II F I B

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "11111111111 1111111 1 111111 1111111 II 1111111111111 1111 F I 000103122B"

Transkriptio

1 II F I 000B (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats (51) Kv.lk.6 - Int.k1.6 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen C 07K 14/315, C 12P 21/00 C 12N 15/31, A 61K 39/09 (21) Patentfihakemus - Patentansökning (22) Hakemispäivå - Ansökningsdag (24) Alkupåivå - Löpdag (41) Tullut julkiseksi - Blivit offentlig (86) Kv. hakemus - Int. ansökan PCT/AU89/00539 (32) (33) (31) Etuoikeus - Prioritet AU 1989 PJ (73) Haltija - Innehavare 1. De Staat der Nederlanden Vertegenwoordigd Door de Minister van Welzijn Volksgezondheid en Cultuur, P.O. Box 5406, 2280 HK Rijswijk, Netherlands, (NL) (72) Keksijä - Uppfinnare 1. Paton, James Cleland, 49 Foster Street, Parkside, S.A. 5063, Australia, (AU) 2. Bansman, David John, 66 Alexandra Avenue, Rose Park, S.A. 5067, Australia, (AU) 3. Boulnois, Graham John, 26 Prospect Road, Beauchamp, Leicestershire LE1 9HN, United Kingdom, (GB) 4. Andrew, Peter William, Chapel Lane, Leister, Leicestershire LE1 9HN, United Kingdom, (GB) 5. Mitchell, Timothy John, 25 Mawbys Lane, Appleby Magna, Burton-on-Trent, Staffordshire DE12 7AA, United Kingdom, (GB) 6. Walker, John Arthur, Traymore Apts., No. 11, 51 S. Mclean, Memphis, TN 38104, USA, (US) (74) Asiamies - Ombud: Berggren Oy Ab, Jaakonkatu 3 A, Helsinki (54) Keksinnön nimitys - Uppfinningens benåmning Menetelmä muutetun pneumolysiinin valmistamiseksi Förfarande för framstållning av muterat pneumolycin (56) Viitejulkaisut - Anförda publikationer Infection and Immunity, vol. 55, 1987, p (57) Tiivistelmå - Sammandrag Pneumolysiinin mutantit, jotka ovat ei-toksisia johtuen konstruoiduista aminonapposubstituutiois- ta. Nämä mutantit tuovat esille immuunivasteen eläimessä, joka on reaktiivinen villintyyppiseen pneumolysiiniin. Keksintö käsittää myös ihmisille tarkoitetut rokotteet, jotka perustuvat näihin mutantteihin, mukaan lukien rokotteet, jotka käsittävät konjugaatit, joissa on pneumokokkikotelopolysakkarideja. Mutanter av pneumolysin, som är icke-toxiska på grund av konstruerade aminosyrasubstitutioner. Dessa mutanter lockar fram immunrespons hos ett djur, som är reaktivt för pneumolysin av vilda typer. Uppfinningen avser också vaksiner för människor baserade pä dessa mutanter inklusive konjugater som innehåller kapsulära polysakkarider.

2 Menetelmä muutetun pneumolysiinin valmistamiseksi Tämä keksintö kohdistuu pneumolysiinitoksiinin mutanttien valmistamiseen. 5 Streptococcus pneumoniae (pneumokokki) on merkittävä patogeeni, joka aiheuttaa tartuntatauteja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja bakteeriverisyyttä. Jopa alueilla, joilla on vapaasti saatavissa tehokasta antibioottihoitoa, voi pneumokokkiperäisen keuhkokuumeen aiheuttama kuolleisuus olla niinkin korkea kuin 19 % sairaalapoti- 10 laista ja kuolleisuus nousee %:iin potilaista, joilla on bakteeriverisyyttä. Näistä korkeista kuolleisuusluvuista on raportoitu USA:ssa, keuhkokuumeen, jonka yleisin syy on S. pneumoniae, ollessa viidenneksi suurin kuolemansyy. Keuhkokuume on ainoa tartuntatauti USA:n kymmenen ensimmäisen kuolemansyyn joukossa. USA:ssa pneumokokin aiheuttama kuolleisuusprosentti on alueella %. Kehitysmaissa kuolee yli 15 kolme miljoonaa alle viisi vuotiasta lasta joka vuosi keuhkokuumeeseen S. pneumoniaen ollessa yleisin aiheuttaja. S. pneumoniae aiheuttaa myös vähemmän vaarallisia mutta yleisiä infektioita, kuten välikorvantulehdus ja sivuontelotulehdus, jotka vaikuttavat merkittävästi kehitysmaiden terveydenhoitokustannuksiin. Välikorvantulehdus on erityisen merkityksellinen pienissä lapsissa ja sivuontelotulehdus iskee sekä lapsiin että ai- 20 kuisiin luvun lopulla sai lisenssin rokote, joka oli tarkoitettu vakavien infektioiden, erityisesti bakteeriperäisen keuhkokuumeen, estämiseen ja tiettyjen ryhmien suojaamiseen, kuten henkilöt, joilta on poistettu perna, ja pienet lapset, jotka ovat erityisen alttiita yht- : 25 äkkiselle pneumokin aiheuttamalle sairaudelle. Rokote koostuu puhdistetuista kotelopolysakkarideista, jotka ovat vallitsevia pneumokokkipinta-antigeenejä. Kuitenkin jokaisella S. pneumoniaen serotyypillä (joita on 83) on rakenteellisesti erilainen kotelopolysakkaridi ja immunointi yhdellä serotyypillä ei suojaa suurta osaa muita vastaan. Australiassa lisensoitu rokote sisältää polysakkarideja, jotka on puhdistettu 23 yleisimmästä se- 30 rotyypistä, mikä selittää noin 90 % tämän maan pneumokokki-infektioista. Suojaus rokotteessa olevia serotyyppejä vastaan ei ole kuitenkaan täydellinen ja on raportoitu, että suuren riskin omaavissa henkilöissä on esiintynyt useita vakavia, jopa fataalisia infektioita. Rokotteen teho on heikoin pienissä lapsissa ja lukuisat tutkimukset mukaan lukien Adelaidessa suoritetut ovat osoittaneet, että olemassa olevasta formuloinnista on vähän 35 tai ei minkäänlaista kliinistä hyötyä tässä ryhmässä. Tämä rokotteen ilmeinen puute näyttää liittyvän tiettyjen pneumokokkipolysakkaridien heikkoon immunogeenisuuteen alle 5 vuotiaissa lapsissa. Olemme osoittaneet, että vasta-ainevaste on erityisen heikko viiteen serotyyppiin, jotka useimmiten aiheuttavat lasten sairastumisen (tyypit 6, 14, 18,

3 2 19 ja 23). Vasta-ainevaste näihin pneumokokkipolysakkarideihin saavuttaa aikuisten tason vain lapsissa, jotka ovat yli 8 vuotiaita rokotuksen aikana. Tämä huomioon ottaen näyttää tarvittavan rokotetta, joka sisältää muita antigeenejä kuin 5 kotelopolysakkaridit, pienten lasten suojaamiseksi pneumokokki-infektiolta. Yksi tällainen antigeeni voi olla pneumolysiini, joka on kaikkien tuhoisien S. pneumonia -eristeiden tuottama proteiinitoksiini. Hiirten inununoinnin tällä proteiinilla on havaittu antavan suojatason pneumokokki-infektiolle. 10 Vaikeutena on kuitenkin se, että pneumolysiini on ihmiselle toksista. Siten rokotteeseen sisällytetyn pneumolysiinin tulee olla oleellisesti ei-toksista. Pneumolysiinin ei-toksiseksi tekeminen useimmilla nykyisin käytetyillä menetelmillä muuttaa proteiinin peruskonfiguraatiota siten, että se eroaa immunogeenisesti luontaisesta tai villintyyppisestä pneumolysiinistä. Muutetulla, immunogeenisesti luontaisesta pneumolysiinistä eroavalla 15 proteiinilla esiintuodulla immuunivasteella on laskenut suojauskyky tai ei ollenkaan suojauskykyä. Täten vaikeutena on tuottaa muutettu pneumolysiini, joka ei ole toksista ja joka on samalla riittävän immunogeenisesti samanlaista kuin toksinen muoto suojaavan immuunivasteen esiintuomiseksi. 20 Muutettua pneumolysiiniä, jolla on edellä mainitut ominaispiirteet, voidaan käyttää lukuisissa rokotustavoissa. Siten muutettua pneumolysiiniä voidaan käyttää yksinään immunoimaan tai vaihtoehtoisesti muutettu pneumolysiini voidaan konjugoida pneumokokkipolysakkaridiin tai se voidaan sisällyttää vaihtoehtoisesti rokotteeseen, jolloin pneumokokkipolysakkaridit voidaan konjugoida toiseen proteiiniin ja muutettua pneu- 25 molysiiniä on läsnä pelkästään konjugoimattomassa muodossa. Vaihtoehtoisesti sekä pneumokokkipolysakkaridia että pneumolysiiniä voidaan kumpaakin käyttää konjugoimattomassa muodossa. Keksintö käsittää menetelmän muutetun pneumolysiinin valmistamiseksi, joka pneumo- 30 lysiini ei ole oleellisesti toksista ja kykenee tuomaan esille immuunivasteen eläimessä, joka on reaktiivinen villintyyppiseen pneumolysiiniin. Keksinnön oleelliset tunnusmerkit on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa. 35 Muutetulla pneumolysiinillä on edullisesti vähentynyt komplementin sitomistoiminta verrattuna villintyyppiseen pneumolysiiniin. Vähentynyt komplementin sitomistoiminta aiheuttaa vähemmän tulehdusta kohdassa, johon rokote annetaan.

4 3 Muutetulla pneumolysiinillä on edullisesti vähentynyt Fc-sitomistoiminta verrattuna villintyyppiseen pneumolysiiniin. Vähentynyt Fc-sitomistoiminta aiheuttaa vähemmän tulehdusta kohdassa, johon rokote annetaan. 5 Edullisesti pneumolysiini on muutettu yhdellä tai useammalla aminohapposubstituutiolla suhteessa villintyyppiseen pneumolysiiniin. Pneumolysiini voidaan muuttaa siten, että mikä tahansa yhdestä tai useammasta villintyyppisen pneumolysiinin tähdepaikoista 367, 384, 385, 428, 433 tai 435 korvataan, 10 poistetaan tai suojataan. 15 Hakemuksessa kuvataan myös rokotetta, joka sisältää muutettua pneumolysiiniä, joka ei ole toksista ja kykenee tuomaan esille immuunivasteen eläimessä, joka on reaktiivinen villintyyppiseen pneumolysiiniin. Rokote käsittää edullisesti kotelopolysakkaridimateriaalin konjugoituna muutettuun pneumolysiiniin. Kotelomateriaali voi olla johdettu yhdestä tai useammasta Streptococcus pneumoniae 20 -serotyypistä 6A, 6B, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, 1, 2, 3, 4, 5, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 15B, 17F, 20, 22F ja 33F. Tässä suoritusmuodossa voidaan suuntautua erityisesti serotyyppeihin, jotka liittyvät yleisesti lasten sairauksiin ja joihin lapsilla on yleisesti heikko immuunivaste (so. tans- 25 kalaiset serotyypit 6A, 6B, 14, 18C, 19A, 19F ja 23F). Muita nykyiseen 23-arvoiseen Merck Sharpin ja Dohmen rokotteeseen (Pneumovaz 23) sisältyviä yleisiä serotyyppejä voidaan myös käyttää konjugaattien syntetoimiseen (so. tyypit 1, 2, 3, 4, 5, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 15B, 17F, 20, 22F ja 33F) tai mitä tahansa muuta serotyyppiä. Minkä tahansa pneumokokkipolysakkaridin konjugointi proteiinikantajaan takaa hyvän 30 T-solusta riippuvan immunogeenisuuden lapsissa siten, että tuotetaan anti-polysakkaridivasta-aineen suojaavia tasoja. Muutetun pneumolysiinin yhdistäminen kotelomateriaaliin takaa erikoissuojatason, erityisesti S. pneumoniaen serotyyppejä vastaan, jonka polysakkarideja ei ole sisällytetty 35 olemassa oleviin rokoteformulointeihin.

5 4 Rokote annetaan edullisesti injektoimalla ihonalaisesti sopivan apuaineen, kuten alumiinihydroksidigeelin, kanssa tai ilman apuainetta. Toisessa muodossaan keksintö käsittää rekombinanttildoonin, joka sisältää replikonin ja 5 DNA-selcvenssin, joka koodaa muutettua pneumolysiiniä sanotun muutetun pneumolysiinin ollessa ei-toksista ja kykenevä tuomaan esille immuunivasteen eläimessä, joka on realctiivinen villintyyppiseen pneumolysiiniin. Keksintö kohdistuu menetelmään muutetun pneumolysiinin tuottamiseksi, joka käsittää 10 vaiheina sanotun muutetun pneumolysiinin puhdistamisen ilmennysjärjestelmästä, joka sisältää rekombinanttildoonin, jossa on muutettua pneumolysiiniä koodaava DNA, sanotun pneumolysiinin ollessa oleellisesti ei-toksista ja kykenevä tuomaan esille immuunivasteen eläimessä, joka on reaktiivinen villintyyppiseen pneumolysiiniin. 15 llmentämisjärjestelmä on edullisesti isäntäsolun, joka sisältää rekombinanttikloonin, jossa on muutettua pneumolysiiniä koodaava DNA, viljelmä. Hakemus käsittää menetelmän rokotteen valmistamiseksi, joka sisältää vaiheen, jossa muutettu pneumolysiiniä koodaava rekombinanttiklooni vahvistetaan, sanotun kloonatun 20 materiaalin tanslaatio ja transkriptio indusoidaan ja muutettu pneumolysiini puhdistetaan, ja vaiheen, jossa muutettu pneumolysiini konjugoidaan kotelopolysakkaridiin muutetun pneumolysiinin toksisen aktiivisuuden ollessa oleellisesti vähentynyt verrattuna villintyyppiseen pneumolysiiniin. 25 Keksinnön erityisten suoritusmuotojen paremmaksi ymmärtämiseksi keksintöä kuvataan nyt viittaamalla kuvioihin, joissa kuvio 1 on sellaisen geenin DNA-sekvenssi, joka koodaa villintyyppistä pneumolysiiniä, 30 kuvio 2 on sellaisen muutetun geenin DNA-sekvenssi, joka koodaa villintyyppistä pneumolysiiniä ja jota käytetään pneumolysiinigeenin Idoonaamiseen ilmentämisvektoriin, kuvio 3 on villintyyppisen pneumolysiinin aminohapposekvenssi, joka on johdettu sellaisen geenin DNA-sekvenssistä, joka koodaa villintyyppistä pneumoly- 35 siinä, ja kuvio 4 esittää pneumolysiinin aminohapposekvenssiä, jossa on arninohapposubstituutioita, jotka on viety siihen paikkakohdistetulla mutageneesillä.

6 5 Rekombinantfi-DNA-tekniikoita on käytetty ei-toksisten pneumolysiinijohdannaisten valmistamiseen, jotka johdannaiset sopivat ihmisille annettaviksi. Tämän saavuttamiseksi pneumolysiiniä koodaava S. pneumonia -geeni kloonattiin Escherichia coliin ja sen täydellinen DNA-sekvenssi määritettiin. DNA-sekvenssi on esitetty kuviossa 1 ja 5 johdettu aminohapposekvenssi on esitetty kuviossa 3. Pneumolysiinigeenin kolme aluetta alistettiin oligonuldeotidisuunnattuun mutageneesiin. Ensimmäinen alue koodaa aminohappoja proteänisekvenssissä ja on esitetty alleviivauksella kuviossa 3. Tämä 11 aminohapon sekvenssi on absoluuttisesti homogee- 10 ninen muiden liittyvien tioliaktivoitujen toksiinien samanlaisten alueiden kanssa, joiden ajatellaan olevan vastuussa hemolyyttisestä toiminnasta ja siten toksiinin toksisesta aktiivisuudesta. Kaksi muuta aluetta koodaavat aminohappoja ja aminohappoja ja ne on myös esitetty alleviivattuna kuviossa 3. Nämä toksiinin kaksi aluetta ovat aminohapposekvensseiltään oleellisesti homologisia ihmisen C-reaktiivisen prote- 15 iinin (CRP) kanssa ja siten interferenssiltäään niiden ajatellaan olevan vastuussa pneumolysiinin kyvystä sitoutua immunoglobuliinien Fc-alueeseen ja aktivoida komplementfi. Pneumolysiinigeeniin konstuoitiin viisitoista erillistä mutaatiota, jotka aiheuttavat erillisiä aminohapposubstituutioita, kuten kuviossa 4 on esitetty. Muutetun pneumolysiinin rakenteen ylläpitämiseksi tehtiin säilyttäviä substituutioita siten, että aminohapot 20 substituoitiin luonteeltaan samanlaisilla aminohapoilla. Mitä tulee hemolyyttiseen toimintaan osallistuviin alueisiin, Cys438 > Gly, Cys438 > Ser, Trp Phe, Glu434 > Asp, ja Trp 435 > Phe vähensivät jokainen hemolyyttistä toimintaa 97 %, 90 %, 99 %, 75 % ja 90 % vastaavasti. Muut mutaatiot tällä alueella 25 (Cys428 --> Ala, Glu434 > Gln ja Trp436 > Phe) eivät vaikuttaneet hemolyyttiseen toimintaan. Toksänin erillisen alueen mutatoiminen, jonka ajatellaan olevan vastuussa sitoutumisesta kohdesolukalvoihin, vaikuttaa myös proteänin hemolyyttiseen toimintaan. Tämä substituutio, His 367 > Arg, estää täydellisesti hemolyyttisen toiminnan. On aivan ennakoimaton havainto, että His367 > Arg inhiboi enemmän tätä ominaisuutta kuin sub- 30 stituutiot, jotka on tehty 11 aminohapon alueella, jonka ajatellaan olevan vastuussa hemolyyttisestä toiminnasta. CRP:n kaltaisilla domeeneilla olevat mutaatiot testattiin kyvyltään aktivoida komplementtia. Tpr379 > Phe:n, Tyr384 + Phe:n, Asp385 > Asn,:n ja Trp397 -> Phe:n osalta 35 komplementtiaktivointi laski 20 %, 70 %, 100 % ja 15 % vastaavasti. Muut kuviossa 4 esitetyt mutaatiot CRP:n kaltaisilla domeeneilla eivät vähennä komplementin aktivointia. Edellä mainitut mutaatiot, jotka vaikuttavat joko hemolyyttiseen toimintaan tai

7 6 komplementin aktivointiin, eivät huononna proteiinien immunogeenisuutta verrattuna luontaiseen tai villintyyppiseen pneumolysiiniin. Vaikkakin His367 --> Arg on edullinen mutaatio hemolyyttisen toiminnan vähentämisek- 5 si, kanden tai useamman hemolyyttistä toimintaa vähentävän mutantin kombinaatiolla voidaan saavuttaa korkea hemolyyttisen toiminnan tason lasku. Samoin Asp385 > Asp on edullinen mutaatio vähentyneen komplementtialctivoinnin saavuttamiseksi, joskin kanden tai useamman muun vähemmän toimintaa vähentävän mutantin yhdistelmää voidaan myös käyttää. 10 Edullisesti rokotteessa käytettävä pneumolysiinijohdannainen sisältää tiettyjen edellä mainittujen mutaatioiden yhdistelmän siten, että proteiini ei kykene aktivoimaan komplementtia sen lisäksi että sen hemolyyttinen toiminta on nolla. Esimerkkejä tällaisista yhdistehnistä ovat: 15 1)His367 --> Arg + Asp3 85 > Asn, 2) His367 > Arg + Asp Asn + joko Cys428 > Gly tai Trp Phe 3) Asp385 > Asn + Cys428 > Gly + Trp433 Phe 20 Nämä ovat joitakin edullisia yhdistelmiä, vaikkakin on ymmärrettävä, että muita mutaatioiden kombinaatioita voidaan käyttää rokotteessa käytettäväksi tarkoitetun muutetun pneumolysiinin tekemiseksi. Lisäksi muutettu pneumolysiini voi käsittää minkä tahansa yksittäisen mutaation, jossa on riittävästi vähentynyt toiminta. 25 Muutettua pneumolysiiniä koodaavasta DNA:sta peräisin olevan muutetun pneumolysiinin korkea ilmentymistaso voidaan saavuttaa käyttämällä mitä tahansa lukuisista konventionaalisista tekniikoista mukaan lukien ilmentäminen prokaryootti-isännässä, johon DNA on kloonattu sopivasti missä tahansa monista nykyisin saatavissa olevista ilmentämisvektoreista tai kloonattu sopivasti isäntäkromosomissa, tai in vitro -ilmentämisjär- 30 jestelmässä, kuten sellaisessa, joka voi käsittää puhdistettuja komponentteja, joita tarvitaan muutetun pneumolysiinin ilmentämiseen. Mutatoidun pneumolysiinigeenin korkean ilmentymistason saavuttamiseksi se kloonattiin vektoriin pkk233-2 Escherichia colissa tai muussa sen kaltaisessa prokaryootissa 35 ilmentämistä varten. Tämä vektori sisälsi ampisilliini- ja tetrasykliiniresistantit geenit, trc-promoottorin (jota voidaan säätää IPTG:llä [isopropyyli-[3-d-tiogalaktopyranosidi] ja lac Z -ribosomia sitovalla kohdalla, joka on ATG-aloituskodonin vieressä, joka sisäl-

8 7 tää Ncol-restriktiokohdan. Välittömästi poispäin aloituskohdasta on Pstl:n ja HindIII:n restriktiokohdat, joita seuraa voimakas T 1T2-translcriptioterminaattori. Ennen pkk233-2:een liittämistä konstruoitiin Ncol-restrikliokohta pneumolysiiniä koodaavan sekvenssin 5'-päähän (aloituskodonissa) oligonukleotidisuurmatulla mutageneesillä, kuten kuvi- 5 ossa 2 on esitetty. Tämä mandollistaa pkk233-2:n Ncol-paikkaan kloonattavan muutetun pneumolysiinigeenin proksimaalipään ja pneumolysliniterrninaatiokodoniin suunnilleen 80 emästä olevaan 1-Tinan-paikkaa käytettiin muutetun geenin distaalipään silmilcoimiseksi pkk233-2:ssa olevaan yhteensopivaan kohtaan. Mutanttipneumolysiinikloonijohdannainen voidaan kuitenkin kloonata mihin tahansa lukuisista korkeista il- 10 mentämisvektorijärjestelmistä. Mutanttipneumolysiini valmistetaan seuraavasti: E. coli -solut, joissa on edellä mainittu rekombinanttiplasmidi, viljellään ensin 9 litran viljelmissä Luria Bertani- (tai missä tahansa muussa sopivassa) väliaineessa, jota on täydennetty sopivalla antibiootilla, C:ssa ilmastaen. Kun viljelmä saavuttaa kasvun myöhäisen logaritmisen faasin, IPGT:tä lisätään 20 gm:n loppupitoisuuteen (muutetun pneumolysiinigeenin ilmentymisen indusoimiseksi) ja inkubointia jatketaan toiset 2-3 tuntia. Solut kerätään sitten sentrifugoimalla tai ultrasuodatuksella ja lysoidaan käsittelemällä 20 EDTA:lla ja lysotsyyrnilla, mitä seuraa sonikointi, tai hajottamalla ranskalaisessa painesolussa. Solujäte poistetaan sentrifugoimalla ja sitten uute dialysoidaan laajasti vasten 10 mm natrimnfosfaattia (ph 7,0). Sitten materiaali panostetaan DEAE-selluloosapylvääseen ja eluoidaan lineaarisella gm natriumfosfaattigradientilla (ph 7,0). Fraktiot, jotka sisältävät pneumolysiinijohdannaisen huipputasoja, kerätään, konsent- 25 roidaan ultrasuodatuksella ja panostetaan Sephacryl S-200 -pylvääseen. Tämä pylväs kehitetään 50 mm natriumfosfaatissa (ph 7,0) ja jälleen kerätään fraktiot, joissa on korkeat pneumolysiinijohdannaistasot, ne konsentroidaan ultrasuodatuksella ja varastoidaan 50 % glyserolissa -15 C:ssa. Lopputuote on yli 95 % puhdasta määritettynä SDS-polyalcryyliamidigeelielektroforeesilla. Hydrofobinen vuorovaikutuskromatografia fenyyli- 30 Sepharosella on vaihtoehtoinen puhdistus, jota voidaan myös käyttää. On kuitenkin ymmärrettävä, että se on vain yksi muutetun pneumolysiinin puhdistusmenetelmistä ja muita vaihtoehtoisia menetelmiä (mukaan lukien korkean paineen nestekromatografia) voidaan käyttää. 35 Puhdistettu muutettu pneumolysiini voidaan antaa rokotteina sopivina määrinä joko yksinään tai yhdistettynä muihin antigeeneihin. Eräässä muodossa pneumolysiini voidaan

9 8 konjugoida polysakkaridiin, joka on johdettu yhdestä tai useammasta erilaisesta edellä kuvatusta pneumokokkilajista. Mutanttipneumolysiini voidaan konjugoida erilaisiin polysakkaridiserotyyppeihin useilla 5 menetelmillä. Ensin valmistetaan aktivoitu polysakkaridi käsittelemällä puhdas polysakkaridi (saatavissa kaupallisesti) syaanibromidilla ja adipiinihappodihydratsidilla (ADH). ADH-polysakkaridi yhdistetään sitten mutanttipneumolysiiniin 1-etyyli-3-(3-dimetyyliaminopropyyli)karbodi-imidi-HC1:n läsnäollessa. Konjugoitu materiaali erotetaan reagoivista aineista kromatografoimalla Sepharose CL-4B:n läpi. 10 Polysakkaridi-mutanttipneumolysiinikonjugaatit voidaan valmistaa vaihtoehtoisesti käyttämällä bifunktionaalisia reagoivia aineita, kuten N-suldcinimidyyli-6(4'-atsido-2'- nitrofenyyliamino)heksanoaatti (SANPAH). Fosfaatilla puskuroituun suolaliuokseen liuotetun puhtaan polysakkaridin annetaan reagoida SANPAH:n kanssa voimakkaan 15 valkoisen valon lähteen läsnäollessa. Sitten reagoimaton SANPAH erotetaan aktivoituneesta polysakkaridista kromatografialla Sephadex G-50:llä. Sitten aktivoitunut polysaldcaridi konjugoidaan mutanttipneumolysiiniin 0,2 M boraattipuskurissa (ph 8,5). Sitten mikä tahansa ylimääräisistä reaktiivisista ryhmistä suojataan lysiinillä ja polysakkaridi-proteiinikonjugaatti erotetaan muista reagoivista aineista kromatografoimalla 20 Sepharose CL-4B:llä. Konjugaatit voidaan valmistaa myös pelkistysaminoinnilla syaaniboorihydridillä. Toinen proteiini, kuten inaktivoitu tetanustoksiini, voidaan konjugoida vaihtoehtoisesti haluttuihin polysakkarideihin ja muutettu pneumolysiini voidaan lisätä rokotteeseen 25 konjugoimattomassa muodossa. Edellä on kuvattu keksinnön paras suorittamismenetelmä, eikä sitä tule ymmärtää keksintöä rajoittavaksi.

10 9 Patenttivaatimukset 1. Eristetty DNA-sekvenssi, joka koodaa muutettua pneumolysiiniä, joka on oleellisesti ei-toksista ja kykenee nostattamaan immuunivasteen eläimessä, joka on reaktiivi- 5 nen villityyppiselle pneumolysiinille, tunnettu siitä, että sen koodaaman muutetun pneumolysiinin aminohapposekvenssi on esitetty kuvassa 3, jota sekvenssiä on muutettu vähintään yhdellä aminohapposubstituutiolla, deleetiolla tai salpaamisella alueella, joka koodaa aminohappoja , tai Patenttivaatimuksen 1 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että se koodaa muutettua pneumolysii-niä, jonka komplementin sitomisaktiivisuus on vähentynyt verrattuna villityyppiseen pneumolysiiniin 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että 15 se koodaa muutettua pneumolysiiniä, jonka Fc-sitomisaktiivisuus on vähentynyt verrattuna villityyppiseen pneumolysiiniin. 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että sen koodaama muutettu pneumolysiini on konjugoitu kotelopolysakkaridimateriaa- 20 liin, joka on johdettu mistä tahansa yhdestä tai useammasta Streptococcus-serotyypistä. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että kotelomateriaali on johdettu yhdestä tai useammasta Streptococcus pneumoniae -serotyypistä 6A, 6B, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, 1, 2, 3, 4, 5, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 15B, 25 17F, 20, 22F ja 33F. 6. Eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että se koodaa muutettua pneumolysiiniä, jolla on seuraava aminohapposekvenssi: 30 Met Ala Asn Lys Ala Val Asn Asp Phe He Leu Ala Met 1 11 Asn Tyr Asp Lys Lys Lys Leu Leu Thr His Gln Gly Glu 21 Ser He Glu Asn Arg Phe He Lys Glu Gly Asn Gln Leu Pro Asp Glu Phe Val Val He Glu Arg Lys Lys Arg Ser Leu Ser Thr Asn Thr Ser Asp He Ser Val Thr Ala Thr 61

11 10 Asn Asp Ser Arg Leu Tyr Pro Gly Ala Leu Leu Val Val 71 Asp Glu Thr Leu Leu Glu Asn Asn Pro Thr Leu Leu Ala Val Asp Arg Ala Pro Met Thr Tyr Ser lie Asp Leu Pro 101 Gly Leu Ala Ser Ser Asp Ser Phe Leu Gln Val Glu Asp 111 Pro Ser Asn Ser Ser Val Arg Gly Ala Val Asn Asp Leu Leu Ala Lys Trp His Gln Asp Tyr Gly Gln Val Asn Asn jossa R 1 on His tai Arg, R2 on Trp tai Phe, R3 on Tyr tai Phe, R4 on Asp tai Asn, R5 on 15 Trp tai Phe, R6 on Cys, Gly tai Ser, R7 on Trp tai Phe, R8 on Glu tai Asp, R9 on Trp tai Phe ja jossa vähintään yksi tähteistä R1, R6, R7, R8 tai R9 on muu kuin villityyppinen. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että R 1 R2 Trp, R3 on Tyr, R4 on Asn, R5 on Trp, R6 on Cys, R7 on Trp, R8 on Glu ja R9 on Arg, 20 on Trp Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että sen koodaama muutettu pneumolysiini on konjugoitu kotelopolysakkaridimateriaaliin, joka on johdettu mistä tahansa yhdestä tai useammasta Streptococcus-serotyypistä. 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen eristetty DNA-sekvenssi, tunnettu siitä, että kotelomateriaali on johdettu yhdestä tai useammasta Streptococcus pneumoniae -serotyypistä 6A, 6B, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, 1, 2, 3, 4, 5, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 15B, 17F, 20, 22F ja 33F. 10. Rekombinanttiplasmidi, tunnettu siitä, että se sisältää minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-7 mukaisen muutettua pneumolysiiniä koodaavan DNA-sekvenssin. 11. Hybridi-isäntäsolu, tunnettu siitä, että sisältää patenttivaatimuksen 10 mukaisen 35 rekombinanttiplasmidin, joka sisältää indusoitavan ilmentämisen ohjauksen, joka toimii sanotun muutettua pneumolysiiniä koodaavan DNA-sekvenssin ilmentämiseksi isäntäsolussa.

12 Menetelmä muutetun pneumolysiinin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukaisen, muutettua pneumolysiiniä koodaavan DNA-sekvenssin, joka on läsnä patenttivaatimuksen 10 mukaisessa rekombinanttiplasmidissa, transkription ja tanslaation, ja muutetun pneumolysiinin puhdistamisen ilmen- 5 tämissysteemistä. 13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä muutetun pneumolysiinin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että se sisältää vaiheen, jossa muutettu pneumolysiini puhdistetaan isäntäsoluviljelmästä, joka sisältää rekombinanttikloonin, jossa on muutettua pneu- 10 molysiiniä koodaava, jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen DNA-sekvenssi. 14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se sisältää vaiheen, jossa konjugoidaan muutettu pneumolysiini kotelopolysakkaridin kanssa. 15 Patentkrav 1. Isolerad DNA-sekvens som kodar muterat pneumolycin, som är väsentligen icke toxiskt och förmår höja inununrespons hos ett djur som är reaktivt mot pneumolycin av vild typ, kännetecknad av att aminosyrasekvensen för det muterade pneu- 20 molycin den kodat illustreras i figur 3, varvid sekvensen ändrats med minst en aminosyrasubstitution, deletion eller blockad inom ett område som kodar aminosyror , eller Isolerad DNA-sekvens enligt patentkrav 1, kännetecknad av att den kodar 25 muterat pneumolycin, i vilket komplementets bindaktivitet minskat i jämförelse med pneumolycin av vild typ. 3. Isolerad DNA-sekvens enligt patentkrav 1 eller 2, kännetecknad av att den kodar muterat pneumolycin vars Fc-bindaktivitet minskat i förhållande till pneumo- 30 lycin av vild typ Isolerad DNA-sekvens enligt något av patentkraven 1-3, kännetecknad av att det muterade pneumolycin den kodar är konjugerat till ett kapselartat polysackaridmaterial, som härletts från någon, en eller flera, Streptococcus-serotyper. 5. Isolerad DNA-sekvens enligt patentkrav 4, kännetecknad av att det kapselartade materialet härletts fi -å'n en eller flera Streptococcus pneumoniae-serotyper 6A,

13 12 6B, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, 1, 2, 3, 4, 5, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 15B, 17F, 20, 22F och 33F. 6. Isolerad DNA-sekvens, kännetecknad av att den kodar muterat pneumolycin 5 med följande aminosyrasekvens: Met Ala Asn Lys Ala Val Asn Asp Phe Ile Leu Ala Met 1 11 Asn Tyr Asp Lys Lys Lys Leu Leu Thr His Gln Gly Glu Ser Ile Glu Asn Arg Phe Ile Lys Glu Gly Asn Gin Leu 31 Pro Asp Glu Phe Val Va1 Ile Glu Arg Lys Lys Arg Ser Leu Ser Thr Asn Thr Ser Asp Ile Ser Val Thr Ala Thr 61 Asn Asp Ser Arg Leu Tyr Pro Gly Ala Leu Leu Val Val 71 Asp Glu Thr Leu Leu Glu Asn Asn Pro Thr Leu Leu Ala Val Asp Arg Ala Pro Met Thr Tyr Ser Ile Asp Leu Pro 101 Gly Leu Ala Ser Ser Asp Ser Phe Leu Gin Vai Glu Asp Pro Ser Asn Ser Ser Val Arg Gly Ala Val Asn Asp Leu 121 Leu Ala Lys Trp His Gin Asp Tyr Gly Gin Vai Asn Asn i vilken R 1 är His eller Arg, R2 är Trp eller Phe, R3 är Tyr eller Phe, R4 är Asp eller Asn, R5 är Trp eller Phe, R6 är Cys, Gly eller Ser, R7 är Trp eller Phe, R8 är Glu eller Asp, R9 är Trp eller Phe och i vilken minst en av källorna R 1, R6, R7, R8 eller R9 är något annat än av vild typ Isolerad DNA-sekvens enligt patentkrav 6, kännetecknad av att R 1 är Arg, R2 är Trp, R3 är Tyr, R4 är Asn, R5 är Trp, R6 är Cys, R 7 är Trp, R 8 är Glu och R9 är Trp. 8. Isolerad DNA-sekvens enligt patentkrav 6 eller 7, kännetecknad av att det 40 muterade pneumolycin den kodar är konjugerat till ett kapselartat polysackaridmaterial som härletts från någon, en eller flera, Streptococcus-serotyper.

14 Isolerad DNA-sekvens enligt patentkrav 8, kännetecknad av att det kapselartade materialet härletts från en eller flera Streptococcus pneumoniae-serotyper 6A, 6B, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, 1, 2, 3, 4, 5, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 15B, I7F, 20, 22F och 33F. 10. Rekombinantplasmid, kännetecknad av att den innehåller en DNA-sekvens som kodar muterat pneumolycin enligt något av patentkraven Hybridvärdcell, kännetecknad av att den innehåller en rekombinantplasmid 10 enligt patentkrav 10, som innehåller styrning av expressionen som skall induceras, varvid styrningen verkar för expression i värdcellen av nämnda DNA-sekvens som kodar muterat pneumolycin. 12. Förfarande för framställning av muterat pneumolycin, kännetecknat av att det 15 innefattar transkription och translation av en DNA-sekvens som kodar muterat pneumolycin enligt något av patentkraven 1-7, samt rening av det muterade pneumolycinet från expressionssystemet. 13. Förfarande enligt patentkrav 12 för framställning av muterat pneumolycin, 20 kännetecknat av att det innefattar ett steg i vilket det muterade pneumolycinet renas från värdcellsodlingen som innehåller en rekombinantklon med en DNA-sekvens som kodar muterat pneumolycin enligt något av patentkraven Förfarande enligt patentkrav 12 eller 13, kännetecknat av att det innefattar ett 25 steg för att konjugera det muterade pneumolycinet med kapselartad polysackarid.

15 118 AGATGGCAAA TAAAGCAGTA AATGACTTTA TACTAGCTAT GAATTACGAT ^^^^^GAAAC TCTTGACCCA TCAGGGAGAA AGTATTGAAA ATCGTTTCAT CAAAGAGGGT AATCAGCTAC CCGATGAGTT 7G77GTTATC GAAAGAAAGA.-,,,-,--, AGCGGAGC7T GTCGA ^.-^^L,J.k.,^1^ ^u^t_k-^.^c GACAGTCGCC TCTATCCTGG AGCACTTCTC GTAGTGGATG AZACCTTG7T ----,-- r.--.,----. GTATTGATTT GCCTGG7TTG GCAAGTAGCG ATAGC77TC7 CCAAGTGGAA GAe- CCCAGCA ATTCAAGTG: 7CGCGGAGCG GTA7-;CGATT 7G77GGC7._ pm.ma..eme Na " k.7^. ^ %4W: *N ".N.1 ^ ^1" AGCT P. PF1 / C,.---.,--. I....5 ON. pew " ~1 OM OM ms.". %.049.,%: '...^^^^~9k.j^ 41. ^. ^^,.., Cf":"=": CAGGAGATG: c 7GGAAACCAC 1"...;"=.: r...nom P. offl. / WAATACAGAA GTGAAGGCGG 7TATTTTAGG GGGCGACCCA ~..' "."," -----c- GATTC:=_AGAA.,,A W=Tr:ACAA77: TAGTTGCGAC C7-7C.,== ;C AtzTACAT ATC-7Tr:AGAC T;-;r:GTTACA GCTTACAGAA A'- GGAGATTT ACTGCTGGAT CTAC-ACAT CAAGGTAAG:.: AAGTCTTGAC 7CCTAAGGCT 7G.SGACAGAA ATWJGCAGC:A TTTGACGGCT CACTTTACCA CTAGTATTCC TTTA.AAAW.C. AATGTTCGTA ATCTC7CTG: W-_AAATTAGA GAC:TGTACCG GGC1TGCC7G GGAATGGTGG CGT4.CGG:T7 ATGAAAAC C2ATTTGCCA CTAGTGCGTA AGCGGACGAT TTCTATTTGZ; GC:7-_ACAACTC 7CTATCCTCA GGTAGAGGAT AAGGTAGAAA ATGAC KUVIO 1 Pneumolysiinigeenin DNA-sekvenssi ATG-aloituskodoni on alleviivattu

16 - 2/8 CCATGGCAAATAAAGCAGTA AATGACTTTA TACTAGCTAT GAATTACGAT AAAAAGAAAC 7CTTGACCCA TCAGGGAGAA AGTATTGAAA ArCGT7TCAT CAAAGAGGGT AATCAGCTAC CCGATGAGT7 TGTTG7TATC GAAAGAAAGA AGCGGAGCTT GTCGACAAAT ACAAGTGATA TTTCTGTAAC AGCTACCAAC GACAGTCGCC TCTATCCTGG AGCACT7C7C GTAGTGGATG AGACCTTGTT AGAGAATAAT CZCACTCTTC 77GCGGTTGA TCGTGCTCCG ATGACTTATA GTATTGATTT GCCTGGTTTG GCAAGTAGCG ATAGCTT7CT CCAAGTGGAA GACCCCAGCA TCGCGGAGCG G7GGCATCAA GATTATGGTC AGG7CAATAA 7GTCCCAGC7 Ar:AATGCAGT ATG^^^^^...T TCTGACTTTG A:...AGACAGG GAATTCTCTT GATATTGATT TTAACTCTGT CCATTCAGGT GAAAAGCA G A -..-., "C=C."" C^ - ' - 'CC -- Tr- C' C - ' G' C" 'C"...,. r.,. ATTTCGAGTG TTGCT7A757: GCGCAAGTC 7A7C7G7 u. k.1% On&. " ".",. 11,. 7 V.? "en AT?:.AAGGAG TCAAGGTAGC TCCTCAGACA GAGTGGAAGC ASA7777GGA C7-k7ACAGAA GTG;.;r:GCGG TTA"TiTAGG GGGCGACCCA AG -TC=GGTG CCCGAGTTGT AACAGGCAAG GTGGATATGG. TAGAGGACTT GA:TCAAGAA GGCAGTCGCT TTACAGCAGA TCATCCAGGC TiGCCGAT7T CGTGACAATG TAGTTGCGAC CTTTCAAAAC AGTACAZ;ACT CATAGTGGTG CCTATGTTGC CCAATATTAT ATTACTTGGG ATGAATTATC ATGGGCAGGA TTTGACGGCT CACTTTACCA AATGTTCGTA ATCTCTCTG7 WAAATTAGA GAGTGTACCG GGCTTGCC7G GGAATGGTGG CGTACGGTT7 ATGAAAAAAC CSATTTGCCA AGCGGACGAT TTCTATTTGG GGAACAACTC TCTATCCTCA GGTAGAGGAT AAGGTAGAAA ATGAC KUVIO 2 Modifioidun pneumolysiinigeenin DNA-sekvenssi. Ncol-restriktiokohta (alleviivattu) on viety aloituskodoniin

17 3/8 Met Ala Asn Lys Ala Vai Asn Asp Phe lie Leu Ala Met Asn Tyr Asp Lys Lys Lys Leu Leu Thr His Gln Gly GIu 21 Ser Ile GIu Asn Arg Phe lie Lys Glu Gly Asn Gln Leu 31 Pro Asp Glu Phe Val Val lie Glu Arg Lys Lys Arg Ser Leu Ser Thr Asn Thr Ser Asp Ile Ser Val Thr Ala Thr 61 Asn Asp Ser Arg Leu Tyr Pro Gly Ala Leu Leu Vai Val 71 Asp Glu Thr Leu Leu Glu Asn Asn Pro Thr Leu Leu Ala Vai Asp Arg Ala Pro Met Thr Tyr Ser Ile Asp Leu Pro 101 Gly Leu Ala Ser Ser Asp Ser Phe Leu Gln Vai GIu Asp 111 Pro Ser Asn Ser Ser Val Arg Gly Ala Vai Asn Asp Leu 121 Leu Ala Lys Trp His Gin Asp Tyr Giy Gln Vai Asn Asn Val Pro Ala Arg Met Gin Tyr Giu Lys lie Thr Ala His 151 Ser Met GIu Gln Leu Lys Val Lys Phe Gly Ser Asp Phe 161 Glu Lys Thr Giy Asn Ser Leu Asp lie Asp Phe Asn Ser Vai His Ser Gly Glu Lys Gin lie Gin lie Val Asn Phe 191 Lys Gln lie Tyr Tyr Thr Vai Ser Val Asp Ala Val Lys 201 Asn Pro Giy Asp Vai Phe Gin Asp Thr Vai Thr Val Glu

18 4/8 Asp Leu Lys Gin Arg Gly Ile Ser Ala Glu Arg Prg5 Leu 231 Val Tyr Ile Ser Ser Val Ala Tyr Gly Arg Gln Val Tyr 241 Leu Lys Leu GIu Thr Thr Ser Lys Ser Asp GIu Val Glu 251 Ala Ala Phe Glu Ala Leu lie Lys Giy Vai Lys Val Ala Pro Gin Thr Glu Trp Lys Gln lie Leu ASD Asn Thr Glu 281 Vai Lys Ala Val lie Leu Gly GIy Asp Pro Ser Ser Giy 291 Ala Arg Vai Val Thr Gly Lys Vai Asp Met Vai GIu Asp Leu Ile Gin Glu Gly Ser Arg Phe Thr Ala Asp His Pro 321 Gly Leu Pro lie Ser Tyr Thr Thr Ser Phe Leu Arg Asp 331 Asn Val Vai Ala Thr Phe Gin Asn Ser Thr Asp Tyr Val Glu Thr Lys Vai Thr Ala Tyr Arg Asn GIy Asp Leu Leu 361 Leu Asp His.$er Gly Ala Tyr Vai Ala Gln Tyr Tyr lie 371 Thr Trp ASD Glu Leu Ser Tyr Asp His Gln Giy Lys Glu 381 Vai Leu Thr Pro Lys Ala Trp Asp Arg Asn Gly Gin Asp Leu Thr Ala His Phe Thr Thr Ser lie Pro Leu Lys Gly 411 Asn Val Arg Asn Leu Ser Val Lys Ile Arg 421 Cys Thr Glv Leu Ala Trp GIu Trp Trp Arg Thr Val Tyr Glu Lys Thr Asp Leu Pro Leu Val Arg Lys Arg Thr lie Ser lie 451

19 5/8 Trp Gly Thr Thr Leu Tyr Pro Gin Val Glu Asp Lys Val 461 Glu Asn Asp 471 KUVIO 3

20 6/8 Met Ala Asn Lys Ala Val Asn Asp Phe Ile Leu Ala Met 1 11 Asn Tyr Asp Lys Lys Lys Leu Leu Thr His Gin Gly Giu 21 Ser lie Glu Asn Arg Phe Ile Lys Giu G!y Asn Gin Leu 31 Pro Asp Giu Phe Val Val Ile Giu Arg Lys Lys Arg Ser Leu Ser Thr Asn Thr Ser Asp lie Ser Val Thr Ala Thr 61 Asn Asp Ser Arg Leu Tyr Pro Gly Ala Leu Leu Val Vai 71 Asp Glu Thr Leu Leu Glu Asn Asn Pro Thr Leu Leu Ala Val Asp Arg Ala Pro Met Thr Tyr Ser lle Asp Leu Pro 101 Giy Leu Ala Ser Ser Asp Ser Phe Leu Gin Vai Glu Asp 111 Pro Ser Asn Ser Ser Vai 121 Arg Giy Ala Va! A.sn Asp Leu Leu Ala Lys Trp His Gin Asp Tyr 131 Giy Gin Val Asn Asn 141 Vai Pro Ala Arg Met Gln Tyr Giu 151 Lys Ile Thr Ala His Ser Met Glu Gin Leu Lys Vai Lys 161 Fhe Giy Ser Asp Phe Giu Lys Thr G!y Asn Ser Leu Asp lie Asp Fhe Asn Ser Val His Ser Gly Glu Lys Gln lie Gin lie Va! Asn Phe 191 Lys Gln Ile Tyr Tyr Thr Vai Ser Vai Asp Ala Vai Lys 201 Asn Pro Gly Asp Val Phe Gin Asp Thr Val Thr Vai Giu Asp Leu Lys Gin Arg Giy Ile Ser Ala Glu Arg Pro Leu 231

21 7/8 Vai Tyr lie Ser Ser Val Ala Tyr Gly Arg Gln Val Tyr 241 Leu Lys Leu Glu Thr Thr Ser Lys Ser Asp Glu Vai Glu 251 Trp Ala Ala Phe Glu Ala Leu Ile Lys Gly Vai Lys Val Ala Phe Pro Gln Thr Glu Trp Lys Gin Ile Leu Asp Asn Thr Glu 281 Vai Lys Ala Val lie Leu Gly Gly Asp Pro Ser Ser Gly 291 Ala Arg Val Val Thr Gly Lys Val Asp Met Val Giu Asp Leu lie Gin Glu Gly Ser Arg Phe Thr Ala Asp His Pro 321 Gly Leu Pro Ile Ser Tyr Thr Thr Ser Phe Leu Arg Asp 331 Asn Vai Vai Ala Thr Phe Gln Asn Ser Thr Asp Tyr Val Glu Thr Lys Val Thr Ala Tyr Arg Asn Giy Asp Leu Leu 361 Arg Leu Asp His Ser Gly Ala Tyr Vai Ala Gln Tyr Tyr lie 371 Phe Phe Asn 1 I I Thr Trp Asp Glu Leu Ser Tyr Asp His Gin Gly Lys Glu 381 Phe Val Leu Thr Pro Lys Ala Trp Asp Arg Asn Gly Gin Asp Leu Thr Ala His Phe Thr Thr Ser lie Pro Leu Lys Gly 411

22 8/8 Ala,t Gly --Ser Asn Val Arg Asn Leu Ser Val Lys Ile 421 Arg Glu Cys Thr Asp Phe Gln Phe Phe I I I I Gly Leu Ala Trp Glu Trp Trp Arg Thr Val Tyr Glu Lys Thr Asp Leu Pro Leu Val Arg Lys Arg Thr Ile 451 Ser Ile Trp Gly Thr Thr Leu Tyr Pro Gin Val Glu Asp Lys Val 461 Glu Asn Asp 471 KUVIO 4

Peptidi ---- F ----- K ----- V ----- R ----- H ----- A ---- A. Siirtäjä-RNA:n (trna:n) (3 ) AAG UUC CAC GCA GUG CGU (5 ) antikodonit

Peptidi ---- F ----- K ----- V ----- R ----- H ----- A ---- A. Siirtäjä-RNA:n (trna:n) (3 ) AAG UUC CAC GCA GUG CGU (5 ) antikodonit Helsingin yliopisto/tampereen yliopisto Henkilötunnus - Biokemian/bioteknologian valintakoe Sukunimi 24.5.2006 Etunimet Tehtävä 3 Pisteet / 20 Osa 1: Haluat selvittää -- F -- K -- V -- R -- H -- A peptidiä

Lisätiedot

Bioteknologian tutkinto-ohjelma Valintakoe Tehtävä 3 Pisteet / 30

Bioteknologian tutkinto-ohjelma Valintakoe Tehtävä 3 Pisteet / 30 Tampereen yliopisto Bioteknologian tutkinto-ohjelma Valintakoe 21.5.2015 Henkilötunnus - Sukunimi Etunimet Tehtävä 3 Pisteet / 30 3. a) Alla on lyhyt jakso dsdna:ta, joka koodaa muutaman aminohappotähteen

Lisätiedot

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. - (51) Kv.lk.4 "-' A 61K 39/12. (24) Alkupäivä Löpdag 01.06.84

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. - (51) Kv.lk.4 -' A 61K 39/12. (24) Alkupäivä Löpdag 01.06.84 (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) PAÖntti Myörinetty Paten't - beviljats - (51) Kv.lk.4 "-' A 61K 39/12 (21) Patenttihakemus Patentansökning 842215 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i

I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i F I00008 111111 il I I Ill (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 91688. L.-*, 1.-Lu-..IC " _ b./ n * I. - A I... I. 1. n!. : :,.:. (17) :-

Lisätiedot

111111111111111111 II IIII II II 11111111111111111111

111111111111111111 II IIII II II 11111111111111111111 111111111111111111 II IIII II II 11111111111111111111 F10008 (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSICRIFT (10) FI B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 15.04.1999 (51) Kv.lk.6 - Int.k1.6 SUOMI-FINLAND (FI)

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI 106844 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 30.04.2001. (51) Kv.Ik.7 - Intk1.7

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI 106844 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 30.04.2001. (51) Kv.Ik.7 - Intk1.7 11111111111111i111111 100 11(311111111,111i1111111111i 1111111 (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI 106844 B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 30.04.2001 SUOMI - FINLAND (FI) (51) Kv.Ik.7

Lisätiedot

UTLAGGNINGSSKRIFT 86508 A 61K 39/104, 35/74 //(A 61K 39/104, C 12R 1:385) (32) (33) (31) Etuoikeus - Prioritet 24.06.

UTLAGGNINGSSKRIFT 86508 A 61K 39/104, 35/74 //(A 61K 39/104, C 12R 1:385) (32) (33) (31) Etuoikeus - Prioritet 24.06. (B) (11) ICUULUTUSJULICAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 86508 c ) (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 1 A 61K 39/104, 35/74 //(A 61K 39/104, C 12R 1:385) (21)Patenttihakemus Patentansökning 872750 SUOMIFINLAND (FI) Patentti ja

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT. (10) Fl 110234 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.12.2002. (51) Kv.lk.7 - Int.kl.

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT. (10) Fl 110234 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.12.2002. (51) Kv.lk.7 - Int.kl. 1111111111 1111111111 1111 11111111 11111 1111 11111111 F1000B (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) Fl B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.12.2002 SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS

Lisätiedot

LAITE SUUNTAUKSEN HAVAINNOLLISTAMISEKSI KEKSINNÖN ALA. Esillä oleva keksintö liittyy laitteen 5suuntauksen havainnollistamiseen.

LAITE SUUNTAUKSEN HAVAINNOLLISTAMISEKSI KEKSINNÖN ALA. Esillä oleva keksintö liittyy laitteen 5suuntauksen havainnollistamiseen. 1 LAITE SUUNTAUKSEN HAVAINNOLLISTAMISEKSI KEKSINNÖN ALA Esillä oleva keksintö liittyy laitteen 5suuntauksen havainnollistamiseen. TUNNETUN TEKNIIKAN KUVAUS Tunnettua ovat erilaiset tasosensorit. Eräs 10yleisimmistä

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats. (51) Kv.lk. - Int.kl.

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats. (51) Kv.lk. - Int.kl. (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT 111 0110 11111 1 11111 111 11 11 1111 11 11111 FI00012014913 SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN (10) FI 120149 B (45) Patentti

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 2 13.2.2015 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

(B) (11) KUSJULKAISU UTLAGG NINGSSKRIFT. C t -1 n. (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 A 61K 39/29, C 12N 7/08. (21) Patenttihakemus - Patentansökning 861966

(B) (11) KUSJULKAISU UTLAGG NINGSSKRIFT. C t -1 n. (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 A 61K 39/29, C 12N 7/08. (21) Patenttihakemus - Patentansökning 861966 (B) (11) KUSJULKAISU UULUT UTLAGG NINGSSKRIFT 86376 C t -1 n. (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 A 61K 39/29, C 12N 7/08 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus

Lisätiedot

Genomi-ilmentyminen Genom expression (uttryckning) Nina Peitsaro, yliopistonlehtori, Medicum, Biokemia ja Kehitysbiologia

Genomi-ilmentyminen Genom expression (uttryckning) Nina Peitsaro, yliopistonlehtori, Medicum, Biokemia ja Kehitysbiologia Genomi-ilmentyminen Genom expression (uttryckning) DNA RNA 7.12.2017 Nina Peitsaro, yliopistonlehtori, Medicum, Biokemia ja Kehitysbiologia Osaamistavoitteet Lärandemål Luennon jälkeen ymmärrät pääperiaatteet

Lisätiedot

111111111 1111 11111! 11 0 1111(111 11101113111111 1 11 11111111111111111

111111111 1111 11111! 11 0 1111(111 11101113111111 1 11 11111111111111111 111111111 1111 11111! 11 0 1111(111 11101113111111 1 11 11111111111111111 (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 15.07.1999 SUOMI-FINLAND (FI) (51) Kv.lk.6

Lisätiedot

Sekvenssievoluutio ja fylogeniat

Sekvenssievoluutio ja fylogeniat Sekvenssievoluutio ja fylogeniat Miksi ja miten nukleotidikorvautumiset lasketaan havaittujen sekvenssierojen perusteella? -sekvenssien linjaus -mitä eroa on eroilla ja korvautumisilla - nukleotidikorvautumisten

Lisätiedot

Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten. Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen

Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten. Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen 10 Lag om vattentjänster 119/2001 Vesihuoltolaki 119/2001 Anslutning av fastigheter till vattentjänstverkets

Lisätiedot

Peptidisynteesi. SPPS:n Periaate

Peptidisynteesi. SPPS:n Periaate Tapio Nevalainen Lääkeainesynteesit II 2011 eptidisynteesi i eptidisynteesi Suoritetaan yleensä kiinteän faasin pinnalla; solid phase peptide synthesis (SS) Suuret peptidiainemäärät valmistetaan liuosfaasissa.

Lisätiedot

Sukunimi 26. 05. 2005 Etunimet Tehtävä 3 Pisteet / 20

Sukunimi 26. 05. 2005 Etunimet Tehtävä 3 Pisteet / 20 Helsingin yliopisto/tampereen yliopisto Henkilötunnus - Biokemian/bioteknologian valintakoe Sukunimi 26. 05. 2005 Etunimet Tehtävä 3 Pisteet / 20 3: Osa 1 Tumallisten solujen genomin toiminnassa sekä geenien

Lisätiedot

Proteiinin rakenteen selvittämisestä ja visualisoinnista

Proteiinin rakenteen selvittämisestä ja visualisoinnista TKK Solubiosysteemien perusteet syksy 2002 Harkkatyö M.Tarvainen Proteiinin rakenteen selvittämisestä ja visualisoinnista 1. Yleistä proteiineista 2. Röntgensädekristallografia 3. Ydinmagneettinen resonanssimenetelmä

Lisätiedot

Genomin ilmentyminen Liisa Kauppi, Genomibiologian tutkimusohjelma

Genomin ilmentyminen Liisa Kauppi, Genomibiologian tutkimusohjelma Genomin ilmentyminen 17.1.2013 Liisa Kauppi, Genomibiologian tutkimusohjelma liisa.kauppi@helsinki.fi Genomin ilmentyminen transkription aloitus RNA:n synteesi ja muokkaus DNA:n ja RNA:n välisiä eroja

Lisätiedot

2a) Piirrä ison valtimon ja laskimon rakenne ja nimeä kuvaan siinä näkyvät rakenteet (4p) (Ihminen s.40)

2a) Piirrä ison valtimon ja laskimon rakenne ja nimeä kuvaan siinä näkyvät rakenteet (4p) (Ihminen s.40) TerBio Valintakoe 2010 Biologian osakoe, vastaukset 1. Määrittele lyhyesti, mitä tarkoittavat a) Systolinen verenpaine (1p) (Ihminen s.42) b) Imuneste (1p) (Ihminen s. 179) c) Perusaineenvaihdunta (2p)

Lisätiedot

Käänteisestä rokotetutkimuksesta ratkaisu flavobakteeriongelmiin?

Käänteisestä rokotetutkimuksesta ratkaisu flavobakteeriongelmiin? Käänteisestä rokotetutkimuksesta ratkaisu flavobakteeriongelmiin? 26.3.2015 Kalaterveyspäivät, Tampere Krister Sundell Akvaattisen patobiologian laboratorio Åbo Akademi Flavobacterium psychrophilum Aiheuttaa

Lisätiedot

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa SKILLNADEN II Samverkan som strategi MUUTOS II Strategiana yhteistyö 24.11.2015 Tua Heimonen Specialplanerare,

Lisätiedot

Inieilii!lim 111 1!!!mill

Inieilii!lim 111 1!!!mill Inieilii!lim 111 1!!!mill (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (1 0) FI B SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 15.11.2002

Lisätiedot

11 11111111 111 11111 11 1110111! 11 11191911 1 11111111 111 111111

11 11111111 111 11111 11 1110111! 11 11191911 1 11111111 111 111111 11 11111111 111 11111 11 1110111! 11 11191911 1 11111111 111 111111 (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI 107515B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.08.2001 SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI-

Lisätiedot

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013 ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013 Tietoisku 8/2013 Sisällys 1. Asuntokuntien keskikoko pieneni hieman 2. Perheiden keskikoko pysynyt ennallaan 3. Monilapsisuus yleisintä Pohjois-Espoossa 4. Perheiden kaksikielisyys

Lisätiedot

KUULUTETUT MALLIHAKEMUKSET:

KUULUTETUT MALLIHAKEMUKSET: Nro/Nr 3 13.3.2009 KUULUTETUT MALLIHAKEMUKSET: Patentti- ja rekisterihallitus on tänään hyväksynyt seuraavat mallihakemukset kuulutettavaksi mallioikeuslain 18 :n mukaisesti. Hakemukset sekä mahdollisesti

Lisätiedot

SUOMI FINLAND (21) Patenttihakemus - Patentansökning 860015

SUOMI FINLAND (21) Patenttihakemus - Patentansökning 860015 111111111111111111111111111 1 111111111111111111 1 111111111111111111 1 111 F 0000B (B) (U)KUULUTUBJULKAIBU UTLAGGNINGSSKRIFT '''` Pat: - t :::13cl -J.t 27 C3 12:5 (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 A 61K 39/00,

Lisätiedot

UTLAGGNINGSSKRIFT 93733 C (", 2C

UTLAGGNINGSSKRIFT 93733 C (, 2C 111111111111111111111111111 111111111111111111111111111 1 11111 111 111111 111 n000093733e3 (B) (11)KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 93733 C (", 2C (51) Kv.lk.6 - Int.c1.6 C 07K 14/315, 16/12, 1/36,

Lisätiedot

(B) (11)KUULUTUBJULKAIBU. UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) Patentea my;:,,l;v4 Patent. (51) Kv.lk.6 - Int.c1.6. (21) Patenttihakemus - Patentansökning 940684

(B) (11)KUULUTUBJULKAIBU. UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) Patentea my;:,,l;v4 Patent. (51) Kv.lk.6 - Int.c1.6. (21) Patenttihakemus - Patentansökning 940684 (B) (11)KUULUTUBJULKAIBU UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) Patentea my;:,,l;v4 Patent (51) Kv.lk.6 - Int.c1.6 C 07K 14/315, 16/12, A 61K 39/09 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

Lisätiedot

6 GEENIT OHJAAVAT SOLUN TOIMINTAA nukleiinihapot DNA ja RNA Geenin rakenne Geneettinen informaatio Proteiinisynteesi

6 GEENIT OHJAAVAT SOLUN TOIMINTAA nukleiinihapot DNA ja RNA Geenin rakenne Geneettinen informaatio Proteiinisynteesi 6 GEENIT OHJAAVAT SOLUN TOIMINTAA nukleiinihapot DNA ja RNA Geenin rakenne Geneettinen informaatio Proteiinisynteesi GENEETTINEN INFORMAATIO Geeneihin pakattu informaatio ohjaa solun toimintaa ja siirtyy

Lisätiedot

( II ) ( 1 1 ) KUULUTUSJULKA I SU. UTLAGGN I NG S SKR I FT C ( " r) (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5. (24) Alkupäivä - Löpdag 30.05.85

( II ) ( 1 1 ) KUULUTUSJULKA I SU. UTLAGGN I NG S SKR I FT C (  r) (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5. (24) Alkupäivä - Löpdag 30.05.85 ( II ) ( 1 1 ) KUULUTUSJULKA I SU UTLAGGN I NG S SKR I FT C ( " r) (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5. 84431 A 61K 39/02, C 07K 15/04, C 12P 21/00 (21) Patenttihakemus - Patentansökning 860417 SUOMI-FINLAND (FI)

Lisätiedot

Bioteknologian tutkinto-ohjelma. 1. a) Rastita, mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein ja mitkä väärin. (10 p.)

Bioteknologian tutkinto-ohjelma. 1. a) Rastita, mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein ja mitkä väärin. (10 p.) Tampereen yliopisto Bioteknologian tutkinto-ohjelma Valintakoe 21.5.2015 Henkilötunnus - Sukunimi Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 30 1. a) Rastita, mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein ja mitkä väärin.

Lisätiedot

Pro Radio Oy Turku (Turku 105,5 MHz, Salo 105,2 MHz) liite 2. Turku (Loimaa 106,8 MHz, Mynämäki 96,2 MHz, Turku 100,1 MHz) liite 3

Pro Radio Oy Turku (Turku 105,5 MHz, Salo 105,2 MHz) liite 2. Turku (Loimaa 106,8 MHz, Mynämäki 96,2 MHz, Turku 100,1 MHz) liite 3 TOIMILUVAT ANALOGISEEN RADIOTOIMINTAAN Varsinais-Suomi Iniön kunta Iniö (Iniö 99,0 MHz) liite 1 Pro Radio Oy Turku (Turku 105,5 MHz, Salo 105,2 MHz) liite 2 Pro Radio Oy Turku (Loimaa 106,8 MHz, Mynämäki

Lisätiedot

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/tqbv0109

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/tqbv0109 PATENTTI - JA REKI STERI HALLI TUS PATENTTIOSASTO Hakemus : _ Luokka : Tutkij a : Hakij a : Asiamies : Asiamiehen 893525 A 24D 001/18 KR Philip Morris Products Inc. Oy Borenius & Co Ab / Pia Hjelt, puh.

Lisätiedot

DNA:n informaation kulku, koostumus

DNA:n informaation kulku, koostumus DNA:n informaation kulku, koostumus KOOSTUMUS Elävien bio-organismien koostumus. Vety, hiili, happi ja typpi muodostavat yli 99% orgaanisten molekyylien rakenneosista. Biomolekyylit voidaan pääosin jakaa

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 2 15.2.2013 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) F11177898. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats. (51) Kv.lk. - Int.kl.

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) F11177898. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats. (51) Kv.lk. - Int.kl. (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT 1 1 10 111 (10) F18 (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 28.02.2007 SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN (51) Kv.lk.

Lisätiedot

Menjugate. 22.06.2016, Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Menjugate. 22.06.2016, Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Menjugate 22.06.2016, Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä N. meningitidis -bakteeri voi aiheuttaa infektion

Lisätiedot

111111111111111111!111!1119!1111111111111

111111111111111111!111!1119!1111111111111 111111111111111111!111!1119!1111111111111 (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI B SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (73) Haltija - Innehavare (45) Patentti

Lisätiedot

SUO M 1-FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43624

SUO M 1-FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43624 SUO M 1-FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43624 Kv. lk./int. Cl. A 61 k 23/02 C 12 k 5/00 30 h 6 Pat.hak. peruutettu Pat.ans. återtagen 3 V 1971 Patenttihakemus Patentansökning 1977/67 Hakemispäivä

Lisätiedot

Mitä opittiin lasten H1N1 (sikainfluenssa) -pandemiarokotteista

Mitä opittiin lasten H1N1 (sikainfluenssa) -pandemiarokotteista Narkolepsiavanhempien tapaaminen Helsinki, 13.12.2010 Mitä opittiin lasten H1N1 (sikainfluenssa) -pandemiarokotteista Professori Timo Vesikari Rokotetutkimuskeskus Tampereen yliopisto Taustaa I WHO julisti

Lisätiedot

osapuolten kesken) mainittua sopimusta. korkeakoulut, sekä Jyväskylän yliopisto/kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Tämä sopimus koskee

osapuolten kesken) mainittua sopimusta. korkeakoulut, sekä Jyväskylän yliopisto/kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Tämä sopimus koskee VAASAN KO R KEAKO U LU KONSO RTIO - VASA HöGSKO LE KO NSO RTI U M Tämä dokumentti on vaasalaisten korkeakoulujen 1.1.2009 voimaan astuneen joustavaa opinto-oikeutta koskevan sopimuksen (myöh. JOO-sopimus)

Lisätiedot

Geenitekniikan perusmenetelmät

Geenitekniikan perusmenetelmät Loppukurssikoe To klo 14-16 2 osiota: monivalintatehtäväosio ja kirjallinen osio, jossa vastataan kahteen kysymykseen viidestä. Koe on auki klo 14.05-16. Voit tehdä sen oppitunnilla, jolloin saat tarvittaessa

Lisätiedot

KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat. Patenffihakemus Patentansökning 2303/63

KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat. Patenffihakemus Patentansökning 2303/63 SUOMI FINLAND Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 Kv. IkJlnt. Cl. A 61 k 3/60 Uc/KI. 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat Patenffihakemus

Lisätiedot

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT A 61K 37/02, 39/145, C 12N 15/44. (22) Hakemispäivä - Ansökningsdag 29.08.85

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT A 61K 37/02, 39/145, C 12N 15/44. (22) Hakemispäivä - Ansökningsdag 29.08.85 (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 85811 C (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 ' 10 C,1; A 61K 37/02, 39/145, C 12N 15/44 (21) Patenttihakemus - Patentansökning 853320 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning

CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning Tämä ohje antaa toivottavasti sellaisen kuvan, että jokainen voi asentaa itse CW-suotimen omaan QROlleen. Lähtökohtana on ollut säästää virtaa sekä

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT 11111111 1 1111111 111,11111!1,11,1 1,11111!111!11111111111 1 11111111 F (10) FI 116838 B

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT 11111111 1 1111111 111,11111!1,11,1 1,11111!111!11111111111 1 11111111 F (10) FI 116838 B (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT 11111111 1 1111111 111,11111!1,11,1 1,11111!111!11111111111 1 11111111 F (10) FI 116838 B SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERINALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN

Lisätiedot

PIETARSAAREN KAUPUNKI Tekninen lautakunta Viranhaltijapäätös. STADEN JAKOBSTAD Tekniska nämnden Tjänstemannabeslut. Datum Paragraf 30/2017

PIETARSAAREN KAUPUNKI Tekninen lautakunta Viranhaltijapäätös. STADEN JAKOBSTAD Tekniska nämnden Tjänstemannabeslut. Datum Paragraf 30/2017 Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia Alerte Flyttning av en övergiven båt vid Kittholmen - Hylätyn veneen siirtäminen Kittholmasta STADGA FÖR SMÅBÅTSHAMNAR I STADEN JAKOBSTAD 10: Båtar som finns vid bryggorna

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 159/2012 vp Aikuisen ADHD-potilaan metyylifenidaattilääkityksen korvaaminen Eduskunnan puhemiehelle ADHD aiheuttaa keskittymishäiriötä, se myös hankaloittaa ja vaikeuttaa ihmiselämän

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 62/2003 vp Pehmytkudosreuman lääkitys Kela-korvauksen piiriin Eduskunnan puhemiehelle Pehmytkudosreuman (fibromyalgian) hoitoon käytettävät lääkkeet eivät kuulu Kelan erityiskorvattavien

Lisätiedot

Patenttitietokannoista ja patentista

Patenttitietokannoista ja patentista Patenttitietokannoista ja patentista Erikoiskirjastojen neuvoston syyskokous 21.10.2009 Kristiina Grönlund Patenttikirjasto ja neuvontapalvelut Patentti- ja rekisterihallitus Maksuttomia patenttitietokantoja

Lisätiedot

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit vauriotyypit Kudosvaurion mekanismit Autoimmuniteetti Petteri Arstila Haartman-instituutti Antigeenin tunnistus HLA:ssa pitää sisällään autoimmuniteetin riskin: jokaisella on autoreaktiivisia lymfosyyttejä

Lisätiedot

S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6

S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6 S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6 Kv. lk./int. Cl. C 12 k 5/00 (5:» Uc./KI. 30 h 6 Patentti myönnetty Patent meddelat 11 IX 1972 Patenttihakemus Patentansökning 547 /6 9

Lisätiedot

DNA RNA proteiinit transkriptio prosessointi translaatio regulaatio

DNA RNA proteiinit transkriptio prosessointi translaatio regulaatio CELL 411-- replikaatio repair mitoosi meioosi fertilisaatio rekombinaatio repair mendelistinen genetiikka DNA-huusholli Geenien toiminta molekyyligenetiikka DNA RNA proteiinit transkriptio prosessointi

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS NRO , VAPAALA, LUONNOS

Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS NRO , VAPAALA, LUONNOS Vantaa Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö 23.9.2011 Maanomistajat, rajanaapurit, viranomaiset ja osalliset Viite: Vuorovaikutus kaavaa valmisteltaessa MRL 62 mukaisesti Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Immunologia Luonnollinen ja hankittu immuniteetti IMMUNOLOGIA Ihmisen immuniteetti pohjautuu luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. Immunologiasta vastaa lymfaattiset

Lisätiedot

Till riksdagens talman

Till riksdagens talman KK 496/2009 vp Mikaela Nylander /r ym. SKRIFTLIGT SPÖRSMÅL 496/2009 rd Publicering av platsannonser också i svenska dagstidningar Till riksdagens talman Enligt språklagen är en tvåspråkig myndighet skyldig

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen Kruunupyyn yksiköiden talousarvioesitys 2015 Förslag till budget 2015 för social- och hälsovårdsväsendets enheter i Kronoby

Sosiaali- ja terveystoimen Kruunupyyn yksiköiden talousarvioesitys 2015 Förslag till budget 2015 för social- och hälsovårdsväsendets enheter i Kronoby Sosiaali- ja terveyslautakunta 149 03.09.2014 Sosiaali- ja terveystoimen Kruunupyyn yksiköiden talousarvioesitys 2015 Förslag till budget 2015 för social- och hälsovårdsväsendets enheter i Kronoby 537/02/02/00/2014

Lisätiedot

(FI) (41) Tullut julkiseksi - Blivit offentlig 05.12.85

(FI) (41) Tullut julkiseksi - Blivit offentlig 05.12.85 (B) (11)KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 81452 C ( ) (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 _ G O1N 33/571, C 07K 7/04, A 61K 39/00 (21) Patenttihakemus - Patentansökning 854839 (22) Hakemispäivä - Ansökningsdag 05.12.85

Lisätiedot

SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt43094

SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt43094 SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt Kv. lk./int. Cl. C 1 2 k 7/00 Lk./KI. 30 h 6 CO Patentti myönnetty 11 11971 Patent meddetat Patenttihakemus Patentansökning 2099/66 Hakemispkiivä Ansökningsdag

Lisätiedot

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA Allekirjoittaneet, jotka vakuuttavat olevansa seurakunnan äänivaltaisia jäseniä, ovat perustaneet marraskuussa 2014 toimitettavaa kirkkovaltuuston jäsenten vaalia

Lisätiedot

Lasten immuunipuutokset. Merja Helminen Lasten infektiolääkäri TaYS lastenklinikka 2004

Lasten immuunipuutokset. Merja Helminen Lasten infektiolääkäri TaYS lastenklinikka 2004 Lasten immuunipuutokset Merja Helminen Lasten infektiolääkäri TaYS lastenklinikka 2004 Mikä on poikkeava infektioherkkyys lapsella? Sairausjaksot ikäryhmittäin päiväkotilapsilla Pönkä ym. 1994 Ikä (v)

Lisätiedot

GLP-1 analogit lihavuuden hoidossa. Aila Rissanen Lihavuustutkimusyksikkö ja Syömishäiriöklinikka HYKS aila.rissanen@hus.fi

GLP-1 analogit lihavuuden hoidossa. Aila Rissanen Lihavuustutkimusyksikkö ja Syömishäiriöklinikka HYKS aila.rissanen@hus.fi GLP-1 analogit lihavuuden hoidossa Aila Rissanen Lihavuustutkimusyksikkö ja Syömishäiriöklinikka HYKS aila.rissanen@hus.fi 1. Knudsen ym. J Med Chem 2000;43:1664 9; Merchenthaler et al. J Comp Neurol 1999;403:261

Lisätiedot

Autoimmuunitaudit: osa 1

Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaute tunnetaan yli 80. Ne ovat kroonisia sairauksia, joiden syntymekanismia eli patogeneesiä ei useimmissa tapauksissa ymmärretä. Tautien esiintyvyys vaihtelee maanosien,

Lisätiedot

30 RYHMÄ FARMASEUTTISET TUOTTEET

30 RYHMÄ FARMASEUTTISET TUOTTEET 30 RYHMÄ FARMASEUTTISET TUOTTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) ravintovalmisteet ja juomat (kuten dieettiset, diabeettiset tai "vahvistetut" ravintovalmisteet, lisäravinteet, vahvistavat

Lisätiedot

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia)

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) Elämän edellytykset: Solun täytyy pystyä (a) replikoitumaan (B) katalysoimaan tarvitsemiaan reaktioita tehokkaasti ja selektiivisesti eli sillä on oltava

Lisätiedot

Design KYLPYTAKIT OMILLA PANTONE VÄREILLÄ/ BADROCKAR I VALBARA

Design KYLPYTAKIT OMILLA PANTONE VÄREILLÄ/ BADROCKAR I VALBARA 2008 Tuotteillamme on Oeko-Tex Standard 100 sertifikaatti Våra produkter har Oeko-Tex Standard 100 certifikat Puuvilla on kuulunut amerikkalaiseen arkeen jo 1400- luvulta lähtien. Zappella-froteessa käytettävä

Lisätiedot

Dermovat scalp 0,5 mg/ml liuos iholle Klobetasolipropionaatti

Dermovat scalp 0,5 mg/ml liuos iholle Klobetasolipropionaatti PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

Nimi sosiaaliturvatunnus. Vastaa lyhyesti, selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Nimi sosiaaliturvatunnus. Vastaa lyhyesti, selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1. a) Mitä tarkoitetaan biopolymeerilla? Mihin kolmeen ryhmään biopolymeerit voidaan jakaa? (1,5 p) Biopolymeerit ovat luonnossa esiintyviä / elävien solujen muodostamia polymeerejä / makromolekyylejä.

Lisätiedot

SUOIVII FINLAND (21) Patenttihakemus Patentansökning 883876

SUOIVII FINLAND (21) Patenttihakemus Patentansökning 883876 1111111 11111 1111 111111111111111111111111111111111111 F 10000B (B) (11)KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) Patentti myönnetty Patznt me1de1at 27 01 1997 (51) Kv.lk.6 - Int.c1.6 A 61K 39/09, C 12N

Lisätiedot

) j1!

) j1! 1111111111 111111111 1 1111101111)31 111111j1!1 11 1111111111 11111 (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 28.11.97 (51) Kv.lk.6 - Int.k1.6 SUOMI-FINLAND

Lisätiedot

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15 Tampereen yliopisto Henkilötunnus - Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe 18.5.2018 Tehtävä 1 Pisteet / 15 1. Alla on esitetty urheilijan

Lisätiedot

Patentti Lisäsuojatodistus Lääkevalmiste Rokote Vaikuttava aine Myyntilupa

Patentti Lisäsuojatodistus Lääkevalmiste Rokote Vaikuttava aine Myyntilupa Vuosikirjanumero KHO:2013:177 Antopäivä 12.11.2013 Taltionumero 3538 Diaarinumero 409/1/13 Patentti Lisäsuojatodistus Lääkevalmiste Rokote Vaikuttava aine Myyntilupa Lääkkeen lisäsuojatodistushakemus kohdistui

Lisätiedot

KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207

KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207 KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207 (45) :1 1 (51) Kv.W. 4/IntC1. 4 A 61 H 33/06 SUOMI-FINLAND (F1) Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus Patentansökning

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 857/2005 vp Vakuutusmeklaritutkinto Eduskunnan puhemiehelle 1.9.2005 tuli voimaan laki vakuutusedustuksesta (570/2005). Lain 49 :n mukaan siirtymäsäännöksistä säädetään seuraavasti:

Lisätiedot

Syöpä. Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka. EGF-kasvutekijä. reseptori. tuma. dna

Syöpä. Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka. EGF-kasvutekijä. reseptori. tuma. dna Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka nämä solut ovat tietyssä mielessä meidän omiamme, ne polveutuvat itsenäisistä yksisoluisista elämänmuodoista, jotka ovat säilyttäneet monia itsenäisen

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 4 15.4.2014 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1 1) Tunnista molekyylit (1 piste) ja täytä seuraava taulukko (2 pistettä) a) b) c) d) a) Syklinen AMP (camp) (0.25) b) Beta-karoteeni (0.25 p) c) Sakkaroosi (0.25 p) d) -D-Glukopyranoosi (0.25 p) 2 Taulukko.

Lisätiedot

Oikeustieteen maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ja täydentävät opinnot eri hakijaryhmille maisterivalinnoissa

Oikeustieteen maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ja täydentävät opinnot eri hakijaryhmille maisterivalinnoissa Hyväksytty tiedekuntaneuvoston kokouksessa 15.3.2011 Oikeustieteen maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ja täydentävät opinnot eri hakijaryhmille maisterivalinnoissa 1. Oikeustieteen maisterin tutkinnon

Lisätiedot

GEENITEKNIIKALLA MUUNNETTUJEN MIKRO-ORGANISMIEN SUUNNITEL- LUN KÄYTÖN TURVALLISUUDEN ARVIOINNISSA HUOMIOON OTETTAVAT TEKIJÄT

GEENITEKNIIKALLA MUUNNETTUJEN MIKRO-ORGANISMIEN SUUNNITEL- LUN KÄYTÖN TURVALLISUUDEN ARVIOINNISSA HUOMIOON OTETTAVAT TEKIJÄT 48 LIITE IV GEENITEKNIIKALLA MUUNNETTUJEN MIKRO-ORGANISMIEN SUUNNITEL- LUN KÄYTÖN TURVALLISUUDEN ARVIOINNISSA HUOMIOON OTETTAVAT TEKIJÄT Geenitekniikalla muunnettujen mikro-organismien suunnitellun käytön

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE Dicural 15 mg päällystetyt tabletit koiralle Dicural 50 mg päällystetyt tabletit koiralle

PAKKAUSSELOSTE Dicural 15 mg päällystetyt tabletit koiralle Dicural 50 mg päällystetyt tabletit koiralle PAKKAUSSELOSTE Dicural 15 päällystetyt tabletit koiralle Dicural 50 päällystetyt tabletit koiralle Dicural 100 päällystetyt tabletit koiralle Dicural 150 päällystetyt tabletit koiralle 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN

Lisätiedot

Toimitusnumero/ Förrättningsnummer

Toimitusnumero/ Förrättningsnummer 1(5) Maanmittaustoimitus, kiinteistönmääritys (KML 283 ) Kohde 638-439-876-3 Vattenområde, 638-439-878-1 Venepaikka, 638-439-878-2 Hiekanottopaikka, 638-439-878-3 Båtstrand, 638-439-878-4 Båtplats,638-439-878-5

Lisätiedot

Sanna Nikunen ELL 4.10.2012

Sanna Nikunen ELL 4.10.2012 Sanna Nikunen ELL 4.10.2012 Kuuluu heimoon Orthomyxoviridae, joka jaetaan kahteen sukuun; Influenssa A- ja B- virukset sekä influenssa C-virukset A-virukset eläimillä ja ihmisillä, B- virukset harvinaisempia,

Lisätiedot

11. Elimistö puolustautuu

11. Elimistö puolustautuu 11. Elimistö puolustautuu Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin

Lisätiedot

Ullavan metsäautoteiden nimeämiset

Ullavan metsäautoteiden nimeämiset KOKKOLAN KAUPUNKI/KARLEBY STAD PaikkatietopalveluUGeodatatjänster Paikkatietoi nsinööri/g ls-ingenjör VIRANHALTIJAPAATOS TJÄNSTEMANNABESLUT 14.8.2014 7S Ullavan metsäautoteiden nimeämiset N imistötoimikunnan

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 3 15.3.2012 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 648/2002 vp Tupakkalain tulkinta Eduskunnan puhemiehelle Ympäristön tupakansavu luokitellaan syöpävaaralliseksi aineeksi. Tämä merkitsee sitä, että erityisen riskialttiita työntekijöitä,

Lisätiedot

Miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion 782/ Byggnadstillsynen i Pargas

Miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion 782/ Byggnadstillsynen i Pargas Miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion 782/2017 25.5.2018 Byggnadstillsynen i Pargas Nordiskt Byggsymposium Soveltamisala Tämä asetus koskee uuden rakennuksen kosteusteknisen

Lisätiedot

GEENITEKNIIKAN PERUSASIOITA

GEENITEKNIIKAN PERUSASIOITA GEENITEKNIIKAN PERUSASIOITA GEENITEKNIIKKKA ON BIOTEKNIIKAN OSA-ALUE! Biotekniikka tutkii ja kehittää elävien solujen, solun osien, biokemiallisten menetelmien sekä molekyylibiologian uusimpien menetelmien

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT VIRANHALTIJAPÄÄTÖS

TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT VIRANHALTIJAPÄÄTÖS 3. 12.2018 Ansökan om avsked från befattning Lundström Pamela Ansökan om avsked från befattning Besluisnr / Päätösnro 63/2018 Pamela Lundström beviljas avsked från sin befattning fr. o. m. 1. 1 2019 enligt

Lisätiedot