MULLA ON DIABETES, MUT SE ON IHAN OK. Selviytymisopas nuoruusiän diabetesta sairastaville lapsille ja heidän läheisilleen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MULLA ON DIABETES, MUT SE ON IHAN OK. Selviytymisopas nuoruusiän diabetesta sairastaville lapsille ja heidän läheisilleen"

Transkriptio

1 MULLA ON DIABETES, MUT SE ON IHAN OK Selviytymisopas nuoruusiän diabetesta sairastaville lapsille ja heidän läheisilleen

2 2 3 Tekijät Sinulle Tämä opas sisältää ajatuksia ja oivalluksia nuoruusiän diabeteksesta. Se on tehty sinulle, jolla on nuoruusiän diabetes, sekä läheisillesi. Oppaan tekijät ovat itsekin diabetesta sairastavia ala-astetta käyviä lapsia. He ovat pohtineet ja tunteneet samoja asioita, joita sinä ehkä mietit juuri nyt. MULLA ON DIABETES, MUT SE ON IHAN OK Selviytymisopas nuoruusiän diabetesta sairastaville lapsille ja heidän läheisilleen. Tämä opaskirjanen on tehty Diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen kanssa. Oppaan faktatiedot on tarkistettu Diabetesyhdistyksen toimesta. Eri otsikoiden alla on eri tilanteisiin liittyviä asioita. Voit halutessasi lukea opasta hyppien teemasta toiseen, sinun ei tarvitse edetä järjestyksessä. Voit myös valita kohtia, joita näytät ystävillesi ja niille aikuisille, joiden on hyvä tietää diabeteksestasi. Oivaltavia lukuhetkiä! Kokemusasiantuntijat: Kris-Andrea Haav, Enni Pakarinen, Vilma Pakarinen ja Angelika Adamczak Visuaalinen toteutus ja taitto: Pyry Lehtonen, Ainomaija Lehtonen Kuvitus: Meri Lehtonen, Lumi Lehtonen, Kris-Andrea Haav, Enni Pakarinen Sisällön toteutus: Ainomaija Lehtonen Kiitos Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiölle, Kansan Sivistysrahastolle ja Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistykselle tuesta P.s. Muistathan, että kaikkia asioita ei voi, eikä tarvitse heti tietää. Niitä oppii pikku hiljaa.

3 4 DIABETES lyhyesti Haima on pieni elin ihmisen sisällä, vatsalaukun alapuolella. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on tuottaa insuliinia. Jos niin ei tapahdu, sairastuu diabetekseen. Ilman insuliinia ei voi elää, joten sitä pitää pistää ihmisen sisään. Diabetesta sairastaessa insuliinin määrää pitää myös itse säädellä, sillä haima ei tee sitä puolestasi. Onkin tärkeää, että insuliinia on elimistössä aina oikea määrä, ei liikaa eikä liian vähän. Insuliinia täytyy lisätä esimerkiksi aina ennen kuin rupeaa syömään. Insuliinia pistetään ihon alle joko erillisellä insuliinikynällä, jossa on pieni insuliinipiikki tai insuliinipumpun avulla, jolloin pumppu annostelee tarvittavan määrän insuliinia ihon alle. Insuliinia ei voi ottaa suun kautta, koska mahan vahvat hapot pilaisivat sen. DIABETES EI PARANE, mutta sen kanssa oppii elämään Aluksi tuntuu hurjalta ja kurjalta, kun tajuaa, ettei diabetes olekaan kuin esimerkiksi flunssa. Se ei paranekaan viikossa, ei edes kahdessa eikä edes vuodessa. Diabetes on aina, se ei parane koskaan. Mutta tiesitkö: et ole ainoa! Suomessa on tällä hetkellä yli alle 15-vuotiasta lasta, joilla on diabetes. He kaikki ovat oppineet elämään diabeteksen kanssa. Aluksi hoito vaatii vähän totuttelua ja tarkkuutta, mutta sen oppii yllättävän pian. Ja siltikin sinulla on lupa olla myös vihainen ja pettynyt. Diabetesta on tärkeä hoitaa päivittäin, niin kuin muitakin arkisia asioita, kuten hampaiden pesu, hiusten harjaus, pukeminen, nukkumaan meno... Kun asioiden tekemiseen syntyy rytmi, niitä ei tarvitse enää edes stressata. Niin vain tapahtuu. Ei kai kukaan yöpaidallakaan kouluun menisi? Kun diabeteksen hoitoon tottuu, siitä tulee elämäntapa. 5

4 6 7 Ruoka Ruoka on mielessä, kun on diabetes. Ruoka vaikuttaa verensokeritasapainoon, sillä se nostaa veressä olevaa sokeria*. Ja verensokerin määrä taas vaikuttaa insuliinin tarpeeseen. Siksi pitää syödä säännöllisesti (aamupala, lounas, päivällinen, iltapala). Ruokaa tai sovittuja välipaloja ei kannata jättää väliin. Muista välipalat erityisesti urheillessa. Kun säännölliseen syömiseen tottuu, siihen syntyy rytmi, ihan niin kuin muihinkin päivittäin tehtäviin asioihin. Kouluruokailussa hiilihydraattien määrä on melko vakio. Niitä voi laskea yhdessä koulun keittäjien kanssa kaikkien oppilaiden nähtäviksi. Jos koulussasi on muitakin diabetesta sairastavia lapsia, voitte tehdä sen kaikki yhdessä ja samalla auttaa toinen toisianne. * Verensokeri ei ole kiteistä valkoista ainetta, kuten se sokeri, jota laitetaan happamien marjojen päälle. Se on veressä olevaa näkymätöntä ainetta, jota voidaan mitata verensokerimittarilla.

5 8 9 Verensokeri ja insuliini Kun ihminen syö, veressä oleva sokeri (eli veren glukoosipitoisuus) nousee. Silloin haima valmistaa ja lähettää verisuoniin insuliinia, joka kuljettaa verensokerin ihmisen soluihin rakennusaineeksi. Jos on diabetes, pitää insuliini pistää itse ihon alle, koska haima ei valmista sitä. Diabeteksessa haima ei laske tarvittavaa insuliinin määrää, sinun pitää siis laskea se itse. Mittaa verensokeria säännöllisesti ja kirjoita lukemat muistiin älypuhelimeen tai muistikirjaan. Näin voit seurata verensokeriarvojasi ja insuliinin tarvetta. Se helpottaa oikean insuliiniannoksen löytymistä sinulle. Joskus insuliinin ja verensokerin tasapainoa pitää hiukan etsiä, mutta lopulta se kyllä löytyy. Sitä kutsutaan hoitotasapainoksi. Insuliinia, jota tarvitaan ennen ateriaa, kutsutaan ateriainsuliiniksi. Jotta voit laskea paljonko tarvitset ateriainsuliinia, sinun pitää tietää kaksi asiaa: 1) Ensin pitää tietää, paljonko veressäsi on verensokeria ennen kuin olet syönyt mitään. Se mitataan verensokerimittarilla. 2) Sen jälkeen pitäisi arvioida, kuinka paljon tulevassa ruuassa on hiilihydraatteja. P.s. Verensokerin mittaus ja insuliinin pisto kestää maksimissaan muutaman minuutin. (Saman ajan kun laitat nauhalenkkarit jalkaan.) Kun nämä kaksi asiaa tietää, voi laskea tarvittavan insuliiniannoksen. Insuliinin määrä on jokaisella lapsella oma, sen on lääkärisi ja diabeteshoitajasi laskenut sinulle*. * Insuliiniannoksesi voi olla esimerkiksi 1 yksikkö / 20 grammaa hiilihydraattia. Eli jos syöt lounaan, jossa on 80 g hiilihydraattia niin silloin tarvitset insuliinia 4 yksikköä.

6 10 Koulu Harrastukset 11 Vietät suuren osan arkipäivästä koulussa ja siksi on tärkeää, että opettajat ja luokkatoverit tietävät diabeteksestasi. Kerro heille, mitä diabetes on ja miten sitä hoidetaan. Voit pitää siitä vaikka pienen esitelmän luokassa ja samalla sivistää luokkatovereitasi ja opettajaasi. Näin jaat tärkeää tietoa eteenpäin, olethan sinä tämän sairauden erityisasiantuntija. Opettajan ja oppilastovereidesi on myös hyvä tietää, mitä pitää tehdä, jos rupeat voimaan huonosti. Näytä heille tämän oppaan sivu 25. Liikuntatunneilla tai pitkillä ulkovälitunneilla kulutat verensokeria tavallista enemmän. Nauti siis pieni välipala ennen liikuntatai välituntia. Diabetes ei estä urheiluharrastusta. Liikkuessa verensokeria kuluu, joten muista syödä välipala ennen harrastukseen lähtöä ja seuraa verensokeriasi, kun ponnistelet tai hikoilet erityisen kovasti. Kuten koulussa, kerro myös harrastuspaikassasi diabeteksesta.

7 12 13 Juhlat Kukapa meistä ei rakastaisi juhlia. Diabetes ei estä nauttimasta juhlista. Silloin on vain tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä ja kuinka paljon syöt. (Ja sehän on nykyään muotia, sitä kutsutaan tietoiseksi syömiseksi.) Juhlaherkkujen hiilihydraattimäärää arvioidaan ihan samalla tavalla kuin muutakin ruokaa. Hiilihydraattien laskussa auttaa, jos tietää mistä aineksista leivonnainen on valmistettu, paljonko siinä on jauhoja ja sokeria. Nykyään on paljon lapsia, joilla on ruokarajoitteita. On lapsia, jotka eivät voi syödä gluteenia, (eivätkä siis vehnäjauhoon leivottuja leivonnaisia), maitoallergisia, laktoosittomia, pähkinäallergisia, soijaallergisia ja paljon muita. Hekin joutuvat tarkkaan miettimään, mitä syövät. Joskus on tilanteita, jolloin joutuu sanomaan jollekin asialle ei (esimerkiksi leivonnaiselle, jos hiilihydraatteja ei pysty laskemaan). Se ei kuitenkaan tarkoita, että joutuu luopumaan kaikesta lopullisesti. Tällöin ehkä auttaa, kun ajattelee: Jos joudun odottamaan jotakin asiaa vähän kauemmin, sitä paremmalta se tuntuu, kun sen saa. P.s. Joskus hiilareiden arviointi on vaikeaa. Kätevä konsti on ottaa kuva ruuasta ja lähettää se äidille tai isälle ja sitten yhdessä miettiä, miten paljon hiilihydraatteja annos sisältää. Sivulla 24 on herkkuhiilaritaulukko, josta saat myös apua.

8 14 Erikoistilanteet Elämässä on kivoja erikoistilanteita, kuten esimerkiksi yökyläilyt ystävillä, huvipuistoissa vierailut, elokuvissa käynnit tai vaikkapa lomamatkat. Tällaisissa tilanteissa jännittää mukavasti mahanpohjassa. 15 Joskus jännitys, ilo tai surukin nostaa verensokeria ja syntyy verensokeripiikki. Useimmiten se menee kuitenkin ohi itsestään, eikä insuliinia tarvitse ottaa erikseen. Mutta jos verensokeri on pitkään korkealla, silloin on hyvä ottaa lisäinsuliinia ja olla yhteydessä omaan hoitopaikkaan. Yökyläilyt ovat aina jännittäviä tapahtumia. Silloin syödään usein herkkuja, innostutaan, valvotaan ja ehkä väsytäänkin. Verensokerin tarkkailu tavallista useammin ei ole tällöin pahitteeksi. Matkalle lähtiessäsi muista pakata kaikki diabeteksen hoitoon tarvittavat asiat mukaan. Insuliini, verensokerimittari ja liuskat, tarvittavat dokumentit sairaudesta, jne. Kun hermostuttaa, yritä ajatella jotakin ihan muuta. Vaikkapa tätä: Oranssi kilpikonna kulki sateenkaarta pitkin Linnanmäelle syömään jäätelöä. Siellä se tapasi iloisen, pörröisen ja söpön muurahaisen. Jatkaa juttua mitä sitten tapahtui? P.s. Tiesithän, että auringonvalo tai yli 30 C kuumuus pilaa insuliinin. Samoin käy, jos insuliini jäätyy. Pilaantunutta insuliinia ei voi käyttää.

9 16 En yhtään jaksaisi......tätä diabetesta 17 Välillä harmittaa kovasti, että sairastaa diabetesta. Ei jaksaisi yhtään huolehtia syömisestä, verensokerin mittauksesta tai insuliinin pistämisestä. Sen lisäksi tuntuu, että on erilainen kuin muut. On laskettava hiilihydraattimääriä syödessä ja erityisesti silloin, kun on tarjolla herkkuja. Leikkiessä, liikkuessa tai urheillessa pitää taas pitää huoli, ettei verensokeri laske liian alas. On muistettava säännölliset välipalat ja verensokerin mittaukset. Joskus tämä kaikki väsyttää. Harmitus ja väsymys on ymmärrettävää, etkä varmasti ole ainoa lapsi, joka tuntee näin. Sitä kutsutaan hoitoväsymykseksi. Kun hoitoväsymys iskee, sitä voi helpottaa miettimällä diabeteksen hoitoon liittyviä positiivisia asioita. Kuten, että oppii syömään säännöllisesti, laskemaan nopeasti päässä ruokien hiilarimääriä, liikkumaan ja urheilemaan riittävästi, nukkumaan tarpeeksi, pitämään itsestään huolta. Joskus saa herkkuja palkinnoksi, vaikka muut eivät saa. Jos diabeteksen hoito väsyttää ja tuntuu kurjalta, kerro siitä vanhemmillesi. Puhumalla ikävä tunne usein helpottaa, ja äiti ja isä osaavat lohduttaa sinua. P.s. Joskus insuliinipiikin laittaminen tai insuliinipumpun kanyylin vaihto sattuu. Pidä siitä kirjaa asteikolla 0 10 ja kirjaa ylös myös pistokohdat. Jos kipu on yli 5, lohduta itseäsi jollakin kivalla asialla: tarralla, kiiltokuvalla, lukuhetkellä, runolla, saippuakuplilla, hyvällä musiikilla, pienellä herkulla. Muistathan, että pistokohdan pitää aina olla puhdas ja sitä pitää vaihtaa.

10 18 19 Liian vähän verensokeria Liian paljon verensokeria Jos verensokerisi laskee äkisti liian alas, sinulla on hypo. Silloin on tärkeää tietää, miten tulee toimia. Katso sivu 25! Hypon oireita: Silmissä sumenee Voimakas hikoilu Heikottaa, tärisyttää Huimaa Kasvot kalpenevat Päätä särkee Olo on poissaoleva Mielialat vaihtelevat Välillä verensokerisi voi olla korkealla, se on normaalia. Mutta jos sokeriarvosi ovat usein korkealla, kehosi yrittää kertoa sinulle, että jotain on vialla. Tarkkaile oireita: Pissattaa usein Janottaa Väsyttää On huono olo Heikottaa Vatsa on kipeä Ruokahalu puuttuu Kova nälän tunne P.s. Äärimmäisissä tapauksissa voit menettää jopa tajuntasi, mutta se on epätodennäköistä. Huomaat kyllä, että tarvitset sokeria jo paljon ennen sitä! Mitä tehdä? Soita vanhemmillesi heti Juo vettä säännöllisesti Älä missään nimessä jätä insuliinipistosta pistämättä!

11 20 Perhe Lapsen sairastuessa diabetekseen tilanne on koko perheelle uusi. Kaikki perheenjäsenet joutuvat sopeutumaan uuteen sairauteen. Sisarukset voivat kokea jäävänsä paitsioon, kun diabeteksen hoito vie vanhempien huomion ja aikaa. Toisaalta sinusta taas voi tuntua epäreilulta, että perheestäsi juuri sinä sairastuit. Me kaikki koemme asiat eri tavalla ja tunteet näyttäytyvät eri tavoin. Muista, että kaikki tunteet ovat sallittuja ne ikävätkin. Niistä pitää puhua ja kertoa miltä tuntuu. Vanhemmatkin huolestuvat. Se näkyy joskus turhana tarkkailuna, kontrollina ja kieltoina. Tai se näkyy vanhempien silmissä huolena. Silloin itsekin huolestut. On tärkeää, että vanhempasi voivat luottaa sinuun ja siihen, että hoidat diabetestasi sovituilla tavoilla. Yhtä tärkeää on, että vanhempasi uskovat kykyihisi hoitaa itseäsi ja antavat sinun ottaa vastuuta hoidostasi. Oma sisarus sairastaa Kun oma veli tai sisko sairastuu diabetekseen, se synnyttää monia erilaisia tunteita samanaikaisesti. Tulee kova huoli siitä, kuinka vakava sairaus diabetes on, ja kuinka sen kanssa eletään. Samalla voi kuitenkin syntyä mustasukkaisuutta veli tai sisko saa enemmän huomiota, vanhemmat keskittyvät häneen ja hoitotilanteet vievät yhteistä aikaa. Mustasukkaisuus voi nolottaa. Onko se väärä tunne? Mikään tunne ei ole väärin, kaikki tunteet ovat sallittuja ja ymmärrettäviä. Kerro niistä perheellesi. Diabetesta sairastava sisar ei ehkä osaa ajatella, miltä sinusta tuntuu. Puhumalla asiat usein ratkeavat ja samalla ikävät tunteet helpottuvat. P.s. Pyydä päästä mukaan sisaruksesi hoitotilanteisiin, voit varmasti auttaa häntä monin eri tavoin. Samalla opit lisää diabeteksesta ja teette asioita yhdessä. Yhdessä tekeminen antaa aina voimaa, silloin ei kukaan jää yksin. 21

12 22 23 Sairastuminen Ketoaineet Jos sairastut flunssaan, verensokerisi usein nousee. Itse asiassa se voi olla koholla jo pari päivää ennen kuin kuume, nuha tai yskä alkavat. Sairastaessa on hyvä mitata verensokeria tavallista tiheämmin ja lisätä insuliinia tarpeen mukaan. Vatsataudin iskiessä pitää olla tarkkana, ettei verensokeri pääse tippumaan liian alas. Jos oksentelee rajusti, ruuasta ei saa tarvittavaa energiaa. Silloin on tärkeää, että syö ihan mitä tahansa hiilihydraattipitoista ruokaa. Tiesithän, että vatsatauti ja flunssa voivat tarttua, mutta diabetes ei tartu! Sairastaessa insuliinitasapaino voi heitellä rajusti. Insuliinin puute voi aiheuttaa ketoaineiden eli happojen kertymisen elimistöösi. Happomyrkytys on vaarallinen tila ja siksi sairaana verensokerin lisäksi myös ketoaineita pitäisi mitata säännöllisesti. Ketoaineita mitataan sormen päästä ketoainemittarilla tai ketoaineliuskoilla. Ketoaineiden nousuun viittaavia oireita ovat: Pahoinvointi ja/tai oksentelu Vatsakipu Asetonin haju hengityksessä Poskien punotus Väsymys ja sekavuus Raskas hengitys Ketoaineet on tärkeää mitata aina: 1. jos verensokeri on yli 15mmol/l (peräkkäisissä mittauksissa) 2. jos se ei laske lisäinsuliinilla tai 3. jos verensokerin ollessa korkea on jatkuva huono olo. P.s. Omahoitajalta ja lääkäriltä voi aina kysyä neuvoja ja apua!

13 24 Herkkuhiilaritaulukko Kerroshampurilainen 40 (= hiilihydraattimäärä) Ranskalaiset perunat (1 dl) 15 Ravintolan pizza Cocktailpiirakka (30 g) 10 Hedelmäsose (1 dl) 10 Jäätelötuutti Mehujääpuikko Popcorn (5 dl) Perunalastut, maissilastut (5 dl) Irtokarkit (100 g) Suklaa patukka (40 g) 20 Jugurtti- ja suklaarusinat (100 g) Croissant (50 g) 20 Täytekeksi 10 Täytekakkupala (60 g) 20 Marjapiirakkapala (60 g) 25 Berliininmunkki ( g) Kahvikakkuviipale (muropohja) (30 g) 15 Pieni muffini (40 g) 20 Virvoitusjuomat, sokerilla makeutetut (1 dl) 10 Lightmehu tai limu (energiaton makeutusaine) (1 dl) 0 Tuoremehu (1 dl) 10 Hätä Verensokeri on liian matala, kun se on alle 4 mmol/l. Nyt jo tiedät, että jos verensokeri nousee korkeaksi, tarvitset insuliinia laskemaan sitä. Mutta myös toisinpäin, jos verensokerisi laskee liian matalaksi pitää se saada nopeasti nousemaan sokeripitoisella ruualla tai juomalla. Liian matala verensokeri on vaaraksi sinulle! Lähelläsi olevien aikuisten on hyvä tietää, miten pitää toimia, jos verensokerisi yhtäkkiä laskee. Kerro heille siitä etukäteen, näytä ja opeta, mitä tulee tehdä! Hyvät verensokerin nostajat, joita kannattaa pitää mukana: * 2 dl tuoremehua tai sokeroitua mehua * 8 glukoosipastillia * pikkupussi hunajaa Odota 10 minuuttia Jos tuntuu, että olo ei helpota, ota toinen samanlainen annos uudestaan. Jos sekään ei auta, soita 112 ja valmistaudu lähtemään saattajan kanssa sairaalaan! P.s. Jos verensokeri laskee liian alas, voi mennä tajuttomaksi. Silloin pitää heti soittaa ambulanssi! Tajuttomalle ei voi antaa ruokaa tai juomaa, sillä silloin on vaara tukehtua! Hunajaa tai siirappia voi sivellä posken limakalvoille. 25

14 26 Muistiinpanoja Tälle sivulle voit kirjoittaa, piirtää tai leikata ja liimata sinulle tärkeitä asioita diabeteksen hoidosta. Esimerkiksi tärkeitä puhelinnumeroita, diabeteshoitajan ja -lääkärin nimet ja hoitopaikan osoitteen. Vertaistuke a ja neuvontaa Suomessa nuoruusiän diabetesta sairastavia lapsia on eniten maailmassa. Et siis ole yksin. On monia tahoja, jotka antavat apua ja tukea sairauden hoidossa. Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksestä saa ohjausta, koulutusta, neuvontaa ja vertaistukea. Helsingin Kampissa sijaitsevissa tiloissa järjestetään kerhotoimintaa, pidetään hoitovastaanottoja ja sieltä voi ostaa diabetesoppaita ja -hoitovälineitä. Katso lisää: Osoite: Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys ry Malminkatu 24 D Helsinki toimisto@psdiabetes.fi puh P.s. Voit myös kerätä tähän asioita, jotka lohduttavat sinua, jos mieli on maassa. P.s. Jäsenenä saa monia jäsenetuja ja lehden kotiin. Diabetesyhdistys myös valvoo laajasti diabeetikoiden etuja. Liity osoitteessa: diabetes.fi/liityn tai soita yhdistyksen toimistoon.

15 Ei ole hyvää ja huonoa sokeritasapainoa, kuten ei ole hyvää ja huonoa lasta. On korkea, sopiva ja matala arvo!

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE Tämä opas on tarkoitettu teille, joiden läheinen lapsi sairastaa tyypin 1 diabetesta. Oppaaseen on koottu perustietoa sairaudesta ja sen monipistoshoidosta.

Lisätiedot

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle MINÄ JA DIABETEKSENI Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä ala- asteikäisen tietoa tyypin 1 diabeteksesta. Toteutettu opinnäytetyönä yhteistyössä

Lisätiedot

Diabeetikkolapsen arki-info

Diabeetikkolapsen arki-info Diabeetikkolapsen arki-info - KÄYTÄNNÖNTIETOA DIABETEKSESTA LASTEN PARISSA TYÖSKENTELEVILLE 5.11.2010 Huomenta Verensokerin mittaaminen Ruuan hiilihydraattimäärän (hiilarit) arvioiminen Insuliinin pistäminen

Lisätiedot

Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito

Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito LIITE 1 Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito Ensiapuopas urheiluseurojen valmentajille ja huoltajille 1 HEIKOTTAAKO? Tämä ensiapuopas on tarkoitettu urheiluseurojen valmentajille ja huoltajille,

Lisätiedot

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori VOIMAA ARKEEN 5.9.2019 4.9.2019 Helena Vähävuori Diabeteshoitaja Helena Vähävuori 1 Yleinen sairaus, esiintyvyys kasvussa Vakava ja kallis sairaus; hoito haasteellista Riskitekijät tunnetaan Vahva näyttö

Lisätiedot

Ika a ntyneen diabeetikon insuliinihoidon haasteet perusterveydenhuollossa. Mikko Honkasalo, LT, diabetesla a ka ri, Nurmija rven terveyskeskus

Ika a ntyneen diabeetikon insuliinihoidon haasteet perusterveydenhuollossa. Mikko Honkasalo, LT, diabetesla a ka ri, Nurmija rven terveyskeskus Ika a ntyneen diabeetikon insuliinihoidon haasteet perusterveydenhuollossa Mikko Honkasalo, LT, diabetesla a ka ri, Nurmija rven terveyskeskus Tuore diabeteksen KH-suosituksen päivitys III/2016 Iäkkään

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

OPE, MULLA ON HUONO OLO

OPE, MULLA ON HUONO OLO OPE, MULLA ON HUONO OLO OPAS KOULUN HENKILÖKUNNALLE LAPSEN DIABETEKSEN HOIDOSTA Pihla Heinälä Tiina Keränen Petra Nieminen 2 SAATTEEKSI Tämä tukimateriaali on tarkoitettu ala-asteen opettajille, jotka

Lisätiedot

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT 1.- 2.LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 1. OLEN (rastita itsellesi oikea vaihtoehto) 6 VUOTTA 7 VUOTTA 8 VUOTTA 9 VUOTTA 1%

Lisätiedot

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET OMAT RUOKA-, LKUNTA- JA UNTOTTUMUKSET Nimi päivämäärä (v) (kk) (pv) Kyselyn tarkoituksena on pohtia arkisia tottumuksiasi. Kysely auttaa sinua huomaamaan, mitä hyvää ja arvokasta arjessasi on. Ole hyvä

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat

URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 45 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Sokeri Sokerit sisältävät vain tyhjää

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI Hypoglykemia tarkoittaa tilaa, jossa verensokerin taso on alle 3,9 mmol/l tai 70 mg/dl 1, tosin tarkka lukema voi vaihdella yksilöllisesti. Hypoglykemia voi johtua useista syistä, ja sen yleisin aiheuttaja

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetesta

Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetesta Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetesta Tyypin 1 diabetesta sairastaville ja heidän omaisilleen diabeettisen ketoasidoosin (DKA) riskin minimointia varten

Lisätiedot

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan Mikä on diabetes? Diabetes on tila, jossa elimistön on vaikea muuttaa nautittua ravintoa energiaksi Diabeteksessa veressä on liikaa glukoosia

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

Mitä sensorointi opettaa potilaalle ja lääkärille? (Mikä yllätti?)

Mitä sensorointi opettaa potilaalle ja lääkärille? (Mikä yllätti?) Mitä sensorointi opettaa potilaalle ja lääkärille? (Mikä yllätti?) KESKI SUOMEN ALUEELLINEN DIABETESPÄIVÄ LAAJAVUORI 11.5.2017 KIRSI PIPINEN ERIK.LÄÄK. DIABETEKSEN HOIDON ERITYISPÄTEVYYS Mihin sensorointia

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko Tämä vihko on tarkoitettu tuoreen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurannan avuksi. Seurantavihko tukee omaa oppimistasi sairauden alkuvaiheessa. Tämän avulla sinä ja hoitajasi pystytte tarkkailemaan ohjattujen

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

kirjoittanut ja kuvittanut Sandra J. Hollenberg (Malcolmin isoäiti Sandy) Suomennos: Suvi Väisänen, Pinki Kiljunen

kirjoittanut ja kuvittanut Sandra J. Hollenberg (Malcolmin isoäiti Sandy) Suomennos: Suvi Väisänen, Pinki Kiljunen kirjoittanut ja kuvittanut Sandra J. Hollenberg (Malcolmin isoäiti Sandy) Suomennos: Suvi Väisänen, Pinki Kiljunen OMA TYYPIN 1 DIABETESKIRJANI 2009 Sandra Hollenberg Lataa ilmaiseksi kopiota sivuilta

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen. Kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiä ja mietteitä. Jos haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen. Kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiä ja mietteitä. Jos haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä Kysymyksiä ja mietteitä Jos haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä Sairaalaan/terveyskeskukseen puh: Diabetessairaanhoitajaan puh: Diabeteslääkäriin puh: Esite julkaistaan Bayer Health Care -yrityksen

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin.

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin. esi Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Kasvusi arviointia varten mittausarvosi merkitään ns. persentiilikäyrälle*. Siinä painoasi ja pituuttasi verrataan muiden samanikäisten ja samaan

Lisätiedot

Diabeetikon hoidon toteutus ja seuranta Arjen omahoito. Diabeteshoitaja Marja Rautavirta Satakunnan sairaanhoitopiiri

Diabeetikon hoidon toteutus ja seuranta Arjen omahoito. Diabeteshoitaja Marja Rautavirta Satakunnan sairaanhoitopiiri Diabeetikon hoidon toteutus ja seuranta Arjen omahoito Diabeteshoitaja Marja Rautavirta Satakunnan sairaanhoitopiiri Diabeteshoitajan erityisasiantuntemus Diabeteshoitotyön asiantuntija, omahoidon ohjaus

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes ja keho

Tyypin 2 diabetes ja keho ROB TAUB Robilla on tyypin 2 diabetes Tyypin 2 diabetes ja keho Miten diabetes vaikuttaa kehoosi DENISE TROUTMAN Denisellä on tyypin 2 diabetes ROGÉRIO SILVA Rogériolla on tyypin 2 diabetes PORTUGAL tyypin

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

KUN LAPSI SAIRASTUU SYÖPÄÄN MITEN VOIT AUTTAA?

KUN LAPSI SAIRASTUU SYÖPÄÄN MITEN VOIT AUTTAA? KUN LAPSI SAIRASTUU SYÖPÄÄN MITEN VOIT AUTTAA? (nimi) (sairaus ja sairastumisajankohta) (arvio hoidon kestosta) MITÄ SAIRASTUMINEN MUUTTAA ARJESSA? Kun lapsi sairastuu syöpään, koko perheen arki muuttuu

Lisätiedot

Tyypin 1 diabetes: Tietoja opettajille

Tyypin 1 diabetes: Tietoja opettajille Tyypin 1 diabetes: Tietoja opettajille Nuorten diabetes Tyypin 1 diabetes on vaikeasti hoidettava sairaus, erityisesti nuorilla. Jos jokin asia diabeteksen hoidossa menee vikaan, siitä usein valitettavasti

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Diabetesta sairastava lapsi koulussa

Diabetesta sairastava lapsi koulussa Diabetesta sairastava lapsi koulussa Opas opettajille ja koulunkäynninohjaajille Petra Ilvesluoto Maija Kemell-Nissinen Oulun ammattikorkeakoulu 2015 Lääketieteellistä ohjausta antanut Lastentautien erikoislääkäri

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Monia aineenvaihduntasairauksia, joissa veren sokeripitoisuus kohoaa liian korkeaksi Useimmiten syynä on haiman erittämän insuliinihormonin vähäisyys tai sen puuttuminen

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse?

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Kenelle kehittyy tyypin 2 diabetes? Perimällä on iso osuus: jos lähisukulaisella on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on 50-70% Perinnöllinen taipumus vaikuttaa

Lisätiedot

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa NÄYTESIVUT Lily Murray Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA

KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA JENNI HELENIUS SISÄILMATYÖRYHMÄN PJ., JOHTOKUNNAN JÄSEN, SUOMEN VANHEMPAINLIITTO NUORISOTYÖN PÄÄLLIKKÖ MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

HYVINVOINTILOMAKE. pvm

HYVINVOINTILOMAKE. pvm HYVINVOINTILOMAKE pvm Tämä kyselylomake käsittelee hyvinvointiasi, elämäntapojasi ja sitä, miten hoidat pitkäaikaissairauttasi tai -sairauksiasi, jos sinulla on sellaisia. Täytä lomake ja ota se mukaasi

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

KILPAILUVIIKONLOPPU. www.oifbadminton.org

KILPAILUVIIKONLOPPU. www.oifbadminton.org KILPAILUVIIKONLOPPU - ENNEN KISAA HYVISSÄ AJOIN - EDELLINEN PÄIVÄ - KILPAILUPÄIVÄN AAMU - MATKA - KILPAILUPAIKALLA ENNEN PELEJÄ - PELIEN KESTÄESSÄ - PELIEN JÄLKEEN - KOTIMATKA ENNEN KISAA HYVISSÄ AJOIN

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

Teknologia diabeteksen hoidossa

Teknologia diabeteksen hoidossa Teknologia diabeteksen hoidossa 22.5.2015 Miika Rautiainen @miikarautiainen Kuka? Työskentelen Diabetesliitossa digitaalisen viestinnän tuottajana Työnsarkana pääasiallisesti Yksi elämä hanke Ykköstyypin

Lisätiedot

Menestys syntyy mielekkäästä syömisestä

Menestys syntyy mielekkäästä syömisestä Menestys syntyy mielekkäästä syömisestä Business Breakfast 20.2.2014 Ravitsemusterapeutti Kaisa Pulkkinen Terveystalo Oulu Terveystalo Maanlaajuiset monipuoliset terveyspalvelut yksityishenkilöille, yrityksille,

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

Koululaisen diabetes

Koululaisen diabetes Koululaisen diabetes Opas ala- ja yläkouluille Koululaisen diabetes Opas ala- ja yläkouluille Opas pohjautuu Diabetesliiton aiemmin julkaisemaan Diabetes kouluikäisellä -oppaaseen. Kustantaja: Suomen Diabetesliitto

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Sisaruuskortit. Esimerkkiohjeet:

Sisaruuskortit. Esimerkkiohjeet: Sisaruuskortit Sisaruuskortit on luotu avuksi pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sisarusten tunteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Kortteja on 48 ja niissä kaikissa on yksi sitaatti. Lisäksi

Lisätiedot

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä 19.9.2018 Riikka Mauno 1 19.9.2018 Riikka Mauno 2 Riikka Mauno 3 Lapsiperheiden sosiaalipalvelut Palvelupäällikkö

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT NOVORAPID -ATERIAINSULIINIA POTILAS- OHJE

NÄIN KÄYTÄT NOVORAPID -ATERIAINSULIINIA POTILAS- OHJE NÄIN KÄYTÄT NOVORAPID -ATERIAINSULIINIA POTILAS- OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on NovoRapid -ateriainsuliini?......1-2 2. Ateriainsuliinin annostelu...3-5 3. Ennen pistämistä... 6 4. NovoRapid -insuliinin

Lisätiedot

Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville klo 11-15, Kuopio RAPORTTI. Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry

Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville klo 11-15, Kuopio RAPORTTI. Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville 29.5.2018 klo 11-15, Kuopio RAPORTTI Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry TEEMAT KOULUNKÄYNTI - koulunkäyntiä helpottavat ja vaikeuttavat

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

LT Petteri Ahtiainen Endokrinologi, KSKS. Alueellinen diabeteskoulutus, JKL,

LT Petteri Ahtiainen Endokrinologi, KSKS. Alueellinen diabeteskoulutus, JKL, LT Petteri Ahtiainen Endokrinologi, KSKS Alueellinen diabeteskoulutus, JKL, 6.5.2015 1 } 31-vuotias nainen } DM1 vuodesta 2007 } Diabeteksen komplikaatioita ei ole } Ei muita sairauksia } Insuliinin lisäksi

Lisätiedot

Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon

Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon Opas pohjautuu Diabetesliiton aiemmin julkaisemaan Diabetes leikki-ikäisellä -oppaaseen. Kustantaja: Suomen Diabetesliitto

Lisätiedot

Stressi ja mielenterveys

Stressi ja mielenterveys Stressi ja mielenterveys Jokainen ihminen sietää tietyn määrän stressiä. Kun sietokyvyn raja ylittyy, stressi alkaa haitata elämää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Voit vaikuttaa omaan mielenterveyteesi,

Lisätiedot

DIABETES I./Dr.Raaste /2013

DIABETES I./Dr.Raaste /2013 DIABETES I./Dr.Raaste /2013 Insuliinidiabeteksen eli ykkös diabeteksen hyvä hoito on tarkempaa ja vaativampaa, kuin kakkos diabeteksen hoito. Kannattaa lukea kuitenkin myös ohjeeni kakkosdiabeetikoille,

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä Aamiainen * älä lähde treeneihin ilman aamiaista * aamiainen vaikuttaa koko päivään Jos

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä AAMIAINEN * ÄLÄ LÄHDE TREENEIHIN ILMAN AAMIAISTA * AAMIAINEN

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

INSULIINIPUMPPUHOITO KÄYTÄNNÖSSÄ. Sh/Dh Niina Rantamäki SEKS/Sisätautien poliklinikka Mediwest 28.5.2015

INSULIINIPUMPPUHOITO KÄYTÄNNÖSSÄ. Sh/Dh Niina Rantamäki SEKS/Sisätautien poliklinikka Mediwest 28.5.2015 INSULIINIPUMPPUHOITO KÄYTÄNNÖSSÄ Sh/Dh Niina Rantamäki SEKS/Sisätautien poliklinikka Mediwest 28.5.2015 LUENTORUNKO JATKUVA GLUKOOSISEURANTA INSULIINIPUMPPUHOIDON ALOITUS INSULIINIPUMPUN KÄYTTÖ INSULIINIANNOSTELU

Lisätiedot

Miten tukea lasta vanhempien erossa

Miten tukea lasta vanhempien erossa Miten tukea lasta vanhempien erossa Kokemuksia eroperheiden kanssa työskentelystä erityisesti lapsen näkökulma huomioiden. Työmenetelminä mm. vertaisryhmät ja asiakastapaamiset. Eroperheen kahden kodin

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Piuhan päässä on ihminen. DESG-seminaari Diabeteshoitaja Tiina Salonen

Piuhan päässä on ihminen. DESG-seminaari Diabeteshoitaja Tiina Salonen Piuhan päässä on ihminen DESG-seminaari 18.3.2016 Diabeteshoitaja Tiina Salonen 1 Pumppuhoito Suomessa Pumppuja ollut 30-40 vuotta; 2000-luvulla selvästi käyttö kasvanut Paras tapa jäljitellä fysiologista

Lisätiedot

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Maahanmuuttajien kokemuksia perhevalmennuksesta ja sen tarpeesta Kävitkö perhevalmennuksessa?

Lisätiedot

Tietoa lapselle Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation.

Tietoa lapselle Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. Tietoa lapselle Pääset pian nielurisaleikkaukseen. Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä paremmin voit ennen leikkausta, sen aikana ja sen jälkeen. Siksi on tärkeää, että luet nämä tiedot vanhempiesi

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 5 N1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille. Tämä kyselylomake

Lisätiedot

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1.

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Liite 3 LA1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Osallistut narkolepsiaa sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 23.11.2011/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

RAVINTO. Miten: Mitä sitten tulisi syödä?

RAVINTO. Miten: Mitä sitten tulisi syödä? RAVINTO Hyvä ravinto ja ruokailu on ehdoton edellytys tehokkaalle harjoittelulle ja huippu suoritukselle. Oikealla ruokavaliolla nopeutat palautumistasi ja varmistat jaksamisen myös seuraavassa tapahtumassa.

Lisätiedot

DIABETESLAPSI KOULUSSA

DIABETESLAPSI KOULUSSA DIABETESLAPSI KOULUSSA - Opas kouluille diabetesta sairastavan lapsen hoidosta Minna Jaurakkajärvi Moona Kivimaa Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kevät 2015 Kansikuva Suvi Mannonen LUKIJALLE Vuosittain Suomessa

Lisätiedot

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Esityksen teemat Mitä sairaus tarkoittaa lapselle ja nuorelle? Miten sairaus näkyy perheessä? Mitä ja

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot