Suomessa suunnitellut panssarintorjuntatykit - liian myöhään syntyneet (ins. Vesa Toivonen, Patria Land Systems Oy)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomessa suunnitellut panssarintorjuntatykit - liian myöhään syntyneet (ins. Vesa Toivonen, Patria Land Systems Oy)"

Transkriptio

1 1 (10) Suomessa suunnitellut panssarintorjuntatykit - liian myöhään syntyneet (ins. Vesa Toivonen, Patria Land Systems Oy) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. Tampellan eli Tampereen Pellava- ja Rautateollisuusosakeyhtiön aseosasto perustettiin vuonna 1932, ja ensimmäinen asetilaus saatiin vuonna Talvisodassa ja jatkosodan alussa selvisi, että 37 mm:n ja 45 mm:n panssaritorjuntatykkien teho ei ole riittävä ajanmukaisia panssarivaunuja vastaan. Tehdas ei ilmeisesti saanut käskyä suunnitella uutta panssarintorjuntatykkiä, vaan aloite tuli yrityksen sisältä diplomiinsinööri Hans Otto Donnerilta. Suomalais-ranskalainen Donner tunnetaan myös Tampellan kranaatinheitintuotannon alullepanijana ja Krh 35:n suunnittelijana. Donnerin suunnitelman 57/76 mm:n panssarintorjuntatykistä toteutti käytännössä suunnittelija Erik Fabritius. Tykki oli profiililtaan hyvin matala kilpikorkeuden ollessa vain mm. Ampumatarvikkeen lähtökohta oli merivoimien käyttämän 57/58 H:n hylsy, ja se toteutettiin 76 K/02:n hyl - systä juottamalla siihen 57 mm:n kaulaosa. Laskennallinen lähtönopeus oli m/s, mutta todelliseksi mitattiin m/s. Tampella 75 K 44 on profiililtaan sangen matala. Tuliputken vastaanottoammunta suoritettiin Niinisalossa kesällä Prototyyppi valmistui sen jälkeen. Lavettina toimi neuvostoliittolaisvalmisteinen sotasaalislavetti. Koeammunnat suoritettiin Tampereen Myllysaaresta kohti Siilinkaria, jota käytettiin sota-aikana yleisesti Tampellan aseiden koeammuntoihin. Tampellan kehittäessä 57 mm:n tykkiään Puolustuslaitos hankki Saksasta 75 K/40 -panssarintorjuntatykkejä. Puolustuslaitos edellytti, että myös Tampellan tykin kaliiperi vaihdetaan 75 mm:ksi ampumatarvikehuollon rationalisoimiseksi. Näin ollen Tampellan 57/76 Pst muutettiin yhteensopivaksi saksalaisen 75 K/40:n Panzergranate 40 -ampumatarvikkeen kanssa, ja syntyi 75 K/44. Uuden tykin putki oli pidempi kuin saksalaisen verrokin, ja se oli varustettu suujarrulla. Tykissä oli puoliautomaattinen sulkulaitekoneisto ja kaksikerroskilpi. Pitkän putkensa ansiosta Tampellan 75 K/44 saavutti m/s:n lähtönopeuden, joka oli selkeästi saksalaista tykkiä suurempi. Tampella suunnitteli

2 2 (10) oman panssariammuksen saksalaisen Panzergranate 40:n mukaan, mutta luultavasti ei valmistanut niitä, koska Suomessa ei ollut mahdollista tehdä ammukseen kuuluvia wolframista valmistettuja kovametallisydämiä. Ampumatarvikkeina käytettiin alkuperäisiä saksalaisia panssarikranaatteja. Elokuussa 1944 uusi 75 K/44 esiteltiin kenraalikunnalle. Aseen ongelmaksi todettiin pikkuosien herkkä särkyvyys ja huomattava mataluus, joka yhtäältä ei tarjonnut suojaa tykkimiehistölle ja toisaalta hankaloitti ampuma-alan löytämistä. Lähes kg:n painoisena tykki oli myös liian raskas hevosten vedettäväksi. Toisaalta tykin ammus läpäisi helposti jopa neuvostoliittolaisen KV-1-taistelupanssarivaunun panssaroinnin. Saksalainen 75 K/40 todettiin rintamaolosuhteissa hyvin toimivaksi. Tampellan prototyyppiä ei tehtujen kokeiluiden johdosta katsottu sen veroiseksi. Lisäksi samaan aikaan oli käynnissä voimakas kehitystyö rekyylittömien sinkotyyppisten panssarintorjunta-aseiden kehittämiseksi. Aselevon astuttua voimaan Tampella piilotti keskeisimmän uusia aseita koskevan suunnitteluaineistonsa. Vuonna 1950 Tampella ryhtyi tekemään yhteistyötä nuoren Israelin valtion kanssa, joka oli kiinnostunut 75 mm:n panssarintorjuntatykistä. Kehitystyön pohjaksi otettiin 75 K/44:n prototyyppi, josta kehitettiin malli 46. Malli 46:n prototyyppi jäi Israeliin, mutta hanke ei johtanut tilauksiin. Vuonna 1967 Tampellan kehittäessä 152 mm:n ja 155 m:n tykkejä otettiin panssarintorjuntatykki-idea uudelleen esiin ja rakennettiin varastossa olleista osista jälleen prototyyppi, joka tuoreeltaan esiteltiin Neuvostoliiton sotilasasiamiehelle. Sittemmin Tampella lahjoitti tykin Tykistömuseolle, joka Toinen Tampellan panssarintorjuntatykkihanke oli 100 PstK. Vuonna 1986 Sotilasaikakauslehdessä esitettiin ajatus kehittää kevyiden panssarintorjunta-aseiden ja ohjusten väliin panssarintorjuntatykki, joka kykenisi lamauttamaan taistelupanssarivaunun m:n etäisyydeltä. Esikuvana oli mm. neuvostoliittolainen 100 mm:n 2A29 -tykki. Projektin pohjaksi päätettiin ottaa T-55-taistelupanssarivaunun 100 mm:n tykki, jonka hidastin ja palautin jouduttiin suunnittelemaan uudelleen. Hanke ei kuitenkaan liittynyt panssarivaunukaluston hylkäyssuunnitelmiin, eikä ole tiedossa, miten mahdollisen sarjavalmistuksen edellyttämä putkien hankinta suunniteltiin. Putkeen jouduttiin tekemään vaippa riittävän pitkän liukupinnan aikaansaamiseksi. Lisäksi suunniteltiin asekilpi miehistön suojaksi. Samalla seurattiin länsimaisen 100 mm:n ampumatarviketekniikan kehitystä. Tuliasemamoottoriksi valittiin moottorikelkoista tuttu 38 hv:n tehoinen Rotax 635. Prototyypin valmistui maaliskuussa 1989, ja sarjatuotannon alkaa vuonna 1991.

3 3 (10) Kylmän sodan panssariarmeijoita vastaan kehitetty Tampella 100 PstK jäi prototyyppiasteelle. Niinisalossa suoritetuissa käytännön testeissä todettiin vakavia liikkuvuusongelmia. Omalla moottorilla ajettaessa tykin suuntavakaus oli heikko. Lisäksi Rotax-moottori todettiin alitehoiseksi. Kenttäkokeet suoritettiin LapJP:ssa alkuvuonna Ase todettiin tehokkaaksi ja ammuttaessa stabiiliksi mutta sen kestävyys oli heikko ja maastoliikkuvuus huono. Lisäksi Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajotessa massiivisen panssarisodan uhan katsottiin poistuneen. Vuonna PstK -projekti päätettiin lopettaa. Tykkiin suunniteltua hidastin- ja palautinjärjestelmää on hyödynnetty sellaisenaan Patrian AMOS- ja NEMO-kranaatinheitinjärjestelmissä. Panssarintorjuntatykkien kehitystyö maailmalla jatkuu edelleen. Esimerkiksi Patria AMV:ssä on testattu belgialaista 105 mm:n panssarintorjuntakanuunalla varustettua tornia. Panssari- ja mekanisoitujen joukkojen käyttämät nykyaikaiset miinanraivauslaitteet (DI Jari Poutanen, Patria Land Systems Oy) Raivaustehtävissä käytetään sekä yleispioneeripanssarivaunuja että erityisesti raivaustehtäviin suunniteltuja vaunuja. Panssarimiinojen toimintaperiaatteita on useita. Perinteisin on painosytytin, jossa vaunun paino laukaisee miinan. Puikkosytytin laukaisee miinan vaunun osuessa siihen. Herätesytyttimistä magneettinen sytytin reagoi vaunun magneettikenttään ja tärinäsytytin vaunun aiheuttamaan seismiseen tärinään. Myös miinojen tiedustelu, raivatun uran ja alueen merkintä sekä taistelun jälkeinen ja humanitaarinen raivaaminen ovat keskeisiä asioita. Myös ns. IED:t (improvised explosive device) ja muut vastaavat panssarintorjunnantilapäisvälineet aiheuttavat haasteita miinanraivaukselle.

4 4 (10) Miinojen raivauksessa on kaksi päätekniikkaa: 1. Räjäyttäminen tai rikkominen hallitusti Miinajyrät: kevyet, keskiraskaat ja raskaat Varstaraivaimet Räjähtävät raivaimet: line charge- ja aerosoliraivaimet Ampuminen Elektromagneettiset raivaimet 2. Miinan poistaminen tai siirtäminen räjähtämättömänä Miina-aurat: telan levyiset ja täyslevyiset Pintamiina-aurat Manipulaattorit: IED-uhkaa vastaan Miinajyrät on suunnattu erityisesti painosytyttimellä varustettuja miinoja vastaan. Raskaat jyräkiekot painavat miinan sytytintä, jolloin miina laukeaa. Erityisesti raskaat miinajyrät on tarkoitettu kestämään useitakin miinojen räjähdyksiä. Jyräkiekkoja on yleensä useita ja ne on sijoitettu vapaasti kelluviin jyräkiekkopaketteihin. Kiekkopaketit on kytketty työntöaisaan. Kannatinvaijerit ja ketjut hillitsevät kiekkopakettien liikkeitä. Jyräkiekkojen välissä ketjujen varassa oleva "dog bone" on tarkoitettu puikkosytytinmiinojen torjuntaan. Yhdysvaltalaisessa Abrams M1 -taistelupanssarivaunussa käytetään viisikiekkoista raskasta miinajyrää. Miinajyrätekniikassa pisimmällä länsimaista lienee kuitenkin Israel, jonka Merkava-vaunukalustossa käytetään neuvostoliittolaispohjaisesta ratkaisusta kehitettyä nelikiekkoista RKM-4-miinajyrätekniikkaa. Siihen perustuvia miinajyriä käytetään myös mm. Kanadassa. Neuvostoliittolaisessa taktiikassa panssarivaunujoukkueeseen kuului yksi vaunu, jossa oli miinajyrän ja usein myös -auran kiinnitysvalmius. Yleinen miinajyrämalli oli alunperin T-55- kalustoon kehitetty kolmikiekkoinen KMT-5. Venäjällä on sittemmin on kehitetty T-72-pohjainen niinikään kolmikiekkoiseen teknologiaan perustuva BMR-3M KMT-7-raivauspanssarivaunu. Venäjällä on viime vuosina kehitetty myös täysleveä miinajyräratkaisu. Suomessa Patrian kehittämää miinajyräjärjestelmää on testattu viime syksynä mm. Panssariprikaatissa, ja sarjavalmistus alkanee lähiaikoina. Kyseessä on nelikiekkoinen ratkaisu, joka on tarkoitettu Leopard 2- vaunukalustoon. Järjestelmään kuuluu myös uramerkintälaite, joka merkkaa jyrätyn alueen sisäreunan. Kevyiden miinajyrien markkinajohtaja länsimaissa on brittiläinen Pearson Ltd, jonka tuotteita käytetään mm. yhdysvaltalaisessa Bradley- ja ruotsalaisessa CV90-rynnäkköpanssarivaunukalustossa. Kevyitä miinajyriä ei ole tarkoitettu raivaukseen vaan taisteluajoneuvon suojaamiseen ja miinakentän havaitsemiseen. Kevyt miinajyrä tuhoutuu miinan räjähdyksessä, mutta suojaa vaunua. Kevyen miinajyrän räjähdyksen jälkeen miinoitettu alue raivataan raskailla miinajyrillä tai kierretään.

5 5 (10) Varstaraivaimia ei enää juurikaan käytetä iskuportaan liikkeen edistämiseen. Ainoa tähän tarkoitukseen edelleen käytössä oleva ajoneuvo lienee Saksan käyttämä Keiler. Varstaraivaimen käyttö on verraten hidasta ja vaatii tehokkaan voimanlähteen. Esimerkiksi ruotsalaisen Hägglundsin 1990-luvulla kehittämää Moelv-raivanta ei ole viety sarjatuotantoasteelle. Varstaraivaimia, kuten suomalaista Raisua käytetään lähinnä taistelun jälkeiseen ja humanitaariseen alueraivaamiseen. Line charge -tyyppisiä räjähtäviä raivaimia on kehitetty Yhdysvalloissa kylmästä sodasta alkaen. Merijalkaväen M1 ABV -raivaamisajoneuvo on nykyesimerkki tekniikasta. Järjestelmä voi toimia myös esimerkiksi Stryker-ajoneuvon vetämästä perävaunusta käsin. Japanin itsepuolustusvoimilla on käytössään M92 line charge -raivain. Käyttäjän kannalta line charge -tekniikkaa turvallisempi räjähtävä raivain on aerosoliraivain, jollainen on mm. israelilainen Puma, jota Israelin lisäksi käyttää ainakin Ranska. Ruutirakettimoottori lennättää raketin miinakentän päälle. Raketti levittää pisaramaisen aerosolin miinakentän päälle ja sytyttää sen. Syttyessään aerosoli synnyttää voimakkaan painevaikutuksen, joka räjäyttää miinakentän. Ratkaisun ongelmana on korkea hinta. Ampumalla raivaamiseen on Venäjällä kehitetty panssariajoneuvon päälle asennettava UR-77 Meteorit -raivain ja BMP-2-alustalle tarkoitettu SVO FAE. BAE Systemsin Mongoose on vastaava länsimainen ratkaisu, joka ei liene vielä palveluskäytössä. Yhdysvaltalaiseen taktiikkaan kuuluu edelleen miinojen räjäyttäminen vaunukonekiväärillä ampumalla. Elektromagneettiset raivaimet synnyttävät suojattavan ajoneuvon etupuolelle magneettikentän, joka räjäyttää miinan ennen vaunun ehtimistä sen päälle. Tällaisia ovat israelilaiset OB-AMMAD ja Demeter II sekä venäläinen Stankomats. Miina-aura pyrkii siirtämään maahan kaivetut miinat sivuun räjähtämättöminä. Telan levyisiä auroja ovat mm. israelilainen Ramta TWMP ja brittiläinen Pearson TWMP. Vastaavia neuvostoliittolaisia ja venäläisiä ratkaisuja ovat Suomessakin käytetty KMT-6 ja uudemmat KMT-8 ja KMT-10, joita Stankomats tuottaa edelleen. Täyslevyisiä miina-autoja ovat mm. suomalaisessakin Leopard 2 -kalustossa käytetty Pearson FWMP. Pintamiina-aurat on tarkoitettu sirotemiinojen raivaukseen kovilta alustoilta, kuten kestopäällysteisiltä teiltä ja lentokentiltä. Alan markkinajohtaja on brittiläinen Pearson Ltd. Pintamiina-aura voidaan asentaa myös lisävarusteena tavalliseen miina-auraan.

6 6 (10) Suomen Puolustusvoimien uudessa Leopard 2 R -raivauspanssarivaunussa käytetään miina-aurasta, puskulevystä ja merkitsemisjärjestelmästä koostuvaa raivausjärjestelmää. Manipulaattorit ovat yleensä erikoisjoukkojen ajoneuvoihin asennettuja robottivarsia, joilla koetellaan tienvarsilla havaittuja epäilyttäviä esineitä tienvarsipommien yms:n löytämiseksi. Mikään yksittäinen miinanraivausmenetelmä ei tarjoa kokonaisratkaisua. Tehokkain järjestelmä perustuu ajoneuvon, johon on mahdollisuus asentaa erilaisia raivaimia kulloisenkin käyttötarkoituksen mukaan. Main battle tank ammunition today and tomorrow (dipl. ing. Martin Wolff, Rheinmetall Waffe Munition GmbH) Leopard 2 A 4:ssä ja 2 A 5:ssä käytetään 120 mm:n L/44 -panssarivaunukanuunaa, kun Leopard 2 A 6:ssa käytössä on aseen pituuskaliiperiltaan suurempi L/55 -versio. Reaktiiviset ja kaksoisreaktiiviset panssaroinnit on suunniteltu katkaisemaan läpäisevä projektiili osiin, jotta sen läpäisyvoima heikkenisi. Ammuksen läpäisykykyä ei voida enää mitata perinteisellä panssariteräksen vahvuuteen perustuvalla RHAe-yksiköllä, vaan on huomioitava reaktiivisen panssaroinnin (ERA) vaikutus. Kineettisen energian (kinetic energy, KE) ammustyypit eli APFSDS-ammukset DM53, DM53A1 ja DM63 kykenevät tuhoamaan kaikki nykyaikaiset taistelupanssarivaunut. DM53 on tullut käyttöön vuonna 2000 ja DM63 vuonna DM63 on suunniteltu mahdollisimman lämpötilariippumattomaksi, ja sen tarkkuus on todettu riittäväksi lämpötilaalueella -46 o C o C. Ammus on käytettävissä kaikissa Leopard 2 A 4 - ja sitä uudempien Leopard 2 -vaunujen L/44- ja L/55-kanuunoissa. DM53A1 on DM53:een tarkoitettu päivitys, joka tarjoaa saman suorituskyvyn kuin DM63. KE-ammuksen puutteena on huono teho ns. pehmeitä maaleja, kuten rakennuksia, vastaan. PELE DM21 on kehitetty paikkaamaan tätä ongelmaa. Sen teho on hyvä niin teräs-

7 7 (10) betonirakenteita kuin panssariterästäkin vastaan. PELE-konseptissa KE-ammuksen hyvä läpäisykyky yhdistyy räjähdevaikutukseen. Toinen uusi ammustyyppi on HE-TF-tyyppinen (high explosive - time fuse) ammus DM11. Se on ohjelmoitava monitoimiammus, joka on tarkoitettu kevyesti panssaroituja ajoneuvoja, jalkaväkeä, rakennuksia sekä pika- ja kenttälinnoitteita vastaan. Ammus on tarkka aina m:n etäisyyksille saakka. Harjoitusammuksista käyttöön tulevat vuosina uudet DM78- ja DM88-ammukset, joista ensinmainittua on tilattu myös Suomeen. Uusien harjoitusammusten suunnittelun tavoitteena on ollut kustannusten vähentäminen ja harjoitusammuksen tekeminen mahdollisimman samankaltaiseksi DM53- ja DM63-ammusten kanssa. DM88 on vuonna 2013 markkinoille tuleva vastaava täyskaliiperinen harjoitusammus. Muista Rheinmetallin uusista tuotteista RMG.50 on 12,7 mm:n raskas konekivääri, jonka ammuksen teho vastaa perinteistä neuvostoliittolaista 14,5 mm:n konekiväärinammusta. MASKE 76 on lähinnä panssarivaunuihin tarkoitettu 76 mm:n suojasavujärjestelmä. ROSY L on vastaava lähinnä kevyisiin ajoneuvoihin tarkoitettu suojasavujärjestelmä, joka on integroitavissa Kongsberg Protector -konekivääritorniin. Epäsymmetrisiä uhkia vastaan kehitetty SLS on tarkka-ampujien tunnistamisjärjestelmä ja Counter IDE väijytysten eliminoimiseen tarkoitettu järjestelmä. Panssaroinnin kehittämisessä panostetaan nykyisin yhtäältä ballistista suojausta parantaviin keraamisiin materiaaleihin ja toisaalta aktiivisiin omasuojajärjestelmiin, koska passiivista panssarointia ei voida liikkuvuuden kustannuksella kasvattaa uusien uhkien vaatimalla tavalla. Aktiivisten omasuojajärjestelmien kriittinen tekijä on nopeus. Nykyisin markkinoilla olevat järjestelmät ovat vielä liian hitaita uusimpia uhkia vastaan. Mitä tankistisotavangit kertoivat - sotavankien kuulustelusta ja saaduista tiedoista panssariasioita koskien (DI Carl-Fredrik Geust, Suomen Sotahistoriallinen Seura ry; DI Esa Muikku, Panssarikilta ry) Toisen maailmansodan aikaisia sotavankeja ei Suomessa tutkittu juurikaan ennen 1990-lukua. Asia oli kiusallinen niin suomalaisille kuin neuvostoliittolaisillekin. Vuosina Kansallisarkiston tutkimusprojektin puitteissa julkaistiin neliosainen aihetta koskeva sarja, joka on vapaasti ladattavissa Internetistä PDF-muodossa. Talvisodassa neuvostoliittolaisia sotavankeja saatiin noin ja jatkosodassa noin Talvisodassa vankien kuolleisuusaste oli vain 2,4 %, mutta jatkosodassa se nousi 29,4 %:iin heikon huollon vuoksi. Erityisen vaikea ruokatilanne oli talvella Talvisodassa joitakin sotavankeja värvättiin propagandatehtäviin, ja sodan jälkeen noin 100 vankia jäi Suomeen ja siirtyi ulkomaille. Jatkosodan sotavangeista Neuvostoliiton palautettiin noin sotavankia. Huomattava osa oli onnistunut pakenemaan ulkomaille. Valvontakomissio edellytti myös vapaaehtoisesti Suomen armeijaan liittyneiden inkeriläisten palauttamista, ja näitä sekä karanneita sotavankeja etsittiin Suomesta vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1955.

8 8 (10) Talvisodan aikana sotavankien kuulustelu oli jäsentymätöntä. Kielitaitoisia kuulustelijoita oli vähän. He saattoivat olla esimerkiksi venäjäntaitoisia ortodoksipappeja tai venäjää opiskelleita reserviupseereita. Heillä ei yleensä ollut kuitenkaan asiantuntemusta eri aselajien substanssista. Jatkosodassa tärkeitä sotavankeja kuulusteltiin Mikkelin lääninvankilassa, ja saatuja tietoja verrattiin mm. radiotiedustelutietoihin ja Saksan tiedustelupalvelulta Abwehrilta saatuihin tietoihin. Saksaan lähetettiin noin sotavankia. Toisin kuin joskus on väitetty, heistä vain pieni osa oli juutalaisia, eikä lähettämisen syy ollut juutalaisuus. Lähetetyt olivat politrukkeja, korkeita upseereita tai muita, joilla katsottiin olevan saksalaisille tärkeitä tietoja. Osa sotavangeista jopa halusi Saksaan liittyäkseen neuvostovastaiseen ns. Vlasovin armeijaan. Vuonna 1943 kuulustelijoita ohjeistettiin pyrkimään kuulusteltavan luottamuksen saavuttamiseen rauhallisesti ja toverillisesti. Välillä tuli keskustella yleisistä asioista. Avainkysymyksiä olivat kysymykset yksikköjen komentajista, kalustosta jne. Sotavangeilta saatuihin tietoihin suhtauduttiin varauksellisesti. Niistä käytettiin raporteissa yleensä ilmaisua "vahvistamattomien tietojen mukaan", kun taas radiotiedustelutietoihin viitattiin ilmaisulla "saatujen tietojen mukaan". Jatkosodan alussa sotavangeilta saaduista tiedoista oli verraten suurta hyötyä. Sodan jatkuessa tilanne hankaloitui. Yksi talvisodan merkittävimmistä sotavangeista oli pataljoonankomentaja, kapteeni Nikolai Valentinovitš Janov, joka komensi T-28-vaunuilla varustetuttua 20. raskaan panssariprikaatin 90. panssaripataljoonaa. Hän loikkasi Suomen puolelle Hänen pataljoonansa vaunumenetykset olivat olleet 45 %. Janov ei kertonut pataljoonaansa kuuluneesta kokeilukomppaniasta, joihin kuului mm. KV-1-vaunun prototyyppi ja SMK-vaunun prototyyppi. Viimeksimainittua, moniin suomalaisiin teoksiinkin valokuvattuna päätynyttä tyyppiä, on aiemmin virheellisesti T-35-vaunuksi, joita ei tosiasiassa esiintynyt lainkaan talvisodassa. Toinen merkittävä sotavanki oli 13. kevyen panssariprikaatin joukkueenjohtaja, aliluutnantti Anatoli Timuškin. Talvisodan kuulustelujen perusteella Pääesikunta julkaisi laajat selostukset koskien kolmea neuvostoliittolaista panssarivaunuyksikköä sekä yleisesityksen neuvostoliittolaisesta panssarikalustosta. Jatkosodan alussa julkaistiin "Tietoja Neuvostoliiton armeijasta" -kirja, joka pohjautui talvisodan sotavankien kuulusteluihin. Pian jatkosodan saatiin jälleen sotavankeja, joiden kuulustelujen pohjalta julkaistiin useita selostuksia Neuvostoliiton panssarijoukoista ja kalustosta. Selostusten julkaiseminen jatkui vuonna 1942, ja panssarikaluston ohella niissä käsiteltiin myös auto- ja traktorikalustoa. Panssarintorjuntajoukoille julkaistiin erityinen neuvostopanssarikaluston heikkoja kohtia esittelevä kuvitettu ohjekirja. Keväällä 1944 julkaistiin hyvin laaja selostus "Tietoja puna-armeijan aseista", jossa on huomioitu myös Yhdysvaltain ja Ison-Britannian antama lend-lease-kalusto. Suurimpien torjuntataistelujen jälkeen heinäkuussa 1944 Pääesikunta lähetti laajalla jakelulla joukoille Neuvostoliiton joukkoyksiköihin keskittyvän selostuksen "Tietoja venäläisistä panssareista". Joukkoja kehotettiin myös keräämään tietoja neuvostopanssarien taktisista numeroista. Suomalaiset saivat melko tarkan kuvan neuvostovaunujen sijoittumisesta eri joukkoyksiköihin.

9 9 (10) Jatkosodan tärkempiä sotavankeja oli majuri Anatoli Gromov, joka loikkasi partisaanijoukoista Suomen puolelle Hän oli toiminut talvisodassa 40. kevyessä panssariprikaatissa vaununjohtajana ja sen jälkeen ennen partisaanijoukkoihin siirtymistään koulutusja reserviyksiköissä. Toinen tärkeä tankistisotavanki oli KV-1S-vaunun lataaja ylikersantti Nikita Andrejevitš Suslov, jolta saatiin tietoja vaunujen määristä, taktisesta numeroinnista, joukkojen mielialoista jne. Suslovin rykmentin KV-1-vaunujen vahvuus väheni kuudessa taistelupäivässä 23:sta 5:een. Keväällä 1944 saatiin vain vähän sotavankeja, vaikka loikkareita pyrittiin houkuttelemaan propagandalla ja järjestettiin erityisiä vanginsieppauspartioita. Strategisesti merkityksellisiä tietoja, kuten suurhyökkäyssuunnitelmia koskevia, ei sotavangeilta saatu. Yrjö K. K. Talvitie: maatalousharjoittelijasta tankintuhoajaksi (VTM Kari J. Talvitie, Panssarikilta ry) Yrjö K. K. Talvitie syntyi Helsingissä ja kuoli Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1936 ja ryhtyi opiskelemaan maa- ja metsätaloutta. Hän kuului Helsingin rannikkotykistösuojeluskuntaan, mutta talvisodan syttymiseen mennessä ei opintojen vuoksi saamansa lykkäyksen takia ollut suorittanut varusmiespalvelusta. Suojeluskuntalaiset valmistivat kaupunkia pommituksia vastaan ja tekivät ilmatorjuntapatteritöitä Hagalundissa. Sodan alettua Talvitie siirtyi lähetiksi Helsingin sotilaspiirin esikuntaan. Pian hän pyysi lykkäyksen päättämistä ja vuoden 1940 tammikuussa astui varusmiespalvelukseen Hämeenlinnaan ja Niinisaloon. Talvisodan aikana Talvitie suoritti reserviupseerikoulutuksen ja jäi reserviupseerikurssin apukouluttajaksi. Hän erikoistui panssarintorjuntakoulutukseen. Jatkosodan alettua Talvitie sai tehtäväksi laatia panssarintorjunta-oppaan. Sen valmistuttua marraskuussa 1941 hän joutui rintamalle panssarintorjuntajoukkueen johtajaksi. Talvitie osallistui Karhumäen valtaukseen. Kevättalvella 1942 Talvitie toimi panssarintorjuntajoukkueen johtajana Maaselän kannaksella III/14. TykK/I/JR56:ssa. Vihollispanssareita ei esiintynyt, mutta kevät 1942 oli ruokahuollon kannalta vaikeaa aikaa koko maassa. Koska Neuvostoliitto ei käyttänyt panssarivaunuja, Talvitie ryhtyi kehittämään epäsuoran tulen käyttöä 37 mm:n saksalais- ja neuvostoliittolaisvalmisteisilla panssarintorjuntatykeillä. Kokeilut sittemmin kiellettiin esimiesten taholta. Talvitie hakeutui Panssariprikaatiin Äänislinnaan kesällä 1942 ja sijoittui joukkueenjohtajaksi I Panssaripataljoonaan. Kalustona käytettiin Vickers-vaunuja. Pääosa Talvitien tehtävistä liittyi kouluttamiseen ja yleisjärjestelyihin. Samaan aikaan saatiin tieto, että sotasaaliiksi saaduista Christie- eli BT-vaunuista ryhdytään modifioimaan BT-42-rynnäkkötykkejä. Valmis rynnäkkötykki esiteltiin maaliskuussa Talvitien tehtäväksi tuli panssarijoukkojen taisteleluohjesäännön, harjoitusohjesäännön ja ampumakoulutusohjeen luonnostelu. Kesällä 1943 Panssaridivisioonan etulinjaan lähteneiltä yksiköiltä autot vaihdettiin hevosiin. Lokakuussa esiteltiin joukoille Sturmgeschütz Ausführung G -rynnäkkötykki, joita oli saatu maahan heinäkuussa. Tammikuussa 1944 Äänislinnassa toimineille upseereille esiteltiin uudet panssarintorjunta-aseet, mutta ne pidettiin joukoilta salaisina niin pitkään, että niiden tehokkaan operatiivisen käytön kannalta oli jo liian myöhäistä.

10 10 (10) Huhtikuussa 1944 ohjesääntötyöt päättyivät ja Talvitie siirrettiin noin 200-miehisen Korjauskomppanian päälliköksi. Komppanianpäällikön tehtäviin kuului lähinnä henkilöstöjohtaminen, ja varsinaisesta toiminnasta vastasi teknillinen johtaja. Komppanianpäällikkönä Talvitie järjesti oppitunteja, siivouksia, marsseja, lenkkejä, tietokilpailuja yms. ja nimesi miehistöstä neljä luottamusmiestä. Komppanian toiminta kehittyi divisioonankomentajan vaatimalle tasolle. Yrjö K. K. Talvitien työkalu jatkosodan torjuntataisteluissa oli "Sturmi", Sturmgeschütz 40 Ausführung G -rynnäkkötykki. Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua Björkman pyysi päästä Korjauskomppaniasta etulinjaan. Toisella yrittämällä pyyntöön suostuttiin, ja Talvitie siirrettiin 2. Rynnäkkötykkikomppanian päälliköksi. Siinä vaiheessa Kuuterselän taistelu oli käyty ja Viipuri menetetty. Kaksi komppanianpäällikköä oli kaatunut. Korjauskomppanian jäljiltä Talvitiellä oli hyvä teoreettinen tietämys rynnäkkötykeistä, mutta taistelutehtäviin valmistautumiseen hänellä oli vain kolme päivää aikaa. Rintamasuunta oli Viipuriin päin ja päätehtävänä torjua neuvostojoukkojen eteneminen idästä. Juhannuspäivänä neuvostoliittolaiset yrittivät läpimurtoa Talin suunnalla. Seuraavana päivänä Rynnäkkötykkikomppania komennettiin Portinhoikkaan. Talvitiellä ei ollut omaa komentovaunua, ja hän päätti johtaa komppanian taistelua jalan radion, viestialiupseerin ja lähetin välityksellä. Komppanian kuudesta vaunusta kaksi juuttui mutaan. Jäljelle jääneet neljä vaunua tuhosivat useita vihollisvaunuja. Mutaan juuttuneet kaksi vaunua saatiin käyttöön yöllä. Samaan aikaan yksi vaunuista sai osuman ja sen miehistöstä kaksi kaatui ja kaksi haavoittui. Itse vaunu saatiin evakuoitua. Muut vaunut kärsivät taistelun aikana lievempiä vaurioita. Talvitielle esitettiin Mannerheim-ristiä heinäkuussa Divisioonankomentaja Lagus puolsi esitystä, mutta kenraali Walden ei. Vuosalmen taistelussa Talvitien komppania tuhosi 11 vihollisvaunua, joista Talvitien oma vaunu kaksi. Tämän jälkeen Lagus teki uuden esityksen, jota myös kenraali Oesch puolsi. Esitys käsiteltiin aselevon tulon vuoksi vasta marraskuussa, ja tuloksena oli Vapaudenristin 3. luokka. Jo tätä ennen Talvitie oli ylennetty kapteeniksi.

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä.

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä. 1 (5) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä. (ins. Vesa Toivonen, Patria Oyj) Sotateollisuustuotantoon muutetussa maatalouskonetehtaassa työskennellyt

Lisätiedot

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja Taistelupanssarivaunu Leopard 2 A6 Kalusto on sijoitettu mekanisoituihin

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Suomessa suunnitellut pst-tykit liian myöhään syntyneet 75 K/ PstK

Suomessa suunnitellut pst-tykit liian myöhään syntyneet 75 K/ PstK Suomessa suunnitellut pst-tykit liian myöhään syntyneet 75 K/44 100 PstK ENSIMMÄINEN VIRHE 57/76 Pst 37 ja 45 mm tykkien tehottomuus => uusi ase ja a-tarvike tarpeen => Tampellan ehdotus 57/76 Pst kanuuna

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT. vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY

PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT. vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY Meillä on käsky jyrkin uhmata kuolemaa. Voimalla panssarinyrkin ruhjoa vastustajaa. Meillä ei säi1cytä, meillä ei surraiske ja murra!

Lisätiedot

Luutnantti Heikki Kunnaala panssarivaunu- ja panssariautojoukkueen

Luutnantti Heikki Kunnaala panssarivaunu- ja panssariautojoukkueen Luutnantti Heikki Kunnaala panssarivaunu- ja panssariautojoukkueen johtajana Luutnantti Heikki Kunnaala astui vapaaehtoisena varusmiespalvelukseen Talvisodan aikana 23.1.1940. Koulunkäynnin ohessa hän

Lisätiedot

VARA-AMIRAALI OIVA TAPIO KOIVISTO

VARA-AMIRAALI OIVA TAPIO KOIVISTO 8 Suomen Sota tieteellisen Seuran uudet kunniajäsenet VARA-AMIRAALI OIVA TAPIO KOIVISTO Vara-amiraali Oiva Koiviston koko sotilas ura keskittyy laivaston ja merivoimien virkaportaisiin. Jo 18-vuotiaana

Lisätiedot

Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet

Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet Teksti: SJA Sihvola Kranaatinheittimet ovat jalkaväen lähimmät kaaritulta ampuvat tukiaseet. Suuren

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

Kevätretki Tykistöprikaatiin

Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkan Viesti Kesäkuu 3/2009 Teksti : Ilkka Mäntyvaara Kuvat: Jorma Hautala Tykkiä 155K98 laitetaan ampumakuntoon. Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkanmaan Maanpuolustusyhdistys ja Tampereen Reserviupseerien

Lisätiedot

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Ennen 2. maailmansotaa 1939 Saksan valtion menot olivat 30 miljardia Reichsmarkia mutta tulot 15 miljardia

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin yhteydessä.

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin yhteydessä. 1 (9) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. KMW military mobile bridges (ins. Sami Liski, Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG) Krauss-Maffei Wegmann GmbH &

Lisätiedot

PANSSARIVAUNUJOUKKOJEN KOULUTUS PANSSARIPRIKAATISSA 1942 1944

PANSSARIVAUNUJOUKKOJEN KOULUTUS PANSSARIPRIKAATISSA 1942 1944 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU PANSSARIVAUNUJOUKKOJEN KOULUTUS PANSSARIPRIKAATISSA 1942 1944 Pro gradu -tutkielma Yliluutnantti Henri Silovaara Sotatieteiden maisterikurssi 2 Maasotalinja Huhtikuu 2013 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU

Lisätiedot

14538/08 HKE/tan DG C I LIMITE FI

14538/08 HKE/tan DG C I LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 10. marraskuuta 2008 (OR. fr) 14538/08 Toimielinten välinen asia: 2007/0280 (COD) LIMITE MAP 51 MI 380 COMPET 403 IND 141 COSDP 910 POLARM 31 PESC 1317 COARM 82 CODEC

Lisätiedot

AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN

AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN Kandidaatintutkielma Kadettialikersantti Sami Martikainen 98. Kadettikurssi Rajavartiolaitoksen johtamisjärjestelmäopintosuunta

Lisätiedot

Ulkomaalaisten asuttaminen Suomeen

Ulkomaalaisten asuttaminen Suomeen Ulkomaalaisten asuttaminen Suomeen 1939-1945 15.11.2016 leitzinger@welho.com antero.leitzinger@migri.fi Keitä ulkomaalaisia Suomessa oli? 2 31.12.1938: ulkomaalaisia 21.158, joista ent. Venäjän / Neuvostoliiton

Lisätiedot

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne Simolan pommitukset 19.-20.6.1944 19-20 6 1944 Kannaksen alueen huolto Kaakkois-Suomen rataverkosto 1943 Simola 1939 Simolan asema 1930-luvulla Simolan asemanseutua 1930-luvulla Kaakkois-Suomen rataverkko

Lisätiedot

Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku

Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi olivat saksalaisia 3 6-paikkaisia kuljetus- ja meritoimintakoneita. Kone oli kehitetty Junkers

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin 1 (13) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. Salpalinjan teräspesäkkeet - panssariaseistusta linnoitteina (DI Esa Muikku, Millog Oy) Salpalinjan teräspesäkkeiden

Lisätiedot

Kokoelmat kertovat 9/2013: Mannerheim-ristin ritari, evl. Olli Puhakan albumit

Kokoelmat kertovat 9/2013: Mannerheim-ristin ritari, evl. Olli Puhakan albumit Teksti ja taitto: tutk. Tapio Juutinen, Arkistokuvat: Olli Puhakan kokoelma ds Lentolaivue 26:n 3. lentueen päällikkö luutnantti Risto Puhakka Fiat G.50 -hävittäjän ohjaamossa jatkosodan alussa, mahdollisesti

Lisätiedot

Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa

Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari 14.11.2018 Ida Suolahti Taustalla laajempi tutkimus Väitöskirjani Yhteinen

Lisätiedot

Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi olivat saksalaisia 3 6-paikkaisia kuljetus- ja meritoimintakoneita. Kone oli kehitetty Junkers F-13

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin 1 (16) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. PSPR:n nykytilanne (evl Jari Vuorela, PSPR) PSPR:n joukkoyksiköt ovat HÄMPSP, JTR, HELITR ja PARP sekä aselajikouluna

Lisätiedot

MATERIAALIN MYYNTILUETTELO 4.12.2012 PATRIA, SASTAMALA

MATERIAALIN MYYNTILUETTELO 4.12.2012 PATRIA, SASTAMALA MATERIAALIN MYYNTILUETTELO 4.12.2012 PATRIA, SASTAMALA Myynnissä olevat aseet myydään deaktivoituna. Aseet deaktivoidaan sisäasiainministeriön ohjeen mukaan ja deaktivoinnin hinta lisätään huutokauppahintaan.

Lisätiedot

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen Vaasan Rotaryklubi 12.3.2019 Ilkka Virtanen Vaasalaiset joukko-osastot Vaasaan sijoitetut joukko-osastot (17) Ruotsin vallan aika (6) Suuriruhtinaskunta (3) Itsenäinen Suomi (8) Sodanajan joukkojen perustaminen

Lisätiedot

Jalkaväenkenraali K A Tapola

Jalkaväenkenraali K A Tapola SUOMEN SOTATIETEELLISEN SEURAN UUSI KUNNIAlliSEN Jalkaväenkenraali K A Tapola Suomen Sotatieteellinen Seura kutsui vuosikokouksessaan viime huhtikuun 9. päivänä jalkaväenkenraali Kustaa Anders Tapolan

Lisätiedot

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3624 1/ 3./I/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 12.3.1940 3./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Elokuun 23. päivä 1939 Neuvostoliitto ja Saksa ilmoittivat kirjottaneensa hyökkäämättömyysopimuksen Moskovasta jota koko Eurooppa hämmästyi. Sopimuksen tekeminen perustui

Lisätiedot

MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARIHISTORIASEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA 7.2.2009

MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARIHISTORIASEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA 7.2.2009 1 (18) MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARIHISTORIASEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA 7.2.2009 Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssarihistoriaseminaarin

Lisätiedot

Vänrikki Stig Holmströmin tie Äänislinnasta Karjalan Kannakselle ja Lapin sotaan

Vänrikki Stig Holmströmin tie Äänislinnasta Karjalan Kannakselle ja Lapin sotaan Vänrikki Stig Holmströmin tie Äänislinnasta Karjalan Kannakselle ja Lapin sotaan Luutnantti Stig Holmström astui varusmiespalvelukseen Panssaripataljoonaan Hämeenlinnassa 14.6.1941. Koulutus jatkui 22.9.1941

Lisätiedot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Suomen suurin maanpuolustusjärjestö Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Jäsenkyselyn toteutus Reserviläisliiton jäsenkysely toteutettiin 19.-26.3. välisenä aikana webropol-kyselysovelluksella.

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri

MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri Sotahistoria ja matkakertomus 14.D:n alueella Tsirkka-Kemijoen varressa olleeseen kenttävartio Alkoon, joka tunnettiin ensin nimillä Remu

Lisätiedot

Vain virkapalveluksessa käytettäväksi. Suomalainen. Sotilaskäsikirja. Julaistu. Suomalaisen Sotilasjoukon toimesta. 3.

Vain virkapalveluksessa käytettäväksi. Suomalainen. Sotilaskäsikirja. Julaistu. Suomalaisen Sotilasjoukon toimesta. 3. Vain virkapalveluksessa käytettäväksi Suomalainen Sotilaskäsikirja Julaistu Suomalaisen Sotilasjoukon toimesta 3. Osa S 88 0 06 000 00 21561 Sisällysluettelo. G. Tykistö. 1. Kenttätykistön kouluutusohjesääntö.

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Oton syntymä ja perhe Aika Venäjän kalenterissa: 16.7.1889 Aika Suomen kalenterissa: 24.7.1889

Lisätiedot

SVEITSIN ASEVELVOLLISUUS. Seppo Haario 21.3.2012 1

SVEITSIN ASEVELVOLLISUUS. Seppo Haario 21.3.2012 1 SVEITSIN ASEVELVOLLISUUS Seppo Haario 21.3.2012 1 Sveitsin pinta-ala 41,285 km 2 Suomi on kahdeksan kertaa suurempi Etäisyydet: pohjoinen - etelä 220 km länsi - itä 348 km Jürg Hänggeli/Seppo Haario 21.3.2012

Lisätiedot

Sotaa Pohjois-Vienassa

Sotaa Pohjois-Vienassa Sotaa Pohjois-Vienassa 1941-1944 Ari Raunio Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari VIENA SODASSA 17.9.2019 1 TALVISOTAA EDELTÄNEET SUUNNITELMAT - SUOMI - I vaiheessa hyökkäys Uhtualle - NL - I

Lisätiedot

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA Huhtikuun 6. päivän kilta 6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA 3. MERISOTAA ITÄMERELLÄ WW II SUOMENLAHDEN MERISULKU MIINASOTAAN LIITTYVIÄ OPERAATIOITA

Lisätiedot

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta 2019 Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet SA-kuva Hannu Liimatta Itsenäisyyden uhkana Venäjä/Neuvostoliitto Ei kuitenkaan

Lisätiedot

KENRAAULUUTNAN7l'TI KARL LENNART OESCH

KENRAAULUUTNAN7l'TI KARL LENNART OESCH Suomen Sotatieteellisen Seuran kunniajisenten esihel, uusien KENRAAULUUTNAN7l'TI KARL LENNART OESCH Karl Lennart Oesch syntyi 8. 8. 1892. Hän tuli ylioppilaaksi v 1911 opiskellen sen jälkeen luonnontieteitä.

Lisätiedot

PERINNEKIVÄÄRIN SUOJELUSKUNTAMALLINEN HIHNA

PERINNEKIVÄÄRIN SUOJELUSKUNTAMALLINEN HIHNA PERINNEKIVÄÄRIN SUOJELUSKUNTAMALLINEN HIHNA Reserviläisurheiluliiton perinneasesäännöt mahdollistavat puolustusvoimissa käytettyjen kiväärin kantohihnamallien käytön tukena eri ampuma-asennoissa. Melkoisen

Lisätiedot

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto 1 75 vuotta sitten: Tolvajärvi antoi toivoa Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto Suomalaiset sotilaat saavuttivat 75 vuotta sitten 12. joulukuuta 1939 Tolvajärvellä uskomattomalta tuntuneen Talvisodan

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEEN ILMATORJUNTAMUISTOMERKIT

PIRKANMAAN ALUEEN ILMATORJUNTAMUISTOMERKIT PIRKANMAAN ALUEEN ILMATORJUNTAMUISTOMERKIT Pirkanmaan Ilmatorjuntakilta ry MUISTOMERKIT JA NIIDEN SIJAINTI 4 3 10 2 11 5-9 1 1 Sulkavuori Muistolaatta 7 Vatiala 20 ItK 40 VKT tykki 2 Kalevankangas Muistolaatta

Lisätiedot

MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARISEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA 6.2.2010

MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARISEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA 6.2.2010 1 (16) PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARISEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. T-54:n kehityshistoria

Lisätiedot

Yrjö Ilmari Keinonen. Opinnot. Sotilas- ja virkaura

Yrjö Ilmari Keinonen. Opinnot. Sotilas- ja virkaura Yrjö Ilmari Keinonen Syntynyt 31. 8. 1912 Ruskealassa Kuollut 29.10. 1977 Nurmijärvellä Jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari n:o 91 Filosofian maisteri Vanhemmat: Talousneuvos Einar Keinonen ja

Lisätiedot

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on Puh. Nykyaikainen kevytmoottoripyörä on tähtiluokkaa. Luotettava Voimakas Huokea Taloudellinen K M P 1) 1) K M P (= kevytmoottoripyörä) on saanut Suomen Moottorilehden kirjoituksessa erittäin hyvän arvostelun.

Lisätiedot

2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/4 P 3630 2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 24.1.1940 24.4.1940 2.KKK./JR 65 koottiin

Lisätiedot

Jätehuolto, kuljetus TOT 3/01. Jäteauton kuljettaja puristui kontin ja pakkaajan väliin TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Jäteauton kuljettaja

Jätehuolto, kuljetus TOT 3/01. Jäteauton kuljettaja puristui kontin ja pakkaajan väliin TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Jäteauton kuljettaja TOT-RAPORTTI Jäteauton kuljettaja puristui kontin ja pakkaajan väliin 3/01 TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Tyhjennettäessä jätteitä tilavuudeltaan kuuden kuutiometrin jätekontista jäteajoneuvon

Lisätiedot

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 Kertausta 1.Kirjoita viivoille, mitä kyseisenä maailmansodan vuotena tapahtui (pyri keräämään viivoille vain tärkeimmät asiat 1939 Saksa ja NL hyökkäämättömyyssopimus Saksa

Lisätiedot

Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti

Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti 42 Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti (koonnut FM Paavo Jäppinen) Hankkiessaan aineistoa Joroisten lottamatrikkeliin työryhmä sai haltuunsa lottajärjestön Joroisten paikallisosaston

Lisätiedot

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016 Heikki Kurttila Isäntämaasopimus hyppy kohti NATOa Pirtin klubi 5.4.2016 Historiaa: Paasikiven Kekkosen linja Paasikivi: Olipa Venäjä miten vahva tai miten heikko hyvänsä, aina se on tarpeeksi vahva Suomelle.

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

Antti Tuuri, Talvisota

Antti Tuuri, Talvisota 1 Antti Tuuri, Talvisota Jarmo Vestola Koulun nimi Kirjallisuusesitelmä 20.1.2000 Arvosana: 8½ 2 Talvisota Antti Tuurin Talvisota on koottu sotapäiväkirjoista, haastatteluista ja mukana olleiden kertomuksista.

Lisätiedot

Utti 6.1.1940. Venäläisen pommikonelaivueen tuho loppiaisena 1940

Utti 6.1.1940. Venäläisen pommikonelaivueen tuho loppiaisena 1940 Utti 6.1.1940 Venäläisen pommikonelaivueen tuho loppiaisena 1940 Talvisota syttyy 30.11.1939 Neuvostoliiton lentojoukkojen konemäärät Suomen rintamalla sodan alussa: 970 pommikonetta 1030 hävittäjäkonetta

Lisätiedot

Sortokaudet loivat vastarinnan ja synnyttivät itsenäisyysliikkeet

Sortokaudet loivat vastarinnan ja synnyttivät itsenäisyysliikkeet Sortokaudet loivat vastarinnan ja synnyttivät itsenäisyysliikkeet Lukuisia itsenäisyysliikkeitä, joiden päämäärät ja keinot olivat hyvin erilaisia. Yliopistopiirit ja osakunnat olivat aktiivisia vaikuttajia

Lisätiedot

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit Uusi moottorisukupolvi Elämää helpottavia innovaatioita Silent Glissillä on yli 40 vuoden kokemus sähkötoimisista verhokiskoista. Toimme ensimmäisenä markkinoille

Lisätiedot

Standardit IEC 61508 (perustandardi) ja IEC 61511 (prosessit)

Standardit IEC 61508 (perustandardi) ja IEC 61511 (prosessit) Standardit IEC 61508 (perustandardi) ja IEC 61511 (prosessit) DI Jouko Järvi Automation Partners Oy IEC 61508 IEC TC 65 (Industrial Process Measurement and Control), SC 65A (System Aspects) kutsui kokoon

Lisätiedot

PUNA-ARMEIJAN SOTASAALIS

PUNA-ARMEIJAN SOTASAALIS PUNA-ARMEIJAN SOTASAALIS Hannu Takala Suomen Sotahistoriallinen Seura 12.12.2018 Sisältö: Yleistä kulttuuriperinnöstä ja kriiseistä Kulttuuriperinnön tuhoamisen historiaa Puna-armeija ja saksalaiset Keski-Euroopassa

Lisätiedot

Sanastoa ja selityksia sotakirjallisuuden avaamiseksi [erityisesti Linnan Tunternaton sotilas]

Sanastoa ja selityksia sotakirjallisuuden avaamiseksi [erityisesti Linnan Tunternaton sotilas] ..A%. Sanastoa ja selityksia sotakirjallisuuden avaamiseksi [erityisesti Linnan Tunternaton sotilas] 1. Joukot, sotilasarvot ja tehtavat Yksittainen taistelija on sotamies, jaakari, hevosmies, pioneeri,

Lisätiedot

Syksyllä 1943 otettiin käyttöön uudet telaketjut, joihin oli asennettu jääkiiloja. Valitettavasti niistä ei ole säilynyt kenttähavaintoja.

Syksyllä 1943 otettiin käyttöön uudet telaketjut, joihin oli asennettu jääkiiloja. Valitettavasti niistä ei ole säilynyt kenttähavaintoja. simmäiset taisteluoperaatiot olivat riskialttiita, mihin oli vaihtoehtojen puuttumisen takia tyytyminen. Tarkastelemalla lukuisia taisteluselontekoja ja miehistöjen sananvaihtoja huolellisesti huomattiin,

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko Henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Sakari Honkamaa EK Puolustusvoimauudistuksen aikataulu

Lisätiedot

Varkauden Panssarikeskus

Varkauden Panssarikeskus Varkauden Panssarikeskus Koonnut Stig Holmström Sotaveteraanihaastattelut Liisa Arosilta Sota-ajan muistot Varkauden museon monisteita 1 Varkauden Panssarikeskus Koonnut Stig Holmström Sotaveteraanihaastattelut

Lisätiedot

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys?

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Veikko Vaikkinen Rautuseura 4.4.2018 Raudun taistelua tuskin olisi ollut ilman Raasulin rataa. Rata oli rakennettu

Lisätiedot

Panssariprikaati 8.8.2013

Panssariprikaati 8.8.2013 Panssariprikaati 8.8.2013 Agenda Panssariprikaatin perinteet Panssariprikaatin tehtävät, organisaatio ja resurssit Panssariprikaatin varusmieskoulutus Panssariprikaatin virka-apu Kehittäminen Agenda Panssariprikaatin

Lisätiedot

VOLVON puuhiiligeneraattori

VOLVON puuhiiligeneraattori VOLVON puuhiiligeneraattori Historiikkia. Jo syksyllä 1938, maailmantapahtumien alkaessa muistuttaa siitäkin, että bensiinin ja naftan saanti saattaa ehkä vaikeutua, Volvo-tehdas ryhtyi laajoihin tutkimuksiin

Lisätiedot

26. Waffen-Grenadier Division SS (ungarische

26. Waffen-Grenadier Division SS (ungarische Hieno kuva SS-poliisidivisioonan joukoista Ranskassa käytyjen taistelujen aikana. Tässäkin kuvassa esiintyy sekaisin poliisin ja SS:n tunnuksia. Upseerilla on poliisimallinen koppalakki, mutta vyötäröllä

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN KESKEISET MATERIAALIHANKKEET KOTIMAISEN PUOLUSTUSTEOLLISUUDEN KANNALTA LOGISTIIKKAYHTEISTYÖ RUOTSIN, NORJAN JA VIRON KANSSA

PUOLUSTUSVOIMIEN KESKEISET MATERIAALIHANKKEET KOTIMAISEN PUOLUSTUSTEOLLISUUDEN KANNALTA LOGISTIIKKAYHTEISTYÖ RUOTSIN, NORJAN JA VIRON KANSSA PUOLUSTUSVOIMIEN KESKEISET MATERIAALIHANKKEET KOTIMAISEN PUOLUSTUSTEOLLISUUDEN KANNALTA LOGISTIIKKAYHTEISTYÖ RUOTSIN, NORJAN JA VIRON KANSSA Patrian esitys Puolustusvaliokunnalle 8.10.2015 / Jukka Holkeri

Lisätiedot

26.AUTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

26.AUTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 26.AUTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/5 P 1720 26.AutoK SOTAPÄIVÄKIRJA 13.10.1939 17.5.1940 P-4 Sotapäiväkirja

Lisätiedot

3/2-, 5/2- ja 5/3-venttiilit sarja 590 On-Line järjestelmä Täydelliset venttiiliryhmät, koko VDMA 01

3/2-, 5/2- ja 5/3-venttiilit sarja 590 On-Line järjestelmä Täydelliset venttiiliryhmät, koko VDMA 01 Tekniset tiedot Tyyppi Luistiventtiili Vakio VDMA 24 563 koko 01 Käyttöpaine, maks. Ks. Taulukko Virtaus 6 barilla ja P (painehäviö) 1 bar Qn 750 NI/min. Lämpötila-alue 10 C +40 C Paineväliaine Paineilma,

Lisätiedot

Suvilahti sota-aikana

Suvilahti sota-aikana Suvilahti sota-aikana Kaasulaitoksen uutta pukuhuone- ja ruokalarakennusta rakennetaan joulukuussa 1938. Näkymä itäjulkisivusta. Huomaa kaasuvalaisinpylväs ja rakennustyömaan ylittävä kaasuputki, joka

Lisätiedot

8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3632 1/3 8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 21.1.1940 20.3.1940 8./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

Kuopion Urheiluautoilijoiden historiaa vuosilta 1960 1985

Kuopion Urheiluautoilijoiden historiaa vuosilta 1960 1985 Kuopion Urheiluautoilijoiden historiaa vuosilta 1960 1985 1961 Seuran toiminta on ollut vireää alusta alkaen. Vuonna 1961 seura järjesti ensimmäiset jäärata-ajot Keskuskentällä aivan Kuopion keskustan

Lisätiedot

Aseen vetäminen tukikädellä...62 Lippaanvaihto yhdellä kädellä...64 Häiriön poistaminen yhdellä kädellä...65 Suojan käyttö...

Aseen vetäminen tukikädellä...62 Lippaanvaihto yhdellä kädellä...64 Häiriön poistaminen yhdellä kädellä...65 Suojan käyttö... Sisällysluettelo Esipuhe Kari Kilpeläinen...7 Johdanto taktiseen aseenkäsittelyyn...15 Taktinen aseenkäsittely...17 Turvallisuus radalla...19 Kurssi ja harjoittelu...20 Aseet ja varusteet...21 Kurssi 1

Lisätiedot

Topografikartalta Google Mapsiin. Sijainninmäärittelytekniikat sotahistorian tutkijan työkaluina.

Topografikartalta Google Mapsiin. Sijainninmäärittelytekniikat sotahistorian tutkijan työkaluina. Topografikartalta Google Mapsiin. Sijainninmäärittelytekniikat sotahistorian tutkijan työkaluina. Sotiemme aikana käytetyt kartat Talvisodassa taisteltiin Suomen alueella, josta oli 1930 luvulla tehdyt

Lisätiedot

Motinteosta mottimetsään

Motinteosta mottimetsään SSHS:n luentosarja 17.10.2012 Motinteosta mottimetsään yritys palata rauhanajan organisaatioon talvella 1942 Vesa Tynkkynen Kartat Ari Raunio Voimavarojen tasapainottaminen 1941/1942 SODAN tarpeet YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistus - Henkilöstösuunnittelun toinen vaihe päättynyt -

Puolustusvoimauudistus - Henkilöstösuunnittelun toinen vaihe päättynyt - Puolustusvoimauudistus - Henkilöstösuunnittelun toinen vaihe päättynyt - Pääesikunnan päällikkö vara-amiraali Juha Rannikko Henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Sakari Honkamaa PLMI HALLINNOLLISET PÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (18) Markkinoilla olevia työmaakaiteita 10.10.2013 6591/070/2010. Työmaakaiteita koskevia luetteloita...

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (18) Markkinoilla olevia työmaakaiteita 10.10.2013 6591/070/2010. Työmaakaiteita koskevia luetteloita... LIIKENNEVIRASTO 2 Sisällysluettelo Työmaakaiteita koskevia luetteloita... 3 Teräksisiä kaiteita... 4 Betonisia kaiteita... 12 Vesitäytteisiä kaiteita... 14 Työmaakaiteisiin soveltuvia törmäysvaimentimia...

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan liikenteessä

Lisätiedot

Fontaine-vetopöydät. Kestävä vaihtoehto. kaikkeen kuljetukseen

Fontaine-vetopöydät. Kestävä vaihtoehto. kaikkeen kuljetukseen Fontaine-vetopöydät Kestävä vaihtoehto kaikkeen kuljetukseen H* 904 12 o 880 457 690 275 40 o 415 12 o *H = korkeus Fontaine 2 vetopöytävalikoima Fontaine 3000 Kestävä valurautainen 2 vetopöytä. Kaikki

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja Lotat, herra kenraali, arvoisat kutsuvieraat, hyvä juhlayleisö,

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja Lotat, herra kenraali, arvoisat kutsuvieraat, hyvä juhlayleisö, 1 Pro Patria taulujen paljastus / Kenraalimajuri Juha Kilpiän puhe 21.5.2017 Kuusankoski Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja Lotat, herra kenraali, arvoisat kutsuvieraat, hyvä juhlayleisö, Pro Patria Isänmaan

Lisätiedot

Työpaikkaopinnot katsastuskoulutuksen tukena

Työpaikkaopinnot katsastuskoulutuksen tukena Työpaikkaopinnot katsastuskoulutuksen tukena Rami Wahlsten Päätoiminen tuntiopettaja auto- ja kuljetustekniikka rami.wahlsten@turkuamk.fi 1 Katsastajan koulutus ennen 2 Perusvaatimukset katsastajaksi vähintään

Lisätiedot

122 saksan rynnäkkötykit

122 saksan rynnäkkötykit Neuvostoliiton maaseudun silloista monet olivat puisia ja niiden kantokyky oli mitoitettu vain paikallisliikenteelle, ei raskaille panssariajoneuvoille. Rynnäkkötykkipataljoona 177:n Ausf B -rynnäkkötykki

Lisätiedot

Teräsrakenteiden valmistus TOT 10/00. Hitsatessa kartiomainen esine räjähti TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Hitsaajam. Teräsrakenteiden valmistus

Teräsrakenteiden valmistus TOT 10/00. Hitsatessa kartiomainen esine räjähti TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Hitsaajam. Teräsrakenteiden valmistus TOT-RAPORTTI Hitsatessa kartiomainen esine räjähti TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT 10/00 Tapahtumakuvaus Rautarakenteita valmistavan pienyrityksen työtila sijaitsee keskikaupungilla kiinteistön pihasiivessä.

Lisätiedot

Suomen Hallitus sitoutuu myös internoimaan sen alueella olevat Saksan ja Unkarin kansalaiset (katso liitettä 2 artiklaan).

Suomen Hallitus sitoutuu myös internoimaan sen alueella olevat Saksan ja Unkarin kansalaiset (katso liitettä 2 artiklaan). MOSKOVAN VÄLIRAUHANSOPIMUS 19.09.1944 Välirauhasopimus toiselta puolen Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton ja Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen Kuningaskunnan sekä toiselta puolen Suomen

Lisätiedot

TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA

TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA Maat, joissa ei ole talvirekaita koskevia vaatimuksia Maat, joissa o talvirekaide/ketjuje käyttöä koskevia paikallisia vaatimuksia Maat, joissa

Lisätiedot

HCT-poikkeuslupien tilanne ja tulevaisuus

HCT-poikkeuslupien tilanne ja tulevaisuus HCT-poikkeuslupien tilanne ja tulevaisuus HCT-foorumi 14.2.2018 Mika Matilainen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. HCT-poikkeusluvat Lähtökohta (Normaaliliikenne) Ajoneuvon ja ajoneuvoyhdistelmän

Lisätiedot

Evl Ilmari Hakala: KENTTÄTYKISTÖN KAYTTÖ 14.D:N SUUNNALLA JATKOSODASSA

Evl Ilmari Hakala: KENTTÄTYKISTÖN KAYTTÖ 14.D:N SUUNNALLA JATKOSODASSA Evl Ilmari Hakala: KENTTÄTYKISTÖN KAYTTÖ 14.D:N SUUNNALLA JATKOSODASSA Jr 10 Jr 31 Jr 52 KevOs 2 ErPPK 6. TykK, 22. TykK 15. RajaJK, 34. RajaJK Er.Lin.K 9, Er.Lin.K 10 Pion.P 24, VP 30 14. DIVISIOONA TYKISTÖJOUKOT

Lisätiedot

Dokumentointia sisällissodan raunioilla. Kansallismuseon toiminta

Dokumentointia sisällissodan raunioilla. Kansallismuseon toiminta Dokumentointia sisällissodan raunioilla Kansallismuseon toiminta 1917 1918 SATU FRONDELIUS MARI IMMONEN 10.10.2018 Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Kansallismuseon valvontahenkilökuntaa keskihallissa 1.4.1916

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

6DNVDODLVHQMDONDYlHQ SDQVVDULQWRUMXQWDDQNl\WWlPlW DVHHWPDDLOPDQVRGDVVD

6DNVDODLVHQMDONDYlHQ SDQVVDULQWRUMXQWDDQNl\WWlPlW DVHHWPDDLOPDQVRGDVVD 6DNVDODLVHQMDONDYlHQ SDQVVDULQWRUMXQWDDQNl\WWlPlW DVHHWPDDLOPDQVRGDVVD Osa 5: Pst-kiväärit Teksti: SJA Sihvola sotilaiden pitäessä niitä turhana painolastina. Eivät pst-kiväärit olleet aikaisemminkaan

Lisätiedot

Jääkärilippu. Itsenäisen Suomen ensimmäinen joukkoosastolippu.

Jääkärilippu. Itsenäisen Suomen ensimmäinen joukkoosastolippu. Jääkärilippu Itsenäisen Suomen ensimmäinen joukkoosastolippu. Jääkärilippu vihittiin Kuninkaallisen Preussin Jääkäripataljoona 27:n edessä Libaun (Liepajan) Pyhän Kolminaisuuden Kirkossa (Trinitatiskirkko)13.

Lisätiedot

PMC1720 PARASTA VEDETTÄVYYTTÄ JA KESTÄVYYTTÄ LAVETTI- VAUNU ALUMIINILAIDOILLA. Lavettiperävaunu

PMC1720 PARASTA VEDETTÄVYYTTÄ JA KESTÄVYYTTÄ LAVETTI- VAUNU ALUMIINILAIDOILLA. Lavettiperävaunu PMC0 PARASTA VEDETTÄVYYTTÄ JA KESTÄVYYTTÄ LAVETTI- VAUNU ALUMIINILAIDOILLA Lavettiperävaunu PL0 Hakemisto Matkalla asiakkaalle sivu Lavettiperävaunu Lavettiperävaunu pituus /0 sivu 4 Lavettiperävaunu pituus

Lisätiedot

Onko lainsäädäntö yhteistyön tuki vai kompastuskivi? Kokemuksia Manuva-hankkeesta

Onko lainsäädäntö yhteistyön tuki vai kompastuskivi? Kokemuksia Manuva-hankkeesta Onko lainsäädäntö yhteistyön tuki vai kompastuskivi? Kokemuksia Manuva-hankkeesta 1.10.2012 Koulun ja lastensuojelun yhteistyö -seminaari Sannakaisa Koskinen Pistarit 1. Peruste oleskeluluvan myöntämiselle

Lisätiedot

Vimpelin sotakoulu Pekka Koivisto VSSPK 1

Vimpelin sotakoulu Pekka Koivisto VSSPK 1 Vimpelin sotakoulu 28.12.1917 13.1.1918 30.3.2019 Pekka Koivisto VSSPK 1 Sotakoulun merkki Akseli ja Jorma Gallen-Kallela 30.3.2019 Pekka Koivisto VSSPK 2 Perustaminen Aktiivinen Komitea teki alustavan

Lisätiedot

SISÄLLYS. http://d-nb.info/1023383918

SISÄLLYS. http://d-nb.info/1023383918 SISÄLLYS VARHAISINTA TAUSTAA 12 Saksalaisten valmistelut ja englantilaisten vastatoimet 13 Ensimmäinen strateginen pommittaja 14 Englantilaisten puolustusvalmisteluja 16 Zeppeliinit aloittavat toimintansa

Lisätiedot