Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi"

Transkriptio

1 Marjo-Riitta Järvinen Päivi Granö Erkki Huhtamo Anni Kettunen Esa Laaksonen Karl Holm Heikki Holopainen Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi KORKEAKOULUJEN ARVIOINTINEUVOSTON JULKAISUJA :

2 ISBN (painettu) ISBN (pdf) ISSN Julkaisija: Korkeakoulujen arviointineuvosto Kansi: Juha Ilonen Layout: Pikseri Julkaisupalvelut Esa Print Oy Tampere 2009

3 Esipuhe Korkeakoulujen arviointineuvosto toteuttaa vuoteen 2011 mennessä kaikkien suomalaisten korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien auditoinnit. Keskeinen tavoite on tukea korkeakouluja niiden kehittäessä laadunvarmistusjärjestelmiään vastaamaan eurooppalaisen laadunvarmistuksen periaatteita 1 ja osoittaa, että Suomessa toimii pätevä ja johdonmukainen kansallinen ja korkeakoulutasoinen laadunvarmistus. Auditointien yksi tavoite on siten myös vaikuttaa suomalaisten korkeakoulujen kilpailukykyyn globaaleilla koulutusmarkkinoilla. Kansallisena tavoitteena on koota ja välittää laadunvarmistuksen hyviä käytänteitä, edistää niiden leviämistä korkeakoululaitoksessa ja siten kehittää korkeakoulutusta kokonaisuudessaan. Laadunvarmistuksen auditoinnin lähtökohtana on suomalaiseen arviointikäytäntöön jo vahvaksi perinteeksi muodostunut kehittävä arviointi, minkä myös korkeakoulut itse ovat todenneet omaa toimintaansa ja autonomiaansa tukevaksi. Menetelmän perustana on luottamus korkeakoulun omaan vastuuseen toimintansa laadusta. Korkeakoulu päättää itse laadunvarmistusjärjestelmästään, auditoinnissa arvioidaan sen tarkoituksenmukaisuus: kattavuus, toimivuus ja vaikuttavuus. Taideteollinen korkeakoulu on ensimmäinen auditointiin osallistunut taideyliopisto. Taideyliopistojen kohdalla toimintojen laadun ja laadunvarmistusjärjestelmän toimivuuden erottaminen tuloksen laadusta saattaa olla vielä haasteellisempaa kuin monialayliopistoissa. Auditointimallin kehittämisvaihe toteutettiin vuosina Marraskuussa 2007 Korkeakoulujen arviointineuvosto julkaisi auditointikäsikirjan uuden laitoksen 2, jossa on määritelty auditoinnin tavoitteet, kohteet, menetelmät, kriteerit ja seuraamukset. Käsikirja seuraa aikaisemman käsikirjan yleisiä periaatteita ja menettelytapoja, mutta siihen tehtiin joitakin tarkennuksia ja täsmentäviä muutoksia korkeakouluilta ja auditoijilta kerätyn palautteen sekä arviointineuvoston omien kokemusten perusteella. Palautetta kerätään myös jatkossa kaikilta auditointeihin osallistuneilta, ja noin kolmen vuoden kuluttua auditoinnista järjestetään auditoiduille korkeakouluille seuranta- ja 1 Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area. European Association for Quality Assurance in Higher Education. Helsinki: Multiprint. ( / 2 Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien auditointi. Auditointikäsikirja vuosille Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 7:2007.

4 kehittämisseminaari. Vuoden 2009 aikana aloitetaan myös auditointien toisen kierroksen menetelmän kehittäminen. Korkeakouluilta saatujen palautteiden ja auditointiraporttien mukaan auditoinnit ovat selvästi vauhdittaneet laadunvarmistusjärjestelmien systemaattista kehittämistä ja menettelytapoja. Laadunvarmistus näyttää sekä tuottaneen välineitä korkeakoulujen sisäiseen johtamiseen että ohjanneen korkeakouluja kehittämään toimintojaan kokonaisuutena. Yksi keskeinen tulos on myös se, että auditointien myötä laadunvarmistus nähdään osana normaalia jokapäiväistä toimintaa, ei erillisenä projektina. 3 Voidaan hyvin sanoa, että auditointiprosessit ja julkinen raportointi korkeakoulujen järjestelmistä ovat lisänneet ja syventäneet laatua koskevaa keskustelua ja korkeakoulujen sekä niiden sidosryhmien välistä vuorovaikutusta. Vastuu arviointitiedon hyödyntämisestä ja soveltamisesta on korkeakoululla itsellään, ja jo suoritetut auditoinnit osoittavat, että menetelmä toimii tuon vastuun täyttämistä edistävästi. Korkeakoulujen arviointineuvoston puolesta esitän parhaimmat kiitokset Taideteolliselle korkeakoululle osallistumisesta auditointiin. Kiitokset myös auditointiryhmän jäsenille asiantuntevasta ja sitoutuneesta työstä. Riitta Pyykkö, professori Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja 3 Ks. tarkemmin: Moitus, Sirpa: Analyysi korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien auditointien tuloksista vuosilta Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 14:2009.

5 Sisällys Auditointiryhmä..... Johdanto Auditoinnin tavoitteet Auditoinnin kohteet Auditointiprosessi Auditointisopimus Auditointiaineisto Auditointivierailu Taideteollinen korkeakoulu ja sen laadunvarmistusjärjestelmä. Organisaation rakenne ja hallinto. Strategia, visio, toiminta-ajatus ja arvot. Laadunvarmistusjärjestelmä ja sen osat Auditointitulokset Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien tavoitteiden, toimintojen, toimijoiden sekä vastuiden määrittely ja dokumentaatio.. Tutkintotavoitteinen koulutus.. Tutkimustoiminta ja jatkokoulutus.. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus, vaikuttavuus ja aluekehitystyö.. Tuki- ja palvelutoiminta.. Henkilöstön rekrytointi ja kehittäminen Laadunvarmistusjärjestelmän kytkeytyminen johtamiseen ja toiminnanohjaukseen Korkeakoulun henkilökunnan, opiskelijoiden ja ulkoisten sidosryhmien osallistuminen laadunvarmistukseen Laadunvarmistusjärjestelmän tuottaman tiedon tarkoituksenmukaisuus ja saatavuus.. Tiedon tarkoituksenmukaisuus ja saatavuus korkeakoulun sisällä.. Tiedon tarkoituksenmukaisuus ja saatavuus korkeakoulun ulkoisten sidosryhmien näkökulmasta Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan seuranta, arviointi ja jatkuva kehittäminen Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus

6 Johtopäätökset. Laadunvarmistusjärjestelmän vahvuudet ja hyvät käytänteet. Kehittämissuositukset. Auditointiryhmän kokonaisarvio Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmästä. Korkeakoulujen arviointineuvoston päätös auditoinnin lopputuloksesta Liitteet : Auditointivierailun ohjelma : Auditoinnissa käytettävät kriteerit

7 Auditointiryhmä Puheenjohtaja Kasvatustieteen tohtori Marjo-Riitta Järvinen on työskennellyt Lahden ammattikorkeakoulussa vuodesta 2002 alkaen tutkijana sekä arvioinnin ja ennakoinnin kehittäjänä. Nykyisessä tehtävässään laatu- ja arviointipäällikkönä hän on toiminut vuodesta 2006 alkaen. Tätä ennen Järvinen on työskennellyt Turun yliopiston kasvatustieteiden laitoksella aikuiskasvatuksen ja -koulutuksen yliassistenttina, Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa kehittämishankkeen vetäjänä ja suunnittelijana sekä Turun yliopiston Koulutussosiologian tutkimuskeskuksessa tutkijana. Hän on kirjoittanut julkaisuja mm. ammatilliseen koulutukseen, ammattikorkeakoulutukseen, koulutuspolitiikkaan, arviointiin ja ennakointiin liittyen. Vuonna 2005 Järvinen oli jäsenenä Pirkanmaan ammattikorkeakoulun ja vuonna 2008 Vaasan ammattikorkeakoulun auditointiryhmissä. Jäsenet Professori Päivi Granö työskentelee Lapin yliopistossa. Hän on suorittanut perustutkintonsa Turun yliopistossa sekä opiskellut kuvaamataidon opettajaksi sekä väitellyt Taideteollinen korkeakoulussa. Päivi Granö on toiminut taidekasvatuksen päätoimisena tuntiopettajana ja lehtorina Turun yliopistossa ja Rauman opettajankoulutuslaitoksessa sekä maisematutkimuksen ma professorina Porin yliopistokeskuksessa. Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen professorina Päivi Granö on toiminut vuodesta Granö on myös ollut tekemässä valtakunnallista kuvaamataidon opetuksen arviointia vuonna 1998 sekä valtakunnallista lasten kulttuurikeskusten (Taikalamppu) arviointia vuonna Professori Erkki Huhtamo on media-arkeologi, tutkija ja näyttelykuraattori. Hän on väitellyt kulttuurihistorian alalla Turun yliopistossa ja toimii mediahistorian ja -teorian professorina University of California Los Angelesissa (UCLA) muotoilun ja mediataiteen laitoksella. Erkki Huhtamo on julkaissut monia tutkimuksia media-arkeologiasta ja mediataiteesta, luennoinut laajasti ympäri maailmaa, ohjannut televisio-ohjelmia sekä toiminut mediataidenäyttelyiden kuraattorina. Tutkimusaiheita ovat liikkuvat panoraamat, peep media, kuvaruudun arkeologia, sekä media-arkeologian teoria.

8 Opiskelija Anni Kettunen on Sibelius-Akatemiasta vuonna 2008 valmistunut musiikin kandidaatti. Tällä hetkellä hän viimeistelee musiikin maisterin opintojaan sekä toimii freelance-muusikkona ja päätoimisena musiikinopettajana Ressun peruskoulussa Helsingissä. Kettunen on toiminut luottamustehtävissä mm. Sibelius-Akatemian hallituksessa, opetus- ja tutkimusneuvostossa ja opintotukilautakunnassa, Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan hallituksessa ja edustajistossa, Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osaston ainejärjestön hallituksessa ja Arjen laatu -projektityöryhmässä sekä Vilho ja Lahja Koposen säätiön hallituksessa. Johtaja Esa Laaksonen on vuonna 1983 Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut arkkitehti. Hän on toiminut Alvar Aalto -akatemian ensimmäisenä johtajana vuodesta 1999 alkaen sekä toimii osakkaana arkkitehtitoimisto friman.laaksonen arkkitehdit Oy:ssa. Esa Laaksonen on saanut lukuisia palkintoja kutsu- ja yleisissä arkkitehtuurikilpailuissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on ollut Uudenmaan läänintaiteilijana, Arkkitehti-lehden päätoimittaja sekä Suomen rakennustaiteen museon näyttelypäällikkönä. Hän on opettanut pitkään arkkitehtuurin perusteita Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla ja toimii parhaillaan yhdyskuntasuunnittelun tuntiopettajana samassa korkeakoulussa. Esa Laaksonen on opettanut ja esitelmöinyt useissa yliopistoissa Suomessa sekä ulkomailla ja syksyn 1998 hän toimi Washington Universityn Ruth and Norman Moore -vierailuprofessorina St. Louisissa USA:ssa. Esa Laaksonen kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita useisiin alan kirjoihin ja lehtiin kotimaassa ja ulkomailla ja on myös toimittanut useita alan kirjoja. Sihteeri Suunnittelija Karl Holm, Korkeakoulujen arviointineuvosto.

9 Johdanto. Auditoinnin tavoitteet Korkeakoulukohtaisen laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tavoitteena on selvittää, mitä laadullisia tavoitteita korkeakoulu on toiminnalleen asettanut arvioida, millaisilla prosesseilla ja menettelytavoilla korkeakoulu ylläpitää ja kehittää koulutuksen ja muun toiminnan laatua, ja arvioida, toimiiko laadunvarmistus korkeakoulussa tarkoitetulla tavalla, tuottaako laadunvarmistusjärjestelmä toiminnan kehittämisen kannalta tarkoituksenmukaista tietoa ja johtaako se vaikuttaviin, laatua parantaviin kehittämistoimenpiteisiin. Auditoinnissa laadunvarmistusjärjestelmää arvioidaan suhteessa auditointikriteereihin, tuodaan esiin vahvuuksia ja hyviä käytänteitä sekä annetaan korkeakoululle kehittämissuosituksia laadunvarmistuksen kehittämiseksi.. Auditoinnin kohteet Auditointi kohdistuu kahdelle tasolle: korkeakoulun laadunvarmistuksen kokonaisuuteen ja korkeakoulun perustehtävien laadunvarmistukseen. Auditoinnin kohteena on korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmä, jonka kukin korkeakoulu on kehittänyt omista lähtökohdistaan ja tavoitteidensa mukaisesti. Auditoinnissa arvioidaan laadunvarmistusjärjestelmän kattavuutta, toimivuutta, avoimuutta ja viestivyyttä, vaikuttavuutta sekä sitä, miten korkeakoulu seuraa, arvioi ja kehittää laadunvarmistusjärjestelmäänsä. Auditoinnin kohteina ovat: 1. Korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteiden, toimintojen, toimijoiden sekä vastuiden määrittely ja dokumentaatio 2. Korkeakoulun perustoimintojen laadunvarmistuksen kattavuus ja vaikuttavuus a) Tutkintotavoitteinen koulutus 4 4 Tutkintotavoitteisella koulutuksella tarkoitetaan ensimmäisen, toisen ja kolmannen syklin tutkintoihin johtavaa koulutusta. Ensimmäisen syklin tutkintoihin kuuluvat alemmat korkeakoulututkinnot ja ammattikorkeakoulututkinnot, toisen syklin tutkintoihin ylemmät korkeakoulututkinnot sekä ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Kolmannen syklin tutkijankoulutuksen tutkintoja ovat jatkotutkintoina suoritettavat lisensiaatintutkinnot ja tohtorintutkinnot.

10 b) Tutkimus / tutkimus- ja kehitystyö c) Yhteiskunnallinen vuorovaikutus, vaikuttavuus ja aluekehitystyö 5 d) Tuki- ja palvelutoiminnot (mm. kirjasto- ja tietopalvelu, ura- ja rekrytointipalvelut sekä kansainväliset palvelut) e) Henkilöstön rekrytointi ja kehittäminen 3. Laadunvarmistusjärjestelmän kytkeytyminen johtamiseen ja toiminnanohjaukseen 4. Korkeakoulun henkilökunnan, opiskelijoiden ja ulkoisten sidosryhmien osallistuminen laadunvarmistukseen 5. Laadunvarmistusjärjestelmän tuottaman tiedon tarkoituksenmukaisuus ja saatavuus a) korkeakoulun sisällä b) korkeakoulun ulkoisten sidosryhmien näkökulmasta 6. Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan seuranta, arviointi ja jatkuva kehittäminen 7. Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus. Auditoinneissa käytetään kriteeristöä, joka on skaalattu neljälle eri laadunvarmistusjärjestelmän kehitysvaiheelle. Kriteeristö sisältää puuttuvan, alkavan, kehittyvän ja edistyneen laadunvarmistuksen luonnehdinnat kaikista auditoinnin kohteista (liite 2). Raportissa mainitaan auditointikohteittain (myös alakohteet 2 a e ja 5 a b) auditointiryhmän arviot laadunvarmistusjärjestelmän kehitysvaiheesta. Näiden arvioiden pohjalta auditointiryhmä esittää Korkeakoulujen arviointineuvostolle laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin hyväksymistä tai uusinta-auditointia. Auditointi kohdistuu niihin menettelytapoihin ja prosesseihin, joilla korkeakoulu ohjaa ja kehittää koulutuksen ja muun toiminnan laatua. Auditoinnissa ei oteta kantaa korkeakoulun päämääriin, eikä toiminnan sisältöön tai tuloksiin sinänsä. 5 Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja aluekehitystyö sisältävät tässä myös täydennyskoulutuksen (ml. erikoistumisopinnot) sekä avoimen yliopisto- ja ammattikorkeakouluopetuksen.

11 Auditointiprosessi. Auditointisopimus Korkeakoulujen arviointineuvoston ja Taideteollisen korkeakoulun välinen auditointisopimus allekirjoitettiin Sopimuksessa määriteltiin auditointikohteiden lisäksi auditointiprosessin aikataulu, auditointiryhmän kotimaisuus tai kansainvälisyys ja auditoinnissa käytettävä kieli, auditointivierailun kesto sekä auditointikustannusten jakautuminen. Lisäksi sovittiin korkeakoulun sitoutumisesta uusinta-auditointiin, mikäli se ei läpäise auditointia hyväksyttävästi. Auditointi sovittiin toteutettavaksi kotimaisen auditointiryhmän toimesta suomen kielellä.. Auditointiaineisto Auditointikäsikirjassa ohjeistetaan, että auditointiaineisto tulee koota siten, että se tarjoaa auditointiryhmälle riittävän tietoperustan ja näyttöjä korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän ja perustehtävien laadunvarmistuksen kattavuuden, toimivuuden, vaikuttavuuden sekä avoimuuden ja viestivyyden arviointia varten. Aineiston avulla arvioitsijoiden tulee saada kuva korkeakoulun organisaatiosta, laadunvarmistusjärjestelmästä, sen suhteesta toiminnanohjausjärjestelmään sekä näyttöjä laadunvarmistusjärjestelmän toimivuudesta. Taideteollisen korkeakoulun toimittama auditoinnin perusaineisto oli seuraava: Kuvaus TaiK:n organisaatiosta sekä opiskelija- ja henkilöstömääristä Kuvaus TaiK:n laadunhallintajärjestelmästä Laadunhallintajärjestelmän kehityshistoria Laadunhallintajärjestelmän kytkeytyminen toiminnanohjaukseen Laadunhallintajärjestelmän SWOT-analyysi Laadunhallintajärjestelmän perusteella havaittuja kehittämiskohteita. Perusaineistoa täydentämään oli lisäksi sisällytetty yhteensä 23 laadunvarmistuksen toimivuuteen liittyvää näyttöä. Näytöt oli aineistossa jaoteltu seitsemän auditointikriteerin mukaan. Taideteollisen korkeakoulun aineisto saapui Korkeakoulujen arviointineuvostoon, josta materiaali postitettiin viipymättä edelleen

12 auditointiryhmän jäsenille. Auditointiryhmä sai lisäksi pääsyn korkeakoulun intranet-järjestelmään, jonka tarjoama materiaali täydensi kirjallista materiaalia. Auditointiryhmä pyysi korkeakoululta seuraavat lisäaineistot: listaus toimitetussa auditointimateriaalissa mainituista pienryhmätyöskentelyn pedagogisista linjauksista esimerkkejä yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta (sidosryhmäpalautteita ja esimerkkejä tähän liittyvästä arviointityöstä) strategiakartta luettelo käytetyistä strategioista ja strategiatavoitteista esimerkkejä yksikkökohtaisista laatukäsikirjoista esimerkkejä alueellisesta vaikuttavuudesta esimerkkejä kilpailujen hyödyntämisestä osana laadunvarmistusjärjestelmää.. Auditointivierailu Auditointiryhmän puheenjohtaja Marjo-Riitta Järvinen ja auditointia Korkeakoulujen arviointineuvostossa koordinoiva suunnittelija Karl Holm vierailivat Taideteollisessa korkeakoulussa järjestetyssä auditoinnin informaatiotilaisuudessa, jossa keskusteltiin auditoinnin tavoitteista, kohteista ja kriteereistä sekä käytännön toteutuksesta. Järvisen ja Holmin lisäksi tilaisuudessa pitivät puheenvuoron TaiK:n rehtori Helena Hyvönen, vararehtori Martti Raevaara, laatupäällikkö Leena Koskinen sekä ylioppilaskunta TOKYO:n edustaja Henna Immonen. Varsinainen auditointivierailu järjestettiin Sen tavoitteena oli todentaa ja täydentää auditointiaineiston perusteella saatua kuvaa korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmästä. Vierailun ohjelma (liite 1) laadittiin auditointikäsikirjassa kuvatun mallin mukaisesti. Vierailun ensimmäisenä päivänä auditointiryhmä haastatteli tähän liittyen korkeakoulun johtoa, laadunvarmistusjärjestelmästä vastaavia henkilöitä, dekaaneja erillislaitosten johtajia, opetushenkilökuntaa, opiskelijoita, tuki- ja palvelutoimintojen edustajia sekä korkeakoulun sidosryhmien edustajia. Auditointivierailun toisena ja kolmantena päivänä auditointiryhmä haastatteli ryhmän etukäteen valitsemia osastoja, yksiköitä ja koulutusaloja, joita olivat opetus- ja opiskelijapalvelut (OOP), innovaatiokeskus designium, kansainvälisten asioiden yksikkö (IAC), Visuaalisen kulttuurin osaston kuvataide opetus ja graafinen suunnittelu sekä Muotoilun osaston tila- ja kalustesuunnittelu ja keramiikka- ja lasitaide.

13 Koulutusohjelmien haastatteluja varten auditointiryhmä jakaantui kahteen osaan. Kolmantena vierailupäivänä järjestettiin lisäksi ns. jokerikohteena haastattelu ryhmälle, joka koostui Taideteollisen korkeakoulun eri osastojen lehtoreista ja amanuensseista. Haastattelusta päätettiin ja ilmoitettiin korkeakoululle vasta auditointivierailun aikana. Auditointiryhmän raportti on laadittu auditointiprosessissa kertyneen aineiston ja siitä tehdyn analyysin pohjalta. Ryhmä on tuottanut raportin yhdessä niin, että kaikkien jäsenten erityisasiantuntemusta on hyödynnetty auditointikohteiden tarkastelussa. Korkeakoulujen arviointineuvoston suunnittelija on vastannut raportin alkuosassa olevista auditoinitiprosessin, korkeakoulun ja sen laadunvarmistusjärjestelmän kuvauksista sekä tekstin yhtenäisestä rakenteesta. Korkeakoululla on ollut mahdollisuus tarkistaa raporttiteksti asiatietojen osalta ennen julkaisemista.

14 Taideteollinen korkeakoulu ja sen laadunvarmistusjärjestelmä. Organisaation rakenne ja hallinto Taideteollisen korkeakoulun ylin päättävä elin on hallitus. Se hyväksyy korkeakoulun toiminta- ja muut suunnitelmat, päättää määrärahojen jaon perusteista ja nimittää mm. professorin virkoihin. Hallitus valitaan vaaleilla. Korkeakoulun esimies on rehtori. Hän toimii hallituksen puheenjohtajana, jakaa määrärahat sekä nimittää mm. lehtorit, assistentit ja hallintovirkamiehet. Rehtorilla on ns. yleistoimivalta korkeakoulussa eli rehtori päättää kaikista asioista, joita ei ole erikseen määrätty jonkin hallintoelimen tehtäväksi. Johtamisen ja asioiden valmistelun apuna rehtorilla on korkeakoulun johtoryhmä, johon rehtori kutsuu jäsenet. Vararehtorit hoitavat rehtoriston työnjaon mukaisia tehtäviä. Ensimmäinen vararehtori on tutkimusneuvoston puheenjohtaja. Toinen vararehtori vastaa opetuksen kehittämisestä. Vararehtorit hoitavat rehtorin tehtäviä tämän ollessa estynyt tai esteellinen. Tutkimusneuvosto on tutkimuksen ja jatkokoulutuksen asiantuntija- ja päätöksentekoelin. Se päättää mm. väitöskirjojen tarkastamisesta ja arvostelee ne sekä käsittelee professorien ja tutkimusvirkojen täyttöön liittyvät asiat. Opetusneuvosto on koulutuksen ja opetuksen asiantuntija- ja päätöksentekoelin. Opetusneuvosto vastaa koko korkeakoulua koskevista opetuksen periaatteista ja osastojen opetuksen koordinoinnista. Sen tehtäväalueena ovat opiskelijavalintaan liittyvät asiat sekä koulutuksen kehittäminen ja arviointi Korkeakoulu on jaettu opetuksen ja tutkimuksen järjestämistä varten osastoihin. Osaston hallintoa johtavat osastoneuvosto ja dekaani. Osasto päättää toimintaansa koskevista asioista, mm. osastonjohtajan valinnasta, opetussuunnitelmista, määrärahojensa jakamisesta ja tuntiopettajien palkkaamisesta itsenäisesti. Korkeakoulun erilliset yksiköt ovat Kirjasto ja Mediakeskus Lume. Korkeakoulun yhteisenä laitoksena toimii Länsi-Suomen muotoilukeskus MUOVA Vaasassa. Erillisyksikön hallintoa hoitavat johtokunta ja johtaja. Korkeakoulun yhteisiä kehittämishankkeita ovat Muotoilun innovaatiokeskus Designium sekä Future Home Institute.

15 Hallinto-osasto huolehtii asioiden valmistelusta ja esittelystä sekä päätösten toimeenpanosta korkeakoulussa sekä tuottaa muut korkeakoulun yhteiset hallinto- ja tukipalvelut. Hallinto-osastoa johtaa hallintojohtaja, joka mm. nimittää useimmat määräaikaiset virkamiehet ja voi antaa hallintoa koskevia ohjeita ja määräyksiä. Hallintoelimet ja päätösvaltaa käyttävät virkamiehet tekevät päätöksensä esittelystä. Esittelijöinä toimivat hallinto-osaston ja osastojen vastuualuejaon mukaiset esimiehet. taikin organisaatio / taik organisation hallitus / university board rehtori / rector vararehtorit / vice-rectors opetusneuvosto / teaching council tutkimusneuvosto / research council osastot schools erillisyksiköt separate institutions tutkimus- ja kehittämisyksiköt research and development units hallinto-osasto administrative dept. rehtorin yksiköt rector units elokuvataide ja lavastustaide motion picture television and production design medialaboratorio medialab muotoilu design taidekasvatus art education kirjasto library mediakeskus lume media centre lume koulutus- ja kehittämispalvelut supplementary education MUOVA future home designium hallintopalvelut administrative services kiinteistö- ja tekniset palvelut facilities management services opetus- ja opiskelijapalvelut teaching and learning support services tietohallintopalvelut IT-services viestintäpalvelut communications and marketing tutkimusinstituutti research institute kansainväliset asiat IAC international affairs IAC visuaalinen kulttuuri visual culture taide ja media, pori art and media, pori Kuva. Taideteollisen korkeakoulun organisaatio. Strategia, visio, toiminta-ajatus ja arvot Taideteollisen korkeakoulun strategiassa linjataan koulun visio, arvot, toiminta-ajatus ja -periaatteet, strategiset tavoitteet ja kehittämiskohteet. Strategisiksi tavoitteiksi on valittu: 1. Taideteollisen korkeakoulun muodostaman taiteellisesti monialaisen kokonaisuuden vahvistaminen, jatkuvan uudistumiskyvyn turvaaminen, toiminnan taiteellisen perustan lujittaminen ja kansainvälistäminen sekä tutkimuksen edelläkävijyyden ja kansainvälisen aseman vahvistaminen kaikilla korkeakoulun edustamilla osaamisaloilla.

16 2. Taideteollisen korkeakoulun yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisääminen luovan yhteiskunnan ja luovien toimialojen kehittämisessä sekä taiteen ja kulttuurin uudistamisessa innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä laajentamalla. 3. Taideteollisen korkeakoulun verkostoituminen parhaiden kansainvälisten yliopisto- ja osaamiskeskusten kanssa, yhteistyömuotojen ja -rakenteiden aktiivinen kehittäminen muiden korkeakoulujen kanssa, yhteistyön syventäminen niiden kanssa kansainvälisesti merkittävän osaamisen kehittämiseksi sekä oman toimintaympäristönsä kehittäminen tukemaan korkeakoulun toimintaa ja metropolialueen kansainvälistä kilpailukykyä. Strategiassa on keskeistä vahvistaa korkeakoulun vaikuttavuutta, tehokkuutta sekä toiminnan laatua. Näille luo pohjan voimavarojen hallinta ja kehittäminen, jossa henkilöstön asemasta ja kehityksestä huolehtiminen nousee keskiöön. Taideteollisen korkeakoulun visiona on olla vuonna 2015 yksi kansainvälisesti arvostetuimmista ja tavoitelluimmista alansa yliopistoista. Korkeakoulun toiminnalla on keskeinen rooli taideteollisuuden kansainvälisessä kentässä, joka heijastuu myönteisellä tavalla kansalliseen kulttuuriin, yhteiskuntaan ja talouteen. Taideteollisen korkeakoulun toiminta-ajatuksena on olla osaamisalansa dynaaminen kansainvälinen yliopisto, joka edistää luovien toimialojen kehitystä, kansallisen kulttuurin uudistumista, taiteellista sivistystä ja innovaatioihin perustuvaa kestävää kehitystä tukevaa yritystoimintaa. Lisäksi Taideteollinen korkeakoulu on osa alueellista yliopisto- ja korkeakoulukeskittymää, joka tulee tarjoamaan kansainvälisen tason edellytykset korkeatasoiselle tutkimukselle, opetukselle, taiteelliselle toiminalle ja tehokkaalle innovaatiotoiminnalle. Toiminta-ajatukseen kuuluu myös aktiivinen yhteistyö elinkeinoelämän, kulttuurialan ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa sekä verkottuminen parhaiden kansainvälisten yliopistojen ja osaamiskeskittymien kanssa tavoitteidensa toteuttamiseksi. Korkeakoulun toiminnan perustana olevat arvot ovat opiskelijoiden tyytyväisyys, yhteistyön ilo ja luova osaaminen.. Laadunvarmistusjärjestelmä ja sen osat Taideteollisen korkeakoulun strategiassa todetaan, että strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi korkeakoulun on varmistettava toimintojensa laatua. Korkeakoulun laatutyötä ohjaa Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmä -dokumentti, jossa kuvataan laadunvarmistusjärjestelmän periaatteet, toiminnan ohjaus ja suunnittelu, laadunvarmistuksen vastuut, ydinprosessien, hallinnon ja tukitoimintojen laadunvarmistus sekä laadunvarmistusjärjestelmän kehittäminen.

17 Laadunvarmistusjärjestelmän lähtökohtana on korkeakoulun oma toiminta, sen strategiset linjaukset ja tavoitteet. Laadunvarmistusjärjestelmän periaatteet rakentuvat laadunhallinnan syklin varaan: toiminnan suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen. Kuva. Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan periaate Taideteollisessa korkeakoulussa laadunvarmistusjärjestelmällä tarkoitetaan niitä menettelytapoja, prosesseja ja välineitä, joiden avulla korkeakoulu ylläpitää ja kehittää tutkimuksen, opetuksen, taiteellisen toiminnan ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen laatua. Korkeakoulun kaikki toiminnot kytkeytyvät laadunvarmistusjärjestelmään. Korkeakoulun johto on sitoutunut järjestelmään ja kantaa siitä vastuun. Laadunvarmistusjärjestelmä on osa Taideteollisen korkeakoulun johtamisjärjestelmää. Laadunvarmistusjärjestelmään sisältyvien arviointimenetelmien tuottaman tiedon avulla korkeakoulu ja sen yksiköt pystyvät muodostamaan kokonaiskuvan toiminnan laadusta sekä kehittämään toimintaansa arviointitiedon pohjalta. Keskeisenä prosessina kokonaiskuvan muodostamisessa on rehtorin ja osastojen/yksikköjen väliset vuotuiset tulossopimusneuvottelut. Yksikkötaso vastaa oman toimintansa laadusta ja laadunvarmistuksesta. Laatutyöstä, tavoitteista ja tarvittavasta tuesta sovitaan korkeakoulun johdon kanssa vuosittain tulosneuvottelujen yhteydessä. Koko korkeakoulun kattavaa laatutyötä koordinoi laatupäällikkö ja työtä ohjaa laatutyön ohjausryhmä. Laadunvarmistusjärjestelmän kuvauksen mukaan Taideteollisen korkeakoulun laadunhallintajärjestelmä takaa korkeakoulun kyvyn suorittaa perustehtävänsä luotettavasti ja korkealaatuisesti kaikilla toiminnan tasoilla ottaen huomioon yksilön, yhteiskunnan ja ympäristön tarpeet. Laadunvarmistustyön periaatteet ovat: 1. Laadunvarmistus kytkeytyy strategiaan ja on osa toiminnanohjausta. 2. Laadunvarmistusjärjestelmä kattaa kaikki toiminnot ja tukee käytännön toimintaa.

18 3. Laadunvarmistusjärjestelmä integroi laatutyön osat (suunnittelu, toteuttaminen, arviointi, kehittäminen) systemaattiseksi kokonaisuudeksi ja pyrkii konkretisoimaan laatutyön periaatteet prosesseissa. 4. Laadunvarmistusjärjestelmä tukee innovatiivisuutta. 5. Laadunvarmistustyö on dokumentoitua, siitä syntyvää tietoa hyödynnetään aktiivisesti toiminnan kehittämisessä ja siitä on selkeää näyttöä. 6. Laatutyöstä viestitään avoimesti sekä korkeakoulun sisällä että keskeisille sidosryhmille. Kuva. Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistuksen elementit Taideteollinen korkeakoulu seuraa laadunvarmistusjärjestelmän toimivuutta ja arvioi sen kokonaisvaltaisuutta ja vaikuttavuutta. Lisäksi laadunvarmistusjärjestelmää kehitetään jatkuvasti, jotta se antaisi tavoitteiden kannalta olennaista tietoa.

19 Auditointitulokset. Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien tavoitteiden, toimintojen, toimijoiden sekä vastuiden määrittely ja dokumentaatio Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteet, toiminnot ja vastuut on määritelty. Vastuunjako on toimiva korkeakoulutasolla. Dokumentaatio on pääosin laadittu auditointiprosessiin valmistauduttaessa ja on osittain vielä keskeneräistä. Laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteiden, toimintojen, toimijoiden sekä vastuiden määrittely ja dokumentaatio on alkavassa vaiheessa. Tavoitteet ja toiminnot Laadunvarmistusjärjestelmä on osa Taideteollisen korkeakoulun johtamisjärjestelmää ja toiminnan ohjausta. Korkeakoulun kaikki toiminnot kytkeytyvät laadunvarmistusjärjestelmään ja järjestelmän tarkoitus on auttaa korkeakoulua onnistumaan toiminnossaan. Laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteena on systematisoida korkeakoulun tavoitteenasettelua, eri toimintojen organisointia ja johtamista, resursointia, arviointia ja kehittämistä hallittavaksi kokonaisuudeksi tarjota ohjeita ja konkreettisia työkaluja korkeakoulun tärkeimpiin prosesseihin ja laadunvarmistuksen toimiin kerätä ja jakaa tietoa korkeakoulun tavoitteista, toiminnasta ja tuloksista. Järjestelmä kuvataan laadunhallinnan syklinä (toiminnan suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen), joka nivoutuu vahvasti opetusministeriön kanssa käytävän tulossopimusneuvottelun ja sisäisten tulosneuvottelujen (TTS-prosessi) ympärille. Syklin näkökulmasta on kuvattu keskeisimmät laadunvarmistuksen elementit. Näitä ovat mm. toimintaa ohjaavat asiakirjat ja sopimukset, strategiatyö, palautteet, dokumentointi, prosessityö, ulkoiset ja sisäiset arvioinnit, verkottuminen, resurssien käyttö- ja investointisuunnitelmat sekä henkilöstön kehittäminen. Taideteollisella korkeakoululla ei ole varsinaista laatukäsikirjaa, vaan Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmä on kuvattu erillisenä 60

20 sivun laajuisena dokumenttina, jonka rehtori ja laatupäällikkö ovat allekirjoittaneet Dokumentissa on kuvattu laadunvarmistuksen periaatteet, toiminnan suunnittelu ja ohjaus, organisaation päätöksenteko ja laadunvarmistuksen vastuut, ydinprosessien (opetus, tutkimus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus) sekä tukiprosessien ja hallinnon laadunvarmistus. Ydinprosesseilla on omat laatutavoitteensa, mutta myös TAIKin arvoille (opiskelijoiden tyytyväisyys, luova osaaminen, yhteistyön ilo) on määritelty laatutavoitteet ja laadun ilmenemismuodot. Laadunvarmistus on nostettu TAIKin strategiassa keskeisesti esille, sillä strategisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää strategian mukaan toiminnan laadun varmistamista. Strategiset tavoitteet on esitetty korkeakoulun vuosien strategiassa, elinikäisen oppimisen vuosien strategiassa, vuosien henkilöstöstrategiassa, saavutettavuusstrategiassa, tasa-arvosuunnitelmassa ja vuosien tietohallintostrategiassa. Dokumentissa ja haastatteluissa mainitaan prosessit ja prosessien kuvaukset yhtenä laadunvarmistuksen elementtinä. Varsinaisia prosessikuvauksia ei kuitenkaan löydy laadunvarmistusjärjestelmä-dokumentista eikä osastojen laatukuvauksista. Tärkeimpiä prosesseja on listattu ja niihin sisältyviä toimintoja on kuvattu eri tavoin ja eri tarkkuudella. Vaikuttaa siltä, että ainoastaan jotkut tukipalvelut ovat mallintaneet ja kuvanneet prosessejaan tarkemmin. Pyydetyn lisäaineiston mukaan aiemmin ennen varsinaiseen auditointiin valmistautumista osastot ja yksiköt ovat kehittäneet laadunvarmistusjärjestelmiään itsenäisesti. Auditointiin valmistautumisen yhteydessä osastoja ja yksikköjä kehotettiin tuottamaan laadunvarmistuksen kuvaukset, joiden tulisi sisältää toiminnan ohjaus ja toiminnan tavoitteet, tärkeimmät prosessit, arviointi- ja palautteenkeruumenetelmät ja toiminnan kehittämisen tavat. Aineiston mukaan yksikkökohtaisia laadunvarmistuksen kuvauksia ei pääsääntöisesti kutsuta laadunvarmistusjärjestelmiksi tai laatukäsikirjoiksi vaan käytännöllisemmin laadunvarmistuksen kuvauksiksi. Nämä kuvaukset löytyvät intranetistä ja ne ovat hyvin eritasoisia. Tämä kertoo osaltaan siitä, että osastot ovat laatutyössään hyvin eri vaiheissa. Vastuut ja dokumentointi Auditoinnin perusaineiston mukaan Taideteollisen korkeakoulun johto on sitoutunut järjestelmään ja kantaa siitä vastuun. Koko korkeakoulun kattavan laatutyön ohjeistus on opastava. Yksikkötaso vastaa oman toimintansa laadusta ja laadunvarmistuksesta. Osastoilla on omat tavoitteensa ja siten myös laadunvarmistus toimii niissä eri tavalla. Osastot ovat saaneet vapaasti valita, miten laatutyö organisoidaan osastoilla esimerkiksi onko osastolla erityistä laatu-

21 vastaavaa vai onko laatutyö osaston johtajan vastuulla. Pääsääntöisesti laatutyö on kuitenkin osaston dekaanin vastuulla. Laatutyöstä, tavoitteista ja tarvittavasta tuesta sovitaan vuosittain sisäisissä tulosneuvotteluissa. Myös osastojen laatudokumenteissa esimerkkeinä Muotoilu sekä Elokuva- ja lavastustaide nostetaan toiminta- ja taloussuunnitelmaprosessi vahvasti esille. Toisaalta osastoja/yksikköjä on auditointiin valmistauduttaessa ohjeistettu nostamaan juuri TTS-prosessi esille omissa laatukuvauksissaan. Vastuut on dokumentoitu korkeakoulutasolla seuraavasti: rehtori vastaa koko korkeakoulun laadunvarmistuksesta sekä erikseen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja taiteellisen toiminnan laadunvarmistuksesta, laatutyön ohjausryhmä laatutyön ohjauksesta. Laatupäällikkö vastaa koko korkeakoulua koskevasta laatutyöstä, joka sisältää ohjeistuksen ja tiedottamisen, koordinoinnin sekä seurannan ja kehittämisen. Opetuksen laadunvarmistuksesta vastaavat opetusneuvosto, opetuksesta vastaava vararehtori sekä osastoneuvostot ja dekaanit. Tutkimuksen laadunvarmistuksesta vastaavat tutkimusneuvosto, tutkimuksesta vastaava vararehtori sekä osastoneuvostot ja dekaanit. Koko yliopiston kattavaa laatutyötä koordinoidaan opetus- ja opiskelijapalveluista. Opintoasiainjohtaja toimii oman toimensa ohella laatupäällikkönä. Uusi tehtävä annettiin opintoasiainjohtajalle elokuussa 2008 auditointiprosessin varsinaisesti käynnistyessä. Laatupäällikkö toimii laatutyön ohjausryhmän puheenjohtajana ja hänen apunaan on projektipäällikkö. Auditointijärjestelyt ovat kuuluneet projektipäällikön vastuulle. Hän on pitänyt tiiviisti yhteyttä osastoihin, ohjeistanut ja opastanut osastoja valmistelutyössä. Tarkempaa tietoa osasto- ja yksikkökohtaisista vastuunjaoista löytyy intranetissä olevista laatukuvauksista. Esimerkiksi Muotoilun osaston laadunvarmistusdokumentin luonnoksessa on kuvattu opetuksen ja tutkimuksen laadunvarmistuksen vastuualueet ja konkreettisesti myös se, mitä vastuu tarkoittaa eri toimijoiden työssä rehtorista ja vararehtorista aina opiskelijaan asti. TAIK-tason vastuiden merkitystä ei ole kuvattu samalla tarkkuudella. Laatutyön vastuut ja työnjako eivät olleet kaikille haastateltaville selviä. Kaikki eivät esimerkiksi tienneet, kuka on korkeakoulun laatupäällikkö. Laatupäällikön ja projektipäällikön työnjako ei myöskään kaikilta osin ollut selkeä. Auditointiaineistosta ja -haastatteluista ilmeni, että laaditut dokumentit ovat pääosiltaan hyvin tuoreita ja suurimmaksi osaksi vielä keskeneräisiä, näin varsinkin osastojen laatukuvausten osalta. Vaikka laatutyötä on tehty pitkään, dokumentointi on ollut puutteellista. Auditointiin valmistautuminen aloitettiin vuoden 2008 elokuussa ja yhtenä tavoitteena oli tehdä olemassa oleva

22 näkyväksi. Tässä yhteydessä toiminta dokumentoitiin ja kirjoitettiin auki. Useimmilla osastoilla ja yksiköissä dokumentointi tehtiin ensimmäistä kertaa. Kehittymisen sykli ei siten dokumenteissa vielä näy. Vierailuilla korostettiin vahvasti sitä, että olemassa olevan järjestelmän kuvaaminen on keskeneräisyydestään huolimatta erityisen tärkeää muutosprosessissa minkä Aalto-yliopistoon valmistautuminen tuo mukanaan. Omat vahvuudet pystytään tuomaan paremmin esille neuvotteluissa. Laadunvarmistusjärjestelmä-dokumenttia eivät kaikki haastateltavat olleet lukeneet. Vaikka se sai kritiikkiä paperinmakuisuudesta, joidenkin mielestä siitä on hyvä tarkastaa talon yhteisiä linjauksia. Dokumentti on laadittu selvästi auditointia varten mutta jatkossa sen on tarkoitus olla koko henkilöstön käytössä. Haastattelujen mukaan siihen pyritään sisällyttämään enemmän työkaluja ja ohjeistusta, sillä toistaiseksi se on vielä lähinnä kuvauksen tasolla. Olemassa olevan toiminnan nähdään kuitenkin saavan konkreettisempia käsitteitä laadunvarmistus-dokumentin kautta. Yhteenveto: Laadunvarmistusjärjestelmä -dokumentti on melko kattava kuvaus TAIKtason laatupolitiikasta ja eri toimintojen laadunvarmistuksesta. Dokumentti jää kuitenkin liikaa kuvauksen tasolle ja on raskaslukuinen eikä se juurikaan anna työkaluja osastojen laatutyön kehittämiseen. TAIK-tason vastuut on kirjattu laadunvarmistusjärjestelmä-dokumenttiin. Muotoilun osaston omassa laatukuvauksessa on kirjattu, mitä vastuu konkreettisesti tarkoittaa opetuksen ja tutkimuksen laadunvarmistuksessa. Osastojen ja yksiköiden laadunvarmistuksen kuvaukset ovat keskeneräisiä (osa ensimmäisiä luonnoksia) ja toteutukseltaan erilaisia. Auditointiin valmistautumiselle on jäänyt selvästi liian vähän aikaa... Tutkintotavoitteinen koulutus Tavoitteet, toiminnot, toimijat ja vastuut ovat selkeästi ja konkreettisesti määriteltyjä ja dokumentoituja. Vastuunjako on toimiva. Laadunvarmistusjärjestelmä kattaa useita korkeakoulun perustoimintoja. Tietoa käytetään koulutuksen ja muun toiminnan laadunhallinnan ja kehittämisen välineenä. Laadunvarmistuksen menettelytavat edistävät toiminnan kehittämistä ja muutoksen aikaansaamista. Riittämättömän laadun tunnistamiseen on olemassa toimivat käytänteet. Tutkintotavoitteisen koulutuksen laadunvarmistusjärjestelmä on tasolla kehittyvä. Korkeakoulun tutkintotavoitteiselle koulutukselle on nimetty vastaava vararehtori. Laadunvarmistusjärjestelmästä vastaavat hänen lisäkseen opetusneuvosto, osastoneuvostot ja dekaanit. Koulutukselle on laadittu kaikki tasot läpäise-

23 vä strategia. Laatutavoitteina mainitaan muun muassa opiskelijalähtöinen ja yksilölliset valinnat mahdollistava opetus, modernit ja turvalliset työskentelyolosuhteet, opintojen ohjaus ja mahdollisuus osallistua korkeakoulun päätöksentekoon. Korkeakoulun arvoiksi on määritelty muun muassa opiskelijoiden tyytyväisyys ja yhteistyön ilo. Koulutuksen laadunvarmistuksen toiminnot ja kattavuus Tutkintotavoitteisen koulutuksen laadunvarmistus linkitetään hallinnon tasolla yleisesti korkeakoulun toiminta- ja taloussuunnitelmaprosessiin. Laadunvarmistus sisältää pääasiallisesti opetussuunnitelmatyön osallistavine prosesseineen, opiskelijavalintatyön, opetuksen ja muiden opiskeluprosessien palautekäytännöt, lopputöiden ja muiden tuotteiden, esitysten ja tutkimuksen arvioinnin ja julkistamisen. Opiskelijatasolla keskeinen laadunvarmistusjärjestelmä on HOPS-työskentely sekä muu opintojen ohjaus ja seuranta. Lisäksi laadunvarmistukseen sisältyy sidosryhmiltä ja muusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kerätty tieto. Opetushenkilökunta korostaa lisäksi erityisesti opetuksen laatua, opettaja- ja opiskelijasuhdelukua sekä teoreettisen ja käytännöllisen tiedon vuorovaikutusta. Opintosuunnitelmatyöskentely tapahtuu yhdessä osastojen kanssa joka toinen vuosi. Osastoilta suunnitelmat etenevät opetusneuvostoon. Opetus- ja opiskelijapalvelut vastaa työskentelyn organisoinnista ja amanuenssit keräävät välipalautetta. Opetusneuvosto suorittaa linjauksen ja työ palautuu takaisin osastoille. Opetussuunnitelma käy siten prosessin aikana opetusneuvostossa kaksi kertaa. Valmistelutyöhön osallistuvat myös opiskelijaedustajat. Laadunvarmistusjärjestelmä kattaa hyvin opetussuunnitelmatyön ja prosessi on toimiva. Kurssikohtaiset palautteet ovat keskeinen tapa kerätä palauteaineistoa koulutuksesta. Palautteet kootaan yksiköissä ja käsitellään osastoneuvostoissa, joissa on opiskelijaedustus. Haastatteluissa ilmeni, ettei sähköinen palautejärjestelmä, weboodi, ole erityisen suosittu opiskelijoiden keskuudessa. Palautetta ei välttämättä saada opiskelijoilta tarpeeksi, jotta johtopäätöksiin voisi luottaa. Yksiköissä on myös erilaisia käytäntöjä palautteen jatkokäsittelyssä, mikä vaikuttaa opiskelijoiden näkökulmasta opetuksen laadunvarmistuksen toteutumiseen. Haastatellut opiskelijat kokivat palautteen vaikuttaneen esimerkiksi opettajavaihdoksiin, kurssien sisältöihin ja laajuuteen. Toisaalta palautteen vaikuttavuudesta ei ole saatavilla tietoa eikä kaikilla osastolla palautetta kerätä kokonaisuutena. Henkilökunta pitää tärkeänä keskustelevaa toimintakulttuuria, jolloin palaute saadaan mahdollisimman nopeasti ja siihen voidaan näin myös tarttua nopeasti. Opiskelijoiden keskuudessa avointa keskustelukulttuuria pidetään hyvänä käytänteenä, sillä samalla on mahdollista edesauttaa

24 palautekäytänteiden omaksumista omassa yksikössä. Toisaalta monet opiskelijat suhtautuvat suoran palautteen antamista kohtaan jopa epäillen etenkin kun kysymyksessä on taidealoille tyypillinen läheinen opettaja-opiskelijasuhde. Opiskelijat eivät kaikissa tilanteissa ole vakuuttuneita palautejärjestelmän luottamuksellisuudesta esimerkiksi ristiriitatilanteissa. Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS mainitaan tavoitetasolla tärkeänä laadunvarmistuksen työkaluna. HOPS:n liittyvät käytännöt ovat kuitenkin varsin vaihtelevia eri yksiköiden välillä. Monilla osastoilla HOPS toimii erinomaisesti ja sitä päivitetään jopa neljä kertaa vuodessa, toisaalta toisilla osastoilla tiukka koulumaisuus tukee 1 2 vuosikurssien opiskelua. Opintoohjaus on amanuenssivetoista ja yksiköittäin ohjauksen tarve vaihtelee suuresti. Vain joissakin yksiköissä on käytössä tutor-opettajia opiskelun kahtena ensimmäisenä vuotena. Opinto-ohjauksen riippuvuutta amanuenssien työpanoksesta olisi syytä tarkentaa ja ohjauksen määrää sekä sopivia tapoja kehittää yhdessä opiskelijoiden kanssa vastaamaan parhaiten kunkin yksikön opiskelijoiden tarpeita. Yhtenä kehittämiskohteena on selkeästi opiskelijapalautteiden tiedon kehno siirtyminen ulkoisille sidosryhmille. Yksikköjen suhteellisen pienestä koosta seuraa se, että laadunvarmistusjärjestelmä tunnistaa varsin hyvin pudokkaat tai opintoihin liittyvät viivästymät. Korkeakoulu tekee palautekyselyjä valmistuneille sekä niille, jotka eivät määräajassa ole valmistuneet. Toisaalta opintoihin liittyy myös ongelmia, joista on vaikeampi saada otetta. Periaatteessa järjestelmän tavoitteena on kuitenkin tarjota erilaisia vaihtoehtoisia väyliä edetä. Opiskelijat kertovat kokevansa tässä myös hankaluuksia, vuosikurssiaikatauluista eri syistä putoaminen vaikeuttaa tutkinnon suorittamista. Osa haastatelluista piti kolmevuotista kandidaattitutkintoa liian kiireisenä ja täyteen ahdettuna. Haastateltujen opiskelijoiden mukaan monet harjoitteluihin, osallistumisiin ja väsymykseen liittyvät ongelmat liittynevät kireään kandidaattiohjelman luomaan paineiseen ilmapiiriin. Opetuksesta vastaava henkilöstö korostaa tärkeinä laadunvarmistuksen prosesseina opiskelijoiden valintaa sekä lopputyökäytäntöjä. Opiskelijavalinta onkin ollut pitkän kehitystyön kohteena ja sen voi sanoa täyttävän edistyneeltä järjestelmältä vaadittavat tunnusmerkit. Valinnoissa arviointia on suunnattu teknisen osaamisen lisäksi laajemmin hakijan ominaisuuksiin, valmiuksiin, käsitteellistämiskykyyn sekä alalle soveltuvuuteen liittyviin tekijöihin. Rekrytointiprosessi on myös monivaiheinen. Samoin lopputyöpajat sekä töiden arviointi- ja julkiset esittelytilanteet tukevat erinomaisesti opetuksen laatutavoitteiden toteutumista. Master of Art (MoA) -tapahtuma on keskeinen opiskelijatöiden esittelyfoorumi ja se koetaan tärkeäksi laadunvarmistuksen, yhteiskunnallisen näkyvyyden saavuttamisen sekä opiskelijoiden urasuunnittelun välineeksi. Tapahtumaa on kehitetty opiskelijalähtöisemmäksi saadun palaut-

25 teen pohjalta esimerkiksi töiden jurytys on poistettu. Toisaalta haastattelussa ilmeni, etteivät kaikki opiskelijat ja opetusalat koe tapahtumaa edelleenkään omakseen mm. tilaisuuden tuote- ja kaupallisuuspainoisen näkökulman vuoksi. Myös ilmoittautumisaika tapahtumaan sopii huonosti monien opiskelijoiden lopputyöprosessiin. Internet-galleria Frami sen sijaan toimii opiskelijoiden mukaan demokraattisena töiden julkistamiskanavana mutkattomasti. Tutkintotavoitteisen koulutuksen laatua uhkaavina tekijöinä nousi haastatteluissa esille opiskelijamäärien lisääntyminen ja samalla tapahtunut resurssien vähentyminen. Tilaongelmat heikentävät laatua, samoin opetuksen sisällöissä näkyvät teorian ja käytännön kohtaamisongelmat. Taiteeseen ja taiteen alan koulutukseen liittyviä indikaattoreita pidetään kehittymättöminä. Opiskelijoiden työskentelyn ja korkeakoulusta valmistuneiden laatua seurataan säännöllisesti. Näitä mitataan näyttelyillä, kansainvälisellä näkyvyydellä sekä kilpailuissa ja työelämässä menestymisellä. Myös opettajien oman ammattikunnan epävirallista palautetta pidetään tärkeänä vaikkakin tätä tietoa kerätään vähemmän järjestelmällisesti. Jatkokoulutuksen laadunvarmistus Jatko-opiskelijoiden rekrytointiin toivotaan strategialähtöisempää valintaa, joka johtaisi selkeämmin teemalliseen ryhmäytymiseen. Joissakin yksiköissä toivotaan rekrytoinnin suuntautuvan ja tukevan paremmin omien opiskelijoiden jatkokoulutusta ulkopuolisten hakijoiden lisäksi. Jatkokoulutettavien ohjaus, esitarkastus ja vastaväitökset pyritään saamaan korkeatasoiseksi käyttämällä alan parhaita kansainvälisiä asiantuntijoita korkeakoulun ulkopuolelta. Ongelmiin ohjauskäytännöissä puututaan mahdollisimman nopeasti. Haastatellut jatkokoulutettavat korostavat suoran palautteen ja hyvien ohjauskäytäntöjen etuja. HOPS:a ei kuitenkaan välttämättä tehdä jatko-opiskelijoille kaikilla osastoilla. Osallistuminen jatkokoulutuksen kehittämistyöhön on toisaalta vähäistä eikä vaikutuskanavasta olla tietoisia. Laatukäsikirjassa mainittua ohjaajien koulutusta tai tapaamisia ei ole toteutettu kattavasti. Kokonaisuutena jatkokoulutuksen laadunvarmistus on hyvällä tasolla. Koulutus kansainvälistymisen näkökulmasta Taideteollisen korkeakoulun tutkintotavoitteinen koulutus on kansainvälisesti vetovoimainen ja korkeakouluun hakeutuukin suhteellisen paljon ulkomaalaisia opiskelijoilta. Haastatellut kansainväliset opiskelijat ovat saamaansa opinto-ohjaukseen suhteellisen tyytyväisiä, sen sijaan TAIK:n koulutuksesta heille syntynyt mielikuva ja todellisuus eivät ole aina vastanneet toisiaan. Taideteollinen korkeakoulu oletetaan kv-opiskelijoiden keskuudessa taidepainotteisemmaksi ja opetuksen englanninkielistä määrää luullaan korkeam-

26 maksi kuin se käytännössä on. Opetushenkilökunnan mielestä ulkomaisille opiskelijoille välittyy jopa harhaanjohtavaa tietoa. Turhautumista esiintyy kvopiskelijoiden mukaan paljon; julkisuuskuva on ristiriitainen sekä opiskelijoiden että joidenkin opettajien mielestä. Kv-opiskelijoiden määrät määritellään suunnitelmissa, mutta haastattelujen perusteella osastoilla tulisi olla enemmän päätäntävaltaa sekä rekrytointimäärissä että kielitaitovaatimusten asettamisissa. Ongelmaksi koetaan myös se, että korkeakouluun on tulossa paljon kansainvälisiä opiskelijoita, mutta TaiK:n opiskelijat eivät ole yhtä innokkaita lähtemään vaihto-ohjelmiin. Joillakin osastoilla on kehitetty ongelmaan toimivia ratkaisuja, muun muassa kansainvälisten opinto- tai muiden projektien muodossa. Kansainvälistymisen näkökulmasta tähän jossain määrin yksipuoliseen vaihtoon tulisikin kiinnittää huomiota. Laadunvarmistuksen tuottaman tiedon hyödyntäminen Tietoa kerätään tärkeimmistä toiminnoista varsin kattavasti ja sitä hyödynnetään esimerkiksi opiskelijavalintojen ja opetuksen kehittämisessä. Hyvien käytänteiden dokumentoinnissa sekä niiden siirtämisessä osastojen ja yksiköiden välillä on edelleen parannettavaa. Tutkintotavoitteisen koulutuksen palautteesta ei ole tietoa kokonaisuutena korkeakoulun tasolla. Laadunvarmistusjärjestelmä vaikuttaa olevan varsin dekaanijohtoinen ja yhtenäisyys vielä puuttuu. Tämä tilanne kyllä myös tiedostetaan ja samalla ohjeistusta pyritään kehittämään. Haastattelussa ilmeni, että seurantajärjestelmät muuttavat työn arkipäivää mutta eivät sellaisenaan paranna koulutuksen laatua. Yhteenveto: Tutkintotavoitteisen koulutuksen laadunvarmistuksessa on olemassa hyviä käytäntöjä sekä prosessikuvauksia, mutta toiminnan käytänteet ja laatu vaihtelevat korkeakoulun sisällä. Hyvien käytäntöjen dokumentointiin ja niiden siirtämiseen osastojen ja yksikköjen välillä tulee kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Pienet yksiköt, suotuisa opettaja-opiskelija suhdeluku ja avoin, keskusteleva ilmapiiri suosivat palautejärjestelmän toimivuutta. Opinto-ohjaus on suhteellisen hyvin toimivaa ja laatua tukevaa. Järjestelmän tukeutuminen amanuenssin työpanokseen vaatii kuitenkin tarkastelua ja ohjausta tulisi jatkossa kehittää vastaamaan kunkin yksikön opiskelijoiden tarpeita. Opiskelijavalinnan menettelytavat sekä lopputöiden arviointiprosessit ylläpitävät ja kehittävät koulutuksen laatua. Yksipuoliseen kansainväliseen vaihtoon sekä kv-opiskelijoille välittyvään kuvaan korkeakoulun koulutuksesta tulee kiinnittää huomiota.

27 .. Tutkimustoiminta ja jatkokoulutus Taideteollinen korkeakoulu on osa alueellista yliopisto- ja korkeakoulukeskittymää, joka pyrkii tarjoamaan kansainvälisen tason edellytykset korkeatasoiselle tutkimukselle, opetukselle, taiteelliselle toiminnalle ja tehokkaalle innovaatiotoiminnalle. Opetus ja tutkimus on kytketty toisiinsa saumattomasti eri koulutustasoilla. Laadullinen ajattelu on keskeisessä asemassa päätöksiä tehtäessä ja tutkimustoiminta kattaa niin soveltavaa kuin intressivapaata tutkimusta. Tutkimustoimintaan ja jatkokoulutukseen liittyvä laadunvarmistus on edistyneessä vaiheessa. Taideteollinen korkeakoulu ei taideyliopistona ole ensisijaisesti tutkimuspainotteinen, mutta siellä tehdään taiteen ja muotoilun käytäntöihin suuntautuvan opetustyön rinnalla myös tutkimusta. Opetus ja tutkimus on pyritty kytkemään toisiinsa mahdollisimman saumattomasti kaikilla koulutustasoilla. TAIK:n tutkimusalueita ovat muotoilu, uusi media, audiovisuaalinen esittäminen, taidekasvatus ja visuaalinen kulttuuri. Tutkimus kattaa sekä perustutkimuksen että soveltavan tutkimuksen. Taideteollisessa korkeakoulussa vaikuttaa rehtorin alainen Tutkimusinstituutti. Sen tehtäviin kuuluu korkeakoulun tutkimustoiminnan ja tutkijakoulutuksen koordinoiminen, kansainvälisten ja kotimaisten tutkimussuhteiden ylläpitäminen ja luominen sekä yhteistyöverkostojen muodostaminen. Se tukee myös korkeakoulun osastojen tutkimustoimintaa ja tutkijakouluja. Lisäksi se tarjoaa mm. jatkotutkintoihin ja tutkijaliikkuvuuteen liittyviä tukipalveluja. Tutkimusinstituutti on yksikkönä strateginen ja vapaa sisällöllisistä intresseistä. Tutkimusinstituutti osallistuu vuosittain tulosneuvotteluiden valmistelutyöhön keräämällä yksikkökohtaista vertailutietoa tutkimustoiminnan ja jatkokoulutuksen tuloksista. Taideteollisen korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmä -dokumentissa on kuvattu tutkimusinstituutin ydintehtävät, jotka on määritelty vahvasti yksikön tavoitteiden mukaisesti. Kaikille ydintehtäville on määritelty laatukriteerit. Tutkimusinstituutti laatii yhteenvetoja ja raportteja ja esittelee tuloksia eri tilaisuuksissa. Auditointiaineiston ja -haastattelujen mukaan palautetiedon pohjalta on käynnistetty kehittämistoimenpiteitä kuten esimerkiksi selvennetty ohjaajuuteen liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Korkeakoulun eri osastoilla on omat tutkimustavoitteensa sekä tutkimuksesta vastaavat johtajansa. Alapaletti on laaja, ja kattaa niin soveltavaa kuin intressivapaata tutkimusta. Korkeakoulu pyrkii strategiansa mukaisesti määrittelemään tutkimustoiminnan painopistealat, mutta hyväksyy myös sisältäpäin nousevia ideoita ja projektihankkeita, koska ne voivat myöhemmin kasvaa keskeisiksi alueiksi. Tutkimuspuolella voi kuitenkin syntyä ongelmia, jos sen annetaan sirpaloitua liikaa. Systemaattisuutta ja strategista ajattelua on siksi py-

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 emeritusprofessori Paavo Okko Auditointiryhmän

Lisätiedot

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Korkeakoulut kehittävät laadunvarmistusjärjestelmiään siten, että ne täyttävät Euroopan korkeakoulutusalueen

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Oulun yliopisto Auditointi syksyllä 2009. pääsihteeri FT Helka Kekäläinen Korkeakoulujen arviointineuvosto

Oulun yliopisto Auditointi syksyllä 2009. pääsihteeri FT Helka Kekäläinen Korkeakoulujen arviointineuvosto Oulun yliopisto Auditointi syksyllä 2009 pääsihteeri FT Helka Kekäläinen Korkeakoulujen arviointineuvosto Auditointien kokonaisaikataulu 2005-2011 Pilottiauditoinnit 2004-2005 Syksy 2005-kevät 2006 Kevät

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö ULKOINEN AUDITOINTI Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö 12.5.2014 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 13. 15.1.2015 13.5.2014 Pirjo Halonen 2 TOTEUTTAJAORGANISAATIO Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Puheenjohtaja Riitta Pyykkö Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Miksi juuri auditointi?

Lisätiedot

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 Suunnittelija MuT Marja-Liisa Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta

TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien (2012-2018) pohjalta Mira Huusko mira.huusko@karvi.fi 31.10.2018 Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Esityksen sisältö Tutkimuksen

Lisätiedot

Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta

Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta Ammattikorkeakoulujen rehtorien seminaari 15.2.2007 Projektisuunnittelija Sirpa Moitus Korkeakoulujen arviointineuvosto www.kka.fi Auditointien kokonaisaikataulu

Lisätiedot

Toisen auditointikierroksen menetelmä

Toisen auditointikierroksen menetelmä Toisen auditointikierroksen menetelmä Rehtori, varapuheenjohtaja Pentti Rauhala Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö Riitta Pyykkö Professori, puheenjohtaja Korkeakoulujen arviointineuvosto Peda-forum Rovaniemi 26.8.2010 Sidosryhmäyhteistyö ja auditoinnit

Lisätiedot

AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN

AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Yliopistopalvelujen johtoryhmä 5.3.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Yliopistolain velvoite Yliopistolaki 558/2009, 87 : Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous 16.12.2013 Taina Joutsenvirta 16.12.2013 1 Auditoinnin tarkoitus Auditoinnin tavoitteena on tukea suomalaisia korkeakouluja niiden kehittäessä laatujärjestelmiään

Lisätiedot

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen Itsearviointi, case MAMK Laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen Lehtori, laatuvastaava Ulla Keto Ohjelma Itsearviointi korkeakoulun laatutyökaluna Itsearviointi MAMKissa EFQM-itsearvioinnit (1998, 1999)

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta KOKOA seminaari 10.10.2013 Kuopio Pääsuunnittelija Sirpa Moitus & erikoissuunnittelija Touko Apajalahti KKA:n auditointimallin

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET Laatuvastaavat 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Aiheet Kertaus laadunhallintajärjestelmästä Ajankohtaiset muut asiat Kokonaisarkkitehtuurihanke Vuoden 2014 auditointiin

Lisätiedot

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN Perehtyjä /pm Mentori / pm Huomiot, havainnot, kysymykset, kehittämisehdotukset yms. Perehtymissuunnitelman laatiminen Tavoitteet ja aikataulu Uusi laatuvastaava laatii oman

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle.

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle. Jyväskylän yliopisto 1(5) Auditoinnin menettelyohjeiden soveltamisala Laadunvarmistusjärjestelmä on organisaation, vastuunjaon, vakiintuneiden, mutta silti kehittyvien menettelytapojen, prosessien ja voimavarojen

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu

Mikkelin ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu Mamk lyhyesti Mikkelin ammattikorkeakoulu on elinikäisen oppimisen korkeakoulu, opiskelijan korkeakoulu, kansainvälinen korkeakoulu, yhteisöllinen korkeakoulu, vahva TKI-korkeakoulu

Lisätiedot

laadunvarmistusjärjestelmän

laadunvarmistusjärjestelmän Kajaanin ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin i i tulokset t Kehitysjohtaja Mirja Toikka Auditointiryhmän puheenjohtaja Kajaani 30.1.2008 Korkeakoulujen arviointineuvosto Rådet för

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu opiskelijoita 4500 henkilöstöä 300 2 kampusta 4 koulutusalaa 18 tiimiä Kyamkin laatupolitiikka Laadusta viestitään ymmärrettävästi Vastuu laadusta ja kehittämisestä on kaikilla

Lisätiedot

Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta

Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta 3.12.2008 Mirja Iivonen Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Johto ja keskushallinto Kansleri Hallitus Rehtori Vararehtorit (2) Hallintokeskus Hallintojohtaja Tiedekunnat (6) ja laitokset

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Hyväksytty laadunohjausryhmässä 25.2.2016 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään laatupolitiikassa yhteisössä tunnetun vastuunjaon,

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden laadunhallinta ja vaikuttavuuskäsitykset

Korkeakoulujen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden laadunhallinta ja vaikuttavuuskäsitykset Korkeakoulujen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden laadunhallinta ja vaikuttavuuskäsitykset Kehittyvät korkeakoulut muutoksessa, 14.6.2017, Helsinki Arviointineuvos, KT Hannele Seppälä Karvi Selvityksen tarkoitus

Lisätiedot

Kemi Tornion ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi

Kemi Tornion ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi Matti Lähdeniemi Pekka Hulkko Anneli Lappalainen Jyrki Mäkitalo Leena Suviranta Kirsi Mustonen Kemi Tornion ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi KORKEAKOULUJEN ARVIOINTINEUVOSTON

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti

Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti PEDA-forum, 16.8.2017 Tausta Auditoinnin tarkastelussa laadunhallinta:

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja tiivistelmä sidosryhmille Plan - Suunnittele Act - Kehitä Do - Tee Check - Arvioi 1 1 Itä-Suomen

Lisätiedot

Koponeuvoston kevään päätös. 16.4.2015 Joni Kajander & Jesse Huovinen ja Julia Litokorpi

Koponeuvoston kevään päätös. 16.4.2015 Joni Kajander & Jesse Huovinen ja Julia Litokorpi Koponeuvoston kevään päätös 16.4.2015 Joni Kajander & Jesse Huovinen ja Julia Litokorpi Tänään Alkulämmittely Ajankohtaiset asiat Audintointituloksen ja YOPALAn esittely Palauttetta opetuksesta, kuka,

Lisätiedot

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia Kansallinen Bologna-seurantaseminaari, Dipoli 25.5.2009 Opetussuunnitelmatyön haasteet ja mahdollisuudet yliopistolakiuudistuksen ja korkeakoulutuksen rakenteellisen kehittämisen yhteydessä Taideteollisen

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI 31.10.2018 Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Karttunen, vararehtori Susanna Saarinen, kehittämispäällikkö TAMK numeroina yhteensä noin

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTO. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjesääntö. Teatterikorkeakoulun ohjesääntö

TAIDEYLIOPISTO. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjesääntö. Teatterikorkeakoulun ohjesääntö TAIDEYLIOPISTO Teatterikorkeakoulun ohjesääntö Käsittely 1. TeaKin johtoryhmä 19.2.2013 2. TeaKin johtoryhmä 5.3.2013 3. TeaKin laitosjohtajat ja proffat 11.3.2013 4. TeaKin laitosjohtajat ja proffat 15.4.2013

Lisätiedot

Laatuvastaavien perehdytys

Laatuvastaavien perehdytys Laatuvastaavien perehdytys Perehdytyksen tavoite Laatuvastaava ymmärtää oman tehtäväosuutensa yliopiston laadunhallintatyössä Laatuvastaavan tehtävistä: Koordinoi yksikössä laadunhallintatyötä Toimii laaturyhmän

Lisätiedot

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN LAADUNHALLINNAN KEHITTÄMINEN 2012 1. KORKEAKOULUN LAATUPOLITIIKKA t Laadunhallinnan jalkauttaminen laitoksille ja koulutusohjelmiin - EFQM-itsearvioinnin käytön kehittäminen - OPS- katselmusten kehittäminen,

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja laatu

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja laatu Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja laatu Oppiminen tulevaisuudessa, 10.10.2017, Turku Arviointineuvos, KT Hannele Seppälä Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta

Lisätiedot

Hyvinvointiin ja opintojen ohjaukseen panostaminen kannattaa Maanpuolustuskorkeakoulussa

Hyvinvointiin ja opintojen ohjaukseen panostaminen kannattaa Maanpuolustuskorkeakoulussa Hyvinvointiin ja opintojen ohjaukseen panostaminen kannattaa Maanpuolustuskorkeakoulussa Johanna Anttonen ja Satu-Tuulia Vuoksenranta Maanpuolustuskorkeakoulu 23.8.2016 1 Esityksen sisältö Maanpuolustuskorkeakoulu

Lisätiedot

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Itsearviointi Itsearvioinnissa pyydetään tutkintotavoitteisen koulutuksen näyttöihin liittyen kuvaamaan, miten oppimistavoitteiden ja niiden määrittelyn

Lisätiedot

Ei näyttöä tai puheen tasolla

Ei näyttöä tai puheen tasolla Jyväskylän yliopisto 1(5) Dokumenteilla tarkoitetaan suuntaa ohjaavia asiakirjoja, strategioita ja linjauksia. Keskeisiä ovat vain ko. auditointikohdetta koskevat ja ohjaavat dokumentit. Dokumentit voivat

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset. Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset. Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen Jyväskylän yliopiston auditointiryhmä Laatujohtaja, dosentti Helka

Lisätiedot

Vastuutahot/henkilö: Jokaisen toiminnon kohdalla määritellään kyseisestä toiminnosta vastaava(t) henkilö(t) tai taho(t).

Vastuutahot/henkilö: Jokaisen toiminnon kohdalla määritellään kyseisestä toiminnosta vastaava(t) henkilö(t) tai taho(t). OULUN YLIOPISTON LAATUTYÖN PILOTTI, BIOLOGIAN LAITOS (BILPO) TUTKIMUSTOIMINNON KUVAUS (MATRIISI) Laitoksen perustehtävien opetuksen ja tutkimuksen kuvaamiseen tarkoitettu matriisi on työväline laitoksen

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs. 231105 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI 2015 2018

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI 2015 2018 KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI 2015 2018 Julkaisut 2015:1 KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI 2015 2018 kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTO. Sibelius- Akatemian ohjesääntö. Sibelius- Akatemian ohjesääntö

TAIDEYLIOPISTO. Sibelius- Akatemian ohjesääntö. Sibelius- Akatemian ohjesääntö TAIDEYLIOPISTO Sibelius- Akatemian ohjesääntö Käsittely 1. TaiY- johtosääntötoimikunta 10.8.2012 2. Sibelius- Akatemian johtoryhmä 15.1.2013 3. SibAn osastoneuvostot 2013 4. Akateeminen neuvosto 5.2.2013

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien auditointi

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien auditointi Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien auditointi Yliopistokirjastojen johdon seminaari 16.1.2006 Projektisuunnittelija Sirpa Moitus Korkeakoulujen arviointineuvosto www.kka.fi Lähtökohtana Bologna

Lisätiedot

Mistä yliopistojen laatutyössä on kysymys?

Mistä yliopistojen laatutyössä on kysymys? Mistä yliopistojen laatutyössä on kysymys? Keskustelutilaisuus 15.12.2005 Jyväskylän yliopisto Ossi Tuomi Korkeakoulujen arviointineuvosto www.kka.fi Korkeakoulujen arviointineuvosto 2004-2007 Puheenjohtaja,

Lisätiedot

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Perehdytystilaisuus -toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän itsearviointi Vaasa 31.10.2014 Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi

Lisätiedot

Laadunvarmistuksen ajankohtaiset näkymät ja lähiajan haasteet

Laadunvarmistuksen ajankohtaiset näkymät ja lähiajan haasteet Laadunvarmistuksen ajankohtaiset näkymät ja lähiajan haasteet Riitta Pyykkö Puheenjohtaja, Korkeakoulujen arviointineuvosto Yhteistyötä laadun vuoksi Ammattikorkeakoulun laatutoimijoiden tapaaminen Mikkeli

Lisätiedot

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely Työseminaari Vaasassa - Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiosaaminen Vaasa 15.1.2015 klo 9.15-10.45 OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien

Lisätiedot

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi Laadunvarmistuksesta 7.1.2009 Ismo Kantola Laatu Käsitykset laadusta on jäsennetty usein seuraavasti: laatu erinomaisuutena (excellence) itsestään selvää erinomaisuutta, tavanomaisesta poikkeavaa ja elitististä:

Lisätiedot

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Kaisa Kurki Kansainväliset asiat, Tampereen yliopisto Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät, Lahti

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa 7.3.2012 Tomi Halonen Ohjauksen kokonaisuus ja välineet Politiikkaohjaus Hallitusohjelma Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma Säädösohjaus

Lisätiedot

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 9.10.11.2011 Laurea Vuokko Kohtamäki, Tampereen yliopisto/ Higher Education Group Lähtökohtia

Lisätiedot

Auditoijat Auditoitava alue / teema Haastateltavat

Auditoijat Auditoitava alue / teema Haastateltavat Sisäinen auditointi Raportti Auditoitava kohde: Pääauditoija: Muut auditoijat: Itä-Suomen yliopiston kirjasto Mari Ikonen Tarja Kvist Auditointiajankohta: 3.11.2009 Auditoinnin aikataulu / ohjelma/ käsitellyt

Lisätiedot

Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle!

Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle! Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle! Aika Aihe / teema Alustaja / vastuuhenkilö klo 13.00 13.20 klo 13.20 14.15 klo 14.15 14.45 klo 14.45 15.00 Tervetulosanat ja välitehtävien

Lisätiedot

JOHDATUS TEEMAAN KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA JA KEHITTÄMINEN

JOHDATUS TEEMAAN KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA JA KEHITTÄMINEN JOHDATUS TEEMAAN KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA JA KEHITTÄMINEN Vararehtori Pekka Auvinen Korkeakoulujen arviointijaoston jäsen Pörssitalo, Helsinki 14.10.2015 UUDET PERIAATTEET JA SUOSITUKSET

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI 2015 2018 Julkaisut 2015:1 KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN AUDITOINTIKÄSIKIRJA VUOSIKSI 2015 2018 kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa

ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus -yksikkö

Lisätiedot

Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi. Lyhyt kuvaus menettelystä

Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi. Lyhyt kuvaus menettelystä Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi Lyhyt kuvaus menettelystä Tässä asiakirjassa kuvataan menettely, jonka mukaisesti Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen auditointiin

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Jukka Kola Professori, Vararehtori Valtakunnalliset opintoasiainpäivät 11.-12.10.2012 Helsingin yliopisto 18.10.2012 1 Opetustoiminnan johtaminen

Lisätiedot

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä Janne Murto 19.9.2017 1. Viranomaisten vaatimukset Koulutuksen järjestäjillä on oltava toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Korkeakoulujen laatujärjestelmien auditointikäsikirja vuosiksi 2011 2017. Korkeakoulujen arviointineuvoston

Korkeakoulujen laatujärjestelmien auditointikäsikirja vuosiksi 2011 2017. Korkeakoulujen arviointineuvoston Korkeakoulujen laatujärjestelmien auditointikäsikirja vuosiksi 2011 2017 Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 14:2012 Korkeakoulujen arviointineuvosto finheec@minedu.fi, +358 2953 30072 PL 133

Lisätiedot

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta KORKEAKOULUJEN LAATUTYÖ MITEN MENEE? Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta ja kehittämisseminaari 31.10.2018 Finlandia-talo Helka Kekäläinen, FT Yksikön

Lisätiedot

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi 11.12.2017 Jaana Kullaslahti Pedagoginen johtaminen ja koulutuksen kehittäminen mitä tietoa?

Lisätiedot

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi 2017-2018 Lääkäriliiton peruskoulutuksen Lääkärifoorumi 11.5.2017 Kommenttipuheenvuoro: Arviointiasiantuntija, KT Hannele

Lisätiedot

Turun yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditointi

Turun yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditointi Marianne Stenius Jari Niemelä Liisa Ansala Juha Heino Riitta Käyhkö Heikki Lempa Karl Holm Hannele Seppälä Turun yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditointi KORKEAKOULUJEN ARVIOINTINEUVOSTON JULKAISUJA

Lisätiedot

TOISELLE KIERROKSELLE: KORKEAKOULUJEN AUDITOINTI. Opintohallinnon SEFE-seminaari

TOISELLE KIERROKSELLE: KORKEAKOULUJEN AUDITOINTI. Opintohallinnon SEFE-seminaari 1 TOISELLE KIERROKSELLE: KORKEAKOULUJEN AUDITOINTI Opintohallinnon SEFE-seminaari 9.4.2013 2 KERTAUSTA Suomi sitoutui Bolognan prosessiin v. 2003 OPM:n työryhmän muistio vuodelta 2004: kaikki toiminnot

Lisätiedot

Laatuvastaavien tapaaminen

Laatuvastaavien tapaaminen Laatuvastaavien tapaaminen 24.10.2007 klo 10:15-12, A103 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 soile.vaananen@adm.jyu.fi 014 260 1085 050 443 2363 Asioita Laatulista Sisäinen auditointi Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi

Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi 2019-2024 Korkeakoulujen arviointijaoston vahvistama 20.5.2019 1 Menettely auditoinnin lopputuloksen uudelleen käsittelemiseksi Lyhyt kuvaus

Lisätiedot

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8)

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8) 1 (8) Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raision aikuiskoulutuskeskus Timali Juhaninkuja 1 21200 Raisio Raision aikuiskoulutuskeskus Timali aloittaa laadunhallintajärjestelmän systemaattista rakentamista

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus ARVIOINTISUUNNITELMA Arviointineuvos Aila Korpi Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen 5.9.2018, Opetushallitus Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Karvi Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA Kaija Jääskeläinen, Tampereen teknillinen yliopisto Kirjasto Taustaa laadunvarmistusjärjestelmään ja auditointiin 2 Kirjastossa perinteisesti tehty työtä

Lisätiedot

Tutkinnonuudistuksen arviointi: tavoitteet, kohteet ja menetelmät

Tutkinnonuudistuksen arviointi: tavoitteet, kohteet ja menetelmät Tutkinnonuudistuksen arviointi: tavoitteet, kohteet ja menetelmät Riitta Pyykkö Bologna-juhlakokous, Helsinki 18.6.2010 Arvioinnin lähtökohdat KKA:n toiminnan lähtökohtana kehittävä arviointi = kaikkien

Lisätiedot

Vaasan ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi

Vaasan ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi Veijo Hintsanen Mikko Höynälänmaa Marjo-Riitta Järvinen Asko Karjalainen Niko Peltokangas Kirsi Hiltunen Vaasan ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditointi KORKEAKOULUJEN ARVIOINTINEUVOSTON

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA. Taina Joutsenvirta

LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA. Taina Joutsenvirta LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA Taina Joutsenvirta Laatu Laatu tarkoittaa Helsingin yliopistossa toiminnan tarkoituksenmukaisuutta ja tulosten korkeatasoisuutta. Ks. http://www.helsinki.fi/laatu/index.html

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi 1 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Pirjo Berg, Anna Maksimainen & Olli Tolkki 16.11.2010 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Taustaa STM velvoittaa sairaanhoitopiirit laatimaan

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs.201004 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Tutkimuksen laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta. Mira Huusko

Tutkimuksen laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta. Mira Huusko Tutkimuksen laadunhallinta auditointiraporttien (2012-2018) pohjalta Mira Huusko mira.huusko@karvi.fi 20.9.2018 Esityksen sisältö Tutkimuksen laadunhallinnan eri toimijat Toisen auditointikierroksen raporttien

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA 2015 2016 Rehtorin päätös 22.4.2015 SISÄLTÖ 1 Yliopisto työympäristönä...1 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena vaikuttajana...6

Lisätiedot

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Irma Garam, CIMO Kv kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Jun- 12 Selvitys: Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja

Lisätiedot