Sijoitusrahastoja koskevan tiedonantovelvollisuuden seurantatarkastus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sijoitusrahastoja koskevan tiedonantovelvollisuuden seurantatarkastus"

Transkriptio

1 1 (7) Sijoitusrahastoja koskevan tiedonantovelvollisuuden seurantatarkastus Rahastojen esitteiden laatu parantunut sijoitusrahastodirektiivin muutos tuo esitteiden sisällön kehittämiseen uusia haasteita Rahastojen yksinkertaistettujen esitteiden laatu on parantunut, erityisesti lyhyen koron rahastojen osalta. Laajemmin tarkasteltuna esitteiden sisällössä ja ajantasaisuudessa on kuitenkin edelleen kehitettävää, jotta rahastojen sijoituspolitiikat ja riskit aukeavat ymmärrettävästi sijoittajille ja säästäjille. Finanssivalvonnan keväällä 2010 tekemä tarkastus oli jatkoa vuosina 2009 ja 2008 tehdyille tarkastuksille. Edelliseen tarkastukseen verrattuna on havaittavissa, että moni rahastoyhtiö on panostanut yksinkertaistettujen rahastoesitteiden selkeyttämiseen, minkä ansiosta niiden taso on parantunut. Toisaalta rahastoyhtiöt joutuvat edelleen kehittämään yksinkertaistettuja esitteitään, sillä ensi vuonna voimaan saatettava niin sanottu neljäs sijoitusrahastodirektiivi muuttaa esitteiden säätelyä. Nyt tehdyn tarkastuksen perusteella joidenkin rahastoyhtiöiden esitteissä sijoittamiseen liittyvien riskien kuvaus oli aikaisempiin vuosiin verrattuna hyvin laaja ja yksityiskohtainen. Tällöin on kuitenkin Finanssivalvonnan mielestä vaarana, että rahastokohtaiset riskit eivät nouse riittävän selkeästi esiin. Riskien kuvauksen laajuus tulee olemaan haaste rahastoyhtiöille, sillä uusi direktiivi rajaa esitteen mitan kahteen sivuun. Esitemateriaali ja muu markkinointimateriaali ei aina ollut riittävän ajantasaista kuvatakseen sijoitusrahastojen toimintaympäristössä, sijoitustoiminnassa ja riskitasossa tapahtuneita muutoksia. Näitä samoja puutteita Finanssivalvonta havaitsi syksyn 2009 tarkastuksessa. Silloin Finanssivalvonta löysi puutteita erityisesti lyhyen koron rahastojen sijoituspolitiikan ja riskien kuvauksissa. Nyt tehdyn tarkastuksen perusteella näiden rahastojen esitteet ovat parantuneet selvästi. Korkorahastojen riskejä rahastoyhtiöt kuvaavat esitteissä kertomalla rahaston duraation tai modifioidun duraation. Rahastoyhtiöt eivät kuitenkaan aina ole onnistuneet avaamaan näitä mittareita niin, että sijoittajat ne ymmärtäisivät. Duraatio 1 kuvaa korkoriskiä. Duraatio tai modifioitu duraatio eivät aina anna riittävää kuvaa esimerkiksi pitkäjuoksuisiin vaihtuvakorkoisiin joukko- 1 Duraatio ja modifioitu duraatio ovat korkoriskin mittareita. Duraatio kuvaa rahaston korkosijoitusten keskimääräistä takaisinmaksuaikaa. Duraatio ilmoitetaan yleensä vuosissa. Modifioitu duraatio puolestaan on korkoriskin tunnusluku, joka kuvaa korkosijoitusten hinnan herkkyyttä korkotason muutoksille. Jos rahaston modifioitu duraatio on esimerkiksi kolme, muuttuu rahaston omistamien arvopapereiden arvo keskimäärin kolme prosenttia, kun markkinakorko muuttuu yhden prosentin. Kiinteäkorkoisen lainan duraatio lasketaan lainan koko juoksuajan perusteella. Vaihtuvakorkoisten lainojen duraatio sen sijaan lasketaan seuraavaan korontarkistuspäivään saakka.

2 2 (7) lainoihin sijoittaneiden rahastojen riskeistä. Pitkäjuoksuisen vaihtuvakorkoisen lainan korkoriski on pieni, mikäli seuraava korontarkistuspäivä on lähellä. Tällaisen lainan luottoriski voi kuitenkin olla suuri, mikäli lainan lopulliseen takaisinmaksuun on aikaa vuosia. Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitea CESR on määritellyt rahamarkkinarahastojen sijoituskohteiden pisimpiä sallittuja juoksuaikoja. Ohjeistus jakaa rahamarkkinarahastot kahteen luokkaan, lyhyisiin rahamarkkinarahastoihin ja muihin rahamarkkinarahastoihin. Lähtökohtaisesti rahamarkkinarahasto saa pisimmillään sijoittaa juoksuajaltaan enintään kahden vuoden pituisiin joukkovelkakirjalainoihin. Ohjeistus antaa vanhoille rahastoille siirtymäaikaa vuoden 2011 loppuun. CESR:n ohjeistus ei rajoita muiden korkorahastojen, kuten lyhyen koron rahastojen, sallittuja sijoituskohteita ja niiden juoksuaikaa. Finanssivalvonta suosittaa, että rahastoyhtiöt antaisivat jatkossa duraation lisäksi tietoa myös korkorahastojen sijoitusten maturiteettijakaumista. Maturiteettijakauman esittäminen on tärkeää erityisesti lyhyen koron rahastojen kohdalla. Ucits IV -direktiivi uudistaa rahastojen esitteet Yksinkertaistettu rahastoesite on dokumentti, joka pitää antaa asiakkaalle ennen rahasto-osuuden merkintää. Heinäkuussa 2011 voimaan saatettava UCITS IV -direktiivi asettaa uusia vaatimuksia rahastoista sijoittajille annettaville esitteille. Yksinkertaistetun rahastoesitteen korvaa Key Information Document, KID. Direktiivi asettaa tarkat vaatimukset tämän esitteen sisällölle, muodolle ja mitalle. Esite saa olla vain kahden sivun pituinen ja sen pitää olla selkeä. Esitteessä annetaan tiedot sijoituspolitiikasta, riskeistä, kuluista ja tuottohistoriasta. Riskien osalta uudistuksessa otetaan käyttöön synteettinen riski/tuotto-indikaattori sanallisen riskikuvauksen lisäksi. Finanssivalvonta pitää tärkeänä, että rahastoyhtiöt valmistautuvat hyvissä ajoin uuden direktiivin esitevaatimuksiin. Tarkastuksen sisältö ja toteutustapa Finanssivalvonta teki keväällä 2010 rahastoyhtiöiden tiedonantovelvollisuutta koskevan tarkastuksen. Tarkastuksessa käytiin läpi sijoitusrahastoista julkistettua lakisääteistä materiaalia ja markkinointimateriaalia. Tarkastuksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti sijoituspolitiikan ja riskien kuvaamiseen.

3 3 (7) Keskeiset tarkastushavainnot Sijoituspolitiikan kuvaus Tarkastukseen valittiin asiakokonaisuuksia, jotka ovat sisältöä koskevilta vaatimuksiltaan pitkälti samansisältöisiä sekä voimassa olevan sääntelyn että UCITS IV -direktiivin myötä tulevien sääntelyn muutosten kanssa. Tarkastuskohteiksi Finanssivalvonta valitsi laajasti omistettuja ja pääomiltaan suuria rahastoja. Otos koottiin siten, että siinä oli rahastoja kaikista suurimmista rahastoyhtiöistä. Tarkastettavana oli kaikkiaan 75 rahastoa. Tarkastus oli seurantatarkastus. Finanssivalvonta on tehnyt keväällä 2008 ja syksyllä 2009 vastaavanlaiset tarkastukset. Vuoden 2009 tarkastushavaintojen julkistamisen yhteydessä Finanssivalvonta totesi, että se käy vuonna 2010 läpi sijoitusrahastojen tiedonantovelvollisuutta seuratakseen sitä kuinka vuoden 2009 tarkastushavainnot ja markkinoiden kehityksen tuomat muutostarpeet on huomioitu sijoitusrahastojen sijoittajainformaatiossa. Yksinkertaistetun rahastoesitteen pitää kuvata ytimekkäästi sijoitusrahaston sijoituspolitiikka, sen tavoitteet ja sijoituksiin erityisesti liittyvät riskit. Kuvauksen pitää olla ymmärrettävä ja mahdollisimman selkeä. Monen rahaston sijoituspolitiikan kuvaus on edelleen varsin yleisellä tasolla, sijoittaja ei aina saa selvää kuvaa rahaston käytännössä toteuttamasta sijoituspolitiikasta. Säännöissä ja esitteissä kuvataan mikä on rahastolle sallittua, aina kuvauksissa ei riittävästi painoteta sitä, mitä instrumentteja ja strategioita rahasto todellisuudessa käyttää. Fiva havaitsi nämä samat ongelmat syksyn 2009 tarkastuksessa. Johdannaisten käytöstä moni rahasto kertoo varsin niukasti. Valuuttasuojauksen kuvauksesta ei aina ilmene, missä tilanteissa suojausta käytetään vai käytetäänkö sitä ylipäänsä koskaan. Korkorahastojen korkoriskiä kuvaavan duraation ja rahaston sijoitusastetta kuvaavan deltan kuvakset ovat edelleen osin epäselviä. Rahastoyhtiöt myös käyttävät yksinkertaistetuissa esitteissään korkoriskiä kuvaavina mittareina vaihtelevasti duraatiota ja modifioitua duraatiota. Tavalliselle sijoittajalle nämä termit ja niiden merkitys eivät aina helposti avaudu. Rahastojen rahastojen kuvauksista on usein vaikea hahmottaa rahaston todellista sijoituspolitiikkaa, kun esitteet ja säännöt kuvaavat yleisellä tasolla kohderahastojen sijoituspolitiikkaa.

4 4 (7) Usein hedge-rahastojen säännöt sallivat niille hyvin joustavan sijoituspolitiikan. Sijoittajan on tällöin vaikea hahmottaa, miten hedge-rahasto käytännössä sijoittaa ja mikä on sen riskiprofiili. Yksinkertaistetun rahastoesitteen pitää antaa selkeä kuva rahaston noudattamasta sijoituspolitiikasta. Esitteen ei ole tarkoitus esitellä pelkästään rahaston sääntöjen sallimia mahdollisuuksia, vaan rahaston todellista sijoitustoimintaa. Erityisesti silloin, kun sijoitusrahaston säännöt sallivat laajan sijoituspolitiikan, tulee kulloinkin noudatettavaa sijoituspolitiikkaa tarkentaa yksinkertaistetussa rahastoesitteessä. Mikäli rahasto painottaa toiminnassaan jotain erityistä sijoitusinstrumenttia tai -strategiaa, pitää yksinkertaistetun esitteen tuoda se selkeästi esiin. Rahastoyhtiön pitää myös päivittää esite, mikäli sijoitustoiminnassa tapahtuu olennaisia muutoksia. Riskien kuvaus Yksinkertaistetussa rahastoesitteessä on kerrottava sijoitusrahaston sijoitustoimintaan erityisesti liittyvistä riskeistä. Riskit on selitettävä esitteessä mahdollisimman ymmärrettävästi. Sijoittajan pitäisi pystyä näiden tietojen varassa vertailemaan erilaisten rahastojen riskejä. Joidenkin rahastojen riskikuvaukset olivat niin laajoja ja yleisluonteisia, että sijoittajan on vaikea hahmottaa, mitkä riskit ovat kussakin rahastossa keskeisiä. Useimmat rahastoyhtiöt pyrkivät selkeyttämään riskien kuvausta riskitaulukolla tai -luokittelulla. Yleensä tämä helpottaa rahaston riskin hahmottamista. Monimutkainen riskikuvaaja saattaa kuitenkin vaikeuttaa erilaisten rahastojen riskien vertailua. Yksinkertaistetuissa esitteissä kuvataan, minkälaisille sijoittajille mikin rahasto sopii ja mikä on lyhyimmillään suositeltava sijoitusaika kyseiseen rahastoon. Eri rahastoyhtiöt saattavat antaa sijoituspolitiikaltaan samanlaisille rahastoille hyvin erilaisia suosituksia sijoitusajoista. Joskus rahaston esitteessä suositeltu sijoitusaika saattaa markkinoiden historiallisen kehityksen valossa näyttää hieman lyhyeltä. Korkorahastojen riskejä rahastoyhtiöt kuvaavat esitteissä kertomalla rahaston duraation tai modifioidun duraation. Rahastoyhtiöt eivät kuitenkaan aina ole onnistuneet avaamaan näitä mittareita niin, että sijoittaja ne ymmärtäisi. Joidenkin yhdistelmärahastojen esitteiden perusteella rahasto vaikutti sijoittavan pienemmällä riskillä, kuin rahasto todellisuudessa sijoitti. Jos ra-

5 5 (7) hasto sijoittaa varoistansa jatkuvasti määriteltyä neutraalipainoa suuremman osan osakkeisiin, pitää se ilmetä yksinkertaistetusta esitteestä. Rahastojen riskikuvauksista oli vaikea päätellä rahaston todellista riskitasoa, koska esitteet eivät kuvanneet tarkasti kohderahastojen sijoituspolitiikkaa ja keskeisiä riskejä. Finanssivalvonta pitää riskitaulukkoa tai muuta riskiluokittelua selventävänä, mutta ei pidä niitä yksinään riittävinä kuvaamaan sijoitusrahaston riskiä. Sijoitusrahaston riskiprofiilia on kuvattava ja selvennettävä niin, että sijoittaja voi todelliset riskitekijät huomioiden myös itse arvioida sijoitusrahastoon liittyvää riskiä ja vertailla eri rahastoyhtiöiden tuotteita keskenään. UCITS IV -direktiivin saattaminen voimaan heinäkuussa 2011 velvoittaa rahastoyhtiöt käyttämään yksinkertaistetuissa esitteissään riskiluokittelua. Rahastoyhtiöiden on huolehdittava, että esitteistä ilmenevät rahastokohtaiset riskit selkeästi ja ymmärrettävästi. Liian lavea riskien kuvaus ei selkeytä rahaston riskiprofiilin kuvausta. Moni rahastoyhtiö on syksyn 2009 tarkastuksen jälkeen selkeästi panostanut riskien kuvaukseen yksinkertaistetuissa rahastoesitteissä. Tämä on kuitenkin johtanut joissain tapauksissa hyvin laajoihin kuvauksiin, joissa oleellisimmat rahastokohtaiset riskit saattavat hukkua tekstimassaan. Riskikuvauksen pitää myös olla ajan tasalla. Mikäli esimerkiksi yhdistelmärahasto sijoittaa jatkuvasti säännöissä ja esitteissä mainittua neutraalipainoa suuremmalla osakeriskillä, pitää tämä ilmetä rahaston riskikuvauksesta. Jotta rahastojen vertailu riskin perusteella olisi mahdollista tavallisille sijoittajille, pitäisi riskiprofiililtaan samanlaisten rahastojen suositeltujen sijoitusaikojen olla linjassa keskenään. Finanssivalvonnan mielestä olisi hyvä, jos rahastoyhtiöt pystyisivät alan itsesäätelyn puitteissa yhdenmukaistamaan rahastojen esitteissä mainittuja suositeltuja sijoitusaikoja. Korkorahastojen riskejä rahastoyhtiöt kuvaavat esitteissä kertomalla duraation tai modifioidun duraation. Koska duraatio kuvaa vain korkoriskiä ei se yksistään aina anna riittävää kuvaa esimerkiksi pitkäjuoksuisiin vaihtuvakorkoisiin joukkolainoihin sijoittaneiden rahastojen riskeistä. Pitkäjuoksuisen vaihtuvakorkoisen lainan korkoriski on pieni, mikäli seuraava korontarkistuspäivä on lähellä. Tällaisen lainan luottoriski voi kuitenkin olla suuri, mikäli lainan lopulliseen takaisinmaksuun on aikaa vuosia. Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitea CESR on määritellyt rahamarkkinarahastojen sijoituskohteiden pisimpiä sallittuja juoksuaikoja. Ohjeistus jakaa rahamarkkinarahastot kahteen luokkaan, lyhyisiin rahamarkkinarahastoihin ja muihin rahamarkkinarahastoihin. Lähtökohtaisesti

6 6 (7) Sijoittajainformaation saatavuus rahamarkkinarahasto saa pisimmillään sijoittaa juoksuajaltaan enintään kahden vuoden pituisiin joukkovelkakirjalainoihin. Ohjeistus antaa vanhoille rahastoille siirtymäaikaa vuoden 2011 loppuun. CESR:n ohjeistus ei rajoita muiden korkorahastojen, kuten lyhyen koron rahastojen, sallittuja sijoituskohteita ja niiden juoksuaikaa. Finanssivalvonta suosittaa että rahastoyhtiöt antaisivat jatkossa duraation lisäksi tietoa myös korkorahastojen sijoitusten maturiteettijakaumista. Maturiteettijakauman esittäminen on tärkeää erityisesti lyhyen koron rahastojen kohdalla. Tieto voidaan antaa esimerkiksi rahaston kuukausikatsauksessa. Rahastoyhtiöiden internet sivuilla esitettävää materiaalia koskee sama sääntely kuin muitakin myynti- ja markkinointikanavia. Sijoitusrahastolaki edellyttää, että kaikessa sijoitusrahaston markkinoinnissa on oltava maininta rahastoesitteestä sekä paikoista, joissa se on saatavilla. Yksinkertaistettu rahastoesite on tarjottava asiakkaalle aina ennen rahastoosuuden merkintää. Tarkastuksessa selvitettiin, mitä materiaalia ja miten helposti rahastoyhtiöiden nettisivuilta löytyy. Pääsääntöisesti rahastoyhtiöiden internet-sivuilta löytyivät helposti yksinkertaistettu rahastoesite ja rahaston säännöt. Rahastojen vuosikertomukset ja puolivuotiskatsaukset sen sijaan oli usein vaikeampi löytää. Internet-sivuilla asiakkaan voi olla vaikea hahmottaa, mikä on tiedonantovelvollisuuden mukaista materiaalia ja mikä rahastoyhtiön muuta markkinointimateriaalia. Monessa maassa toimivien palveluntarjoajien nettisivuilla asiakkaan voi olla vaikea hahmottaa, mihin maahan kukin rahasto on rekisteröity. Sijoittaja ei tällöin miellä, minkä maan viranomainen valvoo näitä rahastoja tai missä maassa toimiva palveluntarjoajan yksikkö vastaa tuotteesta. Asiakkaan pitäisi helposti löytää kaikki rahastoa koskeva materiaali, joka rahastoyhtiön on tiedonantovelvollisuuden perusteella asiakkaalle tarjottava. Rahastoyhtiön on myös selkeästi erotettava laissa määriteltyyn tiedonantovelvollisuuteen perustuva materiaali muusta rahastoyhtiön markkinointimateriaalista. Sijoittajan pitäisi pystyä myös verkkosivuilla vaivatta hahmottamaan, mihin maahan mikin rahasto on rekisteröity.

7 7 (7) Tuottokehityksen kuvaaminen Palkkioiden ilmoittaminen Finanssivalvonta on ohjeistanut rahastoyhtiöitä esittämään rahaston tuoton kehityksen yksinkertaistetussa rahastoesitteessä pylväskaaviona. Lähes kaikki rahastoyhtiöt noudattavat Finanssivalvonnan ohjetta tuottokehityksen kuvaamisesta. Joidenkin rahastojen esitteistä ei kuitenkaan saanut selvää, minkä osuussarjan tuottokehitystä pylväskaavio esittää. Tämä voi johtaa harhaan sijoittajaa, sillä osuussarjojen palkkioissa on suuria eroja, mikä puolestaan vaikuttaa osuussarjan tuottoon. Pylväskuvaajan yhteydessä pitäisi selkeästi ilmetä, minkä osuussarjan kehitystä kuva esittää ja miksi tämä osuussarja on valittu. Yksinkertaistetussa rahastoesitteessä on kerrottava rahasto-osuuden merkinnästä, lunastamisesta ja omistamisesta osuudenomistajalle koituvat kulut. Rahastojen perimistä palkkioista oli pääsääntöisesti kerrottu selkeästi. Jotkin rahastoyhtiöt olivat antaneet yksinkertaistetuissa esitteissään esimerkkejä tuottosidonnaisen palkkion määrästä erilaisissa tilanteissa, mutta eivät kaikki. Toisiin rahastoihin sijoittavat rahastot kertovat usein markkinointimateriaalissaan vain emorahaston kulut, vaikka suurin kulurasitus säästäjälle koituu kohderahastojen kuluista. Kuluttajien on vaikea vertailla kiinteiden ja tuottosidonnaisten palkkioiden aiheuttamaa kulurasitusta vaihtelevissa markkinatilanteissa. Finanssivalvonta suosittelee, että rahastoyhtiöt esittäisivät esimerkkejä tuottosidonnaisten palkkioiden koosta eri markkinatilanteissa. Rahastojen kulujen vertailun pitäisi olla helppoa. Finanssivalvonnan mielestä olisi suositeltavaa, että toisiin rahastoihin sijoittavien rahastojen palkkiot ilmenisivät kokonaisuudessa selkeästi myös muusta markkinointimateriaalista kuin yksinkertaistetuista rahastoesitteistä.

Suomalaisten sijoitusrahastojen avaintietoesitteiden selkeydessä vielä jonkin verran kehitettävää

Suomalaisten sijoitusrahastojen avaintietoesitteiden selkeydessä vielä jonkin verran kehitettävää 1 (6) Suomalaisten sijoitusrahastojen avaintietoesitteiden selkeydessä vielä jonkin verran kehitettävää Suomalaisten sijoitusrahastojen avaintietoesitteet vastaavat pääosin niille asetettuja vaatimuksia.

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä

Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä Annettu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2004 Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 29 päivänä

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 2.11.2010 2.11.2010 Tero Oikarinen ja Johanna Örndahl Esimerkkejä suorista sijoituksista Osakkeet Korot Hyödykkeet

Lisätiedot

Selvitys sijoituskorien asiakasmateriaalin laadusta

Selvitys sijoituskorien asiakasmateriaalin laadusta 1 (5) Selvitys sijoituskorien asiakasmateriaalin laadusta 1 Sijoituskorien asiakasmateriaalin laadussa kehitettävää Finanssivalvonta selvitti sijoitussidonnaisiin säästöhenkivakuutuksiin, eläkevakuutuksiin

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 10.5.2011 Esityksen sisältö Yleiskatsaus sijoituskohteiden valikoimaan Sijoitustuotteiden keskeisiä ominaisuuksia

Lisätiedot

Eufex Aegis Erikoissijoitusrahaston sulautuminen EPL Korko Sijoitusrahastoon

Eufex Aegis Erikoissijoitusrahaston sulautuminen EPL Korko Sijoitusrahastoon TIEDOTE 1 Eufex Aegis Erikoissijoitusrahaston sulautuminen EPL Korko Sijoitusrahastoon Sulautumisen syyt Sulautumisen seuraukset Elite Varainhoito Oy selkeyttää rahastovalikoimaansa yhdistämällä kaksi

Lisätiedot

PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN

PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN Sijoitusrahasto on sijoitusinstrumentti, joka sijoittaa varansa mm. osakkeisiin (osakerahasto), joukkolainoihin (korkorahasto), kiinteistöihin tai sekä osakkeisiin

Lisätiedot

RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS. Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus

RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS. Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus 1.2.2012 1 Rahastoyhtiöiden omistajaohjaus Sisällysluettelo 1 TAUSTAA SUOSITUKSELLE... 2 2 RAHASTOYHTIÖIDEN

Lisätiedot

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt Voimassa 24.9.2014 alkaen. OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori (jäljempänä sijoituskori) tarjoaa valmiin,

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski- ja tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski- ja tuottoprofiili AVAINTIETOESITE Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Korko Sijoitusrahastoon

Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Korko Sijoitusrahastoon ASIAKASTIEDOTE 16.11.2018 1/4 Arvoisa Asiakkaamme, Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Korko Sijoitusrahastoon Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Aloita säännöllinen rahastosäästäminen sijoita tulevaisuuteen jo tänään

Aloita säännöllinen rahastosäästäminen sijoita tulevaisuuteen jo tänään Aloita säännöllinen rahastosäästäminen sijoita tulevaisuuteen jo tänään Rahastot ja elämästä nauttiminen. Elämästä nauttiminen ei ehkä ensiksi tule mieleesi, kun kuulet sanan rahasto. Säännöllinen rahastosäästäminen

Lisätiedot

Säästäjän vaihtoehdot. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012

Säästäjän vaihtoehdot. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Säästäjän vaihtoehdot Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 14.11.2012 Terhi Lambert-Karjalainen Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen

Lisätiedot

NÄIN ONNISTUT RAHASTOSÄÄSTÄJÄNÄ. Lue kuinka saat varasi kasvamaan.

NÄIN ONNISTUT RAHASTOSÄÄSTÄJÄNÄ. Lue kuinka saat varasi kasvamaan. NÄIN ONNISTUT RAHASTOSÄÄSTÄJÄNÄ. Lue kuinka saat varasi kasvamaan. Mitä rahastosijoittaminen on? Rahastosijoittaminen on helppoa ja vaivatonta ja voit itse valita oman säästötapasi. Sopiiko sinulle kertasijoitus

Lisätiedot

Front Capital Parkki -sijoitusrahasto

Front Capital Parkki -sijoitusrahasto Front Capital Parkki -sijoitusrahaston säännöt vahvistettiin Finanssivalvonnan toimesta 14.9.2009 ja rahasto aloitti sijoitustoiminnan 26.10.2009. Rahaston tavoitteena on matalalla riskillä sekä alhaisilla

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt

Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt 1 Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt Rahoitustarkastuksen 2.2.2007 hyväksymät säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+, ruotsiksi

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

NÄIN ONNISTUT RAHASTOSÄÄSTÄJÄNÄ LUE KUINKA SAAT VARASI KASVAMAAN

NÄIN ONNISTUT RAHASTOSÄÄSTÄJÄNÄ LUE KUINKA SAAT VARASI KASVAMAAN NÄIN ONNISTUT RAHASTOSÄÄSTÄJÄNÄ LUE KUINKA SAAT VARASI KASVAMAAN SISÄLLYSLUETTELO Rahastosäästäjänä saat säästösi tuottamaan... 4 Mikä on sijoitusrahasto?... 4 Näin rahastot toimivat... 4 Rahastosäästämisen

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Paula Kirppu ja Tero Oikarinen Esityksen sisältö Yleiskatsaus sijoitustuotteiden markkinoihin

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin)

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin) 1 HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin) SIJOITTAMISEN PERIAATTEITA Sijoittaminen tapahtuu rahastojen kautta käyttäen vähintään kahta varainhoitajaa.

Lisätiedot

Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Osake Sijoitusrahastoon

Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Osake Sijoitusrahastoon ASIAKASTIEDOTE 9.11.2018 1/4 Arvoisa Asiakkaamme, Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Osake Sijoitusrahastoon Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto

Lisätiedot

Korkokauluri X -sijoituskori

Korkokauluri X -sijoituskori Korkokauluri X -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Korkokauluri X -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika: 18.4. 7.6.2012 Kohde-etuus: Sampo Pankki

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Kaupunginhallitus 30.03.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Kaupunginhallitus 30.03.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.03.2015 Sivu 1 / 1 1313/02.05.05/2015 115 Investointirahaston sijoitusperiaatteet Valmistelijat / lisätiedot: Maarit Vierunen, puh. 046 877 3296 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoitus-Invest 17. 18.11.2010 Tero Oikarinen ja Johanna Örndahl 0 Miksi Fiva on olemassa? Fiva työskentelee sen puolesta,

Lisätiedot

Sopimusperusteisten. sijoitusrahastojen verotus Annemari Viinikka, Etelä-Suomen yritysverokeskus

Sopimusperusteisten. sijoitusrahastojen verotus Annemari Viinikka, Etelä-Suomen yritysverokeskus Sopimusperusteisten sijoitusrahastojen verotus 1.1.2020 24.9.2019 Annemari Viinikka, Etelä-Suomen yritysverokeskus Sisältö Yksityisoikeudellisesta sääntelystä lyhyesti Tuloverolain 20 Vero-oikeudellinen

Lisätiedot

Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten

Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten Ohjeet riskinarvioinnista ja tietyn tyyppisten strukturoitujen yhteissijoitusyritysten kokonaisriskin laskennasta ESMA/2012/197

Lisätiedot

Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot

Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot ETF = Exchange-Traded Funds (Pörssinoteerattu rahasto) Rahastoyhtiön ylläpitämä, yleensä passiivinen sijoitusrahasto Seuraa tiettyä markkinaa, yleensä jotain indeksiä

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Aktia Government Bond+:n rahastokohtaiset säännöt

Sijoitusrahasto Aktia Government Bond+:n rahastokohtaiset säännöt 1 Sijoitusrahasto Aktia Government Bond+:n rahastokohtaiset säännöt Finanssivalvonnan 13.5.2015 vahvistamat säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Government Bond+, ruotsiksi

Lisätiedot

Elite Alfred Berg Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon

Elite Alfred Berg Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon ASIAKASTIEDOTE 2.11.2018 1/4 Arvoisa Asiakkaamme, Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon.

Lisätiedot

RAHASTOESITE 1.7.2012

RAHASTOESITE 1.7.2012 RAHASTOESITE 1.7.2012 Tätä virallista rahastoesitettä täydennetään kunkin rahaston säännöillä. Sp-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimista rahastoista on saatavissa lisäksi avaintietoesite. Sijoittajaa kehotetaan

Lisätiedot

Tammikuu Aalto Varovainen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Korko Sijoitusrahastoon.

Tammikuu Aalto Varovainen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Korko Sijoitusrahastoon. ASIAKASTIEDOTE 1 (4) Tammikuu 2018 Arvoisa Asiakkaamme, Aalto Varovainen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Korko Sijoitusrahastoon. Elite Rahastohallinto Oy selkeyttää rahastovalikoimaansa siten, että Aalto

Lisätiedot

UB KORKOSALKKU. Aktiivinen korkorahasto. Mitä joukkovelkakirjalainat ovat? UB Korkosalkku -rahaston sijoituspolitiikka

UB KORKOSALKKU. Aktiivinen korkorahasto. Mitä joukkovelkakirjalainat ovat? UB Korkosalkku -rahaston sijoituspolitiikka UB KORKOSALKKU UB Korkosalkku on aktiivisesti hoidettu rahasto, jonka varat sijoitetaan pääasiassa eurooppalaisten yritysten liikkeeseen laskemiin euromääräisiin joukkovelkakirjoihin. Tavoitteena on kasvattaa

Lisätiedot

SELIGSON & CO RAHASTOT

SELIGSON & CO RAHASTOT SELIGSON & CO RAHASTOT AVAINTIETOESITTEET 1.9.2014 PASSIIVISET OSAKERAHASTOT Eurooppa Indeksirahasto Pohjois-Amerikka Indeksirahasto Aasia Indeksirahasto Global Top 25 Brands Global Top 25 Pharmaceuticals

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS Määräykset ja ohjeet X/2011 - LUONNOS 5.2 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä x.x.2011 Voimaantulopäivä x.x.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Avaintietoasiakirja 1 (3)

Avaintietoasiakirja 1 (3) Avaintietoasiakirja 1 (3) Tarkoitus Tässä asiakirjassa annetaan sijoittajalle avaintiedot tarjottavasta sijoitustuotteesta. Asiakirja ei ole markkinointiaineistoa. Laissa edellytetään kyseisten tietojen

Lisätiedot

Rahaston varoja voidaan sijoittaa enintään 15 % sääntöjen 5 :n kohdan A 4) mukaisiin arvopapereihin ja rahamarkkinavälineisiin.

Rahaston varoja voidaan sijoittaa enintään 15 % sääntöjen 5 :n kohdan A 4) mukaisiin arvopapereihin ja rahamarkkinavälineisiin. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 22.12.2011. Säännöt ovat voimassa 3.2.2012 alkaen. OP-KEHITTYVÄ AASIA -ERIKOISSIJOITUSRAHASTON SÄÄNNÖT Rahaston säännöt muodostuvat rahastokohtaisista säännöistä

Lisätiedot

Aalto Tasapainoinen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Trendi Sijoitusrahastoon.

Aalto Tasapainoinen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Trendi Sijoitusrahastoon. ASIAKASTIEDOTE 1 (4) Arvoisa Asiakkaamme, Aalto Tasapainoinen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Trendi Sijoitusrahastoon. Elite Rahastohallinto Oy selkeyttää rahastovalikoimaansa siten, että Aalto Tasapainoinen

Lisätiedot

Miten sijoitustuotteita ja niiden markkinointia valvotaan?

Miten sijoitustuotteita ja niiden markkinointia valvotaan? Miten sijoitustuotteita ja niiden markkinointia valvotaan? Studia monetaria 14.4.2015 Osastopäällikkö Jarmo Parkkonen Sijoitustuotteet Osakkeet Joukkovelkakirjat Sijoitusrahastojen ja vaihtoehtorahastojen

Lisätiedot

Rahaston varat on sijoitettava ilman aiheetonta viivytystä sijoitusrahastolain mukaisten seuraavien rajoitusten puitteissa:

Rahaston varat on sijoitettava ilman aiheetonta viivytystä sijoitusrahastolain mukaisten seuraavien rajoitusten puitteissa: 1 Sijoitusrahasto Aktia Varainhoitosalkku 75:n rahastokohtaiset säännöt Finanssivalvonnan 21.12.2017 vahvistamat säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Varainhoitosalkku

Lisätiedot

Vertailussa sijoitusrahastot, indeksilainat ja sijoitussidonnaiset vakuutukset

Vertailussa sijoitusrahastot, indeksilainat ja sijoitussidonnaiset vakuutukset Vertailussa sijoitusrahastot, indeksilainat ja sijoitussidonnaiset vakuutukset Sijoitus-Invest 16. 17.11.2011 Eeva Granskog ja Tero Oikarinen Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen

Lisätiedot

Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta

Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta Vero 2010 -tapahtuma 10. 11.3.2010 Päivi Turunen Esityksen sisältö Mikä Finanssivalvonta on ja mitä se tekee? Mikä on Finanssivalvonnan rooli pitkäaikaissäästämisessä?

Lisätiedot

UCITS IV Keskustelu- ja infotilaisuus rahastoyhtiöille

UCITS IV Keskustelu- ja infotilaisuus rahastoyhtiöille UCITS IV Keskustelu- ja infotilaisuus rahastoyhtiöille 1.4.2011 01.04.2011 Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden avaus, toimistopäällikkö Paula Launiainen Fivan UCITS IV -määräykset, markkinavalvoja Paula Kirppu

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Aktia Emerging Market Corporate Bond+:n rahastokohtaiset säännöt

Sijoitusrahasto Aktia Emerging Market Corporate Bond+:n rahastokohtaiset säännöt 1 Sijoitusrahasto Aktia Emerging Market Corporate Bond+:n rahastokohtaiset säännöt Finanssivalvonnan 14.11.2016 vahvistamat säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Emerging

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili AVAINTIETOESITE 01/2017 Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Finlandia Suomi 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy. Finlandia Eurooppa 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy

Finlandia Suomi 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy. Finlandia Eurooppa 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy Rahastoesite Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimien rahastojen rahastokohtaisista tiedoista sekä

Lisätiedot

Korkomarkkinoiden erityispiirteet

Korkomarkkinoiden erityispiirteet Korkomarkkinoiden erityispiirteet - markkinoiden hinnoittelema talouskehitys / trading korkomarkkinoilla www.operandi.fi Rahoitusriskien hallinnan asiantuntijayritys esityksen rakenne I. peruskäsitteitä

Lisätiedot

Finlandia Suomi 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy. Finlandia Eurooppa 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy

Finlandia Suomi 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy. Finlandia Eurooppa 9.7.2010 14.6.2013 Finlandia Rahastoyhtiö Oy Rahastoesite Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimien rahastojen rahastokohtaisista tiedoista sekä

Lisätiedot

Aventum Rahastoyhtiö Oy:n

Aventum Rahastoyhtiö Oy:n Aventum Rahastoyhtiö Oy:n RAHASTOESITE Sijoitusrahasto Aventum Aasia REIT Plus Sijoitusrahasto Aventum Amerikka Osake Sijoitusrahasto Aventum EM Infra Sijoitusrahasto Aventum Eurooppa Osake Sijoitusrahasto

Lisätiedot

Avaintietoasiakirja 1 (3)

Avaintietoasiakirja 1 (3) Avaintietoasiakirja 1 (3) Tarkoitus Tässä asiakirjassa annetaan sijoittajalle avaintiedot sijoitustuotteesta. Asiakirja ei ole markkinointiaineistoa. Laissa edellytetään kyseisten tietojen antamista, jotta

Lisätiedot

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: FI4000050000 KORKOKAULURI XV Viiden

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus 2011. Tapiola-ryhmä. Puolivuosikatsaus 2011. Tilintarkastamaton

Puolivuosikatsaus 2011. Tapiola-ryhmä. Puolivuosikatsaus 2011. Tilintarkastamaton Puolivuosikatsaus 2011 Tapiola-ryhmä Puolivuosikatsaus 2011 Tilintarkastamaton Vahinko-Tapiola Puolivuosikatsaus 2011 Liikevoitto nousi 22,5 milj. euroa 37,9 milj. euroon (15,4 milj. e) Kokonaistulos oli

Lisätiedot

SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS

SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 1.1. - 31.12.2014 SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA 1 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Toimintakertomus

Lisätiedot

SULAUTUMISIA JA SÄÄNTÖMUUTOKSIA OP-RAHASTOYHTIÖN HALLINNOIMISSA RAHASTOISSA

SULAUTUMISIA JA SÄÄNTÖMUUTOKSIA OP-RAHASTOYHTIÖN HALLINNOIMISSA RAHASTOISSA SULAUTUMISIA JA SÄÄNTÖMUUTOKSIA OP-RAHASTOYHTIÖN HALLINNOIMISSA RAHASTOISSA OP-Rahastoyhtiö Oy:n hallitus on 12.6.2014 päättänyt toteuttaa yhtiön hallinnoimissa issa alempana ilmenevät sulautumiset. Sulautuva

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili AVAINTIETOESITE 06/2018 Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Erikoissijoitusrahasto LähiTapiola High Yield

Erikoissijoitusrahasto LähiTapiola High Yield Erikoissijoitusrahasto - Rahaston säännöt Rahastoyhtiön hallitus vahvistanut 3.11.2015 Erikoissijoitusrahasto 1 Sijoitusrahasto Rahaston nimi on Erikoissijoitusrahasto LähiTapiola High Yield, ruotsiksi

Lisätiedot

SELIGSON & CO RAHASTOT

SELIGSON & CO RAHASTOT SELIGSON & CO RAHASTOT Liite rahastoesitteeseen AVAINTIETOESITTEET 1.10.2015 PASSIIVISET OSAKERAHASTOT Eurooppa Indeksirahasto Pohjois-Amerikka Indeksirahasto Aasia Indeksirahasto Suomi Indeksirahasto

Lisätiedot

Lookthroughmenetelmää koskevat ohjeet

Lookthroughmenetelmää koskevat ohjeet EIOPABoS14/171 FI Lookthroughmenetelmää koskevat ohjeet EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Lisätiedot

Sijoitus- ja arvopaperilainsäädännön kehityshankkeet

Sijoitus- ja arvopaperilainsäädännön kehityshankkeet Sijoitus- ja arvopaperilainsäädännön kehityshankkeet Työeläkeyhtiöiden hallinnon täydentävä koulutus 1.3.2016 Marita Rekola Ulkoistetut sijoitukset Sijoitusrahastot ja vaihtoehtoiset rahastot Ulkoistetut

Lisätiedot

Private Sijoitusvakuutukseen ja Private Kapitalisaatiosopimukseen liitettävissä olevien Danske Bank Private Banking sijoituskorien säännöt

Private Sijoitusvakuutukseen ja Private Kapitalisaatiosopimukseen liitettävissä olevien Danske Bank Private Banking sijoituskorien säännöt Private Sijoitusvakuutukseen ja Private Kapitalisaatiosopimukseen liitettävissä olevien Danske Bank Private Banking sijoituskorien säännöt Danske Varainhoito Korko -sijoituskori säännöt Danske Varainhoito

Lisätiedot

FINLANDIA BRIC+ 25.8.2010 18.12.2013 FINLANDIA RAHASTOYHTIÖ OY FINLANDIA FOKUS 31.12.2013 18.12.2013 FINLANDIA RAHASTOYHTIÖ OY

FINLANDIA BRIC+ 25.8.2010 18.12.2013 FINLANDIA RAHASTOYHTIÖ OY FINLANDIA FOKUS 31.12.2013 18.12.2013 FINLANDIA RAHASTOYHTIÖ OY RAHASTOESITE Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimien rahastojen rahastokohtaisista tiedoista sekä

Lisätiedot

SELIGSON & CO RAHASTOT

SELIGSON & CO RAHASTOT SELIGSON & CO RAHASTOT Liite rahastoesitteeseen AVAINTIETOESITTEET 1.11.2016 PASSIIVISET OSAKERAHASTOT Eurooppa Indeksirahasto Pohjois-Amerikka Indeksirahasto Aasia Indeksirahasto Suomi Indeksirahasto

Lisätiedot

Aventum Rahastoyhtiö Oy:n

Aventum Rahastoyhtiö Oy:n Aventum Rahastoyhtiö Oy:n RAHASTOESITE Sijoitusrahasto Aventum Aasia REIT Plus Sijoitusrahasto Aventum Amerikka Osake Sijoitusrahasto Aventum EM Infra Sijoitusrahasto Aventum Eurooppa Osake Sijoitusrahasto

Lisätiedot

Sijoituspolitiikka. Lahden Seudun Ekonomit ry Hyväksytty vaalikokouksessa

Sijoituspolitiikka. Lahden Seudun Ekonomit ry Hyväksytty vaalikokouksessa Sijoituspolitiikka Lahden Seudun Ekonomit ry Hyväksytty vaalikokouksessa 8.11.2017 Sijoitustoiminnan perusperiaatteet 1/4 Lahden Seudun ekonomit ryn sijoitustoiminnan perusperiaatteet ovat yhdistyksen

Lisätiedot

Handelsbanken Rahastosalkku -

Handelsbanken Rahastosalkku - Rahastosalkku - aktiivista varainhoitoa sijoitusrahastoilla Sijoitusristeily 2007 Salkunrakentamisen perusperiaatteet Hajauta sijoituksia sekä korko- että osakemarkkinoille Hajauta sijoituksia myös omaisuusluokkien

Lisätiedot

Rahastosäästämisen ABC

Rahastosäästämisen ABC Rahastosäästämisen ABC Sisältö 1. Sijoitusrahaston määritelmä 2. Rahastojen hinnoittelu & kustannukset 3. Rahastotyypit 4. Säästäminen ja rahastot 5. Rahastot Nordnetin palvelussa 6. Verotus Sijoitusrahaston

Lisätiedot

Säästäjän vaihtoehdot

Säästäjän vaihtoehdot Säästäjän vaihtoehdot Rahamuseon Studia monetaria Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen Osa EU:n finanssivalvontajärjestelmää

Lisätiedot

Miten tunnistat mutkikkaan sijoitustuotteen?

Miten tunnistat mutkikkaan sijoitustuotteen? Miten tunnistat mutkikkaan sijoitustuotteen? Sijoitus-Invest 2013 Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen Valvoo mm. pankkeja, vakuutus- ja eläkeyhtiöitä, sijoituspalveluyrityksiä,

Lisätiedot

Sijoitusrahasto eq Kehittyvät Markkinat Osinko RAHASTOKOHTAISET SÄÄNNÖT

Sijoitusrahasto eq Kehittyvät Markkinat Osinko RAHASTOKOHTAISET SÄÄNNÖT Sijoitusrahasto eq Kehittyvät Markkinat Osinko RAHASTOKOHTAISET SÄÄNNÖT Sijoitusrahaston säännöt koostuvat näistä rahastokohtaisista säännöistä sekä eq Rahastoyhtiön (jäljempänä Rahastoyhtiö) hallinnoimien

Lisätiedot

YKSINKERTAISTETTU RAHASTOESITE

YKSINKERTAISTETTU RAHASTOESITE OP-Pääomaturva 7 -erikoissijoitusrahasto Rahastoluokka Rahastoraportin luokka Sijoitustoiminta alkanut Voimassa olevat säännöt vahvistettu Vahvistusmaa Salkunhoitaja Noteerausvaluutta Yhdistelmärahastot

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Seligson & Co Rahamarkkinarahasto AAA

Sijoitusrahasto Seligson & Co Rahamarkkinarahasto AAA Yksinkertainen on tehokasta Sijoitusrahasto Seligson & Co Rahamarkkinarahasto AAA Puolivuosikatsaus 30.6.2012 Rahastotyyppi: Lyhyet korot, euro-alue Rekisteröimisvuosi: 4/1998 Salkunhoitajat: Jani Holmberg

Lisätiedot

Rahasto voi myydä arvopapereita lyhyeksi. Rahasto toimittaa lyhyeksi myydyt arvopaperit lainaamalla ne markkinoilta.

Rahasto voi myydä arvopapereita lyhyeksi. Rahasto toimittaa lyhyeksi myydyt arvopaperit lainaamalla ne markkinoilta. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 21.3.2014. Säännöt ovat voimassa 10.7.2014 alkaen. OP-ABSOLUUTTINEN SALKKU -ERIKOISSIJOITUSRAHASTON SÄÄNNÖT Rahaston säännöt muodostuvat rahastokohtaisista

Lisätiedot

PS-sopimusten sekä vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittamisesta

PS-sopimusten sekä vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittamisesta PS-sopimusten sekä vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittamisesta Vero2013, Helsinki 13.3.2013 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 13.3.2013 Antti Lampinen 0 Tausta Vakuutusvalvontaviraston

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Erikoissijoitusrahasto Titanium Asunto. Rahaston säännöt 16.5.2016

Erikoissijoitusrahasto Titanium Asunto. Rahaston säännöt 16.5.2016 Erikoissijoitusrahasto Titanium Asunto Rahaston säännöt 16.5.2016 Titanium Rahastoyhtiö Oy:n hallitus on hyväksynyt säännöt 29.2.2016 ja Rahaston säännöt on toimitettu Finanssivalvonnalle tiedoksi sijoitusrahastolain

Lisätiedot

Rahaston varat on sijoitettava ilman aiheetonta viivytystä sijoitusrahastolain mukaisten seuraavien rajoitusten puitteissa:

Rahaston varat on sijoitettava ilman aiheetonta viivytystä sijoitusrahastolain mukaisten seuraavien rajoitusten puitteissa: 1 Sijoitusrahasto Aktia Lyhyt Yrityskorko+:n rahastokohtaiset säännöt Finanssivalvonnan 13.11.2018 hyväksymät säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Lyhyt Yrityskorko+,

Lisätiedot

Vaurastu osakesäästäjänä 24.4.2010. Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Pörssisäätiö

Vaurastu osakesäästäjänä 24.4.2010. Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Pörssisäätiö Vaurastu osakesäästäjänä 24.4.2010 Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Pörssisäätiö Suomen Pörssisäätiö Riippumaton aatteellinen säätiö Tehtävänä arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden edistäminen

Lisätiedot

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 16.11.2011 Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 Suomalaiset aikovat sijoittaa muita pohjoismaalaisia innokkaammin tulevina kuukausina finanssikriisistä huolimatta, käy ilmi Danske Invest

Lisätiedot

Vakuutustuotteiden sijoituskorit - mihin seikkoihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota?

Vakuutustuotteiden sijoituskorit - mihin seikkoihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota? Vakuutustuotteiden sijoituskorit - mihin seikkoihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 12.11.2014

Lisätiedot

SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS

SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 1.1. - 31.12.2015 SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA 1 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Toimintakertomus

Lisätiedot

RAHASTOESITE. Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia

RAHASTOESITE. Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia RAHASTOESITE Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimien rahastojen rahastokohtaisista tiedoista sekä

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili 2/2019 AVAINTIETOESITE Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille

www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille Sisällys Sijoitusrahasto lyhyesti 4 Säästö- ja sijoituskohteet 5 Mikä sijoitusrahasto on? 7 Mihin rahaston valinnassa

Lisätiedot

Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto

Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston säännöt 1. Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto (Sijoitusrahasto), ruotsiksi Head Nordic Select

Lisätiedot

SIJOITUSTOIMINNAN PERIAATTEET Savon koulutuskuntayhtymä

SIJOITUSTOIMINNAN PERIAATTEET Savon koulutuskuntayhtymä HA LLINTO PALV ELU T SIJOITUSTOIMINNAN PERIAATTEET Savon koulutuskuntayhtymä Käsitelty: yhtymähallitus 27.5.2016 xx Hyväksytty: yhtymävaltuusto 14.06.2016 xx Tämä ohje on voimassa 1.8.2016 alkaen toistaiseksi.

Lisätiedot

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä

Lisätiedot

RAHASTOESITE. Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia

RAHASTOESITE. Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia RAHASTOESITE Tämä asiakirja on sijoitusrahastolain mukainen rahastoesite. Rahastoesite koostuu yleisestä osasta ja Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimien rahastojen rahastokohtaisista tiedoista sekä

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus

Valtiovarainministeriön asetus Valtiovarainministeriön asetus joukkorahoituksen saajan tiedonantovelvollisuuden sisällöstä ja rakenteesta Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään joukkorahoituslain (734/2016) 21 :n nojalla:

Lisätiedot

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2012. Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Suomen Pörssisäätiö

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2012. Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Suomen Pörssisäätiö Sijoitusrahasto-opas 2012 59 Sisällys Mikä sijoitusrahasto on?... 5 Mihin rahaston valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?... 7 Millaisia sijoitusrahastoja on?... 9 Millaisia riskejä sijoitusrahastoissa

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Salkunhoito Horisontti -sijoituskori

Salkunhoito Horisontti -sijoituskori Salkunhoito Horisontti -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Sijoituskorin keskeiset ehdot Sijoituskorin nimi: Salkunhoito Horisontti -sijoituskori Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö

Lisätiedot

SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS

SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 1.1. - 31.12.2017 SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO RAHAMARKKINARAHASTO AAA 1 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Toimintakertomus

Lisätiedot

SUOMEN SIJOITUSRAHASTOYHDISTYS RY SUOSITUS ERÄIDEN TUNNUSLUKUJEN SÄÄNNÖLLISESTÄ RAPORTOINNISTA

SUOMEN SIJOITUSRAHASTOYHDISTYS RY SUOSITUS ERÄIDEN TUNNUSLUKUJEN SÄÄNNÖLLISESTÄ RAPORTOINNISTA 1.9.2005 SUOSITUS ERÄIDEN TUNNUSLUKUJEN SÄÄNNÖLLISESTÄ RAPORTOINNISTA Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen hallitus on 13. marraskuuta 2001 hyväksynyt tämän suosituksen eräiden tunnuslukujen raportoinnista.

Lisätiedot

Pankkitalletukset ja rahamarkkinasijoitukset. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Pankkitalletukset ja rahamarkkinasijoitukset. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Pankkitalletukset ja rahamarkkinasijoitukset Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Korkosijoitukset Korkosijoituksiin luokitellaan mm. pankkitalletukset, rahamarkkinasijoitukset,

Lisätiedot

Elina Pankkiiriliike Oy. Varainhoito - hajautettu sijoittaminen Rahastot - Elina Varovainen - Elina Omaisuuslajit

Elina Pankkiiriliike Oy. Varainhoito - hajautettu sijoittaminen Rahastot - Elina Varovainen - Elina Omaisuuslajit Elina Pankkiiriliike Oy Varainhoito - hajautettu sijoittaminen Rahastot - Elina Varovainen - Elina Omaisuuslajit Aktiivinen ja turvallinen Elina Pankkiiriliike Elina Pankkiiriliike Oy aloitti toimintansa

Lisätiedot

RAHASTO- SÄÄSTÄMINEN. Sp-Rahastoyhtiö Oy HTC Center Nina, Tammasaarenkatu 1 (4. Krs), 00180 Helsinki p.010 436 6440 www.sp-rahastoyhtio.

RAHASTO- SÄÄSTÄMINEN. Sp-Rahastoyhtiö Oy HTC Center Nina, Tammasaarenkatu 1 (4. Krs), 00180 Helsinki p.010 436 6440 www.sp-rahastoyhtio. RAHASTO- SÄÄSTÄMINEN Sp-Rahastoyhtiö Oy HTC Center Nina, Tammasaarenkatu 1 (4. Krs), 00180 Helsinki p.010 436 6440 www.sp-rahastoyhtio.fi Sp-Rahastoyhtiö Oy:n esittely rahastoja hallinnoi Sp-Rahastoyhtiö

Lisätiedot

OP-Local Emerging Market Debt -erikoissijoitusrahasto

OP-Local Emerging Market Debt -erikoissijoitusrahasto OP-Local Emerging Market Debt -erikoissijoitusrahasto Kehittyvien maiden talouskasvu jatkuu vahvana 10 % 9 % 8 % 2007 2008 Lähde: Consensus Economics 10/2007 7 % 6 % 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % Turkki Brasilia

Lisätiedot

Veritas Eläkevakuutuksen osavuositulos 1 6/2011

Veritas Eläkevakuutuksen osavuositulos 1 6/2011 Veritas Eläkevakuutuksen osavuositulos 1 6/2011 Vakuutusliike Ajattelemme eteenpäin Vakuutusliike - avainluvut 1 6/2011 1 6/2010 2010 Vakuutusmaksutulo, milj. 207,4 187,5 380,4 TyEL-palkkasumma, milj.

Lisätiedot