Toimintasuunnitelma 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintasuunnitelma 2014"

Transkriptio

1

2 JOHDANTO Kiinteistöpalveluala työllistää yli henkilöä, joista yksityinen sektori lähes ja julkinen sektori vajaa henkilöä. Kiinteistöpalvelut ry:n jäsenyritysten henkilöstömäärä kattaa noin 80 % koko yksityisen kiinteistöpalvelualan henkilöstömäärästä. Kiinteistöpalvelut ry:n keskeisiä strategisia tavoitteita vuosina ovat yritysten työmarkkinapoliittisen edunvalvonnan ohella alan liiketoimintaedellytysten parantaminen, koulutuksen ja osaamisen kehittäminen, työvoiman saatavuuden turvaaminen, reilu kilpailu, harmaan talouden torjunta ja alan vetovoiman kasvattaminen. Toimialalla on vakaat tulevaisuudennäkymät, ja alan merkitys varmana työllistäjänä kasvaa. Kiinteistöpalvelualan suhdanteiden ennustetaan kuitenkin hieman laskevan vuonna Palvelujen myynnin kasvun ja henkilöstömäärän odotetaan pysyvän jokseenkin nykyisellä tasolla. Kiinteistöpalvelualan toimijat tekevät määrätietoista työtä sen eteen, että alan uudistettu, työelämälähtöinen ammatillinen koulutus otetaan aktiivisesti ja maanlaajuisesti käyttöön. Alan ammattikorkeakoulutasoista koulutusta kehitetään tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteeksi on asetettu linjakas ja joustava koulutusten jatkumo, joka lisää halukkuutta opiskella alan tehtäviin ja mahdollistaa alalla toimivien ammattitaidon kehittymisen. Monipuolisella ja koulutuksella kasvatetaan koko toimialan arvostusta ja vetovoimaa. Muiden KIRA-foorumin yhteisöjen tavoin annettua KIRA 2025 lupausta jalkautetaan teoriasta käytäntöön. Tavoitteena on energiatehokas, toimiva, terveellinen, turvallinen ja viihtyisä ympäristö. Tämä taataan toimivilla ja käyttäjälähtöisillä palveluilla. Alalla on jatkossa vahvistettava erityisesti energia- ja ympäristötehokkuusosaamista vahvaa palveluasennetta unohtamatta. Liitto muuttaa nimensä liittokokouksen päätöksen mukaisesti Kiinteistötyönantajat ry KITAksi. Uusi nimi kuvaa paremmin liiton sääntöjen ja perustehtävän mukaista toimintaa koko kiinteistöalan työmarkkinapoliittisena edunvalvojana. Nimimuutoksella tavoitellaan liiton strategian mukaista imagon kohottamista, vaikuttavuuden lisäämistä sekä liiton ja toimialan vetovoimaisuuden kasvattamista.

3 Toiminta-ajatus Kiinteistöpalvelut ry on kiinteistöalan työnantaja- ja toimialajärjestö, jonka tarkoituksena on olla kaikkien kiinteistöalan työnantajien työmarkkinapoliittinen edunvalvoja ja neuvonantajana sekä kiinteistöpalveluja tuottavien yritysten ja yhteisöjen elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Visio Kiinteistöala on voimakkaimmin kasvava toimiala sekä merkittävä ja varma työllistäjä. Kiinteistöpalvelut ry on koko alan edunvalvontajärjestö ja yhteiskunnallisesti merkittävä työnantajajärjestö. Slogan Arjen sankarit - palveluyhteiskunnan toimivuuden takana Arvot Toimialan ja liiton arvot ovat: Asiakaspalvelulähtöisyys Toimimme asiakkaan tarpeista lähtien ja edun mukaisesti Arvostus Arvostamme alaa, työtä ja ihmisiä Vastuullisuus Otamme vastuun asiakkaista, henkilöstöstä ja ympäristöstä Kannamme vastuullisesti yhteiskunnalliset velvoitteet Kehittyvä ammattilaisuus Olemme rautaisia ammattilaisia ja kehitämme jatkuvasti taloudellista, teknologista ja sosiaalista osaamista.

4 HALLINTO JA TALOUS Liittokokous Kiinteistöpalvelut ry:n varsinainen liittokokous pidetään perjantaina Länsi-Suomessa Tampereella. Hallitus Hallitus johtaa liiton toimintaa sääntöjen ja liittokokouksen päätösten mukaisesti, vastaa liiton taloudesta ja omaisuudesta sekä päättää valiokuntien perustamisesta. Vuoden 2014 hallitus asettaa avukseen työvaliokunnan, elinkeinopoliittisen valiokunnan ja työmarkkinavaliokunnan sekä isännöintijaoston työmarkkinavaliokunnan alaisuuteen. Valiokunnat Liiton vaalivaliokunta kokoontuu syyskuussa 2014 tekemään esitystä liittokokoukselle seuraavan vuoden hallituksen jäseniksi ja tilintarkastajiksi. Työvaliokunnan tehtävänä on valmistella hallitukselle liiton juoksevaan hallintoon liittyviä asioita. Työvaliokunta kokoontuu tarpeen mukaan. Työmarkkinavaliokunnan tehtävänä on toimia liiton työmarkkinapolitiikan ja - ratkaisujen valmisteluelimenä. Elinkeinopoliittisen valiokunnan tehtävänä on toimia liiton elinkeinopolitiikan valmisteluelimenä elinkeinopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja alan arvostuksen parantamiseksi. Jäsenet Liiton jäsenmäärä pysyy ennallaan, mutta jäsenmaksutulot jatkavat kasvuaan. Jäsenyritysten palveluksessa olevan henkilöstön määrä kasvaa maltillisesti. Henkilöstö ja toimisto Liiton henkilökuntaan kuuluvat toimitusjohtaja, kaksi työmarkkinaasiantuntijaa, elinkeinopoliittinen asiantuntija, tiedottaja ja assistentti. Toimitusjohtaja käy kehityskeskustelun jokaisen henkilökuntaan kuuluvan kanssa kerran vuodessa. Hän vastaa myös henkilöstön osaamisesta ja sen kehittämisestä. Liiton henkilöstön osaamistaso tukee liiton strategian onnistumista.

5 Liitto toimii Marttaliitolta vuokratuissa toimitiloissa osoitteessa Malminrinne 1 B, Kamppi kesäkuun 2014 loppuun saakka. Liitto ostaa omat toimitilat ja muuttaa niihin nykyisen vuokrasopimuksen päätyttyä. Toimiston ITkumppanina toimii WellDone Solutions Oy (entinen Pinus Oy). Talous Liiton jäsenmaksutulojen odotetaan toimintavuonna jatkavan tasaista kasvua. Toimintavuoden 2014 jäsenmaksut määräytyvät vuoden 2013 palkkasummien perusteella. Liiton jäsenmaksutuloja kasvattavat jäsenyritysten henkilöstömäärän lisääntyminen sekä palkkasummien nousu. Liiton talousarvio perustuu liittokokouksen hyväksymään kehykseen. Hallitus seuraa talousarvion toteutumista neljännesvuosittain. Vuoden 2013 tilinpäätös valmistuu toimintavuoden 2014 helmikuussa, jolloin siitä raportoidaan hallitukselle. Vuoden 2015 talousarvio laaditaan syyskuussa. Talouden ja resurssien tehokkaasta käytöstä vastaavat toimitusjohtaja ja hallitus. VIESTINTÄ Kiinteistöpalvelut ry:n viestintä pohjautuu liiton strategiaan. Käytännön viestintätoimia ohjaa erillinen viestintästrategia ja vuosittainen viestintäsuunnitelma. Viestinnällä on keskeinen rooli alan tärkeimpien tavoitteiden eteenpäin viemiseksi eri foorumeilla. Liiton tunnettuutta ja vaikuttavuutta pyritään edelleen lisäämään ja voimavarat suunnataan etenkin päättäjien ja median aktivoimiseen. Alan brändityötä jatketaan vetovoiman tukemiseksi ja kasvattamiseksi. Kuukausittaisissa jäsentiedotteissa kerrotaan alan ajankohtaisista teemoista, koulutuksista ja tapahtumista. Toimitusjohtajille suunnatuissa uutiskirjeissä informoidaan huomiota vaativista yksittäisistä teemoista. Liiton verkkosivut toimivat kiinteistöpalvelualan tietolähteenä informoiden useita eri kohderyhmiä. Jäsenille suunnattu extranet on tarkoitettu sisäisen tiedotuksen tueksi ja aineistopankiksi. Sähköisiä uutiskirjeitä toimitetaan säännöllisesti päättäjille ja sidosryhmille, lehdistötiedotteita ja juttuvinkkejä tiedotusvälineille. Kaikkia edellä mainittuja viestintätoimia tukee läsnäolo sosiaalisen median keskeisillä kanavilla.

6 KIINTEISTÖPALVELUALAN TYÖ- JA TULEVAISUUS SEMINAARI Perinteinen kiinteistöpalvelualan Työ ja tulevaisuus -seminaari järjestetään liittokokouksen yhteydessä Tampereella. Seminaarissa jaetaan liiton ansiomerkit. EDUSTUKSET Liitolla on edustajat Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n hallintoelimissä kuten edustajistossa, vaalivaliokunnassa, hallituksessa, PK yrittäjävaltuuskunnassa, talous- ja verovaliokunnassa, koulutus- ja työvoimavaliokunnassa, työelämävaliokunnassa, ympäristövaliokunnassa sekä aluejohtokunnissa. EDUNVALVONTA Työmarkkinapoliittinen edunvalvonta Työmarkkinapoliittisen edunvalvonnan tavoitteena on valvoa jäsenyritysten yhteisiä etuja ja neuvotella ja kehittää alan työehtoja. Liitto neuvottelee ja solmii toimialaa koskevat yleissitovat työehtosopimukset ja muita sopimuksia alan työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavien ammattiliittojen kanssa. Liiton työmarkkinapoliittisen edunvalvonnan keskeisin tavoite on varmistaa toimialan kilpailukyky työmarkkinoilla. Liitto pyrkii rakentavalla neuvottelutoiminnalla sopimusratkaisuihin, joissa otetaan huomioon alan toiminnalliset tarpeet ja palkanmaksukyky. Alan tuottavuuden rajoissa sovitaan henkilöstölle kannustavat palkankorotukset ja työehtosopimusmuutokset, joiden tavoitteena on varmistaa osaavan työvoiman saatavuus toimialalle. Lisäksi liitto jatkaa yhdessä PAMin kanssa sovittua työntekijöiden vähimmäispalkkojen kehittämistä koskevaa ohjelmaa syksyllä 2013 sovittavan mukaisesti. Vuoden 2014 työehtosopimusneuvottelut Neuvottelutavoitteet toteutetaan liittokohtaisilla ratkaisuilla. Neuvottelutoiminnassa liitto toimii yhteistoiminnassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kanssa.

7 Kiinteistöpalvelualan toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus Työehtosopimus päättyy Jäljellä olevan sopimuskauden aikana Ammattiliitto Pro:n kanssa jatketaan neuvotteluja työehtosopimuskaudelle sovituissa työryhmissä, joiden tavoitteena on 1. uudistaa yhteistoiminta-, luottamusmies- ja koulutussopimukset 2. kehittää palkkausjärjestelmää 3. edistää samapalkkaisuustavoitetta Uusi työehtosopimus neuvotellaan siten, että se tulee voimaan Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva työehtosopimus Työehtosopimuksen voimassaolo päättyy Uusi työehtosopimus neuvotellaan siten, että se tulee voimaan Vuoden 2014 aikana liitto jatkaa neuvottelutoimintaa jatkuvan neuvottelun periaatteen mukaan ammattiliitto PAM ry:n kanssa. Jäsenneuvonta ja neuvottelutuki Liitto antaa jäsenmaksuun sisältyvää, asiantuntevaa neuvontapalvelua kaikissa työsuhdeasioissa kuten työlakien ja työehtosopimusten tulkinta- ja soveltamiskysymyksissä sekä työsopimusten laatimiseen ja työsuhteen päättymiseen liittyvissä asioissa. Liiton jäsensivuilla ja sähköisissä jäsentiedotteissa annetaan ajankohtaista tietoa ja ylläpidetään ohjeistusta jäsenille. Neuvoteltaessa työsuhteisiin liittyvistä erimielisyyksistä luottamusmiehen, ammattiliiton toimitsijan, työsuojelupiirin tai asianajotoimiston kanssa jäsenet saavat liiton asiantuntijoilta ammattitaitoista tukea. Erikseen veloitettavia palveluja ovat henkilöstöhallinnollisten asioiden sekä työsuhteisiin liittyvien oikeudenkäyntien hoitaminen. Lainsäädännöllinen edunvalvonta Liitto pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön antamalla lausuntoja ministeriöille, eri työryhmille sekä EK:lle vireillä olevista lainsäädäntö- ja muista hankkeista. Liitto pyrkii vaikuttamaan harmaan talouden torjuntaan sekä kilpailunrajoitusten poistamiseen julkisella sektorilla. Lisäksi liitto on mukana vaikuttamassa nuorten työllistymisen edistämiseen.

8 Hankkeet ja tutkimukset URA-AVAIN Moniosaajia kiinteistöpalvelualalle Liitto jatkaa keväällä 2011 käynnistyneessä ESR-rahoitteisessa URA-AVAIN hankkeessa, jolle on saatu vuoden 2014 puolelle ulottuva, muutaman kuukauden pituinen jatkoaika. Hankkeen päätavoitteita ovat toimialan tunnettuuden ja vetovoimaisuuden kasvattaminen, yritysoppilaitosyhteistyön ja verkostotoiminnan edelleen kehittäminen sekä työpaikkaohjaajien koulutuksen kehittäminen. Hankkeen toteuttajia ovat Amiedu, Koulutuskeskus Salpaus ja Vetovoima ry. HAAVI2 hanke Liitto on mukana HAAVI2-hankkeessa, joka on jatkoa päättyneelle HAAVI-hankkeelle. Päätavoitteena on alle 30-vuotiaiden Uudenmaan TEtoimiston työttömien asiakkaiden työllistyminen tai opiskelemaan pääsy. Hankkeessa tehdään yksilövalmennusta ja siihen kytketään työvoimapoliittisia valmennuksia. Samalla kehitetään työnantajaverkostoa ja tehdään moniammatillista verkostotyötä. Asiakashankintaa jatketaan yhteistyössä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa. Hanke suuntautuu aiemman hankkeen tavoin logistiikka-, kuljetus, kiinteistöpalvelu- ja kaupan aloille. Uutena toimialana mukana on nyt myös sosiaali- ja terveysala. Liikelaitos Edupolin hallinnoima hanke kestää saakka. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta Liitto jatkaa poliisin valtakunnallisessa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntakampanjassa. Syyskuussa 2011 käynnistynyt hanke Harmaa talous musta tulevaisuus jatkunee myös vuonna Kampanjan tavoitteena on tiedottaa ja informoida harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta sekä niihin liittyvistä ilmiöistä käytännönläheisesti. Kampanjalla halutaan luoda kuva siitä, miten harmaa talous ilmenee arjessa missä harmaata taloutta voi kohdata ja mitkä ovat sen tukemisen seuraukset. Yhteisvastuuta korostetaan jokainen meistä voi vaikuttaa arkisilla valinnoillaan ja olla siten mukana torjumassa harmaata taloutta ja talousrikollisuutta.

9 Kiinteistöpalvelualan koulutus- ja työvoimapolitiikka Työvoiman saatavuuden ja koulutustason turvaaminen Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi liitto pyrkii kaikin keinoin edistämään kotimaisen työvoiman ja työperäisten maahanmuuttajien työllistämistä ja vaikuttamaan muun muassa työlupamenettelyn kehittämiseen mahdollisimman joustavaksi. Liitto jatkaa yhteistyötä TE-toimistojen ja ELY-keskusten kanssa tavoitteena tehdä alaa paremmin tunnetuksi työvoimaviranomaisten keskuudessa ja vaikuttaa sitä kautta muun muassa työvoimarekistereiden ajan tasalle saamiseen. Tavoitteena on myös jatkaa vaikuttamista hallitusohjelman mukaisen, nuorten työllisyyttä edistävän yhteiskuntatakuun toteuttamiseen erityisesti meneillään olevien hankkeiden kautta. Liitto on mukana eri hankkeissa ja yhteistyöryhmissä tuottamassa ja välittämässä oikeaa tietoa alasta alan tunnettuuden ja vetovoimaisuuden kasvattamiseksi. Toimintavuoden aikana jatketaan alan tutkintorakenteiden ja tutkintojen kehittämistä vastaamaan työelämän tarpeita. Tärkeitä tavoitteita ovat tutkintojen jatkumon varmistaminen ja valinnaisten tutkinnon osien käyttömahdollisuuksien lisääminen. Liitto on aktiivisesti mukana alalle uudistettujen ammatti- ja erikoisammattitutkintojen markkinointityössä ja käy keskustelua mahdollisuuksista ulottaa tutkintojen jatkumo myös ammattikorkeakoulutasolle. Yhteistyötä valtionhallinnon, viranomaisten, työnantaja- ja työntekijäliittojen, alan koulutus- ja tutkintotoimikuntien edustajien, oppilaitosten sekä ammattitutkintojen laadunvarmistuksen ALVARin välillä jatketaan. Liiton elinkeinopoliittinen asiantuntija toimii keskusjärjestön nimeämänä varajäsenenä OPH:n koulutustoimikuntajärjestelmän kiinteistö- ja kotityöpalvelualan koulutustoimikunnassa. Liitto pyrkii edelleen vaikuttamaan siihen, että kiinteistöpalvelualan osaamistarpeiden laadullinen ennakointityö tapahtuisi keskitetysti sellaisessa klusteri kytkennässä, jossa pystytään parhaiten vaikuttamaan alan koulutuskokonaisuuksien kehittymiseen työelämän tarpeita vastaaviksi.

10 Jäsenille tarkoitettu koulutus Liitto järjestää tarvittaessa ajankohtaista työehtosopimuskoulutusta jäsenyritystensä johdolle, henkilöstöhallinnon ammattilaisille, työsuhde- ja palkkausasioita hoitaville asiantuntijoille sekä palkanlaskijoille. Yrityskohtaista koulutusta järjestetään jäsenyrityksen pyynnöstä ja se on erikseen veloitettavaa. KIINKO-yhteistyö Kiinteistöalan koulutuskeskus Kiinkon kanssa jatketaan koulutusyhteistyötä ja vaikutetaan nykyisten että mahdollisten uusien koulutusohjelmien sisältöihin alan tarpeet huomioiden sekä osallistutaan alan tutkintojen opetukseen Kiinkon kanssa solmitun kumppanuussopimuksen pohjalta. KOTIMAINEN YHTEISTYÖ JA KANSAINVÄLINEN TOIMINTA Kiinteistöpalvelut ry toimii tiiviisti yhteistyössä toimintaansa liittyvien kotimaisten ja kansainvälisten järjestöjen ja muiden vastaavien tahojen kanssa niin edunvalvonnan, koulutuksen kuin tutkimuksenkin alalla. Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan Vetovoima ry Liitto jatkaa yhteistyötä Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan Vetovoima ry:n ja sen jäsenjärjestöjen kanssa. Tavoitteena on parantaa kiinteistöpalvelualan houkuttelevuutta ja vetovoimaisuutta erityisesti nuorten keskuudessa. KIRA-foorumi Liitto on mukana kolmentoista kiinteistö- ja rakentamisalan järjestön muodostamassa Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi KIRAssa. Foorumin tarkoituksena on vaikuttaa alan toimintaympäristöön, markkinoihin, lainsäädäntöön ja toiminnan edellytyksiin sekä kehittää klusterin toimintaa. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä lisätään kutsutilaisuutena tulevaisuuden päättäjille tammikuussa järjestettävien Kiinteistö- ja rakentamistalkoiden muodossa. Perinteinen KIRA-foorumi-seminaari järjestetään Finlandiatalolla marraskuussa.

11 Kiinteistöalan seminaari Liitto järjestää yhdessä RAKLIn, Fifman ja Kiinkon kanssa toukokuussa 2014 uuden kiinteistöalan seminaarin. Seminaarin tavoitteena on koota palvelujen tilaajat, toimittajat sekä käyttäjät ja kiinteistöalan asiantuntijat keskustelemaan tulevaisuuden haasteista. Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK:n jäsenenä liitto osallistuu aktiivisesti EK:n ja sen jäsenliittojen yhteiseen järjestöyhteistyöhön, jonka tavoitteena on entistä avoimempi ja yhtenäisempi liittoyhteisö EKn uuden organisaation, toimintaprosessin ja strategian pohjalta sekä elinkeinoelämän vaikutusvallan lisääminen. Työturvallisuuskeskuksen palveluryhmä Liiton elinkeinopoliittinen asiantuntija jatkaa jäsenenä Työturvallisuuskeskuksen palveluryhmässä, joka tuottaa julkaisuja, järjestää koulutusta ja tiedottaa työturvallisuuteen liittyvistä asioista yksityisten palvelualojen työpaikoille ja työsuojelun yhteistoimintahenkilöille. European Federation of Cleaning Industries EFCI Liitto on kansainvälisen European Federation of Cleaning Industries EFCI - järjestön jäsen. Liiton toimitusjohtaja jatkaa EFCI:n hallituksen jäsenenä ja työmarkkina-asiantuntijat EFCI:n Sosial Affairs Committeen jäseninä sekä edustavat liittoa eurooppalaisten siivousalaa edustavien työmarkkinajärjestöjen ja komission välillä käytävässä Euroopan unionin sosiaalidialogissa. Nordiskt nätverk för tjänsteföretag Liitto jatkaa pohjoismaisessa, palvelualojen elinkeinopoliittisiin asioihin keskittyvässä yhteistyöryhmässä Nordiskt nätverk för tjänsteföretag, jonka kokouksiin liiton elinkeinopoliittinen asiantuntija osallistuu pari kertaa vuodessa. Toimintasuunnitelma hyväksytty hallituksen kokouksessa ja vahvistettu liittokokouksessa

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 JOHDANTO Kiinteistöpalveluala työllistää noin 105 000 henkilöä, joista yksityinen sektori noin 75 000 ja julkinen sektori noin 30 000 henkilöä. Kiinteistöpalvelut ry:n jäsenyritysten henkilöstömäärä kattaa

Lisätiedot

KIINTEISTÖPALVELUT RY. Ratkaisut eduksesi, työnantaja.

KIINTEISTÖPALVELUT RY. Ratkaisut eduksesi, työnantaja. KIINTEISTÖPALVELUT RY Ratkaisut eduksesi, työnantaja. Historiaa. Kiinteistöpalvelut ry Perustettu 2002 Perustajajärjestöt Kiinteistöpalvelualat KIPA ry Kiinteistötyönantajat KITA ry Suomen Kiinteistöpalveluyritykset

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2015

Toimintasuunnitelma 2015 Sisällys 1. Johdanto 3 2. Strategiset valinnat 4 3. Työmarkkinapoliittinen edunvalvonta 6 3.1 TES-tilanne 3.2 Jäsenneuvonta ja -koulutus 4. Elinkeinopoliittinen edunvalvonta 8 4.1 Työvoima- ja koulutuspolitiikka

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Sisällys 1. Johdanto 3 2. Strategiset valinnat 4 3. Työmarkkinapoliittinen edunvalvonta 6 3.1 TES-tilanne 3.2 Jäsenneuvonta ja -koulutus 4. Elinkeinopoliittinen edunvalvonta 8 4.1 Työvoima- ja koulutuspolitiikka

Lisätiedot

Elinkeinoelämän keskusliitto Finlands Näringsliv Confederation of Finnish Industries

Elinkeinoelämän keskusliitto Finlands Näringsliv Confederation of Finnish Industries Elinkeinoelämän keskusliitto Finlands Näringsliv Confederation of Finnish Industries 1 Menestyvien yritysten Suomi 2 Ketä EK edustaa? EK edustaa kattavasti kaikkia yksityisiä toimialoja ja kaikenkokoisia

Lisätiedot

ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA

ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA SÄÄNNÖT 6.3.2012 Kilpailusäännöt ARVOKAS Sivu 2 (6) ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA -KILPAILU SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS... 3 2 KILPAILUTEHTÄVÄ... 3 3 OSALLISTUJAT...

Lisätiedot

Kiinteistöpalveluala kiinteistön elinkaaressa

Kiinteistöpalveluala kiinteistön elinkaaressa Kiinteistöpalveluala kiinteistön elinkaaressa KIRA-Akatemia 6.10.2017 elinkeinopoliittinen asiantuntija Tiia Brax, Kiinteistötyönantajat ry Kiinteistön elinkaaren loppupään toimijoita ja tehtäviä Ympäristöanalyysi

Lisätiedot

Työmarkkinoiden pelikenttä

Työmarkkinoiden pelikenttä Työmarkkinoiden pelikenttä Luennon sisältö Työmarkkinajärjestöt Palkansaajien keskusjärjestöt Työnantajien keskusjärjestöt Ammattiliitto Luottamusmiesjärjestelmä Paikallinen toiminta Toimihenkilökeskusjärjestö

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutuksista kiinteistöpalvelualalle. Lisätietoja: elinkeinopoliittinen asiantuntija Tiia Brax

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutuksista kiinteistöpalvelualalle. Lisätietoja: elinkeinopoliittinen asiantuntija Tiia Brax Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutuksista kiinteistöpalvelualalle Lisätietoja: elinkeinopoliittinen asiantuntija Tiia Brax Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii reformista omilla sivuillaan Kiinteistöpalvelualan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 SISÄLLYS 1. Yleistä 2. Hallinto ja talous 3. Viestintä 4. Arvoa arkeen seminaari ja Arvokas-kilpailu 5. Liittopäivä 6. Edustukset 7. Edunvalvonta 7.1. Työmarkkinapoliittinen edunvalvonta 7.2. Lainsäädännöllinen

Lisätiedot

Rakennusteollisuus RT edustaa laajasti koko rakennusalaa

Rakennusteollisuus RT edustaa laajasti koko rakennusalaa Rakennusteollisuus RT edustaa laajasti koko rakennusalaa Rakennusteollisuus RT ry Rakennusteollisuus RT ry edustaa rakennusalan yrityksiä elinkeinopoliittisissa, teknisissä ja työmarkkina-asioissa RT-liittoyhteisöön

Lisätiedot

Uudet kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voimaan 1.8.2013. Huomioi uudet tutkinnot palvelua tilatessasi!

Uudet kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voimaan 1.8.2013. Huomioi uudet tutkinnot palvelua tilatessasi! Uudet kiinteistöpalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voimaan 1.8.2013 Huomioi uudet tutkinnot palvelua tilatessasi! Sisällys Koulutusuudistuksen taustaa Mikä muuttuu? Alan ammatillinen koulutus,

Lisätiedot

Sivistystyönantajat kehittää koulutuksen, tutkimuksen ja sivistyksen toimintaedellytyksiä tulevaisuuden Suomessa.

Sivistystyönantajat kehittää koulutuksen, tutkimuksen ja sivistyksen toimintaedellytyksiä tulevaisuuden Suomessa. Toimintasuunnitelma 2019 (1/5) 11.10.2018 TOIMINTASUUNNITELMA 2019 1. YLEISTÄ Sivistystyönantajat kehittää koulutuksen, tutkimuksen ja sivistyksen toimintaedellytyksiä tulevaisuuden Suomessa. Sivistystyönantajien

Lisätiedot

Rakennusteollisuus RT edustaa laajasti koko rakennusalaa

Rakennusteollisuus RT edustaa laajasti koko rakennusalaa edustaa laajasti koko rakennusalaa ry ry edustaa rakennusalan yrityksiä elinkeinopoliittisissa, teknisissä ja työmarkkina-asioissa RT-liittoyhteisöön kuuluvat keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus,

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä TYÖEHTOSOPIMUS INFO Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä SISÄLTÖ: Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät.

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin strategia Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin visio, missio eli toiminta-ajatus ja arvot Kauppakamarin päämäärät

Lisätiedot

Vakuutusalan palkalliset koulutukset vuonna 2012 1

Vakuutusalan palkalliset koulutukset vuonna 2012 1 Vakuutusalan palkalliset koulutukset vuonna 2012 1 Finanssialan Keskusliitto ja Vakuutusväen Liitto ovat sopineet vuoden 2012 palkalliset koulutukset. Oikeus osallistua koulutukseen määräytyy vakuutusalan

Lisätiedot

Tiina Lehtosaari Projektipäällikkö 8/8/11

Tiina Lehtosaari Projektipäällikkö 8/8/11 Tiina Lehtosaari Projektipäällikkö 1 8/8/11 Taustaa MOT Moniosaajat kiinteistöpalvelualalla: MOT oli puhdistuspalvelualan ja kiinteistöhoidon opetuksen ja osaamisen kehittämiseen sekä verkostoitumiseen

Lisätiedot

Työehtosopimus eli TES

Työehtosopimus eli TES TYÖEHTOSOPIMUS Luennon sisältö Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut Työehtosopimus vs. työsopimus vs. työlainsäädäntö Työehtosopimus ja paikallinen sopiminen Työehtosopimus

Lisätiedot

Toimintakertomus 2011

Toimintakertomus 2011 YLEISTÄ Kiinteistöpalvelut ry on kiinteistöalan työnantaja- ja toimialajärjestö, jonka tarkoituksena on olla kiinteistöalan työnantajien työmarkkinapoliittinen edunvalvoja ja neuvonantaja sekä kiinteistöpalveluja

Lisätiedot

Viestintästrategia vuosille

Viestintästrategia vuosille Hyväksytty valtuuston kokouksessa 22.11.2018 Viestintästrategia vuosille 2019 2022 1. Johdanto Suomen Kanttori-urkuriliitto, Suomen kirkon pappisliitto ja Suomen teologiliitto muodostavat yhdessä Kirkon

Lisätiedot

Palveluntuottajien eettinen näkökulma

Palveluntuottajien eettinen näkökulma Palveluntuottajien eettinen näkökulma Pirkanmaan sote-uudistuksen eettiset ulottuvuudet, Tampere 15.3.2017 Hyvinvointialan liitto lyhyesti Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013 Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n toimintastrategia 2014 2017 Visio Vahva, itsenäinen ja osaava toimija Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL on henkilöstöpalveluita

Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL on henkilöstöpalveluita Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL - henkilöstöpalvelualan asiantuntija Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL on henkilöstöpalveluita tarjoavien yritysten työn antaja- ja toimialaliitto. Liittomme keskeinen

Lisätiedot

Yhteistyöllä vahva liitto

Yhteistyöllä vahva liitto Yhteistyöllä vahva liitto Vaaliohjelma 2012 Yhteistyöllä vahva liitto Metallin yhteistyön vaaliliiton toiminnan perustana ovat työväenliikkeen keskeiset arvot: vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja suvaitsevaisuus.

Lisätiedot

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille 2018 2022 TOIMINTASUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo LYHYESTI PELASTUSALAN NAISVERKOSTOSTA... 3 NAISVERKOSTON VISIO... 4 TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET...

Lisätiedot

Harmaan talouden torjunnan huomiointi liiketalouden koulutuksessa. Minna Immonen Rikoskomisario Länsi-Uudenmaan poliisilaitos 30.1.

Harmaan talouden torjunnan huomiointi liiketalouden koulutuksessa. Minna Immonen Rikoskomisario Länsi-Uudenmaan poliisilaitos 30.1. Harmaan talouden torjunnan huomiointi liiketalouden koulutuksessa Minna Immonen Rikoskomisario Länsi-Uudenmaan poliisilaitos 30.1.2013 Valtakunnallinen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntakampanja

Lisätiedot

SKOL, toimintasuunnitelma 2016. Esitys hallitukselle 19.10.2015

SKOL, toimintasuunnitelma 2016. Esitys hallitukselle 19.10.2015 SKOL, toimintasuunnitelma 2016 Esitys hallitukselle 19.10.2015 Yhteenveto Visio 2020 Suunnittelu ja konsultointi on suomalaisen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän arvostettu kilpailuetu ja osaamisen kehittämisen

Lisätiedot

Strategia toimintaa ohjaamassa

Strategia toimintaa ohjaamassa Strategia toimintaa ohjaamassa Akavan Erityisalat ry on kulttuurin, hallinnon ja liike-elämän asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien etujärjestö. AKAVAN ERITYISALOJEN TOIMINTA-AJATUS Tässä esitteessä

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 SISÄLLYS 1. Yleistä 2. Hallinto ja talous 3. Viestintä 4. Liittopäivä 5. Edustukset 6. Työmarkkinapoliittinen edunvalvonta 7. Lainsäädännöllinen edunvalvonta ja lausunnot 8. Hankkeet ja tutkimukset 9.

Lisätiedot

Sisältö: Tehtävät, rooli, asema, perustiedot työehtosopimuksesta, palkkausjärjestelmästä, työpaikkatoiminnasta ja paikallisista sopimuksista

Sisältö: Tehtävät, rooli, asema, perustiedot työehtosopimuksesta, palkkausjärjestelmästä, työpaikkatoiminnasta ja paikallisista sopimuksista KOULUTUSOHJELMA 2017 1 (6) KOULUTUS VUONNA 2017 - Nousu-liiton koulutus perustuu pitkälti henkilöstöedustajille suunnattuihin koulutuksiin. Osa koulutuksista on työaikana suoritettavaa yhdessä työnantajaliiton

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa

Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa Liite 2 Yksityisen sektorin työnantajaedunvalvontaa Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa AVAINTAn missio AVAINTA toimii kuntaomisteisten yritysten ja yhteisöjen työnantajaedunvalvojana

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Hyvä suunnittelu kannattaa aina. Siitä syntyy rakennuksesi käytettävyys, turvallisuus ja arvo, olipa kohde minkä kokoinen

Lisätiedot

Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut

Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut Kaikkien työpanosta tarvitaan yhteistyötä ja vastuullisuutta rakennetyöttömyyden nujertamiseksi Avauspuheenvuoro

Lisätiedot

-palvelutarpeita ja kysyntää vastaava joustava koulutus

-palvelutarpeita ja kysyntää vastaava joustava koulutus Osaavaa työvoimaa hoito- ja hoiva-alan tarpeisiin -palvelutarpeita ja kysyntää vastaava joustava koulutus Johtaja Mika Tammilehto Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 20.10.2009

Lisätiedot

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet Liite nro 1 Hallitus 11.3.2019 Viestinnän yleiset periaatteet Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1/4 Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1. Viestintäämme määrittää asukkaiden oikeus saada tietoa

Lisätiedot

Työllistyminen taloushallintoalalla. 3.9.2013 LEAD messut ERTOn puheenjohtaja, OTL Juri Aaltonen

Työllistyminen taloushallintoalalla. 3.9.2013 LEAD messut ERTOn puheenjohtaja, OTL Juri Aaltonen Työllistyminen taloushallintoalalla 3.9.2013 LEAD messut ERTOn puheenjohtaja, OTL Juri Aaltonen Toimihenkilöliitto ERTO ry 17.000 jäsentä 6 jäsenyhdistystä Taloushallinnon ammattilaiset ry Erityistoimihenkilöt

Lisätiedot

TOIMINTA- JA EDUNVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015

TOIMINTA- JA EDUNVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 TOIMINTA- JA EDUNVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Turun Seudun Sähkötyöntekijöiden ammattiosasto on perustettu 1956. Osastoon kuuluu tällä hetkellä yli 2000 jäsentä. Ammattiosasto on ns. sekaosasto. Osastoon

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Liiton strategia Karoliina Öystilä

Liiton strategia Karoliina Öystilä Liiton strategia 2017-2027 15.10.2016 Karoliina Öystilä Liitto-kokonaisuus Jäseniä 34 000 Ammattiosastoja 69 Aluejärjestöjä 7 Liiton toiminnan kulmakivet SEL Työehtosopimukset Järjestäytyminen Alan työpaikat

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa SÄÄNNÖT 1 (5) 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Näissä säännöissä yhdistystä kutsutaan

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN JA YRITYSTEN VEROVALVONTAA KOSKEVA SELVITYS

ULKOMAISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN JA YRITYSTEN VEROVALVONTAA KOSKEVA SELVITYS LAUSUNTO 8.5.2013 Valtiovarainministeriö Vero-osasto Lausuntopyyntö 19.3.2013 VM030:00/2013 ULKOMAISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN JA YRITYSTEN VEROVALVONTAA KOSKEVA SELVITYS Kiinteistöpalvelut ry kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 TIEDOTUSTILAISUUS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 LUONNOS Ohjelmaa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Henkilöstö Asukkaat Asiantuntijaraadit

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

SOPIMUS HYVINVOINTIALAN LIITTO RY:N PERUSTAMISESTA

SOPIMUS HYVINVOINTIALAN LIITTO RY:N PERUSTAMISESTA SOPIMUS HYVINVOINTIALAN LIITTO RY:N PERUSTAMISESTA Sosiaalialan Työnantajat ry (myöhemmin Sosta) ja Terveyspalvelualan liitto ry (myöhemmin TPL) ovat selvittäneet liittojen toimintojen yhdistämistä ja

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

Älykkäitä tekoja Suomelle

Älykkäitä tekoja Suomelle Älykkäitä tekoja Suomelle Teknologiateollisuuden tavoitteet hallituskaudelle 2019-2023 TekojaSuomelle.fi Teknologiateollisuus Suomen merkittävin elinkeino 51 % Suomen viennistä 310 000 ihmistä työskentelee

Lisätiedot

Tradenomit työelämässä ajankohtaisterveiset Tradenomiliitosta

Tradenomit työelämässä ajankohtaisterveiset Tradenomiliitosta Tradenomit työelämässä ajankohtaisterveiset Tradenomiliitosta Valtakunnalliset ammattikorkeakoulujen liiketalouden koulutusalan kehittämispäivät 10.11.2010 Kouvolassa Johanna Tuovinen asiamies, koulutus-

Lisätiedot

Kursivoidut (punaisella olevat) tekstit ovat Sähköliiton neuvottelijoiden kirjauksia sovittelun aikaisista keskusteluista.

Kursivoidut (punaisella olevat) tekstit ovat Sähköliiton neuvottelijoiden kirjauksia sovittelun aikaisista keskusteluista. 15.12.2017 Valtakunnansovittelijan toimistolla 7.11.2017 saavutettu ratkaisu koostuu sovintoehdotuksesta sekä sitä täydentävästä Sähköliiton, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisestä sopimuksesta.

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Hyvinvointialan liitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Hyvinvointialan liitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 1 HYVINVOINTIALAN LIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja paikka Yhdistyksen nimi on Hyvinvointialan liitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. Liitto on Elinkeinoelämän

Lisätiedot

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 JOHTOSÄÄNTÖ sivu 1(6) KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 I JOHTOSÄÄNNÖN SOVELTAMISALA 1 Johtosäännössä määrätään siitä luottamusjohdon toiminnasta, joka ei sisälly sääntöihin,

Lisätiedot

Työturvallisuuskeskuksen Parempi työ kevätseminaari 8.4.2013, Helsinki. Verkosta voimaa- ammattiliittona TTK:n toiminnassa

Työturvallisuuskeskuksen Parempi työ kevätseminaari 8.4.2013, Helsinki. Verkosta voimaa- ammattiliittona TTK:n toiminnassa Työturvallisuuskeskuksen Parempi työ kevätseminaari 8.4.2013, Helsinki Verkosta voimaa- ammattiliittona TTK:n toiminnassa Työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen p. 0500-504120 tarja.korkalainen@proliitto.fi

Lisätiedot

Talous tutuksi. Kari Jääskeläinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK 10.9.2015 Helsinki

Talous tutuksi. Kari Jääskeläinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK 10.9.2015 Helsinki Talous tutuksi Kari Jääskeläinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK 10.9.2015 Helsinki Bruttokansantuote 120 115 Vol.indeksi 2005=100, kausitas. Ruotsi 110 Saksa 105 100 95 90 Suomi Vuosi 2014 kolmas peräkkäinen

Lisätiedot

LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT

LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT LÄÄKÄRIPALVELUYRITYKSET RY:N SÄÄNNÖT NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on Lääkäripalveluyritykset ry, Läkarföretagen rf. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT

Lisätiedot

Mikä koulutus työllistää? Kuinka yritykset rekrytoivat? EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelun tuloksia

Mikä koulutus työllistää? Kuinka yritykset rekrytoivat? EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelun tuloksia Mikä koulutus työllistää? Kuinka yritykset rekrytoivat? EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelun tuloksia Jenni Ruokonen 13.3.2014 Elinkeinoelämän keskusliitto EK 27 jäsenliittoa 16 000 jäsenyritystä, joista

Lisätiedot

Luottamusmiesten perusopinnot 1 ja

Luottamusmiesten perusopinnot 1 ja 1 18.11.2016 Jytyn luottamusmieskoulutus 2017 Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusten luottamusmiehille järjestettävä, Sivistystyönantajaliiton palkalliseksi hyväksymä

Lisätiedot

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA. Seinäjoen Yrittäjät ry

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA. Seinäjoen Yrittäjät ry STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA Seinäjoen Yrittäjät ry 1 2 Strategia 2017 2020 (Strategiakausi 2015 2020 ) MISSIO = Perustehtävä Jäsenistöä tukeva Vahva paikallinen vaikuttaja Innostava jäsenyritysten

Lisätiedot

Mirja Elinkeinoelämän foorumi Kotka

Mirja Elinkeinoelämän foorumi Kotka Osaava työvoima ja koulutuksen uudistukset Mirja Hannula @mirjahannula Elinkeinoelämän foorumi 31.1.2018 Kotka Suomessa ammattityövoiman saatavuus noussut merkittävimmäksi tuotannon tai myynnin kasvun

Lisätiedot

UUSI KESKUSJÄRJESTÖ -hanke LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 HELSINKI

UUSI KESKUSJÄRJESTÖ -hanke LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 HELSINKI UUSI KESKUSJÄRJESTÖ -hanke LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 HELSINKI LIITTOJEN KOKOUS 12.2.2015 - esityslista 1. Valitaan kokouksen puheenjohtajisto 2. Todetaan selvitystyöhön 10.2.2015 mennessä ilmoittautuneet

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013

TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013 TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013 TE-palvelu-uudistus tikun nokassa Ison palvelu- ja toimintatapamuutoksen johtaminen on edelleen vaiheessa suunta on selvillä, vaikutukset näkyvät viiveellä Mediamielikuvana

Lisätiedot

Making safety fun -viestintäsuunnitelma

Making safety fun -viestintäsuunnitelma Making safety fun -viestintäsuunnitelma 10.12.2018 suunnittelukokous Bonavassa: Tuija Lönnrot, Katja Salmi, Ahti Niskanen, Tommi Ahlberg. Poissa Veikko Nissilä. Turvallisuusryhmän viestintä tuija.lonnrot@bonava.com;

Lisätiedot

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä AKI. AKIn kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja aloille opiskelevien ammattiliitto. Me teemme lähihoitajille

Lisätiedot

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen 1 Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen Ohjelman valmistelu Maakunnan kehittämisrahahanke Ramboll Management Consulting työn toteuttajana Ohjelmatyötä valmisteltu työpajasarjalla. Ensimmäisessä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelma 2019 I 1

Toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelma 2019 I 1 Toimintasuunnitelma 2019 Toimintasuunnitelma 2019 I 1 Tehtävä Liitto on LVI-alalla toimivien asennus-, huolto- ja urakointiyritysten toimiala- ja työnantajajärjestö. Sen tehtävänä on jäsenten ja LVI-alan

Lisätiedot

Kuntoutusalan työ Tehyssä

Kuntoutusalan työ Tehyssä Kuntoutusalan työ Tehyssä Kuntoutusalan seminaari Helsinki 24.11.2017 Outi Töytäri Kuntoutusalan asiantuntija, ft, TtM outi.toytari@tehy.fi 24.11.2017 Outi Töytäri 1 Tehy on myös kuntoutusalan ammattilaisten

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät:

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: Johtokunta Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto 10.6.2008 LIIKELAITOS EDUPOLIN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä Liikelaitos Edupoli on kuntalain

Lisätiedot

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Tellervo Tarko, AMKE ry Mikä on AMKE? Mikä on järjestö Ihmisten yhteenliittymä, joka on organisoitunut

Lisätiedot

SAK:n tavoitteet sopimuskierrokselle

SAK:n tavoitteet sopimuskierrokselle SAK:n tavoitteet sopimuskierrokselle 2005-2006 2.11.2004 04.09.2004 SAK/SAM/NN SAK:n tavoitteet sopimuskierrokselle 2005-2006 Työelämän muutosturvallisuuden vahvistaminen Työn tilaajan vastuu ja ammattiliiton

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 1. Toiminnan tarkoitus Kuopion Yrittäjät ry toimii valtakunnallisen yrittäjäjärjestön paikallisena edunvalvojana Kuopiossa. Kuopion Yrittäjät tekee työtä pienten ja keskisuurten

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA. PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA. PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006 Mikä mies? Heimo Juhani Aho, s. 9.4.1949, Tampere Ylioppilas, Kalevan yhteiskoulu 1968 Dipl.ekonomi,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT 2 2. HALLITUS JA SEN TOIMINTA 3 3. JÄSENTOIMINTA 3 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 4 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Työmarkkinoiden kansainvälistyminen

Työmarkkinoiden kansainvälistyminen Työmarkkinoiden kansainvälistyminen Ulkomaiset yritykset tulevat 1 Puheenvuoron aiheet Kilpailuasetelma yritysten välillä Kilpailu työpaikoista Lainsäädäntö ja työehtosopimukset Päättäjien toimenpiteet

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 SISÄLLYS 1. Yleistä 2. Hallinto ja talous 3. Viestintä 4. Liittopäivä 5. Edustukset 6. Työmarkkinapoliittinen edunvalvonta 7. Lainsäädännöllinen edunvalvonta ja lausunnot 8. Hankkeet ja tutkimukset 9.

Lisätiedot

Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia

Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia Cursor Oy Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia Hyväksytty seutuvaltuustossa 18.6.2019 Tiivistelmä Tämä on Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia. Strategialla

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Ajankohtaista Arenen viestinnässä

Ajankohtaista Arenen viestinnässä Ajankohtaista Arenen viestinnässä Ammattikorkeakoulujen viestintäpäivät 2013, Tampere Rehtori Anneli Pirttilä Arenen viestintävaliokunnan puheenjohtaja Vastaajat Rehtori Muuhun johtoon tai esimieskuntaan

Lisätiedot

Palvelualojen ammattiliiton strategia vuoteen 2015

Palvelualojen ammattiliiton strategia vuoteen 2015 Palvelualojen ammattiliiton strategia vuoteen 2015 Strategiatyön eteneminen Strategiaperusta 2015 Toimintaympäristön (työelämän) muutosvoimat Globalisaatio (Globaali) taloustaantuma /lama Ikääntyminen

Lisätiedot

Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2012 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO 2 PALKKOJEN KOROTTAMINEN Palkkojen

Lisätiedot

YLEINEN TEOLLISUUSLIITTO ry SÄÄNNÖT

YLEINEN TEOLLISUUSLIITTO ry SÄÄNNÖT YLEINEN TEOLLISUUSLIITTO ry SÄÄNNÖT Liitto merkitty yhdistysrekisteriin 23.11.1956 Sääntömuutos 11.2.2014 1 Liiton nimi ja kotipaikka Yleinen Teollisuusliitto ry, jota näissä säännöissä kutsutaan Liitoksi,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON LIITON JOHTOSÄÄNTÖ 35/00.01.01.00/2010 Maakuntavaltuuston 13. päivänä marraskuuta 2006 hyväksymä, 9.6.2014 mkv päivittänyt

POHJOIS-SAVON LIITON JOHTOSÄÄNTÖ 35/00.01.01.00/2010 Maakuntavaltuuston 13. päivänä marraskuuta 2006 hyväksymä, 9.6.2014 mkv päivittänyt POHJOIS-SAVON LIITON JOHTOSÄÄNTÖ 35/00.01.01.00/2010 Maakuntavaltuuston 13. päivänä marraskuuta 2006 hyväksymä, 9.6.2014 mkv päivittänyt 1. LUKU TOIMINTA-AJATUS JA TEHTÄVÄT 2. LUKU ORGANISAATIO 1 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019 Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2019 1 JHL 2022 LIITTOSTRATEGIA VISIO: JHL on kokoava voima, joka toimii vahvimpana ammattiliittona työpaikoilla ja

Lisätiedot

Yrittäjägallup toukokuu 2019

Yrittäjägallup toukokuu 2019 Yrittäjägallup toukokuu 0..0 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry Yrittäjägallup, toukokuu 0 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämän Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää pk-yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä

Lisätiedot

Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Helsingissä 22.11.2013. Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto

Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Helsingissä 22.11.2013. Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Helsingissä 22.11.2013 Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto Työllisyys ja työvoimatarve nyt Alustava arvio työvoimatarpeen

Lisätiedot

2. Tarkoituksensa toteuttamiseksi aluejärjestö:

2. Tarkoituksensa toteuttamiseksi aluejärjestö: Aluejärjestön säännöt 1 (5) 21. liittokokouksen hyväksymät säännöt 1 Nimi ja kotipaikka 2 Aluejärjestön tarkoitus ja tehtävät 1. Yhdistyksen nimi on Metallityöväen... aluejärjestö ry ja sitä nimitetään

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot