METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA SEKÄ EDUNVALVONTAVALTUUTUS. POLVELTA TOISELLE Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA SEKÄ EDUNVALVONTAVALTUUTUS. POLVELTA TOISELLE Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut"

Transkriptio

1 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA SEKÄ EDUNVALVONTAVALTUUTUS POLVELTA TOISELLE Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut Laki ja Metsä Oy Tuomo Liikanen, OTM, metsätalousinsinööri(amk), LKV, julkinen kaupanvahvistaja, puh

2 SISÄLTÖ: METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA 1) MITÄ? 2) KENELLE? 3) MIKSI? 4) MILLOIN? EDUNVALVONTAVALTUUTUS 1) MIKÄ? 2) MITÄ ASIOITA KOSKEE? 3) KUKA TOIMII VALTUUTETTUNA? 4) KENELLE JA MILLOIN? 5) MIKSI? 6) MITEN LAKKAA? 7) METSÄASIAT EDUNVALVONTAVALTAKIRJASSA 8) MITEN SAAN EDUNVALVONTAVALTAKIRJAN? 5) MITEN?

3 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 1)MITÄ? Metsätila päätetään myydä eikä esimerkiksi metsätilan sukupolvenvaihdosta toteuteta. Metsätilan sukupolvenvaihdos vaatii innokkaan jatkajan tai vähintäänkin jatkajan Yleensä jatkaja löytyy varttuneen metsänomistajan lapsista tai lähisukulaisista Kaikkia metsänomistajaksi ryhtyminen ei kuitenkaan innosta Verotukselliset näkökohdat on hyvä muistaa! Esimerkiksi luovutusvoittoveroseuraamus voi tulla, ellei ole kysy sukupolvenvaihdosluovutuksesta (TVL 48 1 mom 3 kohta!

4 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 2) KENELLE? Metsätilan omistajalla on oikeus myydä metsätila kaikissa tilanteissa. Metsätilan myynti voi olla vaihtoehto jos; Innokasta jatkajaa ei löydy suvussa tai muutoinkaan. Metsänomistaminen tuntuu taakalta. Metsänomistajan taloudellinen tilanne edellyttää myyntiä. Metsänomistajaksi haluttomille perillisille ei haluta jättää metsiä taakaksi. Metsänomistaja ei tiedä mihin haluaisi lahjoittaa tai testamentata metsät. Tavallisessa metsätilan sukupolvenvaihdoksessa metsätilat saadaan uudelle innokkaalle metsänomistajalle, joka käyttää metsiä omien tavoitteidensa mukaan. Metsätilan sukupolvenvaihdos täyttää luopuvan ja uuden metsänomistajan sille asettamat tavoitteet.

5 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 3) MIKSI? Tavoitteiden asettaminen on avainasemassa myös siinä tilanteessa, kun metsätilan sukupolvenvaihdosta ei syystä tai toisesta tehdä. Ellei mitään tehdä ja testamenttia ei ole niin metsät siirtyvät perintökaaren mukaisen perimysjärjestyksen mukaan metsänomistajaksi haluttomille perillisille. Metsiä ei haluta jättää perintönä metsänomistajaksi haluttomille. Perillisten metsäperintöön liittyvät riidat halutaan välttää: ENNAKOINTI! Metsien pilkkoutuminen halutaan välttää. Perillisille halutaan jättää helpommin jaettavissa olevaa perintöä.

6 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 3) MIKSI? Metsät saadaan pysymään aktiivisessa käytössä. Myyjän taloudelliset tavoitteet saavutetaan. Halutaan selkeä ratkaisu. Metsät tullut perintönä varttuneelle, joka ei halua olla metsänomistaja, ei sopivaa jatkajaa tai muutoin tavoite myydä. Huom! perintöveron ja luovutusvoittoveron linkkiyhteys metsätilan perukirja-arvon korjaaminen: metsätilan arvonmäärittäminen oikein perunkirjoitusvaiheessa tärkeää! Vuodesta 2017 alkaen perintö- tai lahjaverotuksen oikaisuvaatimuksen voi tehdä 3 vuoden kuluessa verovuoden päättymisestä.

7 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 4) MILLOIN? Metsätilan myynti on vaihtoehto jos: Metsätilan sukupolvenvaihdos ei etene. Metsätilan omistaja ei jaksa enää hoitaa metsäasioita. Metsätilan omistajan ikääntyessä ja voimien heiketessä (Huom! 63 ei ole vielä vanha vaan se on lähellä metsänomistajien keski-ikää). Elämäntilanteen muuttuessa (muutto toiselle paikkakunnalle ja metsät jäävät satojen kilometrien päähän). Silloin kun on vielä mahdollista päättää asioista.

8 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 5) MITEN? Metsätilan myynti kannattaa hoitaa tuottavasti, turvallisesti ja vaivattomasti! Metsätilan arvon määritys (metsätila-arvion hankinta, tonttiarvot ym. mahdolliset rakennukset, tarvittavien asiakirjojen hankinta). Metsätilan myyntiä varten tapahtuvassa metsätilan arvonmäärityksessä ei käytetä ainoastaan laserkeilaustietoa pohjatietona. (Maastoinventointi tärkeä) HUOM! Metsätaloudellinen arvo EI OLE MARKKINA-ARVO, jonka metsätilasta saa myydessä. Markkina-arvo voi olla korkeampi kuin metsätilan osoittama arvo!

9 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 5) MITEN? Onnistuneessa metsätilakaupassa tunnetaan myyjän, ostajan, välittäjän sekä asiantuntijapalveluntarjoan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet! Myynnin voi hoitaa itsekin, mutta Turvallisinta on antaa ammattilaisen hoitaa metsätilan myynti kokonaisuudessaan.

10 METSÄTILAN MYYNTI SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VAIHTOEHTONA: 5) MITEN? Metsätilan myynnistä saadut varat on mahdollista sijoittaa tavoitteidensa mukaan. Mahdollista on antaa myös verovapaita lahjoja haluamalleen taholle sen mukaan kuin näkee hyväksi. Verovapaan lahjan voi antaa haluamalleen henkilölle yhteensä ALLE 5000 euron arvosta joka kolmas vuosi. (Max euroa).

11 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 1) MIKÄ? Edunvalvontavaltuutus on valtuutus, jonka avulla henkilö pystyy etukäteen järjestämään asioidensa hoidon sen varalta, että hän tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan. Perustuu valtuuttajan tekemään valtakirjaan, jossa valtuuttaja määrittelee, mitä asioita valtuutus koskee sekä nimeää henkilön jolle valtuutus annetaan. Olennaisena erona edunvalvontaan nähden se, että edunvalvontavaltuutus on henkilön omaan tahdonilmaisuun perustuva erityinen valtuutuksen muoto. Edunvalvontaa joustava tapa asioiden hoidon järjestämiseen. Valtuutus tulee voimaan vasta, kun maistraatti on sen vahvistanut.

12 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 2) MITÄ ASIOITA KOSKEE? Edunvalvontavaltakirjassa valtuuttaja määrittelee asiat joita valtuutettu voi valtakirjan nojalla tehdä. Valtuutettu voidaan valtuutta edustamaan: Henkilön omaisuutta koskevissa ja muissa taloudellisissa asioissa (pankkiasiat ym.) Henkilöä koskevissa asioissa, (mm. terveyden- ja sairaudenhoitoon liittyvät asiat). Edunvaltuutus voi olla laaja ja yleisluontoinen tai hyvinkin yksityiskohtainen. (esim. tarkat valtuutukset miten metsän omistusjärjestelyt tehdään) Edunvalvontavaltuutus voidaan rajata koskemaan tiettyä oikeustointa asiaa tai omaisuutta. Laaja valtuutus antaa oikeuden hoitaa kaikkia valtuuttajan asioita, mutta Valtuutettu ei saa myydä tai muuten luovuttaa kiinteistöä, hakea kiinnitystä taikka perustaa panttioikeutta kiinteistöön tai lahjoittaa omaisuutta, ellei valtakirjassa ole tästä nimenomaisesti määrätty. Asunto-osakkeiden myynti on mahdollista.

13 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 3) KUKA TOIMII VALTUUTETTUNA? Valtuuttaja päättää kuka toimii valtuutettuna Valtuutettu voi olla valtuuttajan läheinen henkilö, myös sukulainen tai ulkopuolinen asianajaja, muttei oikeushenkilöä. Hyvä kysyä valtuutelta suostumus etukäteen. Lisäksi voidaan nimetä varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu: Valtuuttaja voi nimetä toisen valtuutetuksi sen varalta, että valtuutettu tulee sairauden tai esteellisyyden vuoksi taikka muusta syystä tilapäisesti estyneeksi hoitamaan tehtäväänsä (varavaltuutettu), tai sen varalta, että valtuutettu ei ota tehtävää vastaan, luopuu siitä tai tulee pysyvästi estyneeksi hoitamaan sitä (toissijainen valtuutettu).

14 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 4) KENELLE JA MILLOIN? Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä 18 vuotta täyttänyt, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen. Järkevää tehdä, jos haluaa edistää oman tahtonsa toteutumista tulevaisuudessa asioidensa järjestämisessä. Järkevää tehdä hyvissä ajoin.

15 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 5) MIKSI? Edunvalvontavaltuutus on joustavampi tapa asioiden hoidon järjestämiseen kuin edunvalvonta. Valtuuttaja voi valita henkilön, joka hänen asioita hoitaa. Valtuuttaja pystyy antamaan ohjeet, siitä miten hänen taloudellisia ja henkilöä koskevia asioita hoidetaan.

16 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 6) MILLOIN LAKKAA? Vahvistamaton edunvalvontavaltakirja lakkaa peruuttamisella: Valtakirja pois valtuutetulta Hävitetään edunvalvontavaltakirja Tehdään uusi edunvalvontavaltakirja Valtuuttajan pitää kyetä ymmärtämään peruuttamisen merkitys! Vahvistettu edunvalvontavaltakirja lakkaa, jos Valtuutettu luopuu tehtävästä Valtuuttaja peruuttaa valtuutuksen Valtuuttajan pitää ymmärtää peruuttamisen merkitys! Valtuuttajalle määrätään edunvalvoja (lakkaa edunvalvojalle määrättyjen asioiden osalta) Valtuutettu kuolee

17 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 7) METSÄASIAT EDUNVALVONTAVALTAKIRJASSA Metsänomistaja pystyy järjestämään metsäasioiden hoidon edunvalvontavaltakirjalla. Valtuutettulle voidaan antaa oikeus: Huolehtia metsien hoidosta Puun myyntiin ja metsänhoito ym. töiden tekemiseen/teettämiseen esim. metsäsuunnitelman mukaan. Metsätilan omistajanvaihdosasioiden loppuunsaattamiseen (SPV) Mahdollista antaa valtuutus metsäkiinteistön myyntiin tietylle taholle tietyillä ehdoilla. Mahdollista antaa valtuus rahan ja metsäkiinteistöjen lahjoittamiseen. Valtuutettu saa antaa valtuuttajan puolesta lahjan, jonka antamisen perusteet on yksilöity valtakirjassa: lahjansaaja, lahjoituksen kohde ja lahjan antamisajankohta. Edunvalvontavaltakirjassa voidaan antaa valtuutetulle oikeus myös perinnöstä luopumiseen. Tärkeä ja tuloksellinen tapa. Perinnöstä luovuttava kokonaan ilman ehtoja ja sijaantulomääräyksiä eikä luopuja saa ryhtyä millään tavalla perintöön.

18 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 7) METSÄASIAT EDUNVALVONTAVALTAKIRJASSA Esteellisyyssäännösten huomioiminen tärkeää metsäkiinteistön luovutus- ja lahjoitusasioissa! Jos metsäkiinteistökaupan luovutuksensaaja tai lahjansaaja on valtuutettu itse tai hänen lähisukulaisensa niin valtuutettu ei voi tehtä tällaista oikeustointa esteellisyyden vuoksi. Tärkeä löytää varavaltuutetuksi tai toissijaiseksi valtuutetuksi henkilö, joka ei ole esteellinen ja pystyy hoitamaan varsinaisen valtuutetun puolesta esim. metsätilan myyntiasiat tai lahjoittamisen. Valtuutetulla tai varavaltuutetulla on oikeus, muttei ehdotonta velvollisuutta tehdä valtakirjassa mainittuja asioita.

19 EDUNVALVONTAVALTUUTUS: 8) MITEN SAAN EDUNVALVONTAVALTAKIRJAN? Edunvalvontavaltakirjan laadinnassa on turvallista käyttää lakiasioihin perehtyneen asiantuntijan palveluita. Metsäasioiden huomioiminen edunvalvontavaltakirjassa edellyttää metsäasioiden hallintaa.

20 Sarake 1 Sarake 2 Sarake Rivi 1 Rivi 2 Rivi 3 Rivi 4

21

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Polvelta toiselle - Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 30.9.2017 Pankkilakimies, VT Johanna Heikkinen, OP KAINUU Edunvalvontavaltakirja Miten varaudun oman toimintakykyni

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus - Kuka hoitaa asioitani, kun en enää itse siihen pysty?

Edunvalvontavaltuutus - Kuka hoitaa asioitani, kun en enää itse siihen pysty? Edunvalvontavaltuutus - Kuka hoitaa asioitani, kun en enää itse siihen pysty? Esimerkkinä Maija Mikkonen on hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa. Ikää hänellä on 65-vuotta. Maija haluaa kuitenkin

Lisätiedot

EDUNALVONTAVALTUUTUS

EDUNALVONTAVALTUUTUS EDUNALVONTAVALTUUTUS Henkikirjoittaja Liisa Peltokurppa Kaakkois-Suomen maistraatti Kouvolan yksikkö Mikä on edunvalvontavaltuutus? Edunvalvontavaltuutuksen avulla henkilö voi etukäteen järjestää asioidensa

Lisätiedot

EDUNALVONTAVALTUUTUS JA EDUNVALVONTA

EDUNALVONTAVALTUUTUS JA EDUNVALVONTA EDUNALVONTAVALTUUTUS JA EDUNVALVONTA Henkikirjoittaja Liisa Peltokurppa Kaakkois-Suomen maistraatti Kouvolan yksikkö Mikä on edunvalvontavaltuutus? Edunvalvontavaltuutuksen avulla henkilö voi etukäteen

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus Edunvalvontavaltuutus Suomen Senioriliike ry, Pirkanmaan osasto Lielahtikeskus, 6.9.2016 OTM, KTM Tuija Palo / Lakitoimisto Modus Oy Sisältö, edunvalvontavaltuutus Itsemääräämisoikeus Miten eroaa tavallisesta

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA EDUNVALVONTAVALTUUTUKSESTA. Juha Auvinen,

AJANKOHTAISTA EDUNVALVONTAVALTUUTUKSESTA. Juha Auvinen, AJANKOHTAISTA EDUNVALVONTAVALTUUTUKSESTA Juha Auvinen, Mikä / miksi laki voimaan vuonna 2007 varautuminen omaan toimintakyvyttömyyteen voi itse määrätä vapaasti, kun vielä ymmärtää kuka hoitaa ja mitä

Lisätiedot

Oikeudellinen ennakointi

Oikeudellinen ennakointi Oikeudellinen ennakointi 9.2.18 Kuva Edunvalvontavaltuutus esite, Oikeusministeriö Annika Väihkönen, muistiasiantuntija Lapin Muistiluotsi / Lapin Muistiyhdistys ry annika@lapinmuistiyhdistys.fi Oikeudellinen

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus Edunvalvontavaltuutus Vero2017- tapahtuma Helsinki 14. 15.3.2017, Marina Congress Center OTM Lakimies, tiiminvetäjä Virpi Kutila Mikä on edunvalvontavaltuutus? Yksityisoikeudellinen valtuutus, valtakirja,

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus Kuka saa hoitaa asioitani, mikäli oma toimintakyky heikkenee?

Edunvalvontavaltuutus Kuka saa hoitaa asioitani, mikäli oma toimintakyky heikkenee? Edunvalvontavaltuutus Kuka saa hoitaa asioitani, mikäli oma toimintakyky heikkenee? Lakipäivät avajaistapahtuma 9.10.2017 Sokos Hotel Presidentti Asiantuntija Jasmi Rekola Mikä on edunvalvontavaltuutus?

Lisätiedot

Nordea Premium Banking Autamme sinua vaurastumaan

Nordea Premium Banking Autamme sinua vaurastumaan Nordea Premium Banking Autamme sinua vaurastumaan Premium Banking Näin autamme sinua Premium Banking on maksuton palvelukokonaisuus sinulle ja perheellesi, kun säästöjä tai sijoituksia on yhteensä vähintään

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen Maatilojen laki- ja sopimuspäivä 13.2.2017 IsoValkeinen Avioikeus - mikä se on? Avioehto -sopimus maatilan toiminnan jatkumisen tae myös erotilanteessa Testamentti - suunnittelun väline Edunvalvontavaltuutus

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014

Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Etelä Pohjanmaan Osuuspankki Suvi Katariina Kangastie Sisältö Perimysjärjestys Testamentti Edunvalvontavaltuutus Lakipalvelut 3 Perimysjärjestys Testamentti

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi Kauppakatu 27 B, 40100 Jyväskylä www. hltlaki.fi Markku Halonen Tero Lakka Mikko Tuomi Annu Tamminen Maarit Merimaa-Piirainen Varatuomari, asianajaja Varatuomari, asianajaja Varatuomari, asianajaja Varatuomari

Lisätiedot

EDUNVALVONTA JA HOITOTAHTO. Osa ennakoivaa hoitoa ja potilaan oikeusturvaa

EDUNVALVONTA JA HOITOTAHTO. Osa ennakoivaa hoitoa ja potilaan oikeusturvaa EDUNVALVONTA JA HOITOTAHTO Osa ennakoivaa hoitoa ja potilaan oikeusturvaa EDUNVALVONTAVALTUUTUS * Edunvalvonta on suositeltava keino varautua tulevaisuuteen Edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi etukäteen

Lisätiedot

Henkikirjoittaja Pirjo Lahti Pohjois-Suomen maistraatti

Henkikirjoittaja Pirjo Lahti Pohjois-Suomen maistraatti Henkikirjoittaja Pirjo Lahti Pohjois-Suomen maistraatti Edunvalvonta Sanastoa Mikä on edunvalvonnan tarkoitus? Kenelle voidaan määrätä edunvalvoja? Miten edunvalvonta-asia tulee maistraatissa vireille

Lisätiedot

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi Kauppakatu 27 B, 40100 Jyväskylä www. hltlaki.fi Maatilan sukupolvenvaihdos ja tärkeät sopimukset infotilaisuus Karstula 8.10.2018 Asianajaja Tero Lakka Markku Halonen Tero Lakka Mikko Tuomi Annu Tamminen

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus Edunvalvontavaltuutus Pohjois-Pohjanmaan maistraatti Henkikirjoittaja Anu Annala 14.4.2011 Mikä on edunvalvontavaltuutus? Holhousoikeuden periaatteena on päämiehen ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus ja elatussopimus seniorien turvana

Edunvalvontavaltuutus ja elatussopimus seniorien turvana Edunvalvontavaltuutus ja elatussopimus seniorien turvana Elatussopimuksen vaikutus hoitomaksuihin ja muihin velvoitteisiin 25.10.2018 ASIANAJOFACTA.FI Mika Miesmäki toimitusjohtaja, osakas asianajaja,

Lisätiedot

SUKUPOLVENVAIHDOKSeN EDUT JA SUDENKUOPAT. Kajaani Metsätilan sukupolvenvaihdos- ja veroneuvonta Esko Heikkinen

SUKUPOLVENVAIHDOKSeN EDUT JA SUDENKUOPAT. Kajaani Metsätilan sukupolvenvaihdos- ja veroneuvonta Esko Heikkinen SUKUPOLVENVAIHDOKSeN EDUT JA SUDENKUOPAT Kajaani 30.09.2017 Metsätilan sukupolvenvaihdos- ja veroneuvonta Esko Heikkinen Metsätilan sukupolvenvaihdos- ja veroneuvonta Esko Heikkinen Sukupolvenvaihdokset

Lisätiedot

OIKEUDELLISIA KYSYMYKSIÄ OMAISHOIDOSSA 6.10.2015. Riitta Husso LM, Valvira

OIKEUDELLISIA KYSYMYKSIÄ OMAISHOIDOSSA 6.10.2015. Riitta Husso LM, Valvira OIKEUDELLISIA KYSYMYKSIÄ OMAISHOIDOSSA 6.10.2015 Riitta Husso LM, Valvira SISÄLTÖ EDUNVALVONTAVALTUUTUS HOITOTAHTO OMAVALVONTA 8.10.2015 2 EDUNVALVONNAN TAUSTAA Ihmisarvon, ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu Polvelta Toiselle Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut, Kajaani 30.9.2017 Antti Pajula, Suomen metsäkeskus Taustatietoa metsätilojen sukupolvenvaihdoksista Omistajaa

Lisätiedot

Varautuminen vanhuuteen tietoa sijaispäättäjästä, hoitotahdosta edunvalvontavaltuutuksesta, ja palvelusuunnitelmasta

Varautuminen vanhuuteen tietoa sijaispäättäjästä, hoitotahdosta edunvalvontavaltuutuksesta, ja palvelusuunnitelmasta Varautuminen vanhuuteen tietoa sijaispäättäjästä, hoitotahdosta edunvalvontavaltuutuksesta, ja palvelusuunnitelmasta. 1 Ikääntymisen ennakointi Vanhuuteen varautumisen keinot: Jos sairastun vakavasti enkä

Lisätiedot

UPM LAKIPALVELUT TIE ONNISTUNEESEEN SUKUPOLVENVAIHDOKSEEN. Kuopio 29.3.2014 Minna Ikonen Lakipalveluasiantuntija UPM Metsä

UPM LAKIPALVELUT TIE ONNISTUNEESEEN SUKUPOLVENVAIHDOKSEEN. Kuopio 29.3.2014 Minna Ikonen Lakipalveluasiantuntija UPM Metsä UPM LAKIPALVELUT TIE ONNISTUNEESEEN SUKUPOLVENVAIHDOKSEEN Kuopio 29.3.2014 Minna Ikonen Lakipalveluasiantuntija UPM Metsä SUKUPOLVENVAIHDOS ERILAISIA KYSYMYKSIÄ JA TAVOITTEITA Jokainen metsätilan omistajanvaihdos

Lisätiedot

METSÄTILAN OMISTAJAN VAIHDOS

METSÄTILAN OMISTAJAN VAIHDOS METSÄTILAN OMISTAJAN VAIHDOS Rovaniemi 18.3.2017 Ilkka Ronkainen Mhy Länsi-Pohja YKSITYISMETSIEN OMISTAJIEN ONGELMIA Metsänomistajien 2 1. Ikääntyminen oikeustoimikelvottomuus 2. Hallitsemattomat yhteisomistukset

Lisätiedot

EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ. HAY seminaari Sh muistineuvoja Jari Jokiluhta

EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ. HAY seminaari Sh muistineuvoja Jari Jokiluhta EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ HAY seminaari 21.9.2016 Sh muistineuvoja Jari Jokiluhta EDUNVALVONTAVALTUUTUS Siinä nimetään kuka hoitaa tulevaisuudessa omia asioita, jos niitä ei kykenen

Lisätiedot

Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja

Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja 14.11.2017 Konnevesi Juha Leppänen Projektipäällikkö, Biotalouden perusta kuntoon hanke SPV asiantuntija, Mhy Keski-Suomi Käsiteltäviä asioita Mihin sukupolvenvaihdoksella

Lisätiedot

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Sisältö Hoitotahto Valtakirjavaltuutus Edunvalvonta Testamentti HOITOTAHTO Omasta hoidosta määrääminen etukäteen Suostuminen annettuun hoitoon

Lisätiedot

Toimintakyvyttömyyteen varautuminen

Toimintakyvyttömyyteen varautuminen Toimintakyvyttömyyteen varautuminen Omaisten apu, edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus Jyväskylä 16.10.2019 Eva Gottberg, OTT, dosentti Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta Kotikeinot ja omaiset

Lisätiedot

HOLHOUSLAINSÄÄDÄNTÖ JA TYÖTAPATURMAVAKUUTUS

HOLHOUSLAINSÄÄDÄNTÖ JA TYÖTAPATURMAVAKUUTUS OHJE 4.11.2008 1 (12) HOLHOUSLAINSÄÄDÄNTÖ JA TYÖTAPATURMAVAKUUTUS Sisältö 1. Yleistä holhoustoimesta 2 1.1 Edunvalvoja 2 1.2 Edunvalvojan kelpoisuus ja päämiehen asema 2 1.3 Edunvalvonnan keinot 2 1.3.1

Lisätiedot

MUISTISAIRAAN EDUNVALVONTA. Anna Mäki Petäjä Leinonen. Perheoikeuden dosentti, tutkija, Helsingin yliopisto Vanhuusoikeuden dosentti, Lapin yliopisto

MUISTISAIRAAN EDUNVALVONTA. Anna Mäki Petäjä Leinonen. Perheoikeuden dosentti, tutkija, Helsingin yliopisto Vanhuusoikeuden dosentti, Lapin yliopisto MUISTISAIRAAN EDUNVALVONTA Anna Mäki Petäjä Leinonen Perheoikeuden dosentti, tutkija, Helsingin yliopisto Vanhuusoikeuden dosentti, Lapin yliopisto Muistisairaan edunvalvonta 1) Oman edunvalvonnan suunnittelu:

Lisätiedot

HOLHOUSTOIMILAIN MUKAINEN EDUNVALVONTA SEKÄ EDUNVALVONTAVALTUUTUS

HOLHOUSTOIMILAIN MUKAINEN EDUNVALVONTA SEKÄ EDUNVALVONTAVALTUUTUS HOLHOUSTOIMILAIN MUKAINEN EDUNVALVONTA SEKÄ EDUNVALVONTAVALTUUTUS Lamk:n seniorit 17.4.2018 Tuija Kanerva Lakimies Maistraatti holhousviranomaisena Neuvoo ja opastaa menettelytavoissa edunvalvojan saamiseksi

Lisätiedot

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Helsinki 29.9.2015 Asianajotoimisto Reims & Co Oy AVIOLIITOSTA JA AVIO-OIKEUDESTA - Puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen avioliittoon

Lisätiedot

Elämäsi asiakirjat. * sitten kun. Mirja Kokko PERHEJURISTIT KOKKO & KUUSILUOMA OY. Edunvalvontavaltakirja Hoitotahto Testamentti

Elämäsi asiakirjat. * sitten kun. Mirja Kokko PERHEJURISTIT KOKKO & KUUSILUOMA OY. Edunvalvontavaltakirja Hoitotahto Testamentti Elämäsi asiakirjat * sitten kun Edunvalvontavaltakirja Hoitotahto Testamentti PERHEJURISTIT KOKKO & KUUSILUOMA OY Mirja Kokko 2018 Perhejuristit Katariina Kuusiluoma Virpi Mikkonen Mirja Kokko OTM Lakimies

Lisätiedot

Sisällys. I Johdanto 1. II Edunvalvontavaltuutuksen sisältö ja suhde eräisiin lähiinstituutioihin. Sisällys vii Lyhenteitä xv

Sisällys. I Johdanto 1. II Edunvalvontavaltuutuksen sisältö ja suhde eräisiin lähiinstituutioihin. Sisällys vii Lyhenteitä xv Sisällys Sisällys vii Lyhenteitä xv I Johdanto 1 1. Edunvalvontavaltuutus uusi edustuksen muoto................. 1 2. Edunvalvontavaltuutuslain valmistelu- ja säätämisprosessi.......... 2 3. Edunvalvontavaltuutuslain

Lisätiedot

Huomioitavat veroseikat metsätilan Sukupolvenvaihdoksessa

Huomioitavat veroseikat metsätilan Sukupolvenvaihdoksessa Huomioitavat veroseikat metsätilan Sukupolvenvaihdoksessa Helsinki 13.-14.3.2018 Markku Vaario, johtaja/tj., LKV, AKA Mhy Etelä-Karjala/Kaakkois-Suomen Metsätilat Oy LKV Metsätilat.fi Metsätilojen ykkösvälittäjä

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella. Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella. Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari Sanastoa Itsemääräämisoikeus - oikeus määrätä vapaasti itseään koskevista asioista

Lisätiedot

Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut, yhteiskunnan tuet ja edunvalvonta

Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut, yhteiskunnan tuet ja edunvalvonta Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut, yhteiskunnan tuet ja edunvalvonta Kuopio 29.3.2014 Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut Antti Pajula Kunnat perivät pysyvässä hoidossa olevilta

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen Miksi kuolinpesässä kannattaa tehdä omistusjärjestelyjä? Päätöksenteko hakkuu- ja hoitotöistä saattaa

Lisätiedot

Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta

Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta 9.7.2013 1 Sisällys 1 Mikä on edunvalvoja?... 2 2 Edunvalvojan asema ja tehtävät... 2 3 Mitä tarkoittaa toimintakelpoisuuden rajoittaminen?... 3 4 Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

Pelastaako edunvalvonta?

Pelastaako edunvalvonta? Pelastaako edunvalvonta? PelL 42 seminaari Johanna Saukkonen Lounais Suomen maistraatti Esityksen sisältö Edunvalvontavaltuutus Mitä tarkoitetaan edunvalvonnalla Milloin edunvalvontaa tarvitaan Edunvalvonnan

Lisätiedot

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja Varmista elämän sujuminen kriisissäkin Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen

Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen Tietoinen metsänomistus -hanke Taustatietoa metsätilojen sukupolvenvaihdoksista Omistajaa vaihtaa vuosittain n. 15 000 metsätilaa Osto markkinoilta 15 % Sukulaiskauppa

Lisätiedot

Varautuminen sukupolven vaihtumiseen metsätilalla. Helsinki Tuomo Pesälä, metsälakimies Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy

Varautuminen sukupolven vaihtumiseen metsätilalla. Helsinki Tuomo Pesälä, metsälakimies Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy Varautuminen sukupolven vaihtumiseen metsätilalla Helsinki 24.9.2015 Tuomo Pesälä, metsälakimies Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy Ei-toivottua kehitystä Omistaja/luovuttaja aallon harjalla : koko

Lisätiedot

METSÄTILAN LAHJOITTAMINEN

METSÄTILAN LAHJOITTAMINEN METSÄTILAN LAHJOITTAMINEN SPV-metsäpäivä 9.11.2014 VT Miikka Autio Oma Säästöpankki Oy Metsätilan lahjoittaminen Käytännössä metsätilan siirtämisessä jälkipolville on useita vaihtoehtoja Lahja Normaali

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku. rinnastuvin tavoin henkilökohtainen. Valtuutetun henkilö. Soveltamisala

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku. rinnastuvin tavoin henkilökohtainen. Valtuutetun henkilö. Soveltamisala Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Laki edunvalvontavaltuutuksesta Annettu Helsingissä 25 päivänä toukokuuta 2007 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan valtuutukseen,

Lisätiedot

Ratkaisuvaihtoehdot SPVtilanteessa

Ratkaisuvaihtoehdot SPVtilanteessa Ratkaisuvaihtoehdot SPVtilanteessa 1. Kiinteistön kauppa 2. Lahja 3. Perintö/Testamentti Tärkeintä on aina ratkaisun toimivuus, ei verojen minimointi. Kiinteistön kauppakirja /lahjakirja on tehtävä määrämuotoisena

Lisätiedot

Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta

Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta 20.8.2012 1 Sisällys Mikä on edunvalvoja? Edunvalvojan asema ja tehtävät Mitä tarkoittaa toimintakelpoisuuden rajoittaminen? Mitä tarkoittaa vajaavaltaiseksi julistaminen?

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos. Polvelta toiselle messut Seinäjoki 8.11.2014 Seppo Niskanen

Metsätilan sukupolvenvaihdos. Polvelta toiselle messut Seinäjoki 8.11.2014 Seppo Niskanen Metsätilan sukupolvenvaihdos Polvelta toiselle messut Seinäjoki 8.11.2014 Seppo Niskanen Metsäomaisuuden omistusjärjestelyt Esimerkkejä: Tilan luovutus perheen sisällä Tilan myynti ulkopuoliselle Omistusjärjestelyt

Lisätiedot

Vesa Anttila ja Kaisa Aaltonen Edunvalvontavaltuutus.com

Vesa Anttila ja Kaisa Aaltonen Edunvalvontavaltuutus.com Vesa Anttila ja Kaisa Aaltonen Edunvalvontavaltuutus.com Saan itse päättää, kuka asioitani hoitaa, jos en itse pystyisikään. Edunvalvontavaltuutuksella luotettuni saa valtuudet hoitaa asioitani pienimmällä

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen

Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen Tietoinen metsänomistus -hanke Lähtötilanne Omistaja Metsä Jatkaja Tavoitetilanne Uusi Omistaja Metsä Luopuja Näkökulmia ja tavoitteita Metsätalous säilyy kannattavana

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos 29.3.2014. Rahoitusjohtaja Ari Mähönen Pohjois-Savon Osuuspankki

Metsätilan sukupolvenvaihdos 29.3.2014. Rahoitusjohtaja Ari Mähönen Pohjois-Savon Osuuspankki Metsätilan sukupolvenvaihdos 29.3.2014 Rahoitusjohtaja Ari Mähönen Pohjois-Savon Osuuspankki Puolet metsätilan omistajanvaihdoksista on kauppoja Metsätilojen omistajanvaihdoksista: Vastikkeettomia 50 %

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutuksen sudenkuopat

Edunvalvontavaltuutuksen sudenkuopat Edunvalvontavaltuutuksen sudenkuopat Esittelen tässä artikkelissa edunvalvontavaltakirjojen sudenkuoppia. Jos olet jo laatinut edunvalvontavaltuutuksen, suosittelen sinua lukemaan artikkelin tarkkaan,

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus ja ikääntymisen ennakoin3. Vesa An6la, lakimies Edunvalvontavaltuutus ry Varsinais- Suomen aivovammayhdistys, 17.2.

Edunvalvontavaltuutus ja ikääntymisen ennakoin3. Vesa An6la, lakimies Edunvalvontavaltuutus ry Varsinais- Suomen aivovammayhdistys, 17.2. Edunvalvontavaltuutus ja ikääntymisen ennakoin3 Vesa An6la, lakimies Edunvalvontavaltuutus ry Varsinais- Suomen aivovammayhdistys, 17.2.2015 Esityksen sisältö 1) Mitä tarkoitetaan edunvalvontavaltuutuksella?

Lisätiedot

METSÄTILAN KAUPPA, LAHJA JA LAHJANLUONTEINEN KAUPPA. Kuusankoski Minna Ikonen Lakipalveluasiantuntija UPM Metsä

METSÄTILAN KAUPPA, LAHJA JA LAHJANLUONTEINEN KAUPPA. Kuusankoski Minna Ikonen Lakipalveluasiantuntija UPM Metsä METSÄTILAN KAUPPA, LAHJA JA LAHJANLUONTEINEN KAUPPA Kuusankoski 6.5.2016 Minna Ikonen Lakipalveluasiantuntija UPM Metsä Sukupolvenvaihdos suunnittelu ja alkukartoittaminen Jokainen metsätilan omistajanvaihdos

Lisätiedot

Sukupolvisuunnitelma verotehokas varojen siirtäminen lähimmäisilleni

Sukupolvisuunnitelma verotehokas varojen siirtäminen lähimmäisilleni Sukupolvisuunnitelma verotehokas varojen siirtäminen lähimmäisilleni Polvelta toiselle metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Jari Maijanen Danske Bank Varallisuus Elämänvaiheiden talouden tarpeet

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos 20.3.2012 1

Metsätilan sukupolvenvaihdos 20.3.2012 1 Metsätilan sukupolvenvaihdos 20.3.2012 1 Vaihtoehdot sukupolvenvaihdoksessa SUKUPOLVENVAIHDOS ELINAIKANA KUOLEMAN JÄLKEEN KAUPPA TÄYTEEN HINTAAN KAUPPA SPV HINTAAN LAHJOITUS TESTAMENTTI EN TEE MITÄÄN Veroluokat

Lisätiedot

Johdatus metsätilan sukupolvenvaihdokseen. Raimo Summanen, Hämeenlinna 1.4.2014

Johdatus metsätilan sukupolvenvaihdokseen. Raimo Summanen, Hämeenlinna 1.4.2014 Johdatus metsätilan sukupolvenvaihdokseen Raimo Summanen, Hämeenlinna 1.4.2014 Ainutkertainen mahdollisuus tehdä hyviä ratkaisuja Jokainen tapaus on ainutkertainen ja ainutlaatuinen Ulkopuolinen taho voi

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Metsäpäivä Tapiola Clas Stenvall

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Metsäpäivä Tapiola Clas Stenvall Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Metsäpäivä Tapiola 03.09.2016 Clas Stenvall Kuolinpesä Kuolinpesän muodostaa kuolleen henkilön kaikki omaisuus Kuolinpesää hallinnoi osakkaiden väliaikainen henkilöyhteenliittymä

Lisätiedot

Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa

Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa Lakipäivät avajaistapahtuma 9.10.2017 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 11.10.2017 1 Jäämistösuunnittelu mitä se on? Toimenpiteitä, joilla vaikutetaan jäämistön

Lisätiedot

KUOLINPESÄ JA SEN HAASTEET Maa- ja metsätalo, Tampere

KUOLINPESÄ JA SEN HAASTEET Maa- ja metsätalo, Tampere KUOLINPESÄ JA SEN HAASTEET 8.11.2018 Maa- ja metsätalo, Tampere Tie kuolinpesäksi Elinaikana Kuoleman jälkeen Kauppa Lahja Testamentti Perukirjan mukainen perimäjärjestys Markkinahinta Lahjanluonteinen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2007 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2007 N:o 648 652. Laki. N:o 648. edunvalvontavaltuutuksesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2007 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2007 N:o 648 652. Laki. N:o 648. edunvalvontavaltuutuksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2007 N:o 648 652 SISÄLLYS N:o Sivu 648 Laki edunvalvontavaltuutuksesta... 3167 649 Laki holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta...

Lisätiedot

Arto Taskinen Oulu

Arto Taskinen Oulu Arto Taskinen Oulu 17.11.2016 YRITTÄJÄVÄHENNYS Yrittäjävähennys vuonna 2017 Vähennys 5 % metsätalouden tulosta Koskee metsätalouden harjoittajia, verotusyhtymiä, kuolinpesiä ja yhteismetsiä Helpottaa puun

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle -messut Mikkeli 14.4.2014 Seppo Niskanen Tarkkana jo perunkirjoitusvaiheessa Perukirjassa luetellaan vainajan (ja lesken) omaisuus Arvoina kannattaa

Lisätiedot

SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VERO- YM. SEURAAMUKSIA. Vantaa 30.1.2010 Tuomo Pesälä, metsälakimies, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy

SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VERO- YM. SEURAAMUKSIA. Vantaa 30.1.2010 Tuomo Pesälä, metsälakimies, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy SUKUPOLVENVAIHDOKSEN VERO- YM. SEURAAMUKSIA Vantaa 30.1.2010 Tuomo Pesälä, metsälakimies, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy Luovutuksesta monenlaisia seuraamuksia 1. Kenellä on päätösvalta luovutuksen

Lisätiedot

Sujuvasti seuraavalle. Miten omistajanvaihdos käytännössä tehdään? Pääkaupunkiseudun metsäpäivä Espoo Pirjo Havia yrittäjä / tietokirjailija

Sujuvasti seuraavalle. Miten omistajanvaihdos käytännössä tehdään? Pääkaupunkiseudun metsäpäivä Espoo Pirjo Havia yrittäjä / tietokirjailija Sujuvasti seuraavalle. Miten omistajanvaihdos käytännössä tehdään? Pääkaupunkiseudun metsäpäivä Espoo 3.9.2016 Pirjo Havia yrittäjä / tietokirjailija www.metsapremium.fi Tärkeitä päätöksiä Päätös luopua

Lisätiedot

MITÄ MAHDOLLISUUKSIA ON ENNAKOIDA JA VARAUTUA JÄRKEVÄÄ SUUNNITTELUA PAHAN PÄIVÄN VARALLE

MITÄ MAHDOLLISUUKSIA ON ENNAKOIDA JA VARAUTUA JÄRKEVÄÄ SUUNNITTELUA PAHAN PÄIVÄN VARALLE MITÄ MAHDOLLISUUKSIA ON ENNAKOIDA JA VARAUTUA JÄRKEVÄÄ SUUNNITTELUA PAHAN PÄIVÄN VARALLE MITÄ JOS????? * Oletko ajatellut, mitä tapahtuu sinun kohdallasi, jos * avo- tai avioliitto päättyy joko puolison

Lisätiedot

KUOLINPESÄN METSÄASIAT KÄYTÄNNÖT SUJUVIKSI

KUOLINPESÄN METSÄASIAT KÄYTÄNNÖT SUJUVIKSI Metsänomistajat KUOLINPESÄN METSÄASIAT KÄYTÄNNÖT SUJUVIKSI MUISTILISTA UUDELLE KUOLINPESÄLLE 1 Perunkirjoitus on tehtävä 3 kk:n kuluessa kuolemasta. Me neuvomme ja tarvittaessa laadimme perukirjan. 2 Metsäomaisuuden

Lisätiedot

Metsätila-arvio ja metsäsuunnitelma sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa

Metsätila-arvio ja metsäsuunnitelma sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa Metsätila-arvio ja metsäsuunnitelma sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa 1 Puheenaiheena tänään Ajantasainen metsäsuunnitelma Luopujan apuväline Jatkajan työkalu Metsätila-arvio Metsän arvon määritys verottajaa

Lisätiedot

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Testamentista Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Perintö, jonka jätämme jälkeemme voi olla tärkeä asia lähimmäisillemme.

Lisätiedot

Metsätila-arvonlaskelman hyödyntäminen SPV-tilanteissa

Metsätila-arvonlaskelman hyödyntäminen SPV-tilanteissa Metsätila-arvonlaskelman hyödyntäminen SPV-tilanteissa Alpo Särkelä LKV Neuvonta-asiantuntija Metsäkiinteistöjen arvonmääritys, hallinta ja kauppa erikoistumisopinnot Kaupanvahvistaja Metsänomistajan tärkein

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Edunvalvojan tehtävä

Edunvalvojan tehtävä Edunvalvojan tehtävä Sisältö Edunvalvojan tärkeimmät tehtävät... 3 Edunvalvojan oikeus palkkioon... 5 Edunvalvonnan tarpeen uudelleen arviointi... 5 Edunvalvojan tehtävän päättyminen... 6 Holhousviranomainen...

Lisätiedot

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa?

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa? Psykiatrinen hoitotahto 30.8.2016 Saatteeksi Psykiatrinen hoitotahto on kehitetty vahvistamaan henkilön itsemääräämisoikeutta tilanteissa, joissa hän ei itse kykene osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon.

Lisätiedot

Maa- ja metsätilan sukupolvenvaihdos

Maa- ja metsätilan sukupolvenvaihdos Maa- ja metsätilan sukupolvenvaihdos ProAgria Etelä-Savo Matti Lyömiö Kysymykset, vastaväitteet, kommentit yms. tervetulleita! Maa- ja metsätilan omistajanvaihdos Suunnittelu Toteutus Erityiskysymyksiä

Lisätiedot

VANHUUSOIKEUDEN KURSSI Perhe- ja jäämistöoikeuden valinnaiset opinnot. Anna Mäki-Petäjä-Leinonen

VANHUUSOIKEUDEN KURSSI Perhe- ja jäämistöoikeuden valinnaiset opinnot. Anna Mäki-Petäjä-Leinonen VANHUUSOIKEUDEN KURSSI 15.-19.4.2013 Perhe- ja jäämistöoikeuden valinnaiset opinnot Anna Mäki-Petäjä-Leinonen Perheoikeuden dosentti Edunvalvonta Edunvalvojan määräämisen edellytykset milloin tarpeen?

Lisätiedot

Polvelta Toiselle 6.5.2016 ja 14.5.2016. Metsätilan. sukupolvenvaihdos. projektipäällikkö Esa Lappalainen. Tietoinen metsänomistus

Polvelta Toiselle 6.5.2016 ja 14.5.2016. Metsätilan. sukupolvenvaihdos. projektipäällikkö Esa Lappalainen. Tietoinen metsänomistus Metsätilan Polvelta Toiselle 6.5.2016 ja 14.5.2016 sukupolvenvaihdos projektipäällikkö Esa Lappalainen Tietoinen metsänomistus Lähtötilanne Omistaja Metsä Jatkaja Tavoitetilanne Uusi Omistaja Metsä Luopuja

Lisätiedot

Pikaopas yrityksen sukupolvenvaihdos

Pikaopas yrityksen sukupolvenvaihdos Pikaopas yrityksen sukupolvenvaihdos www.tuokko.fi Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii huolellista suunnittelua Yrityksen sukupolvenvaihdos on monessa yrityksessä ainutkertainen tapahtuma, jonka suunnittelu

Lisätiedot

Metsien omistusmuodot ja verotus Saimaan Metsänomistajat 17.11.2014 Kari Pulli Suomen metsäkeskus Kaakkois-Suomi

Metsien omistusmuodot ja verotus Saimaan Metsänomistajat 17.11.2014 Kari Pulli Suomen metsäkeskus Kaakkois-Suomi Metsien omistusmuodot ja verotus Saimaan Metsänomistajat 17.11.2014 Kari Pulli Suomen metsäkeskus Kaakkois-Suomi Metsää omistavat tahot Yksityishenkilöt Kuolinpesät, leski + perittävän lapset Yhtymät (yhteisomistus)

Lisätiedot

Pohjoisen metsätilat kasvuun hanke. Kuolinpesä Metsäyhtymä metsän omistusmuotona. Rovaniemi Markus Ekdahl

Pohjoisen metsätilat kasvuun hanke. Kuolinpesä Metsäyhtymä metsän omistusmuotona. Rovaniemi Markus Ekdahl Pohjoisen metsätilat kasvuun hanke Kuolinpesä Metsäyhtymä metsän omistusmuotona Rovaniemi 11.3.2017 Markus Ekdahl Kuolinpesät Suomessa Yli 35 000 kuolinpesää 30 hehtaaria / kpl, yli 5 ha:n omistukset Lähes

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä. Jorma Jokipii Lapinlahti,

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä. Jorma Jokipii Lapinlahti, Maatilojen laki- ja sopimuspäivä Jorma Jokipii Lapinlahti, 13.12.2017 SÄÄSTÖPANKKI OPTIAN LAKIPALVELUT perhe- ja perintöoikeudelliset palvelut avioehdot sopimukset eron varalle testamentit edunvalvontavaltuutukset

Lisätiedot

Lyhyt johdatus muistisairaan itsemääräämisoikeuteen

Lyhyt johdatus muistisairaan itsemääräämisoikeuteen Lyhyt johdatus muistisairaan itsemääräämisoikeuteen Anna Mäki-Petäjä-Leinonen OTT, dos., yliopistotutkija Helsingin Alzheimeryhdistyksen muistiseminaari UEF // University of Eastern Finland Vajaakykyisen

Lisätiedot

Täysi-ikäisten edunvalvonta

Täysi-ikäisten edunvalvonta Täysi-ikäisten edunvalvonta 2016 Sasu Heino FINE FINE 2016 FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Julkaisun ovat tehneet Sasu Heino, Tuomas Korkeamäki (vakuutusasiat) ja Erik Sirén FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Lisätiedot

Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta

Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta 16.12.2015 Sisällysluettelo 1 Kela-asioiden hoitaminen toisen puolesta... 1 1.1 Mikä on edunvalvoja?... 1 1.1.1 Edunvalvojan asema ja tehtävät... 1 1.2 Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA HOITOTAHTO. Leppävaaran kansalliset seniorit ry Espoo

EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA HOITOTAHTO. Leppävaaran kansalliset seniorit ry Espoo EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA HOITOTAHTO Leppävaaran kansalliset seniorit ry Espoo 07.03.2019 Oikeustieteen maisteri Taisto Eronen Lakipalvelu Taisto Eronen taisto.eronen@lakipalvelu-eronen.fi / 050 409 9160

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

SUKUPOLVENVAIHDOS JA MUITA METSÄN OMISTUSJÄRJESTELYJÄ. 23.8.2007 Asianajaja Peter Salovaara

SUKUPOLVENVAIHDOS JA MUITA METSÄN OMISTUSJÄRJESTELYJÄ. 23.8.2007 Asianajaja Peter Salovaara SUKUPOLVENVAIHDOS JA MUITA METSÄN OMISTUSJÄRJESTELYJÄ 23.8.2007 Asianajaja Peter Salovaara Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu Sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella ajoissa, jotta päästään haluttuun lopputulokseen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, POLLI Laki-ilta. HOK-Elannon Perunkirjoitustoimisto (HOK-Elannon Lakipalvelu)

Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, POLLI Laki-ilta. HOK-Elannon Perunkirjoitustoimisto (HOK-Elannon Lakipalvelu) Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, POLLI Laki-ilta HOK-Elannon Perunkirjoitustoimisto (HOK-Elannon Lakipalvelu) Sampo Lapila Lakimies, OTM Vantaa 21.10.2015 Esityksen sisältö Tavoitteena on

Lisätiedot

Alkuperäinen esitys Johanna Heikkinen Kainuun verotoimisto 23.2.2010 Muokannut Markku Kovalainen 21.2.2011

Alkuperäinen esitys Johanna Heikkinen Kainuun verotoimisto 23.2.2010 Muokannut Markku Kovalainen 21.2.2011 Yhteismetsän verotuksesta Oulu 2 2011 Alkuperäinen esitys Johanna Heikkinen Kainuun verotoimisto 23.2.2010 Muokannut Markku Kovalainen 21.2.2011 Yleistä Erillinen verovelvollinen Yhteisetuus (Tuloverolaki

Lisätiedot

Sijoittajan perintöverosuunnittelu

Sijoittajan perintöverosuunnittelu Sijoittajan perintöverosuunnittelu Katariina Sorvanto Lakimies Veronmaksajat Mistä perintö- ja lahjaveroa maksetaan? Yleensä kun joko perinnönjättäjä tai -saaja tai lahjanantaja tai -saaja asui kuolinhetkellä/lahjoitushetkellä

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos. Helsinki

Metsätilan sukupolvenvaihdos. Helsinki Metsätilan sukupolvenvaihdos Helsinki 6.3.2019 Taustatietoa metsätilojen sukupolvenvaihdoksista Suomessa omistajaa vaihtaa vuosittain 15 000 metsätilaa, joista vapailla markkinoilla hieman yli 3 000 metsätilaa

Lisätiedot

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksella voit poiketa lakimääräisestä perimysjärjestyksestä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Voit halutessasi lahjoittaa testamentilla omaisuuttasi

Lisätiedot

Projektineuvoja Jorma Kyllönen. Tietoinen metsänomistus -hanke

Projektineuvoja Jorma Kyllönen. Tietoinen metsänomistus -hanke Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti, oma veroilmoitus Yli 30 000 vuosituloksesta menee 34% vero Yhtymässä tulos jaetaan

Lisätiedot

TESTAMENTTI, AVIOEHTO JA EDUNVALVONTA- VALTAKIRJA. Pykälät tutuiksi maatiloille päivä 13.11.2012

TESTAMENTTI, AVIOEHTO JA EDUNVALVONTA- VALTAKIRJA. Pykälät tutuiksi maatiloille päivä 13.11.2012 1 TESTAMENTTI, AVIOEHTO JA EDUNVALVONTA- VALTAKIRJA Pykälät tutuiksi maatiloille päivä 13.11.2012 Avio-oikeus ja puolisoiden varallisuussuhteet Miten avioliitto vaikuttaa omistussuhteisiin? Avioliitto

Lisätiedot

Parisuhteen paperiasiat. Eila Tamminen Menestyvä Maatilayritys-hanke

Parisuhteen paperiasiat. Eila Tamminen Menestyvä Maatilayritys-hanke Parisuhteen paperiasiat Eila Tamminen Menestyvä Maatilayritys-hanke 29.11.2017 Mistä rakkaus alkoi, se on salaisuus -mutta sen jatkumista helpottaa, kun paperit ovat kunnossa Mistä aloittaa Avoliiton ja

Lisätiedot

Metsätilan myynti Asiantuntijailtapäivä Hakkiluoto, 17.10.2012

Metsätilan myynti Asiantuntijailtapäivä Hakkiluoto, 17.10.2012 Metsätilan myynti Asiantuntijailtapäivä Hakkiluoto, 17.10.2012 Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Minnamari Tuovinen 16.10.2012 1 Esityksen sisältö Sukupolvenvaihdokseen valmistautuminen Eri vaihtoehdot

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen verotuksesta

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen verotuksesta Metsätilan sukupolvenvaihdoksen verotuksesta Polvelta Toiselle metsätilan sukupolvenvaihdos-messut Rovaniemi 18.3.2017 johtava veroasiantuntija Markku Kovalainen Pohjois-Suomen verotoimisto Metsätilan

Lisätiedot

1985 vp. - HE n:o 125

1985 vp. - HE n:o 125 1985 vp. - HE n:o 125.. Hallit~ksen esi~ys Edusku~malle laeiksi perintö- ja lahjaverolain seka tulo- Ja varalhsuusverolatn 22 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan perintö-

Lisätiedot

Ennakoiva ikääntyminen vanhuuteen varautumisen keinot

Ennakoiva ikääntyminen vanhuuteen varautumisen keinot Anna Mäki-Petäjä-Leinonen Ennakoiva ikääntyminen vanhuuteen varautumisen keinot Loppuraportti: 1. Keskeiset tutkimusteemat Oikeudellinen ajattelu lähtee perinteisesti olettamasta, jonka mukaan oikeuksien

Lisätiedot