SL 78 Valmistelija: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SL 78 Valmistelija: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh"

Transkriptio

1 Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta suomenkielinen jaosto Sivistyslautakunta Perusopetuksen tuntijako alkaen 423/ /2015 SL 78 Valmistelija: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Valtioneuvosto antoi asetuksen perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (Valtioneuvoston asetus 422/2012). Asetuksessa määritellään tavoitteet esiopetukselle, perusopetukselle, lisäopetukselle sekä perusopetukseen valmistavalle opetukselle. Asetus sisältää myös perusopetuksen tuntijaon sekä joukon mm. kielenopetusta ja erityistä tukea koskevia säännöksiä. Opetushallitus on päättänyt opetussuunnitelman perusteista esiopetusta, oppivelvollisten perusopetusta ja lisäopetusta varten. Kaikilla kouluasteilla uudet perusteet korostavat oppimisen iloa ja oppilaiden omaa aktiivista roolia. Tärkeitä ovat vuorovaikutustaidot ja yhdessä tekeminen sekä kasvaminen kestävään elämäntapaan. Tulevaisuuden haasteisiin vastataan laaja-alaista osaamista vahvistamalla. Loviisassa opetussuunnitelmatyötä on valmisteltu lukuvuodesta lähtien. Tällä hetkellä rehtoritiimi toimii koulutuspäällikön johdolla opetussuunnitelmatyön ohjausryhmänä. Ohjausryhmän lisäksi koulutuspäällikkö on valinnut ops-työryhmän joka vetää opetussuunnitelmatyötä koulutasolla. Keväällä 2015 tuntijakoehdotusta valmisteli erillinen työryhmä. Työryhmän esityksestä on pyydetty kommentteja kouluilta toukokuussa 2015 sekä kahteen otteeseen syyslukukaudella Tuntijaosta on myös keskusteltu sivistyslautakunnassa , 33 sekä otettu tiedoksi , 74. Tuntijakoa on tämän lisäksi käsitelty muun muassa seuraavasti: -Avoin keskustelu arvopohjasta: Suuri koulukeskustelu Avoin keskustelu arvopohjasta: Den stora skoldiskussionen Opettajien koulutuspäivä (veso) Vanhempainilloissa OPS2016-työstä -Opettajien koulutuspäivä (veso) Useissa rehtori- ja rehtoritiimikokouksissa Tuntijakoa valmisteltaessa keskustelu on keskittynyt seuraaviin seikkoihin:

2 1. Onko molemmilla kieliryhmillä samanlainen opetussuunnitelma äidinkieltä lukuunottamatta? 2. Onko molemmilla kieliryhmillä sama tuntijakopohja? 3. Mitkä ovat A1- ja A2-kielten vaihtoehdot? 4. Miten A-kielen valinta merkitsee ryhmäkoolle ja tarjonnan mahdollisuuksille kaikissa kouluissa. 1. Opetussuunnitelmatyötä tehdään parhaillaan kaksikielisesti ja päämääränä on luoda yhtenäiset opetussuunnitelmat molemmille kieliryhmille lukuunottamatta äidinkielen oppimäärää sekä mahdollisia A1- ja A2-kieliä. 2. Lähtökohtana on että molemmilla kieliryhmillä on sama tuntijakopohja. 3. Ruotsinkielisellä puolella A1-kieleksi valitaan suomi ja vapaaehtoiseksi A2-kieleksi englanti kuten nykyisessä tuntijaossa. Lähes kaikki oppilaat valitsevat A2-englannin. Suomenkielisellä puolella on kaksi vaihtoehtoa: a) A1-kieleksi valitaan englanti. Tämä tarkoittaa että vapaaehtoiseksi A2-kielivalinnaksi tulisi ruotsi. Tällä hetkellä noin puolet oppilaista valitsevat A2-ruotsin. Muille ruotsi olisi kuitenkin pakollinen B1-kieli kuudennelta luokalta alkaen. Tässä vaihtoehdossa A2- ja B1-kieliryhmistä tulisi niin pieniä että on mahdollista että emme voi tarjota A2-ruotsia kaikissa kouluissa vastaisuudessa. b) A1-kieleksi valitaan ruotsi. Tämä tarkoittaa että lähes kaikki oppilaat A2-valinnaksi tulisi englanti. Mitä todennäköisimmin suurin osa oppilaista valitsisivat A2-englannin ja ryhmäkoot pysyisivät kohtuullisina. 4. A1-englannin valinnan kohdalla on otettava kantaa minimiryhmäkoon suuruudesta jotta kieliryhmä voidaan käynnistää. Vaihtoehdot ovat: 1. Suomenkielisen opetuksen tuntijako liitteenä olevan A1-englanti-vaihtoehdon mukaan 2. Suomenkielisen opetuksen tuntijako liitteenä olevan A1-ruotsi-vaihtoehdon mukaan 3. Ruotsinkielisellä puolella opetuksen tuntijako on A1-suomi 1-6-luokilla tuntijako otetaan käyttöön , mutta yläkouluissa se otetaan askeleittain käyttöön seuraavasti: , 7 luokka , 8 luokka , 9 luokka Kustannuksista on vaikea arvioida. Kokonaistuntimäärät eivät nouse, mutta pienten alakoulujen yhdistettyjen luokkien lukujärjestysten laatiminen voi olla osittain haastavaa. Liitteet : Suomenkielisen opetuksen A1-englanti (1) ja A1-ruotsi (2) sekä ruotsinkielisen opetuksen vaihtoehto A1-suomi (3)

3 Esittelijä: sivistysjohtaja Thomas Grönholm, puh Ehdotus: Sivistyslautakunta päättää että ruotsinkielinen tuntijako hyväksytään A1-suomi-ehdotuksen mukaisesti ja että suomenkielinen tuntijako hyväksytään A1-englanti-ehdotuksen mukaisesti. Käsittely Esittelijä muutti pohjaehdotustaan. Uusi muutettu pohjaehdotus kuuluu: Sivistyslautakunta esittää kannanottonaan asian jatkovalmistelua varten, että: - suomenkielisen opetuksen ensimmäinen vieras kieli on ruotsi (A1) ja ruotsinkielisen opetuksen ensimmäinen vieras kieli on suomi (A1) - molempien kieliryhmien valinnainen kieli (A2) on englanti Sivistyslautakunta päättää, että se tekee lopullisen päätöksen käyttöönotettavasta tuntijaosta ylimääräisessä kokouksessaan Mia Heijnsbroek-Wirén saapui klo Päivi Uotinen pyysi taukoa. Puheenjohtaja keskeytti kokouksen. Tauko pidettiin Päivi Uotinen ehdotti Jari Kekkosen kannattamana että esittelijän muutetun pohjaehdotuksen kaksi ranskalaista viivaa muutetaan kuulumaan: - suomenkielisen opetuksen ensimmäinen vieras kieli on englanti (A1) ja ruotsinkielisen opetuksen ensimmäinen vieras kieli on suomi (A1) - ruotsinkielisen opetuksen valinnainen kieli (A2) on englanti ja suomenkielisen opetuksen valinnainen kieli (A2) on ruotsi Puheenjohtajan ehdotuksesta suoritettiin nimenhuutoäänestys siten, että esittelijän muutetun pohjaehdotuksen kaksi ranskalaista viivaa kannattavat äänestävät "jaa" ja Päivi Uotisen ehdotusta kannattavat äänestävät "ei". Suoritetussa äänestyksessä muutettu pohjaehdotus sai 7 ääntä (Otto Andersson, Annu Jokela-Ylipiha, Päivi Melamies, Cosmo Mether, Thomas Rosenberg, Li-Lo Söderholm ja Maria Grundström) ja Päivi Uotisen ehdotus sai 2 ääntä (Jari Kekkonen ja Päivi Uotinen). Kaksi jäsentä oli poissa. Lautakunta hyväksyi teknisenä korjauksena liitteiden 1-3 korvaamista uusilla.

4 Päätös: Sivistyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen esittelijän muutetun pohjaehdotuksen mukaan esittää kannanottonaan asian jatkovalmistelua varten, että: - suomenkielisen opetuksen ensimmäinen vieras kieli on ruotsi (A1) ja ruotsinkielisen opetuksen ensimmäinen vieras kieli on suomi (A1) - molempien kieliryhmien valinnainen kieli (A2) on englanti Sivistyslautakunta päätti, että se tekee lopullisen päätöksen käyttöönotettavasta tuntijaosta ylimääräisessä kokouksessaan SLSO 6 Valmistelijat: sivistysjohtaja Thomas Grönholm, puh ja koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Kaupunginhallitus keskusteli sivistyslautakunnan kokouksessa tehdystä päätöksestä perusopetuksen tuntijaosta alkaen. Kaupunginhallitus katsoo, että kysymys opetuksen ensimmäisestä vieraasta kielestä on käsiteltävä sivistyslautakunnan jaostoissa ennen kuin sivistyslautakunta tekee päätöksen asiassa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että kaupunginhallitus käyttää asiassa otto-oikeuttaan sivistyslautakunnan tehdessä päätöksensä asiassa. Koska perusopetuksen tuntijako on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä kaikki asiasta kiinnostuneet ovat voineet ajalla lähettää mielipiteensä ja kysymyksensä sivistysjohtaja Thomas Grönholmille. Kaikki kysymykset ja vastaukset on julkaistu kaupungin kotisivulla viikon 51 lopussa. Vastaukset löytyvät osoitteesta: Kaupunginhallituksen, sivistyslautakunnan ja sen jaostojen jäsenille on järjestetty iltakoulu tuntijaosta ja kieliohjelmasta Sivistysjohtajan ja koulutuspäällikön kokouksessa antaman selvityksen, julkaistujen kysymysten sekä iltakoulussa pidetyn keskustelun perusteella sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto ottaa kantaa suomenkielisen opetuksen A-kielistä. Vaihtoehtoina ovat: A1-kieli on ruotsi joka alkaa 2. luokalta ja vapaaehtoinen A2-kieli on englanti 4.-luokalta. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee englantia B1-kielenä 6. luokalta. tai

5 A1-kieli on englanti joka alkaa 2. luokalta ja vapaaehtoinen A2-kieli on ruotsi 4.-luokalta. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee ruotsia B1-kielenä 6. luokalta. Esittelijä: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Ehdotus: Sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää kannanottonaan, että A1-kieli on englanti ja vapaaehtoinen A2-kieli on ruotsi. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee ruotsia B1-kielenä 6. luokalta. Käsittely Esittelijä muutti ehdotusta lisäämällä: Kannanotto lähetetaan edelleen sivistyslautakunnalle tiedoksi. Päätös: Sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti kannanottonaan, että A1-kieli on englanti ja vapaaehtoinen A2-kieli on ruotsi. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee ruotsia B1-kielenä 6. luokalta. Kannanotto lähetetaan edelleen sivistyslautakunnalle tiedoksi. --- BNSV 6 Valmistelijat: sivistysjohtaja Thomas Grönholm, puh ja koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Kaupunginhallitus keskusteli kokouksessaan , 302, sivistyslautakunnan kokouksessaan tekemästä päätöksestä perusopetuksen tuntijaosta alkaen. Kaupunginhallitus katsoo, että kysymys opetuksen ensimmäisestä vieraasta kielestä on käsiteltävä sivistyslautakunnan jaostoissa ennen kuin sivistyslautakunta tekee päätöksen asiassa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että kaupunginhallitus käyttää asiassa otto-oikeuttaan sivistyslautakunnan tehdessä päätöksensä asiassa. Koska perusopetuksen tuntijako on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä, kaikki asiasta kiinnostuneet ovat voineet lähettää mielipiteensä ja kysymyksensä sivistysjohtaja Thomas Grönholmille. Kaikki kysymykset ja vastaukset on julkaistu kaupungin verkkosivulla viikon 51 lopussa. Suomenkieliset vastaukset ovat osoitteessa Kaupunginhallituksen, sivistyslautakunnan ja sen jaostojen jäsenille on järjestetty iltakoulu tuntijaosta ja kieliohjelmasta Sivistysjohtajan ja koulutuspäällikön kokouksessa antaman selvityksen ja kaupungin verkkosivuilla julkaistujen kysymysten sekä iltakoulussa käytyjen keskustelun perusteella sivistyslautakunnan

6 ruotsinkielinen jaosto ottaa kantaa ruotsinkielisen opetuksen A-kielistä. Vaihtoehtoina ovat: A1-kieli on suomi, joka alkaa 2. luokalta ja vapaaehtoinen A2-kieli on englanti 4. luokalta. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä, hän opiskelee englantia B1-kielenä 6. luokalta. tai A1-kieli on englanti, joka alkaa 2. luokalta ja vapaaehtoinen A2-kieli on suomi 4. luokalta. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä, hän opiskelee suomea B1-kielenä 6. luokalta. Sivistyslautakunta päättää tuntijaosta ja kielivalinnoista kokouksessaan Esittelijä: koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Ehdotus: Päätös: Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto päättää kannanottonaan Loviisan kaupungin ruotsinkielisten oppilaiden kielivalinnasta, että A1-kieli on suomi ja vapaaehtoinen A2-kieli on englanti. Kannanotto lähetään sivistylautakunnalle tiedoksi. Ehdotuksen mukaan. Thomas Rosenberg poistui klo 19: SL 9 Valmistelijat: sivistysjohtaja Thomas Grönholm, puh ja koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh Tuntijakoehdotusta on tarkennettu sivistyslautakunnan edellisen kokouksen jälkeen koulutuspäällikön, rehtoritiimin ja opetussuunnitelmatyöryhmän toimesta. Uudesta esityksestä on myös pyydetty kommentteja kaikilta opettajilta. Sivistyslautakunnan ja sen jaostojen sekä kaupunginhallituksen jäsenille on pidetty iltakoulu A-kielistä sekä tuntijaosta. Kannanotto A-kielistä Sivistyslautakunna jaostot ovat kokouksissaan ja antaneet kannanottonsa Loviisan kaupungin perusopetuksen A-kielistä lähtien. Kannanottojen perusteella suomenkielisessä perusopetuksessa opetetaan englantia A1-kielenä ja vapaa-ehtoista ruotsia A2-kielenä. Ruotsinkielisessä perusopetuksessa opetetaan suomea A1-kielenä ja englantia A2-kielenä. Tuntijakoehdotuksen mukaan A1-kieli alkaa toisella vuosiluokalla ja A2-kieli neljännellä vuosiluokalla molemmissa kieliryhmissä.

7 Tuntijako Tämän jälkeen Opetushallitukselta on pyydetty ohjeistusta tuntijaon ja kieliohjelman toteuttamisesta. Opetushallituksen selvityksen johdosta tuntijakoehdotukseen on tehty korjauksia. Nämä korjaukset on käsitelty rehtoritiimissä Tuntijakoesityksen mukaan valtioneuvoston vahvistaman minimituntimäärä ylittyy seuraavissa aineissa: -Äidinkieli ja kirjallisuus 1 vuosiviikkotuntia (vvt) -B1-kieli 2 vvt -Matematiikka 1 vvt -Taito- ja taideaineiden valinnaiset aineet 1vvt A2-kieltä opiskelevien oppilaiden tunnit ovat yhteensä 231 vvt, joka on 3 vvt vähemmän kuin nykyisessä. Ehdotuksen mukaan vuosiluokkien 4-6 taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit osoitetaan tuntijaossa suoraan taide- ja taitoaineiden yhteisiin oppimääriin ilman oppilaan valintaa. Vuosiluokilla 4-6 valinnaista A2-kieltä opiskellaan kokonaan tuntijaon ylittävänä aineena. Valinnaisaineita vuosiluokilla 4-6 on 1 vvt per vuosiluokka. Vuosiluokalla 8 on 4 vvt ja vuosiluokalla 9 on 2 vvt valinnaisia aineita, josta muun muassa B2-kieli on valinnainen aine. Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet ja sisällöt kuvataan kunnan opetussuunnitelmassa. Missä tarjotaan A2-kieltä? Jos kaikki vuosiluokan oppilaat eivät valitse A2-kieltä sivistyslautakunnan on otettava kantaa missä koulussa A2-kieltä voidaan tarjota. Jos A2-kielen tarjontaa rajoitetaan tiettyihiin Loviisan perusopetuksen alakouluihin sivistyslautakunnan on myös otettava kantaa voiko koulutuspäällikkö osoittaa toisen lähikoulun jos oppilas haluaa opiskella A2-kieltä. B1-kieltä kouluissa tarjottaisiin joka tapauksessa kuudennelta vuosiluokalta. Oppilastilastojen ja nykyisen A2-kielivalinnan mukaan Teutjärven koulussa, Kirkonkylän koulussa ja Isnäsin koulussa ryhmäkoot ovat alle 10 oppilasta vaikka opetus toteutettaisiin yhdysluokkaopetuksena. Ruotsinkielisissä kouluissa perinteisesti kaikki oppilaat ovat lukeneet A2-englantia. Esittelijä: sivistysjohtaja Thomas Grönholm, puh Liite 4: Tuntijako Ehdotus: Sivistyslautakunta hyväksyy Loviisan kaupungin perusopetuksen tuntijaon lähtien esityksen mukaisesti. Sivistyslautakunta päättää että: -Loviisan suomenkielisen perusopetuksen A1-kieli on englanti ja

8 vapaaehtoinen A2-kieli on ruotsi. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee ruotsia B1-kielenä 6. luokalta. -Loviisan ruotsinkielisen perusopetuksen A1-kieli on suomi ja vapaaehtoinen A2-kieli on englanti. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee englantia B1-kielenä 6. luokalta. -A2-ruotsia tarjotaan Tesjoen koulussa, Valkon koulussa, Harjurinteen koulussa ja Koskenkylän koulussa. -Loviisan kaupungin lähikouluperiaatteista ei poiketa kielivalinnan perusteella. Käsittely Jari Kekkonen ehdotti Thomas Rosenbergin ja Vesa Peltoluhdan kannattamana, että ehdotuksen kaksi viimeistä ranskalaista viivaa poistetaan. Otto Andersson teki ponsiesityksen: Sivistyslautakunta pitää välttämättömänä, että ruotsinkielen opetusta vahvistetaan ja, että sen vapaaehtoisen opiskelun houkuttelevuutta lisätään. Sivistyslautakunta edellyttää, että kielikylpytoiminta Loviisassa käynnistetään mahdollisimman pian ja, että sivistyskeskus selvittää myös muita keinoja ruotsinkielen opiskelun vahvistamiseksi, kuten esim. ruotsinkielisen kerhotoiminnan aloittaminen suomenkielisille lapsille. Sivistyslautakunta kehottaa kaupunkia varaamaan tähän tarkoitukseen tarvittavat määrärahat. Lautakunnan jäsenet kannattivat esitystä yksimielisesti. Sivistysjohtaja muutti pohjaehdotuksensa poistamalla ehdotuksen kaksi viimeistä ranskalaista viivaa. Adressi ja kannanotto suomenkielisten lasten A1 kielestä, englanti ja A2 kielestä, ruotsi on toimitettu sivistysjohtajalle Asia merkitään tiedoksi. Liite 5: Adressi Päätös: Sivistyslautakunta hyväksyi Loviisan kaupungin perusopetuksen tuntijaon lähtien esityksen mukaisesti. Sivistyslautakunta päätti esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan, - että Loviisan suomenkielisen perusopetuksen A1-kieli on englanti ja vapaaehtoinen A2-kieli on ruotsi. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee ruotsia B1-kielenä 6. luokalta - että Loviisan ruotsinkielisen perusopetuksen A1-kieli on suomi ja vapaaehtoinen A2-kieli on englanti. Jos oppilas ei valitse vapaaehtoista A2-kieltä hän opiskelee englantia B1-kielenä 6. luokalta.

9 --- Lisäksi lautakunta päätti - hyväksyä Otto Anderssonin ponsiehdotuksen - merkitä tiedoksi sivistysjohtajalle toimitettu adressi ja kannanotto suomenkielisten lasten A1 kielestä, englanti ja A2 kielestä, ruotsi.

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh Sivistys- ja Sivistys- ja Sivistys- ja 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 45/12.00.01/2016 Sivistys- ja 01.03.2016 18 Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Loviisan kouluverkon kehittämissuunnitelma / /2011

Sivistyslautakunta Loviisan kouluverkon kehittämissuunnitelma / /2011 Sivistyslautakunta 81 24.09.2014 Loviisan kouluverkon kehittämissuunnitelma 2015-2020 808/12.00.00/2011 SL 81 Valmistelijat: taloussuunnittelija Siv Mårtens, puh. 040 5685526, koulutuspäällikkö Timo Tenhunen,

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh.

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 24 19.09.2017 24 Perusopetuksen

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan talousarvioehdotus 2014 ja taloussuunnitelma

Sivistyslautakunnan talousarvioehdotus 2014 ja taloussuunnitelma Sivistyslautakunta 76 25.09.2013 Sivistyslautakunnan talousarvioehdotus 2014 ja taloussuunnitelma 2014-2016 614/02.02.00/2013 SL 76 Valmistelijat: sivistysjohtaja Thomas Grönholm, päivähoidon ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Miten selvityksestä on tiedotettu?

Miten selvityksestä on tiedotettu? Sivistyslautakunta 24 30.03.2016 Koulutoiminnan kokonaisselvitys 2016-2021 132/12.00.00/2016 SL 24 Valmistelijat: taloussuunnittelija Siv Mårtens, puh. 040 5685526, koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh.

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Harjurinteenteen koulu, lukusali, Ratakatu 1, Loviisa (käynti A-ovesta) Tenhunen Laura asiantuntija 5-7

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Harjurinteenteen koulu, lukusali, Ratakatu 1, Loviisa (käynti A-ovesta) Tenhunen Laura asiantuntija 5-7 LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 AIKA 25.01.2017 klo 17:03-18:00 PAIKKA Harjurinteenteen koulu, lukusali, Ratakatu 1, Loviisa (käynti A-ovesta) LÄSNÄ Melamies Päivi puheenjohtaja Kekkonen Jari varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Perusopetuksen tuntijako

Perusopetuksen tuntijako Opetus- ja kasvatuslautakunta 117 26.11.2015 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 998/12.00.01/2015 OPEKAS 117 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254, koulutoimenjohtaja Per-Olof Nyström

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70 09.04.2018 Sivu 1 / 1 827/2015 12.01.00 56 21.3.2018 70 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijaon muuttaminen 1.8.2018 alkaen: varhennettu kielenopetus ja yläkoulun B1-kielen lisätunti (Pöydälle 21.3.2018)

Lisätiedot

Perusopetuksen kieliohjelma

Perusopetuksen kieliohjelma Opetuslautakunta 24 12.03.2019 Perusopetuksen kieliohjelma 961/12.00.01.00/2019 Opetuslautakunta 12.03.2019 24 Valmistelija: opetuspäällikkö Inkeri Lahti p. 044 7784688, inkeri.lahti@salo.fi Perusopetuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15 25.02.2015 Sivu 1 / 1 827/12.01.00/2015 15 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Elina Rönkkö, puh. 050 320 0607 Leena Lemiläinen-Honkanen,

Lisätiedot

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaisuus 5.-6. luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaiset aineet alakoulussa Oppilaalla on yhteensä 2 vvt (vuosiviikkotuntia) valinnaisia aineita sekä 5. luokalla että 6.luokalla. Oppilas

Lisätiedot

MERIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA Nro 1 / 2015 KOKOUSAIKA Ma klo KOKOUSPAIKKA Koivupuhdon koulu

MERIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA Nro 1 / 2015 KOKOUSAIKA Ma klo KOKOUSPAIKKA Koivupuhdon koulu MERIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA Nro 1 / 2015 KOKOUSAIKA Ma 23.2.2015 klo 18.30-21.10 KOKOUSPAIKKA Koivupuhdon koulu Jäsenet: paikalla: Varajäsenet: paikalla: Saukko Piia, pj. x Saukko

Lisätiedot

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä Valtuusto 47 22.05.2017 Suomenkielinen 4 05.02.2019 koulutusjaosto Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä 1698/12.00.01/2016 KV 130 Valtuusto 5.9.2016 Kokoomuksen valtuustoryhmä

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa 1.8.2016 alkaen Sivltk

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 82

Espoon kaupunki Pöytäkirja 82 18.05.2016 Sivu 1 / 5 759/2016 12.01.00.00 82 Lausunto valtuustoaloitteeseen alueellisesta kielikokeilusta Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Outi Saloranta-Eriksson,

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa. LÄSNÄ Melamies Päivi varapuheenjohtaja Jokela-Ylipiha Annu

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa. LÄSNÄ Melamies Päivi varapuheenjohtaja Jokela-Ylipiha Annu LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2014 1 Sivistyslautakunta AIKA 27.08.2014 klo 18:03-19:45 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Melamies Päivi varapuheenjohtaja Jokela-Ylipiha Annu

Lisätiedot

54 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 / opetussuunnitelman yleinen osa

54 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 / opetussuunnitelman yleinen osa Mäntyharju Ote pöytäkirjasta 8/2015 1 (5) Sivistyslautakunta, 40, 22.09.2015 Sivistyslautakunta, 50, 13.10.2015 Sivistyslautakunta, 54, 03.11.2015 54 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 / opetussuunnitelman

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2016 71 Kaupunginhallitus AIKA 15.02.2016 klo 17:30-20:52 PAIKKA Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone LÄSNÄ Heijnsbroek-Wirén Mia puheenjohtaja Heikkilä Pekka I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1/2018 VUONIITYN PERUSKOULU JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika klo :15

HELSINGIN KAUPUNKI 1/2018 VUONIITYN PERUSKOULU JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika klo :15 JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika 3.4.2018 klo 17.40-19:15 Kokouspaikka Vuoniityn peruskoulu, Koukkusaarentie 9 Läsnä Das Bhowmik Elina, puheenjohtaja Taruvuori Teemu Luiskari Petri Tiikasalo Päivi

Lisätiedot

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä Valtuusto 30 25.03.2019 Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä 1698/12.00.01/2016 KV 130 Valtuusto 5.9.2016 Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti aloitteen, jossa ehdotetaan, että:

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Sivistyslautakunta 45 29.06.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan

Lisätiedot

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Yksi- vai kaksikielisiä kouluja? 13.3.2013 Bob Karlsson Johtaja Kielelliset oikeudet! Perustuslain näkökulmasta julkisen vallan tehtävänä on edistää perusoikeuksien

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 7/ Sivistyskeskus, Karlskronabuelvardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 7/ Sivistyskeskus, Karlskronabuelvardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 7/2015 1 Sivistyslautakunta AIKA 13.08.2015 klo 18:30-19:13 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabuelvardi 8, Loviisa LÄSNÄ Grundström Maria puheenjohtaja Melamies Päivi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2015 1. Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2015 1. Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 Sivistyslautakunta AIKA 25.03.2015 klo 18:00-20:23 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Grundström Maria puheenjohtaja Melamies Päivi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018 A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018 A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka.

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014 Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta 1 A1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa englanti. Nykyiseen tuntijakoon verrattuna vuoden 2016 tuntijaossa yksi vuosiviikkotunti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 105. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 105. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.08.2016 Sivu 1 / 1 759/2016 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 184 6.6.2016 105 Valtuustoaloite alueellisesta kielikokeilusta Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 184. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 184. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 06.06.2016 Sivu 1 / 1 759/2016 12.01.00.00 184 Valtuustoaloite alueellisesta kielikokeilusta Espoossa (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Outi Saloranta-Eriksson,

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2014 1 AIKA 03.07.2014 klo 18:04-18:27 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Melamies Päivi puheenjohtaja Kekkonen Jari varapuheenjohtaja Jokela-Ylipiha

Lisätiedot

Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (6) Sivistyslautakunta 27.01.2016. Sivistyslautakunta, 41, 17.06.2015 Sivistyslautakunta, 4, 27.01.

Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (6) Sivistyslautakunta 27.01.2016. Sivistyslautakunta, 41, 17.06.2015 Sivistyslautakunta, 4, 27.01. Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (6) Sivistyslautakunta, 41, 17.06.2015 Sivistyslautakunta, 4, 27.01.2016 4 Perusopetuksen tuntijako KNGDno-2015-503 Sivistyslautakunta, 17.06.2015, 41 Valmistelija

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2016 1 Sivistyslautakunta suomenkielinen jaosto AIKA 15.06.2016 klo 18:19-20:25 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Melamies Päivi puheenjohtaja Hovi

Lisätiedot

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2016 HYVINVOINTILAUTAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2016 HYVINVOINTILAUTAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2016 SISÄLLYSLUETTELO 19 PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN... 39 20 VUODEN 2016 TALOUSARVIO / TALOUDEN RAPORTTI AJ. 1.1.2016-30.6.2016 / SIVISTYSTOIMEN VASTUUALUE...

Lisätiedot

Lausuntoja tuntijaosta

Lausuntoja tuntijaosta Turun Lasten Parlamentti 11.11.2014 Pitäisikö kaikissa koulussa opettaa eri oppiaineita yhtä paljon? Kyllä. Mille luokille lisätunti liikunnassa pitäisi lukujärjestyksessä sijoittaa? 5 6 luokille. Kenen

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (5) 31 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. aloitteesta vieraan kielen oppimisen varhaistamisesta HEL 2016-012068 T 00

Lisätiedot

Puistolanraitin ala-asteen koulu PÖYTÄKIRJA 4/17 PL Helsingin kaupunki Johtokunta

Puistolanraitin ala-asteen koulu PÖYTÄKIRJA 4/17 PL Helsingin kaupunki Johtokunta Puistolanraitin ala-asteen koulu PÖYTÄKIRJA 4/17 PL 3513 00099 Helsingin kaupunki Johtokunta 7.12.2017 Puistolanraitin ala-asteen koulun johtokunnan kokous Aika Keskiviikko 7.12.2017 klo 18.00 Paikka Raitin

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2015 139. Otsikko Sivu 107 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 141 108 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 142

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2015 139. Otsikko Sivu 107 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 141 108 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 142 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2015 139 Kasvatus- ja opetuslautakunta 15.12.2015 AIKA 15.12.2015 klo 18:00 20.55 PAIKKA Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 107 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN

Lisätiedot

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö Info lyseon lukiolla 8.9.2015 Yleistä 16 ainekohtaista kirjoitustiimiä (1-2, 3-6 ja 7-9 ope) 3 yleisen osan kirjoitustiimiä Esiopetuksen työryhmä Ohjausryhmä Mukana normaalikoulu

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7/2015. Sivistyslautakunta 10.12.2015 1

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7/2015. Sivistyslautakunta 10.12.2015 1 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7/2015 Sivistyslautakunta 10.12.2015 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Torstai 10.12.2015 klo 18.00 Kunnanhallituksen kokoushuone Inkinen Anneli Koivukoski

Lisätiedot

Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta. Tiedote

Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta. Tiedote Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta Tiedote 15.4.2019 14.4.2019 1 Kaikki varhentavat 2020 Kielenopetus uudistuu kieliä pienestä pitäen Ulla Verkaman esityksen (Kalajoki 4.4.2019)

Lisätiedot

KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus)

KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus) Tekijä: Pakkoruotsi.net. Mahdolliset oikaisut: info@pakkoruotsi.net KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus) KIEPO-projektin keskeiset suositukset, sivut 50

Lisätiedot

OPS-2016 kevät Juvan perusopetus

OPS-2016 kevät Juvan perusopetus PS-2016 kevät Juvan perusopetus Pedagogiset iltapäivät johtajat ja ops-koordinaattorit ma 25.1. klo 14.00-15.30 kokoushuone 301 Paikalla: Anne Haakana, Anni Koivunen, Aappo Laitinen, Hannele Penttinen,

Lisätiedot

Kielten opiskelu Oulussa

Kielten opiskelu Oulussa Kielten opiskelu Oulussa Kielten nimitykset Varhennettu leikinomainen ja toiminnallinen kielenopetus 1. tai 2. luokalla (koulukohtainen) A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa

Lisätiedot

Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist, varapuheenjohtaja Hans Vikman Kim Yli-Pelkola Pirkko Rantanen Tuomo Palojärvi Anni Teerikangas

Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist, varapuheenjohtaja Hans Vikman Kim Yli-Pelkola Pirkko Rantanen Tuomo Palojärvi Anni Teerikangas KOKOUSKUTSU Keskiviikkona 7.2.2019 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Varsinaiset jäsenet Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist,

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite kielten opetuksen lisäämisestä

Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite kielten opetuksen lisäämisestä Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite kielten opetuksen lisäämisestä 457/12.00.02/2018 Kaupunginvaltuusto 05.02.2018 12 Sanna Lundström teki Kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta seuraavan aloitteen:

Lisätiedot

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ Sivistyslautakunta 49 12.05.2016 Kaupunginhallitus 258 05.09.2016 VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ 108/40.400/2016 SIVLK 12.05.2016 49 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK 2019 2020 Päivitetty 14.1.2019 A2 VALINTA 5. ja 6. LUOKALLE Mikäli oppilas ei valitse vapaaehtoista kieltä, siirry tekemään valinnaisainevalintoja!

Lisätiedot

Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset LIITE 1

Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset LIITE 1 Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset 1.8.2018- LIITE 1 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 9.4.18 ylimääräisessä kokouksessaan, että varhennettu kieli aloitetaan kaikissa Espoon kouluissa

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7/2015. Sivistyslautakunta

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7/2015. Sivistyslautakunta KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7/2015 Sivistyslautakunta 10.12.2015 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Torstai 10.12.2015 klo 18.00 18.40 Kunnanhallituksen kokoushuone Inkinen Anneli Koivukoski

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 2/2015 18.3.2015

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 2/2015 18.3.2015 Aika: 18.3.2015 klo 10.00-11.07 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs Osallistujat: Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. Erkkilä Tuomas koulutoimenjohtaja Nokia, vpj Kivekäs Pekka tilaajapäällikkö

Lisätiedot

Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2018 / 1 1(10) PL Helsingin kaupunki Johtokunta

Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2018 / 1 1(10) PL Helsingin kaupunki Johtokunta Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2018 / 1 1(10) PL 3719 00099 Helsingin kaupunki Johtokunta 5.4.2018 Puistopolun peruskoulun johtokunnan kokous Aika Torstai 5.4.2018 klo 18.07 19.43 Paikka Läsnä: Puistopolun

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 252. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 252. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1 1058/12.01.00/2014 252 Valtuustoaloite pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksista suomenkieliselle opetuspuolelle (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

Maaniitun koulun vanhempainilta klo

Maaniitun koulun vanhempainilta klo Maaniitun koulun vanhempainilta 24.1.2019 klo 18.00 19.00 1 Illan aiheita Ensimmäisen ja kolmannen luokan oppilaiden kielivalinnat Kirkonkylän alueen alkuluokkasuunnitelmat Oppimisen etenemisen arvioinnista

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman arvopohja ja tuntijako

Opetussuunnitelman arvopohja ja tuntijako Opetussuunnitelman arvopohja ja tuntijako Outi Rinne 16.3.2016 Perusopetuksen ohjausjärjestelmä (1.1) Perusopetuksen ohjausjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa koulutuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) 51 Soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen perusteet HEL 2014-004410 T 12 00 01 Päätös päätti seuraavista soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö Uudistuva aikuisten perusopetus Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma Annika Bussman Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Teijo Koljonen Opetusneuvos Opetushallitus

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101 27.08.2014 Sivu 1 / 1 1058/12.01.00/2014 89 11.6.2014 101 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksia suomenkieliselle opetuspuolelle (pöydälle 11.6.2014, kh/kv)

Lisätiedot

Svenska rum -lautakunta / /2014

Svenska rum -lautakunta / /2014 Svenska rum -lautakunta 11.6.2014 1058/12.01.00/2014 49 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksia suomenkieliselle opetuspuolelle (kh/kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu Ritva Järvinen

Yleissivistävä koulutus uudistuu Ritva Järvinen Yleissivistävä koulutus uudistuu 12.2.2010 Ritva Järvinen Opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen/ yksikön päällikkö Yleissivistävä koulutus uudistuu; tavoitteet ja tuntijako 2009-2010 Opetusministeri

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2017 1 (5) Päätöshistoria Varhaiskasvatuslautakunta 07.03.2017 30 HEL 2016-012068 T 00 00 03 Lausunto Varhaiskasvatuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1.-2.12.2009 Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta 2 UUDISTUNEET AMMATILLISET

Lisätiedot

A2-kieli. Puolalan koulussa

A2-kieli. Puolalan koulussa A2-kieli Puolalan koulussa Mikä on A1-kieli? A1-kieli on ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 1. luokalta, ns. varhennettu kielenopetus. A1-kieli on kaikille oppilaille yhteinen aine. A1-kieli on Puolalan

Lisätiedot

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET LAPPEENRANNAN PERUSKOULUJEN VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN VALINTAOPAS 2016 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMI KIELIVALINTA LOMAKKEEN TÄYTTÄMINEN A2-KIELEN VALINTA TEHDÄÄN

Lisätiedot

Vastaus valtuustoaloitteeseen nro 5/2015, alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua

Vastaus valtuustoaloitteeseen nro 5/2015, alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua Kunnanvaltuusto 137 14.12.2015 Kunnanvaltuuston 5 04.02.2016 valmistelutoimikunta Kunnanhallitus 55 29.02.2016 Kunnanvaltuusto 30 14.03.2016 Vastaus valtuustoaloitteeseen nro 5/2015, alueellinen kokeilu

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2015 1 Sivistyslautakunta AIKA 27.05.2015 klo 18:00-19:12 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Grundström Maria puheenjohtaja Melamies Päivi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2015 1 Sivistyslautakunta AIKA 25.02.2015 klo 18:00-20:45 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Grundström Maria puheenjohtaja Melamies Päivi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

LIITE 7 OULUN KAUPUNGIN KIELIOHJELMA

LIITE 7 OULUN KAUPUNGIN KIELIOHJELMA LIITE 7 OULUN KAUPUNGIN KIELIOHJELMA Liite 7 sivistys- ja kulttuurilautakunta 25.02.2015 (OUKA/237/12.00.01/2014) Oulun kaupungin kieliohjelma kattaa varhaiskasvatuksen, perusasteen ja lukion sekä vapaan

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 10/2014 1

LOVIISAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 10/2014 1 LOVIISAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 10/2014 1 Kaupunginvaltuusto AIKA 29.10.2014 klo 18:00 PAIKKA Suomenkielinen koulukeskus, Brandensteininkatu 5 A LÄSNÄ Isotalo Arja puheenjohtaja Paakkanen Petra I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2016 1 Sivistyslautakunta AIKA 30.03.2016 klo 18:35-21:58 PAIKKA Sivistyskeskus, Karlskronabulevardi 8, Loviisa LÄSNÄ Grundström Maria puheenjohtaja Melamies Päivi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus LIITE 3 Valtioneuvoston asetus N:o 1435 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta Annettu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

1. luokan kielivalinta. A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö

1. luokan kielivalinta. A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö 1. luokan kielivalinta A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 21.3.2017 21.3.2017 2 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A1-kieleksi saksa, ruotsi, venäjä ja englanti. Opetuksen

Lisätiedot

Kielten oppiminen Imatralla

Kielten oppiminen Imatralla Kielten oppiminen Imatralla Kieltenopetuksen kehitysryhmä Sanna Kapanen, kielten opettaja, Vuoksenniskan koulukeskus Marjatta Koskensalo, rehtori, Kosken koulukeskus Jaana Oravuo, luokanopettaja, Kosken

Lisätiedot

LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA

LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA 1 (5) 27.8.2010 Opetusministeriölle LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8. Kaupunginhallitus 148 10.05.2016 Kaupunginhallitus 218 27.06.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.2017 alkaen 1345/07.05/2017 KH 10.05.2016 148 Perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Otto-oikeuden käyttäminen sivistyslautakunnan päätökseen koskien

Otto-oikeuden käyttäminen sivistyslautakunnan päätökseen koskien Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 754/01.00.01/2016 345 Otto-oikeuden käyttäminen sivistyslautakunnan päätökseen 5.10.2016 93 koskien Kaanaan koulun ja päiväkodin sekä Tahvion ja Tikanmaan koulujen

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio KOULUN OPETUSSUUNNITELMA ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma KUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet Laatukriteerit

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2018 1 (1) 67 18.9.2018 75 9.10.2018 80 Asianro 3997/02.02.00/2018 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2019 talousarvion laadinnan valmistelutilanne historia 18.9.2018

Lisätiedot