Liekki valmennus. Oppiminen ja yrittäjyys Morva Yrityskasvatuksen ehjä polku - hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liekki valmennus. Oppiminen ja yrittäjyys 14.-15.9.2010 Morva Yrityskasvatuksen ehjä polku - hanke"

Transkriptio

1 Liekki valmennus Oppiminen ja yrittäjyys Morva Yrityskasvatuksen ehjä polku - hanke

2 Aloituskierros & 1. treeni Tunnelmat ja ajatukset Luetut kirjat, ideat, opit ja kopit? Tämän jälkeen jako ryhmiin & ensimmäinen treeni, oppimissopimusten läpikäynti - minkälaista oli tehdä - miten tavoitteet löytyivät - entä keinot ja mittarit

3 Fiiliskierros Johanna: Lueskelun alla Hakkarainen, Lonka, Lipponen: Tutkiva oppinen. Kirjasta reflektointia 90-lukuun, jolloin oppiminen oli muutosta itsessä. Lonkan kirjassa on sulattelemista, koska kirjan mukaan oppiminen on ratkaisukeskeistä. Leevi: kiirettä työssä ja koko viikko on mennyt kiireessä. Läksyt on tullut tehtyä eli oppimissopimus ja kirja lueskelun alla. Hanna: Jämsän kipinä päivä juuri takana. Tuntuu hyvältä kuin selvisi oppimisen valmennussessioon Morvaan. Lueskelun alla Olli Luukkaisen Opettajan matkakirja tulevaisuuteen -opus. Oppimissopimuksen kirjoittaminen tuntui tosi mukavalle. Tuntuu kuin ois lomalla. Marja: Kirjavalintana Heikki Peltolan Jokaisella on juttunsa kirja. Pohdinnan alla kysymys: Voiko kaikki tehdä työssään muutoksen? Suositteluna, että pomot ja esimiehet voisivat lukea tuon kirjan. Janne: Kirjastosta tarttunut kaksi kirjaa: Heikkilä: Tiimit, Heikkilä&Heikkilä: Dialogi. Oivalluksina avoimen ilmapiirin luominen ja ryhmädynamiikan käyttäminen dialogisessa työskentelyssä. Kuuntelemisen taito tärkeys. Taavi: Kirja hätäkassin esittely - kassi sisälsi kirjat: Projektilla tulokseen, Yrittäjämäinen elämänasenne, Dialogi ja Matkaopas projektiseikkailijoille. Kassin sisältöä suositellaan aina akuutista tarpeesta kolleegoille tai sitten omille opiskelijoille. Oivalluksena johdonmukaisuus omassa työssä kun käytettään tutkivan oppimisen ja tiimi oppimisen mentelmiä, joissa harjoitellaan dialogitaitoja.

4 Susanna: Puolessa välissä Tammisen Aurinkokuningas - menesty omassa joukkueessa. Oivalluksina omien arvojen merkitys ja tärkeys ennen kuin voi toisille antaa mitään itsestään. Lisäksi oma joukkueen tuntemus on avain menestyksen saavuttamisessa. Johtajan rooli, välittäminen ja harjoittelun merkitys jäivät myös mieleen oppeina. Martti: Lueskelun alla Tammisen Teamwork - menestyksen askeleet ryhmätyössä. Oivalluksina asenne, joka lähtee jokaisesta ja se määrittää tekemisen tason. Joukkue on synonyymi työpaikalle. Lisäksi kolahduttavan Tamin kuuluisat prinsiipit: 20/80. Heli: Tietoisena valintana on Coelhon Elämä -kauneimmat mietelauseet. Kirjan mietelauseet ovat liian monimerkityksellisiä ja vaivasi lauseiden irroittaminen asiayhteyksistä, mutta Coelhon muille kirjoille voi antaa vielä tilaisuuden. Tuovin motivaatio hakea ja saada tietty kirja ja lukea sitä vielä ennen oppimisen valmennussessiota on hieno motivaatiosta kertova case esimerkki. Paulin valintana kirjoista oli Jari Sarasvuon Sisäinen sankari ja Nalle Puh ja johtajuus -kirja. Oppeina kirjoista tavoitteet ja niiden asettaminen: mihin tavoitellaan ja mitä se jokaiselle tarkoittaa. Paulin omin sanoin: Kyllä lähti. Marika ja Tuovi olivat valinneet lukemisen kohteeksi saman kirjan: Luukkainen & Vuorinen: yrittävä elämänasenne. Ajatus yrittäjien ominaisuuksista vahvistui ja samoja asioita yritetään koulussakin vahvistaa. Täynnä erilaisten johtajien ja yrittäjien tarinoita. Heidi: Valinnut kirjan matkaopas projektiseikkailijoille mutta lukeminen vielä aloittamatta. Haastetta sovittaa aikaa tälle valmennusprosessille. Oppimissopimus on tehty. Matti: Kirjavalintana ja lukukohteena yrittäjyyskasvatus käytännössä. Kirjassa on kokemuksia mitä yrittäjyyskasvatus on, mutta tarjoamassa virtuaaliyritykset ja myyjäiset eikö sitä voisi muutekin kouluissa hoitaa? Vinkkejä positiiviseen ajatteluun ja henkilökohtaiseen menestymiseen. Jaana on lukenut iltaisin pääasiassa YPK:ta. Orientaatiokerralla Jounin tutkimus teki syvän vaikutuksen ja kertoi asiasta työpaikalla. Nyt fiilarit, että ei koskaan pitäis innostua mistään koulutuksessa. Siitäpä lukuvalintana Richard Carlson: älä hikeenny työasioista. Opona kokee olevansa yksin vaikka tekee kaikkien kanssa yhteistyötä. Ja pitää tuumata miten vie asioita eteenpäin työpaikalla.

5 Treenin kiteytys Lukemisen näkökulmasta Liekki1-ryhmä on hyvällä tasolla ja teoriapohja alkaa pikku hiljaa täyttymään. Oivalluksia ja kolahduksia kirjoista on jo tullut ja niiden reflektoimiselle täytyy antaa aikaa ja tilaa. Innostuksen tappamiseen Esa Saarinen on lanseerannut termin latistuksen mankelit, joita vastaan muutosagentin pitää pystyä suojautumaan. Kirja on käyttöesine ja lukemisen tapoja on monia. Suositellaan käytettäväksi ja kokeiltavaksi erilaisia tapoja kuten Välähdys-tekniikka Pekka Himasen yhden kysymyksen tekniikkaa. Päätä kysymys johon haluat vastauksen ja etsii vastauksia kirjasta. Valitse kirjoja, joka erilaistavat lukemisen kuten Oppimisen vallankumous tai Esa Saarisen: Muodonmuutos. Itsekäs kirjalukeminen on hyvä juttu.

6 The Wisdom of Strategic Learning Oppimissopimus Oppimissopimuksessa vastaat seuraaviin kysymyksiin ja teet niiden kautta sopimuksen itsesi kanssa Missä olen ollut? (historia) Missä olen nyt? (nykyhetki) Minne olen menossa? (tulevaisuuskuva) Miten pääsen perille? (keinot) Mistä tiedän olevani perillä (mittarit)

7 Treeni1 ja sen koonti: oppimissopimukset ja niiden tekeminen Ryhmissä keskustellen omista oppimissopimuksista, sen kirjoittamisesta ja oivalluksista oppimissopimuksesta työkaluna Koontia: Paulin oivalluksena oli oppimissopimuksen käyttäminen esimerkiksi työhyvinvointi-iltapäivänä kollegoille. Tämä voisi olla hyvä tehtävä työkavereiden herättämisenä ja yrittäjyyskasvatuksen liikkeelle panijana. Tiimin tai projektiryhmän työkaluna oppimissopimus toimii myös. (koko porukalle)

8

9 Liekki oppiminen, tavoitteet Uudenlainen menetelmä tutuksi opettajille (sanasto, oppijalähtöisyys, prosessin synnyttäminen yhdessä) Yhteisön oppimisen näkökulman korostaminen (nopeammin/paremmin oppivassa yhteisössä yksilökin oppii nopeammin) Opettajasta valmentajaksi mitä se tarkoittaa? Rakettimalli hieman tutuksi, liikkeelle Sengen vauhtipyörien avulla

10 Lisätietoa: Partus Arvot Tiimiyrittäjävalmentajan arvoja 1. Henkilökohtainen mestaruus Tiimiyrittäjävalmentaja toimii mestarillisen elämän tavoittelijana ja synnyttää hehkua omassa elämässään. Tavoitteena on tulla siksi, mitä minun on tarkoitus olla. 2. Synnyttäminen Syttyä toisesta ja sytyttää toista, halu synnyttää yhdessä. Tiimivalmentajien tehtävä on auttaa synnytyksessä. Opimme parhaiten kun synnytämme itse oppeja, jotka asetamme dialogiin ja viemme käytäntöön. 3. Hätkähdyttäminen Kyseenalaistaminen vahvistaa jokaisen taipumusta ihmettelyyn sekä yllyttää jokaista ajattelemaan itse omista lähtökohdistaan. 4. Tiimioppimisen seikkailu Tiimioppiminen on seikkailua kohti uutta ja arvaamatonta. Oppiminen on uskallusta lähteä tälle matkalle. 5. Leikki ja elämykset Oppiminen, valmentaminen ja yhteisöllisyys tuottavat iloa.

11 Treeni 2. Parikävely ulkona Mikä kysymys on yrittäjyyskasvatukseen tai yrittäjyyskasvatuksen oppimiseen liittyvä nyt tärkein/kiinnostavin? (vrt. Jaana Venkulan kirjaan, Kysymisen taito) Yksi kysymys per pari

12

13 Koonti: treeni2 - Heränneet kysymykset: 1. Miten työyhteisön saa sitouttaminen yrittäjämäiseen työskentelyyn? 2. Miten opettajat saadaan innostumaan yrittäjyyskasvatuksesta? 3. Miten saada työyhteisö syttymään yrittäjyyskasvatukseen? 4. Mitä annettavaa yrittäjyyskasvatuksella on koululle tai oppilaalle? 5. Miten yrittäjyyskasvatus toimii jo kouluissamme? 6. Miten opettaa vuorovaikutustaitoja ja toisen huomioon ottamista? 7. Millaisella prosessilla saa yrittäjyyskasvatuksen maanläheiseksi? (case tahvonen). 8. Miten yrittäjyyskasvatus tukee alisuoriutujia?

14 Heränneitä kysymyksiä treeniin liittyen Taavi pohti voiko yrittäjyyskasvatuksella saada työvälineitä oman elämän hallintaan erityisesti alisuoriutujille Susannan tarina yrittäjyyskasvatuksen linkittämisestä oppijan omiin lähtökohtiin ja elämään. Muuramen yläkoulussa järjestetyillä harrastemessuilla mopopoikien oma messuosasto. Miten saisi itse tehtyä mahdollisimman vähän ja oppilaiden tekemään mahdollisimman paljon? Olisiko tämä linkissä valmentajuuden kanssa?

15

16 Keskiössä oppiva yksilö, Pesukone Kolb: Kokemuksellinen oppiminen Kokemukset Kokeilut Ajatukset Konkretisointi

17 The Knowledge-Creating Company Nonakan ja Takeuchin tietoteoria Dialogi Tacit-tieto Sosialisaatio (höpötys) Sisäistäminen (käytäntö) Ulkoistaminen (synnytys) Yhdistäminen (teoria) Eksplisiittinen tieto Learning by Doing Nonakan ja Takeuchin tietoteoria on mallinnus, joka havainnollistaa tietämyksen virtausta neljän ikkunan kautta. Se on Partus Rakettimallin lautasten ydin. Jokainen lautanen on sovellutus perusteoriasta.

18 Lautaset Laaja verkosto Rihmasto (ydinverkosto) Tiimi Yksilö Partus Rakettimallin prosessit koostuvat päällekkäisistä lautasista. Ne kuvastavat prosessin tarkastelutasoa lähtien liikkeelle yksilöstä ja siirtyen kerroksittain laajaan verkostoon. Yksilö on keskiössä hän saa lautaset pyörimään Nonakan ja Takeuchin tietoteorian mukaisesti.

19 Yksilön oppimisprosessi Verkosto-oppiminen Ristipölytys koko talossa Oman tiimiyrityksen tuella syntyy oppimisdokumentit Dialogi Treenipäiväkirja Oppimissopimus ja taitoprofiili Teorian soveltaminen tiimiyrityksen projekteissa Kirjat, esseet ja lukuohjelma Learning by Doing Ristipölytys

20 Tiimioppimisprosessi Verkosto-oppiminen Ristipölytys koko talossa Tiimiyritys Dialogi Treenit Synnytykset Toteutus asiakkaan kanssa Treenien, synnytysten ja lukuohjelmien kiteytys Learning by Doing Ristipölytys

21 Tiimiyrityksen oppimisprosessi Verkosto-oppiminen Koko talon kulttuuri Millä mielikuvilla tiimiyrityksemme toimii? Dialogi Kenelle teemme? (Heimot) Miksi teemme? (Tarkoitus) Miten teemme? (Keinot käytännössä) Mitä teemme? (Tarjooma) Learning by Doing Mielikuvat Miten hyödynnämme koko talon osaamisen? Missä verkostoissa opimme eniten?

22 Treeni3: Mitä tästä? koonti Teoria tuli vauhdilla. Treenin kysymyksen pohjalta yritetään teoriaa konkretisoida. Pohdinnassa miksi parikävelyn kysymykset jäivät seinille? Miten ne liittyvät teoriaan vai pitääkö niiden edes liittyä? Ryhmän 2 purkua: Miksi tekemisen ruutu on niin vähällä? Ja mitä oikeastaan kokemukset ovat? Jos teorian nelikentän ruuduista yksi ruuduissa on hukassa, niin muutkaan ruudut eivät toimi. Arkielämässä kohdataan aikakysymys: ei ole koskaan aikaa jakaa kokemuksia kollegoiden kesken tai oppijoiden kesken. Henkilökohtaisten kokemusten jakamista: Oppi-poika, kisälli mallilla Pohdintaa keskustelussa aiheesta miten tieto voisi siirtyä. Teorian soveltamisessa opettajan ajankäytön merkitys ja sen rajallisuus. Sepän lukion yhteisöllisyyden kehittämiseen käytettyjä työvälineitä ( case yhteisöllisyyden työviikko): Väärän opettajan tunti - opettajan vaihto : kielten opettajat opettivat esim. fysiikkaa. Opettajien pukeutuminen unelmien ammattiin päiväksi. Huipennuksena koko koulun näytelmä: kerättiin opettajien ja oppilaiden tyypillisiä maneereja -> äidinkielen opettaja kirjoitti näytelmän -> esitys: oppilaat esittivät opettajia (tunnistettavia) ja opettajat olivat opiskelijoita (ei tunnistettavia). Onnistunut näytelmä ja hyvällä maulla tehty!

23 jatkoa Opetushenkilöstön palkkapolitiikka kehittämistyötä rajoittava kannustava palkkaus innostaisi kehittämistyöhön. Jos sitä ei ole niin kehittämistyö tuntuu negatiiviselta. Opetus/opiskelija menetelmän muuttaminen. Pitäisikö muuttaa valmentamisen suuntaan? Tietoa ei kaadeta opettajana vaan valmennetaan etsimään tietoa ja keskitytään oppimisen prosessiin. Heidillä jo käynnissä oman roolin miettiminen valmentamisen suuntaan. Mikä on oppilaan velvollisuus? Oppilaan velvollisuutena on oppia minun opetuksestani huolimatta. Palautteen antaminen ja saaminen koetaan ongelmalliseksi onko siihen mahdollisuutta kaikissa kouluissa? Lukion puolella koetaan, että on erilaisia palaute mekanismeja olemassa mutta oppilaat itse eivät sitä arvosta. Ajan varaaminen dialogille on vähäinen silloin myös kokemusten jakaminen on vähäistä.

24

25 VÄITE: Oppiminen on hitaampaa ja nopeampaa Voiko oppinen tapahtua jaksomuotoisessa syklissä? Onko oppija valmis antamaan palautetta opettajalle omasta oppimisestaan? Oivalluksia oppijoille tulee mutta ne tulevat myöhemmin Opettajan/valmentajan pitää ymmärtää myös yksilön oppimisprosessi ja sen missä vaiheessa oppija on Susannan oma kokemus, kun oivallukset yliopistoaikaisista luennoista tulevat 15 vuoden jälkeen

26 Glass: Management Masterclass (sovellutus tiimiyrittäjyysvalmennuksen kontekstiin) Valmennustyyli vaihtelee... Hierarkia Valmentaja antaa käskyjä tai tietoa, ei dialogia Kyvykkyyksien kehittämistyyli Valmentaja kehittää tiimin oppimiskyvykkyyttä antamalla sille tilaa harjoittaa dialogia Tukeminen Valmentaja tukee tiimin dialogia ideoilla ja näkökulmilla - tiimi itse kontrolloi dialogin kulkua Kokematon tiimin jäsen Kokenut tiimin jäsen Kouluttajatyyli Valmentaja keskellä, hallitsee dialogia Kolleegatyyli Valmentaja osallistuu dialogiin tasavertaisena jäsenenä... tiimin kokemustason ja tarpeiden mukaisesti.

27 Senge: The Fifth Discipline Fieldbook Osallistamisarsenaali Muutosprosessin haastavuus Yhdessä rakentaminen Tehdään tämä yhdessä! Myyminen Tämä on hyvä juttu. Näin kannattaa tehdä. Testaaminen Olisiko sinulla parannusehdotuksia tähän? Konsultoiminen Mitkä ovat keskeiset ajatuksenne tästä? Kertominen Joko teet tai lähdet kävelemään. Osallistamisen määrä

28 Ajatuksia valmentajan roolista: Valmennustyylin vaikeus kun rooli tiimissä tai ryhmässä muuttuu. Pelko ja kokemukset auktoriteetin menettämisestä: Menettääkö opettaja auktoriteettiään luokkahuoneessa, jos välillä toimii valmentajana osalle oppilaista? Kokemukset liiallisesta oppilaiden tuttavallisuudesta, asettaa opettajan tilanteeseen, jossa tunne oppijoiden eriarvoisuudesta Kaikki eivät koe tilannetta ongelmalliseksi vaan osoitukseksi luottamussuhteesta oppijaan. Mitä tehdä pelolle menettää auktoriteetti? Vastakkaisia kokemuksia on paljon kuten Voionmaan lukiossa. Pelko menettää auktoriteetti jos on valmentaja! Valmentajan roolissa ei menetetä auktoriteetti roolia. Valmentaja ei ole tasa-arvoinen tiimin jäsen! Eikä voi olla eikä pidä siihen pyrkiä. Valmentajan roolina on auttaa tiimiä saavuttamaan tavoitteensa ja tukea jokaisen tiimiläisen oppimisprosessia. Omat mielenmallit estävät valmentajamaista toimintaa. Miten niitä voisi työstää?

29 Treeni4: kysymykset (oma luokka vs työyhteisö) Valitse aiemmista parikysymyksistä yksi (paitsi ei kysymys nro5:ttä) tai sitten näkökulma aiheeseen minä itse/oma opettajuus tai luokkahuone Miten omaa valmentajuutta voisi viedä eteenpäin?

30 Ryhmien fläpit

31 Ryhmien fläpit

32 Treeni 4: purku Taavi: näkökulmana työyhteisö: Työyhteisössä kaikkien pitää tajuta ja osata mitä yrittäjyyskasvatus on. Kannustaminen positiiviseen ajatteluun ja opettajuuden tukemiseen on tärkeää. Työyhteisön tyypillisiin kysymyksiin vastaaminen : Mitä hyötyä tästä on minulle? Miten valmentajuus eroaa perinteisestä mallista? Miksi yrittäjyyskasvatus pitää yleensä ottaa huomioon? Konkretiaan linkitys: mitä yrittäjyyskasvatus on vinkit, ohjeet ym. jakoon koko työyhteisössä. Lisäksi prosessin käyminen läpi ja roolien selvyys työyhteisössä. Tehokas yrittäjyyskasvatuksen liikkeelle lähtö kaikille yhteisellä päätöksellä. Oppilaskeskeisten työtapojen kokeileminen, kokemusten jakaminen. Liikkeelle lähtö kokeilujen kautta. Oman esimerkin voima itse tekee, perustelee ratkaisut ja lisäksi ottaa huomioon oppilaat positiivisina markkinoijina, niin se vie viestiä eteenpäin. Hyvä pyrkimys on aikaansaada ryhmäfiilis. Ratkaisuna työhallinto ja hierarkkisuuden poistaminen. Työyhteisön tasa-arvoistaminen ja tiimimäinen toimiminen työyhteisössä. Rehtorien johtamiskoulutus voisi auttaa. Resurssointi järkiperästyisi taitojen ja kiinnostusten mukaan. Peruskoulun ja lukion ero resursseissa Heidin kiteytys keskustelusta - työyhteisössä valmentajana: pienet askeleet vievät kohti päämäärää Rajalliset resurssit huomioitavana Lääkkeitä polarisaatioon Temaattinen opetus kokeilemisen arvoinen ja Sepän lukiossa jo osittain toteutettuna

33 purkua Minne häviää keskiarvo-oppilas? Ääripäiden yhdistämisen vaikeus hyvä / huonot - lääkkeitä Temaattinen opetus aihekokonaisuudet: norssin ala-asteella hieno kokeilu: lukujärjestyksessä lukee ainoastaan teema esimerkiksi uhanalaiset elämet. Teemasta tehdään portfoliotyyppisesti erilaisia töitä/näytteitä/oppimisentuloksia (vaikkapa käsinukke, aine, piirustus, wikipedian käyttämistä, äänitteitä hyödyntäen yksilö vai ryhmä työskentelytapoja. Voisiko tätä kokeilla esim. luokanopettajan ympäristössä. Temaattinen opetus tai yrittäjyyskasvatuksen raja-aidat: Opetussuunnittelma tai toimintasuunnitelma vs temaattinen opetus. Toisaalta temaattinen opetus onnistuu niin lukiossa, yläasteella ja ala-asteella: Vaatii vain opettajalta keksimistä, uskallusta ja aikaa miettiä. Ryhmäkeskustelun oivalluksena opettajalähtöisyyden ja oppijalähtöisyyden huomioinen oppiaineen mukaan. Oivalluksena, että tutkielman tekemisessä Muuramen yläkoululla voisi valmentajuutta hyvin soveltaa. Miten saataisiin valinnaispalkki hyötykäyttöön? Mihin asioihin voit itse vaikuttaa ja miten voit laajentaa omaa vaikutuspiiriäsi? (Conveyn vaikutuspiiri) Kannattaako hukata energiaa asioihin, joihin ei voi itse vaikuttaa?

34 The Seven Habits of Highly Succesful People Coveyn vaikutuspiiri Et voi vaikuttaa Voit vaikuttaa Fokus Keskittymällä fokukseen fokuksesi kasvaa Keskittymällä vaikutuspiiriin vaikutuspiirisi kasvaa

35 Lähde: The Dance of Change, Peter Senge Vauhtipyörät Uudet käytännöt Viive Kestävät tulokset Viive Kyvykkyyksien kehittyminen Y1, Y2 ja Y3 viittaavat rakettimallin prosesseihin Tulokset, hitain, koko kultturin muutos (Y3) Sitoutuneet ihmiset Henkilökohtaiset tulokset Yksilön kehä keskinopea, lukuohjelmat ja oppimissopimus (Y1) Viive Kulttuurin siirto (diffuusio) Yhteisön kehä, nopein, tarvitaan valmentajaa (Y2) Investointi aloituksiin Uskottavuus Innostus & halukkuus sitoutua

36 Vauhtipyörästä: Miten sytyttää omaa työyhteisöä vauhtipyörien näkökulmasta? Keskimmäinen on yksilön, toimijan kehä. Sisäkehä, yhteisön kehä (oma ryhmä,tiimi ym), pyörii kovempaa ja on valmentajan toimintaympäristöä. Laajin kehä, kulttuurin kehä, on hitain. Uloin kehä ei voi pyöriä, jos sisemmät kehät eivät pyöri. Kehittämishankkeissa usein unohtuu yksilönkehän pyörittäminen. Mikä on tiimi? Katzenbach & Smith (1993,53) Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja ja jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, yhteisiin suoritustavoitteisiin ja yhteiseen toimintamalliin, ja ryhmä on yhteisvastuussa suorituksistaan.

37 Suoritustehokkuus Tiimit ja tuloksekas yritys Tiimin suorituskäyrä Huipputiimi Työryhmä Todellinen tiimi Potentiaalinen tiimi Valetiimi Aika

38 The Discipile of Teams Y-malli Yhden johtajan disipliini 1. Yksilölliset tavoitteet + ryhmän tarkoitus (suoritustulos) 2. Jäsenet työskentelevät enimmäkseen yksilöllisissä tehtävissä jotka vastaavat heidän taitojaan 3. Työtulokset ovat enimmäkseen yksilöllisiä. 4. Tiukka johtajan määräämä työskentelytapa. 5. Vahva yksilön vastuu. Tavoitteet Tehtävien luonne Tuloksien luonne Työskentelytapa Vastuu Tehokkaan ryhmän perustat 1. Selvä valtuutus 2. Hyvä viestintä 3. Määritellyt jäsenten roolit 4. Aikarajoitteinen prosessi 5. Hyväksyttävä vastuu Tiimidisipliini 1. Pakottava tarkoitus suoritukseen (ajaa ohi yksilöllisten tavoitteiden) 2. Jäsenet työskentelevät yhteisesti integroidakseen täydentävät kyvyt ja taidot. 3. Työtulokset ovat enimmäkseen kollektiivisia tai yhteisötuloksia. 4. Sopeutuva työskentelytapa jota jäsenet muokkaavat ja vahvistavat 5. Yhteinen + yksilön vastuu!

39 Keskustelua teorioista: Tiimin jäsenten valikoituminen. Miten ryhmätöitä ja niiden tekemistä voisi parantaa? Motivoinnin merkitys Yhteistoiminnallisen oppimisen malleja ryhmätöihin. Vastuiden määrittäminen ja tekeminen. NLP menetelmän mukaan opit 10% asiasta toiselta (mm. opettaminen), 50% oppii asiasta kun hankit tiedon itse (tarveperäinen tiedonhankinta) ja osaat 80% kun pystyt opettamaan asiaan toisille. Itsetunnon vahvistaminen ja itsetuntemus ryhmätyön etuna Opetusministeri Virkkusen suuntaus: opettamisen painopiste älykkäiden/ lahjakkaiden opettamiseen. Mikä vaikutus? Oivallus, että tiimi ei sovi kaikkeen organisointiin. Missä voi /kannattaa tiimityötä käyttää? Millaisia erilaisia tiimejä on? Ad Hoc- tiimit vaatii tietämyksen jäseniltään tiimityöstä ja tiimioppimisen malli. Ollaanko me Liekki1 tiimi? Täyttyvätkö kriteeri? Täyttyykö Liekki1-ryhmän kohdalla yhteisen päämäärän tarkoitus? Oppimisen tavoite, oppimisyhteisö, jossa itse oppii ja jakaa ja antaa oppimisen kokemuksen myös toisille.

40 Valmennustyyli Downey: Effective Coaching Valmennustyylit Vetäminen (Pull) Valmentava Non-Directive Kuunteleminen Reflektointi Sanotun kertaaminen Yhteenvetojen tekeminen Valmentajan tulisi pyrkiä pysymään tällä alueella 80% ajasta. Kysymysten kysyminen Vaihtoehtojen tarjoaminen Palautteen antaminen Neuvominen vinkeillä (omat ideat) Työntäminen (Push) Opettava Directive Ohjeiden antaminen Neuvominen suorasukaisesti

41 Prosessioppiminen Oppiminen on pitkällinen prosessi. Yksittäiset tapahtumat ja oivallukset jäsentyvät eteenpäin. Lopulta niistä syntyy yhdistelmiä. Oppimisen prosessimaisuus edellyttää, että myös valmennus toteutetaan prosessina. Irrallisten koulutustilaisuuksien vaikuttavuus on usein kyseenalainen [ei kuitenkaan aina]. Oman oppimisen prosessia tulee lähestyä tutkimuksellisesta näkökulmasta. Tällöin oppija tutkii omaa oppimistaan, mallintaa sitä sekä pyrkii reflektoimaan sitä muiden kanssa.

42 Aamufiiliskierros Orientaationa: Mitä ajatuksia on herännyt eilisestä? Mikä jäi mietittymään? Hiljaisuus ryhmässä ei juurikaan aamufiiliksiä jaettu. Leo näki hulluja unia mutta aamulla kuitenkin pirteä fiilis. Useimmilta näytti onnistuvan aivojen napsautus Off-asentoon saunan jälkeen. Nyt on vuorossa koneen käynnistäminen. Laura tuli prosessiin mukaan uutena jäsenenä aamusta. Koneen käynnistäminen aloitetaan synnytyksellä. Aiemmin synnytyksestä käytettiin nimeä näyttökoe, joka ei kuitenkaan kerro todellisesta luonteesta. Synnytyksen tarkoituksena on kiteyttää asiakokonaisuus. Pikakertauksena eiliseltä: Oppimisen näkökulmasta käytiin läpi yksilön, tiimin ja yhteisön oppiminen ja neljäntenä muuttujana yrittäjyyskasvatukseen tulee vielä ulkopuolinen muuttuja: Did You Know? video

43

44 Synnytyksen toimeksianto: Yrittäjyyden pesukoneen käyttöopas Aikaa 1,5h Kriteerit: Uutta tietoa synnyttävä Kaikki tiimin jäsenet osallistava Teorian sovellus Käyntäntöön vieminen Prosessi & tuotos

45 Palapeli

46 Liekki-pesukone

47 Johannes 201

48 Ryhmä 3 Kuva: selvitys (kaksi vain mukana) Käyttöohjeet: 1. Laita pistoke seinään ja avaa hana 2. Lajittele pyykki 3. Valitse pesuohjelma 4. Valitse lämpötila 5. Lisää pesuaine 6. Käynnistä kone 7. huolla

49 Ryhmä 5: Johannes201 Jokainen osallistuu Vesi oppimisympäristönä oppija ei tarvitse vettä myöhemmässä vaiheessa vaan pärjää kuivana Ei pikaratkaisua pyykkiä pitää pestä usein Rikkonaiset vaatteet voi korjata pesun aikana Kirjopesu tiimin valintaa Valmentaja/opettaja miettii pyykin pesuohjelman Oma rooli työyhteisössä tulee selkeimmiten esille. Työyhteisölle uuden koneen markkinointi Äänen tuottaminen koneeseen!

50 Palautteen antaminen synnytyksestä: Ryhmiin jakautuminen ja arviointi: miten meni oma juttu miten menivät toisten ryhmien synnytykset Arviointijärjestys: toisten arviointi, itsearviointi ja valmentajien arviointi Ryhmä1: palapeli: Toisten ryhmien palaute: palapelin tekeminen ja ratkaiseminen oli hauska idea. Hämmentävänä kokemuksena ohjeet, tilanne ja ratkaiseminen. Hyviä oivalluksia kyselemisestä, tavoitteiden asettamisesta ja ratkaisun hakemisesta, mutta ehkä olennaiset osat jäivät havainnoimatta. Puutteena, että käyttöohjeet puuttuivat kokonaan. Pauli aikoo kokeilla epämääräistä tehtävänantoa töissä jossain tilanteessa. Epävarmuuden tila oppimiskokemuksena voi olla hyväkin. mukavan erilainen synnytys, toisten osallistavuus purkutilanteessa oli hyvä vaikkakin loppu jäi kesken. Ryhmän itsearviointi: synnytykseen lähdettiin synnytyksen kriteerit pohjana: osallistavuus oli pohjaajatuksena. Tiedollinen puoli jäi vähemmälle. Tarkoituksena oli uuden tiedon synnyttäminen, joten ratkaisumallina käytettiin pohdintatehtäviä valmiiden sanojen sijasta. Työtapana valinta oli itsestään selvästi osallistavana. Hämmennystä mikä tässä prosessissa pitää oikeasti olla osallistavaa? Kaikki ryhmät ovat saaneet samanlaisen toimeksiannon mutta silti erilaiset työt. Valmentajat: Kaikki synnytykset olivat valtavan upeita huolimatta prosessin lyhyestä ajasta. Valmentajan tehtävänä on pohtia oppijan kannalta kumpi on tärkeämpää arvioida synnytyksen kokonaisprosessi vaan vain se minkä näkee synnytyksen tuotoksen. Palapeli oli hieno demo työtavasta. Selvä hämmennys ja epävarmuus palapelin tekovaiheessa osallistujilla: Miltä tuntui alkaa tekemään palapeliä?

51 palaute jatkuu Ryhmä3: perusmallikone & ohjeet: Toiset: Kuvassa oli valtavasti informaatiota ja se oli loistava. Vertauskuvat olivat toimivia, luontevia ja loppuun asti mietittyjä. Innostuneesti kerrottu kokonaisuus vaikkakin siitä puuttui toiminnallisuus ja muun ryhmän osallistaminen. Hyvin klassinen esitystapa valittu tyyliksi. Kuva ja ohjeet oivaltavia juttuja mutta synnytys ei ehkä tuottanut uutta tietoa. Toimivaa kiteytystä. perusmallikone. Mistä oli valmennussession aikana puhuttu niin se oli höpötystä tässä se nyt kiteytyi ja konkretisoitui. Itsearviointi: pesukoneen synnytys tuntui keskoselta juuri osallistuvuuden osalta. Ryhmässä synnytysprosessiin osallistuminen oli kaikkien osalta hyvää ja prosessi oli itsessään hyvä. Toimeksiantoa ryhdyttiin suorittamaan ja ei juurikaan mietitty ohjeistusta eikä vaatimuksia. Innostuneesti tehtiin kunnes aika loppui. Marja kaipasi synnytykseltä rautalangan vääntämistä omaan työhön. Valmentaja: Tässä synnytyksessä näkyivät selkeästi ja hienosti valmennussession aikana läpikäydyt eri tasot. Lisäksi mielenkiintoinen kuvaus opettajan/valmentajan roolista. Se oli kuvattuna vetenä.

52 palaute jatkuu Ryhmä5:Johannes 201- pesukone: Toiset: pesukoneen malli oli kyllä uusinta uutta. Metaforia toimi pesukoneessa kuin myös kaikki osat. Synnytyksen loppu, jolloin kone käynnistettiin, oli hieno huipennus. Toiminnallinen osa synnytyksessä oli tosi hyvä. Itsearviointi: Synnytys oli arvokas ja hieno prosessi, johon kaikki osallistuivat. Toimeksianto ja kriteerit pohdituttivat mutta töihin päästiin hyvin käsiksi. Valmentajat: Hienoja oivalluksia ja kiteytyksiä. Tämän jälkeen pyykin pesu on valtavan mukavaa. Kahdessa viimeisessä synnytyksessä huomattavaa on opettajan/valmentajan rooli ja metafora. Mikä on opettajan/valmentajan metafora: vesi vai kone? Ja mitä pesukoneessa oikeastaan pyörii? Opiskelijat, yrityskasvatus vai mikä? Ja mitä on lika? Kolmen sanaa tehtävä: Ota pari, jonka kanssa mietitte ja valitsette synnytyksistä: a) teoreetikko, b) osallistajat, c)visionäärit synnytyksen tuotoksen. Purku: yksimielinen tulos palapeli synnytys oli osallistava, talo synntys oli teoreettinen ja johannes 201-kone oli visionäärinen.

53 Entisaikaan.

54 Treeni: kehittämistehtävä Treenin aiheena on kehittämistehtävä ja mikä on lopulta tärkeää? Paneudutaan kehittämistehtävän käytäntöön vientiin. Aikaa 30min Purkua: aika meinasi loppui kesken. Valmennussession aikana on virinnyt yllättäviä yhteistyöhankkeita Sepän ja Voionmaan lukion välille. Kehittämistehtäviä voi tuoda kysymyksinä kohtaamisiin: oivalluksina, kysymyksinä ym. teemaan mukaan! Voimme myös yhdessä pohtia kysymyksiä treeneissä tai tuo se casena esille Paulin auttavat kädet case on loistava esimerkki. Myös synnyksen teemat voi vetää omiin hankkeisiin ja kehitystehtäviin. Ajatuksia kohtaamisiin voi myös meilata tai soittaa valmentajille etukäteen!

55 Motorola Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä opin? Mitä vien käytäntöön?

56 Mikä meni hyvin? Motorolan purku Ryhmätyöskentely, ajatusten ja näkemysten vaihtaminen, osallistuminen oli aktiivista, oppi tuntemaan enemmän, levollinen paikka ja levollinen tunne, tunne että syntyy jotain uutta jota ei voi vielä itsekkään pukea sanoiksi. Taidollisesti: pesukone jutut, huomaa miten ryhmässä oppiminen on tehokkaampaa. Onnistumisia itsekurissa. Konkreettisesti näkee miten joukkueena saa aikaiseksi enemmän kuin itse. Saa palautetta omista ajatuksista suoraan vertaiseltaan. Mikä meni huonosti? Eilinen teoria oli raskasta. Kävelyn jälkeen teoriaa negaatiota ilmapiirissä. Teoria tuli rysähdyksessä. Mikä on tavoitteen asettaminen jokaisen kohdalla? Vaikea saada kiinni mitä tässä yritetään. Vakavaa harkintaa onko tämä minun paikkani? Saanko minä tästä mitään irti? mietintää palaanko tänne enään saanko työhöni tarpeeksi ja nopeasti. Valmennuksessa liian vähän oikeasti uutta oivallettavaa kun omat tavoitteet on jo konkreettisemmat kuin ehkä toisilla. Olenko minä tässä prosessin vaiheessa? Elisalle kysymys: mitä se oikein tilas? Majakosken päivät olivat jotain ihan eriä kuin tämä. En ole saanut itseni nyt innostumaan kyynistyminen.

57 Motorola jatkuu Mitä Opin? Epäselvä toimeksianto ja mahdollisuudet mitä saa aikaiseksi. Pesukone-projekti oli mielenkiintoinen synnytystä voisi käyttää omiin projekteihin. Markkinointia omista ideoista ja tekemistä jutuista. Positiivinen näkökanta auttaa asiaa. Tänäänkin oppinut jotain uutta. Antoisaa hitaasti hyvää tulee. Päässä on erilaisia ajatuksia ja paljon. Pienistä asioista lähtevät suuretkin asiat liikkeelle. Opettajuuden muuttaminen: hektisyys ja sen poistaminen: miten annan vastuun oppijoille? Oppijoille vastuun antaminen ja sen oivaltaminen sekä myös vastuuta työyhteisöön ja omaa oppiaineeseen. Draaman keinot olivat unohtuneet ja taas ne ovat tulleet uusina ideoina. Kyllä minä tästä vielä joskus hyödyn. Nauttinut epävarmuuden tilasta (luokassa aina paras tiedollisesti, opona ei koskaan voi olla tiedollisesti pätevä) tämä on hyvä tapa hahmottaa suurempaa kokonaisuutta. Ihanaa pääntuulettamista. Mitä vien Käytäntöön? Projekteihin käytäntöjä (pois kirjaoppineisuudesta) sovelluksia ja työkaluja. Paulin esityksen mukaan konkreettisia tuotteita pääsylippujen sijaan.

58 Valmennussession loppurinki mitä vien työhön? Laura: Vain toisena päivänä läsnä, mutta silti did you know-video pysäytti tulevaisuus näkökulmallaan. Tulevaisuus näkökulma myös itselle ja omaan työhön. Hanna: Aikoo saada itselleen markkinointipuheenvuoron opettajankokoukseen, positiivisen viestin vieminen, toisten kannustaminen Susanna: ajatuksiin jäi väärän opettajan päivä, Jannen kanssa eteenpäin kehittämisjutussa. Pienin askelin edetään. Janne: Heräsi ja syventyi yrittäjyyskasvatuksen ajatukseen, joka on selkeästi laajentunut tällä kerralla. Jaana: sain omaan ajatteluun paljon aineksia Taavi: kyynisyys ja sen näkyminen opettajan arvioinnissa ja toiminnassa. Huomion kiinnittäminen minkälaista palautetta minä annan tuotoksista, joita saan. Mihin voin vaikuttaa omassa toiminnassani? Vaikutuspiirin laajentaminen. Case esimerkki Sata-EDUSTA. Positiivinen ja tietoinen asioiden suurenteleminen: Satakunnassa opettajat kehuvat rehtoreitaan ja päättäjiään, joka seurauksena positiivinen palaute on parantanut opettajien mahdollisuuksia kehittää omaa työkenttää. (HOPE hanke) Eräänlainen versio anna hyvän kiertää - ajatuksesta. Asioita voi aina viedä positiivisesti eteenpäin. Heidi: pesukone on toimiva pesukone prosessin kuvauksena. Metaforakokeiluja ehkä luovassa kirjoittamisessa. Leevi: päättää lähteä liikkeelle mahdollisuuksista omassa työssään.

59 Johanna: asialista mitä oikeasti aloitetaan tekemään. Yrittäjämäisen oppimisympäristön muokkaaminen. Lukeminen. Myllätä ja möyhentää kursseja jaksamisen mukaan. Marja: Paulin tuotteet pääsylippujen sijaan omassa työssä. Paulin esitys parasta antia koko valmennussessiossa. Ei konkreettista omaan työhön. Heli: jatkuvuus ja näkyväksi tekeminen koko koulussa. Opettajien pitää tulla luokkahuoneesta ulos ja jatkuvuutta alakoulusta yläkouluun. Luotto riittävyydestä: good enough is good enough. Valmentaja: Hyvää että valmennussessio on pystynyt herättämään ajatuksia Tämän valmennuksen pyrkimyksenä on luoda luottamusyhteisö, johon kuuluu myös negatiivisten asioiden esiintuominen. Ilman luottamusta tietoa ei voi vapautuneesti jakaa. Tarkoituksena on haastaa jokainen tuomaan omia menetelmiään ja myös viemään toisten menetelmiä omaan työhön. Sen saat mitä annat periaatteella. Se vaatii jokaiselta osallistujalta heittäytymistä. Valmennuksessa kyse on ryhmäprosessista, jonka yhtenä osana luottamusyhteisö toimii. Kaikki valmennussessiot koostavat kokonaisprosessi, joka vaatii sitoutumista ja mukanaolemista henkisesti ja fyysisesti.

60 Välitehtävät Lue vähintään 1 asiakkuuksien kirja (YPK) Piirrä tai kuvaa omat asiakasyhteistyöverkostosi Tuo mukanasi yksi asiakas-case Vie omaan kehittämistehtävääsi eteenpäin

61 Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku projektin toteuttajaorganisaatioiden logot:

Miksi johtavat ajatukset?

Miksi johtavat ajatukset? Miksi johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme. Tarkistamme ne joka vuosi yhdessä. Ne toimivat innostuksemme lähteenä ja niiden

Lisätiedot

Liekki valmennus. Oppiminen ja yrittäjyys 15.-17.11.2010 Ränssin Kievari

Liekki valmennus. Oppiminen ja yrittäjyys 15.-17.11.2010 Ränssin Kievari Liekki valmennus Oppiminen ja yrittäjyys 15.-17.11.2010 Ränssin Kievari Fiiliskierros Joona Lappalainen (ristipölyttäjä), Liekki1 Kirjakopit: Henri Fordin elämänkerta, tehdastuotannon ideaalimaailma ja

Lisätiedot

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia Liekki II valmennus Orientaatio 26.10.2010 Tiimiakatemia Päivän agenda Ketä me ollaan ja mitä me täällä tehdään? Liekki valmennus aikataulut ja käytännöt Valmennusmenetelmät, muutamia peruskäsitteitä Odotuksia

Lisätiedot

Dialogi kuvina. Syyskuu 2013. Partus Oy, Finland

Dialogi kuvina. Syyskuu 2013. Partus Oy, Finland Syyskuu 2013 Partus Oy, Finland Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä? Rosenberg: Myötäelämisen

Lisätiedot

Tutkimaan oppimassa - Tutkivaa Oppimista varhaiskasvatuksessa

Tutkimaan oppimassa - Tutkivaa Oppimista varhaiskasvatuksessa Tutkimaan oppimassa - Tutkivaa Oppimista varhaiskasvatuksessa Professori Lasse Lipponen Helsingin yliopisto opetttajankoulutuslaitos Educamessut 2012 Miksi aurinko on keltainen Miten tuuli voi heiluttaa

Lisätiedot

Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa. Professori Lasse Lipponen PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA

Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa. Professori Lasse Lipponen PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa Professori Lasse Lipponen 09.10.2017 PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA Hakkarainen K., Lonka K. & Lipponen L. (1999) Tutkiva oppiminen. Älykkään toiminnan rajat ja niiden

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuskonferenssi

Yrittäjyyskasvatuskonferenssi Yrittäjyyskasvatuskonferenssi 27.-28.1.2011 Ihmisiä, jotka paahtavat täysillä ja joilla on sisäinen hehku päällä, on paljon. Harmi, että he ovat valtaosin alle 7-vuotiaita. Esa Saarinen Yrittämällä eteenpäin

Lisätiedot

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Pienryhmäohjauksen mahdollisuuksia lukiossa - kokemuksia Itäkeskuksen lukiosta YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Lukion

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet

Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet 1.1.2015-30.6.2017 Minna Vaittinen Hyria koulutus Oy 22.11.2016 Mikä hyvinvointiklinikka-hanke on? Hyria koulutuksen

Lisätiedot

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys Tiimivalmennus 6h Tiimienergian pikaviritys Hienoa kuinka hyvin valmennus pysyi kasassa ja sai kaikki mukaan. Kukaan ei ollut passiivisena tässä koulutuksessa. TeliaSonera Oyj 1 / 9 Miksi investoisit tiimityöhön?

Lisätiedot

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? Oppiakseen perustietoja ja -taitoja sekä sosiaalisuutta Oppiakseen erilaisia sosiaalisia taitoja ja sääntöjä

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

Voimaantuminen 2h. Stressin nujertaja -valmennus. Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. 1 / 10

Voimaantuminen 2h. Stressin nujertaja -valmennus. Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. 1 / 10 Voimaantuminen 2h Stressin nujertaja -valmennus Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. Tuula Kortelainen, ammatinvalintapsykologi 1 / 10 Nykypäivän hektisessä arjessa eläminen sekä

Lisätiedot

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen OSALLISUUS UTELIAISUUS INNOSTUS KORKEAKOULUELÄMÄN JÄLKEINEN OSAAMINEN QUO VADIS :

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Tiimivalmentajan roolit ja piirteet

Tiimivalmentajan roolit ja piirteet Tiimivalmentajan roolit ja piirteet Näkökulmia tiimivalmentajuuteen Huhtikuu 2013 Partus Oy, Finland Pedler: The Learning Company Ohjaaja, valmentaja ja mentori Ohjaaja Valmentaja Mentori Tuen kohde Tehtävä

Lisätiedot

Kipinä-päivä. Muistiinpanoja ja poimintoja Jämsä 11.9.2010 Kokoajat: Timo Hyväri & Laura Koskinen & Maija Kotamäki & Vilma Väisänen

Kipinä-päivä. Muistiinpanoja ja poimintoja Jämsä 11.9.2010 Kokoajat: Timo Hyväri & Laura Koskinen & Maija Kotamäki & Vilma Väisänen Kipinä-päivä Muistiinpanoja ja poimintoja Jämsä 11.9.2010 Kokoajat: Timo Hyväri & Laura Koskinen & Maija Kotamäki & Vilma Väisänen Jämsän Kipinässä 180 opettajaa Yrittäjyyskasvatuksen toteutuksen takana

Lisätiedot

Työjärjestys 6.12.2011

Työjärjestys 6.12.2011 Kirjoittamalla lukemaan - Trageton -työtapa, rehtori Meriusvan koulu 7.12.2011 Virtuaaliopetuksen päivät, Hki Messukeskus 1 Tietokone apuvälineenä lukemaan oppimisessa Arne Trageton, norjalainen pedagogi,

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen Pohdittavaa Kuinka hyvä lapsestasi tulee, jos opetat hänelle kaiken sen mitä jo osaat? Riittääkö tämä lapselle? Kuinka hyvä pelaajasta tulee 2025, jos hän tekee kaiken sen, mitä

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Nokia 16.9.2015 Päivi Nilivaara 1 17.9.2015 Mikä edistää oppimista? Resurssit Opiskeluun käytetty aika Palautteen anto Tvt opetusvälineenä Kotitausta Luokalle

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun erityistä tukea tarvitsevien nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk)

Lisätiedot

Digitalisaatio tehostaa opetusta! RIVERIA.FI

Digitalisaatio tehostaa opetusta! RIVERIA.FI Digitalisaatio tehostaa opetusta! Vai tehostaako? Digitalisaatio mahdollistaa opetuksen ei tehosta sitä? Jokainen tekninen kehitysaskel on ollut voitto ihmiskunnan oppimiselle Luolamaalaukset Ihmisen muisti

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Opstuki2016- työpaja III

Opstuki2016- työpaja III Opstuki2016- työpaja III TULEVAISUUDEN KOULU -OPETTAJUUS MUUTOKSESSA- Savonlinna 10.4.2014 Merja Kuosmanen PÄIVÄN TAVOITTEET: Tulevaisuuden koulu- opettajuus muutoksessa 1. Tietoa, työkaluja oman paikallisen

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

PIENET KARDINAALIT. Pienet Tiimiakatemia Kardinaalit kuvina. Helmikuu Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland

PIENET KARDINAALIT. Pienet Tiimiakatemia Kardinaalit kuvina. Helmikuu Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland PIENET KARDINAALIT kuvina Helmikuu 2017 2017 Johannes Partanen. PIENET TIIMIAKATEMIA KARDINAALIT Treeni-/ oppimispäiväkirja Y1 Tiimi Y2 Treenit (säännölliset dialogissa) Y2 Oppimissopimus Y1 Dialogi Lukuohjelma,

Lisätiedot

Suomi 100 WISIOssa WISIOssa valmennetaan osaajia

Suomi 100 WISIOssa WISIOssa valmennetaan osaajia Suomi 100 WISIOssa WISIOssa valmennetaan osaajia WISIO on Turun ammatti-instituutin yrittäjyyden oppimisympäristö, joka toimii kohtauspaikkana eri toimijoiden välillä. WISIO:ssa on muuntuvien yrittäjyyden

Lisätiedot

Sisällys. Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22

Sisällys. Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22 Sisällys Lukijalle...12 Johdanto...16 Ajattelutehtävä kokeiltavaksi... 18 1 Arvot, ihmiskäsitys ja oppimiskäsitys... 20 Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22 Mitä tästä voisi ajatella?...

Lisätiedot

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen Perusopetuksen opetussuunnitelmassa painotetaan työtapojen toiminnallisuutta. Toiminnallisuudella tarkoitetaan oppilaan toiminnan ja ajatuksen

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko Ajatuksia valmentavasta johtamisesta Pasi Juvonen Aivolinko Kysymys osallistujille Nimeä jokin mielestäsi keskeinen johtamisen haaste? Kootaan vastaukset osallistujien tarkasteltaviksi (3 minuuttia) Oma

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Markkinoinnin työelämävalmiuksien kehittäminen simulaatiopelin avulla. Päivi Borisov & Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopisto

Markkinoinnin työelämävalmiuksien kehittäminen simulaatiopelin avulla. Päivi Borisov & Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopisto Markkinoinnin työelämävalmiuksien kehittäminen simulaatiopelin avulla Päivi Borisov & Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopisto Miksi simulaatiota? Teorian soveltaminen Työelämän tilanteiden simulointi (päätöksenteko,

Lisätiedot

Yhteensä sata Satakunnan sote- ja maku-uudistuksen muutoksen tuen hanke

Yhteensä sata Satakunnan sote- ja maku-uudistuksen muutoksen tuen hanke Yhteensä sata Satakunnan sote- ja maku-uudistuksen muutoksen tuen hanke Sote- ja maakuntauudistus koskettaa sekä maakuntaan siirtyvää henkilöstöä, että myös vanhoihin organisaatioihin jäävää henkilöstöä.

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun kehitysvammaisten nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk) nuoren ja

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015 Paula Viljanen Valmentaja Paula Viljanen Ekonomi LCF Life Coach Mindfulness Tunnetaitovalmentaja NLP Practitioner (NLP Master opiskelija) 10 vuoden

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Innostu ja innovoi! 2013 Innokas www.innokas.fi

Innostu ja innovoi! 2013 Innokas www.innokas.fi Innostu ja innovoi! 2013 Innokas www.innokas.fi Yhteistyössä 2013 Innokas www.innokas.fi Millaista osaamista tarvitaan? PISA, New Millennium learners, DeSeCo, Ajattelutavat Työskentelytavat Työvälineet

Lisätiedot

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Kuinka kehitän HELPOSTI oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan? 1.Fyysinen aktiivisuus ja koulupäivä Keskustelu - voidaanko meidän koululla samaistua

Lisätiedot

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 30 000 osallistujaa vuosien 2011-2014 aikana Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja,

Lisätiedot

Arviointi ja palaute käytännössä

Arviointi ja palaute käytännössä Arviointi ja palaute käytännössä Merja Ellilä Arvioinnista Oppimista ohjaavan arvioinnin merkitys ohjattavan oppimisen tukemista ja suuntaamista tietojen, taitojen ja asenteiden arvioimista ohjattavan

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen mittaristo - itsearviointityökalu oman opetuksen arviointiin ja kehittämiseen!

Yrittäjyyskasvatuksen mittaristo - itsearviointityökalu oman opetuksen arviointiin ja kehittämiseen! Yrittäjyyskasvatuksen mittaristo - itsearviointityökalu oman opetuksen arviointiin ja kehittämiseen! Maksutta osoitteessa www.lut.fi/mittaristo - jo yli 1000 perus- ja toisen asteen opettajaa hyödyntää

Lisätiedot

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka SISÄLTÖ Henkinen valmennus mitä? (tavoitteista, keinot ym) Mitä henkinen valmennus edellyttää

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

YHTEISÖLLISTÄ TYÖHYVINVOINTIA RAKENTAMASSA

YHTEISÖLLISTÄ TYÖHYVINVOINTIA RAKENTAMASSA YHTEISÖLLISTÄ TYÖHYVINVOINTIA RAKENTAMASSA Case: Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö 1.2.2016 Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö 3 TOIMEKSIANTAJASTA Hyvinkään-Riihimäen Seudun

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A Tuotantotalous 1 Luento Tuukka Kostamo

Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A Tuotantotalous 1 Luento Tuukka Kostamo Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A1100 - Tuotantotalous 1 Luento 24.9.2019 Tuukka Kostamo Tuukka Kostamo Tohtorikoulutettava, Tuotantotalouden laitos Johtajuus, toimijuus Valmentaja,

Lisätiedot

Ilmiökeskeinen pedagogiikka. Hannele Cantell Dosentti Aineenopettajan koulutuksen johtaja OKL, Helsingin yliopisto

Ilmiökeskeinen pedagogiikka. Hannele Cantell Dosentti Aineenopettajan koulutuksen johtaja OKL, Helsingin yliopisto Ilmiökeskeinen pedagogiikka Hannele Cantell Dosentti Aineenopettajan koulutuksen johtaja OKL, Helsingin yliopisto Ilmiöperustaisuus oppiaineperustaisuus, esimerkkinä globalisaatio Oppiaineittainen oppiminen

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä!

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Reetta Kekkonen Tiimin prosessit Oppiva työprosessi YHTEISÖLLISET PROSESSIT Taidot + valmiudet Reetta Kekkonen Rakenne Foorumit TIIMI / HENKILÖSTÖ VUOROVAIKUTUS

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Toiminnalliset ryhmätyömenetelmät amok, Raija Erkkilä

Toiminnalliset ryhmätyömenetelmät amok, Raija Erkkilä Toiminnalliset ryhmätyömenetelmät 18.-19.11. amok, Raija Erkkilä Mitä tarkoittavat aktivointi ja toiminnallisuus opetuksessa? Miten toiminnallisia ryhmätyömenetelmiä sovelletaan? Mitä ovat ohjaajan roolit

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

Uusi kirjoittaminen yhteisöllistä tuottamista ja osallistavaa kommunikointia Outi Kallionpää

Uusi kirjoittaminen yhteisöllistä tuottamista ja osallistavaa kommunikointia Outi Kallionpää Uusi kirjoittaminen yhteisöllistä tuottamista ja osallistavaa kommunikointia 6.2.2017 Outi Kallionpää Mitä on kirjoittaminen? Miten kirjoittamista voi oppia ja opettaa? Uusi kirjoittaminen tekniset taidot

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Kokeilukulttuuri - Miten innostua ja mitä jos ei onnistu? Ira Alanko I Kokeileva Suomi, VNK AmmatillisE+n kesäpäivät I

Kokeilukulttuuri - Miten innostua ja mitä jos ei onnistu? Ira Alanko I Kokeileva Suomi, VNK AmmatillisE+n kesäpäivät I Kokeilukulttuuri - Miten innostua ja mitä jos ei onnistu? Ira Alanko I Kokeileva Suomi, VNK AmmatillisE+n kesäpäivät I 7.6.2017 Mitäs tarjolla tänään? Kokeilut ja kokeilukulttuuri pähkinänkuoressa Yhteistä

Lisätiedot

Etelä- Suomen aluehallintovirasto Ulla Rasimus. Ulla Rasimus. PRO koulutus ja konsultointi

Etelä- Suomen aluehallintovirasto Ulla Rasimus. Ulla Rasimus. PRO koulutus ja konsultointi Etelä- Suomen aluehallintovirasto 15.- 16.9. 2015 Ulla Rasimus Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi 20.9.2015 Osallisuuden muodot 1) Sosiaalinen osallisuus Kouluyhteisö muodostaa suhdeverkoston, johon

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

Dialogi kuvina Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland

Dialogi kuvina Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland Dialogi kuvina 8.6.2017 Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä? Isaacs, William. 2001. Dialogi ja

Lisätiedot

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, 8.3.2012 Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden korkeakoulu, Ruotsi Kurssin esittely Opiskelijapalautteen

Lisätiedot

Renkomäen koulun ½ veso Laaja-alainen osaaminen

Renkomäen koulun ½ veso Laaja-alainen osaaminen Renkomäen koulun ½ veso Laaja-alainen osaaminen Keskiviikkona 8.10. klo 13.30-16.30 Rehtorin alkusanat ja katsaus tulevaisuuden kouluun, opettajuuteen ja laaja-alaiseen osaamiseen (diat) Ryhmiin jakautuminen:

Lisätiedot

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Valtakunnallisetvirtuaaliopetuspäivät 23-24.11.2009 VesaPakarinen Mitä on opetuskulttuuri? Arvot Tavat Uskomukset Oletetut toimintatavat Oppimisympäristöt Muutos

Lisätiedot

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy Muutos ja minä TEK/ Urailta 7.9.2015 17.00 19.30 Sirpa Etzell AS3 Finland Oy Pohjoismainen valmennusyritys Perustettu 1989 500 työntekijää ja sertifioitua valmentajaa Isoimmissa kaupungeissa paikalliset

Lisätiedot

Juhlavuoden työpaja 2.9.2014. Liikettä koulutukseen yrittäjyyskasvatuksella tuottavaa oppimista

Juhlavuoden työpaja 2.9.2014. Liikettä koulutukseen yrittäjyyskasvatuksella tuottavaa oppimista Juhlavuoden työpaja 2.9.2014 Liikettä koulutukseen yrittäjyyskasvatuksella tuottavaa oppimista 9.00-9.15 Seminaarin avaus Esa Virkkula, Martti Pietilä 9.15 9.45 Jaana Seikkula Leino, dosentti, projektipäällikkö

Lisätiedot

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Oppiminen ja osaamisen tuottaminen Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointipalvelujen selvitys,

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9.

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Koulutuksen ohjelma klo 10.00 Teemme yhdessä 12.00 Lounas 13.00 Kokemuksia luokkapiiristä ja juttutuokiosta

Lisätiedot

Vuorovaikutustaidot asiakastyössä käytännön esimerkein. Maitotiimi ProAgria Oulu ry. MaitoManagement 2020 www.proagriaoulu.fi/maitomanagement2020

Vuorovaikutustaidot asiakastyössä käytännön esimerkein. Maitotiimi ProAgria Oulu ry. MaitoManagement 2020 www.proagriaoulu.fi/maitomanagement2020 Vuorovaikutustaidot asiakastyössä käytännön esimerkein Maitotiimi ProAgria Oulu ry MaitoManagement 2020 -hanke kehittää erityisesti isojen maitotilayritysten toimintamalleja sekä palveluja ja työvälineitä.

Lisätiedot

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap. MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 OHJELMA 16.6.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Keskeisten johtavien

Lisätiedot

Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät Elina Kauppila

Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät Elina Kauppila Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät 30.11.2016 Elina Kauppila Tiimin lähtötilanne toimeksianto kirjaston johdolta tavoitteena luoda pohja systemaattiseen

Lisätiedot

Oppimispäiväkirja Nimi:

Oppimispäiväkirja Nimi: Oppimispäiväkirja Nimi: Tässä projektissa tavoitteena on Lisätään ymmärrystä siitä, millaista on asettua vieraaseen kulttuuriin. Viron kielen, kulttuurin ja tarinoiden tarkastelu luo lähtökohdan tavoitteen

Lisätiedot

Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta. Ahola, Anttonen ja Paavola

Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta. Ahola, Anttonen ja Paavola Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta Ahola, Anttonen ja Paavola Työelämän tulevaisuudesta 2 miljardia katoaa vuoteen 2030 mennessä (tehdastyö, kaivostyö, viljely, koulutus jne.) Suomessa oleva

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen OPPIMINEN Oppimiseen liittyy usein jotain vanhaa, tai osatun käyttöä uudella tavalla Oppiminen on hyödyllistä liittää jo osattuun Oppiminen on prosessi emme tule koskaan valmiiksi

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä!

Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä! Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä! OPS 2016 Arvokeskustelun tuloksia Keravanjoen koulun huoltajat 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? oppivelvollisuus ja yleissivistys oppii vastuulliseksi kansalaiseksi

Lisätiedot

KOULUTUS 20 OP ID VALMENTAJA UUDEN AJAN MONIKERROKSISEEN VALMENTAJUUTEEN

KOULUTUS 20 OP ID VALMENTAJA UUDEN AJAN MONIKERROKSISEEN VALMENTAJUUTEEN KOULUTUS 20 OP ID VALMENTAJA UUDEN AJAN MONIKERROKSISEEN VALMENTAJUUTEEN 9.1.2019-27.9.2019 UUDISTA IHMISTÄ, UUDISTA TYÖTÄ ID Valmentaja eli työidentiteettivalmentaja perustuu identiteettityötä ja toimijuutta

Lisätiedot

Kokemuksia OIVAohjaajakoulutuksesta

Kokemuksia OIVAohjaajakoulutuksesta Kokemuksia OIVAohjaajakoulutuksesta 2011-2012 Esitys Kehitysvammaliiton Tikoteekin OIVALLA vuorovaikutukseen hankkeen loppuseminaarissa 9.10.2012 Irja Skogström, OIVA-ohjaaja Pohjois-Karjalan sairaanhoito-

Lisätiedot

OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017

OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017 OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017 Seija Aalto, koulutusjohtaja Yrittäjyyslinjausten tarkoituksena on suunnata, kehittää ja ohjata eri koulutusasteiden yrittäjyyden edistämisen ja yrittäjyyskasvatuksen toimenpiteitä

Lisätiedot

Liekki valmennus. Innovointi ja yrittäjyys 19.1.2011 Tiimiakatemia

Liekki valmennus. Innovointi ja yrittäjyys 19.1.2011 Tiimiakatemia Liekki valmennus Innovointi ja yrittäjyys 19.1.2011 Tiimiakatemia Aloitus & 1. treeni Lähtökohtana päivään on oman näkökulman vaihtaminen tai muuttaminen Treeni 1 on tutustumiskierros Tiimiakatemialla

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Ateria 13 5.11.2013 Wanha Satama, Helsinki Työyhteisökehittäjä, FT Heini Wink JHL Kehittämispalvelu Kuinka saada kehityskeskusteluista uusia ajatuksia,

Lisätiedot

Oppilaan polku hanke (9/2014-12/2016)

Oppilaan polku hanke (9/2014-12/2016) Oppilaan polku hanke (9/2014-12/2016) Hankkeen tavoitteina on henkilökohtaisten laitteiden käytön lisääminen opetuksessa, näille parhaiten soveltuvan oppimisympäristön valitseminen, testaaminen ja käyttöönotto,

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 TAVOITTEET 12.8.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Ammattimainen yhteistyö moniammatillisessa

Lisätiedot

Itse- ja vertaisarviointi metataitoja kehittämässä. Jyväskylän yliopisto Opettajankoulutuslaitos mirja.tarnanen@jyu.fi

Itse- ja vertaisarviointi metataitoja kehittämässä. Jyväskylän yliopisto Opettajankoulutuslaitos mirja.tarnanen@jyu.fi Itse- ja vertaisarviointi metataitoja kehittämässä Jyväskylän yliopisto Opettajankoulutuslaitos mirja.tarnanen@jyu.fi Kurkistus oppimis- sekä taito- ja osaamiskäsityksiimme Millaisessa kontekstissa opetamme?

Lisätiedot

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Petteri Mikkola Koko päivä pedagogiikkaa Lapsen itsetunnon ja minäkuvan vahvistaminen Lapsen sosiaalinen asema on aina aikuisten vastuulla Yhteinen

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Työnjohtokoulutuskokeilu Kaupan lähiesimies. Intoa ja inspiraatiota ammattikorkeakouluyhteistyöstä - vaan kenelle?

Työnjohtokoulutuskokeilu Kaupan lähiesimies. Intoa ja inspiraatiota ammattikorkeakouluyhteistyöstä - vaan kenelle? Työnjohtokoulutuskokeilu Kaupan lähiesimies Intoa ja inspiraatiota ammattikorkeakouluyhteistyöstä - vaan kenelle? Puustinen 19.4.2012 Kokeiluohjelmasta poimittua Tavoitteet ammattikorkeakouluyhteistyölle

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot