emulli2 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO Jyri Tuovinen, Seppo Mönkkönen 2019

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "emulli2 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO Jyri Tuovinen, Seppo Mönkkönen 2019"

Transkriptio

1 emulli2 KÄYTTÖOHJE Jyri Tuovinen, Seppo Mönkkönen 2019 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä Kasvatussuunnittelu Kasvatusryhmien suunnittelu Kasvatusryhmät Ryhmän syöttötiedot (vihreä kehys): Kasvatus (punainen kehys) Kasvu ja ruhon laatu, rehun käyttö ja kate (sininen kehys) Kalenteri Katetuottolaskelma Myyntihinnat Eläintukien valinta Kustannukset Tuloslaskelma Eläinpaikkamäärän arviointi Suunnittelumahdollisuuksia tuloksen parantamiseksi... 19

2 emulli ohje Yleistä Ohjelman käyttötarkoitus ja vastuunrajoitus emulli2 on suunnattu lihanautojen loppukasvatukseen erikoistuneiden yrittäjien käyttöön ja neuvontatyötä tekeville tahoille. Päivitetyssä emulli2 versiossa on huomioitu aiemman emulli -ohjelman kehitystarpeet. Aiemman ohjelmaversioon nähden emulli2:ssa on enemmän tilakohtaisia säätömahdollisuuksia koskien mm. kasvua ja ruokintaa. Kasvatusryhmien määrä voi olla 24 kpl ja niiden suunnittelu ja hallinta on kehitetty nopeammaksi ja käyttäjäystävällisemmäksi. Rehuseoksen laskenta on nyt irrotettu erilliseksi apuohjelmaksi. Tukilaskuri on mukana emulli2:ssa, mutta se on myös saatavana erillisenä ohjelmana. emulli2:n avulla yrittäjän voi aiempaa tarkemmin ennakoida yksittäisten ryhmien kasvua ja niiden vaikutusta koko kasvattamon tulokseen ja kannattavuuteen. Ohjelma on tuotettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella ja se on vapaasti kaikkien käytettävissä ilman korvausta. Ohjelmaa saa vapaasti levittää ja jaella, mutta sitä ei saa myydä tai sisällyttää osaksi maksulista ohjelmaa. Ohjelman toimittaja ja tuottaja eivät vastaa mahdollisista ohjelmavirheistä, mahdollisista virheellisistä laskentatuloksista, eikä ohjelman käytöstä tai ohjelman tuottamien laskelmien mahdollisesti aiheuttamista taloudellisista tai mistään muista vahingoista. Ohjelma vaatii toimiakseen Windows-pohjaisen Excel-ohjelman, jossa tulee olla makrot käytettävissä. Ohjelman eri osiin siirrytään painonappien avulla ja aktiivinen nappi on aina vihreä. HUOM! Lataa ohjelma ensi tietokoneesi muistiasemaan ja aloita sen käyttö vasta sen jälkeen. Käyttöönoton yhteydessä käyttäjän tulee ensin hyväksyä Makrot käyttöön ja sallia tiedoston muokkaus.

3 emulli ohje Ohjelman rakenne lyhyesti (kuva 1). Kuva 1. Ohjelman rakenne muodostuu kolmesta peräkkäisestä vaiheesta: suunnittelukauden määritys, kasvatuksen suunnittelu ja taloussuunnittelu. Kussakin vaiheessa on merkitty tähdellä (*) pakolliset tiedot. Ohjelmassa on valmiina yksi ryhmä, kolme tyyppirehua, myyntihinta, EU-nautapalkkio ja kansallinen eläintuki. Kustannuksiin on syötetty lähtötietoina rakennuksia, koneita, palkat jne., jotka tulee muuttaa omaa tilaa koskeviksi. Suunnittelukausi Suunnittelukausi määritetään päävalinnassa. Kauden pituus on vapaavalintainen, kuitenkin korkeintaan kaksi vuotta. Jos tila saa eläimet kasvatettavaksi esimerkiksi lokakuussa, niin sopiva kasvatuskausi voisi alkaa tuolloin ja kestää seuraavaan syksyyn. Vaikka eläimet lähtisivät tilalta kesän alussa, niin koko vuosi kannattaa valita siksi, että monet kustannukset kertyvät koko vuoden ajalta.

4 emulli ohje Kasvatussuunnittelu Ennen karjan ja sen kasvatuksen suunnittelua pitää määrittää rehut: vaihe 2 (Kuva 1). Kuva 2. Rehutiedot. Kaikkiin valkoisiin ja keltaisiin kenttiin voi syöttää arvoja. Keltaisen kentän tarkoitus selostetaan tuonnempana, kun tarkastellaan kasvatustuloksia ryhmien määrittelyn jälkeen. Rehun hinta syötetään megajoulen hintana (Mj-hintana) ja sitä kautta saadaan kuiva-ainekilon hinta. Rehuseoksen rehuarvojen ja hinnan määrittämisessä voit käyttää apuna erillistä emulli2 Rehuseoksen suunnitteluohjelmaa. Ohjelman voit ladata samasta paikasta kuin emulli2 laskurin. Kuolleisuus ja muut säätöarvot Valitsemalla oikeanpuoleinen nappi (kuolleisuus ja tilakohtaiset suunnitteluarvot), saadaan syötettyä kuolleisuus (kuva 3). Kuva 3: Kuolleisuuden määritys. Kuolleisuus voidaan määrittää rotuluokittain (maitorotuiset, keskisuuret liharodut ja suuret liharodut). Näiden tietojen alla on tilakohtaisia säätöarvoja, joita kannattaa muuttaa vain, mikäli kasvatustulokset selvästi poikkeavat laskelman esittämistä arvoista.

5 emulli ohje Tilakohtaiset korjaukset Tilakohtaisia säätöarvoja kannattaa käyttää harkiten. emulli2 perustuu laajoihin tutkimuksiin, jotka koskevat eläimen syöntikykyä, kasvua ja lihan laatua. Toisaalta tiedossa on, että tilakohtaista ja vuosikohtaista hajontaa on molempiin suuntiin riippuen esimerkiksi: - kasvatusolosuhteista - kasvatuserien kasvuominaisuuksista - appeen laadusta ja tarjonnasta - rehuarvojen vaihtelusta ja rehun laadusta Tilakohtaisia korjaus-/säätöarvoja ovat: Rehun syöntikykykorjaus (jos syönti poikkeaa oletetusta). Jos eläin syö arvoitua enemmän/vähemmän rehua, niin se vaikuttaa kasvuun ja rehumenekkiin. Jos tiedetään, että eläin syö vaikkapa 2% vähemmän rehua, kuin emulli2 arvioi, niin korjaus on -2% (miinus). Tämä vaikuttaa suoraan eläimen saamaan energiaan ja kasvumallin mukaisella tavalla itse eläimen päiväkasvuun Liharotujen kasvukorjaus (rotukohtaisia, eräkohtaisia ja tilakohtaisista tekijöistä johtuvia eroja). Jos emullin2 antama rehumenekki ja kasvu eivät ole oikein liharotuisilla, niin sitä voidaan korjata liharotujen kasvukorjauksella. Kasvattamalla oletusarvoisia lukuja eläin kasvaa samalla rehulla enemmän kuin emulli2 arvioi. Liharotuisilla korjauksen voi tehdä erikseen keskisuurille ja suurille liharoduille. Kasvatustulosten kasvukorjaus. Tällä vaikutetaan kasvuun ei rehumenekkiin. Jos mallin antama arvio poikkeaa tilan toteutuneista tiedoista, voidaan kasvua korjata suoraan. Esim. emulli2 antaa päiväkasvuksi 1250g/pv, mutta samoilla rehuilla ja roduilla tilalla on tieto, että kasvu on 1300g/pv, eli 50g/pv enemmän, tällöin todellinen tilan kasvu on 2% mallin antamaa suurempi, eli tehdään 2%:n korjaus. Rehun tarjontaprosentti, onko rehua vapaasti tarjolla 24h/vrk. Tämä on merkittävä tekijä vuotuisessa kasvatustuloksessa: 5 % ero rehun syönnissä voi johtaa 1kk eroon kasvatusajassa. Esim. Jos rehun tarjonta on 95% eli 22,8h, eli 1,2h aikana ei ole rehua tarjolla, se voi johtaa jopa kuukauden kasvatusajan pitenemiseen. Jos esimerkiksi tavoitepainon saavuttamiseen menee 100% tarjonnalla 12kk, niin 95%:n tarjonnalla se tällöin olisi 13kk. Rehumenekkiero. Mikäli tilan rehun kulutus ei vastaa mallin arvoa. Ei vaikuta eläimen kasvuun, mutta rehun menekkiin ja sitä kautta rehukustannuksiin. Esim. jos toteutunut rehunkulutus on 5 % pienempi kuin emulli2 arvioi, niin korjaus on -5% (miinus viisi prosenttia). Tilan kasvatustuloksien arviointia voi tehdä vertaamalla edellisten vuosien kasvatuserien rehumenekkiä ja kasvua emulli2:n antamiin tietoihin. Tällöin emulli2:een syötetään esim. edellisen vuoden karjan tiedot (tuloiät ja painot, kasvatusajat ja rehuseosarvot) ja verrataan tuloksia toteutuneisiin. Jos erot ovat merkittäviä, niin tällöin emulli2:n säätöarvoja tulisi muuttaa niin, että emulli2:n tulokset vastaavat tilan toteutuneita tietoja.

6 emulli ohje Suositusjärjestys tilakohtaisille säädöille: 1) jos kasvu ja rehumenekki ovat liian pieniä, niin kannattaa tarkistaa, onko rehutarjonta 24h/vrk. Jos näin ei ole, niin korjaus tehdään rehutarjontaprosentissa. 2) jos rehumenekki ja kasvu ovat samaan aikaan joko liian pieniä tai liian suuria, niin tehdään syöntikykykorjaus 3) jos kasvu on oikea, mutta rehumenekki liian suuri, niin korjataan rehumenekkierolla 4) jos rehumenekki on oikea, mutta kasvu väärä, niin tehdään korjaus kasvukorjaus- kohdassa 5) jos maitorotuisilla niin kasvu kuin rehumenekki on oikein, mutta poikkeaa liharotuisilla, niin tehdään niille korjaukset Liharotujen kasvukorjauksessa. Kasvun tunnusluvut kasvatusryhmittäin painonapin avulla nähdään ryhmän kasvatustulokset (Kuva 4). Kuva 4. Kasvun tunnusluvut malliryhmä. Rehuseosten alle tulostuvat tunnusluvut. Ryhmä valitaan syöttämällä kasvatusryhmän numero tai valitaan viereisestä listasta. Keltaisella tulostuu ryhmän tiedot (tässä maitorotuisia) ja ryhmälle syötetty rehu ylhäällä keltaisella pohjalla. Ryhmästä tulostuu mm. päiväkasvu, alku- ja loppupaino, kasvatusaika ja ryhmän katetuotto. Oikealla puolella vihreällä on rehun käyttö, painon lisäys, ruhon laatuluokitus ja alimpana koko karjan tulos (tässä negatiivinen, kaikkia ryhmiä ei kenties ole vielä suunniteltu). Kun ryhmät on suunniteltu, niin tähän voidaan palata takaisin ja kokeilla eri rehuja. Rehuarvojen muutoksen jälkeen kasvu ja tunnusluvut lasketaan automaattisesti uudelleen. Tällöin mm. tavoitepaino voi muuttua mutta kasvatusaika pysyy samana. Jos kasvatusaikaa halutaan muuttaa, tulee mennä ryhmäsuunnitteluun.

7 emulli ohje Kasvatusryhmien suunnittelu Karja muodostuu ryhmistä. Jokaisella ryhmällä voi olla: eri rotu eri paino eri saapumispäivä eri kasvatusvaihe (koko kasvatus kaudella, kaudella alkukasvatus ja kaudella loppukasvatus) tavoitepaino Kaikissa tilanteissa eläinryhmästä syötetään 9 tietoa ja ohjelma laskee loppupainon kauden ja kasvatuksen lopussa. 3.1 Kasvatusryhmät Kasvatusryhmien suunnittelemiseksi valitaan Kasvatusryhmien suunnittelu (kuva 5). Kuva 5. Kasvatusryhmien suunnittelu ( Ryhmän suunnittelu valittuna). Koko suunnittelun ydin on tämä vaihe. Karja muodostuu kasvatusryhmistä, joita voi ohjelmassa olla 24 kpl. Tässä esimerkissä on 9 ryhmää. Syöttöalue on merkitty vihreällä raamilla. Ryhmien syöttö kannattaa aloittaa niillä ryhmillä, jotka ovat kasvattamossa sisällä kasvatuskauden alussa. Nämä ryhmät näkyvät kalenterissa sinisellä palkilla. Tämän jälkeen syötetään uudet ryhmät, joiden kasvatus aloitetaan valitun kasvatuskauden alussa. Nämä ryhmät näkyvät kalenterissa vihreällä palkilla.

8 emulli ohje Ryhmän syöttötiedot (vihreä kehys): ryhmän nimi (oikealla ylhäällä; vapaaehtoinen, tulisi olla max. 10 merkkiä, jotta mahtuu tulosteisiin) rotu (mahdollista valita 8 eri rotua, risteytyksissä valitaan kasvuominaisuuksiltaan lähin vastine) eläinmäärä eli ryhmäkoko ostohinta, ostopaino ja keskimääräinen eläimen hinta tilalla tulopäivämäärä tilalle (voi olla ennen suunnittelukautta, kauden aikana tai sen jälkeen) rehuseos valitaan kolmesta vaihtoehdosta (jotka oli määritetty edellisessä vaiheessa) teurastavoitepaino, joka määrittää kyseiselle ryhmälle kasvatusajan Kullekin ryhmälle arvioidaan ryhmäkohtaiset keskiarvot! Kun tiedot on syötetty, ohjelma laskee tunnuslukuja. 3.3 Kasvatus (punainen kehys) Tässä ovat kasvatusta koskevat tiedot: paino alussa kasvatuspäivät (ryhmä 1: , eli 0 pv ennen suunnittelukautta, 351 pv kaudella ja 0 pv kauden jälkeen) ryhmän kasvatuksen aloituspäivä suunnittelukaudella arvioitu teuraspäivä kasvatuspäivät yhteensä ja teuraspaino 3.4 Kasvu ja ruhon laatu, rehun käyttö ja kate (sininen kehys) Tunnuslukuja koskien kasvatusta, rehua ja tulosta: Teuraspainon lisäys suunnittelukaudella kg Nettopäiväkasvu keskimäärin koko kasvatusaikana g Ruhon laatuluokitus, lihakkuus ja rasvaisuus numeroina (infokentässä lihakkuusluokat kirjaimina) Rehujen kulutus kuiva-ainekilogrammoina eläintä kohden suunnittelukaudella, eläintä kohden päivässä ja nettokasvukiloa kohden Katetuotto kaudella ryhmää kohden sekä eläintä kohden päivässä Laskenta tapahtuu kullekin ryhmällä välittömästi kasvumallin mukaisesti. Muuttamalla syöttötietoja voidaan arvioida ryhmän kannattavuus. Katetuoton laskentaa varten tulee määrittää aikaisempien vaiheiden lisäksi lihan myyntihinnat sekä määrittää valitut eläintuet. Jos kasvatus jää kesken suunnittelukaudella, ohjelma arvioi kauden aikana tapahtuneen kasvun sekä seuraavalle suunnittelukaudella jäävän kasvatusajan, painonmuutoksen sekä teuraspäivän. Jos kasvatus on alkanut ennen suunnittelukautta, niin ohjelma arvioi eläimen painon kasvatuskauden alussa valitun rehun mukaisesti. Lihakkuus- ja rasvaisuusluokat arvioidaan valitun rehun mukaan siten, että sitä syötetään alusta loppuun asti.

9 emulli ohje Kalenteri Karjan ryhmien kasvatusta voi katsoa valitsemalla Näytä koko kalenteri (kuva 6). Kuva 6. Kalenterissa näytetään ryhmien kasvatusajat vaakapalkkeina ja keskimääräiset eläinmäärät kunakin kuukautena pystypalkkeina (numerot ovat keskimäärin kuukauden aikana olevien eläinten määrä). Sinisellä merkityt kasvatusajat ovat kauden alussa olevat ryhmät ja kauden aikana tulevat ryhmät on merkitty vihreällä. Eläinten määrä pystypalkkeina edustaa kuukauden keskiarvoa. Jos esimerkiksi jonakin kuukautena eläimiä on 400 kpl vain puolet ajasta, on pylvään korkeus ja arvo 200 kpl! Valkea alue vaakapalkkien takana tarkoittaa suunnittelukautta ja harmaa alue suunnittelukauden jälkeistä aikaa. Koko kalenterin pituus on kolme vuotta alkaen ensimmäisestä suunnittelukauden päivästä. Suunnittelukauden pituuden voi määrittää vapaasti ja laskelmat koskevat vain tätä jaksoa, ellei toisin ole mainittu (kuten esim. lihakkuus- ja rasvaisuusluokat). Tilantarve määräytyy eläinten koon mukaan, jota ohjelma ei mitenkään huomioi, vaan se on itse arvioitava.

10 emulli ohje Katetuottolaskelma Kun ohjelmaan on syötetty TALOUSSUUNNITTELUN kohdissa vaiheissa 4,5 ja 6 kustannustiedot, voidaan tarkastella ryhmän katetuottolaskelmaa (Kuva 7). Kuva 7. Katetuottolaskelma ryhmälle Ay r4. Vasemmalla kuvassa näkyy keltaisella korostettuna valittu ryhmä ja oikealla katetuottolaskelma kuvioineen. Katetuottolaskelma sisältää seuraavat kohdat: Myynti (teuraspaino * myyntihinta/eläin * eläinmäärä) Eläintuet tukiehtojen mukaisesti kasvatusajalta vähennettynä kuolleisuudella (kuolleisuus oletetaan tasaiseksi). Jos suunnittelukauden alussa on 110 eläintä ja lopussa 100, niin tuet lasketaan 105 eläimelle ikärakenteen mukaisesti Karjaostot kaudella (hankintahinta * ostomäärä) Eläinpääoman muutos tarkoittaa eläinvaraston arvon muutosta. Se lasketaan suunnittelukauden alussa ja lopussa olevan eläinpääoman arvon erotuksena. Eläinpääoma alussa voi olla kauden ensimmäisenä päivänä olevien eläinten arvo. Vasikat arvioidaan ostohinnan mukaan ja kesken kasvatuksen olevat eläimet taas arvon kehityksen mukaan. Arvon kehitys lasketaan ostohinnan ja myyntihinnan keskimääräisestä arvosta, joka riippuu siitä, kuinka monta päivää eläintä on kasvatettu koko kasvatusajasta. Esim. jos ostohinta on 200 ja myyntihinta 1 000, niin puolessa välissä kasvatusta eläimen arvo on ( )/2 = 600. Tämä ei ota siis mitenkään kantaa siihen, miten paljon eläimen kasvatukseen on mennyt rahaa tuohon mennessä. Jos eläinpääoma kasvaa kauden aikana, niin tuo osuus vähennetään kustannuksista, koska se on lisännyt eläinvaraston arvoa. Vastaavasti eläinvaraston arvon pieneneminen vähennetään tuloista, koska se osuus tuloutetaan yrittäjälle myynnin kautta.

11 emulli ohje Rehu- ja kuivikekustannukset lasketaan päiväkohtaisesti koko suunnittelukauden ajalta: Rehut lasketaan päiväkohtaisesti päivän laskennallisen alkupainon, syöntikyvyn, rodun ja rehuarvojen perusteella koko suunnittelukauden jokaiselta kasvatuspäivältä erikseen. Kuivikkeet lasketaan jokaisen kasvatuspäivän osalta, mutta kuivikemäärä oletetaan vakioksi koko kasvatusajalle, eli päiväkustannukset ovat samoja (vaikka todellisuudessa ei näin ole). Tulojen ja kulujen erotuksena saadaan Katetuotto I, joka on ryhmäkohtainen erilliskate (eli riippuu suoraan ryhmän tuloista ja välittömistä kuluista). Muut muuttuvat kustannukset katsotaan olevan ryhmille yhteisiä, joten ne ja kiinteät kustannukset vähennetään koko karjan tuloksesta, joka on nähtävissä vaiheessa 7 Tuloslaskelma. 6 Myyntihinnat Eläinten myyntihinnat määritetään ryhmäkohtaisesti. Hinnan määrittelyyn voidaan käyttää haluttaessa apulaskuria, joka saadaan esille a.o. painiketta painamalla (kuva 8). Kuva 8. Myyntihinnat.

12 emulli ohje Kuva 9 Myyntihintojen apulaskuri Vasemmanpuoleinen taulukko on aina näkyvissä ja siihen syötetään teuraseläimen arvioitu myyntihinta teuraspainokiloa kohti. Jos ryhmän nimi on keltaisella taustalla, tarkoittaa se sitä, että ryhmä on jo suunniteltu. Näytä/poista apulaskuri -toiminnolla saadaan apulaskuri (kuvan oikeanpuoleinen taulukko) näkyviin/pois näkyvistä. Apulaskuri tallettaa tiedot kasvatusryhmäkohtaisesti ja ryhmä valitaan apulaskurin ylälaidassa olevan listavalikon avulla. Palkkiot (tai vähennykset) voidaan määrittää teuraskilopohjaisesti (snt/kg), eläinkohtaisesti (snt/eläin) tai prosenttina perushinnasta. Tietyt lisät on vakioitu ja niitä voi määrittää itse lisää. Lihakkuus- ja rasvaisuusluokat laskuri laskee teuraspainon, rodun ja kasvutuloksen perusteella. Euromääräiset hinnat tulee syöttää itse. Huom! Jos ryhmän hinnan määrittää laskurilla, niin se tulee syöttää ryhmän tietoihin käsin! Laskuria ei tarvitse käyttää, jos hinnan voi määrittää ilman sitäkin.

13 emulli ohje Eläintukien valinta Eläintuet on valmiiksi syötetty vuoden 2019 tilanteen mukaisesti tukialueittain ja tukityypeittäin (kuva 10). Kuva 10. Eläintuet alueittain. Tukialue valitaan vasemmalla ylhäällä olevasta valikosta, ja taulukossa sitä vastaavat tukiarvot tulevat keltaisiksi (kuvassa C2-tukialue). Valitut tuet korostuvat vihreällä tekstillä, ja valinta tapahtuu merkitsemällä numero 1 halutun tuen kohdalla olevaan laatikkoon. Tukien nimityksiä voi päivittää itse kuten myös tukitason sekä kansallisen kotieläintuen maksimi eläinyksiköt. emulli2 laskee eläintuet suunnittelukaudelle. Siinä huomioidaan aina, mikä on eläimen ikä, mikä on tukialue, montako päivää eläin on oikeutettu tukeen. Tästä saadaan laskettua tuen määrä kasvatuskaudella.

14 emulli ohje Kustannukset Kustannuksissa syötetään koko karjalle yhteisiä kustannuksia (kuva 11). Kuva 11. Kustannukset. Kuvan vasemmassa laidassa on kustannusten yhteenvetolaskelma sinisellä taustalla. Käyttäjän tulee syöttää omat tilakohtaiset tietonsa valkeisiin kenttiin ja poistaa tarpeettomat. Muuttuvat kustannukset syötetään aina vuositasolla suunnittelukauden pituudesta riippumatta! Vakioituna on omatyö 1 ja 2, vierastyö sekä kuivikkeet. Muut voi määrittää itse nimitystä myöten. Ryhmäkohtaisesti näistä jyvitetään vain kuivikekustannukset (jakoperusteena eläinkasvatuspäivät suunnittelukaudella), muut kohdistetaan koko karjalle yhteisiksi kustannuksiksi. Kiinteät kustannukset jakautuvat kolmeen ryhmään: Koneet ja laitteet, joista syötetään käypä arvo, arvioitu tekninen käyttöikä (ei kirjanpidollinen), laskentakorkoprosentti, vuotuiset käyttö- ja kunnossapitokustannukset, arvioitu jäännösarvo pitoajan lopussa sekä kuinka suuri on karjanpidon osuus kustannuksesta. Tästä lasketaan vuotuinen annuiteettimenetelmällä pääomakustannus, johon lisätään käyttö- ja kunnossapitokustannus (karjan osalta).

15 emulli ohje Muut kiinteät kulut Liikepääoma- ja karjapääomakulujen laskelman saa näkyviin vierittämällä Excel-ikkunaa alaspäin (kuva 12). Kuva 12 Eläin- ja liikepääomalaskelma. Tämän laskelman emulli2 tekee automaattisesti, vain pääomakorkoihin voidaan vaikuttaa (syötetään edellisen näytön yläosassa). Liikepääoman suuruuteen vaikuttavat työkustannukset, kuivikkeet sekä muut muuttuvat kustannukset. Oletusarvona on, että pääoman kertymä on 60 % kustannuksista, eli tämän verran kuluja sitoutuu toimintaan ennen niiden tuloutusta. Jos kulut ovat , niin pitää rahoittaa jotenkin, koska kulut, jotka kertyvät ensin saadaan rahoitettua kassasta ja näitä vastaavat tulot saadaan vasta myöhemmin. Esim. kuivikkeet/palkat/laskut pitää maksaa heti tai pienellä viiveellä, mutta karjan myyntitulot tai eläintuet tuloutuvat vasta myöhemmin, ja tämä väliaika pitää rahoittaa jotenkin.

16 emulli ohje Tuloslaskelma Koko karjan tuloksen muodostumista voidaan tarkastella tuloslaskelmassa, jossa lasketaan ensin katetuotto I (ryhmäkohtaiset katteet), katetuotto II (karjakohtainen kate) ja tulos saadaan vähentämällä jälkimmäisestä kiinteät kulut (kuva 13). Kuva 13 Tuloslaskelma. Tuloslaskelma näkyy valkealla taustalla vasemmalla puolella. Katetuottoon I asti on rinnalla oikealla nähtävissä ryhmäkohtaiset katteet. Ryhmien osalta on nähtävissä myös ryhmäkohtaisia tunnuslukuja. Otsikot näkyvät kommentteina (punainen kolmio solussa) ja oikealla, kun vierittää ikkunaa siihen suuntaan. Tuloslaskelmasta lyhyesti: Laskelma ei ole varsinainen tilinpäätöksen tuloslaskelma, vaan se on sisäinen kannattavuuslaskelma, jossa ei ole mukana kirjanpidollisia asioita, kuten kassaperusteista laskentaa, poistoja, varauksia - ja kaikki tulot ja kulut ovat arvonlisäverottomia. Sen tavoitteena on selvittää ainoastaan kannattavuutta, ei sitä, miten tulosta jaetaan (verot, osingot ym.) ja milloin ja kenelle. Kyse on vain arvio toiminnallisen tuloksen syntymisestä. Seuraavassa joitakin laskelman kohtia: Tulot tarkoittavat eläinmyynnin arvoituja tuloja sekä saatavien (arvioitujen) tukien määrää.

17 emulli ohje Katetuotto I kertoo, kuinka paljon tuloista jää jäljelle karjaostojen, eläinpääoman muutoksen, rehu- ja kuivikekustannusten ja muiden muuttuvien kulujen jälkeen. Nämä luvut saadaan ryhmäkohtaisista katteista, jotka ovat eriteltynä rinnalla. Ryhmiä voi selata vierityspalkilla. Katetuotto II tarkoittaa, kuinka paljon Katetuotto I:stä jää jäljelle palkkojen jälkeen. Tulos näyttää, kuinka paljon jää ns. viivan alle, kun kaikki kulut on huomioitu. Yrittäjätulo muodostuu palkoista ja tuloksesta. Missään näistä ei ole huomioitu verottajan osuutta. Sen sijaan vieraan pääoman kulut (lainojen korot ja muut kulut), pitäisi määrittää lainakorkoina. Tunnusluvut Kuvan oikeassa alareunassa on ryhmäkohtaisia tunnuslukua ja sen alla karjan koon muutokset kaudella. Tuloslaskelman voi tulostaa kirjoittimella Excelin tulosta/print komennolla, jolloin tulostuu valkealla taustalla oleva laskelma. Jos halutaan tehdä kokonaan erilaisia vertailulaskelmia, niin työkirjan voi tallentaa eri nimillä (esim. suunnitelma2018, vaihtoehtosuunnitelma2018_1 jne.). Tunnusluvut ja karjan koon muutokset kaudella on esitetty oheisena (Kuva 14). Kuva 14 Karjan koko ja tunnusluvut kaudella. Ryhmäkohtaisesti jokaisen ryhmän katelaskennan alla on sen tunnusluvut. Osa näistä on näkyvissä ryhmäsuunnittelussa, osa taas ainoastaan tässä, kuten: laskennallinen eläimen myyntihinta eläintuet eriteltynä EU tukeen, kansalliseen tukeen sekä hyvinvointikorvaukseen yhtä eläintä kohden Karjan koon arvioitu muutos kertoo, miten eläimiä on hankittu, ostettu ja myyty sekä kuinka paljon niitä on jäljellä. Kun tähän huomioidaan kuolleet eläimet, saadaan eläinvaraston nettomuutos (plus=lisäys). Luvut ovat niin määrinä (kpl) kuin yksikköhintoina sekä kokonaisarvona. Nettomuutos tarkoittaa eläinvaraston arvon muutosta eläinmääränä ja eläinvaraston arvona euroina.

18 emulli ohje Eläinpaikkamäärän arviointi Päävalinnan yhteydessä voidaan valita lisänä toiminto näytä/piilota eläinpaikat. Valittaessa näytä (toinen painallus=piilota), voidaan arvioida eläinpaikkojen määrää. Taulukon vasemmalla puolella on sitä koskevia ohjeellisia arvoja. Tämä on luonteeltaan apulaskuri, jota voi käyttää hyväkseen, jos tarvetta sille on. Sillä ei ole mitään laskennallista yhteyttä muualle ohjelmaan (kuva 14). Kuva 15 Eläinpaikkojen laskenta. Eläinpaikkojen laskennassa määritetään ruudun oikeassa reunassa eläinten tilatarpeet ritilä- ja kiinteällä pohjalla painoluokittain (alle 300, ja yli 600 kg). Vasemmalla puolella määritetään valkoisiin kenttiin tulopaino, tavoitepaino, päiväkasvu (elopainon kasvu g/päivä), tuloikä, eläinpaikkojen määrä ja karsinoiden koko sekä lattiapohja. Lähtötiedoissa on karsinoiden koko 850 m 2, joka teoriassa vastaa 222 eläinpaikkaa. Jos halutaan 500 eläinpaikan kasvattamo kiinteällä pohjalla, se vaatisi 1915 m 2 karsinatilaa. Kyseisellä kasvatustavoitteella (190 kg-> 680 kg / 1280 g/pv) yhtä eläinpaikkaa kohden kasvatetaan vuodessa 0,95 eläintä ja 500 eläimen kasvattamossa myytäviä tulisi (ilman kuolleisuutta) 477 eläintä. Lähtötilanteessa eläinpaikkoja on 222 kpl ja mikäli pyritään 500 kpl tasoon, vaaditaan mittavat investoinnit ja huom! muuta tilaa myös tarvitaan, kuin pelkkiä karsinoita.

19 emulli ohje Suunnittelumahdollisuuksia tuloksen parantamiseksi Kun karja ja kustannustiedot on talletettu, voidaan tulosta käydä suunnittelemaan. Keskeiset suunnittelutekijät ovat muun muassa: Karjan kasvatusaika (kierto) Tukien määrän valinta (lisätukia valittaessa tulee myös lisätä niistä aiheutuvat lisäkustannukset vaiheessa 6) Kasvatusnopeus, jonka laskennassa keskeisimmät tekijät ovat karjan/ryhmän rotu sekä valittu rehu. Rehun tarjonta Vapaalla rehun saannilla on suuri vaikutus kasvutuloksiin. Esimerkiksi jo 5 tai 10 % vaje rehun syönnissä johtaa selvästi pidentyneeseen kasvatusaikaan ja hidastaa kieronopeutta. Samoin esimerkiksi puutteet juomaveden saannissa vähentävät rehun syöntiä ja pidentävät siten kasvatusaikaa. Ruhon laatuluokitus Teurasruhon hinnoittelun perusteena on ruhon laatuluokitus (lihakkuus ja rasvaisuus), joka on keskeisesti sidoksissa mm. eläimen rotuun, teuraspainoon, energian saantiin ja kasvunopeuteen. Toisaalta myös esimerkiksi lihatalojen kausihinnoittelu vaikuttaa tilityshintaan. Ruokinnan voimakkuudella voidaan vaikuttaa siihen, miten nopeassa kasvatusajassa eläimet saavuttavat tavoitellun teuraspainon. Nopeampi kasvu yleensä parantaa ruhon lihakkuusluokitusta sekä toisaalta lisää kiertonopeutta ja tätä kautta myös kasvatuskapasiteettia vuositasolla. Kasvattamon kapasiteetin käyttöaste Kasvatuskapasiteetin pitäminen mahdollisimman suurena olemassa olevilla resursseilla (ryhmäkohtaisilla katteilla voidaan pienentää erityisesti eläinkohtaisia yhteisiä kiinteitä kustannuksia). Rehun vaihto kasvatuksen aikana Ryhmän kasvatuksessa yksi vaihtoehto on rehun vaihto kasvatuskauden aikana. Tämä voidaan tehdä niin, että ryhmä jaetaan alaryhmiin (ohjelmassa esim. ryhmä 7 alkukasvatus ja ryhmä 7 loppukasvatus), joille valitaan eri rehut. (ryhmä 7a kasvatetaan vaikka elopaino 200 kg -> teuraspaino 300 kg/elopaino 572kg ja ryhmä 7b loppukasvatus 572kg elopainosta -> 350 kg teuraspainoon). Ohjelmassa tämä voidaan tehdä seuraavasti: Ryhmä 7a:n tiedoista haetaan loppuelopaino, kasvatuksen loppupäivämäärä, ikä ja myyntihinta sekä rehuksi valitaan alkukasvatuksen rehu. Tämän jälkeen perustetaan uusi ryhmä, nimetään se 7b:ksi ja syötetään Ryhmä 7b:n alkuelopainoksi 7a:n loppuelopaino, tulopäiväksi 7a:n loppupäivämäärä, alkuiäksi ryhmä 7a:n loppuikä ja ostohinnaksi 7a:n myyntihinta ja rehuksi valitaan loppukasvatusrehu. Huom! ryhmä 7b:n kasvatusaika pitää olla riittävän pitkä, jotta eläimen laatuluokitus todellisuudessa toteutuu (ohjelma ei huomioi laatuluokituksessa rehun syöttöaikaa). Suunnittelussa tulee huomioida, että ryhmäkohtaisen katetuoton lisäksi muuttuvat myös kasvatusajat ja sitä myötä yhteiset muuttuvat sekä kiinteät kulut, jotka vaikuttavat tulokseen. Jos esimerkiksi

20 emulli ohje ryhmäkohtaista katetta saadaan nostettua vaikka kasvatusaikaa pidentämällä, se ei välttämättä tarkoita tuloksen parantumista. Tämä johtuu siitä, että yhteiset muuttuvat ja kiinteät kulut riippuvat suoraan kasvatuspäivien määrästä ja kasvatusajan pidentyessä nämä myös kasvavat ja pienentävät tulosta. Siksi ryhmän kasvatuksen vaikutusta kokonaistulokseen tulee seurata (tämän voi tehdä rehusuunnittelussa!). Rehun laatu myös vaikuttaa ruhon laatuun ja tilityshintaan. Laskurissa ei ole automaattia, jolla ruhon laadun parantumista voisi verrata myyntihinnan ja voiton muutokseen, mutta sen voi tehdä käsin tai vertailemalla eri ryhmiä keskenään. Käsin muutoksen voi tehdä niin, että kun ryhmälle vaihdetaan rehua, niin samalla muutetaan lihan kilohintaa. Lopputulos näkyy niin katteen kuin tuloksen muutoksena. Tätä voidaan vertailla vaikka niin, että: 1) yhdelle ryhmälle syötetään vaatimattomampaa rehua -> ryhmän kate 2) toiselle ryhmälle syötetään parempaa rehua -> saadaan ryhmän kate (kasvu nopeutuu ja kasvatuspäivät vähenevät -> kiinteät kustannukset päiväkustannuksina pienenevät -> tulos paranee; toisaalta jos parempi rehu on liian kallista, voi käydä toisinkin päin, eli rehukustannukset kasvavat nopeammin kuin muut kulut pienenevät) Katteiden erotus kertoo kannattavuuden muutoksen katetasolla. Toisaalta parempi rehu johtaa nopeampaan kasvuun, joten suunnitelmaan voi joutua tekemään lisäyksiä, jotta kaikki kasvatuspaikat pysyvät käytössä. Tyhjät kasvatuspaikat kerryttävät joka tapauksessa kiinteitä kustannuksia, jotka vajaakäytössä olevassa tilassa kohdistuvat suoraan pienemmälle karjalle (eli kiku/eläin kasvaa). Ryhmäkohtaista ruokintaa muutettaessa vaiheessa 2 voidaan nähdä samalla katetuoton muutoksen ja koko karjan tuloksen suuruus (ja samalla muuttuuko se suuremmaksi vai pienemmäksi). Rehun tarjonnan puutteen vaikutukset tulokseen ja kasvatusaikoihin voi helposti laskea syöttämällä rehutiedot -osiossa vaikkapa ensin 100 % tarjonnan ja muuttamalla sen 90 % tarjontaan ja tarkastelemalla kasvatusaikojen pidentymistä päivinä ja toisaalta vertailemalla rehukulutusta tai katetta tai kokonaistoiminnan tulosta. Ryhmäkohtainen kate vai tuloslaskelma Suunnittelussa on keskeistä tarkastella aina tuloslaskelmaa ja koostetta ryhmäkohtaisista katteista (vaihe 7), muuttaa rehutietoja (vaihe 2) tai muuttaa ryhmäkohtaisia tietoja varsinkin tavoitepainon osalta ja valitun rehuseoksen osalta (vaihe 3). Karjan kasvatuksessa kiinteät kulut mallissa jaetaan päiväkustannuksiksi, ja mitä pidempään kasvatat, sitä enemmän kiinteitä päiväkustannuksia kertyy. Ne eivät siis oikeastaan ole kiinteitä, vaan aikaan sidottuja kustannuksia. Mitä parempi (nopeampi) kierto, sitä pienemmäksi kiinteät kustannukset eläintä kohti muodostuvat.

emulli- ohjelman asennus ja aloitusohje

emulli- ohjelman asennus ja aloitusohje emulli asennusohje 0 (c) Jyri Tuovinen 2014 emulli- ohjelman asennus ja aloitusohje SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 1 2. Laite- sekä ohjelmistovaatimukset... 1 3. Käytössäsi olevan Excel- version todentaminen...

Lisätiedot

emulli kä yttä jä n opäs

emulli kä yttä jä n opäs emulli kä yttä jä n opäs Kehitystä naudan tuotantoon 12.12.2014 (c) Jyri Tuovinen 2014 NAUTATILOJEN TALOUDEN JA REHUJEN KÄYTÖN SUUNNITTELUOHJELMA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 2 2. Ohjelman käytön aloittaminen...

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

Kolmirotulihasioille uudet ruokintasuositukset

Kolmirotulihasioille uudet ruokintasuositukset Kolmirotulihasioille uudet ruokintasuositukset Tutkija Mikko Tuori, MTT/sikatutkimus Karjujen kasvunopeus kantakokeissa vv. 1995-2005 Kasvunopeus, g/pf 1125 1050 975 900 825 750 675 600 1995 1996 1997

Lisätiedot

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Seppo Ikäheimo Tehtävä 1 Marraskuu Oy:n tilinpäätöksen laadinta Laadi seuraavista 1.-31.11 välillä toteutuneista liiketapahtumista tuloslaskelma

Lisätiedot

Kiinteät kustannukset Vuokrat 1500 Palkat 4200 Poistot 400 Korot 300 Muut Katetuottotavoite (%) 30 %

Kiinteät kustannukset Vuokrat 1500 Palkat 4200 Poistot 400 Korot 300 Muut Katetuottotavoite (%) 30 % Kiinteät kustannukset Vuokrat 1500 Palkat 4200 Poistot 400 Korot 300 Muut 200 6600 Katetuottotavoite (%) 30 % a) Kriittisessä pisteessä katetuottoa pitäisi kertyä kiinteiden kustannusten verran, joka on

Lisätiedot

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu.

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu. 1 Investointien hallinta ja poistot Investointien (esimerkiksi koneet ja laitteet, maa-alueet ja kiinteistöt) hallinta Odoo kirjanpidossa tehdään "Omaisuuden hallinta" moduulin alaisuudessa. Siellä voidaan

Lisätiedot

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Tulosseminaari 24.4.2013 Minna Norismaa Cow Signals adviser ProAgria huippuosaaja- Lypsylehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Mari Hakkarainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Laskelmapohjat: Timo Värre, JAMK Esimerkki hyvästä tuotteistamisesta Menestyvän yrityksen talous Kasvu - Onko

Lisätiedot

Uudet ominaisuudet: Invest for Excel 3.6

Uudet ominaisuudet: Invest for Excel 3.6 Uudet ominaisuudet: Invest for Excel 3.6 Microsoft Excel versiot... 2 Käyttöoppaat... 2 Sähköinen allekirjoitus... 2 Mallikansiot... 2 Liikearvon poisto ja tuloverotus... 4 Sisäinen korkokanta ennen veroja...

Lisätiedot

Yksikkökate tarkoittaa katetuottoa yhden tuotteen kohdalla. Tämä voidaan määrittää vain jos myytäviä tuotteita on vain yksi.

Yksikkökate tarkoittaa katetuottoa yhden tuotteen kohdalla. Tämä voidaan määrittää vain jos myytäviä tuotteita on vain yksi. KATETUOTTOLASKENTA laskennassa selvitetään onko liiketoiminta kannattavaa. Laskelmat tehdään liiketoiminnasta syntyvien kustannuksien ja tuottojen perusteella erilaisissa tilanteissa. laskennassa käytetään

Lisätiedot

Selvitetään korkokanta, jolla investoinnin nykyarvo on nolla eli tuottojen ja kustannusten nykyarvot ovat yhtä suuret (=investoinnin tuotto-%)

Selvitetään korkokanta, jolla investoinnin nykyarvo on nolla eli tuottojen ja kustannusten nykyarvot ovat yhtä suuret (=investoinnin tuotto-%) Sisäisen korkokannan menetelmä Selvitetään korkokanta, jolla investoinnin nykyarvo on nolla eli tuottojen ja kustannusten nykyarvot ovat yhtä suuret (=investoinnin tuotto-%) Sisäinen korkokanta määritellään

Lisätiedot

Investointilaskentamenetelmiä

Investointilaskentamenetelmiä Investointilaskentamenetelmiä Laskentakorkokannan käyttöön perustuvat menetelmät (netto)nykyarvomenetelmä suhteellisen nykyarvon menetelmä eli nykyarvoindeksi annuiteettimenetelmä likimääräinen annuiteettimenetelmä

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu 1 Talouden hallinnan keskeiset osat Tulevaisuus Pitääkö kasvaa? KASVU KANNATTAVUUS Kannattaako liiketoiminta?

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU HINNOITTELU Hinta on keskeinen kilpailukeino. sen muutoksiin asiakkaat ja kilpailijat reagoivat herkästi. toimii tuotteen arvon mittarina. vaikuttaa yrityksen imagoon. on tuotteen/palvelun arvo rahana

Lisätiedot

Rotukarjahankkeen ruokintakoe. Loppukasvattaja- tilaisuus Tampere Maiju Pesonen

Rotukarjahankkeen ruokintakoe. Loppukasvattaja- tilaisuus Tampere Maiju Pesonen Rotukarjahankkeen ruokintakoe Loppukasvattaja- tilaisuus Tampere 16.7.2013 Maiju Pesonen Esityksen sisältö Ruokintakoe Ø Tausta ja miksi Ø Materiaalit Ø Menetelmät Ø Tuloksia Ø Mahdollisuuksia ja päätelmiä

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 6 Lainaosuussuoritusten laskeminen tasalyhennyslainalle

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 6 Lainaosuussuoritusten laskeminen tasalyhennyslainalle Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 6 Lainaosuussuoritusten laskeminen tasalyhennyslainalle versio 17.1.2019 Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Lähtöarvot laskurissa...3 3 Lainaosuussuorituksen määrittely

Lisätiedot

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu Excel-harjoitus 1 Tietojen syöttö työkirjaan Kuvitteellinen yritys käyttää Excel-ohjelmaa kirjanpidon laskentaan. He merkitsevät taulukkoon päivittäiset ostot, kunnostuskulut, tilapäistilojen vuokramenot,

Lisätiedot

Taulukkolaskenta (30 pistettä)

Taulukkolaskenta (30 pistettä) Taulukkolaskenta (30 pistettä) Yleistä Tehtävässä käsitellään koiranäyttelyn budjettia varten tehtyä Excel -työkirjaa. Käytä kaavan kopiointia ja kiinteitä viittauksia aina kun mahdollista. Käytettävät

Lisätiedot

Kustannuslaskenta. Käyttöohje tarjouslaskelma

Kustannuslaskenta. Käyttöohje tarjouslaskelma Kustannuslaskenta Käyttöohje tarjouslaskelma 5.4.2015 SISÄLLYSLUETTELO Taustaa... 3 Yhteenvedon raporttimallien hallinta... 5 Tarjouslaskelmaerien määrittely... 6 Tarjouslaskelman tulostaminen... 9 2 Taustaa

Lisätiedot

Oikean hinnan asettaminen

Oikean hinnan asettaminen Oikean hinnan asettaminen Hinnoittelu on yrityksen kannattavuuden kannalta tärkeä tekijä. Tuotteen myyntihintaa voidaan ajatella o markkinoiden kannalta = kuinka paljon asiakkaat ovat valmiita tuotteesta

Lisätiedot

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 5 Tasalyhennyslainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 5 Tasalyhennyslainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 5 Tasalyhennyslainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa versio 19.2.2019 Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 2 Lähtöarvot laskurissa...4 3 Tapahtumien luonti laskuriin...5

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

MobiAmmu 1.3.3.24 14.4.2014

MobiAmmu 1.3.3.24 14.4.2014 MobiAmmu 1.3.3.24 14.4.2014 MobiAmmu Maanantaina 14.4.2014 MobiAmmusta/- Pihvistä julkaistaan uusi versio Windows Phone 7.5, 7.8 ja 8.0 käyttöjärjestelmiin Uusi versio tulee MarketPlace kaupan kautta,

Lisätiedot

JA n. Investointi kannattaa, jos annuiteetti < investoinnin synnyttämät vuotuiset nettotuotot (S t )

JA n. Investointi kannattaa, jos annuiteetti < investoinnin synnyttämät vuotuiset nettotuotot (S t ) Annuiteettimenetelmä Investoinnin hankintahinnan ja jäännösarvon erotus jaetaan pitoaikaa vastaaville vuosille yhtä suuriksi pääomakustannuksiksi eli annuiteeteiksi, jotka sisältävät poistot ja käytettävän

Lisätiedot

Markkinointijakelun tilaaminen

Markkinointijakelun tilaaminen Markkinointijakelun tilaaminen PTP käyttöohje 1 Sisältö Kirjautuminen Extranet-palveluun Luo markkinointijakelulle nimi Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen Aloita markkinointijakelun tilaaminen Tilaaminen:

Lisätiedot

NAUDAN KASVUN SÄÄTELY

NAUDAN KASVUN SÄÄTELY NAUDAN KASVUN SÄÄTELY Sole Raittila Jyväskylä 18.11.2010 23.11.2010 1 Naudan kasvuun vaikuttavat tekijät Perimä Sukupuoli Rotu Yksilölliset ominaisuudet Ruokinta Olosuhteet Terveys 23.11.2010 2 Naudan

Lisätiedot

Rotuvalinta liharoturisteytyksissä. Jalostuskurssi 2014 Tahkoa tuottoa! 19.3.2014, Nilsiä, Tahkovuori Arto Huuskonen MTT/Kotieläintuotannon tutkimus

Rotuvalinta liharoturisteytyksissä. Jalostuskurssi 2014 Tahkoa tuottoa! 19.3.2014, Nilsiä, Tahkovuori Arto Huuskonen MTT/Kotieläintuotannon tutkimus Rotuvalinta liharoturisteytyksissä Jalostuskurssi 2014 Tahkoa tuottoa! 19.3.2014, Nilsiä, Tahkovuori Arto Huuskonen MTT/Kotieläintuotannon tutkimus 18.3.2014 MAILI -hanke (Kilpailukykyä ja ympäristötehokkuutta

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

Nykyarvo ja investoinnit, L7

Nykyarvo ja investoinnit, L7 Nykyarvo ja investoinnit, L7 netto netto 1 Tarkastellaan tulovirtaa, joka kestää n jakson ajana, ja jossa jakson j lopussa kassaan tulee tulo k j. k n k 1 k 2 k 3 k 4 k 5 k 6... 0 1 2 3 4 5 6... n j netto

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Laskentatoimi, digiaineisto. Esittelyaineisto

Laskentatoimi, digiaineisto. Esittelyaineisto LASKENTATOIMI DIGIAINEISTO Laskentatoimi, digiaineisto Esittelyaineisto Laskentatoimi, digiaineisto sisältää tehtävien ratkaisut Excel-tiedostoina Excel-pohjat tehtävien ratkaisuille opetusdioja Tutustu

Lisätiedot

Ohje yrityksen taloudenohjausjärjestelmään ver3,0

Ohje yrityksen taloudenohjausjärjestelmään ver3,0 Ohje yrityksen taloudenohjausjärjestelmään ver3,0 Tässä työkalussa liikutaan välilehdillä täyttäen niitä järjestyksessä vain harmaisiin laatikoihin voi laitta lukuja, muut solut ovat suojattuja Ota muokkaus

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Tuottajan tietopankki. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012

Tuottajan tietopankki. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Tuottajan tietopankki Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Tuottajan tietopankki Tuotantodataa: Olosuhdetiedot Tuotantotiedot Teurastulokset Taloudelliset tunnusluvut Huomiot HH 11/12 2 Tuottajan

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

Huoltajien Daisy. Päivitetty

Huoltajien Daisy. Päivitetty Huoltajien Daisy Päivitetty 30.10.2017 Sisältö Asetukset Vaihda salasana 4. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 5. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 6. Hoitoajat Muokkaaminen, lisääminen, poistaminen ja laskurin

Lisätiedot

Liharoturisteytykset lypsykarjatilalla

Liharoturisteytykset lypsykarjatilalla Liharoturisteytykset lypsykarjatilalla AgriFuture - Katse tulevaisuuteen tapahtuma 29.10.2014, Iisalmi Arto Huuskonen MTT/Kotieläintuotannon tutkimus 29.10.201 MAILI -hanke (Kilpailukykyä ja ympäristötehokkuutta

Lisätiedot

Luomunaudanlihantuotannon talous tilastot ja mallit. Timo Lötjönen, MTT Ruukki Kauko Koikkalainen, MTT Taloustutkimus

Luomunaudanlihantuotannon talous tilastot ja mallit. Timo Lötjönen, MTT Ruukki Kauko Koikkalainen, MTT Taloustutkimus Luomunaudanlihantuotannon talous tilastot ja mallit Timo Lötjönen, MTT Ruukki Kauko Koikkalainen, MTT Taloustutkimus Esityksen sisältö: 1. Johdanto (mm. uusi luomutuki) 2. Luomun kannattavuus tilastojen

Lisätiedot

Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu

Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka tarkistat kokeen ja julkaiset tulokset oppilaille. Suoritusten tarkistamisen voi aloittaa heti, kun ensimmäinen

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description.

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description. Oy MINIKASSA käyttöohje v.1.3 1 (9) Contents 1. YLEISTÄ... 3 1.1 MINIKASSA... 3 1.2 NÄPPÄIMISTÖ JA TOIMINNOT... 3 1.3 VALIKOISSA LIIKKUMINEN... 3 1.4 TAPAHTUMIEN LÄHETYS... 4 2. MINIKASSA... 4 2.1 MYYNTITAPAHTUMA...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET Serie RV

KÄYTTÖOHJEET Serie RV KÄYTTÖOHJEET Serie RV Laskentavaakajärjeste1mä 3.2 Virhe laskentapunnituksessa Laskentapunnituksen virhe johtuu pääasiassa kolmesta tekijästä:. detaljien painojen poikkeamista vaaka näyttää väärin inhimillisestä

Lisätiedot

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Kuva: Katariina Manni, HAMK Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Katariina Manni, HAMK Mustiala Eero Veijonen, ProAgria Etelä-Suomi Johanna Valkama, HAMK Mustiala Kaisa Kuoppala,

Lisätiedot

TIMMI SELAAJA-ASIAKKAAN PIKAOHJE. Pirkkalan kunnan varattavien tilojen tilavarausten tarkastelu

TIMMI SELAAJA-ASIAKKAAN PIKAOHJE. Pirkkalan kunnan varattavien tilojen tilavarausten tarkastelu TIMMI 4.0.100 SELAAJA-ASIAKKAAN PIKAOHJE Pirkkalan kunnan varattavien tilojen tilavarausten tarkastelu 1 TILOJEN VARAAMINEN Lisätiedot tiloista ja tilojen varaamisesta: https://www.pirkkala.fi/palvelut/toimitilat_ja_kiinteistot/tilojen-varaaminen/

Lisätiedot

Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta

Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta Jarkko Niemi MTT taloustutkimus Asiana pihvi-seminaari 11.10.2012 Tampere Esityksen sisältö Tilatason taloustutkimuksia MTT:ssä Esimerkkinä tuloksia sikahankkeista

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista, ota yhteyttä

Lisätiedot

Lehden ennakkotiedot (vuosisuunnitelma)

Lehden ennakkotiedot (vuosisuunnitelma) Lehden ennakkotiedot (vuosisuunnitelma) Postittamisen työpöytä Käyttöohje 1 Sisältö Lehtesi yhteystietojen tarkistaminen sivu 3 Aloita ennakkotietojen antaminen sivu 4 Ennakkotiedot; ajanjakso ja käytettävä

Lisätiedot

InnoNauta päätösseminaarit

InnoNauta päätösseminaarit InnoNauta hankkeiden päätösseminaari Tuotantokustannuslaskelmien tuloksia emolehmätiloilta Johanna Lindvall, Farmiluotsi Tavoitteena kannattavuuden parantaminen Hankkeen yhtenä tavoitteena naudanlihantuotannon

Lisätiedot

Tuloksia liharoturisteytyksien loppukasvatuskokeista. Emolehmätilojen koulutuspäivä Ylivieska Kuopio

Tuloksia liharoturisteytyksien loppukasvatuskokeista. Emolehmätilojen koulutuspäivä Ylivieska Kuopio Tuloksia liharoturisteytyksien loppukasvatuskokeista Emolehmätilojen koulutuspäivä Ylivieska 25.11.2011 Kuopio 15.12.2011 Maiju Pesonen Otsikon alla Mitä tutkittiin ja miten? Kasvatuskokeen 1 tulokset:

Lisätiedot

Laskentatoimi. Kirjanpito = ulkoinen laskentatoimi Kustannuslaskenta = sisäinen laskentatoimi

Laskentatoimi. Kirjanpito = ulkoinen laskentatoimi Kustannuslaskenta = sisäinen laskentatoimi Laskentatoimi Kirjanpito = ulkoinen laskentatoimi Kustannuslaskenta = sisäinen laskentatoimi Kannattavuus, maksuvalmius, vakavaraisuus Yrityksen on huolehdittava: -kannattavuudesta -maksuvalmiudesta -vakavaraisuudesta

Lisätiedot

Tentissä saa olla mukana vain muistiinpanovälineet ja laskin. Laskut erilliselle konseptille, vastaus selkeästi näkyviin!!! Palauta tenttipaperi!!

Tentissä saa olla mukana vain muistiinpanovälineet ja laskin. Laskut erilliselle konseptille, vastaus selkeästi näkyviin!!! Palauta tenttipaperi!! 1 School of Business and Management Yliopisto-opettaja, Tiina Sinkkonen Opiskelijanumero ja nimi: CS31A0101 KUSTANNUSJOHTAMISEN PERUSKURSSI Tentti 01.02.2016 Tentissä saa olla mukana vain muistiinpanovälineet

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun 19.2.2015 Petri Saarinen Yleistä Emolehmätarkkailuun kuuluville WinPihvi käyttäjille avataan 28.2. tehtävän indeksilaskennan jälkeen uusi raportti Web-ympäristöön.

Lisätiedot

DriveLineWIN. Lähtötiedot

DriveLineWIN. Lähtötiedot DriveLineWIN Tietokonekoneohjelma DriveLineWIN auttaa valitsemaan taka-akselin välityssuhde / rengaskoko yhdistelmän ajotehtävään sopivaksi. Samoin ohjelmalla voidaan tarkastella eri automallien nopeusalueiden

Lisätiedot

HKScan pikaopas

HKScan pikaopas HKScan pikaopas 13.11.2017 Saarinen Petri MTECH Sisällysluettelo 1. Palvelun aktivointi... 2 2. Palvelun käyttöönotto... 3 3. Eläinten valinta Ilmoituksen tekoon... 4 4. Teurasilmoitus... 5 Ketjuinformaatiotiedot...

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT JA OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT JA OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT JA OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT 1 (6) Liitetietona on esitettävä sijoituspalveluyrityksen taloudellista kehitystä kuvaavat ja osakekohtaiset tunnusluvut viideltä viimeiseltä

Lisätiedot

Ratkaisu: a) Koroton takaisinmaksuaika on 9000 = 7,5 vuotta. 1200 b) Kun vuosituotot pysyvät vakiona, korollinen takaisinmaksuaika määräytyy

Ratkaisu: a) Koroton takaisinmaksuaika on 9000 = 7,5 vuotta. 1200 b) Kun vuosituotot pysyvät vakiona, korollinen takaisinmaksuaika määräytyy Kotitehtävät 7. Aihepiirinä Investointi Ratkaisuehdotuksia 1. Investoinnin hankintameno on 9000 euroa ja siitä saadaan seuraavina vuosina vuosittain 1200 euron tulot. Määritä a) koroton takaisinmaksuaika

Lisätiedot

Näkymiä sikatiloilta ja tilamalleista

Näkymiä sikatiloilta ja tilamalleista Sikatalouden tulosseminaarin avaus 12.11.2013 Tampere Ari Nopanen Toimitusjohtaja ProAgria Liha Osaamiskeskus Puhelin 0400 432 582 ari.nopanen@proagria.fi Esitysten materiaalit haettavissa osoitteesta

Lisätiedot

3M Online Center sivuston käyttöopas

3M Online Center sivuston käyttöopas 3M Online Center sivuston käyttöopas 1 3M 2015. All Rights Reserved. 3M Online Center -sivuston käyttöopas Tuotteiden tilaaminen...3 1. Tilaa nyt...4 2. Pikatilaus...5 3. Lataa tilaustiedosto...6 4. Ostoslistat

Lisätiedot

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 4 Annuiteettilainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 4 Annuiteettilainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 4 Annuiteettilainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa versio 11.10.2018 Sisällysluettelo Esimerkki 4 Annuiteettilainan koko elinkaari yhdessä laskelmassa 1 Johdanto...3

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen suoritusten arviointi ja tulosten julkaisu

Kompassi-digikokeen suoritusten arviointi ja tulosten julkaisu Kompassi-digikokeen suoritusten arviointi ja tulosten julkaisu Kokeen suoritusten arvioinnin voi aloittaa heti, kun ensimmäinen oppilas on lähettänyt vastauksensa ja siten päättänyt kokeensa suorittamisen.

Lisätiedot

Kotisuora tuotteen perusedellytykset

Kotisuora tuotteen perusedellytykset Kotisuora palvelun tilaaminen Sähköiset asiointipalvelut Postittamisen työpöytä 1 Sisältö Kotisuora tuotteen perusedellytykset sivu 3 Luo markkinointijakelulle nimi, sivu 4 Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

RUHOJEN HINTAKEHITYS- osana tilojen tulonmuodostusta. Nostetta Naaraista! Loppuseminaari Turkka Rantanen

RUHOJEN HINTAKEHITYS- osana tilojen tulonmuodostusta. Nostetta Naaraista! Loppuseminaari Turkka Rantanen RUHOJEN HINTAKEHITYS- osana tilojen tulonmuodostusta Nostetta Naaraista! Loppuseminaari 4.4.2013 Turkka Rantanen Lihan kulutus kg/hlö, +75% 40 vuodessa Ylituotannosta nettotuojaksi Emolehmätuotannon räjähdys

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Tuoteryhmä: Inkontinenssituotteet

Tuoteryhmä: Inkontinenssituotteet Julia 2030 -hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin (JUHILAS) Tuoteryhmä: Inkontinenssituotteet Suomen ympäristökeskus SYKE, Maija Mattinen, 20.12.2011 Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu

Lisätiedot

Tarvitseeko sonni lisävalkuaista?

Tarvitseeko sonni lisävalkuaista? Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 11 Tarvitseeko sonni lisävalkuaista? Arto Huuskonen, MTT Yli puolen vuoden ikäisille lihasonneille annettu valkuaislisä on tarpeeton, jos karkearehuna käytetään

Lisätiedot

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Tässä pikaohjeessa kerrotaan miten Klara Netin käytön voi aloittaa kahdella eri tavalla: 1. Puhtaalta pöydältä ilman mallipohjaa 2. Käyttämällä oman hankkeen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 2 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue Tulospalvelun käyttö Ringette/Länsi-Suomen alue 1 Tulospalvelun käyttö E-, D- ja Harraste-sarjoissa Tulospalvelu https://ringette.torneopal.fi/ Joukkueenjohtajat lisäävät pelaajat joukkueeseen tulospalvelussa

Lisätiedot

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Sisältö Sivu Johdanto 3 Palvelusetelin hinnoittelun elementit 5 Palvelun hinta: hintakatto tai markkinahinta

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun tilaaminen

Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun tilaaminen Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun tilaaminen Sähköiset asiointikanavat Postittamisen työpöytä 1 Sisältö Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun perusedellytykset sivu 3 Yrityksen yhteystietojen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 ESIMERKKI APTEEKIN TULOSLASKELMASTA APTEEKIN TULOSLASKELMA Liikevaihto 3 512 895 Kelan ostokertapalkkiot 34 563 Muut tuotot 27 156

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas Eviran ohje Eviran ohje Käyttöönotto 09/2009 TIHY Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Matti Huttunen Pia Vilen Tietohallintoyksikkö 1 Käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset

Lisätiedot

Mitä geenitestin tulos kertoo?

Mitä geenitestin tulos kertoo? 3.8.2011 Mitä geenitestin tulos kertoo? InnoNauta Kehitys Tutkija Maiju Pesonen, MTT Ruukki Geenitestin tulos voi olla mahdollisuuksien työväline Eläimen geenitestin tulokset esitetään alla olevalla tuloskortilla.

Lisätiedot

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE Johdanto Liikematkatoimistojärjestelmä on lisäarvopalvelu Winres -varausjärjestelmään, jolla matkatoimisto pystyy tuottamaan liikeasiakkailleen raportteja heidän matkatoimistopalveluiden

Lisätiedot

Hoitoilmoituksen tallennusohje

Hoitoilmoituksen tallennusohje Nasevaan voi tallentaa hoitoja yksittäiselle eläimelle tai koota hoidettu eläinryhmä (nupoutus, loishäätö tms.) jolloin sama tieto monistuu kullekin valitulle eläimelle. Lääkkeiden määrät ilmoitetaan aina

Lisätiedot

Tehtävä 1: Maakunta-arkisto

Tehtävä 1: Maakunta-arkisto Tehtävä 1: Maakunta-arkisto Maakunta-arkisto aikoo ostaa uuden laitteen avustamaan ja nopeuttamaan henkilöstönsä työskentelyä. Laitteen hinta on 36 000 ja sen arvioitu taloudellinen pitoaika on 5 vuotta.

Lisätiedot

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Käyttöohjeet

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Käyttöohjeet PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO Käyttöohjeet 1 2 Käyttöohjeet KÄYTTÖLIITTYMÄ - ALOITUSNÄKYMÄ 3 LASKENNAN VAIHEET 1. Luo projekti ja syötä projektitiedot 2. Valitse laskentamalli

Lisätiedot

Lihamarkkinakatsaus eli Nurmesta Lihaksi

Lihamarkkinakatsaus eli Nurmesta Lihaksi Lihamarkkinakatsaus eli Nurmesta Lihaksi Pohjois-Suomen Nurmipäivät 9.1.2015 Sinikka Hassinen AtriaNauta 2015-01-15 1 Sialla haasteita Nauta pitänyt pintansa Kana kirinyt naudan ohi - 2 - Naudanlihan tuotanto

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Opiskelijanumero ja nimi:

Opiskelijanumero ja nimi: 1 LUT School of Business and Management Yliopisto-opettaja, Tiina Sinkkonen Opiskelijanumero ja nimi: CS31A0101 KUSTANNUSJOHTAMISEN PERUSKURSSI Tentti 22.10.2015 Tentissä saa olla mukana vain muistiinpanovälineet

Lisätiedot

VÄLIAIKAINEN KANSALLINEN TUKI. Tukihakemukseen 428 liitettävän laskelman täyttöohje YLEISTÄ

VÄLIAIKAINEN KANSALLINEN TUKI. Tukihakemukseen 428 liitettävän laskelman täyttöohje YLEISTÄ VÄLIAIKAINEN KANSALLINEN TUKI Tukihakemukseen 428 liitettävän laskelman täyttöohje YLEISTÄ Liitelaskelman avulla selvitetään hakijan tukikelpoisuus väliaikaiseen kansalliseen tukeen ja sen korotukseen

Lisätiedot

Visma Fivaldi -Ohje Yleisraportin määritykset

Visma Fivaldi -Ohje Yleisraportin määritykset Visma Fivaldi -Ohje Yleisraportin määritykset 2 Sisällys 1. Yleisraportin määritys... 3 1.2. Määrittelyn perustiedot... 3 2. Yleisraportin sarakkeistomääritys... 5 2.1. Sarakkeistomäärityksen tiedot...

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, toimintailmoituksen antaminen

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, toimintailmoituksen antaminen Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, toimintailmoituksen antaminen 15.3.2016 2(10) Palvelun käyttö Yleistä... 3 Omakoira-palvelun käyttöoikeus... 3 Oikeus toimintailmoituksen antamiseen...

Lisätiedot

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 5 Arvio huoneistojen lainaosuuksista taloyhtiön tasalyhennyslainalle

Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 5 Arvio huoneistojen lainaosuuksista taloyhtiön tasalyhennyslainalle Lainaosuusarviolaskurin Esimerkki 5 Arvio huoneistojen lainaosuuksista taloyhtiön tasalyhennyslainalle versio 17.1.2019 Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Lähtöarvot laskurissa...3 3 Lainan lyhennyksen

Lisätiedot