ESLU:n toiminta-alue

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ESLU:n toiminta-alue"

Transkriptio

1 Vihti

2 ESLU:n toiminta-alue Koulutusta seurojen ohjaajille ja valmentajille Koulutusta iltapäiväkerhojen ohjaajille Koulutusta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstölle Pelisääntökoulutusta Sporttileirit

3 Toiminnan alueet 1. Lasten ja nuorten liikunnan edistäminen 2. Kunto- ja terveysliikunnan kehittäminen 3. Seura- ja järjestötoiminnan osaamisen lisääminen alueen seuroissa Kaikissa toiminnoissa on mukana yhteisesti sovitut arvot, joiden mukaan ESLU on helposti lähestyttävä, ajassa mukana oleva, laadukas asiantuntija ja yhteistyökumppani, joka toteuttaa SLU-yhteisön eettisiä periaatteita.

4 Hyvä Seura -koulutuspuu

5 Seura ry Seura on yleishyödyllinen aatteellinen yhdistys jonka tehtävä määräytyy seuran säännöissä. Seura toteuttaa tehtäväänsä ensisijaisesti jäsenilleen, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaansa seuran kokouksissa, valtuuttaen hallituksen toteuttamaan tahtoaan, vuosikokouksissa hyväksytyn toiminta- ja taloussuunnitelman puitteissa. Vastuun toiminnasta kantaa aina seura ja se on yhteydessä alueeseen, liittoon ja SLU:n. Jaosto, joukkue tai ryhmä seurassa ei ole juridinen yksikkö, ainoastaan osa seuraa.

6 Seura ry 3 Seuran toiminta on nykyisin laajaa ja siihen vaikuttavat monet erityisesti taloutta, verotusta ja kilpailua säätelevät lait, asetukset ja määräykset Yhdistys työnantajana; toiminnan sisältö, sopimukset velvoitteet ja asioiden hoito Verotus; tulo-, elinkeino- kiinteistö-, arvonlisä- ja arpajaisvero; jäsenille ja ei-jäsenille suunnatut liikuntapalvelut (kumppanuus) Kirjanpito, tilintarkastus; tilin- ja toiminnantarkastajat

7 Seura ry 3 Yhdistyksen henkilörekisterit niiden keruu, ylläpito ja tietojen luovutus/tietosuoja Kokouskäytännöt; päätöksenteko, vastuut ja valvonta (sisäiset pelisäännöt ja ohjeet) Vakuutukset, turvallisuusohjeet jne. Tekijänoikeudet; Teosto- ja Gramex-maksut Tilaisuuksien lupajärjestelyt; järjestämisvastuut; järjestyksenpito, turvallisuus..

8 Aatteellinen yleishyödyllinen yhdistys 3 Tarkoitus ja tavoitteet määrittävät yhdistyksen luonteen. Aatteellisella yhdistyksellä tarkoitetaan yhdistystä, joka toimii aatteellisten tarkoitusperien toteuttamiseksi. Sana aatteellinen tarkoittaa toimintaa, joka ei ole taloudellisen edun tavoittelua siihen osallistuville. Yhdistyslaki koskee aatteellisia yhdistyksiä.

9 Rekisteröity/rekisteröimätön yhdistys 3 Yhdistys voi olla rekisteröity tai rekisteröimätön. Vain rekisteröity yhdistys on oikeustoimikelpoinen. Vain oikeuskelpoinen yhdistys voi saada nimiinsä oikeuksia; olla jäsenenä muussa yhdistyksessä, tehdä sopimuksia, sitoumuksia, ottaa vastaan avustuksia, jne.

10 Rekisteröity/rekisteröimätön yhdistys 3 Rekisteröidyn yhdistyksen jäsenet eivät vastaa henkilökohtaisesti yhdistyksen velvoitteista. Rekisteröimättömässä yhdistyksessä päätöksistä ja niiden velvoitteista vastaavat päätöksen tehneet yksityishenkilöt.

11 Yhdistyslain merkitys 2 Yhdistyksistä säädetään yhdistyslaissa, joka on yhdistyksiä koskeva yleislaki. Laki määrää yhdistyksen perustamisesta, säännöistä, yhdistyksen rekisteröinnistä ja sääntöjen muuttamisesta, jäsenyydestä, päätösvallan käyttäjistä, hallituksesta, taloudenpidosta ja vastuuvelvollisuudesta, yhdistyksen toiminnan lopettamisesta ja kokousmenettelyn perusteista.

12 Yhdistyslain merkitys 2 Yhdistyslaki koskee vain aatteellisia yhdistyksiä. Se ei koske taloudellisia yhdistyksiä eikä erillisin lainsäädäntötoimin järjestettyjä yhdistyksiä, ellei siitä ole erikseen säädetty. Laki ei koske esim. Suomen Punaista Ristiä. Yhdistyslaki luo kehyksen yhdistyksen säännöille. Yhdistyksen säännöt ohjaavat sen toimintaa.

13 Säännöt ja niiden merkitys 2 Jokaisella yhdistyksellä on oltava säännöt. Säännöissä määrätään yhdistyksen nimi, kotipaikka, tarkoitus ja toimintamuodot, jäsenvelvoitteet, jäsenmaksut, hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien lukumäärä sekä toimikausi, yhdistyksen tilikausi, milloin hallitus ja tilintarkastajat valitaan, tilinpäätös vahvistetaan ja vastuuvapaudesta päätetään; miten ja missä ajassa yhdistyksen kokous on koolle kutsuttava sekä miten yhdistyksen varat on käytettävä, jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan.

14 Jäsenet 2 Jäsenyys Päätös jäseneksi ottamisesta (hallitus / säännöt) Päätösvaltaa ei voi siirtää hallitusta alemmalle tasolle Jäsenten oltava yhdenvertaisia Jäsenten oikeudet ja velvollisuudet Eroaminen ja erottaminen Jäsenluettelo, jonka pitämisestä vastaa hallitus

15 Hallitus 2 Jokaisessa liikuntaseurassa tulee olla hallitus (johtokunta), jonka tehtävänä on hoitaa huolellisesti yhdistyksen asioita ja joka on yhdistyksen lakimääräinen toimintaelin. Yhdistyksen hallituksessa on oltava vähintään 3 henkilöä, joista yhden on oltava puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri ja muita erillisiä tehtävänkuvaan määriteltyjä henkilöitä voidaan nimetä hallitukseen. Vaikka jokaisella hallituksen jäsenellä olisikin oma toimenkuvansa, hallituksen päätökset tehdään kuitenkin aina kollektiivina. Ositetut tehtävät voivat koskea vain valmistelua ja täytäntöönpanoa.

16 Hallitus 2 Hallitukselle voidaan antaa ohjeita sille kuuluvissa asioissa, mutta ohjeet eivät saa tehdä hallituksen asemaa epäitsenäiseksi. Hallituksen sisäisestä toiminnasta voidaan vapaasti määrätä yhdistyksen säännöissä tai toimintaohjeissa ja työjärjestyksessä. Hallitus voi myös delegoida toimivaltaansa asioissa, joista sen on tehtävä päätökset. Se voi perustaa jaostoja ja työryhmiä, mutta hallitus on juridisesti vastuussa näidenkin toiminnasta ja päätöksistä. Hallitus tekee päätökset kokouksessaan ja koko hallitus on juridisessa vastuussa sen päätöksistä.

17 Hallitus 2 Nimenkirjoitus Puheenjohtaja + muut mahdolliset säännöissä määrätyt Tiedot yhdistysrekisteriin (kaikkien tarkastettavissa) Tilinpäätöksen allekirjoittaminen (istuva hallitus) Vastuut ja velvollisuudet Hallituksen jäsen, yhdistyksen toimihenkilö ja tilintarkastaja Päätöksentekoon osallistuneet Eriävä mielipide (pöytäkirjamaininta) Tietämättömyys ei vapauta vastuusta Yhdistyslaissa määritelty mm. vuosikokouksen ja hallituksen tehtäväjako Hallitus ei voi päättää asioista, joista lain mukaan päättää vain yhdistyksen hallitus

18 Verotuksen pääkohdat Onko verovelvollinen yhteisö? (TVL 3 ) EI yleishyödyllisyydellä ei merkitystä verotukseen KYLLÄ yleishyödyllisyys vaikuttaa verotukseen Sitten arvioidaan yleishyödyllisyys (TVL 22 ) EI normaali, laaja verovelvollisuus KYLLÄ kavennettu verovelvollisuus Lisäksi arvioidaan elinkeinotoiminta (TVL 23 ja EVL 1 ) EI ei tulo- eikä arvonlisäverotusta, ei omaaloitteista ilmoitusta KYLLÄ tuloverotus (mahdollinen huojennus) ja arvonlisävero, veroilmoitus

19 Seuran yleishyödyllisyys (TVL 22 ) 1. se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi aineellisessa, henkisessä, siveellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä 2. toiminta ei kohdistu vain rajoitettuun henkilöpiiriin ja 3. se ei tuota toiminnallaan siihen osalliselle taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena, kohtuullisesta suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä. Säännöt, toiminta - jatkuva arviointi

20 Seuran yleishyödyllisyys (TVL 22 ) Jos yleishyödyllinen toiminta on jäänyt vähäiseksi suhteessa muuhun toimintaan, ei seuraa voida pitää tuloverolain 22 :ssä tarkoitettuna yleishyödyllisenä yhteisönä. Muu toiminta voi olla elinkeinotoimintaa tai muuta sellaista toimintaa, jota ei pidetä yleishyödyllisenä. Jos yleishyödyllinen toiminta on jäänyt vähäiseksi sellaisen elinkeinotoiminnan johdosta, joka liittyy läheisesti seuran tarkoitusta toteuttavaan yleishyödylliseen toimintaan, voidaan yhteisöä tästä huolimatta pitää yleishyödyllisenä.

21 Seuran yleishyödyllisyys (TVL 22 ) Toimintana voidaan pitää muun muassa vapaaehtoiseen kansalaistoimintaan perustuvaa harrastus ja vapaa-ajan toimintaa - urheiluseuratoimintaa. Toiminnalle on tyypillistä, että sitä harjoitetaan ilman ansiotarkoitusta eikä se pitemmällä aikavälillä tuota voittoa. Jos lähes kaikille toimintaan osallisille maksetaan käypää palkkaa tai korvausta työstä, ei toimintaa voida pitää harrastustoimintana. Seuraa ei saa suuressa määrin rahastoida tulojaan, vaan niitä on vuosittain käytettävä yleishyödyllisen tarkoituksen toteuttamiseen.

22 Seuran yleishyödyllisyys (TVL 22 ) Pelkästään se, että jäsenmäärä on pieni, ei estä seuraa olemasta yleishyödyllinen, jos toiminta on tosiasiallisesti ulospäin suuntautuvaa ja seura on avoin kaikille tai ainakin suurelle joukolle, eikä jäsenyyttä pyritä aktiivisin toimin rajoittamaan. Seuraa ei voida pitää yleishyödyllisenä, jos sen ainoa tarkoitus on minimoida jäsentensä harrastuksesta aiheutuneet kulut. Jäsenet voivat saada etua esim. jäsenpalvelujen ja alennusten muodossa silloin, kun edun antaminen liittyy läheisesti seuran toimintaan ja etua voidaan pitää tavanomaisena ja kohtuullisena.

23 Seuran tulovero Yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen saamastaan elinkeinotulosta. (TVL 22 ) 24,5% vuonna Elinkeinotulon lisäksi yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen muuhun kuin yleiseen tai yleishyödylliseen tarkoitukseen käytetyn kiinteistön tai kiinteistön osan tuottamasta tulosta kunnalle ja seurakunnalle. (TVL 23 ) 7,5068% vuonna 2012.

24 Seuran elinkeinotoiminta Elinkeinotulona ei pidetä 1) yhteisön toimintansa rahoittamiseksi järjestämistä arpajaisista, myyjäisistä, urheilukilpailuista, tanssi- ja muista huvitilaisuuksista, tavarankeräyksestä ja muusta niihin verrattavasta toiminnasta eikä mainittujen tilaisuuksien yhteydessä harjoitetusta tarjoilu-, myynti- ja muusta sellaisesta toiminnasta saatua tuloa 2) jäsenlehdestä ja muista yhteisön toimintaa välittömästi palvelevista julkaisuista saatua tuloa 3) adressien, merkkien, korttien, viirien tai muiden sellaisten hyödykkeiden myynnin muodossa suoritetusta varojen keräyksestä saatua tuloa 4) sairaaloissa... 5) bingopelien pitämisestä saatua tuloa

25 Seuran elinkeinotoiminta Urheiluseuran yleishyödyllinen varainhankinta (TVL 23 ) Itse järjestetyt seuran ja liikuntatapahtumien tulot Lipputulot Osanottomaksut Käsiohjelmien mainos- ja muut myyntitulot Järjestävän seuran ylläpitämän kioskin tulot Järjestävän seuran muut tarjoilutulot Myyntioikeuksien myynnin tuotot Laita- ja muista väliaikaisista tapahtumaan liittyvistä mainoksista saadut tulot Urheiluasuissa olevien mainosten tuotot Äänimainokset Tilapäisen paikoituksen järjestämisestä saadut tulot Muut tilaisuuteen liittyvät myyntitulot

26 Seuran elinkeinotoiminta Yhtymät Seurojen yhteistoiminta urheilu- ja liikuntatapahtumien järjestämisessä ei ole elinkeinotoimintaa Yhden seuran vastuulle (ei yhtymä-sanaa) KHO 1994 T 1297 Yleishyödylliset yhteisöt olivat tehneet sopimuksen urheilutapahtuman järjestämisestä ja sen taloudellisesta vastuusta. Urheilutapahtuman järjestäminen sopimuksen perusteella ei tapahtunut liiketoiminnan muodossa eivätkä yhdistykset tältä osin muodostaneet elinkeinotoiminnan harjoittamista varten perustettua yhtymää. Sen sijaan urheilutapahtuman yhteydessä harjoitettu kulutustavaroiden myynti tapahtui liiketoiminnan muodossa. Tältä osin yhdistykset muodostivat tulo- ja varallisuusverolain (1240/88) 5 :ssä tarkoitetun elinkeinotoiminnan harjoittamista varten perustetun yhtymän. Yhtymä oli liikevaihtoverolain (559/91) 1, 2 ja 8 :n nojalla velvollinen maksamaan liikevaihtoveroa kysymyksessä olevasta myynnistä. Yhtymä oli siten merkittävä liikevaihtoverovelvollisten rekisteriin.

27 Seuran elinkeinotoiminta Tapauksessa KHO 1994 T 1297 oli kysymys yleishyödyllisten yhteisöjen yhdessä järjestämästä urheilutapahtumasta, jonka yhteydessä yhteisöt harjoittivat kulutustavaroiden myyntiä. Yhteisöt muodostivat kulutustavaroiden myynnin osalta elinkeinoyhtymän. Yhtymänä harjoitettu myynti- tms. toiminta on verollista, vaikka se sisältyisi tapahtuman kokonaisuuteen (vrt. TVL 23.3, jonka nojalla vastaavan kokonaisuuden harjoittaminen yksittäisen yhdistyksen toimesta voisi olla kokonaan verovapaata).

28 Seuran elinkeinotoiminta Lisäksi urheiluseurojen toiminnan osalta on kiinnitetty huomiota mm. seuraaviin tekijöihin Sitoutuneen pääoman suuri määrä / vieraan pääoman käyttö Suurehko osuus seuran koko varainhankinnasta Suurehko liikevaihto / toiminnan laajuus Palkattu henkilökunta Varojen rahastointi Kohdistuminen tavanomaisiin tavaroihin ja suoritteisiin Jäsenille jäsenyydestä koituva muu kuin tavanomainen ja kohtuullinen etu

29 Seuran elinkeinotoiminta Elinkeinotoiminnalle on tyypillistä: 1. Voiton tavoittelu, ansiotarkoitus 2. Itsenäisyys 3. Jatkuvuus / säännöllisyys 4. Suuntautuminen ulospäin rajoittamattomaan tai ainakin laajahkoon rajattuun henkilöjoukkoon 5. Taloudellisen riskin olemassaolo 6. Kilpailuolosuhteet

30 Seuran elinkeinotoiminta Keskeisin tulkintaongelma: mikä elinkeinotuloa? Kaikki TVL 23.3 :ssä luetellut tulot ovat verovapaata niiden määrästä riippumatta. Muiden tulojen osalta on keskeistä liiketoiminnan tunnusmerkkien täyttyminen. Arviointi tulojen luonteesta on aina tehtävä tapauskohtaisesti ottaen huomioon seuran säännöt ja toiminnan tarkoitus sekä seuran tosiasiallinen toiminta.

31 Seuran elinkeinotulo Kirjanpidossa oltava erikseen liiketoimintaan liittyvät kulut ja tulot Vähennyskelpoista vain tulon hankkimiseen liittyvät kulut Kirjatkaa vähennyskelpoisuuteen myös ns. välillisiä kuluja esim. suhteessa kaikkiin tuloihin Esim. kirjanpitokulut ja erilaiset hallintokulut

32 Talkootyö jäsenen palkkaa henkilökohtainen työsuoritus (maksajan ennakonpidätys ja nettosumma seuralle) Kenen tuloa? Elinkeinotuloa (veroseuraamukset seuralle) Seuran tuloa? Verovapaata talkootyön tuloa

33 Talkootyö 1. Talkootyöstä maksettava korvaus voi olla veroton vain rekisteröidylle, yleishyödylliselle yhdistykselle. 2. Talkootyöstä saatava hyöty on jaettava laajemmalle piirille kuin työn suorittajille. 3. Talkootyö ei ole työ, joka tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena. 4. Talkootyöstä maksettu korvaus käytetään yleishyödylliseen toimintaan. 5. Talkootyö on luonteeltaan tilapäistä jokamiehentyötä. 6. Talkootyö ei saa olla elinkeinotoimintaa.

34 Talkootyö Talkootyö voi muodostua yleishyödyllisen yhteisön liiketoiminnaksi, erityisesti silloin, kun kyseessä on jatkuva, pitkäaikainen ja laaja toimeksiantosuhde, toiminta on organisoitua ja kilpailee yritysten tarjoamien palvelujen kanssa KHO T 2913 Naulakkopalvelun ylläpitäminen teatterissa oli yhdistyksen elinkeinotoimintaa - tehtiin talkootyönä - tuotot /v - sopimus kaupungin kanssa 3 vuotta - ei liittynyt yhdistyksen toimintaan - sai 80 % tuotoista - kilpailuolosuhteet - merkittävä osa yhdistyksen tuloista - itsenäisyys ja ansaintatarkoitus

35 Kulukorvaukset Ennakonpidätystä ei toimiteta Verohallituksen päätöksen mukaisista verovapaista matkakustannusten korvauksista kuten päivärahoista, matkalipuista ja oman ajoneuvon käyttämisestä työajoihin maksettavista kilometrikorvauksista. Seura voi korvata jäsenelleen tai toimihenkilölleen, kuten puheenjohtajalle esimerkiksi puhelinkuluja, jotka ovat aiheutuneet yhdistyksen asioiden hoitamisesta. Kulujen korvaamisen on perustuttava luotettavaan selvitykseen. Selvitys on seuran kirjanpidon tosite, jossa asianomainen korvauksen saaja selvittää seuran puolesta soitetut puhelut, niiden tarkoituksen, puheluiden keston ja mihin verkkoon on soitettu.

36 Kulukorvaukset (TVL 71 ) Yleishyödylliset yhdistykset voivat korvata kustannuksia, jotka syntyvät vapaaehtoisille toimijoille, kun nämä hoitavat yhdistyksen toimintaan liittyviä tehtäviä yhdistyksen toimeksiannosta ja sen lukuun. Korvausten verottomuuden peruste on em. lainkohdassa ja niiden maksamisessa tulee noudattaa Verohallituksen vuosittaisen verovapaita matkakustannusten korvauksia koskevan päätöksen mukaisia perusteita ja enimmäismääriä.

37 Kulukorvaukset (TVL 71 ) Toimeksianto seuralta Ei työsuhteessa Ei muuten saa palkkaa, johon matka liittyy Rajat Päiväraha enintään 20 päivältä Majoituskorvaus Matkakustannusten korvaus enintään (ei sisällä päivärahoja) Saajalleen henkilökohtaista tuloa Vaatimukset seuralle Vaatii seuralta seurannan Vuosi-ilmoitus tehtävä

38 Kulukorvaukset (TVL 71 ) Maksaja seuraa em. määrien täyttymistä vain itse maksamiensa suoritusten osalta, vaikka niitä verotuksessa tarkastellaan saajakohtaisesti. Rajan ylittyessäkään maksajalle ei synny korvausten ennakonpidätysvelvollisuutta. Lopullisessa verotuksessa se osa km-korvauksesta, joka kalenterivuonna ylittää euroa ja 20 päivärahaa lisätään saajan muuhun verotettavaan tuloon. Saaja voi kuitenkin omassa veroilmoituksessaan vaatia omalla autolla tehtyihin matkoihin kohdistuvat kulut vähennettäväksi ja elantokustannusten lisäyksestä johtuvan vähennyksen tehtäväksi tositeaineiston perusteella kuten työkorvausta saavat. Päivärahojen lisäksi vapaaehtoiselle voi maksaa majoittumiskorvausta (majoitusliikkeen tositetta vastaan) ja se on saajalleen aina verovapaata tuloa

39 Matkalasku Korvausperusteet enintään verohallituksen vuosittain määräämissä rajoissa Saajan esitettävä maksajalle selvitys, jossa oltava: Matkan tarkoitus Kohde ja tarvittaessa reitti Matkustamistapa Matkan alkamis- ja päättymisajankohta Ulkomailla käytäessä paikka, missä matkavuorokausi päättynyt Jos omalla kulkuneuvolla: kilometrimäärät ja yksikköhinnat

40 Palkkaa vai työkorvausta Työsuhteen tunnusmerkit (työsopimuslaki) Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä sitoutuu henkilökohtaisesti tekemään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan Käytännössä johdon tai valvonnan alaisena on usein rajanvetäjänä. Esim. tilintarkastaja, luennon pitäjä, musiikkiesityksen esittäjä tai muu vastaava pikkukeikka ei täytä työsuhteen tunnusmerkkejä.

41 Yhteenveto urheiluseuran tulojen verotuksesta Tuloverotuksen näkökulmasta urheiluseuroilla on useita eri tulolajeja varsinaisen yleishyödyllisen sääntömääräisen toiminnan tulot tuloverolain 23 mukaiset tulot talkootyön tulot kiinteistöstä saadut tulot muut tulot (henkilökohtaiset tulot; sijoitukset, jäsenmaksut) elinkeinotulot ( 8500 ALV raja)

42 Veroilmoitus Yhdistykset ilmoittavat tiedot tuloverotusta varten veroilmoituslomakkeella 6C. Verohallinto lähettää hyvissä ajoin etukäteen esitäytetyn veroilmoituslomakkeen täyttöohjeineen. Veroilmoitus on annettava ilman erillistä kehotusta Seuran pitää täyttää ja antaa veroilmoitus tarvittavine liitteineen aina, jos se on saanut esitäytetyn veroilmoituslomakkeen tai erillisen kehotuksen veroilmoituksen antamiseksi. Veroilmoituksen tulee olla sellaisen henkilön allekirjoittama, jolla on yhdistys- tai säätiörekisteriin merkitty nimenkirjoitusoikeus

43 Veroilmoitus Vaikka seura ei olisikaan saanut esitäytettyä veroilmoituslomaketta, veroilmoitus pitää antaa jos Yhdistyksellä on verovuonna ollut veronalaista tuloa Yhdistyksen omistaman kiinteistön tiedot ovat muuttuneet. Ilmoittamisvelvollisuus koskee myös yleishyödyllisinä yhteisöinä pidettäviä yhdistyksiä Yhdistys on tilikauden aikana myynyt tai ostanut kiinteistön Toiminta on muuttunut edelliseen verovuoteen verrattuna eikä tulojen verovapaudesta ole täyttä varmuutta

44 Muuta Suullinen ohjaus Savo-Karjalan verovirastosta, ruotsinkieliset Sydvästra Finlands företagsskattebyrå Kirjaa ylös, kuka neuvoi ja miten Ei sido verottajaa Kirjallinen ohjaustieto verovirastosta Ei sido verottajaa Ennakkotieto- tai ratkaisu Sitoo verohallintoa Mutta..

45 Seuran kirjanpito Voidaan tehdä joko maksuperusteisesti tai suoritusperusteisesti Maksuperusteisuus tarkoittaa, että merkinnät tehdään, kun raha siirretään Suoritusperusteisuus tarkoittaa, että tapahtuma kirjataan sillä hetkellä, kun maksuvelvoite syntyy Tilikauden päättyessä tulee merkittävät erät oikaista suoriteperusteisiksi

46 Seuran kirjanpito Kirjanpitoaineiston säilyttäminen Suoritusperusteisuus Tasekirja ja tilikirja 10 vuotta (paperilla) Tositteet 6 vuotta sen vuoden lopusta lukien, jonka aikana tilikausi on päättynyt Säilyttäminen tasekirjaa lukuun ottamatta myös koneellisella tietovälineellä Palkkakortit 10 vuotta EU-projekteissa säilytysajat voivat olla vielä pidempiä kuin 10 vuotta

47 Tositteet Kirjanpito perustuu tositteisiin. Tositteiden muodolle ja niihin tehtäville merkinnöille on lukuisa määrä vaatimuksia Tositteet on numeroitava ja päivättävä Merkinnät tositteisiin tehdään selvästi ja pysyvällä tavalla (ei lyijykynällä) Edustuskuluihin liittyvistä tositteista tulee ilmetä tilaisuuden tarkoitus ja osanottajat Ostolaskujen, kuittien ja muiden tositteiden tulee olla alkuperäisiä. Tämä koskee myös matkalaskun liitteenä olevia matkalippuja ja vastaavia kuitteja

48 Lisätietoa ESLU:sta ESLU Fasebookissa Me olemme sinua ja seuraasi varten! TAVOITTEENAMME HYVIN TOIMIVA SEURA!

49 ESLU järjestää T Seura-Akatemia, aiheena seuran turvallisuus Pj-klubi (= jäsenseurojen puheenjohtajille) Seura-Akatemia, aiheena talouden seuranta Seura-Akatemia, aiheena seuran junioriurheilijasopimukset Seuraseminaari, aiheena verotus

50 32 Kaikki on MEISTÄ itsestämme Kiinni!

51 Kiitos! ja nautinnollisia hetkiä toimintanne parissa!

Urheiluseuran varainhankinnan perusteet

Urheiluseuran varainhankinnan perusteet Urheiluseuran varainhankinnan perusteet 1. Käsitteet yleishyödyllisyys yleishyödyllisen yhteisön elinkeinotoiminta, liiketoiminta 2. Tulovero Yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen saamastaan elinkeinotulosta.

Lisätiedot

Yhdistysten yritystoiminta verotuksen näkökulmasta. Seinäjoki

Yhdistysten yritystoiminta verotuksen näkökulmasta. Seinäjoki Yhdistysten yritystoiminta verotuksen näkökulmasta Seinäjoki 27.10.2018 Yleishyödyllisyyden edellytykset tuloverotuksessa Yleishyödyllisyydestä säädetään verotuksessa tuloverolain (TVL) 22 :n 1 momentissa

Lisätiedot

Seurahallintokoulutus

Seurahallintokoulutus Seurahallintokoulutus 14.4.2012 Seuran hallituksen tehtävät Jäsenluettelon pitäminen (YhdL 11 ) Yhdistyksen kokouksen koollekutsuminen, valtuutettujen kokouksen koollekutsuminen, erillisen äänestystilaisuuden

Lisätiedot

Yleishyödyllisen yhdistyksen ja säätiön tilinpäätös- ja verokysymyksiä Helmikuu 2011. SYS Audit Oy Jukka Sorjonen, KHT

Yleishyödyllisen yhdistyksen ja säätiön tilinpäätös- ja verokysymyksiä Helmikuu 2011. SYS Audit Oy Jukka Sorjonen, KHT Yleishyödyllisen yhdistyksen ja säätiön tilinpäätös- ja verokysymyksiä Helmikuu 2011 SYS Audit Oy Jukka Sorjonen, KHT 1 Yleishyödyllisyys n Yhteisö on yleishyödyllinen (TVL 22 ), jos se toimii yksinomaan

Lisätiedot

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. ENNAKONPIDÄTYS Yhdistys on velvollinen toimittamaan suorittamastaan palkasta

Lisätiedot

Rekisteröity yhdistys voi: -omistaa kiinteää omaisuutta -tehdä kauppoja. yleisiä rahankeräyksiä

Rekisteröity yhdistys voi: -omistaa kiinteää omaisuutta -tehdä kauppoja. yleisiä rahankeräyksiä -------------------------------------------------- Helge Saarinen, KHT, KLT 6.10.2013 1 Oikeudellinen asema 2 Vastuu toiminnasta 3 Vahingonkorvausvelvollisuus 4 Verotus 5 Rekisteröityminen 6 Kustannukset

Lisätiedot

PIIRIKOKOUS HUITTINEN

PIIRIKOKOUS HUITTINEN -------------------------------------------------- PIIRIKOKOUS 5.10.2013 HUITTINEN RI PIIRI 1410 DG Helge Saarinen, KHT, KLT Rekisteröity yhdistys voi: - tehdä sitoumuksia ja sopimuksia - asioida tuomioistuimissa

Lisätiedot

Yhdistyksen taloushallinto

Yhdistyksen taloushallinto Yhdistyksen taloushallinto Yhdistyksen taloushallinto Mitkä säännöt, lait ym. ohjaavat yhdistyksen taloudellista toimintaa? Yhdistyksen säännöt Lainsäädäntö (EU:n tilinpäätösdirektiivi, yhdistyslaki ja

Lisätiedot

Talouskoulutus 19.4.2011

Talouskoulutus 19.4.2011 Talouskoulutus 19.4.2011 Laatii yhdessä joukkueenjohtajan kanssa joukkueen budjetin kauden alkaessa. Seuraa budjetin toteutumista kauden aikana ja informoi joukkueenjohtajaa rahatilanteesta. Huolehtii

Lisätiedot

Palokuntien toiminta, varainhankinta ja verotus. Palokuntalaisten opintopäivät 21.11.2009 Kuopio

Palokuntien toiminta, varainhankinta ja verotus. Palokuntalaisten opintopäivät 21.11.2009 Kuopio Palokuntien toiminta, varainhankinta ja verotus Palokuntalaisten opintopäivät Kuopio Esityksen rakenne Verotuksen perusteet ja käytännön tilanteita liittyen palokuntayhdistyksiin Yleishyödyllisyys Elinkeinotoiminta

Lisätiedot

/ Alma V-S piiri Täyskäsi. Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä

/ Alma V-S piiri Täyskäsi. Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä 030218 / Alma V-S piiri Täyskäsi Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä Ohjeen tausta Sisältö pohjautuu Verohallinnon maaliskuussa 2017 julkaisemaan

Lisätiedot

SuLVI:n puheenjohtajapäivät 5.2.2016 Rav. Arthur, Helsinki

SuLVI:n puheenjohtajapäivät 5.2.2016 Rav. Arthur, Helsinki Yhdistyksen hallintoon vaikuttavia lakeja, sääntöjä ja näkökohtia. Kokemuksia ja mielipiteiden vaihtoa, toivoo Yrjö Määttänen 1 Yhdistyksen hallintoon vaikuttavia lakeja, sääntöjä ja näkökohtia. Kokemuksia

Lisätiedot

KYLÄYHDISTYSTEN VEROKOHTELU

KYLÄYHDISTYSTEN VEROKOHTELU KYLÄYHDISTYSTEN VEROKOHTELU 1 K Y L Ä T O I M I J A N T A L O U S P A K K I T Y Ö K A L U J A K Y L Ä T A L O U T E E N T A M P E R E 1 6. 1 0. 2 0 1 3 Yleishyödyllisen yhdistyksen verovelvollisuus Yleishyödyllinen

Lisätiedot

Seuran hallinto - hyvän hallinnon periaatteita

Seuran hallinto - hyvän hallinnon periaatteita Seuran hallinto - hyvän hallinnon periaatteita -SEURAN SÄÄNNÖT - YHDISTYSLAKI Seurajohtajan käsikirja Päätä oikein http://www.slu.fi/urheiluseuroille/julkaisut_ja_ tyokalut/seurajohtajan_kasikirja-paata/

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VARAINHANKINTA JA VEROTUS LAHTI Kustaa Ylitalo

YHDISTYKSEN VARAINHANKINTA JA VEROTUS LAHTI Kustaa Ylitalo YHDISTYKSEN VARAINHANKINTA JA VEROTUS LAHTI 13.12.2018 Kustaa Ylitalo www.phlu.fi Resurssien hankintakyky Kyky hankkia tarvittavat ja oikeat resurssit - Henkilöt: osaavat ja sopivat > rekrytointisuunnitelma

Lisätiedot

YLEISTÄ YHDISTYKSESTÄ / YLEISHYÖDYLLISYYDESTÄ

YLEISTÄ YHDISTYKSESTÄ / YLEISHYÖDYLLISYYDESTÄ YLEISTÄ YHDISTYKSESTÄ / YLEISHYÖDYLLISYYDESTÄ Perinteiset yhdistysmuodossa toimivat urheilu- ja liikuntaseurat sekä liikuntajärjestöt ovat yleensä yleishyödyllisiä yhteisöjä Yleishyödyllisyys ratkaistaan

Lisätiedot

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet Matkalasku täytyy tehdä aina ja siitä on käytävä ilmi vähintään koko nimi, sotu, pankkitilinnumero, matkan tarkoitus ja kesto. Päivärahojen ja kilometrikorvausten maksamisessa noudatetaan verottajan ohjeita.

Lisätiedot

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ja Visio Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Tiina Sivonen

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ja Visio Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Tiina Sivonen Yhdistystoiminnan peruskurssi: Yhdistystoiminnan perusteet 27.1.2015 Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ja Visio Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Tiina Sivonen Illan aiheet Yhdistyslaki ja yhdistyksen säännöt Yhdistyksen

Lisätiedot

Puotinkylän Voimistelu- ja Urheiluseura Valtti ry.

Puotinkylän Voimistelu- ja Urheiluseura Valtti ry. Puotinkylän Voimistelu- ja Urheiluseura Valtti ry. Liikuntapalveluiden tuotteistaminen yhdistyksessä sekä vapaaehtoistoiminta niiden tuottamisessa Liikuntakoordinaattori Sampo Hulkkonen Puotinkylän Valtti

Lisätiedot

Yhdistystoiminnan ABC. Pirjo Heinonen 27.02.2014

Yhdistystoiminnan ABC. Pirjo Heinonen 27.02.2014 1 Yhdistystoiminnan ABC 2 Yhdistys Perustuslaki takaa yhdistymisvapauden Toimintaa ohjaavat useat lait ja määräykset, mm. yhdistyslaki Tarkoitettu pysyväksi Henkilörekisterit rekisterin pitäjän ilmoitusvelvollisuus

Lisätiedot

Yhdistyksen talouden ja toiminnan suunnittelu, seuranta ja raportointi. Teija Liukkaala

Yhdistyksen talouden ja toiminnan suunnittelu, seuranta ja raportointi. Teija Liukkaala Yhdistyksen talouden ja toiminnan suunnittelu, seuranta ja raportointi Teija Liukkaala Yhdistyksen taloudenhoito Jokainen yhdistys on kirjanpitovelvollinen Yhdistyksen taloutta tulee suunnitella ja seurata

Lisätiedot

Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry

Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry www.pwc.com Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Urheilujuridiikan päivä Juha Laitinen Yleishyödyllinen yhteisö (TVL 22 ) 1) Toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi -

Lisätiedot

Yhdistykset, säätiöt ja verotus

Yhdistykset, säätiöt ja verotus Yhdistykset, säätiöt ja verotus Pekka T. Talari Yhdistykset, säätiöt ja verotus Käsikirja yleishyödyllisten yhteisöjen verotuksesta EDITA HELSINKI Pekka T. Talari ja Edita Publishing Oy Kansi: Marjut

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN PERUSTEET

YHDISTYSTOIMINNAN PERUSTEET YHDISTYSTOIMINNAN PERUSTEET Raamit vapaaehtoistoiminnalle Katja Repo 2018 Varmuus hoitaa yhdistystehtäviä ja osallistua hallitustyöskentelyyn Perustiedot yhdistyslaista ja muista toimintaa ohjaavista

Lisätiedot

Yhdistysoikeus. 17.11.2010 Jyväskylä Maaseudun Sivistysliitto ry. Perustana yhdistyslaki (26.5.1989/503) Lisäksi huomioon

Yhdistysoikeus. 17.11.2010 Jyväskylä Maaseudun Sivistysliitto ry. Perustana yhdistyslaki (26.5.1989/503) Lisäksi huomioon Yhdistysoikeus 17.11.2010 Jyväskylä Maaseudun Sivistysliitto ry Yhdistysoikeus Perustana yhdistyslaki (26.5.1989/503) Lisäksi huomioon Tuomioistuinratkaisut Yhdistyskäytäntö Perustuslaki yhdistymisvapaus

Lisätiedot

PUIJON LATU RY:N SÄÄNNÖT Hyväksytty Puijon Latu ry:n ylimääräisessä kokouksessa ja syyskokouksessa

PUIJON LATU RY:N SÄÄNNÖT Hyväksytty Puijon Latu ry:n ylimääräisessä kokouksessa ja syyskokouksessa PUIJON LATU RY:N SÄÄNNÖT Hyväksytty Puijon Latu ry:n ylimääräisessä kokouksessa 28.10.1998 ja syyskokouksessa 11.11.1998 1. Yhdistyksen nimi on Puijon Latu ry ja sen kotipaikka on Kuopio. 1 2. Yhdistyksen

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka on Hämeenkyrö.

Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka on Hämeenkyrö. KYRÖSKOSKEN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KOSKEN KOPLA RY Säännöt 22.9.2014 (vuosikokous) 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka

Lisätiedot

TOIVALAN URHEILIJAT RY 1

TOIVALAN URHEILIJAT RY 1 TOIVALAN URHEILIJAT RY 1 I NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS 1 Yhdistyksen nimi on Toivalan Urheilijat ry. Yhdistyksen kotipaikka on Siilinjärven kunta. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää liikuntakasvatusta

Lisätiedot

TALOUSPROSESSI TALOUSARVIO (1/2)

TALOUSPROSESSI TALOUSARVIO (1/2) TALOUSPROSESSI TALOUSARVIO (1/2) Yhdistys hankkii tuloja joita se käyttää toiminta-ajatuksen toteuttamiseen Talousprosessin runkona on talousarvio ja siihen liittyvä toimintasuunnitelma. Talousprosessi

Lisätiedot

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c Veroilmoituksen täyttöopas YHDISTYKSET SÄÄTIÖT 6C verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/6c SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 VEROTUKSEN PÄÄTTYMINEN,

Lisätiedot

Ajankohtaista yhdistysten vero k ses a TAX Torsti Lakari V, KTM Tax Manager KPMG, Tax 29.2.2008

Ajankohtaista yhdistysten vero k ses a TAX Torsti Lakari V, KTM Tax Manager KPMG, Tax 29.2.2008 Ajankohtaista yhdistysten verotuksesta t TAX Torsti Lakari VT, KTM Tax Manager KPMG, Tax 29.2.2008 2 Ajankohtaiset muutokset Verouudistus 2005 Verohallituksen ohje yleishyödyllisille yhdistyksille ja säätiöille

Lisätiedot

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on BMX Helsinki ry ja sen kotipaikka on Helsinki 2 Tarkoitus ja toiminta Yhdistyksen tarkoituksena on edistää pyöräilyä ja levittää pyöräilyn harrastusta,

Lisätiedot

TALOUSOHJESÄÄNTÖ PÄIVITETTY

TALOUSOHJESÄÄNTÖ PÄIVITETTY Yleistä Talousohjesääntö on tehty seuran ja joukkueiden taloustoiminnan ja varainhankinnan pelisäännöiksi. Kaikki muutokset tähän talousohjesääntöön hyväksyy seuran johtokunta. Mikäli talousohjesääntöä

Lisätiedot

Äänekosken voimistelu- ja urheiluseura Huima ry. Talousohjesääntö (14.3.2016)

Äänekosken voimistelu- ja urheiluseura Huima ry. Talousohjesääntö (14.3.2016) Äänekosken voimistelu- ja urheiluseura Huima ry. Talousohjesääntö (14.3.2016) Sisällysluettelo 1 Seuran talouden perusteita... 3 2 Vastuunjako talousasioissa... 4 3 Pankkitilit ja käteiskassat... 4 4 Seuran

Lisätiedot

Pienen yhdistyksen toiminnantarkastus. Eeva-Kaisa Rouhiainen Wanhain Toimijain Yhdistys

Pienen yhdistyksen toiminnantarkastus. Eeva-Kaisa Rouhiainen Wanhain Toimijain Yhdistys Pienen yhdistyksen toiminnantarkastus Eeva-Kaisa Rouhiainen Wanhain Toimijain Yhdistys Sisältö Ainejärjestö Toiminnantarkastus Toimitettava materiaali Toiminnantarkastuskertomus Muistilista Lopuksi Ainejärjestö

Lisätiedot

1. TALOUSHALLINNON VASTUUNJAKO

1. TALOUSHALLINNON VASTUUNJAKO 1. TALOUSHALLINNON VASTUUNJAKO AINEJÄRJESTÖSSÄ Talouskoulutus 9.2.2018/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KOKOUS vahvistaa tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden hallitukselle

Lisätiedot

Esimerkki 3. Sivu 1. Sivu 2

Esimerkki 3. Sivu 1. Sivu 2 Esimerkki 3 Esimerkissä on kuvattu, kuinka muu kuin tuloverolain 22 :n mukainen yleishyödyllinen yhteisö täyttää veroilmoituslomakkeen 6C. Yhdistys on kaveriporukan perustama Harrastus ry, joka on sääntöjen

Lisätiedot

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu www.eslu.fi

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu www.eslu.fi Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu www.eslu.fi Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu Toiminnan alueet 1. Lasten ja nuorten liikunnan edistäminen 2. Kunto- ja terveysliikunnan kehittäminen 3. Seura- ja järjestötoiminnan

Lisätiedot

Hyvä seuran verotus. Seura rekisteröity yhdistys, jossa jäsenet päättävät ja toimivat yhdessä

Hyvä seuran verotus. Seura rekisteröity yhdistys, jossa jäsenet päättävät ja toimivat yhdessä Hyvä seuran verotus Seura rekisteröity yhdistys, jossa jäsenet päättävät ja toimivat yhdessä OVapaaehtoistyö Toiminnan tulot kulujen kattamiseksi Ulkoinen varainhankinta OKulujen nousu liian kova laatutavoite?

Lisätiedot

Yhdistyksen taloushallinnon perusteet. Arto Bäckström Asiantuntija, yhdistyshallinto FinFami ry

Yhdistyksen taloushallinnon perusteet. Arto Bäckström Asiantuntija, yhdistyshallinto FinFami ry Yhdistyksen taloushallinnon perusteet Arto Bäckström Asiantuntija, yhdistyshallinto FinFami ry Taloushallinto pitää sisällään Rahaliikenteen ja kirjanpidon Budjetoinnin (tavoitteet ja allokointi) Seurannan

Lisätiedot

Yhdistyksen kirjanpito ja talous. Yhdistyskoulutus - AYY 3.12.2014

Yhdistyksen kirjanpito ja talous. Yhdistyskoulutus - AYY 3.12.2014 Yhdistyksen kirjanpito ja talous Yhdistyskoulutus - AYY 3.12.2014 Agenda Yhdistyksen taloudenhoito Yhdistyksen kirjanpitovelvollisuus Verotus Tilinpäätöksen laatiminen ja toiminnantarkastus Taloudenhoidon

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Imatran Ketterä Juniorit ry ja kotipaikka Imatra. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.

Yhdistyksen nimi on Imatran Ketterä Juniorit ry ja kotipaikka Imatra. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi. IMATRAN KETTERÄ JUNIORIT RY:N SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Imatran Ketterä Juniorit ry ja kotipaikka Imatra. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi. 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen

Lisätiedot

Hallituksen tehtävät ja vastuut. AYY:n yhdistyskoulutus 3.12.2014 @ Design Factory Otto Palonen

Hallituksen tehtävät ja vastuut. AYY:n yhdistyskoulutus 3.12.2014 @ Design Factory Otto Palonen Hallituksen tehtävät ja vastuut AYY:n yhdistyskoulutus 3.12.2014 @ Design Factory Otto Palonen Agenda Hallituksen asema Hallituksen tehtävät Mitä hallitus ei saa tehdä Vastuu Pelisäännöt Toimintaohjeita

Lisätiedot

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Sei Shin Ken Kai ry ja sen kotipaikka on Seinäjoki. 2 Tarkoitus ja toiminta Yhdistyksen tarkoituksena on edistää itsepuolustus- ja kamppailu-urheilua

Lisätiedot

YHDISTYS- JA OSUUSKUNTATOIMINNAN MAHDOLLISUUDET KULTTUURIALALLA. Rit

YHDISTYS- JA OSUUSKUNTATOIMINNAN MAHDOLLISUUDET KULTTUURIALALLA. Rit YHDISTYS- JA OSUUSKUNTATOIMINNAN MAHDOLLISUUDET KULTTUURIALALLA Rit Yhdistys Yhdistys on Suomessa luonnollisten henkilöiden, oikeuskelpoisten yhteisöjen tai molempien jotakin tarkoitusta varten perustama

Lisätiedot

Kymin Nikkarit säännöt

Kymin Nikkarit säännöt Kymin Nikkarit SÄÄNNÖT 1(6) Kymin Nikkarit säännöt Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja tarkoitus 1 Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja tarkoitus 2 Yhdistyksen tarkoitus 3 Yhdistyksen toiminta Yhdistyksen nimi

Lisätiedot

Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere.

Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. Yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. 2. Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta Yhdistyksen tarkoitus on vastustaa

Lisätiedot

Suomen kahvakuula ry:n säännöt

Suomen kahvakuula ry:n säännöt Suomen kahvakuula ry:n säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen kahvakuula ry ja sen kotipaikka on Laukaa. Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 28.3.2007. 2 Tarkoitus ja

Lisätiedot

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 1 Palkan ja työkorvauksen eroja Työstä maksettu korvaus voi olla palkkaa muuta työstä maksettua korvausta

Lisätiedot

Seura luo edellytykset juniori-, aikuis- ja seniorijoukkueiden harrastus- ja kilpailutoiminnalle.

Seura luo edellytykset juniori-, aikuis- ja seniorijoukkueiden harrastus- ja kilpailutoiminnalle. TPS Salibandy ry Säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen, jota jäljempänä kutsutaan seuraksi, nimi on TPS Salibandy ry. Seuran kotipaikka on Turku. 2 Seuran toiminnan tarkoitus Seura on Turun Palloseura

Lisätiedot

LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT

LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on Lääkäripalveluyritykset ry, Läkarföretagen rf. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT

Lisätiedot

TIILÄÄN SEUDUN KYLÄYHDISTYS ry SÄÄNNÖT

TIILÄÄN SEUDUN KYLÄYHDISTYS ry SÄÄNNÖT TIILÄÄN SEUDUN KYLÄYHDISTYS ry SÄÄNNÖT Sisällysluettelo 1 YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA...3 2 YHDISTYKSEN TARKOITUS...3 3 TOIMINNAN LAATU...3 4 JÄSENYYTTÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET...4 5 YHDISTYKSESTÄ EROAMINEN

Lisätiedot

Yhdistyksen veroilmoitus voimaan tulleet muutokset yhteisöjen tuloverotuksessa Tulevat muutokset

Yhdistyksen veroilmoitus voimaan tulleet muutokset yhteisöjen tuloverotuksessa Tulevat muutokset Ohjelma Yhdistyksen veroilmoitus 1.5.2018 voimaan tulleet muutokset yhteisöjen tuloverotuksessa Tulevat muutokset Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme Esityksen aikana voit lähettää kysymyksiä chatin

Lisätiedot

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu 1/5 8.11.2016 Vaasan Insinööriopiskelijat VIO ry 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka 2 Yhdistyksen tarkoitus 3 Tarkoituksen toteuttaminen Yhdistyksen nimi on Vaasan Insinööriopiskelijat VIO ry, jota kutsutaan

Lisätiedot

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry. Säännöt

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry. Säännöt Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry Säännöt 12.1.2012 1Pohjoisen yhteisöjen tuki Majakka ry:n säännöt SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Pohjoisen yhteisöjen tuki Majakka ry

Lisätiedot

Kirjanpidon perusteet

Kirjanpidon perusteet Kirjanpidon perusteet KHT Johanna Hilden Päivän aiheet 1. Kirjanpito ja tilinpäätös - Mikä on tosite? Kirjanpidon tositevaatimukset - Erilaiset tositteet - Matkalaskut - Muut kulutositteet - Palkkaa vai

Lisätiedot

Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto. 2003 2014 PHe

Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto. 2003 2014 PHe Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto Määritelmä Jäsenmäärä ja pääoma edeltä käsin määräämättömät, voi vaihdella Tarkoituksena on tukea jäsenten taloudenpitoa tai elinkeinotoimintaa

Lisätiedot

2 Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota monimuotoista ja joustavaa tukea turvapaikanhakijana Suomeen tulleille.

2 Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota monimuotoista ja joustavaa tukea turvapaikanhakijana Suomeen tulleille. TURVAPAIKANHAKIJOIDEN TUKI ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Turvapaikanhakijoiden tuki ry Stöd för asylsökande r f Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi.

Lisätiedot

LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta.

LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta. 1(6) LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on toimia teatterista kiinnostuneiden henkilöiden

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET Taloudenhoitajakoulutus 9.2.2018 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen kirjanpito perustana kaksipuoleiset

Lisätiedot

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ulla Huovinen HAAGA-HELIA amk ulla.huovinen@haaga-helia.fi Työsuhteessa vai yrittäjänä? Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä Vaikuttaa

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU. OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU. OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi 9.-10.2.2019 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen

Lisätiedot

Kapernaumin Kyläyhdistys Ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

Kapernaumin Kyläyhdistys Ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Kapernaumin Kyläyhdistys Ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kapernaumin Kyläyhdistys Ry. Se on kaupunginosayhdistys, jonka kotipaikka on Seinäjoen kaupunki. 2. Tarkoitus ja

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VARAINHANKINTA JA VEROTUS LAHTI

YHDISTYKSEN VARAINHANKINTA JA VEROTUS LAHTI YHDISTYKSEN VARAINHANKINTA JA VEROTUS LAHTI 6.5.2019 Kustaa Ylitalo www.phlu.fi Sari Hallberg Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) liikunnan aluejärjestö toimii 16 kunnan alueella jäseniä ovat seurat,

Lisätiedot

/ Alma V-S piiri Täyskäsi. Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä

/ Alma V-S piiri Täyskäsi. Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä 020219 / Alma V-S piiri Täyskäsi Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä Ohjeen tausta Sisältö pohjautuu Verohallinnon heinäkuussa 2018 julkaisemaan

Lisätiedot

LOGISTIIKKAYRITYSTEN LIITTO Ry:n SÄÄNNÖT

LOGISTIIKKAYRITYSTEN LIITTO Ry:n SÄÄNNÖT 23.5.2012 1 LOGISTIIKKAYRITYSTEN LIITTO Ry:n SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Logistiikkayritysten Liitto ry ja kotipaikka Helsinki. Kansainvälisissä yhteyksissä käytetään nimeä:

Lisätiedot

Monika-Naiset liitto ry Säännöt

Monika-Naiset liitto ry Säännöt Monika-Naiset liitto ry Säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Monika-Naiset liitto ry. Sen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue on koko maa. Yhdistyksen englanninkielinen nimi

Lisätiedot

YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT

YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT 8 YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Yhdistyksen säännöissä on mainittava: 1) yhdistyksen nimi; 2) yhdistyksen kotipaikkana oleva Suomen kunta; 3) yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot;

Lisätiedot

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto Sisältö Verotettava tulo lasketaan tulolähteittäin Tulolähteen merkitys verotuksessa Verotus perustuu kirjanpitoon Elinkeinotoiminnan tuloksen

Lisätiedot

5 JÄSENMAKSUT Yhdistyksen vuosikokous vahvistaa vuotuisen jäsenmaksun varsinaisille jäsenille. Kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta.

5 JÄSENMAKSUT Yhdistyksen vuosikokous vahvistaa vuotuisen jäsenmaksun varsinaisille jäsenille. Kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta. YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Kymenlaakson Ekonomit ry ja sen kotipaikka on Kotkan kaupunki. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi. Yhdistys on Suomen Ekonomit - Finlands

Lisätiedot

Säännöt. Työväen Sivistysliitto TSL ry Siltasaarenkatu A, Helsinki

Säännöt. Työväen Sivistysliitto TSL ry Siltasaarenkatu A, Helsinki Säännöt Nämä säännöt on hyväksytty Työväen Sivistysliitto TSL ry:n sääntömääräisessä edustajiston järjestäytymiskokouksessa 16.6.2017 ja rekisteröity yhdistysrekisteriin 20.7.2017. Työväen Sivistysliitto

Lisätiedot

HPK Kannattajat ry. Säännöt. Yhdistyslaki (503/1989)

HPK Kannattajat ry. Säännöt. Yhdistyslaki (503/1989) Yhdistyslaki (503/1989) Päivitetty: 12.12.2016 1 YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on HPK Kannattajat ry ja sen kotipaikka on Hämeenlinnan kaupunki. 2 TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU Yhdistyksen

Lisätiedot

Pienoisvenekerho Hydro-Kilta ry:n säännöt

Pienoisvenekerho Hydro-Kilta ry:n säännöt 12.3.2012 1(5) Pienoisvenekerho Hydro-Kilta ry:n säännöt 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Pienoisvenekerho Hydro-Kilta ry ja sen kotipaikka on Masku 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Pienoisvenekerho

Lisätiedot

Kylätalot käyttöön. Mitä kaikkea olisi huomioitava talon vuokraustoiminnassa?

Kylätalot käyttöön. Mitä kaikkea olisi huomioitava talon vuokraustoiminnassa? Kylätalot käyttöön Mitä kaikkea olisi huomioitava talon vuokraustoiminnassa? Anna Kulmakorpi 9.10.2013 Kylätalo-opas idea Kylätalot kuntoon hankkeesta, tarve kyselyn pohjalta toteutus 2011 KyläNyt-hankkeessa,

Lisätiedot

Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on.

Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on. KIEKKO-LASER JUNIORIT RY:N SÄÄNNÖT 1 Nimi, kotipaikka, perustamisaika ja kieli Yhdistyksen nimi on Kiekko-Laser Juniorit ry. Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää myös epävirallista lyhennettä K-Laser. Yhdistys

Lisätiedot

Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt

Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry, josta voidaan käyttää lyhennystä

Lisätiedot

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Sporticus ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

Hyvä hallintomalli seurassa. Kari Lahti

Hyvä hallintomalli seurassa. Kari Lahti Seuraseminaari 28.11.2010 Lahti Hyvä hallintomalli seurassa Kari Lahti Hyvä hallintomalli SLU:n syyskokous hyväksyi Hyvä hallintomalli lajiliitossa 20.11.2010 Hyvä hallinto on seuran tarkoituksen toteuttamista

Lisätiedot

Suomen Lions liitto ry

Suomen Lions liitto ry 1 Suomen Lions liitto ry Verotusta koskeva ohje Lions klubeille Sisältö 1. Johdanto 2. Yeishyödyllisen yhteisön määritelmä 3. Yleishyödyllisen yhteisön verovelvollisuus 4. Elinkeinotoiminnan käsite ja

Lisätiedot

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Inarijärvi-yhdistys ry ja sen kotipaikka on Inarin kunta. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää Inarin, Utsjoen ja Sodankylän

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Speed & Powerboat Society Ry ja sen kotipaikka on Parainen.

Yhdistyksen nimi on Speed & Powerboat Society Ry ja sen kotipaikka on Parainen. Yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Speed & Powerboat Society Ry ja sen kotipaikka on Parainen. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena on toimia

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Huom! VML:ään tullut ja tulossa merkittäviä muutoksia v. 2017-2019 Verovuosi

Lisätiedot

HALLITUKSEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET

HALLITUKSEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET HALLITUKSEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET Martti Olli HTM- tilintarkastaja Martti Olli YLEISHYÖDYLLINEN YHTEISÖ Ei tavoittele taloudellista voittoa kuten liikeyritykset Liikeyrityksessä omistajat odottavat

Lisätiedot

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet.

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. TOIMINTASÄÄNNÖT 1(6) I Seuran nimi, kotipaikka ja tarkoitus Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. 1 2 Seuran kotipaikka on Porin kaupunki Länsi-Suomen läänissä

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Lääkäripalveluyritykset ry, Läkarföretagen rf. Englanniksi yhdistyksestä

1 Yhdistyksen nimi on Lääkäripalveluyritykset ry, Läkarföretagen rf. Englanniksi yhdistyksestä 1 (6) LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on Lääkäripalveluyritykset ry, Läkarföretagen rf. Englanniksi yhdistyksestä käytetään nimeä Association of Finnish Private

Lisätiedot

Yhdistystoimijan ABC. Rekisteröity yhdistys. Rekisteröimätön yhdistys. Yhdistysrekisteri

Yhdistystoimijan ABC. Rekisteröity yhdistys. Rekisteröimätön yhdistys. Yhdistysrekisteri Yhdistystoimijan ABC Rekisteröity yhdistys on oikeushenkilö (juridinen henkilö) voi tehdä sitoumuksia jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa on merkitty yhdistysrekisteriin paras ratkaisu pitkäaikaiseksi

Lisätiedot

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Sisältö Vuoden 2013 veroilmoituksesta Lakimuutokset vuodelle 2014 esim. osinkojen

Lisätiedot

HYY seniorit ry, HUS seniorer rf. Rek. no 192.654 SÄÄNNÖT

HYY seniorit ry, HUS seniorer rf. Rek. no 192.654 SÄÄNNÖT HYY seniorit ry, HUS seniorer rf SÄÄNNÖT Yhdistysrekisteri vahvistanut 27.10.2005 HYY-seniorit, HUS-seniorer rf SÄÄNNÖT 2 (5) 1 Nimi, kotipaikka ja kielet Yhdistyksen nimi on HYY-seniorit ry, HUS-seniorer

Lisätiedot

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomarin palkkioprosessin vaiheet 1. Erotuomari saa verohallinnolta sivutuloverokortin

Lisätiedot

Uimaseuran jäsenistölle ja muille tuottaman liikuntapalvelun arvonlisäverotus

Uimaseuran jäsenistölle ja muille tuottaman liikuntapalvelun arvonlisäverotus Uimaseuran jäsenistölle ja muille tuottaman liikuntapalvelun arvonlisäverotus Johdanto Tämän ohjeen (marraskuu 2018) tarkoituksena on selkeyttää verohallinnon liikuntapalvelujen arvonlisäverokannasta antamaa

Lisätiedot

Monitaideyhdistys PISTE ry säännöt

Monitaideyhdistys PISTE ry säännöt Monitaideyhdistys PISTE ry säännöt Rekisterinumero 197.136 Alkuperäisten, vuoden 2007 sääntöjen muutos hyväksytty PRH:ssa vuonna 2014. Tärkeimmät muutokset koskivat kannatusjäsenyyttä, nimenkirjoitusoikeuden

Lisätiedot

HPK Kannattajat ry. Säännöt. Yhdistyslaki (503/1989)

HPK Kannattajat ry. Säännöt. Yhdistyslaki (503/1989) Yhdistyslaki (503/1989) Päivitetty: 07.08.2018 1 YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on ja sen kotipaikka on Hämeenlinnan kaupunki. 2 TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

Jakkukylän kyläyhdistys ry:n säännöt

Jakkukylän kyläyhdistys ry:n säännöt Jakkukylän kyläyhdistys ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Jakkukylän kyläyhdistys ry ja sen toimipaikka on Iin kunta. 2 Tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen tarkoituksena on: o valvoa

Lisätiedot

2. järjestää kokouksia, kursseja, esitelmä- ja luentotilaisuuksia, juhlia, kilpailuja ja retkiä,

2. järjestää kokouksia, kursseja, esitelmä- ja luentotilaisuuksia, juhlia, kilpailuja ja retkiä, AMMATTILIITTO PRO SENIORIT RY Säännöt 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Ammattiliitto PRO Seniorit ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toimintaalueena koko Suomi. Näissä säännöissä Ammattiliitto

Lisätiedot

TARKAN SÄÄNNÖT. Tampereen rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kerhon säännöt

TARKAN SÄÄNNÖT. Tampereen rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kerhon säännöt TARKAN SÄÄNNÖT n säännöt 2(6) 1 Kerhon nimi ja kotipaikka Kerhon nimi on Tarkka, jota kutsutaan näissä säännöissä kerhoksi. Kerhon kotipaikka on Tampereen kaupunki. 2 Kerhon tarkoitus Kerhon tarkoituksena

Lisätiedot

MYLLYKOSKEN NAISVOIMISTELIJAT RY

MYLLYKOSKEN NAISVOIMISTELIJAT RY MYLLYKOSKEN NAISVOIMISTELIJAT RY SÄÄNNÖT 1 YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Myllykosken Naisvoimistelijat ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kouvolan Myllykoski 2 YHDISTYKSEN TARKOITUS Yhdistyksen

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on Ikaalinen.

SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on Ikaalinen. IKAALISTEN NUORISO-ORKESTERIN TUKI RY SÄÄNNÖT Yleistä 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on

Lisätiedot

Yhdistyksen säännöt. 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen säännöt. 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Pro-tukipiste, ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen nimestä voidaan kansainvälisissä yhteyksissä käyttää epävirallista englanninkielistä

Lisätiedot

Lahela-Seuran säännöt

Lahela-Seuran säännöt Lahela-Seuran säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lahela-Seura ry ja sen kotipaikka on Tuusula 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Yhdistyksen

Lisätiedot