KORKEUSMALLI 2 m LAATUMALLI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KORKEUSMALLI 2 m LAATUMALLI"

Transkriptio

1 KORKEUSMALLI 2 m LAATUMALLI STATUS Pvm Laatinut: KM2laatu/tto-projekti Tarkastanut: Päiväys Hyväksynyt: Päiväys Versio no: Ver 1.0 Tiedoston nimi: Tallennushakemisto:

2 1 (11) Sisällysluettelo 1. Korkeusmallin 2 m laatuluokka Laatuluokat Laatuluokka I Laatuluokka II Laatutekijät Mitattavat laatutekijät Sijaintitarkkuus Korkeussijaintitarkkuus Rinteen kaltevuuden vaikutus Maanpintapisteiden tiheyden vaikutus Ajallinen tarkkuus Ajanmukaisuus Korkeusmallin visualisointikuvan eheys Korkeusmallin tiedostojen eheys Kuvailevat laatutekijät Historiatiedot Käyttötarkoitus Käyttökokemukset Laatuvaatimukset Korkeussijaintitarkkuus Rinteen kaltevuuden vaikutus Maanpintapisteiden tiheyden vaikutus Ajanmukaisuus Korkeusmallin visualisointikuvan eheys Korkeusmallitiedostojen eheys Arviointimenettely Ulkoinen tarkistus Mitattavat laatutekijät Arviointimenetelmä Otos Referenssiaineisto Laatutarkistuksen tulokset Sisäinen tarkistus Mitattavat laatutekijät Arviointimenetelmä Otos Laaduntarkistuksen tulokset... 9 Liite: Tiedonkeruun laadunhallinnasta... 10

3 2 (11) Esipuhe Laserkeilaukseen perustuva korkeusmalli 2 m tuotanto alkoi vuonna Tuotanto käynnistettiin maa- ja metsätalousministeriön asettaman korkeustieto-yhteistyöryhmän toimesta. Tuotannossa ja sen suunnittelussa on huomioitu laajasti sidosryhmien käyttötarpeet mm. laserkeilausten hankinta on toteutettu keskitetysti Maanmittauslaitoksen toimesta. Korkeusmalli 2 m laatumalli on osa maastotietojärjestelmää ja se on tarkoitettu ensisijaisesti sisäiseen käyttöön. Laatumalli kuvaa korkeusmalli 2 m tuotteen laadun arviointimenettelyn. Laatumallia tullaan jatkossa kehittämään yhdessä koko maastotietojärjestelmän laatumallin kanssa. Laatumallin rakenteessa on sovellettu JHS160 suosituksen mukaista kuvausta arviointimenettelystä. Laatumalli ei kuitenkaan vastaa JHS160 suositusta eikä korkeusmalli 2 m metatiedot ole rakenteeltaan yhteensopivat JHS158 suosituksen kanssa.

4 3 (11) 1. Korkeusmallin 2 m laatuluokka Korkeusmalli 2 m on maanpinnan grid-malli 2 metrin ruutukoolla. Korkeusmalli 2 m laatuluokat esitetään roomalaisina numeroina I: ensimmäinen ja II: toinen. Numeroinnilla pyritään välttämään päällekkäisyydet keilausaikaikkunoiden 1 A, B ja C kanssa Laatuluokat Laatuluokka I Perustuu pääsääntöisesti A tai B keilausaikaikkunaan. Korkeusmallille on tehty vuorovaikutteinen tarkastus ja muokkaus. Laatuluokan korkeusmallin korkeustarkkuus on keskimäärin (RMSE) 0.3 metriä. Laatuluokassa I maanpintamalli on yksiselitteisillä pinnoilla keskimääräistä parempi. Jyrkissä kohteissa, jyrkkäpiirteisillä alueilla ja tulva-alueilla tarkkuus voi olla paikallisesti huonompi. Yksiselitteisellä pinnalla tarkoitetaan kovien ja paljaiden pintojenlisäksi pintaa, jonka päällä voi olla puustoa, mutta pinta itsessään on rakenteeltaan selkeä, ja pintakasvillisuutta ei ole tai sitä on hyvin vähän Laatuluokka II Perustuu pääsääntöisesti C keilausaikaikkunaan. Korkeusmalli tuotetaan laskennollisesti automaattisen maanpintaluokittelun mukaisesti. Vuorovaikutteisena käsittelynä tehdään ainoastaan vakavesien maskaus -toimenpide. Laatuluokassa II korkeusmallin keskimääräiseen 0.3 metrin korkeustarkkuuteen syntyy paikallinen kasvillisuuden aiheuttama, korkeustasoa nostava vaikutus. Tämä systemaattisen kaltainen, mutta paikallisesti sattumavarainen poikkeama, aiheuttaa m suuruista vaihtelua korkeustarkkuuteen. Yli metrin poikkeama on vähän. Korkeustarkkuus heikkenee, mitä rehevämpää aluskasvillisuus on. Yksiselitteisillä pinnoilla ei ole laatuluokkien välillä merkittävää eroa. 1 Keilausaikaikkuna tarkoittaa tiettyä laserkeilauslennon suorittamiseen soveltuvaa ajanjaksoa tai ajanjaksoja. Keilausaikaikkunoita on kolme (3). Keilausikkuna A on alkukevään keilaus, B on kevätkeilaus ja C on kesäkeilaus. A:n ja B:n oletusaikaikkuna on maaliskuun lopusta toukokuun loppuun, C:n oletusaikaikkuna on kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun.

5 4 (11) 2. Laatutekijät 2.1. Mitattavat laatutekijät Sijaintitarkkuus Korkeussijaintitarkkuus JHS 160 liite II (laatumittarit) id=41 Absoluuttinen korkeustarkkuus, kun Todellinen Z:n arvo tunnetaan (z t ). Tästä lasketaan mitattujen arvojen (Z mi ) neliöllisten erotusten neliöjuuri, kaavalla = RMSE = Rinteen kaltevuuden vaikutus Korkeussijaintitarkkuutta kuvataan rinteen kaltevuuden muuttuessa. Neliökeskivirhe johdetaan kaltevuusasteittain. Kuvaaja esitetään kahden muuttujan korkeussijaintitarkkuuden (RMSE) ja rinteen kaltevuuden ( ) suhteen. Juha Oksanen/GL gisruk Maanpintapisteiden tiheyden vaikutus Korkeussijaintitarkkuutta kuvataan maanpintapisteiden tiheyden muuttuessa. Neliökeskivirhe johdetaan suhteessa tiheyteen. Kuvaaja esitetään kahden muuttujan korkeussijaintitarkkuuden (RMSE) ja maanpinta pistetiheyden (pistettä/m 2 ) suhteen. Maanpintapisteiden tiheys kuvaa myös kasvillisuuden vaikutusta korkeusmallin korkeussijaintitarkkuuteen. Juha Oksanen/GL gisruk 2013

6 5 (11) Ajallinen tarkkuus Korkeusmallille on määritelty aineistopäiväys korkeusmallin kantaan vienti päivämäärän mukaan. Korkeusmallin aineistopäiväys on kerätty 1:5000 karttalehdittäin TM35- lehtijaossa Ajanmukaisuus Ajantasaisuuden laatu, tietojen oikeellisuus ajan suhteessa. Ajantasaisuuden tunnusluku käytetään lauseketta T+V, missä T on sovittu ajantasaistusväli ja V on poikkeama tästä Korkeusmallin visualisointikuvan eheys Korkeusmallin valmistukseen liittyy oleellisena osana laserpistepilven oikea luokittelu. Visualisointikuva kuvaa korkeusmallin oikeellisuutta ja loogisuutta luokittelun jälkeen. Visualisointikuvassa korkeusmallin korkeudet esitetään väreillä. Värit skaalataan liukuvasti kullekin karttalehdelle lehden minimi- ja maksimikorkeuksien perusteella. Visualisointikuva on lisäksi vinovalovarjostettu. Visualisointikuva Korkeusmallin tiedostojen eheys Tuotantoprosessissa käsiteltävät pistepilvet on tallennettu LAS/LAZ tiedostoina. Valmis korkeusmalli tarkistetaan visualisointikuvan avulla, joka tallennetaan TIFF muodossa. Tiedostot tallennetaan karttalehdittäin keskitetylle levypalvelimelle.

7 6 (11) 2.2. Kuvailevat laatutekijät Laatutekijät joita ei mittaamalla todenneta. Jotka tulee dokumentoida osana tietoaineistojen muita metatietoja. Metatietoja ei sisällytetä laaturaporttiin Historiatiedot Korkeusmalli 2 m metatiedot on esitetty taulukossa. Tiedot tallennetaan maastotietokantaan TM35-lehtijaossa (1:5000, 3*3 km). Taulukossa metatieto on jaoteltu JHS160 suosituksen mukaisesti kuvaileviin laatutekijöihin alkuperätieto ja prosessointihistoriaan. Metatieto Määrittely Kuvaileva laatutekijä Korkeusjärjestelmä N2000 Alkuperätieto Tasokoordinaattijärjestelmä TM35FIN Alkuperätieto Laserkeilauksen päivämäärä Keilauksen ajankohta Prosessointihistoria Laserkeilauksen tunniste- Laserkeilauslennon numero Alkuperätieto numero Laserkeilauksen pistetiheys Korkeusmallin muodostus päivämäärä Korkeusmallin kantaan vienti päivämäärä Korkeusmallin pisteväli Korkeusmallin jäykkyysarvo Korkeusmallin sijaintitiedot Laserpisteiden tiheys, ei pelkästään maanpintaluokkapisteiden määrä Korkeusmallin tallennuspäivämäärä tietokantaan Korkeusmallin tuotantosuunnitelman rekisteröinti päivämäärä Korkeusmalli ruudukon koko metreinä Laskennassa käytetty vakioarvo Karttalehden vasemman alanurkan koordinaatit sekä rivien ja sarakkeiden määrän Prosessointihistoria Alkuperätieto Alkuperätieto Alkuperätieto Prosessointihistoria Alkuperätieto Käyttötarkoitus Korkeusmalli 2 m tietoaineistolle ei ole asetettu käyttörajoituksia Käyttökokemukset Käyttökokemuksia ei ole kerätty. Maanmittauslaitos johtaa korkeusmallista korkeudet maastotietokannan kaikille kohteille.

8 7 (11) 3. Laatuvaatimukset Korkeusmallin laatuluokille asetetaan muilta kuin korkeussijaintitarkkuuden, visualisointikuvan ja tiedoston eheyden osalta samat laatuvaatimukset. Korkeussijaintitarkkuus ei koske laatuluokan II keilaushetkellä peitteisiä alueita, eikä laatuluokan I peitteisiä alueita, jos keilaus on tehty C-aikaikkunassa. Visualisointikuvan ja tiedostojen eheys laatuvaatimus ei koske laatuluokka II korkeusmallia. Laatuluokassa II ei synny vuorovaikutteisesti luokiteltua pistepilviaineistoa Korkeussijaintitarkkuus Keskimääräinen korkeussijaintitarkkuus on parempi kuin (RMSE) 30 cm Rinteen kaltevuuden vaikutus Korkeussijaintitarkkuus on parempi kuin RMSE 30 cm, kun rinteen kaltevuus on enintään 30 astetta Maanpintapisteiden tiheyden vaikutus Korkeussijaintitarkkuus on parempi kuin RMSE 30 cm, kun maanpintaluokkaa luokiteltujen pisteiden pistetiheys on vähintään 0.5 pistettä/m Ajanmukaisuus Ei ole asetettu toistaiseksi Korkeusmallin visualisointikuvan eheys Visualisointikuvalta etsitään todennäköisiä ja mahdollisia korkeusmallin virheitä. Yksiselitteisiä ja tarkasti mitattavia vaatimuksia visualisointikuvasta ei voida asettaa. Visualisointikuva havainnollistaa kuitenkin hyvin herkästi korkeuserojen keskinäisiä suhteita ja ilmentää näin tehokkaasti korkeusmallin oikeellisuutta ja loogisuutta. Visualisointikuvalta havaitaan maanpinnan poikkeamia mm. teiden, penkereiden ja vallien katkoina. Virtavesiuomiin liittyvät luokittelemattomat sillat, on yksi tärkeimmistä poikkeamista, joita visualisointikuvan avulla voidaan nopeasti ja helposti havaita. Vuosittain käydään laaduntarkistajien kesken visualisointikuvan eheystarkistusta läpi. Aikaisempien havaintodokumenttien avulla voidaan varmistaa sisäisen tarkistuksen yhtenäisyys. Laadunvalvonnassa korkeusmallin pistepilven käsittelyyn on käytössä TerraScanohjelmisto. Tarkempaan tarkasteluun aineistoa voidaan ladata myös EspaEngineen/EspaCity-ympäristöön, jolloin mm. saadaan ilmakuvien käyttö osaksi laaduntarkistusta.

9 8 (11) 3.6. Korkeusmallitiedostojen eheys Tuotantoprosessissa kaikki korkeusmallituotannon pistepilvenluokitteluun ja visualisointiin liittyvät LAS/LAZ ja tiff tiedostot on tallennettava. Tiedostojen lukumäärän ja osin myös tiedostokoon on vastattava lähtöaineistoa. 4. Arviointimenettely 4.1. Ulkoinen tarkistus Laadun mittaaminen ja arviointi kohdistuu 2m korkeusmalliin Mitattavat laatutekijät Mitattavat laatutekijät ovat korkeussijaintitarkkuus, rinteen kaltevuus vaikutus ja maanpinta pisteidentiheys vaikutus Arviointimenetelmä Arviointi suoritetaan otantatutkimuksena. Laadun arviointimenetelmänä on suora ulkoinen arviointi, jossa referenssi-aineisto on riippumaton korkeusmallituotannosta. Otannassa alueet valitaan harkinnanvaraisesti, yleispiirteisesti otanta-asetelmat on kuvattu JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta liitteessä III Otos Määritellään myöhemmin erikseen Referenssiaineisto Soveltuvia referenssiaineistoja ovat mm. Ilmalaserkeilaus ja mobiilikeilaus. Ilmalaserkeilausaineiston soveltuvuudesta referenssiaineistoksi tulee kiinnittää huomiota lentokorkeuteen ja pistetiheyteen. Mobiilikeilauksen osalta aineiston käytettävyyttä arvioitaessa huomiota on kiinnitettävä alueen kattavuuteen ja käytettyyn pistetiheyteen Laatutarkistuksen tulokset Tulokset on esitettävä laatutekijöiden mukaisesti suhteessa määriteltyihin laatutekijöiden laatuvaatimuksiin.

10 9 (11) 4.2. Sisäinen tarkistus Laadun mittaaminen ja arviointi kohdistuu korkeusmallin 2m tuotantoprosessiin Mitattavat laatutekijät Mitattavat laatutekijät ovat visuallisointikuvan ja laserpistetiedoston eheys Arviointimenetelmä Arviointi perustuu yksinkertaiseen satunnaisotantaan työ-alueista (1:5000 karttalehti). Karttalehdet numeroidaan ja otos poimitaan satunnaislukujen avulla Otos Otos kohdistetaan edellisen vuoden rekisteröityihin tuotantosuunnitelmiin. Toiminnan vuosisuunnittelun yhteydessä sovitaan käytettävät resurssit tarkistustyöhön, jonka jälkeen voidaan asettaa otoksen koko Laaduntarkistuksen tulokset Tuloksista esitetään raportti, jonka yhteenvedossa on kerrottu otoksen koko suhteessa edellisvuoden kokonaistuotantomäärään. Kustakin havaitusta laatupoikkeamasta esitetään selvitys/laatupalaute sekä korkeusmallityön tekijää että raporttia varten. Selvityksestä on käytävä ilmi seuraavat seikat: - Havainnon sijainti - Havainnon luonne esim. Alikulku, maanpinta ei kulje alinta pintaa ja osa pisteistä sillalla on luokittunut virheellisesti luokaan - ground - Korjaustoimenpide/korjauskehote siltä osin kuin tarvittavaa toimenpidettä ei katsota täysin rutiiniluontoiseksi.

11 10 (11) Liite: Tiedonkeruun laadunhallinnasta Suunnittelu Laatuluokkien mukaisesti korkeusmalli voidaan kerätä joko laatuluokassa I tai laatuluokassa II. Tavoitteena on saada mahdollisimman suuri osuus pinta-alasta laatuluokkaan I. Suunnittelun yhteydessä on ratkaistava erityistapauksissa eri keilausaikaikkunoiden merkitys laatuluokan valinnassa. Laatuluokassa I voidaan hyväksyä C-keilausikkuna, kun tuotantosuunnitelman alueella kasvillisuuden vaikutus arvioidaan vähäiseksi (Pohjois- Suomi). Suunnittelua ohjaa keskeisesti valtakunnallinen sidosryhmäyhteistyö. Laserkeilaus ja automaattinen maanpintaluokitus Laserdataa hankitaan sekä ostopalveluna, että Maanmittauslaitoksen omilla keilauksilla. Laserkeilausaineistojen laaduntarkastus suoritetaan pääosin Terrasolid-ohjelmistolla. Varsinkin pikatarkastuksessa käytetään myös Lastools-ohjelmistoa. Absoluuttisen tasotarkkuuden tarkastuksessa käytetään Espa-ohjelmistoa stereomallien mittaamiseen. Laaduntarkastusten ohessa aineistolle tehdään automaattinen maanpintaluokitus Terrascan-ohjelmalla. Luokitusta varten käsiteltävästä aineistosta valitaan vain viimeiset tai ainoat paluupulssit. Näistä poistetaan Maastotietokannasta saatavien rakennuksia kuvaavien vektoreiden avulla rakennusten kohdalle osuvat pisteet. Tämän jälkeen jäljellä oleville pisteille tehdään varsinainen maanpintaluokitus, erityisesti korkeusmallituotantoa varten valituilla luokitteluparametreilla. Operaattorit Operaattorin merkitys on keskeinen, koska tuotantoprosessi sisältää vuorovaikutteisen työskentelyn. Uusille operaattoreille on järjestettävä riittävä koulutus ja perehdyttämisjakso. Koulutuksella varmistetaan operaattorin sovellusohjelmien osaaminen. Perehdyttämisellä varmistetaan operaattorin kyky havaita pistepilven, ilma- ja visualisointikuvan avulla poikkeamia, ja kykyä suorittaa havainnoista tarvittavat korjaukset pistepilven luokittelussa. Laatu työasematyöskentelyssä Korkeusmalli 2 m tuotannosta on laadittu erillinen työohje. Ohjeen ylläpito on osa tuotevastaavan ja MARA - tukitiimin tehtäviä. Työskentelyn tukena on muistilista.

JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite I: Esimerkkejä mitattavien laatutekijöiden osatekijöiden sovelluskohteista. 1. Johdanto...

JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite I: Esimerkkejä mitattavien laatutekijöiden osatekijöiden sovelluskohteista. 1. Johdanto... JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite I: Esimerkkejä mitattavien laatutekijöiden osatekijöiden sovelluskohteista Sisällysluettelo 1. Johdanto...2 2. Täydellisyys...2 3. Looginen eheys...3 4. Sijaintitarkkuus...5

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla

Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Juha Vilhomaa Ilmakuvakeskus MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Korkeusmallityön taustalla: Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

1. Johdanto Todennäköisyysotanta Yksinkertainen satunnaisotanta Ositettu otanta Systemaattinen otanta...

1. Johdanto Todennäköisyysotanta Yksinkertainen satunnaisotanta Ositettu otanta Systemaattinen otanta... JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite III: Otanta-asetelmat Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Todennäköisyysotanta... 2 2.1 Yksinkertainen satunnaisotanta... 3 2.2 Ositettu otanta... 3 2.3 Systemaattinen

Lisätiedot

KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN LAATUMALLI KORKEUSMALLIT. Versio 1.3

KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN LAATUMALLI KORKEUSMALLIT. Versio 1.3 KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN LAATUMALLI KORKEUSMALLIT Versio 1.3 Esipuhe Korkeusmallit-laatukäsikirja on osa Kansallisen maastotietokannan (KMTK) laatumallia. Se sisältää laatumittarit, laatuvaatimukset

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla

Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla MML:n korkeusmalliprosessin taustalla: Yhteiskunnallinen tarve tarkemmalle korkeustiedolle Tulvadirektiivi, Meludirektiivi Lentokenttäkartat,

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä

Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä 20.9.2011 Pentti Kupari Maanmittauslaitos, ilmakuvakeskus pentti.kupari@maanmittauslaitos.fi 1 MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa.

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa. 1 of 5 6/20/2018, 12:21 PM Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Sen tärkeimpiä kohderyhmiä ovat liikenneverkko, rakennukset

Lisätiedot

Peruskartasta maastotietokantaan

Peruskartasta maastotietokantaan Peruskartasta maastotietokantaan 2.11.2012 Kari Hautamäki Pohjanmaan maanmittaustoimisto Sisältö Merkkipaaluja Tärkeimmät tuotantomenetelmät Toimintaympäristön kehitys Tulevaisuuden näkymiä Merkkipaaluja

Lisätiedot

JHS 185 Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta

JHS 185 Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta JHS 185 Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta Versio: 1.0 / 20.3.2013 Julkaistu: 2.5.2014 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto...

Lisätiedot

Maastotietokannan ylläpito

Maastotietokannan ylläpito Maastotietokannan ylläpito Kuntien paikkatietoseminaari 10.-11.2.2015 Risto Ilves Kehityspäällikkö, Maastotietotuotanto Maanmittauslaitos Sisältö Nykytoiminta lyhyesti Kansallinen maastotietokanta hanke

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika:

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: Esimerkki XML-koodauksesta Tässä liitteessä on annettu esimerkki metatiedon sisällöstä paikkatietoaineistoon

Lisätiedot

Laserkeilauksen ja kuvauksen tilaaminen

Laserkeilauksen ja kuvauksen tilaaminen www.terrasolid.com Laserkeilauksen ja kuvauksen tilaaminen Arttu Soininen 22.08.2017 Käsiteltävät aiheet Tarjouspyynnössä määrättävät asiat Laserkeilaustyön jakaminen osiin Ajankohdan vaikutus laserkeilaukseen

Lisätiedot

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT 1 ILMAKUVAUSOHJELMA Ilmakuvaukset tehty Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti vuodesta 2016 lähtien. Kansallinen kuvausohjelma: 5 vuoden kierto (Lapissa

Lisätiedot

1. Hankinnan tausta ja tarkoitus

1. Hankinnan tausta ja tarkoitus 1 (5) Liite 5 HANKINNALLE ASETETTUJA VAATIMUKSIA HANKITTAVA PALVELU: LASERKEILAUS JA ORTOKUVAT 2015 KERAVAN, JÄRVENPÄÄN JA TUUSULAN ALUEILTA Lomakkeessa kuvataan hankittava palvelu, sille asetettavia sekä

Lisätiedot

UMTK- SUUNNITTELUPROJEKTIN ESITTELY (UMTK = MML:N UUSI MAASTOTIETOJEN TUOTANTOJÄRJESTELMÄ)

UMTK- SUUNNITTELUPROJEKTIN ESITTELY (UMTK = MML:N UUSI MAASTOTIETOJEN TUOTANTOJÄRJESTELMÄ) UMTK- SUUNNITTELUPROJEKTIN ESITTELY (UMTK = MML:N UUSI MAASTOTIETOJEN TUOTANTOJÄRJESTELMÄ) Kai Koistinen 1 TAUSTAA 2 KMTK Kansallinen maastotietokanta kokoaa yhteen peruspaikkatiedot, joita ovat Rakennukset

Lisätiedot

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito Jurkka Tuokko Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen ylläpitämä valtakunnallinen paikkatietoaineisto, joka sisältää tietoja

Lisätiedot

Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki

Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Esityksen sisältö: - Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistojen hyödyntäminen

Lisätiedot

Miten testaan laatua?

Miten testaan laatua? 1 Miten testaan laatua? Standardinäkökulma Ulla Pyysalo Paikkatiedon laatu kärkihanke Workshop 22.10.2015 2 Sisältö Laatustandardit ISO 9001 ISO 19157 ja ISO19158 ISO 2859 ja ISO 3951 Miten testaan laatua?

Lisätiedot

Paikkatiedon metatieto

Paikkatiedon metatieto Paikkatiedon metatieto Kai Koistinen Ympäristötiedon hallinta 24.9.2015 Luennon sisältö Paikkatiedon metatieto Mitä on metatieto? Metatietostandardit ja suositukset INSPIREn metatietovaatimukset Paikkatiedon

Lisätiedot

Laserkeilaus suunnistuskartoituksessa

Laserkeilaus suunnistuskartoituksessa Laserkeilaus suunnistuskartoituksessa Uusi mahdollisuus pohjaaineistoksi Suunnistuskartoittajien talvipäivä 16.2.2008, Jussi Silvennoinen Laserkeilauksen periaate Laserkeilain muistuttaa tutkaa Keilain

Lisätiedot

LASER2020 MARA-PÄIVÄT

LASER2020 MARA-PÄIVÄT LASER2020 MARA-PÄIVÄT 4.4.2019 Juha Kareinen 1 LASER2020/SU TAVOITTEET Luoda uusi Valtakunnallinen Keilausohjelma sisältäen: Tekniset spesifikaatiot Ajallisen ja alueellisen jaottelun huomioiden: Kustannukset

Lisätiedot

Laserkeilausaineiston hyödynt. dyntäminen Finavian tarpeisiin

Laserkeilausaineiston hyödynt. dyntäminen Finavian tarpeisiin Laserkeilausaineiston hyödynt dyntäminen Finavian tarpeisiin Maanmittauslaitoksen laserkeilausseminaari 10.10.2008 Finavia / Jussi Kivelä ICAO:n asettamat vaatimukset Kansainvälisen Siviili-ilmailujärjestö

Lisätiedot

LENTOESTEREKISTERI ESRI SHAPEFILE FORMAATISSA

LENTOESTEREKISTERI ESRI SHAPEFILE FORMAATISSA TIETOTUOTESELOSTE 10.04.2013 LENTOESTEREKISTERI ESRI SHAPEFILE FORMAATISSA 1. YLEISTIETOA 1.1 Nimi ja tunnisteet Lentoesterekisteri ESRI-shapefile formaatissa 1.2 Vapaamuotoinen kuvailu Tuote sisältää

Lisätiedot

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 Ilkka Saarimäki Kaupungingeodeetti Kiinteistöliikelaitos Kaupunkimittauspalvelut ilkka.saarimaki@turku.fi VANHAT JÄRJESTELMÄT Turun kaupungissa

Lisätiedot

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI 10.10.2008 Laserkeilausaineistojen sovelluksista Salon testiaineistoa on käytetty arvioitaessa alustavasti käyttökelpoisuutta: maaperäkartoituksessa

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 1 UML kaaviot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 1 UML kaaviot JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 1 UML kaaviot Versio: 1.0 Julkaistu: 23.04.2010 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Metatiedon tunnistamistiedot..... 2 2 Resurssin tunnistamistiedot...... 3

Lisätiedot

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK)

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KMTK KUNTIEN TUOTANTO- PROSESSIT: SELVITYS KUNTIEN KANTAKARTAN YLLÄPIDON NY- KYISESTÄ TUOTANTOPROSESSIS- TA Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Yleiskuva kantakartan ylläpidosta...

Lisätiedot

Pienimittakaavaisten karttatietokantojen laadunhallinta

Pienimittakaavaisten karttatietokantojen laadunhallinta Maanmittauslaitos / Kehittämiskeskus 31.8.2010 1 (5) Pienimittakaavaisten karttatietokantojen laadunhallinta Tässä Maanmittauslaitoksen pienimittakaavaisten karttatietokantojen laadunhallinnan kuvauksessa

Lisätiedot

1. Johdanto... 2 1. 1 Taustaa... 2. 2. Soveltamisala... 3. 3. Viittaukset... 3. 4. Termit... 4. 5. Lyhenteet... 5

1. Johdanto... 2 1. 1 Taustaa... 2. 2. Soveltamisala... 3. 3. Viittaukset... 3. 4. Termit... 4. 5. Lyhenteet... 5 JUHTA JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Versio: Julkaistu: 22.6.2006 Voimassaoloaika: 30.6.2009 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 1. 1 Taustaa... 2 2. Soveltamisala... 3 3. Viittaukset... 3 4. Termit...

Lisätiedot

Liite 2. Maisema- ja kulttuuriympäristön karttatarkastelu, näkemäalueanalyysien tulokset ja kuvasovitteet

Liite 2. Maisema- ja kulttuuriympäristön karttatarkastelu, näkemäalueanalyysien tulokset ja kuvasovitteet Liite 2 Maisema- ja kulttuuriympäristön karttatarkastelu, näkemäalueanalyysien tulokset ja kuvasovitteet 2 (33) SISÄLTÖ 1 NÄKEMÄALUEANALYYSIT... 3 2 KUVASOVITTEET... 12 3 (33) 1 Näkemäalueanalyysit Näkemäalueanalyysi

Lisätiedot

LENTOESTELAUSUNTOREKISTERI ESRI-SHAPEFILE-FORMAATISSA

LENTOESTELAUSUNTOREKISTERI ESRI-SHAPEFILE-FORMAATISSA LENTOESTELAUSUNTOREKISTERI ESRI-SHAPEFILE-FORMAATISSA 1. YLEISTIETOA 1.1 Nimi ja tunnisteet Lentoestelausuntorekisteri Esri-shapefile-formaatissa 1.2 Vapaamuotoinen kuvailu Tuote sisältää Air Navigation

Lisätiedot

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Paikkatietoaineistot - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Maanmittauslaitoksen aineistoja PerusCD rasterimuotoinen (2 x 2 m) peruskartta-aineisto Maanmittauslaitoksen näyteaineistoa,

Lisätiedot

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves 12.5.2016 LUCAS -työpaja Maastotietojen avaaminen 2012 Aalto yliopiston tutkimus Maastotietojen avaamisen menestystekijöitä Ilmainen aineisto Helpot

Lisätiedot

Miten raportoin laadun? Kai Koistinen , Ota laatu haltuun paikkatiedot paremmaksi -työpaja

Miten raportoin laadun? Kai Koistinen , Ota laatu haltuun paikkatiedot paremmaksi -työpaja Miten raportoin laadun? Kai Koistinen 22.10.2015, Ota laatu haltuun paikkatiedot paremmaksi -työpaja 2 Esityksen sisältö Miksi raportoida? Laadun raportointi: standardit ja suositukset Laadun raportointi

Lisätiedot

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1 (5) Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1. Yleiskuvaus Kansallisarkiston lakisääteisenä tehtävänä on ottaa vastaan ja säilyttää viranomaisten pysyvästi säilytettävät

Lisätiedot

Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa

Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa Riitta Teiniranta, Pekka Härmä, Markus Törmä, Jari Rintala ja Mikko Sane Suomen Ympäristökeskus Maa-aineispäivät

Lisätiedot

www.terrasolid.com Kaupunkimallit

www.terrasolid.com Kaupunkimallit www.terrasolid.com Kaupunkimallit Arttu Soininen 03.12.2015 Vuonna 1993 Isoja askeleita 1993-2015 Laserkeilaus helikopterilla/lentokoneella Laserkeilaus paikaltaan GPS+IMU yleistynyt kaikkeen ilmasta mittaukseen

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Paikkatietoalusta Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Kuntakiertue 2019 - Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Datalle on tarvetta. Tiedon pitää olla luotettavaa. Toiminta tehostuu Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT. Juha Kareinen 1

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT. Juha Kareinen 1 KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT Juha Kareinen 1 ILMAKUVAUSOHJELMA Ilmakuvaukset tehty Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti vuodesta 2016 lähtien, jolloin Maanmittauslaitoksen Suomen

Lisätiedot

Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012

Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Tarkka kulkukelpoisuustieto k l t kuljettajan j apuna puunkorjuussa Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Ajouraverkon suunnittelun haasteet Hakkuukoneen kuljettajan

Lisätiedot

Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen

Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen -kokemuksia MML/Tampere yhteistyön perusteella Antti Jakobsson 28.11.2014, Paikkatietoverkoston seminaari Tarve Aalto-yliopiston selvityksissä

Lisätiedot

Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri

Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri Paikkatietoverkoston seminaari 12.12.2018 Paikkatiedot tulevaisuutta rakentamassa Rina Tammisto, Tilastokeskus Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri

Lisätiedot

Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI

Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI 1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Virve Hokkanen Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI Kehitystyö Tässä projektissa haluttiin selvittää kaupunkiympäristössä haasteelliseksi

Lisätiedot

Miehittämättömän lennokin ottamien ilmakuvien käyttö energiakäyttöön soveltuvien biomassojen määrän nopeassa arvioinnissa

Miehittämättömän lennokin ottamien ilmakuvien käyttö energiakäyttöön soveltuvien biomassojen määrän nopeassa arvioinnissa Miehittämättömän lennokin ottamien ilmakuvien käyttö energiakäyttöön soveltuvien biomassojen määrän nopeassa arvioinnissa Anna Lopatina, Itä-Suomen yliopisto, Metsätieteiden osasto, Anna.lopatina@uef.fi

Lisätiedot

KANSALLINEN MAASTOTIETOKANTA. Laatukäsikirja

KANSALLINEN MAASTOTIETOKANTA. Laatukäsikirja KANSALLINEN MAASTOTIETOKANTA Laatukäsikirja Esipuhe Pasila 15.5.2019 Antti Federley Muutoshistoria Versio Päiväys Käsittelijä Muutos 0.1 15.5.2019 Antti Federley Alkuperäinen luonnos 0.9 2.10.2019 Antti

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta

Kansallinen maastotietokanta Kansallinen maastotietokanta 3D-Kaupunkimallit Pekka Luokkala 6.9.2018 1 Tavoitteet 2019 KMTK teemat (sisältävät tietomallit, laatuvaatimukset ja elinkaarisäännöt): Rakennukset ja rakenteet (MML ja kunnat,

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO LÅNGMOSSA. Näkemäalueanalyysi. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

TUULIVOIMAPUISTO LÅNGMOSSA. Näkemäalueanalyysi. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Sivu 1 / 7 Langmossa_Nakemaalue analyysi_ck180814-1jr Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO LÅNGMOSSA Näkemäalueanalyysi Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä 1 2017-08-11

Lisätiedot

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti TTY Mittausten koekenttä Käyttö Tampereen teknillisen yliopiston mittausten koekenttä sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Koekenttä koostuu kuudesta pilaripisteestä (

Lisätiedot

JHS-suositus(luonnos): Kiintopistemittaus EUREF-FIN koordinaattijärjestelmässä

JHS-suositus(luonnos): Kiintopistemittaus EUREF-FIN koordinaattijärjestelmässä JHS-suositus(luonnos): Kiintopistemittaus EUREF-FIN koordinaattijärjestelmässä EUREF-II -päivä 2012 Marko Ollikainen Kehittämiskeskus Maanmittauslaitos MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Mittausohjeiden uudistamisesta

Lisätiedot

Julkinen Mobiililaserkeilaukset rataverkolla

Julkinen Mobiililaserkeilaukset rataverkolla Julkinen Tero Savolainen & Tommi Turkka 19.9.2018 Julkinen Tero Savolainen 2011 VR Track Oy Ratatekniikka DI, konetekniikka ABB Drive, mekaniikkasuunnittelu Pöyry Civil, teräsrakennesuunnittelu 2009 Infra

Lisätiedot

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN PSK-BIM seminaari 9.5.2014 Jukka Mäkelä, Oy 1 SMARTGEO OY Palvelujen johtoajatuksena on tarkkojen, kattavien ja luotettavien

Lisätiedot

PAIKKATIETOMARKKINAT 2018 LASERKEILAUSSEMINAARI

PAIKKATIETOMARKKINAT 2018 LASERKEILAUSSEMINAARI PAIKKATIETOMARKKINAT 2018 LASERKEILAUSSEMINAARI 9.11.2018 1 HISTORIAN HAVINAA Nykyinen valtakunnallinen laserkeilaus aloitettiin 2008 Suomi tulee katettua 100% vuonna 2019 Nykyiselle keilaukselle etukäteen

Lisätiedot

Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa

Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa Valtakunnallisesti kattavaa laserkeilausaineistoa ei vielä ole. Kaltevuusmallit perustuvat tällä hetkellä digitaalisen korkeusmallin

Lisätiedot

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Parempaa tarkkuutta satelliittimittauksille EUREF/N2000 - järjestelmissä Ympäristösi parhaat tekijät 2 EUREF koordinaattijärjestelmän käyttöön otto on Suomessa sujunut

Lisätiedot

N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Kotkan kaupungin valtuustosali 9.10.2015

N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Kotkan kaupungin valtuustosali 9.10.2015 N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Kotkan kaupungin valtuustosali 9.10.2015 Sisältöä: Suomessa käytössä olevat valtakunnalliset korkeusjärjestelmät Miksi N2000 - korkeusjärjestelmään siirrytään? Kotkan

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype 9.9.2019 1 Tänään agendalla: Paikkatiedot, turvallisuus ja tietosuoja Ajankohtaista hankkeesta Muut ajankohtaiset asiat Kysykää ja kommentoikaa! 2 KMTK käsitemallit

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Page 1 of 7 Ketunperä_Valkeselvitys_YKJR 150531- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 31.5.2015

Lisätiedot

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset 25.10.2012 1 (6) Tilaaja Suomen Tuulivoima Oy y-tunnus 24098903 Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset Savonrannan Syvälahden tuulivoimalat 25.10.2012 2 (6) Turbiinien varjovaikutus Turbiinin pyörivä roottori

Lisätiedot

LAATUMALLI Liikennevirasto

LAATUMALLI Liikennevirasto LAATUMALLI Liikennevirasto Digiroad-tietotuotteen laadunhallintajärjestelmä 19.06.2012 2(30) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 4 1.1. Laadunarvioinnin yleiset perusteet ja lähtökohdat... 4 1.2. Laadunhallinnan

Lisätiedot

Kansallisen maastotietokannan laadunhallinta

Kansallisen maastotietokannan laadunhallinta Kansallisen maastotietokannan laadunhallinta KMTK_laatu/tto Paikkatietojen laatu -projektin kickoff 24.2.2015 Ulla Pyysalo KMTK_laatu KMTK_laatu projekti on asetettu 19.2.2015 uudistamaan maastotietojen

Lisätiedot

Neljä innovaatiota - Kansallinen maastotietokanta tutuksi. Webinaari Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Neljä innovaatiota - Kansallinen maastotietokanta tutuksi. Webinaari Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Neljä innovaatiota - Kansallinen maastotietokanta tutuksi Webinaari 20.3.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Sisältö Maastotietokannan hajautettu ylläpito Paikkatiedon laatuvahti KMTK:n pysyvä ID Kansallinen

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta. KMTK Kuntien tuotantoprosessit: Selvitys kuntien kantakartan ylläpidon nykyisestä tuotantoprosessista

Kansallinen maastotietokanta. KMTK Kuntien tuotantoprosessit: Selvitys kuntien kantakartan ylläpidon nykyisestä tuotantoprosessista Kansallinen maastotietokanta KMTK Kuntien tuotantoprosessit: Selvitys kuntien kantakartan ylläpidon nykyisestä tuotantoprosessista Projektin selvitys 1 Sisältö 1. JOHDANTO... 2 2. YLEISKUVA KANTAKARTAN

Lisätiedot

Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen

Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen 8.9.2011 Esityksen sisältö Ohjeiden nykytila Tie- ja ratahankkeiden maastotiedot, Mittausohje Maastotietojen hankinta, Toimintaohjeet

Lisätiedot

Alustava tulvakartta hulevesitulvariskien arviointiin. Mikko Huokuna SYKE

Alustava tulvakartta hulevesitulvariskien arviointiin. Mikko Huokuna SYKE Alustava tulvakartta hulevesitulvariskien arviointiin Mikko Huokuna SYKE 6.10.2017 Pintavaluntamalli (1/4) Lähtötietoina valtakunnallisia aineistoja Topografia Maanmittauslaitoksen (MML) laserkeilauksella

Lisätiedot

Riistapäivät 2015 Markus Melin Itä Suomen Yliopisto Metsätieteiden osasto markus.melin@uef.fi

Riistapäivät 2015 Markus Melin Itä Suomen Yliopisto Metsätieteiden osasto markus.melin@uef.fi Riistapäivät 2015 Markus Melin Itä Suomen Yliopisto Metsätieteiden osasto markus.melin@uef.fi Laserkeilaus pähkinänkuoressa Aktiivista kaukokartoitusta, joka tuottaa 3D aineistoa (vrt. satelliitti- ja

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 5 päivänä marraskuuta 2010 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus.

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhearviointi Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhelajit A. Tilastolliset virheet= satunnaisvirheet, joita voi arvioida tilastollisin menetelmin B. Systemaattiset virheet = virheet, joita

Lisätiedot

KIINTOPISTEMITTAUKSET MML:ssa

KIINTOPISTEMITTAUKSET MML:ssa KIINTOPISTEMITTAUKSET MML:ssa ESITYKSEN SISÄLTÖ: Koordinaattijärjestelmän uudistus (EUREF-FIN) Korkeusjärjestelmän uudistus (N2000) MML:n tasokiintopistemittaukset MML:n korkeuskiintopistemittaukset Mittaukset

Lisätiedot

Tietotuoteseloste, Museoviraston Inspire-aineistot (Suojellut alueet)

Tietotuoteseloste, Museoviraston Inspire-aineistot (Suojellut alueet) Tietotuoteseloste, Museoviraston Inspire-aineistot (Suojellut alueet) 1 Yleistietoa 1.1 Nimi ja tunnisteet Museoviraston INSPIRE-aineistot (Suojellut alueet) FI. 1000272, FI. 1000034 ja FI. 1000000 FI.

Lisätiedot

KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto

KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE 1.1.2010 Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto KORKEUSKIINTOPISTELUOKITUS Ensimmäisen luokan vaaitussilmukat, sekä niiden sisäpuolella sijaitsevat, Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Kantakarttasuosituksen tausta... 2 1.2 Kantakarttasuosituksen

Lisätiedot

JHS xxx Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta

JHS xxx Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta JHS xxx Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta Versio: 29.11.2012 Julkaistu: xx.xx.2013 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto...

Lisätiedot

Lahden kaupungin N2000- korkeusjärjestelmävaihdos. Petri Honkanen, Lahden kaupunki Tekninen- ja ympäristötoimiala,maankäyttö

Lahden kaupungin N2000- korkeusjärjestelmävaihdos. Petri Honkanen, Lahden kaupunki Tekninen- ja ympäristötoimiala,maankäyttö Lahden kaupungin N2000- korkeusjärjestelmävaihdos Miksi siirtyä N2000-järjestelmään? Maannousu Lahden seudulla maannousu 50:ssä vuodessa n. 26 cm. Kiinnostus maannousun epätasaisessa toteumassa Ongelmat

Lisätiedot

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere RAMBOLL FINLAND OY Perustettu vuonna 1962 Vuonna 2009 lähes 1200 työntekijää 23 paikkakunnalla Liikevaihto 89,9 M (2009)

Lisätiedot

Tilastollinen testaus. Vilkkumaa / Kuusinen 1

Tilastollinen testaus. Vilkkumaa / Kuusinen 1 Tilastollinen testaus Vilkkumaa / Kuusinen 1 Motivointi Viime luennolla: havainnot generoineen jakauman muoto on usein tunnettu, mutta parametrit tulee estimoida Joskus parametreista on perusteltua esittää

Lisätiedot

Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat

Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Tulvavaarakartan laatiminen Dnro: POPELY/1/07.02/2011 Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Diar Isid Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus Raportti 9.3.2012 POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA

Lisätiedot

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Asemakaavasuosituksen tausta... 2 1.2 Asemakaavasuosituksen

Lisätiedot

Kaupunkimallit. Tilanne Vantaalla. Kimmo Junttila Sami Rapo

Kaupunkimallit. Tilanne Vantaalla. Kimmo Junttila Sami Rapo Kaupunkimallit Tilanne Vantaalla Kimmo Junttila Sami Rapo Kaupunkimallinnus 2010-luvulla peruspaikkatietoaineistot ennallaan tavoiteltu nopeaa oikotietä 3D-visualisointiin laajennettu aineistohankintaa

Lisätiedot

Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena

Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena LifeDatan karttapalveluseminaari 6.2.2014 Riitta Teiniranta Matti Joukola, Jaakko Suikkanen, Anu Häkkinen, Tiia Kiiski, Pekka

Lisätiedot

JUHTA - Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta

JUHTA - Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JHS 197 EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako Liite 6: EUREF-FIN:n ja KKJ:n välinen kolmiulotteinen yhdenmuotoisuusmuunnos ja sen tarkkuus Versio: 1.0 / 3.2.2016

Lisätiedot

Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä

Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä Trimble Locus tuoteperhe Yleisten alueiden luvat Ympäristöluvat Palaute Omaisuuden hallinta - Katu- ja viheralueet - Kunnossapito

Lisätiedot

Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy

Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu

Lisätiedot

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön Suomen Kartografinen Seura Kevätseminaari Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön 29.3.2012 Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö 2001-2010 strategia

Lisätiedot

LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä

LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä Esri Finland LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä November 2012 Janne Saarikko Agenda Lidar-aineistot ja ArcGIS 10.1 - Miten LAS-aineistoa voidaan hyödyntää? - Aineistojen hallinta LAS Dataset

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpanon tilanne Pekka Sarkola Poscon Oy 26.8.2011 Ministeriöiden haastattelut Haastatellaan paikkatietojen tuottamisen ja hyödyntämisen kannalta oleelliset

Lisätiedot

Syntysähköisten. Markus Merenmies / Kansallisarkisto

Syntysähköisten. Markus Merenmies / Kansallisarkisto Syntysähköisten asiakirjojen j digitointi it i ti Markus Merenmies / Kansallisarkisto OSA I : Johdanto ja viitekehys Lähtökohtia Viranomaisten syntysähköisten asiakirjojen säilyttäminen yksinomaan sähköisessä

Lisätiedot

Maastokartta pistepilvenä Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät

Maastokartta pistepilvenä Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät Maastokartta pistepilvenä 22.3.2018 Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät 2018 1 Sisältö Pistepilvi aineistolähteenä Aineiston keruu Aineistojen yhdistäminen ja käsittely Sovellukset 22.3.2018 Harri Kaartinen,

Lisätiedot

Uusien paikkatietoaineistojen tuottaminen BORIS - järjestelmään

Uusien paikkatietoaineistojen tuottaminen BORIS - järjestelmään Muistio 1 (7) 6.2.2013 Vesikeskus Ympäristövahinkojen torjunta Meri Hietala Uusien paikkatietoaineistojen tuottaminen BORIS - järjestelmään Sisällys 1 Muistion tavoite... 1 2 BORIS pähkinänkuoressa...

Lisätiedot

Ilmaisia ohjelmia laserkeilausaineistojen käsittelyyn. Laserkeilaus- ja korkeusmalliseminaari 8.10.2010 Jakob Ventin, Aalto-yliopisto

Ilmaisia ohjelmia laserkeilausaineistojen käsittelyyn. Laserkeilaus- ja korkeusmalliseminaari 8.10.2010 Jakob Ventin, Aalto-yliopisto Ilmaisia ohjelmia laserkeilausaineistojen käsittelyyn Laserkeilaus- ja korkeusmalliseminaari 8.10.2010, Aalto-yliopisto Johdanto Aalto-yliopiston maanmittausosastolla tehdyn kesätyön tuloksia Tehtävä oli

Lisätiedot

Paikkatietojen tietotuotemäärittely

Paikkatietojen tietotuotemäärittely Paikkatietojen tietotuotemäärittely Esityksen sisältö: Mikä on paikkatietotuote? Mikä on paikkatietotuoteseloste? Kuka paikkatietotuotteita määrittelee? Mikä on paikkatietotuoteselosteen sisältö? Mitä

Lisätiedot

Kunnat ja Paikkatietoalusta. PTA-webinaari Heli Laaksonen / Maanmittauslaitos

Kunnat ja Paikkatietoalusta. PTA-webinaari Heli Laaksonen / Maanmittauslaitos Kunnat ja Paikkatietoalusta PTA-webinaari 27.2.2018 Heli Laaksonen / Maanmittauslaitos 1 Paikkatietoalusta: Nyt on aika saada paikkatiedot tehokäyttöön sekä kunnassa että koko yhteiskunnassa! Kunnissa

Lisätiedot

Paikkatietojen tietotuotemäärittely

Paikkatietojen tietotuotemäärittely Paikkatietojen tietotuotemäärittely Esityksen sisältö: Mikä on paikkatietotietotuote? Mikä on paikkatietotuotemäärittely? Kuka paikkatietotuotteita määrittelee? Mikä on paikkatietotuotemäärittelyn sisältö?

Lisätiedot

KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN LAATUMALLI ILMAPISTEPILVI. Versio 1.3

KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN LAATUMALLI ILMAPISTEPILVI. Versio 1.3 KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN LAATUMALLI ILMAPISTEPILVI Versio 1.3 Esipuhe Ilmapistepilvi-laatukäsikirja on osa Kansallisen maastotietokannan (KMTK) laatumallia. Se sisältää laatutekijät ja -mittarit sekä

Lisätiedot

Rautatiekasvillisuudenhallinta laserkeilauksen avulla

Rautatiekasvillisuudenhallinta laserkeilauksen avulla Rautatiekasvillisuudenhallinta laserkeilauksen avulla LIVI/3222/02.01.02/2016 Tuomo Puumalainen Project Manager Oy Arbonaut Ltd. Katja Kapanen Global Virtual Platform GVP Oy 5.9.2018 Tavoitteita Testata

Lisätiedot

Paikkatiedon tulevaisuus

Paikkatiedon tulevaisuus Paikkatiedon tulevaisuus Yksityismetsätalouden metsänhoitajien vierailu TE:llä 11.10.2007 Juhani Tervo Pääarkkitehti, GIS Iso skaala erilaisia paikkatietojärjestelmiä Paikkatieto tietojärjestelmissä Paikkatietojärjestelmä

Lisätiedot

Missä mennään KMTK ohjelmassa? Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Missä mennään KMTK ohjelmassa? Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Missä mennään KMTK ohjelmassa? 9.10.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta (KMTK) Kansallisessa maastotietokannassa mallinnetaan julkisen hallinnon tuottamat yhteiset paikkatiedot

Lisätiedot

Energiapuuharvennusten korjuujälki mitataan vähintään 300 kohteelta. Perusjoukon muodostavat energiapuunkorjuun kemera-hankkeet.

Energiapuuharvennusten korjuujälki mitataan vähintään 300 kohteelta. Perusjoukon muodostavat energiapuunkorjuun kemera-hankkeet. 1 Korjuujäljen valtakunnalliset tarkastustulokset 2012 Harvennushakkuut ja energiapuuharvennukset 1 Yleistä korjuujäljen tarkastuksista Maa- ja metsätalouseministeriön ja metsäkeskusten välisissä tulossopimuksissa

Lisätiedot

KUNTIEN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN KIINTEISTÖTEHTÄVIEN KOULUTUSPÄIVÄ

KUNTIEN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN KIINTEISTÖTEHTÄVIEN KOULUTUSPÄIVÄ KUNTIEN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN KIINTEISTÖTEHTÄVIEN KOULUTUSPÄIVÄ Helsinki 25.9.2019 Avaus Heikki Lind Johtaja, Rekisterit Kaikkea tekoälyä yhdistää kaksi seikkaa: Autonomisuus: Kyky tehdä asioita ilman

Lisätiedot

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Päivämäärä 03/04/2013

Lisätiedot

Paikkatiedon JHS-seminaari. Paikkatietomarkkinat 2016

Paikkatiedon JHS-seminaari. Paikkatietomarkkinat 2016 Paikkatiedon JHS-seminaari Paikkatietomarkkinat 2016 Ohjelma 9:00 Tervetuloa JHS-seminaarin Katsaus Paikkatiedon JHS:iin Pekka Sarkola, paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatiedot JUHTAn toiminnassa Jari

Lisätiedot