Valtiontuki N 58/2004 ja N 60/2004 Suomi Pk-yrityksille Suomessa myönnetty pelastamis- ja rakenneuudistustuki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiontuki N 58/2004 ja N 60/2004 Suomi Pk-yrityksille Suomessa myönnetty pelastamis- ja rakenneuudistustuki"

Transkriptio

1 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel C (2004) 2048 fin Asia: Valtiontuki N 58/2004 ja N 60/2004 Suomi Pk-yrityksille Suomessa myönnetty pelastamis- ja rakenneuudistustuki Arvoisa Ulkoministeri MENETTELY 1. Suomen viranomaiset ilmoittivat pysyvän edustustonsa kautta 20. tammikuuta 2004 päivätyllä ja komission 28. tammikuuta 2004 vastaanotetuksi kirjaamalla kirjeellä EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaisesta tukiohjelmasta, joka kirjattiin numerolla N 58/04. Suomen viranomaiset ilmoittivat pysyvän edustustonsa kautta 20. tammikuuta 2004 päivätyllä ja komission 26. tammikuuta 2004 vastaanotetuksi kirjaamalla kirjeellä EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaisesta tukiohjelmasta, joka kirjattiin numerolla N 60/04 ja joka koski vain tukiohjelman rakenneuudistusosaa maatalous- ja kalastusaloilla. 2. Komissio pyysi toimenpiteestä N 58/04 lisätietoja 26. helmikuuta 2004 päivätyllä kirjeellä D/ Suomen viranomaiset toimittivat pyydetyt tiedot 21. huhtikuuta 2004 päivätyllä ja komission 5. toukokuuta 2004 vastaanotetuksi kirjaamalla kirjeellä. Suomen viranomaiset toimittivat toimenpiteestä N 60/04 lisätietoja 26. toukokuuta 2004 päivätyllä ja 2. kesäkuuta 2004 vastaanotetuksi kirjaamalla kirjeellä. 3. Ilmoitukset N 58/04 ja N 60/04 yhdistettiin päätöksentekoa varten, sillä ne koskevat samaa valtiontukiohjelmaa. TUKIOHJELMAN KUVAUS Tavoite 4. Tukiohjelma koostuu kahdesta osasta: toinen osa koskee pelastamistukea ja toinen rakenneuudistustukea. Tukiohjelman pelastamisosan tarkoituksena on auttaa vaikeuksissa olevia pk-yrityksiä jatkamaan toimintaansa rajatun ajanjakson, joka tarvitaan yrityksen jatkosuunnitelmien arvioimiseksi. Tukiohjelman rakenneuudistusosan tarkoituksena on auttaa vaikeuksissa olevia pk-yrityksiä Ulkoministeri Erkki Tuomioja Laivastokatu 22 FIN HELSINKI Commission européenne, B-1049 Bruxelles / Europese Commissie, B-1049 Brussel - Belgia. Puhelin: (32-2)

2 järjestämään toimintansa uudelleen rakenneuudistussuunnitelman pohjalta niiden pitkän aikavälin elinkelpoisuuden palauttamiseksi. Oikeusperusta 5. Tukiohjelman oikeusperusta on laki valtion erityisrahoitusyhtiöstä (443/1998) ja laki valtion erityisrahoitusyhtiön luotto- ja takaustoiminnasta (445/1998). Finnvera Oyj on julkinen elin, joka vastaa ilmoitetun tukiohjelman soveltamisesta ja toteuttamisesta. Maantieteellinen kattavuus 6. Ohjelma kattaa koko Suomen alueen. Alakohtainen kattavuus 7. Ehdotetun tukiohjelman mukaan tukea voidaan myöntää kaikille aloille lukuun ottamatta hiili-, teräs- ja ilmailualoja. Ehdotetun tukiohjelman mukaista rakenneuudistustukea ei voida myöskään myöntää yrityksille, jotka harjoittavat pääasiassa merikalastusta. Tukikelpoiset yritykset 8. Ilmoitettu tukiohjelma koskee vain yhteisön määritelmän 1 mukaisia pk-yrityksiä. 9. Lisäksi kyseisestä ohjelmasta voidaan myöntää pelastamis- ja rakenneuudistustukea vaikeuksissa oleville pk-yrityksille yksinomaan valtiontuesta vaikeuksissa olevien yritysten pelastamiseksi ja rakenneuudistukseksi annettujen yhteisön suuntaviivojen 2 (jäljempänä pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivat ) 5 7 kohdan mukaisesti. Vasta perustetut yritykset eivät siis ole oikeutettuja tästä ohjelmasta maksettavaan tukeen siinä mielessä kuin pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 7 kohdassa on tarkoitettu. Suomen viranomaiset vahvistivat myös, että julkiset osakeyhtiöt eivät ole oikeutettuja tukiohjelmasta myönnettävään rakenneuudistustukeen. 10. Jos tukea myönnetään yritykselle edellä mainittujen perusteiden vastaisesti, on noudatettava EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaista erillistä ilmoitusmenettelyä. Tuen muoto Pelastamistuki 11. Tukiohjelmasta myönnetään pelastamistukea ainoastaan lainan tai lainatakauksen muodossa korkeintaan kuudeksi kuukaudeksi. Lainat on maksettava takaisin kahdentoista kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin yritykselle on maksettu viimeinen lainaerä. Tuen määrä ja intensiteetti rajataan määrään, joka on ehdottomasti välttämätön yrityksen toiminnan turvaamiseksi kuuden kuukauden ajan. Määrä on korkeintaan 10 miljoonaa euroa pk-yritystä kohden ja siihen sovelletaan 1 Komission asetus (EY) N:o 70/2001, annettu 12 päivänä tammikuuta 2001, Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan soveltamisesta pienille ja keskisuurille yrityksille myönnettyyn valtiontukeen, (EYVL L 10, , s ), liite 1, jossa viitataan komission suositukseen 96/280/EY pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä (EYVL L 107, , s. 4) ja joka korvataan komission suosituksella 2003/361/EY mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä (EUVL L 124, , s ) 1 päivästä tammikuuta EYVL C 288, , s. 2.

3 tuen ainutkertaisuuden periaatetta. Rakenneuudistustuki 12. Tukiohjelmaan sisältyvää rakenneuudistustukea myönnetään eri muodoissa, kuten pääomasijoituksina, akordeina, lainoina, lainatakuina, korkovähennyksinä ja konsultin tekeminä selvityksinä. 13. Tuen määrä ja intensiteetti on rajattava määrään, joka on ehdottomasti välttämätön rakenneuudistuksen toteuttamiseksi ottaen huomioon yrityksen, sen osakkaiden tai sen yritysryhmän käytettävissä olevat varat, johon yritys kuuluu. Tuen määrä on enintään 10 miljoonaa euroa yritystä kohden. Tuensaajien on osallistuttava rakenneuudistussuunnitelmaan merkittävällä määrällä omia varojaan, myös myymällä omaisuuseriä, jotka eivät ole välttämättömiä yrityksen elinkelpoisuuden kannalta, tai ulkoisella rahoituksella. 14. Rakenneuudistustukea myönnetään vain sillä edellytyksellä, että yrityksen elinkelpoisuuden palauttamiseksi tehty toteuttamiskelpoinen rakenneuudistussuunnitelma toteutetaan kokonaisuudessaan. Rakenneuudistussuunnitelman kattama aika on lyhyin mahdollinen, jona aikana yritys voi osoittaa palauttaneensa pitkän aikavälin elinkelpoisuuden. Lisäksi rakenneuudistustuen myöntämisessä sovelletaan tuen ainutkertaisuuden periaatetta. Samalle yritykselle mahdollisesti suunniteltavasta lisärakenneuudistustuesta ilmoitetaan komissiolle. Tuen enimmäismäärä 15. Tästä tukiohjelmasta myönnettävän pelastamis- tai rakenneuudistustuen sallittu enimmäismäärä yritystä kohden on 10 miljoonaa euroa, mukaan luettuina yritykset, joissa suunnitelmaa muutetaan. Pelastamistuki voidaan kumuloida myöhemmin hyväksytyn rakenneuudistustuen kanssa edellyttäen, että tuen kokonaismäärä ei ylitä 10 miljoonaa euroa. Tukiohjelman talousarvio 16. Tukiohjelman pelastamisosan vuosibudjetti on 2,45 miljoonaa euroa. Tuosta määrästä vain 0,061 miljoonaa euroa on tarkoitettu myönnettäväksi maatalousalalle ja 0,012 miljoonaa euroa kalastusalalle. 17. Tukiohjelman rakenneuudistusosan vuosibudjetti on 2 miljoonaa euroa. Tuosta määrästä vain 0,06 miljoonaa euroa on tarkoitettu myönnettäväksi tukiohjelman puitteissa maatalousalalle ja 0,02 miljoonaa euroa kalastusalalle. Tukiohjelman kesto 18. Ohjelma on voimassa 31. päivään joulukuuta 2013 saakka.

4 ARVIOINTI Menettely 19. Suomen viranomaiset ovat noudattaneet EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdassa määrättyjä menettelysääntöjä ilmoittaessaan edellä mainitusta tukiohjelmasta ennen sen täytäntöönpanoa. Ohjelman valtiontukiluonne 20. Valtio myöntää tukiohjelmasta rahoitusta vaikeuksissa oleville yrityksille lainojen, lainatakuiden, korkovähennysten, pääomasijoitusten, akordien, konsulttien tekemien selvitysten ja vastaavien muodossa. Näin ollen tukeen käytetään valtion varoja. Rahoituksen myöntämisehdot ovat edullisempia kuin ehdot, jotka kyseiset yritykset olisivat voineet saada avoimilla markkinoilla. Yksittäiset markkinatoimijat eivät ota riskiä sijoittamalla vaikeuksissa oleviin pk-yrityksiin, tai ne eivät ainakaan tee niin samoilla ehdoilla kuin Suomen viranomaiset asianomaisen tukiohjelman puitteissa. Sen tähden tukiohjelmassa esitettyihin erilaisiin välineisiin sisältyvä tuki antaa tuensaajille taloudellista etua. Näin myönnetty tuki voi vahvistaa tuensaajien asemaa heidän muissa jäsenvaltioissa sijaitseviin kilpailijoihinsa nähden, ja sen katsotaan sen tähden vääristävän kilpailua ja vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Näin ollen sovelletaan EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 1 kohtaa. Poikkeuksen perustelut 21. Tämän tukiohjelman perusteella myönnetään tukea yksinomaan vaikeuksissa olevien pk-yritysten pelastamiseksi ja niiden rakenteiden uudistamiseksi. Tästä syystä komissio on tarkastellut tukiohjelmaa EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 3 kohdan c alakohdan valossa sekä erityisesti pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen pohjalta. Edellytykset, joiden perusteella tukea myönnetään 22. Tämän päätöksen 8 ja 9 kohdassa mainittujen seikkojen perusteella tukiohjelman mukaiset tukikelpoiset yritykset täyttävät vaikeuksissa olevan pk-yrityksen määritelmän pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 65 kohdan mukaisesti. Pelastamistuki 23. Ohjelmasta myönnettävä tuki muodostuu maksuvalmiustuesta, joka myönnetään lainoina ja/tai lainatakauksina. Lainoista peritään vakaassa taloudellisessa tilanteessa olevilta yrityksiltä perittävään korkoon ja vähintään komission vahvistamaan viitekorkoon verrattavissa olevaa korkoa 3. Tämä on pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 23 kohdan a alakohdassa vahvistettujen edellytysten mukainen menettely. 24. Tukiohjelman perusteella myönnettävät pelastamislainat ja korot maksetaan takaisin kahdentoista kuukauden kuluessa yritykselle suoritetusta viimeisestä maksuerästä pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 23 kohdan b alakohdan mukaisesti. 25. Pelastamistukea voidaan perustella vain vakavilla sosiaalisilla syillä. Lisäksi komissio toteaa, että tukiohjelmaan sisältyvän pelastamisosan kokonaisbudjetti on 3 Komission tiedonanto viite- ja diskonttokorkojen vahvistamismenetelmästä (EYVL C 273, , s. 3).

5 kohtuullisen vaatimaton (rajattu 2,45 miljoonaan euroon vuodessa), että vain pkyritykset ovat tukikelpoisia ja että tuen määrä ja intensiteetti rajataan määrään, joka on ehdottomasti välttämätön yrityksen toiminnan turvaamiseksi kuuden kuukauden ajan. Kun lisäksi otetaan huomioon se suhteellisen vähäinen tuen määrä, joka voidaan myöntää yksittäiselle tukikelpoiselle pk-yritykselle kyseisestä tukiohjelmasta, komissio katsoo, että ilmoitetun tukiohjelman perusteella myönnetyllä pelastamistuella ei pitäisi olla kohtuuttomia haitallisia vaikutuksia muihin jäsenvaltioihin. Edellä esitetyn perusteella komissio katsoo, että pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 23 kohdan c alakohdassa esitetyt edellytykset täyttyvät. 26. Tuen myöntämisen edellytyksenä on tuensaajan riittävän ajoissa esittämä rakenneuudistussuunnitelma, jotta Finnvera Oyj:n on mahdollista tarkastaa ja hyväksyä suunnitelma kuuden kuukauden sisällä. Ennen kyseisen kuuden kuukauden ajanjakson päättymistä Finnvera Oyj joko hyväksyy yrityksen rakenneuudistussuunnitelman tai selvitystilasuunnitelman tai vaatii lainan takaisinmaksua. Tämä on pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 66 kohdan d alakohdassa vahvistettujen edellytysten mukainen menettely. 27. Lisäksi tuki rajataan määrään, joka on ehdottomasti välttämätön asianomaisen pkyrityksen toiminnan turvaamiseksi enintään kuuden kuukauden ajan, kuten pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 23 kohdan e alakohdassa määrätään. 28. Ohjelmasta myönnettävän pelastamistuen ja sen kanssa kumuloidun rakenneuudistustuen sallittu kokonaismäärä on enintään 10 miljoonaa euroa tuensaajaa kohden (mukaan luettuina yritykset, joissa suunnitelmaa muutetaan) pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 68 kohdan mukaisesti. 29. Ohjelmasta myönnetään tukea ainoastaan poikkeuksellisena toimenpiteenä (tuen ainutkertaisuuden periaate) pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 25 kohdan vaatimusten mukaisesti. 30. Kun otetaan huomioon kaikki edellä mainitut seikat, voidaan todeta, että asianomaisesta tukiohjelmasta myönnettävä pelastamistuki on pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen säännösten mukaista. Rakenneuudistustuki 31. Ohjelmasta myönnettävän rakenneuudistustuen edellytyksenä on, että tuensaaja panee täytäntöön kokonaisuudessaan Finnvera Oyj:n hyväksymän rakenneuudistussuunnitelman pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 67 ja 31 kohdan vaatimusten mukaisesti. 32. Rakenneuudistussuunnitelman kattama aika on lyhyin mahdollinen, jona aikana yritys voi osoittaa palauttaneensa pitkän aikavälin elinkelpoisuuden. Komissio toteaa, että rakenneuudistustukea voidaan myöntää vain, jos rakenneuudistussuunnitelmasta käy ilmi, että siinä esitetyt yrityksen tulevia toimintaedellytyksiä koskevat oletukset ovat realistisia ja että ne voidaan toteuttaa suunnitelman kattamassa ajassa. Suunnitelmassa esitetään myös yrityksen muuttaminen siten, että se pystyy itse vastaamaan kaikista kustannuksistaan, kuoletuskustannukset ja rahoituskulut mukaan luettuina, ja kilpailemaan ilman ulkopuolisen avun tarvetta. Näin suunnitelman avulla palautetaan yrityksen pitkän aikavälin elinkelpoisuus ja mahdollisuus toimia omilla varoilla. Komissio katsoo, että kyseessä oleva tukiohjelma täyttää pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen kohdassa mainitut edellytykset.

6 33. Lisäksi ohjelmassa edellytetään, että tukikelpoiset yritykset eivät suunnittele kasvattavansa tuotantokapasiteettiaan nykyisillä markkinoilla rakenneuudistuksen toteuttamisaikana. Tämä on suuntaviivojen 67 kohdan b alakohdan säännösten mukainen vaatimus. 34. Ohjelmassa edellytetään myös, että tuen määrä ja intensiteetti rajataan määrään, joka on ehdottoman välttämätön rakenneuudistuksen toteuttamiseksi. Tässä yhteydessä komissio toteaa seuraavaa pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 40 ja 41 kohdan mukaisesti: (a) Tuensaajien on osallistuttava rakenneuudistussuunnitelmaan merkittävällä määrällä omia varojaan, myös myymällä omaisuuseriä, jotka eivät ole välttämättömiä yrityksen elinkelpoisuuden kannalta. (b) On vältettävä sen muotoisen tai niin suuren tuen myöntämistä, että yritys saisi liiallisia rahavaroja, joita se voisi käyttää aggressiiviseen markkinoita vääristävään toimintaan, joka ei liity rakenneuudistukseen. (c) Tuki on suunnattava vain yrityksen elinkelpoisuuden palauttamiseen eikä tuensaaja saa rakenneuudistussuunnitelman täytäntöönpanon aikana käyttää sitä tuotantokapasiteetin lisäykseen, paitsi jos se on tarpeen yrityksen elinkelpoisuuden palauttamiseksi eikä vääristä kilpailua. 35. Ilmoitetusta tukiohjelmasta myönnetään tukea pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen jaksossa mainitun tuen ainutkertaisuuden periaatteen mukaisesti. Komissio toteaa, että Suomen viranomaiset ovat sitoutuneet ilmoittamaan sille mahdollisista uusista suunnitelmista myöntää samalle yritykselle lisää rakenneuudistustukea. 36. Ohjelmasta myönnettävän rakenneuudistustuen ja sen kanssa kumuloidun pelastamistuen sallittu kokonaismäärä on enintään 10 miljoonaa euroa tuensaajaa kohden (mukaan luettuina yritykset, joissa suunnitelmaa muutetaan) pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 68 kohdan vaatimusten mukaisesti. 37. Pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 70 kohdan mukaisesti komissio yleensä vaatii maatalousalalla (mukaan luettuina vesiviljely ja kalastus) vastasuoritteita kaikilta rakenneuudistustuen saajilta, riippumatta tuensaajayrityksen koosta. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin vaihtoehtoisesti soveltaa pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen kohdassa esitettyjä maataloutta koskevia erityisiä määräyksiä. 38. Pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 79 kohdan ii alakohdassa määrätään, että kapasiteetin supistamisvaatimuksista voidaan luopua tiettyihin tuotteisiin tai toimijoihin kohdentamattomien toimenpiteiden osalta (ts. toimenpiteiden, joihin ei sovelleta pelastamis- ja rakenneuudistustuen 79 kohdan i alakohdassa annettuja määräyksiä), kun kaikkien tuensaajien hyväksi tehdyt päätökset eivät kata 12 peräkkäisen kuukauden aikana yli 1,5 prosenttia maataloustuotannon kokonaisarvosta kyseisessä maassa. 39. Suomen viranomaisten toimittamista tiedoista käy ilmi, että ilmoitettu tuki kuuluu pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 79 kohdan ii alakohdan soveltamisalaan. Suomen viranomaisten mukaan yritysten rakenneuudistustukea koskevista päätöksistä maataloustuotantoa harjoittavien yritysten vuosittainen osuus (vesiviljely ja kalastus mukaan luettuina) on rajattu euroon. Kun

7 maataloustuotannon kokonaisarvo Suomessa oli miljoonaa euroa 4 vuonna 2001 ja kyseisestä ohjelmasta maataloustuotannolle maksettavan tuen määrä on erittäin vähäinen, voidaan todeta, että maatalousalan tuensaajien hyväksi tehdyt päätökset eivät kokonaisuudessaan näytä ylittävän pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen 79 kohdan ii alakohdassa vahvistettuja rajoja. Koska rakenneuudistustukea ei myönnetä yrityksille, jotka harjoittavat pääasiassa merikalastusta, kalastus- ja vesiviljelyalan valtiontukien tarkastelemista koskevien suuntaviivojen kohdan toista alakohtaa ei sovelleta. Näin ollen komissiolle ei tarvitse toimittaa aluskapasiteetin vähentämissuunnitelmaa. 40. Edellä mainittujen seikkojen perusteella voidaan todeta, että asianomaisesta tukiohjelmasta myönnettävä rakenneuudistustuki on pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen säännösten mukaista. Seuranta ja raportointi 41. Tukiohjelman toiminnasta on toimitettava vuosikertomus suuntaviivojen 69 kohdan mukaisesti. PÄÄTÖS 42. Komissio katsoo, että kyseessä oleva tukiohjelma, joka koskee pk-yrityksille Suomessa maksettavaa pelastamis- ja rakenneuudistustukea, on EY:n perustamissopimuksen mukainen. 43. Suomen viranomaisia muistutetaan, että EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan nojalla niiden on ilmoitettava komissiolle ohjelman laajentamista tai muuttamista koskevista suunnitelmista. 44. Lisäksi komissio haluaa korostaa, että pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivoja todennäköisesti muutetaan 1. päivästä lokakuuta 2004 lähtien. Sen vuoksi Suomen viranomaisten olisi otettava huomioon, että niiden on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin nykyisen tukiohjelman mukauttamiseksi tuleviin muuttuneisiin pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivoihin niiden voimaantulopäivästä lähtien. 4 Lähde: Maatalous Euroopan unionissa tilastollisia ja kansantaloudellisia tietoja vuodelta 2002, julkaisija: Maatalouden pääosasto, v

8 Jos tämä kirje sisältää luottamuksellisia tietoja, joita ei saa julkistaa, ilmoittakaa tästä komissiolle viidentoista työpäivän kuluessa kirjeen vastaanottamisesta. Jos komissio ei saa perusteltua pyyntöä määräajassa, se katsoo, että olette antanut suostumuksenne koko kirjeen tieboksiantamiseen kolmannelle ja julkaisemiseen todistusvoimaisella kielellä Internet-sivustossa Pyyntö on lähetettävä kirjattuna kirjeenä tai faksilla seuraavaan osoitteeseen : Euroopan komissio Kilpailun pääosasto Valtiontukien kirjaamo B-1049 Bruxelles Faksi: (32-2) Kunnioittavasti, Komission puolesta MARIO MONTI Komission jäsen

Valtiontuki N:o N 269/2003 Suomi Avustukset ja lainat teknologiseen tutkimukseen ja kehittämiseen

Valtiontuki N:o N 269/2003 Suomi Avustukset ja lainat teknologiseen tutkimukseen ja kehittämiseen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 29.01.2004 C(2004)261 Asia: Valtiontuki N:o N 269/2003 Suomi Avustukset ja lainat teknologiseen tutkimukseen ja kehittämiseen Herra Ministeri, 1. MENETTELY Suomen viranomaiset

Lisätiedot

Muutos Finnvera Oyj:n lainaohjelmaan maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin

Muutos Finnvera Oyj:n lainaohjelmaan maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 01-03-2004 C(2004) 704 Asia: Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 635/2003 - Muutos Finnvera Oyj:n lainaohjelmaan maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin Herra ulkoministeri

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki N 715/2006 - Suomi. Finnvera Oyj:n verovapaus. Arvoisa ulkoministeri 1. MENETTELY

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki N 715/2006 - Suomi. Finnvera Oyj:n verovapaus. Arvoisa ulkoministeri 1. MENETTELY EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 25.IX.2007 K(2007) 4297 lopull. Asia: Valtiontuki N 715/2006 - Suomi. Finnvera Oyj:n verovapaus Arvoisa ulkoministeri 1. MENETTELY 1. Suomen viranomaiset ilmoittivat komissiolle

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA.41045 (2015/N) Suomi Muutos vuosien 2014 2020 aluetukikarttaan väestökattavuusmarginaalin käyttöönotto

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA.41045 (2015/N) Suomi Muutos vuosien 2014 2020 aluetukikarttaan väestökattavuusmarginaalin käyttöönotto EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 12.05.2015 C(2015) 3104 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.41045 (2015/N) Suomi

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2013/N) Suomi Aloitusrahasto VERA Muutos tukeen SA (N395/2007)

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2013/N) Suomi Aloitusrahasto VERA Muutos tukeen SA (N395/2007) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 15.05.2014 C(2014 ) 3309 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.37723 (2013/N) Suomi

Lisätiedot

Valtiontuki SA (2016/N) Suomi Vuosia koskevan aluetukikartan muutos vuosiksi

Valtiontuki SA (2016/N) Suomi Vuosia koskevan aluetukikartan muutos vuosiksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.11.2016 C(2016) 7554 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.46345 (2016/N) Suomi

Lisätiedot

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat:

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat: EUROOPAN KOMISSIO Brysselissä 27.02.2002 C(2002)580fin Asia: Valtiontuki nro N 732/2001 Suomi Kolttalain muutokset Herra Ministeri, Komissio ilmoittaa Suomelle, että tarkasteltuaan viranomaistenne toimittamia

Lisätiedot

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat:

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat: EUROOPAN KOMISSIO Bryssel C (2013) Asia: Valtiontuki/Suomi Tuki nro SA.37495 (2013/N) Eräistä maataloudessa käytettävistä energiatuotteista maksettava valmisteveron palautus Arvoisa ulkoministeri Tarkasteltuaan

Lisätiedot

Asia: Valtiontuki / Suomi Tuki nro N 315/2006 Eräiden energiatuotteiden energiaveron palautus maataloustuottajille

Asia: Valtiontuki / Suomi Tuki nro N 315/2006 Eräiden energiatuotteiden energiaveron palautus maataloustuottajille EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29-X-2007 K(2007)5341 Asia: Valtiontuki / Suomi Tuki nro N 315/2006 Eräiden energiatuotteiden energiaveron palautus maataloustuottajille Arvoisa vastaanottaja Tarkasteltuaan Suomen

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen riskipääomarahasto

Kaakkois-Suomen riskipääomarahasto EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 19.I.2005 C(2005)36 fin Asia: Valtiontuki N:o N 188/2004 Suomi Kaakkois-Suomen riskipääomarahasto Arvoisa ulkoministeri, 1. Menettely Suomen viranomaiset ilmoittivat EY:n perustamissopimuksen

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ]([ ]) [ ] KOMISSION TIEDONANTO YMPÄRISTÖNSUOJELULLE MYÖNNETTÄVÄÄ VALTIONTUKEA KOSKEVIEN YHTEISÖN SUUNTAVIIVOJEN, TUTKIMUS- JA KEHITYSTYÖHÖN SEKÄ INNOVAATIOTOIMINTAAN MYÖNNETTÄVÄÄ

Lisätiedot

Valtiontuki C 12/2009 (ex N 19/2009) Suomi Pelastamistuki Järvi-Suomen Portti Osuuskunnalle

Valtiontuki C 12/2009 (ex N 19/2009) Suomi Pelastamistuki Järvi-Suomen Portti Osuuskunnalle EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.04.2009 K(2009)2461 lopullinen Tämän päätöksen julkaistusta versiosta on poistettu joitakin tietoja Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 93 artiklan soveltamista koskevista

Lisätiedot

1. MENETTELY EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 9.4.2014 C(2014) 2241 final. Asia: Valtiontuki SA.38359 (2014/N) Suomi Aluetukikartta 2014 2020

1. MENETTELY EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 9.4.2014 C(2014) 2241 final. Asia: Valtiontuki SA.38359 (2014/N) Suomi Aluetukikartta 2014 2020 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 9.4.2014 C(2014) 2241 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.38359 (2014/N) Suomi

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2002) Valtiontuki N:o N 469/02 Suomi Energiahaketuki. Arvoisa ulkoministeri, 1.

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2002) Valtiontuki N:o N 469/02 Suomi Energiahaketuki. Arvoisa ulkoministeri, 1. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2002 C(2002) 4257 Asia: Valtiontuki N:o N 469/02 Suomi Energiahaketuki Arvoisa ulkoministeri, 1. Menettely Suomen viranomaiset ilmoittivat 1. heinäkuuta 2002 päivätyllä

Lisätiedot

1.5. Sovelletaanko toimenpidettä yrityksiin, jotka sijaitsevat

1.5. Sovelletaanko toimenpidettä yrityksiin, jotka sijaitsevat OSA III.12.P LISÄTIETOLOMAKE - TUKI VAIKEUKSISSA OLEVIEN YRITYSTEN RAKENTEIDEN UUDISTAMISEKSI: MAATALOUSALAN TOIMIJAT Tätä liitettä on käytettävä ilmoitettaessa maatalousalan rakentden uudistamiseksi myönnettäviä

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 22.02.2012 C (2012) 931 final. Valtiontuki SA.32698 (2011/NN) Suomi Rakenneuudistustuki Air Ålandille

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 22.02.2012 C (2012) 931 final. Valtiontuki SA.32698 (2011/NN) Suomi Rakenneuudistustuki Air Ålandille EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 22.02.2012 C (2012) 931 final Asia: Valtiontuki SA.32698 (2011/NN) Suomi Rakenneuudistustuki Air Ålandille Arvoisa ulkoasiainministeri, 1. MENETTELY (1) Suomi ilmoitti 10. maaliskuuta

Lisätiedot

LIITE II. Tämän asetuksen edellytysten nojalla poikkeuksen saanutta valtiontukea koskevat tiedot I OSA

LIITE II. Tämän asetuksen edellytysten nojalla poikkeuksen saanutta valtiontukea koskevat tiedot I OSA LIITE II Tämän asetuksen edellytysten nojalla poikkeuksen saanutta valtiontukea koskevat tiedot I OSA Tiedot toimitetaan 11 artiklan mukaisesti käyttäen vakiintunutta komission tietotekniikkasovellusta

Lisätiedot

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel 07.09.2012 C(2012) 6182 final Asia: Valtiontuki SA.34290 (2012/N) Suomi Muutokset ohjelmaan, jolla tuetaan nopean laajakaistainfrastruktuurin kehittämistä Suomen haja-asutusalueilla

Lisätiedot

Valtiontuki NN 55/2003 Suomi Ilmailun riskien kattamista valtiontakuulla koskevan järjestelyn jatkaminen (26. joulukuuta 2001 31.

Valtiontuki NN 55/2003 Suomi Ilmailun riskien kattamista valtiontakuulla koskevan järjestelyn jatkaminen (26. joulukuuta 2001 31. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 9-07-2003 C(2003)2152fin Asia: Valtiontuki NN 55/2003 Suomi Ilmailun riskien kattamista valtiontakuulla koskevan järjestelyn jatkaminen (26. joulukuuta 2001 31. lokakuuta 2002)

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2012/N) Suomi Suomen laivanrakennusteollisuuden innovaatiotukiohjelma

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2012/N) Suomi Suomen laivanrakennusteollisuuden innovaatiotukiohjelma EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 25.7.2012 C(2012) 5433 final Asia: Valtiontuki SA.34408 (2012/N) Suomi Suomen laivanrakennusteollisuuden innovaatiotukiohjelma Arvoisa vastaanottaja 1. MENETTELY 1) Suomi ilmoitti

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki Suomi SA.41559 (2015/N) Tuki maatilojen lomituspalveluihin Ahvenanmaalla

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki Suomi SA.41559 (2015/N) Tuki maatilojen lomituspalveluihin Ahvenanmaalla EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 22.6.2015 C(2015) 4357 final Asia: Valtiontuki Suomi SA.41559 (2015/N) Tuki maatilojen lomituspalveluihin Ahvenanmaalla Arvoisa ulkoasiainministeri Soini Tarkasteltuaan Suomen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.4.2008 KOM(2008) 168 lopullinen 2008/0065 (CNS) C6-0175/08 Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä

Lisätiedot

Valtiontuki nro N 638/2003 Suomi Finnvera Oyj:n kalastusalan laina- ja takausjärjestelmä

Valtiontuki nro N 638/2003 Suomi Finnvera Oyj:n kalastusalan laina- ja takausjärjestelmä EUROOPAN KOMISSIO Brysselissä 24.V.2005 C (2005) 1497 Asia: Valtiontuki nro N 638/2003 Suomi Finnvera Oyj:n kalastusalan laina- ja takausjärjestelmä Arvoisa ministeri 1. Menettely Suomen viranomaiset ilmoittivat

Lisätiedot

(5) Kuntien takauskeskuksen toimintaa valvoo takauskeskustarkastaja, jonka sisäasiainministeriö nimittää.

(5) Kuntien takauskeskuksen toimintaa valvoo takauskeskustarkastaja, jonka sisäasiainministeriö nimittää. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 16.06.2004 C(2004)2034fin Asia: Valtiontuki N 179/2004 Suomi Kuntien takausjärjestelmä Suomessa Arvoisa ulkoministeri 1. Menettely: (1) Suomen viranomaiset ilmoittivat 16. huhtikuuta

Lisätiedot

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera Oyj:n pk-yrityksiin soveltama pelastamis- ja rakenneuudistustukiohjelma

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera Oyj:n pk-yrityksiin soveltama pelastamis- ja rakenneuudistustukiohjelma Tukiohjelma 1 (8) Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera Oyj:n pk-yrityksiin soveltama pelastamis- ja rakenneuudistustukiohjelma 1. Johdanto Suomi ilmoittaa täten Euroopan komissiolle 1.8.2014 alkaen sovellettuun

Lisätiedot

FI 1 FI KOMISSION TIEDONANTO

FI 1 FI KOMISSION TIEDONANTO FI FI FI KOMISSION TIEDONANTO VALTIONTUKITOIMENPITEITÄ RAHOITUKSEN SAATAVUUDEN TURVAAMISEKSI TÄMÄNHETKISESSÄ FINANSSI- JA TALOUSKRIISISSÄ KOSKEVIEN TILAPÄISTEN YHTEISÖN PUITTEIDEN MUUTTAMISESTA 1. JOHDANTO

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2003)1471fin. Asia: Valtiontuki N 591/ Suomi CIRR - korkoon perustuva alusrahoitusohjelma

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2003)1471fin. Asia: Valtiontuki N 591/ Suomi CIRR - korkoon perustuva alusrahoitusohjelma EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13-05-2003 C(2003)1471fin Asia: Valtiontuki N 591/2002 - Suomi CIRR - korkoon perustuva alusrahoitusohjelma Arvoisa Herra ulkoministeri (1) Komissio ilmoittaa täten Suomen viranomaisille,

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 muuttamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 muuttamisesta EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 20.6.2001 KOM(2001) 332 lopullinen 2001/0132 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS viinin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1493/1999 muuttamisesta

Lisätiedot

OSA III Kattaako tuki investoinnit kiinteään pääomaan jonkin seuraavista osalta?

OSA III Kattaako tuki investoinnit kiinteään pääomaan jonkin seuraavista osalta? OSA III.1 LISÄTIETOLOMAKE PK-YRITYSTEN TUKI Tätä lisätietolomaketta on käytettävä ilmoitettaessa yksittäisestä tuesta asetuksen (EY) N:o 70/2001 1 6 artiklan mukaisesti. Sitä on myös käytettävä, jos komissiolle

Lisätiedot

LIITE I. Jäsenvaltioiden on myös käytettävä tätä lomaketta, jos komissio pyytää kattavia tietoja sääntöjenvastaiseksi väitetystä tuesta.

LIITE I. Jäsenvaltioiden on myös käytettävä tätä lomaketta, jos komissio pyytää kattavia tietoja sääntöjenvastaiseksi väitetystä tuesta. LIITE I Vakiolomake valtiontuesta ilmoittamiseen EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja tietojen toimittamiseen sääntöjenvastaisesta tuesta Jäsenvaltioiden on käytettävä tätä lomaketta,

Lisätiedot

LOMAKE OLETETTUA SÄÄNTÖJENVASTAISTA VALTIONTUKEA KOSKEVIEN KANTELUJEN TEKEMISEKSI

LOMAKE OLETETTUA SÄÄNTÖJENVASTAISTA VALTIONTUKEA KOSKEVIEN KANTELUJEN TEKEMISEKSI LOMAKE OLETETTUA SÄÄNTÖJENVASTAISTA VALTIONTUKEA KOSKEVIEN KANTELUJEN TEKEMISEKSI EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdassa määrätään, että komissiolle on annettava tieto tuen myöntämistä tai muuttamista

Lisätiedot

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat:

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat: EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 15-5-2001 SG(2001) 288577 Asia: Valtiontuki/Ahvenanmaa (Suomi) Tuki nro N 189/2000 Investointituki Herra Ministeri, Suomen viranomaiset ilmoittivat tästä toimenpiteestä komissiolle

Lisätiedot

SUUNTAVIIVOJEN TARKISTAMINEN

SUUNTAVIIVOJEN TARKISTAMINEN EU:N PELASTAMIS- JA RAKENNEUUDISTUSTUEN SUUNTAVIIVOJEN TARKISTAMINEN KYSELYLOMAKE Nykyisten pelastamis- ja rakenneuudistustuen suuntaviivojen voimassaolo päättyy lokakuussa 2009. 1 Suuntaviivojen tarkistamisen

Lisätiedot

Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 552/2002 - Finnveran lainaohjelma maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin

Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 552/2002 - Finnveran lainaohjelma maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 28-10-2002 C(2002) 4136 Asia: Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 552/2002 - Finnveran lainaohjelma maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin Herra Ministeri, Komissio ilmoittaa

Lisätiedot

Laki. maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista. Lain tarkoitus

Laki. maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista. Lain tarkoitus Laki maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on maatalouden toimintaedellytysten turvaaminen

Lisätiedot

Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä

Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä 1. Ovatko kalastusalan valtiontukisäännöt muuttuneet kaudella 2014 2020? Tiettyjen

Lisätiedot

Asia: Valtiontuki / Suomi - Tuki nro N 136/ Vuoden 2005 poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen

Asia: Valtiontuki / Suomi - Tuki nro N 136/ Vuoden 2005 poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen EUROOPAN KOMISSIO Brysselissä 26-IV-2006 K (2006) 1781 Asia: Valtiontuki / Suomi - Tuki nro N 136/2006 - Vuoden 2005 poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen Arvoisa Herra ulkoministeri

Lisätiedot

Asia: Valtiontuki SA.35110 (2012/N) Suomi Sosiaaliturvaan ja henkilökohtaiseen tuloverotukseen liittyvän meriliikennealan tukiohjelman jatkaminen

Asia: Valtiontuki SA.35110 (2012/N) Suomi Sosiaaliturvaan ja henkilökohtaiseen tuloverotukseen liittyvän meriliikennealan tukiohjelman jatkaminen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.12.2012 C(2012) 9525 final Asia: Valtiontuki SA.35110 (2012/N) Suomi Sosiaaliturvaan ja henkilökohtaiseen tuloverotukseen liittyvän meriliikennealan tukiohjelman jatkaminen

Lisätiedot

Valtion tuki nro N 65/ Suomi Maatalouden varhaiseläketukea koskeva järjestelmä. Komissio teki päätöksensä seuraavien seikkojen perusteella:

Valtion tuki nro N 65/ Suomi Maatalouden varhaiseläketukea koskeva järjestelmä. Komissio teki päätöksensä seuraavien seikkojen perusteella: EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 21-06 - 2000 SG(2000) D/ 104371 Asia: Valtion tuki nro N 65/2000 - Suomi Maatalouden varhaiseläketukea koskeva järjestelmä Herra Ministeri, Suomen viranomaiset antoivat komissiolle

Lisätiedot

COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY. 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004

COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY. 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004 FI Tapaus n:o COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo Vain suomenkielinen teksti on saatavilla ja todistusvoimainen. ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004 EUROOPAN

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 06.01.2005 KOM(2004) 854 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Alankomaiden kuningaskunnalle soveltaa jäsenvaltioiden liikevaihtoverolainsäädännön yhdenmukaistamisesta

Lisätiedot

Asia: Valtiontuki nro N 135/ Suomi Tuki epäsuotuisien sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseksi maatalousyrityksille vuonna 2005

Asia: Valtiontuki nro N 135/ Suomi Tuki epäsuotuisien sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseksi maatalousyrityksille vuonna 2005 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 02.VI.2006 K(2006)2285 Asia: Valtiontuki nro N 135/2006 - Suomi Tuki epäsuotuisien sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseksi maatalousyrityksille vuonna 2005 Arvoisa Herra

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA.40093 (2015/N) Suomi Finnvera Oyj:n pk-yrityksiin soveltama pelastamis- ja rakenneuudistustukiohjelma

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA.40093 (2015/N) Suomi Finnvera Oyj:n pk-yrityksiin soveltama pelastamis- ja rakenneuudistustukiohjelma EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 27.07.2015 C(2015) 5088 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.40093 (2015/N) Suomi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 296 final 2015/0132 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan kehitysrahaston rahoittamiseksi vuonna 2015 suoritettavista jäsenvaltioiden rahoitusosuuksista

Lisätiedot

Valtiontuki tuoreimman tulostaulun mukaan tukien kokonaismäärän lasku on hiipunut

Valtiontuki tuoreimman tulostaulun mukaan tukien kokonaismäärän lasku on hiipunut IP/05/1558 Bryssel 9. joulukuuta 2005 Valtiontuki tuoreimman tulostaulun mukaan tukien n lasku on hiipunut Euroopan komission laatiman tuoreimman valtiontukien tulostaulun mukaan EU:n 25 jäsenvaltion myöntämien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2014 COM(2014) 81 final 2014/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen

Lisätiedot

Bryssel, 10-06-2003 C(2003) 1872 Asia: Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 679/2002 - Maaseudun kehittämistä koskevien tukijärjestelmien muuttaminen

Bryssel, 10-06-2003 C(2003) 1872 Asia: Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 679/2002 - Maaseudun kehittämistä koskevien tukijärjestelmien muuttaminen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 10-06-2003 C(2003) 1872 Asia: Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 679/2002 - Maaseudun kehittämistä koskevien tukijärjestelmien muuttaminen Arvoisa vastaanottaja, Tarkasteltuaan Suomen

Lisätiedot

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 9.10.2013 2013/2227(BUD) MIETINTÖLUONNOS neuvoston kannasta esitykseen Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 8/2013 varainhoitovuodeksi 2013, pääluokka

Lisätiedot

parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/21/EY ("puitedirektiivi") EYVL 108, , s. 33.

parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/21/EY (puitedirektiivi) EYVL 108, , s. 33. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 14.07.2005 SG-Greffe (2005) D/203663 Viestintävirasto Itämerenkatu 3 A FIN-00180 Helsinki Finland Rauni Hagman Ylijohtaja Fax: +358 96966760 Arvoisa Rauni Hagman, Asia: Tapaukset

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

De minimis ryhmäpoikkeusasetuksen muutos

De minimis ryhmäpoikkeusasetuksen muutos De minimis ryhmäpoikkeusasetuksen muutos EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel [ ] 2006 C(2006) Luonnos: KOMISSION ASETUS (EY) N:o tehty Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan soveltamisesta

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. VALTIONTUKI Suomi SA.40228 (2014/N) Petoeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen tarkoitettu tuki

EUROOPAN KOMISSIO. VALTIONTUKI Suomi SA.40228 (2014/N) Petoeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen tarkoitettu tuki EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 31.3.2015 C(2015) 2138 final Asia: VALTIONTUKI Suomi SA.40228 (2014/N) Petoeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen tarkoitettu tuki Arvoisa vastaanottaja Tarkasteltuaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.10.2014 COM(2014) 653 final 2014/0302 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön energiainfrastruktuurihankkeiden luettelon hyväksymiseksi

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön energiainfrastruktuurihankkeiden luettelon hyväksymiseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.7.2016 COM(2016) 456 final ANNEX 3 Lisäys asiakirjaan COM(2016) 456 final Täydennys alkuperäisen menettelyn liitteeeseen 3 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi ehdotuksesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.9.2017 COM(2017) 483 final 2017/0221 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin ja Mauritiuksen tasavallan välisessä kalastuskumppanuussopimuksessa määrättyjen kalastusmahdollisuuksien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Alue (Alueen nimi on ilmoitettava, jos tuen myöntää muu kuin keskusviranomainen.) Koko Suomi Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta

Alue (Alueen nimi on ilmoitettava, jos tuen myöntää muu kuin keskusviranomainen.) Koko Suomi Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta Jäsenvaltion toimittama tiivistelmä EY:n perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan soveltamisesta maataloustuotteiden tuottamisen alalla toimiville pienille ja keskisuurille yrityksille myönnettävään valtiontukeen

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

1 Menettely EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 01.XII.2004 C(2004)4515 fin

1 Menettely EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 01.XII.2004 C(2004)4515 fin EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 01.XII.2004 C(2004)4515 fin Asia: Valtiontuki N:o N 70/2004 Suomi Säännöllisesti Suomen satamiin liikennöivillä matkustaja-aluksilla työskentelevien merenkulkijoiden ennakonpidätyksen

Lisätiedot

CORRIGENDUM Annule et remplace le documnet COM(2014) 704 final du 12 novembre Concerne la correction de l'acronyme. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

CORRIGENDUM Annule et remplace le documnet COM(2014) 704 final du 12 novembre Concerne la correction de l'acronyme. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.11.2014 COM(2014) 704 final/2 2014/0332 (NLE) CORRIGENDUM Annule et remplace le documnet COM(2014) 704 final du 12 novembre 2014. Concerne la correction de l'acronyme. Ehdotus

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2016 COM(2016) 304 final 2016/0157 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS viisumien myöntämisen helpottamisesta tehdyn Euroopan unionin ja Georgian välisen sopimuksen mukaisesti

Lisätiedot

Valtiontuki N 359/2007 Suomi Energiatukiohjelman N 75/02 jatkaminen ja muuttaminen

Valtiontuki N 359/2007 Suomi Energiatukiohjelman N 75/02 jatkaminen ja muuttaminen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 30.XI.2007 K(2007)6085 Asia: Valtiontuki N 359/2007 Suomi Energiatukiohjelman N 75/02 jatkaminen ja muuttaminen Arvoisa Herra ulkoministeri, Komissio ilmoittaa Suomen viranomaisille,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

2. TOIMENPITEIDEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS

2. TOIMENPITEIDEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 01.08.2002 C(2002)2886 fin. Asia: Valtiontuki N NN 75/2002 Suomi Eriytetyt sähkön energiaverokannat Arvoisa Herra ulkoministeri, 1. MENETTELY Suomen viranomaiset ilmoittivat

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. lokakuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0242 (NLE) 12739/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EEE 64 CONSOM 159 MI 608 NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 24.7.2003 KOM(2003) 437 lopullinen 2003/157 (CNS) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS vuoteen 1999 asti Marokon kalastussopimuksen alaisina olleiden alusten ja kalastajien toimintasuunnan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0253 (NLE) 12934/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: AELE 65 EEE 36 N 34 MAP 21 MI 677 COMPET 644 IND 236

Lisätiedot

1. TARKOITUS JA SOVELTAMISALA

1. TARKOITUS JA SOVELTAMISALA EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Kilpailun pääosasto SAC Bryssel PO D(2004) JULKISEN PALVELUN VELVOITTEESTA MAKSETTAVANA KORVAUKSENA MYÖNNETTÄVÄÄ VALTIONTUKEA KOSKEVAT YHTEISÖN SUUNTAVIIVAT 1. TARKOITUS JA

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/48 48 Johdanto-osan 4 kappale (4) Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tietyt yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvat vakavat uhat, jotka ovat olleet perusteena

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o /

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o / EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2010 KOM(2010) 142 lopullinen 2010/0140 (COD) C7-0135/10 Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o / yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta 1 päivästä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTOEUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTOEUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 28.6.2006 KOM(2006) 320 lopullinen 2006/0109 (CNS) 2006/0110 (CNB) KOMISSION TIEDONANTOEUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE euroon ja Sloveniaan

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 30.10.2018, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.6.2016 COM(2016) 366 final 2016/0167 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS maksukyvyttömyysmenettelyistä annetun asetuksen (EY) N:o 1346/2000 liitteissä A, B ja C olevien

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) L 114/8 Euroopan unionin virallinen lehti 26.4.2012 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 360/2012, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2012, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta

Lisätiedot

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA (Euroopan kemikaaliviraston hallintoneuvoston päätös) TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Suomenkielinen versio on epävirallinen konsolidoitu versio Euroopan kemikaaliviraston

Lisätiedot

Bryssel, 29.VIII.2008 K(2008)4683

Bryssel, 29.VIII.2008 K(2008)4683 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 29.VIII.2008 K(2008)4683 Asia: N59/2008 Suomi Lämmityksessä ja kiinteästi asennetuissa moottoreissa käytettäville biopolttoaineille myönnettävä verovapaus Arvoisa Herra ulkoministeri,

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 13.12.2006 KOM(2006) 796 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2000/91/EY soveltamisalan laajentamisesta luvan antamiseksi Tanskan kuningaskunnalle ja Ruotsin

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.9.2014 COM(2014) 595 final 2014/0277 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan osallistumisen päättymisestä tiettyihin ennen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

14636/16 mba/rir/mh 1 DG G 2A

14636/16 mba/rir/mh 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) 14636/16 FIN 805 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Neuvosto Kom:n asiak. nro: 13377/16 FIN 675 - COM(2016)

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 52/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kehitysalueelle tehtävien investointien korotetuista poistoista annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kehitysalueelle tehtävien

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 04.XII.2007 K(2007)6169. Arvoisa Herra ulkoministeri

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 04.XII.2007 K(2007)6169. Arvoisa Herra ulkoministeri EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 04.XII.2007 K(2007)6169 Asia: Valtiontuki N 308/2007 Suomi Tuki innovaatiotoiminnan neuvontapalveluihin ja innovaatiotoimintaa tukeviin palveluihin pk-yrityksille Valtiontuki

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0288 (NLE) 14521/1/14 REV 1 SC 163 ECON 944 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS. Yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviin palveluihin myönnettävää valtiontukea koskevien suuntaviivojen edistyminen

KOMISSION KERTOMUS. Yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviin palveluihin myönnettävää valtiontukea koskevien suuntaviivojen edistyminen FI KOMISSION KERTOMUS Yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviin palveluihin myönnettävää valtiontukea koskevien suuntaviivojen edistyminen 1. KERTOMUKSEN AIHE Päätelmissään Sevillan Eurooppa-neuvosto

Lisätiedot

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/ annettu

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/ annettu EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.6.2010 KOM(2010)336 lopullinen 2010/0183 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/20010 annettu asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (yhteisiä markkinajärjestelyjä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 27.11.2003 KOM(2003)730 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON ASETUS lopullisten polkumyyntitullien käyttöönotosta tiettyjen Kiinan kansantasavallasta ja Thaimaasta peräisin

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta

Lisätiedot

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston komitean lausunnon mukaiset,

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston komitean lausunnon mukaiset, 9.5.2017 L 119/7 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/788, annettu 8 päivänä toukokuuta 2017, meri- ja kalatalousrahastosta annetun asetuksen (EU) N:o 508/2014 nojalla annettavista säännöistä, jotka

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.8.2010 KOM(2010) 426 lopullinen 2010/0231 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Sveitsin valaliiton välisen sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton osallistumista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. tammikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. tammikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. tammikuuta 2017 (OR. en) 5681/17 FIN 45 EHDOTUS Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut: 26. tammikuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.6.2016 COM(2016) 412 final 2016/0191 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön yleisneuvostossa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta WTO:n poikkeuslupaa

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/190/rev1. Tarkistus 190/rev1 Raffaele Fitto ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/190/rev1. Tarkistus 190/rev1 Raffaele Fitto ECR-ryhmän puolesta 23.3.2019 A8-0094/190/rev1 190/rev1 Johdanto-osan 16 kappale (16) Jotta rajalliset resurssit voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, EAKR:stä osoitettava tuki asianomaisen erityistavoitteen mukaisiin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. kesäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. kesäkuuta 2016 (OR. en) 9328/16 ECON 488 UEM 230 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS liiallisen alijäämän olemassaolosta Sloveniassa annetun päätöksen

Lisätiedot