Oma väylä hankkeen kuntoutuspalveluiden kehittämissuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oma väylä hankkeen kuntoutuspalveluiden kehittämissuunnitelma"

Transkriptio

1 Oma väylä hankkeen kuntoutuspalveluiden (55)

2 Kehittämissuunnitelman kirjoittajat: Katariina Kallio-Laine Iiris Pelkonen Kehittämissuunnitelman päivitykset Päiväys Muutos Liite 6 päivitetty (alv) Kuntoutussuunnitelman voi tehdä joko julkisessa terveydenhuollon hoidosta vastaava yksikkö tai yksityisellä sektorilla toimiva lääkäri Kela korvaa palveluntuottajalle moniammatillisen 2 (55)

3 työryhmän, työelämänasiantuntijan sekä yhden hankkeen koordinoinnista vastaavan työntekijän työajan työkokouksen ajalta sekä työkokoukseen liittyvät matkakustannukset Kohta 6 Diagnoosikriteerit: F84.5 Aspergerin oireyhtymä F84.8 Määrittelemätön lapsuusiän laaja-alainen kehityshäiriö F84.9 Muu lapsuusiän laaja-alainen kehityshäiriö ) JA/TAI aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (F90 ADHD/ ADD) 3 (55)

4 Sisällys 1 Oma väylä hankkeen Johdanto ja taustaa Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehittämistarpeet Neuropsykiatriset häiriöt Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD) Aspergerin oireyhtymä Oma väylä-hankkeen rakenne ja tavoitteet Kohderyhmä Kuntoutushenkilöstö Työpari Omaohjaaja Erityistyöntekijä Kuntoutuksen toteutus Kuntoutuksen rakenne ja -prosessi Kuntoutukseen ohjaus Kuntoutukseen hakeminen Ennakkoarvio Kuntoutuksen aloitus Starttikäynnit Sisältö Tsemppikäynnit Ryhmäkäynnit Seurantakäynnit (55)

5 Sisältö Yhteydenpito kuntoutujaan kuntoutuksen aikana Omaiset ja läheiset Kuntoutuspalaute Palveluntuottajien käyttämät mittarit ja arviointimenetelmät Kuntoutujalähtöisyys palveluntuottajan toiminnassa Kuntoutus arjen tukena Tutkimus Kuntoutuspalvelujen toteutuksen ja kehittämistyön ohjaus Ohjausryhmä Paikallinen projektiryhmä Työkokoukset Kelan internetsivut ja Innokylän - hankesivut Raportit arvioinnin tukena Talouden seuranta Dokumentointi Tiedottaminen ja palveluiden markkinointi Laskutus Tilat Kuntoutujan etuudet LIITE 1 Kehittämisprojektin toimijoiden tehtävät ja rooli LIITE 2 Kehittämisen teemat LIITE 3 Yksilö- ja ryhmäkäyntien teemoja LIITE 4 Kirjallisuuskatsaus LIITE 5 Kehittämistyöstä maksettavat korvaukset ja ohjeita laskutukseen 5 (55)

6 1 Oma väylä hankkeen Kuntoutuspalvelujen kuvaa Oma väylä- hankkeessa kehitettävän kuntoutuspalvelun sisällön sekä palvelujen toteutukseen ja kehittämiseen liittyvät toimenpiteet ja vastuut. Kehittämissuunnitelman tavoitteena on ohjata palveluntuottajia kuntoutuspalvelujen toteuttamisessa sekä kehittämisessä ja eri tahoja kuntoutukseen ohjaamisessa. Kehittämissuunnitelma on liitteenä kuntoutuspalveluntuottajien kanssa tehtävässä sopimuksessa. Lisäksi kuntoutuspalvelujen tuottajan on noudatettava voimassaolevaa avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen Standardin yleistä osaa (voimassa alkaen). 2 Johdanto ja taustaa Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu kärkihankkeena nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Nuorten yhteiskuntatakuun tavoitteena on taata jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Kelan neuropsykiatrisen kuntoutuksen Oma väylä hanke on osa nuorten yhteiskuntatakuuta. Sosiaali-, terveys-, koulutus- ja työllisyyspalveluja koskeva tutkimustieto on osoittanut, että syrjäytymisen ehkäisyssä päästään parhaisiin tuloksiin yhdistämällä eri palveluja ja toteuttamalla niitä samanaikaisesti. Olemassa olevien palveluiden tunteminen vaatii työntekijöiltä osaamista ja kykyä yhdistää palvelut saumattomaksi prosessiksi. Nuorille satunnaisesti tarjottavat yksittäiset palvelut johtavat harvoin syrjäytymiskierteestä irtautumiseen. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisussa (1/2013 Osatyökykyiset työssä STM 2013:29) suositellaan, että elämän nivelvaiheiden tuen ja ohjauksen tulisi olla lakisääteistä. Tällaisia nivelvaiheita ovat esimerkiksi koulutuksen siirtymätilanteet. Nivelvaiheisiin liittyvä tuen ja kuntoutuksen tarve korostuu erityisesti lapsilla ja nuorilla, joilla on diagnosoitu neuropsykiatrinen häiriö. Ilman nivelvaiheisiin kohdistuvaa tukea ja kuntoutusta neuropsykiatristen häiriöiden on todettu altistavan nuoria ja aikuisia mm. 6 (55)

7 psyykkisille oireille, heikkoon suoriutumiseen työelämässä sekä opintojen keskeyttämiseen. Kelan kuntoutuksen kehittämistoiminnan yhdeksi painopistealueeksi on vuonna 2011 määritelty neuropsykiatrinen kuntoutus. Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehittämiseen liittyvien hankkeiden tavoitteena on mm. luoda nivelvaiheisiin kohdistuva kuntoutuspolku vuotiaille kuntoutujille. Neuropsykiatriseen kuntoutuspolkuun liittyviä Kelan kehittämishankkeita ovat: - Lasten perhekuntoutuksen kehittämishankkeet LAKU ja Etä-Laku 5 12-vuotialille - Nuorten ryhmäpainotteisen kuntoutuksen kehittämishanke (NUKU) vuotiaille - Nuorten aikuisten neuropsykiatrinen kuntoutus, Oma väylä -hanke vuotiaille 3 Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehittämistarpeet Neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiikka ja kuntoutus vaativat moniammatillista osaamista. Kuntoutuksessa on keskeistä oirekuvan moninaisuuden tunnistaminen. Kuntoutusta toteuttavalla työntekijällä tulee olla valmiuksia analysoida ongelmien ilmenemismuotoja yksityiskohtaisesti. Oireiden laaja-alaisuus edellyttää kuntoutukselta harjoittelua sekä yksilö- että ryhmätilanteissa. Oma väylä -hankkeen esiselvitys keväällä 2013 sisälsi sähköpostikyselyn neuropsykiatrisen kuntoutuksen toteutumisesta eri alueilla. Vastauksia tuli yhteensä 26, ja vastaajina olivat kuntien ja kaupunkien perusterveydenhuollon yksiköt ja sosiaalitoimi, erikoissairaanhoidon yksiköt, työ- ja elinkeinohallinto (TE-hallinto) sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) asiantuntijat. Esiselvitys sisälsi myös ADHD-liiton, Autismisäätiön, Autismi- ja Aspergerliiton, Oulun Diakonissalaitoksen neuropsykiatrisista palveluista vastaavan tiimin, Oulun yliopistollisen keskussairaalan kuntoutusyksikön sekä Helsingin kaupungin neuropsykiatrisen konsultaatiotiimin haastattelut. Esiselvityksessä nousi esiin neuropsykiatrisista oireista kärsivien nuorten ja aikuisten hoitoon ja kuntoutukseen ohjautumiseen liittyviä haasteita. Kohderyhmän tunnistamisessa sekä kuntoutuspalvelujen saatavuudessa on merkittäviä alueellisia eroja. Neuropsykiatrisia kuntoutujia ohjaavat kuntoutukseen ja erilaisiin tukitoimiin mm. sosiaalitoimi, TE-hallinto, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sekä YTHS:n ja perusterveydenhuollon vastuulla olevat opiskelijaterveydenhuollon yksiköt. Työelämässä 7 (55)

8 olevien kuntoutujien ohjaukseen osallistuvat myös työterveyshuollon yksiköt. Työnjaon epäselvyys näiden tahojen välillä aiheuttaa päällekkäistä toimintaa. Tuen tarpeen havaitsemisen jälkeen neuropsykiatrisia kuntoutujia ohjattiin mm. terveydenhuoltoon sairaanhoitajien ja psykologien vastaanotoille, kolmannen sektorin palveluihin tai Kelan järjestämiin kuntoutuspalveluihin (Asperger- ja ADHD-kuntoutujien kuntoutuskursseille, neuropsykologiseen kuntoutukseen tai psykoterapiaan). Muut kuntoutusinterventiot, joihin kuntoutujia esiselvityksen vastausten mukaan ohjattiin, olivat lähinnä lääkinnällisiä tai ammatillisia kuntoutuspalveluita, joista kyseisen kohderyhmän katsottiin hyötyvän. Esiselvityksestä ilmeni, että kuntoutujat ja heidän läheisensä hyötyvät mm. oireyhtymään liittyvästä tiedosta ja psykoedukatiivisesta työotteesta. Kuntoutuksessa tärkeitä olivat arjen taitojen ja sosiaalisten taitojen harjoittelu sekä kuntoutusta ohjaavat konkreettiset tavoitteet. Neuropsykiatrisille kuntoutujille kohdentuvia kuntoutusinterventioita koettiin olevan tarjolla heikosti tai ei ollenkaan. Tarjolla olevien kuntoutuspalveluiden ei katsottu riittävästi tukevan kuntoutujien opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Nykyisessä tilanteessa on vaarana, että neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien nuorten ja aikuisten kyvyt valuvat hukkaan asianmukaisen kuntoutukseen ohjauksen ja kuntoutuksen puuttuessa. 4 Neuropsykiatriset häiriöt 4.1 Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD) ADHD:n oireita ovat kehitystasoon nähden sopimaton tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus, impulsiivinen käytös sekä tunnesäätelyn vaikeudet. ADHD-oireistoon voi liittyä myös psykiatrisia ongelmia, kuten masennusoireita ja ahdistuneisuutta, impulsiivisuutta, päihteiden käyttöä ja epäsosiaalista käytöstä. ADHD:hen voi liittyä myös oppimisen tai kehityksen erityisvaikeuksia (esim. motoriikka, hahmotus, kieli ja kommunikaatio), tai ongelmia minäkuvassa, itsetunnossa ja sosiaalisissa vuorovaikutustaidoissa. Koulunkäyntinsä aloittavista lapsista noin 5 %:lla on tarkkaavuus-ylivilkkaushäiriö. Tarkkaavuushäiriö ilman ylivilkkausoiretta on harvinaisempaa, ja tuolloin oireyhtymä jää helposti diagnosoimatta. ADHD ovat tavallisempia pojilla, mikä ainakin osin liittyy tyttöjen lievempään oirekuvaan ja siitä seuraavaan alidiagnostiikkaan. Ainakin kolmasosa ADHD-lapsista tarvitsee hoitoa ja kuntoutusta jo leikki-iässä, ja tukitoimien tarve lisääntyy kouluiässä. Vaikeudet tulevat usein esiin ryhmään 8 (55)

9 sopeutumattomuutena. Nuorista ja aikuisista noin 2 3 % kärsii tarkkaavuuden ja yliaktiivisuuden oireista. Aikuisilla ADHD jää helposti diagnosoimatta. ADHD-oireet tuovat haasteita mm. sosiaalisiin suhteisiin ja ryhmätilanteisiin sekä vaikuttavat oman identiteetin kehittymiseen. Opiskellessa itsenäinen ja vastuullinen työskentely saattaa tuottaa vaikeuksia. impulsiivinen käytös voi johtaa välittömien tunteiden pohjalta toimimiseen. ADHD-nuorella onkin suurentunut riski keskeyttää opinnot. 4.2 Aspergerin oireyhtymä Aspergerin oireyhtymä kuuluu autisminkirjon häiriöihin. Siihen liittyy vaikeuksia mm. toiminnanohjauksessa, kokonaisuuksien ja osien suhteiden hahmottamisessa ja muiden ajattelun ymmärtämisessä. Tyypillistä on, että kognitiivisten kykyjen ja arjen selviytymistaitojen välillä voi olla suuri ero. Aspergerin oireyhtymän esiintyvyys lapsilla on noin 4-6 tapausta 1 000:ta lasta kohden. Oireyhtymä on yleisempi pojilla, mikä mahdollisesti johtuu tyttöjen alidiagnostiikasta. Oireyhtymään liittyvät piirteet näkyvät jo varhaislapsuudessa ja säilyvät nykytiedon mukaan läpi elämän. Ongelmat usein lisääntyvät nuoruusiässä, jolloin itseohjautuvuuden ja elämänhallinnan vaatimukset ovat suuremmat kuin lapsuudessa. Siirtyminen nuoruudesta aikuisuuteen voi Aspergerin oireyhtymässä olla haasteellista. Tuen tarve itsenäistymisessä, opiskelujen aloittamisessa ja kotoa irtaantumisessa on tavanomaista suurempi. Aikuisena Asperger- oireiden muodot ja voimakkuus vaihtelevat suuresti. Asperger-kuntoutujien keskeinen kuntoutuksen alue on sosiaaliset taidot. Sosiaalisten taitojen kohentaminen edistäisi mm. opiskelu- ja työelämävalmiuksia ja läheisten ihmissuhteiden muodostamista. Keväällä 2013 Yhdysvalloissa voimaan tulleesta DSM-5 (Diagnostic and Statistical manual of Mental Disorders)- luokituksesta on poistettu Aspergerin oireyhtymä erillisenä diagnoosina. Se on korvattu diagnoosilla autismikirjon häiriö, joka Aspergerin lisäksi sisältää autismin, lapsuuden disintegratiivisen häiriön sekä tarkemmin määrittelemättömän laaja-alaisen kehityshäiriön. 9 (55)

10 Yhteistyötahot ja Kuntoutuspalveluiden 5 Oma väylä-hankkeen rakenne ja tavoitteet Oma väylä hanke Hankesuunnitelma Kuntoutuspalvelun kehittäminen ja hankkeen koordinointi (Kelan terveysosasto) Kuntoutuspalvelujen Tutkimuksen koordinointi (Kelan tutkimusosasto) Kehittämistyön arviointitutkimus (THL) Tutkimussuunnit elma Kuntoutuspalvelun arviointitutkimus (THL) Tutkimussuunnit elma Kuntoutuspalvelun toteuttaminen ja kehittäminen (Kuntoutuksen palveluntuottajat) Kuntoutuksen palveluntuottaja Kuntoutujat 1 Oma väylä hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteet Kehittää vuotiaille aikuisille suunnattu yksilö- ja ryhmäkuntoutusmalli vahvistamaan kuntoutujan opiskeluvalmiuksia työelämävalmiuksia 10 (55)

11 arjenhallintataitoja ja sosiaalisia taitoja Kuntoutusmallin kehittämisen tavoitteet (liite 2) Kehittää: Kuntoutukseen ohjausta ja palvelun markkinointia Kuntoutujan motivoinnin menetelmiä Kuntoutuksen arkeen siirtymistä tukevia toimintamalleja ja menetelmiä Toimiva ryhmäkuntoutusmalli osaksi Oma väylä hankkeen palvelumallia Tutkimuksen tavoitteet Tuottaa tutkimustietoa hankkeessa toteutettavan kuntoutusmallin soveltuvuudesta kohderyhmälle Arvioida kehittämistavoitteiden toteutumista 6 Kohderyhmä vuotiaat, joilla on diagnosoitu F84.5 Aspergerin oireyhtymä F84.8 Määrittelemätön lapsuusiän laaja-alainen kehityshäiriö F84.9 Muu lapsuusiän laaja-alainen kehityshäiriö JA/TAI aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (F90 ADHD/ ADD) JA Jotka tarvitsevat neuropsykiatrisen oirekuvan vuoksi tukea opintojen käynnistymisessä, opintojen jatkamisessa sekä loppuun saattamisessa TAI / JA työelämään siirtymisessä ja siellä selviytymisessä SEKÄ 11 (55)

12 arjenhallinnan taitojen ja /tai sosiaalisten taitojen kohentamisessa Kuntoutujalla voi olla diagnosoituna samanaikainen psykiatrinen häiriö, jonka tarpeenmukaisesta hoidosta on huolehdittu asianmukaisesti. Hankkeeseen ei voida ottaa kuntoutujia, joilla on todettu kehitysvamma joilla on hoitamaton päihdeongelma joiden neuropsykiatrinen oireyhtymä ei ole kehityksellinen 7 Kuntoutushenkilöstö Kuntoutus toteutuu pääasiassa työparityöskentelynä (kohta 7.1). toteutukseen ja sen suunnitteluun osallistuvat lisäksi: Kuntoutuksen moniammatillisen työryhmään kuuluva kolmas jäsen erityistyöntekijänä toimiva työvalmentaja tai työelämän asiantuntija Ennen kuntoutuspalvelujen käynnistymistä moniammatillinen työryhmä ja erityistyöntekijät laativat yhdessä kirjallisen suunnitelman työryhmän jäsenten sekä erityistyöntekijöiden rooleista ja vastuista sekä yhteistyön toteutuksesta projektin aikana. Henkilöstön käsitemäärittely ja pätevyysvaatimukset on kuvattu standardin yleisessä osassa (Liite 1 Ammatti- ja tehtävänimikkeet) sekä ssa. Moniammatillinen työryhmä Moniammatillinen työryhmän toiminnan tavoitteena on turvata omaohjaajan mahdollisuus saada konsultaatiota yksittäisien kuntoutujan kuntoutuksen suunnitteluun ja arviointiin liittyvissä asioissa. Omaohjaajalla tulee olla mahdollisuus käyttää työryhmää joustavasti koko kuntoutusprosessin ajan. Moniammatillinen työryhmä tuo ulkopuolista näkökulmaa asiakkaan tilanteeseen ja pystyy neutraalisti arvioimaan tilannetta sekä tukemaan omaohjaaja omassa työssään. Moniammatillisella työryhmän tehtäviin kuuluu lisäksi kuntoutuspalvelun kehittäminen ryhmän yhteistä asiantuntijuutta hyödyntäen. Yhteisessä asiantuntijuudessa jäsenet jakavat omaa ammatillista erityisosaamistaan työryhmän muille jäsenille ja oppivat näin samalla itse työryhmän toisilta jäseniltä. 12 (55)

13 Moniammatillisen työryhmän tehtäviä on määritelty tarkemmin liitteessä 1, kohta palveluntuottaja. Moniammatilliseen työryhmään kuuluu aina kolme jäsentä, jotka edustavat eri ammattiryhmiä: työpari (kts. kohta 7.1) psykologi tai neuropsykologi Moniammatillisen työryhmän kokoukset Työryhmä arvioi ja suunnittelee kuntoutusprosessin etenemistä vähintään: kerran starttijakson aikana starttijakson ja seurantajakson välissä vähintään kerran kuukaudessa vähintään kerran seurantajakson aikana Moniammatillisen työryhmä kirjaa työskentelyn tuloksena syntynyt kuntoutujakohtaisen arvion sekä kuntoutuksen suunnitelman kunkin kuntoutujan henkilökohtaisiin asiakirjoihin. Moniammatilliseen työryhmään kuuluvan psykologin tai neuropsykologin tehtäviin kuuluu toteuttaa yksi starttijakson käynneistä, ellei kuntoutujalle ole toteutettu ennakkoarviota palveluntuottajan toimesta (kts. kohta 11). 7.1 Työpari Moniammatillisesta työryhmä nimeää työparin, joka vastaa kuntoutuksen toteutuksesta. Työparin jäsenet toimivat kuntoutujien omaohjaajina ja osallistuvat aktiivisesti kuntoutuksen kehittämiseen n mukaisesti. Työpari edistää työssään erilaisten menetelmien ja työtapojen oppimista, soveltamista ja käyttöön rohkaistumista. Työpari varmistaa työskentelyssään kuntoutuksen sisältöön sekä työn kautta opittuun liittyvää vuorovaikutusta sekä reflektiivisen työskentelytavan hyödyntämistä. Työparin toiminnan lähtökohtina tulee olla samansuuntainen ihmiskäsitys ja yhteisesti jaettu tulkinta toiminnan tavoitteista ja arvoista. Työpari toteuttaa yhdessä kuntoutuksen ryhmäkäynnit jos ryhmäkoko on 4 henkilöä tai yli sekä omaisten ryhmäkäynnit. Työparin tulee saada työnohjausta vähintään kerran kuukaudessa. Työnohjaajalla olisi hyvä olla vähintään 60 opintopisteen laajuinen työnohjaajakoulutus. 13 (55)

14 Työparin koulutus ja työkokemus Työparin jäsenen tulee olla koulutukseltaan: toimintaterapeutti psykologi tai neuropsykologi sosiaalityöntekijä tai sosionomi (AMK) kuntoutuksen ohjaaja (AMK) sairaanhoitaja puheterapeutti laaja-alainen erityisopettaja, erityisopettaja tai kuraattori 1 Työparin määrittelyssä tulee huomioida myös seuraavat asiat: Työparin jäsenten tulee edustaa eri ammattiryhmiä. Vähintään toisella työparin jäsenistä tulee olla terveydenhuollon koulutus. Työkokemus: Toisella työparin jäsenistä tulee olla vähintään 2 vuoden työkokemus kohderyhmän neuropsykiatrisesta kuntoutuksesta ja/tai hoitotyöstä. Ja Toisella työparin jäsenistä tulee olla vähintään 2 vuoden työkokemus joko psykiatrisesta tai neuropsykiatrisesta tai kasvatuksellisesta 2 kuntoutuksesta ja/tai hoitotyöstä. Ainakin toisella työparin jäsenellä tulee olla vähintään 2 vuoden kokemus ryhmien vetämisestä vastuuohjaajana toimien. Lisäksi suositeltavaa on, että työparin jäsenillä: Ainakin toisella on Valviran hyväksymä psykoterapeuttikoulutus yksilö- tai ryhmäterapiaan. 1 Kuraattori: Yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu sosiaalityön aineopinnot 2 Kasvatuksellisella kuntoutuksella tarkoitetaan vammaisen tai vajaakuntoisen lapsen tai aikuisen kasvatusta ja koulutusta, jotka usein edellyttävät erityisjärjestelyjä. 14 (55)

15 7.2 Omaohjaaja Kuntoutujalle nimetään omaohjaaja, joka on toinen työparin jäsenistä. Omaohjaaja vastaa pääosin kuntoutujan tsemppi ja seurantakäyntien toteutuksesta. Omaohjaajanvaihdoksia pyritään välttämään, jotta kuntoutujan kuntoutukseen kiinnittyminen ei vaarantuisi. Omaohjaaja tukee ja ohjaa kuntoutujaa ja huolehtii yhteydenpidosta kuntoutujan ja hänen lähiverkostonsa, hoito- sekä muiden tahojen kanssa. Omaohjaaja vastaa kuntoutujaa koskevien asioiden ja yhteistyöneuvottelujen koordinoinnista ja kirjaamisesta, seuraa kuntoutujan kanssa kuntoutussuunnitelman toteutumista ja kuntoutustavoitteiden saavuttamista sekä kokoaa kuntoutujakohtaisesti seuranta-, lausunto- ja arviointitiedot. 7.3 Erityistyöntekijä Erityistyöntekijä ei kuulu moniammatilliseen työryhmään. Erityistyöntekijänä kuntoutuksen toteutukseen osallistuu työvalmentaja 3 tai työelämänasiantuntija (Standardin yleinen osa Liite 1), jonka tehtäviin kuuluu osallistua kuntoutujan työelämävalmiuksien arviointiin sekä tarvittaessa näitä valmiuksia kohentavien jatkosuunnitelmien tekoon. Työelämän asiantuntija tai työvalmentaja osallistuu tsemppikäyntien toteutukseen vähintään 90 min / kuntoutuja. Tsemppikäynneistä voidaan toteuttaa enintään 4 kertaa työelämän asiantuntijan tai työvalmentajan toteuttamilla käyntikerroilla Varahenkilöt Kehittämistyön kannalta on tärkeää, että kuntoutusta toteuttaa pääasiassa palveluntuottajan nimeämä moniammatillinen työryhmä. Henkilövaihdosten ja sairastumisten varalta palveluntuottaja nimeää kuntoutushenkilöstölle yhden varahenkilön / henkilö. Palveluntuottaja ilmoittaa varahenkilöiden nimet myös kuntoutujille. Palveluntuottaja ilmoittaa henkilövaihdoksista myös Kelan projektipäällikölle. Palveluntuottaja voi käyttää varahenkilöitä pääasiassa silloin, kun moniammatillisen työryhmän jäsenet ovat estyneet esim. sairauden vuoksi osallistumasta kuntoutuksen toteutukseen tai yrityksessä tapahtuu henkilöstövaihdoksia. 3 Työvalmentajan tulee olla suorittanut Työvalmennuksen erikoisammattitutkinnon. 15 (55)

16 Palveluntuottaja pitää lokikirjanpitoa varahenkilöstön käytöstä ja liittää selvityksen vuosittain Kelan vuosiraporttiin. 8 Kuntoutuksen toteutus Oma väylä -kuntoutuspalvelut toteutuvat avomuotoisina yksilö- ja ryhmäkäynteinä vuosina Ensimmäiset kuntoutusprosessit voidaan käynnistää maaliskuussa 2015 ja viimeiset seurantakäynnit tulee olla toteutettuna joulukuun loppuun 2017 mennessä. Yksittäisen kuntoutujan kuntoutus kestää 1,5 vuotta. Palveluntuottajat toteuttavat Oma väylä-kuntoutusta hankkeen aikana enintään 30 kuntoutujalle /palveluntuottaja. 9 Kuntoutuksen rakenne ja -prosessi Ennakkoarvio: Psykologin tai neuropsykologin arvio, kesto 2-4 tuntia (kts. kohta 11). Starttikäynnit: 3 yksilöllistä käyntikertaa, joista kukin kestää 60 tai 90 min. Tsemppikäynnit: kuntoutujan yksilöllistä käyntikertaa, joista vähintään 50 % toteutuu kuntoutujan arjen toimintaympäristössä. Kukin kerta kestää 60 tai 90min. Kuntoutujien ryhmäkäynnit: 12 ryhmän käyntikertaa, joista kukin kestää 90 tai 120. Omaisten ryhmäkäynnit: 2 ryhmäkäyntikertaa, kesto 120 min/ käyntikerta Seurantakäynnit: 3 yksilöllistä käyntikertaa, joista yksi toteutuu kuntoutujan arjen toimintaympäristössä. Jokainen kerta kestää 60 tai 90 min. Lisäksi seurantakäynteihin voi sisältyä puhelinkontakteja omaohjaajan tai kuntoutujan toimesta. 16 (55)

17 Ennakkoarvio (kts. luku 11) Kuntoutus alkaa 4 viikkoa Starttikäynnit (arviointijakso) Yksilökäyntejä 3 x 60 tai 90min 11 kk Tsemppikäynnit (yksilökäyntejä) x 60 tai 90min Kuntoutujien ryhmäkäynnit 12 x 90, tai 120 min Omaisten ryhmäkäynnit 2 x 120min 6 kk Seurantakäynnit 3 x 60 tai 90min 3 puhelinkontaktia Kuntoutus päättyy 10 Kuntoutukseen ohjaus Kuntoutustarpeen arviointi ja kuntoutukseen ohjaus käynnistyvät siinä vaiheessa, kun kuntoutuja itse tai häntä hoitavat ja tukevat tahot havaitsevat vaikeuksia opintoihin hakeutumisessa tai opintoihin kiinnittymisessä opiskelujen aikana tai opintojen loppuun saattamisessa opintojen päättyessä työelämään siirtymisessä ja työelämässä pysymisessä Palveluntuottajalla on aktiivinen rooli kuntoutuksesta tiedottajana sekä kuntoutujan ohjaamisessa. Palveluntuottajan tulee toiminnassaan varata riittävästi aikaa ja resursseja kuntoutujien ja verkostoyhteistyötahojen ohjaukseen. 17 (55)

18 Palveluntuottajan tehtävänä on myös tarvittaessa avustaa, ohjata ja tukea kuntoutujaa kuntoutukseen hakeutumisprosessissa esim. tarvittavien hakuasiakirjojen täytössä ja tarvittavien lausuntojen hankkimisessa. Palveluntuottaja voi ohjata kuntoutujaa varaamaan ajan lääkärin vartaanotolle perusterveydenhuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon kuntoutustarpeen ja kuntoutukseen osallistumisen valmiuksien kartoittamiseksi sekä B-lausunnon ja/tai kuntoutussuunnitelman laatimista varten (ellei kuntoutujalla jo ole vuoden sisällä laadittua B-lausuntoa). Palveluntuottaja voi myös kuntoutuja luvalla varata lääkärin vastaanottoajan ja /tai toimia kuntoutujan tukihenkilönä lääkärin vastaanottokäynnillä. Kuntoutujan kuntoutustarpeen ja kokonaistilanteen arviointia varten kuntoutuja voi varata ajan myös Kelan erityispalveluista ( Kelan toimistojen asiakaspalvelijat avustavat kuntoutujaa tarvittaessa kuntoutushakemuksen täyttämisessä. Palveluntuottaja ja Kelan vakuutuspiirien toimistot antavat tarvittaessa myös yhteistyökumppaneille tietoa kohderyhmästä ja valintaperusteista. 11 Kuntoutukseen hakeminen Lähetteen laatiminen Kuntoutuja voi hakeutua kuntoutukseen erikoissairaanhoidon, opiskelijaterveydenhuollon, perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon lähetteellä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan vuoden sisällä laadittu B-lausunto tai kuntoutussuunnitelma. Lisäksi kuntoutukseen pääsemiseksi vaaditaan n kohdassa 6 esitettyjen kriteerien täyttyminen. Lääkäri arvioi kuntoutussuunnitelmassa kuntoutuksen tarpeen sekä kuntoutujan soveltuvuuden kuntoutukseen. Kuntoutussuunnitelman voi laatia joko kuntoutujan hoidosta vastaava julkisen terveydenhuollon yksikkö tai yksityisellä sektorilla toimiva lääkäri. Kuntoutussuunnitelma voi olla joko itsenäinen asiakirja tai tarvittavat tiedot sisältävä B- lääkärinlausunto. Kuntoutussuunnitelma ei ole Kelaa sitova asiakirja, vaan se on suositus, jota Kela käyttää muiden käytössään olevien tietojen ohella kuntoutuspäätöksen tekemiseen. Kuntoutuksen oikea-aikaisuus ja kuntoutujan motivaatio ovat keskeistä kuntoutuksen vaikuttavuuden kannalta. Lähettävä taho arvioi kuntoutuksen oikea-aikaisuuden ja sen, onko kuntoutuja motivoitunut ja kykeneekö hän sitoutumaan kuntoutukseen. Koska kuntoutus on osittain ryhmämuotoista, lähettävä taho arvioi myös kuntoutujan kyky toimia 18 (55)

19 ryhmässä. Kuntoutujalla tulee olla riittävä toimintakyky ja realistiset mahdollisuudet opiskeluun tai työelämään. Kuntoutussuunnitelmassa /lääkärinlausunnossa tulisi olla seuraavat tiedot: diagnoosi(t), diagnoosin teon ajankohta ja tekopaikka, lisäksi selvitys neuropsykiatrisiin oireisiin liittyvistä hoidoista ja lääkityksistä kuvaus neuropsykiatristen oireiden vaikutuksesta kuntoutujan vuorovaikutukseen, työtai opiskelukykyyn sekä tieto mahdollisista työkyvyttömyysjaksoista kuvaus kuntoutustarpeesta, kuntoutujan kanssa yhdessä asetetut kuntoutuksen tavoitteet sekä kuvaus mahdollisen aikaisemman kuntoutuksen tuloksellisuudesta kuvaus tutkimushavainnoista ja käytettyjen liitännäisoireita arvioivien oiremittareiden tuloksista (esim. Audit, DEPS, BDI 21) selvitys mahdollisista muista sairauksista, elämäntilanteen vaikeuksista sekä arvio mahdollisesta päihteiden käytöstä arvio läheisten tiedon ja tuen tarpeesta liittyen kuntoutujan oireyhtymään Lausunnosta tulee myös ilmetä hoitovastuussa oleva terveydenhuollon yksikkö, lääkäri ja näiden yhteystiedot Kuntoutushakemus ja sen liitteet Kelan kuntoutushakemuslomakkeen KU131 (kuntoutuja täyttää) lääkärin B-lääkärinlausunto tai kuntoutussuunnitelma 2 vuoden sisällä tehdyn psykologin tai neuropsykologin tutkimuksen tulokset (katso myös kohta 12 Ennakkoarvio). Hakemus liitteineen toimitetaan Kelan toimistoon. Kuntoutushakemuksen käsittely Kelassa Hakemuksen käsittelystä ja päätöksen teosta sekä päätökseen johtaneista perusteluista vastaa Kelan toimistossa vakuutuspiirin nimeämä projektin vastuuhenkilö. Kuntoutuspäätösten tekoon liittyvästä ohjeistuksesta Kelan vakuutuspiireille vastaa Kelan kehittämisen projektiryhmä. Kuntoutus päätöksessä on tiedot myönnetystä kuntoutuksesta, tsemppikäyntien (yksilökäyntikerrat, jotka sisältävät myös seurantakäynnit) ja ryhmäkäyntien enimmäiskertamäärästä, päätöksen voimassaoloajasta ja kuntoutusta toteuttavasta palveluntuottajasta. 19 (55)

20 Palveluntuottajalle lähtevään päätökseen liitetään kopiot B-lausunnosta tai kuntoutussuunnitelma -lomakkeesta (KU 207), lääketieteellisistä ja muista kuntoutuspalveluun välittömästi liittyvistä lausunnoista tai selvityksistä sekä kuntoutushakemuksesta. Jos Kela antaa kuntoutuksesta hylkäävän päätöksen, Kela välittää siitä tiedon myös lähettävälle taholle. Kuntoutujaa ohjataan tällöin ottamaan yhteyttä hoitavaan tahoon tai muuhun tukea tai kuntoutusta järjestävään tahoon, ellei asian käsittelyä ole syytä jatkaa Kelassa. 12 Ennakkoarvio Milloin: Kela antaa palveluntuottajalle toimeksiannon ennakkoarvion tekemiseen silloin, kun hakijan katsotaan hyötyvän kuntoutuksesta, mutta hakijalle ei ole tehty 2 vuoden sisällä neuropsykologin tai psykologin tutkimusta. Tavoite: Saada tietoa kuntoutujan kognitiivisesta ja psyykkisestä toimintakyvystä sekä arvioida tämän tiedon pohjalta kuntoutujan soveltuvuutta sekä motivaatiota kuntoutukseen. Toteutus: Palveluntuottaja ottaa yhteyttä kuntoutujaan viivytyksettä (viimeistään 3 vuorokauden aikana) hakemuksen saavuttua ja sopii kuntoutujan kanssa ennakkoarvion ajankohdan. Ennakkoarvio tulee toteuttaa kahden viikon kuluessa hakemuksen saavuttua palveluntuottajalle. Palveluntuottaja toteuttaa ennakkoarvion palveluntuottajan tiloissa yhden käyntikerran aikana, käyntikerran kesto on 2 4 tuntia. Arvion toteuttaja on moniammatillisen työryhmän psykologi tai neuropsykologi. Psykologi tai neuropsykologi arvioi kuntoutujan toimintakykyä valitsemiensa menetelmien avulla, joista psykologi/neuropsykologi voi päättää asiakaskohtaisesti. Neuropsykologi tai psykologi kirjaa huomiot asiakkaan psyykkisestä ja kognitiivisesta toimintakyvystä lausuntoon, jonka hän toimittaa Kelaan 5 vuorokauden kuluessa ennakkoarvion toteutumisesta. (Ks. Standardin yleinen osa, luku Kuntoutusta edeltävät toimenpiteet.) Kustannukset: Palveluntuottajalle aiheutuvista ennakkoarvion kustannuksista vastaa Kela niiden kuntoutujien osalta, joille Kela antaa myönteisen kuntoutuspäätöksen. Jos 20 (55)

21 kuntoutusta ei myönnetä tai kuntoutuja on estynyt aloittamasta kuntoutusta, Kela ei korvaa ennakkoarviosta aiheutuvia kustannuksia palveluntuottajalle. Asiakkaalle korvataan sairausvakuutuslain perusteella matkakorvaukset ennakkoarvion matkakustannuksista. Kela tekee kuntoutujan hakemuksen sekä ennakkoarviolausunnon perusteella kuntoutuspäätöksen. 13 Kuntoutuksen aloitus Palveluntuottaja ottaa yhteyttä kuntoutujaan puhelimitse viimeistään 3 arkipäivän kuluessa siitä, kun kuntoutuspäätös on saapunut palveluntuntuottajalle. Palveluntuottaja sopii kuntoutujan kanssa kuntoutuksen aloittamisajankohdan sekä antaa ohjeet kuntoutukseen saapumisesta. Kuntoutuksen aloituksessa on keskeistä kuntoutujan motivointi sekä tukeminen kuntoutukseen. Palveluntuottaja lähettää kuntoutujalle myös kutsukirjeen sekä ennakkokyselylomakkeen standardin yleisessä osassa annettujen ohjeiden mukaisesti (ks. Standardin yleinen osa, luku Kuntoutusta edeltävät toimenpiteet ja tämän standardin luku 1.2 Tavoite). Kuntoutus tulee aloittaa pääsääntöisesti 4 viikon kuluessa (loma-ajat huomioiden), siitä kun kuntoutuspäätös on tullut palveluntuottajalle. Tästä poikkeava viivästyminen voi olla ainoastaan kuntoutujasta johtuva perusteltu syy. 14 Starttikäynnit Starttikäynnit sisältävät kuukauden aikana 3 käyntikertaa, yksittäisen käyntikerran kesto 60 tai 90min. Käyntikertojen toteutus: Yhden käynneistä voi toteuttaa työpari yhdessä TAI jos kuntoutuja ei ole käynyt ennen päätöksen saamista ennakkoarviossa, kyseisen käynnin voi toteuttaa myös psykologi /neuropsykologi. o Vähintään yksi käynneistä toteutetaan kuntoutujan arjen toimintaympäristössä (esim. kotona, oppilaitoksessa, työpaikalla). Käyntiin sisällytetään mahdollisuuksien kuntoutujan läheisten tapaaminen sekä verkostoyhteistyön käynnistyminen (esim. opiskelu- tai työpaikkaan). 21 (55)

22 Sisältö Starttikäynneillä moniammatillinen työryhmä arvioi kuntoutujan kokonaistilannetta, opiskelu- ja työelämävalmiuksia, sosiaalisia taitoja, elämänhallintataitoja sekä kuntoutuksen erityistarpeita. Starttikäynneillä työryhmä tukee kuntoutujan tietoisuutta hänen voimavaroistaan, vahvuuksistaan ja mahdollisuuksistaan sekä motivoidaan kuntoutujaa kuntoutusprosessiin. Starttikäynneistä yhdellä olisi hyvä olla mukana kuntoutujan omainen tai läheinen. Kuntoutusmotivaation lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi moniammatillinen työryhmä antaa kuntoutujalle ja hänen läheisilleen tietoa kuntoutuksen sisällöstä. Heille kerrotaan mitä kuntoutuksella tarkoitetaan, mitä tavoitellaan, millaisia työskentelytapoja käytetään ja miten kuntoutuksessa toteutuu yhteistyö hoitavan tahon sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Käynneillä selvitetään kuntoutujan opiskelu- ja työkykyä, arjenhallintaitoja ja psykososiaalista toimintakykyä, kuntoutujan mielenkiinnon kohteita ja vahvuuksia sekä kuntoutujan läheisten tiedontarvetta. Kuntoutuksessa toimintakykyä tarkastellaan laajaalaisesti kansainvälisen ICF-luokituksen mukaisesti. Moniammatillinen työryhmä arvioi yhdessä starttijakson aikana kuntoutujan tavoitteita sekä kuntoutuksen kannalta merkittäviä yhteistyötahoja. Kuntoutustavoitteiden asettaminen Kuntoutuja ja mahdollisuuksien mukaan hänen omaisensa tai muu läheisensä sekä omaohjaaja määrittelevät kuntoutukselle yksilölliset ja konkreettiset tavoitteet. Omaohjaaja tukee kuntoutujaa asettamaan itselleen sellaisia tavoitteita, joita hänellä itsellään on motivaatiota myös saavuttaa. Kuntoutujan laatimat tavoitteet motivoivat häntä löytämään keinoja niiden toteuttamiseksi. Se, että tavoitteet ovat julkisia, vaikuttaa myönteisesti kuntoutukseen sitoutumiseen. Tavoitteisiin sitoutumista voidaan tukea mm. sillä, että kuntoutuja voi itse kontrolloida tavoitteeseen pyrkimisen prosessia jo niiden asettamisesta alkaen. Tavoitteiden määrittelyssä käytetään hyväksi GAS-menetelmää (Goal Attainment Scaling, Samalla pohditaan yhdessä kuntoutujan kanssa keinoja henkilökohtaisten tavoitteiden savuttamiseksi. Omaohjaaja ja kuntoutuja tarkentavat ja arvioivat tavoitteita kuntoutuksen aikana. Kuntoutujan oma sitoutuminen tavoitteisiin on kuntoutuksen onnistumisen kannalta ratkaisevaa. 22 (55)

23 Starttikäynnit päättyvät kuntoutujan ja työparin tai omaohjaajaan yhteiseen palautekeskusteluun. Keskustelussa sovitaan kuntoutuksen jatkamisesta sekä kuntoutuksen jatkon toteuttamisesta sekä sen sisällöstä. Kuntoutuksen jatkolle laaditaan kuntoutujan kanssa yhdessä alustava kirjallinen suunnitelma, joka liitetään starttijakson päätyttyä Kelan toimistoon. Alustavassa suunnitelmassa kuvataan: kuntoutujan voimavarat ja vahvuudet kuntoutuksen aikana käytettävät arviointimenetelmät kuntoutuksen toteutuksen kuvaus, alustava arvio yksilökäyntien määrästä sekä ryhmäkäyntien suunniteltu aloitusajankohta lähiverkoston tiedon tarve verkostoyhteistyön suunnitelma päihteiden käyttöön liittyvä arvio Jos palveluntuottaja ja kuntoutuja yhdessä katsovat, että kuntoutus ei ole kuntoutujalle oikea-aikainen tai tarkoituksenmukainen tai kuntoutuja kokee, ettei kuntoutus vastaa hänen omia tarpeitaan, tulee kuntoutus päättää starttijakson päätyttyä. Päätöksen kuntoutuksen lopettamisesta tekee omaohjaaja yhdessä kuntoutujan kanssa. Omaohjaaja kirjaa lopettamisen syyn kuntoutuspalautteeseen. Palveluntuottaja ottaa kuntoutujan suostumuksella yhteyttä lähettävään tahoon ja välittää tiedon kuntoutuksen päättymisestä sekä jatkosuunnitelma suosituksista. Kuntoutujalle voidaan antaa myös tietoa kolmannen sektorin palveluista. 15 Tsemppikäynnit Tsemppikäynnit ovat yksilökäyntejä, ja ne alkavat starttikäyntien päätyttyä. Käynnit toteutuvat 11 kuukauden aikana. Omaohjaaja määrittelee käyntien määrän ja tiheyden kuntoutujan kanssa, kuntoutujan yksilöllisen tarpeen mukaan. Käyntikertoja on vähintään 10 ja enintään 25 kertaa. Yhden kuntoutuskerran pituus on 60 tai 90 min. Tsemppikäynneistä vähintään 50 %:n toteutuu kuntoutujan arjen toimintaympäristössä. Tsemppikäyntinen tavoite on tukea kuntoutujaa: opiskelu- ja työelämävalmiuksissa arjen hallintataitojen vahvistamisessa 23 (55)

24 ammatillisten suunnitelmien selkeyttämisessä sosiaalisten taitojen vahvistamisessa sitoutumaan omaan kuntoutusprosessiinsa kuntoutujan ja hänen lähiverkostonsa yhteistyön vahvistamisessa Sisältö Käyntien sisällön ja menetelmien määrittelyssä omaohjaaja huomioi kuntoutujan yksilölliset tarpeet ja elämäntilanteen. Sisällön teemoja on kuvattu n liitteessä 3 Omaohjaaja valitsee tsemppikäyntien sisällön ja menetelmät kuntoutujan yksilöllisten kuntoutustavoitteiden pohjalta, huomioiden kuntoutusmotivaation ylläpidon ja vahvistamisen tavoitteet. Tsemppikäyntien toteutus nivotaan osaksi kuntoutujan muita sen hetkisiä palveluita ja tukitoimia (esim. oppilaitoksessa). Lisäksi käyntien toteutuksessa hyödynnetään eri sektoreiden asiantuntijoiden osaamista ja palveluita (esim. TYP, oppilaitoksen erityistyöntekijät). Tsemppikäyntien viimeisillä kerroilla, ennen seurantakäyntien alkua, omaohjaaja arvioi kuntoutujan kanssa millaista tukea kuntoutuja tarvitsee jatkossa opiskeluun tai työelämään. Samalla he arvioivat muuhun elämään liittyvän tuen tarpeen sekä laativat konkreettisen jatkosuunnitelman. Ryhmäkäynteihin sitouttaminen Tsemppikäyntien alkaessa omaohjaaja pyrkii tukemaan kuntoutujan motivaatiota ryhmäkäynteihin osallistumiseen. Omaohjaaja arvioi kuntoutujan ryhmässä toimimisen valmiuksia ja ryhmäkäyntien tavoitteita sekä arvioi, mitkä tekijät voivat olla altistamassa kuntoutujaa lopettamaan ryhmässä käymisen. Omaohjaaja kertoo ryhmäkäynneistä, niiden työskentelytavoista ja tavoitteista sekä kartoittaa, mitä mahdollisia pelkoja kuntoutujalla on ryhmäkäyntien suhteen. Omaohjaajan on hyvä tuoda esiin kuntoutujan oman vastuun sekä roolin merkityksen ryhmäkäyntien onnistumisessa. Jatkosuunnitelman laatiminen Kuntoutuksen tavoitteena on varmistaa, että kuntoutuja selviytyy mahdollisimman itsenäisesti omasta arjestaan, opiskelustaan, työstään sekä kykenee osallistumaan omaa 24 (55)

25 elämäänsä koskeviin päätöksiin mahdollisimman aktiivisesti. Tsemppikäyntien 3-5 viimeisellä käyntikerralla laaditaan jatkosuunnitelma alustavine aikatauluineen kuntoutuksen arkeen siirtymisen tukemiseksi. Omaohjaaja kirjaa jatkosuunnitelma kuntoutusselosteeseen, niin että siinä on kuvattuna mm. tiedot opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksista, oppimisvaikeuksiin liittyvistä seikoista sekä tarvittavista työjärjestelyistä. Palveluntuottaja varmistaa, että kuntoutujalle laaditusta jatkosuunnitelmasta ovat tietoisia myös kuntoutujan omaiset tai läheiset sekä muut kuntoutuksen kannalta merkittävät tahot (esim. lähettävä taho, oppilaitos, työpaikka, TE-toimisto) esim. järjestämällä yhteistyöneuvottelun eri tahojen kanssa. Jatkosuunnitelman laatimisessa omaohjaaja tukee kuntoutujan itsenäistä motivaatiota jatkosuunnitelmien toteuttamisessa. Loppukeskustelu Tsemppikäyntien 2 viimeisen käynnin aikana kuntoutuja ja omaohjaaja käyvät loppukeskustelun. Keskustelussa kuntoutuja ja omaohjaaja arvioivat kuntoutukselle asetettujen tavoitteiden toteutumista sekä tarkistavat GAS-tavoitteet seurantakäyntien ajalle ja käyvät yhdessä läpi laaditun kuntoutuksen jatkosuunnitelman. 16 Ryhmäkäynnit Tavoite: Ryhmäkäyntien tavoitteena on vahvistaa kuntoutujan itsetuntoa ja vahvistaa sosiaalisia taitoja. Ryhmäkäyntien suunnittelu Ryhmän suunnitteluvaiheessa ja kuntoutuksen toteutuksessa huomioidaan kuntoutuksen motivoinnin, tasapuolisuuden, turvallisuuden, osallisuuden ja toiminnallisuuden näkökulmat. Suunnitteluvaiheessa asetetaan ryhmäkuntoutuksen tavoitteet jokaiselle ryhmäkäynnille kuntoutujien tarpeista ja tavoitteista käsin. Ryhmäkäyntien sisältöjä ja teemoja on kuvattu liitteessä 3. Ryhmän kokoaminen on ryhmän onnistumisen kannalta keskeinen tekijä. Palveluntuottaja voi aloittaa esim. useamman 2 3 henkilön ryhmän ja yhdistää pienet ryhmät yhdeksi 25 (55)

26 ryhmäksi kuntoutuksen edetessä. Ryhmän koko tulee tukea kuntoutujan kuntoutustavoitteiden saavuttamista. Ryhmät suositellaan koottavaksi ikäryhmittäin vuotiaat ja vuotiaat. Ryhmäkäynnit on hyvä toteuttaa säännöllisesti, samana päivänä ja samaan kellonaikaan ilman pitkiä taukoja. Jos ryhmässä on työssäkäyviä ja opiskelijoita käyntien ajankohta painottuu ilta-aikoihin. Käyntien aikataulu on hyvä olla tiedossa jo ryhmää kootessa. Toteutus Ryhmäkäynnit käynnistyvät tsemppikäyntien alkamisen jälkeen, ja käynnit toteutuvat 6 kuukauden aikana rinnan tsemppikäyntien kanssa. Ryhmäkäyntejä on yksilöllisen tarpeen mukaisesti 12 kertaa / kuntoutuja. Ryhmän alussa työparin on hyvä kertoa ryhmäkäyntimäärän joustosta, jotta kuntoutujilla on yhtenäinen käsitys siitä, miksi osa kuntoutujista saattaa päättää ryhmäkäynnit aiemmin. Ryhmäkäynnin pituus on 90 tai 120 min. Ryhmän koko on 2 8 kuntoutujaa/ryhmäkerta. Ryhmä toteutetaan työparityöskentelynä, jos kuntoutujia on 4 tai enemmän. Ryhmät toteutuvat projektin aikana sekä avoimina että suljettuina ryhminä. (Ryhmien toteutus sovitaan palveluntuottajakohtaisesti sopimuksia tehdessä). Suljetuissa ryhmissä koko ryhmän kuntoutus alkaa ja päättyy yleensä myös samanaikaisesti. Avoimissa ryhmissä ryhmään voi liittyä ja siitä voi poistua kuntoutujan oman kuntoutusprosessin tavoitteiden mukaisesti. Suljetun ryhmän ensimmäisellä kerralla laaditaan yhteiset sopimukset ja säännöt ryhmän toimintatavoista. Kaikkien tiedossa olevien pelisääntöjen tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta sekä selkeyttä. Ryhmäkäynteihin sitoutumisen kannalta on hyvä tuoda esiin, ettei ryhmään tarvitse tulla aina iloisen innokkaana vaan tärkeintä on, että kuntoutuja tulee paikalle. Ryhmäkäyntien välille annetut kotitehtävät ja ryhmässä tehdyt kirjalliset yhteenvedot pitävät yllä uusien toimintamallien oppimista myös käyntikertojen välissä. 17 Seurantakäynnit Seurantajakso kestää 5-6 kk, ja se sisältää 3 käyntikertaa, joista vähintään yksi käynti toteutuu kuntoutujan arjen toimintaympäristössä. Palveluntuottajan tiloissa toteutettava 26 (55)

27 käyntikerta kestää on 60 min ja kotona tai muussa arjen ympäristössä toteutuva käynti kesto on 60 tai 90 min. Lisäksi seurantakäyntien välillä voi olla tarpeen mukaan puhelinkontakteja omaohjaajan ja kuntoutujan välillä. Yksilöllisten seurantakäyntien tavoitteena on tukea opittujen taitojen arkeen siirtymistä ja jatkosuunnitelmien toteuttamista. Sisältö Seurantakäyntien aikana keskustellaan kuntoutujan tilanteesta ja varmistetaan jatkosuunnitelman toteutuminen. Viimeisellä käynnillä omaohjaaja käy kuntoutujan kanssa läpi kuntoutusselosteen sisältöä ja varmistaa mille tahoille kuntoutusseloste toimitetaan. Oma ohjaaja laatii seurantakäyntien toteuduttua lyhyen selosteen käyntien toteutumisesta, kuntoutujan tilanteesta, mahdollisista lisäsuosituksista ja suunnitelmista. 18 Yhteydenpito kuntoutujaan kuntoutuksen aikana Kuntoutus käyntien toteutuksen suunnittelussa huomioidaan kuntoutujan yksilölliset tarpeet ja tavoitteet. Kuntoutusprosessiin liittyvien käyntien lisäksi omaohjaaja voi varmistaa kuntoutuksen arkeen siirtymistä, ohjata ja muistuttaa kuntoutujaa sovituista tai hoidettavista sekä tukea kuntoutujan kuntoutusmotivaatiota puhelimitse. Puhelinkontaktien tavoitteena on tukea kuntoutusprosessin etenemistä myös käyntikertojen välillä. Myös kuntoutujalla tulee olla myös mahdollisuus tavoittaa omaohjaaja tarvittaessa puhelimitse käyntikertojen välillä. 19 Omaiset ja läheiset Kuntoutuksen tavoitteena on mm. tukea kuntoutujan arjen hallintataitoja sekä sosiaalisia taitoja ja osallistumisen mahdollisuuksia. Tavoitteen saavuttamiseksi eivät riitä ainoastaan kuntoutujaan itseensä tai vain fyysiseen ympäristöön kohdistuvat toimenpiteet. Näiden toimenpiteiden rinnalle tarvitaan kuntoutujan omaisten ja läheisten ohjausta ja motivointia, jotta arkeen saadaan luoduksi kuntoutumista edistäviä rutiineita. Kuntoutuja määrittelee kuntoutuksen starttikäynneillä ketkä henkilöt ovat hänelle merkityksellisiä kuntoutustavoitteiden saavuttamisen kannalta. Omaohjaaja tukee kuntoutujaa kuntoutuksen aikana luomaan uusia korvaavia suhteita omaisten tai läheisten puuttuessa. Omaisten ja läheisten ohjaus sekä omaisten ryhmäkäyntien tavoitteena on antaa läheisille ja omaisille tietoa neuropsykiatrisista oireista ja niiden merkityksestä kuntoutujan ja hänen läheistensä elämään. Omaisten ja läheiset voivat ryhmäkäynneillä jakaa kokemuksiaan 27 (55)

28 mm. siitä, millaisina haasteina ja vahvuuksina oireet näyttäytyvät kuntoutujan ja hänen läheistensä elämässä. Tämän vuorovaikutuksen avulla kuntoutujien omaiset ja läheiset sekä palveluntuottaja rakentavat yhteistä ymmärrystä siitä, että kuntoutuja sekä hänen läheiset voivat oppia elämään oireiden kanssa ja kuntoutujalla on mahdollisuus toteuttaa haaveita täysiarvoisena ihmisenä. Starttikäynnit sisältävät lähiverkoston kartoituksen sekä tapaamisen. Palveluntuottaja toteuttaa yhteistyötä kuntoutujan omaisten ja läheisten kanssa kuntoutujan yksilöllisten kuntoutustavoitteiden mukaisesti koko kuntoutusprosessin ajan. Omaohjaaja ohjaa läheisiä ja omaisia tsemppikäyntien yhteydessä kuntoutujan läsnä ollessa. Tsemppikäynneillä omaohjaaja antaa tietoa selkeässä muodossa ja sopivina kokonaisuuksina. Tietoa antaessa on myös hyvä huomioida, että osa esitetystä tiedosta unohtuu ajan kuluessa, mutta pysyvin vaikutus näkyy yleensä omaisten ja läheisten asenteissa: optimistina ja ymmärryksenä kuntoutujaa kohtaan. Omaisten ryhmäkäynnit Kuntoutukseen sisältyy 2 kuntoutujan omaisille ja läheisille suunnattua ryhmäkäyntiä. Kuhunkin tilaisuuteen voi osallistua enintään 2 omaista tai läheistä kuntoutujaa kohden. Käynnit kestävät 120 min. Tilaisuudessa teemana on mm. kuntoutuksen sisältö ja tavoitteet. Ryhmässä on hyvä keskustella kuntoutuksen aikana esiin nousseista omaisten tai läheisten kannalta tärkeistä kysymyksistä. Ryhmäkäynneillä työpari antaa tietoa paikallisista omaisten ja läheisten tukiverkostoista. Jos kuntoutujan omaiset tai läheiset eivät osallistu omaisille suunnattuihin ryhmäkäynteihin, kuntoutuja voi kutsua käynnille myös muun tukihenkilön. 20 Kuntoutuspalaute Palveluntuottaja toimittaa Kelaan seuraavat dokumentit: Starttikäynneillä laadittu alustava kirjallinen suunnitelma kuntoutuksen sisällöstä sekä täytetty GAS-lomake. Kuntoutusseloste, joka lähetetään myös lähettävälle taholle, ja kuntoutujan kirjallisella suostumuksella muille kuntoutujan kannalta tarpeellisille tahoille. Seurantakäyntien yhteenveto, jossa on kuvattu mm. mahdolliset lisäsuositukset ja suunnitelmat. Selosteiden tulisi olla Kelassa 2 viikon kuluessa kunkin jakson päättymisestä. Kuntoutuspalautteen sisältö laaditaan avo- ja laitosmuotoisen standardin yleisen osan 28 (55)

29 kohdan mukaisesti. Lisäksi selosteessa mainitaan tiedot kuntoutuksen käyntimääristä ja käyntiajankohdista (startti-, tsemppi-, ryhmä-, seuranta- ja omaisten ryhmäkäynnit). 21 Palveluntuottajien käyttämät mittarit ja arviointimenetelmät Moniammatillisen työryhmän jäsenet ja erityistyöntekijät arvioivat kuntoutuksen tuloksellisuuden käyttämällä päteviä, perusteltuja ja luotettavia arviointimenetelmiä. Arvioinnissa käytettävät mittarit ovat yleisesti käytössä olevia. Mittarit ilmaisevat lähinnä elämänlaadun, toiminta- ja työkyvyn ja oireiden muutoksia sekä tavoitteen saavuttamista. Arvioinnissa ja mittaamisessa huomioidaan kuntoutujan toimintakyvyn keskeiset alueet ICF-luokituksen mukaisesti. Arvioinnissa otetaan huomioon kuntoutujan itse kokema toimintakyky ja oma arvio toimintakyvyn muutoksista. Toimintakyvyn mittaustuloksia hyödynnetään kuntoutuksen suunnittelussa. Tämän vuoksi mittaukset tulee tehdä ennen kuntoutuksen tavoitteen asettelua ja suunnittelua. Testit ja mittaukset tulee tehdä tarkoituksenmukaisuus-, terveys- ja turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen. Arviointi ja mittaustulokset käsitellään kuntoutujan kanssa kuntoutuksen aikana. Jos tuloksista ilmenee sellaisia oireita tai asioita, joita ei voida käsitellä kuntoutuksen aikana, kuntoutuja ohjataan jatkohoitoon terveydenhuoltoon. Moniammatillisen työryhmän jäsen arvioi, mitkä testit eivät sovi kuntoutujalle. Mittaajalla on oltava hyvä kokemus ja saatavilla oleva koulutus kyseisen mittaus- tai arviointimenetelmän käyttöön ja tulkintaan. GAS-lomake laitetaan liitteeksi kuntoutusselosteeseen ja muut mittaustulokset kuvataan kuntoutuspalautteessa (ks. standardin yleinen osa kohta Kuntoutuspalaute). Terveydenhuollon lähettävän tai hoitavan tahon kanssa on hyvä sopia menettelytavoista esim. käytettäessä arviointimenetelmiä, joiden tiheä toistaminen ei ole järkevää. Suositeltavia ja arvioituja mittareita on koottu TOIMIA-mittaripankkiin ( Pakolliset mittaus- ja arviointimenetelmät Kuntoutuksen tavoitteiden laadinnan ja arvioinnin apuvälineenä käytetään aina GASmenetelmää (Goal Attainment Scaling, GAS-käsikirja). Omaohjaaja laatii GAS-tavoitteet kuntoutujan kanssa kuntoutuksen starttikäynneillä, ja tarkentaa ja arvioi niitä kuntoutujan kanssa tsemppikäyntien päättyessä sekä seurantakäyntien päätyttyä. 29 (55)

30 Lisäksi kuntoutuksen alussa sekä lopussa omaohjaaja käyttää arvioinnissa elämänlaatumittaria WHOQOL-BREF tai vastaavaa ruotsinkielistä (kuntoutuksen starttikäynneillä sekä seurantakäyntien viimeisellä käynnillä). 22 Kuntoutujalähtöisyys palveluntuottajan toiminnassa Kuntoutujalähtöisyydellä tarkoitetaan palveluntuottajan toimintaa, jonka perustana ovat kuntoutujan tarpeet, toiveet ja odotukset sellaisina, kuin kuntoutuja tuo ne esiin. Kuntoutuksen toteutukseen osallistuvat kohtaavat kuntoutujan yksilönä ja huomioivat hänen toimintaympäristönsä. Kuntoutuksessa keskeistä on toimiva vuorovaikutus. Se, millaiseksi ohjaajan ja kuntoutujan vuorovaikutus muodostuu, vaikuttaa kuntoutujan osallistumiseen, suoriutumiseen ja kuntoutujan kykyyn sekä haluun ilmaista itseään kuntoutuksen aikana. Jos kuntoutuja kokee, että häntä ei arvosteta tai hänen tavoitteitaan ei kuunnella riittävästi, hän saattaa turhautua ja kuntoutukseen sitoutuminen heikkenee. Omaohjaajan tulee varata alussa riittävästi aikaa kuntoutujaan tutustumiseen. Kuntoutujan kunnioittaminen näkyy ajan antamisena ja aitona kiinnostuksena kuntoutujan mielenkiinnon kohteisiin, hänen esiin tuomiinsa ajatuksiin ja kokemuksiin. Omaohjaaja antaa kuntoutujalle tietoa kuntoutuksen mahdollisuuksista ja siinä käytettävistä työmenetelmistä. Kuntoutujaa rohkaistaan omaan elämään liittyvään päätöksentekoon, omien asioiden ajamiseen ja samalla harjoitellaan niissä tarvittavia taitoja. Palveluntuottajana toimiva organisaatio ja kuntoutuksen toteutukseen osallistuvat asiantuntijat huolehtivat, että kuntoutujalähtöiseen työskentelyyn varataan riittävästi resursseja ja aikaa. Organisaatio ja kaikki kuntoutukseen osallistuvat asiantuntijat sitoutuvat projektin aikana oman toimintansa ja kuntoutuspalvelun laadun jatkuvaan arviointiin ja kehittämiseen. Kuntoutujalähtöinen kuntoutus edellyttää ohjaajalta taitoa mukauttaa kuntoutuksen sisältöä kuntoutujan tarpeeseen ja kykyä neuvotella ja tehdä yhteistyötä. Oman työn arvioinnin tavoitteena on löytää entistä toimivampia toimintamalleja, jotka soveltuvat kehitettävään kuntoutukseen sekä syventää ymmärrystä kuntoutujalähtöisestä kuntoutuksesta. 23 Kuntoutus arjen tukena Kuntoutuksen toteutus painottuu arjen toimintaympäristössä toteutuvaan kuntoutukseen (mm. kotona, oppilaitoksessa, työpaikalla, asiointikäynteinä, vapaa-ajan toimintojen 30 (55)

8.1.2016 NEUROPSYKIATRINEN KUNTOUTUS KEHITYKSELLISISSÄ NEUROPSYKIATRISISSÄ OIREYHTYMISSÄ

8.1.2016 NEUROPSYKIATRINEN KUNTOUTUS KEHITYKSELLISISSÄ NEUROPSYKIATRISISSÄ OIREYHTYMISSÄ NEUROPSYKIATRINEN KUNTOUTUS KEHITYKSELLISISSÄ NEUROPSYKIATRISISSÄ OIREYHTYMISSÄ 1. YLEISKUVAUS NEUROPSYKIATRISESTA KUNTOUTUKSESTA Neuropsykiatrisissa oireyhtymissä haasteet ovat luonteeltaan pitkäkestoisia,

Lisätiedot

Lasten perhekuntoutuksen (LAKU-) kehittämishankkeen varsinainen hankevaihe vuosina 2012 2015/2018

Lasten perhekuntoutuksen (LAKU-) kehittämishankkeen varsinainen hankevaihe vuosina 2012 2015/2018 Kansaneläkelaitos Terveysosasto Kuntoutusryhmä TIEDOTE 02.10.2012 Terveydenhuolto / Lähettävät tahot Lasten perhekuntoutuksen (LAKU-) kehittämishankkeen varsinainen hankevaihe vuosina 2012 2015/2018 Yleistä

Lisätiedot

Lasten perhekuntoutuksen etämallin kehittämishanke (Etä-LAKU) vuosina 2013 2015/2018

Lasten perhekuntoutuksen etämallin kehittämishanke (Etä-LAKU) vuosina 2013 2015/2018 Kansaneläkelaitos Terveysosasto Kuntoutusryhmä TIEDOTE 02.10.2012 Terveydenhuolto / Lähettävät tahot Lasten perhekuntoutuksen etämallin kehittämishanke (Etä-LAKU) vuosina 2013 2015/2018 Yleistä hankkeesta

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KUNTOUTUSTARVESELVITYKSEN PALVELULINJA Voimassa 1.1.2011 alkaen SISÄLLYS Sivu I YLEISET PERIAATTEET Kuntoutustarveselvitys...1

Lisätiedot

Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren Suunnittelija Anneli Louhenperä

Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren Suunnittelija Anneli Louhenperä Terveysosasto Kuntoutusryhmä Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Reumaa ja muita TULE-sairauksia sairastavien lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutusjakso Alueelliset yhteistyökokoukset

Lisätiedot

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 9. 3. 2 0 1 Vaikeavammaisten yksilöllisen kuntoutusjakson standardi Uudistustyön tavoitteena oli rakentaa intensiivisesti

Lisätiedot

KELAN TULES-AVOKURSSIT

KELAN TULES-AVOKURSSIT KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille

Lisätiedot

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 Esitys sisältää Vähän taustaa - Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Uusi palvelu käynnistyy yhteistyö alkaa Kenelle OPI

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI TYÖKOKEILUN PALVELULINJA Voimassa 1.1.2011 alkaen SISÄLLYS TYÖKOKEILUN PALVELULINJA... 1 1 Tavoite...

Lisätiedot

Avokuntoutusfoorumi 27.11.2014 Laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen

Avokuntoutusfoorumi 27.11.2014 Laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen Avokuntoutusfoorumi 27.11.2014 Laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen Tiina Huusko LT Sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Kuntoutuspäällikkö Kela, terveysosasto Kelan kuntoutustoiminta Lain mukaan

Lisätiedot

Tules-kurssit ja Tules-avokurssit 2016-2019

Tules-kurssit ja Tules-avokurssit 2016-2019 1 Tules-kurssit ja Tules-avokurssit 2016-2019 Tuleskurssit ja avokurssit 2016-2019 2 KEHITTÄMISTYÖN TAUSTA Kelan rahoittaman TULES- eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuksen standardien kehittämistä

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Minna Rantanen, Kela Läntinen vakuutuspiiri TYKS 17.5.2016 Saajat Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen / vaativan lääkinnällisen

Lisätiedot

Kuntoutuksen näkymät muuttuvassa yhteiskunnassa. Tiina Huusko Kuntoutuspäällikkö 21.1.2015 ja 22.1.2015

Kuntoutuksen näkymät muuttuvassa yhteiskunnassa. Tiina Huusko Kuntoutuspäällikkö 21.1.2015 ja 22.1.2015 Kuntoutuksen näkymät muuttuvassa yhteiskunnassa Tiina Huusko Kuntoutuspäällikkö 21.1.2015 ja 22.1.2015 Kelan kuntoutustoiminta Lain mukaan järjestettävä vajaakuntoisten ammatillinen kuntoutus vaikeavammaisten

Lisätiedot

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) Työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua (TYP) koskeva laki (1369/2014) tuli täysimääräisesti voimaan

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI Ammatillinen kuntoutusselvitys Voimassa 1.1.2015 alkaen SISÄLLYS 1 Ammatillinen kuntoutusselvitys...

Lisätiedot

Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito. Alueelliset yhteistyökokoukset

Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito. Alueelliset yhteistyökokoukset Terveysosasto Kuntoutusryhmä Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito Alueelliset yhteistyökokoukset 24.8.-7.9.2010 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI ASPERGERIN OIREYHTYMÄÄ ja ADHD:TA SAIRASTAVIEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJAT

Lisätiedot

Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen

Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen Suuntaviivoja kuntoutuspalveluiden toteutukseen -koulutus Tiina Huusko Tuula Ahlgren Kuntoutuspäällikkö Kehittämispäällikkö 4.2.2014 2 Kelan kuntoutusta saaneet lakiperusteen

Lisätiedot

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus 1.1.2019 alkavat uudet palvelut Palvelujen toteutus Elina Kulmanen Suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä @ElinaKulmanen Sisältö

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen 26.10.2015 Pitkänimen sairaala, Psykoterapiapaja. Elina Kinnunen, asiantuntijalääkäri, Kela - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖITÄ SAIRASTAVIEN NUORTEN JA AIKUISTEN KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA - Aikuisten

Lisätiedot

Oma väylä Mistä kaikki alkoi?

Oma väylä Mistä kaikki alkoi? Oma väylä Mistä kaikki alkoi? Oma väylä -hanke Loppuseminaari 4.12.2018 Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Katariina Kallio-Laine Vastaava asiantuntijalääkäri Kela Neuropsykiatrisen kuntoutuksen

Lisätiedot

Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit

Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit Palveluntuottajien koulutus 14.11.2018 Pirjo K. Tikka Vastaava suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Aivovammakurssit vuoden 2019 alusta alkaen

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI EPILEPSIAA SAIRASTAVIEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA Epilepsiaa

Lisätiedot

Työuupumus -kuntoutuskurssit

Työuupumus -kuntoutuskurssit Terveysosasto Kuntoutusryhmä Työuupumus -kuntoutuskurssit Tiedotustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? Kelan Käpylän toimitalo 29.8.2012 Kurssikokonaisuus vuoden 2013 alusta Työuupumus

Lisätiedot

Kelan palvelut neuropsykiatrisesta. häiriöstä kärsivän. työhön kuntoutumisentukena. Iiris Pelkonen. Projektipäällikkö, suunnittelija.

Kelan palvelut neuropsykiatrisesta. häiriöstä kärsivän. työhön kuntoutumisentukena. Iiris Pelkonen. Projektipäällikkö, suunnittelija. Kelan palvelut neuropsykiatrisesta häiriöstä kärsivän työhön kuntoutumisentukena Iiris Pelkonen Projektipäällikkö, suunnittelija Terveysosasto Kuntoutusryhmä Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehittäminen

Lisätiedot

Kela osana monialaisessa verkostossa

Kela osana monialaisessa verkostossa Kela osana monialaisessa verkostossa 2 Lähde: TEM/Päivi Kerminen Kelan strateginen painopiste kumppanuusyhteistyössä Parannamme suorituskykyämme uudistamalla toimintojamme sekä vahvistamalla yhteistyötä

Lisätiedot

ALS-sopeutumisvalmennuskurssit,

ALS-sopeutumisvalmennuskurssit, ALS-sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit Palveluntuottajien koulutus Merja Pouttu suunnittelija Kela, Työ ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, Kuntoutuspalvelujen ryhmä ALS-kurssit Mikä on muuttunut

Lisätiedot

OPI kurssin sisältö ja toteutus

OPI kurssin sisältö ja toteutus OPI kurssin sisältö ja toteutus tiedotustilaisuus palveluntuottajille 4.2.2015 Irja Kiisseli Suunnittelija Kuntoutusryhmä 2 Esitys sisältää OPI-kurssien taustaa Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Tietoa

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI HARVINAISTA AINEENVAIHDUNTASAIRAUTTA SAIRASTAVIEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN

Lisätiedot

Miten laadin perheen ja lapsen tavoitteet?

Miten laadin perheen ja lapsen tavoitteet? Miten laadin perheen ja lapsen tavoitteet? Pohjautuu artikkeliin: Tavoitteenasettelu perhekuntoutuksessa (Saarinen, Röntynen, Lyytinen) Mari Saarinen, PsL, neuropsykologian erikoispsykologi (VET) MLL:n

Lisätiedot

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut Kuntaseminaari 24.5.2017 Eskoon Asiantuntijapalvelut Ulla Yli-Hynnilä Henkilöstö esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen sairaanhoitaja (2) puheterapeutti (2) kuntoutussuunnittelija (1) toimintaterapeutti

Lisätiedot

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen Kemi 4.9.2015 Marja Koivusalo, lastenneurologian erikoislääkäri, Kolpeneen palvelukeskus Lasten ja nuorten normaali kehitys Normaalin

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖITÄ SAIRASTAVIEN NUORTEN JA AIKUISTEN KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA Nuorten kuntoutuskurssit

Lisätiedot

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 1 Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa 22.2.2018 Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 2 Mitä kuntoutuspalveluita tarjoamme nuorille nyt ja jatkossa? kuntoutuskurssit eri sairausryhmille,

Lisätiedot

ETAPPI-TUKI 03/12/2018

ETAPPI-TUKI 03/12/2018 ETAPPI-TUKI Etappi-tuki on tarkoitettu Vaasan kaupungin omille oppilaille 1-9lk:lle Etappi-tukeen haetaan alueellisen ertu-ryhmän kautta hakemuksella Etappi-tuki on tarkoitettu niille oppilaille, joiden

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI AIVOVAMMAN SAANEIDEN AIKUISTEN KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA Traumaattisen aivovamman saaneiden aikuisten

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI MS-TAUTIA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN KUNTOUTUS-/SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA MS-tautia sairastavien

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ KUNTOUTUMISEN TUKEMISEN TUTKINNON OSASSA / NÄYTÖN

Lisätiedot

Tarjoajat ovat velvollisia lukemaan ja ottamaan huomioon antamassaan tarjouksessa

Tarjoajat ovat velvollisia lukemaan ja ottamaan huomioon antamassaan tarjouksessa Terveysosasto Dnro 16/331/2014 Kuntoutusryhmä 18.3.2014 Kelan kuntoutuksena toteutettava vaikeavammaisen aikuisen moniammatillinen yksilökuntoutus (neurologinen, tules- ja reuma- ja yleispalvelulinjat)

Lisätiedot

Työ- ja toimintakyvyn arviointimallin kehittäminen

Työ- ja toimintakyvyn arviointimallin kehittäminen Party-hankkeen väliseminaari Salo Työ- ja toimintakyvyn arviointimallin kehittäminen Fasilitoinnin menetelmin 2015-2017 PARTY Rauma Työkykykoordinaattori Mitä fasilitointi on? - Ryhmäprosessiohjausta ->

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Harppaa elämäsi muutokseen!

Harppaa elämäsi muutokseen! Bongaa putoava Harppaa elämäsi muutokseen! Miksi en juuri minä? Odotatko ihmettä? Toiveista todeksi? KEVÄÄN 2012 TOIMINTA OSAAVA OHJAUS KEVÄÄN 2012 UUDET RYHMÄT Tietokone tutuksi, opiskelutaidot käyttöön!

Lisätiedot

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti!

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Kelan syvennetyt asiakasprosessit Mats Enberg Vakuutuspiirin johtaja Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri 24.9.2014 2 Työkykyneuvonta Kelan tarjoaa uutta työhön paluuta

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE TYÖTERVEYSHUOLLON HENKILÖSTÖLLE AMMATILLISEEN JA LÄÄKINNÄLLISEEN KUNTOUTUKSEEN OHJAUTUMISESTA TYÖTERVEYSHUOLLOSSA

TOIMINTAOHJE TYÖTERVEYSHUOLLON HENKILÖSTÖLLE AMMATILLISEEN JA LÄÄKINNÄLLISEEN KUNTOUTUKSEEN OHJAUTUMISESTA TYÖTERVEYSHUOLLOSSA TOIMINTAOHJE TYÖTERVEYSHUOLLON HENKILÖSTÖLLE AMMATILLISEEN JA LÄÄKINNÄLLISEEN KUNTOUTUKSEEN OHJAUTUMISESTA TYÖTERVEYSHUOLLOSSA TYÖKYVYN VARHAINEN TUKI Työterveyshuoltolain (1383/2001) perusteella työterveyshuollon

Lisätiedot

Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi

Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Palveluntuottajien koulutus Anita Ketola suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Lasten perhekurssi Nuorten osittainen

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI AIKUISTEN TYÖUUPUMUS -KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA Aikuisten työuupumus-kuntoutuskurssit, avo- ja laitosmuotoisen

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI ASPERGERIN OIREYHTYMÄÄ ja ADHD:TA SAIRASTAVIEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Kohderyhmä: Kurssi on tarkoitettu Pohjois-Suomessa asuville 16-25 vuotiaille, joille sairaus tai vamma aiheuttaa työkyvyn olennaisen heikentymisen tai työkyvyttömyyden

Lisätiedot

Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa

Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa Riitta-Liisa Kokko & Peppi Saikku 26.11.2013 Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa / Riitta-Liisa Kokko & Peppi Saikku 1 Tutkimuksen näkökulma Työikäisten kuntoutuksella

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI SYÖPÄÄ SAIRASTAVIEN AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA Ruuansulatuselimistön syöpää sairastavien

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI AIKUISTEN TYÖUUPUMUS -KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA Työuupumus-kuntoutuskurssit Voimassa 1.1.2013 alkaen

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI FIBROMYALGIAA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA Fibromyalgiaa sairastavien

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI Terveysosaston kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI Työkokeilu Voimassa 1.1.2015 alkaen Sisällys 1 Työkokeilu... 2 1.1 Yleistä... 2 1.2 Tavoite... 2 1.3 Kuntoutuja... 3 1.4

Lisätiedot

Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste. Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela

Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste. Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela Kelan rooli nuorisotakuun toimeenpanossa Sidosryhmien (ELY-keskukset, TE-toimistot, kunnat) ja Kelan vakuutuspiirien odotukset

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖITÄ SAIRASTAVIEN NUORTEN JA AIKUISTEN KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA Mielenterveyden

Lisätiedot

NEUROPSYKIATRINEN VALMENNUS OPPIMISEN TUKENA

NEUROPSYKIATRINEN VALMENNUS OPPIMISEN TUKENA NEUROPSYKIATRINEN VALMENNUS OPPIMISEN TUKENA 10.3.2015 HELSINGIN MESSUKESKUS MERI-JOHANNA FABRITIUS PSYKIATRINEN SH, PSYKOTERAPEUTTI YET, NEUROPSYKIATRINEN VALMENTAJA Henkilöillä, joilla on oppimisvaikeuksia,

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI Terveysosaston kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI Työhönvalmennus Voimassa 1.1.2015 alkaen Sisällys 1 Työhönvalmennus... 2 1.1 Yleistä... 2 1.2 Tavoite... 2 1.3 Kuntoutuja...

Lisätiedot

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS. Seinäjoen osahanke

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS. Seinäjoen osahanke LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS Seinäjoen osahanke Hankkeen toteuttajat Hanke toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Seinäjoen Vajaaliikkeisten Kunto ry:n asiantuntijatoimikunnan ja Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kajaanin ja Kuhmon Kuntakokeilu-hanke. Henkilöstösihteeri Paula Tokkonen Kainuun työllisyysfoorumi Solidarcity konferenssi 9.10.

Kajaanin ja Kuhmon Kuntakokeilu-hanke. Henkilöstösihteeri Paula Tokkonen Kainuun työllisyysfoorumi Solidarcity konferenssi 9.10. Kajaanin ja Kuhmon Kuntakokeilu-hanke Henkilöstösihteeri Paula Tokkonen Kainuun työllisyysfoorumi Solidarcity konferenssi 9.10.2012 Yleistä kuntakokeilusta Kokeilun tavoitteena on lisätä pitkään työttömänä

Lisätiedot

Kaikki irti Kelan palveluista

Kaikki irti Kelan palveluista Kaikki irti Kelan palveluista Kaikki irti mahdollisuuksista on kamalan työlästä olla työtön järjestöseminaari 23.9.2015 Tuula Sahiluoto suunnittelija, Kela, Terveysosasto Palvelua monin eri tavoin Mikä

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI AIVOVAMMAN SAANEIDEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA Traumaattisen

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI MUISTISAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA - Muistisairauksia sairastavien

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 05.12.2014 Marita Rimpeläinen-Karvonen Taustalla olevat hallituksen

Lisätiedot

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Työ- ja elinkeinoministeriö Hallitusneuvos Päivi Kerminen Pitkäaikaistyöttömien ja muiden heikossa

Lisätiedot

Kelan ja palveluntuottajien yhteistyö. Anneli Louhenperä Suunnittelija Palveluntuottajien koulutuspäivät 30.1.2014 ja 2.4.2014

Kelan ja palveluntuottajien yhteistyö. Anneli Louhenperä Suunnittelija Palveluntuottajien koulutuspäivät 30.1.2014 ja 2.4.2014 Kelan ja palveluntuottajien yhteistyö Anneli Louhenperä Suunnittelija Palveluntuottajien koulutuspäivät 30.1.2014 ja 2.4.2014 Esityksen sisältö Kuntoutusryhmän ja palveluntuottajan yhteistyö Kurssien toimeenpano

Lisätiedot

Nuorten mielenterveyden häiriöt ja työllistyminen

Nuorten mielenterveyden häiriöt ja työllistyminen Nuorten mielenterveyden häiriöt ja työllistyminen Annamari Tuulio-Henriksson Dosentti, johtava tutkija, Kelan tutkimusosasto Suomen epidemiologian seuran ja Kelan seminaari 27.10.2011 Nuoret ja työllistymisen

Lisätiedot

Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä

Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä Raija Kerätär 2.11.2015 www.oorninki.fi Kuntoutus Järvikoski 2013 Korjaavaa tai varhaiskuntoutuksellista toimintaa, joka käynnistyy Työ- ja toimintakykyisyyden

Lisätiedot

1 Kuntoutuksen kehittäminen

1 Kuntoutuksen kehittäminen Terveysosasto Kuntoutusryhmä Lomake 4 Kehittämistyö 4.6.2014 Oma väylä hankkeen kuntoutuksen kehittämisprojekti vuosina 2015 2017 Palveluntuottaja 1 Kuntoutuksen kehittäminen Palveluntuottaja osallistuu

Lisätiedot

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella?

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Perusterveydenhuollon kuntoutussuunnitelman perusteet ja kuntoutussuunnitelmaopas Koulutuspäivä 17.9.2010 Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Miia Palo Ylilääkäri, avovastaanottotoiminta, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Kehittämisen lähtökohtana ja reunaehtoina oli lainsäädäntö, sekä sen mukaiset vakiintuneet kuntoutusmuodot ASLAK ja Tyk.

Kehittämisen lähtökohtana ja reunaehtoina oli lainsäädäntö, sekä sen mukaiset vakiintuneet kuntoutusmuodot ASLAK ja Tyk. AURA Kela käynnisti työhönkuntoutuksen kehittämishankkeen 2007, tavoitteena oli tuolloin kehittää kuntoutusta työn ja työelämän muuttuneisiin tarpeisiin sekä edistää yhteistyötahojen entistä parempaa verkostoitumista

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI NARKOLEPSIAA SAIRASTAVIEN LASTEN JA NUORTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA - Narkolepsiaa sairastavien

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI SYDÄNSAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN KUNTOUTUS-/SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA

Lisätiedot

Crohnin tauti ja colitis ulcerosa Aikuisten ja lasten kurssit

Crohnin tauti ja colitis ulcerosa Aikuisten ja lasten kurssit Crohnin tauti ja colitis ulcerosa Aikuisten ja lasten kurssit Palveluntuottajien koulutus 14.11.2018 Arita Goh Crohnin tauti ja colitis ulcerosa -kurssit vuoden 2019 alusta alkaen Aikuisten sopeutumisvalmennuskurssi

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI LIIKEHÄIRIÖSAIRAUTTA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN KUNTOUTUS-/ SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA Liikehäiriösairautta

Lisätiedot

AMMATTITAITOVAATIMUS: KUNTOUTUSSUUNNITELMA KUNTOUTUSSUUNNITELMAN TARKOITUS: Jatkuu.. 2.12.2010 KUNTOUTUSSUUNNITELMA YKSINKERTAISIMMILLAAN

AMMATTITAITOVAATIMUS: KUNTOUTUSSUUNNITELMA KUNTOUTUSSUUNNITELMAN TARKOITUS: Jatkuu.. 2.12.2010 KUNTOUTUSSUUNNITELMA YKSINKERTAISIMMILLAAN AMMATTITAITOVAATIMUS: Päivi Pesonen syksy 2010 SUUNNITELMALLINEN TYÖSKENTELY: - Toimintakyvyn vahvuuksien ja tuen tarpeen tunnistaminen ja erilaisten tiedonkeruumenetelmien käyttö - Kuntoutujalähtöisen

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI IHON SAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA -

Lisätiedot

Pitkäaikaistyöttömät terveyskeskuksen ja sosiaalitoimen yhteisenä asiakkaana

Pitkäaikaistyöttömät terveyskeskuksen ja sosiaalitoimen yhteisenä asiakkaana Pitkäaikaistyöttömät terveyskeskuksen ja sosiaalitoimen yhteisenä asiakkaana Outi Pohjola Ylilääkäri, avovastaanotto Terveyspalvelukeskus Eija Savelius-Koski vs palveluesimies Nuorten ja aikuisten palvelut

Lisätiedot

Työttömien työkyky ja työllistyminen. Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri

Työttömien työkyky ja työllistyminen. Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Työttömien työkyky ja työllistyminen Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Tänään Mitä työkyvyllä tarkoitetaan? Työttömän työkyky työllisen työkyky? Voiko työkykyä arvioida terveystarkastuksessa?

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus muuttuu Uusi laki tulee voimaan 1.1.2016 (HE 332/2014) Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta

Lisätiedot

Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille. Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus

Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille. Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus 11.11.2016 Skitsofrenia Skitsofrenia on vakava psykoosisairaus, johon

Lisätiedot

Pirkanmaan Erikoiskuntoutus Oy Itsenäisyydenkatu 2 33100 Tampere puh. 03-31260300

Pirkanmaan Erikoiskuntoutus Oy Itsenäisyydenkatu 2 33100 Tampere puh. 03-31260300 Kelan aivohalvauspotilaiden (65-75- vuotiaat) tehostetun kädenkäytön kuntoutuksen ja painokevennetyn kävelykuntoutuksen kehittämishanke vuosina 2008-2011 Pirkanmaan Erikoiskuntoutus Oy Itsenäisyydenkatu

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI SELKÄRANKAREUMAA, NIVELREUMAA JA LÄHEISESTI NIIDEN KALTAISIA SAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN KUNTOUTUS-

Lisätiedot

Mikä ihmeen laaja-alainen erityisopettaja? Työpaja AEO-päivät 5-6.10.12 Lappeenranta

Mikä ihmeen laaja-alainen erityisopettaja? Työpaja AEO-päivät 5-6.10.12 Lappeenranta Mikä ihmeen laaja-alainen erityisopettaja? Työpaja AEO-päivät 5-6.10.12 Lappeenranta Suunnistuksen perusviisaudet Jollei tiedä, missä on, on aivan sama minne menee Suunta on tärkeämpi kuin kova vauhti

Lisätiedot

Kuntoutus hoitosuositusten valossa. Kelan näkökulma. Tiina Suomela-Markkanen Asiantuntijalääkäri, Kela 10.3.2014

Kuntoutus hoitosuositusten valossa. Kelan näkökulma. Tiina Suomela-Markkanen Asiantuntijalääkäri, Kela 10.3.2014 Kuntoutus hoitosuositusten valossa Kelan näkökulma Tiina Suomela-Markkanen Asiantuntijalääkäri, Kela 10.3.2014 Kuntoutuksen vaiheiden tulee olla kunnossa Kuntoutustarpeen havaitseminen ajoissa, kokonaisvaltaisuus

Lisätiedot

Miten GAS toimii kuntoutuksen suunnittelussa Kymenlaakson keskussairaalassa

Miten GAS toimii kuntoutuksen suunnittelussa Kymenlaakson keskussairaalassa Miten GAS toimii kuntoutuksen suunnittelussa Kymenlaakson keskussairaalassa liikunta- ja vaikeavammaisten lasten kuntoutuksen suunnittelussa lastenneurologisella osastolla vuodesta 2010 vanhemmat ja lapsi

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI METABOLISTA OIREYHTYMÄÄ JA TYYPIN 2 DIABETESTA SAIRASTAVIEN AIKUISTEN KUNTOUTUSKURSSIEN PALVELULINJA

Lisätiedot

Harkinnanvarainen kuntoutus kolmivuotiskaudella 2014 2016. STM 24.4.2013 Kuntoutuspäällikkö Tiina Huusko

Harkinnanvarainen kuntoutus kolmivuotiskaudella 2014 2016. STM 24.4.2013 Kuntoutuspäällikkö Tiina Huusko Harkinnanvarainen kuntoutus kolmivuotiskaudella 2014 2016 STM 24.4.2013 Kuntoutuspäällikkö Tiina Huusko Kuntoutujat sairauksittain 1990 2012 2 Kuntoutujien lukumäärä 100 asukasta kohti maakunnittain 2012

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus

Kelan järjestämä vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus Kelan järjestämä vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus Kommenttipuheenvuoro 2.12.2011 OYS Suunnittelija Marjut Hevosmaa Pohjois-Suomen aluekeskus Myöntöedellytykset, KKRL 9, 10, 14 1. Vaikeavammaisuus,

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012 Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu Pääministeri Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Koulutuskiertue 2012 1 Tavoitteemme on edistää yhteistä näkemystä työterveysyhteistyöstä

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KUULOVAMMAISTEN LASTEN, NUORTEN JA AIKUISTEN KUNTOUTUS- JA SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIEN PALVELULINJA Kuulovammaisten

Lisätiedot