Talousvaliokunnan käsittelyssä keskeisimpinä esille nousseiden asioiden osalta työ- ja elinkeinoministeriö esittää kunnioittaen seuraavaa:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talousvaliokunnan käsittelyssä keskeisimpinä esille nousseiden asioiden osalta työ- ja elinkeinoministeriö esittää kunnioittaen seuraavaa:"

Transkriptio

1 Talousvaliokunta Vastine HE 175/2017 vp 1/13 HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUO- TANTOTUESTA ANNETUN LAIN JA TUULIVOIMAN KOMPENSAATIOALUEISTA ANNETUN LAIN 6 :N MUUTTAMISESTA I OSA Talousvaliokunnan käsittelyssä keskeisimpinä esille nousseiden asioiden osalta työ- ja elinkeinoministeriö esittää kunnioittaen seuraavaa: 1. Ehdotetun preemiojärjestelmän soveltamisalan laajentaminen lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyviin investointeihin 1.1 CHP:n toimintaedellytysten turvaaminen edellyttää erityisesti verotukseen liittyviä toimia Ehdotettu preemiojärjestelmä ei tähän sovellu Suomalainen yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto (CHP) on ollut keskitetty ja tehokas tapa tuottaa sähköä ja lämpöä. Sähkön alhainen hinta on tehnyt yhteistuotannosta vähemmän kannattavaa, ja lämmön tarpeen pieneneminen uusissa rakennuksissa on vähentänyt kiinnostusta uusiin yhteistuotannon investointeihin. Uusia investointeja ei viime vuosina ole juuri tehty. Työ- ja elinkeinoministeriö katsoo, että CHP-tuotannon toimintaedellytysten turvaaminen edellyttää sähkön hinnan nousun lisäksi kattavampia, erityisesti verotukseen liittyviä toimia. Ministeriö valmistelee näitä yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa. Ehdotettu preemiojärjestelmä ei ole CHP-tuotannon toimintaedellytysten turvaamista koskevan tavoitteen saavuttamisen kannalta soveltuva politiikan väline, vaan toimien tulee olla kokoluokaltaan selvästi suurempia ja kattavuudeltaan laajempia sekä ottaa huomioon myös olemassa olevat CHP-laitokset. Lisäksi on huomattava, että myös EU:n valtiontukisääntelyn mukaisuus edellyttää tukitoimenpiteeltä tarkoituksenmukaisuutta siten, ehdotettu tukitoimenpide on yhteisen edun mukaisen tavoitteen saavuttamiseen soveltuva politiikan väline.

2 2/ Muutos ei ole säännösteknisesti toteutettavissa Ehdotetun preemiojärjestelmän tarjouskilpailuun olisi lakiehdotuksen mukaan mahdollista osallistua sellaisella CHP-laitosta (puupolttoainevoimala) koskevalla investoinnilla, jossa laitos on voimalaitosrakennusta ja sen perustuksia lukuun ottamatta kokonaisuudessaan uusi eikä sisällä käytettyjä osia. Rajaus on sama kuin muissakin ehdotetun preemiojärjestelmän soveltamisalaan kuuluvissa teknologioissa. Rajausta voidaan pitää myös riittävän tasapuolisena ja syrjimättömänä, vaikka se jossain määrin suosii CHP-hankkeita. Työ- ja elinkeinoministeriö on jo esityksen valmistelun yhteydessä perusteellisesti selvittänyt, olisiko mahdollista muokata tarjouskilpailuun osallistumisen edellytystä siten, että myös muilla kuin lakiehdotuksen 30 :n 1 momentin mukaisesti kokonaan uusilla hankkeilla voisi osallistua tarjouskilpailuun. Vanhan voimalaitoksen osia hyödyntävän hankkeen hyväksyminen tarjouskilpailuun ei ole osoittautunut mahdolliseksi, koska osallistumisen edellytystä koskevaa säännöstä ei ole mahdollista kirjoittaa täsmällisesti ja tarkkarajaisesti. Viittaaminen säännöksessä esimerkiksi sähkön tuotannon mahdollistaviin investointeihin jättäisi ison ja epäselvän harmaan alueen. Tästä seuraisi myös, että osa komponenteista ja CHP-laitoksen osuuksista voi olla uutta, mutta osin komponenttien ja osuuksien elinkaari olisi erilainen kuin varsinaisessa voimalaitoksessa Tilanne voi johtaa siihen, että tarjouskilpailuun osallistuttaisiin myös olemassa olevien laitosten peruskorjaus- tai täydennysinvestoinneilla. Uusiutuvan energian määrä ei kasvaisi samalla tavalla, jos korvataan olemassa olevaa kapasiteettia. Energiaviraston tukijärjestelmään hyväksymistä koskeva päätöksenteko ei perustuisi puhtaasti laillisuusharkintaan, koska ei ole edellytyksiä säätää asiasta yksiselitteisesti ja sitovalla tavalla laissa. Tällainen tapauskohtainen harkinta ja tulkinta eivät sovellu ehdotettuun preemiojärjestelmään, koska se perustuu tarjouskilpailuun. Tarjouskilpailuun osallistumisen edellytysten ja tarjouskilpailun voittajan / voittajien valinnan tulee perustua ehdotetun 30 :n 1 momentin ja 32 :n 1 momentin mukaiseen riittävän täsmälliseen ja tarkkarajaiseen sääntelyyn. Syytä on myös kiinnittää huomiota perustuslain 80 :n 1 momenttiin, jonka mukaan lailla on säädettävä yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista. Energiavirasto toimii energiasääntelyviranomaisena (ns. regulaattori). Tämä tehtävä edellyttää korostetusti riippumattomuutta. Tukien myöntämiseen liittyvä harkintavalta ei ole sovitettavissa yhteen Energiaviraston sääntelyviranomaistehtävän kanssa. Myös tästä syystä ehdotettuun preemiojärjestelmään hyväksymistä koskevien päätösten tulee perustua tiukasti sidottuun laillisuusharkintaan.

3 3/ Ehdotetun preemiojärjestelmän luonne muuttuisi olennaisesti Ei olisi enää perusteltu uusiutuvan energian vuoden 2030 ja pitkän aikavälin tavoitteiden kannalta Ehdotettu preemiojärjestelmä on Kansallisen energia- ja ilmastostrategian vuoteen 2030 (VNS 7/2016 vp), jäljempänä energia- ja ilmastostrategia, mukaisesti ylimenokauden ratkaisu, jolla pyritään turvamaan energiamurroksen kannalta keskeinen suomalainen hankeosaaminen siten, että vuoden 2030 ja sen jälkeiset uusiutuvan energian tavoitteet voidaan saavuttaa kustannustehokkaasti. Tarpeen on erityisesti Suomen oloissa uusiin uusiutuvan energian teknologioihin liittyvän hankeosaamisen turvaaminen. Soveltamisalan laajentaminen lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyviin investointeihin ei edistäisi energia- ja ilmastostrategiassa preemiojärjestelmälle asetettua tavoitetta. Soveltamisalan laajentamisesta ei 1.2 kohdassa olevan mukaisesti ole mahdollista säätää tarvittavalla tarkkuudella. Tarjouskilpailuun olisi myös mahdollista osallistua olemassa olevien laitosten peruskorjaus- tai täydennysinvestoinneilla, jolloin uusiutuvan energian määrä ei kasvaisi samalla tavalla olemassa olevan kapasiteetin korvautuessa. Tälläkään perusteella soveltamisalan laajentaminen ei edistäisi energia- ja ilmastostrategiassa preemiojärjestelmälle asetettua tavoitetta. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman ja energia- ja ilmastostrategian tavoite uusiutuvan energian osuuden lisäämisestä yli 50 prosenttiin 2020-luvulla ja pitkän aikavälin tavoite hiilineutraalista energiajärjestelmästä edellyttävät, että ehdotetun preemiojärjestelmän soveltamisalaa ei laajenneta. Tarjouskilpailuun olisi mahdollista osallistua lakiehdotuksen mukaisesti vain kokonaisuudessaan uusilla investoinneilla, joissa ainoastaan voimalaitosrakennuksen ja sen perustusten ei edellytetä olevan uusia. Nykyisen CHP-laitoskapasiteetin ylläpitoon ehdotettu preemiojärjestelmä ei ole soveltuva politiikan väline. 1.4 Tarjouskilpailu vääristyisi kohtuuttomasti Ehdotetun preemiojärjestelmän kustannustehokkuus ja kustannusvaikuttavuus vaarantuisivat Tarjouskilpailun onnistuminen edellyttää symmetrisyyttä sekä riittävästi tuotantokustannusrakenteeltaan ja -tasoltaan samankaltaisten hankkeiden keskinäistä kilpailua samoin kuin sen varmistamista, että tarjouskilpailun ehdoissa ei ole kilpailua haittaavia tai vääristäviä tekijöitä. Useimmissa maissa tämä on ratkaistu kilpailuttamalla kunkin teknologian hankkeet omissa koreissaan sekä osin lisäksi jakamalla teknologiakohtaisissa koreissa eri kokoluokan hankkeet omiin alakoreihinsa. Teknologianeutraalissa tarjouskilpailussa on erityisesti tarpeen varmistaa, että tarjouskilpailumenettely johtaa optimaaliseen ja oikeasuhteiseen tukitasoon voittaneessa hankkeessa. Soveltamisalan laajentamisesta ei 1.2 kohdassa olevan mukaisesti ole mahdollista säätää riittävän täsmällisesti ja tarkkarajaisesti, vaan se jättäisi lämpöä

4 4/13 tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyvissä investoinnissa ison ja tulkinnanvaraisen harmaan alueen. Tähän harmaaseen alueeseen sisältyvien osioiden osuus kokonaisinvestointikustannuksesta on hankalasti erotettavissa, ja erilaisissa hankkeissa se on erisuuruinen. Koska kustannustarkasteluun liittyy erityisiä hankaluuksia, lakiehdotuksen 30 :n 1 momentin 4 kohdan mukainen turvalauseke, joka mahdollistaisi periaatteessa puuttumisen ylitukeen johtaviin tarjouksiin, soveltuu huonosti käsiteltävänä olevaan tilanteeseen. Turvalausekkeen soveltaminen edellyttää riittävän laajaa ja vertailukelpoista tietoaineistoa. Lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyvät investoinnit poikkeavat toisistaan, eikä käytettävissä ole vertailukelpoista tietoaineistoa siten, että turvalausekkeen avulla pystyttäisi tehokkaasti estämään ylituki. Samalla kasvaisi strategisten tarjousten ja ylituen riski, jolloin vaarantuisivat tuen kannustavaa vaikutusta ja oikeasuhteisuutta koskevien yleisten edellytysten täyttyminen. Lisäksi tukijärjestelmän kustannustehokkuus ja kustannusvaikuttavuus vaarantuisivat. 1.5 EU:n valtiontukisääntelyn mukaisuus vaarantuisi Teknologianeutraalissa tarjouskilpailussa on EU:n valtiontukisääntelyn mukaisesti erityisesti tarpeen varmistaa, että toteutetaan tuen tarpeellisuutta, tarkoituksenmukaisuutta, tuen kannustavaa vaikutusta ja oikeasuhteisuutta koskevat yleiset edellytykset ja että tarjouskilpailumenettely ei johda optimaalista huonompaan tulokseen. Edellä kuvatun mukaisesti näiden edellytysten toteutuminen vaarantuisi, jos ehdotetun preemiojärjestelmän soveltamisalaa laajennettaisiin lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyviin investointeihin. Lisäksi EU:n valtiontukisääntelyn mukaisesti tarjouskilpailun tulee olla tasapuolinen ja syrjimätön. Ehdotettu preemiojärjestelmä on teknologianeutraali. Sen soveltamisalan laajentaminen lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyviin investointeihin suosisi edellä kuvatun mukaisesti tällaisia investointeja, mikä olisi ristiriidassa tasapuolisuutta ja syrjimättömyyttä koskevan vaatimuksen kanssa. 1.6 Soveltamisalan laajentaminen ei ole perusteltua eikä toteutettavissa Edellä olevan perusteella työ- ja elinkeinoministeriö toteaa, että ehdotetun preemiojärjestelmän soveltamisalan laajentaminen lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyviin investointeihin ei ole perusteltua eikä toteutettavissa.

5 5/13 2. Ylivoimaista estettä koskevan säännöksen lisääminen lakiin Työ- ja elinkeinoministeriö on talousvaliokunnan kuulemisessa esitettyjen seikkojen perusteella arvioinut, että sääntelyä on mahdollista täydentää ylivoimaista estettä (force majeure) koskevalla säännöksellä. Säännösteknisesti asia olisi toteutettavissa esimerkiksi täydentämällä lakiehdotuksen 36 :ää alla olevan mukaisesti (muutokset lihavoituna). 36. Alituotantokorvaus ja sen maksaminen Sähkön tuottajan on maksettava Energiavirastolle alituotantokorvausta siitä sähkön tuotannon määrästä, joka alittaa tukijakson aikana 33 :n 1 momentin 7 kohdan mukaisesti tuotettavan määrän. Alituotantokorvausta ei kuitenkaan ole maksettava niiltä tunneilta, joina voimalaitoksen sijaintipaikan sähkön markkinahinta on negatiivinen tai vajaus johtuu sähköverkonhaltijasta johtuvasta syystä, jos todentaja on varmentanut kyseessä olevan sähkön määrän ja vajauksen syyn. Alituotantokorvaukseen velvoittavaan sähkön tuotannon määrään sovelletaan muutoin, mitä 34 :n 1 momentissa säädetään preemion mukaisen tuen perusteena olevasta sähkön tuotannon määrästä. Alituotantokorvauksen suuruus lasketaan sen perusteena olevan sähkön tuotannon määrän ja preemiojärjestelmään hyväksymistä koskevan päätöksen mukaisen preemion mukaisesti. Energiavirasto tekee tukijakson päätyttyä päätöksen alituotantokorvauksesta, jos sitä on määrättävä maksettavaksi. Sähkön tuottaja on velvollinen maksamaan alituotantokorvauksen vuoden kuluessa siitä, kun maksuvelvollisuutta koskeva päätös on tullut lainvoimaiseksi. Energiavirasto voi vapauttaa sähkön tuottajan alituotantokorvausta koskevasta maksuvelvollisuudesta siltä osin kuin 33 :n 1 momentin 7 kohdan mukaisen velvollisuuden noudattamatta jättäminen on seurausta epätavallisista ja ennalta arvaamattomista olosuhteista, joihin siihen vetoavan sähkön tuottajan ei ole ollut mahdollista vaikuttaa sekä joiden seurauksia ei olisi voitu välttää kaikesta noudatetusta huolellisuudesta ja sähkön tuottajan viipymättä vireille panemista korjaavista toimenpiteistä huolimatta. Tarkempia säännöksiä alituotantokorvauksesta ja sen maksuvelvollisuudesta vapauttamisesta voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella. 3. Väliarviointi ensimmäisen kilpailutuksen jälkeen Työ- ja elinkeinoministeriö pitää hyödyllisenä arviointia tarjouskilpailun ensimmäisen kierroksen jälkeen. Keskeistä olisi arvioida, miten ehdotetun preemiojärjestelmä tavoite on toteutunut ja miten on onnistuttu turvaamaan energiamurroksen kannalta keskeinen suomalainen hankeosaaminen siten, että vuoden 2030 ja sen jälkeiset uusiutuvan energian tavoitteet voidaan saavuttaa kustannustehokkaasti ja kustannusvaikuttavasti.

6 6/13 4. Vesivoima Vesivoima on keskeisin uusiutuvan sähkön tuotantomuoto Suomessa. Viime vuonna vesivoimalla tuotettiin lähes 15 terawattituntia sähköä, noin puolet Suomen uusiutuvasta sähköstä. Energiajärjestelmän toimivuuden ja käyttövarmuuden kannalta vesivoimalla on erityinen asema nopean säätöominaisuutensa vuoksi. Vesivoimaa voidaan säätää, mutta ei kuitenkaan kaikissa kohteissa. Tuulivoimalla ja aurinkovoimalla tuotetun sähkön osuuden kasvaessa sähköjärjestelmän säätötarve kasvaa. Nykyisen laajuinen vesivoima arvioidaan myös tulevaisuudessa olevan tarpeellinen sähköjärjestelmän kannalta, samoin muiden Pohjoismaiden säätöreservit. Työ- ja elinkeinoministeriö toteaa, että sähköjärjestelmä toimivuus myös jatkossa on mahdollista varmistaa, vaikka uutta suurvesivoimaa ei rakennetta. Tämä kuitenkin edellyttää kysyntäjoustojen kehittämistä ja pidemmällä aikavälillä myös sähkön varastointiteknologian kehittämistä. Vesivoimaloita koskevat hankkeet eivät esityksen mukaan kuuluisi preemiojärjestelmän soveltamisalaan. Uusia suurvesivoimahankkeita on vireillä vain yksi (Sierilä). Suurvesivoimalat ovat Suomessa toteutuneet ilman valtiontukea. Suurvesivoimahankkeet ovat tuotantokustannuksiltaan edullisia pitkän käyttöikänsä ansiosta ja tuotannoltaan riskittömiä. Ehdotetun preemiojärjestelmän soveltamisalan laajentamiseen suurvesivoimahankkeisiin liittyy samankaltaisia ongelmia kuin soveltamisalan laajentamiseen lämpöä tuottavien laitosten CHP-sähkön tuotantoon liittyviin investointeihin. Lisäksi on huomattava, että ehdotetun preemiojärjestelmän mukainen tuki ei ole tarkoitettu kompensoimaan ympäristö- tai muusta velvoittavasta sääntelystä aiheutuvia kustannuksia, esimerkiksi kalatalousvelvoitteisiin liittyviä kustannuksia. Aiheuttamisperiaatteen mukaisesti vesivoimaa tuottava yhtiö vastaa näistä ja muista vastaavista velvoitteista sekä niistä aiheutuvista kustannuksista. Suuri osa Suomen nykyisestä sähkön pientuotannosta on vesivoimaa. Pienvesivoiman taloudellinen kannattavuus verrattuna suuremmassa mittakaavassa tuotettuun vesivoimaan ja hankkeiden työläs toteutus hidastavat lisärakentamista. Työ- ja elinkeinoministeriö on suhtautunut myönteisesti pienvesivoiman (asennettu teho alle 10 megawattia) edistämiseen. Tällaisiin hankkeisiin liittyviin investointeihin on käytettävissä energiatukijärjestelmä, josta säädetään valtionavustuslain (688/2001) nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina (1098/2017). Energiatukea myönnetään pienvesivoiman osalta käytöstä poistettujen ja nykyisten voimalaitosten uudistamis- ja tehonkorotushankkeisiin. Energiatuki on osoittautunut toimivaksi ja hallinnollisesti kevyeksi tukijärjestelmäksi pienvesivoimahankkeiden edistämisessä. Vaikka kyse on harkinnanvaraisesta tuesta, edellytykset täyttäviin pienvesivoimahankkeisiin on pääsääntöisesti myönnetty energiatukea. Ehdotettu tarjouskilpailuun perustuva preemiojärjestelmä

7 7/13 olisi turhan raskas menettelytapa pienvesivoimahankkeille ja myös huomattavasti epävarmempi tuen saamisen kannalta verrattuna energiatukeen. Lisäksi EU:n valtiontukisääntely edellyttää, että tukea myönnettäessä noudatetaan vesipuitedirektiiviä. Tämän asian arviointi soveltuu huonosti tarjouskilpailun yhteydessä selvitettäväksi, mutta energiatuen myöntämistä koskevan harkinnan yhteydessä on ollut mahdollista joustavasti varmistaa vesipuitedirektiivin noudattaminen. Työ- ja elinkeinoministeriö toteaa lisäksi, että vesivoimaan liittyy hankalasti yhteen sovitettavia erilaisia intressejä, erityisesti erilaisia taloudellisia, ekologisia ja muita intressejä. Toisaalta vesivoima on kotimainen, edullinen ja helposti säädettävä sekä päästötön ja uusiutuva energianlähde. Toisaalta vesivoimasta aiheutuu säännöstelyn ja tekojärvien seurauksena haittoja asukkaille ja ympäristölle sekä kalakannalle. Lisäksi vesivoiman tuotantoon voi liittyä suurtakin vuosittaista vaihtelua sen mukaan, onko kyseessä sateinen vuosi. II OSA Täydentävinä näkökohtina työ- ja elinkeinoministeriö esittää kunnioittaen seuraavaa: 5. Kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030 Energia- ja ilmastostrategiassa linjataan konkreettisia toimia ja tavoitteita siten, että Suomi saavuttaa pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa sekä yhdessä EU:ssa sovitut energia- ja ilmastotavoitteet vuoteen 2030 ja on johdonmukaisesti matkalla kohti vuoden 2050 tavoitteita. Yksi konkreettisista toimista on ylimenokauden ratkaisuksi ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi tarvittavat teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille. Energia- ja ilmastostrategian valmistelun taustalla ovat kattavat taustaselvitykset ( sekä sidosryhmien ja asiantuntijoiden laaja-alainen kuuleminen ( Päästökauppa ei hinnoittele sähkömarkkinoiden kautta riittävästi päästöjen aiheuttamia kielteisiä ilmastovaikutuksia. Energia- ja ilmastostrategiassa todetun mukaisesti päästökauppa ja sähkömarkkinat eivät nykytilanteessa ohjaa uusiutuvan energian investointeihin riittävästi. Siksi tarvitaan edelleen tukijärjestelmiä kansallisten ja EU:ssa asetettujen energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Energia- ja ilmastostrategian mukaan uusiutuvan energian osuuden lisääminen 50 prosenttiin 2020-luvulla ja täysin hiilineutraali energiajärjestelmä vuonna 2050 edellyttävät aktiivisia politiikkatoimia jo lähivuosina. Tarjouskilpailuun perustuvalla tuotantotukijärjestelmällä on mahdollista ylimenokauden

8 8/13 ratkaisuna varmistaa uusiutuvan sähkön hankkeisiin liittyvän osaamisen ja kehitystyön jatkuminen, minkä arvioidaan tuovan kustannussäästöjä kansantaloudelle pitkällä aikavälillä. Suomen uusiutuvasta energiasta tuotetaan nykyisin ja myös tulevaisuudessa merkittävä osa puupohjaisilla polttoaineilla. Hiilineutraali energiajärjestelmä edellyttää, että Suomessa on hankeosaamista ja täällä tehdään kehitystyötä myös tuuli- ja aurinkosähkön hyödyntämiseen liittyen, jotka globaalisti ovat energiamurroksen kannalta keskeisiä. Tästä syystä näihin teknologioihin voidaan arvioida liittyvän myös merkittävää vientipotentiaalia. 6. Nykyiset uusiutuvan energian teollisen mittakaavan tukijärjestelmät Nykyisin Suomessa käytössä oleva teollisen mittakaavan uusiutuvan energian keskeinen tukiohjelma on tuotantotukijärjestelmä (ns. syöttötariffijärjestelmä), jolla tuetaan erilaisista uusiutuvista energialähteistä (tuuli, biokaasu, puupolttoaine, metsähake) saatavaa sähkön tuotantoa. Tuotantotukijärjestelmän tarkoituksena on ollut lisätä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantokapasiteettia ja parantaa metsähakkeen kilpailukykyä etenkin turpeeseen verrattuna. Tukiohjelma on keskeinen Suomelle EU:ssa vuodelle 2020 asetetun uusiutuvan energian velvoitteen kannalta. Tuotantotukijärjestelmä on sulkeutunut uusien tuulivoimaloiden osalta. Esityksen mukaisesti se suljettaisiin myös uusien biokaasuvoimaloiden ja puupolttoainevoimaloiden osalta. Energia- ja ilmastostrategian mukaisesti puuenergian käytön edistämisen kannalta ensisijaiset ohjausjärjestelmät ovat energiaverotus ja päästökauppa sekä lisäksi metsähakesähkön tuotantotuki. Metsähakesähkön tuotantotukijärjestelmään hyväksytyissä metsähakevoimalassa tuotetusta sähköstä maksetaan tukea siten, että metsähakkeen käyttö polttoaineena yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa säilyy kilpailukykyisenä verrattuna turpeeseen. Metsähakkeen kilpailukyky kivihiileen nähden varmistetaan näissä laitoksissa lämmityspolttoaineiden energiaverotuksen avulla. Tuotantotukijärjestelmässä ei ole metsähakevoimaloita koskevaa enimmäiskapasiteettia, vaan metsähakevoimaloita voidaan hyväksyä rajoituksetta tukijärjestelmään komission hyväksymispäätöksen voimassaolon mukaisesti. Metsähakevoimaloille ei tuotantotukijärjestelmässä ole asetettu enimmäis- tai vähimmäistuotantovelvoitetta, eikä tukijärjestelmä myöskään rajoita turpeen tai muiden polttoaineiden käyttöä metsähakevoimaloissa. Energia- ja ilmastostrategian mukaisesti metsähakesähkön tuotantotukijärjestelmä säilytetään nykyisenä komission voimassaolevan valtiontukihyväksynnän mukaisen ajan ja sen tarpeellisuutta ja kehittämistä arvioidaan vuoden 2018 aikana. Lausunnossa MmVL 26/2017 ja eräissä muissa lausunnoissa (ks. Bioenergia ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n lausunnot) otettiin jo ennakoivasti kantaa metsähakesähkön tukijärjestelmän puolesta tai sitä vastaan. Työ- ja elinkeinoministeriö ei kuitenkaan tässä vaiheessa vielä ota asiaan kantaa.

9 9/13 Tuotantotukijärjestelmän lisäksi keskeinen uusiutuvan energian tukiohjelma on energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina annetun valtioneuvoston asetuksen mukainen energiatukiohjelma. Energiatukea voidaan myöntää yrityksille ja kunnille sellaisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa tai käyttöä, energiansäästöä tai energian tuotannon tai käytön tehostamista taikka edistävät muutoin energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi. Energiatuen soveltamisalaan kuuluvat myös alle teollisen mittakaavan uusiutuvan sähkön investointihankkeet. Energiatukea ei ole ollut mahdollista saada sellaisille uusiutuvan sähkön investointihankkeille, jotka kuuluvat tuotantotukijärjestelmän soveltamisalaan. Vuoden 2018 alussa voimaan tulleessa uudessa energiatukiohjelmassa korostetaan aiempaa enemmän tuen ohjaamista uuden teknologian hankkeisiin. Uusiutuvan energian kärkihankkeita varten on lisäksi vuosina tukiohjelma, jonka tavoitteena on edistää investointeja uuteen energiateknologiaan ja liikenteen biopolttoaineiden tuotantoon. Tukiohjelmaan sovelletaan valtionavustuslakia ja sen nojalla annettua valtioneuvoston asetusta uusiutuvan energian ja uuden energiateknologian investointituen myöntämisen yleisistä ehdoista (145/2016). Tukea on tähän mennessä osoitettu 18 energiakärkihankkeelle yhteensä 80 miljoonaa euroa. Tuesta 40 miljoonaa euroa on myönnetty yhdeksälle biokaasuhankkeelle. Myös muita uuden energiateknologian hankkeita on tuettu 40 miljoonalla eurolla. Näissä yhdeksässä hankkeessa rakennetaan esimerkiksi Suomen suurin aurinkovoimala, demonstroidaan geotermistä energiaa, laajennetaan julkista sähköautojen latausverkostoa, parannetaan energiatehokkuutta ja edistetään kysyntäjoustoa. Energia- ja ilmastostrategian mukaisesti sähkön pientuotannon osalta säilytetään nykyiset taloudelliset ohjauskeinot ml. sähköveromalli, jossa alle 800 megawattitunnin vuosituotanto on vapautettu sähköverosta omassa käytössä, sekä kotitalousvähennys asennustyöstä. Lisäksi mm. maa- ja metsätalousministeriön toimialalla on tukijärjestelmiä, joilla myös edistetään uusiutuvaa energiaa, esim. laki maatalouden rakennetuista (1476/2007), laki maaseudun kehittämisen tukemisesta (28/2014) ja kestävän metsätalouden määräaikainen rahoituslaki (34/2015). Lausunnossa MmVL 26/2017 vp edellytetyn mukaisesti biokaasuvoimaloiden tuotannon kilpailukyvystä on mahdollista huolehtia muillakin tukitoimenpiteillä kuin ehdotetulla preemiojärjestelmällä. Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 (VNS 7/2017 vp) sisältää mm. arvion tarvittavista lisätoimista liikenteen ja maatalouden osalta.

10 10/13 7. Ehdotetun preemiojärjestelmän tavoitteet Energia- ja ilmastostrategien mukaisesti ehdotetun preemiojärjestelmän keskeinen tavoite on osaltaan huolehtia siitä, että Suomi saavuttaa hallitusohjelmassa ja EU:ssa sovitut energia- ja ilmastotavoitteet vuoteen 2030 ja on johdonmukaisesti matkalla kohti vuoden 2050 tavoitteita. Kyseessä on ylimenokauden ratkaisu, jolla pyritään turvamaan energiamurroksen kannalta keskeinen suomalainen hankeosaaminen siten, että vuoden 2030 ja sen jälkeiset uusiutuvan energian tavoitteet voidaan saavuttaa kustannustehokkaasti. Tarpeen on erityisesti Suomen oloissa uusiin uusiutuvan energian teknologioihin liittyvän hankeosaamisen turvaaminen. Suomi tulee suurella todennäköisyydellä saavuttamaan Suomelle EU:ssa vuodelle 2020 asetetun uusiutuvan energian velvoitteen. Ehdotetun preemiojärjestelmän tavoitteena ei ole lyhyellä aikavälillä uusiutuvan energian osuuden lisääminen mahdollisimman edullisesti. Ehdotettu preemiojärjestelmä on syöttötariffijärjestelmään verrattuna markkinaehtoisempi tukimuoto, joka on useissa maissa kehittänyt hankeosaamista ja alentanut sähkön tuotantokustannuksia. Preemion mukainen tuki ei ole vastikkeetonta, yleistä tukea yrityksille eikä haitallista yritystukea (toisin Energiateollisuus ry:n lausunnossa), vaan sillä on selkeä energia- ja ilmastopoliittinen tavoite edistää parhaita uusiutuvan sähkön tuotannon hankkeita vuoden 2030 ja pitkän aikavälin energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta. Ehdotetun preemiojärjestelmän tavoitteena ei ole erityisesti pientuotannon edistäminen (vrt. MmVL 26/2017 vp) taikka sähkön toimitusvarmuuden edistäminen, sähkön tuotannon säätelymahdollisuuden lisääminen, sähkön saatavuudesta huolehtiminen huippukulutustilanteissa tai CHP-laitosten toimintaedellytysten turvaaminen, mitä useat lausunnonantajat esittivät. Näiden tavoitteiden edistämiseen ehdotettu preemiojärjestelmä soveltuu huonosti. Ottaen huomioon tavoitteena oleva erittäin rajattu kilpailutettavan sähkön vuosituotannon kokonaismäärä (2 terawattituntia), ei mainittujen energiapoliittisten tavoitteiden tehokas edistäminen tämän vuosituotannon kokonaismäärän puitteissa myöskään ole mahdollista. Esimerkiksi CHP-tuotannon toimintaedellytysten turvaaminen edellyttää kokonaisvaltaisempia ja kattavampia, erityisesti verotukseen liittyviä toimia. Näitä suunnitellaan ja valmistellaan valtiovarainministeriön vero-osaston ja työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston yhteistyönä. Ehdotetun preemiojärjestelmän tavoitteena ei myöskään ole metsähakesähkön tuotantotukijärjestelmän toisinto. Useat lausunnonantajat (esim. Bionenergia ry, Energiateollisuus ry, Paikallisvoima ry) tekivät muutosehdotuksia (mm. CHP-voimalassa tuettava sähkön tuotannon osuus yrityksen itsensä määriteltävissä, vanhoja voimalaitoksen osia voitava hyödyntää laajemmin, tuotantovelvoitteeseen ja alituotantokorvaukseen kohdistettu kritiikki), jolla preemiojärjestelmästä tehtäisiin käytännössä metsähakesähkön tukijärjestelmän kanssa päällekkäinen tukijärjestelmä. Energia- ja ilmastostrategian mu-

11 11/13 kaisesti metsähakesähkön tuotantotukijärjestelmän tarpeellisuutta ja kehittämistä arvioidaan vuoden 2018 aikana. Tämän kanssa olisi olennaisesti ristiriidassa tehdä preemiojärjestelmästä tässä yhteydessä käytännössä metsähakesähkön tuotantotukijärjestelmän toisinto. Tarpeen on myös ottaa huomioon Metsäteollisuus ry:n lausunto, jonka mukaan puuenergian käytön edistämiseksi ei tule ottaa käyttöön uusia tuotantotukia ja metsähakesähkön tuotantotuki tulee poistaa. Ehdotetun preemiojärjestelmän tavoitteen mukaista ei lisäksi ole edistää investointeja muihin kuin lakiehdotuksen 5 :n 16 kohdassa määriteltyihin uusiutuvan energian voimalaitoksiin. Näin varmistetaan, että preemion mukainen tuki ei ohjaudu välillisesti myös muiden kuin uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen. Lakiehdotuksen 33 :n 1 momentin 6 kohdan a ja b alakohdan mukainen 85 prosentin polttoainevaatimus arvioidaan tältä ja EU:n valtiontukisääntelyn mukaisuuden kannalta jossain määrin ongelmalliseksi, koska sekä ryhmäpoikkeusasetuksen (Komission asetus (EU) N:o 651/2014 tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti) että ympäristö- ja energiatuen suuntaviivojen (Komission tiedonanto: Suuntaviivat valtiontuesta ympäristönsuojelulle ja energia-alalle vuosina ; 2014/C 200/01) mukaisesti tuotantotuki on tarkoitettu uusiutuvan energian edistämiseen, ei fossiilisten polttoaineiden käytön edistämiseen. Tiukempi polttoainevaatimus (esim prosenttia) olisi tältä kannalta parempi. CHP-laitosten tarjouskilpailuun osallistumisen edellytysten parantamiseksi polttoainevaatimus laskettiin lakiehdotuksessa kuitenkin 85 prosenttiin. Työ- ja elinkeinoministeriö ei pidä perusteltuna tukijärjestelmän tavoitteiden ja sen EU:n valtiontukisääntelyn mukaisuuden varmistamisen kannalta polttoainevaatimuksen alentamista 85 prosentista (toisin kuin Bioenergia ry:n, Energiateollisuus ry:n, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n, Paikallisvoima ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n lausunnoissa). 8. Ehdotetun preemiojärjestelmän kustannustehokkuus ja kustannusvaikuttavuus, erityisesti pientuotannon edistämiseen liittyvät kysymykset Hyväksyminen ehdotettuun preemiojärjestelmään perustuu teknologianeutraaliin tarjouskilpailuun, jossa tarjouskilpailun voittavat edullisimman tarjouksen tehneet sähkön tuottajat. Esityksen mukaisella teknologianeutraalisuudella ja tarjouskilpailulla varmistettaisiin preemiojärjestelmän kustannustehokkuus ja kustannusvaikuttavuus tukijärjestelmälle asetetut tavoitteet huomioon ottaen. Esityksen mukaan tarjouskilpailuun on mahdollista osallistua uusiutuvan energian voimalaitoksella eli tuulivoimalaa, biokaasuvoimalaa, puupolttoainevoimalaa, aaltovoimalaa ja aurinkovoimalaa koskevalla hankkeella, joka täyttää lakiehdotuksen 30 :n 1 momentissa säädetyt edellytykset. Lakiehdotuksen 30 :n 1 momentissa ei ole rajoitettu osallistumista voimalaitoksen asennetun kapasiteetin tai vuosituotantomäärän perusteella. Lakiehdotuksen 32 :n 1 momentista kuitenkin seuraa, että tarjouskilpailuun ei ole

12 12/13 mahdollista osallistua sellaisella hankkeella, jossa tuotettava sähkön vuosituotannon määrä ylittää kilpailutetun vuosituotannon määrän. Lakiehdotuksen 33 :n 1 momentin 6 kohdan a alakohdan ja 34 :n 1 momentin säännöksillä ehdotettu preemiojärjestelmä on sovitettu yhteen sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetussa laissa (1260/1996) tarkoitetun pientuottajan kalenterivuodessa tuottaman sähkön määrän kanssa. Yhteensovittaminen on välttämätöntä ehdotetun preemiojärjestelmän EU:n valtiontukisääntelyn hyväksyttävyyden kannalta ja valtiontukien kumulaation estämiseksi. Tästä syystä lausunnossa MmVL 26/2017 vp edellytetty, mainitussa verolaissa säädetyn vuosituotannon vähimmäisvaatimuksen alentaminen ei ole perusteltua, minkä lisäksi toimenpide heikentäisi uusiutuvan sähkön pientuotannon edellytyksiä. Kuten lausunnossa YmVL 27/2017 vp, työ- ja elinkeinoministeriö katsoo, että pientuotannon verovapaus, investointituet ja työkustannuksiin perustuva kotitaloustuki on syytä säilyttää, jotta markkinat edelleen kasvavat. Lausunnossa MmVL 26/2017 vp edellytettyä pienten CHP-laitosten kilpailukyvyn turvaamista tukitoimenpiteissä olisi kuitenkin mahdollista selvittää esim. arvioitaessa metsähakesähkön tukijärjestelmän tarpeellisuutta ja kehittämistä vuonna Lausunnossa YmVL 27/2017 vp esitettiin preemiojärjestelmän muuttamista siten, että pienet tuottajat eivät automaattisesti jää tukijärjestelmän ulkopuolelle, taikka vaihtoehtoisesti muita keinoja pienhankkeiden edistämiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö korostaa, että pienet tuottajat eivät automaattisesti jää preemiojärjestelmän ulkopuolelle, vaan kilpailutettavan sähkön tuotantomäärän vähäisyydestä johtuen suurin osa tarjouksista ei johda voimalaitoksen hyväksymiseen preemiojärjestelmään. EU:n valtiontukisääntelyn mukaan pientuotannon erityiskohtelu tuotantotukijärjestelmissä olisi mahdollista. Ehdotetun preemiojärjestelmän kustannustehokkuuden varmistamiseksi järjestelmään ei kuitenkaan ole sisällytetty pientuotantoa varten omaa koria, eikä sellaista myöskään voida pitää perusteltuna preemiojärjestelmän tavoitteiden kannalta. Lisäksi tällainen tarjousten ryhmittely olisi ristiriidassa teknologianeutraalisuuden kanssa ja sen kanssa, että kaikki hankkeet osallistuvat tarjouskilpailuun yhtäläisin ehdoin (esim. aurinkovoimalat voivat olla suuria tai pieniä, mutta teknologia on sama). Ehdotetun preemiojärjestelmän kustannustehokkuus ja kustannusvaikuttavuus ovat myös olleet keskeinen peruste sille, että lakiehdotuksen 32 :n 2 momentin mukaisesti sähkön tuottaja saa tarjouksen mukaiseen preemioon perustuvan tuen (ns. pay-as-bid) ja tukiaika on 12 vuotta sekä 34 :n 2 ja 3 momentin mukaisesti tuki on liukuvan ja kiinteän preemion yhdistelmä. Tarkemmin erilaisia vaihtoehtoja on tarkasteltu hallituksen esityksen yleisperustelujen jaksossa 3.2. Lisäksi 12 vuoden tukiaika ja siihen liittyvä uusiutuvan sähkön tuotantovelvoite ovat keskeisiä vuoden 2030 uusiutuvan energian tavoitteiden kannalta. Näiltäkään osin ei lausunnoissa (esim. Bioenergia ry:n ja Energiateollisuus ry:n lausunnot) ole tullut esiin perusteita muuttaa lakiehdotusta.

13 13/13 9. Täydentäviä näkökohtia Energia- ja ilmastostrategiaa koskevassa eduskunnan kirjelmässä (EK 12/2017 vp) edellytetyn mukaisesti ehdotetussa preemiojärjestelmässä kohdellaan purua ja kuorta samoin periaatteita kuin metsähaketta, mutta teollisuuden käyttöön soveltuvasta ainespuusta tuotettua sähköä ei preemiojärjestelmässä tuettaisi. Alustavien arvioiden mukaan purua ja kuorta polttoaineena käyttävä CHP-laitoshanke voisi olla tarjouskilpailussa hyvin kilpailukykyinen. Ehdotettuun preemiojärjestelmään hyväksytyn laitoshankkeen investoinnin seurauksena mahdollisesti lisääntyvä purun ja kuoren kysyntä ajoittuisi kuitenkin vasta 2020-luvulle, joten sillä ei olisi mahdollista välittömästi lisätä purun ja kuoren kysyntää. Lausunnossa YmVL 27/2017 vp korostetaan tarvetta kiinnittää huomiota energian käytön lisäämisen kestävyyteen. Lakiehdotuksen 37 :n 2 momentissa on varauduttu siihen, että Euroopan unionin oikeudessa tapahtuu mm. energian tuotannon polttoaineiden kestävyyteen liittyviä muutoksia. Tällöin preemiojärjestelmään hyväksymistä koskevia päätöksiä muutettaisiin. 10. Energiaviraston muutosehdotus 32 :n 1 momentin 5 kohtaan Työ- ja elinkeinoministeriö kannattaa Energiaviraston muutosehdotusta 32 :n 1 momentin 5 kohtaan, jolla osaltaan pyritään ehkäisemään tarjouskilpailua vääristäviä menettelytapoja. Muutosehdotus laajentaisi säännöksen soveltamista myös esimerkiksi verkonhaltijoihin. Muutosehdotusta on kuitenkin tarpeen korjata seuraavasti siten, että lakiehdotuksen alkuperäinen tarkoitus säilyy (muutokset lihavoituna):. Voimalaitosta ei kuitenkaan voida hyväksyä preemiojärjestelmään, jos: ) tarjous on perustunut sähkön tuottajien tai sähkön tuottajan ja muun osapuolen välisiin sopimuksiin, sähkön tuottajien tai sähkön tuottajan ja muun osapuolen muodostamien yhteenliittymien päätöksiin taikka sähkön tuottajien tai sähkön tuottajan ja muun osapuolen yhdenmukaistettuihin menettelytapoihin, joiden tarkoituksena on merkittävästi estää, rajoittaa tai vääristää tarjouskilpailua tai joista seuraa, että tarjouskilpailu merkittävästi estyy, rajoittuu tai vääristyy; tai Timo Ritonummi Teollisuusneuvos, osastopäällikön sijainen Anja Liukko Hallitusneuvos

Esitys tarjouskilpailuun perustuvasta preemiojärjestelmästä [HE 175/2017 vp] Kuuleminen maa- ja metsätalousvaliokunnassa

Esitys tarjouskilpailuun perustuvasta preemiojärjestelmästä [HE 175/2017 vp] Kuuleminen maa- ja metsätalousvaliokunnassa Esitys tarjouskilpailuun perustuvasta preemiojärjestelmästä [HE 175/2017 vp] Kuuleminen maa- ja metsätalousvaliokunnassa 16.11.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko Päästökauppa Lisää uusiutuvaa energiaa tai

Lisätiedot

Esitys tarjouskilpailuun perustuvasta preemiojärjestelmästä [HE 175/2017 vp] Kuuleminen talousvaliokunnassa

Esitys tarjouskilpailuun perustuvasta preemiojärjestelmästä [HE 175/2017 vp] Kuuleminen talousvaliokunnassa Esitys tarjouskilpailuun perustuvasta preemiojärjestelmästä [HE 175/2017 vp] Kuuleminen talousvaliokunnassa 22.11.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko Päästökauppa Verolainsäädäntö Lisää uusiutuvaa energiaa

Lisätiedot

Energia- ja ilmastostrategian jatkotyö tuulivoiman osalta. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Hallitusneuvos Anja Liukko

Energia- ja ilmastostrategian jatkotyö tuulivoiman osalta. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Hallitusneuvos Anja Liukko Energia- ja ilmastostrategian jatkotyö tuulivoiman osalta Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 24.1.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko Kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030: Tuet teollisen

Lisätiedot

Kilpailuun perustuva tukijärjestelmä. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson

Kilpailuun perustuva tukijärjestelmä. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson Kilpailuun perustuva tukijärjestelmä Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1.2018 Kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson Sisällys Miksi kilpailutetaan? Tuoreita tilastoja tuotantokustannuksista Tarjouskilpailuun

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko LUONNOS

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko LUONNOS TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko 15.5.2018 LUONNOS VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA 1 Laki uusiutuvilla

Lisätiedot

Tuotantotukisäädösten valmistelutilanne

Tuotantotukisäädösten valmistelutilanne Tuotantotukisäädösten valmistelutilanne Energiamarkkinaviraston infotilaisuus tuotantotuesta 9.11.2010 Hallitusneuvos Anja Liukko Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY)

Lisätiedot

VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA

VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko 17.8.2018 VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA 1 Laki uusiutuvilla energialähteillä

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kilpailuun perustuva tukijärjestelmä

Uusiutuvan energian kilpailuun perustuva tukijärjestelmä Uusiutuvan energian kilpailuun perustuva tukijärjestelmä Hallituksen esitys laeiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain ja tuulivoiman kompensaatioalueista annetun

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Hallitusneuvos Anja Liukko LAUSUNTO HE 30/2015 vp

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Hallitusneuvos Anja Liukko LAUSUNTO HE 30/2015 vp TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Hallitusneuvos Anja Liukko LAUSUNTO HE 30/2015 vp 20.10.2015 VALTION TALOUSARVIOESITYS VUODELLE 2016: ENERGIAPOLITIIKKA (32.60) Energiapolitiikan tavoitteiden toteutuminen Energiapolitiikan

Lisätiedot

Tuotantotukilain muutokset

Tuotantotukilain muutokset Tuotantotukilain muutokset Anja Liukko hallitusneuvos Syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät 27.11.2012 Tuulivoimarakentamisen tukijärjestelmä Syöttötariffi (= tavoitehinta sähkön 3 kk markkinahinta)

Lisätiedot

Laki. uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta

Laki. uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun

Lisätiedot

TUULIVOIMA JA KANSALLINEN TUKIPOLITIIKKA. Urpo Hassinen 25.2.2011

TUULIVOIMA JA KANSALLINEN TUKIPOLITIIKKA. Urpo Hassinen 25.2.2011 TUULIVOIMA JA KANSALLINEN TUKIPOLITIIKKA Urpo Hassinen 25.2.2011 www.biomas.fi UUSIUTUVAN ENERGIAN KÄYTTÖ KOKO ENERGIANTUOTANNOSTA 2005 JA TAVOITTEET 2020 % 70 60 50 40 30 20 10 0 Eurooppa Suomi Pohjois-

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN RATKAISUT. Hamina Kaakkois-Suomen ELY- keskus, Ilpo Kinttula, asiantuntija, energia 1

UUSIUTUVAN ENERGIAN RATKAISUT. Hamina Kaakkois-Suomen ELY- keskus, Ilpo Kinttula, asiantuntija, energia 1 UUSIUTUVAN ENERGIAN RATKAISUT Hamina 12.3.2013 1 Energiatuki Työ- ja elinkeinoministeriö / ELY- keskus voi hankekohtaisen harkinnan perusteella myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille energiatukea

Lisätiedot

Bioenergia-alan ajankohtaisasiat TEM Energiaosasto

Bioenergia-alan ajankohtaisasiat TEM Energiaosasto Bioenergia-alan ajankohtaisasiat TEM Energiaosasto Bioenergia-alan toimialapäivät Noormarkku 31.3.2011 Ylitarkastaja Aimo Aalto Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY)

Lisätiedot

Energiatuki Kati Veijonen

Energiatuki Kati Veijonen Energiatuki 2017 Kati Veijonen Energiatukea Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka: 1) lisäävät uusiutuvien energialähteiden

Lisätiedot

TUKI UUSIUTUVAN ENERGIAN INVESTOINTEIHIN. Lappeenranta Pirkanmaan ELY- keskus, Ilpo Kinttula, asiantuntija, energia 1

TUKI UUSIUTUVAN ENERGIAN INVESTOINTEIHIN. Lappeenranta Pirkanmaan ELY- keskus, Ilpo Kinttula, asiantuntija, energia 1 TUKI UUSIUTUVAN ENERGIAN INVESTOINTEIHIN Lappeenranta 26.05.2016 Pirkanmaan ELY- keskus, Ilpo Kinttula, asiantuntija, energia 1 Energiatuki Työ- ja elinkeinoministeriö / ELY- keskus voi hankekohtaisen

Lisätiedot

TUULIVOIMATUET. Urpo Hassinen 10.6.2011

TUULIVOIMATUET. Urpo Hassinen 10.6.2011 TUULIVOIMATUET Urpo Hassinen 10.6.2011 UUSIUTUVAN ENERGIAN VELVOITEPAKETTI EU edellyttää Suomen nostavan uusiutuvan energian osuuden energian loppukäytöstä 38 %:iin vuoteen 2020 mennessä Energian loppukulutus

Lisätiedot

Onko puu on korvannut kivihiiltä?

Onko puu on korvannut kivihiiltä? Onko puu on korvannut kivihiiltä? Biohiilestä lisätienestiä -seminaari Lahti, Sibeliustalo, 6.6.2013 Pekka Ripatti Esityksen sisältö Energian kulutus ja uusiutuvan energian käyttö Puuenergian monet kasvot

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen Elinkeinoministeri Olli Rehn

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen Elinkeinoministeri Olli Rehn Kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030 Elinkeinoministeri Olli Rehn 24.11.2016 Skenaariotarkastelut strategiassa Perusskenaario Energian käytön, tuotannon ja kasvihuonekaasupäästöjen kokonaisprojektio

Lisätiedot

Energiatuen mahdollisuudet Tuusula pilotointialusta uusille energiaratkaisuille. Pekka Grönlund TEM Team Finland -talo

Energiatuen mahdollisuudet Tuusula pilotointialusta uusille energiaratkaisuille. Pekka Grönlund TEM Team Finland -talo Energiatuen mahdollisuudet Tuusula pilotointialusta uusille energiaratkaisuille Pekka Grönlund TEM 7.11.2016 Team Finland -talo Energiatuen tavoitteet Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin ilmasto- ja

Lisätiedot

TEKNOLOGIANEUTRAALIN PREEMIOJÄRJESTELMÄN VAIKUTUKSIA MARKKINOIHIN

TEKNOLOGIANEUTRAALIN PREEMIOJÄRJESTELMÄN VAIKUTUKSIA MARKKINOIHIN TEKNOLOGIANEUTRAALIN PREEMIOJÄRJESTELMÄN VAIKUTUKSIA MARKKINOIHIN Pöyryn ja TEM:n aamiaisseminaari Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting All rights reserved. No part of this document may be reproduced

Lisätiedot

Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta. Helsingissä,

Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta. Helsingissä, Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta Helsingissä, 14.2.2018 Kyselytutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Pohjolan Voiman toimeksiannosta strukturoidun

Lisätiedot

HE 124/2011 vp. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2012.

HE 124/2011 vp. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2012. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan uusiutuvilla energialähteillä

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen Kansallinen energia- ja ilmastostrategia asiantuntijakuuleminen Eduskunnan talousvaliokokunta 7.3.2017 Pekka Ripatti Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja energian hankinnan omavaraisuus Uusiutuvan

Lisätiedot

Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Kimmo Ollikka VATT Valtiovarainvaliokunta 17.2.2017 Kivihiilen energiakäytöstä luopuminen Lämmöntuotannon

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttö ja tuet Suomessa

Uusiutuvan energian käyttö ja tuet Suomessa Uusiutuvan energian käyttö ja tuet Suomessa Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät Pekka Ripatti 3.12.2013 Energiamarkkinavirasto uusiutuvan energian edistäjänä Tuuli-, biokaasu-, puupolttoaine- ja metsähakevoimaloiden

Lisätiedot

Energiatukien kohdentaminen. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Pekka Grönlund

Energiatukien kohdentaminen. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Pekka Grönlund Energiatukien kohdentaminen Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1.2018 Pekka Grönlund Agenda Energiatuki vuosina 2013-2016 Keskeisimmät muutokset 2018 Tukilinjaukset 2018 Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

Nykyisiä ja tulevia uusiutuvan energian tukimuotoja. Aurinkoenergiaa Suomessa -seminaari Hallitusneuvos Anja Liukko

Nykyisiä ja tulevia uusiutuvan energian tukimuotoja. Aurinkoenergiaa Suomessa -seminaari Hallitusneuvos Anja Liukko Nykyisiä ja tulevia uusiutuvan energian tukimuotoja Aurinkoenergiaa Suomessa -seminaari 12.10.2016 Hallitusneuvos Anja Liukko Hallituksen kärkihanke: Hiilettömään, puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti

Lisätiedot

Uusiutuvan energian velvoitepaketti ja metsäenergiatuet

Uusiutuvan energian velvoitepaketti ja metsäenergiatuet Uusiutuvan energian velvoitepaketti ja metsäenergiatuet Metsäneuvosto 8.12.2010 Ylitarkastaja Aimo Aalto Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY) Suomen nostavan uusiutuvan

Lisätiedot

TEM:n energiatuki uudistuu 2013 alkaen

TEM:n energiatuki uudistuu 2013 alkaen TEM:n energiatuki uudistuu 2013 alkaen Kansallinen cleantech -investointifoorumi Ylitarkastaja Pekka Grönlund 13.12.2012 TEM: rahoitusta uuden teknologian käyttöönottoon Rahoitus 10 M 5 M 1 M Rahoitusta

Lisätiedot

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Metsäenergian uudet tuet Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY) Suomen nostavan uusiutuvan energian osuuden

Lisätiedot

Hiilen energiakäytön kielto Teollisuusneuvos Petteri Kuuva Hiilitieto ry, Kolfakta rf:n talviseminaari, , GLO Hotel Art

Hiilen energiakäytön kielto Teollisuusneuvos Petteri Kuuva Hiilitieto ry, Kolfakta rf:n talviseminaari, , GLO Hotel Art Hiilen energiakäytön kielto Teollisuusneuvos Petteri Kuuva Hiilitieto ry, Kolfakta rf:n talviseminaari, 28.3.2019, GLO Hotel Art HE 200/2018 vp Hallitusohjelma Uusiutuvan energian osuus >50 % ja omavaraisuus

Lisätiedot

Metsäbioenergia energiantuotannossa

Metsäbioenergia energiantuotannossa Metsäbioenergia energiantuotannossa Metsätieteen päivä 17.11.2 Pekka Ripatti & Olli Mäki Sisältö Biomassa EU:n ja Suomen energiantuotannossa Metsähakkeen käytön edistäminen CHP-laitoksen polttoaineiden

Lisätiedot

Suomen askelmerkit EU:n uusiutuvan energian 2030 tavoitteiden toteuttamiseksi. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Pekka Grönlund

Suomen askelmerkit EU:n uusiutuvan energian 2030 tavoitteiden toteuttamiseksi. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Pekka Grönlund Suomen askelmerkit EU:n uusiutuvan energian 2030 tavoitteiden toteuttamiseksi Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 22.1.2019 Pekka Grönlund Aiheet 1. Globaalit trendit 2. EU (REDII) 3. Suomi Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Jukka Leskelä Energiateollisuus Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.2016 Hiilen käyttö sähköntuotantoon on

Lisätiedot

Energiavarastot ja älykkäät järjestelmät

Energiavarastot ja älykkäät järjestelmät Energiavarastot ja älykkäät järjestelmät Energian varastointi TEKES -seminaari 24.5.2016 Tatu Pahkala Kärkihanke 1: Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti TAVOITE: Uusiutuvan

Lisätiedot

HE 17/2017 vp. ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu

HE 17/2017 vp. ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu HE 17/2017 vp ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu Talousvaliokunnan kuuleminen 25.4.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko ILUC-direktiivin liite IX, A osa o kohta:

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Energiapoliittisia linjauksia

Energiapoliittisia linjauksia Energiapoliittisia linjauksia Metsäenergian kehitysnäkymät Suomessa -kutsuseminaari Arto Lepistö Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto 25.3.2010 Sisältö 1. Tavoitteet/velvoitteet 2. Ilmasto- ja energiastrategia

Lisätiedot

Bioenergia-alan linjaukset ja näkymät

Bioenergia-alan linjaukset ja näkymät Bioenergia-alan linjaukset ja näkymät Esityksen sisältö Bioenergia ry Bioenergian näkymistä Ajankohtaisia aiheita LULUCF REDII Uusiutuvan sähköntuotannon tarjouskilpailu Metsähakkeen tuki Liikenteen päästövähennykset

Lisätiedot

Sähkötehon riittävyys osana energiaja ilmastostrategian valmistelua

Sähkötehon riittävyys osana energiaja ilmastostrategian valmistelua Sähkötehon riittävyys osana energiaja ilmastostrategian valmistelua Ylitarkastaja Tatu Pahkala Energiaviraston keskustelutilaisuus kesällä 2017 alkavasta tehoreservikaudesta 20.4.2016 Agenda Hallitusohjelma

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Paasitorni, Helsinki. Ylijohtaja Simo Nurmi, Energiavirasto

Avauspuheenvuoro. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Paasitorni, Helsinki. Ylijohtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Avauspuheenvuoro Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Paasitorni, Helsinki Ylijohtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Energiavirasto energiapolitiikan toteuttajana Energiapolitiikan linjausten käytännön

Lisätiedot

Biokaasulaitosten tukijärjestelmät Suomessa. Fredrik Åkerlund, Motiva Oy

Biokaasulaitosten tukijärjestelmät Suomessa. Fredrik Åkerlund, Motiva Oy Biokaasulaitosten tukijärjestelmät Suomessa TUKIRATKAISUJEN ESITTELY Tämän aineiston tarkoitus On auttaa biokaasulaitosta harkitsevaa yrittäjää tai toimijaa hahmottamaan saatavilla olevat tukiratkaisut

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 EK:n kannat Lähtökohdat Globaali toimintaympäristö on muuttunut 5 vuodessa rajusti; EU:n nykyisiä 2020-tavoitteita ei voi kopioida uudelle kaudelle. Vuoteen 2030

Lisätiedot

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari - 22.3.216 Pöyry Management Consulting Oy EU:N 23 LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT EU:n 23 linjausten toteutusvaihtoehtoja

Lisätiedot

- Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen

- Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen ENERGIATUET 2013 Säädöstaustat: - Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuodelta 2012 (1063/2012) sekä - Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet ELY-keskuksille energiatukien myöntämisestä,

Lisätiedot

Biokaasun käytön kannustimet ja lainsäädäntö

Biokaasun käytön kannustimet ja lainsäädäntö Biokaasun käytön kannustimet ja lainsäädäntö Biokaasusta liiketoimintaa mahdollisuudet ja reunaehdot Seminaari ja keskustelutilaisuus 3.12.2008, Helsinki Erkki Eskola Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

Pienenergiantuotantoa edistetään Suomessa. Juho Korteniemi Työ- ja elinkeinoministeriö Oulu, 9.5.2014

Pienenergiantuotantoa edistetään Suomessa. Juho Korteniemi Työ- ja elinkeinoministeriö Oulu, 9.5.2014 Pienenergiantuotantoa edistetään Suomessa Juho Korteniemi Työ- ja elinkeinoministeriö Oulu, 9.5.2014 Pienenergiantuotannon edistäminen Suomessa Poistetaan esteitä ja luodaan mahdollisuuksia Rahoitusta

Lisätiedot

HE 56 /2016 vp EU:n valtiontukisääntelyn avoimuus- ja julkaisuvelvoitteiden täytäntöönpanon varmistaminen kansallisesti

HE 56 /2016 vp EU:n valtiontukisääntelyn avoimuus- ja julkaisuvelvoitteiden täytäntöönpanon varmistaminen kansallisesti HE 56 /2016 vp EU:n valtiontukisääntelyn avoimuus- ja julkaisuvelvoitteiden täytäntöönpanon varmistaminen kansallisesti Hallitusneuvos Eeva Vahtera Eduskunnan talousvaliokunta 26.4.2016 1.Esityksen tausta

Lisätiedot

Energiatuen hyödyntäminen yrityksissä. Erkki Väisänen/Tekes TETS

Energiatuen hyödyntäminen yrityksissä. Erkki Väisänen/Tekes TETS Energiatuen hyödyntäminen yrityksissä Erkki Väisänen/Tekes TETS 3.5.2017 MIKÄ? Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka edistävät:

Lisätiedot

Tavoitteena sähkön tuotannon omavaraisuus

Tavoitteena sähkön tuotannon omavaraisuus Tavoitteena sähkön tuotannon omavaraisuus Esitelmä Käyttövarmuuspäivässä 2.12.2010 TEM/energiaosasto Ilmasto- ja energiastrategian tavoitteista Sähkönhankinnan tulee perustua ensisijaisesti omaan kapasiteettiin

Lisätiedot

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Jukka Leskelä Energiateollisuus ry SESKOn kevätseminaari 2013 20.3.2013, Helsinki 1 Kannattavuus? Kilpailukykyisesti Kokonaisedullisimmin Tuottajan

Lisätiedot

Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti. Riku Huttunen Kansallinen biotalouspaneeli

Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti. Riku Huttunen Kansallinen biotalouspaneeli Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti Riku Huttunen Kansallinen biotalouspaneeli 19.1.2016 Kärkihanke 1: Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti

Lisätiedot

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018)

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) ENERGIATUET 2017 Säädöstaustat: - Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuodelta 2012 (1063/2012) sekä (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) - Työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Energia- ja ilmastostrategia ja sen vaikutukset metsäsektoriin

Energia- ja ilmastostrategia ja sen vaikutukset metsäsektoriin Energia- ja ilmastostrategia ja sen vaikutukset metsäsektoriin Elinkeinoministeri Olli Rehn Päättäjien 40. Metsäakatemia Majvikin Kongressikeskus 26.4.2016 Pariisin ilmastokokous oli menestys Pariisin

Lisätiedot

Biokaasulaitosten investointituet v. 2014

Biokaasulaitosten investointituet v. 2014 Biokaasulaitosten investointituet v. 2014 Biokaasuseminaari, Liminganlahden luontokeskus 27.2.2014 Asiantuntija Kalevi Hiivala Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1 1. Maatilan lämpökeskus ja biokaasulaitos

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä ilmastopolitiikan suunnitelmat ilmastolain valossa. Professori Kai Kokko Helsingin yliopisto

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä ilmastopolitiikan suunnitelmat ilmastolain valossa. Professori Kai Kokko Helsingin yliopisto Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä ilmastopolitiikan suunnitelmat ilmastolain valossa Professori Kai Kokko Helsingin yliopisto Sisältö Ilmastolain suunnittelujärjestelmä ja sen tavoitteet Kansallinen

Lisätiedot

Miten valtio tukee biokaasulaitoksia? Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö

Miten valtio tukee biokaasulaitoksia? Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö Miten valtio tukee biokaasulaitoksia? Veli-Pekka Reskola Maa- ja metsätalousministeriö Biokaasuasioiden vastuutahoja MMM:ssä MMM Maatalousosasto (MAO) - Bioenergiatuotannon edistämistoimet (investointi-

Lisätiedot

Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020

Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020 Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020 Jukka Saarinen TEM BioRefine-loppuseminaari 27.11.2012 EU:n ilmasto- ja energiapaketin velvoitteet Kasvihuonekaasupäästöjen (KHK) tavoitteet:

Lisätiedot

Ajankohtaista energiatuista

Ajankohtaista energiatuista Ajankohtaista energiatuista RAKLI Energiatehokkuuspäivä 29.5.2018 Markku Mäkelä, Business Finland Erkki Väisänen, Business Finland Kaikki energiatukihakemukset jätetään Innovaatiorahoituskeskus Business

Lisätiedot

Uusiutuvan energian edistäminen (taloudelliset ohjauskeinot)

Uusiutuvan energian edistäminen (taloudelliset ohjauskeinot) Energiatuet Uusiutuvan energian edistäminen (taloudelliset ohjauskeinot) Päästökauppa (EU) Energiaverotus (VM) Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotukilaki (1396/2010) Tuulivoima, biokaasu,

Lisätiedot

Energia- ja ilmastostrategian lähtökohdat ja tavoitteet. ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 28.1.

Energia- ja ilmastostrategian lähtökohdat ja tavoitteet. ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 28.1. Energia- ja ilmastostrategian lähtökohdat ja tavoitteet ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 28.1.2016 Kärkihanke 1: Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti

Lisätiedot

NÄIN MEILLÄ LAPPEENRANNASSA

NÄIN MEILLÄ LAPPEENRANNASSA NÄIN MEILLÄ LAPPEENRANNASSA Aurinkovoimalat eri kokoluokissa -tukijärjestelmät ja erityispiirteet Kotitalouksien voimalat Asuinkiinteistöt, pl. kotitalouksien yksityisessä hallinnassa olevat PK-yritykset,

Lisätiedot

Hallitusneuvos Anja Liukko Liikenne- ja viestintävaliokunta HE 199/2018 vp

Hallitusneuvos Anja Liukko Liikenne- ja viestintävaliokunta HE 199/2018 vp HE laeiksi * biopolttoöljyn käytön edistämisestä * biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain muuttamisesta sekä * biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Kuuleminen: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

Kuuleminen: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 1 (2) Talousvaliokunta 15.3.2017 Kuultava: Asiantuntija: Seppo Savolainen Kuuleminen: 15.3.2017 Aihe: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Viitteenne: VNS

Lisätiedot

Hallitusneuvos Anja Liukko Ympäristövaliokunta HE 199/2018 vp

Hallitusneuvos Anja Liukko Ympäristövaliokunta HE 199/2018 vp HE laeiksi * biopolttoöljyn käytön edistämisestä * biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain muuttamisesta sekä * biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 14.9.2017 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain ja tuulivoiman kompensaatioalueista annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

Energiaosaston näkökulmia. Jatta Jussila 24.03.2009

Energiaosaston näkökulmia. Jatta Jussila 24.03.2009 Energiaosaston näkökulmia Jatta Jussila 24.03.2009 EU:n asettamat raamit ilmasto- ja energiastrategialle Eurooppa-neuvoston päätös Kasvihuonekaasupäästötavoitteet: vuoteen 2020 mennessä 20 % yksipuolinen

Lisätiedot

Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys

Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys 11.1.16 Tausta Tämä esitys on syntynyt Mikkelin kehitysyhtiön Miksein GreenStremiltä tilaaman selvitystyön

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia Erikoistutkija Olli Kauppi 14.1.2013 EU:n energiapolitiikka - Päästökauppa, -yhteismarkkinat, -kapasiteettimarkkinat, - RES-tuki Kilpailu - Edullinen energia - Kestävä

Lisätiedot

Energiantuotantoinvestoinnin edellytykset ja tuen taso. Säätytalo 01.02.2011

Energiantuotantoinvestoinnin edellytykset ja tuen taso. Säätytalo 01.02.2011 Biopolttoaineet maatalouden työkoneissa Hajautetun tuotannon veroratkaisut Energiantuotantoinvestoinnin edellytykset ja tuen taso Säätytalo 01.02.2011 Toimialapäällikkö Markku Alm Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lisätiedot

Hajautetun energiatuotannon edistäminen

Hajautetun energiatuotannon edistäminen Hajautetun energiatuotannon edistäminen TkT Juha Vanhanen Gaia Group Oy 29.2.2008 Esityksen sisältö 1. Hajautettu energiantuotanto Mitä on hajautettu energiantuotanto? Mahdollisuudet Haasteet 2. Hajautettu

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 359/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain liitteen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Syöttötariffijärjestelmän vuosiraportti

Syöttötariffijärjestelmän vuosiraportti Syöttötariffijärjestelmän vuosiraportti 2017 5.10.2018 Pörssisähkön ja päästöoikeuksien kallistuminen leikkaa vuoden 2018 tuotantotuen kustannuksia Vuonna 2011 käynnistyneestä syöttötariffijärjestelmästä

Lisätiedot

Valtiontuet syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen esteenä

Valtiontuet syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen esteenä Valtiontuet syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen esteenä Uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät Laskentatoimen asiantuntija Outi Vilén Esityksen sisältö Valtiontuet tuotantotukilaissa

Lisätiedot

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Uusi rahoituslaki ja soveltaminen Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Rahoituslaki ja rahoitusasetus Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta

Lisätiedot

Energiaverot 2011 (lämmöntuotanto)

Energiaverot 2011 (lämmöntuotanto) Hallituksen velvoitepaketti 4/2010 Uusiutuvan energiantuot. osuus 2020 38% Lisäystarve 38 TWh 86 TWh => 124 TWh, josta puu 55%, 16% biopolttonesteet, 15% tuulivoima ja 8% lämpöpumput p p Metsähakkeelle

Lisätiedot

Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset

Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset Suomen energiaekonomistien ja metsäekonomistiklubin kevätseminaari, Energiavirasto 6.4.2017 Pekka Ripatti ja Olli Mäki Kenen tiedoilla

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi anja.liukko@tem.fi 4.10.2017 Lausunnon antaja: Aihe: Viitteenne: Suomen tuulivoimayhdistys ry Luonnos hallituksen esitykseksi laeiksi uusiutuvilla energialähteillä

Lisätiedot

Suomi ja EU kohti uusia energiavaihtoehtoja miten polttokennot sopivat tähän kehitykseen

Suomi ja EU kohti uusia energiavaihtoehtoja miten polttokennot sopivat tähän kehitykseen Suomi ja EU kohti uusia energiavaihtoehtoja miten polttokennot sopivat tähän kehitykseen Tekes Polttokennot vuosiseminaari 2011 13.9.2011 Hanasaari Petteri Kuuva Agenda Suomen ilmasto- ja energiastrategiat

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUSTA

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUSTA Muistio 1(3) Esa Niemelä 20.4.2017 Eduskunnan talousvaliokunnalle Viite HE 25/2017 vp, kuuleminen 21.4.2017 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN

Lisätiedot

Puuenergian tukijärjestelmät Ilpo Mattila MTK Keuruu 31.5.2012

Puuenergian tukijärjestelmät Ilpo Mattila MTK Keuruu 31.5.2012 Puuenergian tukijärjestelmät Ilpo Mattila MTK Keuruu 1 31.5.2012 Ilpo Mattila Maaseudun bioenergialähteet ENERGIALÄHDE TUOTE KÄYTTÖKOHTEITA METSÄ Oksat, latvat, kannot, rangat PELTO Ruokohelpi, olki Energiavilja

Lisätiedot

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Kuntamarkkinat 12.9.2013: Mistä rahoitus kunnan päästövähennystoimenpiteisiin? Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

VN-TEAS-HANKE: EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMEN KILPAILUKYKYYN

VN-TEAS-HANKE: EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMEN KILPAILUKYKYYN VN-TEAS-HANKE: EU:N 23 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMEN KILPAILUKYKYYN Seminaariesitys työn ensimmäisten vaiheiden tuloksista 2.2.216 EU:N 23 ILMASTO-

Lisätiedot

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Jyväskylä 25.9.2017 Kutsuvierastilaisuus biokaasualan toiminnanharjoittajille ja viranomaisille Järjestäjät: Keski-Suomen liitto ja Suomen Biokaasuyhdistys

Lisätiedot

Suomen uusiutuvan energian kasvupotentiaali Raimo Lovio Aalto-yliopisto

Suomen uusiutuvan energian kasvupotentiaali Raimo Lovio Aalto-yliopisto Suomen uusiutuvan energian kasvupotentiaali 2020-2030 14.3.2019 Raimo Lovio Aalto-yliopisto Potentiaalista toteutukseen Potentiaalia on paljon ja pakko ottaa käyttöön, koska fossiilisesta energiasta luovuttava

Lisätiedot

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015 Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015 Talousvaliokunta Energiaverotus Yhdenmukaistettu energiaverodirektiivillä (EVD) Biopolttonesteet veronalaisia EVD:ssä Turpeen verotukseen ei sovelleta EVD:tä Sähköllä

Lisätiedot

Energiatehokkuus energiavaltaisessa teollisuudessa Helsinki 22.9.2009 tehostamistavoitteet ja tuet

Energiatehokkuus energiavaltaisessa teollisuudessa Helsinki 22.9.2009 tehostamistavoitteet ja tuet Energiatehokkuus energiavaltaisessa teollisuudessa Helsinki 22.9.2009 tehostamistavoitteet ja tuet Pentti Puhakka TEM EU:n asettamat raamit ilmasto- ja energiastrategialle Eurooppa-neuvoston päätös Kasvihuonekaasupäästötavoitteet:

Lisätiedot

Tuleva energiapolitiikka. ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuus ry:n kevätseminaari, Lappeenranta 21.5.2015

Tuleva energiapolitiikka. ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuus ry:n kevätseminaari, Lappeenranta 21.5.2015 Tuleva energiapolitiikka ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuus ry:n kevätseminaari, Lappeenranta 21.5.2015 Laajempi toimintaympäristö Globaalit ilmastosopimukset Pariisin COP21 EU:n energia- ja ilmastokehykset

Lisätiedot

Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj

Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj Käyttövarmuuspäivä Finlandia-talo 26.11.2008 2 Kantaverkkoyhtiön tehtävät Voimansiirtojärjestelmän

Lisätiedot

Uusiutuvan energian vuosi 2015

Uusiutuvan energian vuosi 2015 Uusiutuvan energian vuosi 2015 Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Congress Paasitorni, Helsinki Pekka Ripatti Sisältö ja esityksen rakenne 1. Millainen on uusiutuvan energian toimiala? 2. Millaisia

Lisätiedot

Suomen energia- ja ilmastostrategia ja EU:n kehikko

Suomen energia- ja ilmastostrategia ja EU:n kehikko Suomen energia- ja ilmastostrategia ja EU:n 2030- kehikko Teollisuusneuvos Petteri Kuuva Ilmasto- ja energiapolitiikan aamupäivä, Rake-sali 27.4.2016 Agenda Strategian valmisteluprosessi EU:n 2030 tavoitteet

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (5) Asia tulisi käsitellä 346 Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston päätökseksi koskien siirtymäsuunnitelmaa rajoittaa tiettyjen yli 50 megawatin polttolaitosten

Lisätiedot

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle.

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jäteverolain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jäteverolakia. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta

Lisätiedot

Kivihiilen energiakäyttö päättyy. Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä

Kivihiilen energiakäyttö päättyy. Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä Kivihiilen energiakäyttö päättyy Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä Kivihiilen ja turpeen verotusta kiristetään Elinkaaripäästöt paremmin huomioon verotuksessa

Lisätiedot

Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2016 Arviot vuosilta

Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2016 Arviot vuosilta Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2016 Arviot vuosilta 2010-2015 Emma Liljeström, emma.liljestrom@benviroc.fi Suvi Monni, suvi.monni@benviroc.fi Esityksen sisältö 1. Tarkastelun laajuus 2. Uusiutuvan

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS Suomen Sähkönkäyttäjät ry Lausunto 14.05.2018 Asia: TEM/1561/03.01.01/2017, TEM046:00/2017 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI SÄHKÖMARKKINALAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (NS.

Lisätiedot

Lausunnon antaja: Suomen Tuulivoimayhdistys ry Aihe: Uusiutuvan energian tukijärjestelmien kehittämistyöryhmän loppuraportti

Lausunnon antaja: Suomen Tuulivoimayhdistys ry Aihe: Uusiutuvan energian tukijärjestelmien kehittämistyöryhmän loppuraportti Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi 20.6.2016 Lausunnon antaja: Suomen Tuulivoimayhdistys ry Aihe: Uusiutuvan energian tukijärjestelmien kehittämistyöryhmän loppuraportti Viitteenne: TEM/1993/00.04.01/2015

Lisätiedot