Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista, Kotka.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista, Kotka."

Transkriptio

1 Päätös Etelä-Suomi Nro 104/2012/1 Dnro ESAVI/18/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista, Kotka. LUVAN HAKIJA YIT Rakennus Oy Matkakuja Kotka Y-tunnus: TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Pilaantuneen maaperän puhdistaminen massanvaihdolla ja eristämällä Tornatorintie 5 ja Tornatorintie 9, Kotka Kiinteistöt: ja Kiinteistöjen omistaja: Kotkan kaupunki ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Etelä-Suomen aluehallintovirastossa LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulaki 31 :n 1 momentin kohta 6) ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh Hämeenlinnan päätoimipaikka fax Birger Jaarlin katu 15 kirjaamo.etela@avi.fi PL 150, Hämeenlinna YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE Helsingin toimipaikka Ratapihantie 9 PL 110, Helsinki

2 2 ALUETTA KOSKEVAT MUUT LUVAT Kotkan kaupungin ympäristölautakunnan hyväksymä jätehuoltolain (673/1998) 21 a :n mukainen jätehuoltoilmoitus, joka koski Kotkansaarella korttelin 95 tontilta 10 siirrettävien raskasmetallipitoisten maamassojen käsittelyä. Kotkan kaupungin ympäristölautakunnan hyväksymä jätehuoltolain (673/1998) 21 a :n mukainen jätehuoltoilmoitus, joka koski Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy:n raskasmetallipitoisten massojen kunnostussuunnitelmaa. ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Kymenlaakson maakuntakaavassa (vahvistettu ympäristöministeriössä ja , Korkeimman hallinto-oikeuden antamalla päätöksellä taltionumero 3516) kunnostuskiinteistöt on merkitty taajamatoimintojen alueeksi. Kotkansaaren osayleiskaavassa (hyväksytty Kotkan kaupunginvaltuustossa) kunnostuskiinteistöt on merkitty asuin-, liike- ja toimistorakennusten alueeksi (ALK). Asemakaavassa (vahvistettu Kymen lääninhallituksessa ) ja asemakaavan muutoksessa (vahvistettu Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksessa ) kunnostuskiinteistöt on merkitty asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL). Kiinteistöillä on leikki- ja oleskelualueiksi (le) osoitetut alueet. Lupahakemuskiinteistöjen itä- ja länsipuolilla olevat alueet on varattu ympäristöhaittoja aiheuttamattomien teollisuusrakennusten korttelialueeksi (TY). SIJAINTIPAIKKA JA YMPÄRISTÖ Sijainti Kiinteistöt sijaitsevat Kotkassa Kotkansaaren luoteispuolella osoitteissa Tornatorintie 5 ja 9. Kiinteistöt rajautuvat pohjoisosiltaan mereen. Eteläpuolella kiinteistöjen läheisyydessä on luoteis-koillis-suuntainen Tornatorintie. Kiinteistön kaakkoisreunalla on pysäköintialue ennen Tornatorintietä. Kiinteistön eteläpuolella on pysäköintialue ennen Tornatorintietä. Kiinteistön kaakkoisreunalla Tornatorintien eteläpuolelle sijaitsee rautatiealue.

3 3 Lähimmät häiriintyvät kohteet Ympäristön tila Liikenne Kiinteistöä lähinnä oleva asuinrakennus sijaitsee itäkoillispuolella kiinteistörajan välittömässä läheisyydessä. Lähimmät toimisto- tai työpaikkakäytössä olevat rakennukset ovat luoteis-länsipuolella noin 20 metrin ja etelä-lounaisreunalla noin 40 metrin etäisyydellä. Kiinteistön kaakkoisreunan läheisyydessä on leikkipaikka. Kiinteistöä lähinnä olevat asuinrakennukset sijaitsevat luoteispuolella noin 40 metrin, luoteis-länsipuolella noin 30 metrin ja pohjoisreunalla noin 10 metrin etäisyydellä sekä itäpuolella noin 15 metrin päässä. Itäpuolella noin 50 metrin etäisyydellä on Suomen Puuvenekeskus. Vesistön tila ja käyttökelpoisuus Ilman laatu Kiinteistöjen pohjoispuolella on Kotkanlahti. Alueella ei ole tehty pilaantuneeseen maaperään liittyviä ilmanlaatuselvityksiä. Maaperän tila Kiinteistöillä on noin 0,5 1 metrin paksuinen pääosin humusta ja hiekkaa sekä osin soraa ja silttiä sisältävä pintamaa-aineskerros. Pintamaa on erotettu suodatinkankaalla alapuolisesta pilaantuneesta maa-aineksesta. Kiinteistöt ovat nurmipintaisia. Pintakerroksen alapuolinen maaperä on soraa, kiviä ja hiekkaa. Maaaineksen seassa on tiili- ja purkujätettä. Kiinteistön maanpinnan taso on +2,1 +2,4 metriä. Maanpinta viettää etelästä pohjoiseen. Kiinteistön kaakkoiskulmassa kallionpinta on 2,5 metrin syvyydellä. Kiinteistön maanpinnan taso on +2,8 +4,3 metriä. Maanpinta viettää etelästä pohjoiseen. Kallionpinta on arviolta 1,4 6,2 metrin syvyydellä. Pohjaveden tila Kiinteistöt eivät sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Kiinteistöille kuljetaan Tornatorintien ja Kotkantien kautta. Tiet ovat asfaltoituja.

4 4 Kiinteistön maaperän puhdistustyön aikana keskimääräinen raskaan liikenteen liikennesuorite on enintään 15 ajoneuvoa päivässä. Kiinteistön maaperän puhdistustyön aikana keskimääräinen raskaan liikenteen liikennesuorite on enintään 17 ajoneuvoa päivässä. YLEISKUVAUS Alueen käyttöhistoria Kunnostus Maa-ainesten käsittely Alueella oli Oy Wärtsilä Ab:n teollisuusalue arviolta vuoteen 1991 saakka. Alueella toimi muun muassa telakka, konepaja, maalaamo sekä pienimuotoinen valimo. Tällä hetkellä kiinteistöt ovat rakentamattomia nurmikenttiä. Kiinteistön pinta-ala on noin m 2. Kiinteistö on kooltaan noin m 2. Kiinteistöillä on tehty maaperätutkimuksia vuosina 1991, 2001, 2002 ja Tutkimuksissa kiinteistöjen maaperä on todettu metalleilla, haihtuvilla hiilivedyillä, öljyhiilivedyillä, PAH-yhdisteillä ja PCB-yhdisteillä pilaantuneeksi. Pilaantuneet maa-ainekset on peitetty 0,5 metrin puhtaalla maa-aineskerroksella vuonna Kiinteistöjen maaperä puhdistetaan massanvaihdolla ja eristämällä. Kiinteistölle jäävät pilaantuneet maa-ainekset erotetaan huomioverkolla tai eristetään muovikalvolla kunnostetuista alueista. Kunnostuksen aikana kaivettavia maa-aineksia välpätään kunnostuskiinteistöillä. KUNNOSTUSALUEEN NYKYTILA Käsitteet Maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista annetussa valtioneuvoston asetuksessa (214/2007) säädetyistä ohjearvoista käytetään jäljempänä termejä kynnysarvot, alemmat ohjearvot ja ylemmät ohjearvot. Maaperän pilaantuneisuuden tutkimukset Kiinteistö Maaperässä on todettu ylemmän ohjearvon ylittäviä antimonin, arseenin, kuparin, lyijyn, nikkelin, vanadiinin, sinkin, dikloorieteenin, trikloorieteenin ja mineraaliöljyn (C 21 C 40 ) pitoisuuksia. Lisäksi antimonia, arseenia, kuparia,

5 5 lyijyä, nikkeliä, vanadiinia, sinkkiä, mineraaliöljyä (C 21 C 40 ), bentso(a)pyreeniä, fenantreenia ja fluoranteenia on havaittu alempien ja ylempien ohjearvojen välissä olevina pitoisuuksina. Koko tontilla alueella todettiin korkeita metallipitoisuuksia. Lisäksi pistemäisesti esiintyi kohonneita öljyhiilivetyjen (C 10 C 40 ), kloorattujen liuottimien, dikloorieteenin ja trikloorieteenin, ja PAH-yhdisteiden pitoisuuksia. Maaperän pilaantuneisuus ulottuu pääasiallisesti 0,5 3 metrin syvyydelle maanpinnasta sekä syvimmillään 5 metriin saakka. Kiinteistöllä arvioidaan olevan pilaantuneita maa-aineksia m 3. Kiinteistö Alueen maaperässä on todettu ylemmän ohjearvon ylittäviä kuparin, lyijyn, sinkin, bensiinijakeen (C 6 C 10 ), mineraaliöljyn (C 10 C 21 ) ja mineraaliöljyn (C 21 C 40 ) pitoisuuksia. Lisäksi antimonia, elohopeaa, kuparia, lyijyä, sinkkiä, mineraaliöljyä (C 21 C 40 ) ja mineraaliöljyä (C 21 C 40 ) on havaittu alempien ja ylempien ohjearvojen välissä olevina pitoisuuksina. Kahden maa-aines- ja yhden jätenäytteen standardin SFS-EN mukaisessa liukoisuustestissä kaikkien näytteiden fluoridin liuenneet määrät ylittivät kaatopaikoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (861/1997) ja sen säädösmuutoksessa (202/2006) asetetut liukoisuuden raja-arvot jätteen sijoituskelpoisuudelle pysyvän jätteen kaatopaikalle. Lisäksi antimonin liuennut määrä oli jätenäytteessä pysyvän jätteen kaatopaikkakelpoisuusraja-arvon tasolla. Jätenäytteen TOC (%) ylitti raja-arvon sijoituskelpoisuudelle ongelmajätteen kaatopaikalle. Jätenäytteen mineraaliöljypitoisuus (C 10 C 40 ) ylitti pienjäte-erien sijoituskelpoisuudelle tavanomaisen jätteen kaatopaikalle ehdotetun pitoisuusraja-arvon. Suurimmassa osassa kiinteistön maaperässä haitta-ainepitoisuudet ylittävät ylemmät ohjearvotasot. Maaperän pilaantuneisuus ulottuu pääasiallisesti 0,5 2 metrin syvyydelle maanpinnasta. Öljyhiilivetyjä todettiin myös 3 4 metrin syvyydellä. Suurimmat haitta-ainepitoisuudet esiintyivät tontin keskivaiheilla ja koillisosassa. Kiinteistöllä arvioidaan olevan pilaantuneita maa-aineksia m 3. Kiinteistön maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi Haitta-aineet Kriittisinä haitta-aineina on tarkasteltu antimonia, arseenia, bariumia, kuparia, lyijyä, nikkeliä, vanadiinia, sinkkiä, raskaita hiilivetyjä (C 22 C 40 ), dikloorieteeniä ja trikloorieteeniä sekä PAH-yhdisteistä erityisesti bentso(a)pyreeniä, fenantreenia ja fluoranteenia. Lisäksi on esitetty aineiden ominaisuudet.

6 6 Barium on valittu kriittiseksi haitta-aineeksi, sillä bariumpitoisuus ylittää Saastuneet maa-alueet ja niiden käsittely Suomessa. Saastuneiden maaalueiden selvitys- ja kunnostusprojekti. Loppuraportti. Ympäristöministeriön ympäristönsuojeluosaston muistio 5/ raportissa esitetyn ohjearvotason. Muiden valittujen haitta-aineiden pitoisuudet ylittivät kynnysarvot. Antimonin, lyijyn ja trikloorieteenin suurimmat todetut pitoisuudet ylittivät ekologisiin ja terveysriskeihin perustuvat suurimmat hyväksyttävät SHP eko - ja SHP ter -pitoisuudet. Päivittäisten teoreettisten altistusannosten perusteella antimoni ja arseeni ovat muita epäorgaanisia yhdisteitä toksisempia. Dikloorieteenin suurin todettu pitoisuus ylittää terveysriskeihin perustuvan SHP ter -arvon. Bentso(a)pyreeni, fenantreeni ja fluoranteeni ovat niukkaliukoisia tai hyvin niukkaliukoisia, heikosti haihtuvia tai hyvin heikosti haihtuvia sekä kulkeutumattomia. Raskaat öljyhiilivedyt ovat niukkaliukoisia tai hyvin niukkaliukoisia, heikosti haihtuvia tai kohtalaisesti tai hyvin heikosti haihtuvia sekä kulkeutumattomia. Öljyhiilivetyjä on todettu lähimmillään noin viiden metrin päässä rantaviivasta. Dikloorieteeni ja trikloorieteeni luokitellaan liukeneviksi/hyvin liukeneviksi, erittäin haihtuviksi ja helposti kulkeutuviksi. Kloorattuja liuottimia on todettu noin 25 metrin päässä merenrannasta. Metallit ja puolimetallit ovat yleisesti niukkaliukoisia ja heikosti kulkeutuvia. Kiinteistön pohjavedessä nikkelin pitoisuus ylitti vesienhoidon järjestämisestä annetun asetuksen muuttamisesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (341/2009) säädetyn pohjaveden kemiallisen tilan luokittelun ympäristölaatunormin. Käsitteellinen malli Haitta-aineiden kulkeutuminen maan pölyämisen mukana ei ole merkittävää kiinteistön tulevassa käytössä. Alueen rakentamisen jälkeen mahdollisesti haitta-aineita sisältävät maa-ainekset ovat asfalttipinnan, nykyisen peittorakenteen, uusien rakennekerrosten tai viheralueiden kasvukerrosten alla. Dikloorieteenin ja trikloorieteenin kulkeutumista ilmaan haihtumalla voi tapahtua jonkin verran. Edellä mainitut haitta-aineet sekä antimoni ja sinkin suolat voivat kulkeutua myös veden mukana. Rakennuksen alapuolella olevat haihtuvat hiilivedyt voivat aiheuttaa terveysriskiä tai hajuhaittaa rakennuksen sisäilmaan. Maaperästä haihtuvien dikloorieteenin ja trikloorieteenin sekoittuminen on voimakasta ulkoilmassa ja altistuminen yhdisteille on vähäisempää kuin sisätiloissa. Muu altistuminen ei ole mahdollista, merkittävää tai sitä ei arvioida tapahtuvan.

7 7 Kulkeutumisriskinarviointi Merkittävimmät kulkeutumisreitit ovat kulkeutuminen veden mukana syvemmälle ja pohjaveden mukana laajemmalle lähiympäristöön tai mereen. Pohjavesi on noin 2 3 metrin syvyydellä maanpinnasta. Haitta-aineita esiintyy pohjaveden pinnantason yläpuolella tai vesipinnan tuntumassa. Maaperä on soraa/hiekkaa, jonka arvioidaan johtavan hyvin vettä. Kloorattujen liuottimien päätyminen meriveteen on mahdollista. Kiinteistön maaperän pilaantuneisuus on vanhaa ja todennäköisesti suurin osa leviämisriskin omaavista haitta-aineista on jo haihtunut ilmaan, liuennut veteen tai hajonnut haitattomampaan muotoon. Pitkälle maatuneet orgaaniset yhdisteet ovat biologisesti inaktiivisia. Haitta-aineiden kulkeutumisriski pohjaveden mukana mereen laskettiin RISC WorkBench (Risk WB) 4.0 -ohjelmalla. Oletuksena oli, että pohjavesi virtaa kiinteistöltä suoraan merelle päin, ja että noin 0,5 metriä haittaainepitoisesta kerroksesta ulottuu pohjavedenpinnan tason alapuolelle. Kulkeutumisnopeus laskettiin hiekka- ja soramaa-ainesvaihto-ehdoilla. Pilaantuman sijainnin oletettiin sijaitsevan 5 ja 25 metrin etäisyydellä merenrannasta. Laskelmassa käytetyt haitta-aineet olivat dikloorieteeni, trikloorieteeni, bentso(a)pyreeni, fenantreeni, fluoranteeni sekä alifaattiset öljyhiilivedyt (C 12 C 16 ) ja (C 16 C 35 ) että aromaattiset hiilivedyt (C 12 C 16 ), (C 16 C 21 ) ja (C 21 C 35 ). Laskenta tehtiin kiinteistöllä todetuilla enimmäispitoisuuksilla. Simulointiaika oli 100 vuotta. Lisäksi käytettiin seuraavia laskentaparametreja ja lähtöoletuksia: Parametri hydraulinen johtavuus vajovesikerroksen paksuus hydraulinen gradientti orgaanisen hiilen osuus pilaantuman leveys pohjaveden virtaussuunnassa pilaantuman leveys kohtisuoraan pohjaveden virtaussuuntaan etäisyys maanpinnasta pilaantuman pintaan pilaantuman paksuus Arvo 5 m/d (hiekka) ja 20 m/d (sora) 3 metriä 0,001 m/m 0,003 g/g 20 metriä 20 metriä 1,5 metriä 2 metriä Laskennan perusteella trikloorieteenin kulkeutumisriski on suurin. Trikloorieteenipitoisuus meren rannalla on suurimmillaan 0,016 mg/l, kun maaperä on hiekkaa ja pilaantuma 5 metrin etäisyydellä. Kulkeutumiseen kuluu noin seitsemän vuotta. Fenantreenin ja muiden PAH-yhdisteiden pitoisuudet olisivat merkityksettömän pieniä. Raskaat öljyhiilivedyt eivät laskennan perusteella kulkeudu lainkaan.

8 8 Terveysriski Pohjaveden kohonneesta nikkelipitoisuudesta ei arvioida olevan terveysriskiä. Laskennallisessa arvioinnissa tarkasteltiin dikloorieteenille ja trikloorieteenille altistumista, kun haitta-aineet haihtuvat ulkoilmaan. Laskennassa käytettiin RISC WorkBench (Risk WB) 4.0 -ohjelmaa. Laskenta tehtiin kiinteistöllä todetuilla enimmäispitoisuuksilla. Tarkasteltuja terveysriskejä olivat syöpäriski ja muu terveysriski. Altistujina olivat lapsiasukas ja aikuinen asukas. Maaperässä noin 1,5 metrin syvyydellä todetusta dikloorieteenistä voi aiheutua tulevassa käytössä terveysriski lapsiasukkaalle ulkoilma-altistuksen kautta. Tulos sisältää suuren varmuusmarginaalin. Ekologinen riski Kiinteistön läheisyydessä ei ole luonnonsuojelualueita eikä muita erityisen herkkiä kohteita. Kunnostustarve määräytyy pääasiassa asuinkäytön perusteella. Kiinteistön maaperässä todetut dikloorieteeni ja trikloorieteeni voivat kulkeutua rajoitetusti veden mukana ja niiden päätyminen mereen pieninä pitoisuuksina on mahdollista. Kotkanlahti on ollut vuosikymmeniä teollisen toiminnan vaikutuksen alaisena. Alueen muuttuminen asuinkäyttöön parantaa tilannetta. Pohjavesinäytteissä on todettu lievästi ympäristölaatunormin ylittäviä nikkelipitoisuuksia. Helposti kulkeutuvista haitta-aineista merialueelle aiheutuvat ekologiset riskit ovat käytännössä merkityksettömiä. Riskinarviossa vertailuarvoina käytettiin dikloorieteenin ja trikloorieteenin sekä nikkelin pitoisuuksien ulkomaisia viitearvoja, jotka ovat riskittömiä vesieliöstölle. Viitearvojen vaihteluväleissä on melko suuria eroja. Dikloorieteenin ja trikloorieteenin viitearvot eivät ylity. Nikkelin osalta alin viitearvo ylittyy. Merivedessä pitoisuudet pienenevät huomattavasti, jolloin pitoisuudet alittavat selvästi kaikki viitearvot. Ekologisten riskien aiheutuminen on epätodennäköistä. Arviointiin liittyvä epävarmuus Haihtuvien hiilivetyjen analyysejä on tehty vain yhdestä tutkimuspisteestä ja kahdesta näytteestä. Pitoisuuksia voi olla muuallakin. Altistuslaskennassa oleskeluajat on valittu niin, että laskennan voidaan arvioida vastaavan pahinta mahdollista tilannetta. Asuinrakennuksiin rakennetaan tuulettuva alapohja. Heterogeenisessa täyttömaassa on mahdollista, että haitta-ainepitoisuudet vaihtelevat voimakkaasti lyhyilläkin välimatkoilla. Lisäksi on mahdollista, että alueella todetaan kunnostuksen yhteydessä jätejakeita tai viitteitä sellai-

9 9 Yhteenveto sista haitta-ainepitoisuuksista, joita ei tutkimusten yhteydessä ole todettu. Tällöin tutkitaan maaperän pitoisuudet ja riskinarviota täydennetään tarvittaessa uusien haitta-aineiden osalta. Dikloorieteenistä ja trikloorieteenistä saattaa aiheutua riskiä kulkeutumisen ja altistumisen kautta. Kulkeutuminen mereen ei kuitenkaan aiheuta merkittävää vesieliöstön altistumista. Altistumislaskennassa on käytetty lähtötietoja, joita voidaan pitää erittäin varovaisina. Muista kriittisistä haitta-aineista ei aiheudu todettuina pitoisuuksina terveys- eikä ympäristöriskiä. Kiinteistön maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi Haitta-aineet Kriittisinä haitta-aineina on tarkasteltu arseenia, bariumia, elohopeaa, kadmiumia, kuparia, lyijyä, nikkeliä, sinkkiä, tolueenia, etyylibentseeniä, ksyleenejä, PCB-yhdisteitä sekä PAH-yhdisteistä erityisesti bentso(a)antraseenia ja fluoranteenia että bensiini- ja öljyhiilivetyjä. Lisäksi on esitetty aineiden ominaisuudet. Barium on valittu kriittiseksi haitta-aineeksi, sillä bariumpitoisuus ylittää Saastuneet maa-alueet ja niiden käsittely Suomessa. Saastuneiden maaalueiden selvitys- ja kunnostusprojekti. Loppuraportti. Ympäristöministeriön ympäristönsuojeluosaston muistio 5/ raportissa esitetyn ohjearvotason. Muiden valittujen haitta-aineiden pitoisuudet ylittivät alemmat ohjearvot. Lyijyn suurin todettu pitoisuus ylittää ekologisiin ja terveysriskeihin perustuvat suurimmat hyväksyttävät SHP eko - ja SHP ter -pitoisuudet. PCByhdisteiden suurin todettu pitoisuus ylittää terveysriskeihin perustuvan SHP ter -arvon. Kuparin ja sinkin pitoisuudet ylittävät ekologisiin riskeihin perustuvat SHP eko -pitoisuudet. PAH-yhdisteet ovat naftaleenia lukuun ottamatta heikosti haihtuvia ja niukkaliukoisia. PAH-yhdisteiden kulkeutuvuus on alhainen. Bensiini (C 5 C 10 ) ja sen lisäaineet haihtuvat helposti. Bensiinin liukoisin ainesosa on MTBE. Muut komponentit ovat veteen liukenemattomia tai niukkaliukoisia. Kevyt polttoöljy (C 10 C 21 ) sisältää alifaattisia ja aromaattisia hiilivetyjä. Aromaattiset yhdisteet ovat haitallisia ja osa, kuten bentseeni, syöpävaarallisia. Bentseenin, tolueenin ja ksyleenien on todettu kulkeutuvan elimistöön myös ihon kautta. Useat aromaattiset yhdisteet voivat höyrystyä ilmaan. Jos pilaantuminen on vanhaa, ovat edellä mainitut yhdisteet usein jo haihtuneet maaperästä. Polttoöljyn alifaattiset hiilivedyt ovat niukkaliukoisia eivätkä ne liiku juurikaan pohja- ja suotoveden mukana. Raskas polttoöljy ja voiteluöljy (C 21 C 40 ) ovat hyvin niukkaliukoisia tai pysyviä.

10 10 Käsitteellinen malli Maan pölyäminen haitta-aineiden kulkeutumisreittinä ei kiinteistön tulevassa käytössä ole merkittävää. Alueen rakentamisen jälkeen mahdollisesti haitta-aineita sisältävät maa-ainekset ovat asfalttipinnan, nykyisen peittorakenteen, uusien rakennekerrosten tai viheralueiden kasvukerrosten alla. Kevyitä hiilivetyjä (C 5 C 10 ) ja keskiraskaita hiilivetyjä (C 10 C 21 ) voi kulkeutua jonkin verran ilmaan haihtumalla. Edellä mainittujen ja sinkin kulkeutuminen veden mukana on myös mahdollista. Rakennuksen alapuolella olevat haihtuvat hiilivedyt voivat aiheuttaa terveysriskiä tai hajuhaittaa rakennuksen sisäilmaan. Maaperästä haihtuvien hiilivetyjen sekoittuminen ulkoilmassa on voimakasta ja altistuminen hiilivedyille sisätilaa vähäisempää. Muu altistuminen ei ole mahdollista, merkittävää tai sitä ei arvioida tapahtuvan. Kulkeutumisriskinarviointi Merkittävimmät kulkeutumisreitit ovat kulkeutuminen veden mukana syvemmälle ja pohjaveden mukana laajemmalle lähiympäristöön tai mereen. Pohjavesi on noin 2 3 metrin syvyydellä maanpinnasta. Haitta-aineita esiintyy pohjaveden pinnantason yläpuolella tai vesipinnan tuntumassa. Kiinteistön maaperän pilaantuneisuus on vanhaa ja todennäköisesti suurin osa leviämisriskin omaavista haitta-aineista on jo haihtunut ilmaan, liuennut veteen tai hajonnut haitattomampaan muotoon. Haitta-aineiden kulkeutumisriski pohjaveden mukana mereen laskettiin RISC WorkBench (Risk WB) 4.0 -ohjelmalla. Oletuksena oli, että pohjavesi virtaa kiinteistöltä suotaan merelle päin, ja että noin 0,5 metriä haittaainepitoisesta kerroksesta ulottuu pohjavedenpinnan tason alapuolelle. Kulkeutumisnopeus laskettiin hiekka- ja soramaa-ainesvaihto-ehdoilla. Pilaantuman sijainnin oletettiin sijaitsevan 5 ja 25 metrin etäisyydellä merenrannasta. Laskelmassa käytetyt haitta-aineet olivat tolueeni, etyylibentseeni ja ksyleenit sekä bensiinijakeet (C 5 C 10 ) että mineraaliöljy (C 10 C 21 ) ja mineraaliöljy (C 21 C 40 ). Laskenta tehtiin kiinteistöllä todetuilla enimmäispitoisuuksilla. Simulointiaika oli 100 vuotta.

11 11 Lisäksi käytettiin seuraavia laskentaparametreja ja lähtöoletuksia: Parametri hydraulinen johtavuus vajovesikerroksen paksuus hydraulinen gradientti orgaanisen hiilen osuus pilaantuman leveys pohjaveden virtaussuunnassa pilaantuman leveys kohtisuoraan pohjaveden virtaussuuntaan etäisyys maanpinnasta pilaantuman pintaan pilaantuman paksuus Arvo 5 m/d (hiekka) ja 10 m/d (sora) 3 metriä 0,0003 m/m 0,002 g/g (hiekka) ja 0,008 g/g (sora) 30 metriä 30 metriä 1,5 metriä 2 metriä Laskennan perusteella vain aromaattiset hiilivedyt (C 5 C 8 ) kulkeutuvat merkittävinä pitoisuuksina. Sorassa kulkeutuminen on voimakkaampaa kuin hiekassa. Alifaattiset hiilivedyt (C 6 C 35 ) ja aromaattiset hiilivedyt (C 12 C 35 ) eivät laskennan perusteella kulkeudu lainkaan. Laskennan tuloksista poiketen pohjavedessä on selvästi kohonneina pitoisuuksina myös keskiraskaita ja raskaita hiilivetyjä. Ero johtuu siitä, että mallinnus on tehty tuoreelle hiilivedylle. Kiinteistöllä pilaantuma on vanhaa. Terveysriski Laskenta tehtiin RISC WorkBench (Risk WB) 4.0 -ohjelmalla. Laskennassa tarkasteltiin tolueenille, etyylibentseenille ja ksyleeneille, alifaattisille hiilivedyille (> C 5 C 6 ), (> C 6 C 8 ), (> C 8 C 10 ), (> C 10 C 12 ) ja (> C 12 C 16 ) sekä aromaattisille hiilivedyille (C 5 C 7 ), (> C 7 C 8 ), (> C 8 C 10 ), (> C 10 C 12 ), (C 12 C 16 ) ja (> C 16 C 21 ) altistumista, kun haitta-aineet haihtuvat ulkoilmaan. Laskenta tehtiin kiinteistöllä todetuilla enimmäispitoisuuksilla. Tarkasteltuja terveysriskejä olivat syöpäriski ja muu terveysriski. Altistujina olivat lapsiasukas ja aikuinen asukas. Laskennan perusteella todetuista haihtuvien haitta-aineiden pitoisuuksista ei aiheudu terveysriskiä ulkoilmassa. Ekologinen riski Kiinteistön läheisyydessä ei ole luonnonsuojelualueita eikä muita erityisen herkkiä kohteita. Kunnostustarve määräytyy pääasiassa asuinkäytön perusteella. Kiinteistön maaperässä todetut bensiinihiilivedyt ja ksyleenit voivat kulkeutua veden mukana ja niiden päätyminen mereen on mahdollista. Kotkanlahti on ollut vuosikymmeniä teollisen toiminnan vaikutuksen alaisena. Alueen muuttuminen asuinkäyttöön parantaa tilannetta.

12 12 Pohjavesinäytteissä on todettu vesienhoidon järjestämisestä annetun asetuksen muuttamisesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (341/2009) säädetyn pohjaveden kemiallisen tilan luokittelun ympäristölaatunormin ylittävä sinkkipitoisuus. Helposti kulkeutuvista haitta-aineista merialueelle aiheutuvat ekologiset riskit ovat käytännössä merkityksettömiä. Riskinarviossa vertailuarvoina käytettiin ksyleenien ja sinkin pitoisuuksien ulkomaisia viitearvoja, jotka ovat riskittömiä vesieliöstölle. Viitearvojen vaihteluväleissä on melko suuria eroja. Ksyleenin osalta alin viitearvo ylittyy. Sinkin suurin todettu pitoisuus ylittää kaikki viitearvot. Tehtyjen liukoisuustestien perusteella sinkki ei ole kiinteistöllä laajasti erityisen liukenevassa muodossa. Pilaantuma on todennäköisesti pienialainen. Merivedessä pitoisuudet pienenevät huomattavasti. Merivedessä pitoisuus todennäköisemmin alittaisi viitearvot. Kun kunnostuksessa kiinteistöltä poistetaan metallipitoisia maa-aineksia, pienenevät pohjaveden sinkkipitoisuudet todennäköisesti tulevaisuudessa. Ekologisten riskien aiheutuminen on epätodennäköistä. Arviointiin liittyvä epävarmuus Yhteenveto Haihtuvien hiilivetyjen analyysejä on tehty vain kolmesta näytteestä. Kohonneita pitoisuuksia voi olla muuallakin. Altistuslaskennassa oleskeluajat on valittu niin, että laskennan voidaan arvioida vastaavan pahinta mahdollista tilannetta. Kiinteistön keskellä tutkimattomissa kohdissa voi olla kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia. Pitoisuudet saattavat ylittää laskennassa käytetyt todetut suurimmat pitoisuudet. Worst case -periaatteella koko alueen pitoisuutta on valittu edustamaan suurimmat todetut pitoisuudet. Heterogeenisessa täyttömaassa on mahdollista, että haitta-ainepitoisuudet vaihtelevat voimakkaasti lyhyilläkin välimatkoilla. Lisäksi on mahdollista, että alueella todetaan kunnostuksen yhteydessä jätejakeita tai viitteitä sellaisista haitta-ainepitoisuuksista, joita ei tutkimusten yhteydessä ole todettu. Tällöin tutkitaan maaperän pitoisuudet ja riskinarviota täydennetään tarvittaessa uusien haitta-aineiden osalta. Kulkeutumislaskennassa varmuutta lisättiin tekemällä laskennat kahdella eri kulkeutumismatkalla ja käyttämällä kahta maalajia. Riskinarvioinnin perusteella voidaan todeta, että bensiini- ja öljyhiilivedyistä voi aiheutua kulkeutumisriskiä. Ulkoilman kautta altistumisen riski ei ole merkittävää.

13 13 ALUEEN KUNNOSTAMINEN Kesto Valmistelevat työt Kunnostustavoitteet Kiinteistön kunnostus kestää arviolta 1,5 kuukautta ja kiinteistön kunnostus noin 1 kuukauden. Pilaantuneen maa-aineksen kaivun työaika on ma pe klo Välppäystä tehdään klo 8 15 välisenä aikana lyhytkestoisina jaksoina. Kunnostusalueet aidataan ja merkitään pilaantuneen maaperän kunnostuksesta kertovilla kylteillä. Tornatorintie ja viereisten asuinkiinteistöjen pysäköintialue varustetaan työmaasta varoittavilla liikennemerkeillä. Ennen kunnostuksen aloittamista tehdään aloitusilmoitus viranomaisille. Lisäksi laaditaan tiedote kunnostustyöstä ja sen vastuuhenkilöistä naapuriasukkaille. Kiinteistöiltä poistetaan pilaantuneet maa-ainekset seuraavasti: - tulevien asuinrakennuksen kohdilta ja seinälinjoista noin yhden metrin etäisyydelle poistetaan pilaantunut maa-aines, jonka bariumpitoisuus on yli 600 mg/kg ja muu haitta-ainepitoisuus ylittää alemman ohjearvon - pilaantuneet maa-ainekset, joiden dikloorieteenin, trikloorieteenin ja/tai bensiinijakeen (C 5 C 10 ), pitoisuudet ylittävät alemmat ohjearvot - pilaantuneet maa-ainekset, joiden mineraaliöljypitoisuus (C 10 C 21 ) ylittää ylemmän ohjearvon - 0,5 metrin syvyydelle piha-alueen tulevasta maanpinnan tasosta pilaantunut maa-aines, jonka bariumpitoisuus on yli 600 mg/kg ja muun haitta-aineen pitoisuus ylittää alemman ohjearvon - 0,5 metrin pintakerroksen alapuolisesta maaperästä pilaantunut maaainekset, joiden PAH-yhdisteiden ja/tai mineraaliöljyn (C 22 C 40 ) pitoisuudet ylittävät ylemmät ohjearvot sekä metalleilla ja/tai PCByhdisteillä pilaantuneet maa-ainekset, jotka luokitellaan ongelmajätteiksi. Kaapeleiden sekä vesijohto- ja muiden linjojen rakentamisen yhteydessä kaivetaan pois pilaantuneet maa-ainekset, joiden pitoisuudet ylittävät alemmat ohjearvot. Pilaantuneet maa-ainekset poistetaan siten, että rakenteiden ympärillä on 0,5 metriä puhdasta maa-ainesta. Isojen puiden istutusalueilta poistetaan pihasuunnitelman mukaisesti pilaantuneet maa-ainekset yhden metrin syvyyteen saakka.

14 14 Öljyhiilivedyille (C 10 C 21 ) ja (C 22 C 40 ) sekä PAH-yhdisteille ylempi ohjearvo on riittävä, sillä pilaantuminen on vanhaa eikä kulkeutuminen ole niin voimakasta kuin tuoreilla öljyhiilivedyillä. Bensiinijakeelle (C 5 C 10 ), etyylibentseenille, tolueenille ja ksyleeneille alempi ohjearvotaso on riittävä, kun otetaan huomioon haitta-aineen kulkeutuminen. Trikloorieteenille ja dikloorieteenille kunnostustavoitteeksi riittävät alemmat ohjearvot, kun otetaan huomioon altistuslaskennan tulokset syöpäriskistä. Bariumin raja-arvon on valittu Saastuneet maa-alueet ja niiden käsittely Suomessa. Saastuneiden maa-alueiden selvitys- ja kunnostusprojekti. Loppuraportti. Ympäristöministeriön ympäristönsuojeluosaston muistio 5/ raportin ohjearvotason mukaisesti. Kunnostustavoitteiden määrittämisessä on ekologisten, kulkeutumis- ja terveysriskien lisäksi otettu huomioon asuinalueen arvo ja arvostus. Pilaantuneita maa-aineksia, joiden pitoisuudet ylittävät ohjeelliset ongelmajätearvot, ei ole suotavaa jättää asuinalueelle. Kaivu Toteutus Työkoneena käytetään kaivinkonetta. Kiinteistöiltä poistetaan pintakerroksena oleva puhdas täyttömaa-aines koko alueelta. Puhtaat maa-ainekset läjitetään tonttien reuna-alueille. Maaainekset käytetään kaivantojen täytöissä pilaantuneen maa-aineksen poistamisen jälkeen. Tutkimuspisteiden paikat merkitään ennen kunnostustyön aloittamista helpottamaan kunnostustyön valvontaa/ohjaamista. Kaivutyö toteutetaan kerroksittain tutkimusten sekä kunnostuksen aikaisten havaintojen perusteella. Kaivussa otetaan huomioon mahdolliset pitoisuustasojen ja/tai maaperäkerrosten erot/rajat. Molemmilla tonteilla kaivutyö aloitetaan alustavasti itäreunalta ja kaivu etenee rannan reunaa pitkin koko tontin leveydeltä. Samalla voidaan tehdä tontin itäreunan täyttämistä sekä mahdollisia eristystöitä. Kaivutyö etenee sen jälkeen keskiosaan, jossa kaivetaan talojen alueet. Lopuksi kaivetaan eteläreuna idästä aina länsireunan rantaan asti, jolloin samalla tehdään talojen kaivantojen ja tarvittavat esimerkiksi kiinteistöjohtojen kaivantojen eristystyöt. Pilaantuneen maa-aineksen kaivu ulottuu myös noin yhden metrin syvyydelle pohjavedenpinnan tasosta. Tarvittaessa pilaantuneet maa-ainekset poistetaan märkäkaivuna. Pilaantuneen maa-aineksen lisäksi kiinteistöjen maaperästä poistetaan suurimmat betoni- ja muut jätteet. Jos kaikkea pilaantunutta maa-ainesta ei saada poistetuksi kunnostustavoitteiden mukaisesti, eristetään tai merkitään pilaantuneet maa-ainekset

15 15 Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Erittäin voimakkaasti haisevat kaivannot täytetään tarvittaessa yön ja viikonlopun ajaksi. Kaivantojen seinämät luiskataan 1:2 kaltevuuteen tai erillisen kaivusuunnitelman mukaisesti. Kaivetut pilaantuneet maa-ainekset pyritään mahdollisuuksien mukaan lastaamaan suoraan kuorma-auton lavalle. Pilaantuneita maa-aineksia joudutaan mahdollisesti varastoimaan kunnostusalueella 1 2 vuorokautta ja enintään viikonlopun yli, jotta maa-ainesten haitta-ainepitoisuudet saadaan selvitettyä kattavasti. Varastokasat peitetään. Kiinteistöltä poistetaan pilaantuneita maa-aineksia seuraavasti: - asuinrakennuksen kohdalta arviolta m 3 ktr - piha-alueelta noin 900 m 3 ktr. Kiinteistöltä poistetaan pilaantuneita maa-aineksia seuraavasti: - asuinrakennuksen kohdalta arviolta m 3 ktr - piha-alueelta noin m 3 ktr. Maaperätutkimukset Kaivutyö Näytteitä otetaan noin 100 m 3 :n massaerittäin. Näytteenotolla ohjataan kaivutyötä ja massojen lajittelua. Näytteet tutkitaan aistinvaraisesti ja kenttäanalysaattoreilla. Näytteiden metallipitoisuuksien, arseenin, kuparin, lyijyn ja sinkin, tutkimisessa käytetään XRF-analysaattoria. Bensiini- ja öljyhiilivetyjen pitoisuudet tutkitaan PetroFlag-kenttäanalyyseillä. Näytteistä noin 10 % toimitetaan laboratorioon, jossa niistä analysoidaan arseenin, elohopean, kadmiumin, kuparin, lyijyn ja sinkin pitoisuudet. Lisäksi bariumin sekä bensiini- ja öljyhiilivetyjen pitoisuudet tutkitaan niiltä alueilta, joilla on todettu kyseisiä haitta-aineita. Lisäksi kaivun aikana tarkkaillaan aistinvaraisesti merkkejä mahdollisten muiden haitta-aineiden esiintymisestä. Tarvittaessa tehdään lisäanalyysejä. Jäännöspitoisuudet Kaivun päätyttyä otetaan maanäytteitä jokaista 100 m 2 :n aluetta kohti. Kaivantojen seinämistä otetaan yksi näyte noin metrin pituista osuutta kohti.

16 16 Näytteistä tutkitaan laboratoriossa arseenin, elohopean, kadmiumin, kuparin, lyijyn ja sinkin pitoisuudet. Lisäksi bariumin sekä bensiini- ja öljyhiilivetyjen pitoisuudet tutkitaan niiltä alueilta, joilla kyseisiä haitta-aineita on todettu. Jos kaivun aikana todetaan muita haitta-aineita, analysoidaan näytteistä myös kyseisten yhdisteiden jäännöspitoisuudet laboratoriossa. Välppäys Tarvittaessa kaivualueella välpätään pilaantunutta maa-ainesta jätejakeiden erottamiseksi. Välppäys tehdään välppäkauhalla kaivutyön yhteydessä. Välppäys tehdään siten, että välppäyksessä erottuva hienoaines kasautuu pilaantuneelle alueelle. Eristys Rakennusten perustuskaivanto Piha-alueet Kiinteistön rakennuskaivannon pinta-ala on noin 880 m 2. Kiinteistön rakennuskaivannon pinta-ala on noin 880 m 2. Rakennettavien asuinkerrostalojen perustuskaivantoihin rakennetaan eristysrakenne niihin kohtiin, joissa rakennuskaivannon täyttömaa-aines rajautuu öljyhiilivetyjä tai muita öljyhiilivetyjä sisältävään kerrokseen. Eriste ulotetaan leveyssuunnassa vähintään 1,5 metriä pilaantuman ulkopuolelle. Korkeussuunnassa eristys ulotetaan vähintään 1 metri pohjan suuntaan ja vähintään 0,5 metriä pintaa kohti. Eristysrakenteena käytetään esimerkiksi 2 mm:n paksuista HDPE-kalvoa. Pohjalla eristyskalvon liepeen päälle rakennetaan tarvittaessa savesta kerrosrakenne. Epäorgaanisia haitta-aineita sisältävään kaivannon reunaan asennetaan esimerkiksi oranssi muovinen huomioverkko. Maa-aineseristys leikkialueilla Leikkialueille eristys toteutetaan vähintään 1 metrin paksuisella kerroksella puhdasta maata tulevasta maanpinnasta mitattuna. Puhdas maakerros erotetaan alapuolisesta pilaantuneesta maaperästä suodatinkankaalla tai muulla huomiorakenteella. Kiinteistöllä leikkikentän pinta-ala on noin 550 m 2. Alue sijoittuu tontin itäreunalle. Kiinteistöllä leikkikentän pinta-ala on noin 600 m 2. Alue sijoittuu tontin itäreunalle.

17 17 Istutuskaivannot Istutuskaivannon syvyys on 1 metri maanpinnasta. Istutuskaivantoon tuotava maa-aines erotetaan soveltuvalla materiaalilla, kuten suodatinkankaalla, tai muulla huomiorakenteella. Istutettavan taimen ja pilaantuneen maa-aineksen väliin tulee 0,5 metrin kerros puhdasta maa-ainesta. Maa-aineseristys muilla alueilla Muilla maa-aineseristysrakennealueilla tarkoitetaan alueita, joille ei rakenneta taloja, pysäköinti- ja muita vastaavia alueita eikä leikkialuetta. Kiinteistöllä eristysalueen pinta-ala on noin 500 m 2. Alue sijoittuu rakennuksen ulkopuolisille tontin meren ja länsipuolisille reuna-alueille. Kiinteistöllä eristysalueen pinta-ala on noin 500 m 2. Alue sijoittuu rakennuksen ulkopuolisille meren ja länsipuolisille reuna-alueille. Maanpinnasta mitattuna puhtaan maakerroksen paksuus on vähintään 0,5 metriä. Puhdas maakerros erotetaan alemmista maa-aineskerroksista huomiorakenteella, kuten suodatinkankaalla tai muulla huomiorakenteella. Eristykseen käytettävän maa-aineksen bariumpitoisuus on alle 600 mg/kg ja muiden haitta-aineiden pitoisuudet alle alempien ohjearvojen. Asfalttieristys Kiinteistön asfaltoitavan alueen pinta-ala on noin m 2. Alue sijoittuu tontin eteläreunalle tulevan rakennuksen ja tontin rajan väliselle alueelle. Kiinteistön asfaltoitavan alueen pinta-ala on noin m 2. Alue sijoittuu tontin eteläreunalle tulevan rakennuksen ja tontin rajan väliselle alueelle. Asfaltoitavilla kaivualueilla eristysrakenteena toimivat asfaltti ja asfalttipinnoitteen pohjarakenteet. Asfaltin rakennekerrokset erotetaan haittaainepitoisesta maasta huomiorakenteella. Asfaltin pohjarakennekerroksen paksuus on 0,5 metriä. Hulevesikaivojen rakenteet sijoittunevat pohjavesipinnan yläpuolelle. Kaivoa ympäröivä pilaantunut maa-aines erotetaan huomiorakenteella. Kaivon ja pilaantuneen maan väliin tulee vähintään 0,5 metrin puhdas maaaineskerros. Putki- ja kaapelikaivannot Kaivannot erotetaan pilaantuneesta maa-aineksesta eristys- ja huomiorakenteella. Kaivannon seinämiin ja pohjaan eristys- ja huomiorakenteen päälle rakennetaan 0,5 metrin paksuinen puhdas maa-aineskerros.

18 18 Kiinteistörajat Jos maaperän pilaantuneisuus jatkuu kiinteistörajojen ulkopuolelle, eristetään tai merkitään pilaantunut maa-aines tilanteeseen parhaiten soveltuvalla materiaalilla, kuten suodatinkankaalla tai muulla huomiorakenteella. Kaivannon reunoille asennetaan eristysrakenne, jos jäännöspitoisuuksissa on todettavissa merkittäviä öljyhiilivetyjen, haihtuvien hiilivetyjen tai esimerkiksi liuottimien pitoisuuksia, joista voi ilman eristysrakennetta koitua lisäpilaantumista. Eristysrakenteena käytetään esimerkiksi 2 mm:n paksuista HDPE-kalvoa. Eriste ulotetaan leveyssuunnassa vähintään 1,5 metriä pilaantuman ulkopuolelle. Korkeussuunnassa eristys ulotetaan vähintään 1 metri pohjan suuntaan ja vähintään 0,5 metriä pintaa kohti. Eristysrakennesuunnitelma Eristämisestä tehdään yksityiskohtainen suunnitelma, kun tiedetään mihin kohtiin ja millaisina pitoisuuksina haitta-aineita alueelle jää. Eristyssuunnitelma hyväksytetään valvovalla viranomaisella. Laadunvalvonta Eristysrakenteiden sijainnit mitataan. Muita mittauksia ei tarvita. Eristysrakenteiden työn aikaisesta laadunvalvonnasta vastaa urakoitsija sekä kunnostuksen valvoja. Ympäristötekninen asiantuntija valvoo, että eristysrakenteet asennetaan erikseen laadittavien suunnitelmien mukaisesti ja käyttämällä suunnitelmassa tarkoitettuja materiaaleja. Eristämistyöstä ilmoitetaan valvovalle viranomaiselle, jolloin viranomaisella on mahdollisuus tarkastaa eristysrakenne ennen sen asentamista. Haitta-aineet eristysalueilla Kiinteistölle jää pilaantuneita maa-aineksia arviolta m 3 ktr. Maa-aineksia, joiden haitta-ainepitoisuudet ovat alempien ja ylempien ohjearvotasojen välissä, on arviolta m 3 ktr. Maa-aineksia, joiden haitta-ainepitoisuudet ovat ylemmän ohjearvotason ja ongelmajäteraja-arvojen välissä, arvioidaan olevan m 3 ktr. Kiinteistölle jää pilaantuneita maa-aineksia arviolta m 3 ktr. Maa-aineksia, joiden haitta-ainepitoisuudet ovat alempien ja ylempien ohjearvotasojen välissä, on arviolta m 3 ktr. Maa-aineksia, joiden haitta-ainepitoisuudet ovat ylemmän ohjearvotason ja ongelmajäteraja-arvojen välissä, arvioidaan olevan m 3 ktr. Eristysalueiden merkitseminen Kiinteistöjen maaperään jäävät haitta-ainepitoisuudet kirjataan talokirjoihin.

19 19 Vesien keräys ja johtaminen Kaivualueille kertyvä vesi poistetaan pumppaamalla. Vedet johdetaan pitoisuuksiensa mukaisesti yleiseen viemäriin tai mereen tai ojaan. Rakennuskaivantoon asennetaan salaojajärjestelmä. Salaojavesien kokoojakaivo varustetaan tarvittaessa öljynerotustekniikalla ja sen soveltuvuus mahdolliseen jatkoseurantaan varmistetaan ennen asennusta. Salaojavedet johdetaan sadevesijärjestelmään. Polttoaineen käyttö ja varastointi Lähtökohtaisesti kunnostusalueella ei varastoida polttoaineita. Kaivinkoneiden tankkaus tapahtuu suoraan lava-autossa olevasta siirrettävästä polttonestesäiliöstä. Vaihtoehtoisesti kohteessa varastoidaan väliaikaisesti polttoainetta varastosäiliössä, joka on rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai kaksoisvaippainen. Säiliötilavuus on enintään litraa. Käytettävä polttoaine on dieseliä/polttoöljyä. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Kiinteistöjen maaperän kunnostustavoitteet on määritetty kohdekohtaisella riskinarviolla. Riskinarvioinnissa on otettu huomioon haitta-aineiden sijainti ja määrä sekä haitta-aineiden kulkeutuminen että ihmisten ja ympäristön altistuminen. Kunnostuksen aikaiset vaikutukset ympäristöön, kuten melu ja pöly, ovat lyhytaikaisia ja vähäisiä. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevedet Kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältävät vedet pumpataan jätevesiviemäriin. Veden viemäröinnille haetaan lupa Kymen Vesi Oy:ltä. Kymen Vesi Oy:n jätevesiviemäriin johdettavan veden raja-arvot ovat seuraavat: - arseenipitoisuus 0,1 mg/l - elohopeapitoisuus 0,01 mg/l - kadmiumpitoisuus 0,01 mg/l - kromipitoisuus 0,5 mg/l - kuparipitoisuus 0,5 mg/l - lyijypitoisuus 0,5 mg/l - nikkelipitoisuus 0,5 mg/l - sinkkipitoisuus 2 mg/l - BTEX-yhdisteiden, MTBE:n ja bensiinijakeiden (C 5 C 10 ) yhteenlaskettu enimmäispitoisuus 3 mg/l - öljyhiilivetyjen (C 10 C 40 ) pitoisuus 100 mg/l.

20 20 Kloorattuja hiilivetyjä sisältävää vettä ei saa johtaa jätevesiviemäriin. Viemäröitävä vesi käsitellään sorasaarroksella tai muulla tavalla kiintoaineksen poistamiseksi. Jos vesi sisältää öljyhiilivetyjä pitoisuutena, joka ylittää Kymen Vesi Oy:n viemäriin johdettavalle jätevedelle asettaman rajaarvon, käsitellään vesi öljynerottimella ennen viemäröintiä. Tarvittaessa käytetään aktiivihiilisuodatinta. Päästöt vesiin Kaivantovedet Mahdollisesti kaivannosta pumpattavia vesiä voidaan johtaa mereen, jos veden haitta-aineiden pitoisuudet ovat meriympäristölle haitattomia. Mereen johdettavien kaivantovesien raja-arvot ovat seuraavat: - antimonipitoisuus 0,06 mg/l - arseenipitoisuus 0,24 mg/l - bariumpitoisuus 0,22 mg/l - elohopeapitoisuus 0,0005 mg/l - kadmiumpitoisuus 0,002 mg/l - kobolttipitoisuus 0,003 mg/l - kromipitoisuus 0,05 mg/l - kuparipitoisuus 0,01 mg/l - lyijypitoisuus 0,07 mg/l - nikkelipitoisuus 0,2 mg/l - sinkkipitoisuus 0,0073 mg/l - bentseenipitoisuus 0,5 mg/l - tolueenipitoisuus 7,7 mg/l - etyylibentseenipitoisuus 3,1 mg/l - ksyleenien yhteenlaskettu pitoisuus 0,056 mg/l - MTBE-pitoisuus 0,026 mg/l - öljyhiilivetyjen (C 10 C 40 ) pitoisuus 1,5 mg/l - fenantreenipitoisuus 0,032 mg/l - fluoranteenipitoisuus 0,0012 mg/l - naftaleenipitoisuus 0,012 mg/. Dikloorimetaanin, vinyylikloridin, dikloorieteenien, trikloorieteenin, tetrakloorieteenin, antraseenin, bentso(a)antraseenin, bentso(a)pyreenin, bentso(b)fluoranteenin, bentso(k)fluoranteenin, bentso(g,h,i)peryleenin ja indeno(1,2,3-cd)pyreenin pitoisuusraja-arvona on alle tutkimusmenetelmän määritysrajan alittava pitoisuus. Meriveteen johdettavalle vedelle on asetettu rajoituksia vesiympäristölle haitallisista ja vaarallisista aineista annetussa valtioneuvoston asetuksessa (1022/2006) ja sen täydennyksessä VNA 868/2010. Pintaveden laatunormit (MAC-EQS) tarjoavat suojan lyhytaikaisilta pilaantumishuipuilta jatkuvissa päästöissä, koska ne ovat merkittävästi alhaisempia kuin akuutin myrkyllisyyden perusteella johdetut arvot.

21 21 Hulevedet Mereen johdettavan veden pitoisuus tutkitaan kaivannosta otettavasta näytteestä, joten on huomattavaa, että merivedessä kyseinen pitoisuus laimenee monikertaisesti, välittömästi poistoputken suulla noin kymmenesosaan ja laajemmalla noin sadasosaan. Kaivantoveden johtaminen mereen ei ole pitkäaikaista toimintaa ja sen kuormittava vaikutus jää todennäköisesti vähäiseksi. Kun mereen johdettavan kaivantoveden raja-arvoiksi on esitetty kymmenkertainen pitoisuus turvalliseen ympäristölaatunormiin tai viitearvoon verrattuna, pitoisuudet eivät nouse merivedessä haitalliselle tasolle. PAHyhdisteiden ympäristölaatunormit ovat niin pieniä, että käytännössä meriveteen johdettavalle vedelle raja-arvoksi muodostuu laboratorion analyysikohtainen määritysraja (yleensä 0,0001 mg/l). Niille haitta-aineille, joille ei ole annettu ympäristölaatunormia, on haettu viitearvot, jotka vastaavat suurinta vaikutuksetonta pitoisuutta vesieliöille. Ympäristöhallinnon ohjeessa 2/2007 on esitetty tolueenille, etyylibentseenille, ksyleenille, dikloorieteeneille (summa) ja metalleille (paitsi barium) HC5aq-arvot. Arvo tarkoittaa pitoisuutta, joka on haitallinen 5 %:lle eliöistä. Samalla se on suurin vaikutukseton pitoisuus (suurin ekologisesti hyväksyttävä pitoisuus). Sadevesiviemäriin johdettavan veden tolueenin, etyylibentseenin ja ksyleenien sekä metallien raja-arvoiksi esitetään siten kymmenkertaista HC5aq-arvoa. Suurin osa Ympäristöhallinnon ohjeessa 2/2007 esitetyistä ja ekologisten viitearvojen laskennassa käytetyistä haitta-ainekohtaisista tiedoista on saatu hollantilaisen RIVM:n julkaisemista raporteista. Dikloorieteenin rajaarvona noudatetaan VNA:n 868/2010 mukaista pintaveteen johtamisen kieltoa. Kaikille klooratuille alifaattisille hiilivedyille mereen johtamisen rajaarvo on laboratorion analyysikohtainen määritysraja (yleensä 0,001 mg/l). Öljyhiilivedyille (C 10 C 40 ) esitetään kymmenkertaista hollantilaisten MPCarvojen mukaista suurinta ekologisesti hyväksyttävää pitoisuutta vesistössä (Verbruggen 2004). Hollantilaiset MPC-viitearvot vastaavat pääsääntöisesti HC5aq-arvoja. Bariumille ja vinyylikloridille on käytetty amerikkalaisia pintaveden viitearvoja (US EPA Region 5 Surface Water Egological Screening Levels). Valituista pitoisuuksista ei katsota aiheutuvan meriympäristölle merkittävää riskiä. Kunnostuksen jälkeen kiinteistöjen hulevedet puretaan sadevesiviemäriin.

22 22 Päästöt ilmaan Pöly Kuivalla ja tuulisella säällä pölyä voi levitä kunnostusalueen ympäristöön. Pölyämistä estetään kostuttamalla maa-aineksia. Haju Kiinteistöiltä poistettavat öljyhiilivetyjä sisältävät maa-ainekset voivat aiheuttaa lähiympäristöön väliaikaisesti hajuhaittaa. Haitta on todennäköisesti lyhytaikainen. Melu Kunnostustyössä melua aiheuttavat kaivinkone ja raskas liikenne. Melu on luonteeltaan normaalia maanrakennustyön melua. Välppäystoiminnan melua ehkäistään erityisesti toiminnan sijoittelulla. Lisäksi melua minimoidaan aikatauluttamalla toiminta rajatulle ajalle. Päästöt maaperään ja pohjaveteen Vesitase Pohjavesi Kiinteistö Nykytilanteessa pohjavettä muodostuu arviolta m 3 /a. Pohjaveden muodostumisalueen pinta-ala on noin m 2. Kunnostuksen jälkeen pohjavettä muodostuu arviolta m 3 /a. Pohjaveden muodostumisalueen pinta-ala on noin 800 m 2. Kiinteistö Nykytilanteessa pohjavettä muodostuu arviolta m 3 /a. Pohjaveden muodostumisalueen pinta-ala on noin m 2. Kunnostuksen jälkeen pohjavettä muodostuu arviolta m 3 /a. Pohjaveden muodostumisalueen pinta-ala on noin m 2. Kiinteistö Pohjavesiputkesta PV5 vuonna 2010 otetussa vesinäytteessä cis-1,2- dikloorieteenipitoisuus oli 7,6 µg/l. Lisäksi todettiin viitteitä 4-isopropyylitolueenista. Pohjavesiputkesta PV5 vuonna 2012 otetussa vesinäytteessä öljyhiilivetyjen (C 10 C 21 ) pitoisuus oli 0,16 mg/l ja öljyhiilivetyjen (C 21 C 40 ) pitoisuus

23 23 0,29 mg/l sekä liukoisen bariumin pitoisuus 90 µg/l että liukoisen sinkin pitoisuus 290 µg/l. Pohjavesiputkesta PV6 vuonna 2010 otetussa vesinäytteessä todettiin liukoisen bariumin pitoisuus 57 µg/l. Pohjavesiputkesta PV6 vuonna 2012 otetussa vesinäytteessä öljyhiilivetyjen (C 10 C 21 ) pitoisuus oli 0,2 mg/l ja öljyhiilivetyjen (C 21 C 40 ) pitoisuus 0,8 mg/l sekä liukoisen bariumin pitoisuus 67 µg/l että liukoisen sinkin pitoisuus 150 µg/l. Pohjavesiputkesta PV7 vuonna 2010 otetussa vesinäytteessä mineraaliöljypitoisuus (C 21 C 40 ) oli 0,15 mg/l. Liukoisen bariumin pitoisuus oli 198 µg/l ja nikkelipitoisuus 12 µg/l. Pohjavesiputkesta PV7 vuonna 2012 otetussa vesinäytteessä öljyhiilivetyjen (C 10 C 21 ) pitoisuus oli 0,16 mg/l ja öljyhiilivetyjen (C 21 C 40 ) pitoisuus 0,36 mg/l sekä PAH-yhdisteiden yhteenlaskettu pitoisuus 46 µg/l. Liukoisen bariumin pitoisuus oli 120 µg/l, liukoisen nikkelin pitoisuus 18 µg/l ja liukoisen sinkin pitoisuus 590 µg/l. Pohjavesiputkesta PV8 vuonna 2010 otetussa vesinäytteessä mineraaliöljypitoisuus (C 21 C 40 ) oli 0,77 mg/l sekä liukoisen bariumin pitoisuus 194 µg/l ja liukoisen nikkelin pitoisuus 17 µg/l. Lisäksi todettiin viitteitä 1,2,4-trimetyylibentseenistä ja 4-isopropyylitolueenista. Pohjavesiputkesta PV8 vuonna 2012 otetussa vesinäytteessä öljyhiilivetyjen (C 10 C 21 ) pitoisuus oli 0,15 mg/l ja öljyhiilivetyjen (C 21 C 40 ) pitoisuus 0,19 mg/l sekä PAH-yhdisteiden yhteenlaskettu pitoisuus 2,3 µg/l. Liukoisen bariumin pitoisuus oli 108 µg/l ja liukoisen nikkelin pitoisuus 7 µg/l. Kiinteistö Pohjavesiputkesta PV2 vuonna 2010 otetussa vesinäytteessä bensiinijakeiden (C 5 C 10 ) pitoisuus oli 0,09 mg/l, mineraaliöljypitoisuus (C 10 C 21 ) 41 mg/l ja mineraaliöljypitoisuus (C 21 C 40 ) 7,1 mg/l sekä trikloorieteenipitoisuus 3,8 µg/l. Lisäksi todettiin viitteitä ksyleenistä ja isopropyylibentseenistä (kumeenista). Pohjavesiputkesta PV2 vuonna 2012 otetussa vesinäytteessä bensiinijakeiden (C 5 C 10 ) pitoisuus oli 0,06 mg/l, mineraaliöljypitoisuus (C 10 C 21 ) 160 mg/l ja mineraaliöljypitoisuus (C 21 C 40 ) 30 mg/l sekä PAH-yhdisteiden yhteenlaskettu pitoisuus 230 µg/l. PAH-yhdisteistä todettiin muun muassa antraseenipitoisuus 48 µg/l, bentso(a)pyreenipitoisuus 6,5 µg/l, bentso(b)fluoranteenipitoisuus 10 µg/l, bentso(k)fluoranteenipitoisuus 3,9 µg/l, bentso(g,h,i)peryleenipitoisuus 5 µg/l, indeno(1,2,3-cd)peryleenipitoisuus 4,7 µg/l, fluoranteenipitoisuus 9,6 µg/l ja naftaleenipitoisuus 18 µg/l. Pohjavesiputkesta PV3 vuonna 2010 otetussa vesinäytteessä mineraaliöljypitoisuus (C 10 C 21 ) oli 0,04 mg/l ja mineraaliöljypitoisuus (C 21 C 40 )

24 24 Maaperä 0,12 mg/l sekä liukoisen sinkin pitoisuus 2,67 mg/l. Lisäksi todettiin viitteitä 1,2,4-trimetyylibentseenistä ja 4-isopropyylitolueenista. Pohjavesiputkesta PV3 vuonna 2012 otetussa vesinäytteessä mineraaliöljypitoisuus (C 10 C 21 ) oli 0,18 mg/l ja mineraaliöljypitoisuus (C 21 C 40 ) 0,46 mg/l sekä PAH-yhdisteiden yhteenlaskettu pitoisuus 2,2 µg/l. Liukoisen sinkin pitoisuus oli 1,3 mg/l. Maa-aineksen kulkeutuminen kuljetus- ja kaivukaluston mukana kunnostusalueen ulkopuolelle estetään käyttämällä puhtaita kulkureittejä. Lisäksi vältetään tarpeetonta liikkumista pilaantuneella alueella. Tarvittaessa puhdistetaan autojen renkaat ja kaivinkoneen telat. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Kiinteistöltä kaivettavien maa-ainesten joukossa arvioidaan olevan pääasiassa betonia ja tiiltä sisältävää jätettä 340 m 3 ktr. Kiinteistöltä kaivettavien maa-ainesten joukossa arvioidaan olevan pääosin betonia ja tiiltä sisältävää jätettä 240 m 3 ktr. Pilaantuneesta maa-aineksesta erotetut jätejakeet toimitetaan asianmukaiseen vastaanottopaikkaan, jolla on ympäristöviranomaisen lupa vastaanottaa kyseisiä jätteitä. Kuormat peitetään kuljetuksen ajaksi. Jokaisen kuorman mukana toimitetaan kuorma- tai siirtoasiakirja. TOIMINNAN VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Pilaantuneen maaperän puhdistus Pilaantuneen maan kunnostuksesta mahdollisesti aiheutuvia terveys- ja ympäristöhaittoja voivat olla: - työntekijöiden altistuminen haitta-aineille - ulkopuolisten henkilöiden altistuminen haitta-aineille - pilaantuneiden maiden leviäminen puhtaille alueille - melu, pöly, haju - liikenne - haitta-aineiden liukeneminen kaivantojen täyttyessä sadevedellä. Ulkopuolisten pääsy työmaa-alueelle estetään aidoin ja varoituskyltein. Kiinteistön naapureita tiedotetaan etukäteen työn aloituksesta. Kaivutyö toteutetaan siten, että pilaantunutta maa-ainesta ei leviä kaivun aikana puhtaalle alueelle. Haitta-aineiden leviäminen vältetään estämällä ajoneuvojen tarpeeton liikkuminen pilaantuneella alueella ja peittämällä kuormat.

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Pohjolan

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere HAKIJA Asunto Oy Tampereen Kalevan Elias Aleksis Kivenkatu 26 33200 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere Kiinteistön

Lisätiedot

Riskinarvioinnin tarkastaminen

Riskinarvioinnin tarkastaminen LAUSUNTO UUDELY/580/07.00/2010 13.12.2012 Porvoon kaupunki Kuntatekniikka PL 23 06100 Porvoo Viite Porvoon kaupunki, Länsirannan tontti 448-1, Tarkennettu riskinarvio, Ramboll Finland Oy, päivätty 17.5.2011.

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE HAKIJA VVO Kodit Oy PL 40 00301 HELSINKI KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

Pilaantunut maaperä ja sen kunnostustarve

Pilaantunut maaperä ja sen kunnostustarve Pilaantunut maaperä ja sen kunnostustarve Tuuli Aaltonen Projektijohtaja Ympäristön kunnostus ja riskienhallinta FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy puh. 044 7046 273, tuuli.aaltonen@fcg.fi 13.2.2017 Page

Lisätiedot

Riskinarviointimenetelmien vertailu kolmessa kohteessa mm. Suvilahdessa, VERIS-hanke

Riskinarviointimenetelmien vertailu kolmessa kohteessa mm. Suvilahdessa, VERIS-hanke Riskinarviointimenetelmien vertailu kolmessa kohteessa mm. Suvilahdessa, VERIS-hanke 8 Auli Kuusela-Lahtinen 8 8 9 8 8 2 3 5 6 7 7 1 Pilaantunut maa-alue 4 TERVEYS- JA YMPÄRISTÖRISKIEN ARVIOINTIMENETELMIEN

Lisätiedot

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013 HAKIJA Elenia Oy PL 2 33901 TAMPERE KIINTEISTÖ Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset 887-409-29-0 ja 887-409-2-71 osoitteessa Ratapihantie 18, 31700 Urjala As Kiinteistön 887-409-29-0 omistaa Elenia

Lisätiedot

Pirkanmaan Osuuskauppa Åkerlundinkatu 11 A TAMPERE

Pirkanmaan Osuuskauppa Åkerlundinkatu 11 A TAMPERE HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa Åkerlundinkatu 11 A 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Lempäälän kunnassa kiinteistörekisteritunnus 418-425-17-6 osoitteessa Pirkkalantie 1, 37550 LEMPÄÄLÄ. Kiinteistön omistaa Kiinteistö

Lisätiedot

Punkalaitumen kunnassa osoitteessa Lauttakyläntie 6, PUNKA- LAIDUN kiinteistörekisteritunnus

Punkalaitumen kunnassa osoitteessa Lauttakyläntie 6, PUNKA- LAIDUN kiinteistörekisteritunnus HAKIJA Oy Teboil Ab PL 102 00121 HELSINKI KIINTEISTÖT Punkalaitumen kunnassa osoitteessa Lauttakyläntie 6, 31900 PUNKA- LAIDUN kiinteistörekisteritunnus 619-425-2-17 Kiinteistön omistaa Oy Teboil Ab. VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula HAKIJA Metsäliitto Osuuskunta Metsä Wood Vilppulan saha Sahatie 35700 Vilppula KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa

Lisätiedot

A-Insinöörit Suunnittelu Oy on tehnyt alueelle syyskuussa 2009 koekuoppa-

A-Insinöörit Suunnittelu Oy on tehnyt alueelle syyskuussa 2009 koekuoppa- HAKIJA Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Salmisaarenranta 11 00180 HELSINKI KIINTEISTÖ Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 604-412-1-542 osoitteessa Palmrothintie 1, 33950 PIRKKALA. Kiinteistön

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Finnentie 1 Kangasala

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Finnentie 1 Kangasala HAKIJA Ruokakesko Oy Satamakatu 3 00016 KESKO KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-454-2-449 osoitteessa Finnentie 1 Kangasala VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

1(5) Purso Oy/Olavi Pajarinen Alumiinitie 1 37200 SIURO

1(5) Purso Oy/Olavi Pajarinen Alumiinitie 1 37200 SIURO 1(5) P I R K A N M A A N PÄÄTÖS Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S pilaantuneen alueen puhdistamisesta... Annetaan julkipanon jälkeen Ympäristönsuojeluosasto Päivämäärä Diaarinumero 27.8.2008 PIR-2008-Y-269-114

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus H

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus H HAKIJA As. Oy Kyläsepänkatu 9 Kyläsepänkatu 9 33270 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-207-1124-12-H VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA 10.5.2010

Lisätiedot

Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta.

Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta. Häme Ympäristö ja luonnonvarat PÄÄTÖS PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMISESTA Dnro HAMELY/962/07.00/2010 YLO/222/2010 Annettu julkipanon jälkeen 19.11.2010 ASIA Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Nahkalinnankatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Nahkalinnankatu HAKIJA Asunto Oy Akaan Eemeli, c/o YIT Talonrakennus Oy Kihlmanninraitti 1E 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-150 osoitteessa Nahkalinnankatu 37830 VIIALA VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

7.2.2014. Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78.2 :n mukaisen ilmoituksen johdosta

7.2.2014. Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78.2 :n mukaisen ilmoituksen johdosta Häme Ympäristö ja luonnonvarat Ympäristöyksikkö PÄÄTÖS PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMISESTA Dnro HAMELY/551/07.00/2013 YMP/103/2014 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2014 ASIA Päätös pilaantuneen maaperän

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula HAKIJA Metsä Board Oyj PL 20 02020 METSÄ KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

MAAPERÄTUTKIMUKSET PAPINHAANKATU 11 RAUMA

MAAPERÄTUTKIMUKSET PAPINHAANKATU 11 RAUMA Vastaanottaja Rauman kaupunki Tekninen virasto Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 08.07.2014 MAAPERÄTUTKIMUKSET PAPINHAANKATU 11 RAUMA MAAPERÄTUTKIMUKSET Päivämäärä 08/07/2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Kuninkaankatu 25-27

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Kuninkaankatu 25-27 HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa / Kari Mäkelä Åkerlundinkatu 11A 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-103-9901-0 osoitteessa Kuninkaankatu 25-27 VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hatanpäänkatu 2 (Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon alue)

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hatanpäänkatu 2 (Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon alue) HAKIJA Tampereen Vesi Liikelaitos Viinikankatu 42 33800 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-122-513-3 osoitteessa Hatanpäänkatu 2 (Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Kaasukellonaukio

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Kaasukellonaukio Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 7461-2014 (231) Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Kaasukellonaukio 6, Turku

Lisätiedot

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu,

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, HAKIJA Ikaalisten kaupunki, Tekniset palvelut Kolmen Airon katu 3 39500 IKAALINEN KIINTEISTÖ Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, Ikaalinen VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa Lamminpään kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Myllypuronkatu 11

Tampereen kaupungissa Lamminpään kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Myllypuronkatu 11 HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa PL 1130 33101 TAMPERE KIINTEISTÖT Tampereen kaupungissa Lamminpään kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnus 837-225-9906-0 osoitteessa Myllypuronkatu 11 Kiinteistön omistaa

Lisätiedot

Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1

Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 10875-2014 (231) Ympäristönsuojelulain 136 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Gränsbackankuja, Turku

Lisätiedot

Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Killonvainiontie

Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Killonvainiontie HAKIJA Asianajotoimisto Krogerus Rautatienkatu 21 A 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 604-402-1-634 osoitteessa Killonvainiontie 1 33960 PIRKKALA VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Oriveden kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aihtiantie 14, ORIVESI

Oriveden kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aihtiantie 14, ORIVESI HAKIJA Oy Shell Ab PL 16 01301 VANTAA KIINTEISTÖ Oriveden kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 562-413-69-4 osoitteessa Aihtiantie 14, 35300 ORIVESI VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Veijanmäenkatu 16-18, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Veijanmäenkatu 16-18, TAMPERE HAKIJA Arto Yli-Heikkilä Veijanmäenkatu 16-20 33560 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-015-4940-6 osoitteessa Veijanmäenkatu 16-18, 33560 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Halimajärventie, KANGASALA AS

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Halimajärventie, KANGASALA AS Pirkanmaa PÄÄTÖS pilaantuneen alueen puhdistamisesta Annetaan julkipanon jälkeen 19.1.2010 Dn:o PIRELY/31/07.00/2010 HAKIJA Kangasalan kunta PL 50 36201 KANGASALA KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Vantaan kaupunki Vanha Nurmijärventie 137. RN:ot 92-23-39-1, 92-23-38-1 ja 92-406-3-25: As Oy Vantaan Leivonsiipi

PÄÄTÖS. Vantaan kaupunki Vanha Nurmijärventie 137. RN:ot 92-23-39-1, 92-23-38-1 ja 92-406-3-25: As Oy Vantaan Leivonsiipi PÄÄTÖS UUDELY/1386/07.00/2010 3.11.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistajat Toiminta kunnostusalueella Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Ratapihankatu

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Ratapihankatu Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 10822-2013 (231) Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Ratapihankatu 12. Asia

Lisätiedot

Öljyalan Palvelukeskus Oy c/o Asiamies Salla-Riina Hulkkonen Pöyry Finland Oy Valtakatu 25 53100 LAPPEENRANTA

Öljyalan Palvelukeskus Oy c/o Asiamies Salla-Riina Hulkkonen Pöyry Finland Oy Valtakatu 25 53100 LAPPEENRANTA HAKIJA KIINTEISTÖ Öljyalan Palvelukeskus Oy c/o Asiamies Salla-Riina Hulkkonen Pöyry Finland Oy Valtakatu 25 53100 LAPPEENRANTA Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-516-1-60 osoitteessa

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA HAKIJA Rakennusliike Lapti Mannerheimintie 107 00280 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Kiinteistö Oy Vantaan Kelatie 28 Kelatie 28 01450 Tuusula. Kiinteistö Oy Vantaan Kelatie 28. Ympäristönsuojelulaki 78 :n 2 ja 3 momentti

PÄÄTÖS. Kiinteistö Oy Vantaan Kelatie 28 Kelatie 28 01450 Tuusula. Kiinteistö Oy Vantaan Kelatie 28. Ympäristönsuojelulaki 78 :n 2 ja 3 momentti PÄÄTÖS UUDELY/1627/07.00/2010 7.3.2011 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistön omistaja Asian vireilletulo Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000)

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisesta pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevasta ilmoituksesta.

Päätös ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisesta pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevasta ilmoituksesta. Kaakkois-Suomi PÄÄTÖS KASELY/681/07.00/2010 22.5.2012 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisesta pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta 1(8) PÄÄTÖS Dnro KASELY/382/07.00/2010 Kaakkois-Suomi 23.5.2014 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Lisätiedot

KEHÄVALU OY Mattilanmäki 24 TAMPERE

KEHÄVALU OY Mattilanmäki 24 TAMPERE PENTTI PAUKKONEN VALUHIEKAN HAITTA-AINETUTKIMUS KEHÄVALU OY Mattilanmäki 24 TAMPERE Työ nro 82102448 23.10.2002 VALUHIEKAN HAITTA-AINETUTKIMUS Kehävalu Oy 1 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 2 2. TUTKIMUSKOHDE 2 2.1

Lisätiedot

KATAJANOKAN ITÄOSA YMPÄRISTÖN HAITTA- AINETUTKIMUKSET

KATAJANOKAN ITÄOSA YMPÄRISTÖN HAITTA- AINETUTKIMUKSET KATAJANOKAN ITÄOSA YMPÄRISTÖN HAITTA- AINETUTKIMUKSET KATAJANOKAN ITÄOSA YMPÄRISTÖN HAITTA-AINETUTKIMUKSET Päivämäärä 12.8.2016 Laatija Janne Leskinen, Emilia Pöyry Tarkastaja Kimmo Järvinen Hyväksyjä

Lisätiedot

VT 13 MUSTOLAN ERITASOLIITTYMÄ JA MUSTOLAN KAATOPAIKKA PILAANTUNEEN MAAPERÄN KUNNOSTUKSEN YLEISSUUNNITELMA. Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki

VT 13 MUSTOLAN ERITASOLIITTYMÄ JA MUSTOLAN KAATOPAIKKA PILAANTUNEEN MAAPERÄN KUNNOSTUKSEN YLEISSUUNNITELMA. Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Päivämäärä 25.10.2011 Kohde Vt 13 Mustolan eritasoliittymä ja Mustolan kaatopaikka, Lappeenranta VT 13 MUSTOLAN ERITASOLIITTYMÄ JA MUSTOLAN KAATOPAIKKA PILAANTUNEEN MAAPERÄN

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Lempääläntie 10

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Lempääläntie 10 HAKIJA VR-Yhtymä Oy Länsi-Suomen kiinteistöalue Rautatienkatu 25 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-122-648-1 osoitteessa Lempääläntie 10 VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hepolamminkatu 10 TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hepolamminkatu 10 TAMPERE HAKIJA Tampereen Tilakeskus Liikelaitos Kiinteistökehitysyksikkö PL 487 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-65-7059-1 osoitteessa Hepolamminkatu 10 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Parainen, Runeberginkatu 20, kiinteistö 445-20-4

Parainen, Runeberginkatu 20, kiinteistö 445-20-4 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PARAISTEN KAUPUNKI Parainen, Runeberginkatu 20, kiinteistö 445-20-4 Pilaantuneen maaperän kunnostuksen yleissuunnitelma 7.4.2014 P23470P002 Maaperän kunnostuksen yleissuunnitelma

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu HAKIJA Akaan kaupunki PL 34 37801 AKAA KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu 14, 37830 AKAA Kiinteistön omistaa Viialan VPK VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisesta ilmoituksesta pilaantuneen maan puhdistamiseksi.

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisesta ilmoituksesta pilaantuneen maan puhdistamiseksi. PÄÄTÖS KASELY/333/07.00/2010 1 (7) Kaakkois-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisesta ilmoituksesta pilaantuneen maan puhdistamiseksi. ILMOITUKSEN TEKIJÄT Lappeenrannan

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta 1(8) PÄÄTÖS Dnro KASELY/131/07.00/2014 Kaakkois-Suomi 13.6.2014 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista, Tuusula.

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista, Tuusula. Etelä-Suomi Päätös Nro 174/2011/1 Dnro ESAVI/118/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee pilaantuneen

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Väkipyöränkatu TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Väkipyöränkatu TAMPERE HAKIJA SARA Suomen Aluerakennuttajat Oy Teiskontie 61 33560 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-065-7058-8 osoitteessa Väkipyöränkatu TAMPERE Kiinteistön omistaa Tampereen

Lisätiedot

Ruoveden kunnassa kiinteistörekisteritunnukset ja 53 osoitteessa Sahantie 4, RUOVESI. Kohdenumero:

Ruoveden kunnassa kiinteistörekisteritunnukset ja 53 osoitteessa Sahantie 4, RUOVESI. Kohdenumero: HAKIJA Öljyalan Palvelukeskus Oy SOILI-ohjelma Postiosoite: Pöyry Finland Oy, Johanna Routio PL 50 01621 VANTAA KIINTEISTÖ Ruoveden kunnassa kiinteistörekisteritunnukset 702-416-1-46 ja 53 osoitteessa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Päätös pilaantuneen maa-alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS. Päätös pilaantuneen maa-alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS Pohjois-Pohjanmaa Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2012 Dnro POPELY/101/07.00/2012 ASIA Päätös pilaantuneen maa-alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa Hervannan kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnukset M501 ja osoitteessa Tieteenkatu 1

Tampereen kaupungissa Hervannan kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnukset M501 ja osoitteessa Tieteenkatu 1 HAKIJA Hervannan Vuokratontit Oy c/o Pöyry CM Oy Hämeenkatu 23 A, 4. krs. 33200 TAMPERE KIINTEISTÖT Tampereen kaupungissa Hervannan kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnukset 837-65-7050-1-M501 ja 837-65-7050-1

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Ratapihankatu TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Ratapihankatu TAMPERE HAKIJA Suomen Yliopistokiinteistöt Oy PL 310 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-18-324-12 osoitteessa Ratapihankatu 55 33100 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Ruissalontie 19.

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Ruissalontie 19. Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 11780-2013 (231) Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Ruissalontie 19 Asia

Lisätiedot

Pilaantuneen alueen kunnostusvaihtoehtojen vertailu, entinen Svärdfeltin ampumarata-alue

Pilaantuneen alueen kunnostusvaihtoehtojen vertailu, entinen Svärdfeltin ampumarata-alue FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Sipoon kunta Pilaantuneen alueen kunnostusvaihtoehtojen vertailu, entinen Svärdfeltin ampumarata-alue P19175P001 3.9.2014 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 1 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 Vastaanottaja Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti ID 1 387 178 Päivämäärä 13.8.2015 HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 PAIKOITUSALUEEN MAAPERÄN HAITTA-AINETUTKIMUS

Lisätiedot

SUVILAHTI: Kaasulaitoksen alueen kunnostus alkaa! Kari Koponen, FT

SUVILAHTI: Kaasulaitoksen alueen kunnostus alkaa! Kari Koponen, FT SUVILAHTI: Kaasulaitoksen alueen kunnostus alkaa! Kari Koponen, FT Suvilahden teollinen historia Alueen teollinen historia alkoi 1909 1910-1973 Hiilikaasun tuotanto kaasu-ja koksihiilestä 1974-1987 kaupunkikaasua

Lisätiedot

Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Huhmarinmäentie

Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Huhmarinmäentie HAKIJA Aliko Oy Patamäenkatu 7 33900 TAMPERE KIINTEISTÖ Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 887-409-32-0 osoitteessa Huhmarinmäentie 38, 31700 URJALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kunnostusalueen omistaja ja haltija. Toiminnan kuvaus.

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kunnostusalueen omistaja ja haltija. Toiminnan kuvaus. PÄÄTÖS UUDELY/1019/07.00/2010 6.7.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisen pilaantuneen maaperän

Lisätiedot

Teettäjän kokemuksia monipilaantuneen raskaanteollisuuden alueen kunnostuksesta

Teettäjän kokemuksia monipilaantuneen raskaanteollisuuden alueen kunnostuksesta Teettäjän kokemuksia monipilaantuneen raskaanteollisuuden alueen kunnostuksesta Pekka Puska/Kalmar Industries Oy Ab 12.3.2008 1 16 April 2008 Teollisuusalueen ilmakuva 2 16 April 2008 Esitysrunko 1. Yleistä

Lisätiedot

Tutkimusraportti KUOPION ENERGIA OY Snellmaninkatu 25, KUOPIO Maaperän pilaantuneisuustutkimus

Tutkimusraportti KUOPION ENERGIA OY Snellmaninkatu 25, KUOPIO Maaperän pilaantuneisuustutkimus Tutkimusraportti 101005340-019 19.6.2017 KUOPION ENERGIA OY Snellmaninkatu 25, KUOPIO Maaperän pilaantuneisuustutkimus 1 Esipuhe Pöyry Finland Oy on Kuopion Energia Oy:n toimeksiannosta tehnyt maaperän

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aakkulantie 48, Kangasala

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aakkulantie 48, Kangasala HAKIJA Tampereen Loistoauto Oy Aakkulantie 48 36200 KANGASALA KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-417-1-293 osoitteessa Aakkulantie 48, 36200 Kangasala VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

PÄÄTÖS Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistaja Asian vireilletulo Toiminta kunnostusalueella Maksu

PÄÄTÖS Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistaja Asian vireilletulo Toiminta kunnostusalueella Maksu PÄÄTÖS UUDELY/1652/07.00/2010 14.4.2011 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistaja Asian vireilletulo Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Tarvittaessa laadittava lisäselvitys pohjavesien ominaispiirteistä

Tarvittaessa laadittava lisäselvitys pohjavesien ominaispiirteistä 3330 N:o 341 Liite 2 a Tarvittaessa laadittava lisäselvitys pohjavesien ominaispiirteistä 1. Pohjavesimuodostuman geologiset ominaispiirteet, mukaan lukien geologisen muodostuman laajuus ja tyyppi; 2.

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Vaajakatu 13 TAMPERE , ilmoitusta on täydennetty 10.3.

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Vaajakatu 13 TAMPERE , ilmoitusta on täydennetty 10.3. HAKIJA Tampereen kaupunki Kiinteistötoimi PL 487 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-62-7059-14 osoitteessa Vaajakatu 13 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta

PÄÄTÖS. Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 1.8.2008 Dnro PPO 2008 Y 255 114 ASIA Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta TOIMINNANHARJOITTAJA

Lisätiedot

ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Paula Puotiniemi, puh

ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Paula Puotiniemi, puh Päätös EPOELY/779/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.8.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT St 1 Energy Oy Purotie

Lisätiedot

Vanha kaatopaikka-alue, Runeberginkatu 13, Kotka

Vanha kaatopaikka-alue, Runeberginkatu 13, Kotka KOTKAN KAUPUNKI Vanha kaatopaikka-alue, Runeberginkatu 13, Kotka Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.4.2015 P25187P001 Tutkimusraportti 1 (19) 23.4.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Liinahaankatu

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista. koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Liinahaankatu Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 5577-2013 (231) Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Liinahaankatu 28, Turku

Lisätiedot

PUITESOPIMUSKILPAILUTUS PILAANTUNEEN MAAN YM. MATERIAALIN VASTAANOTOSTA JA LOPPUSIJOITUKSESTA

PUITESOPIMUSKILPAILUTUS PILAANTUNEEN MAAN YM. MATERIAALIN VASTAANOTOSTA JA LOPPUSIJOITUKSESTA PUITESOPIMUSKILPAILUTUS PILAANTUNEEN MAAN YM. MATERIAALIN VASTAANOTOSTA JA LOPPUSIJOITUKSESTA Koonti tarjouspyynnön mukaisista osatarjouksista Taulukko 1. Vaakamaksu Vaakamaksu Yksikköhinta ( /kuorma)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1 6918/11.01.00/2011 68 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Kuusakoski Oy:n Hyttimestarin toimipisteen toiminnan lopettamissuunnitelmasta, Hyttimestarintie

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Antti Kamppila, puh

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Antti Kamppila, puh Päätös EPOELY/645/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.7.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT Alteams Oy Länsitie 61

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta 1(11) PÄÄTÖS Dnro KASELY/102/07.00/2014 Kaakkois-Suomi 15.5.2014 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Lisätiedot

Maaperän pilaantuminen Suomessa toimialakatsaus lainsäädäntökatsaus. Erikoissuunnittelija Outi Pyy Suomen ympäristökeskus 20.9.

Maaperän pilaantuminen Suomessa toimialakatsaus lainsäädäntökatsaus. Erikoissuunnittelija Outi Pyy Suomen ympäristökeskus 20.9. Maaperän pilaantuminen Suomessa toimialakatsaus lainsäädäntökatsaus Erikoissuunnittelija Outi Pyy Suomen ympäristökeskus 20.9.2012 Pilaantuneiden maiden kunnostus Suomessa Pilaantuneeksi epäiltyjä, todettuja

Lisätiedot

2120 Pilaantuneet maat ja rakenteet

2120 Pilaantuneet maat ja rakenteet 1 2120 Pilaantuneet maat ja rakenteet 2120.1 Pilaantuneet maat ja materiaalit, puhdistustarve Puhdistustarve esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Ympäristöhallinnon Maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , osoitteessa Sarankulmankatu 20, TAMPERE.

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , osoitteessa Sarankulmankatu 20, TAMPERE. HAKIJA Insta Group Oy PL 80 33901 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa 837-301-921-17, osoitteessa Sarankulmankatu 20, 33900 TAMPERE. VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Reservikomppania, Nummenkylä Järvenpää. Pilaantuneen maaperän kunnostus Loppuraportti 9.4.2013. Laatija: CTa Tarkastaja: PVa

Reservikomppania, Nummenkylä Järvenpää. Pilaantuneen maaperän kunnostus Loppuraportti 9.4.2013. Laatija: CTa Tarkastaja: PVa Reservikomppania, Nummenkylä Järvenpää Pilaantuneen maaperän kunnostus Loppuraportti 9.4.2013 Laatija: CTa Tarkastaja: PVa 2 (11) Kunnostuksen loppuraportti Tilaaja Järvenpään kaupunki Järvenpää Antti

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE, NUKKUMAJOEN SAHA-ALUE, INARI

TUTKIMUSSELOSTE, NUKKUMAJOEN SAHA-ALUE, INARI POHJOIS-SUOMEN BETONI- 23.12.2015 JA MAALABORATORIO OY Nahkimontie 9 tel. 016-364 902 E-Mail etunimi.sukunimi@pbm.fi 1 INARIN KUNTA Arto Leppälä Piiskuntie 2 99800 IVALO TUTKIMUSSELOSTE, NUKKUMAJOEN SAHA-ALUE,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta Päätös EPOELY/195/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT Kurikan Metalli Ky/

Lisätiedot

Wärtsilä Oyj, John Stenberginranta 2, 00530 Helsinki. Puhdistettavan alueen sijainti ja alueen omistaja

Wärtsilä Oyj, John Stenberginranta 2, 00530 Helsinki. Puhdistettavan alueen sijainti ja alueen omistaja Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 5000-2011 (231) Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Unioninkatu, Turku (kortteli

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Hangon ratapiha Hyvinkää Maaperän haitta-aineiden lisätutkimus ja lisäys 26.6.2006 päivättyyn tutkimusraporttiin 26.6.

Hyvinkään kaupunki Hangon ratapiha Hyvinkää Maaperän haitta-aineiden lisätutkimus ja lisäys 26.6.2006 päivättyyn tutkimusraporttiin 26.6. 26.6.2006 H21917 Hyvinkään kaupunki Hangon ratapiha Hyvinkää Maaperän haitta-aineiden lisätutkimus ja lisäys 26.6.2006 päivättyyn tutkimusraporttiin OSOITE PUHELIN TELEFAX Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki

Lisätiedot

SEINÄJOEN ENERGIA KASPERIN LÄMPÖLAITOS PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS

SEINÄJOEN ENERGIA KASPERIN LÄMPÖLAITOS PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS 1 Vastaanottaja Seinäjoen Energia Sanna Niinisalo Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 10/2018 SEINÄJOEN ENERGIA KASPERIN LÄMPÖLAITOS PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS SEINÄJOEN ENERGIA PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS Tarkastus

Lisätiedot

MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014. Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus

MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014. Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014 Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus 21.3.2014 LÄHTÖKOHDAT Käytöstä poistetut tai hylätyt vakavaa

Lisätiedot

Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1

Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 3096-2015 (231) Ympäristönsuojelulain 136 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 64,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Riitta Karvinen, puh

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Riitta Karvinen, puh Päätös EPOELY/559/07.00/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.7.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT WH 2005/NIAM III EAST

Lisätiedot

Jokirannankatu 1 C, Tampere Kiinteistörekisteritunnus

Jokirannankatu 1 C, Tampere Kiinteistörekisteritunnus Päätös PIRELY/7212/2017 6.2.2019 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta. KUNNOSTETTAVAN

Lisätiedot

NCC Rakennus Oy PL TAMPERE

NCC Rakennus Oy PL TAMPERE HAKIJA NCC Rakennus Oy PL 64 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnukset 837-37-5607-49, -50, - 51, -52 ja -53 osoitteissa Hannulanpolku 12 ja 20 sekä Aitolahdentie 22 ja

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , -6 ja -7, osoitteessa Auttilankatu, TAMPERE

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , -6 ja -7, osoitteessa Auttilankatu, TAMPERE HAKIJA Rakennustoimisto Pohjola Oy PL 825 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa 837-233-3079-3, -6 ja -7, osoitteessa Auttilankatu, 33300 TAMPERE Kiinteistöt omistaa

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Yliopistonkatu 50 ja Varastokatu 1, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Yliopistonkatu 50 ja Varastokatu 1, TAMPERE HAKIJA Pohjola Rakennus Oy Sisä-Suomi Itsenäisyydenkatu 17 A 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-117-312-5 osoitteessa Yliopistonkatu 50 ja Varastokatu 1, 33100

Lisätiedot

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS Vastaanottaja Nokian kaupunki, Asko Riihimäki Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 23.12.2013 KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS KOHMALAN OSAYLEISKAAVA-ALUE

Lisätiedot

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. HAKIJA KIINTEISTÖ Rasi System Oy Rasintie 29 31900 PUNKALAIDUN Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-489-3-48 osoitteessa Porintie 4711, 38510 SASTAMALA. Kiinteistön omistaa Harri Peltola.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Koulukatu 2.

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Koulukatu 2. Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 5056-2012 (231) Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Koulukatu 2. Asia Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. HAKIJA Insinööritoimisto Seppo Rantala Käpytie 4 G 33180 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-9903-0 osoitteessa Frenckellin puutarhakanava, 33100 TAMPERE Kiinteistön

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy RAASEPORIN KAUPUNKI BILLNÄS - RUUKKIALUE. Pilaantuneiden maiden kartoitus P12684

FCG Finnish Consulting Group Oy RAASEPORIN KAUPUNKI BILLNÄS - RUUKKIALUE. Pilaantuneiden maiden kartoitus P12684 FCG Finnish Consulting Group Oy RAASEPORIN KAUPUNKI BILLNÄS - RUUKKIALUE Pilaantuneiden maiden kartoitus P12684 20.3.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Pilaantuneiden maiden kartoitus 1 ( 1 ) PAL P12684

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 31 :n 1 momentin kohta 6)

Ympäristönsuojelulaki 31 :n 1 momentin kohta 6) Etelä-Suomi Päätös Nro 121/2012/1 Dnro ESAVI/711/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Perniön

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ilmoitus on jätetty ympäristökeskukselle Alueen kuvaus, tutkimukset ja kunnostaminen

PÄÄTÖS. Ilmoitus on jätetty ympäristökeskukselle Alueen kuvaus, tutkimukset ja kunnostaminen PÄÄTÖS pvm 3.11.2004 Dnro PPO 2004 Y 331 18 ASIA Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta ILMOITETTU TOIMINTA Toiminnanharjoittaja

Lisätiedot

Ratalinja Tampere-Orivesi, eteläinen raide (raide 2) sekä Oriveden ratapiha vaihteiden V503-V505 alue sekä raide R532.

Ratalinja Tampere-Orivesi, eteläinen raide (raide 2) sekä Oriveden ratapiha vaihteiden V503-V505 alue sekä raide R532. HAKIJA Liikennevirasto PL 33 00521 HELSINKI KIINTEISTÖ Ratalinja Tampere-Orivesi, eteläinen raide (raide 2) sekä Oriveden ratapiha vaihteiden V503-V505 alue sekä raide R532. Rata-alue kulkee Tampereen

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Pohjalahdentie 19, KANGASALA. Kohdenumero:

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Pohjalahdentie 19, KANGASALA. Kohdenumero: HAKIJA Öljyalan Palvelukeskus Oy, SOILI-ohjelma c/o Asiamies Johanna Routio, Pöyry Building Services Oy Postiosoite: Pöyry Finland Oy, Johanna Routio PL 50 01621 VANTAA KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus

Lisätiedot

Alue sijaitsee I luokan Nuutajärven pohjavesialueella.

Alue sijaitsee I luokan Nuutajärven pohjavesialueella. HAKIJA Urjalan kunta Tekninen palvelukeskus PL 33 31716 URJALA KIINTEISTÖT Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 887-441-1-86, osoitteessa Rauhalantie 13 as 1, 31160 NUUTAJÄRVI Kiinteistön omistaa

Lisätiedot

MATTI-tietojärjestelmä ja PIMA-kunnostukset tilastokatsaus

MATTI-tietojärjestelmä ja PIMA-kunnostukset tilastokatsaus MATTI-tietojärjestelmä ja PIMA-kunnostukset tilastokatsaus Mutku ry 21.3.2013 Outi Pyy, Suomen ympäristökeskus Käsiteltävät aiheet Maaperän tilan tietojärjestelmä Tietojärjestelmän kohteet Alueiden kunnostaminen

Lisätiedot

Vastaanottaja Cargotec Finland Oy. Asiakirjatyyppi Kunnostuksen yleissuunnitelma. Päivämäärä 5.4.2011 HÄRMÄLÄNRANTA KUNNOSTUKSEN YLEISSUUNNITELMA

Vastaanottaja Cargotec Finland Oy. Asiakirjatyyppi Kunnostuksen yleissuunnitelma. Päivämäärä 5.4.2011 HÄRMÄLÄNRANTA KUNNOSTUKSEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Cargotec Finland Oy Asiakirjatyyppi Kunnostuksen yleissuunnitelma Päivämäärä 5.4.2011 HÄRMÄLÄNRANTA KUNNOSTUKSEN YLEISSUUNNITELMA HÄRMÄLÄNRANTA YLEISSUUNNITELMA Tarkastus 21.3.2011 Päivämäärä

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Onkiniemenkatu SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Onkiniemenkatu SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-10-24 osoitteessa Onkiniemenkatu 38201 SASTAMALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot