KELAN TULES-AVOKURSSIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KELAN TULES-AVOKURSSIT"

Transkriptio

1 KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille Veneenniementie 64, KERIMÄKI puh ,

2 TULES-AVOKURSSIN TAVOITE Tavoitteena on kuntoutujan työ-, opiskelu- ja/tai toimintakyvyn turvaaminen tai parantuminen sekä kuntoutujan osallisuuden ja aktiivisuuden lisääntyminen kuntoutujalle merkityksellisissä arjen toiminnoissa. Tavoitteet asetetaan yhteistyössä kuntoutujan kanssa. Kuntoutuja laatii yhdessä moniammatillisen työryhmän jäsenen kanssa henkilökohtaiset kuntoutustavoitteet GAS -menetelmää hyväksi käyttäen. TULES-AVOKURSSIEN SISÄLTÖ Kuntoutuskursseilla tarjoamme sinulle tietoa ja keinoja, joilla voit aktiivisesti edistää omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi tuki- ja liikuntaelinongelmista huolimatta. Osallistut kuntoutusryhmäsi kanssa erilaisiin liikuntaryhmiin, keskusteluihin ja asiantuntijaluennoille sekä muuhun aktivoivaan toimintaan. Kurssien ohjelma painottuu sen mukaisesti, ovatko kurssit selkäoireisille, niska- hartiaoireisille vai alaraajaoireisille tarkoitettuja. Kuntoutus on pääasiassa ryhmämuotoista toimintaa. Ohjelmasta vähintään puolet on fyysistä aktivointia ja ohjausta. Näille alueellisille Tules-avoakursseille voi osallistua kuntoutujia KYS ervaalueelta. TOTEUTUS Kurssi on aktiivista ryhmämuotoista kuntoutusta. Kurssi alkaa kolmella kokopäiväisellä kuntoutuspäivällä, jonka jälkeen on 10 käyntikertaa 2-3 viikon välein kestoltaan 4 tuntia. Lopussa on kaksi kuntoutuspäivää. Kuntoutuksen toteutuksesta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat fysiatri, 2 fysioterapeuttia ja terveydenhoitaja. KOHDERYHMÄ Tule-sairauksia sairastavat aikuiset, jotka ovat työelämässä, työhön palaamassa, kuntoutustuella tai opiskelemassa. Sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. Edellytyksenä on, että työ- ja toimintakykyä voidaan turvata tai parantaa suunnitellulla kuntoutuksella. Lisäksi edellytetään, että kuntoutustarve on todettu työterveys- tai terveydenhuollossa. Herttuassa toteuttaville Tules-avokursseille voivat hakea KYS ervaalueella asuvat.

3 KUNTOUTUKSEEN VALITAAN HENKILÖITÄ, joilla on asianmukaisesti diagnosoitu selkäsairaus, niska-hartiaseudun tai yläraajan sairaus tai alaraajan suurten nivelten (lonkka-, polvi- tai nilkkanivelen) sairaus joilla tule-oireilu on kestänyt yli 3 kk ja tarpeelliset tutkimukset on tehty joiden työ-/opiskelukyvyn heikkeneminen vaikeuttaa työssä ja muissa arkipäivän toimissa selviytymistä jotka ovat motivoituneita työ- ja toimintakykynsä parantamiseen ja elämäntapamuutokseen jotka tarvitsevat moniammatillista aktivoivaa ryhmäkuntoutusta ja toiminnallista harjoittelua ja hyötyvät ryhmässä toimimisesta Kuntoutukseen ei valita henkilöitä, joilla on akuutti tai vakava sairaus, joka estää kuntoutukseen osallistumisen joilla on sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40), joka estää kuntoutukseen osallistumisen joilla kuntoutustarve liittyy terveydenhuollon hoidon jälkeiseen välittömään jatkohoitoon ja kotitutumisvaiheen kuntoutukseen MITEN TULES KURSSILLE HAETAAN? Hae kuntoutusta Kelan lomakkeella KU 132. lomake on täytettävissä ja tulostettavissa Kelan nettisivuilta ( kuntoutus - lomakkeet) ja täytä se huolellisesti. Liitä kuntoutushakemukseen alle vuoden vanha oman työterveyslääkärisi/ lääkärisi laatima lausunto kuntoutustarpeesta (B-lausunto). Tärkeää on, että lausunnosta selviää kuntoutuksen perusteena oleva sairaus tai vamma ja toimintakyky, suositeltu kuntoutus ja sen perustelut sekä tavoitteet. TOIMITA HAKEMUS JA B-LAUSUNTO KUNTOUTUSLAITOKSEEN Tules-avokursseissa on esivalinta. Herttuan Kuntoutuskeskuksessa toteutettaville kursseille hakevat toimittavat hakemuksen ja B-lausunnon Herttuan Kuntoutuskeskukseen: Herttuan Kuntoutuskeskus/ TULES, Veneenniementie 64, Kerimäki, jossa tehdään esivalinta hakemusasiakirjojen perusteella. Kuntoutuspäätöksen tekee Kela, kuntoutuslaitoksen esityksen pohjalta.

4 HAKEMUKSESSA ON TÄRKEÄ TUODA ESILLE Oma motivaatio ja sitoutuminen kuntoutukseen Miten sairausoireet haittaavat/uhkaavat työssä selviytymistä Hakija on yrittänyt omin konstein tai työterveyshuollon avulla saada apua Aiemmat kuntoutukset, hieronnat, fysioterapiat jne Perustelut siitä miksi, ei ole ollut sairauslomilla tarpeesta huolimatta KELAN TULES-AVOKUNTOUTUSTA KUSTANNUKSITTA Kuntoutuskurssi on Kelan järjestämää kuntoutusta ja on osallistujalle maksutonta. Matka- ja ansionmenetyskorvaukset tulevat Kelan säädösten mukaisesti. Lisätietoja mm: HERTTUA KUNTOUTUSPAIKKANA Herttuan Kuntoutuskeskus sijaitsee luonnonkauniissa maisemissa Puruveden rannalla Savonlinnan Kerimäellä. Meillä voit keskittyä huoletta kuntosi, kehosi ja mielesi hoitamiseen. Laadukkaan kuntoutuksen mahdollistaa viihtyisä kodikas ilmapiiri sekä ammattitaitoinen ja työhönsä motivoitunut henkilökunta. Herttualla on 30 vuoden kokemus Kelan TULESkuntoutuksen toteutuksesta. Jokaisen Tules-kurssin tiedot ja vapaiden kurssipaikkojen määrä löytyy Kuntoutus Kuntoutuskurssi Kurssitarjonta - kurssin numero. Kysy lisää Kelasta, omasta työterveyshuollosta tai Herttuasta:

5 avainasiakaspäällikkö Timo Lehtinen, p , kuntoutuksen toimisto Pia Nokelainen, p