SUO M 1-FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43624

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUO M 1-FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43624"

Transkriptio

1 SUO M 1-FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT Kv. lk./int. Cl. A 61 k 23/02 C 12 k 5/00 30 h 6 Pat.hak. peruutettu Pat.ans. återtagen 3 V 1971 Patenttihakemus Patentansökning 1977/67 Hakemispäivä Ansökningsdag 18 VII Alkupäivä Giltighetsdag Tullut julkiseksi Blivit offentlig 23 XI 1968 Pantu nähtäväksi Utlagd 1 II 1971 Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och Pyydetty etuoikeus Begärd prioritet 22 V 1967 USA (71) 1:erck & Co., Inc., Rahway, New Jersey, USA (72) Keksijät-Uppfinnare: Eugene Bernard Buynak, Gwynedd View Road, North T.,!ales, Pennsylvania, l'''aurice Ralph Hilleman, 4107 Fields Drive, Lafayette Hill, Pennsylvania, USA Asiamies -Ombud: 0/Y Kolster A/B (54)Menetelmä vihurirokkorokotteen valmistamiseksi - Förfarande för framställning av ett rubellavaccin. Tämä keksintö koskee vihurirokkoviruksen kasvattamista injektoituneesta ihmisestä erillään ja erikoisesti keksintö koskee vihurirokkoviruksen viljelyä synteettisessä keinotekoisessa ympäristössä. Tämä keksintö tekee mandolliseksi kasvattaa vihurirokkovirusta laboratorio- tai tehdasolosuhteissa, niin että voidaan saada heikennettyä virusta, jota voidaan käyttää rokotteen valmistuksessa. Tähän saakka tämän viruksen kasvatusta on haitannut viruksen hidas lisääntyminen tai poikkeuksellisen väliaineen luonne, jossa virusta on kasvatettu. Tämä keksintö tekee mandolliseksi käyttää tavanomaisempaa kananpoikaa ravintolähteenä viruksen kasvulle. Ennen tätä keksintöä on luultu, että kananpojat, tai tarkemmin niiden munat, eivät ole sopivia vihurirokkoviruksen lisääntymiselle. Vihurirokkoviruksen sarjaviljely on jo ennaltatunnettua kanin munuaiskudosviljelyssä suoritettuna (suom. hak. 2788/67) sekä myös apinan munuaiskudosviljelyssä (New. Eng. J.Med. 275 (1966) ) sekä ankan alkiosoluviljelmissä (Stokes et al: First Internat. Conf. on Vaccines Against Viral and Rickettsial Infections, Washington Pan Amer. Health Org., Scient. Publ. 147, May 1967).

2 Vihurirokkoviruksen laboratorio- tai tehdaskasvatus on tärkeätä immunoivan rokotteen valmistuksessa. Vihurirokko on tavallisesti lievä lastentauti, vaikka komplikaatioita, kuten aivokuumetta, niveltulehdusta tai hermotulehdusta saattaa esiintyä. Pysyvä mentaalinen huononeminen on vähemmän usein tapahtuva kuin tavallisella tuhkarokolla (rubeola). Taudin vakavuus ilmenee täysikasvuisena naisten saadessa tartunnan raskauden ensimmäisen kolmikuukautisjakson aikana. Virus vaikuttaa sikiöön tuloksen ollessa väärä sikiön kehitys, johon liittyy pienipäisyyttä, kuuromykkyyttä, silmävahinkoja, sydämen epämuodostumista ja hampaitten epänormaalisuutta. Niin todellinen on vihurirokon vaara sikiölle raskauden ensimmäisten kanden kolmen kuukauden aikana, että on ehdotettu, että nuoret tytöt alistettaisiin tautiin, niin että heillä olisi ollut se ennen sukukypsyyttä. Viruksen kasvatus esillä olevan keksinnön mukaisesti tekee mandolliseksi rokotteen valmistuksen immunointia varten tunnetulla tavalla. Yleisesti sanoen keksintö koskee vihurirokkoviruksen mukauttamista ja kasvattamista kudosviljelmissä, jotka on valmistettu hedelmöitettyjen kanojen munista. Erikoisesti tämä keksintö kohdistuu elävää heikennettyä vihurirokkovirusta sisältävän rokotteen kehittämiseen sarjasiirrostamalla sitä kananpoika-alkion kudosviljelmässä. Tämä menetelmä sisältää seuraavat vaiheet: A, elinvoimaisen viruksen eristäminen viljelmän joistain soluista, ja sen sopeuttaminen kananpoika-alkion kudosviljelmään; B, heikennetyn elävän viruksen kehittäminen sarjasiirrostuksella kananpoika-alkiokudosviljelmässä; ja C, tämän heikennetyn elävän viruksen valmistaminen käytettäväksi rokotteena. Yksityiskohtaisesti määritettynä on keksinnön mukaiselle menetelmälle tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksessa. Menetelmän vaiheita selostetaan seuraavassa erikseen. A. Elinvoimaisen viruksen eristäminen ja sopeuttaminen. Vihurirokkoviruksen eristäminen ja sopeuttaminen voidaan suorittaa kananpoika-alkion kudosviljelmässä käyttäen kliinistä materiaalia tai virusta, jota on edeltäkäsin kasvatettu toisenlaisessa soluviljelmässä, kuten apinanmunuais- tai ankansikiökudosviljelmässä. Tartutettujen viljelmien inkubointi voidaan suorittaa C:ssa (optimi 32 C), tai C:ssa (optimi 36 C). Edulliset eristysmenetelmät ovat seuraavat: Menetelmä 1. Vihurirokkovirus siirrostetaan grivettiapinan kudosviljelmään, jota seuraa peräkkäisiä siirtoja hedelmöitettyjen kanojen munissa, grivettiapinan munuaiskudosviljelmässä, ankansikiö-

3 kudosviljelmässä ja kananpoikasikiökudosviljelmissä. Menetelmä 2. Vihurirokkovirusta siirrostetaan grivettiapinan munuaiskudosviljelmään, jota seuraa peräkkäisiä siirtoja grivettiapinan munuaiskudosviljelmissä ja kananpoika-alkion kudosviljelmässä. Menetelmä 3. Vihurirokkovirusta siirrostetaan kliinisestä materiaalista grivettiapinan munuaiskudosviljelmään, jota seuraa peräkkäisiä kulkuja ankansikiökudosviljelmässä ja kananpoika-alkion kudosviljelmässä. Menetelmä 4. Vihurirokkovirusta siirrostetaan ankansikiökudosviljelmään kliinisestä materiaalista, jota seuraa peräkkäisiä kulkuja ankansikiökudosviljelmässä ja kananpoika-alkion kudosviljelmässä. B. Heikennettyä elävää vihurirokkovirusta sisältävän rokotteen kehittäminen. Virus, jonka on vaiheessa A todettu olevan vihurirokkovirus, lisätään lasipulloihin, jotka sisältävät kananpoika-alkio-kudosviljelmää, joka on valmistettu hienoksihakatuista ja trypsinisoiduista, likimain 10 päivää vanhoista kananpoika-alkioista. Viljelmäväliaine voi olla mikä tahansa niistä, jotka suosivat solukasvua, ja tämä voi esimerkiksi olla tunnettu väliaine 199, (Morgan, J.F., Morton, H.J., ja Parker, R.C., Proc Soc. Exp. Biol. and Med., 73: 1-8, 1950), johon on lisätty vasikan seerumia. Viruksen lisäämisen jälkeen tartutetut soluviljelmät inkuboidaan peräkkäisissä sarjoissa C:ssa ja edullisesti C:ssa (optimi 32 C) ja C:ssa (optimi 36 C) joko pyörittävällä, keinuttavalla tai paikallaan pysyvällä tavalla vaihtelevia ajanjaksoja, jonka aikana virus reprodusoituu suurissa määrissä ja tulee heikennetyksi. Edellä mainittu kulku suoritettiin käyttämällä laimentamatonta tai laimennettua istutusta ja monikertaisia satoja kerättiin vaihtelevin väliajoin. Titrauksia suoritettiin grivettiapinan munuaiskudosviljelmissä. Sopivin väliajoin viljelmiin lisättiin likimain 1000 TDID 50 Putkiviljelmät, jotka osoittivat viruksen poissaoloa solutautiopillisesti 3-4 päivää lisäyksen jälkeen, katsottiin vihurirokkoviruksen tartuttamiksi. Sitten virussato korjattiin ja säilytettiin jäädytettynä tai muussa alhaisessa lämpötilassa aineen injektiokyvyn säilyttämiseksi. C. Valmistus käyttöä varten. Vihurirokkovirussato, joka oli korjattu tämän toistetun sarjaviljelyn jälkeen, stabiloitiin sopivalla stabilointiaineella, kuten ruokosokeri, ihmisvalkuaisaine, glutamiini, fosfaatti ja niiden seokset. Kun viruksen voimakkuus oli todettu titraamalla, viruslähde jaet- virusta, joka osoitti interferenssiominaisuuksia (Bunyamwera jne.).

4 tiin osiin ja täytettiin ampulleihin käyttöä varten. Tuotetta voidaan varastoida ja dispensoida jäätyneenä tai edullisesti kuivattuna jäätyneestä tilasta ja pidettynä kosteusvapaana. Kun sen oli havaittu olevan ei-tautia synnyttävä apinoille ja jyrsijöille, se on käyttökelpoinen kokeiltavaksi ihmisessä sen immunogeenisten ominaisuuksien määrittämiseksi. Seuraavat esimerkit havainnollistavat keksintöä. Esimerkki 1 Alkuistutus on se, joka on saatu edelläkuvatusta menetelmästä 1. Yhdeksästä kymmeneen päivän vanhoja kananpoika-alkioita jauhetaan hienoksi pään ja raajojen poistamisen jälkeen aseptisissa olosuhteissa ja jauhettua kudosta pestään useita kertoja Hanks'BSS:11ä. Pesty kudos trypsinisoidaan 36 C:ssa käyttäen 0,25 % trypsiiniä (Difco 1:250) tris-suolapuskurissa kandesta kolmeen tuntia. Trypsiini-solususpensio korjataan talteen kaksinkertaisen juustokankaan läpi ja sentrifugoidaan nopeudella 1500 r/min 5 minuuttia. Yhteenpakkautuneet solut suspensoidaan uudelleen kasvuväliaineeseen laskemista varten. Kasvuväliaine käsitti väliainetta 199, joka sisälsi 2 % agamma-vasikkaseerumia (kuumennettuna 56 C - 3 minuuttia) ja 50 mcg/ml neomysiiniä. Pulloviljelmät viljellään väkevyydessä näkyvää solua millilitrassa.kunoninkuboitu 36 C:ssa tuntia, voidaan pulloviljelmää käyttää sarjaviljelyä tai rokotteen valmistusta varten. Kananpoika-alkiokudosviljelmiä valmistetaan lasipulloissa käyttäen väliainetta 199, joka sisälsi 2 % inaktivoitua agamma-vasikkaseerumia kasvuväliaineena. Kolme neljä päivää istuttamisen jälkeen kasvuväliaine nostetaan tai valutetaan pois aseptisesti ja pulloviljelmiä pestään neljä kertaa Hanks # BSS:11ä, 100 ml pesua kohti ja istutetaan 2-3 ml:11a yllämainittua vihurirokkosiemenvirusta pulloa kohti ml väliainetta 199, mikä sisältää 10 % sopivaa infektion stabilointiainetta, lisätään kuhunkin pulloviljelmään ja pulloja idätetään o C:ssa. Neomysiiniä väkevyydessä 50 mcg/ml lisätään kasvu- ja ylläpitoväliaineeseen. Moninkertaisia satoja kerätään määräajoin ja pulloviljelmiin lisätään uudelleen tuoretta ylläpitoväliainetta, joka sisältää yllämainittua stabilointiainetta. Kunkin sadon infektiotitrauksia suoritetaan grivettiapinan munuaiskudosviljelmässä. Kukin sato kerätään aseptisesti steriiliin säiliöön, näytteitä otetaan mikrobiologista steriilisyystutkimusta varten ja jäännös kalvojäähdytetään kuivassa jää-alkoholi-hauteessa. Virusta sisältäviä nesteitä varastoidaan -70 C:ssa sähköisesti toimivassa jäädytysyksikössä ennen sadon tai satojen valintaa rokotteen valmistusta varten. Sopiva sato tai sopivia satoja valitaan infektiotitrausten loppuunsuorittamisen jälkeen.

5 Valikoitu materiaali poistetaan jäähdyttäjästä ja sulatetaan. Yksi näyte otetaan kontrollia ja varmuustestausta varten. Stabilointiainetta lisätään vielä jäljelle jäävään nesteeseen. Sitten materiaali selkeytetään ja yksi näyte otetaan apinalla suoritettavaa varmuustestausta varten. Nesteet jaetaan yksityisiin pulloihin ja kuivataan. Kuivauksen jälkeen pullot korkitetaan ja sinetöidään ja säilytetään rokotteeksi muodostamista varten, mikä tapahtuu lisäämällä steriiliä vettä. Tuotteen vaikutuksen arviointi perustuu tarttuvuuden toteamiseen soluviljelmillä. Esimerkki 2 Esimerkin 1 menetelmä suoritetaan vihurirokkoviruksen inkuboinnin tapahtuessa alueella C ja lähellä 36 C. Enemmän kuin 10 viruksen perättäistä kulkua kananpoika-alkion kudosviljelmässä voidaan tehdä viruksen edelleen heikentämiseksi. Myös voivat sarjaviljelyt sisältää inkuboinnin grivettiapinan munuaisviljelmissä tai hedelmöitettyjen kanojen munissa. Tätä valaistaan seuraavissa esimerkeissä, joissa GMK tarkoittaa grivettiapinan munuaiskudosviljelmää EAM tarkoittaa hedelmöitettyjen kanojen munia CEF tarkoittaa kananpoika-alkiokudosviljelmää DEF tarkoittaa ankansikiökudosviljelmää. Esimerkki 3 2 GMK - 1 EAM - 9 GMK - 5 DEF (35-38 C) - 26 DEF (30-34 C) - CEF (30-34 C). Esimerkki 4 5 GMK - CEF ( C; C). Esimerkki 5 77 GMK - 3 DEF - CEF - (30-34 C). Esimerkki 6 Kliinistä materiaalia (kurkkupesunäytteitä) - DEF-CEF (30-34 C). Esimerkki 7 5 GMK - 1 CEF - 2 DEF - CEF (30-34 C). Keksintöä on kuvattu erikoisesti käyttämällä 10 sarjakulkua CEF:n läpi viruksen heikentämiseksi, mutta on ymmärrettävää, että vähempi lukumäärä voi riittää. Täten keksintö koskee yksinkertaista inkubointia CEF:ssä sellaisen virulenssin saavuttamiseksi, mikä aiheuttaa vihurirokon vasta-ainereaktion ihmisissä vähentäen taudin muuten vakavia oireita. Peräkkäisten sarjojen ensimmäisen kasvatuksen CEF:ssä jälkeen voidaan olettaa heikentävän virulenssia edelleen.

6 6 Patenttivaatimus: Menetelmä vihurirokkorokotteen valmistamiseksi, joka aiheuttaa ihmisessä vasta -ainereaktion virusta vastaan aiheuttamatta vakavia kliinisiä taudin osoituksia, t u n n e t t u siitä, että se käsittää vaiheet: (1) vihurirokkoviruksen eristäminen kliinisestä materiaalista istuttamalla sitä joko kananpoika-alkion kudosviljelmään tai grivettiapinan kudosviljelmään ja inkuboimalla mainittua viljelmää C:ssa; ja (2) mainitun viruksen heikentäminen sarjasiirrostamalla elatusaineessa riittävän monta kertaa (a) ainakin kymmenen mainituista siirroista tapahtuessa väliaineessa, joka käsittää hienoksijauhetun ja trypsinisoidun, yhdeksästä kymmeneen päivää vanhan, päättömän ja raajattoman kananpoika-alkion kudosta C:ssa, (b) kutakin siirtoa seuraa infektiotitraukset satonäytteille, jotka on otettu 2-14 päivän väliajoin, mainittujen satojen ollessa jäädytettyinä testaukseen saakka ja jolloin ne uudelleenistutetaan ravintoväliaineeseen, jos ne ovat liian elinvoimaisia. (3) itse rokotteen valmistuksen heikennetyistä viruksista sinänsä tunnettuun tapaan.

7 Patentkrav: Förfarande för framställning av ett rubellavaccin, som hos manniskan framkallar en antikroppsresponse gentemot viruset utan att orsaka de allvarliga kliniska yttringarna av sjukdomen, k ä n n e- t e c k n a t därav, att följande steg utföres: (1) isolering av rubellavirus från kliniskt material genom inokulering av detta antingen i kycklingembryovävnadskultur eller i vävnadskultur från grivettapan och inkubation av nämnda kultur vid C; och (2) försvagning av nämnda virus genom seriepassage genom kulturmedium ett tillräckligt antal gånger, varvid (a) åtminstone tio av de nämnda passagerna sker i ett medium, som består av finmalen och trypsiniserad, nio till tio dagar gammal, halshuggen och amputerad kycklingembryovävnad vid C. (b) var och en av passagerna följes av infektivitetstitreringar på provskördar, tagna vid 2-14 dagars mellanrum, varvid skördarna fryses tills de testas och inokuleras åter i ett kulturmedium om de är för virulenta, (3) framställning av själva vaccinet av försvagat virus på i och för sig känt sätt. Viitejulkaisuja-Anförda publikationer

SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt43094

SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt43094 SUOMI-FINLAND 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFt Kv. lk./int. Cl. C 1 2 k 7/00 Lk./KI. 30 h 6 CO Patentti myönnetty 11 11971 Patent meddetat Patenttihakemus Patentansökning 2099/66 Hakemispkiivä Ansökningsdag

Lisätiedot

Patentti myönnetty' Patent medelat 10 V 191

Patentti myönnetty' Patent medelat 10 V 191 3 UO M I-FI N LAN D 11 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 3 6 2 5 Kv.11(11M.C1 C 12 k 5/00 UJXL 30 h 6 Patentti myönnetty' Patent medelat 10 V 191 Patenttihakemus Patentansökning 2788/67 Hakemispäivä

Lisätiedot

KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat. Patenffihakemus Patentansökning 2303/63

KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat. Patenffihakemus Patentansökning 2303/63 SUOMI FINLAND Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen KUULUTUSjULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 409_22 Kv. IkJlnt. Cl. A 61 k 3/60 Uc/KI. 30. 1;), 10 VII 1969 : Pat,3:it IrL3ddelat Patenffihakemus

Lisätiedot

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. - (51) Kv.lk.4 "-' A 61K 39/12. (24) Alkupäivä Löpdag 01.06.84

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. - (51) Kv.lk.4 -' A 61K 39/12. (24) Alkupäivä Löpdag 01.06.84 (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT C (45) PAÖntti Myörinetty Paten't - beviljats - (51) Kv.lk.4 "-' A 61K 39/12 (21) Patenttihakemus Patentansökning 842215 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6

S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6 S UOM 1 FI N LAN D 0 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 4 5 7 6 6 Kv. lk./int. Cl. C 12 k 5/00 (5:» Uc./KI. 30 h 6 Patentti myönnetty Patent meddelat 11 IX 1972 Patenttihakemus Patentansökning 547 /6 9

Lisätiedot

Kv. Ik./Int. Cl. C' 12 k 7/00. 30 h 6 rilyöanettw Patent weddelut. Patenttittakemus Patentansäkning 853/69

Kv. Ik./Int. Cl. C' 12 k 7/00. 30 h 6 rilyöanettw Patent weddelut. Patenttittakemus Patentansäkning 853/69 SUOM I FIN LAN D i1 KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 45864 Kv. Ik./Int. Cl. C' 12 k 7/00 30 h 6 rilyöanettw Patent weddelut 10 X 1.972 Patenttittakemus Patentansäkning 853/69 Hakemispäivä Ansäkningsdag

Lisätiedot

r." UTLÄGGNINGSSKRIFT

r. UTLÄGGNINGSSKRIFT 11,1 KUULUTUSJULKAISU r." UTLÄGGNINGSSKRIFT C 5 3593 (45) f t, oy.īny - 12 3 1(?73 SUOMI FINLAND (F1) (51) Kv.lk.'/Int.C1. 8 C 12 K 7/00 A 61 1 39/12 (21) Patenttlhakemus Patantansökning (22) Hakemispalva

Lisätiedot

I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i

I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i I1111111 111111111IlIl 11111111111111111111181111111111i F I00008 111111 il I I Ill (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 91688. L.-*, 1.-Lu-..IC " _ b./ n * I. - A I... I. 1. n!. : :,.:. (17) :-

Lisätiedot

SUOMI-FINLAND 1t KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43766

SUOMI-FINLAND 1t KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 43766 SUOMI-FINLAND 1t KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT C 12 k 5/00 Lk./KL 30 h 6 Patenttihakemus Patentansökning 3119/67 Hakemispäivä Ansökningsdag 20 XI 1967 Alkupäivä Giltighetsdag Tullut julkiseksi Blivit

Lisätiedot

(B) (11) KUSJULKAISU UTLAGG NINGSSKRIFT. C t -1 n. (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 A 61K 39/29, C 12N 7/08. (21) Patenttihakemus - Patentansökning 861966

(B) (11) KUSJULKAISU UTLAGG NINGSSKRIFT. C t -1 n. (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 A 61K 39/29, C 12N 7/08. (21) Patenttihakemus - Patentansökning 861966 (B) (11) KUSJULKAISU UULUT UTLAGG NINGSSKRIFT 86376 C t -1 n. (51) Kv.lk.5 Int.c1.5 A 61K 39/29, C 12N 7/08 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus

Lisätiedot

SUOMI-FINLAND (FI) kautta ja poistuu nenäerityksen ja ulosteiden mukana. 2-6

SUOMI-FINLAND (FI) kautta ja poistuu nenäerityksen ja ulosteiden mukana. 2-6 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihellitus Patent- och registerstyrelsen (71)Behringwerke Aktiengesellschaft, Förbundsrepubliken Tyskland(DE) Marburg/Lahn, Saksan Liittotasavalta- (72)Othmar Ackermann,

Lisätiedot

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. (51) Kv.lk.5 - Int.c1.5 (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 85222 SUOMI-FINLAND (Fi) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (71)Hakija - Sökande (32) (33) (31) Etuoikeus - Prioritet 31.01.85 GB 8502399

Lisätiedot

niin monta nisäkäs-siirtoktilkua, ettei niiden hengitystien epiteelissä

niin monta nisäkäs-siirtoktilkua, ettei niiden hengitystien epiteelissä SUOMI-FINLAND (I» KUULUTUSJOLKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 41428 Kv. lk./int. Cl. A 61 k 23/00 30 h 6 ;inn3tt:r 10 ZI 1?(.) Patenttihakemus Patentansökning 983/65 Qit Hakemispäivä Ansökningsdag 22 IV 1965 Alkupäivä

Lisätiedot

Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka.

Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka. Vastuuhenkilöt Hakola Satu, Sivu/sivut 1 / 5 Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka. 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat ISO 6888-1:1999,/ Amd 1:2003, muunnos. (Baird-Parker

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

KUULUTUSJULKAISU. C Pntnntti 11 i')77 (45) t e n. (51) Kv.lk.a/Int.C1.* C 12 K 7/00. (41) Tullut julkiseksi Nyk offendlg

KUULUTUSJULKAISU. C Pntnntti 11 i')77 (45) t e n. (51) Kv.lk.a/Int.C1.* C 12 K 7/00. (41) Tullut julkiseksi Nyk offendlg KUULUTUSJULKAISU ( B) UTLÄGGNINGSSKRIFT 52740 C Pntnntti 11 i')77 (45) t e n (51) Kv.lk.a/Int.C1.* C 12 K 7/00 SUOMI FINLAND (SF) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus

Lisätiedot

KUULUTUSJULKAISU. C (45) P2t2::Lti,t ' 11 1=C. (51) Kv.W. 4/Inta.* C 12 P 1/00, A 61 K 39/002, C 07 K 15/04 // C 12 R 1:90

KUULUTUSJULKAISU. C (45) P2t2::Lti,t ' 11 1=C. (51) Kv.W. 4/Inta.* C 12 P 1/00, A 61 K 39/002, C 07 K 15/04 // C 12 R 1:90 KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGG N I N GSSKRIFT C (45) P2t2::Lti,t ' 11 1=C SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (51) Kv.W. 4/Inta.* C 12 P 1/00, A 61 K 39/002,

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 2 13.2.2015 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. AviPro THYMOVAC Kuiva-aine, kylmäkuivattu, juomaveteen sekoitettavaksi. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. AviPro THYMOVAC Kuiva-aine, kylmäkuivattu, juomaveteen sekoitettavaksi. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI AviPro THYMOVAC Kuiva-aine, kylmäkuivattu, juomaveteen sekoitettavaksi. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi annos sisältää: Vaikuttava aine: elävä kana-anemiavirus (CAV),

Lisätiedot

KUULUTETUT MALLIHAKEMUKSET:

KUULUTETUT MALLIHAKEMUKSET: Nro/Nr 3 13.3.2009 KUULUTETUT MALLIHAKEMUKSET: Patentti- ja rekisterihallitus on tänään hyväksynyt seuraavat mallihakemukset kuulutettavaksi mallioikeuslain 18 :n mukaisesti. Hakemukset sekä mahdollisesti

Lisätiedot

Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista

Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista Liite 13.10.2008 65. vuosikerta Numero 3 Sivu 13 Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista Jaana Laamanen ja Marjatta Uosukainen, MTT Monivuotisia puutarhakasveja lisätään kasvullisesti. Samalla

Lisätiedot

KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207

KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207 KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 74207 (45) :1 1 (51) Kv.W. 4/IntC1. 4 A 61 H 33/06 SUOMI-FINLAND (F1) Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus Patentansökning

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Määräys pp.kk.vvvv Dnro 002646/00.01.00/2014 /2014 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys PITKÄLLE KEHITETYSSÄ TERAPIASSA KÄY- TETTÄVIEN LÄÄKKEIDEN (ATMP) VALMISTA- MINEN YKSITTÄISEN POTILAAN

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 1 15.1.2013 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

1 % KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT t_ s 1-1 (45) Patent meddei2t. (51) Kv.lit3fint.cl 3 C 12 N 7/02, A 61 K 39/205

1 % KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT t_ s 1-1 (45) Patent meddei2t. (51) Kv.lit3fint.cl 3 C 12 N 7/02, A 61 K 39/205 [B] 1 % KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 5 9 8 1 2 t_ s 1-1 (45) Patent meddei2t (51) Kv.lit3fint.cl 3 C 12 N 7/02, A 61 K 39/205 SUOMI-FINLAND (F1) Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och registerstyrelsen

Lisätiedot

[8] (11) KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 0 51 0. C (45) ::;t:r I 10 04 1934 Patent meddelat (51) Kviidfirt.a. 3 A 61 K 39/02 C 12 N 1/20

[8] (11) KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 0 51 0. C (45) ::;t:r I 10 04 1934 Patent meddelat (51) Kviidfirt.a. 3 A 61 K 39/02 C 12 N 1/20 [8] (11) KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 0 51 0 C (45) ::;t:r I 10 04 1934 Patent meddelat (51) Kviidfirt.a. 3 A 61 K 39/02 C 12 N 1/20 SUOMI FINLAND (FI). Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och

Lisätiedot

Conflict of interest: No! VH has no association with companies mentioned! VH has authored reviews on virus vectors in Suomen Lääkärilehti and

Conflict of interest: No! VH has no association with companies mentioned! VH has authored reviews on virus vectors in Suomen Lääkärilehti and Conflict of interest: No! VH has no association with companies mentioned! VH has authored reviews on virus vectors in Suomen Lääkärilehti and Duodecim, and a textbook chapter on viral gene therapy for

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät

Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät Raportti ajalta 02.03.2017-30.06.2017. Vastauksia annettu yhteensä 580 kpl. Minkä ikäinen olet? / Hur gammal är du? Alle 18 /

Lisätiedot

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA Allekirjoittaneet, jotka vakuuttavat olevansa seurakunnan äänivaltaisia jäseniä, ovat perustaneet marraskuussa 2014 toimitettavaa kirkkovaltuuston jäsenten vaalia

Lisätiedot

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/kmpc0106

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/kmpc0106 t PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENTTI OSAS'I'0 Hakemus : 921078 Luokka : A 24B 015/26 Tutkij a : Hakija : Asiamies : KR Philip Morris Products Inc. Oy Borenius & Co Ab / Pia Hjelt, puh. 492593 Asiamiehen

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 1 15.1.2014 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit

Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit Multitest Swab Specimen Collection Kit Aptima Käyttötarkoitus Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit (Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit - näytteenottosarja) on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

KUULUTUSJULKAISU. (44) Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm. 10.10.86 Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad

KUULUTUSJULKAISU. (44) Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm. 10.10.86 Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad KUULUTUSJULKAISU [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7 1 4 9 3 (45 ) -) t lj '21 1.307 (51) Kvik. 4/Int.C1. B 01 D 13/04 SUOMI-FINLAND (FI) Patentti- ja rekisterihallitus Patent- och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus

Lisätiedot

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio Mycoplasma bovis kuuluu luokkaan Mollicutes ( pehmeäihoiset ) mollikuuteilta puuttuu soluseinä, tilalla kolmikerroksinen

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 4 15.4.2014 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

[B] 111 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 55 1 9 0. C (45) Patentti cl» -_,'nnetty li 06 1979 Patent medde1.t (51) K~.C1.

[B] 111 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 55 1 9 0. C (45) Patentti cl» -_,'nnetty li 06 1979 Patent medde1.t (51) K~.C1. [B] 111 KUULUTUSJULKAISU UTLÄGGNINGSSKRIFT 55 1 9 0 (45) Patentti cl» -_,'nnetty li 06 1979 Patent medde1.t (51) K~.1. 1 07 D 213/79 SUOMI FINLAND (F I) Patentti- ja rekisterlhallitus Patent- och registerstyrelsen

Lisätiedot

Mittausepävarmuuden laskeminen ISO mukaisesti. Esimerkki: Campylobacter

Mittausepävarmuuden laskeminen ISO mukaisesti. Esimerkki: Campylobacter Mittausepävarmuuden laskeminen ISO 19036 mukaisesti. Esimerkki: Campylobacter Marjaana Hakkinen Erikoistutkija, Elintarvike- ja rehumikrobiologia Mikrobiologisten tutkimusten mittausepävarmuus 18.3.2019

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Terveiden, altistumisvaarassa olevien kananpoikien aktiivinen immunisointi tarttuvaa limapussintulehdusta (IBD/Gumboro) vastaan.

VALMISTEYHTEENVETO. Terveiden, altistumisvaarassa olevien kananpoikien aktiivinen immunisointi tarttuvaa limapussintulehdusta (IBD/Gumboro) vastaan. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI AviPro GUMBORO VAC Kylmäkuivattu kuiva-aine suspensiota varten kananpojille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava(t) aine(et): 1 annos sisältää vähintään

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Käyttöönottopäivä: 21.11.2011 1 (5) SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Atk-numero ja -lyhenne 1154 Li-BaktVi 1470 Li-Gluk 2186 Li-Laktaat 2514 Li-Prot 2655 Li-Solut 4059 Li-Syto Likvorin irtosolututkimus

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Duvaxyn WNV injektioneste, emulsio, hevoselle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ml annos sisältää: Vaikuttava aine: Inaktivoitu Länsi-Niilin virus,

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut Kaupparekisteri Handelsregistret Verohallinnosta saapuneet tiedot Uppgifter inkomna från

Lisätiedot

Tidtabeller - Aikataulut. Från och med/alkaen

Tidtabeller - Aikataulut. Från och med/alkaen Tidtabeller - Aikataulut Från och med/alkaen 12.8.2019 1 Ingå/Inkoo - Helsingfors/Helsinki Helsingfors/Helsinki - Ingå/Inkoo Kyrkslätt Kirkkonummi Kyrkslätt (tåg) Kirkkonummi (juna) Helsingfors Helsinki

Lisätiedot

Laki patenttilain muuttamisesta

Laki patenttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 1995 Laki patenttilain muuttamisesta muutetaan 15 päivänä joulukuuta 1967 annetun patenttilain (550/67) 6 :n 1 momentti, 45 :n

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI 121117 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats. (51) Kv.lk. - Int.kl.

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) FI 121117 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats. (51) Kv.lk. - Int.kl. (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT 111 0110 111111 11111111011 1111111 11 11111 FI00012 1117B SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN (10) FI 121117 B (45) Patentti

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Nobilis CAV P4 vet Injektiokuiva-aine ja liuotin, suspensiota varten kanoille

PAKKAUSSELOSTE. Nobilis CAV P4 vet Injektiokuiva-aine ja liuotin, suspensiota varten kanoille PAKKAUSSELOSTE Nobilis CAV P4 vet Injektiokuiva-aine ja liuotin, suspensiota varten kanoille 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

PAKKAUSSELOSTE 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI PAKKAUSSELOSTE Fucithalmic vet. 1% silmätipat, suspensio koirille ja kissoille 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA,

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 1 13.1.2012 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Axilur vet 250 mg tabletti

PAKKAUSSELOSTE. Axilur vet 250 mg tabletti PAKKAUSSELOSTE Axilur vet 250 mg tabletti 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI Myyntiluvan haltija: Intervet

Lisätiedot

TRIMFENA Ultra Fin FX

TRIMFENA Ultra Fin FX BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE TRIMFENA Ultra Fin FX TASAUSSIIVEKE Ultra Fin FX Artikelnr./nro 31-1766 vers. 001-2003-03 Trimfena/Tasaussiiveke Ultra Fin FX B. Ca 6 mm avstånd till växelhuset. B. Vaihe 2, noin

Lisätiedot

Emonkasvatus Kirkkonummen Mehiläistuote/2014 1

Emonkasvatus Kirkkonummen Mehiläistuote/2014 1 Emonkasvatus 1 Hoitajakuntien valmistelu Valitaan hoitokunniksi vahvoja ja terveitä yhdyskuntia puhdistuslennon jälkeen tehdään punkin torjunta joko puhdistuslennon jälkeen oxtiputuksella tai myöhemmin

Lisätiedot

IMOVAX POLIO Inaktivoitu poliorokote

IMOVAX POLIO Inaktivoitu poliorokote PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos Sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

NOBIVAC RABIES VET. Adjuvantti: Alumiinifosfaatti (2 %) 0,15 ml (vastaten alumiinifosfaattia 3 mg)

NOBIVAC RABIES VET. Adjuvantti: Alumiinifosfaatti (2 %) 0,15 ml (vastaten alumiinifosfaattia 3 mg) VALMISTEYHTEENVETO 1 ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Nobivac RABIES Vet 2 LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Per annos (1 ml): Vaikuttava aine: BHK-21-soluviljelmässä kasvatettua ja beeta-propionilaktonilla inaktivoitua

Lisätiedot

Lataa Mervi-hirvi - Älgen Mervi - Markku Harju. Lataa

Lataa Mervi-hirvi - Älgen Mervi - Markku Harju. Lataa Lataa Mervi-hirvi - Älgen Mervi - Markku Harju Lataa Kirjailija: Markku Harju ISBN: 9789529364893 Sivumäärä: 147 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 26.62 Mb Mervi-hirvenvasan tarina on koskettanut satojatuhansia

Lisätiedot

Tuhkarokko meillä ja muualla

Tuhkarokko meillä ja muualla Tuhkarokko meillä ja muualla Mia Kontio Virologian yksikkö Tartuntatautiseurannan ja torjunnan osasto Labquality päivät 10.2.2012 26.2.2012 Tuhkarokko meillä ja muualla/mia Kontio 1 TUHKAROKKO (morbilli,

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 4 15.4.2015 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Mikrobien lukumäärän määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka maljavalumenetelmällä.

Mikrobien lukumäärän määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka maljavalumenetelmällä. Vastuuhenkilöt Tuula Johansson Sivu/sivut 1 / 5 Mikrobien lukumäärän määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka maljavalumenetelmällä. 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat ISO 4833-1:2013 (PCA 30 C/72 h; vesinäytteet

Lisätiedot

SUOMEN IVF-TILASTOT 1992-2007 FINLANDS IVF-STATISTIK 1992-2007 FINNISH IVF STATISTICS 1992-2007. Taulukot/Tabeller/Tables:

SUOMEN IVF-TILASTOT 1992-2007 FINLANDS IVF-STATISTIK 1992-2007 FINNISH IVF STATISTICS 1992-2007. Taulukot/Tabeller/Tables: SUOMEN IVF-TILASTOT 1992-2007 FINLANDS IVF-STATISTIK 1992-2007 FINNISH IVF STATISTICS 1992-2007 Taulukot/Tabeller/Tables: Taulukko 1: IVF-hoitoja antavien klinikoiden määrä ja koko 1992-2007 Tabell 1:

Lisätiedot

Valitusviranomainen ja valitusaika

Valitusviranomainen ja valitusaika Tekninen lautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 Muutoksenhaku päätökseen katu- ja yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä / Anvisning för sökande av ändring i beslut om godkännande av gatuplan och

Lisätiedot

ANALYYSIT kuiva-aine (TS), orgaaninen kuiva-aine (VS), biometaanintuottopotentiaali (BMP)

ANALYYSIT kuiva-aine (TS), orgaaninen kuiva-aine (VS), biometaanintuottopotentiaali (BMP) TULOSRAPORTTI TILAAJA Jukka Piirala ANALYYSIT kuiva-aine (TS), orgaaninen kuiva-aine (VS), biometaanintuottopotentiaali (BMP) AIKA JA PAIKKA MTT Jokioinen 25.9.2013.-30.5.2014 Maa- ja elintarviketalouden

Lisätiedot

Ratatyö Helsingin asemalla aiheuttaa seuraavina ajankohtina muutoksia junien kulkuun välillä Helsinki-Kerava:

Ratatyö Helsingin asemalla aiheuttaa seuraavina ajankohtina muutoksia junien kulkuun välillä Helsinki-Kerava: Hyvät matkustajat! Ratatyö Helsingin asemalla aiheuttaa seuraavina ajankohtina muutoksia junien kulkuun välillä Helsinki-Kerava: su 8.5. klo 10.00 15.30 su 15.5. klo 10.00 15.30 K-junat kulkevat yllä mainittuina

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Addex-Natriumklorid 235 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten. Natriumkloridi

PAKKAUSSELOSTE. Addex-Natriumklorid 235 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten. Natriumkloridi PAKKAUSSELOSTE Addex-Natriumklorid 235 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten Natriumkloridi Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita

Lisätiedot

TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT VIRANHALTIJAPÄÄTÖS

TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT VIRANHALTIJAPÄÄTÖS 3. 12.2018 Ansökan om avsked från befattning Lundström Pamela Ansökan om avsked från befattning Besluisnr / Päätösnro 63/2018 Pamela Lundström beviljas avsked från sin befattning fr. o. m. 1. 1 2019 enligt

Lisätiedot

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Liite III Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset 55 Monovalenttisten tuhkarokkorokotteiden valmisteyhteenvetojen tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Kohta

Lisätiedot

"Geenin toiminnan säätely" Moniste sivu 13

Geenin toiminnan säätely Moniste sivu 13 "Geenin toiminnan säätely" Moniste sivu 13 Monisteen alussa on erittäin tärkeitä ohjeita turvallisuudesta Lukekaa sivu 5 huolellisesti ja usein Vaarat vaanivat: Palavia nesteitä ja liekkejä on joskus/usein

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO TicoVac ja TicoVac Junior 29.12.2015, Versio 2.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Puutiaisaivotulehdus (TBE) on keskushermostoon

Lisätiedot

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Vaali viisaasti vasikkaa koulutus 17.1.2017 Salla Ruuska, Savonia Ammattikorkeakoulu Oy RS- ja koronavirus RS (respiratory syncytial)

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut Kaupparekisteri Handelsregistret Verohallinnosta saapuneet tiedot Uppgifter inkomna från

Lisätiedot

Nro/Nr 12 15.12.2014

Nro/Nr 12 15.12.2014 Nro/Nr 12 15.12.2014 Mallioikeuslehti 15.12.2014 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför

Lisätiedot

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. (51) Kv.lk.5 - Int.cl.5 C 12N 7/00, A 61K 39/15, C 12N 15/01. (24) Alkupäivä - Löpdag 12.10.

(B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT. (51) Kv.lk.5 - Int.cl.5 C 12N 7/00, A 61K 39/15, C 12N 15/01. (24) Alkupäivä - Löpdag 12.10. (B) (11) KUULUTUSJULKAISU UTLAGGNINGSSKRIFT 82264 (51) Kv.lk.5 Int.cl.5 C 12N 7/00, A 61K 39/15, C 12N 15/01 SUOMIFINLAND (FI) Patentti ja rekisterihallitus Patent och registerstyrelsen (21) Patenttihakemus

Lisätiedot

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT. (10) Fl 110234 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.12.2002. (51) Kv.lk.7 - Int.kl.

(12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT. (10) Fl 110234 B. (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.12.2002. (51) Kv.lk.7 - Int.kl. 1111111111 1111111111 1111 11111111 11111 1111 11111111 F1000B (12) PATENTTIJULKAISU PATENTSKRIFT (10) Fl B (45) Patentti myönnetty - Patent beviljats 31.12.2002 SUOMI - FINLAND (FI) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS

Lisätiedot

Ilmastokyselyn tulokset

Ilmastokyselyn tulokset Ilmastokyselyn tulokset Huomioita Kyselyn tuloksia tulkittaessa on huomioitava, että koululaiset on pakotettu vastaamaan kyselyyn koulussa. Kaupunginosavertailuissa on mukana ainoastaan ne kaupunginosat,

Lisätiedot

ENGLANTI PALVELUKIELENÄ. Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä

ENGLANTI PALVELUKIELENÄ. Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä ENGLANTI PALVELUKIELENÄ Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä Suomen 2. suurin kaupunki Yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Suomessa 20 % asukkaista alle

Lisätiedot

Ajankohtaista infektioiden torjunnasta. Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri /OYS Infektioiden torjuntayksikkö 261015

Ajankohtaista infektioiden torjunnasta. Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri /OYS Infektioiden torjuntayksikkö 261015 Ajankohtaista infektioiden torjunnasta Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri /OYS Infektioiden torjuntayksikkö 261015 Mikä on runsaasti kosketeltujen pintojen merkitys influenssan leviämisessä? 49 näytettä

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 2 15.2.2013 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Klassikko jo syntyessään. Klassiker från början.

Klassikko jo syntyessään. Klassiker från början. Klassikko jo syntyessään. Klassiker från början. Materiaalina umpipuu sekä takorautaiset metalliosat. Råmaterial massivt trä och metallbeslag av smidesjärn. Rustiina- tuotesarjassa ruokaryhmät, penkit

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 6 15.6.2015 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2 3 4 10 12 14 Tiesitkö tämän? Naisille Miehille Vanhemmille SIVU 2 4 Tiesitkö tämän? 5 Mikä on ihmisen papilloomavirus? Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse leviävä virusinfektion aiheuttaja,

Lisätiedot

Bilaga 3 STANDARDFRASER SOM ANGER FARA (R-FRASER)

Bilaga 3 STANDARDFRASER SOM ANGER FARA (R-FRASER) Bilaga 3 STANDARDFRASER SOM ANGER FARA (R-FRASER) R1: Räjähtävää kuivana. Explosivt vid torrt tillstånd. R2: Räjähtävää iskun, hankauksen, avotulen tai muun sytytyslähteen vaikutuksesta. Explosivt vid

Lisätiedot

Kvantitatiivisen PCR:n käyttö mikrobivaurion toteamisessa

Kvantitatiivisen PCR:n käyttö mikrobivaurion toteamisessa Kvantitatiivisen PCR:n käyttö mikrobivaurion toteamisessa Maria Valkonen, Kaisa Jalkanen, Martin Täubel, Anne Hyvärinen 31.3.2014 Sisäilmastoseminaari 2014 1 Tausta Asumisterveysoppaan mukaiset sisäympäristön

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

Nro/Nr 10 15.10.2012

Nro/Nr 10 15.10.2012 Nro/Nr 10 15.10.2012 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Original Elche antimicrobi TM desinfiointiaineen testaus Legionella lajeille

Original Elche antimicrobi TM desinfiointiaineen testaus Legionella lajeille Original Elche antimicrobi TM desinfiointiaineen testaus Legionella lajeille Tutkimusraportti 145606 10.3.2006 Sivu 1:6 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TESTATTAVAT LEGIONELLA-LAJIT... 3 3. TESTAUSMENETELMÄT...

Lisätiedot

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Miten rokottaminen suojaa yksilöä? Immuunijärjestelmä Taudinaiheuttajilta suojaavan immuniteetin

Lisätiedot

Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa

Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa Tutkimuksesta kilpailukykyä marjan- ja hedelmänviljelyyn ja mehiläistalouteen Ruralia Instituutti, Mikkeli 2.2.2010

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 546/2010 vp Kuljettajantutkintojen kilpailuttaminen Eduskunnan puhemiehelle Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kilpailuttaa kuljettajantutkintojen vastaanottamisen 19 maakunnassa,

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 3 13.3.2015 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Nobilis RT inac 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Per 0,5 ml annos: Vaikuttava aine: Inaktivoituja avian rhinotracheitis -viruksia, kanta But 1 #8544: Adjuvantti:

Lisätiedot

Sanna Nikunen ELL 4.10.2012

Sanna Nikunen ELL 4.10.2012 Sanna Nikunen ELL 4.10.2012 Kuuluu heimoon Orthomyxoviridae, joka jaetaan kahteen sukuun; Influenssa A- ja B- virukset sekä influenssa C-virukset A-virukset eläimillä ja ihmisillä, B- virukset harvinaisempia,

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 9 15.9.2014 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Cederroth ainutlaatuinen silmänhuuhtelu!

Cederroth ainutlaatuinen silmänhuuhtelu! Cederroth ainutlaatuinen silmänhuuhtelu! Apu nopeasti saatavilla! Onnettomuuden tapahduttua on ensiarvoisen tärkeää aloittaa silmän huuhtelu heti ensi sekuntien aikana. Cederroth silmänhuuhtelupullo avautuu

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901);

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901); 21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) nimikkeen 0712 kasvissekoitukset; b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike

Lisätiedot

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja:

ISSN 1795-4949 (verkkojulkaisu) Mallioikeuslehden kannessa on käytetty seuraavia rekisteröityjä malleja: Nro/Nr 5 15.5.2014 Mallihakemuksia ja rekisteröityjä malleja koskevien tietojen edessä olevat numerotunnukset (INID-koodit) tarkoittavat: Sifferkoderna (INID-koderna) framför uppgifter om kungjorda mönsteransökningar

Lisätiedot

Osuustoiminnan. Ansiomitalit ja -merkit

Osuustoiminnan. Ansiomitalit ja -merkit Osuustoiminnan Ansiomitalit ja -merkit 1 Osuustoiminnan Ansiomitalit ja -merkit Pellervo-Seura ry myöntää hakemuksesta ja poikkeustapauksissa omasta aloitteestaan ansiomitaleita ja -merkkejä. Niitä myönnetään

Lisätiedot

SmartStore TM ROBUST. As unbreakable as it gets. SmartStore. orthex

SmartStore TM ROBUST. As unbreakable as it gets. SmartStore. orthex SmartStore TM ROBUST As unbreakable as it gets SmartStore orthex Laatikko kovaan käyttöön SmartStore TM Robust kestää niin iskuja kuin suuria lämpötilan vaihteluita. Laatikot pinoutuvat tukevasti päällekkäin

Lisätiedot

Läpimurto ms-taudin hoidossa?

Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Kansainvälisen tutkijaryhmän kliiniset kokeet uudella lääkkeellä antoivat lupaavia tuloksia sekä aaltoilevan- että ensisijaisesti etenevän ms-taudin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 857/2005 vp Vakuutusmeklaritutkinto Eduskunnan puhemiehelle 1.9.2005 tuli voimaan laki vakuutusedustuksesta (570/2005). Lain 49 :n mukaan siirtymäsäännöksistä säädetään seuraavasti:

Lisätiedot

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/tqbv0109

Source: http://industrydocuments.library.ucsf.edu/tobacco/docs/tqbv0109 PATENTTI - JA REKI STERI HALLI TUS PATENTTIOSASTO Hakemus : _ Luokka : Tutkij a : Hakij a : Asiamies : Asiamiehen 893525 A 24D 001/18 KR Philip Morris Products Inc. Oy Borenius & Co Ab / Pia Hjelt, puh.

Lisätiedot