Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia TOIMINTAOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia TOIMINTAOHJE"

Transkriptio

1 Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia TOIMINTAOHJE 1 Toimintaohjeen perusteet Omnian toiminta määräytyy lainsäädännön, perussopimuksen ja hallintosäännön mukaisesti. Hallintosäännössä määritellään kuntayhtymän hallituksen ja kuntayhtymän johtajan vastuualueet ja tehtävät. Hallintosäännön 20 :n mukaan tarkemmat määräykset organisaatiosta sekä viranhaltijoiden päätösvallasta ja tehtävistä antaa kuntayhtymän johtaja toimintaohjeella. Toimintaohjeella määrätään henkilöstö- ja opiskelija-asioita koskevasta päätösvallasta. Lisäksi on voitu antaa eri asiakokonaisuuksiin liittyviä tarkempia ohjeita. 2 Johtaminen Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniaa johtaa kuntayhtymän johtaja. Kuntayhtymän johtajan estyneenä ollessa varahenkilönä toimii hallintojohtaja ja toisena varahenkilönä talousjohtaja. Sijaistamisesta päätetään hallintosäännön mukaisesti. Kuntayhtymän johtoryhmä Kuntayhtymän johtoryhmän puheenjohtajana toimii kuntayhtymän johtaja. Johtoryhmä kuulee tarvittaessa asiantuntijoita. Johtoryhmän kokoonpanosta päättää kuntayhtymänjohtaja. Pedagoginen johtoryhmä Pedagogisen johtoryhmän puheenjohtajana toimii rehtori. Johtoryhmä kuulee tarvittaessa asiantuntijoita. Johtoryhmän kokoonpanosta päättää rehtori. Oppilaitoksen toimialat ja palveluryhmät Oppilaitos jakaantuu toimialoihin ja palveluihin. Jokaisella toimialalla ja palvelulla on oma toimiala- tai palveluryhmä, jota johtaa toimialarehtori tai palvelun johtaja. He toimivat ryhmiensä puheenjohtajina ja päättävät niiden kokoonpanosta. Ryhmän toimintaan osallistuu tarvittaessa asiantuntijoita. Oppilaitoksen vastuualueryhmät Toimialat ja palvelut jakautuvat vastuualueisiin. Jokaisella vastuualueella on vastuuryhmä, jota johtaa kyseisen vastuualueen päällikkö. Päälliköt toimivat vastuuryhmän puheenjohtajina ja päättävät ryhmän kokoonpanosta. Vastuualueryhmän toimintaan osallistuu tarvittaessa asiantuntijoita. Muut johtamista tukevat ryhmät Muista työryhmistä ja verkostoista päätetään kuntayhtymän tai oppilaitoksen johtoryhmissä.

2 Sisäisten palvelujen johtaminen Sisäisiä palveluja johtaa kuntayhtymän johtaja. Kuntayhtymän johtaja vastaa tutkimustoiminnasta ja koulutusvientitoiminnasta. Hallintojohtaja vastaa henkilöstö- ja kiinteistöpalveluista sekä hallintopalveluista sekä turvallisuusasioiden koordinoinnista. Talousjohtaja vastaa talous- ja hankintapalveluista sekä ict-palveluista. Viestintäjohtaja vastaa viestintä- ja markkinointipalveluista. 3 Henkilöstöä koskevat päätökset Päätösten yhdenvertaisuus varmistetaan toimimalla hallituksen vahvistamien periaatteiden ja yhtenäisen prosessin mukaisesti. Palkka- ja tehtäväkuvaryhmässä käsitellään arviointiryhmää koskevat asiat. Rekrytointipäätöksen tekijä vastaa viranhoitomääräyksen tai työsopimuksen tietojen tarkistamisesta henkilöstöpalvelujen tekemän valmistelun pohjalta. Omniassa on vahvistettu erilliset rekrytointiohjeet. Ennen rekrytointia koskevaa päätöksentekoa Omnian johtoryhmä käsittelee tarvittaessa esitykset henkilöstöpalveluiden valmistelun perusteella. Oppilaitos Rehtori ottaa päälliköt ja päättää näiden sijaisuuksista. Toimialarehtori, palvelujohtaja ja kehittämisjohtaja ottavat muun vakituisen henkilöstönsä. Jokainen esimies ottaa oman vastuualueensa määräaikaisen henkilöstön sekä päättää sijaisuuksista. Rekrytointeja ja sijaisuuksia voidaan nimetä valmistelemaan myös päällikkö tai vastaava, jolle ei ole nimetty esimiehisyyttä. Rehtori päättää opetushenkilöstön kelpoisuusvaatimuksia käsittelevän asetuksen harkinnanvaraisista kelpoisuusvaatimuksista. Sisäiset palvelut Sisäisten palvelujen osalta vakinaisen henkilöstön ottaa kuntayhtymän johtaja, hallintojohtaja, talousjohtaja ja viestintäjohtaja kukin oman palvelunsa osalta. Jokainen esimies ottaa oman vastuualueensa määräaikaisen henkilöstön sekä päättää sijaisuuksista. Vuosiloma sekä virka- ja työvapaa Jokainen esimies hyväksyy vuosilomat, säästövapaat ja saldovapaat sekä virka- ja työvapaat (sairausloma, perhevapaa, opintovapaa, vuorotteluvapaa, koulutus, arviointivapaa) henkilöstönsä osalta, mutta kuitenkin niin, että hallintojohtaja hyväksyy yli vuoden kestävät harkinnanvaraiset virkavapaudet ja työlomat. Hallintojohtaja hyväksyy luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen toimintaan liittyvät koulutukset. Työn suunnittelu ja seuranta sekä lisätyöt Esimies päättää työpisteet, työvuorolistat ja työsuunnitelmat sekä niiden muutokset vastuualueensa henkilöstön osalta.

3 Esimies vastaa suunnitellun työn toteutumisesta ja työajan seurannasta. Esimies määrää tarvittaessa henkilöstön lisä-, yli-, lauantai- ja sunnuntaityöhön sekä varallaoloon. Palkanmaksu ja -tarkistus sekä palveluaikalisäpäätökset Esimies ilmoittaa palkanlaskentaa varten tarvittavat tiedot sekä vastaa tietojen ajantasaisuudesta ja oikeellisuudesta. Kuntayhtymän johtaja päättää henkilöstön harkinnanvaraisista palkantarkistuksista hallituksen vahvistamien periaatteiden mukaisesti (tehtäväkohtainen palkka, lisätehtävälisä, TVA-lisä, puhelinetu). Omnian palkka- ja tehtäväkuvaryhmä valmistelee esityksiä kuntayhtymän johtajan päätettäväksi. Hallintojohtaja päättää palveluaikalisistä. Muut palvelussuhteen ehtojen muutokset Hallintojohtaja päättää muista palvelussuhteen ehtojen muutoksista esimerkiksi työaikamuodon, hinnoittelutunnuksen ja työsuhteisten nimikkeiden muutosten osalta. Virantoimitusvelvollisuuden muuttaminen ja työtehtävien muuttaminen työnjohto-oikeudella Esimies muuttaa virkasuhteisen henkilöstön osalta virantoimitusvelvollisuutta ja käyttää käskyvaltaa. Esimies käyttää työsuhteisen henkilöstön osalta työnjohto-oikeutta. Kuntayhtymän johtaja päättää henkilöstön siirtymisestä sisäisten palvelujen ja oppilaitoksen välillä, oppilaitoksessa rehtori päättää henkilöstön siirtymisestä toimialan tai palvelun välillä sekä toimialarehtori tai johtaja vastuualueiden välillä. Osa-aikaisuuden myöntäminen Rehtori ja toimialarehtori tai palvelun johtaja sekä kuntayhtymän johtaja ja sisäisten palvelujen johtajat myöntävät osa-aikaisuuden. Eron myöntäminen Eron myöntää se, joka on ottanut tehtävään tai toimeen. Sivutoimet Hallintojohtaja hyväksyy henkilöstön sivutoimiluvat. Esimies hyväksyy sivutoimi-ilmoitukset oman henkilöstön osalta. Huomautus ja varoitus Esimies antaa huomautuksen vastuualueensa henkilöstön osalta. Kuntayhtymän johtaja, talousjohtaja, hallintojohtaja, viestintäjohtaja, rehtori ja toimialarehtori sekä palvelun johtaja antavat varoituksen vastuualueensa henkilöstön osalta.

4 Matkustaminen Esimies päättää työmatkustamisesta matkustusohjeen mukaisesti. Esimies hyväksyy matkalaskut henkilöstönsä osalta. Työtodistus Työtodistuksen antaa henkilö, joka on ottanut tehtävään tai toimeen tai jonka vastuualueella työtodistuksen tarvitsija on työskennellyt. Esimies ja henkilöstöpalvelut valmistelevat työtodistuksen ja vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta. Laitteet, avaimet ja tunnukset Esimies huolehtii henkilöstönsä tarvitsemista laitteista, avaimista ja tunnuksista palvelussuhteen alkaessa sekä niiden palautuksesta pitkien poissaolojen aikana ja palvelussuhteen päättyessä. Muut henkilöstöasiat Esimies vastaa henkilöstönsä perehdytyksestä sekä ajankohtaisten asioiden tiedottamisesta. Esimies käy henkilöstönsä kanssa toiminnan kehittämiseen liittyvät keskustelut sekä palvelussuhteen päättyessä palautekeskustelun. Henkilöstön yleiset ammattiryhmäkohtaiset tehtävänkuvat päättää kuntayhtymän johtaja Omnian palkka- ja tehtäväkuvaryhmän esityksestä. Yksityiskohtaisemmista, henkilökohtaisista tehtävänkuvista päättää hallintojohtaja ja rehtori esimiehen esityksestä. Esimies päättää terveydentilaa koskevien tietojen pyytämisestä ja terveydentilaa koskeviin tarkastuksiin ja tutkimuksiin määräämisestä sekä käy työterveyshuollon ja työntekijän kanssa tarvittaessa työkykyneuvottelun. 4 Rehtori Vastuu oppilaitoksen hallinnollisesta johtamisesta Toimii koulutustehtävää koskevan lain mukaisena toiminnasta vastaavana rehtorina. Päättää toiminnallisten tavoitteiden asettamisesta kuntayhtymän tavoitteiden mukaisesti. Päättää linjauksista, joilla varmistetaan asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Vastaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Päättää koulutus-, kurssi- ja muusta palvelutarjonnasta sekä mitoituksesta. Vastaa valmistelusta: koulutusalojen käynnistäminen ja lopettaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman yhteinen osa.

5 Vastaa koulutuksen arvioinnista sekä osallistumisesta ulkopuoliseen toiminnan arviointiin. Vastaa toimintaa koskevien hakemusten ja selvitysten laatimisesta, tietojen keräämisestä sekä arkistoinnista. Vastaa sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä sekä verkostotoiminnasta. Vastaa sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. On oikeus allekirjoittaa opiskelijoiden tutkinto- ja päättötodistukset sekä ammatillisen tutkinnon osia koskevat todistukset allekirjoittaa oppilaitoksen nimissä lähetettävät asiakirjat ja kirjelmät. Vastuu oppilaitoksen taloudellisesta johtamisesta Vastaa talousarvioesityksen valmistelusta. Vastaa hyväksytyn talousarvion pohjalta käyttösuunnitelman valmistelusta. Vastaa yksikkönsä toiminnan ohjauksesta ja talouden seurannasta siten, että varmistetaan henkilöstön kustannustehokas toiminta ja taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen. Vastaa muutosesityksen valmistelusta hallitukselle, mikäli talousarvion sitovuustasosta joudutaan poikkeamaan. Hyväksyy vastuualueensa sekä oppilaitoksen yhteistä toimintaa koskevat laskut. Vastuu oppilaitoksen pedagogisesta johtamisesta Päättää koulutusten ja tutkintojen opetussuunnitelmista sekä muista pedagogista toimintaa ohjaavista suunnitelmista ja linjauksista. Päättää opiskelijaksi ottamisen perusteista sekä mahdollisesti järjestettävistä pääsy- tai soveltuvuuskokeista. Vastaa opiskelijakunnan toimintaedellytyksistä sekä opiskelijoiden mahdollisuudesta osallistua heitä koskevien asioiden valmisteluun. Voi määrätä uuden arvioinnin sekä perustellusta syystä asettaa uuden arvioijan valmentavan koulutuksen arvioinnin oikaisupyynnössä. Vastaa opiskelijahuollon järjestämiseen liittyvästä yhteistyöstä oppilaitoksen sijaintikuntien kanssa. Vastuu oppilaitoksen järjestyksestä ja turvallisuudesta Vastaa turvallisesta oppimisympäristöstä. Vastaa valmistelusta hallintojohtajan päätettäväksi: suunnitelman opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

6 suunnitelman kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista oppilaitoksessa sovellettavista järjestysmääräyksistä. Päättää opiskelijalle annettavasta kirjallisesta varoituksesta. On oikeus evätä opiskelijan osallistuminen opetukseen enintään kolmen päivän ajaksi poistaa häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava opiskelija oppilaitoksen tilasta, tilaisuudesta tai piha-alueelta käyttää opiskelijan poistamiseksi voimakeinoja, huomioiden opiskelijan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi tarkistaa opiskelijan tavarat ja ottaa haltuun esineitä, jos kyseessä on laissa kielletty ja/tai turvallisuutta vaarantava esine tai aine määrätä opiskelija määräaikaisesti erotettavaksi enintään kolmeksi kuukaudeksi. Suorittaa muut kuntayhtymän johtajan määräämät tehtävät. 5 Toimialarehtorit ja palvelujen johtajat sekä kehittämisjohtaja Vastuu toimialan/palvelun hallinnollisesta johtamisesta Vastaa toiminnallisten tavoitteiden asettamisesta kuntayhtymän tavoitteiden mukaisesti. Päättää linjauksista, joilla varmistetaan asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Vastaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Vastaa valmistelusta rehtorin päätettäväksi: koulutus-, kurssi- ja muu palvelutarjonta sekä mitoitus toiminnallisten tavoitteiden asettaminen oppilaitostason linjaukset, joilla varmistetaan asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Vastaa ylioppilastutkinnon järjestämisestä ja ylioppilastutkintolautakunnalle lähetettävistä ilmoituksista. Vastaa toiminnan sisäiseen ja ulkoiseen arviointiin osallistumisesta. Vastaa toimintaa koskevien selvitysten laatimisesta ja tietojen keräämisestä sekä arkistoinnista annettuja arkistointiohjeita noudattaen. Vastaa opiskelijatilastojen tietojen oikeellisuudesta. Vastaa sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä sekä verkostotoiminnasta. Vastaa sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. On oikeus

7 varmentaa tutkinto- ja päättötodistuksen sekä todistuksen suoritetuista tutkinnon osista allekirjoittaa todistuksen suoritetusta koulutuksesta allekirjoittaa todistuksen suoritetuista koulutuksen osista ja yksittäisten aineiden päättöarvosanoista. allekirjoittaa todistuksen opiskelijan osaamisesta. allekirjoittaa erotodistuksen allekirjoittaa opiskelijatilastot allekirjoittaa toimialaa koskevat asiakirjat ja kirjelmät. Vastuu toimialan/palvelun taloudellisesta johtamisesta Vastaa talousarvioesityksen laadinnasta. Päättää linjauksista, joilla varmistetaan taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen. Vastaa taloudellisten tavoitteiden saavuttamisesta. Valmistelee investointiesitykset. Hyväksyy laskut rehtorin delegointipäätöksen mukaisesti. Vastuu toimialan/palvelun pedagogisesta johtamisesta Vastaa opetussuunnitelmien ja muiden pedagogista toimintaa ohjaavien suunnitelmien sekä linjausten toimeenpanosta. Päättää työjärjestyksestä, vuosisuunnitelmasta sekä opetusryhmien muodostamisesta vastuualueensa osalta. Vastaa erikseen sovitusti valmistelusta rehtorin päätettäväksi: opetussuunnitelmat ja muut pedagogista toimintaa ohjaavat suunnitelmat ja linjaukset opiskelijaksi ottamisen linjaukset työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitelma ja linjaukset. Vastaa osaamisen arvioinnin oikaisupyyntöjen valmistelusta. Vastaa opiskelijoiden mahdollisuudesta osallistua heitä koskevien asioiden valmisteluun. Vastaa opiskelijahuollon toteutumisesta laaditun suunnitelman mukaan. Vastaa opiskelijoita koskevista päätöksistä. Päättää opiskelijakohtaisesti ammattitaitovaatimuksista ja osaamistavoitteista poikkeamisesta. Päättää opiskelijaksi ottamisesta rehtorin hyväksymien linjausten mukaisesti. Vastaa, että opiskelijan oppimisen, oppimisen tuen ja tutkinnon suorittamisen henkilökohtaistaminen toteutuu säädösten ja Omnian linjausten mukaisesti. Vastaa valmistelusta oikeusturvatoimikunnalle päätettäväksi:

8 opiskelijan opiskeluoikeuden peruuttamisesta opiskelija opiskeluoikeuden palauttamisesta opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta (enintään kolmen kuukauden määräaikainen erottaminen) opiskelijan opiskelusta pidättämisestä. Vastuu järjestyksestä ja turvallisuudesta Vastaa oppimisympäristöjen turvallisuudesta Valmistelee linjauksia oppimisympäristöjen turvallisuuden varmistamiseksi On oikeus evätä osallistuminen opetukseen enintään kolmen päivän ajaksi poistaa häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava opiskelija oppilaitoksen tilasta, tilaisuudesta tai piha-alueelta käyttää opiskelijan poistamiseksi voimakeinoja, huomioiden opiskelijan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi tarkistaa opiskelijan tavarat ja ottaa haltuun esineitä, jos kyseessä on laissa kielletty ja/tai turvallisuutta vaarantava esine tai aine. Suorittaa muut rehtorin määräämät tehtävät. 6 Koulutus-, asiakkuus-, kehittämis- ja palvelupäällikkö Vastuu vastuualueensa hallinnollisesta toiminnasta Vastaa toiminnasta, toiminnan kehittämisestä ja laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Vastaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Valmistelee rehtorin päätettäväksi: o koulutus-, kurssi- ja muu palvelutarjonta sekä mitoitus o o toiminnallisten tavoitteiden asettaminen oppilaitostason linjaukset, joilla varmistetaan asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Vastaa ylioppilaslautakunnalle tehtävien ilmoitusten valmistelusta toimialarehtorille. Osallistuu toiminnan sisäiseen ja ulkoiseen arviointiin. Vastaa toimintaa koskevien selvitysten laatimisesta ja tietojen keräämisestä sekä arkistoinnista annettuja arkistointiohjeita noudattaen. Vastaa ulkoisessa viestinnässä käytettävien tietojen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta. Vastaa sisäisestä viestinnästä ja tarvittavasta yhteistyöstä. Vastaa sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. On oikeus o varmentaa koulutus- ja kurssitodistukset o varmentaa erotodistukset o varmentaa koulutuksen osia ja aineiden päättöarvosanoja koskevat todistukset o allekirjoittaa harjoittelijoiden ja työssäoppijoiden sopimukset

9 o allekirjoittaa vastuualuetta koskevat asiakirjat ja kirjelmät. Vastuu vastuualueen taloudellisesta toiminnasta Osallistuu talousarvioesityksen laadintaan. Vastaa taloudellisten tavoitteiden saavuttamisesta. Valmistelee investointiesityksiä. Hyväksyy laskut rehtorin delegointipäätöksen mukaisesti. Vastuu vastuualueen pedagogisesta toiminnasta Vastaa opetussuunnitelmien ja muiden pedagogista toimintaa ohjaavien suunnitelmien valmistelusta. Vastaa opetussuunnitelmien ja muiden pedagogista toimintaa ohjaavien suunnitelmien toimeenpanosta ja kehittämisestä (toteutukset, oppimisympäristöt, opetusmateriaalit, opetusmenetelmät). Vastaa vuosisuunnitelmien, työjärjestysten sekä opetusryhmien muodostamisen valmistelusta toimialarehtorin/johtajan päätettäväksi. Varmistaa opiskelijahuollon toteutumisen suunnitelmien mukaisesti. Vastuu vastuualueen opiskelijoita koskevista päätöksistä Päättää opiskelijaksi ottamisesta ja opiskelun aloituksen siirtämisestä oppilaitoksen linjausten mukaisesti. Vastaa valmistelusta toimialarehtorin/johtajan päätettäväksi: o opiskelijaksi ottamisen hylkäävä päätös. Vastaa opiskelijan osaamisen tunnustamisesta. Päättää opiskelijan opintojen keskeyttämisestä ja opiskeluajan pidennyksestä enintään vuodeksi kerrallaan. Myöntää opiskelijan eron ja katsoo opiskelijan eronneeksi. Käsittelee ylioppilaskokeisiin ilmoittautumiset ja kokelaiden anomukset. Osallistuu valmisteluun osaamisen arvioinnin oikaisupyynnöissä. Varmistaa opiskelijoiden mahdollisuuden osallistua heitä koskevien asioiden valmisteluun. Vastaa, että opiskelijan oppimisen, oppimisen tuen ja tutkinnon suorittamisen henkilökohtaistaminen toteutuu laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Päättää opiskelijan opetuksen järjestämisestä erityisopetuksena, erityisistä opiskelujärjestelyistä, oppimista tukevista opinnoista, arvioinnin mukauttamisesta sekä tarvittavista tukiopetuksesta Vastuu järjestyksestä ja turvallisuudesta Vastaa oppimisympäristöjen turvallisuudesta. Valmistelee linjauksia oppimisympäristöjen turvallisuuden varmistamiseksi. Vastaa valmistelusta rehtorin päätettäväksi opiskelijalle annettavasta varoituksesta. Osallistuu valmisteluun opiskelijan opiskeluoikeuden menettämisessä ja palauttamisessa. On oikeus o evätä opiskelijan osallistuminen opetukseen enintään kolmen päivän ajaksi o käyttää opiskelijan poistamiseksi voimakeinoja, huomioiden opiskelijan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi

10 o tarkistaa opiskelijan tavarat ja ottaa haltuun esineitä, jos kyseessä on laissa kielletty ja/tai turvallisuutta vaarantava esine tai aine o poistaa häiritsevän tai turvallisuutta vaarantava opiskelija oppilaitoksen tilasta, tilaisuudesta tai piha-alueelta. Päättää opiskelijan määräämisestä huumausainetestiin ja sitä koskevan todistuksen esittämisestä. Päättää sora-tutkintojen osalta: o opiskelijan määräämisestä laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamiin tarkastuksiin ja tutkimuksiin o opiskelijan määräämisestä esittämään nähtäväksi rikosrekisterilaissa tarkoitetun otteen rikosrekisteristä o opiskeluoikeuden pidättämisestä siihen asti, kunnes opiskelija osallistuu määrättyihin terveydentilan tai toimintakyvyn toteamiseksi tarvittaviin tarkastuksiin ja tutkimuksiin tai toimittaa pyydetyn rikosrekisteriotteen nähtäväksi. Suorittaa muut toimialarehtorin/johtajan määräämät tehtävät. 7 Opettaja Vastuu vastuualueensa hallinnollisesta toiminnasta Osallistuu toimintaan ja toiminnan kehittämiseen laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Osallistuu toiminnan sisäiseen ja ulkoiseen arviointiin. Osallistuu toimintaa koskevien selvitysten laatimiseen ja tietojen keräämiseen sekä arkistoinnista annettuja arkistointiohjeita noudattaen. Osallistuu tarjousten laatimiseen erikseen nimettäessä. On oikeus erikseen nimettäessä o allekirjoittaa opintorekisteriote o allekirjoittaa opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma o allekirjoittaa koulutussopimus o allekirjoittaa oppisopimus Vastuu vastuualueen pedagogisesta toiminnasta Vastaa oppimisprosessin ja oppimistilanteiden yhteistyössä tehtävästä suunnittelusta Vastaa pedagogista toimintaa ohjaavien suunnitelmien toteutumisesta. Vastaa palautteen antamisesta opiskelijan edistymisestä ja tavoitteiden mukaisen osaamisen saavuttamisesta Osallistuu opetussuunnitelmien ja muiden pedagogista toimintaa ohjaavien suunnitelmien toimeenpanoon ja kehittämiseen (toteutukset, oppimisympäristöt, opetusmateriaalit, opetusmenetelmät). Vastaa opiskelijan osaamisen kehittämisprosessin toteuttamisesta laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Vastuu vastuualueen opiskelijoita koskevista päätöksistä erikseen nimettäessä Vastaa osaamisen tunnustamisesta ja osaamisen arvioinnista Vastaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laatimisesta, päivittämisestä ja yhteistyöstä

11 Osallistuu valmisteluun osaamisen arvioinnin tarkistamisessa ja oikaisupyynnöissä. Osallistuu valmisteluun opiskelijavalinnassa Vastuu järjestyksestä ja turvallisuudesta Huolehtii opiskelijoiden hyvinvoinnista, oppimisympäristön ja toiminnan turvallisuudesta sekä järjestyksen ylläpysymisestä On oikeus o käyttää opiskelijan poistamiseksi voimakeinoja, huomioiden opiskelijan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi o tarkistaa opiskelijan tavarat ja ottaa haltuun esineitä, jos kyseessä on laissa kielletty ja/tai turvallisuutta vaarantava esine tai aine o poistaa häiritsevän tai turvallisuutta vaarantava opiskelija oppilaitoksen tilasta, tilaisuudesta tai piha-alueelta. Päättää sora-tutkintojen osalta erikseen sovittaessa: o opiskelijan määräämisestä esittämään nähtäväksi rikosrekisterilaissa tarkoitetun otteen rikosrekisteristä Suorittaa muut rehtorin, toimialarehtorin ja lähiesimiehen määräämät tehtävät. Vahvistettu kuntayhtymän johtajan päätöksellä

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia TOIMINTAOHJE

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia TOIMINTAOHJE 1 Toimintaohjeen perusteet Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia TOIMINTAOHJE Omnian toiminta määräytyy lainsäädännön, perussopimuksen ja hallintosäännön mukaisesti. Hallintosäännössä määritellään kuntayhtymän

Lisätiedot

Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintasääntö

Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintasääntö 1 (5) Käsittely Voimaantulo 1.1.2015 Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintasääntö Toimintasäännöllä määrätään hallintosäännön mukaisen toimi- ja päätösvallan siirtämisestä

Lisätiedot

Virkasuhteisia esimiehiä ovat:

Virkasuhteisia esimiehiä ovat: 1 (5) Käsittely Voimaantulo 15.1.2018 Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintaohje Toimintaohjeella määrätään hallintosäännön mukaisen toimi- ja päätösvallan siirtämisestä viranhaltijoille

Lisätiedot

Virkasuhteisia esimiehiä alkaen ovat:

Virkasuhteisia esimiehiä alkaen ovat: 1 (5) Käsittely Voimaantulo 1.1.2017 Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintaohje Toimintaohjeella määrätään hallintosäännön mukaisen toimi- ja päätösvallan siirtämisestä viranhaltijoille

Lisätiedot

Yhtymähallitus toimittaa toimitusjohtajan ja rehtorin vaalin.

Yhtymähallitus toimittaa toimitusjohtajan ja rehtorin vaalin. 2 (5) - valvoa säännösten, määräysten, päätösten, suunnitelmien sekä sopimusten noudattamista sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeiden mukaisesti. - toimia työnantajan edustajana - vastata työhyvinvoinnista

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaminen ja organisointi

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaminen ja organisointi Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaminen ja organisointi 1 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUEEN TEHTÄVÄT... 2 2 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUEEN ORGANISOINTI... 2 3 JOHTAMINEN... 4 4 VASTUUHENKILÖIDEN TEHTÄVÄT...

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDU SORA toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty yhtymähallituksessa 11.12.2014 1 Yleistä Ammatillisen

Lisätiedot

KASVATUS JA KOULUTUS -VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

KASVATUS JA KOULUTUS -VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ KASVATUS JA KOULUTUS -VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Kasvatus ja koulutus -valiokunta 16.1.2019 1 Sisällysluettelo 1 Kasvatus ja koulutus -valiokunnan toimintasäännön soveltaminen... 3 2 Vahvana elämään -palveluprosessin

Lisätiedot

09.01.2012. Säännös Päätös Ratkaisuvalta Delegointi/ vastuuviranomainen 9 1 koulutuksen järjestämisluvan hakeminen. koulutuksen.

09.01.2012. Säännös Päätös Ratkaisuvalta Delegointi/ vastuuviranomainen 9 1 koulutuksen järjestämisluvan hakeminen. koulutuksen. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä 09.01.2012 LAINSÄÄDÄNNÖN MUKAISTEN VIRANOMAISTEHTÄVIEN RATKAISUVALLAN DELEGOINNIT Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 ja sen muutokset Säännös Päätös Ratkaisuvalta

Lisätiedot

OPPIMINEN SIIRTYY TYÖELÄMÄÄN Koulutussopimus. Maija Aaltola rehtori Omnia Koulutus selvityshenkilö OKM

OPPIMINEN SIIRTYY TYÖELÄMÄÄN Koulutussopimus. Maija Aaltola rehtori Omnia Koulutus selvityshenkilö OKM 2 OPPIMINEN SIIRTYY TYÖELÄMÄÄN Koulutussopimus SOTE-PEDA webinaari 3.2.2017 Maija Aaltola rehtori Omnia Koulutus selvityshenkilö OKM 3 KOULUTUS- SOPIMUKSEN TAVOITTEET Työpaikoilla toteutettavan ja käytännön

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen esikunnan 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 20.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Perusturvajohtaja 24.2.2014 Voimaan

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ. Ehdotus kaupunginhallitus

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ. Ehdotus kaupunginhallitus ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Voimaan 1.1.2012 Viimeksi muutettu Valtuusto 10.12.2012 Voimaan 1.1.2013 2 Perustaminen, muuttaminen ja lakkauttaminen

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION NOUDATTAMISTA KOSKEVAT OHJEET

VUODEN 2017 TALOUSARVION NOUDATTAMISTA KOSKEVAT OHJEET VUODEN 2017 TALOUSARVION NOUDATTAMISTA KOSKEVAT OHJEET ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA Hallituksen vahvistamana voimaan 1.1.2017, päivitetty 16.3.2017 Sisällys 1. TALOUSARVION NOUDATTAMISTA KOSKEVAN

Lisätiedot

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on 1 (5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 28.1.2008 hyväksymä. Voimassa 1.3.2008 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 x.xx.2013 xx ja tulee voimaan 1.1.2013 1.1.2014 Muutos KV 10.12.2012 134

Lisätiedot

Voimaan Hallintosääntö. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

Voimaan Hallintosääntö. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 12.5.2015 Hallintosääntö Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 2 (9) 1. LUKU SOVELTAMISALA 1 Soveltamisala Kuntayhtymän toiminta määräytyy lainsäädännön, perussopimuksen ja tämän hallintosäännön

Lisätiedot

VI TOIMIVALTA HENKILÖSTÖASIOISSA

VI TOIMIVALTA HENKILÖSTÖASIOISSA VI TOIMIVALTA HENKILÖSTÖASIOISSA 45 Henkilöstöpolitiikka ja henkilöstöjohtaminen Kunnan henkilöstöpolitiikka perustuu kunnanvaltuuston hyväksymään henkilöstöstrategiaan. Käytännön toteutuksesta ja seurannasta

Lisätiedot

KONSERNIESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

KONSERNIESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Konserniesikunnan toimintaohje 1.5.1 1 (5) KONSERNIESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Kaupunginjohtaja 20 8 2009 Voimaan 20.8.2009 1 Toiminta-ajatus Konserniesikunta tukee ja edistää kaupungin strategista johtamista,

Lisätiedot

Kuntayhtymän johtaja toimii yhtymähallituksen esittelijänä.

Kuntayhtymän johtaja toimii yhtymähallituksen esittelijänä. Yhtymähallitus 194 07.12.2011 Yhtymävaltuusto 12 14.12.2011 Hallintosäännön muutos YhtHall 194 7.12.2011 Johtotiimi 30.11.2011 Valmistelija: kuntayhtymän johtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto puh: 040-7400

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 18.5.2009 1999/nro 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN KESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sivistystoimen lautakunnan alaisen sivistystoimen keskuksen toimintaan

Lisätiedot

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet VALIDOINTITEHTÄVÄ OSAAVAA ARVIOINTIA -HANKE luonnos 28. elokuuta

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin henkilöstösääntö

Ylöjärven kaupungin henkilöstösääntö 1 (6) Ylöjärven kaupunki Ylöjärven kaupungin henkilöstösääntö Voimaantulo 01.01.2015 Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 1 Henkilöstösäännön soveltaminen Henkilöstösäännössä määrätään päätöksenteosta

Lisätiedot

Ulkoisen tarkastuksen tulosalue toimii tarkastuslautakunnan alaisuudessa. Kaupungin ulkoista tarkastusta johtaa kaupunginreviisori.

Ulkoisen tarkastuksen tulosalue toimii tarkastuslautakunnan alaisuudessa. Kaupungin ulkoista tarkastusta johtaa kaupunginreviisori. 1(5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 7 hyväksymä. Voimassa 1.9.2015 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA Sivistystoimi

SOTKAMON KUNTA Sivistystoimi Sivistystoimen lautakunta 19.6.2018, liite 52 SOTKAMON KUNTA Sivistystoimi Delegoitu erityispäätäntävalta VIRANHALTIJAT Sivistysjohtaja kansalaisopiston rehtori Sivistystoimen taloussuunnittelu ja taloudenhoito,

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 10.11.2008 2005 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala Toiminta-ajatus Organisaatio 1 Kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisen

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNNÖN MUKAINEN RATKAISUVALTA JA RATKAISUVALLAN SIIRROT

KAARINAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNNÖN MUKAINEN RATKAISUVALTA JA RATKAISUVALLAN SIIRROT KAARINAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNNÖN MUKAINEN RATKAISUVALTA JA RATKAISUVALLAN SIIRROT Päätösvalta Ratkaisuvalta Ratkaisuvalta siirretty 41 Viranhaltijoiden ratkaisuvalta henkilöstöasioissa 1. myöntävät vuosiloman

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 531/2017 mukaisesti. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia Forssan ammatti-instituutin

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN VALIOKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Lasten ja nuorten palveluiden valiokunta 20.9.2017 1 Sisällysluettelo 1 Lasten ja nuorten palveluiden valiokunnan toimintasäännön soveltaminen...

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Suomenkielisen varhaiskasvatuksen 3.2.6 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen johtaja 17.12.2014 Voimaan 1.1.2015 Viimeksi muutettu 13.4.2015

Lisätiedot

Niiltä osin kuin tehtävät hoitaa kuntayhtymä tai muu ulkopuolinen toimija, sosiaali- ja terveyslautakunta toimii ko. palveluiden tilaajan roolissa.

Niiltä osin kuin tehtävät hoitaa kuntayhtymä tai muu ulkopuolinen toimija, sosiaali- ja terveyslautakunta toimii ko. palveluiden tilaajan roolissa. Riihimäen kaupunki JOHTOSÄÄNNÖT SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 26.1.2015 Voimaantulo 1.4.2015 1. LUKU SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 1 Toimiala Sosiaali- ja terveystoimialan

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN AMMATILLISEN 1 KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ Hallintosäännön muutokset Val 4/ liite 5

ÄÄNEKOSKEN AMMATILLISEN 1 KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ Hallintosäännön muutokset Val 4/ liite 5 ÄÄNEKOSKEN AMMATILLISEN 1 HALLINTOSÄÄNTÖ HALLINNON JA TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN 1 luku Kuntayhtymän johtaminen 1 Hallintosäännön soveltaminen Kuntayhtymän hallinnon ja toiminnan järjestämisessä sekä päätöksenteko-

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät SORA-säädökset ammatillisessa koulutuksessa

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät SORA-säädökset ammatillisessa koulutuksessa Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät SORA-säädökset ammatillisessa koulutuksessa Rinnakkaisseminaari 22.4.2016 Messukeskus Aira Rajamäki, opetusneuvos, AMPA, Opetushallitus Opetushallituksen määräykset

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala Toiminta-ajatus Organisaatio 1 Kasvatus- ja opetuslautakunnan

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 9.5.2005 1997/nro 7 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN LIIKUNTA- JA NUORISOKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 ' Liikunta- ja nuorisolautakunnan alaisen palvelukeskuksen

Lisätiedot

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Esityksen

Lisätiedot

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet osaamisperusteisessa ja asiakaslähtöisessä ammatillisessa koulutuksessa

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 16.11.2009 1997/nro 4 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali- ja terveyskeskuksen

Lisätiedot

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 20/2003 LIITE 3 1 (5) HALLINTOSÄÄNTÖÖN SISÄLLYTETTÄVÄT HENKILÖSTÖASIOITA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 20/2003 LIITE 3 1 (5) HALLINTOSÄÄNTÖÖN SISÄLLYTETTÄVÄT HENKILÖSTÖASIOITA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 20/2003 LIITE 3 1 (5) HALLINTOSÄÄNTÖÖN SISÄLLYTETTÄVÄT HENKILÖSTÖASIOITA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain ja kuntalain muuttamisesta

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 14.12.2015 Voimaan 1.1.2016 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala Toiminta-ajatus Organisaatio 1 Kasvatus- ja opetuslautakunnan

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDUn SORA-toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDUn SORA-toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDUn SORA-toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty Jokilaaksojen koulutuskuntan yhtymähallituksessa Sisällys

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN NUORISO- JA LIIKUNTATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN NUORISO- JA LIIKUNTATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN NUORISO- JA LIIKUNTATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Toiminta-ajatus 1 Nuoriso- ja liikuntatoimen tehtävänä on nuoriso- ja liikuntalautakunnan alaisena edistää toimialallaan nuorison ja koko

Lisätiedot

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen Verkostoista voimaa -seminaari 9.10.2017, Amiedu Sisältö Ammatillisen koulutuksen reformin mukainen henkilökohtaistaminen (Laki 531/2017) Pohdinta ryhmissä

Lisätiedot

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Mukauttaminen ja erityinen tuki (1) Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee

Lisätiedot

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. SOVELTAMISALA Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän ylläpitämästä lukioliikelaitos Tavastiasta ovat voimassa laissa säädetyn lisäksi tämän johtosäännön määräykset.

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

Opetuspäällikkö 1 vastaa esi- ja perusopetuksen sekä aamu- ja iltapäivä toiminnan sisällön toteuttamiseen ja kehittämiseen kuuluvista asioista,

Opetuspäällikkö 1 vastaa esi- ja perusopetuksen sekä aamu- ja iltapäivä toiminnan sisällön toteuttamiseen ja kehittämiseen kuuluvista asioista, Opetuspäällikön tehtäväkokonaisuudesta Savonlinnan kaupungin hallintosääntö 53 viranhaltijoiden erityinen ratkaisuvalta ja keskeiset vastuualueet Opetuspäällikkö 1 vastaa esi- ja perusopetuksen sekä aamu-

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Esityksen sisältö Osaamisperusteisuus ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Johtokunta on hyväksynyt tämän toimintasäännön 4.12.2013 ja se on voimassa 1.1.2014 alkaen. Lisäykset (kursivoituna) johtokunta 5.2.2014 YLEISET

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

Espoon kaupungin sivistystoimen toimialan esikunnan toimintaohje

Espoon kaupungin sivistystoimen toimialan esikunnan toimintaohje Sivistystoimen toimialan esikunnan toimintaohje 1 (5) Espoon kaupungin sivistystoimen toimialan esikunnan toimintaohje Sivistystoimen johtaja 3.12.2018 Voimaan 1.1.2019 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen

Lisätiedot

Sipoon kunnan ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhteistoimintasopimus koskien Enterin hallintoa ja toimintaa Hallinto ja tukipalvelut

Sipoon kunnan ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhteistoimintasopimus koskien Enterin hallintoa ja toimintaa Hallinto ja tukipalvelut Sipoon kunnan ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhteistoimintasopimus koskien Enterin hallintoa ja toimintaa Enter näyttäytyy opiskelijalle yhtenä kokonaisuutena, jossa laadukkaan opiskelun etenemiselle

Lisätiedot

Reformi puheesta nostettua

Reformi puheesta nostettua Reformi puheesta nostettua Ammatillisen koulutuksen tavoitteet Kohottaa ja ylläpitää väestön ammatillista osaamista Antaa mahdollisuus ammattitaidon osoittamiseen sen hankkimistavasta riippumatta Kehittää

Lisätiedot

Ammatillinen reformi ja opettaja

Ammatillinen reformi ja opettaja Ammatillinen reformi ja opettaja Lauri Kurvonen OAJ 26.9.2018 26.9.2018 1 Sisällys Opettajan työn ydintehtävät Reformin tuki ja toteutus Toimintaympäristön muutokset Lähde: Kunnas 2005 Opettajan työssä

Lisätiedot

19) Alle 3000 euron suuruisen vahingonkorvauksen maksaminen

19) Alle 3000 euron suuruisen vahingonkorvauksen maksaminen Hyvinvoinnin palvelualue / Avo- ja asumispalvelut Liite 1 Johtajan tai konsernihallinnon toimivaltaan kuuluvan asia siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi HANKINNAT, KORVAUKSET JA VAPAUTUKSET 12) Muutoksen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ LVI-koulutus 2018 -seminaari MS Viking Mariella to 28.9.2017 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Työelämäyhteistyön monet muodot Ammatillisten

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A

HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A 2009 HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN KONSERNIPALVELUJEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Kaupunginjohtajan päätös nro 15/5.2.2009 Konsernipalvelujen toimintasääntö

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

Peruspalvelulautakunta määrää toimintasäännössä sille hallintosäännön perusteella kuuluvan ratkaisuvallan siirtämisestä

Peruspalvelulautakunta määrää toimintasäännössä sille hallintosäännön perusteella kuuluvan ratkaisuvallan siirtämisestä 1 SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN TOIMINTA-/ DELEGOINTISÄÄNTÖ Voimaan 1.8.2012 (Peruspalvelulautakunta 6.6.2012 38) Muutos 1.1.2014 (Peruspalvelulautakunta 3.12.2013 77) Muutos 1.4.2018 (Peruspalvelulautakunta

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen toimialan esikunnan 3.2.1 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen johtaja 23.8.2012 Voimaan 1.9.2012 Sivistystoimen johtaja 7.6.2017 Voimaan

Lisätiedot

LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA HALLITUKSEN ESITYS ERITYISOPETUS JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET

LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA HALLITUKSEN ESITYS ERITYISOPETUS JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA HALLITUKSEN ESITYS ERITYISOPETUS JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET 6.4.2017 Uudistus voimaan 1.1.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle huhtikuussa 2017 Eduskuntakäsittely keväällä

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA Määräys 90/011/2014 Muutos 15.6.2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 SISÄLTÖ

Lisätiedot

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA ESITYSLISTA 1 Yhtymäkokous KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA ESITYSLISTA 1 Yhtymäkokous KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kirkkonummi 9.1.2019 KIRDno-2017-1077/00.04.02 1 YHTYMÄKOKOUKSEN PUHEENJOHTAJAN JA VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA 2 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA JA PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät.

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät. SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on luoda edellytykset tietojen, taitojen ja myönteisten asenteiden avulla kuntalaisten henkiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen ja kasvuun.

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät:

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: Johtokunta Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto 10.6.2008 LIIKELAITOS EDUPOLIN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä Liikelaitos Edupoli on kuntalain

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 14.4.2014 Voimaantulo: 1.6.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LAUTAKUNTA... 3 1 Toimiala... 3 2 Lautakunnan kokoonpano ja

Lisätiedot

UTAJÄRVEN KUNNAN SIVISTYSPALVELUIDEN DELEGOINTILUETELO

UTAJÄRVEN KUNNAN SIVISTYSPALVELUIDEN DELEGOINTILUETELO Sivistyslautakunta 23.3.2011/22 Liite nro 6 UTAJÄRVEN KUNNAN SIVISTYSPALVELUIDEN DELEGOINTILUETELO päivitetty 23.3.2011: yhtenäisen perusopetuksen muutokset sekä päivähoidon johtamisen muutokset Hallintosääntö:

Lisätiedot

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa 23.11.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson Ammatillisen koulutuksen osasto Mitä reformissa tavoitellaan?

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN KESKUSVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN KESKUSVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Fr ESPOON KAUPUNGIN KESKUSVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 24.10.1990 Viimeksi muutettu 14.12.1994 1 Toiminta-ajatus Keskusvirasto luo edellytyksiä kaupungin itsehallinnon toteutumiselle valmistelemalla

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Espoon kaupungin henkilöstösääntö 5.1 1 (8) ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Voimaan 1.1.2012 Viimeksi muutettu Valtuusto 10.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Viimeksi muutettu 7.12.2015 Voimaan

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimintasääntö

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimintasääntö Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimintasääntö Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunta on hyväksynyt tämän toimintasäännön 2.2.2017 ja se on voimassa 1.3.2017 alkaen. YLEISET MÄÄRÄYKSET

Lisätiedot

76 Asianro 1144/00.01.01/2014. Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen

76 Asianro 1144/00.01.01/2014. Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen 76 Asianro 1144/00.01.01/2014 Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen Vs. henkilöstö- ja hallintopäällikkö Pekka Savolainen Kasvun ja oppimisen palvelualue

Lisätiedot

Koulutuksenjärjestäjän puheenvuoro - LRK Oy WinNova- AVI Turku Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino

Koulutuksenjärjestäjän puheenvuoro - LRK Oy WinNova- AVI Turku Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino Koulutuksenjärjestäjän puheenvuoro - LRK Oy WinNova- AVI Turku 7.3.2018 Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino WinNovasta Päätoimipaikat Pori, Rauma, Ulvila, Laitila Henkilökunta n. 530 Opiskelijat n. 6000

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU... 2 SIVISTYSTOIMEN YLEISET TOIMINTAPERUSTEET... 2 1 Toiminta-ajatus... 2 2 LUKU... 2 ORGANISAATIO... 2 2 Lautakunnat... 2 3 Lautakuntien

Lisätiedot

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaminen ja organisointi

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaminen ja organisointi Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaminen ja organisointi 1 ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TEHTÄVÄT... 2 2 ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN ORGANISOINTI... 2 3 JOHTAMINEN...

Lisätiedot

Turun konservatorion opetustoiminnan johtosääntö

Turun konservatorion opetustoiminnan johtosääntö sivu 1/6 n opetustoiminnan johtosääntö 1 5, 7 19 voimassa 1.8.2015 lähtien (hallitus 25.5.2015, 6 ) 6 voimassa 1.8.2015 lähtien (hallitus 24.8.2015, 8 ) I luku Toimiala 1 Toiminnan järjestäminen Oppilaitoksen

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ (19.12.2017) Asetuksen (673/2017) 9 :n 1 momentin kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen

Lisätiedot

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA Valtuuston 12. päivänä marraskuuta 2008/24 hyväksymä 1.3 JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU TEHTÄVÄT, TOIMINNAN JOHTAMINEN JA ORGANISAATIO 1 Tehtävät Sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2015 Laki. ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2015 Laki. ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 246/2015 Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön.

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. 14.12.2011 1 (5) Tampereen yliopiston normaalikoulun johtosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on 14.12.1011 hyväksynyt tämän johtosäännön. 1 Yleisiä määräyksiä

Lisätiedot

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien.

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnro 28/011/2004 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Päivämäärä 27.8.2004 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

1 Määräysten soveltaminen

1 Määräysten soveltaminen Kuopion kaupunki Sääntö 1 (8) Kuopion kaupunki Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa 1 Määräysten soveltaminen Tämän johtosäännön määräyksiä noudatetaan, ellei kunnallisesta viranhaltijasta annetussa

Lisätiedot

Espoon kaupungin hallintosääntö (7)

Espoon kaupungin hallintosääntö (7) Espoon kaupungin hallintosääntö 2018 1 (7) IV Henkilöstö Henkilöstösääntö 1 Henkilöstösäännön soveltaminen Henkilöstösäännössä määrätään päätöksenteosta ja toimivallasta henkilöstöasioissa ja annetaan

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Ylivieskan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 25.9.2012 64 Voimaantulopäivä 1.11.2012 I LUKU JOKILAAKSOJEN PELASTUSLAITOKSEN YLEISET PERUSTEET

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Etelä-Karjalan pelastuslaitos vastaa kaikissa

Lisätiedot