TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTASUUNNITELMA 2011"

Transkriptio

1 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y. 1 (17)

2 Johdanto Vuosi 2011 on Kepan ohjelmakauden toinen ja samalla strategiakauden viimeinen vuosi. Ensi vuoden aikana Kepan periaatejulistus 1997 vaihtuu toiminta-ajatukseen. Sen lisäksi Kepalle laaditaan uusi strategia vuosille Strategiaprosessissa halutaan kuulla jäsenjärjestöjen näkemyksiä ja hyödyntää niiden omia tulevaisuuden suunnitelmia sekä arvioida Kepan toiminnan vaikuttavuutta ja siihen käytettäviä panostuksia. Kepan ohjelman päätavoite on poliittinen muutos. Kepan toiminnassa se tarkoittaa sekä edellytysten luomista että suoraa vaikuttamistoimintaa muutosten aikaansaamiseksi eriarvoisuutta ja köyhyyttä ylläpitävissä rakenteissa. Suomessa Kepa keskittyy vuonna 2011 eduskuntavaalikampanjan koordinoimiseen sekä uuteen hallitus- ja kehityspoliittiseen ohjelmaan vaikuttamiseen. Uusi hallitus päättää valtiontalouden kehyksistä vuoteen 2015 asti, jolloin Suomen on tarkoitus saavuttaa kehitysrahoituksessa 0,7 prosenttia BKT:sta. Tämän rinnalla Kepa nostaa esille rahoitusmarkkinoiden vakauteen ja läpinäkyvyyteen liittyviä kysymyksiä. Kansainvälisillä areenoilla Kepa seuraa YK:n ilmastoneuvotteluja ja osallistuu OECD:n huippukokoukseen avun tehokkuudesta ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kehitysyhteistyön tuloksellisuudesta. Sen lisäksi Kepa toimii aktiivisesti kansainvälisissä ja alueellisissa kansalaisjärjestöverkostoissa. Jäsenpalveluita kehitetään edelleen. Palveluiden suunnittelussa ja kohdentamisessa otetaan huomioon Kepan jäsenjärjestöjen monimuotoisuus ja eri tarpeet. Palveluvalikoimaan mahtuu niin uudistettua koulutus- ja neuvontasuunnitelmatyökalua kuin kotisivustopalvelua Kepan verkkosivualustojen yhteydessä. Palveluiden kohdentamista parannetaan keskitetyllä tietokantajärjestelmällä. Toimintavuoden aikana kehitetään suomalaisten yritysten ja jäsenjärjestöjen välistä yhteistyömallia. Järjestöjen palvelutarjonta edellyttää tuotteistamista ja toisaalta pilottijaksoon sopivien yritysten tunnistamista. Parhaimmillaan yhteistyö tuo uusia rahoituslähteitä jäsenjärjestöille ja mahdollisuuksia vaikuttaa suomalaisten yritysten yhteiskuntavastuuohjelmien kehittämiseen. Kepa kerää ja jakaa kokemuksiaan Etelässä tehtävästä kehityspoliittisesta työstä sekä yhteistyöstä jäsenjärjestöjen ja kumppaneiden kanssa. Vuonna 2011 analysoidaan kehitysavun tuloksellisuutta, yritysvastuuta ja "megaprojekteja" (suuria, yleensä ulkomaisia investointihankkeita), alueellisten kauppasopimusten vaikutuksia ruohonjuuritasolle, ilmastonmuutokseen liittyvää politiikkaa ja rahoitusta sekä kehitetään työtapoja, jotka helpottavat järjestöjä suuntaamaan ruohonjuuritason yhteistyötään Etelässä niin, että se linkittyy osaksi muita poliittiseen muutokseen tähtääviä prosesseja. Tiivis Etelä-Pohjoinen-yhteistyö poikii 2 (17)

3 myös uusia tapoja seurata köyhdyttävien rakenteiden vaikutuksia paikallistasolla. Tästä esimerkkinä on vuonna 2011 valmistuva nettisivusto, joka konkretisoi köyhdyttävien rakenteiden vaikutuksia paikallistasolla sambialaisessa Kundalumwanshyan syrjäkylässä. Toimintavuoden 2011 budjetti on euroa. Edellisen ohjelmakauden ylijäämästä käytetään euroa. Etelässä tehtävän työn osuus koko budjetista nousee 29,3 prosenttiin, kun Kepan tukea kumppanijärjestöille lisätään liki euroa. Mekong-alueen toimintaa kasvatetaan harkitusti. Henkilöresurssit tulevat säilymään edellisen vuoden tasolla: vakinaisia tai määräaikaisia työntekijöitä on 78 ja siviilipalvelusvelvollisia viisi. 1. Jäsenjärjestöjen poliittisten ja taloudellisten toimintaedellytysten vahvistaminen Ohjelman päätavoite 1: Jäsenjärjestöjen poliittiset ja taloudelliset toimintaedellytykset ovat lisääntyneet 1.1.Jäsenjärjestöjen rahoitus Ohjelmakauden tavoite: Jäsenjärjestöjen rahoitus tukee niiden köyhdyttämisen vastaista toimintaa Suomessa ja Etelässä Yksi Kepan keskeisimmistä tavoitteista on turvata jäsenjärjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset. Tämän vuoksi Kepa seuraa ulkoasiainministeriön, opetusministeriön ja muiden olennaisten tahojen tarjoaman rahoituksen määrää, laatua, ehtoja, hakumenttelytapoja ja tuen kohdentumista. Julkisen rahoituksen määrään ja laatuun vaikutetaan käymällä aktiivista keskustelua ministeriöiden kanssa sekä edistämällä järjestöjen ja rahoittajien välistä yhteydenpitoa esimerkiksi tarjoamalla tilaisuuksia yhteiseen keskusteluun. Riittävän rahoituksen ja rahoitusmahdollisuuksien varmistamiseksi kartoitetaan uusia järjestörahoituksen muotoja ja tarjotaan mahdollisuuksia niihin liittyvään keskusteluun Kepan ja jäsenjärjestöjen osallistuminen päätöksentekoprosesseihin Ohjelmakauden tavoite: Kepalla ja sen jäsenjärjestöillä on mahdollisuus osallistua kehitysjärjestöjä koskeviin päätöksentekoprosesseihin Kepa turvaa jäsenjärjestöjensä toimintaedellytyksiä osallistumalla linjauksiin ja käytäntöihin vaikuttaviin prosesseihin, tuomalla jäsenkuntansa näkemyksiä esiin näissä prosesseissa ja edistämällä aktiivisesti järjestöjen osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia. Ulkoasiainministeriön uuden Kehityspoliittisen kansalaisyhteiskuntalinjauksen (entinen kansalaisjärjestölinjaus) toimeenpanon seuranta ja sen aiheisiin liittyvän vuoropuhelun edistäminen ovat Kepan edunvalvontatyön keskeisiä tehtäviä vuonna (17)

4 Kepa pyrkii vaikuttamaan opetus- ja kulttuuriministeriön Kansainvälisyyskasvatus ohjelman jatkotoimenpiteisiin siten, että globaalikasvatuksen kansallisia tavoitteita luodaan jatkossakin tiiviissä yhteistyössä järjestöjen kanssa. Kansalaisyhteiskuntapoliittisessa neuvottelukunnassa Kanessa osallistutaan kotimaiseen kansalaisyhteiskunnan eri toimijoiden välillä käytävään keskusteluun ja yhteiseen vaikuttamiseen. Kepa osallistuu myös Kanen työryhmiin ja tilaisuuksiin sekä seuraa Kanen työtä. Kanen potentiaalia Kepan edunvalvonnallisena työkaluna arvioidaan alkuvuodesta Järjestökentän vaikuttavuutta vahvistetaan myös suunnittelemalla yritysten ja Kepan jäsenjärjestöjen välisen yhteistyön pilottijaksoa syksyn 2011 aikana. Yhteistyösopimukset voivat tarjota järjestöille pitkäjänteisen vaikuttamismahdollisuuden suomalaisten yritysten yhteiskuntavastuuseen ja sen käytännön toteuttamiseen. Samalla voidaan tuoda uusia rahoituslähteitä myös keskisuurten ja pienten jäsenjärjestöjen ulottuville. Kansainvälisellä tasolla osallistutaan aktiivisesti Open Forum for Civil Society Organisations (CSO) Development Effectiveness -prosessiin, jossa määritellään ja sovitaan periaatteet, jotka varmistavat kehitysyhteistyössä ja -politiikassa toimivien kansalaisliikkeiden tuloksellisuuden. Open Forum -prosessin tarkoitus on myös kuvata tuloksellisen toiminnan ennakkoehtoja (enabling environment). Vuosi 2011 on keskeinen, sillä prosessin tavoitteena on vaikuttaa syksyllä 2011 Busanissa, Etelä-Koreassa järjestettävän OECDmaiden neljännen huippukokouksen lopputuloksiin. Kepa osallistuu prosessiin sen kaikilla tasoilla: koordinoimalla työskentelyä Suomessa, osallistumalla Euroopan alueelliseen työhön CONCORDin CSO Development Effectiveness -työryhmän kautta sekä kuulumalla prosessin globaaliin ohjausryhmään yhtenä Nordic + -ryhmän jäsenistä Kepan järjestöpalvelut ja jäsenistön osallistaminen Ohjelmakauden tavoite: Kepa on jäseniään hyvin edustava ja niiden tarpeita kuuleva kattojärjestö Kepa tukee järjestöjen keskinäistä tiedonvaihtoa ja verkostoitumista. Vuonna 2011 järjestetään keskustelutilaisuuksia jäsenjärjestöjä kiinnostavista ajankohtaisista teemoista sekä tuetaan samoilla maantieteellisillä alueilla toimivien järjestöjen yhteen saattamista ja yhteistyötä. Kepa on edelleen mukana ylläpitämässä ja kehittämässä jäsenten erilaisia yhteistyöfoorumeita ja -verkostoja. Jäseniä innostetaan osallistumaan aktiivisesti Kepan suunnitteluun ja toimintaan muun muassa toiminta-ajatuksen ja uuden strategian laatimisen yhteydessä. Kumppanuusjärjestöjen yhteistyöfoorumille annetaan sihteeriapua. Anna aikaa -tapahtumalla edistetään järjestöjen vapaaehtoistyötä saattamalla yhteen vapaaehtoiset ja heitä etsivät järjestöt, sekä tuetaan Eurooppalaisen vapaaehtoisuuden teemavuoden toimintoja. 4 (17)

5 Jäsenille tiedotetaan ajankohtaisista Kepaa ja järjestöjä koskevista asioista ensisijaisesti Kepa.fi-sivuston Jäsenet-osion ja jäsenblogin kautta. Sivusto on kaikille avoin, mikä lisää Kepan läpinäkyvyyttä jäseniinsä nähden. Jäsenet saavat tietoa myös neljästi vuodessa ilmestyvän jäsenkirjeen sekä jäsenetsähköpostilistan kautta. 2. Järjestöjen osaamisen vahvistaminen Ohjelman päätavoite 2: Järjestöjen toiminta köyhdyttämisen lopettamiseksi on vahvistunut 2.1. Paikallisten järjestöverkostojen tukeminen Ohjelmakauden tavoite: Paikalliset järjestöverkostot toimivat aktiivisesti köyhdyttämisen lopettamiseksi Kepa jatkaa paikallisjärjestöjen toiminnan, keskinäisen yhteistyön ja oppimisen vahvistamista Mahdollisuuksien tori (MT) -verkoston kautta. Verkoston kautta kanavoidaan myös Kepan jäsenpalveluita ja kehityspoliittisia viestejä. Verkosto toimii yli 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea ja toreille osallistuu vuosittain yli 600 järjestöä ja yli kävijää. Vuonna 2011 vahvistetaan MT-verkoston yhteistyösuhteita kuntaviranomaisiin, oppilaitoksiin ja paikallisiin yrityksiin. Paikallisten verkostojen yhteistyötä ja näkyvyyttä lisätään ylläpitämällä verkkosivuja, joiden päivityksestä vastaavat paikalliset torikoordinaattorit ja Kepan Mahdollisuuksien tori -verkoston koordinaattori yhdessä. Mahdollisuuksien torien visuaalinen ilme yhtenäistetään verkkosivujen ulkoasun kanssa. Kepa osallistuu myös torien järjestelykuluihin. Mahdollisuuksien torien teemana ensi vuonna on vapaaehtoistoiminta EU:n teemavuoden mukaan. Toteutuksessa tehdään yhteistyötä Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin ja Kanen (oikeusministeriön Kansalaisyhteiskuntapoliittinen neuvottelukunta) kanssa. Toreilla nostetaan esiin vapaaehtoistoiminnan merkitystä ja parannetaan sen toimintamahdollisuuksia korostamalla aktiivisen kansalaisuuden roolia sekä globaaleja vaikuttamismahdollisuuksia. Kepa tarjoaa aiheesta koulutusta torijärjestäjille ja tuottaa järjestöille materiaalia toreilla käytettäväksi ja jaettavaksi Järjestöjen kehitysyhteistyöosaamisen tukeminen Ohjelmakauden tavoite: Jäsenjärjestöjen ja niiden kumppanien kehitysyhteistyön osaaminen ja ymmärrys sen muutosvoimasta on lisääntynyt Hankeneuvonnassa ja koulutuksessa painotetaan vuonna 2011 oikeusperustaisuutta, toimintaympäristön huomioon ottamista sekä pyrkimystä tasaveroiseen yhteistyösuhteeseen Pohjoisen ja Etelän välillä. Vuoden 2011 aikana vahvistetaan työtapoja ja kehitetään työkaluja, jotka auttavat järjestöjä linkittämään työtään osaksi muita poliittiseen muutokseen tähtääviä prosesseja ja ottamaan huomioon köyhdyttävien rakenteiden vaikutuksia Etelässä. 5 (17)

6 Vuonna 2011 Kepa järjestää 16 koulutusta, jotka tukevat järjestöjen Etelän hanketyön osaamisen vahvistumista. Hankkeiden seuranta- ja arviointimenetelmien koulutusta uudistetaan. Ilmastonmuutosteema sisällytetään läpileikkaavasti Kehyavain-koulutussarjaan. Koulutuksissa painotetaan ja hyödynnetään järjestöjen asiantuntijuutta sekä järjestöjen välistä oppimista. Kepa järjestää myös lyhyitä temaattisia tilaisuuksia, joissa pääpaino on järjestöjen oman osaamisen jakamisessa. Hankeneuvonnan yhdeksi osa-alueeksi vakiinnutetaan hallinnollisten erityiskysymysten neuvonta. Vuoden 2011 alusta otetaan käyttöön uudistettu koulutus- ja neuvontasuunnitelma (Training and Advice Plan) -työkalu. Uudistettua palvelua markkinoidaan kaikille niille järjestöille, jotka saavat ulkoasianministeriön hanketukea Kepa-maihin. TAP-konseptia kehitetään tavoitteelliseksi järjestöjen kehittymissuunnitelmaksi. Järjestöjen osaamisen kehittäminen jatkuu vuonna 2011 myös Etelän vapaaehtoisohjelma Etvon avulla. Pitkäjänteisten asiakassuhteiden avulla edistetään järjestöjen keskinäistä oppimista ja tasa-arvoista kumppanuutta. Vuoden 2011 aikana Etvo-ohjelma arvioidaan ja arvioinnin perusteella tarkennetaan ohjelmaan osallistumiskriteereitä ja tavoitteellisuutta. Myös Etvo-vapaaehtoisten koulutuksissa ja raportoinnissa korostuvat toimintaympäristön tuntemus ja pyrkimys tasa-arvoiseen yhteistyösuhteeseen. Etelässä Kepan Nicaraguan, Mosambikin ja Tansanian hankeneuvonta keskittyy vuonna 2011 uudistettujen TAP-suunnitelmien toteuttamiseen. Jäsenjärjestöjen ja niiden kumppaneiden välistä oppimista ja hanketoteutusta sekä kumppaneiden organisaatioiden kehittymistä vahvistetaan kapasiteettianalyysien ja järjestökohtaisten koulutusten avulla. Yhteistyössä korostuu myös analyysien perusteella tehtävien kehittämistoimenpiteiden merkitys. Yhteistyösuhteiden tasavertaistamiseksi hankeneuvonnassa käytetään järjestöjen kanssa kehitettyä Kumppanuuden Kompassia. Myös ympäristön huomioimiseksi kehitettyä Environmeter-työkalun käyttöä lisätään. Etvo-ohjelman, hankeneuvonnan ja koulutuksen välinen yhteistyö jatkuu tiiviinä. Maatoimistoissa, erityisesti Mosambikissa, kartoitetaan ja seurataan oppimismielessä maassa toimivia jäsenjärjestöjä ja niiden aktiviteettejä sekä tarjotaan järjestöille hankeneuvonnan lisäksi myös Kepan kehityspoliittista osaamista. Tansaniassa jatketaan temaattisten tapaamisten järjestämistä jäsenjärjestöille ja niiden kumppaneille. Myös Mosambikissa ja Nicaraguassa järjestetään järjestötapaamisia suomalaisjärjestöjen paikallisille kumppaneille muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten huomioon ottamisesta hanketyössä. Maatoimistot osallistuvat myös TAP-konseptin kehittämiseen ja sen käytön laajentamiseen. 6 (17)

7 2.3. Järjestöjen vaikuttamistyön ja globaalikasvatuksen osaamisen ja yhteistyön tukeminen Ohjelmakauden tavoite: Jäsenjärjestöjen ja Etelän järjestöjen vaikuttamistyön ja globaalikasvatuksen osaaminen ja yhteistyö ovat vahvistuneet, Etelässä erityisesti Kepa-teemoissa (kehitysrahoitus, kauppa- ja ilmastopolitiikka) Kepa vahvistaa järjestöjen toimintaedellytyksiä ja kapasiteettia globaalikasvattajina ja poliittisen vaikuttamistyön tekijöinä. Vuonna 2011 palveluita kehitetään vastamaan entistä paremmin Kepan jäsenjärjestöjen ja globaalikasvatusverkoston tarpeisiin. Globaalikasvatuksen ja poliittisen vaikuttamistyön aiheista järjestetään yhteensä 14 koulutusta. Lisäksi järjestetään temaattisia aamukahvi- ja iltapäivätilaisuuksia. Ulkoasiainministeriön viestintä- ja kehityskasvatustukea koskeva neuvonta muutetaan ympärivuotiseksi, yleiseksi kampanja- ja globaalikasvatusneuvonnaksi, joka sisältää myös toiminnan resurssointia koskevan rahoitusneuvonnan. Vuonna 2011 aloitetaan globaalikasvatus- ja kampanjointityötä tekevien järjestöjen arviointia tukeva prosessi. Järjestöjen välisen yhteistyön ja verkostoitumisen tukemista globaalikasvatuskentän avaintoimijoiden kesken jatketaan esimerkiksi koordinoimalla yhteistyötä opettajakoulutuslaitosten ja opettajien kanssa muun muassa tiedottamalla ja organisoimalla järjestöjen yhteisen osaston, Kansalaisvaikuttamisen torin, opetusalan vuotuiseen suurtapahtumaan Educaan. Etelässä Kepan maatoimistot vahvistavat vuonna 2011 edelleen Etelän kansalaisyhteiskunnan toimijoiden osaamista ja yhteistyötä Kepan teemoihin eli kehitysrahoitukseen, kaupan rakenteisiin ja ilmasto-oikeudenmukaisuuteen liittyen. Kepa tukee paikallisia kansalaisjärjestöjä niiden vaikuttamis- ja analyysityössä tarjoamalla tietoa, verkostoitumismahdollisuuksia ja linkityksiä ajankohtaisiin kansainvälisiin prosesseihin sekä antamalla taloudellista ja teknistä tukea. Maatoimistot tekevät myös omaa analyysityötä Kepan teemoissa sekä paikallisia kumppanijärjestöjä että Suomessa tehtävää vaikuttamistyötä varten. Kehitysrahoitusteemaan liittyen Kepa tukee Etelän kansalaisjärjestöjen mahdollisuuksia seurata ja vaikuttaa maansa hallituksen politiikkaan. Keskeisiä foorumeita järjestöjen osallistumiselle kehityspoliittiseen keskusteluun ovat muun muassa Mosambikissa Development Observatory, Tansaniassa Policy Forum ja Nicaraguassa Coordinadora Civil. Paikallisia järjestöjä tuetaan myös budjettiseurannassa, jonka merkitys on desentralisaation myötä korostunut erityisesti paikallistasolla. Kepa aktivoi Etelän järjestöjä osallistumaan OECD:n avun tuloksellisuuden parantamiseen tähtäävään prosessiin. Uutena teemana erityisesti Nicaraguassa korostuu verotuksen oikeudenmukaisuus (tax justice). Mekongin alueella selvitetään yhteistyömahdollisuuksia kehitysrahoituksen alalla. 7 (17)

8 Kauppapolitiikassa ajankohtaisia kysymyksiä ovat erityisesti alueelliset kauppaneuvottelut. Kepa jatkaa järjestöjen tukemista neuvotteluiden seurannassa ja kauppasopimusten vaikutusten arvioinnissa. Kepan maatoimistot valmistelevat aiheeseen liittyvää koulutusmateriaalia, joka tuo esiin kauppasopimusten vaikutuksia ruohonjuuritasolla ja tekee aihetta helpommin lähestetyttäväksi paikallisille järjestöille. Nicaraguassa Kepa selvittää yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa Yhdysvaltojen kanssa tehdyn alueellisen kauppasopimuksen Caftan (Central American Free Trade Agreement) vaikutuksia ja tukee kampanjointia EU:n kanssa neuvoteltuun Association Agreementiin liittyen. Tansaniassa tehdään yhteistyötä paikallisen kauppapoliittisen verkoston National Trade Coalitionin kanssa EU:n EPAsopimukseen (Economic Partnership Agreement) liittyen. Mosambikissa korostuvat yritysvastuukysymykset ja kansalaisyhteiskunnan mahdollisuudet seurata ulkomaisten yritysten toimintaa erityisesti luonnonvarasektoreilla. Myös Mekongin alueella kannustetaan järjestöjä seuraamaan alueellisia kauppasopimuksia. Ilmasto-oikeudenmukaisuuteen liittyvä toiminta on aktiviisinta Mekongin alueella, jossa tuetaan järjestöjen verkostoitumista sekä vuoropuhelua hallitusten kanssa Thaimaassa, Vietnamissa ja alueellisesti. Suunnitteilla on myös paikallisten järjestöjen kanssa yhteistyössä tehtävä selvitys ilmastorahoituksen kanavoinnista alueella. Myös muut maatoimistot seuraavat kansalaisyhteiskunnan keskustelua ja toimintaa ilmastonmuutokseen liittyen pyrkimyksenään löytää Kepalle sopiva rooli tämän työn tukijana. Kepan Etelän toimistot vahvistavat vuonna 2011 järjestöjen perustaitoja myös vaikuttamistyön menetelmissä. Kumppaniensa vaikuttamistyön kehittämisen lisäksi Kepan vaikuttamistyön koulutus Etelässä tähtää myös uusien toimijoiden, kuten jäsenjärjestöjen kumppaneiden, aktivoitumiseen erityisesti Kepan teemoissa. Tansaniassa tätä työtä tehdään muun muassa TAPjärjestöille suunnatuilla teemapäivillä ja mentoroinnilla. Mosambikissa Pemban toimistossa puolestaan pilotoidaan vaikuttamistaitojen ja organisaation kehityksen integroimista osaksi perinteisiä hankehallintokoulutuksia Kepan kumppanijärjestöjen kanssa. Maputossa tuetaan jäsenjärjestöjen kumppaneiden vaikuttamistyön taitoja sekä erillisin koulutuksin että saattamalla yhteen vaikuttamistyötä aloittelevia järjestöjä pidemmälle edenneiden kanssa. 8 (17)

9 2.4. Järjestöjen organisaationkehitystaitojen tukeminen Ohjelmakauden tavoite: Jäsenjärjestöjen osaaminen oman organisaation kehittämisessä on kasvanut Kepa vastaa myös järjestöjen yksilöllisiin organisaatioiden kehittymistarpeisiin ja fasilitoi järjestöjen välistä oppimista. Vuonna 2011 järjestetään sekä järjestökohtaisia että kaikille avoimia organisaation kehittämiseen liittyviä koulutuksia. Lisäksi fasilitoidaan organisaatiokohtaisia kehittämisprosesseja. Organisaationa olemisesta tehdään myös yksinkertainen jaettavissa oleva koulutusmateriaalipaketti. Järjestöjen itsearviointia tuetaan kapasiteettianalyysin avulla. Arvioinnista arkea -kehittämishanke pureutuu organisaation toimintaan tavoitteiden, monitoroinnin, arvioinnin ja oppimisen kehittämiseksi. Vuonna 2011, hankkeen pilottivaiheen jälkeen, hanketta markkinoidaan TAP-järjestöille. Hankkeessa käytetty metodologia otetaan Kepassa laajemmin haltuun ja sitä sovelletaan järjestöjen kotimaassa tehtävään työhön Kepan oppiminen hyödyntää jäsenjärjestöjä ja kumppaneita Ohjelmakauden tavoite: Kepan oppiminen ja globaali yhteistyö hyödyntää ja innostaa jäsenjärjestöjä ja kumppaneita Kepa kerää ja jakaa edelleen kokemuksia ja oppeja Etelässä tehtävästä kehityspoliittisesta työstä sekä yhteistyöstä jäsenjärjestöjen ja kumppaneiden kanssa. Näitä oppeja kanavoidaan Suomessa tapahtuvaan vaikuttamistyöhön, kampanjointiin, koulutukseen ja Kepan jäsenjärjestöjen käyttöön. Tavoitteena on, että kansalaisjärjestöt niin Etelässä kuin Pohjoisessakin toimivat entistä tehokkaammin köyhdyttämisen lopettamiseksi. Myös Kepan Helsingin toimistosta välitetään tietoa ja tuotetaan Etelän toimistoille materiaalia kumppaneiden kanssa tehtävän työn tueksi. Oppimisen tueksi tehdään vuonna 2011 yhteistä analyysiä esimerkiksi kehitysavun tuloksellisuudesta, yritysvastuusta ja "megaprojekteista" (suurista, yleensä ulkomaisista investointihankkeista), alueellisten kauppasopimusten vaikutuksista ruohonjuuritasolle sekä ilmastonmuutokseen liittyvästä politiikasta ja rahoituksesta. Lisäksi oman oppimisen tuloksena kehitetään työtapoja, jotka helpottavat järjestöjä suuntaamaan ruohonjuuritason yhteistyötään niin, että se linkittyy osaksi muita poliittiseen muutokseen tähtääviä prosesseja. Hanketoiminnassa haetaan vaihtoehtoisia toimintamalleja perinteisen loogisen viitekehyksen dominoimalle lähestymistavalle ja niitä pilotoidaan Kepan omassa suunnittelu- ja seurantatyössä. Synergiaetujen hyödyntämiseksi Kepan verkostot tiivistävät yhteistyötään ja hyödyntävät toistensa osaamista erityisesti kehittämällä yhdessä vaikuttamistyön koulutuksia ja Kepan kumppanuuksia. Kepan strategiaprosessin tarpeisiin tehdään yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja Etelän kumppaneiden kanssa analyysejä ajankohtaisista teemoista, kuten turvallisuuden ja kehityksen yhteydestä sekä ilmastonmuutoksesta. Vuonna 9 (17)

10 2011 valmistuu uusi internetsivusto, joka konkretisoi köyhdyttävien rakenteiden vaikutuksia paikallistasolla sambialaisen Kundalumwanshyan syrjäkylän esimerkin kautta. Vastaavia esimerkkitapauksia tullaan tekemään myös muista maista. Tietopalveluja kehitetään monipuolisena niin sanottuna "kolmantena tilana" asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Kirjasto palvelee kehitysmaa- ja kehityskysymyksissä jäsenjärjestöjä ja muita kehityskysymyksistä kiinnostuneita ihmisiä sekä Kepan työntekijöitä globaalisti. Toimintavuoden aikana kehitetään myös Kepan sisäistä tiedonhallintaa Kepan kumppaneiden tukeminen Etelässä Ohjelmakauden tavoite: Kepan kumppaneiden kapasiteetti vaikuttaa päätöksiin kehitysrahoituksessa sekä kauppa- ja ilmastopolitiikassa on vahvistunut Kumppanuussopimukset paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa ovat Kepan Etelän kehityspoliittisen työn keskeinen instrumentti myös vuonna Kumppanuuksien kautta Kepa tukee sekä rahallisesti että toiminnallisesti samojen kehityspoliittisten teemojen kanssa työskenteleviä paikallisia kansalaisjärjestöjä osallistumaan ja vaikuttamaan poliittisiin prosesseihin kansainvälisellä, kansallisella tai paikallisella tasolla. Kumppanuuksista karttuvaa osaamista ja kontakteja hyödynnetään myös Kepan omassa analyysi- ja vaikuttamistyössä Suomessa. Pitkäaikaisten, strategisten kumppanijärjestöjen tukemista jatketaan ensisijaisesti yleisellä toimintatuella ja/tai korirahoituksella. ABC-yhteistyösopimusten (Activity-Based Cooperation) avulla tehdään lyhytaikaisempaa, tiettyihin aktiviteetteihin kohdistuvaa yhteistyötä. Nicaraguassa jatketaan kumppanuuksia ympäristö- ja kauppapoliittista vaikuttamistyötä tekevän Centro Humboldtin, kansallisen kattojärjestö Coordinadora Civilin ja paikallistason demokratiaa edistävän järjestöverkoston kanssa. Lisäksi Kepa tukee viiden kunnan alueella toimivaa järjestöverkostoa köyhällä Kaivoskolmion (Triangulo Minero) alueella. Tansaniassa uudistettaneen kumppanuussopimukset kansallisen kattojärjestön TANGOn ja Morogoron alueella toimivan järjestöverkoston UNGOn kanssa. ABC-sopimuksia on Tansaniassa vireillä useamman paikallistasolla toimivan järjestön kanssa, jotka kaikki keskittyvät vaikuttamaan paikallishallinnon läpinäkyvyyteen ja vastuuvelvollisuuteen kansalaisille. Mosambikissa kumppaneina jatkavat Forum Mulher ja Mosambikin velkaryhmä GMD, sekä provinssitasolla pienviljelijäjärjestö UPC ja GMD:n paikallisosasto. Uusia yhteistyösopimuksia suunnitellaan ympäristökysymyksissä toimivien Justica Ambiental- ja Amigos de Meio Ambiente -järjestöjen kanssa. Mekongilla jatkuu kumppanuussopimus Etelä-Thaimaassa ilmastosopeutumishanketta toteuttavan Sustainable Development Foundationin kanssa. Lisäksi yhteistyötä pilotoidaan alueellisten ja 10 (17)

11 kansallisten toimijoiden kanssa Kambodzhassa, Laosissa ja Vietnamissa, ja tavoitteena on löytää pitkäaikaisempi kumppani Kambodzhasta ja/tai Vietnamista. Kumppanuuksiin suunnattavia resursseja lisätään vuonna 2011 noin eurolla työn tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi sekä Kepan roolin vahvistamiseksi strategisena yhteistyökumppanina. Lisäys kohdentuu Mekongin alueelle, Mosambikiin ja Tansaniaan. Kumppanuussopimusten toteutumista seurataan systemaattisesti toimintavuoden aikana. Seuranta tukee paitsi ohjelman toteutusta myös kenttätoimistojen analyysityötä. 3. Suomalaisten tietoisuuden kasvattaminen Ohjelman päätavoite 3: Ihmisten tietoisuus köyhdyttämisen mekanismeista ja tavoista niiden muuttamiseksi on lisääntynyt 3.1. Kepan tapahtumat ja julkaisut Ohjelmakauden tavoite: Kepan tapahtumat ja julkaisut tekevät ymmärrettäviksi köyhdyttämisen tematiikkaa ja tarjoavat innostavia toimintakanavia köyhdyttämisen lopettamiseksi Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Kaisaniemessä ja Rautatientorilla Sen pääteemana on vapaaehtoistoiminta, jota tuodaan esille muun muassa ohjelman sisällöissä ja järjestöjen kanssa toteutettavassa teemakylässä. Kepa ja jäsenjärjestöt tuottavat festivaaleille asia- ja kulttuuriohjelmaa omien verkostojensa ja kampanjoidensa kautta. Tapahtuma järjestetään yhdessä noin 400 yhteistyökumppanin kanssa ja sinne odotetaan yli kävijää. Noin 150 hengen vapaaehtoisorganisaatiota kehitetään muun muassa luomalla kirjallinen ohjeistus vapaaehtoisvastaaville. Sponsorihankinnat ulkoistetaan osittain, mikä mahdollistaa festivaalin omarahoituksen maltillisen kasvun. Myös festivaalialuetta uudistetaan. Maailman Kuvalehti Kumppanin tekemistä jatketaan vuonna 2011 entiseen tapaan. Lehti ilmestyy kerran kuussa ja yksi lehden kesänumeroista on kaksoisnumero. Maailman Kuvalehti Kumppani kertoo jatkossakin maailman tapahtumista oivaltavasti, hauskastikin. Lehden verkkosivut uudistetaan ja sen myötä osa lehden aihepiiriin liittyvistä asioista saa entistä nopeamman julkaisukanavan ja samalla lisää lehden näkyvyyttä verkossa. Paperinen lehti säilyy kuitenkin Maailman Kuvalehti Kumppanin päätuotteena, jota verkkonäkyvyys tukee. Tavoitteena on kasvattaa lehden tilaajakantaa tehostamalla face to face -markkinointia ja kehittämällä nettimarkkinointia. Näiden tuloksia arvioidaan toimintavuoden aikana. Tilaajien pysyvyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Uudistettuun Kepan Internet-pääsivustoon (Kepa.fi) tuotetaan uutisia, kolumneja ja blogitekstejä. Noin 190 uutisen, 40 kolumnin ja 150 blogitekstin avulla tehdään ymmärrettäväksi Kepan teemoja suurelle yleisölle ja puretaan auki maailmanlaajuisen köyhyyden syy-seuraussuhteita. Samalla houkutellaan 11 (17)

12 myös kävijöitä uuden, järjestöjen toimintamainoksia sisältävän osallistumiskoneen pariin. Sen avulla kävijät voivat etsiä itselleen mielekkäitä auttamistapoja globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Osallistumiskoneeseen pyydetään mukaan uusia järjestöjä esittelemään toimintaansa. Vuonna 2011 rakennetaan mobiilikäyttöinen versio Kepa.fisivustosta. Pienehköjä sivustouudistuksia tehdään Globbarit.fi- ja Maailmakylassa.fisivustoille ja samalla kehitetään myös eteenpäin Kepan näkyvyyttä ja työkaluja sosiaalisessa mediassa. 4. Vaikuttaminen päättäjiin Ohjelman päätavoite 4: Päättäjien toiminta köyhdyttämisen lopettamiseksi on vahvistunut Kepa jatkaa työtään valittujen kehityspoliittisten teemojen parissa. Vuoden 2011 tärkeimmät toiminnot ovat eduskuntavaalikampanja ja massaglobbaus, joissa nostetaan keskusteluun kehitysyhteistyön määrän ja laadun lisäksi talouspolitiikkaa, mukaan lukien kansainvälisen kaupan sääntöjen vaikutukset Etelän köyhyyteen sekä rahoitusmarkkina- ja yritysvastuukysymykset. Samaan aikaan jatketaan profiloitumista ilmastonmuutoksen kehitysvaikutusten esiin tuomisessa. Kepa tiivistää yhteistyötä eduskunnan, poliittisten puolueiden ja keskeisten ministeriöiden kanssa. Tavoitteena on vaikuttaa puolueiden eduskuntavaaliohjelmiin ja saada kehityskysymykset osaksi uutta hallitusohjelmaa. Osana kampanjaa julkaistaan päättyvän vaalikauden "peukkukuninkaalliset" eli kansanedustajat, jotka ovat näkyvimmin pitäneet kehityskysymyksiä esillä eduskunnassa. Kampanjassa käytetään apuna muun muassa vaalikonetta, ehdokkaille tarkoitettua taustatietopakettia, kirjallisia briiffejä eri teemoista, vaalipaneelia sekä keskustelutilaisuuksia ja tapaamisia Kehitysrahoitus Ohjelmakauden tavoite: Päättäjät pitävät kiinni 0,7 prosentista ja tavoitteesta parantaa kehitysmaiden asemaa kehitysrahoituksen päätöksenteossa Osana eduskuntavaalikampanjaansa Kepan päämääränä on vaikuttaa kehitysyhteistyön määrärahatavoitteen eli 0,7 prosentin saavuttamiseksi. Uusi eduskunta päättää valtiontalouden kehyksistä ja siitä, saavuttaako Suomi tavoitteen vuoteen 2015 mennssä. Tämän rinnalla nostetaan esiin rahoitusmarkkinoiden vakauteen ja läpinäkyvyyden lisäämiseen liittyviä kysymyksiä. Syksyllä painotusta siirretään kehitysyhteistyön laatuun. Erityisesti pyritään vaikuttamaan seuraavaan avun tuloksellisuutta käsittelevään kansainväliseen huippukokoukseen vuoden 2011 lopulla. Kepan globbariverkosto ja jäsenjärjestöt järjestävät keväällä massaglobbaustapahtuman, jonka kohderyhmänä ovat vasta valitut kansanedustajat. 12 (17)

13 Tavoitteena on tavata mahdollisimman moni kansanedustaja. Samalla välitetään heille Hyvät kortit -kampanjan tuhannet postikorttiterveiset. Massaglobbaustapahtuman jälkeen globbariverkoston toiminta arvioidaan ja uudistetaan seuraavaa vaalikautta silmällä pitäen. Kepan kampanjatoiminnassa vahvistetaan jäsenjärjestöjen mahdollisuuksia osallistua vaikuttamistyöhön yhdessä Kepan kanssa ja toisaalta globbariverkoston kautta pyritään osallistumaan muutamiin jäsenjärjestöjen kampanjoihin Kansainvälinen kauppapolitiikka Ohjelmakauden tavoite: Päättäjät edistävät kehitysmaiden aseman vahvistumista kansainvälisessä kauppapolitiikassa Koska WTO-neuvotteluissa ei ole odotettavissa edistymistä vuoden 2011 aikana, painotusta kansainvälisiin kauppaneuvotteluihin vähennetään. Keväällä 2011 toiminta keskittyy eduskuntavaalikampanjaan. Lisäksi pyritään vaikuttamaan uuteen kehityspoliittiseen ohjelmaan. Kauppapolitiikassa seurataan alueellisten kauppaneuvottelujen etenemistä, yritysvastuukysymyksiä sekä mahdollisia WTO-neuvotteluita tiiviissä yhteistyössä maatoimistojen kanssa Ilmastopolitiikka Ohjelmakauden tavoite: Suomen ilmastopoliittiset kannat ja toimet painottavat köyhyyden ja ilmastonmuutoksen välistä yhteyttä 5. Kepan organisaatio Kepa jatkaa ilmastopoliittisen keskustelun laajentamista ilmastooikeudenmukaisuuteen eli siihen, että tehdään näkyväksi ilmastopolitiikan ja köyhyyden välisiä yhteyksiä. Vuonna 2011 seurataan erityisesti ilmastorahoitusta sekä ilmasto- ja kauppapolitiikan leikkauspisteisiin liittyviä kysymyksiä. Ilmasto on yksi eduskuntavaalikampanjan ja massaglobbauksen pääteemoista. Lisäksi seurataan YK:n ilmastoneuvotteluita ja COP-17 huippukokousta. Muiden aiheen parissa työskentelevien järjestöjen ja verkostojen kanssa tehdään aktiivista yhteistyötä sekä Suomessa, Euroopassa että globaalisti. Kepa tarkentaa kantojaan ja syventää näkemyksiään tähän aihepiiriin liittyvästä politiikasta ja rahoituksesta toimintavuoden aikana tehtävän analyysin pohjalta. Ohjelman päätavoite 5: Kepa on toimintakykyinen ja tehokas organisaatio 5.1. Johtaminen Ohjelmakauden tavoite: Kepalla on toimiva johtamisjärjestelmä, joka tukee Kepan strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden saavuttamista Johtamisen päätavoitteena vuonna 2011 on Kepan toiminta-ajatuksen arviointi ja strategian laatiminen vuosille Kepan hallitus johtaa tätä prosessia ja sen asettama ohjausryhmä valvoo prosessin kulkua ja laatii 13 (17)

14 päätösesitykset hallitukselle. Lisäksi hallituksen asettama erillinen työryhmä arvioi Kepan sääntöjä ja niihin kohdistuvia muutosehdotuksia. Toimintaajatuksen arviointi- ja strategiaprosessin koordinoinnista huolehtii määräaikainen kehittämisjohtaja. Syksyllä 2011 uusitaan myös Kepan ulkoisen viestinnän linjaus. Yhdistyksen vuosikokoukset järjestetään Espoossa ja Helsingissä. Yhdistyslain muutokset mahdollistavat etäosallistumisen ja sen soveltuvuutta arvioidaan toimintavuoden aikana. Kepan hallitus kokoontuu vuonna 2011 yhteensä kuusi kertaa. Syyskuun kokopäiväisessä kokouksessa hallitus hyväksyy esityksensä Kepan uudesta strategiasta vietäväksi syyskokouksen lopulliseen hyväksyntään. Puheenjohtajisto arvioi keväällä Kepan Etelän työtä Tansaniassa ja Mosambikissa ja osa heistä osallistuu samalla Kepan Mosambikin toimiston 20-vuotisjuhliin. Vuoden 2010 johtamisen kehittämishankkeen tulokset huomioidaan toimintatapojen ja nykyisen organisaatiorakenteen arvioinnissa ja kehittämisessä. Kepan käyttämän EFQM-mallin (European Foundation for Quality Management -laadunkehittämismalli) mukaisesti arvioidaan ja määritellään vuoden 2011 aikana uudet kehittämiskohteet. Organisaatio- tai tiimirakenteen toimivuus arvioidaan osana strategiaprosessia. Kepan toimiva johto on etsinyt toimintamuotoja ja välineitä jäsenistönsä johtamisen tukemiseen. Matka Etiopiaan syksyllä 2011 auttaa jäsenjärjestöjen toimivaa johtoa tutustumaan Afrikan unioniin ja muihin maanosan ja alueen keskeisiin instituutioihin sekä alueella vaikuttaviin kansalaisyhteiskunnan toimijoihin Hallinto Ohjelmakauden tavoite: Kepalla on tarkoituksenmukaiset ja riittävät hallinnolliset rakenteet ja menettelytavat ohjelman toteutukseen Kepan Helsingin toimisto vuokraa aikaisempien vuosien tapaan osan tiloistaan muille järjestöille. Vuonna 2011 kootaan kokemukset uusittujen järjestötilojen toimivuudesta. Mekongin aluetoimisto toimii heinäkuussa 2010 hankituissa omissa tiloissaan Bangkokissa. Muut maatoimistot jatkavat entisissä toimitiloissaan. Ympäristöohjelmien toteutusta jatketaan vähentämällä lentämistä sekä sähkön- ja paperinkulutusta, maatoimistoissa myös veden, kertakäyttöastioiden ja autojen käyttöä. Taloushallinnon tarkastus tehdään kolmeen maatoimistoon. Samalla keskitytään paikallisten taloushallinnon työntekijöiden osaamisen kehittämiseen. Hyvän hallinnon menettelytapojen varmistamiseksi tehdään yleis- ja henkilöstöhallinnon sisäinen tarkastus kahteen maatoimistoon. Keväällä 2011 laaditaan Kepan kolmas tasa-arvoselvitys ja syksyllä uusi henkilöstölinjaus. Työhyvinvointitoiminta jatkuu entisellään ja loppuvuodesta tehdään jälleen ilmapiirikartoitus. Henkilöstön kehittämisen painopiste on 14 (17)

15 vuorovaikutus- ja fasilitointitaidoissa sekä toimintaympäristön analyysitaidoissa. Myös työntekijäkohtaista suunnittelua tehostetaan. Sekä Helsingin että Etelän toimistoissa paikalta palkatun henkilöstön palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmien toimivuutta arvioidaan ja kehitetään tarpeen mukaan. Kepan ja kumppanijärjestöjen välisten yhteistyösopimusten hallinnointia tehostetaan hyödyntämällä vuonna 2010 käyttöön otettua tietokantaa. Kepan IT-palvelimista loputkin siirretään toimiston ulkopuolisiin vuokratiloihin. Pienimuotoista IT-palvelumyyntiä jäsenjärjestöille jatketaan. Helsingissä hallinnon eri osa-alueiden asiakkaiden tyytyväisyyttä palveluihin mitataan yhteisellä kyselyllä ja vapaasti annettavan palautteen avulla Suunnittelu- ja seurantajärjestelmä Ohjelmakauden tavoite: Suunnittelu- ja seurantajärjestelmä edistää oppimista ja työn kehittämistä Kepan suunnittelu- ja seurantajärjestelmän ylläpito ja kehittäminen jatkuu. Erityistä huomioita kiinnitetään raporttien analyyttisyyden lisäämiseen. Vuoden 2011 aikana toteutetaan kolme pilottia, joiden tarkoituksena on testata miten Outcome mapping -metodilla voitaisiin parantaa suunnittelua ja seurantaa. Outcome mappingin avulla tarkastellaan toimijoiden käytöksessä tapahtuvia muutoksia ja keskitytään tuloksiin. Metodi terävöittää myös strategista ajattelua sekä toimijoiden välisiä vastuita. Mukana pilotoinnissa ovat Kepan Nicaraguan toimisto, Etvo-ohjelma ja TAP-yhteistyö Sisäinen viestintä Ohjelmakauden tavoite: Sisäinen viestintä vahvistaa Kepan arvoja ja edistää tavoitteiden saavuttamista Tyytyväisyys sisäiseen viestintään Kepassa on tuoreen kyselyn mukaan hyvä. Siksi vuoden 2011 aikana ei tehdä suuria muutoksia. Sähköisen julkaisujärjestelmän käyttöä tehostetaan ottamalla käyttöön muun muassa sisäisen viestinnän blogi intranetsivulla. Vuoden alkupuolella otetaan käyttöön uusi asiakkuudenhallintajärjestelmä, joka tehostaa Kepan kykyä palvella jäsenjärjestöjä ja muita sidosryhmiä. Myös muiden sähköisten viestintävälineiden, kuten Skypen, käyttöä lisätään erityisesti Helsingin ja maatoimistojen välisessä viestinnässä. Viestintätiimi seuraa sisäistä viestintää ja järjestää tarvittaessa koulutusta tiimeille ja maatoimistoille. 15 (17)

16 Liite. KEPAN HENKILÖSTÖ 2011 HELSINKI ETELÄ 1. Jäsenten poliittisten ja taloudellisten toimintaedellytysten turvaaminen Yhteensä: 4 tointa Jäsensihteeri Järjestökoordinaattori (edunvalvonta) Tiedottaja (jäsentiedotus ja edunvalvonta) Ohjelmasuunnittelija (toimintaympäristön seuranta) 2. Järjestöjen osaamisen vahvistaminen Yhteensä: 27 tointa, 2 siviilipalveluspaikkaa Koulutusverkoston koordinaattori Poliittisen verkoston koordinaattori Kvk-koordinaattori ETVO-koordinaattori ETVO-sivari 3 koulutussuunnittelijaa (hanketyö, kvk ja organisaation kehittäminen) Hankeneuvoja Kurssisihteeri Informaatikko Kirjastosivari MT-koordinaattori (½-päiväinen) Hallintokoordinaattori Tiedottaja Aluekoordinaattori (lähetetty) 9 kehityspoliittista työntekijää (4 lähetettyä ja 5 paikalta palkattua) 4 hankeneuvojaa (1 lähetetty ja 3 paikalta palkattua) Maailma kylässä -tuottaja Maailma kylässä -promoottori Maailma kylässä -sivari/tuotantoassistentti Päätoimittaja (Maailman kuvalehti Kumppani) Toimitussihteeri (Maailman kuvalehti Kumppani) Toimittaja (Maailman kuvalehti Kumppani) Sivari (Maailman kuvalehti Kumppani) Verkkotuottaja Verkkojulkaisujen päätoimittaja Verkkojulkaisujen toimitussihteeri Graafikko Webmaster Tiedotussivari 3. Suomalaisten tietoisuuden kasvattaminen Yhteensä: 10 tointa, 3 siviilipalveluspaikkaa - 16 (17)

17 HELSINKI Tiedottaja (poliittinen työ) Kehityspoliittinen asiantuntija (kauppa ja kehitys) Kehityspoliittinen asiantuntija (ODA) Kehityspoliittinen asiantuntija (velka) Järjestökoordinaattori (kampanjat) Johtaminen ETELÄ 4. Vaikuttaminen päättäjiin Yhteensä: 5 tointa 5. Kepan organisaatio Yhteensä: 31 tointa, yksi siviilipalveluspaikka Toiminnanjohtaja Ohjelmajohtaja Kampanja- ja viestintäjohtaja Hallintojohtaja Kehittämisjohtaja (osa-aikainen, määräaikainen) Hallinto Hallintosihteeri Henkilöstösuunnittelija Hallintoassistentti Hallintosivari Järjestelmäsuunnittelija (IT) IT-tuki Taloussuunnittelija Pääkirjanpitäjä Kirjanpitäjä (osa-aikainen) Taloussihteeri Suunnittelu- ja seurantajärjestelmä Ohjelmasuunnittelija maajohtajaa (kaikki lähetettyjä) 4 kirjanpitäjää/hallintotyöntekijää IT-tuki 5 hallintoavustajaa (joista yksi osa-aikainen) 2 logistikkoa 2 siivoojaa (kaikki paikalta palkattuja) 17 (17)

TOIMINTASUUNNITELMA 2011

TOIMINTASUUNNITELMA 2011 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Kepan voimassaolevan strategian ja ohjelman mukainen Tavoitteena poliittinen muutos, köyhdyttävien rakenteiden purkaminen ja köyhdyttämisen lopettaminen 29,3 % rahoituksesta käytetään

Lisätiedot

LIITE 8B Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry Talousarvio 2009

LIITE 8B Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry Talousarvio 2009 LIITE 8B Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry Talousarvio 2009 1 Jäsenten toimintaedellytysten turvaaminen Toiminnan tulot 2 Kansainvälisyyskasvatus Toiminnan tulot 3 Kehityspoliittinen vaikuttaminen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2010

TOIMINTAKERTOMUS 2010 TOIMINTAKERTOMUS 2010 Ohjelman ensimmäinen toteutusvuosi Keskeistä v. 2010: * Better Aid/Open Forum -prosessit * YK:n ilmastoprosessit * kehitysyhteisvarojen lisäys Suomessa * edunvalvonnan onnistumiset

Lisätiedot

Kepan sopeutettu ohjelma

Kepan sopeutettu ohjelma Kepan sopeutettu ohjelma 2016-2018 Esitys Kepan syyskokoukselle 20.11.2015 Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kehy ja järjestöt kritiikin kohteena Ennen eduskuntavaaleja: Matti Kääriäinen ja Kehitysavun kirous

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2011

TOIMINTAKERTOMUS 2011 TOIMINTAKERTOMUS 2011 Jäsenten osaamisen hyödyntäminen - Hallinto: jäsenkokoukset, hallitus, vaalivaliokunta, strategian ohjausryhmä ja sääntötyöryhmä - Kepan edustukset toimikunnissa, verkostoissa jne

Lisätiedot

9.12.2011. www.kepa.fi

9.12.2011. www.kepa.fi 9.12.2011 www.kepa.fi Mikä Kepa? Vuonna 1985 perustettu Kepa on kehitysyhteistyön kattojärjestö. Kepaan kuuluu lähes 300 kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevää tai niitä seuraavaa järjestöä.

Lisätiedot

KEPAN OHJELMA 2010-2012 Tavoitteet, toiminnot, indikaattorit

KEPAN OHJELMA 2010-2012 Tavoitteet, toiminnot, indikaattorit KEPAN OHJELMA 2010-2012 Tavoitteet, toiminnot, indikaattorit Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry Kepan ohjelma 2010-2012. Esitys syyskokoukselle 21.11.2009 1 (9) YHTEENVETOTAULUKKO: OHJELMAN 2010-2012

Lisätiedot

KEPAN OHJELMA 2010-2012 Tavoitteet, toiminnot, indikaattorit

KEPAN OHJELMA 2010-2012 Tavoitteet, toiminnot, indikaattorit KEPAN OHJELMA 2010-2012 Tavoitteet, toiminnot, indikaattorit Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry Kepan ohjelma 2010-2012, hyväksytty hallituksessa 21.9.2009 Liite 61A 1 ( 9) YHTEENVETOTAULUKKO: OHJELMAN

Lisätiedot

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous Ohjelman aihioita 2018-2021 26.4.2017 Kepan kevätkokous Järjestöjen kyky ja tila toimia Kepa vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Kansalaisyhteiskunta tarvitsee toimintavapauden ja mahdollisuuden

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010

TOIMINTASUUNNITELMA 2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y. Hallituksen esitys syyskokoukselle 21.11.2009 Esitys syyskokoukselle 21.11.2009 1 (17) Johdanto Toimintavuosi 2010 on Kepan uuden kolmivuotisen

Lisätiedot

Hallituksen esitys talousarvioksi vuodelle A.Romar / Liite 7E

Hallituksen esitys talousarvioksi vuodelle A.Romar / Liite 7E Hallituksen esitys talousarvioksi vuodelle 2017 26.11.2016 A.Romar / Liite 7E Hallituksen esitys syyskokoukselle 2016 Kepa ry TA 2017 2017 Tark TA 2016 Toteuma 2015 Kokonaiskulut 4 391 300 4 892 692 6

Lisätiedot

Kepan tavoite ja tehtävät

Kepan tavoite ja tehtävät www.kepa.fi Mikä Kepa? Vuonna 1985 perustettu Kepa on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepaan kuuluu lähes 300 kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevää järjestöä Marttaliitosta Maan ystäviin

Lisätiedot

TALOUSARVIO PÄÄ- JA ALALUOKITTAIN 2007 ETELÄSSÄ JA POHJOISESSA Kepa ry

TALOUSARVIO PÄÄ- JA ALALUOKITTAIN 2007 ETELÄSSÄ JA POHJOISESSA Kepa ry KEPAN VUOSIKOKOUKSELLE TIEDOKSI TALOUSARVIO PÄÄ- JA ALALUOKITTAIN 27 ETELÄSSÄ JA POHJOISESSA Kepa ry Yhteensä ETELÄ POHJOINEN 5 23 1 622 39 3 58 61 35,93% 64,7% 1. JÄSENTEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN TURVAAMINEN

Lisätiedot

Kansalaisjärjestöjen ja korkeakoulujen yhteistyömahdollisuuksia kehitysyhteistyössä

Kansalaisjärjestöjen ja korkeakoulujen yhteistyömahdollisuuksia kehitysyhteistyössä Kansalaisjärjestöjen ja korkeakoulujen yhteistyömahdollisuuksia kehitysyhteistyössä Korkeakoulujen kevätpäivät 23.5.2012 Lahti Järjestökoordinaattori Sanna Rekola / Kepa 09 584 23 271, sanna.rekola@kepa.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista kehityspoliittisella osastolla Kansalaisjärjestöseminaari

Ajankohtaista kehityspoliittisella osastolla Kansalaisjärjestöseminaari Ajankohtaista kehityspoliittisella osastolla Kansalaisjärjestöseminaari 10.12.2008 Riitta Oksanen Yleisen kehityspolitiikan ja suunnittelun yksikkö (KEO-10) Kehityspoliittinen ohjelma 2007 Kohti oikeudenmukaista

Lisätiedot

TALOUSARVIO PÄÄ- JA ALALUOKITTAIN 2007 ETELÄSSÄ JA POHJOISESSA Kepa ry

TALOUSARVIO PÄÄ- JA ALALUOKITTAIN 2007 ETELÄSSÄ JA POHJOISESSA Kepa ry KEPAN VUOSIKOKOUKSELLE TIEDOKSI TALOUSARVIO PÄÄ- JA ALALUOKITTAIN 27 ETELÄSSÄ JA POHJOISESSA Kepa ry Yhteensä ETELÄ POHJOINEN 5 23 1 622 39 3 58 61 35,93% 64,7% 1. JÄSENTEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN TURVAAMINEN

Lisätiedot

Esitys Kepan toimintakertomukseksi vuodelle 2014. Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kevätkokous 24/4/2015

Esitys Kepan toimintakertomukseksi vuodelle 2014. Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kevätkokous 24/4/2015 Esitys Kepan toimintakertomukseksi vuodelle 2014 Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kevätkokous 24/4/2015 Toimintavuosi 2014 pähkinänkuoressa Maailma myllerryksessä: turvallisuus Suomen hallitus myllerryksessä:

Lisätiedot

Kepan strategia. Hallituksen esitys Kepan syyskokoukselle

Kepan strategia. Hallituksen esitys Kepan syyskokoukselle Kepan strategia Hallituksen esitys Kepan syyskokoukselle 26..2 Kepan toiminta-ajatus: Kepa kokoaa ja innostaa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa toimimaan rohkeasti oikeudenmukaisen maailman puolesta Hyväksytty

Lisätiedot

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B.

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B. Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle 2016 26.4.2017 Tekijä Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B Toimintavuosi 2016 pähkinänkuoressa Sopeutumista, keskittymistä avaintoimintoihin,

Lisätiedot

Kepan päivitetty strategia Timo Lappalainen

Kepan päivitetty strategia Timo Lappalainen Kepan päivitetty strategia 2006-2011 Timo Lappalainen 24.4.2009 Strategian sijoittuminen 2017 TULEVAISUUS Strategian 2012-2017 päättyminen Kepan uusi visio ja toimintaperiaate? 2011 2008/09 2006 2005 2000-2005

Lisätiedot

Kepan toimintakertomus vuodelle Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kevätkokous 22/4/2016

Kepan toimintakertomus vuodelle Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kevätkokous 22/4/2016 Kepan toimintakertomus vuodelle 2015 Ohjelmajohtaja Outi Hannula Kevätkokous 22/4/2016 Toimintavuosi 2015 pähkinänkuoressa Suomessa eduskuntavaalit ja uusi hallitus Kehitysapumäärärahojen leikkaus ja järjestötukien

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa 12.5.2014 Pitkät perinteet Kohti toimenpideohjelmaa Ohjelman sisältö, toteutus ja seuranta Pitkät perinteet kehitysyhteistyössä Ensimmäiset kehitysyhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Kysely kansalaisjärjestölinjauksesta

Kysely kansalaisjärjestölinjauksesta Kysely kansalaisjärjestölinjauksesta 1. Voidaanko kansalaisjärjestöiltä edellyttää kehitysyhteistyöhankkeissaan kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen liittyvää kapasiteetin luomista kohdemaissa? Kyllä 90.9%

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo

Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo Hankkeen taustaa Suomessa on arviolta tuhatkunta toimivaa maahanmuuttajayhdistystä Yhdistyksiä alettiin perustaa erityisesti 1990 luvun puolivälin jälkeen Reilu kolmannes

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn toiminta päättyy 31.12.2017 kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistymisen myötä. Tamy ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

Kampanjointi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Vaali-info Katja Hintikainen

Kampanjointi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Vaali-info Katja Hintikainen Kampanjointi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Vaali-info 22.11.2017 Katja Hintikainen Vaali-infon ohjelma Esittäytymiskierros Kampanjointi osana vaalivaikuttamista Kepan ehdotus kampanjakonseptiksi + keskustelu

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

Kepa ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014

Kepa ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Liite 7A Kepa ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Hallituksen esitys syyskokoukselle 29.11.2013 Sisällysluettelo Johdanto...1 1. Kepa jäsenineen vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon...3 1.1. Vaikuttaminen poliittiseen

Lisätiedot

Kepa ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014

Kepa ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Liite 7A Kepa ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Hyväksytty syyskokouksessa 29.11.2013 Sisällysluettelo Johdanto...1 1. Kepa jäsenineen vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon...3 1.1. Vaikuttaminen poliittiseen

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y:n toimintasuunnitelma 2009 Hyväksytty vuosikokouksessa

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y:n toimintasuunnitelma 2009 Hyväksytty vuosikokouksessa Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y:n toimintasuunnitelma 2009 Johdanto Toimintavuoden 2009 suunnittelu on tehty aikana, jolloin maailma on puhunut finanssi-, ruoka- ympäristö- ja demokratiakriiseistä

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Vaikuttamistyö kehitysmaissa. Mariko Sato,

Vaikuttamistyö kehitysmaissa. Mariko Sato, Vaikuttamistyö kehitysmaissa Mariko Sato, 17.11.2018 Mitä on vaikuttaminen? Vaikuttamisen prosessi, jossa pyritään saamaan aikaan muutosta. Ihmisten kouluttaminen jostain tarpeesta ja heidän mobilisointi

Lisätiedot

Kouluopetuksen avaintaitoja käsittelevä eurooppalainen verkosto http://keyconet.eun.org Yleistä KeyCoNet-projektista KeyCoNet (2012 2014) on eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA!

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! ANNE ILVONEN INNOVOINTIPÄÄLLIKKÖ OK-OPINTOKESKUS 24.3.2012 1 Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 1. Yleistä seurasta Hallinnon Tutkimuksen Seura ry. on tieteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää hallinnon tutkimusta Suomessa ja osallistua alan kansainväliseen

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y:n toimintasuunnitelma 2008 Hyväksytty vuosikokouksessa 17.11.2007

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y:n toimintasuunnitelma 2008 Hyväksytty vuosikokouksessa 17.11.2007 Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa r.y:n toimintasuunnitelma 2008 Hyväksytty vuosikokouksessa 17.11.2007 Johdanto Toimintavuosi 2008 merkitsee uusia haasteita, jotka vaikuttavat niin maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Sisällys UUDEN KATTOJÄRJESTÖN OHJELMA JOHDANTO JA MUUTOSTEORIA. Liite 11A

Sisällys UUDEN KATTOJÄRJESTÖN OHJELMA JOHDANTO JA MUUTOSTEORIA. Liite 11A UUDEN KATTOJÄRJESTÖN OHJELMA 2018-2021 Liite 11A 11.6.2018 Sisällys JOHDANTO JA MUUTOSTEORIA... 1 OHJELMAN TAVOITTEET... 5 1. Kansalaisyhteiskunnan toimijoiden vahvistaminen... 5 2. Vaikuttamistyö ja kansalaisyhteiskunnan

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Perustamisasiakirja 30.3.1952: Me allekirjoittaneet perustamme täten Lapin Huoltoväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena on kerätä kuntien ja vapaiden

Lisätiedot

Kepa ry ESITYSLISTA 7/2014 1 (5) Töölöntorinkatu 2 A Hallituksen kokous 27.10.2014 00260 Helsinki 16.10.2014

Kepa ry ESITYSLISTA 7/2014 1 (5) Töölöntorinkatu 2 A Hallituksen kokous 27.10.2014 00260 Helsinki 16.10.2014 Kepa ry ESITYSLISTA 7/2014 1 (5) HALLITUKSEN KOKOUS 7/2014 Aika 27.10.2014 klo 13.00 Paikka Kirkon Ulkomaanapu, Mikael-sali, Eteläranta 8, Helsinki Kulkuyhteys Raitiovaunu nro 2 pysähtyy talon vieressä,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

KANSALAISJÄRJESTÖJEN TALOUDELLISTEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN NYKYTILA VaLa, KANE, Kepa, SOSTE ja Valo

KANSALAISJÄRJESTÖJEN TALOUDELLISTEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN NYKYTILA VaLa, KANE, Kepa, SOSTE ja Valo KANSALAISJÄRJESTÖJEN TALOUDELLISTEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN NYKYTILA 2016 VaLa, KANE, Kepa, SOSTE ja Valo KESKEISET TULOKSET 1(2) Varainhankinta kuuluu nyt aiempaa useammin (73 %! 84 %) osana jonkun toimenkuvaan.

Lisätiedot

Ihmisoikeusperustaisuuden näkyminen CIMO:n kehitysyhteistyöohjelmissa

Ihmisoikeusperustaisuuden näkyminen CIMO:n kehitysyhteistyöohjelmissa Alva Bruun Ihmisoikeusperustaisuuden näkyminen CIMO:n kehitysyhteistyöohjelmissa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus (CIMO) Korkeakoulujen kevätpäivät 22.5. 11.6.2011 Korkeakoulujen kehitysyhteistyöohjelmat

Lisätiedot

Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille

Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille Ylitarkastaja Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi TEAM FINLAND: TAUSTAA Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita,

Lisätiedot

Tukea hankkeen toteutukseen ja arviointiin Kepasta. VKK Kick off

Tukea hankkeen toteutukseen ja arviointiin Kepasta. VKK Kick off Tukea hankkeen toteutukseen ja arviointiin Kepasta VKK Kick off 10.3.2010 Kepan globaalikasvatuspalvelut Koulutus Neuvonta Tiedotuskanavat ja tietopalvelut Verkostoitumisen tukeminen Tapahtumat Julkaisut

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

Kehityspoliittisen ohjelman toiminnallistaminen - metsälinjaus

Kehityspoliittisen ohjelman toiminnallistaminen - metsälinjaus Kehityspoliittisen ohjelman toiminnallistaminen - metsälinjaus Jussi Viitanen, metsäalan neuvonantaja, kehityspoliittinen osasto, toimialapolitiikan yksikkö, ulkoasiainministeriö Ympäristö ja luonnonvarat

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus Vuosikokous 26.4.2014 Tavoitteet 2015 Toiminnan tunnettuuden parantaminen sisältölähtöisesti Kestävän kehityksen edistäminen kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. (TNL) on teatterialan ammattilaisten ja harrastajien järjestö, joka reagoi nopeasti

Lisätiedot

Kepan toimintasuunnitelma 2007 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.11.2006

Kepan toimintasuunnitelma 2007 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.11.2006 Kepan toimintasuunnitelma 2007 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.11.2006 1 (9) Johdanto Vuosi 2007 on Kepan uuden kolmivuotisen ohjelman ensimmäinen toimintavuosi. Ohjelman päätoiminnot eli jäsenjärjestöjen

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA

TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA 2019 2023 VISIO avoimen ja vahvan tiedeyhteisön kehittäjä yhdessä kanssa avoimen tieteen kansallisen toimintakulttuurin edistäminen VAHVAT. JÄSENSEURAT avoimen

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille. www.kehys.fi

EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille. www.kehys.fi EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille www.kehys.fi EU:n budjetti 2007-2013 Viisi päälohkoa: Yhteensä 974,7 miljardia 1. Kestävä kasvu 433,0 miljardia 2. Luonnonvarojen kestävä kehitys ja suojelu

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

TSL:n strategia vuosille

TSL:n strategia vuosille TSL:n strategia vuosille 2011 2015 PERUSTEHTÄVÄ TSL on kaksikielinen sivistysjärjestö, jonka perustehtävänä on edistää demokratiaa, yhteiskunnallista ja sivistyksellistä tasa-arvoa sekä suvaitsevaisuutta

Lisätiedot

Liite 7A Kepan ohjelma Esitys vuosikokoukselle

Liite 7A Kepan ohjelma Esitys vuosikokoukselle Liite 7A Kepan ohjelma 2007-2009 Esitys vuosikokoukselle 10.11.2006 1 (13) Tiivistelmä Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry on yli 270 jäsenjärjestön kattojärjestö, jonka tehtävä on tukea ja vahvistaa

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT 2 2. HALLITUS JA SEN TOIMINTA 3 3. JÄSENTOIMINTA 3 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 4 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Koulutus-, nuoriso- ja liikuntasektorit yhdessä pyritään siihen, että eri sektoreiden prioriteetit tukevat toisiaan: SYNERGIAA! tuettavien toimien

Lisätiedot

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 Vapaaehtoisena vaikutat

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 Vapaaehtoisena vaikutat Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 Vapaaehtoisena vaikutat 1 Lähtökohdat EU:n teemavuosi kaikissa jäsenmaissa EU:n tavoitteet Euroopan laajuinen viestintäkampanja Volunteering in the European Union-tutkimus

Lisätiedot

Näin luet toimintasuunnitelmaa

Näin luet toimintasuunnitelmaa Näin luet toimintasuunnitelmaa HELVARYn toimintasuunnitelman tavoitteet on merkitty tähän esitykseen tummennetulla ja merkattu nuolella. Toimenpiteitä kuvataan tavoitteiden yhteydessä. Tässä esityksessä

Lisätiedot

6. Partnerikorkeakoulun sitoumuskirje (mikäli esitystä ei ole allekirjoitettu yhdessä)

6. Partnerikorkeakoulun sitoumuskirje (mikäli esitystä ei ole allekirjoitettu yhdessä) Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument - HEI ICI Korkea-asteen oppilaitosten kapasiteetin vahvistamisen tukiohjelma - Korkeakoulu-IKI Uusi kanava yliopistoille ja ammattikorkeakouluille

Lisätiedot

Kepan ohjelma 2007-2009 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.11.2006

Kepan ohjelma 2007-2009 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.11.2006 Kepan ohjelma 2007-2009 Hyväksytty vuosikokouksessa 10.11.2006 1 (13) Tiivistelmä Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry on yli 270 jäsenjärjestön kattojärjestö, jonka tehtävä on tukea ja vahvistaa järjestöjen

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi MIKÄ TEAM FINLAND? Team Finland verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, maakuvaa, yritysten kansainvälistymistä

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Valtteri Karhu OKM:n valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet rakennerahasto-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1. Osuvaa osaamista 2. Kotona Suomessa (OKM ja TEM) 3. Osallistamalla

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa!

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten oma kansalaisjärjestö. Rahoittajamme on STEA = Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Me Itse ry on valtakunnallinen

Lisätiedot

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Tellervo Tarko, AMKE ry Mikä on AMKE? Mikä on järjestö Ihmisten yhteenliittymä, joka on organisoitunut

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Koulutuksen merkitys tuottavuuden, innovoinnin, kasvun kannalta tärkeämpää kuin koskaan aiemmin Ohjelmalla

Lisätiedot

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Demokratian kehittäminen: taustaa Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma

Lisätiedot

Asukkaat maakunta- ja soteuudistuksen keskiöön (AKE)

Asukkaat maakunta- ja soteuudistuksen keskiöön (AKE) Asukkaat maakunta- ja soteuudistuksen keskiöön (AKE) Pilottimaakuntien koulutustarjotin 2.3.2018 AKE-projektin pilottimaakunnat Etelä-Karjala Kainuu Keski-Pohjanmaa Lappi Pirkanmaa Pohjois-Karjala Pohjois-Savo

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (15.02) (OR. en) 6299/08 DEVGEN 19 FIN 51 RELEX 89 ACP 20

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (15.02) (OR. en) 6299/08 DEVGEN 19 FIN 51 RELEX 89 ACP 20 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (15.02) (OR. en) 6299/08 DEVGEN 19 FIN 51 RELEX 89 ACP 20 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Kehitysyhteistyöryhmä Päivämäärä: 7.2.2008 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 1. Toiminnan tarkoitus Kuopion Yrittäjät ry toimii valtakunnallisen yrittäjäjärjestön paikallisena edunvalvojana Kuopiossa. Kuopion Yrittäjät tekee työtä pienten ja keskisuurten

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Vihreän yrittäjän asialla

Vihreän yrittäjän asialla Vyran strategia 2017-2020 Vihreän yrittäjän asialla Kasvatamme jäsentemme osaamista ja kannattavuutta sekä edistämme viher- ja ympäristörakentamisen kehittymistä. Vihreän yrittäjän asialla Olemme viher-ja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

TALOUDELLISTEN ULKOSUHTEIDEN OSASTON VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

TALOUDELLISTEN ULKOSUHTEIDEN OSASTON VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 VIE/TUO TALOUDELLISTEN ULKOSUHTEIDEN OSASTON VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Avoimuus ja selkeys Taloudellisten ulkosuhteiden viestinnässä, kuten kaikessa viestinnässä, noudatetaan ulkoministeriön yleisiä viestintäkäytäntöjä.

Lisätiedot

Kestävä kaupunki tilannekatsaus ohjelmaan ja yhteistyömahdollisuuksiin Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö

Kestävä kaupunki tilannekatsaus ohjelmaan ja yhteistyömahdollisuuksiin Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö Kestävä kaupunki tilannekatsaus ohjelmaan ja yhteistyömahdollisuuksiin Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö 21.3.2019 25.3.2019 1 Visio, tavoitteet ja toimintatapa VISIO Tavoitteenamme on, että kestävä

Lisätiedot

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN LAATUKRITEERIT LAATUTEKIJÄ PUUTTUVA LAATU ALKAVA LAATU KEHITTYVÄ LAATU EDISTYNYT LAATU 1. Järjestön koulutuksen kokonaissuunnittelu

Lisätiedot