LIIKENNETURVALLISUUSARVIOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKENNETURVALLISUUSARVIOINTI"

Transkriptio

1 1 (17) Infrasuunnittelu Porin matkakeskus Yleissuunnitelma

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKASTUKSEN ORGANISOINTI JA KULKU Organisointi ja soveltavat ohjeet Tarkastuksen kulku HANKKEEN KUVAUS Sijainti ja ongelmat (liikenteen toimivuustarkastelun mukaan) HAVAINNOT Yleishavainnot Yksityiskohtaiset havainnot Suunnitelman tarkistamista vaativat kohteet (taso A) Kohteet joissa turvallisuusriski,toimenpiteitä tulisi harkita (taso B) Kohteet, jotka on otettava huomioon seuraavassa suunnitteluvaiheessa (taso C) Muut huomioitavat asiat (taso D)... 14

3 3 1 TARKASTUKSEN ORGANISOINTI JA KULKU 1.1 Organisointi ja soveltavat ohjeet Tilaajan yhteyshenkilö: Sanna Välimäki, Porin kaupunki Suunnittelijat: Porin kaupunkisuunnittelu Arvioijat: Christel Kautiala ja Eija Yli-Halkola Destia Oy Liikenneturvallisuusarviointi on tehty soveltaen ohjeita Suunnitelmien liikenneturvallisuustarkastus, Suunnittelu- ja toteuttamisvaiheen ohjaus (Tiehallinto 2002), Suunnitelmien liikenneturvallisuustarkastus, Tarkastajan opas, Tiehallinnon selvityksiä 18/2003 sekä Tiehankkeiden liikenneturvallisuusauditointi, Liikenneviraston ohjeita 19/2012. Lisäksi arvioinnissa on hyödynnetty Trafin liikenneturvallisuusarviointikoulutukseen liittyvää koulutusaineistoa. 1.2 Tarkastuksen kulku Liikenneturvallisuusarviointi tehtiin yleissuunnitelman loppuvaiheessa. tilaaja lähetti suunnitelmaasiakirjat liikenneturvallisuusarvioijille Tilaaja ja arvioijat kävivät hankeen läpi videopalaverissa Tämän jälkeen arvioijat tekivät alustavan arvioinnin jonka tulokset tilaaja ja arvioijat kävivät läpi Tilaaja kävi läpi arvioinnin tulokset matkakeskuksen ohjausryhmän kokouksessa Arvioijat laativat arviointiraportin, joka lähetettiin tilaajalle Tarkastusaineisto sisälsi seuraavan materiaalin: Porin matkakeskuksen yleissuunnitelman esittelymateriaali Porin matkakeskuksen ja kampuksen liikenteen toimivuustarkastelu, raportti SAMK-kampuksen liikenteelliset tavoitteet, v. 2013

4 4 2 HANKKEEN KUVAUS 2.1 Sijainti ja ongelmat (liikenteen toimivuustarkastelun mukaan) Hankkeessa linja-autoliikenteen kaukoliikenteen terminaalin siirtyy nykyiseltä linja-autoasemalta rautatieaseman yhteyteen matkakeskukseksi. Suunnittelualue sijoittuu Porin keskustaan, Pori- Kokemäki radan ja valtatien 2 tuntumaan. Suunnittelukohde rajautuu Karjalankatuun, Asemaaukioon, Satakunnankatuun ja K-Supermarketin pysäköintialueeseen. Toimivuustarkasteluiden yhteydessä todettiin, että liikenneverkko kestää hyvin SAMK:n kampuksen aiheuttaman liikennemäärälisäyksen. Matkakeskus ei ruuhkauta tarkastelualueen liikenneverkkoa, mikäli linja-automatkustajien saattoliikennettä on ennustetusti 150 ajon/h. Mikäli linja-autojen saattoliikennettä on noin 300 ajon./h eli 5 ajon./minuutti ja mikäli saattoliikenne poistuu alueelta suurimmaksi osaksi Asema-aukion kiertoliittymän kautta, voi liikenneverkko ruuhkautua. 300 ajon./h saattoliikenteen määrä vastaa arviolta noin 30 linjaautomatkustajaa/auto lähtö- tai jättöpysäkillä ja 15 kaukoliikenteen linja-autotapahtumaa/tunti. Edellä mainittu tarkastelutilanne kuvaa liikenneverkon ns. maksimikuormitustilannetta. Linja-autojen lähtölaitureilta Asema-aukion kiertoliittymään ajaminen saattaa olla ruuhka-aikoina vaikeaa. Linja-autot saattavat joutua odottamaan kiertoliittymään ajoa kohtalaisen kauan, mikäli kiertotilassa ajava henkilöautot eivät anna linja-autoille tilaa. Tämä saattaa aiheuttaa viivästyksiä linja-autojen ajoaikoihin. Maksimiennusteen toteutuessa kiertoliittymän toimivuutta voidaan parantaa esimerkiksi jokerivalolla, joka antaa linja-autoille etuajo-oikeuden ruuhka-aikaan, ryhmittymiskaistalla Asemaaukion kiertotilaan tai ohjaamalla jalankulku ja pyöräily Satakunnankadun alitse kiertoliittymän alittavalla alikululla. Matkakeskuksen ja SAMK:n jatkosuunnittelussa tulisi ratkaista mm. linja-autoterminaalin laiturijärjestelyt, katutilan mitoitukset sekä auto- ja pyöräpysäköintijärjestelyt. Pyöräilyn järjestelyihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä Asema-aukion kautta kulkee pääpyöräilyreitti rautatien länsipuolisen alueen (mm. Satakunnan keskussairaalan) ja Porin keskustan välillä. Matkakeskuksen suunnittelussa tulisi pyrkiä mahdollisimman esteettömiin jalankulun järjestelyihin, minkä takia saattoliikenteen järjestelyt ja linja-autolaiturit sekä matkustajien odotustilat on sijoiteltava selkeäksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen matkaketjujen ja niihin liittyvien palveluiden, kuten pyöräpysäköinnin sujuvalla yhdistämisellä voidaan merkittävästi vaikuttaa sekä matkakeskukseen että SAMKin kampukselle tehtävien matkojen kulkutapajakaumaan.

5 5 3 HAVAINNOT 3.1 Yleishavainnot Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää, että liikkumisympäristö tehdään käyttäjilleen selkeäksi ja ymmärrettäväksi niin, että rakennetun ympäristön ja liikenteen ohjauksen viestit tukevat toisiaan. Tiivis katutila (tarkoituksenmukainen poikkileikkaus) ja pienipiirteinen geometria (lyhyet suorat osuudet ja pienet kaarresäteet) osoittavat kuljettajalle sopivan ajonopeuden. Jalankulun ja pyöräilyn reitit tulee suunnitella mahdollisimman lyhyiksi ja helppokäyttöisiksi. Matkakeskuksen alueella, tulee kiinnittää erityistä huomioita moottoriajoneuvoliikennevirtojen sekä jalankulku ja pyöräilyn risteyskohtiin. Risteämisiä tulee olla mahdollisimman vähän ja toteutettavat pyörätiejatkeet/suojatiet tulee rakentaa mahdollisimman turvallisiksi. Henkilöautojen pysäköinti tulisi ensisijaisesti sijoittaa pysäköintialueille. Mikäli kadunvarsipysäköintiä kuitenkin tilan puutteen vuoksi joudutaan käyttämään, suositeltavaa on käyttää kadun suuntaista pysäköintiä vino- ja suorakulmaisen pysäköinnin sijaan. Asema- ja terminaalialueilla tulee olla vähintään yksi kauttaaltaan esteetön reitti tärkeimpien toimintojen, kuten liityntäliikenteen pysäkkialueen, autojen pysäköintialueen, sisään- ja uloskäyntien, neuvontapisteiden, palvelupisteiden ja matkustajalaitureiden, välillä. 3.2 Yksityiskohtaiset havainnot Liikenneturvallisuusarvioinnissa tehdyt havainnot on luokiteltu luonnoksen Tieturvallisuusarvioinnin kurssimateriaalin mukaisesti seuraavasti: Taso A: Aiheuttaa vakavan turvallisuusriskin, suunnitelmaa tulee muuttaa - kuolemaan tai vakavaan loukkaantumiseen johtavan onnettomuuden riski - suuret ajonopeudet (>60 km/h), paljon liikennettä - riski koskee suojaamatonta tienkäyttäjää, lapsia, vanhuksia tai vammaisia - kevyen liikenteen oikopolku tai yhteyspuute vaarallisessa tienkohdassa - suunnitteluvirhe tai puutteellisin perustein tehty poikkeama suunnitteluohjeista - konfliktikohdassa kuljettajan havainnointikyky ylikuormittuu Taso B: Aiheuttaa turvallisuusriskin, toimenpiteitä tulee harkita - lievään henkilö- tai aineelliseen vahinkoon johtavan onnettomuuden riski - kohtuulliset tai alhaiset ajonopeudet (40 70 km/h), ei kovin suuret liikennemäärät Taso C: Otetaan huomioon seuraavassa suunnitteluvaiheessa - havainnot, joita ei suunnittelutarkkuuden vuoksi voida ottaa huomioon vielä tässä suunnitelmavaiheessa Taso D: Muut huomioitavat asiat - muut asiat (esim. esteettömyysasiat) Merkinnät (esim. C1) viittaavat karttamerkintöihin.

6 6 3.3 Suunnitelman tarkistamista vaativat kohteet (taso A) Ei kohteita. 3.4 Kohteet joissa turvallisuusriski, toimenpiteitä tulisi harkita (taso B) Kohde B1. Liikenneturvallisuusarvioija Pysäköintiruudusta peruuttavasta autosta on vaikea havaita Karjalankadulla suoraan ajavia autoja. Lisäksi nopeudet suoralla katuosuudella saattavat nousta korkeiksi. Suositeltavaa on, että vinopysäköintiä ja suorakulmaista pysäköintiä sovelletaan lähinnä vähäliikenteisillä tonttikaduilla. Liikenneturvallisuuden kannalta paras vaihtoehto olisi tienvarsipysäköinnin siirto parempaan paikkaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pysäköinti tulisi olla kadun suuntaista ja nopeusrajoitus kadulla korkeintaan 30 km/h. Nopeusrajoitusta voidaan tukea esim. suojatien tai liittymän korotuksin.

7 7 Kohde B2. Asema-aukiolle on suunniteltu lyhytaikaista pysäköintiä varten vinopysäköinti molemmille puolille katua. Aukion kohdalla kulkee kaksisuuntaista läpiajoliikennettä Karjalankadulle, saatto- ja taksiliikennettä aseman eteen sekä asukasliikennettä Ratalinnankadun uusille kerrostaloille. Pysäköintiruudusta peruuttavan ja läpiajavan auton välillä on onnettomuusriski. Paras vaihtoehto olisi siirtää lyhytaikainen pysäköinti toiseen paikkaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista tulisi läpiajoliikenne Karjalankadulle katkaista.

8 8 Kohde B3. Asema-aukion kiertoliittymästä asemalle saapuminen on eteenkin ulkopaikkakuntalaiselle vaikeasti hahmotettava. Myös liikenteenohjaus alueelle on hankala toteuttaa niin, että se olisi yksiselitteinen. Miten saadaan estettyä henkilöautoliikenteen kulku linja-autoliikenteen jättöalueelle? Liikenteen ohjauksen osalta olisi parempi että matkustajat jäisivät linja-autosta aseman edessä ja kulku sinne henkilöautoliikenteen kanssa samaa väylää.

9 9 Kohde B4. Asema-aukion kiertoliittymän liittymien kohdalla pyörätien jatkeet/suojatiet, jotka sijaitsevat lähellä kiertotilaa voivat jäädä linja-autonkuljettajan näkemäkatvealueelle. Voidaanko pyörätien jatkeita siirtää kauemmas kiertotilasta? Lisäksi vihersuunnittelun yhteydessä tulee huolehtia siitä, että näkemäalueille ei sijoiteta kasvaessaan näkemäesteeksi muodostuvia pensaita tai puita.

10 10 Kohde B5. Asema-aukion kiertoliittymässä Satakunnankadun ylittävän suojatien sijainti muodostaa liikenneturvallisuusriskin, koska kiertoliittymästä poistuvan ajoneuvon vauhti saattaa nousta ennen suojatietä korkeaksi. Lisäksi kiertoliittymään saapuva ajoneuvon kuljettaja saattaa kiinnittää huomionsa kiertoliittymään saapumiseen, jolloin jalankulkijat sekä pyöräilijät jäävät huomioimatta. Mikäli suojatien sijoittaminen lähemmäksi kiertotilaa ei ole mahdollista, tulee suojatien havaittavuuteen kiinnittää erityistä huomiota (esim. suojatien korottaminen, suojatien kohdan kiveys tai heräteraidat ennen suojatietä ja väistämisvelvollisuuksien merkitseminen). Koska kyseessä on jalankulun ja pyöräilyn pääreitti Keskussairaalan alueen ja keskustan välillä suojatie voisi olla leveämpi (vertaa suojatie Karjalankadun ylityskohdassa). Jos suojatie sijaitsee metrin etäisyydellä kiertotilasta, kärkikolmioita tulisi käyttää ennen suojatietä osoittamaan ajoneuvojen väistämisvelvollisuutta molemmista suunnista tultaessa.

11 11

12 Kohteet, jotka on otettava huomioon seuraavassa suunnitteluvaiheessa (taso C) Kohde C1. Tärkeiden jalankulku- ja pyöräteiden reiteillä olevat suojatietä/pyöräteiden jatkeita, joissa on runsaasti kevyttä liikennettä, olisi hyvä parantaa esim. korottamalla suojatiet tai rakentamalla suojatien kohta kiveyksellä.

13 13 Kohde C2. Ratalinnankadun ja saattoliikenne paikan liittymäalue on laaja ja jäsentymätön. Saattoliikennepaikan poikkileikkaus on yksisuuntaiseksi väyläksi leveä. Jotta poikkileikkaus tukisi alempia nopeuksia, sitä tulisi kaventaa. Samalla voidaan jäsennellä Ratalinnankadun liittymää.

14 14 Kohde C3. Suojatie Asema-aukion kiertoliittymässä, bussilaiturin liittymässä on pitkä. Liittymä on yksisuuntainen. Mikäli liittymää ei voi kaventaa suojatien kohta tulisi korottaa tai rakentaa erilaisella kiveyksellä. 3.6 Muut huomioitavat asiat (taso D) Kohde D1. Asema- ja terminaalialueilla tulee olla vähintään yksi kauttaaltaan esteetön reitti (reitti, jota pitkin kaikki liikkumis- ja toimimisrajoitteiset henkilöt voivat kulkea vapaasti) tärkeimpien toimintojen, kuten liityntäliikenteen pysäkkialueen, autojen pysäköintialueen, sisään- ja uloskäyntien, neuvontapisteiden, palvelupisteiden ja matkustajalaitureiden, välillä. Asemalta lähtölaitureille johtavalle jalankulkureitille on suunniteltu portaat. Jotta reitti olisi käytettävissä myös liikuntaesteisille, reitillä tulisi olla portaiden lisäksi luiska, jonka pituuskaltevuus on esteettömyysohjeiden mukaisesti enintään 5 %.

15 15 Kohde D2. Esteettömyysohjeiden mukaisesti aukiolla tulisi ottaa eri käyttäjäryhmien vaatimukset huomioon. Eri toiminnot tulee pyrkiä sijoittamaan siten, että niille varatut alueet ovat helposti hahmotettavia. Pyöräily tulisi ensisijaisesti sijoittaa omalle väylälleen (ks. esimerkkikuva) välillä tunneli Satakunnankadun jalankulku- ja pyöräilyreitti. Pyöräilyreitin ei tule olla liian mutkitteleva, koska pyöräilijät eivät siinä tapauksessa käytä heille tarkoitettua reittiä.

16 16

17 17 Kohde D3. Linja-autojen tulosuunta ja lähtösuunta on suunniteltu erotettavaksi toisistaan teräspollareilla. Jalankulkijalle tulee pitkä yhtäjaksoinen matka ylitettäessä suojatietä (18,5 metriä). Teräspollaririvin kohdalla oleva saareke, joka mahdollistaa pysähtymisen ja kaistojen ylittämisen kahdessa erässä, parantaisi liikenneturvallisuutta. Tampereella Christel Kautiala Johtava asiantuntija, Destia Oy Eija Yli-Halkola Konsultti, Destia Oy

raportti TTA-raportti 1 (5) , TS Hanke: Tilaaja: Tarkastaja: ) , 1:50 suunnittelijoiden SITO OY etunimi.

raportti TTA-raportti 1 (5) , TS Hanke: Tilaaja: Tarkastaja: ) , 1:50 suunnittelijoiden SITO OY etunimi. 1 (5) Tieturvallisuusarvioinnin raportti Hanke: Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa,, TS Tilaaja: Projektipäällikkö: Suunnittelijat: Tarkastaja: Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Vesa Koistinen Maija

Lisätiedot

PORIN MATKAKESKUKSEN JA KAMPUKSEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU

PORIN MATKAKESKUKSEN JA KAMPUKSEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU Vastaanottaja Porin kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 03/2015 PORIN MATKAKESKUKSEN JA KAMPUKSEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU PORIN MATKAKESKUKSEN JA KAMPUKSEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU

Lisätiedot

TIETURVALLISUUSARVIOINTI

TIETURVALLISUUSARVIOINTI 1 (16) Infrasuunnittelu 6.4.2018 Vt 4 parantaminen Vehniän kohdalla, eritasoliittymän rakentaminen, Laukaa Tiesuunnitelma 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 ARVIOINNIN ORGANISOINTI JA KULKU... 3 1.1 Organisointi ja

Lisätiedot

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN 1. Lähtökohdat 2. Liikenteen rauhoittaminen 2 LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen kaavaluonnoksesta saadussa Liikenneviraston ja asukkaiden palautteessa on tuotu

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Savilahti - Keskusta (Niiralankatu - Tulliportinkatu) yleissuunnitelmaperiaatteiden hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. suunnittelujohtaja

Lisätiedot

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET 15.5.2017 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Koululaisten saattoliikenteen ja pysäköintijärjestelyjen luonnoksissa 1A-D saattoliikennealue

Lisätiedot

Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys

Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys Asemakaava 8496, Niemenranta III 1 1.6.2018 Raamikadun yksityisen päiväkodin hanke Suunnitelmissa uusi yksityinen päiväkoti Niemenranta III:n uudelle alueelle

Lisätiedot

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO Google SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO LIIKENNEVERKKO Paasikivenkatua Sepänkadun itäpuolella kehitetään hitaan liikkumisen alueena, jossa autoliikenteen nopeustaso on enintään

Lisätiedot

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä 231 VÄISTÄMISVELVOLLISUUS RISTEYKSESSÄ Mitat (mm): d suuri 1 350 normaali 900 pieni 600 Yleistä Merkillä osoitetaan, että risteykseen tulevan ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja ja raitiovaunuja, jotka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 81 Asianro 8046/10.03.01.01/2016 Kuntalaisaloite / alikulkutunnelin rakentaminen Suurmäentien väestönsuojan eteen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun

Lisätiedot

HIPPOKSENKATU YLEISSUUNNITELMA Luonnos

HIPPOKSENKATU YLEISSUUNNITELMA Luonnos HIPPOKSENKATU YLEISSUUNNITELMA Luonnos 5.12.2017 TYÖN SISÄLTÖ Nykyiset poikkileikkaukset Liikenneverkon vaihtoehdot Poikkileikkausvaihtoehdot Vaihtoehtojen vertailu Kissanmaan koulun saattoliikenne Yleissuunnitelma

Lisätiedot

VIHDIN KUNTA MERITIEN JA NAARANPAJUNTIEN LISÄKAISTOJEN LIIKENNETURVALLISUUS JA ESTEETTÖMYYS LAUSUNTO

VIHDIN KUNTA MERITIEN JA NAARANPAJUNTIEN LISÄKAISTOJEN LIIKENNETURVALLISUUS JA ESTEETTÖMYYS LAUSUNTO LISÄKAISTOJEN LIIKENNETURVALLISUUS JA ESTEETTÖMYYS LAUSUNTO 27221 17.11.2015 Suunnittelukohde Meritie sijaitsee Vihdin Nummelan taajamassa. Se on yksi pääsisääntuloväylä keskustaan. Meritiellä on kaksi

Lisätiedot

Prisman liikennesuunnittelu. Orimattila, asemakaava A198

Prisman liikennesuunnittelu. Orimattila, asemakaava A198 Prisman liikennesuunnittelu Orimattila, asemakaava 198 Suunnittelun lähtökohtia 2 Suunnittelualue (asemakaava 198) sijaitsee keskeisellä paikalla, Orimattilan keskustassa, Erkontien varrella. Se rajautuu

Lisätiedot

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Pyöräilyverkko ja toiminnallinen luokitus Pyöräilyväylätyyppien vaihtoehdot Jalankulun ja pyöräilyn erottelutavat Pyöräilyväylien mitoitus Pyöräilyverkon

Lisätiedot

Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti

Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti Asemakaavan 8559 yleisötilaisuus, 04.05.2016 04.05.2016 Katri Jokela Henkilö- ja autopaikkamäärät sekä vertailu Määrät Linnainmaankatu 120 28 12-15 14

Lisätiedot

PORIN ASEMASEUDUN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU

PORIN ASEMASEUDUN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU PORIN SEMSEUDUN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTRKSTELU 10.1.2017 LÄHTÖKOHDT LÄHTÖKOHDT Laajennetaan 3/2015 päivättyä Porin matkakeskuksen ja kampuksen liikenteen toimivuustarkastelua, jossa todettiin: sema-aukiolta

Lisätiedot

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA Luonnos 9.6.2017 LIIKENNEVERKKO - AUTOLIIKENNE Nopeusrajoitusta alennetaan 1 Tavoitetilanteen katuverkko Hatanpään valtatie

Lisätiedot

Tervakosken koulukeskuksen liikenneselvitys. 1 WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma,

Tervakosken koulukeskuksen liikenneselvitys. 1 WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma, WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma, 6..09 Tarkastelualueen kehittämistavoitteet Työssä tutkittiin Tervakoskentiellä Maunontien ja Heimolantien liittymien muuttamista kiertoliittymiksi. Työ on jatkoa

Lisätiedot

Kt 43 liittymätarkastelu

Kt 43 liittymätarkastelu S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A EURAN KUNTA Kt 43 liittymätarkastelu Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28071 Raportti 1 (9) Tuomas Miettinen Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Marko Kelkka 28.4.2010 1 Tutkimuksen organisaatio Työryhmä: Marko Kelkka, Sito Oy,

Lisätiedot

SIUNTIO CAMPUS ASEMAKAAVAN MUUTOS LIIKENNETARKASTELUT. Destia Oy, asiantuntijapalvelut

SIUNTIO CAMPUS ASEMAKAAVAN MUUTOS LIIKENNETARKASTELUT. Destia Oy, asiantuntijapalvelut SIUNTIO CAMPUS ASEMAKAAVAN MUUTOS LIIKENNETARKASTELUT Destia Oy, asiantuntijapalvelut 2.4.2019 LIIKENNEMÄÄRÄT JA LIIKENNEVERKKO Tarkastelualueen tieverkkoa ovat seututie 115 (Siuntontie) ja maantie 11175

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Linja-autoasema ja Paasikiventien siirto, liikennetarkastelu

Linja-autoasema ja Paasikiventien siirto, liikennetarkastelu 1 / 5 MUISTIO Hannu Sainio 30.8.2017 Linja-autoasema ja Paasikiventien siirto, liikennetarkastelu 1. Lähtökohdat Tässä selvityksessä tarkastellaan linja autoaseman asemakaavoitusta varten linjaautojen

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPOLITIIKKA TAMPEREELLA

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPOLITIIKKA TAMPEREELLA Liikenteen rauhoittamispolitiikka Tampereella 1 Liikenteen rauhoittamispolitiikka Tampereella LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPOLITIIKKA TAMPEREELLA Tampereen kaupungilla on ollut käytössä liikenteen rauhoittamista

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat 1 Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennesuunnitteluosasto 25.8.2016 OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Rakennusvalvontaviraston

Lisätiedot

ASEMANSEUDUN KAAVA, Ylivieska

ASEMANSEUDUN KAAVA, Ylivieska ASEMANSEUDUN KAAVA, Ylivieska Lähtökohdat Liikenne 1 Liite 2. Asemanseudun asemakaavasuunnittelun liikenteelliset lähtökohdat Asemakaavan alikulkuvaihtoehtojen tekniset ratkaisut perustuvat vuonna 2007

Lisätiedot

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130)

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130) Takumäenkuja asemakaavamuutos 2523, Pullerinmäki, liikennetarkastelu 30.12.2015 Liikennetarkastelu on tehty Takumäenkujan asemakaavan muutosta varten (kohteen sijainti liitteessä 1). Kaavan tarkoituksena

Lisätiedot

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc Jalasjärven kunta Asemakaavan muutos Liikenteen yleissuunnitelma Koulukeskus Rajalanmäki Vt3 Vt3 Rajalantie H-as, Oikotie 27.02.2006 Juha Raappana p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen

Lisätiedot

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Nopeudet ja niiden hallinta -workshop Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Ohjaavia säädöksiä Tieliikennelaki: (25, ote) Nopeusrajoitukset. Liikenneministeriö voi antaa määräyksiä yleisestä

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPERIAATTEET

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPERIAATTEET 1 Tämän ohjeen tarkoituksena on määritellä Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien alueelle yhtenäiset toimintatavat liikenteen rauhoittamiseksi ja rauhoittamista koskevien

Lisätiedot

OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat Kouvolan kaupunki Tekniikka- ja ympäristöpalvelut 2018 Mainospaikat 1 OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Nämä ohjeet ja periaatteet

Lisätiedot

Liittymän toiminta nelihaaraisena valo-ohjaamattomana liittymänä Ristikkoavaimentien rakentamisen jälkeen.

Liittymän toiminta nelihaaraisena valo-ohjaamattomana liittymänä Ristikkoavaimentien rakentamisen jälkeen. Porvoon kaupunki 7224 Loviisantien yritysalue Toimivuustarkastelu Tämä toimivuustarkastelu on laadittu Porvoon kaupungin toimeksiannosta. Tarkastelun kohteena on liikenteellinen toimivuus Loviisantie Porvoon

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä 1 15.9.2016 Timo Seimelä 2 Kehittämistoiveita tieliikennelakiin Pysäköinti Kameravalvonta Pyöräilyn edistäminen Raitiotie

Lisätiedot

SÄRKÄNNIEMEN YLEISSUUNNITELMA, LIIKENNE 19.10.2015

SÄRKÄNNIEMEN YLEISSUUNNITELMA, LIIKENNE 19.10.2015 SÄRKÄNNIEMEN YLEISSUUNNITELMA, LIIKENNE 19.10.2015 YLEISSUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA LIIKENTEELLISET TAVOITTEET Rantatunnelin valmistuminen vähentää merkittävästi kaupungin länsi-itä suuntaista liikennettä.

Lisätiedot

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA TYÖNUMERO: 20601268 JOKIOISTEN KUNTA KESKUSTAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN 27.6.2017 Luonnos SWECO YMPÄRISTÖ OY Muutoslista VALMIS 27.6.2017 FITONH FIOOAL FIAJOK MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Paavolan kampus. Hankesuunnitelman liikennejärjestelyt Tiivistelmä Kaupunkiympäristö Kunnallistekniikka

Paavolan kampus. Hankesuunnitelman liikennejärjestelyt Tiivistelmä Kaupunkiympäristö Kunnallistekniikka Paavolan kampus Hankesuunnitelman liikennejärjestelyt Tiivistelmä 18.12.2017 Kunnallistekniikka TIIVISTELMÄ Hankesuunnitelman liikenne 2 (8 Sisällys 1. Suunnittelukohde... 3 Taustaa... 3 Oppilas- ja henkilökuntamäärät...

Lisätiedot

LIDL LINNAINMAA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT

LIDL LINNAINMAA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT LIDL LINNAINMAA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT MML karttapaikka 2018 21.5.2018 PERUSTEET Toimivuustarkastelut tehtiin Synchro/SimTraffic ohjelmalla. Tarkastelussa tutkittiin Lidlin tuottaman liikenteen

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN LIIKENNEVÄYLÄ KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAISEKSI Liikenneväylän nopeustason, leveyden, ympäristön ja muiden ominaisuuksien tulisi vastata väylän käyttötarkoitusta (tontti-, kokooja-

Lisätiedot

ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO. Luonnos

ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO. Luonnos ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO Luonnos 13.9.2017 TARKASTELUALUEEN RAJAUS 1 Tarkastelualueena on asemakaavamuutoksen 8668 kaavaalue ja sen lähialue Tarkastelualue

Lisätiedot

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ MUISTUTUS 4.2.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ Jyväskylän kaupunki suunnittelee

Lisätiedot

LÄHTÖKOHDAT. Tehtävä. Taustaa. Kohteen tiedot

LÄHTÖKOHDAT. Tehtävä. Taustaa. Kohteen tiedot Valtatien 4 ja Sorosentien (pt 18756) liittymän toimivuustarkastelu Valo-ohjauksen tarveselvitys VALTATIEN 4 JA SOROSENTIEN (PT 18756) TARKASTELU 2 Tehtävä Tämän selvityksen tavoitteena on tarkastella

Lisätiedot

HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS Johdanto

HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS Johdanto HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS 9.5.2014 Kuva 1. Alueen sijainti. Johdanto Tämä raportti on laadittu Hollolan kunnan Teknisellä toimialalla Raikkosen asemakaavatyön tueksi. Raportissa

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi Tieliikennelain kokonaisuudistus Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi 4.3.2016 16.9.2015 HELSINKI Uudistusten perusongelma ja vastavoimat Koko lainsäädäntö uudistetaan, tämä on hieno mahdollisuus. Ongelmia

Lisätiedot

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3452/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3452/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) 121 Asianro 3452/10.03.01.00/2016 Leväsentien yleissuunnitelma Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun tukipalvelut Taustaa Nykytila Pohjois-Savon

Lisätiedot

KYTÖLÄN ALUE 2. vaihe 1. SUUNNITTELUKOHDE

KYTÖLÄN ALUE 2. vaihe 1. SUUNNITTELUKOHDE KUNNALLISTEKNIIKKA 1 KYTÖLÄN ALUE 2. vaihe LIIKENNESELVITYS ttv,ur 1. SUUNNITTELUKOHDE Kytölän aluetta kaavoitetaan kolmessa vaiheessa. Tämä liikenneselvitys tehdään Kytölän alueen 2. vaiheen kaavan (A-2508)

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 12.3.2010 MUISTIO Hannu Sainio 1(7) KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 1. Lähtökohtia Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien, Vanajantien, Kutalanjoen ja rautatien väliin. Keinusaari

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa

Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Finnish-Russian Road Traffic Safety Days, Helsinki Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä S. Laapotti 14.2.2013,

Lisätiedot

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS 1/5 Kaavoitus RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS Tehtävä Tehtävänä oli tarkastella asemakaava-alueen liikennejärjestelyjä, asemakaavan vaikutusta liikenneverkkoon sekä uuden maankäytön

Lisätiedot

L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys

L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys 12.6.2019 Jani Karjalainen Paula Siuruainen 2 Liikenneselvityksen sisältö Tarkastelualueen nykyisten ja tulevien liikennemäärien selvittäminen ja

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Espoon kaupunki Tekninen keskus PL 1 02070 Espoon kaupunki / Kirjaamo Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Esitys: Latokaski-seura ry on saanut Latokasken

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet

Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön seminaari 14.11.2017 Ari Liimatainen, Liikennevirasto Jalankulkijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Lisätiedot

KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014

KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014 KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014 TAUSTALLA VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET JA AJATTELUTAVAN MUUTOS 2011 Kävelyn ja pyöräilyn

Lisätiedot

M AT K U S TA J A N A S E M A N S E U T U

M AT K U S TA J A N A S E M A N S E U T U M AT K U S TA J A N A S E M A N S E U T U Joensuun kaupunki eli matkustajat palvelupolulla. Juha-Pekka Vartiainen Joensuun kaupunki 1.11.2018 PA R I K Y S Y M Y S TÄ MIKÄ O N A SEMA? MITÄ MATKUSTAJA TA

Lisätiedot

ESTEETÖN YMPÄRISTÖ KAIKILLE PORISSA

ESTEETÖN YMPÄRISTÖ KAIKILLE PORISSA ESTEETÖN YMPÄRISTÖ KAIKILLE PORISSA ESTEETTÖMYYS: Perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin ja - asetukseen Omatoiminen asiointi, liikkuminen, harrastaminen ja osallistuminen on jokaisen oikeus Toimiva ja

Lisätiedot

JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset

JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset Yleisötilaisuus 13.6.2019 OHJELMA Klo 17-18 Keskustelutilaisuuden

Lisätiedot

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET EHDOTUSVAIHEEN TARKASTELU (päivitetty 23.3.2007) 1. NYKYINEN

Lisätiedot

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Perustuu H&K laatimaan maankäytön yleissuunnitelmaan. Työssä tehtiin - liikenne-ennuste - toimivuustarkastelut simuloimalla - tarvittavien toimenpiteiden määrittelyn

Lisätiedot

Tieturvallisuusarviointi Raportti

Tieturvallisuusarviointi Raportti Tieturvallisuusarviointi Raportti Ramboll Hanke Tilaaja Suunnittelija Tarkastaja Valtatien 12 parantaminen välillä Eura - Raijala, Eura, Kokemäki, Säkylä ja Huittinen, tiesuunnitelma Varsinais-Suomen ELY-keskus,

Lisätiedot

PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita

PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Taustaa: Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita 6.5.2019 Kysymys lapsiystävälliselle Kittilälle. Esitys Sodankyläntien

Lisätiedot

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1 Helsingin Polkupyöräilijät ry MUISTUTUS PL 1301 00101 Helsinki www.hepo.fi 31.3.2015 Helsingin kaupunki Yleisten töiden lautakunta helsinki.kirjaamo@hel.fi Muistutus Mellunmäen katusuunnitelmista Piirustukset

Lisätiedot

Pekankatu kävelypainotteisena liikennetekninen tarkastelu

Pekankatu kävelypainotteisena liikennetekninen tarkastelu Pekankatu kävelypainotteisena liikennetekninen tarkastelu Seuraavissa kuvissa on esitetty liikennetilanne, jossa nykyisiä liikennevirtoja on korotettu kauttaaltaan 20 % ja uusien pysäköintilaitosten käyttö

Lisätiedot

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT MUISTUTUS 27.5.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT Harjukadun, Sepänkadun ja Väinönkadun pyöräilyjärjestelyjä

Lisätiedot

Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat

Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennesuunnitteluosasto OHJE 1 Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat 18.3.2005 / MM 2 MM / 18.3.2005 Ulkomainoslaitteiden

Lisätiedot

Länsirannan asemakaavan muutos

Länsirannan asemakaavan muutos Länsirannan asemakaavan muutos Liikennetuotos ja liikennejärjestelyjen toimivuus 30.1.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Liikennetuotokset illan huipputunnilla 2 Liikennetuotoksen arvioissa on käytetty kulkutapana

Lisätiedot

Hyvä kaupunki työpaja Lahti YHTEENVETO

Hyvä kaupunki työpaja Lahti YHTEENVETO Hyvä kaupunki työpaja Lahti 15.11.2017 YHTEENVETO Kokonaisverkkokartat Kokonaisverkkokartat Kokonaisverkkokartat Vesijärvenkatu 1 Tulevaisuuden visio ohitustien valmistuttua 1. Toteutetaan keskustan kehä:

Lisätiedot

HIPPOKSENKADUN YLEISSUUNNITELMA

HIPPOKSENKADUN YLEISSUUNNITELMA HIPPOKSENKADUN YLEISSUUNNITELMA 27.11.2018 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän ja Hippospuiston alueen maankäytön

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot

Kuolemanriski tavanomaisessa liikenteessä

Kuolemanriski tavanomaisessa liikenteessä Kuolemanriski tavanomaisessa liikenteessä Marko Kelkka Uudenmaan ELY-keskus LINTU-seminaari 2.2.2011 Helsinki Lähtökohdat Liikennejärjestelmä on suunniteltava siten, että kenenkään ei tarvitse kuolla tai

Lisätiedot

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Valtimon kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 11.10.2011 VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Päivämäärä 11/10/2011 Laatija Jouni Mikkonen Tarkastaja

Lisätiedot

Kuva 1. Liikenneturvallisuusselvityksen kohde

Kuva 1. Liikenneturvallisuusselvityksen kohde Liikenneturvallisuusselvitys 1 (5) 25.4.2013 Vihdin kunta Jarkko Riipinen PISTEEN KIERTOLIITTYMÄN ALUE, LIIKENNETURVALLISUUSSELVITYS Suunnittelukohde Suunnittelukohde sijaitsee Vihdin kunnassa, Nummelan

Lisätiedot

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi LIIKENNETURVALLISUUSINSINÖÖRI JAAKKO KLANG VARSINAIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS

Lisätiedot

Isojoen esteettömyyskävelyn yhteenveto

Isojoen esteettömyyskävelyn yhteenveto Isojoen esteettömyyskävelyn 10.10.2017 yhteenveto Yleistä Esteetön ympäristö parantaa erityisesti iäkkäiden mahdollisuuksia omatoimiseen ja turvalliseen liikkumiseen. Iäkkäiden lisäksi esteettömästä ympäristöstä

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

VETOVOIMAKESKUS TULOKSIA LIIKENNEMALLIEN ERI VAIHTOEHDOISTA

VETOVOIMAKESKUS TULOKSIA LIIKENNEMALLIEN ERI VAIHTOEHDOISTA VETOVOIMAKESKUS TULOKSIA LIIKENNEMALLIEN ERI VAIHTOEHDOISTA LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen tavoite: vähittäiskaupan suuryksikkö 10 000 12 000 k-m2 (hypermarket) toimintatilat lapsille ja lapsiperheille

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 15.5.2017 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 27.11.2018 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

Mäskälän alueen kaavarunko

Mäskälän alueen kaavarunko S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Mäskälän alueen kaavarunko Liikennetarkastelu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.10.2012 P17620 Liikennetarkastelu 1 (10) Miettinen Tuomas 23.10.2012

Lisätiedot

TAAJAMAN LIIKENNESELVITYS YLEISKAAVATYÖTÄ VARTEN SEKÄ ERILLISKOHTEET

TAAJAMAN LIIKENNESELVITYS YLEISKAAVATYÖTÄ VARTEN SEKÄ ERILLISKOHTEET TAAJAMAN LIIKENNESELVITYS YLEISKAAVATYÖTÄ VARTEN SEKÄ ERILLISKOHTEET 22.5.2013 Leo Jarmala Sysmän rannikkoalueen ja miljöön kehittämisohjelma EAKR-hanke SYSMÄN TAAJAMAN LIIKENNESELVITYS Sysmän rannikkoalueen

Lisätiedot

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT 1 SISÄLTÖ Nykytilanneanalyysi 3-8 Suunnitelmavaihtoehdot ja niiden toimivuus 9-16 LIITTEET Vaihtoehtojen suunnitelmakartat ja tyyppipoikkileikkaukset

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

SAAREN KOULU LIIKENNESELVITYS. Tilanne

SAAREN KOULU LIIKENNESELVITYS. Tilanne SAAREN KOULU LIIKENNESELVITYS Tilanne 7.12.2028 LÄHTÖKOHTIA Suunnittelukohteena Saaren koulu keskustaajamassa Nykyisiä rakennuksia korvataan uudisrakennuksilla Etäisyyskartta 3/5 km Ala- ja yläkoulurakennukset

Lisätiedot

HATTULA KANUNGIN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN SELVITYS 10.8.2015. Niina Järvinen FM, ins.(amk)

HATTULA KANUNGIN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN SELVITYS 10.8.2015. Niina Järvinen FM, ins.(amk) HATTULA KANUNGIN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN SELVITYS 10.8.2015 Niina Järvinen FM, ins.(amk) 1/11 1. Tehtävän kuvaus Liikenteellinen selvitys tehtiin heinä-elokuussa 2015 Hattulan kunnalle osana Kanungin

Lisätiedot

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Kunnanhallitus 18.4.2017 72 liite 2 Kantatien 62 ja maantien 15139 liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Projektin sisältö ja tekijät Työssä selvitettiin kantatien 62 ja maantien 15139

Lisätiedot

KAAVA NRO Y22 - LIITE 5 KOTKAN KAUPPATORIN YMPÄRISTÖN ESIMERKKISUUNNITELMA

KAAVA NRO Y22 - LIITE 5 KOTKAN KAUPPATORIN YMPÄRISTÖN ESIMERKKISUUNNITELMA KAAVA NRO Y22 - LIITE 5 KOTKAN KAUPPATORIN YMPÄRISTÖN ESIMERKKISUUNNITELMA 3.1.2018 sivu 2/6 1. TYÖN TAUSTA Kotkan kauppatorin ympäristön periaatesuunnitelma liittyy Kotkan keskustan osayleiskaavantyön

Lisätiedot

HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS

HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS 2 Päivämäärä 16.12.2014 Laatija Ramboll Finland Oy, Erica Roselius ja Jukka Räsänen Raportin pohjakartta-aineisto: Heinolan kaupunki ja Logica Suomi Oy, Maanmittauslaitos

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Kiir.- luokka (Kl) Kust. ( ) 1 ELY / Livi /1/ , Vaarallinen liittymäkulma tasoristeyksessä.

Kiir.- luokka (Kl) Kust. ( ) 1 ELY / Livi /1/ , Vaarallinen liittymäkulma tasoristeyksessä. Mt 687 Porvarintien / mt 687 Karijoentien -liittymä - liikenteenjakajan siirto - ajoradan leventäminen saarekkeen kohdalla sekä jk+pp -väylän siirtäminen levennyksen mukana ELY 50 000 687//90 0 0,0006

Lisätiedot

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIEKSAN KAUPUNKI Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi Selostus LUONNOS, joka päivitetään kaavan edistyessä

Lisätiedot