Johtamissopimusten kehittäminen valtionhallinnossa kyselyn tulokset Valtionhallinnon johdon tuki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johtamissopimusten kehittäminen valtionhallinnossa kyselyn tulokset Valtionhallinnon johdon tuki"

Transkriptio

1 Johtamissopimusten kehittäminen valtionhallinnossa kyselyn tulokset 2016 Valtionhallinnon johdon tuki Lokakuu 2016

2 Sisältö 1 Johdanto Kyselyn tulokset Kokemus esimiessuhteesta Kenen kanssa tulostavoitteista sovitaan Miten tulostavoitteista sovitaan Johtamisesta ja sen kehittämisestä sopiminen Johtamissopimusten määrä, kesto ja tulospalkkiot Vastauksia väittämiin johtamissopimuskäytännöistä ja kehittämisestä Johtamissopimusmenettelyn toimivuus Vastauksia väittämiin johtamisen kehittämisestä valtionhallinnossa Johtamissopimus ja johtamisen kehittäminen valtionhallinnossa avovastuksista koottua... 9 Liite 1 Kyselylomake... 12

3 3 1 Johdanto Johtamissopimusmenettely on ollut käytössä valtionhallinnossa vuodesta 2005 lähtien. Nyt hallituksen johtamista koskevan kärkihankkeen tavoitteena on, että johtamissopimusmenettely on käytössä kaikissa ministeriöissä vuonna Yleisenä tavoitteena on parantaa johtamista ja toimeenpanoa valtionhallinnossa. Tätä työtä varten valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella sekä johtamissopimusten käytön laajentamista että samalla arvioida ja uudistaa sopimusten sisältöä ja menettelytapoja. Johtamissopimusten kehittäminen sovitetaan muuhun hallinnon ja johtamisen kehittämiseen, kuten tulosohjauksen ja ministeriöiden johtamisjärjestelmien kehittämiseen. Lisäksi kehittämistyö liittyy johtajapolitiikan toteutukseen, kuten johdon liikkuvuuteen ja johtamisen arviointiin. Vahvana lähtökohtana kehittämisessä on, että johtamissopimusmalli on mielekäs ja hyödyllinen myös johtajien itsensä kannalta ja siihen liittyvä menettely on tarkoituksenmukaisen yksinkertainen. Johdon näkemyksiä johtamisen kehittämisestä ja johtamissopimuksista kerättiin työryhmän tueksi lokakuussa 2016 toteutetulla Webropol-kyselyllä. Kyselyn sisällöstä ja raportin kokoamisesta vastasi työryhmä. Kysely lähetettiin kaikille ylimpään johtoon kuuluville, sekä niille joilla jo on johtamissopimus sekä niille, joilla sitä ei vielä ole. Kyselyyn vastasi noin 30 % ylimmän johdon virkamiehistä. Tarkemmin yhteenveto kyselyn tuloksissa on esitetty jäljempänä olevissa luvuissa.

4 4 2 Kyselyn tulokset Vastauksia kyselyyn saatiin kaikilta hallinnonaloilta yhteensä 63 henkilöltä. Taulukossa alla on esitetty vastanneiden lukumäärät hallinnonaloittain. Hallinnonala Vastausten lukumäärä Hallinnonala Vastausten lukumäärä Valtioneuvoston kanslia 2 Opetus- ja kulttuuriministeriö 3 Ulkoasiainministeriö 4 Maa- ja metsätalousministeriö 5 Oikeusministeriö 5 Liikenne- ja viestintäministeriö 5 Sisäministeriö 6 Työ- ja elinkeinoministeriö 9 Puolustusministeriö 5 Sosiaali- ja terveysministeriö 4 Valtiovarainministeriö 12 Ympäristöministeriö 3 Taulukko 1. Hallinnonaloittain kyselyyn vastanneet 2.1 Kokemus esimiessuhteesta Miten koet esimiessuhteen kysymykseen vastanneista, suurimmalla osalla oli yksi selkeä esimies tai esimies ja lisäksi muita henkilöitä, joille johtamisesta raportoitiin. Kuvio 1. Kokemus esimiessuhteesta Vastaukseen minulla ei ole yhtä selkää esimiestä viidestätoista vastaajasta kaksitoista annettiin pääjohtajan ja ylijohtajan nimikkeiltä, mikä kertoo siitä, että virastojen johdolla ei ole yhtä selkää esimiestä.

5 5 2.2 Kenen kanssa tulostavoitteista sovitaan Suurin osa ilmoitti sopivansa vastuullaan olevista tulostavoitteista esimiehensä kanssa tai esimiehen ja yhden tai useamman muun henkilön kanssa. Kuvio 2. Kenen kanssa tulostavoitteista sovitaan Vastaavasti tähän kysymykseen pääjohtajan ja ylijohtajan nimikkeillä olevat vastasivat sopivansa tulostavoitteesta muiden kuin esimiehen kanssa. 2.3 Miten tulostavoitteista sovitaan Kysymykseen miten sovit vastuullasi olevista tulostavoitteista, oli mahdollisuus valita yksi tai useampi vaihtoehto. Alla olevasta kuviosta näkyvät kaikki valitut vaihtoehdot. Kuvio 3. Miten tulostavoitteista sovitaan Myös muita tapoja sopia tulostavoitteista mainittiin mm. toimintasuunnitelma, viraston tulostavoitteet, hallitusohjelma.

6 6 2.4 Johtamisesta ja sen kehittämisestä sopiminen Kysymykseen miten keskustelet tai sovit omasta johtamisestasi ja sen kehittämisestä, oli mahdollisuus valita yksi tai useampi vaihtoehto. Alla olevasta kuviosta näkyvät kaikki valitut vaihtoehdot. Kuvio 4. Johtamisesta ja sen kehittämisestä sopiminen Muina tapoina keskustella tai sopia omasta johtamisesta mainittiin mm. vapaamuotoiset kuukausikeskustelut, johtoryhmään kuuluvien henkilöiden ja mentorin kanssa käydyt keskustelut. 2.5 Johtamissopimusten määrä, kesto ja tulospalkkiot Kysymykseen johtamissopimusten määrästä johtamissopimuksia oli 52 prosentilla ja niitä oli ollut, mutta ei ollut kysely tekohetkellä 16 prosentilla. Ilman johtamissopimuksia oli 32 prosenttia. Kuvio 5. Johtamissopimusten määrä Kysymykseen kuinka monta vuotta johtamissopimus/sopimukset oli ollut, vastanneista 29 prosentilla sopimus oli ollut 1-3 vuotta sekä 29 prosentilla 4-9 vuotta. Alle vuoden sopimus oli ollut 43 prosentilla ylimmästä johdosta.

7 7 Kuvio 6. Tulospalkkiota saaneiden määrä Tulospalkkiota oli saanut 41 vastaajasta 13 henkilöä. Vastanneista kerran tulospalkkiota oli saanut 87 prosenttia, kaksi kertaan 10 prosenttia ja enemmän kuin neljä kertaa 3 prosenttia. 2.6 Vastauksia väittämiin johtamissopimuskäytännöistä ja kehittämisestä Johtamissopimuskäytännöistä ja niiden kehittämisestä tiedusteltiin missä määrin vastaajat ovat olleet samaa tai eri mieltä seuraavien väittämien kanssa. 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 %100 % Johtamissopimusmenettely on hyödyllinen oman johtamistehtäväni kannalta (vastausvaihtoehdot kaikkiin Mahdollisuus tulospalkkaukseen on erittäin tärkeä osa johtamissopimusta Johtamissopimusten seurannan yhteydessä saamani palaute on ollut riittävää ja ammattimaista Johtamissopimus on tarjonnut hyvän keinon keskustella omasta kehittymisestäni johtajana Johtamissopimus on laadittu ammattimaisesti Koen että johtamissopimus on ohjannut toimintaani merkittävästi Johtamissopimus on päällekkäinen viraston tulossopimuksen kanssa Johtamissopimusmenettely on lisännyt vuoropuhelua oman esimieheni kanssa Johtamissopimusmenettelyä tulee keventää huomattavasti Johtamissopimuksessa on erittäin vaikeaa sopia siihen sisältyvien tavoitteiden toteutumisen arviointikriteereistä Täysin samaa mieltä Jokseenkin samaa mieltä En samaa enkä eri mieltä Jokseenkin eri mieltä Täysin eri mieltä Kuvio 7. Johtamissopimuskäytäntöihin ja niiden kehittämisen vaihtoehtoihin vastanneet Vastauksia tähän osioon saatiin 42 vastaajalta. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oltiin johtamissopimusmenettelyn hyödyllisyydestä oman johtamistehtävän kannalta (64,3 %) ja siihen että mahdollisuus tulospalkkaukseen on erittäin tärkeä osa johtamissopimusta (52,4 %).

8 8 2.7 Johtamissopimusmenettelyn toimivuus Nykyisen johtamissopimusmenettelyn toimivuuteen vastanneista enemmistö oli sitä mieltä, että johtamissopimismenettely toimii nykyisillään huonosti. Kuvio 8. Johtamissopimusmenettelyn toimivuus Avovastauksiin mikä toimii hyvin, vastattiin mm. seuraavasti: Tarjoaa foorumin keskustella tavoitteista ja toimii jos johtamissopimukselle asetetaan tulossopimusta konkreettisemmat tavoitteet ja sopimusta päivitetään ja tarkastetaan säännöllisesti. Vastaavasti mikä toimii huonosti, vastattiin mm. seuraavasti: Sopimusta tehtäessä on uskottu tulospalkkion mahdollisuuteen, ei motivoi ilman tulospalkkioelementtiä, sopimuksen seuranta ei ole systemaattista. 2.8 Vastauksia väittämiin johtamisen kehittämisestä valtionhallinnossa Johtamisen kehittämisestä valtionhallinnossa kysyttiin missä määrin vastaaja on ollut samaa tai eri mieltä väittämien kanssa. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oltiin siitä, että johtajien henkilökohtaisen tulosvastuun vahvistaminen on tehokas keino lisätä hallinnon toimintakykyä (76,2 %) ja että johtamisen onnistumisen arvioinnille tulee laatia yhteiset kriteerit ja menettelytavat valtionhallinnossa (69,8,1 %). Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että johtamissopimusmenettely täydentää tulosohjausta hyvin (58,7 %), ylimmän johdon johtamissopimuksiin tulee sisällyttää kaikkia koskevia yhteisiä johtamisen tavoitteita (55,6 %), valtionhallinnon johtajarekrytointi on ammattimaista (52,4 %), on asetettava yhteisiä johtamisen tavoitteita (55,6 %) ja että kirjallista palautetta on saatava (52,4 %). Kaikki vastaukset näkyvät tarkemmin seuraavassa kuviossa.

9 9 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 %100 % Johtajien henkilökohtaisen tulosvastuun vahvistaminen on tehokas keino lisätä hallinnon toimintakykyä Johtamisen onnistumisen arvioinnille tulee laatia yhtenäiset kriteerit ja menettelytavat valtionhallinnossa Johtamissopimusmenettely täydentää tulosohjausta hyvin Ylimmän johdon johtamissopimuksiin tulee sisällyttää kaikkia koskevia yhteisiä johtamisen tavoitteita Ylimmän johdon jäsenet saavat riittävästi palautetta johtamisestaan omilta esimiehiltään Valtionhallinnon johtajarekrytointi on ammattimaista Valtio tukee hyvin työnantajana johtajien mahdollisuuksia onnistua tehtävissään Valtio työnantajana edistää mallikkaasti johtajien kehittymistä ja uraa Johtamissopimusten käyttää tulee laajentaa myös kaikkiin muihin johtoryhmän jäseniin virastoissa Poliittiset johtajanimitykset ovat lisääntymässä Johtajia rekrytoivat päättäjät arvostavat liikkuvuutta valtionhallinnon eri yksiköiden välillä Täysin samaa mieltä Jokseenkin samaa mieltä En samaa enkä eri mieltä Jokseenkin eri mieltä Täysin eri mieltä Taulukko 8. Johtamisen kehittämiseen vastanneiden vastukset 2.9 Johtamissopimus ja johtamisen kehittäminen valtionhallinnossa avovastuksista koottua Johtamissopimusmenettelystä Johtamissopimus on kahden sopijaosapuolen välinen sopimus. Johtajalla yksi esimies, jonka kanssa sopimus tehdään. Luottamus sopijaosapuolten välillä tärkeää: pitää voida luottaa siihen, että sopimus pätee. Hyvä johtamissopimus ohjaa toimintaa, vaikka käytännössä samat tavoitteet voidaan kirjata myös tulossopimukseen. Johtamissopimusten yhteisenä sisältönä voisivat olla hallitusohjelman tavoitteiden toteuttaminen, esimerkiksi digitalisaatio. Toisaalta todettiin, ettei hallitusohjelmatasoisten tavoitteiden asettaminen johtajan tulostavoitteiksi tue johtajaa työssään ja nykyinen johtamissopimusmalli korostaa liikaa yksilönäkökulmaa.

10 10 Esimies tarvitsee todennäköisesti myös asiantuntija-apua sopimuksen tekemiseen, jos sopimukseen sisällytetään johtajan substanssitavoitteita. Johtamissopimuksen julkisuus asettaa haasteen sopimuksen sisällölle. Johtamissopimusmenettely on pidettävä yksinkertaisena ja sopimusten tekemisen pitää määritellä selkeästi ja johdonmukaisesti: kenelle tehdään ja milloin. Virastot ovat kuitenkin erilaisia, joten sama sopimusmalli ei välttämättä käy kaikille. Kahden prosessin pyörittäminen yhtä aikaa on resurssien tuhlausta. Tulos- ja kehittämiskeskustelut ja johtajuussopimusprosessit pitäisi koordinoida ja yhdistää. Johtamissopimuksen pitäisi toimia normaalina tulos- ja kehityskeskustelupohjana, jossa esimies tukee henkilön kehittymistä ja tavoitteet asetettaisiin yhdessä. Tämä edellyttää kuitenkin, että niin esimiehellä kuin johtajalla on aikaa ja kiinnostusta aidosti panostaa asiaan. Muussa tapauksessa keskusteluilla ei ole merkitystä ja johtamissopimus jää pelkäksi paperiksi. Tulospalkkioelementti osana johtamissopimusta Johtamissopimusten merkitys on osassa vastauksia kytketty mahdollisuuteen saada tulospalkkio. Vastuksissa on kritisoitu päätöstä luopua johtamissopimuksiin sisältyneestä tulospalkkioelementistä. Kritiikki liittyy osin myös siihen, että tulospalkkiot poistettiin valtiovarainministeriön yksipuolisella päätöksellä. Myös tulospalkkion tasoa kritisoitiin riittämättömäksi eli toivottiin joko kunnon tasoista palkkiota tai sitten ei palkkiota lainkaan. Toisaalta tulospalkkion kannustavaa vaikutusta nähtiin lähinnä symbolisena ja mahdollisuutta tulospalkkioon valtionhallintoon ehkä sopimattomanakin. Valtion tulisi enemmin panostaa palkkausten tasoon. Lisäksi palkinnan keinoja voisi monipuolistaa, esimerkiksi panostamalla palautteen antamiseen. Johtamissopimuksen suhde tulossopimukseen Tällä hetkellä johtamissopimuksissa toistetaan tulossopimuksissa sovittua eli suhde tulosohjaukseen on epäselvä. Johtamissopimuksen ja osaston tulossopimuksen välistä suhdetta pitäisi vielä kehittää ja miettiä, miten johtamissopimus voisi tuoda lisäarvoa johtamistyöhön. Ministeriöiden toiminta tavoitteiden asettamisessa on sekavaa, mikä vaikuttaa osaltaan tähän. Johtamissopimuksen jäävät irralliseksi hallinnonalan tulostavoitteisiin nähden. Johtajille asetetaan johtamissopimuksessa tavoitteita, joita ei ole sisällytetty tulosohjausasiakirjoihin. Johtamissopimuksen hallinta, tulosten arvioiminen ja kehittäminen jää virkamiehelle itselle.

11 11 Johtaminen ja johtamisen kehittäminen valtiolla Johtajien esimiehet tulisi nimetä siten, että heillä on todelliset mahdollisuudet, halu ja kyky toimia esimiehinä. Esimies voisi olla sama henkilö, joka johtaa tulossopimusneuvotteluja ja näin hänellä olisi näkemys myös siitä, mitä virastossa tehdään ja mikä siinä on johtajan panos. Johtajan on tärkeää saada jatkuvaa palautetta työstään. Kirjallinen palaute ei riitä. Tältä osin johtamisen kulttuuri on valtiolla ajastaan jäljessä. Luottamus on hyvän johtamisen edellytys. Työnantajan asenteessa johtajien motivoinnissa parantamisen varaa. Jotta voidaan puhua johtamisen kehittämisestä, pitää johtamisen tulosvastuumallissa tuloksen ja palkkauksen kytkeytyä toisiinsa. Johdon liikkuvuus Johdon liikkuvuus on tärkeää, mutta vähäistä. Mahdollisuus jatkaa virassa entistä epävarmempaa. Karenssipykälä vaikeuttaa virkamiehen siirtymistä muihin tehtäviin. Vaihtuvuus eri sektoreiden ja alojen osalta vähenee etenkin valiolla. Mahdollisen karenssin pitäisi vaikuttaa myös virkamiehen palkkatasoon ja tulospalkkioon. Urasuunnittelu ei juurikaan käytössä. Eli esimiehen tuki kehittymiselle seuraaviin mahdollisiin töihin.

12 12 Liite 1 Kyselylomake JOHTAMISSOPIMUSTEN KEHITTÄMINEN VALTIONHALLINNOSSA - KYSELY Vastaa seuraaviin kysymyksiin joko valitsemalla valikosta oikea/oikeat vaihtoehdot tai kirjoittamalla vastauksesi avoimiin kohtiin. Vastaukset pyydetään ma mennessä. Vastaaminen vie noin 10 min. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja niistä raportoidaan siten, että yksittäisiä henkilöitä ei voida tunnistaa. 1. Henkilön nimi 2. Viran nimi 3. Hallinnonala (valmis valikko) 4. Miten koet esimiessuhteesi? 1. Minulla on yksi selkeä esimies 2. Minulla on yksi esimies ja lisäksi muita henkilöitä, joille raportoin johtamisestani 3. Minulla ei ole yhtä selkää esimiestä 5. Kenen kanssa sovit vastuullasi olevista tulostavoitteista (valitse yksi vaihtoehto)? 1. Esimiehen 2. Esimiehen ja yhden tai useamman muun henkilön kanssa 3. Muun tai muiden kuin esimiehen kanssa 4. En kenenkään kanssa? 6. Miten sovit vastuullasi olevista tulostavoitteista (valitse kaikki käytössä olevat menetelmät)? 1. Organisaation tulossopimuksessa tai vastaavassa asiakirjassa 2. Säännöllisissä tulos- ja kehityskeskusteluissa, jotka kirjataan ylös 3. Vapaamuotoisissa tulos- ja kehityskeskusteluissa 4. Johtamissopimuksessa 5. Muuten, miten? 7. Miten keskustelet tai sovit omasta johtamisestasi ja sen kehittämisestä (valitse kaikki käytössä olevat menetelmät)? 1. Säännöllisissä tulos- ja kehityskeskusteluissa, jotka kirjataan ylös 2. Vapaamuotoisissa tulos- ja kehityskeskusteluissa esimieheni kanssa 3. Keskusteluissa kollegojeni kanssa 4. Keskusteluissa oman organisaationi HR-ammattilaisten kanssa 5. Keskusteluissa muiden johtamisen kehittämisen ammattilaisten kanssa 6. Johtamissopimuksessa

13 13 7. Muuten miten? 8. Onko sinulla johtamissopimusta? 1. On 2. On ollut, mutta ei ole tällä hetkellä 3. Ei (voit siirtyä suoraan kysymykseen 13) 9. Jos sinulla on sopimus, niin montako vuotta sopimus/sopimukset on ollut (valmis valikko) 10. Jos sinulla on sopimus, niin oletko saanut sen perusteella tulospalkkiota? 1. Olen, montako kertaa (valikko) 2. En 11. Jos sinulla on johtamissopimus, seuraavassa on väittämiä johtamissopimuskäytännöstä ja niiden kehittämisestä. Missä määrin olet samaa tai eri mieltä niiden kanssa? 1. Täysin samaa mieltä 2. Jokseenkin samaa mieltä 3. En samaa enkä eri mieltä 4. Jokseenkin eri mieltä 5. Täysin eri mieltä 1) Johtamissopimusmenettely on hyödyllinen oman johtamistehtäväni kannalta (vastausvaihtoehdot kaikkiin väittämiin ) 2) Johtamissopimusmenettely on lisännyt vuoropuhelua oman esimieheni kanssa 3) Johtamissopimus on päällekkäinen viraston tulossopimuksen kanssa 4) Johtamissopimus on laadittu ammattimaisesti 5) Mahdollisuus tulospalkkaukseen on erittäin tärkeä osa johtamissopimusta 6) Johtamissopimusmenettelyä tulee keventää huomattavasti 7) Johtamissopimuksessa on erittäin vaikeaa sopia siihen sisältyvien tavoitteiden toteutumisen arviointikriteereistä 8) Johtamissopimusten seurannan yhteydessä saamani palaute on ollut riittävää ja ammattimaista 9) Johtamissopimus on tarjonnut hyvän keinon keskustella omasta kehittymisestäni johtajana 10) Koen että johtamissopimus on ohjannut toimintaani merkittävästi 12. Mitkä ovat nykyisen johtamissopimusmenettelyn hyvin toimivat puolet ja mitkä kehittämistä vaativia kohtia. Mainitse molemmista kolme. (valmis valikko) 13. Seuraavassa on väittämiä johtamisen kehittämisestä valtionhallinnossa. Missä määrin olet samaa tai eri mieltä niiden kanssa? 1. Täysin samaa mieltä 2. Jokseenkin samaa mieltä 3. En samaa enkä eri mieltä 4. Jokseenkin eri mieltä 5. Täysin eri mieltä

14 14 1) Johtajien henkilökohtaisen tulosvastuun vahvistaminen on tehokas keino lisätä hallinnon toimintakykyä 2) Johtamisen onnistumisen arvioinnille tulee laatia yhtenäiset kriteerit ja menettelytavat valtionhallinnossa 3) Johtamissopimusmenettely täydentää tulosohjausta hyvin 4) Johtamissopimusten käyttää tulee laajentaa myös kaikkiin muihin johtoryhmän jäseniin virastoissa 5) Valtionhallinnon johtajarekrytointi on ammattimaista 6) Poliittiset johtajanimitykset ovat lisääntymässä 7) Johtajia rekrytoivat päättäjät arvostavat liikkuvuutta valtionhallinnon eri yksiköiden välillä 8) Ylimmän johdon johtamissopimuksiin tulee sisällyttää kaikkia koskevia yhteisiä johtamisen tavoitteita 9) Ylimmän johdon jäsenet saavat riittävästi palautetta johtamisestaan omilta esimiehiltään 10) Valtio tukee hyvin työnantajana johtajien mahdollisuuksia onnistua tehtävissään 11) Valtio työnantajana edistää mallikkaasti johtajien kehittymistä ja uraa 14. Mitä muuta haluaisit sanoa johtamissopimuksista tai johtamisen kehittämisestä valtionhallinnossa? KIITOS VASTAUKSESTASI

SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI

SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI 1(14) VALTIOVARAINMINISTERIÖ 11.11.2016 Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI 2(14) Sisällys VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE 1 HYVÄÄ JOHTAMISTA SOPIMALLA

Lisätiedot

Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Valtionhallinnon johdon tuki

Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Valtionhallinnon johdon tuki Ohje 1 (5) VM/615/00.00.00/2017 28.3.2017 Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Valtionhallinnon johdon tuki Ministeriöt ja virastot Ohje johtamissopimuksen laatimiseksi Hallituksen johtamista koskevan

Lisätiedot

JOHTAMISEN KÄRKIHANKKEET

JOHTAMISEN KÄRKIHANKKEET JOHTAMISEN KÄRKIHANKKEET Valtionhallinnon johdonfoorumin aamukahvit 13.5.2016 Juha Sarkio, Katju Holkeri, Ari Holopainen Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto PARANNETAAN JOHTAMISTA JA TOIMEENPANOA TAVOITE:

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 1. vaiheen tulokset 1. Vaiheen kysely Kysely toteutettiin valtionhallinnon organisaatioille 20.6.- 25.8.2017 Maakuntahallinnoille siirtyvien tehtävien

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 1. vaiheen tulokset 1. Vaiheen kysely Kysely toteutettiin valtionhallinnon organisaatioille 20.6.- 25.8.2017 Maakuntahallinnoille siirtyvien tehtävien

Lisätiedot

VALTIO HYVÄ TYÖNANTAJA 2025 Suomalainen virkamiesjohtaja eurooppalaisessa vertailussa

VALTIO HYVÄ TYÖNANTAJA 2025 Suomalainen virkamiesjohtaja eurooppalaisessa vertailussa VALTIO HYVÄ TYÖNANTAJA 2025 Suomalainen virkamiesjohtaja eurooppalaisessa vertailussa Valtionhallinnon johdon päivä 6.2.2017 Valtion työmarkkinajohtaja Juha Sarkio Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Lisätiedot

Johtamissopimus valtionhallinnon johtamispolitiikan ja johtamisen toimintaedellytysten luojana

Johtamissopimus valtionhallinnon johtamispolitiikan ja johtamisen toimintaedellytysten luojana 1.2.2013 Johtamissopimus valtionhallinnon johtamispolitiikan ja johtamisen toimintaedellytysten luojana Ohje johtamissopimuksen laatimiseksi Valtionhallinnon johtajapolitiikka ja johtamissopimus Sopimuksen

Lisätiedot

Aikamme Haaste. Kansallisesta meristrategiasta

Aikamme Haaste. Kansallisesta meristrategiasta Kansallisesta meristrategiasta 4.11.2014 Suomi Merellä - säätiön 50-vuotisjuhlaseminaari Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Aikamme Haaste On kokonaisuuden hahmottaminen ja siinä toimiminen siilojen sijasta

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Tulosohjausverkoston tapaaminen

Tulosohjausverkoston tapaaminen Tulosohjausverkoston tapaaminen Oikeusrekisterikeskus Ritva-Liisa Raatikainen 24.2.2015 Tulevaisuustyön tavoitteet Vahvistaa johtoryhmän yhteistä kokonaisnäkemystä ORK:n visiosta, strategisista tavoitteista

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpanon tilanne Pekka Sarkola Poscon Oy 26.8.2011 Ministeriöiden haastattelut Haastatellaan paikkatietojen tuottamisen ja hyödyntämisen kannalta oleelliset

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista. Kyselyn 2. vaiheen tulokset

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista. Kyselyn 2. vaiheen tulokset Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 2. vaiheen tulokset Aineistokartoituksen 2 vaihe Kysely toteutettiin 11.9. 20.10.2017 Aineistomääriltään suurimmille valtionhallinnon organisaatioille

Lisätiedot

Valtion henkilöstö ja tulevaisuus. Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg Valtio Expo

Valtion henkilöstö ja tulevaisuus. Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg Valtio Expo Valtion henkilöstö ja tulevaisuus Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg 7.5.2019 Valtio Expo Julkisen hallinnon on yhdessä varmistettava julkisen talouden kestävyys Tuottavuus Toimivat ja tehokkaat

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS Asettamispäätös VM120:00/2015 Kunta- ja aluehallinto-osasto 2.12.2015 luonnos ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS Asettaminen Toimikausi Valtiovarainministeriö on tänään asettanut aluehallintovirastojen ohjausryhmän

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Taloushallinnon uusi rooli

Taloushallinnon uusi rooli Taloushallinnon uusi rooli Valtio Expo 2009 Marja Heikkinen-Jarnola liikenne- ja viestintähallinnon controller 7.5.2009 marja.heikkinen-jarnola@lvm.fi 1 Taloushallinnon rutiinit palvelukeskukseen entä

Lisätiedot

VALTION TILANKÄYTÖN JA TILAKUSTANNUSTEN RAPORTOINTI 2015 TAMMI-KESÄKUU

VALTION TILANKÄYTÖN JA TILAKUSTANNUSTEN RAPORTOINTI 2015 TAMMI-KESÄKUU VALTION TILANKÄYTÖN JA TILAKUSTANNUSTEN RAPORTOINTI 2015 TAMMI-KESÄKUU VALTION TILANKÄYTÖN TUNNUSLUVUT 2015: TOTEUMA TAMMI-KESÄKUU (6KK) JA VUOSIENNUSTE (12 KK) Vuosiennuste: 855 951 818 /v Vuosiennuste:

Lisätiedot

Kyselylomake 1 Organisaation tiedot

Kyselylomake 1 Organisaation tiedot Kyselylomake 1 Organisaation tiedot Kansallisarkiston kysely valtionhallinnon analogisista aineistoista Tiekartan pohja-aineiston keruuta varten toteutettavan kyselyn toisen vaiheen kysymykset kartoittavat

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Eduskunnan lausumien toimeenpano (1/2014) 341/54/2011 Liikenne- ja viestintäministeriö, 18.12.2013, LVM/2250/02/2013. Maa- ja metsätalousministeriö, 18.12.2013, dnro

Lisätiedot

Sitä saadaan, mitä mitataan!

Sitä saadaan, mitä mitataan! Sitä saadaan, mitä mitataan! Kehittämisen tueksi esimiestyön 360-palaute, VMBaro ja kehityskeskustelumalli ValtioExpo Niina Turumäki/Valtiokonttori Yhteiset työkalut 360-palaute Esimiestyön ja johtamisen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 9.2.2012 Visio 2015 Paikkatietoinfrastruktuuri on parantanut palvelun ja päätöksenteon laatua

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) 19.10.2017 Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro Valtioneuvoston kanslia / Istuntoyksikkö Muutos

Lisätiedot

VM:n vastineesta ilmenevät seuraavat lukumäärätiedot. Liitteistä ilmenee tarkka tilanne taulukoiden laatimishetkellä.

VM:n vastineesta ilmenevät seuraavat lukumäärätiedot. Liitteistä ilmenee tarkka tilanne taulukoiden laatimishetkellä. Hyvät hallintovaliokunnan jäsenet, Ohessa pyydetty VM:n lisäselvitys VN:n yleistunnon virkanimityksiä koskien sekä ehdotus pykälämuotoiluksi. VM:n valmistelijan kanssa todettiin, että 59 :n 4 momenttia

Lisätiedot

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2017 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2017 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2017 ennustea 2016issa Muutos*is Henkilö lkm. 72 300 72 800-0,7 % HTV 69 900 71 700-2,6 % Toimisto-HTV 50 000 50 800-1,6 %

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö, henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT (27.1.

Valtiovarainministeriö, henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT (27.1. Valtiovarainministeriö, henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT (27.1.2017) Hallinnonala Virasto Osasto Virka Virkasuhteen päättymispvm

Lisätiedot

Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Valtioyhteisön yhteiset tavoitteet

Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Valtioyhteisön yhteiset tavoitteet Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Valtioyhteisön yhteiset tavoitteet Tulosohjausverkosto 24.2.2015 Markus Siltanen Lähtökohta: poliittisten tavoitteiden

Lisätiedot

Kansliapäällikön puheenvuoro

Kansliapäällikön puheenvuoro Edessä oli pitkä urakka, mutta päätös oli tehty, ja sehän on aina hyvä juttu. Kansliapäällikön puheenvuoro Haastava tulevaisuus mistä yhteinen suunta? Valtiovarainministeriön ja Tampereen johtamiskorkeakoulun

Lisätiedot

Valtion. ylimmän johdon valintaperusteet

Valtion. ylimmän johdon valintaperusteet Valtion ylimmän johdon valintaperusteet pähkinänkuoressa Valtionhallinnon johtajapolitiikkaa koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti valtiovarainministeriö on täsmentänyt yhdessä ministeriöiden

Lisätiedot

Valtiokonttori. Henkilökierto. Työnantajan ja esimiehen näkökulmasta

Valtiokonttori. Henkilökierto. Työnantajan ja esimiehen näkökulmasta Henkilökierto Työnantajan ja esimiehen näkökulmasta VM:n saatesanoja henkilökierto-oppaassa Valtiotyönantaja haluaa liikkuvuuteen kannustaessaan kehittää henkilöstön osaamista ja urasuunnittelua Henkilökierto

Lisätiedot

Uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto

Uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto Uusi Valtion lupa ja valvontavirasto Terveyskeskusten johtavien viranhaltijoiden ja PohjoisPohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyöseminaari 30.3.2017 Margit Päätalo Johtaja, PohjoisSuomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

SOVITTU MIKÄ SOVITTU Johtamissopimustyöryhmän loppuraportti

SOVITTU MIKÄ SOVITTU Johtamissopimustyöryhmän loppuraportti SOVITTU MIKÄ SOVITTU Johtamissopimustyöryhmän loppuraportti Valtiovarainministeriön julkaisu 39/2016 Valtio työnantajana Valtiovarainministeriön julkaisu 39/2016 SOVITTU MIKÄ SOVITTU Johtamissopimustyöryhmän

Lisätiedot

Kemiönsaaren kunnan henkilöstöanalyysi 2012. Ulf Lindholm Bjarne Andersson Suomen Kuntaliitto 2012

Kemiönsaaren kunnan henkilöstöanalyysi 2012. Ulf Lindholm Bjarne Andersson Suomen Kuntaliitto 2012 Kemiönsaaren kunnan henkilöstöanalyysi 212 Ulf Lindholm Bjarne Andersson Suomen Kuntaliitto 212 1 Henkilöstökysely Kysely lähetettiin ruotsiksi ja suomeksi yhteensä 525 Kemiönsaaren kunnan työntekijälle

Lisätiedot

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu tulevaisuuden toiminnan suuntaajana - teema-aamupäivä Juha Eskelinen, KTT Melkior Oy 23.9.2015 Viestit 2 Haasteina kiristynyt talous, teknologiamurros,

Lisätiedot

Suorituksen johtamisen murros ja Osaavan käyttöönotto

Suorituksen johtamisen murros ja Osaavan käyttöönotto Suorituksen johtamisen murros ja Osaavan käyttöönotto ValtioExpo 7.5.2019 Kehityspäällikkö Markku Kivioja Palvelupäällikkö Mari Eerikäinen Miesten 15 km MM-hiihto, Seefeld 2019: Tavoitteen asettelusta

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Välitön viestintä vaikuttaa. Sisäministeriön viestinnän linjaukset

Välitön viestintä vaikuttaa. Sisäministeriön viestinnän linjaukset Välitön viestintä vaikuttaa. Sisäministeriön viestinnän linjaukset 2016 2017 Viestinnän 7 linjausta 1 2 3 Viestintä tukee sisäministeriön ydintoimintaa ja erityisesti sisäisen turvallisuuden strategian

Lisätiedot

Tutkimus ja kehittäminen vuonna 2016

Tutkimus ja kehittäminen vuonna 2016 TIEDONHANKINTA Energia, ympäristö ja teknologia 00022 TILASTOKESKUS Puh. 029 551 1000 tiede.teknologia@tilastokeskus.fi Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004). Tutkimus ja kehittäminen

Lisätiedot

Palkansaajien tutkimuslaitoksen sidosryhmäkartoitus Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä

Palkansaajien tutkimuslaitoksen sidosryhmäkartoitus Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Palkansaajien tutkimuslaitoksen sidosryhmäkartoitus Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Selvityksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Palkansaajien tutkimuslaitos teetti heinä-syyskuussa 2016

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2.

Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2. Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2.2018 Hallinnonala Virasto Osasto Virka Virkasuhteen päättymispvm

Lisätiedot

HARKINNANVARAISTA JOHTAMISTA HAVA-foorumi HAVA:n käyttöönottoprosessi

HARKINNANVARAISTA JOHTAMISTA HAVA-foorumi HAVA:n käyttöönottoprosessi HARKINNANVARAISTA JOHTAMISTA HAVA-foorumi HAVA:n käyttöönottoprosessi Kirkon työmarkkinalaitos Talvi 2012 Perustelut HAVA:n käyttöönotolle seurakunnan näkökulma Tarve kehittää seurakunnan toimintaa, työn

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Mitä kuuluu? työhyvinvointikyselyn tulokset 2018 Työvaliokunta

Mitä kuuluu? työhyvinvointikyselyn tulokset 2018 Työvaliokunta Mitä kuuluu? työhyvinvointikyselyn tulokset 2018 Henkilöstöjohtaja Erja Saari Kyselyn toteutus Kyselyn toteutus Kokonaisarvosanaksi saimme 7,05 (7,16 vuonna 2017). Kyselyn vastausprosentti oli 67 % (52

Lisätiedot

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA 28.2.2013 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Organisaation kokonaissuunnitelma = kokonaisarkkitehtuuri Organisaatio X Visio, strategia, toiminnan

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

Anna tutki: Naisen asema työelämässä

Anna tutki: Naisen asema työelämässä Anna tutki: Naisen asema työelämässä 2 Tutkimuksen tausta ja toteutus Tavoitteena selvittää naisten asemaa työelämässä Tutkimuksen teettäjä Yhtyneet Kuvalehdet Oy / Anna-lehti, toteutus Iro Research Oy

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysalaan liittyvät kansalaismielipiteet, tammikuu Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Sosiaali ja terveysalaan liittyvät kansalaismielipiteet, tammikuu Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Sosiaali ja terveysalaan liittyvät kansalaismielipiteet, tammikuu 01 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme

Lisätiedot

Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset

Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset Valtioneuvoston kanslia Lausuntopyyntö 10.01.2017 276/73/2016 Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset 2017-2020 Johdanto Valtioneuvoston kanslia asetti 13.5.2016 työryhmän valmistelemaan valtioneuvoston

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa

Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa Vaikuttajatutkimuksen tulokset LUOTTAMUKSELLINEN Lehdistötilaisuus Lasipalatsi 12.6.2014 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti terveyspolitiikan vaikuttajien

Lisätiedot

Valtorin asiakasneuvottelukunnan kokous 1/2017

Valtorin asiakasneuvottelukunnan kokous 1/2017 Muistio 1 (5) n asiakasneuvottelukunnan 1/2017 Aika to 16.2.2017 klo 13.00 15.00 Paikka Lintulahdenkatu 5, Helsinki, Monitoimitila B Osallistujat toimialajohtaja Max Hamberg, valtioneuvoston kanslia, puheenjohtaja

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Valtion taidemuseosta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Valtion taidemuseosta annettua lakia niin,

Lisätiedot

Muutos on mahdollisuus: kokemuksia muutosten johtamisesta

Muutos on mahdollisuus: kokemuksia muutosten johtamisesta Muutos on mahdollisuus: kokemuksia muutosten johtamisesta Johtajuussymposium: Kehitämme yhdessä- TKI:llä vaikuttavuutta Soteen, Tampere 11.9.2019 Päivi Nerg, Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri, Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Merkittävä merkillinen kysymys. Ylijohtaja Marjatta Kimmonen / VTV

Merkittävä merkillinen kysymys. Ylijohtaja Marjatta Kimmonen / VTV Merkittävä merkillinen kysymys Ylijohtaja Marjatta Kimmonen / VTV 6.5.2015 Valtion taloudenhoidossa aina kyse myös valtion taloudenhoidon laillisuudesta ja talousarvion noudattamisesta oikeiden ja riittävien

Lisätiedot

Raportteja 7 Yhtenäinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli KYS-erva-alueen sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen rakenteet

Raportteja 7 Yhtenäinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli KYS-erva-alueen sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen rakenteet Raportteja 7 Yhtenäinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli KYS-erva-alueen sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen rakenteet Ulla Ojuva Mervi Lehmusaho Timo Renfors Ulla Ojuva ulla.ojuva@isshp.fi

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta M/S Mariella 4.5.2017 Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry Maiju Korhonen #AMIS2016 Mikä on AMIS-tutkimus? Miten aineistonkeruu toteutettiin? Mitkä

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 16.11.2011 Ehdotukset ministeriöille toimeenpanosta Kullekin ministeriölle on tehty räätälöity

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2013

Työhyvinvointikysely 2013 Työhyvinvointikysely 2013 22.11.2013 Henkilöstöpalvelut Ulla Huttunen Toteutus Kysely toteutettiin sähköisesti JY:ssa 23.9.- 6.10.2013 Kysely uudistui vuonna 2013 kysymysten määrä väheni (62 -> 43) Uudet

Lisätiedot

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lape kysely 1 2018 LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Palveluita halutaan kehittää lapsi ja perhelähtöisemmäksi, asiakkaan

Lisätiedot

Työelämä toiveet ja todellisuus samaan maailmaan, mutta miten? Maria Vesanen, tutkija, T-Media Oy

Työelämä toiveet ja todellisuus samaan maailmaan, mutta miten? Maria Vesanen, tutkija, T-Media Oy Työelämä toiveet ja todellisuus samaan maailmaan, mutta miten? Maria Vesanen, tutkija, T-Media Oy T-Media Oy T-Media tarjoaa parhaat palvelut maineen ja sidosryhmäsuhteiden johtamiseen. Palvelemme asiakkaitamme

Lisätiedot

Aloitetoiminnalla voi olla monia tavoitteita

Aloitetoiminnalla voi olla monia tavoitteita Parikeskustelu 1. Miksi (tarkoitus)? 2. Miten arvioidaan toimivuutta (aloiteventti)? 3. Miten toimitaan (toimintamalli)? a) Ei niin hyviä tapoja? b) Hyviä tapoja? c) Askarruksia aloitetoiminnasta? Parikeskustelu

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös valtionhallinnon johtajapolitiikasta

Valtioneuvoston periaatepäätös valtionhallinnon johtajapolitiikasta Valtioneuvoston periaatepäätös valtionhallinnon johtajapolitiikasta Toukokuu 2008 VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS VALTIONHALLINNON JOHTAJA- POLITIIKASTA Hyvin johdettu julkishallinto on kansallinen menestystekijä.

Lisätiedot

Kohti tulevaisuuden hyvää ja vaikuttavaa hallintoa

Kohti tulevaisuuden hyvää ja vaikuttavaa hallintoa Kohti tulevaisuuden hyvää ja vaikuttavaa hallintoa Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 9.3.2017 Helsinki VM / Keskushallintouudistus Hallituksen linjaukset keskushallinnon uudistuksesta Pääministeri

Lisätiedot

Sovittiin muutettavaksi yhteistoimintamenettelyä koskevaa yleissopimusta erillisen liitteen mukaisesti (liite 1).

Sovittiin muutettavaksi yhteistoimintamenettelyä koskevaa yleissopimusta erillisen liitteen mukaisesti (liite 1). 1 (3) ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN ALAN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISASIOITA KOSKEVISTA NEUVOTTELUISTA 2000 Aika 13.12.2000 Paikka Kunnallinen työmarkkinalaitos, Toinen linja 14, Helsinki 1 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2016 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2016 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2016 ennustea 2015issa Muutosissa Henkilö lkm. 73 000 73 300-0,2 % HTV 70 800 72 500-2,3 % Toimisto-HTV 50 700 51 400-1,3

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet. Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM

Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet. Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM Uudistettu asiakasneuvottelukunta on aloittanut tänä vuonna Valtiovarainministeriön asettamispäätös 6.2.2017 Asiakasneuvottelukunta

Lisätiedot

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 9.10.11.2011 Laurea Vuokko Kohtamäki, Tampereen yliopisto/ Higher Education Group Lähtökohtia

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

Kuntauudistuspuntari 3 (2013) Tulostaulukot. Suomen Kuntaliitto

Kuntauudistuspuntari 3 (2013) Tulostaulukot. Suomen Kuntaliitto Kuntauudistuspuntari 3 (2013) Tulostaulukot Suomen Kuntaliitto Kyselyn tiedot Kysely toteutettiin 10.12.-21.12.2012 välisenä aikana. Kysely lähetettiin kuntajohtajille. Yhteensä 124 vastaajaa vastasi kyselyyn.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2018 1 (5) 268 Kansliapäällikön tavoitteet ja tulospalkkioperusteet HEL 2018-004108 T 01 02 03 01 Päätös Käsittely päätti asettaa kansliapäällikölle seuraavat valtuustokauden

Lisätiedot

OHJE 1 (5) 16.12.2011 VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET. Kyselyn sisältö ja tarkoitus

OHJE 1 (5) 16.12.2011 VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET. Kyselyn sisältö ja tarkoitus OHJE 1 (5) VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET Kyselyn sisältö ja tarkoitus Valmeri-kysely on työntekijöille suunnattu tiivis työolosuhdekysely, jolla saadaan yleiskuva henkilöstön käsityksistä työoloistaan kyselyn

Lisätiedot

Uudelleensijoittamisprosessi

Uudelleensijoittamisprosessi Uudelleensijoittamisprosessi Viraston tulee määrittää (prosessiin osallistuvien) toimijoiden vastuut sekä sitoutua valtion hyvän henkilöstöjohtamisen noudattamiseen. Lähettävä virasto 1. Virkakortin hankkiminen

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Ratkaisukeskeinen esimiestyö

Ratkaisukeskeinen esimiestyö valmennus Evirassa Marianne Turja Työhyvinvointipäällikkö Mihin tilanteeseen valmennusta tarvittiin: Evira perustettiin vuonna 2006 yhdistämällä kolme virastoa: (Eläinlääkintä-ja elintarviketutkimuslaitos

Lisätiedot

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2. Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.2017 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta

Lisätiedot

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki 19.2.2016 VN:n periaatepäätös

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta. Jani Listenmaa, Hanna Aho

HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta. Jani Listenmaa, Hanna Aho HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta Jani Listenmaa, Hanna Aho Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa Parikkalan kunnan henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista, työyhteisön tilaa

Lisätiedot

Havaintoja henkilöstöammattilaisten haastatteluista. www.inno-vointi.fi

Havaintoja henkilöstöammattilaisten haastatteluista. www.inno-vointi.fi Havaintoja henkilöstöammattilaisten haastatteluista 1 Aineisto 7 organisaatiosta henkilöstöjohtaja 4 * henkilöstöpäällikkö henkilöstöosaston päällikkö henkilöstönkehittämispäällikkö koulutussuunnittelija

Lisätiedot

Miksi yhteentoimivuusfoorumia tarvitaan? Ylitarkastaja Tomi Kytölä

Miksi yhteentoimivuusfoorumia tarvitaan? Ylitarkastaja Tomi Kytölä Miksi yhteentoimivuusfoorumia tarvitaan? Ylitarkastaja Tomi Kytölä 6.9.2016 Miksi? Hallituksen kärkihankkeeet osaamisen ja koulutuksen alalla painottavat mm. digitaalisia ratkaisuja, monipuolista yhteistyötä

Lisätiedot

Sinä itse. Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri

Sinä itse. Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri Sinä itse Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri Miksi esimiesarvioita tehdään? Oulun kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoitteeksi johtamistyön tukeminen. Kaupunkistrategiaa toteutetaan

Lisätiedot

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen ParTy Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen Parempi työyhteisö ilmapiirikysely Työyhteisön tilaa voi arvioida ja kehittää rakentavasti

Lisätiedot

Syksyn 2015 perustietokysely

Syksyn 2015 perustietokysely Ammatillisen koulutuksen opiskelijahallinnon koulutuspäivät Syksyn 2015 perustietokysely 3.9.2015 Tampere, 11.9.2015 Oulu, 16.9.2015 Helsinki Antti Markkanen, kouluneuvos Lea Juhola, erityisasiantuntija

Lisätiedot

Seinäjoen opetustoimi. Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa)

Seinäjoen opetustoimi. Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Seinäjoen opetustoimi Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Yhteistulos, henkilöstön kehittäminen Henkilöstön kehittäminen 5 4 3 2 1 Ka 1 Miten suunnitelmallista

Lisätiedot

Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus

Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus Taloushallinnon kevätseminaari Tallinna 4.-5.6.2013 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda 1. Ajankohtaista tulosohjauksen kehittämishankkeen toimeenpanosta 2. Uudistunut tuloksellisuusraportointi

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Monialaisen arvioinnin mahdollistava johtaminen LAPE-päivät

Monialaisen arvioinnin mahdollistava johtaminen LAPE-päivät Monialaisen arvioinnin mahdollistava johtaminen LAPE-päivät 31.8.2018 Arja Hastrup, johtava asiantuntija, THL Leena Normia-Ahlsten, erikoissuunnittelija, THL Miksi monialaista arviointia tarvitaan? Arvion

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan osallistuminen VATUn toteutukseen

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan osallistuminen VATUn toteutukseen Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan osallistuminen VATUn toteutukseen 29.5.2013 Kansliapäällikkö Harri Pursiainen Hallinnonalan VATU-ohjelma 1.Hallinnonalan VATU-hankkeiden toteuttaminen (LVMn

Lisätiedot

Julkisen sektorin tutkimus ja kehittäminen vuonna 2017

Julkisen sektorin tutkimus ja kehittäminen vuonna 2017 TIEDONHANKINTA Energia, ympäristö ja teknologia 00022 TILASTOKESKUS Puh. 029 551 1000 tiede.teknologia@tilastokeskus.fi Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004). Julkisen sektorin tutkimus

Lisätiedot

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 1 Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 Ari Sainio/Selkokeskus 2015 Selkokeskus teki keväällä 2015 yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa kunnille kyselyn selkokielen tarpeesta. Kyselyllä

Lisätiedot

Työmarkkinoiden ja Työelämän kehitysnäkymiä

Työmarkkinoiden ja Työelämän kehitysnäkymiä Työmarkkinoiden ja Työelämän kehitysnäkymiä Lauri Ihalainen Valtio Expo 7.5.2013 Kehittämisstrategian lähtökohdat TULEVAI- SUUDEN TYÖPAIKAT INNOVOINTI JA TUOTTA- VUUS VISIO Suomen työelämä EUROOPAN PARAS

Lisätiedot

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2016 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2016 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2016a 2015issa Muutos*is Henkilö lkm. 72 800 73 300-0,7 % HTV 71 700 72 500-1,1 % Toimisto-HTV 50 800 51 400-1,0 % *muutos

Lisätiedot

Mihin haasteisiin sinä haluaisit ratkaisuja viraston tulosohjauksessa?

Mihin haasteisiin sinä haluaisit ratkaisuja viraston tulosohjauksessa? Tulosohjaus viraston näkökulmasta open space Mihin haasteisiin sinä haluaisit ratkaisuja viraston tulosohjauksessa? Yhteenveto ryhmätöistä 28.5.2014 Janne Sariola 1 Keskustelun teemat Koolle- Teema kutsuja

Lisätiedot