoimisjärjestön CENin liitännäisorganisaatio

Lisätiedot

Optim erikoisluja teräs. Nostureiden uusi sukupolvi - teoriasta käytäntöön. www.ruukki.fi

Optim erikoisluja teräs. Nostureiden uusi sukupolvi - teoriasta käytäntöön. www.ruukki.fi Optim erikoisluja teräs Nostureiden uusi sukupolvi - teoriasta käytäntöön www.ruukki.fi Paremmin, korkeammalle Nosturivalmistuksessa suunnittelupöydän ja edistyksellisen lopputuotteen välinen kuilu kapenee

Lisätiedot

Strenx-teräksen edut: erikoisluja rakenneteräs, josta valmistetaan entistä vahvempia, kevyempiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita

Strenx-teräksen edut: erikoisluja rakenneteräs, josta valmistetaan entistä vahvempia, kevyempiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita Strenx-teräksen edut: erikoisluja rakenneteräs, josta valmistetaan entistä vahvempia, kevyempiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita Strenx-teräksessä yhdistyvät 1300 MPa Domex } Weldox Optim 600 MPa Strenx

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

NWE 2014, Tampere EN sertifiointi

NWE 2014, Tampere EN sertifiointi NWE 2014, Tampere 5.11.2014 EN 1090-1 sertifiointi Direktiivi (directive) (CPD 89/106/ETY) Vahvistetaan tavoitteet yhdelle, usealle tai kaikille jäsenvaltioille Ohjeistus kansalliselle lainsäätäjälle Jäsenvaltiot

Lisätiedot

Tuoteohjelma 2011 Kuumavalssatut teräkset Raahen tehtaalta

Tuoteohjelma 2011 Kuumavalssatut teräkset Raahen tehtaalta Tuoteohjelma 2011 1 (29) Tuoteohjelma 2011 Kuumavalssatut teräkset Raahen tehtaalta Ruukin kuumavalssatut erikoisteräkset Optim, Raex, Ramor ja Ruukki Laser tarjoavat käyttäjälleen teknisiä ja taloudellisia

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus www.ruukki.fi Ruukki toimittaa kuumavalssattuja levyjä ultraäänitarkastettuina tai muiden, erikseen sovittavien vaatimusten mukaisesti. Ultraäänitarkastuksesta

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Terminen leikkaus ja kuumilla oikominen

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Terminen leikkaus ja kuumilla oikominen KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Terminen leikkaus ja kuumilla oikominen www.ruukki.fi Kokosimme tähän ohjelehteen kuumavalssattujen terästen termiseen leikkaukseen ja kuumilla oikomiseen liittyvää

Lisätiedot

Lujat ja erikoislujat termomekaanisesti valssatut hienoraeteräkset

Lujat ja erikoislujat termomekaanisesti valssatut hienoraeteräkset Lujat ja erikoislujat termomekaanisesti valssatut hienoraeteräkset alform plate Luja: alform plate700 M Erikoisluja: alform plate 960 M x-treme Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen

Lisätiedot

Eurooppalaiset terässtandardit VALINTA JA KÄYTTÖ

Eurooppalaiset terässtandardit VALINTA JA KÄYTTÖ Eurooppalaiset terässtandardit VALINTA JA KÄYTTÖ EUROOPPALAISET TERÄSSTANDARDIT VALINTA JA KÄYTTÖ Eurooppalaisia terässtandardeja laatii eurooppalaisen standardisoimisjärjestön CENin liitännäisorganisaatio

Lisätiedot

Teräsrakenneyhdistys ry:n Normitoimikunta on 14.8.2006 käsitellyt ja hyväksynyt tämän varmennetun käyttöselosteen.

Teräsrakenneyhdistys ry:n Normitoimikunta on 14.8.2006 käsitellyt ja hyväksynyt tämän varmennetun käyttöselosteen. ARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-110-2006 NULLIFIRE S707-60 palosuojamaali putki- ja I-profiilien palosuojaukseen almistaja ja varmennetun käyttöselosteen haltija Nullifire Ltd. Torrington Avenue, Coventry,

Lisätiedot

Eurokoodi 2011 Seminaari 8.12.2011. Teräsrakenteiden uudet (ja tulevat) julkaisut

Eurokoodi 2011 Seminaari 8.12.2011. Teräsrakenteiden uudet (ja tulevat) julkaisut Eurokoodi 2011 Seminaari 8.12.2011 Teräsrakenteiden uudet (ja tulevat) julkaisut Jouko Kouhi Tekninen johtaja Teräsrakenneyhdistys ry. PL 381 (Unioninkatu 14, 3. krs) FI-00131 Helsinki Puh: 09-12991 Puh

Lisätiedot

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu R-STEEL LENKKI Eurokoodien mukainen suunnittelu R-STEEL LENKKI 1 R-STEEL LENKIN TOIMINTATAPA... 2 2 R-STEEL LENKIN MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 R-Seel Lenkin mitat... 4 2.2 R-Steel Lenkin materiaalit

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Mekaaninen leikkaus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Mekaaninen leikkaus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Mekaaninen leikkaus www.ruukki.fi Lujien terästen leikkaamiseen suositellaan suorateräistä leikkaamista, joka yleensä on saksimainen leikkausmenetelmä. Erityisesti teräslajien

Lisätiedot

FIRETEX FX2000 palosuojamaali putki- ja I-profiilien palosuojaukseen

FIRETEX FX2000 palosuojamaali putki- ja I-profiilien palosuojaukseen VARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-107-2011 Korvaa varmennetun käyttöselosteen TRY-107-2006 FIRETEX FX2000 palosuojamaali putki- ja I-profiilien palosuojaukseen Valmistaja ja varmennetun käyttöselosteen haltija

Lisätiedot

Kuumavalssatut harjatangot, suorat ja kiepille valssatut

Kuumavalssatut harjatangot, suorat ja kiepille valssatut Kuumavalssatut harjatangot, suorat ja kiepille valssatut Voimassa Elokuu 06 Korvaa Marraskuu 05 1.Johdanto Tämän tuotelehden tarkoituksena on tiiviissä muodossa esittää SFSstandardien mukaisten suorien

Lisätiedot

EUROKOODI 2016 SEMINAARI. Teräs- ja alumiinirakenteet

EUROKOODI 2016 SEMINAARI. Teräs- ja alumiinirakenteet EUROKOODI 2016 SEMINAARI Teräs- ja alumiinirakenteet Teräsrakenneteollisuuden toiminnanedistäjä Edistää kotimaista teräs- ja metallirakentamista Edustaa asiantuntemusta teräs- ja metallirakentamisen alalla

Lisätiedot

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 Tämä päivitetty ohje perustuu aiempiin versioihin: 18.3.1988 AKN 13.5.1999 AKN/ks SISÄLLYS: 1. Yleistä... 2 2. Mitoitusperusteet...

Lisätiedot

www.ruukki.fi HITSAUS. YLEISTIETOA KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT

www.ruukki.fi HITSAUS. YLEISTIETOA KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT www.ruukki.fi HITSAUS. YLEISTIETOA KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Hitsausprosessin valinta Hitsausprosessia valittaessa on huomioitava terästen lämmöntuontirajoitukset ja hitsauksen suoritustapa.

Lisätiedot

REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja

REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja www.ruukki.fi 1 Laserhitsauksen monipuoliset mahdollisuudet Ruukin laserhitsausprosessin avulla voidaan tuottaa ohuita ja erittäin leveitä levyjä,

Lisätiedot

EUROKOODISEMINAARI 2016 BETONI- JA BETONI-TERÄS-LIITTORAKENTEITA KOSKEVAT OHJEET

EUROKOODISEMINAARI 2016 BETONI- JA BETONI-TERÄS-LIITTORAKENTEITA KOSKEVAT OHJEET EUROKOODISEMINAARI 2016 BETONI- JA BETONI-TERÄS-LIITTORAKENTEITA KOSKEVAT OHJEET 1 2016-12-08 Toteutusluokan valinta Toteutusluokka valitaan seuraamusluokkien (CC1, CC2 ja CC3) sekä rakenteen käyttöön

Lisätiedot

Kaiteiden kelpoisuus. Rakentamisen standardit ja eurokoodit 2017 Timo Tikanoja. Rakennustuoteteollisuus RTT

Kaiteiden kelpoisuus. Rakentamisen standardit ja eurokoodit 2017 Timo Tikanoja. Rakennustuoteteollisuus RTT Kaiteiden kelpoisuus Rakentamisen standardit ja eurokoodit 2017 Timo Tikanoja Rakennustuoteteollisuus RTT Kaiteiden kelpoisuus Kaiteille/kaidejärjestelmille ei ole olemassa harmonisoitua tuotestandardia

Lisätiedot

CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011

CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011 CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011 Timo Pulkki Rakennustuoteteollisuus RTT EU:n sisämarkkinoiden toimintatapa Kansalliset viranomaiset: Päättävät kansallisesti rakentamiseen käytettäviltä

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Yli-insinööri Jukka Bergman Asetus kantavista rakenteista ja asetus pohjarakenteista Esittäjän

Lisätiedot

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille www.polarputki.fi 2 3 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Teräsrakenteiden toteutuksen standardien muutokset. Janne Tähtikunnas

Teräsrakenteiden toteutuksen standardien muutokset. Janne Tähtikunnas Teräsrakenteiden toteutuksen standardien muutokset Janne Tähtikunnas Standardit EN 1090 Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus EN 1090-1 Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus Eurocode standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus Eurocode standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus Eurocode standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ann ettu Helsin gissä 30 päivän ä maaliskuuta 2009 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

Pulttiliitosten tyypit ja käyttöalueet, ruuvien esijännittäminen

Pulttiliitosten tyypit ja käyttöalueet, ruuvien esijännittäminen TRY TERÄSNORMIKORTTI N:o 9/1998 RakMK B7:n kohta: 5.1 ja 9.3.4 RakMK B7 1996 Pulttiliitosten tyypit ja käyttöalueet, ruuvien esijännittäminen Yhteyshenkilö: Unto Kalamies Teräsrakenneyhdistys r.y. Eteläranta

Lisätiedot

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit Teräsvalut Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy Teräsvalujen raaka-ainestandardit - esitelmän sisältö Mitä valun ostaja haluaa? Millaisesta valikoimasta valuteräs

Lisätiedot

16.5.2012 www.ruukki.com Olli Vähäkainu

16.5.2012 www.ruukki.com Olli Vähäkainu 1 Ruukin kuumavalssatut erikoisteräkset Yleistä teräksen valmistuksesta Laserleikattavat Ruukki Laser teräkset Lujat ja muovattavat Optim-teräkset Kulutuskestävät Raex-teräkset Karkaistulla kovaa korkealle

Lisätiedot

MATERIAALI- VALINTA HITSAUS- AINEET

MATERIAALI- VALINTA HITSAUS- AINEET www.ruukki.fi MATERIAALI- VALINTA HITSAUS- AINEET KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Tässä julkaisussa on esitetty hitsausainesuositukset kuumavalssattujen terästen MAG-hitsaukseen, täytelankahitsaukseen,

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (6) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen

Lisätiedot

RAEX KAIKKINA AIKOINA KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN

RAEX KAIKKINA AIKOINA KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN RAEX KAIKKINA AIKOINA KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN KAIKKEEN KULUMISEEN KAIKISSA OLOSUHTEISSA Raex-teräs on kehitetty kulumiselle alttiisiin teräsrakenteisiin. Raexteräksen ominaisuudet voivat pidentää koneiden

Lisätiedot

TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa. Teräsrakenneyhdistys ry

TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa. Teräsrakenneyhdistys ry TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa 1 Teräsrakentamisen pelisäännöt muuttumassa rakennustuoteasetuksen myötä CE-merkintä rakenteellisissa teräskokoonpanoissa

Lisätiedot

Kuva 1. LL13 Haponkestävä naulalevyn rakenne.

Kuva 1. LL13 Haponkestävä naulalevyn rakenne. LAUSUNTO NRO VTT-S-04187-14 1 (4) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö Lahti Levy Oy Askonkatu 11 FI-15100 Lahti 15.9.2014 Kimmo Köntti VTT Expert Services Oy Ari Kevarinmäki PL 1001, 02044 VTT Puh. 020 722 5566,

Lisätiedot

Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt

Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt Puutuotteiden ja puurakenteiden standardisointi - seminaari 31.10.2017 Antti Koponen/Rakennustuoteteollisuus RTT ry Suomessa noudatetaan Suomen lakia ja siihen perustuvia

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-1-11 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Vedettyjen rakenneosien suunnittelu LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-1-11 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Vedettyjen rakenneosien suunnittelu LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-1-11 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Vedettyjen rakenneosien suunnittelu LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 1.6.2010 Kansallinen liite (LVM), 1.6.2010 1/4 Alkusanat KANSALLINEN

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 2: BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleiset säännöt. Rakenteiden palomitoitus

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 2: BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleiset säännöt. Rakenteiden palomitoitus LIITE 8 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1992-1-2 EUROKOODI 2: BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleiset säännöt. Rakenteiden palomitoitus Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA Eurokoodien mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat ja osat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit...

Lisätiedot

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET www.jita.fi Jitalta laajin valikoima kevennettyjä muoviputkia uusimmalla tekniikalla! Valmistamamme putket täyttävät RIL 128-2002 sekä standardin SFS EN 13476-1, 2 ja

Lisätiedot

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu vakioteräsosat RakMK:n mukainen suunnittelu vakioteräsosat 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5 3.4 Laadunvalvonta...5

Lisätiedot

1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 RLS-sisäkierrehylsyankkurin materiaalit ja standardit...

1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 RLS-sisäkierrehylsyankkurin materiaalit ja standardit... RLS sisäkierrehylsyankkurit RakMK:n mukainen suunnittelu RLS sisäkierrehylsyankkurit 1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 RLS-sisäkierrehylsyankkurin materiaalit

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu FMC 41874.133 28..213 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTA... 3 2 MITAT, OSAT, ASENNUSVAIHEEN KAPASITEETIT JA TILAUSTUNNUKSET...

Lisätiedot

HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali

HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali OMINAISUUDET JA KÄYTTÖ: HENSOTHERM 4KS on paisuva, vesiohenteinen palosuojamaali. Maalin korkean viskositeetin ja hienojakoisuuden ansiosta palosuojamaalattu pinta on tasainen.

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Esityksen aiheet: Suomen rakentamismääräykset

Lisätiedot

Betonieurokoodit ja niiden kansalliset liitteet Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet

Betonieurokoodit ja niiden kansalliset liitteet Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet Betonieurokoodit ja niiden kansalliset liitteet Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet /Rakennusteollisuus RT Betonieurokoodien tilanne Eurokoodien asema Uudessa B-sarjassa eurokoodeihin

Lisätiedot

WQ-palkkijärjestelmä

WQ-palkkijärjestelmä WQ-palkkijärjestelmä Sisällys 1. Toimintatapa 2 2. Valmistus 2 2.1. Materiaali 2 2.2. Pintakäsittely 2 2.3. Laadunvalvonta 3 3. Palkin käyttö rakenteissa 3 4. Suunnittelu 3 4.1. Palkin rakenne 3 4.2. Palkin

Lisätiedot

SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI. Heikki Salkinoja LEKA-hanke

SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI. Heikki Salkinoja LEKA-hanke SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke Standardin osat SFS-EN 1090-1+A1: Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus Osa 1: Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin

Lisätiedot

KESPET-PELTIPÄÄLLYSTEJÄRJESTELMÄT

KESPET-PELTIPÄÄLLYSTEJÄRJESTELMÄT -PELTIPÄÄLLYSTEJÄRJESTELMÄT Valmistusperusteet täyttävät standardin SFS 3282, SFS 3541 ja SFS 3978 vaatimukset. -LIITOSSIKIT Liitosvakojen mitat Putken halk. a b c... 3...5 2...3 3...4,5 200...500 5...8

Lisätiedot

Tämän käyttöselosteen mukaiset palosuojamaalit varastoidaan Rudolf Hensel GMBH:n valtuuttamien jälleenmyyjien varastoissa.

Tämän käyttöselosteen mukaiset palosuojamaalit varastoidaan Rudolf Hensel GMBH:n valtuuttamien jälleenmyyjien varastoissa. ARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-99-2009 palosuojamaali almistaja ja varmennetun käyttöselosteen haltija Rudolf Hensel GMBH Lauenburger Landstraße 11 21039 Börnsen SAKSA puh. +49 40 72 10 62 20 fax +49 40

Lisätiedot

SBKL-KIINNITYSLEVYT EuroKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

SBKL-KIINNITYSLEVYT EuroKoodIEN mukainen SuuNNITTELu SBKL-KIINNITYSLEVYT Eurokoodien mukainen suunnittelu SBKL-KIINNITYSLEVYT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 SBKL-kiinnityslevyjen mitat... 4 2.2 SBKL-kiinnityslevyjen tilaustunnukset...

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUS. Tuoteryhmä: Raudoitustankojen erikoisjatkokset VT-BY-EJ Ancon Ltd

VARMENNUSTODISTUS. Tuoteryhmä: Raudoitustankojen erikoisjatkokset VT-BY-EJ Ancon Ltd VARMENNUSTODISTUS Tuoteryhmä: Raudoitustankojen erikoisjatkokset VT-BY-EJ-0002-2019 Suomen Betoniyhdistys ry on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012, muutettu lailla 1262/2014)

Lisätiedot

POIKKILEIKKAUSTEN MITOITUS

POIKKILEIKKAUSTEN MITOITUS 1.4.016 POIKKILEIKKAUSTE ITOITUS Osavarmuusluvut Poikkileikkausten kestävs (kaikki PL) 0 1, 0 Kestävs vetomurron suhteen 1, 5 Kimmoteorian mukainen mitoitus - tarkistetaan poikkileikkauksen kriittisissä

Lisätiedot

Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat

Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat Eurokoodi 2012 seminaari Antti Koponen Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus julkaistiin OJ:ssa 4.4.2011, astui osittain voimaan 24.4.2011

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

Puurakenteet. Tomi Toratti

Puurakenteet. Tomi Toratti 1 Puurakenteet Tomi Toratti 25.9.2014 2 SFS 5978 Puurakenteiden toteuttaminen. Rakennuksien kantavia rakenneosia koskevat vaatimukset 2012 Toteutusasiakirjat Toteutusluokat TL1, TL2 ja TL3 Toleranssiluokat

Lisätiedot

TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa. Teräsrakenneyhdistys ry

TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa. Teräsrakenneyhdistys ry TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa 1 Toteutusstandardien käyttöönotto Kantavat teräsrakenteet Standardi SFS EN 1090 osat 1 ja 2 2 SFS EN 1090-1+AC1: (harmonisoitu

Lisätiedot

Yksinkertaista. Me autamme. TM

Yksinkertaista. Me autamme. TM Yksinkertaista. Me autamme. TM EN 1090 ja CE-merkintä Neuvoja teräskokoonpanojen CE-merkintään ja FPC-manuaalin laadintaan Ver. 8 30.6.2015 Ceriffi Oy MKE Aineiston sisältö Mitä tuotteita teräskokoonpanojen

Lisätiedot

SSAB RRs-paalut RR-PAALUTUSOHJE, MITOITUSTAULUKOT

SSAB RRs-paalut RR-PAALUTUSOHJE, MITOITUSTAULUKOT SSAB RRs-paalut RR-PAALUTUSOHJE, MITOITUSTAULUKOT Tämä ohje täydentää vanhaa Ruukin RR-paalutusohjetta. Ohjeessa esitetään lujien teräslajista S550J2H valmistettujen RRs-paalujen materiaali- ja poikkileikkausominaisuudet

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista ja ohjeet. Betoniworkshop RT Jorma Jantunen

Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista ja ohjeet. Betoniworkshop RT Jorma Jantunen Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista ja ohjeet Betoniworkshop RT 15.5.12 Jorma Jantunen Rakentamismääräysten uudistus Maankäyttö ja rakennuslaki olennaiset tekniset vaatimukset > asetuksenantovaltuudet

Lisätiedot

Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy

Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Sertifikaatti Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy valmistaa Rakennuslevyjä Gyproc GR 13, GR 13 W, GRI 13, GEK 13, GN 13, GN 13 W, Gyproc 4, ja GTS 9 Tämä sertifikaatti koskee rakennuslevyjen käyttöä rakennuksen

Lisätiedot

AINESPUTKET JA SAUMATTOMAT TERÄSPUTKET

AINESPUTKET JA SAUMATTOMAT TERÄSPUTKET AINESPUTKET JA SAUMATTOMAT TERÄSPUTKET V & M TUBES - kumppanisi onnistumiseen Laaja asiantuntemus Erikoisosaaminen saumattomasta, kuumavalssatusta teräsputkesta. Kattava mittavalikoima Halkaisijat 17,3

Lisätiedot

P U T K I PA L K I T H O L L OW SECTIONS

P U T K I PA L K I T H O L L OW SECTIONS NELIÖN MUOTOISET MITTAMERKINNÄT M = Paino W p = Plastinen taivutusvastus Poikkileikkausarvot on laskettu käyt- A = Poikkileikkauksen pinta-ala i = Jäyhyyssäde täen nimellismittoja H, B ja T sekä Au = Ulkopinta-ala

Lisätiedot

Ruostumattomat ja haponkestävät neliöputket Welded stainless steel square tubes

Ruostumattomat ja haponkestävät neliöputket Welded stainless steel square tubes Ruostumattomat ja haponkestävät neliöputket Welded stainless steel square tubes Ainestandardi: EN 10088-2/EN 10028-7 Ainestodistus: EN 10204/3.1 Mittatoleranssit: Pr EN 10219-2 Pituus 6 m RST-LEVYT RST-PUTKET

Lisätiedot

SSAB RRs-paalut RR-PAALUTUSOHJE, MITOITUSTAULUKOT

SSAB RRs-paalut RR-PAALUTUSOHJE, MITOITUSTAULUKOT SSAB RRs-paalut RR-PAALUTUSOHJE, MITOITUSTAULUKOT Tämä ohje täydentää vanhaa Ruukin RR-paalutusohjetta. Ohjeessa esitetään lujien teräslajista S550J2H valmistettujen RRs-paalujen materiaali- ja poikkileikkausominaisuudet

Lisätiedot

Ruukin uusi paalu lujiin teräksiin perustuvat ratkaisut TkT Vesa Järvinen

Ruukin uusi paalu lujiin teräksiin perustuvat ratkaisut TkT Vesa Järvinen Ruukin uusi paalu lujiin teräksiin perustuvat ratkaisut TkT Vesa Järvinen 1 www.ruukki.com Vesa Järvinen EXTERNAL 23/01/2014 Ruukin teräspaaluilla kokonaistaloudellisesti edullisimmat perustusratkaisut

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI VTT-C-10100-13 Myönnetty 1.10.2013 Alkuperäinen englanninkielinen Xella kattoelementit Xella lattiaelementit EDUSTAJA/ VALMISTAJA Xella Danmark A/S Helge Nielsen Allé 7 DK-8723

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Kierrehaat Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus kierrehakojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

Teräsrakennepäivä 2012

Teräsrakennepäivä 2012 Teräsrakennepäivä 2012 TEP (Teräsrakenteiden Eurooppalaiset Pelisäännöt) Eurooppalaiseen ohjeistukseen siirtyminen - Yleisesittely Jouko Kouhi Tekninen johtaja Teräsrakenneyhdistys ry. Unioninkatu 14,

Lisätiedot

Sulametallurgia (Secondary steelmaking)

Sulametallurgia (Secondary steelmaking) Sulametallurgia (Secondary steelmaking) 1 Senkkauuni Raahessa näytteenotto/ happi- ja lämpötilanmittaus seosainejärjestelmä apulanssi 3-4 C/min 20 MVA 105-125 t Ar langansyöttö Panoskoko 125 t (min 70

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN LIITE 14 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1994-1-1 EUROKOODI 4: BETONI- TERÄSLIITTORAKENTEIDEN SUUNNITTELU. OSA 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt Esipuhe Tätä kansallista liitettä

Lisätiedot