SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISTA VASTAAVIEN TYÖKOKOUS. Aika klo POSKE, Rovakatu 3, Rovaniemi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISTA VASTAAVIEN TYÖKOKOUS. Aika klo POSKE, Rovakatu 3, Rovaniemi"

Transkriptio

1 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISTA VASTAAVIEN TYÖKOKOUS Aika klo Paikka: POSKE, Rovakatu 3, Rovaniemi Osallistujat : Sodankylä: vanhustyön johtaja Inga Mukku Kittilä: hoivapalvelupäällikkö Katja Hietanen Kolari: perusturvajohtaja Lahja Harju Kemijärvi: hoiva- ja hoitotyönjohtaja Rauni-Maaria Kesälahti Ranua: vanhuspalvelujohtaja Marketta Uimaniemi-Honkanen Salla: vanhustyön johtaja Terttu Hannula SenioriKaste-hanke: projektipäällikkö Leila Mukkala kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä Anitta Mikkola kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti muistikoordinaattori Saara Bitter 1. Anitta Mikkola: Ikäosaamiskeskus Geriatrin ylilääkäriä on haettu pariin otteeseen keväällä. Rovaniemen kaupungin geriatri Kimmo Määttä siirtyy Ikäosaamiskeskuksen geriatrian ylilääkärin tehtävään alkaen vuodeksi. SenioriKaste-hankkeen kautta järjestetään geriatri Pirkko Jäntin konsultaatiopalveluja kuntiin alkaen. Konsultaatiopalvelut ovat tarkoitettu kuntien ammattilaisille ja ne ovat maksutonta palvelu kuntiin. Ajanvarausjärjestelmän aukaisua tehdään parhaillaan. Vanhaan konsultaatiomalliin sisällytetään nyt uutena työmenetelmänä moniammatillisempaa geriatrijohtoista työskentelyä. Kun geriatrille tulee konsultaatiopyyntöjä, hän arvioi sitä onko moniammatillisen työn tarvetta ja sitä järjestyykö se kunnan omien ammattilaisten kanssa tehtävänä yhteistyönä vai SenioriKaste-hankkeen työntekijöiden kanssa tehtävänä yhteistyönä. SenioriKaste-hankkeessa työskentelee muistikoordinaattori, kuntoutuksen työntekijä, sosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja. Tarjottava palvelu on osa Ikäosaamiskeskuksen moniammatillista työtä ja sitä toteutetaan yhteistyössä SenioriKaste-hankkeen kanssa. Pirkko Jäntin rooli on toimia myös Ikäosaamiskeskuksen kehittäjän roolissa. Ikäosaamiskeskuksen tilat ovat valmistumassa Pienteollisuustalolle (Piekkarille). Tiloihin siirtyvät toimijat pääsevät näillä näkymin aloittamaan toiminnan Piekkarilla Tarkoitus on, että myös hanketyöntekijät siirtyvät uusiin tiloihin.

2 Kommenttikierros kunnista: Kolari: kunta on käyttänyt geriatri Pirkko Jäntin palvelua ja sille on kunnassa koko ajan säännöllinen tarve. Hyvä että palvelua tarjotaan myös tässä hankkeessa. Kemijärvi: Osaaminen ja osaamisen siirtäminen kuntien asiakkaille täytyy järjestää niin, että ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua. Asiakasnäkökulma ja asiakkaan kanssa yhdessä suunnittelu ovat tärkeitä asioita. Asiakasnäkökulman avaaminen on tässä tärkeää. Kaikki asiakkaat eivät halua asiantuntijajoukkoa ympärilleen, omaiset tulisi ottaa mukaan palavereihin. Toisaalta asiakas voi olla niin ujo tai arka, että omaisesta tulee asiakkaan puolestapuhuja. Arkipärjääminen ja arkiselviytyminen ovat tärkeitä, kotona selviytymistä pitää tukea. Asiakas voi paremmin, kun hän liikkuu ja nousee, joten kuntoutumisen tukeminen on tärkeä näkökulma. Sodankylä: Kunnissa ikäosaamiskeskuksen palveluita odotetaan. Kunnassa on luotu muistisairaan hoitopolku, joka toimii ja omainen on aina mukana hoitopolun eri vaiheissa. Jos omaisia tai läheisiä ei ole ollut, niin on haastateltu joku, joka tuntee asiakkaan. Aikaisemmin kunnassa on ollut kokoaikainen geriatri, nyt geriatrin tekee 3-4 päivää kuukaudessa avovastaanottoja. Geriatri Pirkko Jäntin palveluille on tarvetta. Erityisesti palveluasumisen piirissä voitaisiin nyt hyödyntää etäkonsultaation mahdollisuutta. Yksi muistihoitaja toimii terveyskeskuksessa. Toinen muistihoitaja on koulutettu ja hän toimii kotipalvelun puolella palveluohjaajana. Hän voi toimia kotihoidon henkilöstölle oppaana ja neuvoa palveluohjaajan asemassa kotihoidon henkilönä. Muistihoitajan koulutusta tarvitaan lisää. Lisää koulutusta ja muistiosaamista tarvitaan. Kotikuntoutus ja kuntouttava työote ovat ikuisuusasioita ja asian suhteen on ollut jo monta hanketta. Pegasos mobiili järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2016 alussa. Kotihoitoa on tehostettava, asiakkaita on paljon. Sosiaalityöntekijän panostusta tarvittaisiin enemmän vanhustyöhön esim. SAStyöryhmätyöskentelyyn. Yhteisiä pelisääntöjä vanhustyön ja sosiaalityön välille pitäisi luoda, jotta rajapintatapaukset olisi helpompi selvittää. Ranua: Työnjakoon liittyvät asiat ovat työn alla. Kotikuntoutus ja kuntouttava työote ovat tärkeitä asioita ja työtä tulisi tehdä siten, että se tukee asiakkaan omaa toimintakykyä. Liikaa näkee vieläkin sitä, että tehdään puolesta. Asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen näkeminen puuttuu työstä, asiakkaat hoidetaan kyllä hienosti. Asennemuutosta ja koulutusta tarvitaan. Pienillä muutoksilla voidaan kääntää työskentelyä toiseen muotoon, ei tarvita suuria satsauksia. Kunnassa on hyvin koulutettu ja hyvin osaava henkilökunta. Muistihoitaja ei saa keksittyä omaan työhönsä, kun häntä viedään moniin työtehtäviin. Muistitutkimuksiin pääseminen on hyvällä mallilla ja seuranta on kehittämisvaiheessa. Geriatri Pirkko Jäntin palveluita ei ole käytetty kunnassa. Vanhuspuolelle on nimetty sosiaalityöntekijä. Fysioterapeuttia on mietitty vanhustyöhön.

3 Salla: Kotihoitoa kehitetään. Fysioterapeutti on haussa, hänen työpanostaan kohdennetaan kotihoitoon ja myös yksiköihin ohjeistamaan kotiuttamistilanteita. Kotona asumista pyritään edesauttamaan. Geriatrin palvelut toimivat hyvin, geriatri Pirkko Jäntin palveluiden lisäksi käytetään toista geriatria. Yksi kunnan lääkäreistä on opiskelemassa geriatriksi. Omaiset ja lapset ovat olleet vastaanotoilla mukana. Rovaniemi: Potilaan kohtaamiseen tarvitaan lisää tietoa ja osaamista. Ergonomiakortti henkilöstölle on ollut hyvä asia kuntouttavaa työotetta ajatellen. Kotihoidon puolelle on annettu fysioterapeutin palveluja tukemaan henkilöstöä ja korjaamaan asennetta. Kittilä: Geriatri Pirkko Jäntin konsultaatiota odotetaan, palvelu on koettu hyväksi. Kunnassa on aloittanut 1.8. uusi kotiutus-muistihoitaja, joka on koulutukseltaan geronomi. Hänen työnkuvaan kuuluvat ehkäisevät kotikäynnit, seniorineuvola, palveluohjaus ja muistitutkimukset. Sosiaalityöntekijä voitaisiin ottaa mukaan SAS-työryhmään jatkossa ja asiasta tullaan tekemään ehdotus. Leila Mukkala: Kaikki kunnat eivät ole aikaisemmin hyödyntäneet hankkeen tarjoamia ilmaisia geriatrin palveluita. Kaikissa kunnissa ei tunnisteta tarvetta geriatrin palveluille, eikä tunnisteta minkälaista asiantuntijapalveluja asiakkaat tarvitsevat. Miten saataisiin muistihoitajien koulutusta lisättyä Lappiin? Opinnot ovat laajuudeltaan 30 op ja työntekijöille on työlästä lähteä Lapista etelään pitkään koulutuksen. Sairaanhoitopiirien ja Ikäosaamiskeskuksen kanssa olisi mietittävä, miten saataisiin oppilaitosyhteistyönä koulutusta myös Lappiin. Seutukuntakierrokset / Anitta Mikkola Seutukuntavierailua toteutetaan nykytila-arviointia varten. Seutukuntakierrosten tavoitteena on saada luotua yhtenäinen näkemys siitä, minkälainen on vanhustyön nykytila tällä hetkellä kunnissa ja mitä ikäihmiset tarvitsevat. Tapaamisiin on kutsuttu vanhustyöstä vastaavaa virkamiesjohto, johtavat lääkärit, luottamushenkilöt jne. Kunnalta toivotaan valmisteltu puheenvuoro ennen työskentelyn alkua. Jokaiselle kunnalle on varattu oma 5-10 min puheenvuoro, mistä tulee ilmetä kolme keskeisintä kehittämistyön alla olevaa asiaa vanhuspalveluissa. Palveluohjauskoulutus / Leila Mukkala Palveluohjauskoulutus toteutetaan ja Ilmoittautuminen tehdään Leila Mukkalalle. Koulutukseen voi osallistua joko paikan päällä Oulussa tai etäyhteydellä. Koulutukseen Oulun päähän on varattu 20 paikkaa Lapin alueelle, vain kolme henkilöä on tällä hetkellä ilmoittautunut mukaan. Etäyhteydellä koulutukseen voi osallistua rajaton määrä. Palveluohjauskoulutus on tärkeä asia muistisairaanhoidon ja muistipolun yhteydessä.

4 Kooste tiedoista kaikista Lapin kunnista / Saara Bitter Toivotaan, että kuntakortit lähetetään sähköpostina kuntiin ennen kuntakierroksia. Muistutetaan että kuntakortit ovat osin keskeneräisiä ja niitä täydennetään edelleen. Gerontologisen sosiaalityön työkokoukset / Tuula Anunti Ikäihmisten asioissa painotus on hoivassa ja hoidossa. Sosiaalityöntekijää kaivataan työpariksi moniin kotihoidon ja omaisten kanssa tehtävään työhön sekä sosiaaliturvan ja sosiaalipalveluihin liittyviin kysymyksiin. Kommenttikierros kunnista: Kolari: vanhussosiaalityön kytkeminen sote uudistukseen on tärkeää. Tällä hetkellä vanhussosiaalityöhön käytetään vain marginaalinen työpanos, sosiaalityöntekijöillä on niin paljon muuta työtä. Jos muodostetaan alueellisia keskuksia, niin niissä täytyy olla myös vanhussosiaalityöhön erikoistunutta resurssia. Vanhustyön esimiehet ovat asiantuntijoita myös vanhustyössä. Sodankylä: Sodankylästä ei ole osallistuttu gerontologisen sosiaalityön työkokouksiin, ei ole ollut resursseja. Kotihoitoon tehtiin työkalupakki ja sosiaalityöntekijä osallistuu sen laatimiseen. Kotihoito tekee merkittävää sosiaalityötä kentällä. Palveluntarpeen kartoitukseen hakijoita on entistä enemmän. Entistä enemmän tarvittaisiin sosiaalityöntekijää. Ikäihmisten edunvalvojana pitäisi toimia. On tullut esiin tilanteita, joissa omaiset ovat jättäneet vuokrat maksamatta monen vuoden ajalta. Kehitys on menossa nyt siihen suuntaan, että esim. kehitysvammaisten, päihde- ja mielenterveysasiakkaiden täyttäessä 65 - vuotta siirretään kaikki hoidettavaksi vanhustyön puolelle, mikäli heillä on jotain ongelmia esim. muistin kanssa. Salla: Sosiaalityöntekijään ollaan yhteydessä vaikeimmissa tilanteissa, yhteistyössä hänen ja muiden työntekijöiden kanssaan on ratkottu asioita. Kemijärvi: Ikäihmisten palveluissa on tosi vähäinen sosiaalityöntekijän panostus. Kuntaan on palkattu palveluneuvoja, hän tekee kolme aamupäivää viikossa ja kotikäyntejä tarpeen mukaan. Kotihoidossa on fysioterapeutti kotihoidossa. Kuntiin toivotaan tietoa siitä, mitkä ovat palvelujen vähimmäisvaateet ja mitä tarvitaan enempi. Kokoaikainen sosiaalityöntekijä tarvitaan. On erilaisia tilanteita, joissa sosiaalityöntekijän ammattitaito korostuu (esim. lainsäädäntö). Jatkuvalla parantamisen mallilla päästään tuloksiin. Onko asiakas oikeassa paikassa, jos hän on ryhmäkodissa, eikä hän pärjää siellä? Näille ikäihmisille tarkoitettuja

5 paikkoja pitäisi kehittää yhdessä. RAI on hyvä mittari ja se otetaan käyttöön ryhmäkotiin ensi vuoden puolella. Ranua: sosiaalityön tuleminen vanhustenhuoltoon on tervetullut. Lähiesimiehille lisätietoa siitä, milloin ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijään. Miten järjestetään asia, jos vanhuspalveluiden yksiköihin tulee asiakkaita muista yksiköistä? Miksi erityistuki ja työpanos tätä kautta jää pois ja asiakkaat jäävät yksinomaan kotihoidon asiakkaaksi, se ei ole oikein. Rovaniemi: sosiaalityön näkyy arjessa koko ajan. Työkokous päättyi klo 14.

SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS

SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS Gerontologisen sosiaalityön työkokous 20.5.15 Kehittäjäsosiaalityöntekijä j Tuula Anunti HANKETIETOA Hankekokonaisuuden k k muodostaa yhteinen koordinaatio

Lisätiedot

SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala

SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala Lapin toiminnallisen osakokonaisuuden tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen

Lisätiedot

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS 14.10.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Hankkeen tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen palveluprosessimallin luominen, jossa

Lisätiedot

SenioriKaste-hanke: kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä Anitta Mikkola, kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti ja muistikoordinaattori Saara Bitter

SenioriKaste-hanke: kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä Anitta Mikkola, kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti ja muistikoordinaattori Saara Bitter VANHUSNEUVOSTO Aika: 5.10.2015 klo 9.30 11 Paikka: Poske, Rovakatu 3 / Mahdollisuus etäyhteyteen Osallistujat: Salla: muistihoitaja Arja Pöyliö, Sinikka Kangas ja Maire Kujala Ylitornio: vanhusneuvoston

Lisätiedot

osakokonaisuus Johtajien työkokous

osakokonaisuus Johtajien työkokous SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Johtajien työkokous 2722015 27.2.2015 Tavoitteet Toimintalinja 1. Kotona asumisen tukeminen Toimintalinja 2. Ikääntyvien arjen sisältöjen monipuolistaminen

Lisätiedot

SenioriKaste. Johtajat

SenioriKaste. Johtajat SenioriKaste Johtajat 2.11.2015 Hanketyöskentely Hanke tukee kuntien omaa kehittämistyötä Järjestämällä mm. kaikille yhteisiä työkokouksia (vertaistuki ja hyvien käytäntöjen jakaminen), seminaareja, koulutuksia

Lisätiedot

Projektipäällikkö Leila Mukkala Muistikoordinaattori Saara Bitter Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä Anitta Mikkola

Projektipäällikkö Leila Mukkala Muistikoordinaattori Saara Bitter Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä Anitta Mikkola 19.2.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Muistikoordinaattori Saara Bitter Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä Anitta Mikkola Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti Toimintalinja 1. Kotona asumisen tukeminen

Lisätiedot

HOITOA JA HUOLENPITOA KOTISOHVALLE TULEVAISUUDEN ETÄMAHDOLLISUUDET

HOITOA JA HUOLENPITOA KOTISOHVALLE TULEVAISUUDEN ETÄMAHDOLLISUUDET HOITOA JA HUOLENPITOA KOTISOHVALLE TULEVAISUUDEN ETÄMAHDOLLISUUDET Leila Mukkala projektipäällikkö / Ikäihminen toimijana hanke 6.11.2014 GERIATRIN ETÄKONSULTAATIOPALVELUT Tavoitteena Geriatrian erikoislääkärinpalvelut

Lisätiedot

Leila Mukkala projektipäällikkö

Leila Mukkala projektipäällikkö SenioriKaste-hanke Leila Mukkala projektipäällikkö p Tavoitteet Toimintalinja 1. Kotona asumisen tukeminen Toimintalinja 2. Ikääntyvien arjen sisältöjen monipuolistaminen Toimintalinja 3. Kuntouttavan

Lisätiedot

Työryhmä on kokouksessaan 31.3. 5 päättänyt esittää Ikäihmisten palvelut työryhmän kokoonpanosta seuraavaa:

Työryhmä on kokouksessaan 31.3. 5 päättänyt esittää Ikäihmisten palvelut työryhmän kokoonpanosta seuraavaa: Ikäihmisten palvelut työryhmä/pth yksikkö Aika: Perjantai 26.5.2015. klo 10 11:45 Paikka: POSKE, neuvotteluhuone, Rovakatu 3 Jäsenet: Johanna Lohtander, vanh.työnjoht., Rovaniemi, puheenjohtaja - vara

Lisätiedot

Johtajien kokous Johanna Lohtander Ikäihmisten palvelut/palvelualuepäällikkö

Johtajien kokous Johanna Lohtander Ikäihmisten palvelut/palvelualuepäällikkö SenioriKaste Johtajien kokous 27.1.2015 Johanna Lohtander Ikäihmisten palvelut/palvelualuepäällikkö Ikäihmisten palvelut -työryhmä Tehtävät Asiantuntijatyöryhmän tehtävänä on valmistella ehdotukset tarvittavista

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut työryhmä/pth yksikkö. Aika: Perjantai klo 10 11:30. Paikka: POSKE, neuvotteluhuone, Rovakatu 3

Ikäihmisten palvelut työryhmä/pth yksikkö. Aika: Perjantai klo 10 11:30. Paikka: POSKE, neuvotteluhuone, Rovakatu 3 Ikäihmisten palvelut työryhmä/pth yksikkö Aika: Perjantai 28.4.2015. klo 10 11:30 Paikka: POSKE, neuvotteluhuone, Rovakatu 3 Jäsenet: Johanna Lohtander, vanh.työnjoht., Rovaniemi, puheenjohtaja Paikalla

Lisätiedot

Alueellinen yhteistyö ja Ikäosaamiskeskus Lapissa PÄÄTÖSSEMINAARI

Alueellinen yhteistyö ja Ikäosaamiskeskus Lapissa PÄÄTÖSSEMINAARI Alueellinen yhteistyö ja Ikäosaamiskeskus Lapissa PÄÄTÖSSEMINAARI 21.9.2016 Toiminta-alue Suomen maakunnista suurin kattaen 30 prosenttia koko maan pinta-alasta 21 kuntaa, seutukuntia 6 Kaksi asukasta

Lisätiedot

Vanhuspalvelut Inarissa ennaltaehkäisevä työ ja kuntoutus

Vanhuspalvelut Inarissa ennaltaehkäisevä työ ja kuntoutus Vanhuspalvelut Inarissa ennaltaehkäisevä työ ja kuntoutus t Vanhuspalveluiden rakennemuutos aluetyöpaja Rovaniemellä Inari kuntana Pinta-alaltaan lt Suomen suurin kunta 17 321 km² (= Salla, Kemijärvi,

Lisätiedot

osakokonaisuus

osakokonaisuus SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin muistihoitajien työkokous 28.5.2015 Mitä edellisessä kokouksessa noussut esille ja mitä syytä kehittää Muistisairaan hoitopolun kehittämistyöt kunnissa

Lisätiedot

Ikäosaamiskeskus, Piekkari, Pohjolankatu 2A. Maija Kaikkonen

Ikäosaamiskeskus, Piekkari, Pohjolankatu 2A. Maija Kaikkonen Ikäosaamiskeskus, Piekkari, Pohjolankatu 2A Maija Kaikkonen Nestori palveluohjausta ikäihmisille Nestori palvelee ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään sekä muita ikäihmisten asioista tietoa tarvitsevia

Lisätiedot

MUISTIO klo Aluetiimin palaveri Sodankylässä

MUISTIO klo Aluetiimin palaveri Sodankylässä MUISTIO 18.1.2008 klo.9.30-11.30 Aluetiimin palaveri Sodankylässä Läsnä: Puheenjohtaja: Maarit Kairala Inga Mukku Raija Pöyliö Arja Ojuva Sinikka Savukoski Tarja Niittymäki Riitta Nordberg Pirkko Maranen

Lisätiedot

Sodankylän vanhustyö ja POSKE:n seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeeseen osallistuminen (SODEKE aluetiimi)

Sodankylän vanhustyö ja POSKE:n seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeeseen osallistuminen (SODEKE aluetiimi) Sodankylän vanhustyö ja POSKE:n seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeeseen osallistuminen (SODEKE aluetiimi) Seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeen aloitusseminaari Rovaniemellä 24.1.2008

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTOJEN TYÖKOKOUS

VANHUSNEUVOSTOJEN TYÖKOKOUS VANHUSNEUVOSTOJEN TYÖKOKOUS Aika: 12.3.2015 kello 12:30 14:00 Läsnä: Sodankylä Esko Laajala Jouni Tiuraniemi Terttu Torvinen Mirja Vaara Salla Inga Mukku, vanhustyönjohtaja Antero Miettinen Marja Kujala

Lisätiedot

TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN HANKE

TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN HANKE TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN HANKE 1.9.2016 31.12.2016 Info ja suunnittelukokous 11.8.2016 Päivän tavoite: Keskustella ikäihmisten palvelujen kehittämistarpeista, tutustua toimijoihin ja hakea hankekumppanuutta

Lisätiedot

TUOTEKUVAUKSET KUNNILLE TARJOTTAVISTA IKÄOSAAMISKESKUSEN ASIANTUNTIJAPALVELUISTA

TUOTEKUVAUKSET KUNNILLE TARJOTTAVISTA IKÄOSAAMISKESKUSEN ASIANTUNTIJAPALVELUISTA TUOTEKUVAUKSET KUNNILLE TARJOTTAVISTA IKÄOSAAMISKESKUSEN ASIANTUNTIJAPALVELUISTA TAUSTA: Lapin Sairaanhoitopiirin kunnat ovat päättäneet, hyväksyessään perusterveydenhuollon järjestämissuunnitelman 2015,

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1 Marika Silvenius Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 1 Selvityksessä mukana olevat 21 Lapin kuntaa 1. Enontekiö 12. Ranua 2. Inari 13. Rovaniemi 3. Kemi 14. Salla 4. Kemijärvi 15. Savukoski, 5. Keminmaa

Lisätiedot

toiminnallinen osakokonaisuus Projektipäällikkö Leila Mukkala

toiminnallinen osakokonaisuus Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Johtajien työkokous 28.5.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Lapin toiminnallisen osakokonaisuuden tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen palveluprosessimallin

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

PERUSTURVAJOHTAJIEN, VANHUSTYÖN VASTAAVIEN JA ESIMIESTEN TYÖKOKOUS

PERUSTURVAJOHTAJIEN, VANHUSTYÖN VASTAAVIEN JA ESIMIESTEN TYÖKOKOUS PERUSTURVAJOHTAJIEN, VANHUSTYÖN VASTAAVIEN JA ESIMIESTEN TYÖKOKOUS Aika 9.4.2015 KLO 13 15 Paikka: Osallistujat POSKE, Rovakatu 3, 96100 Rovaniemi Rovakatu 3:ssa POSKEN tiloissa: Leila Mukkala, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi 1.4.2019 Jaako Taina, Roslakka Titta, Inna Miia, Mälkiä Pia EKSOTE 1 15.4.2019 Sisältö: - hallinnollinen sijainti Eksoten organisaatiossa - ohjaavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala maarit.kairala@poskelappi.fi 1 HANKETYÖNTEKIJÄT ALUEILLA: perehtyminen, verkostoituminen, tutustumien alueeseen

Lisätiedot

Pakaste 2 hankkeen vanhustyön osion geriatripalvelut Lapin alueella. Pirkko Jäntti, Inga Mukku, Marika Trast

Pakaste 2 hankkeen vanhustyön osion geriatripalvelut Lapin alueella. Pirkko Jäntti, Inga Mukku, Marika Trast Pakaste 2 hankkeen vanhustyön osion geriatripalvelut Lapin alueella Pirkko Jäntti, Inga Mukku, Marika Trast Geriatrin palvelut Mitä tarjottiin? Verkko-, paperi-, puhelin- ja videokonsultaatioita kaikille

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena

Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena Anna Haverinen Vanhustyön johtaja, Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut 29.9.2014 Ikäihmisten palvelujen tavoitteita Ikäihmiset ovat tyytyväisiä elämäänsä, kokevat

Lisätiedot

IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA Ohjausryhmä

IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA Ohjausryhmä IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA 2013-2014 Ohjausryhmä 11.2.2014 Hankkeen tapahtumia: kokoukset, palaverit ym. Tarkennettu toimintasuunnitelma: 11/ 2013 ja toimintaraportti

Lisätiedot

TYÖNKUVAT. Vanhusneuvoston työkokous Saara Bitter

TYÖNKUVAT. Vanhusneuvoston työkokous Saara Bitter TYÖNKUVAT Vanhusneuvoston työkokous 5.10.2015 Saara Bitter LÄÄKÄRI Muistilääkäri on muistisairauksiin perehtynyt lääkäri, tavallisimmin geriatri, neurologian tai psykogeriatrian erikoislääkäri. Hän toimii

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä) MUONIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 2 375 22,1 % (544 hlöä) 2 313 2 297 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 527 (22%) 658

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä) SAVUKOSKI 2. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 1 103 28 % (317 hlöä) 986 943 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 315 (28 %) 453

Lisätiedot

SenioriKasteen loppuarviointi 08/2016

SenioriKasteen loppuarviointi 08/2016 Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen loppuarviointi 08/2016 Ohjausryhmä 20.9.2016 Liisa Ahonen Arviointiprosessi arviointisuunnitelma 12.1.2015 Hankkeen työntekijät Toiminnalliset

Lisätiedot

TYÖNKUVAT. Gerontologinen sosiaalityö työkokous Saara Bitter

TYÖNKUVAT. Gerontologinen sosiaalityö työkokous Saara Bitter TYÖNKUVAT Gerontologinen sosiaalityö työkokous 18.11.2015 Saara Bitter MUISTIHOITAJA Muistihoitajalla tarkoitetaan etenevien muistisairauksien hoitoon perehtynyttä terveydenhuollon henkilöä. Muistihoitaja

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA. Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013

KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA. Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013 KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013 Lähihoitajan tutkinto, suuntautuminen kuntoutukseen Kyky itsenäiseen ja aktiiviseen työskentelyyn Omaa hyvät

Lisätiedot

Johtoryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala

Johtoryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala Johtoryhmä 6.10.2014 Projektipäällikkö Leila Mukkala Toteutettiin ajalla 1.7.2013 31.10.201410 Lapin kunnat sekä sairaanhoitopiirien perusterveydenhuollon yksiköt, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Koko kunta ikääntyneen asialla

Koko kunta ikääntyneen asialla 1 Kuka hoitaa ikäihmiset tulevaisuudessa? 21.9.2010 Rita Oinas palvelujohtaja Vanhuspalvelut Oulun kaupunki Koko kunta ikääntyneen asialla 2 Oulun kaupungin vanhustyötä ohjaa kaupungin strateginen tavoite,

Lisätiedot

Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne

Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 1 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne Vastuuhenkilöt Inga Mukku, Eija Jumisko, Riitta Kettunen, Marjaana Seppänen ja Asta Niskala Koulutuksen kolme keskeistä teemaa, joiden kautta jokaista sisältöaluetta

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli ( ) Levi

POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli ( ) Levi POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli (1.3.2009 31.10.2011) Levi 24.3.09 I-VAIHEEN Lapin osuus: perusterveydenhuoltoa, terveyden edistämistä ja sosiaalipalveluita

Lisätiedot

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Vanhuspalvelulaki voimaan 1.7.2013 Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Palvelujohtaja Pirkko Soidinmäki Lain tavoitteet Ikääntynyt väestö ( =vanhuuseläkeikäiset) - tuetaan hyvinvointia,

Lisätiedot

osakokonaisuus JOHTAJAT Projektipäällikkö Leila Mukkala

osakokonaisuus JOHTAJAT Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 23.3.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala KOTIHOIDON MYÖNTÄMISEN PERUSTEET TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYN TULOSTEN TARKASTELUA TYÖRYHMÄN TYÖSKENTELY 2014

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö

Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö Kenelle valmennukset on tarkoitettu ja mikä niiden tavoite on? Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS. Jämsän Terveys Oy Kotihoito ja tavallinen palveluasuminen Kotihoidon palveluvastaava Riitta Pasanen

KOTIKUNTOUTUS. Jämsän Terveys Oy Kotihoito ja tavallinen palveluasuminen Kotihoidon palveluvastaava Riitta Pasanen KOTIKUNTOUTUS Jämsän Terveys Oy Kotihoito ja tavallinen palveluasuminen Kotihoidon palveluvastaava Riitta Pasanen JÄMSÄN TERVEYS OY Pihlajalinnan ja Jämsän kaupungin perustama yhteisyritys 1.9.2015 Kotihoito:

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke. Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke. Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala VISIO Lapissa valitsee vahva tahtotila hyvän vanhuuden turvaamiseen. Toiminnassa mukana olevissa asiakaspalveluyksiköissä

Lisätiedot

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN ALUEEN MUISTISAIRAIDEN SA A HOIDON O TILANTEESTA Saara Bitter KEMI-TORNIO-KEMINMAA-TERVOLA annika@lapinmuistiyhdistys.fi YLITORNIO annika@lapinmuistiyhdistys.fi Kunnat ja

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (930 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (930 hlöä) RANUA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 4 093 21,8 % (930 hlöä) 3 254 3 040 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 904 (22 %) 1

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö

Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö Kenelle valmennukset on tarkoitettu ja mikä niiden tavoite on? Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,3 % (430hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,3 % (430hlöä) ENONTEKIÖ 1 Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 1 890 22,3 % (430hlöä) 1 817 1 777 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 421 (22%)

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 9.4.2015 PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA Vanhuspalvelulaki Kunnalla on velvollisuus lli järjestää j hyvinvointia, i terveyttä, toimintakykyä ja

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 7.4.2017 1 Työpajan antia 28.3.2017 7.4.2017 riitta.nahkiaisoja@poskelappi.fi 2 Työpajan antia 28.3.2017 / 1 Palveluneuvonta ja ohjaus

Lisätiedot

PERUSTURVAJOHTAJIEN, VANHUSTYÖN VASTAAVIEN JA ESIMIESTEN TYÖKOKOUS

PERUSTURVAJOHTAJIEN, VANHUSTYÖN VASTAAVIEN JA ESIMIESTEN TYÖKOKOUS PERUSTURVAJOHTAJIEN, VANHUSTYÖN VASTAAVIEN JA ESIMIESTEN TYÖKOKOUS Aika 29.4.2015 KLO 12 14 Paikka: Osallistujat: POSKE, Rovakatu 3, 96100 Rovaniemi Rovakatu 3:ssa POSKEN tiloissa: Projektipäällikkö Leila

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA ASIAKASTYÖ

KUNTOUTTAVA ASIAKASTYÖ Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi 2014-2016 Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Oulunkaari KUNTOUTTAVA ASIAKASTYÖ Ohjausryhmä 17.2.2016 Leskinen Merja projektipäällikkö, Kainuu Mukkala Leila projektipäällikkö

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Sn Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 18.1.2017 Tavoitteet Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat ovat käytössä ja asiakkaiden

Lisätiedot

osakokonaisuus Projektipäällikkö Leila Mukkala

osakokonaisuus Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Vanhusneuvosto 1.6.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste hanke 2014 2016 Hanke toimiipohjois Suomen alueella: Kokkola hallinnoi. Mukana Oulunkaari,

Lisätiedot

IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala

IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA 2013-2014 Ohjausryhmä 20.5.2014 Projektipäällikkö Leila Mukkala Hankeen tilannekatsaus kunnissa ja kuntayhtymissä Hanketyön päättävät

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Lapin maakunnan tilanne Sosiaalijohdon työkokous 18.11.2016 Asta Niskala Pohjois Suomen sosiaalialan osaamiskeskus STM ja hallituksen kärkihankkeet

Lisätiedot

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Johanna Lohtander Muutosagentti, I & O- kärkihanke, Maakunta- sote valmistelu Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Lapin maakunnan Ikäihmisten sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen

Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen (Versio 1) - Oulun kaupunki Sote tuotanto 24.1.2014 Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen Luokka Tarkoitus Prosessin

Lisätiedot

Historiaa. Kainuussa muistisairaiden palvelujen kehittäminen alkoi jo 90 luvun puolivälissä Dementianeuvoja Dementiayhdyshenkilöverkosto

Historiaa. Kainuussa muistisairaiden palvelujen kehittäminen alkoi jo 90 luvun puolivälissä Dementianeuvoja Dementiayhdyshenkilöverkosto Kainuu Monipuolinen arki kotona Muistisairaan palvelujen kehittäminen Kainuussa Leskinen Merja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä SenioriKaste/Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus projektipäällikkö

Lisätiedot

VUODEN 2015 ONGELMAT JA RATKAISUT LIITE: KOTIHOIDON SAP-TYÖSKENTELY (LUONNOS )

VUODEN 2015 ONGELMAT JA RATKAISUT LIITE: KOTIHOIDON SAP-TYÖSKENTELY (LUONNOS ) SASsiirrossa ja miten se ratkaistaan VUODEN 2015 ONGELMAT JA RATKAISUT LIITE: KOTIHOIDON SAP-TYÖSKENTELY (LUONNOS 8.12.2015) Etelän sosiaali- ja lähityön GeroMetro-kehittämisryhmä HELSINGIN SOSIAALI- JA

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus. Selvitys muistisairaiden hoidosta Lapissa Projektipäällikkö kk Leila Mukkala

SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus. Selvitys muistisairaiden hoidosta Lapissa Projektipäällikkö kk Leila Mukkala SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Selvitys muistisairaiden hoidosta Lapissa 10.4.2015 Projektipäällikkö kk Leila Mukkala Vastaajat Kemijärvi Kolari Muonio Pello Enontekiö Ranua Savukoski

Lisätiedot

Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta. 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja

Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta. 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja 1 SAP-SAS, mitä se on? SAP (Selvitys, Arviointi, Palveluohjaus)

Lisätiedot

Väli-Suomen Ikäkaste Äldre-kaste II kehittämishanke Päijät-Hämeen Pätevä-osahanke

Väli-Suomen Ikäkaste Äldre-kaste II kehittämishanke Päijät-Hämeen Pätevä-osahanke Väli-Suomen Ikäkaste Äldre-kaste II kehittämishanke Päijät-Hämeen Pätevä-osahanke 14.2.2013 Kristiina Hyytiälä, projektipäällikkö Mari Peltomaa, projektisuunnittelija Pätevän tavoitteet ja toimenpiteet

Lisätiedot

SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN KESKINÄISEN YHTEISTYÖN MERKITYS GERONTOLOGISEN SOSIAALITYÖN KENTÄLLÄ

SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN KESKINÄISEN YHTEISTYÖN MERKITYS GERONTOLOGISEN SOSIAALITYÖN KENTÄLLÄ SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN KESKINÄISEN YHTEISTYÖN MERKITYS GERONTOLOGISEN SOSIAALITYÖN KENTÄLLÄ Tuija Vidgren 23.2.2015 GeroMetro verkosto (Socca) Käytäntötutkimuksen päivässä esittelemässä vanhustyöhön liittyviä

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 20.10.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

ehkäisemällä ongelmia ennalta ja syrjäytymistä

ehkäisemällä ongelmia ennalta ja syrjäytymistä 9.2.2012 1 Strategiset päämäärät Kaste-ohjelma Tavoitteet Keinot lisätä osallisuutta ja vähentää ehkäisemällä ongelmia ennalta ja syrjäytymistä puuttumalla niihin mahdollisimman varhain lisätä terveyttä

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Muistisairaan asiakkaan kuntoutumisen tukeminen kotihoidossa. Saarela Sirpa, palveluesimies, Oulun kaupunki

Muistisairaan asiakkaan kuntoutumisen tukeminen kotihoidossa. Saarela Sirpa, palveluesimies, Oulun kaupunki Muistisairaan asiakkaan kuntoutumisen tukeminen kotihoidossa Saarela Sirpa, palveluesimies, Oulun kaupunki Kotihoito Oulun kotihoito on jaettu neljään palvelualueeseen: Eteläinen kotihoito, Pohjoinen kotihoito,

Lisätiedot

Anitta Mikkola Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä SenioriKaste hanke, POSKE

Anitta Mikkola Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä SenioriKaste hanke, POSKE Anitta Mikkola Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä SenioriKaste hanke, POSKE 7.5.2015 Kotihoidon toimintakykyä edistävällä työotteella hidastetaan vanhusten riippuvuutta ja siirtymistä laitoshoitoon Yhteiskehittely:

Lisätiedot

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 1.4.2014 Heli Vesaranta

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 1.4.2014 Heli Vesaranta Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014 Kotikuntoutuksen taustaa Vanhuspalvelulaki ja sitä tukeva laatusuositus Tampereen kaupungin strategia ja hyvinvointisuunnitelma TampereSenior- hanke Ikäihmisten

Lisätiedot

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA KEHITTÄJÄ- ASIAKAS- REKRYTOINTI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO PÄIHDETIETOA IKÄIHMISILLE - tapahtumat PÄIHDEPALVELU- POLKU

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN VS. PERUSTURVAJOHTAJA JAANA KOSKELA

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN VS. PERUSTURVAJOHTAJA JAANA KOSKELA Sosiaalipalveluiden PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO 5.12.2018 ALKAEN VS. PERUSTURVAJOHTAJA JAANA KOSKELA Terveyspalveluiden Tulosalueet Toimintakyvyn tukipalveluiden Ikäihmisten hyvinvointipalveluiden

Lisätiedot

JOHTAMISEN KEHITTÄMISRAKENNE VANHUSTYÖN ESIMIESTEN SEMINAARIPÄIVÄT ROVANIEMELLÄ

JOHTAMISEN KEHITTÄMISRAKENNE VANHUSTYÖN ESIMIESTEN SEMINAARIPÄIVÄT ROVANIEMELLÄ JOHTAMISEN KEHITTÄMISRAKENNE VANHUSTYÖN ESIMIESTEN SEMINAARIPÄIVÄT ROVANIEMELLÄ 2.-3.4.2012 VANHUSTYÖN JOHTAMISEN KEHITTÄMISRAKENNE Osallistuminen seminaarityöskentelyyn 6 x 2 pv Kuntien kehittämistehtävät

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi maarit.kairala@poskelappi.fi 1 Hankkeen alueiden tavoitteet: LUOVAKE: Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio ROVAKE:

Lisätiedot

että 75-84 vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan vuodesta 2013 vuoteen 2020 mennessä 21% ja vuoteen 2025 mennessä 26%

että 75-84 vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan vuodesta 2013 vuoteen 2020 mennessä 21% ja vuoteen 2025 mennessä 26% Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten määrä kasvaa etenkin vanhimmissa ikäluokissa niin, että 75-84 vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan vuodesta 2013 vuoteen 2020 mennessä 21% ja vuoteen 2025 mennessä 26%

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala 24.1.2008

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala 24.1.2008 Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala 24.1.2008 maarit.kairala@poskelappi.fi 1 Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö Seudullisuus LUOVAKE

Lisätiedot

Pöytyän terveyskeskuksen osasto

Pöytyän terveyskeskuksen osasto PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Pöytyän terveyskeskuksen osasto TIETOA POTILAAN OMAISELLE Osasto Yläneentie 1 21870 RIIHIKOSKI Puh: 02 4864 1300 Pöytyän terveyskeskuksen osaston tehtävänä on: Antaa

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Palvelutarpeen arviointi prosessi KKE ohjausryhmälle 4.4.2014 Tarja Viitikko

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Palvelutarpeen arviointi prosessi KKE ohjausryhmälle 4.4.2014 Tarja Viitikko Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Palvelutarpeen arviointi prosessi KKE ohjausryhmälle 4.4.2014 Tarja Viitikko Palvelutarpeen arviointi/ yhteyskeskus tavoitteena

Lisätiedot

TASAPAINO- POLIKLINIKKA

TASAPAINO- POLIKLINIKKA TASAPAINO- POLIKLINIKKA Maiju Torkkeli Sairaanhoitaja AMK, tasapainohoitaja Porin kaupunki/ terveys- ja sairaalapalvelut/geriatrian PKL Satasairaala 29.5.2019 TASAPAINOPOLIKLINIKKA Toiminta Porin kaupunginsairaalassa

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Syksyn verkoston päivämäärät: 26.10 Jatketaan tämän kerran teemoja 14.11. Rovaniemen kaupungin kotikuntoutuksen

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE Sosiaalipalveluiden PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO 19.9.2017 ALKAEN PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE Terveyspalveluiden Tulosalueet Toimintakyvyn tukipalveluiden Ikäihmisten hyvinvointipalveluiden

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Kotona kokonainen elämä Ikäihmisten

Lisätiedot

Pakaste 2 - hanke, vanhustyön koorinaattori Inga Mukku

Pakaste 2 - hanke, vanhustyön koorinaattori Inga Mukku 23.1.2014 1 Pitkäjänteisesti Lapin eri kunnissa, kuntien, oppilaitosten, yhdistysten yksittäin hakemilla rahoituksilla Systemaattista hyvien käytäntöjen jakamista ei ole ollut Aikaisemmin kehittämistoiminta

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 29.3.2017 1 Teknologia-avusteiset kotihoidon palvelut Teknologiapilotit ovat liikkeellä (Inari, Kolari, Kittilä, Ranua, Sodankylä, Tervola)

Lisätiedot

Ikääntyvien palvelujen kehittäminen Oulun Eteläisellä alueella

Ikääntyvien palvelujen kehittäminen Oulun Eteläisellä alueella Ikääntyvien palvelujen kehittäminen Oulun Eteläisellä alueella Sonectus Hallinnoija OAMK terveysalan Oulaisten yksikkö Hankkeen kesto 1.9.2008-31.5.2011 Hankkeen kokonaiskustannusarvio ja rahoittajat:

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin- hanke. Kuntien verkostopalaverimuistio

Toimiva kotihoito Lappiin- hanke. Kuntien verkostopalaverimuistio 1 Toimiva kotihoito Lappiin- hanke Kuntien verkostopalaverimuistio 27.11.2018 klo 13-14.30 skypeyhteydellä Läsnä kunnittain ja osallistujamäärittäin: Kolari 1, Simo 1, Pelkosenniemi-Savukoski 1, Kemi 5,

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö

Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö Kenelle valmennukset on tarkoitettu ja mikä niiden tavoite on? Toimiva kotihoito Lappiin monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeen ja I&O-kärkihankkeen yksi päätavoitteista on osaava henkilöstö

Lisätiedot

PALVELUTARPEEN MONIPUOLINEN ARVIOINTI

PALVELUTARPEEN MONIPUOLINEN ARVIOINTI PALVELUTARPEEN MONIPUOLINEN ARVIOINTI Asiakasohjauspäällikkö Kaisa Taimi Ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitäminen/ Tilaajaryhmä/ Tampereen kaupunki LAKI IKÄÄNTYNEEN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN TUKEMISESTA SEKÄ

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelman valmistelutilanne. Lapin shp:n valtuustoseminaari Tapio Kekki

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelman valmistelutilanne. Lapin shp:n valtuustoseminaari Tapio Kekki Terveydenhuollon järjestämissuunnitelman valmistelutilanne Lapin shp:n valtuustoseminaari 27.11.2012 Tapio Kekki 1 Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Samaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvien

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Kotihoidon, tukipalveluiden ja palveluohjauksen henkilökunnalle syksyllä 2014 1. Ikä Vastaajien määrä: 86

Lisätiedot

Kotikuntoutustyöryhmä

Kotikuntoutustyöryhmä Kotikuntoutustyöryhmä Työryhmä: Päivi Saukko pj., E-P:n sote palvelurakenne uudistus, Päivi lehtimäki,siht. Epshp, Linda Rantalainen, Kaksineuvoinen, Suvi Tuomi, Seinäjoki, Hannele Vakkuri, Kaksineuvoinen,

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot