Lääkärien ilmoitusvelvollisuuden ongelmat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lääkärien ilmoitusvelvollisuuden ongelmat"

Transkriptio

1 Lääkärien ilmoitusvelvollisuuden ongelmat Markus Sundqvist, ylilääkäri A-klinikkasäätiön Päihdesairaala V. Liikenneoikeuspäivä

2 Ajoterveys: Kuka vastaa mistäkin? Lääkäri tukee potilaan ajokyvyn säilymistä hoidolla ja neuvonnalla. Lääkäri arvioi ajoterveyttä. Poliisi tekee päätöksen ajoluvasta. Jokainen kuljettaja vastaa omasta ajamisestaan eli siitä, että hän ajaa vain jos kykenee siihen.

3 Tilanteita, joissa lääkäri arvioi ajoterveyttä Lausunto ensimmäistä ajokorttia varten (nuorison terveystodistus tai varsinainen lääkärinlausuntolomake) Ajokorttiluokan korotus (Ryhmä 1 Ryhmä 2) Lakisääteiset tarkastukset: - R1: 70-vuotiaana ja sen jälkeen vähintään viiden vuoden välein. - R2: 45-vuoden iästä viiden vuoden välein 70-vuotiaaksi asti ja sen jälkeen vähintään kahden vuoden välein. Arvio rattijuopumuksen takia, poliisin ohjaamana Terveydentilan muutokset: sairauden pahentuminen, lääkitysmuutokset, sairauseläkkeelle jääminen jne. Ajoterveyteen on syytä kiinnittää huomiota kaikissa potilaskontakteissa!

4 Lait ja viranomaisohjeet koskien ajoterveysvaatimuksia Eurooppalainen taso Ajokorttidirektiivi 2006/126/EY liite III ja sen muuttamisesta annettu direktiivi 2009/113/EY - moottoriajoneuvon kuljettamiseen vaadittavat ja terveyttä koskevat vähimmäisvaatimukset sairausryhmittäin Kotimaiset lait Tieliikennelaki 387/2011 Ajokorttilaki 386/2011 STM:n asetus ajoterveydestä 1181/2011 STM:n ohjeet Ajoterveysohjeet lääkäreille (päivitetty viimeksi 6/2013)

5 STM:n asetus ajoterveydestä 1181/2011, ; alkoholista, huumeista ja lääkkeistä: Ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilö on riippuvainen alkoholista/huumeista/keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä, käyttää niitä säännöllisesti väärin tai ei kykene pidättäytymään ajamisesta niiden vaikutuksen alaisena. Lääkärin voi kuitenkin katsoa ajoterveysvaatimusten täyttyvän, jos alkoholiongelmaisen henkilön kuljettamassa ajoneuvossa on päihtyneenä ajamisen estävä alkolukko.

6 STM:n asetus ajoterveydestä 1181/2011 (2) Ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos alkoholin/huumeiden/lääkkeiden käytöstä on aiheutunut pysyväisluonteisia ajokykyä haittaavia ja ajoturvallisuutta vaarantavia terveydentilan muutoksia. Ajoterveysvaatimusten voidaan katsoa täyttyvän päihdealaan perehtyneen lääkärin lausunnon ja säännöllisten lääkärintarkastusten perusteella, jos henkilö, joka on aikaisemmin todettu alkoholiriippuvaiseksi, osoittaa olleensa raittiina riittävän pitkän ajan.

7 Ajokorttilaki 286/2011, 21 ; ilmoitusvelvollisuudesta Sen estämättä, mitä tietojen salassapitoisuudessa säädetään, lääkärin on todetessaan ajokorttiluvan hakijan tai ajo-oikeuden haltijan terveydentilan muuten kuin tilapäisesti heikentyneen siten, ettei hän täytä 17 tai 18 :ssa tarkoitettuja terveysvaatimuksia, ilmoitettava siitä polisille. Ennen 1 momentissa tarkoitetun ilmoituksen tekemistä potilaalle on kerrottava velvollisuudesta ilmoituksen tekemiseen ja terveydentilan vaikutuksesta ajokykyyn.

8 Tilapäinen ajokielto, josta ei tehdä ilmoitusta poliisille Ns. suullinen kielto, kun sairaus tai lääkitys heikentää ajokykyä tilapäisesti. Lääkäri kehoittaa potilasta olemaan ajamatta määräajan ja merkitsee tämän potilasasiakirjoihin. Suullinen kielto tulee antaa myös kirjallisesti, esim. kopio potilasasiakirjamerkinnästä. Potilas vastaa itse ajamisestaan eli kehoituksen noudattamisesta Esimerkkejä: Potilaalle on aloitettu PKV-lääkitys, joka saattaa heikentää suorituskykyä liikenteessä ajokielto esim. 2 viikkoa ja kontrollikäynti lääkärillä Epileptinen kohtaus (tai alkoholivieroituskouristus) vähintään 3 kk ajokielto ja ohjaus tutkimuksiin. Hoitoonsa sitoutuneet päihdeongelmaiset yleensä suullinen ajokielto riittää.

9 Ilmoitusvelvollisuus käytännössä Lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa poliisille ajokykynsä pysyvästi menettäneet salassapitovelvollisuuden estämättä. Pysyväisluontoinen ajoterveyden menetys = kestää pääsääntöisesti yli kaksi vuotta. Ilmoitusvelvollisuuden kynnys pidetään melko korkeana, jotta potilaan hoitoon hakeutuminen ei kärsisi. Vastuu ilmoituksesta kuuluu potilasta vakituisesti hoitavalle lääkärille (eikä esim. päivystävälle lääkärille). Ilmoitus tehdään käyttäen STM:n vahvistamia ajoterveyslomakkeita.

10 Ilmoitus potilaan suostumuksella / ilman potilaan suostumusta? Lääkärin tulee pyrkiä saamaan potilas ymmärtämään tilanne ja allekirjoittamaan kielteinen ajokorttitodistus. Jos potilas ei suostu allekirjoittamaan ilmoituksen sisältävää ajokorttitodistusta, tehdään ilmoitus vastoin potilaan suostumusta. Potilaalle kerrotaan, että ilmoitus tehdään. Poliisille lähetettävään lääkärinlausunnon kopioon tulevat ainoastaan lääkärin päätelmät ja mahdolliset lisätoimenpide-ehdotukset, ei tietoja potilaan terveydentilasta. Potilas on rattijuopumuksen takia ajokykyarviossa, joka jää kesken Pääsääntöisesti ei tehdä ilmoitusta, paitsi jos pysyvän terveydentilan muutoksen kriteerit täyttyvät. Poliisi ratkaisee ajolupa-asian vasta, kun lausunto on toimitettu.

11 Epävarmoissa tilanteissa Lisätoimenpiteet, joita lääkäri voi ehdottaa ennen poliisin lopullisen johtopäätöksen tekoa: 1. Määräaikainen lausunto ja uusi lääkärin tarkastus (esim. ½ vuoden kuluttua) 2. Muiden alojen spesialistien konsultaatiot (neurologia, psykiatria, päihdelääketiede, liikennelääketiede). Asian selvittely erityisyksikössä (esim. neuropsykologinen tutkimus). 3. Ajokoe tai ajonäyte.

12 Päihdeongelma ja Ilmoitusvelvollisuus Velvollisuus täyttyy 1. jos päihdekäyttö on aiheuttanut pysyväisluontesia terveydentilan muutoksia, jotka vaikuttavat yleiseen toiminta-, havainnointi-, arvostelu- ja reagointikykyyn tai 2. näkyvät esim. neuropsykologisissa testeissä selkeänä toimintakyvyn heikkenemisenä tai 3. jos käyttäytymisessä on voimakkaan riippuvuuden tai väärinkäytön pysyviä muutoksia, kuten toistuva ajaminen päihteiden vaikutuksen alaisena tai jatkuva holtiton päihteiden käyttö hoidosta huolimatta.

13 Ilmoitusvelvollisuus: Potilastapaus Vaimo saattaa krapulaisen ja tutisevan miehensä vastaanotolle. Sanoo pelkäävänsä miehen kyydissä, toivoo kuntouttavaa hoitoa ja kannanottoa ajokykyyn. Potilaalla todettu lievää pikkuaivoatrofiaa. Potilas ei halua mitään hoitoja. Ratkaisu: Lääkärin on kerrottava potilaalle, että jos hän ei suostu tutkimuksiin ja hoitoon, hänen on tehtävä ilmoitus ajokyvyn heikkenemisestä poliisille.

14 Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat somaattiset sairaudet, esimerkkejä Vakavasta somaattisesti sairaan potilaan ajoterveysvaatimusten täyttymisen arviointi edellyttää usein erikoislääkärin arviota. Sydän- ja verisuonisairaudet: esim. vakavat rytmihäiriöt, vakava sydämen vajaatoiminta tms. sairaus, missä riskinä sydän- ja verenkiertojärjestelmän pettäminen. Neurologiset sairaudet: Heikentävät usein liikuntakykyä, tasapainoa, havaintokykyä, kognitioita tai vireyttä. Useat neurologiset sairaudet ovat luonteeltaan eteneviä ja johtavat ennen pitkää pysyvään ajokieltoon, esim. muistisairaudet. Epilepsia/epilepsiakohtaus ja R2-ajokortti: Kuuluu käytännössä ilmoitusvelvollisuuden piiriin, koska edellytetään, että kohtauksettomuus on kestänyt vähintään viisi vuotta (ilman epilepsialääkitystä).

15 Lääkäreiden ilmoitusvelvollisuuteen liittyviä ongelmia Lääkärikunta on perinteisesti koulutettu kunnioittamaan potilaslääkärisuhdetta ja vaitiolovelvollisuutta ilmoitusvelvollisuus saatetaan edelleen kokea ristiriitaisena asiana. Liikennelääketiede, joka käsittelee ihmisen terveydentilan ja liikenteen välisiä vuorovaikutuksia, on suhteellisen uusi lääketieteen osa-alue. Rekisteriä lääkärien tekemistä ilmoituksista ei ole. Kuolonkolariselvittelyissä usein paljastuu, että lääkärin olisi pitänyt evätä henkilön ajolupa. Esim. psykiatrisista sairauksista tai päihdeongelmista tehdään ilmoituksia suhteellisen harvoin, vaikka ne ovat merkittäviä onnettomuuksien taustavaikuttajia.

16 Käytännön ongelmia ja omia havaintoja On tavallista, etteivät ammattilaisetkaan tunne ajoterveysarviokäytäntöjä. Todennäköisesti on melko yleistä, että ilmoituksia ajokyvyn menettämisestä jää tekemättä. Kiireisessä vastaanottotyössä ei ehkä tule mieleenkään, että iäkäs/sairas/päihdeongelmainen potilas vielä ajaa autoa. On vaikea/mahdotonta(?) valvoa, noudattaako potilas ajokieltoa. Jotkut henkilöt ajavat kortitta, luvista piittaamatta. Satunnaisesti ilmoituksia tehdään liian herkästikin.

17 Kiitos!

RATTIJUOPON AJOKYVYN ARVIOINTI. Markus Sundqvist Ma. johtava ylilääkäri 25.10.2012

RATTIJUOPON AJOKYVYN ARVIOINTI. Markus Sundqvist Ma. johtava ylilääkäri 25.10.2012 RATTIJUOPON AJOKYVYN ARVIOINTI Markus Sundqvist Ma. johtava ylilääkäri 25.10.2012 Yleistä Rattijuopumuksen määritelmä: johtuu joko alkoholin tai muun päihteen vaikutuksesta. Huumeiden suhteen nollatoleranssi

Lisätiedot

Lait ja viranomaisohjeet koskien ajokykyarviota. Professori Kaija Seppä Tampereen yliopisto

Lait ja viranomaisohjeet koskien ajokykyarviota. Professori Kaija Seppä Tampereen yliopisto Lait ja viranomaisohjeet koskien ajokykyarviota Professori Kaija Seppä Tampereen yliopisto Luennon sisältö Eurooppalainen lainsäädäntö Kotimainen lainsäädäntö Tulkintoja Lait ja viranomaisohjeet Eurooppalainen

Lisätiedot

PÄIHDEONGELMAISEN AJOKYVYN ARVIOINTI

PÄIHDEONGELMAISEN AJOKYVYN ARVIOINTI PÄIHDEONGELMAISEN AJOKYVYN ARVIOINTI Markus Sundqvist Ylilääkäri, Järvenpään sosiaalisairaala 14.11.2014 Helsingin Yliopisto, Päihdelääketieteen kurssi Rattijuopumukset tieliikenteessä Suomessa tieliikenteen

Lisätiedot

Ohje ID (5)

Ohje ID (5) Ohje ID-1563437696 1 (5) 11.04.2016 POL-2016-3257 Voimassaoloaika 15.4.2016-14.4.2021 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta (110/1992) 4 Ajokorttilaki (386/2011) Muuttaa/Kumoaa Kohderyhmät Poliisi Päihderiippuvuus

Lisätiedot

Päihdeongelmaisen ajokykyarvio - arvion käytännön toteutus. Markus Sundqvist Erikoislääkäri, A-klinikkasäätiö Päihdelääketieteen päivät, 8.3.

Päihdeongelmaisen ajokykyarvio - arvion käytännön toteutus. Markus Sundqvist Erikoislääkäri, A-klinikkasäätiö Päihdelääketieteen päivät, 8.3. Päihdeongelmaisen ajokykyarvio - arvion käytännön toteutus Markus Sundqvist Erikoislääkäri, A-klinikkasäätiö Päihdelääketieteen päivät, 8.3.2013 Keskeisiä periaatteita Lääkäri arvioi ajoterveyden. Poliisi

Lisätiedot

Epilepsia ja ajokyky. Anna Maija Saukkonen Ayl PKSSKy/Neurologia.

Epilepsia ja ajokyky. Anna Maija Saukkonen Ayl PKSSKy/Neurologia. Epilepsia ja ajokyky Anna Maija Saukkonen Ayl PKSSKy/Neurologia Ajokorttiryhmät Ryhmä 1 (R1): henkilöauto, mopoauto, traktori, alle 3,5 t pakettiauto, m-pyörä: liberaalit ajoterveysvaatimukset Ryhmä 2

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä marraskuuta 2011. 1181/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. ajoterveydestä

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä marraskuuta 2011. 1181/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. ajoterveydestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä marraskuuta 2011 1181/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ajoterveydestä Annettu Helsingissä 25 päivänä marraskuuta 2011 Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Uuden ajokorttidirektiivin muuttuneet terveysvaatimukset. Hannele Havanka Aluehallintoylilääkäri Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Uuden ajokorttidirektiivin muuttuneet terveysvaatimukset. Hannele Havanka Aluehallintoylilääkäri Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Uuden ajokorttidirektiivin muuttuneet terveysvaatimukset Hannele Havanka Aluehallintoylilääkäri Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Keskeiset ajankohtaiset asiat Ajokorttidirektiivit 2006/126/EY ja sen

Lisätiedot

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa:

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa: Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa: Kolme näkökulmaa prosessin toimivuuteen M. Peräaho, S. Laapotti, A. Katila & K. Hernetkoski Liikennepsykologia, Turun yliopisto Tausta ja menetelmä Jatkoa

Lisätiedot

Tyypin 1 diabeetikon ajoterveys

Tyypin 1 diabeetikon ajoterveys Tyypin 1 diabeetikon ajoterveys Pirjo Ilanne-Parikka sisätautien erikoislääkäri, diabeteslääkäri Tiimiklubi 12.10.2012 Diabeteskeskus Ajokorttilaki annettu 29.4.2011 Laki voimaan 19.1.2013 Nykyiset ajokortit

Lisätiedot

Epilepsia ja ajokyky. Sirpa Rainesalo

Epilepsia ja ajokyky. Sirpa Rainesalo Epilepsia ja ajokyky Sirpa Rainesalo 24.4.2014 Ajoterveysdirektiivi 2009/113/EY STM ajoterveys asetus 2011 Ajoterveysohjeet (viimeksi 10.6.2013) 2 Ajo-oikeus ajokorttiluokissa, RI ja RII Luokka Ajo-oikeus

Lisätiedot

Työkaluja ajokyvyn arviointiin

Työkaluja ajokyvyn arviointiin Työkaluja ajokyvyn arviointiin 23.9.2011 Ajokorttiviranomaisen ja lääkärin yhteistyö ajo-oikeusasioissa Tarkastaja Tero Mäkikyrö Oulun poliisilaitos Lupayksikkö tero.makikyro@poliisi.fi Tausta tieliikennelaista

Lisätiedot

Syksy 2012. Kaija Seppä Päihdelääketieteen professori Tampereen yliopisto

Syksy 2012. Kaija Seppä Päihdelääketieteen professori Tampereen yliopisto Syksy 2012 Kaija Seppä Päihdelääketieteen professori Tampereen yliopisto Lääkäri ja potilaan ajokelpoisuus taustatietoa rattijuopumuksista ajokorttitodistukset rattijuoppojen arviot ja niiden teho ilmoitusvelvollisuus

Lisätiedot

AJOTERVEYDEN VALVONTA. Poliisin näkökulma. 29.10.2015 apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä

AJOTERVEYDEN VALVONTA. Poliisin näkökulma. 29.10.2015 apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä AJOTERVEYDEN VALVONTA Poliisin näkökulma 29.10.2015 apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä 1 29.10.2015 Poliisilaitoksesta pääpoliisiasema Tampereella yhteensä 18 toimipistettä 1004 vakituista työntekijää,

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN OHJEET LÄÄKÄREILLE PÄIHDERIIPPU- VUUDEN ARVIOINNNISTA JA AJOKELPOISUUDESTA

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN OHJEET LÄÄKÄREILLE PÄIHDERIIPPU- VUUDEN ARVIOINNNISTA JA AJOKELPOISUUDESTA OHJE STM/4354/2008 9.3.2009 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN OHJEET LÄÄKÄREILLE PÄIHDERIIPPU- VUUDEN ARVIOINNNISTA JA AJOKELPOISUUDESTA 1. Lainsäädäntö Ajokorttilupa edellyttää, ettei hakijalla ole ajokorttidirektiivin

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Mitä pitää tietää diabeteetikon ajovaatimuksista? Entä ammattikuljettajan ajovaatimuksista?

Mitä pitää tietää diabeteetikon ajovaatimuksista? Entä ammattikuljettajan ajovaatimuksista? Mitä pitää tietää diabeteetikon ajovaatimuksista? Entä ammattikuljettajan ajovaatimuksista? PIP 2015 Yleislääkäreiden koulutuspäivä 17.4. 2015 Pirjo Ilanne-Parikka LT, sisätautien erikoislääkäri, diabeteslääkäri

Lisätiedot

Diabeteshoitajapäivät Pirjo Ilanne-Parikka LT, ylilääkäri Diabetesliitto

Diabeteshoitajapäivät Pirjo Ilanne-Parikka LT, ylilääkäri Diabetesliitto Diabeteshoitajapäivät 20.4.2018 Pirjo Ilanne-Parikka LT, ylilääkäri Diabetesliitto 20.4.2018 Lainsäädännöstä Ajoterveystarkastuksesta Diabeteksen vaikutuksesta ajoterveyteen Diabetesta sairastavan terveysvaatimukset

Lisätiedot

Ajoterveysohjeet LÄÄKÄREILLE

Ajoterveysohjeet LÄÄKÄREILLE Ajoterveysohjeet LÄÄKÄREILLE 10.6.2013 2 SISÄLLYS 1 Yleiset säännökset... 3 1.1 johdanto... 3 1.2 Ajoiterveyssäännökset... 3 1.3 Ajoterveyslomakkeet... 3 1.4 Ajoterveysvaatimusten arviointi... 4 1.5 Määräaikaiset

Lisätiedot

Ajoterveys tilastojen valossa. PAMK seminaari Kalle Parkkari

Ajoterveys tilastojen valossa. PAMK seminaari Kalle Parkkari Ajoterveys tilastojen valossa PAMK seminaari 27.10.2016 Kalle Parkkari Säädöksiä (Trafin ajoterveysohjeesta) Tieliikenteen ajoterveyteen liittyvää sääntelyä on useissa eri kohdissa: - EU-direktiivissä

Lisätiedot

Hyvinvointia ammattiliikenteestä

Hyvinvointia ammattiliikenteestä Hyvinvointia ammattiliikenteestä Ammattikuljettaja ja alkoholi / lääkkeet Ylilääkäri Jari Latvala Työterveyslaitos 23.3.2016 Työterveyslaitos Esittäjän Nimi www.ttl.fi 2 Sidonnaisuudet (kenen kädestä syöt

Lisätiedot

Ajokyvyn lääketieteellinen arviointi. Hannele Havanka Aluehallintoylilääkäri Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Ajokyvyn lääketieteellinen arviointi. Hannele Havanka Aluehallintoylilääkäri Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ajokyvyn lääketieteellinen arviointi Hannele Havanka Aluehallintoylilääkäri Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Keskeiset ajankohtaiset asiat Ajokorttidirektiivit 2006/126/EY ja sen muuttamisesta annettu

Lisätiedot

AJOTERVEYDEN ARVIOINTI

AJOTERVEYDEN ARVIOINTI AJOTERVEYDEN ARVIOINTI PÄIHDELÄÄKÄRIN NÄKÖKULMASTA MONEN TEKIJÄN TASAPAINOILUA Poliisiammattikorkeakoulu 26.10.2016 Reijo Laitinen Psykiatrian erikoislääkäri A-klinikkasäätiö Sisä-Suomen palvelualue Hämeenlinna,

Lisätiedot

Ikäkuljettajan ajoterveys ja sen arviointi. Minna Löppönen LT, yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri

Ikäkuljettajan ajoterveys ja sen arviointi. Minna Löppönen LT, yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Ikäkuljettajan ajoterveys ja sen arviointi Minna Löppönen LT, yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Kognitiivinen kehitys Tiedot, taidot Koulutus, kokemus Sairaudet, vauriot Tiedonkäsittelyn nopeus

Lisätiedot

21.5.2015 Varsinais-Suomen XI Yleislääkäripäivät. Päihdepotilas terveyskeskuksessa Sari Jonsson Yleislääketieteen erikoislääkäri

21.5.2015 Varsinais-Suomen XI Yleislääkäripäivät. Päihdepotilas terveyskeskuksessa Sari Jonsson Yleislääketieteen erikoislääkäri 21.5.2015 Varsinais-Suomen XI Yleislääkäripäivät Päihdepotilas terveyskeskuksessa Sari Jonsson Yleislääketieteen erikoislääkäri SISÄLTÖ Alkoholin ongelmakäyttäjät Lääkkeiden ja huumeiden väärinkäyttäjät

Lisätiedot

Kannattaako rattijuoppojen hoitoonohjaus?

Kannattaako rattijuoppojen hoitoonohjaus? Kannattaako rattijuoppojen hoitoonohjaus? Alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaari 15.5.2008 ylilääkäri Kaarlo Simojoki Espoon A-klinikkatoimi Kansalliset ohjeistukset poliisilla on oma ohjeistuksensa

Lisätiedot

AJOTERVEYSOHJEET JA AJOKORTTI- TARKASTUKSET

AJOTERVEYSOHJEET JA AJOKORTTI- TARKASTUKSET AJOTERVEYSOHJEET JA AJOKORTTI- TARKASTUKSET Jukka Terttunen Työterveyshuollon erikoislääkäri Liikenneterveyden asiantuntija 5.11.2018 TYKS Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä https://www.trafi.fi/liikennejarjestelma/liikenne_ja_terveys

Lisätiedot

NUORISON TERVEYSTODISTUS

NUORISON TERVEYSTODISTUS t löydökset Käytettävä ole käytettävä Vakuutan antamani tiedot oikeiksi 1 (4) POTILASASIAKIRJOIHIN t löydökset Käytettävä ole käytettävä 2 (4) TUTKITULLE t löydökset Käytettävä ole käytettävä 3 (4) TUTKITULLE

Lisätiedot

Apteekkisopimus ja päihderiippuvaisen ajo oikeus

Apteekkisopimus ja päihderiippuvaisen ajo oikeus Apteekkisopimus ja päihderiippuvaisen ajo oikeus LL Elina Jussila, päihdelääketieteen erityispätevyys, yleislääketieteen erikoistuva lääkäri 16.12.2011 Apteekkisopimus On sopimus hoitavan lääkärin, potilaan

Lisätiedot

Turvallisuus ja liikenneterveys

Turvallisuus ja liikenneterveys Turvallisuus ja liikenneterveys Mikael Ojala, neurologi,erityisasiantuntija Trafi, Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vakavien liikenneturmien keskeisiä tekijöitä Törkeä

Lisätiedot

Lääkärin ajokielto. Mikael Ojala Ylilääkäri, Merimieseläkekassa

Lääkärin ajokielto. Mikael Ojala Ylilääkäri, Merimieseläkekassa Lääkärin ajokielto Mikael Ojala Ylilääkäri, Merimieseläkekassa Kytkentöjä, pätevyyksiä jne. Eläkevakuutusyhtiö Varma, asiantuntijalääkäri Lääkärikeskus Aava Kamppi, neurologin yksityisvastaanotto TYKS:n

Lisätiedot

26.8.2009 Euroopan unionin virallinen lehti L 223/31

26.8.2009 Euroopan unionin virallinen lehti L 223/31 26.8.2009 Euroopan unionin virallinen lehti L 223/31 KOMISSION DIREKTIIVI 2009/113/EY, annettu 25 päivänä elokuuta 2009, ajokorteista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/126/EY muuttamisesta

Lisätiedot

Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta

Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta Päihdelääketieteen päivät 2013 Mika Lehtonen projektipäällikkö, SM, poliisiosasto 12.3.2013 Ampuma-aseet Suomessa noin 1,6 miljoonaa ampuma-asetta noin

Lisätiedot

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Hallitusneuvos 21.11.2011 Anne Koskela SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS AJOTERVEYDESTÄ.

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Hallitusneuvos 21.11.2011 Anne Koskela SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS AJOTERVEYDESTÄ. SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Hallitusneuvos 21.11.2011 Anne Koskela SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS AJOTERVEYDESTÄ 1 Johdanto Ajoterveysvaatimuksista säädetään ajokorttilain (386/2011)

Lisätiedot

Lausunto La ki. ajokorttilain muuttamisesta. Ajokortteihin, ajokorttilupiin ja eräisiin muihin lupiin liittyvä toimivalta

Lausunto La ki. ajokorttilain muuttamisesta. Ajokortteihin, ajokorttilupiin ja eräisiin muihin lupiin liittyvä toimivalta Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi Viitaten 13.5.2014 päivättyyn lausuntopyyntöönne, LVM054:00/2013, koskien ajokorttilain ja eräiden muiden lakien muutosesityksestä (toimivaltasiirto)

Lisätiedot

8.12.2006 LÄÄKÄRIN ILMOITUSVELVOLLISUUTTA AJOTERVEYSASIOISSA KOSKE- VAT SOVELTAMISOHJEET

8.12.2006 LÄÄKÄRIN ILMOITUSVELVOLLISUUTTA AJOTERVEYSASIOISSA KOSKE- VAT SOVELTAMISOHJEET SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 8.12.2006 LÄÄKÄRIN ILMOITUSVELVOLLISUUTTA AJOTERVEYSASIOISSA KOSKE- VAT SOVELTAMISOHJEET Syyskuun 2004 alusta tuli voimaan tieliikennelain (267/1981) 73 a (113/2004): Sen

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Ammatti (myös ennen eläkettä)

Postinumero ja -toimipaikka. Ammatti (myös ennen eläkettä) N:o 849 2373 Lomake täytetään etukäteen ennen lääkärin tarkastusta ja epäselväksi jääneet kohdat täytetään tarkastuksessa. Lomake on tuotava tarkastukseen mukaan. Lomake jää potilasasiakirjoihin eikä sitä

Lisätiedot

Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä Henkilötaso Organisaatiotaso Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Psykiatriset sairaudet ja ajokyky: yleiskatsaus. Jyrki Korkeila Psykiatrian professori, TY Ylilääkäri Harjavallan sairaala

Psykiatriset sairaudet ja ajokyky: yleiskatsaus. Jyrki Korkeila Psykiatrian professori, TY Ylilääkäri Harjavallan sairaala Psykiatriset sairaudet ja ajokyky: yleiskatsaus Jyrki Korkeila Psykiatrian professori, TY Ylilääkäri Harjavallan sairaala Korkeila 1 Itsemurhariski: Trafi Psykiatriseen tai muuhun sairauteen liittyvä itsemurhavaara

Lisätiedot

Säädökset ajoterveyden valvonnasta. Aulikki Wallin, Mikael Ojala ja Erkki Wuoma

Säädökset ajoterveyden valvonnasta. Aulikki Wallin, Mikael Ojala ja Erkki Wuoma Liikennelääketiede Aulikki Wallin, Mikael Ojala ja Erkki Wuoma sisältyvät tieliikennelakiin, ajokorttiasetukseen ja vuonna 1996 Suomessa voimaan tulleeseen EU:n ajokorttidirektiiviin. Ajoterveyden valvontajärjestelmää

Lisätiedot

Epilepsia. ajokyky. epilepsialiitto

Epilepsia. ajokyky. epilepsialiitto Epilepsia ajokyky epilepsialiitto Tieliikennelaki edellyttää moottoriajoneuvon kuljettajalta riittäviä terveydellisiä edellytyksiä. Epilepsiaa sairastavan henkilön ajokyvyn arvioinnissa Suomessa noudatetaan

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 849. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. ajokorttiterveystodistuslomakkeista. Annettu Helsingissä 27 päivänä elokuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 849. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. ajokorttiterveystodistuslomakkeista. Annettu Helsingissä 27 päivänä elokuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä syyskuuta 2004 N:o 849 850 SISÄLLYS N:o Sivu 849 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ajokorttiterveystodistuslomakkeista... 2371 850 Verohallituksen

Lisätiedot

UNIAPNEA JA AJOTERVEYS MITÄ JOKAISEN TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISEN TULEE TIETÄÄ? ULLA ANTTALAINEN, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLERGOLOGIAN EL

UNIAPNEA JA AJOTERVEYS MITÄ JOKAISEN TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISEN TULEE TIETÄÄ? ULLA ANTTALAINEN, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLERGOLOGIAN EL UNIAPNEA JA AJOTERVEYS MITÄ JOKAISEN TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISEN TULEE TIETÄÄ? ULLA ANTTALAINEN, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLERGOLOGIAN EL. 16.11.2018 LUENNON SISÄLTÖ TRAFIN OHJEISTUKSESTA YLEISESTI TRAFIN

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN KULJETTAJIEN TERVEYSRISKIT ONNETTOMUUKSIEN TAUSTALLA

IKÄÄNTYNEIDEN KULJETTAJIEN TERVEYSRISKIT ONNETTOMUUKSIEN TAUSTALLA IKÄÄNTYNEIDEN KULJETTAJIEN TERVEYSRISKIT ONNETTOMUUKSIEN TAUSTALLA Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 1.6.2016 Juhani Kalsi, Silmätautien erikoistuva lääkäri, KYS Pohjois-Savon liikenneonnettomuuksien

Lisätiedot

OMAN ELÄMÄN HALLINTA TÄRKEÄÄ ITSENÄINEN LIIKKUMINEN TÄRKEÄÄ. Liikenneturvan ikäautoilijakoulutus 1

OMAN ELÄMÄN HALLINTA TÄRKEÄÄ ITSENÄINEN LIIKKUMINEN TÄRKEÄÄ. Liikenneturvan ikäautoilijakoulutus 1 OMAN ELÄMÄN HALLINTA TÄRKEÄÄ ITSENÄINEN LIIKKUMINEN TÄRKEÄÄ Liikenneturvan ikäautoilijakoulutus 1 Ajokorttilainsäädäntö Ennen ajokortin uusimista pitää toimittaa lääkärinlausunto poliisille kevyissä ajokorttiluokissa

Lisätiedot

Ajoterveysohjeet LÄÄKÄREILLE

Ajoterveysohjeet LÄÄKÄREILLE Ajoterveysohjeet LÄÄKÄREILLE 10.6.2013 2 SISÄLLYS 1 Yleiset säännökset... 3 1.1 johdanto... 3 1.2 Ajoiterveyssäännökset... 3 1.3 Ajoterveyslomakkeet... 3 1.4 Ajoterveysvaatimusten arviointi... 4 1.5 Määräaikaiset

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Uudistuneet ajoterveysohjeet. Mikael Ojala LKT, neurologi TYKS:n Ajopolin konsultoiva liikennelääkäri

Uudistuneet ajoterveysohjeet. Mikael Ojala LKT, neurologi TYKS:n Ajopolin konsultoiva liikennelääkäri Uudistuneet ajoterveysohjeet Mikael Ojala LKT, neurologi TYKS:n Ajopolin konsultoiva liikennelääkäri Sidonnaisuuksia Merimieseläkekassan ylilääkäri Valviran/AVI:n pysyvä asiantuntija liikennelääketieteen

Lisätiedot

Iäkäs autoilija. Ajokortti, liikenteessä selviytyminen ja turvallisuusvinkit

Iäkäs autoilija. Ajokortti, liikenteessä selviytyminen ja turvallisuusvinkit Iäkäs autoilija Ajokortti, liikenteessä selviytyminen ja turvallisuusvinkit Ajokortin voimassaolo (ryhmän 1 ajokortit) Voimassa 15 vuotta kerrallaan enintään siihen asti, kun kuljettaja täyttää 70 vuotta.

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön vastine eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan saamista

Liikenne- ja viestintäministeriön vastine eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan saamista 26.2.2018 1(5) PAO/PPE Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta Lausuntopyyntö 22.2.2018 HE 146/2017 vp ajokorttilain muuttamisesta Liikenne- ja viestintäministeriön vastine eduskunnan liikenne- ja

Lisätiedot

Diabeetikon ajo-oikeus. Hannu Järveläinen Sisätautiopin prof. TY ja SatKS

Diabeetikon ajo-oikeus. Hannu Järveläinen Sisätautiopin prof. TY ja SatKS Diabeetikon ajo-oikeus Hannu Järveläinen Sisätautiopin prof. TY ja SatKS Esityksen sisältö Kertaus diabeetikon ajo-oikeuden edellytyksistä Kaksi potilastapausta Hypoglykemian aiheuttama liikenneonnettomuus

Lisätiedot

Tyksin Liikennelääketieteen osaamiskeskus AJOPOLI. Mikael Ojala, erityisasiantuntija Marja Huuskonen Ajopolin hankejohtaja

Tyksin Liikennelääketieteen osaamiskeskus AJOPOLI. Mikael Ojala, erityisasiantuntija Marja Huuskonen Ajopolin hankejohtaja Tyksin Liikennelääketieteen osaamiskeskus AJOPOLI Mikael Ojala, erityisasiantuntija Marja Huuskonen Ajopolin hankejohtaja 2015 - AJOPOLIN palvelut ja kohderyhmät Lähetepoliklinikka: Kuntalaskutus tai maksusitoumus

Lisätiedot

AJOKORTIN NÄKÖVAATIMUKSET. Jaana Penna Silmätautien erikoislääkäri, OYS silmäklinikka Pohjolan Lääkäripäivät

AJOKORTIN NÄKÖVAATIMUKSET. Jaana Penna Silmätautien erikoislääkäri, OYS silmäklinikka Pohjolan Lääkäripäivät AJOKORTIN NÄKÖVAATIMUKSET Jaana Penna Silmätautien erikoislääkäri, OYS silmäklinikka Pohjolan Lääkäripäivät 22.02.18 Ajoterveyteen liittyvä ohjeistus EU-direktiivi 2006/126/EY Ajokorttilaki 386/2011 ja

Lisätiedot

Ajokelpoisuuden arviointi

Ajokelpoisuuden arviointi Tieteessä katsaus Mikael Ojala LKT, neurologi, ylilääkäri Merimieseläkekassa Ajokelpoisuuden arviointi Ajokelpoisuutta on syytä pohtia aina potilaan tullessa vastaanotolle, ei vain ajokorttitarkastuksessa.

Lisätiedot

Sydän ja ajokyky. Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä

Sydän ja ajokyky. Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä Sydän ja ajokyky Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä 29.3.2017 Sidonnaisuudet Työnantajan määräämä koulutus Boston scientific Medtronic finland St Jude Medical Sydän Ihmisen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 113. Laki. tieliikennelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 20 päivänä helmikuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 113. Laki. tieliikennelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 20 päivänä helmikuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta 2004 N:o 113 119 SISÄLLYS N:o Sivu 113 Laki tieliikennelain muuttamisesta... 309 114 Tasavallan presidentin asetus korkea-asteen koulutusta

Lisätiedot

Ajokorttiluvan terveysvaatimukset ja lääkärin ilmoitusvelvollisuus. Ajokorttiluvan terveysvaatimukset Ryhmä 2 (R2)

Ajokorttiluvan terveysvaatimukset ja lääkärin ilmoitusvelvollisuus. Ajokorttiluvan terveysvaatimukset Ryhmä 2 (R2) Ajokorttiluvan terveysvaatimukset ja lääkärin ilmoitusvelvollisuus Ajokykyyn vaikuttava sairaus, vamma tai vika Ajokorttiluvan terveysvaatimukset Ryhmä 1 () Ajokorttiluvan terveysvaatimukset Ryhmä 2 ()

Lisätiedot

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta Trafin kuljettajantutkinto-työpaja 1.12.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia kuljettajakoulutukseen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 29/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutoksia tieliikennelain kuljettajan ajoterveyden seurantaa koskeviin

Lisätiedot

Nuorison TERVEYSTODISTUS

Nuorison TERVEYSTODISTUS 321 kentät laite, mikä Silmälasien tai piilolasien käyttö ajettaessa kojeen käyttö ajettaessa Käytettävä ole käytettävä Käytettävä ole käytettävä Vakuutan antamani tiedot oikeiksi Terveystodistus 1 322

Lisätiedot

Marja Huuskonen Ajopoli Tyks

Marja Huuskonen Ajopoli Tyks Marja Huuskonen Ajopoli Tyks 13.10.2016 Työnantaja VSSHP, Työlääketieteen klinikka; perustehtävä vastuualuejohtaja 1/2015 lähtien Ajopolin hankejohtaja MSD, Pfizer koulutuspalkkiot Lääkärin normaali osallistuminen

Lisätiedot

Sairauskohtaukset liikenteessä

Sairauskohtaukset liikenteessä Sairauskohtaukset liikenteessä LL Antti Pellinen, Lappeenranta 05.05.2015 13.15-13.45 Lääkäri, ikä 54v, työterveys, kuntoutus, sotilaslääkäri, liikenne- ja liikuntalääketiede. Tutkijalautakuntatyö 25 vuotta,

Lisätiedot

Nuorison TERVEYSTODISTUS

Nuorison TERVEYSTODISTUS yhteisnäkö kentät laite Värinäkö Tarkka Heikko Värisokea ituus, mikä kojeen käyttö ajettaessa ole käytettävä ole käytettävä Vakuutan antamani tiedot oikeiksi Terveystodistus 1 RINTEL OY uh. (09) 829 4600

Lisätiedot

Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taksiliikenneluvan hakeminen Nopein tapa hankkia uudenmallinen taksiliikennelupa on hakea sitä

Lisätiedot

Ikääntyneen kuljettajan ajokyvyn arviointi. Petteri Viramo Geriatrian ylilääkäri Oulun Diakonissalaitos

Ikääntyneen kuljettajan ajokyvyn arviointi. Petteri Viramo Geriatrian ylilääkäri Oulun Diakonissalaitos Ikääntyneen kuljettajan ajokyvyn arviointi Petteri Viramo Geriatrian ylilääkäri Oulun Diakonissalaitos Ikääntyneet liikenteessä Kuka on ikääntynyt? yli 55-vuotias, yli 65-vuotias, yli 70-vuotias, yli 75-vuotias,

Lisätiedot

Ajoterveyden arviointiohjeet lääkäreille

Ajoterveyden arviointiohjeet lääkäreille Ajoterveyden arviointiohjeet lääkäreille Liikenteen turvallisuusvirasto 1.1.2016 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lait, määräykset ja ajoterveysarviointikäytännöt... 3 2.1 Ajokorttiluokat... 3 2.2 Ajoterveystarkastukset...

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTE- RIÖN AJOTERVEYDESTÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISEKSI

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTE- RIÖN AJOTERVEYDESTÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISEKSI SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Hallitusneuvos 7.1.2013 Anne Koskela SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN ASETUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTE- RIÖN AJOTERVEYDESTÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISEKSI 1 Johdanto

Lisätiedot

Liikenneturvallisuus tutkijalautakuntatyön psykologin näkökulmasta

Liikenneturvallisuus tutkijalautakuntatyön psykologin näkökulmasta Liikenneturvallisuus tutkijalautakuntatyön psykologin näkökulmasta Sari Kukkamaa Neuropsykologi (OYS Neurokirurgia) Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan käyttäytymistiedejäsen Psykologiliiton liikennepsykologian

Lisätiedot

Ikääntyneet kuljettajat ja ajokyky

Ikääntyneet kuljettajat ja ajokyky Ikääntyneet kuljettajat ja ajokyky Petteri Viramo Geriatrian ylilääkäri Oulun Diakonissalaitos Sisältö Ikääntynyt liikenteessä ja lainsäädännössä Ikääntyneiden liikenneonnettomuudet Ikääntymisen yhteys

Lisätiedot

HE 247/2009 vp. muutettavaksi. Laista poistettaisiin säännös raskaan ajoneuvoyhdistelmän. Lakiin lisättäisiin uusi pykälä ajo-oikeuden

HE 247/2009 vp. muutettavaksi. Laista poistettaisiin säännös raskaan ajoneuvoyhdistelmän. Lakiin lisättäisiin uusi pykälä ajo-oikeuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia sällä menetetyn ajo-oikeuden takaisin saamisesta. muutettavaksi.

Lisätiedot

Ajoterveyden valvontajärjestelmää voitaisiin vielä parantaa

Ajoterveyden valvontajärjestelmää voitaisiin vielä parantaa KATSAUS Timo M. T. Tervo, Jari Pajunen ja Waldir Neira Ajoterveyden valvontajärjestelmää voitaisiin vielä parantaa 2102 Lääkäreiden velvollisuus ilmoittaa potilaansa ajokykyyn pysyvästi vaikuttavista sairauksista

Lisätiedot

ASELAKI. ILMOITUSVELVOLLISUUS.

ASELAKI. ILMOITUSVELVOLLISUUS. ASELAKI. ILMOITUSVELVOLLISUUS. Esti Laaksonen Yleislääketieteen erikoislääkäri Päihdelääketieteen erityispätevyys Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Lääkärikeskus Mehiläinen Turku estlaa@utu.fi Sidonnaisuudet:

Lisätiedot

Ikääntyneiden näkemyksiä ja kokemuksia ajoterveydestä ja vanhuuteen varautumisesta selvitettiin lokakuussa Kyselyn toteutti Liikenneturvan

Ikääntyneiden näkemyksiä ja kokemuksia ajoterveydestä ja vanhuuteen varautumisesta selvitettiin lokakuussa Kyselyn toteutti Liikenneturvan Ikääntyneiden näkemyksiä ja kokemuksia ajoterveydestä ja vanhuuteen varautumisesta selvitettiin lokakuussa 2018. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Taloustutkimus, ja siihen vastasi yhteensä

Lisätiedot

1/5. Suomen Liikennelääketieteen Yhdistys ry Aarne Kivioja Töölön sairaala PL HUS

1/5. Suomen Liikennelääketieteen Yhdistys ry Aarne Kivioja Töölön sairaala PL HUS 1/5 Suomen Liikennelääketieteen Yhdistys ry LAUSUNTO Aarne Kivioja Töölön sairaala 7.6.2010 PL 266 00029 HUS Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@lvm.fi Viite: LVM:n lausuntopyyntö LVM094:00/2009

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan ajokorttilain (386/2011) 3, 8, 10, 15, 15 a, 16 19, 21, 25, 26, 28 31, 31 a, 32, 34 38, 40, 41, 47, 50, 52, 53, 59, 61 63, 65

Lisätiedot

voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen. Marjo Immonen

voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen. Marjo Immonen 1.7.2018 voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen Marjo Immonen Traficom @Immonmar Mikä on Traficom? Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri-

Lisätiedot

PERUSOIKEUSNÄKÖKULMA LIIKKUMISEEN LIIKENTEESSÄ

PERUSOIKEUSNÄKÖKULMA LIIKKUMISEEN LIIKENTEESSÄ PERUSOIKEUSNÄKÖKULMA LIIKKUMISEEN LIIKENTEESSÄ Liikenneturvallisuusseminaari 2015 Polamk Juha Lavapuro Apulaisprofessori, TaY Juha.lavapuro@uta.fi PERUSOIKEUSJÄRJESTELMÄ / LIIKKUMINEN Perustuslain 9 Liikkumisvapaus

Lisätiedot

Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus

Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus 17.9.2013 Markku Vanhanen LT, erikoislääkäri Erityisasiantuntija Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella?

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Perusterveydenhuollon kuntoutussuunnitelman perusteet ja kuntoutussuunnitelmaopas Koulutuspäivä 17.9.2010 Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Miia Palo Ylilääkäri, avovastaanottotoiminta, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Sairaus vakavan onnettomuuden syynä. Tapio Koisaari, LVK liikenneturvallisuusyksikkö

Sairaus vakavan onnettomuuden syynä. Tapio Koisaari, LVK liikenneturvallisuusyksikkö Sairaus vakavan onnettomuuden syynä Tapio Koisaari, LVK liikenneturvallisuusyksikkö Liikenneturvallisuuden kolmijalka Altistus (suorite) Riski joutua onnettomuuteen Onnettomuuden seurauksia pahentavat

Lisätiedot

terveysvaatimukset ja ilmoitusvelvollisuuskäytännöt muuttuvat

terveysvaatimukset ja ilmoitusvelvollisuuskäytännöt muuttuvat Lennonjohtajien ja lennontiedottajien terveysvaatimukset ja ilmoitusvelvollisuuskäytännöt muuttuvat Jukka Terttunen, ilmailulääkäri, AMS Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailuviranomaismääräysperusta

Lisätiedot

Työterveyshuollon 90 päivän lausunto. Kuntamarkkinat 13.9.2012 Tapio Ropponen johtajaylilääkäri

Työterveyshuollon 90 päivän lausunto. Kuntamarkkinat 13.9.2012 Tapio Ropponen johtajaylilääkäri Työterveyshuollon 90 päivän lausunto Kuntamarkkinat 13.9.2012 Tapio Ropponen johtajaylilääkäri Työterveyshuollon lausunto (svl 8 luku 5 a, tthl 12 1 mom 5 a kohta) Työterveyshuollon on arvioitava työntekijän

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Esityksen sisältö Taustaa lyhyesti Lastensuojelulaki ja ennakollinen lastensuojeluilmoitus Erityiskysymyksenä tahdonvastainen hoito 2 7.11.2013 Paula Hurttia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2016 1 (5) 9 Oikaisuvaatimus johtavan ylihammaslääkärin kielteiseen päätökseen palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä HEL 2016-000812 T 06 00 00 Päätösehdotus Perustelut

Lisätiedot

/4/04. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Ilkka Rautio. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kristian Holman

/4/04. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Ilkka Rautio. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kristian Holman 8.8.2005 3127/4/04 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Ilkka Rautio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kristian Holman AJOKORTIN HALLUSSA PITÄMISEN PERUSTEET 1 KANTELU A arvosteli 15.11.2004 eduskunnan

Lisätiedot

Alkoholirattijuopumus tieliikenteessä

Alkoholirattijuopumus tieliikenteessä Alkoholirattijuopumus tieliikenteessä Taustainfo 24.5.2013 Marita Löytty Erityisasiantuntija Liikenteen analyysit Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Sisältö Alkoholionnettomuudet Alkoholionnettomuuksien

Lisätiedot

Muistisairaus ja ajokyky Tampere 25.1.2013

Muistisairaus ja ajokyky Tampere 25.1.2013 Muistisairaus ja ajokyky Tampere 25.1.2013 Markku Partinen Prof, neurologi, tutkimusjohtaja Liikennelääketieteen ja unilääketieteen erityispätevyys Tutkimuskeskus Vitalmed & Haartman Instituutti, HY Puheenjohtaja,

Lisätiedot

DIABETES JA AJOTERVEYS. LT Milla Rosengård-Bärlund HYKS, Vatsakeskus, Jorvin sairaala VALTAKUNNALLINEN DIABETESPÄIVÄ

DIABETES JA AJOTERVEYS. LT Milla Rosengård-Bärlund HYKS, Vatsakeskus, Jorvin sairaala VALTAKUNNALLINEN DIABETESPÄIVÄ DIABETES JA AJOTERVEYS LT Milla Rosengård-Bärlund HYKS, Vatsakeskus, Jorvin sairaala 8.11.2018 VALTAKUNNALLINEN DIABETESPÄIVÄ Ajokorttilain uudistus 1.7.2018 uudistus toi mukanaan kevennyksiä lääkärintodistuksen

Lisätiedot

Ajokorttilainsäädännön uudistaminen. HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/

Ajokorttilainsäädännön uudistaminen. HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/ Ajokorttilainsäädännön uudistaminen HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/ 31.10.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Ajokorttijärjestelmää selkeytetään ja joustavoitetaan

Lisätiedot

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA 1 YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA Jari Korhonen Liikelaitoksen johtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Joensuun Työterveys Joensuu 26.4.2013 7.5.2013 Jari Korhonen, johtaja, Joensuun Työterveys 2 Mitä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2015 72/2015 Laki taksinkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2015 Eduskunnan

Lisätiedot

Lääketieteellinen arviointi adoptiolautakunnan työskentelyssä Riitta Aejmelaeus LT, Geriatrian erikoislääkäri HealthMBA

Lääketieteellinen arviointi adoptiolautakunnan työskentelyssä Riitta Aejmelaeus LT, Geriatrian erikoislääkäri HealthMBA Lääketieteellinen arviointi adoptiolautakunnan työskentelyssä Riitta Aejmelaeus LT, Geriatrian erikoislääkäri HealthMBA 25.1.2013 Riitta Aejmelaeus 1 Lääkärijäsen Lääkärin läsnäolo perustuu adoptioasetuksen

Lisätiedot

1(75) Ajo-oikeuden hakijoiden, haltijoiden ja uusijoiden terveysvaatimusten täyttymisen varmistamisen käytännöt Euroopassa.

1(75) Ajo-oikeuden hakijoiden, haltijoiden ja uusijoiden terveysvaatimusten täyttymisen varmistamisen käytännöt Euroopassa. 1(75) Ajo-oikeuden hakijoiden, haltijoiden ja uusijoiden terveysvaatimusten täyttymisen varmistamisen käytännöt Euroopassa Marita Löytty Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 15/2015

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TIE SELVÄKSI -MALLISTA

KOKEMUKSIA TIE SELVÄKSI -MALLISTA KOKEMUKSIA TIE SELVÄKSI -MALLISTA Tie selväksi toimintamallin tausta Neljän ministeriön (LVM, OM, SM ja STM) liikenneturvallisuuspaketti vuonna 2007: Järjestetään kokeilu, jossa pyritään puuttumaan välittömästi

Lisätiedot

Ajopoliklinikka Helsingin yliopistosairaaloissa: HUS-HYKS Ajopoli

Ajopoliklinikka Helsingin yliopistosairaaloissa: HUS-HYKS Ajopoli Ajopoliklinikka Helsingin yliopistosairaaloissa: HUS-HYKS Ajopoli Markku Sainio Neurologian erikoislääkäri dosentti Työterveyslaitos, ylilääkäri Suomen liikennelääketieteen yhdistys, puheenjohtaja Ajokyvyn

Lisätiedot

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki Suostumuskäytännöt 2..205 THL / OPER - OTK Joni Komulainen Suomen perustuslaki 6 Yhdenvertaisuus 0 Yksityiselämän suoja: Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu: - Henkilötietojen suojasta

Lisätiedot

Ajankohtaista lausunnoista. Ylilääkäri Jari Välimäki Kela, Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus

Ajankohtaista lausunnoista. Ylilääkäri Jari Välimäki Kela, Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus Ajankohtaista lausunnoista Ylilääkäri Jari Välimäki Kela, Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus A-todistus: annetaan lyhytaikaisen työkyvyttömyyden ( sairauslomatodistus ) osoittamiseksi ja

Lisätiedot

Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tavoitteena turvallinen toimintakyky liikenteessä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lääkärin ajoterveysohjeet Kokemuksia ja käytäntöjä Jukka Terttunen Liikennelääketiede 25.10.2016 PolAMK Vastuullinen

Lisätiedot

Epilepsiapotilaan hoitoketju OYS:n alueella (aikuiset)

Epilepsiapotilaan hoitoketju OYS:n alueella (aikuiset) Epilepsiapotilaan hoitoketju OYS:n alueella (aikuiset) Työnjako perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken Hanna Ansakorpi ja Tero Heikkinen Hoitoketjut Viimeisin muutos 31.3.2014 Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta LAKIALOITE 37/2012 vp rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta Eduskunnalle Rattijuopumustapauksissa kuolleita on 2000-luvulla ollut keskimäärin

Lisätiedot