KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1-2010. KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN"

Transkriptio

1 Ote (s ja ) dokumentista KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN

2 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 26 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGAA vr MAIJA ANTIILAN JA 6 MUUN VALTUUTETUN ALOITE KITKARENKAIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMISESTÄ Kvsto , asia 16 Khs Aloitteentekijät mainitsevat aloitteessaan seuraavaa: "Kaupunki suunnittelee päällystävänsä useita kilometrejä asuntokatuja ns. hiljaisella asfaltilla osana meluntorjuntatyötä. Suunnitelma on erittäin kannatettava. Asuntokatujen meluttomuus lisää asumisviihtyvyyttä merkittävästi. Valmistelutyössä on todettu, että uusi asfaltti vaatii pehmeytensä takia katujen päällystämistä aiempaa enemmän ja tulee tätä kautta maksamaan nykyistä enemmän. Tälle asialle voitaisiin tehdä jotakin. Tutkimusten ja kokemusten mukaan autojen nastarenkaat syövät tien ja kadun pintaa tehokkaasti. Asfalttiin syntyy nopeasti syviä uria, jotka on pakko korjata vesiliirtojen ehkäisemiseksi ja ajoturvallisuuden vuoksi. Pehmeässä asfaltissa vaikutukset ovat tietysti entistä nopeammat. Nastarenkaat rikkovat asfaltin pinnan. Rikotusta pinnasta nousee ilmaan ajon yhteydessä runsas määrä pieniä hiukkasia. Näiden hiukkasten on todettu tutkimuksissa olevan ilmanlaadulle ja terveydelle kaikista haitallisimmat. Monet astmaoireet ja muut hengitystiesairaudet johtuvat juuri näistä saastuneista pienhiukkasista. Näiden haittavaikutusten torjuntaan pitäisi puuttua. Nyt ei sitä tehdä. Pehmeä asfaltti ei ratkaise tätä ongelmaa. Se saattaa päinvastoin lisätä sitä. Kitkarenkaat nastarenkaiden sijaan ovat erilaisten tutkimusten mukaan nastarenkaita terveys- ja ympäristöystävällisempiä. Niiden käyttöä pitäisi edistää ja mahdollisesti säätää ne pakollisiksi nastarenkaiden sijasta kaupunkialueilla. Lämpötilojen muutokset ovat merkinneet kylmän ja liukkaan kauden Iyhentymistä. Monet autoilijat ovat jo nyt siirtyneet kitkarenkaisiin ja ajavat niillä koko Suomessa. Helsinki voisi olla aloitteellinen valtiovaltaan päin ja esittää lainsäädännön muutosta niin, että kitkarenkaiden käyttöä edistettäisiin nastarenkaiden sijasta ja että sitä tuettaisiin taloudellisesti. Allekirjoittaneet valtuutetut esittävät, että Helsinki tekee aloitteen valtioneuvostolle kitkarenkaiden käyttöönoton edistämisestä."

3 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 27 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGAA Aloitteesta on saatu ympäristölautakunnan yleisten töiden lautakunnan ja teknisen palvelun lautakunnan lausunnot, jotka ovat liitteinä Khs viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että rakennusvirasto on päättänyt ryhtyä käyttämään melua vaimentavia päällysteitä tietyillä soveltuvilla katuosuuksilla yhteensä noin 30 km:n pituudelta. Vilkasliikenteisillä pääväylillä hiljaisella päällysteellä ei saavuteta riittävää melutason alenemista eikä pysyvää melun vaimenemista. Myöskään hiljaisilla asuntokaduilla hiljaisesta päällysteestä ei saavuteta hyötyjä. Rakennusvirastossa on tekeillä selvitys nastarenkaiden käytöstä ja keinoista vähentää nastarenkaiden käyttöä. Vasta tämän selvityksen valmistuttua on edellytyksiä arvioida sitä, tulisiko kaupungin tehdä aloite valtioneuvostolle kitkarenkaiden käytön edistämisestä. Khs katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiassa. (Ryj I Kristiina Matikainen, puh )

4 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA LIITE HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN Kaupunginhallitus PL 1 (Pohjoisesplanadi 11-13) HELSINGIN KAUPUNKI Khs dnro 31 Slndnr ;--2 - Saap./Anl LAUSUNTO KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITIEES- TA, JOKA KOSKEE HILJAISTA ASFALTIIA JA KITKARENKAITA Ymk , Khs /651 ESITIELlJÄ Hallintokeskus pyytää ympäristölautakunnan lausuntoa mennessä valtuustoaloitteesta, joka koskee hiljaista asfalttia ja kitkarenkaita (lausuntopyyntö ). Maija Anttila ja kuusi muuta kaupunginvaltuutettua ovat tehneet seuraavan valtuustoaloitteen: "Kaupunki suunnittelee päällystävänsä useita kilometrejä asuntokatuja ns. hiljaisella asfaltilla osana meluntorjuntatyötä. Suunnitelma on erittäin kannatettava. Asuntokatujen meluttomuus lisää asumisviihtyvyyttä merkittävästi. Valmistelutyössä on todettu, että uusi asfaltti vaatii pehmeytensä takia katujen päällystämistä aiempaa enemmän ja tulee tätä kautta maksamaan nykyistä enemmän. Tälle asialle voitaisiin tehdä jotakin. Tutkimusten ja kokemusten mukaan autojen nastarenkaat syövät tien ja kadun pintaa tehokkaasti. Asfalttiin syntyy nopeasti syviä uria, jotka on pakko korjata vesiliirtojen ehkäisemiseksi ja ajoturvallisuuden vuoksi. Pehmeässä asfaltissa vaikutukset ovat tietysti entistä nopeammat. Nastarenkaat rikkovat asfaltin pinnan. Rikotusta pinnasta nousee ilmaan ajon yhteydessä runsas määrä pieniä hiukkasia. Näiden hiukkasten on todettu tutkimuksissa olevan ilmanlaadulle ja terveydelle kaikista haitallisimmat. Monet astmaoireet ja muut hengitystiesairaudet johtuvat juuri näistä saastuneista pienhiukkasista. Näiden haittavaikutusten torjuntaan pitäisi puuttua. Nyt ei sitä tehdä. Pehmeä asfaltti ei ratkaise tätä ongelmaa. Se saattaa päinvastoin lisätä sitä.

5 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN Kitkarenkaat nastarenkaiden sijaan ovat erilaisten tutkimusten mukaan nastarenkaita terveys- ja ympäristöystävällisempiä. Niiden käyttöä pitäisi edistää ja mahdollisesti säätää ne pakollisiksi nastarenkaiden sijasta kaupunki alueilla. Lämpötilojen muutokset ovat merkinneet kylmän ja liukkaan kauden Iyhentymistä. Monet autoilijat ovat jo siirtyneet kitkarenkaisiin ja ajavat niillä koko Suomessa. Helsinki voisi olla aloitteellinen valtiovaltaan päin ja esittää lainsäädännön muutosta niin, että kitkarenkaiden käyttöä edistettäisiin nastarenkaiden sijasta ja että sitä tuettaisiin taloudellisesti. Se olisi ympäristöteko. Allekirjoittaneet valtuutetut esittävät, että Helsinki tekee aloitteen valtioneuvostolle kitkarenkaiden käyttöönoton edistämisestä." Ympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon. Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin kaupungin ilmansuojelun toimintaohjelman ja Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman Ohjelmissa on Rakennusviraston vastuulle asetettu toimenpide: "Selvitetään ja otetaan käyttöön nastarenkaiden käytön vähentämiskeinot." Rakennusvirasto on ilmoittanut aloittavansa selvityksen laadinnan vielä tämän vuoden 2009 aikana. Selvityksen sisällöksi on ohjelmiin kirjattu: "Selvitetään mm. muiden kaupunkien (mm. Oslo, Tukholma) kokemukset nastarenkaiden vähentämisestä, menetelmät vähentää tai kieltää ne (tiedotus, käyttökielto, käyttömaksu), vaikutukset liikenneturvallisuuteen ja katupölyn määrään, rajoitusalue (mahdollinen ympäristövyöhyke) ja lainsäädäntöön tehtävät muutokset." Ympäristölautakunta pitää tärkeänä, että ensin laaditaan riittävän kattava selvitys, jossa huomioidaan mm. liikenneturvallisuus, vaikutukset meluun ja pölyyn sekä taloudelliset vaikutukset ja lainsäädännölliset tarpeet. Selvityksessä tulisi olla selkeät suositukset toimenpiteiksi, joilla voidaan vähentää nastarenkaita liikenneturvallisuuden vaarantumatta. Erityisesti Tukholman ja Oslon kokemukset olisi syytä selvittää huolella. Selvityksestä saatavien tulosten perusteella voidaan arvioida sitä, tuleeko kaupungin tehdä aloite kitkarenkaiden käyttöönoton edistämisestä valtioneuvostolle.

6 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN Kokemuksia muista maista Ruotsissa ja Norjassa nastarenkaita pidetään merkittävimpänä katupölyn aiheuttajana. Näissä maissa on tehty viime vuosina runsaasti tutkimusta aiheesta. Ruotsissa Vägverket on esittänyt, että taajamien ilman hiukkaspitoisuuksia voidaan parhaiten alentaa vähentämällä nastarenkaiden määrää. Ruotsalaistutkimuksessa väitetään jopa, että nastarenkaiden määrän vähentyessä 10 prosenttia, alenevat ilman PM10-pitoisuudet 10 Suomalaisten katupölytutkijoiden mukaan tämä vaikuttaa pahasti ylimitoitetulta väitteeitä. Uudemmassa ruotsalaistutkimuksessa esitetään, että vähentämällä Tukholmassa nastarenkaiden nykyinen 70 %:n osuus puoleen (30-40 %:iin) voitaisiin alentaa PMwpitoisuuksia 20-25% Tukholman keskusta-alueilla. Norjassa on käytännön kokemuksia nastarenkaiden vähentämisen vaikutuksista ilman hiukkaspitoisuuksiin. Oslossa vähennettiin nastarenkaiden osuutta 82 %:sta 21 %:iin vuosina Talviaikaisen PM 10-pitoisuuden arvioitiin vähenevän 1 nastarenkaiden määrän pienentyessä 10 prosenttia. Vaikutus on siten vain murto-osa ruotsalaisten arvioista. Saman nastarenkaiden osuuden laskun on arvioitu Oslossa laskeneen melutasoa keskimäärin noin 1,5-2 db. Vuonna 2008 nastattomien talvirenkaiden osuus oli Oslossa 83 %. Japanissa säädettiin kesäkuussa 1990 laki, jolla kiellettiin nastarenkaiden käyttö tarkoituksena estää pölyhiukkasten muodostusta. Lailla oli suuri merkitys Hokkaidossa, jossa vallitsevat paikoin vaikeat talviolosuhteet. Seuraavan 10 vuoden aikana alenivat tuntuvasti, mutta samalla kasvoivat kielteiset vaikutukset: jäiset tienpinnat yleistyivät ja liukkaudesta johtuvat onnettomuudet lisääntyivät, talviliikenne vaikeutui ja kustannukset kasvoivat. Näiden haittojen seurauksena piti lisätä runsaasti jäätymistä estävien aineiden ja taan tarkoitettujen murskeiden käyttöä. Haittavaikutuksilta voitiin välttyä, jos nastarenkaiden osuus oli noin 20 prosenttia. Japanissa ja nastarenkaiden kielto tai rajoitus alkoi 1990-luvun alussa. Niihin aikoihin nastojen kuluttava vaikutus oli huomattavasti suurempi kuin Suomessa nykyisin käytössä olevilla henkilöautojen nastoilla. Hiljaisten päällysteiden pölyäminen ja vierintämelu Hiljaisten päällysteiden laajamittainen käyttöönotto on yksi Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tärkeimmistä toimenpiteistä. Yleisten töiden lautakunnan päätös siitä, että rakennusvirasto

7 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN ryhtyy käyttämään melua vaimentavia asfalttipäällysteitä soveltuvissa katuverkon kohteissa, on erittäin myönteinen asia. Hiljaisten päällysteiden käytön lisääminen on suositeltavaa, koska liikennemelu vähenee sekä kadulla että lähiympäristössä. Ne ovat keskimäärin noin 3 db tavanomaista päällystettä hiljaisempia. Talvella hiljaisella päällysteellä ei saavuteta merkittävää hyötyä, koska nastarenkaat aiheuttavat hiljaisilla päällysteillä yhtä suuren melutason kuin normaaleillakin päällysteillä. Nastarenkaat lisäävät kadun pinnan kulumista. Päällysteiden kulutuskestävyyteen vaikuttavat päällysteen ominaisuudet, kadun liikennemäärä ja ajonopeus. Hiljaisten päällysteiden todetaan usein olevan kulutuskestävyydeltään heikompia kuin normaalin päällysteen. Vierintämelun vähentäminen eli VIEME -tutkimus- ja kehittämishankkeen (2008) tulosten mukaan uudet hiljaiset päällysteet eivät kaupunkinopeuksilla kuitenkaan kulu muita päällysteitä nopeammin. Oikeista raakaaineista ja hyvin tehty hiljainen päällyste on kestänyt hyvin. Kulumiskestävyyden arvioimiseksi tarvitaan kuitenkin edelleen seurantaa ja lisää mittaustuloksia erilaisista kohteista. VIEME - hankkeessa selvitettiin myös päällysteen vaikutusta katupölyn määrään. Hiljaisten päällysteiden todettiin olevan hyviä myös katupölyongelman kannalta, sillä niiden pölypäästöt olivat alhaisempia kuin vertailupäällysteiden. Tämä johtunee siitä, että pinnaltaan tasaisempina hiljaiset päällysteet "varastoivat" vähemmän pölyä ja puhdistuvat paremmin. Rengastyypin vaikutus meluun ja katupölyn määrään Tutkimusten mukaan uusien nastarenkaiden melu on jopa 9 db suurempi kuin nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden. Vanhojen ja kuluneiden nastarenkaiden osalta ero melussa on kuitenkin huomattavasti pienempi. Mikäli kiinnitetään huomiota vain meluun, kitkarenkaiden suosiminen olisi kannatettavaa. Renkaiden aiheuttama pölypäästö koostuu kahdesta päätekijästä: tien pinnalla olevasta pölystä, jonka rengas nostattaa ilmaan (re-emissio) ja renkaan aiheuttamasta tien pinnan kulumisesta (primaariemissio). Uusimpien katupölytutkimusten mukaan keväällä katupölyaikaan kadun pinnan ollessa likainen kitkarenkaat nostattavat talvella muodostunutta pölyä ilmaan tehokkaammin kuin nasta- ja kesärenkaat. Hyvin likaisella

8 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN katupinnalla ero kasvaa monikertaiseksi. Tämä johtuu niin sanotusta imukuppiefektistä. Alhaisilla pölypitoisuuksilla nastarenkaan kulutusvaikutus puolestaan tulee hallitsevaksi, jolloin nastarenkaan kokonaispäästö on suurempi kitkarenkaan. Hiekoitus itsessään lisää katupölyn määrää. Renkaan ja asfaltin pinnan välissä hiekka toimii myös hiekkapaperin tavoin muodostaen asfaltista pölyä. Pölypäästöstä valtaosa on tällöin peräisin hiekasta ja sen hiomasta asfaltista. Renkaan tyypillä ei ole tällöin suurta merkitystä. Rengastyypin vaikutukset kunnossapitoon ja Iiikenneturvallisuuteen Nastarenkaiden käytön vähentämisellä voitaneen pienentää katujen pinnan kulumista, pölyn muodostumista sekä melua. Toisaalta, jos nastarenkaiden määrä vähenee merkittävästi, voi liikenneturvallisuuden vuoksi tulla tarve lisätä suolausta ja hiekoitusta. Tämä puolestaan lisää katupölyn muodostusta. Vuonna 2008 valmistui nastavalmistajan (Tikka Spikes Oy) tutkimus, jonka johtopäätöksenä oli, että renkaat ovat riskitekijä 37 prosentissa talvikelionnettomuuksista. Tutkijalautakuntien mukaan kitkarenkaat ovat rengasonnettomuuksissa selvästi yliedustettuna niiden liikenteessä esiintymiseen nähden. Tutkimus koski koko Suomea. On myös arvioitu, että ilmastonmuutoksen aiheuttaman talvien lämpenemisen ja kitkarenkaiden kehittymisen seurauksena ei Etelä-Suomen olosuhteissa välttämättä ole jatkossa tarvetta käyttää liikenneturvallisuuden takia nastarenkaita. Toisaalta nastarenkaat lisäävät turvallisuutta ennakoimattomissa nollan molemmin puolin vaihtelevissa keleissä, joiden arvioidaan lisääntyvän ilmaston lämmetessä. Ympäristölautakunta huomauttaa, että nastarenkaat ovat vain yksi osa pölyongelmaa. Tärkeätä on, että keväisin vältettäisiin pälyepisodien syntyminen ja pitkittyminen riippumatta mikä on pölyn talven aikana synnyttänyt. Yksi olennainen jatkuvan kehittämisen kohde on hiekoitushiekan ja hiukkasten poiston tehostaminen ja nopeuttaminen. Tämä tapahtuu kehittämällä poistomenetelmiä ja laitteita. Tärkeätä on myös kehittää talvikunnossapitoa pölymäärän synnyn vähentämiseksi.

9 HELSINGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA HELSINGFORS STAD MILJÖNÄMNDEN Nastarenkaiden käyttöselvitys 2001 Rakennusvirastossa valmistui vuonna 2001 Nastarenkaiden käyttöselvitys, Case Helsinki. Siinä selvitettiin nasta- ja kitkarenkaiden hyötyjä ja haittoja, nastarenkaiden rajoitusten kansainvälisiä kokemuksia, lainsäädännöllisiä kysymyksiä sekä yhteiskuntataloudellisia vaikutuksia. Selvityksessä nastarenkaiden käyttö kiellon arvioitiin lisäävän liikennetapaturmia ja kuten hiekoituksen tarvetta. Merkittiin, että esittelijä esitti Iisättävän esityslistan sivulle 18 alaotsikon "Rengastyypin vaikutukset kunnossapitoon ja liikenneturvallisuuteen" viimeiseksi kappaleeksi tekstin "Ympäristölautakunta huomauttaa, että nastarenkaat ovat vain yksi osa pölyongelmaa. Tärkeätä on, että keväisin vältettäisiin pölyepisodien syntyminen ja pitkittyminen riippumatta mikä on pölyn talven aikana synnyttänyt. Yksi olennainen jatkuvan kehittämisen kohde on hiekoitushiekan ja hiukkasten poiston tehostaminen ja nopeuttaminen. Tämä tapahtuu kehittämällä poistomenetelmiä ja laitteita. Tärkeätä on myös kehittää talvikunnossapitoa pölymäärän synnyn vähentämiseksi:' Kirje kaupunginhallitukselle (PL 1) ja pöytäkirjanote ympäristönsuojeluja tutkimusyksikölle (Haahla). Lisätiedot: Haahla Anu, ympäristötarkastaja, puhelin (09) YMPÄRISTÖlAUTAKUNTA XXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX puheenjohtaja XXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX

10 HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO LIITE YLEISTEN TÖiDEN LAUTAKUNTA Kaupunginhallitus PL 1 (Pohjoisesplanadi 11-13) HELSINGIN KAUPUNKI Khsdnro -1 Stn dnr Saap./Anl. 02-,, i LAUSUNTO MAIJA ANTTILAN YM. VALTUUSTOALOITTEESTA, JOKA KOSKEE KITKARENKAIDEN KÄYTÖN EDISTÄMISTÄ HKR , Halke Valtuustoaloite jakaantuu kahteen kokonaisuuteen: Melua vaimentavien päällysteiden käytön suosimiseen sekä kitkarenkaiden käytön edistämiseen. Käytännössä vain nastarenkaat kuluttavat asfalttia. Tämä saattaa joskus ääritilanteissa heikentää liikenteen turvallisuutta ja sekin lähinnä maanteillä, lisäksi on huomioitava, että nastojen raapima hyvin hienojakoinen kivi- ja bitumiainespöly ilmaan noustuaan aiheuttaa terveydelle haittavaikutuksia. Valtuustoaloitteessa esitetään kitkarenkaiden olevan erilaisten tutkimusten mukaan nastarenkaita terveys- ja ympäristöystävällisempiä. Tästä syystä kitkarenkaat tulisi aloitteen mukaan säätää pakollisiksi nastarenkaiden sijasta kaupunkialueilla. Valtuustoaloitteessa esitetään, että Helsinki olisi aloitteellinen valtiovallan suuntaan kitkarenkaiden käyttöönoton edistämisestä ja mahdollisesta käytön taloudellisesta tukemisesta. Rengasmelua vaimentavat päällysteet Yleisten töiden lautakunta on päättänyt ryhtyä käyttämään melua vaimentavia päällysteitä yhteensä hieman yli 30 km:n pituudelta, tasaisesti ympäri kaupunkia sijaitsevilla katuosuuksilla. Päällysteiden koostumuksen tarkka suunnittelu tähtää siihen, että niillä saavutetaan lähes yhtä pitkä kestoikä kuin nykyisin käytössä olevilla päällysteillä. Rengasmeiua vaimentava asfalttipäällyste joudutaan tekemään huomattavasti kestävämmästä kivilaadusta ja muista käytettävistä lisämateriaaleista kuin tavanomaiset päällysteet. Melua valmentavat päällysteet ovat viime vuosina määrätietoisen kehitystyön tuloksena parantuneet huomattavasti, eivätkä ole pehmeitä, kuten valtuustoaloitteessa on todettu. Liikenne- ja viestintäministeriö on teettänyt laajan tutkimuksen vierintämelun ja -pölyn vähentämisestä (VIEME-tutkimus- ja kehittämishan- Osoite Katuosoite Puhelin Talaton PL 1500 Kasarmikatu HELSINGIN KAUPUNKI HELSINKI Vaihde Växel hkr.kirjaamo@het.fi

11 HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO YLEISTEN TÖiDEN ke, loppuraportti 4/2008, LVM), jonka johtopäätöksissä on todettu, että melua vaimentavien koeosuuksien kuluminen oli selvästi vähäisempää sekä pölypäästöt olivat alempia kuin kokeessa olleen tavanomaisen päällysteen. Melua vaimentavilla päällysteillä voidaan siten jonkin verran vähentää katupölyongelmaa. Tässä kohtaa täytyy korostaa sitä, että päällysteen ja hiekoituksessa käytettävän hiekoitussepelin kiviainesten geologiset ominaisuudet vaikuttavat merkittävästi pölyongelman muodostukseen. Tutkimuksessa on todettu myös se, että melua vaimentavan päällysteen korkeampi kitkataso korostuu huonossa ajoke- Iissä jopa 20 % lyhyemmän pysähtymismatkan. Samassa tutkimuksessa on myös todettu, että melua vaimentavat pääl- Iysteet eivät vaimenna melua talviaikaan, mutta myös se, että kitkarenkaat nostattavat ilmaan huomattavasti enemmän pölyä kuin nastarenkaal. Melua vaimentavilla päällysteillä saavutetaan etuja verrattaessa tavanomaisiin päällysteisiin. Niiden vuosikustannukset ovat kalliimpia kuin tavanomaisten päällysteiden ja hiljaisilla asuntokaduilla niillä ei saavuteta hyötyä ja toisaalta ne eivät sovellu käytettäväksi vilkkaimmilla pääkaduilla. Esimerkiksi erityisen vilkkailla väylillä (liikennemäärä yli ajon/vrk) niiden käyttöikä lyhenee huomattavasti kulumisesta johtuen. Toisaalta melun vaimennustehokkuus on näillä väylillä hyvin marginaalista. Kitkarenkaiden käytön edistäminen Asetuksessa ajoneuvojen käytöstä tiellä ( /1257, 16 ja 17) on todettu, että henkilöautoissa on joulu-, tammi-, ja helmikuussa käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää välisenä aikana sekä muuna aikana, milloin sää tai keli sitä edellyttää. Asetus ei koske hälytys-, puolustusvoimien maasto- tai tienpidon ajoneuvoja. Asetuksessa ajoneuvon renkaiden nastoista ( /408) on esitetty nastarenkaiden nastoille vaatimuksia. Tämä uudistettu asetus tiukentaa nastarenkaiden nastan sallittua ulkonemaa, painoa, yms. Tällä keinolla on saatu myös nastojen päällystettä kuluttavaa vaikutusta pienennettyä. Kitkarenkaat ovat yleensä pehmeämpää materiaalia kuin nastarenkaat, mihin on päästy erilaisilla lisäaineilla. Renkaat sekä päällysteet kuluvat ja kulumistuotteet leviävät ympäristöön. Päällysteiden materiaalien terveysvaikutuksia on jo monessa yhteydessä tutkittu, mutta uuteen tekniikkaan perustuvien renkaiden materiaalien terveysvaikutuksia ei rakennusvirastossa tunneta.

12 HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO YLEISTEN TÖiDEN LAUTAKUNTA Kitkarenkaiden yhtenä etuna kaupunkiympäristössä on, että se on hiljaisempi kuin nastarengas. Vaikka nastarenkaan nasta irrottaa pölyä päällysteen kiviaineksesta, kaikki renkaat jauhavat kadulla olevaa hiekoitushiekkaa. Em. Liikenne- ja viestintäministeriön tutkimuksessa todettiin, että kitkarenkaat nostavat likaiselta pinnalta moninkertaisesti enemmän pölyä ilmaan kuin nastarengas. Hyvin puhtaalla pinnalla tilanne oli toisinpäin. Kitkarenkaiden edistämisen terveysvaikutteisuuteen vaikuttaa siis myös se, että katu on puhdas. Talviaikana hiekoitushiekkaa on käytettävä turvallisuuden ja liikennöitävyyden vuoksi, eikä kadun pinta ole puhdas. Rakennusvirasto on teettänyt asiasta selvityksen; Nastarenkaiden käyttöselvitys - case: Helsinki, rakennusviraston julkaisu 2001 :4. Siinä todetaan, että nastarenkaiden käyttökiellolla saavutettaisiin pienhiukkasten määrän vähentymistä hengitysilmassa, mutta liikenneturvallisuus heikkenisi. Vastaavaa oli tapahtunut selvityksen mukaan Japanissa. Risteysalueilla liukkaus yleensä muodostuu liikenteen vaikutuksesta. Nastarenkaat karhentavat tätä pintaa, jolloin pinnasta tulee pitävämpi myös kitkarenkaille. Nastarenkaat tekevät päällysteen pinnasta myös karheamman, jolloin yleisesti kitkataso paranee. Nastarenkailla on siis myös muille tiellä liikkuville turvallisuutta edistävä vaikutus. Toisaalta, mitä suurempi osuus on nastarenkaita sitä enemmän päällysteet kuluvat. Ilman nastarenkaita katuja joudutaan suolaamaan ja hiekoittamaan enemmän, mikä nostaa talvihoidon kustannuksia jonkin verran, mutta kustannussäästöjä syntyy vähemmän kuluvista päällysteistä. Oslossa vuosina toteutettu kokeilu nastarenkaiden ankarammasta verotuksesta pudotti nastarenkaiden osuuden liikenteessä noin 20 %:iin. Tämän todettiin siellä olevan sopiva määrä niin ilmanlaadun kuin liikenneturvallisuuden kannalta. Verotuskokeilun loputtua nastarenkaiden osuus hieman kasvoi, mutta pysyi alkutilannetta selvästi alhaisempana. Nykyisin Oslon ja Trondheimin kaupunkien alueilla on käytössä nastarengasmaksu. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa nastattomien talvirenkaiden käytön, mutta ei mahdollista alueellista nastarengaskieltoa. Vaikka nastarenkaiden on todettu aiheuttavan haittoja, niillä on myös liikenneturvallisuutta lisääviä vaikutuksia. Helsingin kaupungin ilmansuojelun toimintaohjelmassa ( ) on esitetty rakennusviraston tehtäväksi selvittää nastarenkaiden käyttöä ja vähentämiskeinoja. Ylläpitotoimisto käynnistää vielä tämän vuoden aikana emo selvityksen.

13 HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO YLEISTEN TÖiDEN LAUTAKUNTA Edellä mainituin perusteluin yleisten töiden lautakunta toteaa. ettei se näe esteitä valtuustoaloitteessa esitetylle valtioneuvostolle osoitetulle Helsingin kaupungin aloitteelle kitkarenkaiden käytön edistämisestä. Lisätiedot: Alatyppö Ville. projektinjohtaja. puhelin YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX puheenjohtaja XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Anna-Leena Salo-Halinen

14 HELSINGIN KAUPUNKI TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA LAUSUNTO LIITE Kaupunginhallitukselle Khsdnro Stn dnr f Saap./Anl LAUSUNTO KITKARENKAIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMISESTÄ Helsingin kaupungin hallintokeskus on pyytänyt mennessä teknisen palvelun lautakunnalta lausuntoa kitkarenkaiden käyttöönoton edistämisestä. Määräaikaa lausunnon antamiselle on myöhemmin jatkettu marraskuun loppuun. Teknisen palvelun lautakunnan alaisen rakentamispalvelun yksiköt tuottavat mm. katujen talvikunnossapito-, ja uudelleenpäällystyspalveluja rakennusviraston kanssa tehtyjen sopimusten mukaan. Rakennusviraston katu- ja puisto-osasto on sopimuksissa tilaajana ja rakentamispalvelu palveluntuottajana. Rakentamispalvelu noudattaa palvelutuotannossaan tilaajan kanssa tehtyjä sopimuksia ja tilaajan antamia ohjeita. Lausuntopyynnössä esitettyyn asiaan ei ole palveluntuottajan näkökulmasta lausuttavaa. Lisätiedot: Suuperko Mauri, toimitusjohtaja, puhelin isen lautakunnan pu XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Mirka Vainikka puheenjohtaja Hannu Hämäläinen pöytäkirjanpitäjä

KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN

KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN Ote (s.19-21 ja 113-118) dokumentista KAUPUNGINVALTUUSTON ASIAKIRJAT STADSFULLMÄKTIGES HANDLlNGAR KAUPUNGINHALLITUKSEN MIETINNÖT STADSSTYRELSENS BETÄNKANDEN 1-2010 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/2012 1 (5) 1231 V Ryj / Valtuutettu Matti Enrothin aloite katupölyn vähentämisestä siirtymällä nastarenkaista kitkarenkaisiin päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että

Lisätiedot

Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö VIEME-ohjausryhmä, 1.11.2007 Ohjelmallinen viitekehys liikennemelun torjuntaan

Lisätiedot

Kitkarenkaiden käytön edistäminen

Kitkarenkaiden käytön edistäminen Kitkarenkaiden käytön edistäminen Katupölyseminaari 7.3.2017 Tarja Myller Helsingin ilmansuojeluohjelma 2017-2024 Ilmansuojeluohjelman toimenpide katupölyn vähentämisessä -> EDISTETÄÄN KITKARENKAIDEN OSUUDEN

Lisätiedot

NASTA-tutkimusohjelma

NASTA-tutkimusohjelma NASTA-tutkimusohjelma Tavoitteena kokonaisnäkemys talvirenkaiden käytön muutoksien vaikutuksista Helsingissä Katupölyseminaari 25.1.2012 Johtoryhmän pj. Pekka Isoniemi HKR HKR HSY HSY LiVi LiVi LVM STM

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2017 1 (8) 808 V 27.9.2017, Valtuutettu Matti Enrothin aloite toimintasuunnitelman laatimiseksi katumelun ja -pölyn vähentämiseksi HEL 2017-003503 T 00 00 03 Päätös esitti

Lisätiedot

KOKEMUKSET MELUA VAIMENTAVISTA PÄÄLLYSTEISTÄ

KOKEMUKSET MELUA VAIMENTAVISTA PÄÄLLYSTEISTÄ MELUA VAIMENTAVAT PÄÄLLYSTEET -SEMINAARI 28.9.2011 KOKEMUKSET MELUA VAIMENTAVISTA PÄÄLLYSTEISTÄ Ilmo Hyyppä, Destia Oy 1/9 päällysteiden historiaa Suomessa Rengasmelu, päällysteiden kulutuskestävyys Rengasmelu

Lisätiedot

Parhaita paloja katupölystä tärkeimmät tulokset katupölytutkimuksista

Parhaita paloja katupölystä tärkeimmät tulokset katupölytutkimuksista Parhaita paloja katupölystä tärkeimmät tulokset katupölytutkimuksista HSY tutkimusseminaari 15.12.2014 Sisältö Tausta Katupölyn lähteet kaupunki-ilmassa Katupölyn torjunnan parhaita käytäntöjä Katupölyn

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2/ TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI TEKNISEN PALVELUN LAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2/2010 1 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2-2010 Lautakunnan sihteerin yhteystiedot Hannu Hämäläinen, puhelin 0500-425030 sähköposti: hannu.hamalainen@hel.fi Huom! Asian jäädessä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 16/2017 1 (7) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 11.09.2017 807 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: katsoo valtuutettu Matti Enrothin aloitteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (9) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (9) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2017 1 (9) 807 V 27.9.2017, Valtuutettu Matti Enrothin aloite katupölyn vähentämisestä edistämällä siirtymistä nastarenkaista kitkarenkaisiin HEL 2017-003183 T 00 00 03

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

Pekka Isoniemi HKR Ohjelman joryn pj. HSY KSV LIVI LVM STM Trafi Vantaa YM YMK

Pekka Isoniemi HKR Ohjelman joryn pj. HSY KSV LIVI LVM STM Trafi Vantaa YM YMK Pekka Isoniemi Ohjelman joryn pj Esityksen sisältö NASTA-tutkimusohjelman hallinto Kitkarengasosuudet Katupölyn muodostuminen Päällysteenpinnan kuluminen Terveysvaikutukset Liikenneturvallisuusvaikutukset

Lisätiedot

Tilannekuvaukset

Tilannekuvaukset Tilannekuvaukset 1.1. 30.6.2015 30.6.2015 klo 8 Ilmanlaatu on pääasiallisesti hyvä pääkaupunkiseudulla. Vilkasliikenteisissä ympäristöissä kuten katukuiluissa ja pääväylien varsilla, ilmanlaatu on kuitenkin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.05.2016 Sivu 1 / 1 1392/2016 11.01.01 50 Lausunto Helsingin ympäristölautakunnalle Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelman 2017-2024 luonnoksesta Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

KATUPÖLYN TORJUNTA POHJOISMAISSA KEINOJEN KRIITTINEN ARVIOINTI

KATUPÖLYN TORJUNTA POHJOISMAISSA KEINOJEN KRIITTINEN ARVIOINTI KATUPÖLYN TORJUNTA POHJOISMAISSA KEINOJEN KRIITTINEN ARVIOINTI Kaarle Kupiainen Nordic Envicon Oy / SYKE Ilmansuojelupäivät 2012 1 Esityksen sisältö Taustaa Pölynsidonta Katujen puhdistus Pölyn muodostumisen

Lisätiedot

Turvallisempaa ja vihreämpää liikkumista

Turvallisempaa ja vihreämpää liikkumista Turvallisempaa ja vihreämpää liikkumista Tinkimätön sitoutuminen ihmisten turvalliseen ja ympäristöystävälliseen liikkumiseen ohjaa Nokian Renkaita. Mielestämme autoilijoilla tulee olla vapaus valita parhaiten

Lisätiedot

Talvirengasmittausten tuloksia katupölyn näkökulmasta

Talvirengasmittausten tuloksia katupölyn näkökulmasta Talvirengasmittausten tuloksia katupölyn näkökulmasta Katupölyseminaari 7.3.2017 Helsingin ympäristökeskus Kaarle Kupiainen 1 Esityksen sisältö Pölyn muodostuminen renkaan ja tienpinnan kontaktissa Johtopäätöksiä

Lisätiedot

parempaa ilmanlaatua

parempaa ilmanlaatua Kitkarenkaiden käytöllä parempaa ilmanlaatua liikenneturvallisuudesta tinkimättä NASTA-tutkimusohjelman 2011 2013 loppuraportti 1 Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2013:4 Sisältö Esipuhe.....................................................

Lisätiedot

Life after REDUST. REDUST katupölyseminaari 12.3.2014. Kaarle Kupiainen 1

Life after REDUST. REDUST katupölyseminaari 12.3.2014. Kaarle Kupiainen 1 Life after REDUST REDUST katupölyseminaari 12.3.2014 1 REDUST päättyy 2014 lopussa. Hankkeessa on demonstroitu laaja-alaisesti talvikunnossapidon ja pölyntorjunnan sekä liukkaudentorjunnan mahdollisuuksista

Lisätiedot

Talvirengasmääräykset Suomessa ja talvirenkaiden tekniset määritelmät

Talvirengasmääräykset Suomessa ja talvirenkaiden tekniset määritelmät Talvirengasmääräykset Suomessa ja talvirenkaiden tekniset määritelmät Rengasfoorumi 2.10.2014 Jussi Salminen Erityisasiantuntija Analyysit; merenkulku, tieliikenne, ympäristö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014 Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Beslutshistoria Kaupunginhallitus 01.12.2014 1258 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto päättää katsoa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/2 11.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/2 11.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) 566 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Päivi Lipposen ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee uuden koirapuiston perustamista Herttoniemeen HEL 2012-013810 T

Lisätiedot

Talvirenkaita koskevat säädökset ja nastarenkaiden tyyppihyväksynnän yliajotesti

Talvirenkaita koskevat säädökset ja nastarenkaiden tyyppihyväksynnän yliajotesti Talvirenkaita koskevat säädökset ja nastarenkaiden tyyppihyväksynnän yliajotesti Katupölyseminaari 2017; 7.3.2017 Keijo Kuikka, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

Trafi. Kitkarengastutkimus Joulukuu Trafi. TNS Gallup Oy Jaakko Hyry TNS

Trafi. Kitkarengastutkimus Joulukuu Trafi. TNS Gallup Oy Jaakko Hyry TNS Kitkarengastutkimus Joulukuu 0 TNS Gallup Oy Jaakko Hyry Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kitkarenkaiden käyttömäärä Suomessa ja miksi kitka- tai nastarenkaita käytetään Tutkimuksessa

Lisätiedot

Nastat vai kitkat? Valitse viisaasti aja viisaammin!

Nastat vai kitkat? Valitse viisaasti aja viisaammin! Nastat vai kitkat? Valitse viisaasti aja viisaammin! Talviliikenne on täynnä yllättäviä tilanteita Vastassa lunta, jäätä, loskaa mitä milloinkin. Ole valmis. Valitse viisaasti, perillä turvallisesti. Valitsetpa

Lisätiedot

M2K0133 SELVITYS NASTARENKAAN VAIKUTUKSISTA

M2K0133 SELVITYS NASTARENKAAN VAIKUTUKSISTA M2K0133 SELVITYS NASTARENKAAN VAIKUTUKSISTA Jarkko Savenius Teknillinen korkeakoulu, Autolaboratorio 219 MOBILE2-vuosiraportti 2001 Projektin koodi Raportointiaika Tammikuu 2002 Raportointikausi 1.1.2001

Lisätiedot

Talvirenkaiden turvallisuus ja ympäristövaikutukset

Talvirenkaiden turvallisuus ja ympäristövaikutukset Talvirenkaiden turvallisuus ja ympäristövaikutukset Nastarengasteknologian kehitys Nasta- ja kitkarengasosuus on turvallisuusasia Välineneutraalit tavat pölyn vähentämiseen 22.1.2014 Ohjelma 17:30-18:00

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

TALVITIEPÄIVÄT 2014 Jyväskylä. Kunnossapito ja talous

TALVITIEPÄIVÄT 2014 Jyväskylä. Kunnossapito ja talous TALVITIEPÄIVÄT 2014 Jyväskylä Kunnossapito ja talous Kuntasektorin kalustovaatimukset Katujen kunnossapito Asemakaava-alueella kadun kunnossapito kuuluu kunnalle (Laki katujen ja eräiden yleisten alueiden

Lisätiedot

Liikenteen vaikutukset ympäristöön

Liikenteen vaikutukset ympäristöön 1 Liikenteen vaikutukset ympäristöön Liikkumismahdollisuuksien ja yhteyksien paranemisen hintana ovat liikenteen aiheuttamat kustannukset, onnettomuudet ja moottoriajoneuvoliikenteen ympäristövaikutukset

Lisätiedot

Noranza 2 EVO NASTARENKAAT 175/65R14 411 185/65R14 436 185/65R15 442 195/65R15 490 205/55R16 633 205/60R16 636 215/55R16 677

Noranza 2 EVO NASTARENKAAT 175/65R14 411 185/65R14 436 185/65R15 442 195/65R15 490 205/55R16 633 205/60R16 636 215/55R16 677 Noranza 2 EVO NASTARENKAAT 175/65R14 411 185/65R14 436 185/65R15 442 195/65R15 490 205/55R16 633 205/60R16 636 215/55R16 677 Vaikeimmat talviolosuhteet vaativat innovatiivisen ja ehdottoman lähestymisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 1 Ilmoitusasiat Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedoksi kohdat 1. - 3. 1. Ympäristönsuojelupäällikön pöytäkirjat 28.4.2015 (65 68 ) ja

Lisätiedot

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajoneuvon nastarenkaiden vaatimukset

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 42 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGA A 2.5.2011

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 42 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGA A 2.5.2011 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS MIETINTÖ LIITE A 42 HELSINGFORS STADSSTYRELSE BETÄNKANDE BILAGA A 2.5.2011 16 VT KIMMO HELISTÖN JA 14 MUUN VALTUUTETUN ALOITE KIERRÄTYS- PÄIVIEN JÄRJESTÄMISESTÄ OSAKSI WORLD

Lisätiedot

Päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja pölyntorjunnan strategia

Päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja pölyntorjunnan strategia Päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja pölyntorjunnan strategia Anu Kousa Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) REDUST Action 3 12.3.2014 1 Tavoitteet ja vuoden 2013 laskennat Kustannustehokkuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2013 1 (5) 253 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Käpylän liikenneturvallisuutta (basia) HEL 2013-001440 T

Lisätiedot

Tehokkaimmat katupölyn torjuntakeinot parhaat opit pohjoismaista

Tehokkaimmat katupölyn torjuntakeinot parhaat opit pohjoismaista 5 µm Tehokkaimmat katupölyn torjuntakeinot parhaat opit pohjoismaista Kaarle Kupiainen 1,2 1 Suomen ympäristökeskus (SYKE) 2 Nordic Envicon Oy Esityksen runko Katupöly ilmanlaatuhaasteena tilanne Ruotsissa

Lisätiedot

RENGASMELUN EMISSIO JA LEVIÄMINEN ERI TIEPÄÄLLYSTEILLÄ

RENGASMELUN EMISSIO JA LEVIÄMINEN ERI TIEPÄÄLLYSTEILLÄ RENGASMELUN EMISSIO JA LEVIÄMINEN ERI TIEPÄÄLLYSTEILLÄ Jarno Kokkonen ja Tapio Lahti Insinööritoimisto Akukon Oy Kornetintie 4 A, 00380 HELSINKI jarno.kokkonen@akukon.fi 1 JOHDANTO Tieliikenteen melu on

Lisätiedot

Turussa Scason Oy:n kehittämä ja valmistama XT-Turbine-nasta on suunniteltu Kumhon WI31-renkaalle. XT-Turbine-nasta on suurempi. Se lisää kulutuskestä

Turussa Scason Oy:n kehittämä ja valmistama XT-Turbine-nasta on suunniteltu Kumhon WI31-renkaalle. XT-Turbine-nasta on suurempi. Se lisää kulutuskestä KUMHO2017-18 TALVIRENGASOPAS henkilöauto SUV maastoauto pakettiauto Turussa Scason Oy:n kehittämä ja valmistama XT-Turbine-nasta on suunniteltu Kumhon WI31-renkaalle. XT-Turbine-nasta on suurempi. Se lisää

Lisätiedot

NASTA- JA KITKARENKAIDEN VERTAILU

NASTA- JA KITKARENKAIDEN VERTAILU Henri Sairanen NASTA- JA KITKARENKAIDEN VERTAILU Opinnäytetyö Auto- ja kuljetustekniikka Toukokuu 2011 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 11 8.5.2011 Tekijä(t) Henri Sairanen Koulutusohjelma ja suuntautuminen

Lisätiedot

Sivu 1 / 6. Konalantie välillä Pitäjänmäentie Kehä1 Pirjontie/Pirkkolantie välillä Metsäpurontie Pakilantie Tapaninvainiontie

Sivu 1 / 6. Konalantie välillä Pitäjänmäentie Kehä1 Pirjontie/Pirkkolantie välillä Metsäpurontie Pakilantie Tapaninvainiontie Sivu 1 / 6 Hiljaisen päällysteen kokemukset Helsingissä. Hiljaista asfalttia on tehty viime vuosina koeluontoisina projekteina. Koeosuuksilla on haluttu testata hiljaisen päällysteen laadun nykytilaa ja

Lisätiedot

Valtuustoaloite aloitteessa nimettyjen teiden ja siltojen korjaamisesta

Valtuustoaloite aloitteessa nimettyjen teiden ja siltojen korjaamisesta Kaupunginhallitus 93 25.03.2013 Tekninen lautakunta 44 14.05.2013 Tekninen lautakunta 79 19.11.2013 Kaupunginhallitus 5 20.01.2014 Kaupunginvaltuusto 3 27.01.2014 Valtuustoaloite aloitteessa nimettyjen

Lisätiedot

Katupölyn päästöt ja niiden vähentäminen. Roosa Ritola Tutkija Suomen ympäristökeskus HSY ilmanlaadun tutkimusseminaari

Katupölyn päästöt ja niiden vähentäminen. Roosa Ritola Tutkija Suomen ympäristökeskus HSY ilmanlaadun tutkimusseminaari Katupölyn päästöt ja niiden vähentäminen Roosa Ritola Tutkija Suomen ympäristökeskus HSY ilmanlaadun tutkimusseminaari 8.11.2018 1 Esityksen sisältö 1. Miksi puhua katupölystä? 2. Katupölyn muodostuminen

Lisätiedot

Tilannekuvaukset

Tilannekuvaukset Tilannekuvaukset 15.8.-30.12.2014 30.12.2014 klo 08 Ilma on tänä aamuna melko puhdasta. HSY:n mittausten mukaan ilmanlaatu on suurimmassa osassa pääkaupunkiseutua hyvä ja paikoin liikennealueilla tyydyttävä.

Lisätiedot

Käytännön toimet ja kokemuksia menestyksekkäästä katupölypitoisuuksien pienentämisestä PK-seudulla

Käytännön toimet ja kokemuksia menestyksekkäästä katupölypitoisuuksien pienentämisestä PK-seudulla Käytännön toimet ja kokemuksia menestyksekkäästä katupölypitoisuuksien pienentämisestä PK-seudulla Jukka-Pekka Männikkö vs. Ympäristötarkastaja, REDUST Projektikoordinaattori Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) 282 Ryj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite lumikasojen poiskuljetuksesta ajoradoilta ja jalkakäytäviltä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA

ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA 30.3.2010 ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄ EHDOTTAA SEURAAVAA: Vähäpäästöisten ajoneuvojen edistäminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2011 1 (5) 430 Lausunto Tarja Tenkulan ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee Siltamäen liikuntapuiston parkkipaikan laajentamista HEL 2011-000931 T 08 01 03 Päätös päätti

Lisätiedot

Rengasmelun emissio ja leviäminen eri tiepäällysteillä

Rengasmelun emissio ja leviäminen eri tiepäällysteillä Rakenteiden Mekaniikka Vol. 41, Nro 1, 2008, s. 1-7 Rengasmelun emissio ja leviäminen eri tiepäällysteillä Jarno Kokkonen ja Tapio Lahti Tiivistelmä. Artikkelissa käsitellään tieliikennemelua: rengas-

Lisätiedot

...kuiskaava asfaltti, sujuva sulatus... Uusia tuulia tekniikan saralta

...kuiskaava asfaltti, sujuva sulatus... Uusia tuulia tekniikan saralta ...kuiskaava asfaltti, sujuva sulatus... Uusia tuulia tekniikan saralta Kaupunkiomaisuuden ylläpito 2008 - seminaari Ville Alatyppö Projektinjohtaja, KPY Onko uusille tekniikoille tarvetta? Kiristyvät

Lisätiedot

Tarvetta hankintaoppaalle?

Tarvetta hankintaoppaalle? 28.9.2011 Tarvetta hankintaoppaalle? Melua vaimentavia päällysteitä on tutkittu jo kohta 10 vuotta. HILJAprojekti valmistui 01/2004. Tällä hetkellä kehitystyössä lähinnä mukana olleilla tilaajilla on verkollaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2015 1 (5) 310 Valtuutettu Oskalan aloite liikennevalvonnan resurssien lisääminen siviilipalvelusmiehillä Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa

Lisätiedot

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Versio 28.8.2006 2 Ylläpidon toimintaympäristö 2006 Tieverkko 78 168 km (65 % päällystetty) Liikennesuorite 34 Mrd ajokm/v Vuotuinen ylläpito 0,22

Lisätiedot

Talvirenkaiden käyttö EU-maissa, Islannissa ja Norjassa

Talvirenkaiden käyttö EU-maissa, Islannissa ja Norjassa Talvirenkaiden käyttö EU-maissa, Islannissa ja Norjassa 11. marraskuuta 2013 Useimmissa EU-maissa ei ole pakollista käyttää autossa talvirenkaita, mutta poikkeuksia on... Ennen lomalle lähtöä voi olla

Lisätiedot

Nastarenkaiden käyttö Helsingin kantakaupungissa

Nastarenkaiden käyttö Helsingin kantakaupungissa Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Rakennus- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma Nastarenkaiden käyttö Helsingin kantakaupungissa Kandidaatintyö 14.4.2011 Paula Prittinen AALTO-YLIOPISTO

Lisätiedot

VALTUUSTOALOITE KATUPÖLYN ENNALTAEHKÄISYYN JA LIUKKAUDENTORJUNTAAN KÄYTETTÄVIEN UUDENLAISTEN RATKAISUJEN SELVITTÄMISESTÄ

VALTUUSTOALOITE KATUPÖLYN ENNALTAEHKÄISYYN JA LIUKKAUDENTORJUNTAAN KÄYTETTÄVIEN UUDENLAISTEN RATKAISUJEN SELVITTÄMISESTÄ VALTUUSTOALOITE KATUPÖLYN ENNALTAEHKÄISYYN JA LIUKKAUDENTORJUNTAAN KÄYTETTÄVIEN UUDENLAISTEN RATKAISUJEN SELVITTÄMISESTÄ 255/56.562/2016 KaKeL 182 Valmistelu ja lisätietoja: yhdyskuntasuunnittelija Enni

Lisätiedot

EU-RENGASMERKINTÄ RENGASVALINTOJEN TUEKSI

EU-RENGASMERKINTÄ RENGASVALINTOJEN TUEKSI EU-RENGASMERKINTÄ RENGASVALINTOJEN TUEKSI, tekninen päällikkö Bridgestone Finland Oy Rengasvalmistajat ry EU-RENGASMERKINNÄN TARKOITUS JA TAVOITTEET EU-rengasmerkinnän tarkoituksena on lisätä tieliikenteen

Lisätiedot

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista/kv

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista/kv Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 849/10.03.01.00/2013 390 Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista/kv historia Kaupunginvaltuusto 2.9.2013

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (7) 398 Ryj / Valtuutettu Ilkka Taipaleen aloite maksuttoman joukkoliikenteen kokeilusta HEL 2012-008629 T 00 00 03 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/2015 1 (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/6 15.12.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/2015 1 (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/6 15.12.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/2015 1 (6) 540 Suurten lavakokojen käytöstä maksettava korvaus lumenajossa kilpailutetuissa ylläpitourakoissa HEL 2015-012090 T 10 05 03 Päätös päätti suuremmista lavakoista

Lisätiedot

Kaavan 8159 meluselvitys

Kaavan 8159 meluselvitys Tampereen kaupunki Suunnittelupalvelut Mittaus- ja Geotekniikkayksikkö Kaavan 8159 meluselvitys Hanke: 4010025 Pvm: 29.5.2008 Laatinut: Petri Jokinen SUUNNITTELUPALVELUT MITTAUS- JA GEOTEKNIIKKAYKSIKKÖ

Lisätiedot

Liikenteen meluntorjunta: nykytila, tavoitteet ja toimet - Tilaisuus Kirkkonummella 29.9.2008. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen meluntorjunta: nykytila, tavoitteet ja toimet - Tilaisuus Kirkkonummella 29.9.2008. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen meluntorjunta: nykytila, tavoitteet ja toimet - Tilaisuus Kirkkonummella 29.9.2008 Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Melualueilla (päiväajan yli 55 db, LAeq7-22 > 55 db) asuvien lukumäärät

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY. Vastaanottaja Nastolan kunta. Asiakirjatyyppi Lausunto

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY. Vastaanottaja Nastolan kunta. Asiakirjatyyppi Lausunto Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 5.2.2014 NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY NASTOLAN KUNTA PÖLY Tarkastus Päivämäärä 5.2.2014 Laatija

Lisätiedot

E18 TURUN KEHÄTIE NAANTALIN JA RAISION VÄLILLÄ

E18 TURUN KEHÄTIE NAANTALIN JA RAISION VÄLILLÄ E18 TURUN KEHÄTIE NAANTALIN JA RAISION VÄLILLÄ YVA JA YLEISSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUS 15.12.2016 YLEISÖTILAISUUDEN OHJELMA Tervetulosanat, YVA-menettelyn esittely / Petri Hiltunen (10 min) Hankkeen esittely

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ki/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ki/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) 227 Rakennusviraston seurantaraportit ja talousarvion toteutumisennusteet vuodelta 2012 HEL 2012-006514 T 02 02 01 Päätös päätti merkitä seurantaraportin ja

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS NOKAN KAUPUNGN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Sisällysohje 1. KATUJEN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Yleistä Ajoradat Kevyenliikenteenväylät Pinnan tasaus ja polanteiden poisto ajoradoilla ja kevyenliikenteenväylillä Liite 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (6) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (6) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2013 1 (6) 2 Selvitys ympäristövyöhykkeestä Helsingissä ja eräissä Euroopan kaupungeissa vuonna 2012 HEL 2013-005744 T 11 00 01 Päätösehdotus Esittelijä Tausta päättänee

Lisätiedot

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 390 15.12.2014 Asianro 849/10.03.01.00/2013 9 Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista historia

Lisätiedot

Infraturvallisuusdirektiivi 2018

Infraturvallisuusdirektiivi 2018 Infraturvallisuusdirektiivi 2018 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle 14.9.2018 U 52/2018 vp tieinfrastruktuurin turvallisuuden hallintaa koskeva direktiivi -TTH (Infraturvallisuusdirektiivi)

Lisätiedot

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito Talvihoito 1 Katujen ja kevyenliikenteen väylien kunnossapitoluokitus Talvikunnossapito 1.0 Yleistä Parikkalan kunnan kadut on jaettu kolmeen eri kunnossapitoluokkaan. Kunnossapitoluokituksen avulla määritetään

Lisätiedot

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Nopeudet ja niiden hallinta -workshop Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Ohjaavia säädöksiä Tieliikennelaki: (25, ote) Nopeusrajoitukset. Liikenneministeriö voi antaa määräyksiä yleisestä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 22.10.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 22.10.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a 1 PYSÄKÖINTITAKSOJEN SEKÄ ASUKASPYSÄKÖINTITUNNUKSEN LUNASTUSHINNAN TARKISTAMINEN Kslk 2009-1325 hankenro 0902 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee esittää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 11.05.2015 498 HEL 2014-012200 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Keinoja ilmansaasteille altistumisen vähentämiseksi

Keinoja ilmansaasteille altistumisen vähentämiseksi Keinoja ilmansaasteille altistumisen vähentämiseksi Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa 13.11.2013 Mitä altistuminen on? Altistumisella tarkoitetaan ihmisen ja epäpuhtauden kohtaamista

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.01.2017 Sivu 1 / 1 1986/2016 00.01.01 Kaupunginhallitus 10 9.1.2017 14 Valtuustoaloite Espoon pysäköinnin laskentaohjeen käsittelystä ja hyväksyttämisestä valtuustossa Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Rengaskohtaiset arvot löytyvät tästä hinnastosta kunkin tuotteen kohdalta. Huomioithan myös tekstin tämän sivun alalaidassa.

Rengaskohtaiset arvot löytyvät tästä hinnastosta kunkin tuotteen kohdalta. Huomioithan myös tekstin tämän sivun alalaidassa. Hinnasto 1.7.2012 Uusi Marraskuusta 2012 alkaen kaikki uudet, myynnissä olevat renkaat on varustettava EU-rengasmerkinnällä. Merkinnän tarkoituksena on antaa tietoja mm. renkaan ympäristöystävällisyydestä

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/28. Tarkistus. Anja Hazekamp, Younous Omarjee GUE/NGL-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/28. Tarkistus. Anja Hazekamp, Younous Omarjee GUE/NGL-ryhmän puolesta 11.3.2019 B8-0156/28 28 Johdanto-osan C a kappale (uusi) C a. ottaa huomioon, että sekundääristen hiukkasten muodostuminen on seurausta useista kemiallisista ja fysikaalisista reaktioista, joihin liittyy

Lisätiedot

Vähemmän katupölyä puhtaampi ilma

Vähemmän katupölyä puhtaampi ilma Vähemmän katupölyä puhtaampi ilma 2 Vähemmän katupölyä 2012 Kuva: Jenni-Justiina Niemi Vähemmän katupölyä 2012 3 HENGITYSILMASSA ON AINA HIUKKASIA Hiukkasia leijailee ilmassa koko ajan. Hiukkasten määrä,

Lisätiedot

MELUA VAIMENTAVIEN PÄÄLLYSTEIDEN HANKINTA (Ehdotus) Lars Forstén Lemminkäinen Oyj

MELUA VAIMENTAVIEN PÄÄLLYSTEIDEN HANKINTA (Ehdotus) Lars Forstén Lemminkäinen Oyj MELUA VAIMENTAVIEN PÄÄLLYSTEIDEN HANKINTA (Ehdotus) Lars Forstén Lemminkäinen Oyj NYKYINEN HANKINTAKÄYTÄNTÖ? Nykyinen hankintakäytäntö on saanut paljon kritiikkiä. Se esitettiin HILJA -projektin yhteydessä

Lisätiedot

HIRVASKANKAAN (VT 4/UURAISTENTIE) MELUSELVITYS

HIRVASKANKAAN (VT 4/UURAISTENTIE) MELUSELVITYS repo002.dot 2013-09-20 HIRVASKANKAAN (VT 4/UURAISTENTIE) MELUSELVITYS E26192 SWECO YMPÄRISTÖ OY repo002.dot 2013-09-20 Muutoslista Hannele Kemppi Hannele Kemppi Elisa Huotari VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS. Työ: E26478. Tampere, 4.12.2013

KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS. Työ: E26478. Tampere, 4.12.2013 KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS Työ: E26478 Tampere, 4.12.2013 PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 Y-tunnus 0564810-5 Toimistot: Turku, Tampere,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (5) 471 V Ryj / Valtuutettu Päivi Lipposen aloite Tattarisuon asuinalueen viihtyvyyden kehittämisestä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

Rengasvalikoima ja EU-rengasmerkinnät Kuorma- ja linja-auton renkaat SPECIMEN. 72 db 1222/2009 - C3

Rengasvalikoima ja EU-rengasmerkinnät Kuorma- ja linja-auton renkaat SPECIMEN. 72 db 1222/2009 - C3 Rengasvalikoima ja EU-rengasmerkinnät Kuorma- ja linja-auton renkaat B B SPECIMEN 72 db 1222/2009 - C3 Yleistä Kokovalikoima EU:n rengasmerkintä-asetus Regulation (EY) N:o 1222/2009 Marraskuun 1. päivänä

Lisätiedot

4 mm RENGAS- RATSIA LÄHTÖKOHDAT: TAUSTA RATSAA RENKAASI AJOISSA

4 mm RENGAS- RATSIA LÄHTÖKOHDAT: TAUSTA RATSAA RENKAASI AJOISSA RENGAS- RATSIA 1997-2017 LÄHTÖKOHDAT: TAUSTA Syksyn sadekelit ja kuluneet kesärenkaat ovat vaarallinen yhdistelmä Lähes puolet autoilijoista ei tunne renkaidensa kuntoa TAVOITTEET Muistuttaa renkaiden

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Kitkatutkijan näkökulma talvirengastyyppeihin Katupölyseminaari

Kitkatutkijan näkökulma talvirengastyyppeihin Katupölyseminaari Kitkatutkijan näkökulma talvirengastyyppeihin Katupölyseminaari2017 7.3.2016 Akatemiatutkija Ari Tuononen, Aalto-yliopisto Tieystävällinen nastarengas (ROFTY) Yhteistyössä Black Donuts:n kanssa 3-akselinen

Lisätiedot

PM10-trendit Helsingissä ja Tampereella 2006 2010

PM10-trendit Helsingissä ja Tampereella 2006 2010 PM10-trendit Helsingissä ja Tampereella 2006 2010 Ilmanlaatudata & KAPU-data Roosa Ritola 25.1.2012 Katupölyseminaari Helsingin Ympäristökeskus Katupölyn torjunnan strategiat PM 10 Street dust Aikaisemmissa

Lisätiedot

ILMANTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2015

ILMANTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2015 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ILMANTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2015 Kaupunkirakenteen toimiala Rakentaminen ja Ympäristö Yleistä Tähän raporttiin on koottu yhteenveto Jyväskylän keskustan ja Palokan mittausasemien

Lisätiedot

RENGAS- RATSIA

RENGAS- RATSIA RENGAS- RATSIA 1997-2015 LÄHTÖKOHDAT: TAUSTA Syksyn sadekelit ja kuluneet kesärenkaat ovat vaarallinen yhdistelmä Lähes puolet autoilijoista ei tunne renkaidensa kuntoa TAVOITTEET Muistuttaa renkaiden

Lisätiedot

Selvitys valtioneuvoston periaatepäätöksen ja valtakunnallisen toimintaohjelman toteutumisesta meluntorjunnasta

Selvitys valtioneuvoston periaatepäätöksen ja valtakunnallisen toimintaohjelman toteutumisesta meluntorjunnasta Selvitys valtioneuvoston periaatepäätöksen ja valtakunnallisen toimintaohjelman toteutumisesta meluntorjunnasta Ari Saarinen Lentomelun seudullinen seurantaryhmä 13.12.2012 Meluntorjunnan toimintaohjelma

Lisätiedot

Vastaaijen liikkuminen ( max. 2 kulkutapaa)

Vastaaijen liikkuminen ( max. 2 kulkutapaa) !"# "" $%$%%$&' Kysely avoinna 5.4. - 5.5.2009 Vastaaijen liikkuminen ( max. 2 kulkutapaa) Vastauksia yhteensä: 560 kävellen 4 46 78 polkupyörällä 32 27 364 mopolla/moottoripyörällä 7 24 6 henkilöautolla

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 100. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 2 / 2

Espoon kaupunki Pöytäkirja 100. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 2 / 2 Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Kaupunginhallitus 178 11.5.2015 100 Valtuustoaloite vähäpäästöisten autojen edistämisohjelman toteuttamisesta pääkaupunkiseudulla Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Liuhtarin alueen (Kantatie 66) melumittaukset

Liuhtarin alueen (Kantatie 66) melumittaukset Liuhtarin alueen (Kantatie 66) melumittaukset 1 Sisällys Sisällys... 2 1. JOHDANTO... 3 2. MELUN MITTAUKSET JA MALINNUS... 3 Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (VnP 993/1992)... 3 Kenttätyöt

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 45/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 45/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 45/2016 1 (6) 1150 Yhteinen kunnallistekninen työmaa -yhteistoimintasopimus HEL 2016-012029 T 10 05 00 Päätös Käsittely päättää hyväksyä yhteistä kunnallisteknistä työmaata

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (6) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (6) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2013 1 (6) 239 Lausunto Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle yhteistarkkailusuunnitelmasta HEL 2013-009102 T 11 00 02 UUDELY/261/07.00/2013 UUDELY/290/07.00/2013

Lisätiedot

Rautateiden meluselvitys

Rautateiden meluselvitys Rautateiden meluselvitys 2007 2008 23.9.2011 1 (5) Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 8/2008 Ratahallintokeskus sai valmiiksi EU:n ympäristömeludirektiivin mukaisen meluntorjunnan toimintasuunnitelman

Lisätiedot